DÜŞÜN, DÜŞLE, HAREKETE GEÇ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DÜŞÜN, DÜŞLE, HAREKETE GEÇ"

Transkript

1 8 Temmuz 2015 UYUŞTURUCUYA KARŞI GENÇ EYLEM PROJESİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 2012 YILI DÜNYA UYUŞTURUCU RAPORU ÖZETİ TÜRKÇE ÇEVİRİSİ Bu yılki (2012) Dünya Uyuşturucu Raporu'nun 1.kısmı son zamanlardaki eğilime bir genel bakış, üretim, ticaret ve tüketim açısından uyuşturucu durumunu ve işleyişini, uyuşturucuyla ilgili hastalıklar ve uyuşturucuyla ilgili ölümler açısından yasadışı uyuşturucu kullanımının sonuçlarını içermektedir. 2. bölüm uyuşturucu probleminin niteliği ve gelişimi üzerine uzun vadeli bir bakış açısı ve bunu şekillendiren faktörleri sunmaktadır. Bu genel uyuşturucu sorununun ana özelliklerini ele alan tartışmayla başlamakta, son birkaç yıldır gözlenen değişikliklerin genel bakışıyla devam etmekte, bu sorunun gelecekteki muhtemel yönüne ait kısa bir genel bakış aktardıktan sonra, uyuşturucu sorununun gelişimine şekil veren ana faktörleri analiz edip ve sonuca varmaktadır. BÖLÜM 1- GÜNCEL İSTATİSTİKLER VE YASADIŞI UYUŞTURUCU PİYASASININ GÜNCEL ANALİZİ En son veriler, bir tür afyon çiçeği salgını ve ardından gerçekleşen mahsul kıtlığından sonra Afganistan daki yüklü miktardaki afyon üretimine geri dönüşün dışında yasadışı uyuşturucunun kullanımı, üretimi ve sağlık açısından sorunlarının küresel mevcut durumunda önemli bir değişiklik olmadığını işaret etmektedir. Dünyadaki yasadışı uyuşturucu ticaretinin sıkıntılı gelgitleri durgun gözükürken, yönü, akışındaki değişiklikler ve mevcut durum bu koşullar altında gözlemlenebilir. KÜRESEL BAKIŞ Küresel yasadışı uyuşturucu kullanımının alanı (15-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun %3.4- %6.6 lık kısmı) 2010 yılıyla birlikte son beş yılda sabit kalmıştır. Ancak, uyuşturucu kullanıcılarının %10-13 lük kısmı uyuşturucu bağımlılığı ve uyuşturucuyla ilgili hastalıklar bakımından sorun olmaya devam etmektedir. Bu hastalıklar AİDS (yaklaşık olarak %20),Hepatit C(%46.7) ve Hepatit B(%14.6)dir. Son olarak fakat aynı derecede önemli olan hususta şudur ki yetişkinler arasındaki her 100 ölümden 1 i yasadışı uyuşturucu kullanımı yüzünden gerçekleşmektedir.

2 Küresel olarak en çok kullanılan yasadışı uyuşturucu kenevir (yıllık olarak yaygınlığı %2.6 dan %5.0 e değişiklik göstermekte) olarak devam etmektedir. Afyonun üretiminin 2009 la kıyaslanan seviye dönmesine karşın, Koka nın (yapraklarından kokain çıkarılan bitki) üretiminde ve tarımında hareketlilik olmadığı bilinmektedir. AFYON Tahmin edilen yıllık yaygınlığıyla beraber yaş arası nüfusun %0.6 ve %0.8 lik kısmı arasında değişiklik gösteren afyon kullanımı (başlıca eroin, morfin ve tıbbi olmayan reçeteli afyon kullanımı) ana piyasanın hepsinde sabit kalmıştır. Afganistan daki afyon çiçeği hastalığının sebep olduğu 2010 yılındaki küresel üretimde gerçekleşen ani değişiklikten sonra üretim şuan az ya da çok 2009 daki seviyesine dönmüş durumdadır. Afyonun Batı ve Orta Avrupa daki ve aynı zamanda Amerika daki piyasada ortalama toptan ve perakende fiyatı 2009 dan beri ufak bir değişiklik göstermiştir fakat bu başlıca afyon üretilen ülkeler olan Afganistan ve Myanmar daki durumu yansıtmamaktadır Başlıca afyon piyasalarının 2010 yılında Afganistan da gerçekleşen afyon üretimindeki mahsul kıtlığının neden olduğu etkiler hakkında kesin olarak bahsetmek zor olsa da Afgan afyonu tedarik eden çoğu ülkede 2010 daki krizde genel bir düşüş gerçekleşmiştir ve yıllarında bazı Avrupa ülkelerinde eroin kıtlığı gözlenmiştir. Bu kıtlık bazı ülkelerdeki kullanıcıları eroin yerine desomorfin gibi (krokodil olarak da bilinir),asetilen afyon(kompot olarak da bilinir) ve sentetik afyon gibi bazı maddeleri kullanmaya itmiştir. Yüklü miktarda eroin ticareti Afganistan dan Batı ve Orta Avrupa ya Güney Doğu Avrupa aracılığıyla Balkan rotası üzerinden devam etmesine rağmen krizdeki düşüş bu bölgelerdeki ülkelerde 2010 da bildirilmiştir. Bu olay uyuşturucu tüccarlarının alternatif bir rota arayışını ve bu bölgelerdeki eroin kullanımının yükselişte olduğunu işaret etse de mevcut veri eksikliği kesin bir sonuca varmayı imkânsız kılmaktadır. Fakat bir şey kesinlikle açık ve nettir ki afyon piyasası esnek ve şartlara uydurulabilir olmaya devam edecektir. KOKAİN Küresel kokain kullanımının ve üretiminin genel istikrarı farklı ülke ve bölgelerde farklı şekillerde değişiklik göstermektedir. Kokain in üretimi, verimi ve ticareti hakkındaki mevcut veriler küresel kokain üretiminde düşüş olduğunu işaret etmektedir. Bu veriler Kolombiya daki yıllarını kapsayan 5 yıllık bir düşüş periyodundan özellikle faydalanmaktadır. Koka nın ( yapraklarından kokain çıkarılan bitki) tarımı ve üretimi aynı zaman periyodunda diğer iki koka üreticisi konumundaki ülke olan Bolivya ve Peru da arttığı için büyük bir değişiklik not edilmiştir. Aynı zamanda bu iki ülke önemli üretici ülke konumunu gitgide yükseltmektedir.

