KAZI MAKİNALARI. Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı - Doç.Dr. G.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAZI MAKİNALARI. Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı - Doç.Dr. G."

Transkript

1 KAZI MAKİNALARI Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu

2 ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLER Üniversal ekskavatörler 5 başlık altında incelenir. Kaşıklı ekskavatörler Ters Kaşıklı Draglin Kovalı Çeneli Kablolu

3 ÜNIVERSAL EKSKAVATÖRLERİN KISIMLARI

4 ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLER: KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER Kaşıklı ekskavatörler Kaşıklı ekskavatörlerin kullanıldığı yerler ve özellikleri Kablolu ya da hidrolik olarak üretilmektedir. Kazı kuvveti büyüktür. Kaşığa gerekli hareketler zorunlu olarak yaptırılabilir. Tek ya da iki kollu olmak üzere bir ulaşım kolu bulunur. 4

5 ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLER: KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER Kablolu ya da hidrolik olarak üretilmektedir. Kazı kuvveti büyüktür. Kaşığa gerekli hareketler zorunlu olarak yaptırılabilir. Tek ya da iki kollu olmak üzere bir ulaşım kolu bulunur. Ulaşım kolunun alt ucu ekskavatörün üst kısmının önüne, yatay bir eksen etrafında dönebilecek şekilde mafsallı olarak bağlanır. Taban seviyesi üstündeki sert zeminlerde yarma açılması, temel çukuru açılması, taş ocaklarında, şev tesviye edilmesi işlerde kullanılır. Yapısı; üstü açık yanlar çelik levhadan ve altı klape kapak şeklindedir. Kaşık, kaşık sapına bağlı olup zeminin sertliğine göre kaşığa değişik açılar verilebilir mekanizma içerir. Ön tarafında sert manganez çeliğinden yapılmış aşındıkça değiştirilebilen dört diş bulunur. Kaşık üstten dolar, alttaki klape açılınca boşalır.

6 ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLER: KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER

7 ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLER: KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER

8 ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLER: KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER

9 KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERDE VERIM HESABI *.Kazı alanı boyutları a, b, h: sayısal olarak; a=400 m., b=200 m., h=3.00 m. olsun *.Çalışma süre ve saatleri saat, gün, ay; (6 ay, ayda 25 işgünü ve günde 8 saat çalışma) *.İş verimi (Q : m3/saat) Q=V/t, V=a x b x h=400 x 200 x 3= m3 t=8 x 25 x 6=1200 saat Q=240000/1200=200 m3/saat (1 kazıcıyla); 2 x 100 = 4 x 50 m3/saat (2 kazıcı) (4 kazıcı) 9

10 DRAGLIN KOVALı EKSKAVATÖRLER

11 DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERİN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLİKLERİ Ulaşım kolu, draglin kovası, halat sistemi olarak 3 ana sistemden oluşur: Draglin kovası, önü ve üstü açıktır ve önündeki dişler aşındıkça değiştirilir. Zemin cinsine göre de ağır, orta ve hafif olarak alternatifleri mevcuttur. Halat sistemi ulaşım kolunun yatırılıp kaldırılmasına yarar.

12 DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERİN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLİKLERİ Kaşıklı ekskavatörlere göre ulaşım kolunun daha uzun olması sebebiyle, daha uzaktan kazı yapabilmesi ve kazıyı daha uzağa boşaltabilme işlerinde kullanılır. Taban seviyesi ve su altında kazı yapabilmesi, kazı kuvvetinin küçük olması gibi özellikleri ile kanal açılması, temel çukuru açılması, nehirden kum-çakıl çıkarılması gibi işlerde kullanımı kolaydır. Patlama ve kaldırma araçları ve taşıma (dragline) kablolarla bom asılı bir kova oluşur. Birim genellikle bunun üzerine, kendisine ait olduğunu ve altında bir seviyeden toprak kaldırır. Çeşitli kapasitelerde kovalar kullanılır. Tüm ekskavatörler yaklaşık % 40 draglin ekipman ile çalıştırılır.

13 DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERİN ÇALIŞMA TEKNİKLERİ 1. Aynı eksende çalışma : Çekme kepçeyle bir hendek kazısı yapılırken makina kâzı mihverine yerleştirilmeli ve paletler veya taşıyıcı hendek mihverinde olmalıdır. Çekme kepçe kazı veya kesme işini ön tarafından yapar ve toprağı kâzının her iki tarafına boşaltır. Kazı işi ilerledikçe, kazı mihverinde olmak üzere aksi yönde bir miktar geri gider.

14 DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERİN ÇALIŞMA TEKNİKLERİ 2. Paralel çalışma: Çekme kepçe, bir yamaçta tabandan yukarıya doğru çalışmak suretiyle daha kolaylıkla bir şev meydana getirir. Makinanın lüzumsuz dönüşler yapmaksızın en uzak mesafeye ulaşabilmesi için paletleri çalışma yüzeyine paralele olacak şekilde üst tarafa yerleştirilir.

15 DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERİN ÇALIŞMA TEKNİKLERİ 3. Drenaj: Su ihtiva eden mevzi, kanal, çakıl ocağı veya buna benzer yerler kazılacaksa bu işler için çekme kepçe en uygun eklentidir. Bununla beraber kazı yerindeki suyun akıtılması için birinci dereceden bir drenaj hendeğinin kazılması gerekebilir. Bu mümkün değilse, çalışma yerinin en alçak noktasından kazıya başlanarak üst seviyeye doğru çıkıldıkça bir drenaj elde edilmesi planlanmalıdır. Paletli kreynler, paletleri su altında İken çalışabilirler. Ancak bu çalışma yavaş hareket etmeyi ve zemine güvenmemeyi zorunlu kılar. Su altında veya ıslak malzemede yapılan kazı, malzemenin ağırlığını arttırır ve kepçenin ağzına kadar doldurulmasına mani olur. Çalışmalara mümkün olduğu kadar zemin kuru iken başlanmalı ve mevcut su ile yağmur suları nazarı itibare alınarak drenaj yapılacak şekilde çalışmalar planlanmalıdır. Aksi halde, çalışmalar yavaşlar veya verim azalır. Hendek kazısı ile ilgili drenaj pojeleri genel olarak yumuşak arazide veya bataklık içinde uygulanır. Normal olarak bu koşullar altında kazıdan çıkan malzemeler hendek üzerine veya toprak banketlerine atılarak, toprak taşıma araçları için yardımcı yollar yapılmış olur.

16 DRAGLIN KOVALı EKSKAVATÖRLERDE EN FAZLA KARŞıLAŞıLAN IŞ KAZASı RISKLERI Ekskavatörün kazma veya yükleme yapmak için hareketi esnasında özellikle geri dönüşlerinde çalışan personel veya herhangi bir yapıya çarpması. Ekskavatörün çalışması sırasında çalışma sahasında bulunan personelin makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkışması ile oluşan kaza ve yaralanmalar.

