NO: 2012/42 TAR H:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NO: 2012/42 TAR H: 29.08.2012"

Transkript

1 VERG S RKÜLER NO: 2012/42 TAR H: KONU 30 Nolu SGK Genelgesi ile Sigorta Primi Deste i Kapsam na Giren verenlerce Dikkat Edilecek Hususlar yay mlanm r tarihli ve 2012/35 say bakanlar kurulu karar ile yat mlarda Devlet Yard mlar hakk nda karar al nm r. An lan Bakanlar Kurulu Karar n uygulanmas na ili kin usul ve esaslar ise tarihli ve say Resmi Gazete de yay mlanan Yat mlarda Devlet Yat mlar Hakk nda Karar n Uygulanmas na ili kin 2012/1 say Tebli de aç klanm olup, söz konusu tebli de yer alan hükümler çerçevesinde destek kapsam na giren i verenler ile sosyal güvenlik il müdürlüklerince/sosyal güvenlik merkezlerince dikkat edilecek hususlar SGK taraf ndan tarih ve 2012/30 say genelge ile aç klanm r. Bu do rultuda; 5510 say Sosyal Sigortalar ve Genel Sa k Sigortas Kanununun Ek 2 nci maddesi, 15/6/2012 tarihli ve say Resmi Gazetede yay mlanan, 6322 say Amme Alacaklar n Tahsil Usulü Hakk nda Kanun ile Baz Kanunlarda De iklik Yap lmas na Dair Kanunun 32 nci maddesi ile, Yat mlarda Devlet yard mlar hakk nda kararlar çerçevesinde düzenlenen te vik belgeleri kapsam nda gerçekle tirilecek yat mlarla istihdam edilen sigortal lar için, 81 inci maddede say lan ve 82 nci madde uyar nca belirlenen prime esas kazanç alt s üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin; i veren hisselerinin tamam na veya Bakanlar Kurulunca istatistiki bölge birimleri s fland rmas, ki i ba na dü en milli gelir veya sosyoekonomik geli mi lik düzeyleri dikkate al nmak suretiyle belirlenen illerde i veren hisseleri ile birlikte sigortal hisselerinin tamam na kadar olan k sm Ekonomi Bakanl bütçesinden kar lan r. Bakanlar Kurulu ayr ca Ekonomi Bakanl nca kar lanacak tutar n uygulama süresini, kar lama oran ve kapsam ; yat n sektörü, büyüklü ü ve bulundu u illere göre farkl la rmaya yetkilidir. Primlerin Ekonomi Bakanl nca kar lanabilmesi için i verenlerce, çal rd klar sigortal larla ilgili olarak bu Kanun uyar nca ayl k prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Kuruma verilmesi ve Ekonomi Bakanl nca kar lanmayan tutar n yasal süresi içinde ödenmi olmas artt r.

2 Bu madde hükümleri, 21/4/2005 tarihli ve 5335 say Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde De iklik Yap lmas na Dair Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci f kras kapsam na giren kurum ve kurulu lara ait i yerleri ile sosyal güvenlik destek primine tabi çal anlar ve yurt d nda çal an sigortal lar hakk nda uygulanmaz. Ekonomi Bakanl nca kar lanan prim tutarlar i verenler bak ndan gelir ve kurumlar vergisi matrah n tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate al nmaz. Bu Kanun gere ince yap lan kontrol ve denetimlerde, çal rd ki ileri sigortal olarak bildirmedi i veya bildirilen sigortal n fiilen çal mad n tespit edilmesi halinde i verenler bir y l süreyle bu maddeyle sa lanan destek unsurlar ndan yararlanamaz. Bu madde kapsam ndaki te vikten yersiz olarak faydalan ld n tespiti halinde i verenden yararlan lan te vik tutar gecikme zamm ve gecikme cezas ile birlikte tahsil edilir. Ayr ca, i yerinde sigortal n fiilen çal mad halde bildirildi inin tespit edilmesi halinde i veren hakk nda Cumhuriyet ba savc na suç duyurusunda bulunulur. Bu maddenin uygulanmas na ili kin usul ve esaslar Ekonomi Bakanl ile Çal ma ve Sosyal Güvenlik Bakanl taraf ndan mü tereken belirlenir. eklinde de i tirilmi tir. Di er taraftan, kalk nma planlar ve y ll k programlarda öngörülen hedefler do rultusunda tasarruflar n katma de eri yüksek yat mlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdam n art lmas, uluslararas rekabet gücünü art racak ve ara rma-geli tirme içeri i yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yat mlar ile stratejik yat mlar n özendirilmesi, uluslararas do rudan yat mlar n art lmas, bölgesel geli mi lik farkl klar n azalt lmas, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yat mlar ile ara rma ve geli tirme faaliyetlerinin desteklenmesi amac yla 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 say Bakanlar Kurulu Karar ile Yat mlarda Devlet Yard mlar Hakk nda Karar al nm r. Söz konusu Genelge yaz z ekinde sunulmu tur. Sayg lar zla,

3 T.C. SOSYAL GÜVENL K KURUMU BA KANLI I Sosyal Sigortalar Genel Müdürlü ü Say : B.13.2.SGK /73-031/411 /884 22/08/2012 Konu : Yat mlarda Devlet Yard mlar Hakk nda Karar GENELG E Genel Aç klamalar 5510 say Sosyal Sigortalar ve Genel Sa k Sigortas Kanununun Ek 2 nci maddesi, 15/6/2012 tarihli ve say Resmi Gazetede yay mlanan, 6322 say Amme Alacaklar n Tahsil Usulü Hakk nda Kanun le Baz Kanunlarda De iklik Yap lmas na Dair Kanunun 32 nci maddesi ile, Yat mlarda Devlet yard mlar hakk nda kararlar çerçevesinde düzenlenen te vik belgeleri kapsam nda gerçekle tirilecek yat mlarla istihdam edilen sigortal lar için, 81 inci maddede say lan ve 82 nci madde uyar nca belirlenen prime esas kazanç alt s üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin; i veren hisselerinin tamam na veya Bakanlar Kurulunca istatistiki bölge birimleri s fland rmas, ki i ba na dü en milli gelir veya sosyoekonomik geli mi lik düzeyleri dikkate al nmak suretiyle belirlenen illerde i veren hisseleri ile birlikte sigortal hisselerinin tamam na kadar olan k sm Ekonomi Bakanl bütçesinden kar lan r. Bakanlar Kurulu ayr ca Ekonomi Bakanl nca kar lanacak tutar n uygulama süresini, kar lama oran ve kapsam ; yat n sektörü, büyüklü ü ve bulundu u illere göre farkl la rmaya yetkilidir. Primlerin Ekonomi Bakanl nca kar lanabilmesi için i verenlerce, çal rd klar sigortal larla ilgili olarak bu Kanun uyar nca ayl k prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Kuruma verilmesi ve Ekonomi Bakanl nca kar lanmayan tutar n yasal süresi içinde ödenmi olmas artt r. Bu madde hükümleri, 21/4/2005 tarihli ve 5335 say Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde De iklik Yap lmas na Dair Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci kras kapsam na giren kurum ve kurulu lara ait i yerleri ile sosyal güvenlik destek primine tabi çal anlar ve yurt d nda çal an sigortal lar hakk nda uygulanmaz. Ekonomi Bakanl nca kar lanan prim tutarlar i verenler bak ndan gelir ve kurumlar vergisi matrah n tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate al nmaz. Bu Kanun gere ince yap lan kontrol ve denetimlerde, çal rd ki ileri sigortal olarak bildirmedi i veya bildirilen sigortal n fiilen çal mad n tespit edilmesi halinde verenler bir y l süreyle bu maddeyle sa lanan destek unsurlar ndan yararlanamaz. Bu madde kapsam ndaki te vikten yersiz olarak faydalan ld n tespiti halinde i verenden yararlan lan te vik tutar gecikme zamm ve gecikme cezas ile birlikte tahsil edilir. Ayr ca, yerinde sigortal n fiilen çal mad halde bildirildi inin tespit edilmesi halinde i veren hakk nda Cumhuriyet ba savc na suç duyurusunda bulunulur.

4 Bu maddenin uygulanmas na ili kin usul ve esaslar Ekonomi Bakanl ile Çal ma ve Sosyal Güvenlik Bakanl taraf ndan mü tereken belirlenir. eklinde de tirilmi tir. Di er taraftan, kalk nma planlar ve y ll k programlarda öngörülen hedefler do rultusunda tasarruflar n katma de eri yüksek yat mlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdam n art lmas, uluslararas rekabet gücünü art racak ve ara rma-geli irme içeri i yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yat mlar ile stratejik yat mlar n özendirilmesi, uluslararas do rudan yat mlar n art lmas, bölgesel geli mi lik farkl klar n azalt lmas, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yat mlar ile ara rma ve geli tirme faaliyetlerinin desteklenmesi amac yla 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 say Bakanlar Kurulu Karar ile Yat mlarda Devlet Yard mlar Hakk nda Karar al nm r. An lan Bakanlar Kurulu Karar n uygulanmas na ili kin usul ve esaslar ise 20/6/2012 tarihli ve say Resmi Gazete de yay mlanan Yat mlarda Devlet Yard mlar Hakk nda Karar n Uygulanmas na li kin 2012/1 say Tebli de aç klanm olup, söz konusu Tebli de yer alan hükümler çerçevesinde destek kapsam na giren i verenler ile sosyal güvenlik il müdürlüklerince/sosyal güvenlik merkezlerince dikkat edilecek hususlar a da aç klanm r. 2- Sigorta Prim Deste i Kapsam na Giren letmeler Yat mlarda Devlet Yard mlar Hakk nda Karar n, -12 nci maddesinin birinci f kras na istinaden büyük ölçekli yat mlar, stratejik yat mlar ve bölgesel te vik uygulamalar kapsam nda te vik belgesi düzenlenerek desteklenen i letmeler sigorta primi i veren hissesi deste inden, -13 üncü maddesinin birinci f kras na istinaden 6 nc bölgede; büyük ölçekli yat mlar, stratejik yat mlar ve bölgesel te vik uygulamalar kapsam nda te vik belgesi düzenlenerek desteklenen i letmeler sigorta primi i veren hissesi deste ine ilave olarak ayr ca sigorta primi (i çi hissesi) deste inden, yararlanabileceklerdir. Bu çerçevede, ayn veya farkl illerde kurulu birden fazla i yeri bulunan i verenlerce, te vik belgesi hangi i yerinden dolay al nm ise bahse konu destekten de ilgili i yerinden dolay yararlan labilecek, te vik belgesi al nmam i yerlerinden dolay söz konusu destekten yararlan lmas mümkün olamayacakt r. Ancak bahse konu i letme sahiplerinin söz konusu destekten yararlanabilmeleri için, Ekonomi Bakanl nca düzenlenmi te vik belgelerinin 1/1/2012 tarihinden sonra alm olmalar, te vik belgesi üzerinde sigorta primi i veren hissesi deste i veya sigorta primi deste i nin destek unsurlar aras nda yer almas ve ayn zamanda bu belgelerin yine Ekonomi Bakanl nca tamamlama vizesinin de yap lm olmas gerekmektedir.

