Lokum. 15.yy dan beri Anadolu da da bilinmektedir. ığıyla Avrupa da tanınm. 18.yy da bir İngiliz gezgin aracılığı. 'Turkish. Delight' landı.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Lokum. 15.yy dan beri Anadolu da da bilinmektedir. ığıyla Avrupa da tanınm. 18.yy da bir İngiliz gezgin aracılığı. 'Turkish. Delight' landı."

Transkript

1 LOKUM

2 Lokum Boğaz Rahatlatan Tatlı 15.yy dan beri Anadolu da da bilinmektedir 17.yy da Osmanlı sınırları içinde inde yaygınla nlaşmıştır 18.yy da bir İngiliz gezgin aracılığı ığıyla Avrupa da tanınm nmıştır. 'Turkish Delight' adıyla tanınmaya nmaya başland landı.

3 "Lokum" kelimesi, Arapça a boğaz azı rahatlatan anlamında nda "rahat-ul hulkum dan geliyormuş. Zamanla "lati lokum" olarak en sonunda da "lokum" olarak anılmaya başlanm lanmış. Türk lokumu; Anglo sakson asıll llı yabancılar tarafından "Turkish Delight" " olarak, Fransa ve Balkan'larda da "Lokoom"" olarak tanınm nmış ve uluslararası şekercilik literatürüne girmiş. Lokum 15. asırdan beri bilinen bir tatmış ış. Hacı Bekir, 1777 senesinden beri üretiyormuş lokumu

4 Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi imi ile yapılan lokumun 17. yüzyy zyılda 'Kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastan astanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı,, hem de lezzeti değişti.

5 Avrupa'da lokumun yükseliy kselişi Son birkaç yıldır r Avrupa'da özellikle İngiltere'de herkesin ilgi odağı oldu. Bizim yıllardy llardır r dünya d arenasında nda tanıtımını yeterince yapamadığı ığımız Türk lokumu Disney filmleri sayesinde bir anda dünya d gündemine g oturuverdi. İngiltere de bir anda çikolata satış ışları düşüp p lokum satış ışlari patlamış ıştır. Türk lokumu İngiltere'nin dev süpermarketlerinde %200'lere varan satış rekorları kırıyor. Yunanistan, lokumun kendi buluşlar ları olduğunu unu iddia etmektedir.. Oysa lokum, yüzyy zyıllardır r bizim kültk ltürümüzde yaşayan ayan bir besin. ( wwww ww.gurmeguide.com)

6 Lokum, 2004 yılına kadar TS 8444 nolu Lokum Standardı ve Türk Gıda Maddeleri Mevzuatına göre incelenmiş ve denetlenmiştir yılında Türk Gıda Kodeksi çerçevesinde yeni yönetmelik olarak 2004/24 no lu Lokum Tebliği yayımlanmıştır

7 TÜRK GIDA KODEKSİ LOKUM TEBLİĞİ ( Tebliğ no : 2004/ 24) Lokum; şeker, nişasta, içme suyu ve sitrik asit veya tartarik asit ve potasyum bi tartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde inde çeşni maddeleri, kuru ve/veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine ine uygun olarak hazırlanan üründür. Çeşni maddeleri; sakız, kakao, çikolata, susam, haşha tohumu, hindistan cevizi rendesi ve benzeri maddeler ile fındf ndık, fıstf stık k gibi kuru, sert kabuklu meyveler, kurutulmuş meyveler, kuru ve yaş meyve şekerlemeleri ve lokum kaymağı ğından oluşmaktad maktadır.

8 TÜRK GIDA KODEKSİ LOKUM TEBLİĞİ ( Tebliğ no : 2004/ 24) Lokum Çeşitleri Sade lokum : Çeşni maddeleri ve aroma içermeyen i lokumdur. Sultan lokumu: Çöven ekstratı ile ağarta artılan şeker şurubunun sade lokum kitlesine karış ıştırılmasıyla elde edilen lokumdur. Kaymaklı lokum : Lokum kaymağı ğı,, 100 gramında en az 60 g süt s t yağı bulunan, pastörize kremayı ifade eder. Çeşnili lokum: Pişmi miş sade lokum kitlesinin içine i ine ve dışıd ışına çeşni maddelerinin katılmas lmasıyla elde edilen lokumdur. Sucuk tipi lokum : Kuru maddelerden birinin ipe dizilmesi ve sıcak, s sade lokum kitlesine batırılmas lmasıyla elde edilen çubuk baton şeklindeki lokumdur.

9 Lokum Üretim Basamakları Su nişasta toz şeker Manuel tartım Tartım Sitrik asit pişirme kazanı Kuru meyve Pişirme Aroma tepside kalıplama Kalıplama Hindistan cevizi Soğutma pudra şekeri açık havada soğutma kesme makinesi Kesme manuel dolum ambalajlama (Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Eylül 2004, Van, Gıda Mühendisleri Odası) S.Dilek Doyuran, Mine Gültekin, Selma Güven Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fak., Gıda Müh. Böl. - Çanakkale

10 Lokum İşleme Ünitesi Şeker Nişasta Şeker Soğutma Ünitesi Su Lokum Pisirme Kazanı Tepsi Pudra Şekeri Makinası Katkı maddeleri Lokum Pudra Şeker i Lokum Kesme Makinası Çöven Mikseri Su Kesilmiş Lokumlar Ambalajlama ( )

11 Lokum pişirme irme kazanları Makine devirmelidir ve karıştırıcısı iki kademelidir. Kazanı bakırdan yapılır. Kaldırma işlemi hidroliktir. Kapasite: 100 kg Makina devirmeli ve karıştırıcısı iki kademelidir. Kazanı krom nikelden yapılır. Kaldırma işlemi hidroliktir. Kapasite: 100 kg. Kazanı bakırdan yapılır. Kapasite: 50 kg

12 Lokum üretim makinaları Otomatik Lokum Kesme Makinaları 1 cm'den 6 cm'ye kadar istenilen ölçüde kesim yapar. Kesilen lokumu anında çevirir, böylece yapışmayı önler. Kesim bittiğinde kesici bıçak yerinde sayar. Kasnak-kavis sistemli. Yaklaşık 800 kg/saat kapasite. 3 HP 1400 d/d 380 Watt 1 adet motor. Ebatları: 170 x 85 cm. Ağırlığı: 300 kg. 1 cm'den 6 cm'ye kadar istenilen ölçüde kesim yapar. Kesilen lokumu anında çevirir, böylece yapışmayı önler. Kesim bittiğinde kesici bıçak yerinde sayar. Redüktor sistemli. Yaklaşık 800 kg/saat kapasite. 3 HP 1400 d/d 380 Watt 1 adet motor. Ebatlari: 170 x 85 cm. Agirligi: 370 kg.