17 ÇENELİ EKSKAVATÖRLER

18 ÇENELI EKSKAVATÖRLERIN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLIKLERI

19 ÇENELI EKSKAVATÖRLERİN TEMEL MAKİNA ELEMANLARI

20 ÇENELI EKSKAVATÖRLERIN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLIKLERI Ulaşım kolunun dışında burada önemli olan fark çelik levhadan oluşan simetrik iki parça şeklinde oluşan çenedir. Bu parçalar mafsallı olarak birleştirilir. Çenelerin alt kısmında yine aşındıkça değiştirilebilen dişler bulunur. Kazı kuvvetine göre hafif, orta ve ağır olmak üzere 3 tip kullanılır. Taban seviyesinin hem altında hem üstünde kazı yapabilir. Kuyu şeklinde kazı yapabilir. Buna karşın sert zeminlerde kazı yapamaz, çene tam dolmadığı için iş verimi düşük olur. Küçük kesitli derin kuyuların açılması, derin sulardan kum, çakıl çıkarılması, yığın halindeki malzemenin yüklenmesi gibi işlerde kullanılır.

21 ÇENELI EKSKAVATÖRLERDE EN FAZLA KARŞıLAŞıLAN IŞ KAZASI RISKLERI Ekskavatörün kazıma veya yükleme yapmak için hareketi esnasında özellikle geri dönüşlerinde çalışan personel veya herhangi bir yapıya çarpması. Ekskavatörün hareketi ile çevrede bulunan personelin bir makine ile duvar,zemin arasına uzuv sıkıştırması nedenli kaza ve yaralanmalar. Ekskavatörün çalışması esnasında kovanın sahada bulunan personele çarpması sonucu meydana gelen yaralanmalar. Ekskavatör ile kamyonlara malzeme yüklerken, kovadan veya kamyondan düşen moloz, toprak taş parçalarının yere düşmesi ile meydana gelen kaza ve yaralanmalar. Ekskavatörün kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda ekskavatör veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar.

22 TERS KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER

23 TERS KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER Ters kaşıklı ekskavatörlerin kullanıldığı yerler ve özellikleri Ters kaşıklı ekskavatörlerin ön kısmı diğerlerinden farklıdır. Sert zeminlerde hendek açma, temel çukuru açma, eski yol kaplaması sökmek Kaşığa değişik açılar verilebilir. Hareket kabiliyeti fazladır. Kaşık hassas olarak kumanda edilebilir. 23

24 TERS KAŞIKLI (BEKO-BACK HOE EKSKAVATÖRLER 24

25 TERS KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERİN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLİKLERİ Ters kaşıklı ekskavatörlerin ön kısmı diğerlerinden farklıdır. Ön tarafında dişleri bulunan kaşığın, kaşık sapının ucunda ters olarak bulunur. Kaşığa değişik açılar verilebilir. Kesme açısı arttığında da yumuşak zeminlerde kaşığın hemen dolması sağlanır, boşaltma sırasında malzeme daha fazla dökülür. Hareket kabiliyeti fazladır. Taban seviyesi altında sert zeminde kazı yapılır. Kaşık hassas olarak kumanda edilebilir. Draglin kovalıya göre kolu daha kısadır. Sert zeminlerde hendek açma, temel çukuru açma, eski yol kaplaması sökmek gibi yüzey kazılarında da kullanılır.

26 TERS KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERİN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLİKLERİ

27 TERS KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERLE ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

28 ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

29 TERS KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERDE EN FAZLA KARŞILAŞILAN İŞ KAZASI RİSKLERİ Ekskavatörün kazıma veya yükleme yapmak için hareketi esnasında özellikle geri dönüşlerinde çalışan personel veya herhangi bir yapıya çarpması. Ekskavatörün hareketi ile çevrede bulunan personelin bir makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkıştırması nedenli kaza ve yaralanmalar. Ekskavatörün çalışması esnasında kovanın sahada bulunan personele çarpması sonucu meydana gelen yaralanmalar Ekskavatör ile kamyonlara malzeme yüklerken, kovadan veya kamyondan düşen moloz, toprak taş parçalarının yere düşmesi ile meydana gelen kaza ve yaralanmalar Ekskavatörün kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda ekskavatör veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar.

30 KABLOLU EKSKAVATÖRLER İki kule arasına gerilen bir halat sistemi ve bir kovadan oluşur. Kova iki kule arasında gelip gider.

31 SARKIK KABLOLU EKSKAVATÖRLER

32 SARKIK KABLOLU EKSKAVATÖRLERIN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLIKLERI Çelik levhadan yapılmış kova, baş kule, karşı kule ve çekme vincinden oluşur. Kazı yerinin başına getirilen kova çekme halatı çekilerek doldurulur. Boşaltma yerinde geri çekme vincinin çalıştırılarak yeniden kazı yerine götürülür. Derelerden kum, çakıl çıkarılması, dere yataklarının temizlenmesi işlerinde kullanılır. Seçilen kovanında zemine uygunluğuna dikkat edilmelidir.

33 SARKIK KABLOLU EKSKAVATÖRLERIN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLIKLERI

34 ASMA KABLOLU EKSKAVATÖRLERIN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLİKLERİ 1. Baş kule karşı kuleden kot olarak daha yukarda yaklaşık %15 eğim verilerek tutulur. 2. Kova burada farklı olarak, kazı malzemesini boşalttıktan sonra gergin durumdaki taşıma halatından yerçekimi kuvvetiyle kazı yerine gider. 3. Kovanın hızı daha yüksek olduğundan da sarkık kablolulara göre verimi daha yüksektir. 4. Kova yerde sürüklenmediğinden de enerji harcaması daha azdır.

35 ASMA KABLOLU EKSKAVATÖRLERIN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLİKLERİ 1. Baş kule karşı kuleden kot olarak daha yukarda yaklaşık %15 eğim verilerek tutulur. 2. Kova burada farklı olarak, kazı malzemesini boşalttıktan sonra gergin durumdaki taşıma halatından yerçekimi kuvvetiyle kazı yerine gider. 3. Kovanın hızı daha yüksek olduğundan da sarkık kablolulara göre verimi daha yüksektir. 4. Kova yerde sürüklenmediğinden de enerji harcaması daha azdır.

36 ASMA KABLOLU EKSKAVATÖRLERIN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLİKLERİ

37 ASMA KABLOLU EKSKAVATÖRLERIN KULLANILDIĞI YERLER VE ÖZELLİKLERİ

38 SARKIK KABLOLU EKSKAVATÖRLERDE EN FAZLA KARŞıLAŞıLAN IŞ KAZASı RISKLERI Ekskavatör ile malzeme taşırken, yanlış manevra sonucu kovadan veya düşen moloz, toprak taş parçalarının yere düşmesi ile meydana gelen kaza ve yaralanmalar Ekskavatörün kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda ekskavatör veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar.

39 GODELI EKSKAVATÖRLER Sürekli kazı yapabilen makineler olup, Gode zincirli ve Gode Çarklı olmak üzere 2 tip bulunmaktadır.