5 Te vik belgesinin 1/1/2012 tarihinden önce al nm olmas durumunda ise tamamlama vizesi 1/1/2012 tarihinden sonra yap lm olsa dahi, sigorta prim deste inden 2012/1 say Tebli hükümleri do rultusunda de il, 2009/1 say Tebli hükümleri do rultusunda yararlan labilecektir. Di er taraftan, genel te vik uygulamalar kapsam nda desteklenen gemi in a yat mlar ndan dolay da söz konusu destekten yararlan lmas mümkün bulunmaktad r. Ancak gemi yat mlar ndan dolay bahse konu destekten yararlan lmas s ras nda, te vik belgesinin al nm olmas yeterli olup, tamamlama vizesi yap p yap lmad na bak lmayacakt r. 3- Sigorta Prim Deste inden Yararlan lmaya Ba lan lacak Tarih Yat mlarda Devlet Yard mlar Hakk nda Karar n Uygulanmas na li kin 2012/1 say Tebli in 14 üncü maddesinin; -Üçüncü f kras nda, Sigorta primi i veren hissesi deste i uygulamas na, tamamlama vizesi tarihinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesini takip eden aydan itibaren ba lan r. Uygulaman n ilk ba lad ay esas al narak te vik belgesinde kay tl azami destek oran n lmamas kayd yla belgede belirtilen süre kadar yararland ld ktan sonra uygulamaya son verilir. -Dokuzuncu f kras nda ise, Genel te vik uygulamalar kapsam nda desteklenen, tersanelerin gemi in a yat mlar nda tamamlama vizesi art aranmaks n belge konusu geminin yap nda istihdam edilen sigortal lar için ödenmesi gereken sigorta primi i veren hissesinin asgari ücrete tekabül eden k sm Bakanl kça kar lanabilir. Bu destek, gemi in as devam etse dahi yat ma ba lama tarihinden itibaren en fazla on sekiz ay süreyle uygulan r. Yat, yüzer tesis ve deniz araçlar n in as na yönelik yat mlar da bu kapsamda de erlendirilir. Uygulamaya, te vik belgesinde kay tl istihdam say a mamak üzere ödemeye esas bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesini takip eden aydan itibaren ba lan r. hükümleri yer almaktad r. Bu ba lamda, bahse konu destekten, -Bölgesel te vik uygulamalar kapsam nda veya büyük ölçekli ya da stratejik yat mlardan dolay, te vik belgesinin tamamlama vizelerinin yap lmas n ard ndan, te vikten yararlanacak olan i yerlerine ili kin bilgilerin Ekonomi Bakanl nca Sosyal Güvenlik Kurumuna elektronik ortamda bildirildi i tarihi takip eden ay ba ndan, -Gemi yat mlar ndan dolay, Ekonomi Bakanl nca Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmek kayd yla te vik belgesinin düzenlendi i tarihi takip eden ay ba ndan ba lan larak yararlan labilecektir.

6 Di er taraftan, 2012/1 say Tebli in geçici 1 inci maddesinde yer alan, Bu Tebli in hükümleri, Karar n lehe gelen hükümleri aç ndan 1/1/2012 tarihinden sonra yap lan müracaatlara istinaden düzenlenen te vik belgelerine de uygulan r. hükmüne istinaden, gemi in a yat mlar dolay yla düzenlenen te vik belgelerinin 1/1/2012 tarihinden sonra düzenlenmi olmas halinde, te vik belgesi üzerinde söz konusu deste in yer almas kayd yla bahse konu destekten geriye yönelik olarak da yararlan lmas mümkün olacakt r. 4- Sigorta Primi Deste inden Yararlan lacak Sigortal lar An lan Tebli in 14 üncü maddesinin birinci f kras nda, Sigorta primi i veren hissesi deste i, komple yeni yat mlarda belge kapsam nda gerçekle tirilen yat mla sa lanan istihdam, di er yat m cinslerinde ise mevcuda ilave edilen istihdam için uygulan r. Komple yeni yat m d ndaki yat m cinslerinde, ayl k prim ve hizmet belgesinde kay tl i çi say n mevcut istihdam n alt nda olmas halinde ilgili ay için prim deste i uygulanmaz. denilmektedir. Buna göre an lan Tebli de öngörülen sigorta prim deste inden; a) Komple yeni yat mlar te vik belgesi kapsam nda gerçekle en yat mla sa lanan, b) Di er yat m cinslerinde ise mevcut sigortal lara ilave olarak i e al nan sigortal lardan dolay yararlan labilecektir. Dolay yla, komple yeni yat mlarda bahse konu destekten, Ekonomi Bakanl nca tespit edilen ve te vik belgesinde gösterilen ilave sigortal say kadar sigortal dan dolay ; di er yat m cinslerinde (modernizasyon, tevsi, ürün çe itlendirmesi yat mlar nda) ise Ekonomi Bakanl nca tespit edilen mevcut sigortal say n üzerinde sigortal çal rmak kayd yla yine Ekonomi Bakanl nca tespit edilecek say daki ilave sigortal dan dolay yararlan labilecektir. Örnek 1- Te vik belgesinin tamamlama vizesi yap lm (B) Anonim irketine ili kin te vik belgesinde yer alan bilgilerin; Yat n Cinsi Mevcut stihdam (Ki i) lave stihdam (Ki i) Komple yeni yat m 0 22 eklinde oldu u varsay ld nda, komple yeni yat mlar dolay yla bahse konu destekten yararlan lmas s ras nda mevcut sigortal art aran lmad ndan, an lan veren, sigorta prim deste inden çal raca 22 sigortal dan dolay yararlanabilecektir. Örnek 2-1 nolu örnekteki i veren taraf ndan te vikten yararlanma süresi içindeki -2012/Temmuz ay nda 16 sigortal, -2012/A ustos ay nda 27 sigortal istihdam edildi i varsay ld nda 2012/1 say Tebli de öngörülen sigorta prim deste inden, Temmuz ay nda çal rd 16 sigortal n tamam ndan dolay -2012/A ustos ay nda ise 22 sigortal dan dolay

7 yararlan labilecektir. Örnek 3- Te vik belgesinin tamamlama vizesi yap lm (D) Limited irketine ili kin te vik belgesinde yer alan bilgilerin; Yat nm n Cinsi Mevcut stihdam (Ki i) lave stihdam (Ki i) Tevsi eklinde oldu u varsay ld nda, sigorta prim deste inden 27 sigortal ya ilave olarak i e al nacak azami 40 sigortal dan dolay yararlanabilecektir. Örnek 4-3 nolu örnekteki i veren taraf ndan te vikten yararlanma süresi içindeki -2012/Temmuz ay nda 25 sigortal -2012/A ustos ay nda 63 sigortal -2012/Eylül ay nda 80 sigortal istihdam edildi i varsay ld nda, 2012/1 say Tebli de öngörülen sigorta prim deste inden, -2012/ Temmuz ay nda yararlan lmas mümkün olamayacakt r /A ustos ay nda mevcut 27 sigortal ya ilave olarak istihdam edilen (63-27 =) 36 sigortahdan dolay, -2012/Eylül ay nda istihdam edilen sigortal say n mevcut + ilave sigortah say n üzerinde olmas nedeniyle ilave sigortal say olan 40 sigortal dan dolay yararlan labilecektir. Bu ba lamda, bahse konu destekten yararlanabilecek i yerleri ile ilgili olarak; - Firma Ad, - Te vik Belgesinin Tarih Say, - Te vik Belgesi Müracaat Tarihi, - Yat m Yeri ve Adresi, - SGK yeri Sicil Numaras, - Yat n Cinsi, - Mevcut Istihdam (Ki i), - lave istihdam (Ki i), - Yat mc n Vergi Dairesi ve No su, - Destek Süresi, - Azami Prim Tutar, - lgili Kararname Tarih/No bilgileri Ekonomi Bakanl nca, elektronik ortamda ve ayr ca yaz ile verenler Prim Daire Ba kanl za bildirilecektir. Di er taraftan, an lan Tebli in 14 üncü maddesinin dokuzuncu f kras na istinaden, te vik belgeli gemi, yat, yüzer tesis ve deniz araçlar nda çal lan sigortal lardan dolay bahse konu tebli de öngörülen destekten, komple yeni yat mlarda oldu u gibi Ekonomi Bakanl nca bildirilen say kadar sigortal dan dolay yararlan lmas mümkün olup, a an sm ndan dolay yararlan lmas mümkün bulunmamaktad r.

8 5- Sigorta Primi Deste inden Yararlan lacak Azami Süre ve Prim Tutar 2012/1 say Tebli de öngörülen destekten yararlan lacak olan süre, gemi yat mlar hariç olmak üzere yat ma ba lama tarihine ve yat n yap ld bölgeye göre farkl k göstermekte olup, bölgelerin illere göre da a daki tabloda gösterildi i ekildedir. 1. Bölge 2. Bölge 3. Bölge 4. Bölge 5. Bölge 6. Bölge Ankara Adana Bal kesir Afyonkarahisar Ad yaman A Antalya Ayd n Bilecik Amasya Aksaray Ardahan Bursa Bolu Burdur Artvin Bayburt Batman Eski ehir Çanakkale Gaziantep Bart n Çank Bingöl (Bozcaada ve Gökçeada lçeleri Hariç) Istanbul Denizli Karabük Çorum Erzurum Bitlis Izmir Edirne Karaman Düzce Giresun Diyarbak r Kocaeli Isparta Manisa Elaz Gümü hane Hakkari Mu la Kayseri Mersin Erzincan Kahramanmara I r K rklareli Samsun Hatay Kilis Kars Konya Trabzon Kastamonu Ni de Mardin Sakarya U ak K kkale Ordu Mu Tekirda Zonguldak K ehir Osmaniye Siirt Yalova Kütahya Sinop anhurfa Malatya Nev ehir Tokat Tunceli rnak Van Rize Yozgat Bozcaada ve Gökçeada lçeleri Sivas Söz konusu destekten yararlan labilecek süreler, - Büyük ölçekli yat mlar ile bölgesel te vik uygulamalar kapsam nda desteklenen yat mlarda, Bölgeler 31/12/2013 tarihine kadar (bu 1/1/2014 tarihinden itibaren ba lan lan yat mlar tarih dahil) ba lan lan yat mlar 1 2 y l y l y l 3 y l 4 6 y l 5 y l 5 7 y l 6 y l 6 10 y l 7 y l - Stratejik yat mlarda ise 6 nc Bölgede 10 y l, di er bölgelerde 7 y l

9 olarak uygulanmaktad r. Yat ma ba lama tarihi, belge tarihi olmay p Ekonomi Bakanl taraf ndan ayr ca tespit edilmektedir. Örnek 5- Bal kesir ilinde kurulu bulunan (A) Limited irketine ait fabrikada modernizasyon yat na, - 17/10/2012 tarihinde ba lan ld varsay ld nda, Bal kesir ilimizin 3 üncü bölgede yer almas ve yat ma 31/12/2013 tarihinden önce ba lan lm olmas nedeniyle söz konusu destekten en fazla 5 y l süreyle, - 23/5/2014 tarihinde ba lan ld varsay ld nda, Bal kesir ilimizin 3 üncü bölgede yer almas ve yat ma 1/1/2014 tarihinden sonra ba lan lm olmas nedeniyle söz konusu destekten en fazla 3 y l süreyle yararlan labilecektir. Buna kar n 1 inci ve 2 nci bölgelerde kurulu bulunan i yerleri için söz konusu destekten yararlan labilmesi için yat ma her halükarda 31/12/2013 tarihinden önceki bir tarihte ba lan lm olmas gerekmektedir. Aksi halde 1/1/2014 tarihinden sonra bu bölgelerde ba lan lan yat mlardan dolay an lan tebli de öngörülen destekten yararlan lmas mümkün olamayacakt r. Örnek 6- Eski ehir ilinde kurulu bulunan (D) Anonim irketine ait fabrikada tevsi yat na - 14/9/2013 tarihinde ba lan ld varsay ld nda, Eski ehir ilimizin 1. bölgede yer almas ve yat ma 31/12/2013 tarihinden önce ba lan lm olmas nedeniyle söz konusu destekten en fazla 2 y l süreyle yararlan labilecektir. - 23/5/2014 tarihinde ba lan ld varsay ld nda, 1 inci ve 2 nci bölgede yer alan illerde 1/1/2004 tarihinden sonra ba lan lan yat mlar dolay yla destekten yararlan lmas mümkün bulunmad ndan, an lan i verenin sigorta prim deste inden yararlanmas mümkün olamayacakt r. Örnek 7- Amasya ilinde kurulu bulunan (B) Limited irketine ait i yerindeki stratejik yat ma - 25/10/2013 tarihinde ba lan ld varsay ld nda, Amasya ilimizin 4 üncü bölgede yer almas ve yat ma 31/12/2013 tarihinden önce ba lan lm olmas dikkate al nmaks n yat n stratejik yat m olmas nedeniyle söz konusu destekten en fazla 7 l süreyle, - 16/8/2015 tarihinde ba lan ld varsay ld nda, ayn ekilde yat n stratejik yat m olmas nedeniyle söz konusu destekten en fazla 7 l süreyle yararlan labilecektir.