13 Pudra şekeri makinası Cogen (cöven) mikseri Şekeri pudra haline getirir. 7.5 HP 2800 d/d 380 W olan 1 motor. Mikserin karma kazanı krom nikel sacdan yapılmıştır. Hafif olduğu için kolaylıkla istenilen yere taşınabilir. Dakikada 250 devirle çalışır gr glikoz ve 1000 gr cöven suyunu karıştırır. Kasnak kavis sistemlidir. 2 HP 1400 d/d 380 W 1 adet motor. 110 cm yükseklik, 50 cm çapında ebadındadır.

14

15 İHTİYAÇ MADDELERİ : % Şeker % 6-10 Nişasta % 0,15 Asit % Rutubet Şeker : Lokumun miktarca en önemli hammaddesi. Ülkemizde bazı işletmeler şeker fabrikalarının ürettiği şekerler arasında farklılık olduğunu ve bunun kaliteyi etkilediğini iddia etmektedirler. Ancak üretilen şeker fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından farklılık göstermemektedir. Çünkü şeker % 99,9 düzeyinde rafine edilmiş olarak üretilir. İhtiyaç maddelerindeki şeker miktarı lokum çeşidinin beyaz, sade veya çeşnili olmasına göre eksperlerce (% arasında ) tesbit edilir.

16 Nişasta : Lokumun en önemli kalite özelliği olan tekstür, yüzey parlaklığı ve saydamlığı jelatinizasyon işleminin tam olarak meydana gelmesiyle sağlanır. Lokum üretiminde doğal veya asit modifiye nişasta kullanılır Asit modifiye nişasta doğal nişastaya göre daha düşük sıcaklıkta jelatinize olur. Doğal nişastalar aynı miktar su ve sıcaklık derecesinde, asit modifiye nişastaya göre daha sert ve mat bir tekstür oluşturmaktadır.

17 Açık kazanda asit modifiye nişasta ile hazırlanan lokumların doğal nişasta ile hazırlananlara göre tekstürlerinin daha kaliteli olduğu saptanmıştır. Basınçta pişirme yönteminde ise doğal nişasta kullanımının olanaksız olduğu görülmüştür. Fazla miktarda su ile jelatinize olan doğal nişasta için, basınçta pişirmede kullanılan su düzeyi yeterli olmamaktadır. Buna bağlı olarak üründe istenmeyen mat ve pürüzlü doku oluşmaktadır. Asit modifiye nişasta ise basınçta pişirmeye uygundur.

18 Su : Lokum yapımında genelde formüle giren şekere eşit e miktarda su katılmaktad lmaktadır. Bazı üreticiler fazla su kullanılmas lmasının n kaliteyi arttırd rdığını, çok suyla pişen lokumların daha parlak olduğunu unu, aksi durumda ise lokumun matlaştığı ığını söyleseler de, araştırmalar rmalar bunun geçerli erli olmadığı göstermiştir. tir. Üretimde kullanılan lan su miktarı kalite açısından a önemli değildir ildir. Ancak enerji tasarrufu için i in jelatinizasyonu sağlayabilecek asgari miktarda su kullanımına na çalışılmaktadır. (Asit modifiye nişasta kullanımı ile düşük d k su miktarlarıyla jelatinizasyon sağlanmakta ve özellikle kapalı sistemlerde bu tür r nişastalar astaların n kullanımıyla pişirme irme süresi s kısalmaktadk salmaktadır)

19 Asit : Lokum üretiminde kullanılan tartarik ve sitrik asitten lokum üreticileri daha çok tartarik asidi tercih etmekte ve bu asidin daha yumuşak ve dayanıklı lokum meydana getirdiğine inanmaktadırlar. Şekerlemecilikte kimyasal işlevleri açısından fark yoktur. Dolayısıyla tartarik asit yerine sitrik asit de kullanılabilir. Ancak sitrik asit kullanılacaksa tartarik asitten daha az kullanılmalıdır. Asit pişirme sırasında sakarozdan invert şeker oluşturarak kristalleşmeyi önlemek için kullanılır. İnvert Şeker İçeriği : Lokumda invert şeker içeriği de önemlidir. Lokum % invert şeker içermelidir. İnvert şeker miktarı fazla ise lokum dilimleri birbirine yapışmakta ve depolamada sorunlar çıkarmaktadır. İnvert şeker miktarı normalin altında ise lokumda kristalleşme olmaktadır. TSE 8444 standardına göre glikoz şurubu oranı talebe göre hesaplanır ve şeker+glikoz şurubu % 80 olarak belirtilmektedir.

20 LOKUM ÜRETİMİNDE KULLANILAN PİŞİRME TEKNİKLER KLERİ 1. Kesintili Çalışan Konvansiyonel Pişiriciler iriciler 2. Basınç Altında Çalışan Sürekli S Pişiriciler iriciler A. Yüksek Basınçlı Buhar Enjeksiyonlu Pişiriciler iriciler B. Film Halinde Pişiriciler iriciler

21 1. KONVANSİYONEL PİŞİP İŞİRME TEKNİĞİ * Doğrudan doğruya ateş ile temasta olan açık a k kazanlar * Buhar veya kızgk zgın n yağ ceketli vakumlu kazanlar * Buhar veya kızgk zgın n yağ ceketli açık a k kazanlar 2. BASINÇ ALTINDA ÇALIŞAN AN SÜREKLS REKLİ PİŞİRME TEKNİĞİ Yüksek Basınçlı Buhar Enjeksiyonlu Pişirme irme Tekniği i : Lokum karışı ışımının n içine i ine direkt olarak buhar enjekte edilerek pişirme irme sağlanmaktad lanmaktadır. Buhar enjeksiyonu için i in temiz su ile üretim yapan ayrı bir buhar jeneratörüne ihtiyaç olmaktadır. (JET COOKER) Film Halinde Pişirme irme Tekniği i ( Eşanjörler) Bu tip eşanjörler dışardan buhar ceketi ile ısıtılan bir silindir içinei ine yerleştirilmi tirilmiş, üzerinde kazıyıcı bıçaklar bulunan döner d bir şafttan ibarettir. İlk karışı ışım m pompa ile eşanjöre verilmekte ve silindir içinde inde ince tabaka halinde pişirilirken irilirken devamlı olarak kazınmaktad nmaktadır.