40 GODE ZİNCİRLİ (BUCKED CHAIN) EKSKAVATÖRLER

41 GODE ZINCIRLI EKSKAVATÖRLER

42 GODE ZINCIRLI EKSKAVATÖRLERIN KULLANıLDıĞı YERLER VE ÖZELLIKLERI Tahrik sisteminin bulunduğu ve yönetimin yapıldığı üst kısmı bulunur. Yönetim yerinden hem kazı hem de yükleme işlemleri görülmelidir. Kazı, gode kolunun üzerine yerleştirilmiş ve gode adı verilen çelik levhalardan yapılmış kazıcılarla yapılır. Sert zeminlerde burada da godelerin ön kısımlarına aşındıkça değiştirilebilen dişler takılır. Gode kolunun uzunluğu ek parça eklenip çıkarma ile değiştirilebilinir. Taban seviyesi altında ve üstünde kazı yapmak üzere iki tip kullanılır. Sarkık gode zincirli olanı kazı kuvveti küçük, aşınması az olup, kazı yüzeyi düzgün olmayan durumlar ortaya çıkabilmektedir. Kılavuzlanmış gode zincirli tipinde ise klavuzlanma nedeniyle ortaya çıkan sürtünme, enerji sarfiyatı fazla olup aşınmada fazla olmaktadır. Çok sert zeminlerde kazı yapamaz. Buna karşın, sürekli çalışmaya uygun, iri taş ve sert olamayan zeminlerde, kanal ve yarma açılmasında maden ocaklarında üst tabakalarının kaldırılması, su içinden kum ve çakıl çıkarma gibi işlerde kullanılması uygundur.

43 GODE ÇARKLI EKSKAVATÖRLER

44 GODE ÇARKLI EKSKAVATÖRLER

45 GODE ÇARKLI EKSKAVATÖRLER (BUCKET WHEEL) DÜNYANıN EN BÜYÜĞÜ: TONKA

46 Gode Zincirli Ekskavatörlerde En Fazla Karşılaşılan İş Kazası Riskleri Ekskavatör hareketi ile çevrede bulunan personelin makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkıştırması nedenli kaza ve yaralanmalar. Ekskavatörün kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda ekskavatör veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar.

47 GODE ÇARKLI EKSKAVATÖRLER

48 GODE ÇARKLı EKSKAVATÖRLERIN KULLANıLDıĞı YERLER VE ÖZELLIKLERI Genelde alt kısım paletli olup gode zincirlilere benzer. Fakat alt kısım üzerinde dönebilir. İşleyişi, gode çarkında kazılan zemin bandlı iletici yardımıyla üst kısma taşınır. Üst kısımlara gelen malzeme ise ikinci bir bandla taşıtlara yükletilir ki buna yükleme bandı denir. Gode çarkında zemini kazmaya yarayan 6-12 gode bulunur. Taban seviyesi altında kazı yapılırken ise gode çarkı ters çevrilir böylece dönüş yönü değiştirilir. Gode çarkı bir kendi etrafında döner, gode kolu kaldırılıp indirilebilinir, gode kolunun sabit yatay açıyla üst kısmının döndürülebilmesi ve ekskavatörün ilerletilmesi gibi hareket yeteneklerine sahiptir. Daha sert zeminlerde kazı yapabilir, daha iri daneler içeren zeminlerde çalışabilir. Kazılar tabaka tabaka yapılabilindiğinden farklı tabakalı zeminlerde kazı yapılabilme olanağı sağlar.

49 Üniversal Ekskavatörlerde En Fazla Karşılaşılan İş Kazası Riskleri Ekskavatörün kazıma veya yükleme yapmak için hareketi esnasında özellikle geri dönüşlerinde çalışan personel veya herhangi bir yapıya çarpması. Ekskavatörün hareketi ile çevrede bulunan personelin bir makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkıştırması nedenli kaza ve yaralanmalar. Ekskavatörün çalışması esnasında kovanın sahada bulunan personele çarpması sonucu meydana gelen yaralanmalar. Ekskavatör ile kamyonlara malzeme yüklerken, kovadan veya kamyondan düşen moloz, toprak taş parçalarının yere düşmesi ile meydana gelen kaza ve yaralanmalar. Ekskavatörün kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda ekskavatör veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar.

50 Üniversal Ekskavatörlerde En Fazla Karşılaşılan İş Kazası Risklerinden Devrilmelere Karşı 1- Üst kısmın dönme ekseni ön tarafa yakın düzenlenir. 2- Üst kısmın elemanlarının ağır olanları yapımda arka tarafa yerleştirilir. 3- Üst kısmın arka tarafına gerekli büyüklükte denge ağırlığı konur. 4- Alt kısımda, üst kısmın oturduğu dairesel çemberin çapı büyük imal edilir. 5- Dairesel çemberin ortasından geçen ve hareketi üst kısımdan alt kısma ileten düşey mil sağlam yapılır. 6- Üst kısımdan sarkıtılan kolların ucundaki emniyet makaraları alt kısımdaki dairesel çemberi alttan ve yandan kavrayacak şekilde imal edilir. VİDEO: Ekskavatör Kuyuya Devriliyor

51 YÜRÜYEREK KAZAN EKSKAVATÖRLER 1. GREYDER 2. SKREYPER 3. DOZER Dr. Feyzi Haznedaroğlu 12. HAFTA

52 GREYDERLER Dr. Feyzi Haznedaroğlu 12. HAFTA

53 GREYDERLERIN KULLANıLDıĞı YERLER VE ÖZELLIKLERI Buldozerlere göre tesviye yeteneği fazladır. Yüzeysel kazı yapabilir. Kenar, kafa, şev ve V-kesitli hendekler açabilir. Malzeme dizi ve figürelerini öteleyebilir, yayabilir. Şev tesviye edebilir. Başlıca hareket şekilleri ileri - geri yürütme; ön tekerleklerin sağa sola yatması dönüşler, levha hareketleri kaldırma, indirme, yana eğme vb. Yol profillerinin teşkilinde kullanılabilir. Yol kaplama malzemelerini yaymada kullanılabilir. Stabilize yol bakımı işlerinde kullanılır. Dr. Feyzi Haznedaroğlu 12. HAFTA

54 GREYDERLERDE SıK KARŞıLAŞıLAN IŞ KAZASı RISKLERI Greyderlerin hareketi ile çevrede bulunan personelin makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkıştırması ve makineden düşme nedenli kaza ve yaralanmalar. Greyderin kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda greyder veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar. Dr. Feyzi Haznedaroğlu 12. HAFTA

55 SKREYPERLER Dr. Feyzi Haznedaroğlu 12. HAFTA

56 SKREYPERLERIN KULLANıLDıĞı YERLER VE ÖZELLIKLERI Örtü tabakası kaldırma işleri Tesviye işleri (havaalanı, yol) Kazı işleri (yarma, kanal) Dolgu işleri (baraj, yol) Yüzeysel kazı yapabilir. Tek başına kazma, taşıma ve yayma işlerini gerçekleştirirler. Dr. Feyzi Haznedaroğlu 12. HAFTA