3 Başlıca kokain piyasası Kuzey Amerika, Avrupa ve Okyanusya da (Başlıca Avustralya ve Yeni Zelanda) bulunmaya devam etmektedir. Kuzey Amerika da ABD deki düşüş yüzünden dikkat çekici bir düşüş (%3[2006],%2.2[2010]) yaşanmaktadır. Kokain kullanımının aynı periyodlarda denge kaldığı Avrupa da böyle bir düşüş görülmemektedir. Avustralya daki son veriler kokain kullanımında bir yükseliş olduğunu göstermektedir. ABD piyasası kokaini Kolombiya daki üretimden tedarik etmesine rağmen Bolivya ve Peru yla birlikte Kolombiya daki kokain üretiminde kıtlık olduğuna dair deliller bulunmaktadır. Bu kıtlığın sebeplerinden biri Avrupa piyasasında 2006 da gerçekleşen bir değişikliktir. Bölgedeki sürekli kokain tedarikine rağmen Avrupa daki kokaine el koymadaki düşüş uyuşturucu tüccarlarının kokain kullanan insanların sayısını arttırmak için ticaret yöntemlerinde değişiklik olduğunu göstermektedir. ABD deki mevcut kokaindeki düşüş 2007 den beri artan fiyatlar yüzünden gözle görülür bir şekilde fark edilmektedir. Ancak Avrupa daki fiyatlarda 2007 den beri herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Ek olarak farklı bölgelerdeki kokainin mevcut durumunu ve kokain talebini etkileyen faktör Doğu Avrupa ve Güney Doğu Asya daki, her ne kadar küçük olsa da, yeni kokain piyasalarının ortaya çıkmasıdır. Ayrıca Batı Afrika aracılığıyla yapılan kokain ticareti bu bölgelerdeki ülkeler üzerinde bir yan etkisi olduğu düşünülmektedir. Kokainin eroinle birlikte başlıca uyuşturucu sorunu olarak ortaya çıkması da bu olayı etkilemektedir. Bazı veriler Güney Amerika nın bazı ülkelerinde kokain marketlerinin (özellikle taş kokain) genişlediğini de göstermektedir. AMFETAMİN TÜRÜ UYARICILAR Dünya çapında en çok kullanılan ikinci uyuşturucu türü olan Amfetamin Türü Uyuşturucunun (ATU) yasadışı üretimi hakkında konuşmak bu uyuşturucu türünün geniş çapta yayıldığı için konuşmak zordur fakat en çok kullanılan ATU nun genellikle Metamfetamin, Amfetamin ve Ekstazi olduğu bilinmektedir.2010 yılı metamfetaminin ele geçirilmesinde 2008 yılındaki oranlara göre iki katı bir yükseliş olduğu görülmektedir. Orta Amerika, Doğu ve Güney Asya daki ele geçirilen kokainlerdeki yükselişe rağmen küresel açıdan ele geçirilen ATU lar genellikle sabit kalmıştır.2006 yılından beri ilk defa küresel açıdan ele geçirilen metamfetamin miktarı Orta Doğu ve Güney Batı Asya da ele geçirilen amfetamin miktarının azlığı nedeniyle amfetamini aşmıştır. Avrupa daki yasadışı gizli amfetamin laboratuvarların kapanmasındaki yükselişe rağmen bu bölgede ele geçirilen amfetamin miktarı aynı düşüşüne devam etmektedir. Bu düşüş 2002 den beri (5.4 ton) en düşük seviyedir. Avrupa da ekstazi türü maddelerin ele geçirilmesindeki rakam 2009 da 595 kilogramken 2010 da 1.3 tona ulaşmıştır fakat yine bu bölgedeki ekstazi piyasasının canlanmasına dair bazı işaretler vardır. Okyanusya ve Güney Doğu Asya daki ele geçirilen ekstazi miktarındaki yükselişe rağmen ABD deki uyuşturucunun mevcut durumu ve kullanımı yükselişte gibi gözükmektedir.

4 Aynı zamanda bazı cezai kuruluşların gümrüklerde ATU kaçakçılığı yaptıklarına dair bazı deliller bulunmaktadır. Yine bu kuruluşların Batı Afrika yı kokain tüccarlarıyla birlikte kullandığı da açıktır. Batı Afrika da ele geçirilen metamfetamin miktarı 2008 de artmıştır ve maddeler Doğu Asya ülkelerine (ağırlıklı olarak Japonya ve Kore Cumhuriyeti ne) kaçırılmıştır. ESRAR Esrar dünyanın en çok kullanılan yasadışı maddesi olmakla birlikte 119 milyonla 224 milyon arası kullanıcısı vardır ve tüketimi sabit bir şekilde devam etmektedir. Ele geçirilen ve yok edilen esrar miktarının düşüklüğü esrar otu üretiminin yaygın bir şekilde arttığını göstermektedir ancak genellikle yerel bölgelerdeki ufak çaplı esrar ziraatı ve üretimi bu durum hakkında değerlendirme yapmayı zor kılmaktadır. Geniş çaplı esrar reçinesi (haşhaş) üretimi yalnızca Afganistan da bulunmaktadır. Esrar reçinesi ile otunun önemi bölgeden bölgeye değişmekle birlikte esrar reçinesinin daha yaygın olduğu bölge Orta Doğu ve çevresi ile Güney Batı Asya dır. Amerika ile birlikte üretimin yüksek seviyelerde devam ettiği dünyanın geri kalanında esrar otu genellikle daha yaygın durumdadır. Bu konuda Afrika hakkında bilgi edinmek zor durumdadır fakat ele geçirilen maddelerden edinilen bilgeye göre o bölgede de esrarın ot hali, reçine halinin daha yaygın olduğu Kuzey Afrika dışında daha yaygındır. Esrar reçinesinin üretimi Avrupa da çok az olduğu sanılmaktadır fakat bölge dünyanın en büyük esrar reçinesi piyasasıdır ve bu piyasayı uzun süredir başlı başına destekleyen bölge Kuzey Afrika dır. Kuzey Afrika da üretilen esrar reçinesinin çoğu Avrupa da tüketilmektedir ve bu maddeler Fas tan gelmektedir fakat son veriler Fas ın tedarikçi olarak öneminin düşüşte olduğunu göstermektedir. Aslında şu sıralar Afganistan esrar reçinesi üretimi açısından dünyanın en önemli ülkelerinden biri olarak görünmektedir. İç mekânda esrar üretiminin yaygınlaşması ve esrar otuyla reçinesinin ele geçirilmesinde ve fiyatlarında farklılık gösteren eğilimler Avrupa esrar piyasasında esrar reçinesinden ziyade otunu etkileyen değişiklikler olduğunu işaret etmektedir. Bununla birlikte çoğu Avrupa Birliği üyesi devlet esrar otu ziraatının yükselişte olan bir olgu olduğunu belirtmektedir. Genellikle ufak çapta olmasına rağmen iç mekân esrar üretim alanları aynı zamanda organize bir biçimde olan cezai gruplar tarafından bazı işlemleri kapsayabilir ve bu gruplar esrar ticareti işine karışma riskini azaltmak için mallarını genellikle yerel piyasalara sürmektedir. Üstelik iç mekân esrar ziraatı genellikle esrarın kullanımının istikrarıyla alakalı olduğu düşünülmektedir. Bu yaygınlık sınırlık bir çerçevede verilmiş bilgilerden anlaşılmaktadır. Bu istikrardaki yükselişler esrar kullanıcıları arasındaki esrara olan yaklaşımı anlatmaktadır ve aynı zamanda bu, esrarın uzun süreli kullanımının etkileriyle de alakalı olabilmektedir.