22 Türk Gıda G Kodeksi Lokum Tebliği ne Göre G Lokumlarda Bulunması Gereken Özellikler Lokum üzerinde veya içinde i inde hiçbir katkı maddesi bulunmamalıdır Lokum elastiki yapıda olmalı,, dokusu ağıa ğızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilmelidir Lokum tanımında nda belirtilen çeşide has tat ve kokuda olmalı,yabanc,yabancı tat ve koku içermemelidir. i Çiğ nişasta lezzetinde olmamalıdır Lokum,meyve ve kaymak kısmk smı ayrılm lmış lokum kütlesi k olarak * nemi kütlece en çok %16 * toplam şekeri sakaroz cinsinden kuru maddede kütlecek en az %80 olmalıdır Sultan lokumunda saponin miktarı kütlece en fazla % 0.1 olmalıdır. Meyveli lokumun meyve oranı kütlece en az %15, sucuk tipi lokumda meyve oranı kütlece en az %20 olmalıdır. Kaymaklı lokumda kaymak oranı kütlece en az %8 olmalıdır.

23 Ambalajsız z (dökme) Lokumların n Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Özellikler Firma A Lokum Çeşidi Firma B Lokum Çeşidi Sade Cevizli Sade Cevizli Nem (%) Toplam Kurumadde (%) ph Toplam Asit* (%) İndirgen şeker*** (%) Kuru maddede (%) Toplam şeker (%)*** Kuru maddede** (%) Sakaroz (%) Kuru maddede (%) Nişasta (%) Ceviz / Lokum (%) * Susuz sitrik asit cinsinden ** Sakaroz cinsinden *** İnvertşeker cinsinden

24 Türk Gıda G Kodeksi Lokum Tebliği ne Göre G Lokumların n Hijyen Kontrolü Mezofilik aerobik bakteri sayısı Koliform sayısı Küf f maya sayılar ları kob/g E.coli sayısı<3 kob/g Staphylococcus aureus sayısı kob/g 1, , kob/g

25 Kaliteli bir lokumun özellikleri Üzerine baskı uygulandığı ığında yayılmal lmalı,, bu baskı kalkar kalkmaz tekrar eski halini almalıdır. Lokum elle iki kenarından ndan çekildiğinde inde lastik gibi uzamalı ve bu sırada s ele yapış ışmamalıdır. Lokum yeme sırass rasında dişlere yapış ışmamalıdır. (Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Eylül 2004, Van, Gıda Mühendisleri Odası) S.Dilek Doyuran, Mine Gültekin, Selma Güven Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fak., Gıda Müh. Böl. - Çanakkale

26

27 Türkiye nin Şekerli ve Çikolatalı Mamuller İhracatı (M=Miktar: Ton, D=Değer: Dolar)

28 Lokum Sektöründeki Önemli Kuruluşlar 1998 YılıY Sıra Kapasite İşçi No Kuruluşun un Adı Yeri Mülkiyeti Üretim Konusu Ton Sayısı 1 Mahir Gıda G San. İstanbul Özel Lokum vetic.a..a.ş. 2 Uslu Gıda G Ltd. Şti. İstanbul Özel Lokum Kayşan an Şekerleme Kayseri Özel Lokum Hacı Bekir İstanbul Özel Lokum AtıcıŞekerleme Konya Özel Lokum

29

30 Sektörün n Rekabet Gücü G : Lokum üretimi yapan firmaların çoğunlukla Orta Doğu ülkeleri olmaları ve bölgesel b satış yapmaları nedeniyle Türkiye'de T üretilen lokumun ihracat açısından a önemli bir rakibi yoktur. Yunanistan'da faaliyet gösteren g bazı firmalar Avrupa ülkelerine lokum ihraç etmektedir. Ülkemizde üretilen lokumun "Türk Lokumu" olarak Türkiye T ile özdeş maddeler arasında yer almasına rağmen yapılan ihracat miktarı düşüktür. Yurt içi i i satış ışlarında gözüken g miktarın n bir bölümü Türkiye'ye gelen turistlere satılm lmış olsa dahi, ihracat arzu edilen düzeyde d değildir. Geleneksel Türk T tatlılar ları arasında yer alması, çeşit zenginliği, i, farklı lezzeti ve rekabet gücünün n yüksek y oluşu u nedeniyle ihracatın n artması gerekmektedir. Sektörün n rekabet gücünüg etkileyen faktörler ve sorunlar şekerleme sektörü ile benzerlik göstermektedir. g

31 Lokum Sektörü Yurt İçİ Talep Projeksiyonu (ton)

32 Yıllara Göre G Toplam Şekerli Ürünler ve Lokum Üretim Miktarları top sek ürün lokum yıl Top şek ürün (ton) lokum (ton) (Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Eylül 2004, Van, Gıda Mühendisleri Odası) S.Dilek Doyuran, Mine Gültekin, Selma Güven Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fak., Gıda Müh. Böl. - Çanakkale

33

34 Sultan lokumu

35

36

37

38 Lokum Nasıl l Yapılır r? Genel olarak işletmelerde, i lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Önce, şeker çözünebilecegi kadar su ile birlikte kaynatma kazanına na konulup, karış ıştırılarak ısıtılır. Bu arada sitrik asitte bir başka kapta bir miktar suda çözünd ndürülür. r. Kullanılacak lacak suyun geri kalan kısmk smında ise nişasta süspansiyespansiye hale getirilir. Sonra nisaşta süspansiyonu spansiyonu ve asit de şeker çözeltisine katılarak karışı ışım m karış ıştırılarak kaynatılır. Kitle belirli bir kıvama k erişince ince (kazandan( alınıp p soğutulan bir miktar örnek parmaklar arasında yuvarlanıp p parmaklar açıldığında örnek iki parmağa a birden yapışı ışıp p uzamadığı ığı, şeklini koruyarak parmaklardan birinde kaldığı zaman) ateşten ten indirilip nişastal astalı tahta tablalara dökülür saat tablalarda bekletilip dinlendirilir.. Sonra üzerine hindistan cevizi yada pudra şekeri ve nişasta karışı ışımı dökülerek, mermer tezgahlar üzerinde, istenen büyüklb klük k ve şekilde kesilip pudra şekeri ya da hindistan cevizine bulanarak ambalajlanır.