10 Hal böyle olmakla birlikte, yararlan lacak olan sigorta primi i veren hissesi deste inin tutar, bölgesel te vik uygulamalar kapsam nda desteklenen yat mlar ile büyük ölçekli yat mlarda sabit yat m tutar n a da belirtilen oranlar geçemeyecektir. Bölgesel Te vik Uygulamalar Büyük Ölçekli Yat mlar Bölgeler Sigorta Prim Deste inin Sabit Yat m Tutar na Oran (%) Sigorta Prim Deste inin Sabit Yat m Tutar na Oran (%) Stratejik yat mlarda ise yararlan labilecek azami sigorta primi i veren hissesi deste inin miktar, bölge ayr yap lmaks n sabit yat m tutar n yüzde onbe ini geçemeyecektir. Ekonomi Bakanl nca düzenlenen te vik belgelerinde yat mlar n bölgesel veya büyük ölçekli olup olmad na, ayr ca söz konusu destek kapsam nda yararlan labilecek azami prim tutar na da yer verilece inden, kapsama giren i verenlerce söz konusu destekten yararlan lmas s ras nda, hem destekten yararlanma süresine, hem de azami prim tutar n p a lmad na dikkat edilmesi icap etmektedir. Ancak, 6 nc bölgede; büyük ölçekli yat mlar, stratejik yat mlar ve bölgesel te vik uygulamalar kapsam nda te vik belgesine istinaden gerçekle tirilecek yat mla sa lanan ilave istihdam için, tamamlama vizesi yap lan te vik belgesinde kay tl istihdam say mamak kayd yla, Ekonomi bakanl nca Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildi i tarihi takip eden ay ba ndan itibaren, i veren taraf ndan Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi gereken sigorta primi i çi hissesinin asgari ücrete tekabül eden k sm, tamamlama vizesinin yap lmas müteakip, yukar daki oranlara tabi olmaks n on y l süreyle i veren ad na Bakanl k bütçesinden kar lanabilecektir. Genel te vik uygulamalar kapsam nda desteklenen tersanelerin gemi in a yat mlar nda ise söz konusu destekten yararlanma süresi, in a edilen her bir gemi için ayr ayr olmak üzere te vik belgesinin düzenlendi i tarihi takip eden ay ba ndan itibaren, 18 ay amayacakt r. Ancak, geminin in as n 18 aydan önce tamamlanmas halinde tamamlama tarihinde, Ekonomi Bakanl n yaz na istinaden destekten yararland lmaya son verilecektir. Örnek 8- Gemi yat dolay yla (A) Limited irketi ad na düzenlenen te vik belgesinin 27/7/2012 tarihinde düzenlendi i ve ayn tarihte bildirildi i varsay ld nda, söz konusu geminin in as nda çal lacak sigortal lardan dolay, bahse konu destekten en fazla 1/8/2012 ile 31/1/2014 tarihleri aras nda yararlan labilecektir.

11 Gemi yat mlar dolay yla, bahse konu destekten yararlan p yararlan lamayaca n belirlenmesi s ras nda, gemi yat n hangi bölgede yap ld na bak lmad ndan, 1/1/2014 tarihinden sonra ba lan lan ve 1. ve 2. bölgelerde yap lan gemi yat mlar ndan dolay da söz konusu destekten yararlan lmas mümkün olacakt r. Yine gemi yat mlar ndan dolay yararlan labilecek destek tutar n, azami prim tutar a amayaca gibi bir düzenleme yap lmad ndan, kapsama giren i verenlerce destekten yararlan labilecek azami prim tutar n hesaplanmas na da gerek bulunmamaktad r. Bu ba lamda, her bir gemi için bahse konu destekten 18 aydan fazla yararlan lmas n önüne geçilmesi amac yla, te vikten yararlan lacak her bir gemi için, te vik belgesinde kay tl veren ad na, te vik belgesinde yer alan i yeri sicil numaras nda Kurumumuz tescil kay tlar ndaki bilgiler esas al narak geçici mahiyette ve ihale kodu 0: (Di er) olarak ayr ca bir i yeri dosyas tescil edilecektir. Yap lacak olan bu tescil i lemi, Ekonomi Bakanl nca kar lanacak olan deste in süresini kontrol etmek amac yla yap laca ndan, te vik kapsam na giren gemi yat mlar dolay yla i verenlerce düzenlenecek olan i yeri bildirgelerinin yasal süresi d nda Kuruma verilmesi halinde, tescil edilecek olan geminin 5510 say Kanunun 11 inci maddesinde tarifi yap lan bir i yeri olmamas nedeniyle, i veren aleyhine idari para cezas uygulanmayacakt r. 6- Sigorta Prim Deste inden Yararlanabilmesi çin Gerekli Di er artlar 6.1- Ayhk prim ve hizmet belgelerinin Kurumumuza 16322/26322 sayih kanun numaras seçilerek yasal süresi içinde gönderilmesi Bahse konu destekten yararlamlabilmesi için, - Tamamlama vizesi yap lm olan i yerlerinden 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bölgelerde kurulu bulunan i yerleri ile hangi bölgede kurulu oldu u üzerinde durulmaks n gemi in a yat nmlanna ili kin i yerlerinde çal an ve destek kapsam na giren sigortahlara ili kin ayhk prim ve hizmet belgelerinin sayih, - Tamamlama vizesi yap lm olan i yerlerinden 6 nc bölgede kurulu bulunan yerlerinde çal an ve destek kapsam na giren sigortahlara ili kin ayhk prim ve hizmet belgelerinin sayih kanun numaras seçilmek suretiyle yasal süresi içinde Kurumumuza gönderilmesi gerekmektedir. Dolay yla, ayhk prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi geçirildikten sonra Kurumumuza gönderilmesi halinde söz konusu destekten yararlamlmas mümkün olamayacakt r. Kapsama giren i verenlerce, söz konusu destekten yanl veya yersiz yararlamlmas n önüne geçilmesi amac yla, bölgesel te vik uygulamalar kapsam nda veya büyük ölçekli ya da stratejik yatinm yapm olan i yerlerine ili kin Ekonomi Bakanh nca verenler Prim Daire Ba kanh za intikal ettirilen bilgiler, an lan Ba kanh zca Hizmet Sunumu Genel Müdürlü üne intikal ettirilecek ve an lan Genel Müdürlü ümüzce de söz konusu bilgiler Kurumumuz veri taban na kaydedilecektir.

12 Bu ba lamda, söz konusu bilgilerin sisteme kaydedilmesi halinde, kapsama giren verenlerce ayhk prim ve hizmet belgelerinin 16322/26322 sayih kanun numaras seçilerek gönderilmesi mümkün olacakt r. Dolay yla kapsama giren i verenlerce, bahse konu destekten yararlanmak amac yla sosyal güvenlik il müdürlüklerimize/sosyal güvenlik merkezlerimize müracaat edilmesine gerek bulunmamaktad r. Buna kar n, gemi yatinmlan için ayr ca i yeri dosyas n tescili gerekti inden, bu bilgilerin verenler Prim Daire Ba kanh zca ilgili sosyal güvenlik il müdürlü üne intikal ettirilmesinin ard ndan, ilgili il müdürlü ü personeli tarafmdan sisteme kaydedilmesi icap etmektedir. Di er taraftan, Ekonomi Bakanh nca verenler Prim Daire Ba kanh za intikal ettirilen bilgiler, ilgili sosyal güvenlik il müdürlü üne/sosyal güvenlik merkezine intikal ettirilecek ve ilgili il müdürlü ümüzce/merkezimizce de söz konusu destekten yararlamlabilecek sigortahlara ili kin yukanda yer alan bilgiler i verenlere resmi bir yaz ile bildirilecektir Yasal ödeme süresi geçmi sigorta primi, i sizlik sigortas primi, idari para cezas ve bunlara ili kin gecikme cezas ve gecikme zamm borçlar n bulunmamas / yeniden yap land lm veya tecil ve taksitlendirilmi olmas verenlere Verilen Devlet Yard, Te vik ve Desteklerde Sosyal Güvenlik Kurumundan Ahnacak Borcu Yoktur Belgesinin Düzenlenmesine li kin Usul ve Esaslara Dair Tebli in 6 nc maddesinde, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayih Kanunu gere ince 16 ya ndan büyük i çiler için belirlenen ayl k asgari ücretin brüt tutar na kadar olan borçlar n destek ve te viklerin verilmesi s ras nda dikkate ahnmayaca aç klanm r. Buna göre, 2012/1 say Tebli kapsam na giren i yerlerinden dolay, an lan Tebli de öngörülen destekten yararlamlabilmesi için, i verenin Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmi sigorta primi, i sizlik sigortas primi, idari para cezas ve bunlara ili kin gecikme cezas ve gecikme zamm borçlar n toplam n 16 ya ndan büyükler için belirlenmi olan brüt asgari ücretten fazla olmamas veya fazla olmakla birlikte söz konusu borçlar n 6183 say h Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmi ya da çe itli Kanunlar gere ince yeniden yap land lm olmas, ayr ca yap land rma veya taksitlendirme lemlerinin devam ediyor (bozulma artlar n olu mam ) olmas gerekmektedir. Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmi prim ve idari para cezas borcunun bulunup bulunmad n tespiti s ras nda, i verenlerin kendi ad na tescil edilmi i yerleri ile ortak, üst düzey yönetici, i veren vekili ve arac olarak i lem gördü ü i yerlerinden kaynaklanan prim ve idari para cezas borçlar na; i verenin gerçek ki i olmas halinde, ayr ca kendi sigortal ndan kaynaklanan (5510/4-lb kapsam ndaki) yasal ödeme süresi geçmi prim borçlar na bak lmaktad r. Hal böyle olmakla birlikte, ayl k prim ve hizmet belgelerinin 16322/26322 say kanun numaras seçilmek suretiyle Kurumumuza gönderilmesi s ras nda, sistem taraf ndan yaln zca te vik belgesinin al nd, ba ka bir ifade ile ayl k prim ve hizmet belgesinin