5 GELENEKSEL UYUŞTURUCULARIN ÖTESİNDE: YENİ MADDELER VE TIBBİ AMAÇLA KULLANILMAYAN REÇETE İLAÇLARI Amfetamin ve afyonlu ilaçlar dışında, reçeteyle yazılan fakat tıbbi amaçla kullanılmayan ilaçların küresel rakamları henüz mevcut değildir. Ama bugün söylendiği kadarıyla bu ilaçlar büyümekte olan bir sağlık problemi ve birçok ülkede yaygınlık derecesi kontrol altındaki diğer ilaçlardan daha yüksektir. Örneğin, Amerika da 12 yaş ve üzeri insanlar arasında yapılan çalışmada tıbbi amaçla kullanılmayan psikoterapi ilaçlarının (çoğunlukla ağrı kesiciler) hayat boyu, yıllık ve aylık kullanım oranları % 20.4, 6.3 ve 2.7 ve bu oranlar Hint keneviri-esrar (cannabis) dışında diğer uyuşturucu kullanım oranlarından daha yüksektir. ( kaynak: the 2010 National Survey on Drug Use and Health: Summary of National Findings Rockville, Maryland, 2011). Yasadışı ilaç kullanımı ise erkekler arasında kadınlardan çok daha fazladır, ama bu duruma istisna olarak tıbbı amaçla olmayan yatıştırıcı ve sakinleştirici kullanımı kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. Ve de kadınlar bu sakinleştirici ve yatıştırıcıları, cannabisten daha fazla kullanmaktadırlar. ( Kadınlar arasında sakinleştirici kullanımının aylık yaygınlığı Güney Amerika da %1.3, Avrupa da %4.2, cannabis kullanımının yıllık yaygınlığı ise Güney Amerika da %1, Avrupa da %3.5). Bu da göstermektedir ki, bu maddeler birçok geleneksel yasadışı uyuşturucularla birlikte, uyuşturucunun etkisini dengelemek veya arttırmak için kullanılmaktadır. Yeni kimyasal mühendislikler tarafından uluslararası denetim dışında kalması için tasarlanmış psikotrop maddeler gittikçe artan biçimde kullanılmakta ve belirlenmektedir. Her bölgeden sayısız ülkede özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Okyanusya da bu maddelerin kullanımı 2010 yılının yükselen trendiydi. Bu maddelerin en önemlilerinden methcathinone analog 4- methylmethcathinone (aynı zamanda Mephedrone olarak da bilinir) ve methylenedioxypyrovalerone ( MDPV ) genellikle" Banyo tuzları " ya da " bitkisel gıda " olarak satılır, kokain ve ekstazi gibi kontrol edilen uyarıcılar yerine kullanılmaktadır. Aynı şekilde, piperazin türevleri de ekstazi yerine satılmaktadır. Bazı sentetik kanabinoidler ise esrar etkisini taklit etmektedir, kontrolsüz ürünler içeren bu maddeler 2008 yılından bu yana bitkisel sigara karışımlarında tespit edilmiştir. Uyuşturucu kaçakçılığı örgütleri üretim stratejilerini açığa çıkmaktan kaçınmak üzere uyarılmaktadırlar ve bu değişiklikler dünyadaki tüm kontrol yetkililerini zorlamaktadır. VERİ ZORLUKLARI Yasadışı uyuşturucu kullanımı, üretimi ve ticareti üzerine eğilim verileri raporunda önemli zorluklar süregelmektedir. Ana zorluklar ve üye devletlerde yasadışı uyuşturucu talebinin farklı yönlerine ait verilerin raporlanması var olmaya devam etmektedir. Özellikle Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinde büyük bir veri eksikliği bulunmaktadır ve buralarda yasadışı uyuşturucu kullanımı ve eğilimlerin yaygınlığı belirsiz kalmaktadır. Diğer yönlerden, bu tür ilaçların fiyatı

6 ve saflığı gibi, el koyma-ticaret taslakları ve yöntemsel zorluklar bazı bölgelerdeki tahmini yasadışı uyuşturucu üretimini (özellikle cannabis ve ATS) analiz etmeyi ve şu an ki uyuşturucu pazarını tam olarak algılamayı zorlaştırmaktadır. Zorlukların çoğu öncelikli bölgelerde sürekli çabalar ile aşılabilir ve ülkelerin desteklenmesi ve iyileştirilmesi için yasadışı uyuşturucu kullanımının bu farklı yönleri üzerinde kaliteli veri toplanmalıdır. Böylece yasadışı uyuşturucu pazarının gelgitleri düzgün bir şekilde ölçülebilir. GÜNÜMÜZ UYUŞTURUCU SORUNU: ÖZELLİKLERİ, ŞEKİLLERİ VE AKTİFLEŞTİRİCİ FAKTÖRLERİ Psikoaktif maddeler bin yıllardır kullanılırken, son yıllarda uyuşturucu problemi hızlı sosyoekonomik geçişler yaşayan ülkelerde bazı önemli özellikleri geliştirmiştir. Yasadışı uyuşturucu kullanımı ve psikoaktif ilaçların yayılma çevresi gençler arasında (özellikle şehir hayatında yaşayan genç erkekler) gerçekleşmektedir. Kurulan yasadışı uyuşturucu pazarlarına rağmen birçok gelişmiş ülke uyuşturucu kullanımında istikrar göstermiştir, birçok gelişmekte olan ülkede ise uyuşturucu kullanımı artmaya devam etmektedir. Yasadışı uyuşturucu üretimi, kaçakçılığı ve kullanımı devam ederken, uluslararası uyuşturucu kontrol sistemi yasadışı uyuşturucu tüketimini yasal psikoaktif maddeler için bildirilen seviyelerin altında tutmuş görünmektedir. Küresel tahminlere göre geçmiş aydaki nüfusun tütün kullanımı ( 15 yaş ve üzeri için %25) yasadışı uyuşturucu kullanımından 10 kat daha fazla durumdadır(% 2.5). Alkolün yıllık kullanım yaygınlığı % 42 (alkol kullanımı birçok ülkede yasaldır) Yasadışı uyuşturucu kullanımından sekiz kat daha fazladır (% 5.0). Haftalık ağır epizodik içmek, uyuşturucu kullanmaktan 8 kat daha yaygındır. Uyuşturucu kullanımı yüzde güçsüz alışılmış hayatın yüzde 0.9 u ya da tüm yaşamın yüzde 10u psikoaktif maddelerin (ilaçlar, alkol ve tütün) tüketimi sonucu kaybedilmektedir. İlaç tüketim seviyeleri büyük olasılıkla bir yaş-çevreleme etkisi olmadan daha yüksek olacaktır. Uluslararası uyuşturucu kontrol sistemi uyuşturucu kullanımı ile ilgili bir fren olarak işlevde bulunmaktadır, özellikle uyuşturucu tüketerek yasaları çiğnemek konusunda daha az istekli olan yetişkinler arasında. Psikoaktif maddelere başlanması genellikle gençlik ve erginliğin ilk çağlarında olmaktadır, yasal sigara ve alkol kullanımı ise daha büyük oranlarda aynı yaş grupları içinde devam etmektedir. Khat kullanımı - bir Birçok ülkede yasal - aynı durumu göstermektedir. Iken kişiler arasında Yemen khat kullanımının yaygınlığı 61 yaş ve üstü arasında, yaş grubundan sadece yüzde 13 düşüktür, Amerika Birleşik Devletleri'nde esrar kullanımında ise, 61 yaş arasında arasına göre yüzde 93 daha düşüktür. Yasal psikoaktif maddelerin kullanımı ise bu farklı yaş grupları arasında çok daha homojen olma eğilimindedir. Cinsiyetin yasadışı uyuşturucu tüketimi ile ilgisini belirten haritada, neredeyse tüm ülkelerde kadınların kullanım oranları erkeklerden daha düşüktür. Amerika Birleşik Devletleri, kadın ilaç kullanımı ise, bu erkeklerin yaklaşık üçte ikisini olduğunu Hindistan ve Endonezya gibi diğer bazı ülkelerde, kadın uyuşturucu kullanımı olsa da, kadın uyuşturucu kullanımı daha az bildirilmiş olabileceği gibi bir risk vardır. Bazı büyük yasadışı uyuşturucu pazarlarının