57 SKREYPERLERDE SıK KARŞıLAŞıLAN IŞ KAZASı RISKLERI Skreyperler hareketi ile çevrede bulunan personelin bir makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkıştırması ve makineden düşme nedenli kaza ve yaralanmalar, Skreyperin kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda skreyper veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalardır. Dr. Feyzi Haznedaroğlu 12. HAFTA

58 YÜRÜYEREK KAZAN EKSKAVATÖRLER DOZERLER Dozerlerin kullanıldığı yerler ve özellikleri Engebeli arazide kazı yapabilir. Arazi temizleme, düzeltme, reglaj ve ripaj işlerinde kullanılır. Yüzeysel kazı, tesviye, figüre yayma toplama işlerinde kullanılır. Yamaçta tek taraflı küçük yarma açma işlerinde kullanılır. Kazılan malzemenin 90 m.'ye kadar itilerek taşınmasında kullanılır Taşlık ve kayalık arazide yolların açılmasında, Yumuşak zeminlerde devrilmiş ya da batmış iş makinalarının kurtarılmasında, kullanılırlar. 58

59 DOZERLER Üstünlükleri ve Sakıncaları Üstünlükleri: Engebeli arazide kazı yapabilir Kazı, iletim ve yayma işlemlerini tek başına yapabilir Sakıncaları Kısa kazı mesafelerinde (0-150 m) ekonomiktir. Verim, zemin cinsine ve hava koşullarına göre çok değişir. Aşırı zorlanması nedeniyle bakım gideri fazla, ömrü kısadır. Arızalı arazide levha fazla hareket ettiği için tesviye yeteneği iyi değildir. 59

60 DOZERLER Yürüyüş Sistemlerine Göre Paletli Dozerler: paletli alt kısım, oturma yüzeli daha büyük olduğundan daha az batar, taşıma gücü zayıf zeminlerde yürüme direnci daha yüksektir. Tırtıllar itme kuvvetini artırır, hava koşullarından daha az etkilenir. Lastik Tekerlekli Dozerler: Yol kaplaması bozmadan ve daha hızlı hareket edebilir. Taşıma gücü yüksek ve düzgün zeminlerde yürüme direnci daha düşüktür. Ekonomik çalışma uzaklığı büyüktür. Operatörü daha az yorar. 60

61 DOZERLER Dozerler kalkanlarının özelliklerine göre isimlendirilirler. Kalkanları içbükey çelik saçlardan oluşur. Kalkan alt tarafına çalışacağı zemin cinsine göre seçilen çelik bıçaklar bağlanır. Gerektiğinde bu bıçaklar değiştirilebilir. Dozerler, kalkanlarının/bıçaklarının özelliklerine göre üçe ayrılır Tilt Dozer Buldozer Angldozer 61

62 TİLTDOZERLER Kalkanı, uçları arasında 60 derece açı yapabilecek kadar aşağı yukarı hareket edebilir. Daha çok hendek açma işlerinde kullanılır. 62

63 ANGLDOZERLER Kalkan, traktör boy eksenine göre 30 derece sağa ve sola hareket edebilir. Daha çok yamaç kazılarında kullanılır. 63

64 BULDOZERLER Kalkanı, traktörün gövde eksenine dik olarak bağlanmıştır. Sadece aşağı ve yukarı hareket edebilir. 64

65 DOZERLERİ VERİMLİ ÇALIŞTIRMA Dozerlerle Çalışma Sırasında Verimi Artırmak İçin Dozer bıçağı aniden düşürülmemeli, yavaş yavaş kazı için yere girmesi sağlanmalıdır. Bıçak önünde malzeme varken dozer hızlı sürülmemelidir Bu durumda malzemeler yanlara taşacak ve iş veriminin düşmesine neden olacaktır. Dozerin çalışacağı yerdeki malzeme balçık olmamalı, yani malzeme bıçak önünde durabilmelidir Mesafe çok iyi seçilmelidir (zira mesafe uzadıkça verim düşmektedir). Mesafe 90 m.'yi geçmemelidir (dozerlerden 7.5 m. dahilindeki kazı ve nakil işlerinde maksimum verim sağlanır). Dozerlerde işini bilen eleman kullanılmalıdır. Elemanı, ekipmanı veya çalışma alanını tanımamak sizi hatalara götürecektir ve hatalar kazalara neden olur. Ne yaptığınızı, nerede çalıştığınızı ve nelerle karşılaşabileceğinizi daima bilin. Çalışmalarda dozerin bıçağı her seferinde 3/4 nisbetinde dolu olmalıdır. Aksi halde makina verimsiz çalışır. 65

66 DOZERLERİ VERİMLİ ÇALIŞTIRMA Dozerlerle Çalışma Sırasında Verimi Artırmak İçin Kaba hendek açılmasında en ideal makina dozerdir. Hendek açmada dozer bıçağının yarısı kullanılarak daha hızlı iş yapılmış olacaktır. Dozerlerle "V" tipi kanal açılmasında en çok kullanılan yöntem şudur, bıçak tilt edilerek bir kenara doğru yatırılır. İstenilen derinlikte çukur açıldıktan sonra dozer ters istikamette diğer taraftan tıraşlayarak istenilen hendek tamamlanır Kamyonların getirdiği toprağı serme işi en ekonomik olarak dozerlerle yapılır Bu durumda bıçak düz konumda tutularak yapılmalıdır. Hendek doldurma ve büz örtme işlerinde Angle Dozer'kullanılmalıdır. 66

67 DOZERLERİ VERİMLİ ÇALIŞTIRMA Dozerlerle Çalışma Sırasında Verimi Artırmak İçin Arazide düzgün bir başlama yeri seçilmeli ve mümkünse yerçekimi kuvvetinden yararlanmak için kazı yukarıdan aşağıya yapılmalıdır. Bıçak yere indirilerek hidrolik tertibatla aşağıya basılmalı ve kazma-sürme, serme tesviye işlemi yapılmalıdır. Dozerlerin her seferinde malzemeyi kazarak götürdüğü ve üzerinden geçtiği yere Şerit denir, bıçağın etrafında taşarak iki yanında biriken malzemeye Figüre denir. Belli bir figürenin altında Dozer verimli olmayacaktır Dozer kazı esnasında gereğinden fazla geri götürülmemeli, malzeme uzun mesafelere itilmemelidir. Bu acemi operatörlerin sık yaptığı hatalardan biridir Kazıya nereden başlanacağı, takip eden kazının nereden yapılacağı ve toprağın nereye yığılacağı ya da serileceği operatör tarafından önceden planlanmalıdır 67