13 düzenlendi i i yerlerinden kaynaklanan borçlar n olup olmad (bir önceki aya ili kin borçlar hariç) sorgulanabilmektedir. Bu nedenle, te vik belgesinin düzenlendi i i yerinden dolay Kurumumuza yasal ödeme süresi geçmi prim ve idari para cezas borcu bulunmad halde, kendi ad na tescil edilmi di er i yerleri ile ortak, üst düzey yönetici, i veren vekili ve arac olarak i lem gördü ü i yerlerinden kaynaklanan yasal ödeme süresi geçmi sigorta primi, i sizlik sigortas primi ve idari para cezas ile i verenin gerçek ki i olmas halinde ayr ca kendi sigortahh ndan kaynaklanan (5510/4-1-b kapsam nda) yasal ödeme süresi geçmi prim borçlar n toplam (gecikme cezas ve gecikme zamm ile birlikte) 16 ya ndan büyükler için belirlenmi ayl k asgari ücretin brüt tutar a an i verenlerce, bahse konu destekten yararlan lamayaca ndan, ayl k prim ve hizmet belgelerinin Kurumumuza gönderilmesi ras nda 16322/26322 say kanun numarasimn seçilmemesi gerekmektedir. Bu ba lamda, ayhk prim ve hizmet belgelerini 16322/26322 sayih kanun numarasim seçmek suretiyle Kurumumuza gönderen i verenlerin, Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmi borçlar n olup olmad n her ay düzenli bir ekilde kontrol edilmesi icap etmektedir. Bu nedenle, bahse konu i verenlerin Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmi prim ve idari para cezas borçlar n olup olmad n kontrol edilebilmesi için e-borcu Yoktur aktivasyon i leminin yap lm olmas icap etmektedir. Dolay yla, Yat mlarda Devlet Yard mlar Hakk nda Karann Uygulanmas na li kin 2012/1 say h Tebli de öngörülen sigorta prim deste inden yararlanan i verenlerin, e-borcu Yoktur aktivasyon i lemlerinin yap lmas n ard ndan, 16322/26322 nolu kanun numaras seçilmek suretiyle düzenlenmi ayhk prim ve hizmet belgesinden kaynaklanan primlerin ödenmesi gereken süresinin son gününde, Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmi prim ve idari para cezas borcunun olup olmad, ilgili dosya memuru taraf ndan, her ay düzenli olarak sorgulanacakt r. Söz konusu sorgulama i lemi, yeri Tescil Servislerince 16/4/2009 tarihli ve 2009/62 sayih Genelgede belirtilen çerçevede ilgili dosya memuruna gerekli yetki tammlamas n yap lmasimn ard ndan, adresinden " veren, Kamu Kurumlannca Türkiye Geneli veren Borç Sorgulama Uygulamas seçenekleri girilmek suretiyle ula lan ekran vas tas yla yap lacakt r. Bu ba lamda, an lan destek kapsam na giren i yeri i verenlerinin daha önce e-borcu Yoktur aktivasyon ba vurusunda bulunulmam olmas halinde, söz konusu i verenler taraf ndan aktivasyon ba vurusunda bulunulmas gerekecektir. Bu durumda olan i verenlere, ilgili sosyal güvenlik il müdürlü ünce/sosyal güvenlik merkezince, söz konusu destekten ne ekilde yararlan labilece ine ili kin bilgilerin gönderilmesi s ras nda, e-borcu Yoktur aktivasyon ba vurusunda bulunulmas gerekti i hususu da bildirilecektir.

14 say Amme Alacaklar n Tahsil Usulü Hakk nda Kanunun 22/A maddesi uyar nca Maliye Bakanl tahsilat dairelerine müracaat tarihinden önceki 15 gün içinde vadesi geçmi borcunun bulunmamas 2012/1 say tebli de öngörülen sigorta prim deste inden yararlan labilmesi için, verenlerin 6183 say Amme Alacaklar n Tahsil Usulü Hakk nda Kanunun 22/A maddesi uyar nca Maliye Bakanl tahsilat dairelerine vadesi geçmi borcunun olmamas veya söz konusu borçlar n 6183 say Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmi ya da çe itli Kanunlar gere ince yeniden yap land lm olmas, ayr ca yap land rma veya taksitlendirme i lemlerinin devam ediyor (bozulma artlar n olu mam ) olmas gerekmektedir. verenlerin yasal ödeme süresi geçmi vergi borçlar n olup olmad hususunun elektronik ortamda sorgulanmas amac yla Gelir daresi Ba kanl ile mü tereken yap lan çal malar devam etmekte olup, söz konusu çal malar sonuçlan ncaya kadar bahse konu destekten yararlanan i verenlerin 6183 say Kanunun 22/A maddesi uyar nca vadesi geçmi borcunun olup olmad hususu Sigorta Primleri Servisince her ay ilgili vergi dairesinden resmi bir yaz ile sorulmak suretiyle tespit edilecektir Sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi An lan tebli de öngörülen destekten yararlan labilmesi için gerek 16322/26322 say kanun numaras, gerek di er te vik kanunlar, gerekse kanun numaras seçilmeksizin Kuruma yasal süresi içinde verilmi ayl k prim ve hizmet belgelerinden dolay tahakkuk etmi sigorta primlerinin, Devlet taraf ndan (Hazinece/ Türkiye Kurumunca/ Maliye Bakanl nca/ Kültür ve Turizm Bakanl nca) kar lanmayan k sm n tamam n yasal süresi içinde ödenmesi artt r. Di er taraftan, 5510 say Kanunun Ek-2 nci maddesinde 6322 say Kanunla yap lan de iklikle birlikte, i veren taraf ndan ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Ekonomi Bakanl ndan Kurumumuza yap lacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zamm n i verenden tahsil edilmesine ili kin uygulama da 15/6/2012 tarihi itibariyle yürürlükten kald lm r. Dolay yla, i veren taraf ndan ödenmesi gereken sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, gerek 2009/1 say Tebli de öngörülen destekten, gerekse 2012/1 say Tebli de öngörülen destekten, yararlan lmas mümkün olamayacakt r. Bu durumda, destek kapsam na giren sigortal lar için 16322/26322 say kanun numaras seçilmek suretiyle düzenlenen ayl k prim ve hizmet belgeleri yasal süresi içinde kuruma verilmi olsa dahi, tahakkuk eden primlerin tamam gecikme cezas ve gecikme zamm ile birlikten i verenden tahsil edilecektir.

15 7-2012/1 Say Tebli Kapsam nda Ekonomi Bakanl nca Kar lanacak Sigorta Prim Deste inin Hesaplanmas Kapsama giren sigortal lar n prime tabi tutulacak kazançlar n, 5510 say Kanunun 82 nci maddesi uyar nca belirlenen prime esas kazanç alt s na kadar olan sm na isabet eden sigorta priminin i yerinin; - 1, 2, 3, 4, veya 5 inci bölgede kurulu olmas halinde, i veren hissesi prim tutar n, 6 nc bölgede kurulu olmas halinde, sigortal ve i veren hissesi prim tutar n, -Gemi yat olmas halinde ise i yerinin hangi bölgede kurulu oldu u üzerinde durulmaks n veren hissesi prim tutar n, tamam Ekonomi Bakanl nca kar lanacakt r. Öte yandan, 5510 say Kanunun 81 inci maddesinin birinci f kras n ( ) bendinde yer alan, Bu f kra ve di er ilgili mevzuatla sa lanan sigorta prim desteklerinin ayn dönem için birlikte uygulanmas halinde, bu destek öncelikle uygulan r. hükmüne istinaden, bahse konu Tebli kapsam na giren bir sigortal için öncelikle 5510 say Kanunun 81 inci maddesinin birinci f kras n ( ) bendinde öngörülen be puanl k prim indiriminden, ard ndan 2012/1 say Tebli de öngörülen destekten yararlan lacakt r. Bu durumda, bahse konu Tebli de öngörülen destekten yararlan lmas s ras nda, 5510 say Kanunun 81 inci maddesinin birinci f kras n ( ) bendi kapsam nda indirimden yararlan lm olan 5 puanl k k m dü ülecektir. Örnek 9- Modernizasyon yat na ili kin te vik belgesinin tamamlama vizesi yap lm olan (D) Limited irketinin 1. bölgede yer alan stanbul ilinde faaliyet gösterdi i, sa vadeli sigortal kollar prim oran n % 2 oldu u ve bahse konu i veren taraf ndan mevcut sigortal say na ilave olarak i e al nan (A) sigortal n 2012/Temmuz ay ndaki; Prim ödeme gün say n : 30 gün Prime esas kazanç tutar n ise : 2.000,00 TL oldu u varsay ld nda, bahse konu sigortal için öncelikle be puanl k prim indiriminden yararlan lacak tutar hesaplanacakt r. Buna göre, 5510 say Kanunun 81 inci maddesinin birinci f kras n ( ) bendi uyar nca be puanl k prim indiriminden yararlan lacak tutar; 2.000,00 * 5 / 100 = 100,00 TL olacakt r. Ard ndan, 2012/1 say Tebli de öngörülen destekten yararlan lacak olan tutar hesaplanacakt r. Ancak bu durumda, deste in prime esas kazanç alt s üzerinden ve yaln zca i veren hissesi prim tutar üzerinden hesaplanaca dikkate al narak, be puanl k prim indirimi için yararlan lm olan 5 puan % 20,5 olan i veren hissesinden dü ülecek ve yerinin 1. bölgede kurulu olmas nedeniyle % 15,5 oran üzerinden tahakkuk eden sigorta primi i veren hissesi Ekonomi Bakanl nca kar lanacakt r. Buna göre, 2012/1 say Tebli kapsam nda yararlan lacak destek tutar ; 940,50 * 15,5 / 100 = 145,78 TL olacakt r.