39 Pişirmenin irmenin bitişinin inin belirlenmesi önemli bir sorun Lokumun pişip ip pişmedi mediğini ini kontrol etmek için; i in; Metal kaşı şık/ k/çubuk bir kap içinde i inde ele yapış ışmayacak soğuk suya daldırılır r kıvamk Pişirme irme sonlandırılır Az pişen lokum Yumuşak, Yapış ışkan, Dayanma süreleri s Fazla pişen lokum Sert, Dayanma süreleri s Pişme süresi s boyunca kitlenin reolojik özelliklerinde önemli değişmeler olur. Bu nedenle basit bir el refraktometresi kullanılabilir. labilir. Büyük k kapasiteli otomasyona yönelik y ve standart üretim yapan işletmelerde kitlede kuru maddenin saptanmasının n yanı sıra viskozite de takip edilmeli

40

41 Su, kristal şeker ve mısır r nişastas astası buharlı kazanda ağzıa açık şekilde kaynamaya bırakb rakılır. r. Bromdan yapılm lmış kazanın n hacmi 100 L olup 180ºC de 4 Atüv de iş görmektedir.

42 Lokum hamuruna, kaynamaya başlad ladığı sırada bir miktar limon tuzu katılır r ve yaklaşı şık k 45 dk içinde inde pişirme irme işlemi i tamamlanır. Kazana verilen ısı durdurulur ve hedeflenen lokumun çeşidine göre g aroma ve boya maddeleri ilave edilir. Ayrıca sultan lokumuna çöğen suyu katılır.

43 Pişen hamur tahta kalıplara alınır, nane, gül g l ve portakal aromalı lokumlar kalıplarda 24 saat dinlenmeye bırakb rakılır. r. Bu lokum çeşitleri lokum kesme makinesiyle kesilir.

44 Kalıplardan çıkarılan hamur, üzerinde bol miktarda nişasta bulunan mermer tezgahlara dökülerek d tahta merdanelerle inceltilir.

45 İncelen hamurlar saat bekletilir.

46 İstenen çeşide göre g içine i ine çeşnileri ilave edilir.

47 Katlanarak lokum sargılar ları önce suya sonra hindistan cevizine batırılmak suretiyle kesime hazır r hale gelirler.

48 Safranbolu Lokumu Üretimi 10 kg su, şeker, nişasta, sitrik asit karış ıştırma 50 kg su kaynatma C C de kıvam k alma yumurta akı, çöven suyu, glikoz şurubu içeren i krema ilavesi karış ıştırma safran suyu+antep fıstığı karış ıştırma kalıplara boşaltma 16 saat dinlendirme hindistan cevizi ile kaplama kesme Kutulara dolum

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN: 1306-7648 Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2008 (1) 1-6 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makale Türk Lokumuna Uygulanan Farklı Ambalajlama Tekniklerinin Mikrobiyolojik

Detaylı

Geleneksel Gıdalardan Lokumun Üretimi Ve Özellikleri. Production and Properties of Turkish Delight as a Traditional Food

Geleneksel Gıdalardan Lokumun Üretimi Ve Özellikleri. Production and Properties of Turkish Delight as a Traditional Food Geleneksel Gıdalardan Lokumun Üretimi Ve Özellikleri S. Dilek Doyuran, Mine Gültekin, Selma Güven Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü- Çanakkale Özet

Detaylı

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ TAHİN HELVASI TEBLİĞİ (Tebliğ No: Taslak ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, tahin helvasının

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI

JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JELLY (JÖLE ) ŞEKERLEME ÜRETİM HATTI JCPL-150 Meyveli Jöle üretimine uygun makine ve ekipmanlar Satte 100 ile 350 kg arasi uretim kapasitesi vardir IP 65 koruma sınıfına sahip elektrik sistemleri Tüm ürünler

Detaylı

Lokum Tadında Bir Mola

Lokum Tadında Bir Mola Lokum Tadında Bir Mola Yaşayan Müze Kent ünvanıyla anılan Safranbolu tarihi ve kültürel mirasın çevresel dokusu içinde korumaktaki başarısından dolayı 1994 yılı sonunda UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi

Detaylı

Cezerye Ferit Develioğlu nun Osmanlıca-Türkçe lügatında cezer cezeriye havuç ile ilgili olarak tanımlanmaktadır Cezeriye ile ilgili kısa k bilgiler Bir diğer adı Ceziriye Özellikle güney g yörelerinde

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER:

GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER. Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: GRUP: 3119 ŞEKERLİ VE KAKAOLU ÜRÜNLER KRİTER Ürün çeşitlerine göre şekerli ve kakaolu ürünler grubu; 1) ŞEKERLI ÜRÜNLER: Şeker ve Şekerlemeler : a- Sert şekerler, krokanlar, kuru yemişli şekerler, susam

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN: 1306-7648 Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2008 (1) 13-17 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Derleme İsmail Sait DOĞAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Resmi Gazete; tarih 02. 09. 2001, sayı: 24511 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve Sağlık Bakanlığından TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği (Tebliğ No : 2001 / 19) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarih / Sayı: 02.09.2001 / 24511, Tebliğ No: 2001-19 MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ Amaç...1 Kapsam...1 Hukuki Dayanak...1 Kısaltmalar...1 Tanımlar...1

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 )

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 ) Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 22.04.2002 24734 Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 28.02.2003 25034

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi Küçük Şekerleme Dersi üçük Şekerleme Dersi Tatlı lezzetler için küçük tarifler Ev yapımı şekerlemeler. İyi harçlarla, doğru malzemelerle ve biraz el alışkanlığıyla sizde bu küçük, tatlı ve baştan çıkaran

Detaylı

ADAPAZARI TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ. Analiz Adı Ürün Deney Metodu

ADAPAZARI TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ. Analiz Adı Ürün Deney Metodu Analiz Adı Ürün Deney Metodu Analiz Süresi **Aflatoksin Analizi Yağlı-Kuru Meyveler (Fındık, Mısır, Yerfıstığı, Ceviz, Antep Fıstığı, Susam, Kabak Çekirdeği, Ayçiçeği Çekirdeği) RHONE IFU (PO7.V1) Aflatoksin

Detaylı

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu facebook.com/zeedor twitter.com/zeedor www.zeelandiadoruk.com FRAMBUAZLI GATEAUX FRAMBUAZLI GATEAUX Kakaolu Pandispanya için: 1000 g Quattro Kakaolu Pandispanya