68 DOZERLERİ VERİMLİ ÇALIŞTIRMA Dozerlerle Çalışma Sırasında Verimi Artırmak İçin Orta çaplı ağaçlann (10-25 cm. çaplı) sökülmesinde bıçak mümkün mertebe yukan kaldınlarak ve ağaç ilen doğru manivela yapılarak itilmeli, ağaç devrilmeye başladığında dozer çabucak geri çekilmelidir. Aksi halde kökler dozere zarar verecektir. Büyük ağaçların (çapı cm. arasında) sökülmesinde dozer bıçağı ağaca manivela yapılmalı, ama düşeceği yön iyi tayin edilmelidir, önce ağacın kökleri kesilmeli, ağacın devrilmesi istenmeyen yönüne topraktan rampa yapılarak ağaç bıçakla ıtilmelidir. Traktörün derin izler yapmasına izin vermeyin. 68

69 DOZERLERDE VERİM HESABI 69

70 DOZERLERDE VERİM HESABI 70

71 DOZERLERDE VERİM HESABI Sonraki slayta bakın İki sonraki slayta bakın 71

72 DOZERLERDE VERİM HESABI 72

73 DOZERLERDE VERİM HESABI 73

74 DOZERLERDE VERİM HESABI 8km/h=133m/dak 74

75 DOZERLERDE VERİM HESABI 75

76 DOZERLERDE EN FAZLA KARŞILAŞILAN İŞ KAZASI RİSKLERİ Dozerlerin hareketi ile çevrede bulunan personelin bir makine ile duvar,zemin arasına uzuv sıkıştırması nedenli kaza ve yaralanmalar Dozerlerin çalışması esnasında kovanın sahada bulunan personele çarpması sonucu meydana gelen yaralanmalar Dozerlerin kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda dozer veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar 76

77 DOZERLERDE TEMEL IŞ GÜVENLIĞI ÖNLEMLERI Dozerin basamakları ve operatör kabini temiz tutulmalı, Kumanda kollarına takılacak kadar geniş ve sarkık elbise giyilmemeli, Uyarı işaretleri ve bayrakların makina üzerinde olması temin edilmeli, İşyerinde kullanılacak el işaretleri ve işaretçinin kim olduğunu bilinmeli, Makina üzerinde ve çevresinde personel olmamalı, Makina yolu üzerindeki engeller temizlenmeli, yol üzerinde ya da çevresinde elektrik tesisatı varsa dikkatli olunmalı, 77

78 DOZERLERDE TEMEL IŞ GÜVENLIĞI ÖNLEMLERI Makinada emniyet kapağı ve koruyucular yerinde olmalı, Bütün kolların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli, Frenler çalışmadan önce kontrol edilmeli, Makinaya biniş ve inişler basamaklardan yapılmalı, Göstergeler kontrol edilmeli, Bıçak yere yakın yükseklikte olmalı, Makina öne gidecek şekilde hareket ettirilmeli, Tepe üstlerinden ve çukurlardan geçerken dikkatli olunmalı, Normal olmayan seslere kulak verilmeli, Düzgün olmayan zeminlerde makina çalışırken çalışma gazı minimum olmalı, yokuş çıkarken ya da inerken mümkün olduğu kadar vites değiştirmekten kaçınılmalı, 78

79 YÜRÜYEREK KAZAN EKSKAVATÖRLER Skreyperler Skreyperlerin kullanıldığı yerler ve özellikleri 1-)Örtü tabakası kaldırma işleri 3-)Kazı işleri (yarma, kanal) 3-)Tesviye işleri (havaalanı, yol) 4-)Dolgu işleri (baraj, yol) Yüzeysel kazı yapabilir. Tek başına kazma, taşıma ve yayma işlerini gerçekleştirebilir. Aşağıda da görüldüğü üzere motorlu ve çekili skreyper olarak ikiye ayrılır 79

80 GREYDERLER Greyderlerin kullanıldığı yerler ve özellikleri Buldozerlere nazaran tesviye yeteneği fazladır Yüzeysel kazı yapabilirler Kenar, kafa, şev ve V-kesitli hendekler açabilirler Malzemeleri öteleyebilir, yayabilirler. Yol profillerinin teşkilinde kullanılabilirler. 80

81 GREYDERLERDE EN FAZLA KARŞILAŞILAN İŞ KAZASI RİSKLERİ Greyderlerin hareketi ile çevrede bulunan personelin makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkıştırması ve makineden düşme nedenli kaza ve yaralanmalar Greyderin kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda greyder veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar 81

82 DIĞER EKSKAVATÖRLER

83 EMICI YÜZEN EKSKAVATÖRLER

84 EMICI YÜZEN EKSKAVATÖRLERIN KULLANıLDıĞı YERLER VE ÖZELLIKLERI Emici yüzen ekskavatörlerin başlıca elemanları: tekne, santrifüj, tulumba, emme borusu, kesici başlık ve basma borusudur. Malzeme uzaklaştırma şekilleri genelde basma borusuyla, kendi hazneleriyle ve yüzer ileticilerle sağlanır. Tekne uzunluğu m. Tekne genişliği 5-22 m. Emme borusu çapı Kazı derinliği m m

85 EMICI YÜZEN EKSKAVATÖRLERDE EN FAZLA KARŞıLAŞıLAN IŞ KAZASı RISKLERI Ekskavatörün hareketi ile çevrede bulunan personelin bir makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkıştırması ve düşme nedenli kaza ve yaralanmalar. Ekskavatörün kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda ekskavatör veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalar.

86 GODELI YÜZEN EKSKAVATÖRLER (SWIMMING LARGE BUCKET EX.)

87 GODELI YÜZEN EKSKAVATÖRLERIN KULLANıLDıĞı YERLER VE ÖZELLIKLERI Godeli yüzen ekskavatörlerin başlıca elemanları: tekne ve gode koludur. Godeli yüzen ekskavatörlerin çalışma şekli emici yüzen ekskavatörlerin çalışma şekline benzerdir. Tekne uzunluğu m. Tekne genişliği m. Gode kapasitesi Kazı derinliği Lt 4-20 m Dakikada boşalan gode sayısı lt/dak

88 GODELI YÜZEN EKSKAVATÖRLERDE EN FAZLA KARŞıLAŞıLAN IŞ KAZASı RISKLERI Ekskavatörün hareketi ile çevrede bulunan personelin bir makine ile duvar, zemin arasına uzuv sıkıştırması ve düşme nedenli kaza ve yaralanmalar, Ekskavatörün kazı yaptığı zeminde meydana gelen göçme, kopma, şev akması sonucunda ekskavatör veya sahada çalışanlar üzerinde malzeme gelmesi sonucu meydana gelen kaza ve yaralanmalardır. Boğulma riski, Suya batma riski

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI

TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI Günümüzde her birisi belirli maksatlar için elverişli olan çeşitli iş makineleri mevcut olup,bunlar birkaç bakımdan sınıflandırılır. İş makinelerini tanıyıp teknik

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar;

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar; İŞ MAKİNELERİ İş makineleri iki gruba ayrılırlar; -Sabit konumda çalışan araçlar -Yer değiştirerek çalışan araçlar 1 Sabit konumda çalışan araçlar; Bunlarda aracın toprak işini gerçekleştiren donatısı

Detaylı

YAPI MAKİNELERİ DERS NOTU. 1 inç, 1 fit ve 1 yarda sırasıyla 2,54 cm, 30,48 cm ve 91,44 cm dir. İş makineleri bakımından en gelişmiş ülke Kanada dır.