16 Sonuçta, söz konusu sigortal için 2.000,00 * 34,5 / 100 = 690,00 TL tutar ndaki sigorta priminin; 100,00 TL tutar ndaki k sm Hazine Müste arl nca, 145,78 TL tutar ndaki k sm Ekonomi Bakanl nca kar lanacak, 690,00-100,00 145,78 = 444,22 TL tutar ndaki k sm i veren taraf ndan ödenecektir. sizlik sigortas primi yönünden herhangi bir destek olmad ndan, an lan i veren taraf ndan ayr ca 2.000,00 * 3 / 100 = 60,00 TL tutar nda da i sizlik sigortas primi ödenecektir. Örnek 10- Komple yeni yat ma ili kin te vik belgesinin tamamlama vizesi yap lm olan (A) Anonim irketinin 6. bölgede yer alan Diyarbak r ilinde faaliyet gösterdi i, k sa vadeli sigortal kollar prim oran n % 2 oldu u ve bahse konu i veren taraf ndan mevcut sigortal say na ilave olarak i e al nan (A) sigortal n 2012/Temmuz ay ndaki; Prim ödeme gün say n : 30 gün Prime esas kazanç tutar n ise : 2.000,00 TL oldu u varsay ld nda, bahse konu sigortal için öncelikle be puanl k prim indiriminden yararlan lacak tutar hesaplanacakt r. Buna göre, 5510 say Kanunun 81 inci maddesinin birinci f kras n ( ) bendi kapsam nda be puanl k prim indiriminden yararlan lacak tutar; 2.000,00 * 5 / 100 = 100,00 TL olacakt r. Ard ndan, 2012/1 say Tebli de öngörülen destekten yararlan lacak olan tutar hesaplanacakt r. Ancak bu durumda, deste in prime esas kazanç alt s üzerinden ve hem veren hissesi hem de sigortal hissesi prim tutar üzerinden hesaplanaca dikkate al narak be puanl k prim indirimi için yararlan lm olan 5 puan söz konusu i yeri yönünden % 34,5 olan sigortal ve i veren hissesinden dü ülecek ve i yerinin 6. bölgede kurulu olmas nedeniyle % 29,5 oran üzerinden tahakkuk eden sigorta primi Ekonomi Bakanl nca kar lanacakt r. Buna göre, 2012/1 say Tebli kapsam nda yararlan lacak destek tutar ; 940,50 * 29,5 / 100 = 277,45 TL olacakt r. Sonuçta, söz konusu sigortal için 2.000,00 * 34,5 / 100 = 690,00 TL tutar ndaki sigorta priminin; 100,00 TL tutar ndaki k sm Hazine Müste arl nca, 277,45 TL tutar ndaki k sm Ekonomi Bakanl nca kar lanacak, 690,00-100,00 277,45 = 312,55 TL tutar ndaki k sm i veren taraf ndan ödenecektir.

17 sizlik sigortas primi yönünden herhangi bir destek olmad ndan, an lan i veren taraf ndan ayr ca 2.000,00 * 3 / 100 = 60,00 TL tutar nda da i sizlik sigortas primi ödenecektir. Örnek 11- Komple yeni yat ma ili kin te vik belgesinin tamamlama vizesi yap lm olan (A) Anonim irketinin 6. bölgede yer alan Diyarbak r ilinde faaliyet gösterdi i, k sa vadeli sigortal kollar prim oran n % 2 oldu u ve bahse konu i veren taraf ndan mevcut sigortal say na ilave olarak i e al nan (A) sigortal n 2012/Temmuz ay ndaki; Prim ödeme gün say n Prime esas kazanç tutar n ise : 30 gün : 940,50 TL (Asgari ücret) oldu u varsay ld nda, bahse konu sigortal için öncelikle be puanl k prim indiriminden yararlan lacak tutar hesaplanacakt r. Buna göre, 5510 say Kanunun 81 inci maddesinin birinci f kras n ( ) bendi kapsam nda be puanl k prim indiriminden yararlan lacak tutar; 940,50 * 5 / 100 = 47,03 TL olacakt r. Ard ndan, 2012/1 say Tebli de öngörülen destekten yararlan lacak olan tutar hesaplanacakt r. Ancak bu durumda, deste in prime esas kazanç alt s üzerinden ve hem veren hissesi hem de sigortal hissesi prim tutar üzerinden hesaplanaca dikkate al narak be puanl k prim indirimi için yararlan lm olan 5 puan söz konusu i yeri yönünden % 34,5 olan sigortal ve i veren hissesinden dü ülecek ve i yerinin 6. bölgede kurulu olmas nedeniyle % 29,5 oran üzerinden tahakkuk eden sigorta primi Ekonomi Bakanl nca kar lanacakt r. Buna göre, 2012/1 say Tebli kapsam nda yararlan lacak destek tutar ; 940,50 * 29,5 / 100 = 277,44 TL olacakt r. Sonuçta, söz konusu sigortal için 940,50 * 34,5 / 100 = 324,47 TL tutar ndaki sigorta priminin; 47,03 TL tutar ndaki k sm Hazine Müste arl nca, 277,44 TL tutar ndaki k sm Ekonomi Bakanl nca kar lanaca ndan i veren taraf ndan ödenecek herhangi bir sigorta primi olmayacakt r. Bu durumda an lan i veren taraf ndan bahse konu sigortal için yaln zca 940,50 * 3 / 100 = 28,22 TL tutar nda i sizlik sigortas primi ödenecektir. 8- Alt vereni Bulunan As l verenlerin ve Alt verenlerin Sigorta Prim Deste inden Yararlanmalar 2012/1 say Tebli in 14 üncü maddesinin sekizinci f kras nda, Sigorta primi veren hissesi deste inin uygulanaca te vik belgesi kapsam ndaki yat ma ait tesiste, verenin sosyal güvenlik i yeri numaras alt nda ilgili mevzuatta belirtilen arac larca istihdam edilen sigortal say da dikkate al nabilir. eklinde aç klama yap lm r. Bu ba lamda, an lan Tebli de öngörülen destekten, alt i verenlerce çal lan sigortal lardan dolay da yararlan labilecektir.

18 Ancak bu durumda, gerek as l i verenin, gerekse alt i verenlerin söz konusu destekten yararlanabilmeleri için, i yerinin yasal ödeme süresi geçmi prim ve idari para cezas ile bunlara ili kin gecikme cezas ve gecikme zamm borcunun bulunmamas gerekmektedir. Dolay yla alt i verenlerden her hangi birinin veya as l i verenin yasal ödeme süresi geçmi prim ve idari para cezas ile bunlara ili kin gecikme cezas ve gecikme zamm borcunun bulunmas halinde, yasal ödeme süresi geçmi borcu bulunmayan alt i verenler de söz konusu destekten yararlanamayacaklard r. Di er taraftan, gerek mevcut sigortal say n tespiti s ras nda, gerekse ilave sigortal say n tespiti s ras nda, alt i verenler taraf ndan çal lan sigortal lar da toplam sigortal say na dahil edilecektir. Örnek 12- Modernizasyon yat yapan ve te vik belgesinin tamamlama vizesi yap lm olan (B) Limited irketine ili kin Ekonomi Bakanl nca belirlenmi mevcut sigortal ve ilave sigortal say n Mevcut stihdam (Ki i) lave stihdam (Ki i) eklinde oldu u, destekten yararlanma süresi içindeki 2012/A ustos ay içinde; -As l i veren taraf ndan 15 sigortal, -I nolu alt i veren taraf ndan 9 sigortal, -II nolu alt i veren taraf ndan 12 sigortal, çal ld varsay ld nda, söz konusu destekten mevcut 28 sigortal ya ilave olarak e al nacak azami 20 sigortal dan dolay yararlan labilecektir. Buna göre, söz konusu i yerinde = 36 sigortal çal ld ndan, istihdam edilen 36 sigortal dan 28 i mevcut istihdam kapsam nda de erlendirilecek, haliyle söz konusu destekten = 8 sigortal dan dolay yararlan labilecektir. 9- Sigorta Primi Deste inden Yersiz Yararlanan verenlerle lgili Yap lacak lemler Yat mlarda Devlet Yard mlar Hakk nda Karar n Uygulanmas na li kin 2012/1 say Tebli de öngörülen sigorta prim deste inden yararlanm olan i verenlerle ilgili olarak, ilgili dosya memuru taraf ndan söz konusu destekten usulüne uygun olarak yararlan p yararlan lmad her ay düzenli olarak kontrol edilecektir. Yap lacak kontroller sonucunda, Ekonomi Bakanl nca belirlenmi mevcut sigortal say na dikkat edilmeden veya ilave sigortal say ndan daha fazla say daki sigortal dan dolay ya da azami destek tutar ndan daha fazla tutarda destekten yararlan ld n anla lmas halinde, ilgili aylar için 16322/26322 say kanun numaralar seçilmek suretiyle düzenlenmi ayl k prim ve hizmet belgeleri için iptal nitelikte, kanun numaras seçilmeksizin as l nitelikte ayl k prim ve hizmet belgelerinin verilmesi ve daha önce Hazinece ve Ekonomi Bakanl nca kar lanm olan primlerin gecikme cezas ve gecikme zamm ile birlikte tebli tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi hususu 7201 say Tebligat Kanununa göre tebli edilecek bir yaz ile i verenlere bildirilecektir.söz konusu prim belgelerinin tebli

19 tarihinden bir ayl k süre içinde verilmemesi halinde belgeler, ilgili Ünitece re sen düzenlenerek tahakkuk eden borçlar, bir ayl k süre içinde ödenmesi amac yla i verenlere tebli edilecektir. Fark primlerin bir ayl k süre içinde de ödenmemesi halinde, 6183 say Amme Alacaklar n Tahsili Hakk nda Kanun hükümleri do rultusunda tahsil edilmesi amac yla icra sevisine intikal ettirilecektir. Di er taraftan, verenlere Verilen Devlet Yard, Te vik ve Desteklerde Sosyal Güvenlik Kurumundan Al nacak Borcu Yoktur Belgesinin Düzenlenmesine li kin Usul ve Esaslara Dair Tebli in 6 nc maddesinde, verenlerin, Devlet yard mlar ile te vik ve desteklerden yararlanabilmeleri için, Türkiye genelinde an lan Tebli in 5 inci maddesinde belirtilen ve yaz n verildi i veya borcun sorguland tarih itibar yla muaccel borçlar n bulunmamas veya borçlar n tecil ve taksitlendirilmi ya da yap land lm olmas n gerekti i, Tecil ve takside ba lanm ya da yap land lm olan borçlara ili kin ödeme yükümlülüklerin yerine getirilmemesinden dolay anla mas bozulanlardan veya bu sebepler nda söz konusu yard m, te vik ve desteklerden yararlanmamas gerekti i sonradan anla lanlardan, yap lan devlet yard, te vik ve destek ödemelerinin ilgili mevzuat çerçevesinde müeyyideleri ile birlikte geri al naca, ancak, yap lacak bir ay süreli tebligat üzerine kapsama giren borçlar tam olarak ödemeleri halinde, sözü edilen Tebli kapsam nda Devlet yard mlar ile te vik ve desteklerden usulüne uygun yararlan lm say laca, aç klanm r. Bu ba lamda, sigorta primleri servislerince yap lacak olan kontroller sonucunda söz konusu destekten yararlanm olan i verenlerin, - Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmi prim, idari para cezas ve bunlara ili kin gecikme cezas ve gecikme zamm borçlar n toplam n 16 ya ndan büyükler için belirlenmi ayl k asgari ücretin brüt tutar ndan fazla oldu unun, -Yasal ödeme süresi geçmi vergi borçlar n bulundu unun, -Yap land lm veya taksitlendirilmi borçlar ile ilgili ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yap land rma veya taksitlendirme anla malar n bozulmas gerekti inin anla ld durumlarda, söz konusu borçlar n bir ayl k süre içinde ödenmesi hususu 7201 say Kanuna göre tebli edilecek bir yaz ile i verenlere bildirilecektir. Bahse konu borçlar n konuyla ilgili yaz n tebli inden itibaren bir ayl k süre içinde; - Ödenmesi halinde, sigorta primi deste inden usulüne uygun olarak yararlan ld kabul edilecektir. - Ödenmemesi halinde ise 16322/26322 say kanun numaras seçilmek suretiyle düzenlenen ayl k prim ve hizmet belgeleri için iptal nitelikte, kanun numaras seçilmeksizin as l veya ek nitelikte ayl k prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesi bir ay süreli tebligat ile i verenlerden istenilerek yukar da aç kland ekilde i lem yap lacakt r.