7 özellikle gençler arasında küçülmekte olduğuna dair işaretler vardır. Bununla birlikte, uyuşturucu kullanıcıları arasında erkeklerin temsilcileri ile yapılan anketler, işgücü uyuşturucu testleri, tedavi verileri, tutuklanma istatistikleri ve diğer bilgiler, hala ilaç kullanımına dair belirgin özellikleridir. TOPLUM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR? Toplum üzerindeki yasadışı uyuşturucu kullanımının önemli etkilerinden biri birçok üye tarafından deneyimlenen- olumsuz sağlık sorunlarıdır. Uyuşturucu kullanımı toplum üzerinde ağır bir mali yük yüklemektedir. Finansal rakamlarla, tüm dünyada uyuşturucu tedavisi milyar dolar tutmaktadır. Gerçekte uyuşturucu tedavisi için harcanan rakamlar suiistimale çok açıktır. Her 5 kişide neredeyse tek 1 kişi ihtiyacı olan tedaviyi alabilmektedir. Uyuşturucu kullanımının bir toplumun verimliliği üzerine etkisi mali anlamda- çok fazla gözükmektedir. ABD de yapılan bir çalışma %0.9 oranında verimlilik kayıpları olduğunu göstermiştir ve ayrıca çalışmalar bazı ülkelerde % oranlarında kayıp olduğunu göstermiştir.( GSYH de oluşan kayıplar) Uyuşturucuya bağlı suçlar ile ilgili maliyetler de önemlidir. Büyük Britanya Birleşik Krallığı ve Kuzey İrlanda, Uyuşturucuya bağlı suçlar ile ilişkili bir çalışma maliyeti önermiştir. Uyuşturucu maliyetler (dolandırıcılık, hırsızlık, soygun ) İngiltere ve Galler'de %1.6 ya eşdeğer olduğunu (GSYH), ya da uyuşturucu suiistimalleriyle alakalı tüm ekonomik ve sosyal tutarların %90 ıdır. UYUŞTURUCUYA DAİR PROBLEMLER UZUN BİR SÜRE İÇERİSİNDE NASIL ÇÖZÜMLENMİŞTİR? Son yıllarda uyuşturucuya dair tüm özelliklerin birçoğu aynı kalırken, yasadışı uyuşturucu üretimi, kaçakçılığı ve kullanımı devam etmektedir, ama yine de bazı şeyler önemli ölçüde değişmiştir. Yasadışı afyon pazarı - en problemli uyuşturucu tipi - açıkça geçen yüzyılda gerilemiştir. Yasal ve ( saman şeklinde haşhaş dâhil) yasadışı afyon üretimi 1906 ve 2010 arasında üç çeyrekte düşmüştür. Bu düşüş yirminci yüzyıl ilk yarısında yer almıştır. Küresel afyon üretim seviyeleri 2000 yılına kadar tekrar artmış ve sonrasında temelde sabit kalmıştır. Afyon tüketimi bazı yerlerde sabit kalmış ya da gerilemiştir. (Batı Avrupa'da son on yılda gerilemiştir, eroin tüketimi için önemli bir pazar), Diğer piyasalardaki gelişmeler karışık olmuştur. Küresel kokain piyasası, zıt olarak 19. Yüzyılın sonlarında gelişmekteyken, düşüşe dair sadece birkaç belirti göstermiştir. Küresel kokain üretimi 1980'li ve 1990'lı yıllarda hızla artmış ve sadece son on yılda sabit kalmıştır. Son yıllarda kokain miktarında azalma görülmektedir sadece tüketim için mevcuttur. Kokain tüketimi Kuzey Amerika da, bölgedeki en büyük kokain