YAPI MAKİNELERİ DERS NOTU. 1 inç, 1 fit ve 1 yarda sırasıyla 2,54 cm, 30,48 cm ve 91,44 cm dir. İş makineleri bakımından en gelişmiş ülke Kanada dır. YAPI AKİNELERİ DERS NOTU inç, fit ve yarda sırasıyla 2,54 cm, 0,48 cm ve 9,44 cm dir. kara mili 609,4 m dir. ons 29,57 cm, pit 0,47 lt, kuarts 0,946 lt ve galon,785 lt dir. yd 0,764 m tür. pound, libre

Detaylı

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER. KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör)

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER. KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör) 1) Kazı Makineleri : Dozer, greyder, kompresör ve darbeli deliciler, ekskavatörler ŞANTİYE UYGULAMALARI Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör)

Detaylı

Bir şavulun çalışma alanı ve çevrimi, Şekil 80 de gösterilmiştir. Şekil 80. Şavulun çalışma alanı ve çevrimi.

Bir şavulun çalışma alanı ve çevrimi, Şekil 80 de gösterilmiştir. Şekil 80. Şavulun çalışma alanı ve çevrimi. Kabin içinde kumanda kolları ve hareket mekanizması vardır. Ön bölüm ve bunu dengelemek için denge ağırlığı üst bölüme bağlanır. Ön bölüm, kullanılma amacına göre değişik tipte olabilir. Bunlar; - dreglayn,

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU

LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU 2015 LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU OTR SEGMENT LASSA LODER KAYA KAMYONU Loder Belden Kırmalı GREYDER EKSKAVATÖR BEKO LODER L2 L3 L4 L3/E3 E3 G2 EARTH GRIPPER EXC EG LODER Segment tanımı : Önlerinde

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı

YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı 1 Bu ders kapsamında neler göreceğiz? 1.HAFTA: Genel bilgiler, genel verimlilik hesapları, yapı makinalarının sınıflandırılması 2. HAFTA:Kazı Makinaları,

Detaylı

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Tesviye Küreği Üç nokta askı düzeni ile traktöre bağlanıp toprağın tesviye edilmesi, tarla yollarının yapılması, karla kapanmış

Detaylı

Greyder operatörlerinin makineyi kullanırken bilmeleri gereken belirli teknik ve makine fonksiyonları şunlardır:

Greyder operatörlerinin makineyi kullanırken bilmeleri gereken belirli teknik ve makine fonksiyonları şunlardır: MOTORLU GREYDERLERİN KULLANIM TEKNİKLERİ VE ÜRETİM HESABI Greyderler hafif-ağır inşaat, ocak ve madencilik uygulamalarında, taşıma yollarının bakımında, yol inşaatlarında sıfırlama ve tesviye işlemlerinde,

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL52 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL 52 tekerlek yükleyici hiçbir şantiyede eksik olmamalıdır. Güçlü hidroliklere ek olarak, operatörlere uzun iş günlerinde dahi yorulmadan

Detaylı

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar 1 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve seyyar iskelelerde özel tedbirler: 30 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait düşey ve yatay elemanların

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ ZEMİN KAZMA MAKİNELERİ Çalışma şekilleri ve özellikleri yönünden zemin kazma makineleri 6 temel kategoride guruplandırılır: ÜNİVERSAL KABLOLU GODELİ YÜRÜYEREK

Detaylı

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ Daha fazla esneklik sunan yükleyici Dar alan koşulları için özellikle bir şey gerekir: daha fazla esneklik. Wacker Neuson tekerlek yükleyicisi

Detaylı

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ.

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. OT SİLAJ MAKİNESİ KULLANMA KLAVUZU 3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İHSAN DEDE CAD. 13.SK. NO:11 SELÇUKLU/KONYA TEL: 444 49 42 FAKS: 0332.345 15 04 www.celikeltarim.com info@celikeltarim.com

Detaylı

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10 www.biglift.gen.tr 1 RM-ECL1029 EKONOMİK TAM AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI Kompak ve hafif tasarımı

Detaylı

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ; İki grupta incelenir. 1. Dinamik sıkıştırma makineleri 2. Statik sıkıştırma makineleri Dinamik sıkıştırma makineleri. Vibrasyonlu Silindirler:

Detaylı

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI FORE KAZIK En basit tanımlamayla, fore kazık imalatı için önce zeminde bir delik açılır. Bu deliğe demir donatı yerleştirilir. Delik betonlanarak kazık oluşturulur. FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI 1) Temel kazısı

Detaylı

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi,

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi, KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ Sakarya Üniversitesi, Tanım Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. YAPI İŞLERİ TÜZÜĞÜNÜN KISIMLARI Genel Hükümler Yapı İskelelerinde ve Merdivenlerinde Alınacak Güvenlik

Detaylı

ORMAN YOLLARININ MAKİNALARLA İNŞASI (1) 40

ORMAN YOLLARININ MAKİNALARLA İNŞASI (1) 40 Kİ İŞS (1) 40 rman yollarında makinalı inşaata geçiş her şeyden önce yol yapımının tekniğine uygun şekilde hızlı bir şekilde yürütülebilmesi yanında çetin dağlık arazilerde bu çalışmaların yaygınlaştırılması

Detaylı

WL32. Güçlü ufaklık: WL32

WL32. Güçlü ufaklık: WL32 WL32 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Güçlü ufaklık: WL32 WL32 tekerlek yükleyici, dar makine eni sayesinde özellikle tüm dar alanlarda birinci sınıf iç sonuçları sağlar. Düşük geçit yüksekliği de onu yapı

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler WL20 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Dar alanlarda çok yönlü Wacker Neuson tekerlek yükleyici WL20 her yerde çalışmaya hazır, şeritlerin en darında bile. Sadece bununla kalmaz: Tekerlek yükleyici aynı zamanda

Detaylı

4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların

4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların 4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların bütün yıl nakliyat yapmasına yönelik, orman içi ile

Detaylı

Mukayeseli Keşif Cetveli

Mukayeseli Keşif Cetveli Sayfa :1 Sıra No Poz No Tanımı i 1.Keşif 1 14.002 EL İLE SERT TOPRAK KAZILMASI,SER.DÜZ.BOŞLUKL.DOLD URULMASI M3 9337.73 1.71 15,967.52 0.00 0.00 15,967.52 2 14.003 EL İLE YUMUŞAK KÜSKÜLÜK KAZILMASI,SER.DÜZ.BOŞL.DOLDUR

Detaylı

YÜKLEME, SIKIŞTIRMA, HENDEK AÇMA MAKİNALARı

YÜKLEME, SIKIŞTIRMA, HENDEK AÇMA MAKİNALARı YÜKLEME, SIKIŞTIRMA, HENDEK AÇMA MAKİNALARı Yapı Makinaları Yönetimi 3. Hafta Ders Notu İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı - Doç.Dr. G. Emre GÜRCANLI YÜKLEME MAKİNALARI YÜKLEME