20 10- Kay t D Sigortal Çal rd veya Sahte Sigortal Bildiriminde Bulundu u Tespit Edilen verenlerle lgili Yap lacak lemler 5510 say Kanunun Ek-2 inci maddesinde 6322 say Kanunla yap lan de iklik sonucunda, çal rd ki ileri sigortal olarak bildirmedi i veya bildirilen sigortal lar fiilen çal rmad tespit edilen i verenler, an lan maddede öngörülen destekten bir y l süre yasakl hale getirilmi tir. Yap lan bu de iklik uyar nca, çal rd sigortal lar n hizmetlerini ve kazançlar hiç bildirmedi i veya sahte sigortal bildiriminde bulundu u, -Denetim ve kontrolle görevli memurlarca yap lan denetimler sonucu anla lan yerlerinden dolay, tutanak tarihini izleyen -Mahkeme ilam ndan anla lan i yerlerinden dolay, mahkemenin kesinle me tarihini izleyen -Resmi kurum ve kurulu lardan al nan yaz lardan anla lan i yerlerinden dolay, söz konusu yaz lar n Kuruma intikal tarihini izleyen ay ba ndan itibaren, gerek 2009/1 say Tebli de, gerekse 2012/1 say Tebli de öngörülen destekten, bir y l süreyle yararlan lmas mümkün olamayacakt r. Dolay yla bu nitelikteki i yerleri ile ilgili olarak, ilgili sosyal güvenlik il müdürlü ünce/sosyal güvenlik merkezince i veren sistemi ana menüden nolu seçenek i aretlenmek suretiyle eri ilen (PR M ND NDEN B R YIL SÜREYLE YARARLANAMAYACAK Y. G ) ekran vas tas yla gerekli tan mlama yap larak, ayhk prim ve hizmet belgelerinin bir y l süreyle 25510/16322/26322 say kanun numaras seçmek suretiyle gönderilmesi engellenecektir. Di er taraftan, bahse konu düzenlemenin 15/6/2012 tarihi itibariyle yürürlü e girmi olmas nedeniyle, söz konusu i lem 15/6/2012 ve sonraki sürelere ili kin tespitler dolay yla yap labilece inden, gerek sigortahlar n hizmetlerinin veya kazançlar n bildirilmedi i, gerekse sahte sigortal bildiriminde bulunuldu u tespit edilen sürelerin 14/6/2012 ve önceki sürelere ili kin olmas halinde, herhangi bir yasaklama i lemi yap lmayacakt r. 11- Di er Kanunlarda Öngörülen Te vik ve Desteklerden Yararlanan verenlerin 2012/1 Say Tebli de Öngörülen Sigorta Prim Deste inden Yararlanmalar 2012/1 say h Tebli kapsam na giren i verenler, destekten yararlan lacak sigortal lar haricindeki sigortal lar ndan dolay, gerekli artlar ta malar kayd yla, 5084 say Yat mlar n ve stihdam n Te viki ile Baz Kanunlarda De iklik Yap lmas Hakk nda Kanunda dahil olmak üzere di er kanunlarda öngörülen te vik ve desteklerden de yararlanabileceklerdir. Örnek 13- Ankara ilinde faaliyet gösteren, te vik belgesinin tamamlama vizesi yap lm (D) Limited irketine ili kin te vik belgesinde yer alan bilgilerin;

21 Yat n Cinsi Mevcut stihdam (Ki i) lave stihdam (Kisi) Tevsi eklinde oldu u ve destekten yararlanma süresi olan 2012/Aral k ay nda 50 sigortal çah ld varsay ld nda, an lan i veren taraf ndan söz konusu destekten = 23 sigortahdan dolay yararlanabilecektir. Bu durumda, -Destek kapsam na girmeyen 27 sigortal ya ili kin ayl k prim ve hizmet belgesinin say h kanun numaras seçilmek suretiyle Kuruma gönderilerek be puanhk prim indirimden, -Destek kapsam na giren 23 sigortal ya ili kin ili kin ayhk prim ve hizmet belgesinin sayih kanun numaras seçilmek suretiyle Kuruma gönderilerek 2012/1 say Tebli de öngörülen destekten yararlan lmas mümkün olacakt r. 12- Ekonomi Bakanl nca Kar lanan Prim Tutarlar n Kurumumuza Aktar lmas 2012/1 say h Tebli in 14 üncü maddesinin yedinci f kras nda, Sosyal Güvenlik Kurumu taraf ndan sigorta primi i veren hissesi deste inin uygulanmas müteakip EK- 8 de yer alan formatta Bakanl ktan toplu aktar m talebinde bulunulur. Ödemeye esas istihdam say n ve Bakanl ktan aktar talep edilen tutar n do rulu undan Sosyal Güvenlik Kurumu sorumludur. eklinde aç klama yap lm r. Buna göre, an lan Tebli kapsam nda yararlan lan destek tutarlar için Muhasebe Daire Ba kanl zca, Ekonomi Bakanl ndan an lan Tebli in 8 nolu ekinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumunca Bakanl a Gönderilecek Talep Formu ile aktar m talebinde bulunulacakt r.

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

DEVLET YARDIMI İLE TEŞVİK VE DESTEKLERDEN YARARLANAN İŞVERENLER, SGK YA BORCU OLSA DAHİ YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLECEKLER

DEVLET YARDIMI İLE TEŞVİK VE DESTEKLERDEN YARARLANAN İŞVERENLER, SGK YA BORCU OLSA DAHİ YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLECEKLER DEVLET YARDIMI İLE TEŞVİK VE DESTEKLERDEN YARARLANAN İŞVERENLER, SGK YA BORCU OLSA DAHİ YARARLANMAYA DEVAM EDEBİLECEKLER Naci ŞAHİN * 1-GİRİŞ İşverenler, Devlet yardımı ile teşvik ve destekten SGK ya borcu

Detaylı

Yazar Ali Karakuş Pazartesi, 17 Kasım 2008 20:03 - Son Güncelleme Perşembe, 25 Şubat 2010 14:36

Yazar Ali Karakuş Pazartesi, 17 Kasım 2008 20:03 - Son Güncelleme Perşembe, 25 Şubat 2010 14:36 SSK PRİMİ İŞVEREN PAYLARI 5 PUAN DÜŞÜRÜLDÜ - 17.11.2008 SGK Başkanlığı SSK Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığı tarafından 13.11.2008 tarihinde yayınlanan 2008-93 sayılı Genelge ile %20 olarak

Detaylı

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU EMİNE ERDEM MEVZUAT ANALİZ - ŞUBAT 2016 - İSTANBUL TİCARET ODASI 1 01.01.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASI

Detaylı

15/6/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 6322 sayılı AATUHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32.

15/6/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 6322 sayılı AATUHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 32. Büyük Ölçekli Yatırımlar & Bölgesel Teşvikler & Stratejik Yatırımlar Genel Açıklamalar 15/6/2012 tarihli ve 28324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 6322 sayılı AATUHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

Murat Özdamar SGK stanbul l Müdür Yard mc 29 Mart 2018

Murat Özdamar SGK stanbul l Müdür Yard mc 29 Mart 2018 UYGULANMAKTA OLAN S GORTA PR M TE KLER Murat Özdamar SGK stanbul l Müdür Yard mc 29 Mart 2018 Sigorta Prim Te vikleri 5510 say Kanunun 4 üncü maddesinin birinci f kras n (a) bendi kapsam nda sigortal çal

Detaylı

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 06.10.2008/160 ĐŞVERENLERE VERĐLEN DEVLET YARDIMI, TEŞVĐK VE DESTEKLERDE SOSYAL GÜVENLĐK KURUMUNDAN ALINACAK BORCU YOKTUR BELGESĐNĐN DÜZENLENMESĐNE ĐLĐŞKĐN USUL VE ESASLARA DAĐR TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET

Detaylı

Karar No : 405 Karar Tarihi : 18/04/2011

Karar No : 405 Karar Tarihi : 18/04/2011 Karar No : 405 Karar Tarihi : 18/04/2011 Yurt Partisi Genel Başkanlığınca Kurulumuza verilen aday listeleri 11/4/2011 tarihi itibariyle incelemeye alınmış olup, yapılan inceleme sonucu ilgili siyasi partinin

Detaylı

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne SİRKÜ : 2016/07 KAYSERİ Konu : 100,00 TL lik Prim Desteği 11.03.2016 Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne İşverenlere, asgari ücretle çalıştırdıkları her bir sigortalı için Hazineden karşılanması tasarlanan

Detaylı

Sirküler No: 2016-41. Sirküler Tarihi: 04.05.2016. Konu: 6704 Sayılı Kanun ile Gelen SGK Teşviki

Sirküler No: 2016-41. Sirküler Tarihi: 04.05.2016. Konu: 6704 Sayılı Kanun ile Gelen SGK Teşviki Sirküler No: 2016-41 Sirküler Tarihi: 04.05.2016 Konu: 6704 Sayılı Kanun ile Gelen SGK Teşviki 14.04.2016 tarihli ve 6704 sayılı kanunun 11. Maddesi ile; İşe başladığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık No : 2011-047 Tarih : 15.08.2011 Konu : Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Öngörülen Sigorta Primi İşveren Hisse Desteği Bilindiği üzere, 18/8/2009 tarihli ve 27323 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan

Detaylı

YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN YATIRIMLARIN VE ĠSTĠHDAMIN TEġVĠKĠ ĠLE BAZI KANUNLARDA DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5084 Kabul Tarihi : 29/1/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih :6/2/2004 Sayı :25365 Yayımlandığı

Detaylı

İSTİHDAMA YÖNELİK İŞVEREN SİGORTA PRİMİ TEŞVİKLERİ

İSTİHDAMA YÖNELİK İŞVEREN SİGORTA PRİMİ TEŞVİKLERİ İSTİHDAMA YÖNELİK İŞVEREN SİGORTA PRİMİ TEŞVİKLERİ Malullük, yaşlılık ve ölüm Sigortaları prim oranının işveren hissesinden beş puanlık indirim TEŞVİĞİN KAPSAMI 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 4/a kapsamında

Detaylı

3.1-Merkez işyerleri dışındaki her bir şube için % 20 fazlas ı ile uygulan. ı r. 3- Tarifedeki ücretlere ilaveler:

3.1-Merkez işyerleri dışındaki her bir şube için % 20 fazlas ı ile uygulan. ı r. 3- Tarifedeki ücretlere ilaveler: Pazar, 24 Mays 2009 17:49 - NOTLAR: 1- Gelir, kurumlar, muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerini, Vergi Usul Kanununun Mükerrer 227 nci maddesi ve bu maddeye bağl olarak yaplan düzenlemelere göre

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/8 İstanbul, 02 Ocak 2008 KONU : 2008 Yılında Uygulanacak

Detaylı

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 stanbul, 17.08.2012 ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 17.08.2012 tarih ve 28387 say l Resmi Gazete de yay mlanan 24 seri numaral ÖTVK

Detaylı

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: SİRKÜLER TARİHİ : 01/10/2010 SİRKÜLER NO : 2010/81 DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi nin iptal kararı üzerine, 01 Ağustos 2010

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2011/132 Ref: 4/132

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2011/132 Ref: 4/132 SĐRKÜLER Đstanbul, 18.05.2011 Sayı: 2011/132 Ref: 4/132 Konu: 6111 SAYILI KANUN UYARINCA SGK ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASINA ĐLĐŞKĐN BAŞVURU VE ĐLK TAKSĐT ÖDEME SÜRESĐ ĐLE DĐĞER USUL VE ESASLAR HAKKINDA