Detaylı

Vazgeçilmez Lezzetler Serisi

Vazgeçilmez Lezzetler Serisi Vazgeçilmez Lezzetler Serisi Sıcak Sandviç Gıda Turizm Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti. Adil Mahallesi Demokrasi Caddesi No: 1 B/2 34935 Sultanbeyli / İstanbul T 0216 388 93 03 F 0216 338 71 10 info@keksbakery.com

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri

6. hafta. Katı İlaç Şekilleri 6. hafta Katı İlaç Şekilleri TABLETLER Etkin maddenin yanı sıra basıma yardımcı olmak üzere seçilen belirli yardımcı maddeleri de içeren bir formülasyonun, kompakt hale getirilmesi ve sıkıştırılması ile

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN: 1306-7648 Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2008 (1) 7-11 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Derleme Mehmet Akbulut, Gökhan Özen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda

Detaylı

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr PEYNiR...gıdanıza değer katan çözümler... Peynir uzmanlık ister... Hayvansal kaynaklı gıdalar arasında önemli bir yeri olan peynir, toplumumuz tarafından sevilen ve zevkle tüketilen bir gıdadır. Son yıllarda

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, dondurmanın, tekniğine

Detaylı

ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI

ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI Günay Torna, tulumba hamuru dökme, lokma hamuru dökme ve çikolata rende makinaları başta olmak üzere endüstriyel mutfak makinelerinin üretimini yapmakta ve daha bir çok

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN: 1306-7648 Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2006 (1) 35-46 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Ali BATU Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda

Detaylı

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI

GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI GRANUL (KIRIK) BUZ MAKİNASI HİJYENİK TEMİZ SU SOĞUTMA CİHAZI SU SOĞUTMA (CHİLLER) CİHAZLARI SOĞUK HAVA DEPOLARI KALIP BUZ MAKİNASI www.eserteknik.com GRANÜL (KIRIK) BUZ MAKİNESİ Balıkçılar ve fırınlar

Detaylı

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZLARININ TANIMI VE BİLEŞİMİ Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması suretiyle elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür FAO ve WHO standartlarına

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT. E BLOK NO: 15 SULTANBEYLİ İSTANBUL-TURKEY EMAIL: INFO@MILDOFOOD.COM BİZ KİMİZ

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ

T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ T.C. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON ÖĞRETİM TEKNİKLERİ ve MATERYAL TASARIM DERSİ PROJE ÖNERİSİ DONDURMA YAPIM AŞAMALARININ ÖĞRETİLMESİ 16PF0422 HATİCE DEMİREL

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı

SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi İktisadi İşletmesi Stratejik Ürünler Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi SARGEM Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde kurulan,

Detaylı

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Resmi Gazete Tarihi Sayısı Değişiklik Açıklaması İlk Yayın 15.02.2002 24672 1. Değişiklik 15.10.2003 25260 Madde 5 3b

Detaylı

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER P R O F. D R. M Ü K E R R E M K AYA A T A T Ü R K Ü N İ V E R S İ T E S İ Z İ R A A T F A K Ü L T E S İ G I D A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü E R

Detaylı

Müsli bar fırın kalıbı

Müsli bar fırın kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarifler Müsli bar fırın kalıbı Değerli Müşterimiz! Sağlıklı beslenin: Bu fırın kalıpları ile en sevdiğiniz müsli barlarınızı en iyi malzemelerden kolayca ve hızlı bir şekilde kendiniz

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

İlkbahar - Yaz Tarifleri

İlkbahar - Yaz Tarifleri İlkbahar - Yaz Tarifleri Akdeniz Simit Reçete: 700 g PanPan Akdeniz Sebzeli Ekmek Miksi 540 g Su (15-20 C) 300 g Ekmeklik Buğday Unu 30 g Yaş Maya 5 g Tuz Dolgu reçetesi: 200 g Beyaz peynir küpleri

Detaylı

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ in Adı Matriks Metot Cihaz 1 1000 Dane Ağırlığı Tayini Tahıl ve Baklagiller TS EN ISO 520 Nisan 2011 1 gün 27.00 2 3 4 Ayranda Yoğunluk Tayini İncelik Derecesinin Tayini (Öğütülmüş Baharat) Baharatlarda

Detaylı

Waffle pişirme kalıpları

Waffle pişirme kalıpları Ürün bilgisi ve tarif Waffle pişirme kalıpları Değerli Müşterimiz! Artık Waffle makinası olmadan da Waffle pişirebilirsiniz! Waffle pişirme kalıpları, silikon malzemeden oldukları için çok esnek ve yapışmaz

Detaylı

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Reçel, marmelat, komposto ve jöle için Batch pişirme sistemleri Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz Reçel, marmelat, komposto ve jöle için Batch pişirme

Detaylı

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Berrak meyve suları konsantrasyon sırasında yapıdan ayrılan su kadar suyun ve aromanın ilavesi ile hazırlanmaktadır. Meyve nektarları ise meyve suyu konsantesi veya

Detaylı

EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler. Gıda Mikroorganizmalar Numune alma planı

EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler. Gıda Mikroorganizmalar Numune alma planı 8 Ocak 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27456 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2009/68) MADDE

Detaylı

EK-1. Mikrobiyolojik Kriterler

EK-1. Mikrobiyolojik Kriterler EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda Mikroorganizmalar Numune Limitler (1) alma planı c m M 1. Süt, süt ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt AKS (2) 5 2 104 105 E. coli 5 0

Detaylı

Ustasından Geleneksel Ekmekler

Ustasından Geleneksel Ekmekler Ustasından Geleneksel Ekmekler Yeni fikirleriniz için güvenilir ortağınız Geleneksel ekmek lezzetini özleyenlere Hazır endüstriyel mayadan önce, ekmekler doğal ekşi maya ile yapılırdı; ekmeğe tadına doyulmaz

Detaylı

İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ. Yıllık Gümrük Vergisiz Kota Miktarı (net ton ağırlık) Sipariş No. Gümrük Tarife Kodu.

İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ. Yıllık Gümrük Vergisiz Kota Miktarı (net ton ağırlık) Sipariş No. Gümrük Tarife Kodu. Sipariş No Gümrük Tarife Kodu İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ Madde Açıklaması 09.0228 1704 kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil) : 1704.10 - ciklet (şekerle kaplanmış olsun olmasın):

Detaylı

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Buğdayın Türü. b. Unun randımanı. c. Presleme. d. Suyun yapısı. a. Tuz. b. Yağ. c.