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA 1 IV.1.1. Basit Kanallarda İksa Şekilleri aşağıda verilen bu iksa türü genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 Zemin incelemesi neden gereklidir? Zemin incelemeleri proje maliyetinin ne kadarıdır? 2 Zemin incelemesi

Detaylı

Zeminlerden Örnek Numune Alınması

Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden örnek numune alma tekniği, örneklerden istenen niteliğe ve gereken en önemli konu; zeminde davranışın süreksizliklerle belirlenebileceği, bu nedenle alınan

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ Hazırlayan: Dr. Mehmet EKER 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 1 TRAKTÖRLER Traktör, tarım işlerinde kullanılan lastik tekerlekli, paletli ya da her ikisini de ihtiva

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE ASANSÖR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Elektriksiz el aletlerinin kullanımı(tornavida,anahtar

Detaylı

Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı Süre 80 Dakika. A Nn

Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı Süre 80 Dakika. A Nn Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı 31.05.2017 Süre 80 Dakika d: Soyadı: No: İmza: Formüller ve Katsayılar: Q gev CSVBE Sabit gider formülleri Nn 0,53 Nn 0,13 Nn 0,02 n i N 1 2Nn Yakıt sarfiyatı (dizel)

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

EZ 80. Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri

EZ 80. Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri EZ 80 İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor EZ80, Wacker Neuson'un en büyük zero tail ekskavatörüdür. Kompakt boyutlar, azaltılmış yakıt tüketimi ve yüksek performans

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 3 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu HAFTALIK DERS PLANI Hafta Konular Kaynaklar 1 Zeminle İlgili Problemler ve Zeminlerin Oluşumu [1], s. 1-13 2 Zeminlerin Fiziksel Özellikleri [1], s. 14-79; [23]; [24]; [25] 3 Zeminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

Nominal halat Çapı Tolerans Eksi Artı 3 mm kadar -0 +8% 3 mm ile 5 mm arası -0 +7% 5 mm 8 mm arası -0 +6% 8 mm üstü -0 +5%

Nominal halat Çapı Tolerans Eksi Artı 3 mm kadar -0 +8% 3 mm ile 5 mm arası -0 +7% 5 mm 8 mm arası -0 +6% 8 mm üstü -0 +5% HALATLAR HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER 1.2.1 Halat Çapı Ölçümü Halat Çapı, halat dış tel ve demetlerini çevreleyen ve tüm halat kesitini içine alan çemberin çapıdır. Halat ölçümünde ölçü cihazı çenelerin mutlaka

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125

KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125 KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125 TANIM Herhangi bir yükü bulunduğu yerden kaldırıp yer değiştirerek başka bir yere indiren veya istifleyen, gerektiğinde bu yükün

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı TOPRAK İŞLERİ Dersin Amacı Ulaştırma projelerinin yapımında gerekli olan toprak işleri konularında temel kavramların öğretilmesi. 1 Dersin Hedefleri Toprak işlerin hakkında genel bilgiye sahip 1 : olmak

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Bakım Alet ve Makinaları e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

Döküm Sahalarında Güvenlik. Kaynak: MSHA

Döküm Sahalarında Güvenlik. Kaynak: MSHA Döküm Sahalarında Güvenlik Kaynak: MSHA Madencilik sektöründe, günde binlerce kez kamyonlar döküm sahalarından döküm yapmaktadır. ABD de, 1990larda, döküm yaparken hayatını kaybeden madenci sayısı 25 olarak

Detaylı

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin

KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin KESME 1. Tanımı ve Önemi Makas, kıl testere ve kesme bıçakları yardımıyla levha üzerinden talaş kaldırarak veya kaldırmadan belirlenen yüzeyin levhadan ayrılması için yapılan işleme kesme denir. Kesme

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA 1 V. TEMELLER Yapının ağırlığı ve faydalı yüklerini zemine aktaran yapı elemanlarına "TEMEL" denilmektedir. Temelin oturacağı doğal zemine ise "TEMEL YATAĞI" denir.

Detaylı

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI 1) Kazı Makineleri : Dozer, greyder, kompresör ve darbeli deliciler, ekskavatörler ŞANTİYE UYGULAMALARI Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI 2) Yükleyiciler

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT Kesit çıkarma ve Merdivenler MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay

Detaylı

ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ. Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri

ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ. Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri ANADOLU YAKASI PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ 1 Çalışma Alanlarımızda Sağlık ve Güvenlik Tedbirleri BUDAMA VE RESTORASYON FAALİYETLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 2 BUDAMA FAALİYETLERİNİN GÜVENLİĞİNİ ETKİLEYEN

Detaylı

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları Boykesit yolun geçki ekseni boyunca alınan düşey kesittir. Boykesitte arazi kotlarına Siyah Kot, siyah kotların birleştirilmesi ile elde edilen çizgiye de Siyah Çizgi

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 3. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 3. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 3. HAFTA 1 II.1. İP İSKELESİ KULLANIMI Özellikle bina yapılarında yukarıda sözü edilen köşe kazıkları çakılıp 1/1 ölçeğinde yapı zemine aplike edildikten sonra temel çukuru,

Detaylı

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar C profilli Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W625 - W626 Duvar Giydirme Sisteminde Metal Konstrüksiyon, Duvar U (DU) ve sadece 75mm ve 100mm Duvar U ve Duvar C profiller

Detaylı

İş Makineleri Ders Notları. Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği.

İş Makineleri Ders Notları. Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği. İş Makineleri Ders Notları Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği mvakpinar70@yahoo.com 2016 İş Makinesi Nedir? 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda açıklandığı üzere; İş Makineleri

Detaylı

ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU

ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU Bir zemin kütlesini oluşturan taneler arasındaki boşluklar kısmen ya da tamamen su ile dolu olabilir. Zeminlerin taşıma gücü, yük altında sıkışması, şevler ve toprak barajlar gibi

Detaylı

DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER

DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE DUVAR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Sabit İskeleler üzerinde çalışma 1 Takılıp düşme 2

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

SU VE RUTUBET YALITIMI

SU VE RUTUBET YALITIMI SU VE RUTUBET YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BİR YAPIYI ETKİLEYEN SULAR 1.YERALTI SULARI Yeraltı su seviyesine

Detaylı

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri kamyon şasisinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks yükü hesaplamalarının amacı

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 MEYDAN YAPIM DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 YILI BİRİM FİYATLARI POZ NO 15.001/H

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

HALBACH & BRAUN. Madencilik ve hammadde sektörlerine hizmet veren H&B tüm dünyada kendini kanıtlamıştır.