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58

SİRKÜLER RAPOR MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No:30) Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.05.2008 Sirküler No: 2008/58 MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No:30) 02.05.2008 tarih ve 26864 Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 30 Seri No.lu Motorlu

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 KONU: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Hakkında Kanun Yayımlandı. 6327 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

01.01.2013 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE 6 PUANA KADAR SOSYAL SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ SAĞLANMASINA İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI

01.01.2013 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE 6 PUANA KADAR SOSYAL SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ SAĞLANMASINA İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 26/07/2013/153-1 01.01.2013 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE 6 PUANA KADAR SOSYAL SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ SAĞLANMASINA İLİŞKİN BKK YAYIMLANDI ÖZET : 5084 sayılı Kanun un sigorta primi işveren

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009. Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009. Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009 KONU Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik Maliye Bakanlığı 24.03.2009 tarih 27179 Sayılı resmi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı Mart Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından 04.04.2011 tarihinde açıklanan, 2011 yılı

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı Şubat Ayı TÜFE Göstergeleri TÜİK tarafından tarihinde açıklanan, 2011 yılı Şubat ayı

Detaylı

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE 4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO: 9) MADDE

Detaylı

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9))

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9)) Sirküler 2016 / 019 Referansımız: 0259 / 2016/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 08.03.2016 Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri Yeni Teşvik Sistemi 4. Bölge Teşvikleri Ekim 2013 İçerik Yeni Teşvik Sistemi Amaçları Yeni Teşvik Sistemi Uygulamaları Genel Teşvikler Bölgesel Teşvikler Büyük Ölçekli Ya>rımlar Stratejik Ya>rımlar 4.

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Sayı : B.13.2.SGK.0.10.03.07-469 22/05/2009 Konu : Malul Çocuğu Olan Kadın Sigortalılar.

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/06/2014 tarihinde 2014 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TORBA KANUN İLE 4/A (SSK) BENDİ KAPSAMINDA PRİM ÖDEMEKSİZİN GEÇİRİLEN HANGİ SÜRELER BORÇLANILABİLİR

TORBA KANUN İLE 4/A (SSK) BENDİ KAPSAMINDA PRİM ÖDEMEKSİZİN GEÇİRİLEN HANGİ SÜRELER BORÇLANILABİLİR TORBA KANUN İLE 4/A (SSK) BENDİ KAPSAMINDA PRİM ÖDEMEKSİZİN GEÇİRİLEN HANGİ SÜRELER BORÇLANILABİLİR Süleyman TUNÇAY * I-GENEL AÇIKLAMALAR: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

5084 SAYILI KANUNA GÖRE GELİR VERGİSİ STOPAJI VE SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ İLE ENERJİ DESTEĞİ -2-

5084 SAYILI KANUNA GÖRE GELİR VERGİSİ STOPAJI VE SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ İLE ENERJİ DESTEĞİ -2- 5084 SAYILI KANUNA GÖRE GELİR VERGİSİ STOPAJI VE SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ İLE ENERJİ DESTEĞİ -2- Hurşit AKIN Kastamonu Vergi Dairesi Müdür Yardımcıs Yazımızın birinci bölümünün sonunda, 5084 sayılı

Detaylı

ÖZEL SİRKÜLER NO: 2016 / 10

ÖZEL SİRKÜLER NO: 2016 / 10 05.01.2016 ÖZEL SİRKÜLER NO: 2016 / 10 KONU: BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE ŞAHIS SİGORTALARI İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK VE DÜZENLEMELER HK. 29 Haziran 2012 tarih ve 28338 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 13.06.2012

Detaylı

KPSS 2009/4 MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( YERLEŞTİRME TARİHİ : 29 TEMMUZ 2009 )

KPSS 2009/4 MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( YERLEŞTİRME TARİHİ : 29 TEMMUZ 2009 ) 3947591 3 0 083.199 085.646 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI BÜRO PERSONELİ ( ADANA ) 3947593 5 0 077.619 082.513 SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI BÜRO PERSONELİ ( ADIYAMAN ) 3947595 3 0 077.768 079.730

Detaylı

Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533

Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533 Sayfa : 4 RESMÎ GAZETE 19 Ocak 2013 Sayı : 28533 SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6385 Kabul Tarihi: 10/1/2013 MADDE 1

Detaylı

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 İlgili Birim Konu girdi. : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler/Muhasebe : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması nı içeren torba Kanun

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU TARİH SAYI RESMİ GAZETE NO MEVZUAT TÜRÜ YAYINLANMA TARİHİ GEÇERLİLİK TARİHİ AÇIKLAMA Tebliğ Taslağı 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/38 TARİH: 13.07.2010

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/38 TARİH: 13.07.2010 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/38 TARİH: 13.07.2010 KONU Amortisman Oranlarına Değişiklik Ve İlaveler Yapan 399 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı. Maliye Bakanlığınca 8/7/2010 tarihinde 27635

Detaylı

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 NAKİT SERMAYE ARTIŞLARINDA İNDİRİM UYGULAMASI Kurumlar Vergisi Kanunu nun Diğer İndirimler başlıklı 10. Maddesine eklenen (ı) bendi hükmü ile; finans, bankacılık ve sigortacılık

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026

SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026 SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026 Konu: GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN BAZI HAD VE TUTARLARIN 2014 YILINDA GEÇERLİ OLACAK YENİ MİKTARLARI AÇIKLANMIŞTIR 30.12.2013 tarih ve Mükerrer

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

İstanbul, 16.02.2016. Sirküler No :2016/43 Konu :Asgari Ücret Hazine Desteğine İlişkin 25 Soru ve Cevap

İstanbul, 16.02.2016. Sirküler No :2016/43 Konu :Asgari Ücret Hazine Desteğine İlişkin 25 Soru ve Cevap Rödl & Partner Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Teşvikiye Cad. 17 D 12 13 15 Ikbal Ticaret Merkezi 34365 Teşvikiye-Istanbul Telefon: + 90 (212) 310 14 00 Telefax: + 90 (212) 327 32 14 E-Mail : istanbul@roedl.pro

Detaylı

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK 28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 1/9/2012 tarihli ve 28398 sayılı Resmî

Detaylı

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir.

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir. EK-1 Madde 17 fıkra 9: a) 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Kanun kapsamında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 31/12/2010 tarihinden önce

Detaylı

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 SİRKÜ : 2016/09 KAYSERİ Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 04.03.2016 tarih ve 29643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü. İSTİHDAM ve SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ 2016/Şubat

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü. İSTİHDAM ve SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ 2016/Şubat SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü İSTİHDAM ve SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİ 2016/Şubat Sigorta Primi Teşvikleri 5510 sayılı Kanun Diğer Kanunlar 1- Malullük, yaşlılık ve ölüm

Detaylı

6663 SAYILI KANUNLA SOSYAL GÜVENLİK YASALARINDA YAPILAN DÜZELMELER. Değerli Meslek Mesubumuz, 10.02.2015

6663 SAYILI KANUNLA SOSYAL GÜVENLİK YASALARINDA YAPILAN DÜZELMELER. Değerli Meslek Mesubumuz, 10.02.2015 6663 SAYILI KANUNLA SOSYAL GÜVENLİK YASALARINDA YAPILAN DÜZELMELER Değerli Meslek Mesubumuz, 10.02.2015 6663 sayılı Kanun ile; emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli

Detaylı

2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 06.07.2010 / 87-1 2 NO LU SERBEST BÖLGELER KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu nun 5810 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle değiştirilen geçici 3 üncü maddesinin

Detaylı

Konu : 6661 Sayılı Torba Yasa Tarih: 27.01.2016

Konu : 6661 Sayılı Torba Yasa Tarih: 27.01.2016 Konu : 6661 Sayılı Torba Yasa Tarih: 27.01.2016 Sayı : 2016 / 03 Değerli Müşterilerimiz, MADDE 3-21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununa bağlı Değerli Kağıtlar Tablosu nun (6) numaralı

Detaylı

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne

Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne SİRKÜ : 2011/08 KAYSERİ Konu : Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Mevzuatında 31.03.2011 Torba Kanunla Yapılan Değişiklikler ve Yeni Düzenlemeler (3) Muhasebe, Personel Müdürlükleri ne Bundan önceki iki sirkülerlerimizde;

Detaylı

2011 29 SGK GENELGE 6111

2011 29 SGK GENELGE 6111 2011 29 SGK GENELGE 6111 SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sayı: B.13.2.SGK.0.10.04.00/73-031/166 18/03/2011 Konu: Kurum alacaklarının 6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılmasına

Detaylı

1. KDV İstisnası. 4. Faiz desteği

1. KDV İstisnası. 4. Faiz desteği YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR Karar Tarihi:14.07.2009 Karar Sayısı:2009/15199 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:16.07.2009/227290 Yürürlükte olan düzenleme üç farklı kategoride

Detaylı

GENELGE NO: 12/83. İstanbul, 17.08.2012. : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler : Yeni Teşvik Sistemine İlişkin Açıklama

GENELGE NO: 12/83. İstanbul, 17.08.2012. : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler : Yeni Teşvik Sistemine İlişkin Açıklama İlgili Birim Konu Sayın Üyemiz, GENELGE NO: 12/83 : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler : Yeni Teşvik Sistemine İlişkin Açıklama İstanbul, 17.08.2012 Malumlarınız olduğu üzere, Yeni Teşvik

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü ÖZET: Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar. Tarih : 22.8.

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü ÖZET: Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar. Tarih : 22.8. Sayı : 884 Tarih : 22.8.2012 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü ÖZET: Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar GENELGE 2012/30 1- Genel Açıklamalar 5510 sayılı

Detaylı

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 09/2013 İstanbul, 02.01.2013 KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi ÖZET: Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer

Detaylı

SİRKÜ : 2015/04 KAYSERİ Konu : 2015 Yılındaki Asgari Ücret Tutarları ile. 14.01.2015 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler

SİRKÜ : 2015/04 KAYSERİ Konu : 2015 Yılındaki Asgari Ücret Tutarları ile. 14.01.2015 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler SİRKÜ : 2015/04 KAYSERİ Konu : 2015 Yılındaki Asgari Ücret Tutarları ile 14.01.2015 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2015 yılı

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/005 BURSA, 10.01.2014. Konu: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında SGK Engelli Teşviki İle İlgili Duyuru

SİRKÜLER: 2014/005 BURSA, 10.01.2014. Konu: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında SGK Engelli Teşviki İle İlgili Duyuru SİRKÜLER: 2014/005 BURSA, 10.01.2014 Konu: 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi kapsamında SGK Engelli Teşviki İle İlgili Duyuru Özet: 4857 sayılı Kanunun 30'uncu maddesinde öngörülen sigorta primi işveren

Detaylı

6111 SAYILI YASAYA İLİŞKİN 2 SERİ NO LU TEBLİĞ YAYIMLANDI

6111 SAYILI YASAYA İLİŞKİN 2 SERİ NO LU TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 06.05.2011/ 70-1 6111 SAYILI YASAYA İLİŞKİN 2 SERİ NO LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 2011/1713 sayılı BKK ile 6111 sayılı Yasada yer alan bazı sürelerin uzatılması dolayısıyla yayımlanan 2

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI İZMİR ATATÜRK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ Ahmet Cemil ALADAĞ Mehmet İNANIR 1. Yeni TeĢvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni TeĢvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar

Detaylı

Temel Göstergeler TÜİK, Seçilmiş Göstergelerle Kastamonu, 2013

Temel Göstergeler TÜİK, Seçilmiş Göstergelerle Kastamonu, 2013 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 1.4 İBBS 3. Düzey (81 il) nüfus ve göç göstergeleri, 2013 Nüfus 2013 İl ve ilçe merkez nüfusunun toplam nüfus içindeki oran 2013 Nüfus yoğunluğu 2013 Y ll k

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 40 İST, 15.03.2011. 6111 sayılı Kanuna göre bazı vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması

SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 40 İST, 15.03.2011. 6111 sayılı Kanuna göre bazı vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 40 İST, 15.03.2011 ÖZET: 6111 sayılı Kanuna göre bazı vergi alacaklarının yeniden yapılandırılması 6111 SAYILI KANUNDAKİ VERGİ ALACAKLARIYLA İLGİLİ YENİDEN YAPILANDIRMALAR 2011.30

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 90792880-155.15[2013/2901]-889 02/09/2015 Konu : TÜBİTAK tarafından desteklenen

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı 23.12.2008 tarih ve 27089 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 270 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan

Detaylı

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 29221 Resmi Gazete Tarihi 30/12/2014 Kapsam 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU Kanun Numarası : 2547 Kabul Tarihi : 4/11/1981 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/11/1981 Sayı : 17506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 21 Sayfa : 3 * * * Bu Kanunun yürürlükte

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne SİRKÜ : 2012/12 KAYSERİ Konu : 2012/3305 Sayılı da 10.07.2012 Devlet Yardımları Hakkında Karar Muhasebe Müdürlüğü ne 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan da Devlet Yardımları Hakkında

Detaylı

NO: 2013/3 TAR H: 01.01.2013

NO: 2013/3 TAR H: 01.01.2013 VERG S RKÜLER NO: 2013/3 TAR H: 01.01.2013 KONU 2011 Y nda Meydana Gelen Do al Afetler Nedeniyle Mücbir Sebep Hali lan Edilen Yerlerdeki Amme Borçlular n Maliye Bakanl na Ba Vergi Dairelerine Olan Borçlar

Detaylı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini Açıkladı:

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini Açıkladı: Basın Bildirisi Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini Açıkladı: 01 Ocak - 31 Aralık 2011 tarihleri arası Ajans Press in takibinde olan yerel, bölgesel ve ulusal 2659 yazılı basın takibinden

Detaylı

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689 1 278 SERĐ NO'LU GELĐR VERGĐSĐ GENEL TEBLĐĞĐ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

Ancak İş-Kur lara bu konu ile ilgili bakanlıktan gelen bilgi notu var.

Ancak İş-Kur lara bu konu ile ilgili bakanlıktan gelen bilgi notu var. Sayı : 2016 037 İstanbul, 2016 Konu : Yarım Çalışma Ödeneği ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sn. İlgili;

Detaylı

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7769 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 17 4001 7770 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 9 4001 7771 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7858 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 8 ### 7859 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 4 ### 7860 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

T.C. MERSİN VALİLİĞİ İl Milfi Eğitim Müdürlüğü. Sayı : 61961361/774/3331147 12/08/2014 Konu: Gör sel Sanatlar Öğretim Programı Tanıtım Semineri

T.C. MERSİN VALİLİĞİ İl Milfi Eğitim Müdürlüğü. Sayı : 61961361/774/3331147 12/08/2014 Konu: Gör sel Sanatlar Öğretim Programı Tanıtım Semineri T.C. MERSİN VALİLİĞİ İl Milfi Eğitim Müdürlüğü COK ACELE VE GÜNLÜDÜR Sayı : 61961361/774/3331147 12/08/2014 Konu: Gör sel Sanatlar Öğretim Programı Tanıtım Semineri...KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Milli Eğitim

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENĐ TEŞVĐK K SĐSTEMS STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVĐK SĐSTEMĐ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

NO: 2013/41 TAR H:

NO: 2013/41 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2013/41 TAR H: 10.05.2013 KONU Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulamas na Dair 64 nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri Yay nlanm r. Gelir daresi Ba kanl taraf ndan yay nlanan 30.04.2013 tarih

Detaylı

! "##$%&' (( (' ' )* (

! ##$%&' (( (' ' )* ( !"! "##$%&' (( (' ' )* ( # $ +(*, -./ 01 ( ( 2+ & 1 T.C. SOSYAL GÜVENLK KURUMU BAKANLII Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüü Prim Tahsilat Daire Bakanlıı Sayı : B.13.2.SSK.5.01.08.00/VIII-031-744137 13.11.2008

Detaylı

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI TABLO IV- MUHASEBE KAYITLARINDAN ÇIKARILACAK ALACAKLAR 1. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106 ncı maddesi gereğince; 1.1. 213 sayılı Vergi

Detaylı

İZMİR. 5.2.2010. Muhasebe Müdürlüğüne,

İZMİR. 5.2.2010. Muhasebe Müdürlüğüne, Sayı: YMM.03.2010-18 Konu: 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Form Ba ile Form Bs Bildirimlerinin 2010 Yılı ve Müteakip Yıllarda Verilmesine İlişkin İZMİR. 5.2.2010 Muhasebe Müdürlüğüne, 04.02.2010

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 KONU 5838 Sayılı Kanunun 492 Sayılı Harçlar Kanununda Yaptığı Değişikliklere İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı 59 Seri Numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

Tarih Sayı Konu. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair

Tarih Sayı Konu. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair r ~l (O) TOBB ÇARŞAMBA TİCARET VE 3ANAYI ODASI GENEL SEKRETERLİĞİNE ÇAY MAHALLESİ KÜÇÜK HAMAM SOK. N0:6/A TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ÇARŞAMBA / SAMSUN L J Tarih Sayı Konu 12/02/2010 0515-33 1*0»

Detaylı

ek: eğitim izleme göstergeleri

ek: eğitim izleme göstergeleri ek: eğitim izleme göstergeleri, eğitim izleme raporu 2011, sfa 157-202 ek: eğitim izleme göstergeleri Eğitim İzleme Raporu nun eki olarak üçüncü kez kamuoyuna sunduğumuz Eğitim İzleme Göstergeleri nin

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, 28.08.2012 Sayı: 2012/193 Ref: 4/193

SĐRKÜLER Đstanbul, 28.08.2012 Sayı: 2012/193 Ref: 4/193 SĐRKÜLER Đstanbul, 28.08.2012 Sayı: 2012/193 Ref: 4/193 Konu: YATIRIMLARIN TEŞVĐKĐNE DAĐR MEVZUAT KAPSAMINDA SĐGORTA PRĐM TEŞVĐKLERĐNĐN UYGULANMASI HAKKINDA S.G.K. GENELGESĐ YAYINLANMIŞTIR 6322 sayılı

Detaylı

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI 01.07.2008/105 TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET : TMSF ye geçen bazı kıyı (offshore) bankalarında mevduat hesabı bulunan

Detaylı

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli,

Detaylı

İŞVERENLERE SAĞLANAN PRİM TEŞVİKLERİ

İŞVERENLERE SAĞLANAN PRİM TEŞVİKLERİ 23.06.2017/82-1 İŞVERENLERE SAĞLANAN PRİM TEŞVİKLERİ ÖZET : 5510 sayılı Kanunun 81. maddesinin 1. fıkrasının (ı) bendinde düzenlenen usul ve esasları 2008/93, 2009/139 ve 2011/ 45 sayılı SGK genelgelerinde

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.10.04.00/73-031/411 29.06.2011 Konu : Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda öngörülen sigorta primi

Detaylı

VALİLİK BİNASI ESAS ALINARAK 200 KM MESAFEYE KADAR KURULUŞ MERKEZİ DIŞINDA FAALİYET GÖSTERİLEBİLECEK DİĞER İLLER Hatay 191 km

VALİLİK BİNASI ESAS ALINARAK 200 KM MESAFEYE KADAR KURULUŞ MERKEZİ DIŞINDA FAALİYET GÖSTERİLEBİLECEK DİĞER İLLER Hatay 191 km 1 ADANA 2 ADIYAMAN 3 AFYON 4 AĞRI 5 AMASYA 6 ANKARA 7 ANTALYA 8 ARTVİN 9 AYDIN 10 BALIKESİR 11 BİLECİK 12 BİNGÖL 13 BİTLİS 14 BOLU 15 BURDUR 16 BURSA 17 ÇANAKKALE 18 ÇANKIRI VALİLİK BİNASI ESAS ALINARAK

Detaylı

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ Bilindiği üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni teşvik sistemi açıklandı. Bu açıklamaya dayanarak aşağıda yeni teşvik sistemi genel hatlarıyla ifade edilecektir.

Detaylı

No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015

No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015 No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar Maliye Bakanl ndan: Mali Suçlar Ara t rma Kurulu Genel Tebli i (S ra No: 5) (Resmi Gazete nin 9 Nisan 2008 tarih ve 26842 say l nüshas nda yay mlanm t r) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 say l Resmî Gazete

Detaylı

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 19.06.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 19.06.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 19.06.2012 KONU: Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Turizm Sektörü Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 19.06.2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Karar ın turizm

Detaylı

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR IN UYGULANMASINA

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR IN UYGULANMASINA SĐRKÜLER Đstanbul, 22.10.2010 Sayı: 2010/135 Ref:4/135 Konu: YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR IN UYGULANMASINA ĐLĐŞKĐN 2009/1 SAYILI TEBLĐĞ DE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR TEBLĐĞ (2010/2) YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2016/6

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2016/6 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı : 63665751-100-E.1491440 11/03/2016 Konu : Lise/dengi öğrenim ve yükseköğrenim mezunu öğrencilerin genel sağlık sigortası. GENELGE

Detaylı

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet Tablo-1: İndirim veya artırım uygulanmayan iller için azami primler (TL)* İzmir, Yalova, Erzurum, Kayseri Otomobil 018 614 211 807 686 565 444 Kamyonet 638 110 583 055 897 739 580 Motorsiklet 823 658 494

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı B.13.2.SGK.0.10.03.01-3804304 10.03.2010 Konu : Aile Hekimliği Başlatılan İllerde Genel Sağlık Sigortalılığı Tescil İşlemleri... SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE. SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİNE. 28/09/2008 tarihli

Detaylı

Risk Merkezi Aylık Bülteni

Risk Merkezi Aylık Bülteni Risk Merkezi Aylık Bülteni Ocak 2016 Sayı: 5 Mart 2016 İçindekiler Sayfa No Açıklamalar 2 I. Krediler/Tasfiye Olunacak Alacaklar Bankalar, Finansman Şirketleri, Faktoring Şirketleri ve Finansal Kiralama

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ÖZET: Elektronik defter hakkında açıklamalar yapıldı. ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında

Detaylı

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ ADANA 8140 BİYOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8315 ÇOCUK GELİŞİMCİSİ 0 1 LİSANS ADANA 8225 DİYETİSYEN 0 1 LİSANS ADANA 8155 PSİKOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8410 SAĞLIK MEMURU 6000 ÇEVRE SAĞLIĞI 4 LİSE ADANA 8410 SAĞLIK

Detaylı