8 pazarı, son on yılda önemli ölçüde azalmıştır. Bu azalma Avrupa ve Güney Amerika'da tüketimin artmasıyla kısmen dengelenmektedir. Cannabis dünyadaki en yaygın uyuşturucu olmaya devam etmektedir. Birçok gelişmiş ülkede cannabis kullanımı sabit ya da düşüşteyken, gelişmekte olan birçok ülkede artmaktadır. Gelişmiş birçok ülkede kapalı alanlarda hidroponik cannabis yetiştirilmesi çok yaygındır. Sonuç, azalan bölgelerarası ticaret ihtiyacı, daha kısa bir tedarik hattı ve de daha güçlü uyuşturucu olmuştur. ATS Yasadışı üretim ve tüketim bitki bazlı ilaçlar için geçerli genel eğilimleri aksine, yükselmeye devam etmektedir. ATS dünya çapında el koymalar, bitki temelli ilaçların artışları arası periyotta 3 kat artmıştır. Geçtiğimiz on yıl içinde güçlü talep artışları Asya ülkelerinden bildirilmiştir. İlaçların tüketimi, kullanıcıların bazen değişik kombinasyonlar denemesi, bazen de yasal ve yasadışı uyuşturucuları karıştırarak kullanması dinamik bir olgu ve de tüketimin farklı yöntemleridir. Birçok ülkede çoklu uyuşturucu kullanımı ya da çeşitli maddelerin ardışık ya da eş zamanlı olarak kullanımının arttığı bildirilmiştir. En sık görülen madde kombinasyonları alkol ve çeşitli yasadışı uyuşturucuların kombinasyonudur. Örneğin, kokain ve eroin karışımı speed ball birçok yerde çok yaygındır. Birçok ülkede tıbbi amaçla kullanılmayan reçete ilaçlarının kullanımının yüksek seviyede olduğu rapor edilmiştir. Tıbbi amaçla kullanılmayan opioidler (vücutta morfin gibi etki gösteren kimyasal maddelerdir) özellikle problemdir. Aşırı doz ölümlerinin sebepleri reçete opioidleridir, 1999 dan beri ABD de 4 katına çıkmıştır. Problemin evrimini hangi faktörler şekillendiriyor? Kompleks küresel yasadışı uyuşturucu probleminin evrimi-gelişimi açıkça bir dizi faktör tarafından yönlendirilmektedir. Nüfusun cinsiyet ve yaş dengesi, şehirleşme oranı gibi sosyodemografik eğilimler çok etkilidir. Bir toplumun demografik profili değişirse, uyuşturucu kullanım davranışları da buna göre değişebilmektedir. Harcanabilir gelir düzeyleri, eşitsizlik ve işsizlik gibi sosyoekonomik faktörler de rol oynamaktadır. Artan gelir düzeyi, daha çok insanın yasadışı uyuşturucu almasına olanak tanımaktadır. Ancak yüksek seviyedeki eşitsizlik ve işsizlikte bu durumdan etkilenen insanların uyuşturucu kullanma eğilimini arttırmaktadır. Geniş bir sosyokültürel yapıda (değişmekte olan geleneksel değer sistemi ve birçok ülkede doğmakta olan tek tip gençlik kültürünü içerir) bu problemin evrimini gelişimini etkilemektedir. Analizler göstermektedir ki, ilaçların ilaç kullanımına göre şekillenen birçok değişik zararları mevcuttur. Uluslararası uyuşturucu kontrol sistemi ve uygulamalarının uyuşturucu sorununun evrimi üzerinde belirleyici bir etkisi olmuştur. Geniş bir yelpazede genellikle öngörülemeyen ve görünüşte uyuşturucu ile ilgili sorunlara bağlı olmayan sosyal ve siyasi olaylar esasında dünyanın bugün yüzleştiği uyuşturucu sorunlarını değiştirmiştir. Örneğin Vietnam savaşı,

9 soğuk savaşın sonunda yer alan bu gibi daha geniş ve köklü dönüşümler, yasadışı uyuşturucu kullanımı ile ilgili durumu dolaylı ama önemli ölçüde etkilemiştir. UYUŞTURUCU SORUNU GELECEKTE MUHTEMELEN NASIL GELİŞECEKTİR? Gelişmenin gözlemlenmesinin bir yolu gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere doğru yaşanmakta olan göçler, bu da diğerlerine göre daha az donanımlı olan bu ülkelerin çözmesi için daha ağır bir yük olduğu anlamına gelmektedir. Demografik eğilimlere göre gelişmekte olan ülkelerde uyuşturucu kullanıcılarının toplam sayısı önemli bir artış göstermektedir, sadece bu bölgelerde ön görülen nüfus artışı değil aynı zamanda genç nüfus artışı ve şehirleşme oranına da bağlıdır. Ayrıca,, gelişmekte olan ülkelerde sosyo-kültürel engellerin ortadan kaybolması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması sonrasında kadın uyuşturucu kullanımının yüksek düzeylere çıkması büyük olasılıkla cinsiyet ayrımının sonlanması başlatabilir. Belirli maddeler açısından, yasadışı uyuşturucu pazarlarında eroin ve kokain düşüşü devam edebilir. Buna zıt olarak cannabisin popülerliğinin azaldığına dair hiçbir işaret yoktur. Cannabis muhtemelen en yaygın kullanılan yasadışı madde olarak kalacak ve yasal- yasadışı sentetik uyuşturucu kullanımı geniş bir alanda artmaya devam edecektir. Bu tahminler önemli faktörler değişmeden kalacağı varsayımına bağlıdır. Bu varsayımda, mutlaka geçmişte defalarca yaşandığı gibi beklenmedik ve büyük ölçüde öngörülemeyen olaylar ve koşullar var olabilir ve bu problemi etkileyebilir. İleride tahmin edilemez daha fazla evrim ve gelişmeler yaşanacak gibi görünmektedir. Kesinlikle şu söylenebilir ki, hükümetler ve toplumlar uyuşturucu ile ilgili mücadele ve uluslararası barış ve kalkınmanın sağlanması, süre ile ilgili suç sorunları ve insan haklarının gözetilmesi için farklı politika tercihleri ile karşılaşmaya devam edecektir. Çeviri: Emrullah Kara - Hatice Nur Yaman Sivil Yaşam Derneği Mecidiyeköy Mahallesi, Büyükdere Caddesi Lale İş Merkezi No:62 7. Kat Daire: 46A Mecidiyeköy Şişli / İstanbul

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi Dr. Zehra Arıkan Araştırmacı: Danışman: Konuşmacı: Glaxo, Sanovel, Bilim Epidemiyoloji Tıbbi araştırmaların yöntem bilimi Sağlık sorunlarının tanımlanması, nedenlerinin

Detaylı

Uyuşturucu Kullanımı ve Uyuşturucuya Bağlı Problemler Uyuşturucu Kullanımını ve Uyuşturucuya Bağlı Problemlerin İzlenmesi

Uyuşturucu Kullanımı ve Uyuşturucuya Bağlı Problemler Uyuşturucu Kullanımını ve Uyuşturucuya Bağlı Problemlerin İzlenmesi 1 Uyuşturucu Kullanımı ve Uyuşturucuya Bağlı Problemler Uyuşturucu kullanımı terimi, tek seferlik deneysel kullanımdan alışkanlık ve bağımlılık içeren kullanıma kadar sıralanmış birçok farklı tüketim çeşidini

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

function get_style109 () { return "none"; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); }

function get_style109 () { return none; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); } function get_style109 () { return "none"; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); } Uyuşturucu maddeler; merkezi sinir sistemi üzerinde yaptıkları

Detaylı

UNODC 2004 DÜNYA UYUŞTURUCU RAPORU. ( Özet Tercüme )

UNODC 2004 DÜNYA UYUŞTURUCU RAPORU. ( Özet Tercüme ) UNODC 2004 DÜNYA UYUŞTURUCU RAPORU ( Özet Tercüme ) İÇİNDEKİLER 1.2 DÜNYA UYUŞTURUCU PİYASALARININ DİNAMİKLERİ...4 1.2.1 Dünyada şu anki uyuşturucu kullanım düzeyi nedir?...4 1.2.2. Uyuşturucu sorunu nasıl