HALBACH & BRAUN. Madencilik ve hammadde sektörlerine hizmet veren H&B tüm dünyada kendini kanıtlamıştır. HALBACH & BRAUN Bir aile şirketi olan H&B 1997 den bu yana Almanya Sprockhövel de faaliyet göstermektedir. Halbach Braun ürünleri yaratıcı ve sürekli yenilenen teknolojileri ile yer altı madenciliğinde

Detaylı

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama gerekli

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 02.12.2013 Son çöktürme havuzları Biyolojik arıtmadan sonra arıtılmış atıksuyu biokütleden yerçekimi etkisi ile fiziksel olarak ayıran dairesel ya da

Detaylı

EW 100. EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun. Tekerlekli Ekskavatörler

EW 100. EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun. Tekerlekli Ekskavatörler EW 100 Tekerlekli Ekskavatörler EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun 10 tonluk mobil ekskavatör EW100, güçlü bir çıkış, düşük yakıt tüketimi ve özellikle kullanıcı dostu özellikleriyle göz doldurur.

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR YAPI İŞLERİ TÜZÜĞÜNÜN KISIMLARI Genel Hükümler Yapı İskelelerinde ve Merdivenlerinde Alınacak Güvenlik

Detaylı

AY Mühendislik.

AY Mühendislik. AY Mühendislik www.aymuhendislik.com TRAKSİYONEL VİNÇ NEDİR? Traksiyonel vinç halat üzerinde sonsuz tırmanma prensibi ile mesafe (yükseklik) tanımadan çalışan, derin kuyular ve yüksek çalışma mesafelerinde

Detaylı

HALBACH & BRAUN. Madencilik ve hammadde sektörlerine hizmet veren H&B tüm dünyada kendini kanıtlamıştır.

HALBACH & BRAUN. Madencilik ve hammadde sektörlerine hizmet veren H&B tüm dünyada kendini kanıtlamıştır. HALBACH & BRAUN Bir aile şirketi olan H&B 1997 den bu yana Almanya Sprockhövel de faaliyet göstermektedir. Halbach Braun ürünleri yaratıcı ve sürekli yenilenen teknolojileri ile yer altı madenciliğinde

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Taşlama ve Taşlama Tezgahı (12.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Taşlama Đşleminin Tanımı: Belirli bir formda imal

Detaylı

EZ 17. Üst formda sıkılık:ez17. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri

EZ 17. Üst formda sıkılık:ez17. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri EZ 17 İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri Üst formda sıkılık:ez17 EZ17 kompakt ekskavatör, sınıfındaki en iyi performanslı Zero Tail modelidir.büyük hacimli Dizel motorla LUDV'nin (Yük Algılama Sistemi) ve

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

ET 65. Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65

ET 65. Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65 ET 65 İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65 ET65, nihai kullanıcıların istediği bir ekskavatör.kompakt tasarımı ve manevra kabiliyetiyle

Detaylı

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları:

Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Agraflı Duvar Giydirme Sistemi Uygulama Detayları: Knauf W623 Duvar Giydirme Sisteminde, Metal Konstrüksiyon tavan U (TU) ve tavan C (TC) profillerden oluşturulur. Duvarın şakülünde ve terazisinde

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

Parmak Freze çakıları

Parmak Freze çakıları Parmak Freze çakıları Parmak freze çakısı nedir? Parmak freze, Makine parçaları imalatında, kalıpçılıkta önemli bir yere sahip olan frezeleme işleminde kullanılan, helezonik kesici kenarlara sahip kesici

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Kültivatörler Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Resim 1: Finişer (Samsun, Turkey)

Resim 1: Finişer (Samsun, Turkey) Finişerler 1. Görevleri: Serici ve ataşmanları kullanarak bağlayıcısız ve hidrolik bağlayıcılı granüller malzemeleri ve asfalt karışımlarını istenilen kalınlık, eğim ve yüzey düzgünlüğünde seren iş makinesidir.

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 4 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 3 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. 70 kg gelen bir bayanın 400 cm 2 toplam ayak tabanına sahip olduğunu göz önüne alınız. Bu bayan

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

Hafta_1. INM 405 Temeller. Dersin Amacı - İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri. Doç.Dr. İnan KESKİN.

Hafta_1. INM 405 Temeller. Dersin Amacı - İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri. Doç.Dr. İnan KESKİN. Hafta_1 INM 405 Temeller Dersin Amacı - İçeriği, Zemin Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1 Ders Amacı-İçeriği, Zemin 2 Arazi Deneyleri 3 Yüzeysel

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Dal Alma Kalın dallarda motorlu testere, ince dallarda balta kullanılır. Özellikle ergonomik ve ekonomik

Detaylı

mec mec mobil erişilebilir cihazlar Mobil Erişilebilirlik Cihazları

mec mec mobil erişilebilir cihazlar  Mobil Erişilebilirlik Cihazları mec mec Mobil Erişilebilirlik Cihazları mobil erişilebilir cihazlar www.meccozum.com Merits TAM OTOMATIK TİLT YAPABİLEN MANUEL SANDALYE VEYA KENDİ PLATFORMUYLA TAŞIYABİLEN ENGELLİ TAŞIMA SİSTEMİ Mükemmel

Detaylı

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Çatlaklar Yorulma çatlağı Blok kırılma Kenar kırılması Boyuna kırılma (tekerlek izinde) Boyuna kırılma (tekerlek izi dışında)

Detaylı

MİNİ DAMPER C12R-B kg. Motor Net Güç Taşıma Kapasitesi Boşaltma Mekanizması. 2TE67L-FW HP / 2800 rpm 1150 kg 3 taraflı

MİNİ DAMPER C12R-B kg. Motor Net Güç Taşıma Kapasitesi Boşaltma Mekanizması. 2TE67L-FW HP / 2800 rpm 1150 kg 3 taraflı MİNİ DAMPER 1100 kg Motor Net Güç Taşıma Kapasitesi Boşaltma Mekanizması 2TE67L-FW3 10.2 HP / 2800 rpm 1150 kg 3 taraflı KOMPAKTLIK Yanmar her türlü arazide kullanım için idealdir. Çok yönlülük ve üretkenlik

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun Dolu Gövdeli Kirişler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof Dr Görün Arun 072 ÇELİK YAPILAR Kirişler, Çerçeve Dolu gövdeli kirişler: Hadde mamulü profiller Levhalı yapma en-kesitler Profil ve levhalarla oluşturulmuş

Detaylı

Kara & Demir Yolu Zemin Güçlendirme

Kara & Demir Yolu Zemin Güçlendirme ZEMİN GÜÇLENDİRME»» Stabilize Drenaj Katmanı»» Kalıcı ve Geçici Ulaşım Yolları»» Zayıf Zemin Güçlendirme»» Spor ve Oyun Alanları»» Askeri Geçiş Yolları»» Kara ve Demir Yolu Temelleri»» Kontrollü Dolgu

Detaylı

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine 1 Gübreleme makinaları Bitkisel üretimde bitkilerin büyümesi ve ürün vermesi için gerekli besin maddelerini içeren gübreleri toprağa veren makinalardır. Sınıflandırma: Gübreleme makinaları, kullanılan

Detaylı

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri, fabrikadan tedarik edilen şasinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks ağırlık hesaplamaları

Detaylı