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Buğdayın Türü. b. Unun randımanı. c. Presleme. d. Suyun yapısı. a. Tuz. b. Yağ. c. ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı ekmeklerden değildir? a. Zenginleştirilmiş ekmek b. Yöresel ekmek c. Tıbbi ekmek d. Hafif ekmek 2. Tahıl unlarına,

Detaylı

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik)

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik) SÜTLÜ TATLILAR FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) 1/3 su bardağı un (100 gr) 1,5 su bardağı tatlandırıcı Yarım çay kaşığı tuz 2 limon kabuğu rendesi 1/4 su bardağı limon suyu (30 ml) 3 yumurta 1,5 su bardağı

Detaylı

ŞEKER VE ÇİKOLATA HACI DEDE HAKAN KARAGÖZ

ŞEKER VE ÇİKOLATA HACI DEDE HAKAN KARAGÖZ Çikolatanın ana hammaddesi kakao çekirdeğidir. Kakao çekirdeği Aztek ler ile başlar. Kristof Kolomb ise Amerika kıtasına yaptığı keşifler sonucunda kakaonun dünyanın geri kalanını tanıştıran isim olarak

Detaylı

1800x1700x2100mm. 2800x2800x1250mm. 4000x600x600mm. Tambur Bulgur ÇarpmaModel 1.040

1800x1700x2100mm. 2800x2800x1250mm. 4000x600x600mm. Tambur Bulgur ÇarpmaModel 1.040 Tambur Bulgur ÇarpmaModel 1.040 BAŞAY MAKİNA BULGUR ÜRETİM TESİSİ Buğday kabuğunu soymak için idealdir. Kurutmalı ve savurmalıdır. Buğday direkt atılırsa aşurelik buğday elde edilir. 1800x1700x2100mm.

Detaylı

DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA)

DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA) DOLGULU VE DOLGUSUZ BONBON (SERT KARAMELA) Sert şekerlemenin en büyük b özelliği yapılar larının %97-99 99 unun şekerden oluşmu muş olmasıdır. Bundan dolayı sert bir yapıya sahiptirler (Özdin( zdinç 1980).

Detaylı

SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ

SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ Konveyörlü Fritöz Sebze Yıkama Makinesi SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ Soğuksan SYM-300 Sebze yıkama makinesi büyük ölçekli mutfakların taze sebze ve meyve yıkama ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

Renkli lezzetlerin vazgeçilmez dünyasına hoşgeldiniz.

Renkli lezzetlerin vazgeçilmez dünyasına hoşgeldiniz. En renkli lezzetler Renkli lezzetlerin vazgeçilmez dünyasına hoşgeldiniz. Bir badem tanesi ile başsladı bu renkli hikaye... Hikayemiz; evvel zaman içinde ekilen bir badem tohumuyla başladı. Özveriyle

Detaylı

Selefon. kazanır. Kısaca ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik. Termal selefon ve tutkallı selefon olmak üzere iki tiptir.

Selefon. kazanır. Kısaca ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik. Termal selefon ve tutkallı selefon olmak üzere iki tiptir. Selefon Baskı koruma yöntemlerinde amaç baskıyı tüketiciye en sağlam ve en güzel görünümde sunmak, baskıyı daha uzun ömürlü kılmaktır. Baskının sağlamlığı güvenilirliği tüketici memnuniyetini arttırır.

Detaylı

32İC5-7:. DİSPANSER PEÇETE TEKNİK ŞARTNAMESİ

32İC5-7:. DİSPANSER PEÇETE TEKNİK ŞARTNAMESİ 32İC5-7:. DİSPANSER PEÇETE TEKNİK ŞARTNAMESİ - İyi cins 1.kalite ince kağıttan imal olmalıdır. - 250 lik paketlerde olmalıdır. - Tek katlı, hijyenik, emici, krepli yumuşak ince kağıttan yapılmış olmalıdır.

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Madde 1 -(1) Bu Tebliğin amacı, içme sütlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, depolanması,

Detaylı

Posta adresi: Altıntaş Meslek Yüksek Okulu 43800 Altıntaş /KÜTAHYA

Posta adresi: Altıntaş Meslek Yüksek Okulu 43800 Altıntaş /KÜTAHYA Laboratuvar adı: Gıda Eğitim Laboratuvarı Bağlı olduğu kurum: Altıntaş Meslek Yüksekokulu Laboratuvar Sorumlusu: - e-posta: - Posta adresi: Altıntaş Meslek Yüksek Okulu 43800 Altıntaş /KÜTAHYA Telefon:

Detaylı

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 )

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) (Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.2003 25171) Amaç Madde 1 - Bu tebliğin amacı; çikolata ve çikolata ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 40942840-934-20-c- 07/01/2015 Konu : Teklife Davet Sayın :... - Tel : Faks : Kurumumuzun ihtiyacı olan (7) kalem MUHTELİF GIDA

Detaylı

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER Kilitli Parke taşı,beton bordür, beton ve betonarme borular, beton briket, beton blok, öngerilimli-öngerilimsiz prefabrik yapı elemanları

Detaylı

Amaç Madde 1 - Bu Tebliğin amacı; Gıda maddelerinin mikrobiyolojik sınırlarını belirlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Tebliğ, gıda kontrol hizmetlerine esa

Amaç Madde 1 - Bu Tebliğin amacı; Gıda maddelerinin mikrobiyolojik sınırlarını belirlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Tebliğ, gıda kontrol hizmetlerine esa T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ (Tebliğ No:2001/19) Resmi Gazete Tarihi Sayısı Değişiklik Açıklaması İlk Yayın 02.09.2001 24511 1. Değişiklik 07.07.2006

Detaylı

BASİT SÜTLÜ TATLILARI HAZIRLAMA

BASİT SÜTLÜ TATLILARI HAZIRLAMA BASİT SÜTLÜ TATLILARI HAZIRLAMA Ana malzemesi süt olan un, nişasta, pirinç unu vb katkı malzemeleri kullanılarak hazırlanan tatlı çeşitleridir. Süt; iyi kalite protein, mineral madde ve vitamin yönünden

Detaylı

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar Ağustos 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26602 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA MADDELERİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ

Detaylı

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan,

a) Kendine özgü organoleptik karakteri olan ve alkol miktarı +20 C de hacmen %15 den fazla olan, Distile Alkollü İçkiler Tebliği R.G. Tarihi:21.10.1995 R.G. Sayısı:22440 1. KAPSAM Bu bölüm distile alkollü içkilerin tanımını ve özelliklerini kapsar. 2- TANIMLAR 2.1. Distile Alkollü İçki: a) Kendine

Detaylı

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER Laboratuvar Adı: Yapı Malzemesi ve Beton Laboratuvarı Bağlı Olduğu Kurum: Mühendislik Fakültesi- İnşaat Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. M. Haluk Saraçoğlu E-Posta: mhsaracoglu@dpu.edu.tr

Detaylı

3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3)

3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3) 3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3) Deneyin amacı: Deneyde amaç çimento kıvamını sağlayan su miktarını saptamaktır. Çimentonun kıvamı, vikat (vicat) aletinin sondasının serbest bırakıldığı

Detaylı

ANALİZ ŞARTLARI FORMU

ANALİZ ŞARTLARI FORMU KLS/4.4.FR/03 17/06/2013 00/-- 1/5 Güncelleme No:08 Güncelleme Tarihi:06/04/2016 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 2383,TS 4500 Bisküvi, Buğday Unu 2 gün 90 %10 HCl' de çözünmeyen kül TS 1566 ISO 1577,ISO

Detaylı

ÇAPA MAKİNALARI. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw Budama Aparatı ile birlikte

ÇAPA MAKİNALARI. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw Budama Aparatı ile birlikte 203 ÇAPA MAKİNALARI 1125.$ Motor: 6,5 Hp Benzinli / Honda GX200 4 Zamanlı Hava Soğutmalı OHV Motor Hareket Tipi: Şanzıman 2 ileri + 1 geri Şaft Sayısı: 1 Çalışma Genişliği: 80-100 cm Çalışma Derinliği:

Detaylı

No: 226 Mahreç işareti TARSUS HUMUSU

No: 226 Mahreç işareti TARSUS HUMUSU No: 226 Mahreç işareti TARSUS HUMUSU Tescil Ettiren TARSUS TİCARET VE SANAYİ ODASI Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 26.05.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 01.11.2017

Detaylı

DÜZ SADE YAĞLARI SADEYAĞ ÜRÜN TANIMI DÖK. NO ÜT-01 TARİH 01.01.2015 REVİZYON 00 SAYFA 1/2 ÜRÜN İŞLETME ONAY BELGESİ NUMARASI TANIM REFERANS FİZİKSEL ÖZELLİKLER KİMYASAL ÖZELLİKLER BİYOLOJİK ÖZELLİKLER

Detaylı

KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE. İçindekiler. Kullanım Şekli. Menşe. Çözünebilir Kahve Klasik

KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE. İçindekiler. Kullanım Şekli. Menşe. Çözünebilir Kahve Klasik KLASİK ÇÖZÜNEBİLİR KAHVE Çözünebilir Kahve Klasik İthal çözünebilir Kahve Bir fincana 1-2 çay kaşığı (2-3 g.) Klasik Çözünebilir Kahve yi koyup sıcak su ekleyin ve karıştırın. İsteğe göre şeker, Kahve

Detaylı

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI 27.02.2012 UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI DANIŞMANLAR: Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Caner VURAL Hazırlayanlar: Sinem BÜYÜKKALP Ezgi OSMANOĞULLARI Sevcan ŞATIR Simge KAHYA 1 http://www.geyigiz.biz/2012/02/16/inek-isi-iskence/

Detaylı

FIRSATLAR ÇARŞAMBA GÜNLERİ BAŞLAR! 20-26 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA GEÇERLİDİR. 10.90

FIRSATLAR ÇARŞAMBA GÜNLERİ BAŞLAR! 20-26 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA GEÇERLİDİR. 10.90 FIRSATLAR ÇARŞAMBA GÜNLERİ BAŞLAR! 20-26 ŞUBAT TARİHLERİ ARASINDA GEÇERLİDİR. www.facebook.com/sokmarketler www.twitter.com/sokmarketler dakikalarınızı ŞOK ta yükleyebilirsiniz. Yüklemelerinizde işlem

Detaylı

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan,

MARGARİN. İnsan tüketimine uygun. bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, MARGARİN NEDİR? MARGARİN İnsan tüketimine uygun bitkisel ve/veya hayvansal yağlardan elde edilen, süt yağı içeriğine göre tanımlanan, temel olarak yağ içinde su emülsiyonu tipinde, süt ve/veya süt ürünleri

Detaylı

Culture and Local Meals

Culture and Local Meals Culture and Local Meals Comenius Project 2007-2009 Bolu Atatürk Anadolu Lisesi - Bolu TARHANA yaz mevsiminde,her şey bol ve ucuzken,türk kadınları domatesi,maydonozu,naneyi,nohutu ve biberi birlikte pişirirler,daha

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Mayşenin Süzülmesi Mayşelemeden sonra şıranın, katı kısımlardan (küspe) ayrılması ve küspede kalan ekstraktın

Detaylı

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar

Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar Kurutma teknolojisinde kütle dengesi hesaplamalarına ilişkin uygulamalar 1 Örnek 24 : Su içeriği %80 olan kayısılar %18 olana kadar kurutulunca ağırlığının ne kadar azaldığını hesaplayınız. 2 Kayısıların

Detaylı

ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ

ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ Tebliğ No: 2007/26 Yayımlandığı R.Gazete :15.06.2007-26553 Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete : 01.11.2007-26687 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; alkolsüz içeceklerin tekniğine

Detaylı

Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata. Kod: 7150Y. Kutu Barkodu Koli Barkodu Kutu Barkodu Koli Barkodu

Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata. Kod: 7150Y. Kutu Barkodu Koli Barkodu Kutu Barkodu Koli Barkodu Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod: 7150Y Net : 292 g Antep Fıstıklı Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod: 7151Y Net : 292 g Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod :

Detaylı

Deneme kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif

Deneme kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif Deneme kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Yapışmaz kaplama Yapışmaz kaplaması sayesinde pişen kek kalıptan kolayca çıkar ve kalıp çok daha kolay bir biçimde temizlenebilir. Kaplamayı korumak için pişirirken

Detaylı

KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ

KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ KÜP ŞEKER MAKİNALARINDA LİDER KURULUŞ Teknikeller Makina tam otomatik ve yarı otomatik küp şeker makineleri, küp şeker sarım makineleri ve tüp dolum makineleri üretmektedir. Üretim ihtiyaçlarınız doğrultusunda