Detaylı

DÜŞÜN, DÜŞLE, HAREKETE GEÇ

DÜŞÜN, DÜŞLE, HAREKETE GEÇ 8 Temmuz 2015 UYUŞTURUCUYA KARŞI GENÇ EYLEM PROJESİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 2014 YILI DÜNYA UYUŞTURUCU RAPORU ÖZETİ TÜRKÇE ÇEVİRİSİ YÖNETİCİ ÖZETİ Dünya Uyuşturucu Raporu, uyuşturucu piyasasındaki değişik

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

Aylık Dış Ticaret Analizi

Aylık Dış Ticaret Analizi EKİM YÖNETİCİ ÖZETİ Bu çalışmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat rakamları temel alınarak Türkiye nin aylık dış ticaret analizi yapılmaktadır. Aşağıdaki analiz,

Detaylı

GÜNEY DOĞU ASYA. TEKSTİL ve HAZIR GİYİM TİCARETİ VE ÜRETİM TRENDİ ENDONEZYA

GÜNEY DOĞU ASYA. TEKSTİL ve HAZIR GİYİM TİCARETİ VE ÜRETİM TRENDİ ENDONEZYA GÜNEY DOĞU ASYA TEKSTİL ve HAZIR GİYİM TİCARETİ VE ÜRETİM TRENDİ Bu yazıda başlıca Güney Doğu Asya ülkelerinin Tekstil ve Hazır giyim sektörlerinin dünyada ve Türkiye deki durumuna ve bu ülkelerin dış

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Giriş Balık, insanoğlunun varoluşundan itibaren değerli bir besin kaynağı olmuştur. Günümüzde ise kaliteli ve yüksek oranda vitamin, mineral ve protein yapısının

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER TABLOLAR Tablo 1. TR63 Bölgesi Doğum Sayısının Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)... 1 Tablo 2. Ölümlerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)...

Detaylı

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI Genel Değerlendirme Haziran 2014 2012 yılı dünya seramik sağlık gereçleri ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011 yılı rakamlarına nazaran daha az dalgalanma gösterdiği

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler

Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler Dünya Bakliyat Pazarı ve Son Gelişmeler Bakliyat üretiminde artış trendi sonraki yıllarda da devam etmiş, 2013 yılında 77,2 milyon tona, 2014 yılında da 77,6 milyon tona çıkmıştır. Bu artışta hem ekim

Detaylı

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Günümüzde çok amaçlı bir kullanım alanına sahip olan Mısır, Amerika Kıtası keşfedilene kadar dünya tarafından bilinmemekteydi. Amerika Kıtasının 15. yüzyıl sonlarında keşfedilmesiyle

Detaylı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Nisan2011 N201127 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Dinççağ 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Hasan Çağlayan Dündar 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri 2008 Krizinin

Detaylı

Uyuşturucu Kullanımı ve Uyuşturucuya Bağlı Problemler - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Uyuşturucu Kullanımı ve Uyuşturucuya Bağlı Problemler - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Uyuşturucu Kullanımı ve Uyuşturucuya Bağlı Problemler Uyuşturucu kullanımı terimi, tek seferlik deneysel kullanımdan alışkanlık ve bağımlılık içeren kullanıma kadar sıralanmış birçok farklı tüketim çeşidini

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler DÜNYA TAHIL PAZARI Dünyanın her yerinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen tahıllar, ekmek ve un gibi insan beslenmesinde son derece önemli temel gıda maddelerinin yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak

Detaylı

AB ÜLKELERİNDE UYUŞTURUCU KULLANIMI VE TEDAVİ

AB ÜLKELERİNDE UYUŞTURUCU KULLANIMI VE TEDAVİ Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinden AB ÜLKELERİNDE UYUŞTURUCU KULLANIMI VE TEDAVİ Yılda 1 milyondan fazla uyuşturucu kullanıcısı tedavi görmektedir ancak büyük sorunlar hala

Detaylı

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi Basın Bülteni 26 Haziran 2013 YASED, UNCTAD 2013 Dünya Yatırım Raporu nu açıkladı Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi 2012 yılında dünyada yüzde 18

Detaylı

Yaşınız kaç diye sorduk;

Yaşınız kaç diye sorduk; #UKGE- UYUŞTURUCUYA KARŞI GENÇ EYLEM PROJESİ ANKET DEĞERLENDİRMESİ TEMMUZ- AĞUSTOS/2015 Uyuşturucuya Karşı Genç Eylem Projesi nin ikinci aşaması olan anket çalışması Temmuz- Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirildi.

Detaylı

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR Gözde SEVİLMİŞ Giderek artan nüfusa paralel olarak gıda maddeleri tüketimi ve dolayısıyla bitkisel yağ tüketimi artmaktadır. Diğer yandan artan gıda

Detaylı

İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü Bağ Alanı...

İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü Bağ Alanı... 1 İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi... 3 1. Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü... 4 2. Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü... 4 2.1. Bağ Alanı... 4 2.2. Üzüm Üretimi... 5 2.3. Üzüm Üretimi Verimi...

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

AB Krizi ve TCMB Para Politikası

AB Krizi ve TCMB Para Politikası AB Krizi ve TCMB Para Politikası Erdem Başçı Başkan 28 Haziran 2012 Stratejik Düşünce Enstitüsü, Ankara Sunum Planı I. Küresel Ekonomik Gelişmeler II. Yeni Politika Çerçevesi III. Dengelenme IV. Büyüme

Detaylı

2017 YILI DÜNYA HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER

2017 YILI DÜNYA HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 2017 YILI DÜNYA HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ MAYIS 2018 2017 YILI DÜNYA HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER YÖNETİCİ ÖZETİ 2017 yılında

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

Avrupa da uyuşturucu sorununun durumu hakkında 2007 Yıllık raporu. İsim, yer, tarih ve saat

Avrupa da uyuşturucu sorununun durumu hakkında 2007 Yıllık raporu. İsim, yer, tarih ve saat Avrupa da uyuşturucu sorununun durumu hakkında 2007 Yıllık raporu İsim, yer, tarih ve saat Avrupa da uyuşturucu sorunu hakkındaki son durum Avrupa nın uyuşturucu sorununun 29 ülkedeki genel değerlendirmesi

Detaylı

Grafik 1: Endonezya Un İthalatı Grafiği (Temmuz Mart 2013 )

Grafik 1: Endonezya Un İthalatı Grafiği (Temmuz Mart 2013 ) 2012/13 hasat yılında dünyadaki toplam buğday ihracatının 12.2 m/t olacağı beklenmektedir*. Bu rakamın Şubat ayı tahmininden (12.9 m/t) %6 daha az olmasının en büyük sebebi Endonezya da 5 Aralıkta 200

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ANKARA 2018 2 İçindekiler Sayfa 1. Giriş ve Amaç... 4 2. Gereç ve Yöntem... 4 2.1. Araştırmanının Türü ve Örneklem...

Detaylı

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Amaç İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye deki İSG durumu hakkında bilgi sahibi olmak. 2 Öğrenim hedefleri ILO İSG verileri, WHO meslek

Detaylı

Aylık Dış Ticaret Analizi

Aylık Dış Ticaret Analizi YÖNETİCİ ÖZETİ Bu çalışmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat rakamları temel alınarak Türkiye nin aylık dış ticaret analizi yapılmaktadır. Aşağıdaki analiz,

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Endüstriyel koruyucu boyalar talep hacminin %5 ini ve küresel boya satışlarının %7 sini oluşturmaktadır. Koruyucu boyaların hacimsel

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

Mevsimlik Çalışma Arttı, İşsizlik Azaldı: Nisan, Mayıs, Haziran Dönemi

Mevsimlik Çalışma Arttı, İşsizlik Azaldı: Nisan, Mayıs, Haziran Dönemi Mevsimlik Çalışma Arttı, İşsizlik Azaldı: Nisan, Mayıs, Haziran Dönemi HAZIRLAYAN.0. Prof. Dr. Mustafa DELİCAN İnsan Kaynakları Araştırma Merkezi Doç. Dr. Levent ŞAHİN - İnsan Kaynakları Araştırma Merkezi

Detaylı

FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014

FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014 FAO SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ FİYAT VE TİCARET GÜNCELLEME: KASIM 2014 FAO süt fiyat endeksi 184,3 ile Ekim ayında bir önceki aya göre %1,9 geriledi. Böylece geçen yıl aynı dönemin % 26,6 gerisinde kaldı. Tereyağı,

Detaylı

İşgücü Piyasasında Gelişmeler: Döneminde Kadınlar ve Erkeklerin İstihdamı ve İşsizliği Ne Yönde Değişti? 1

İşgücü Piyasasında Gelişmeler: Döneminde Kadınlar ve Erkeklerin İstihdamı ve İşsizliği Ne Yönde Değişti? 1 İşgücü Piyasasında Gelişmeler: 04-06 Döneminde lar ve lerin İstihdamı ve İşsizliği Ne Yönde Değişti? KEİG Platformu Türkiye de kadınların işgücüne ve istihdama katılım oranları benzer gelişmişlik seviyesindeki

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ŞUBAT 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI Source: Pexels Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ödeme Davranışları, Euler Hermes Ekonomik Araştırmalar YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk ayında ise halı

Detaylı

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ! İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!! IŞIL KURNAZ" GAZİ ÜNİVERSİTESİ UNDP 2014 İNSANİ GELİŞME RAPORU# TÜRKİYE TANITIM

Detaylı

İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR

İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR ÖZET İŞGÜCÜ PİYASALARINDA MEVSİMLİK ETKİLER AZALIYOR 17.04.014 Ekim Kasım Aralık Ayları. HAZIRLAYAN Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa DELİCAN İnsan Kaynakları Araştırma

Detaylı

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Küresel İzleme Raporu 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Raporu bir orta dönem değerlendirmesidir. 2000 yılından bu yana gerçekleşen önemli gelişmeler 1999-2005 yılları

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013 UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013 26 Haziran 2013 www.yased.org.tr 1 DÜNYA YATIRIM RAPORU Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü - UNCTAD ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

2030 da Nasıl Bir Dünya? FAO nun Vizyonu Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Beslenme ve

2030 da Nasıl Bir Dünya? FAO nun Vizyonu Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Beslenme ve 2030 da Nasıl Bir Dünya? FAO nun Vizyonu Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Beslenme ve Sağlık Bienali 12.11.2014/İstanbul Sunum başlıkları Kısa

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır:

20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları Mısır: 20/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/09/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Eylül 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir.

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir. Genel Görünüm 2008 yılı son çeyreğinde tüm dünya ekonomilerini ve finans piyasalarını derinden etkileyen küresel kriz, tüm ülke hükümetlerinin aldıkları mali ve para politikası önlemleri ile 2009 yılı

Detaylı

BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman

BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman 516 1. SEKTÖRÜN TANIMI Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı ISIC Revize 3 ve NACE Revize 1 sınıflandırmasına

Detaylı

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi İçindekiler 1.... 2 1.1. Yapılan Ülkeler... 4 1.2. 'ın En Büyük Partneri: Irak... 5 1.3. Ürünleri... 6 2. İthalat... 8 2.1. İthalat Yapılan Ülkeler... 9 2.2. İthalat Ürünleri... 10 3. Genel Değerlendirme...

Detaylı

TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül)

TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül) TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül) HAZIRLAYAN 18.02.2014 Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ Prof. Dr. Mustafa DELİCAN Doç. Dr. Levent ŞAHİN ÖZET Türkiye genelinde Eylül ayında geçen yılın aynı

Detaylı

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 Nisan 2015 Hikmet DENİZ İçindekiler 1. İhracat... 2 1.1. İhracat Yapılan Ülkeler... 3 1.2. 'ın En Büyük İhracat Partneri: Irak... 5 1.3. İhracat Ürünleri... 6 2. İthalat...

Detaylı

572

572 RADYO, TELEVİZYON, HABERLEŞME TEÇHİZATI VE CİHAZLARI İMALATI Hazırlayan M. Ali KAFALI Kıdemli Uzman 572 1. SEKTÖRÜN TANIMI Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALAT SANAYİİ Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 78 1. SEKTÖRÜN TANIMI Tütün ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında 16 no lu gruplandırma

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) Hane Halkı İşgücü İstatistikleri 2014 te Türkiye de toplam işsizlik %10,1, tarım dışı işsizlik ise %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise işsizlik

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Bu sayıda: 2017 Aralık ayı İşgücü, İstihdam ve Sigortalı İstatistikleri ile Birleşmiş Milletler in 2018 Dünya Mutluluk Raporu sonuçları

Bu sayıda: 2017 Aralık ayı İşgücü, İstihdam ve Sigortalı İstatistikleri ile Birleşmiş Milletler in 2018 Dünya Mutluluk Raporu sonuçları Bu sayıda: 2017 Aralık ayı İşgücü, İstihdam ve Sigortalı İstatistikleri ile Birleşmiş Milletler in 2018 Dünya Mutluluk Raporu sonuçları değerlendirilmiştir. ii 2017 Aralık Dönemi İşgücü Göstergeleri: TÜİK,

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış Temmuz Ayında Devam Ediyor. Beyaz Eşya Beyaz Eşya İç Satışlarda Artış Temmuz Ayında Hızlandı. İnşaat Reel Konut Fiyat Endeksinde

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları 20/10/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/10/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Ekim 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve ticaretine

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları 01/09/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/08/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür TÜRKİYE PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 21 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 211 YILI BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci Genel Müdür Firma Sayısı : Plastik ambalaj sektöründe 1152 firma mevcut olup, firmaların % 86 sı 1 şehirde

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Haziran 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

UNAIDS Dünya AIDS Günü Raporu 2011

UNAIDS Dünya AIDS Günü Raporu 2011 UNAIDS Dünya AIDS Günü Raporu 2011 AIDS Epidemisinin Küresel Özeti 2010 HIV ile yaşayan sayısı Toplam Yetişkin Kadın Çocuk (

Detaylı

TRC2 BÖLGESİ NDE İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

TRC2 BÖLGESİ NDE İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME TRC2 BÖLGESİ NDE İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Hamit BİRTANE Uzman Mart 2012 TRC2 BÖLGESİ NDE İŞSİZLİK ORANI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Günümüz ekonomilerinin en büyük sorunlarından biri olan

Detaylı

RAKAMLARLA DENİZLİ Mart 2013

RAKAMLARLA DENİZLİ Mart 2013 RAKAMLARLA DENİZLİ Mart 2013 DENİZLİ SANAYİ ODASI Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 76/2 DENİZLİ Zeren GERELİOĞLU İsmail TİLLEM Tel : +90 (258) 242 10 04 www.dso.org.tr - dso@dso.org.tr Denizli nin üretim

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Endüstriyel Süt İşleme

Dünyada ve Türkiye de Endüstriyel Süt İşleme Dünyada ve Türkiye de Endüstriyel Süt İşleme Dünyada üretilen toplam süt miktarı farklı kuruluşlar tarafından açıklanmaktadır. Bu kuruluşlar temelde birbirleriyle bağlantılı olmalarına rağmen veri toplama

Detaylı

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ Türkiye de perakende sektörü, 300 milyar dolara ulaşan büyüklüğü, 365 bin mağaza sayısı ve 2009-2013 yılları arasında yıllık bileşik %7 büyüme ile öne çıkan sektörler

Detaylı

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur.

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur. Türkiye de Nüfusun Tarihsel Gelişimi Türkiye de Nüfus Sayımları Dünya nüfusu gibi Türkiye nüfusu da sürekli bir değişim içindedir. Nüfustaki değişim belirli aralıklarla yapılan genel nüfus sayımlarıyla

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ekim 2015 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2015 EYLÜL İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2015 Ocak-Eylül Döneminde

Detaylı

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU

TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU TÜRKIYE NİN MEVCUT ENERJİ DURUMU Zinnur YILMAZ* *Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, SİVAS E-mail: zinnuryilmaz@cumhuriyet.edu.tr, Tel: 0346 219 1010/2476 Özet Yüzyıllardan

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar

EFA 2009 Küresel İzleme Raporu. Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim. EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Küresel İzleme Raporu Eşitsizliklerin Üstesinden Gelmek: Yönetişim EFA Hedeflerindeki İlerleme ve Önemli Noktalar EFA 2009 Raporu na göre; iyi bir yönetişim ile okula kayıt oranları artabilir,

Detaylı

2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU

2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU 2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU Dünya Üretimi Dünya ham çelik üretimi 2011 yılında 1,5 milyar ton olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yıla göre %6,2 oranında artış kaydetmiştir. Küresel kriz ile

Detaylı

Tablo -1: Dana ve Sığır Eti Üretim ve tüketimi - Seçilen Ülkelerin Özeti (1000 ton karkas ağırlık eşdeğeri)

Tablo -1: Dana ve Sığır Eti Üretim ve tüketimi - Seçilen Ülkelerin Özeti (1000 ton karkas ağırlık eşdeğeri) ABD TARIM BAKANLIĞI (USDA) KIRMIZI ET VE KANATLI SEKTÖRÜNDE DÜNYA PAZARLARI VE TİCARET SIĞIR VE DANA ETİ Küresel Üretim Küresel üretimin 2018'de yaklaşık yüzde 2 artarak 62,6 milyon tona çıkacağı tahmin

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm OECD 6 Mayıs ta yaptığı değerlendirmede 2014 yılı için yaptığı

Detaylı

İçindekiler GİRİŞ Ülkemizde Tarihsel Gelişim 19 III- ULUSLARARASI HUKUKTA UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDELER Uluslararası Örgütler 22

İçindekiler GİRİŞ Ülkemizde Tarihsel Gelişim 19 III- ULUSLARARASI HUKUKTA UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDELER Uluslararası Örgütler 22 İçindekiler ONSOZ V KISALTMALAR XIII GİRİŞ 1 BİRİNCİ BÖLÜM UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDE KAVRAMI, TANIMI, TASNİFİ, TARİHSEL GELİŞİMİ, UYUŞTURUCU VEYA UYARICI MADDELERLE İLGİLİ ULUSLAR ARASI ÇALIŞMALAR,

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2012 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2012 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2012 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Ağusttos 2012 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2012 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

RAKAMLARLA DENİZLİ Haziran 2013

RAKAMLARLA DENİZLİ Haziran 2013 RAKAMLARLA DENİZLİ Haziran 2013 DENİZLİ SANAYİ ODASI Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 76/2 DENİZLİ Zeren GERELİOĞLU İsmail TİLLEM Tel : +90 (258) 242 10 04 www.dso.org.tr - dso@dso.org.tr Denizli nin üretim

Detaylı

2015 AVRUPA UYUŞTURUCU RAPORU 20 YILLIK İZLEME EMCDDA, Avrupa uyuşturucu sorununa ilişkin yeni dinamikleri ve boyutları araştırıyor

2015 AVRUPA UYUŞTURUCU RAPORU 20 YILLIK İZLEME EMCDDA, Avrupa uyuşturucu sorununa ilişkin yeni dinamikleri ve boyutları araştırıyor 2015 AVRUPA UYUŞTURUCU RAPORU 20 YILLIK İZLEME EMCDDA, Avrupa uyuşturucu sorununa ilişkin yeni dinamikleri ve boyutları araştırıyor (4.6.2015, LİZBON 10:00 BATI AVRUPA ZAMAN DİLİMİ/Lizbon saatine kadar

Detaylı

DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma

DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma DERS VI-VII Nüfus Artışı Küresel Isınma Demografi (nüfus bilimi), sınırları belli olan bir coğrafyanın nüfus yapısını, özelliklerini ve değişimlerini incelemektedir. Doğum, ölümün yanı sıra göç gibi dinamikleri

Detaylı

RAKAMLARLA DENİZLİ Temmuz 2013

RAKAMLARLA DENİZLİ Temmuz 2013 RAKAMLARLA DENİZLİ Temmuz 2013 DENİZLİ SANAYİ ODASI Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 76/2 DENİZLİ Zeren GERELİOĞLU İsmail TİLLEM Tel : +90 (258) 242 10 04 www.dso.org.tr - dso@dso.org.tr Denizli nin üretim

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ KUZEY KORE ÜLKE RAPORU Eylül 2013 B.H. AB VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 2 I.GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti : Sosyalist Cumhuriyet : Kuzey Kore,

Detaylı