Detaylı

Sekerleme ve Helva 1923 den beri Confectionery and Halvah Since 1923

Sekerleme ve Helva 1923 den beri Confectionery and Halvah Since 1923 Sekerleme ve Helva 1923 den beri Confectionery and Halvah Since 1923 Balkan Helva Üretim Tesisi / Balkan Helva Manufacturing Area 1 Mutluluğun sırrı tatlı, tatlının sırrı doğal lezzetler! Hakkımızda 1923

Detaylı

EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler. Gıda Mikroorganizmalar Numune alma planı. 1.2.1. Kefir Koliform bakteriler ( 3 ) 5 2 9 95

EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler. Gıda Mikroorganizmalar Numune alma planı. 1.2.1. Kefir Koliform bakteriler ( 3 ) 5 2 9 95 8 Ocak 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27456 TEBLĐĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĐ MĐKROBĐYOLOJĐK KRĐTERLER TEBLĐĞĐNDE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASI HAKKINDA TEBLĐĞ (TEBLĐĞ NO: 2009/68) MADDE

Detaylı

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç ŞEKER TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı; şekerlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi,

Detaylı

Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer

Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer BAŞAY MAKİNA BULGUR YAPIMI tutar. Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer Buna karşın kalitesi her zaman istenilen düzeyde mümkün olamamaktadır. Bunun çeşitli nedenleri

Detaylı

Modern Tesisler. Hijyenik Üretim. Kalite Kontrol NEDEN AVŞAR SİMİT

Modern Tesisler. Hijyenik Üretim. Kalite Kontrol NEDEN AVŞAR SİMİT NEDEN AVŞAR SİMİT Avşar Simit; Müşterilerinin isteklerini zamanında ve eksiksiz karşılayan, bu amaçla ulusal ve uluslararası üretim standartlarının gerekliliklerini her koşulda yerine getirmeyi, sürekli

Detaylı

13, 49 31, 99 KONSEPT 15 HAZİRAN - 5 TEMMUZ EF-SUN-KÂR Madlen Çikolata Sütlü & Bitter 300 gr Paketi adet

13, 49 31, 99 KONSEPT 15 HAZİRAN - 5 TEMMUZ EF-SUN-KÂR Madlen Çikolata Sütlü & Bitter 300 gr Paketi adet KONSEPT 15 HAZİRAN - 5 TEMMUZ 2017 EF-SUN-KÂR Madlen Çikolata 300 gr 13, 49 Madlen Çikolata* İkili Keyif / Sütlü / Bitter / kg 31, 99 * Tüm Fine Life çikolatalar Melodi Çikolata firması tarafından üretilmektedir.

Detaylı

Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata. Kod: 7150Y. Kutu Barkodu Koli Barkodu Kutu Barkodu Koli Barkodu

Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata. Kod: 7150Y. Kutu Barkodu Koli Barkodu Kutu Barkodu Koli Barkodu Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod: 7150Y Net : 292 g Antep Fıstıklı Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod: 7151Y Net : 292 g Fındık Parçacıklı Krema Dolgulu Sütlü Çikolata Kod :

Detaylı

- Alüminyum Kaplar - Alüminyum Kapaklar KARTON GRUBU - Karton Bardaklar - Karton Tabaklar - Hazır Yemek Kutuları

- Alüminyum Kaplar - Alüminyum Kapaklar KARTON GRUBU - Karton Bardaklar - Karton Tabaklar - Hazır Yemek Kutuları HIZLI TÜKETİM ÜRÜNLERİ PAZARLAMA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ KARTON PLASTİK KAĞIT CATERING ALÜMİNYUM KÖPÜK PLASTİK - Plastik Tabaklar - Plastik Çatal, Bıçak, Kaşık - Diğer Plastik Ürünleri - Plastik Bardaklar,

Detaylı

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3..

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3.. ALÇI Doğada : Alçı taşlar ları Alçı Saf alçı taşı : CaSO 4.2H 2 O Đçerdikleri : MgO, Al 2 O 3, Fe 2 O 3, SiO 2, CaCO 3, MgCO 3... Kazı Kırma parçalama alama Öğütme Pişirilme irilme Soğutma Paketleme Üretim

Detaylı

Madde 4-(ğ) 1.1.2. Fermente süt ürünleri ( Kefir,Yoğurt, meyveli vb. yoğurtlar, ayran vb. ) 1.1.3.1. Krema (pastörize) 0/25 g-ml.

Madde 4-(ğ) 1.1.2. Fermente süt ürünleri ( Kefir,Yoğurt, meyveli vb. yoğurtlar, ayran vb. ) 1.1.3.1. Krema (pastörize) 0/25 g-ml. Bu renk, eski TGK Mikrobiyolojik kriterler tebliğinden çıkarıldığını ifade eder Bu renk, yeni TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğine eklenmediğini ifade eder. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik kriterler

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

OKYAY01 Çayomat 100 Bardak 13 Litre OKYAY02 Çayomat 200 Bardak 23 Litre OKYAY03 Çayomat 300 Bardak 23 Litre OKYAY04 Çayomat 400 Bardak 36 Litre

OKYAY01 Çayomat 100 Bardak 13 Litre OKYAY02 Çayomat 200 Bardak 23 Litre OKYAY03 Çayomat 300 Bardak 23 Litre OKYAY04 Çayomat 400 Bardak 36 Litre OKYAY SANAYİ ÜRÜNLERİ İMALAT VE DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ. Bostancı Yolu Hattat Sok No: 12 Yukarı Dudullu / İstanbul Tel: 0216 4994550 / Fax: 0216 4994552 Web: www.okyayltd.com.tr E-Mail: okyay@okyayltd.com.tr

Detaylı

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Meyve hazırlama, sebze ve soslar için Batch pişirme sistemleri Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz Meyve hazırlama, sebze ve soslar için Batch pişirme

Detaylı

Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler

Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler On5yirmi5.com Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler Sıcak havalarda ağır yemekler ve tatlılar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Yayın Tarihi : 25 Haziran 2011 Cumartesi (oluşturma : 11/8/2017) Özellikle tatlı

Detaylı

siz en iyisine layıksınız...

siz en iyisine layıksınız... siz en iyisine layıksınız... Hakkımızda ERGÜL ŞEKERLEME nin 1977 de temelleri atıldı ve yıllardır bu işi özenle devam ettiriyor. Firmamızın geçmişten gelen bilgi birikimi ve deneyimi ile üçüncü kuşağın

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı