End.Müh.Mustafa A AR. Yönetim Sistemleri Danışmanı, Eğitimci

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "End.Müh.Mustafa A AR. Yönetim Sistemleri Danışmanı, Eğitimci"

Transkript

1

2 End.Müh.Mustafa A AR Yönetim Sistemleri Danışmanı, Eğitimci İşletmelerde, Organizasyon, Yeniden Yapılanma, Kurumsal Kültürün Geliştirilmesi, Süreç Odaklı Yönetim, Kalite, Üretim,İnsan Kaynakları, Yönetim Sistemlerinin Kurulması, Performans ve Etkinliğinin Arttırılması, Projelerinde Danışmanlık Yapmakta, Eğitim vermektedir. Endüstri Mühendisidir. Yönetim Sistemleri Danışmanlık Projeleri Yalın Üretim ISO/TS 16949:2002 Kalite Yönetim Sistemi ( Otomotiv Endüstrisi) ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ISO 14001:2005 Çevre Yönetim Sistemi OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi web: info@nmtgrup.com

3 5S EĞİTİM PROGRAMI Yalın Üretim Nedir? Üretimde 7 Temel İsraf Yalın Üretimin Tarihsel Gelişimi Yalın Üretim Araçları 5S Nedir? 5S in Amaçları 5S in Yararları Sınıflandırma Sınıflandırmada Dikkat Edilecek Noktalar Düzenleme Temizleme Standartlaşma Disiplin 5S Uygulama Süreci 5S Uygulamaları-Görsel Fabrika 5S Uygulamaları Sorularınız

4 YALIN ÜRETİM NEDİR? Yalın Üretim Sistemi, müşteri isteklerinin en az kaynakla, en kısa zamanda, en az maliyetle ve hatasız olarak karşılanmasını hedefler. Yani, sıfır hatalı, tam zamanında, küçük partiler halinde, yüksek çeşitlilikte üretim yapılması öngörülür. Değer katmayan faaliyetlerin, israfın sürekli iyileştirme ile ortadan kaldırılması, azaltılması yaklaşımıdır.

5 Ürüne Değer Katmayan Faaliyetler Nelerdir?

6 ÜRETİMDE 7 TEMEL İSRAF Hurdalar Stoklar (hammadde, yarı mamul ve ürün) Fazla üretim Gereksiz malzeme taşımaları İşçinin makine çalışırken boş zamanı Gereksiz işçi hareketleri Gereksiz, değer yaratmayan operasyonlar

7 YALIN ÜRETİM in TARİHSEL GELİ İMİ Eiji Toyoda ve Taiichi Onho 1950 lerde Amerika ya yaptıkları gezide Ford u inceleyerek, kitlesel üretimin, kıt kaynakları olan Japonya için uygun olmadığına karar verirler.kitlesel Üretimden tamamen farklı bir anlayış/ felsefe temelinde Japonya da Toyota firmasında Yalın Üretim Felsefesini geliştirilip, uygulanmaya başlamışlardır. Öncelikli olarak diğer Japon otomotiv firmalarında uygulanan Yalın Üretim, otomotiv sektöründe geniş uygulama alanı bulmasına rağmen kimya, makine, tekstil gibi üretim, hatta hizmet sektörüne uygulanabilir yaklaşımdır.

8

9 YALIN ÜRETİM ARAÇLARI JIT-Tam Zamanında Üretim Kanban, Çekme Sistemi Poka-Yoke- Hata Önleyici Düzenekler Jidoka-Otonomasyon SMED-Bir Dakikada Kalıp Değiştirme TPM-Toplam Verimli Bakım 5S Kaizen-Sürekli İyileşme

10 5S NEDİR? SINIFLANDIRMA DÜZENLEME TEMİZLEME STANDARTLA MA DİSİPLİN

11 5S NEDİR? 5S, işletmelerdeki düzen ve disiplini sağlamak için kullanılan hem basit, hem de işletmenin en küçük ayrıntılarının denetimini sağlayan ve diğer iyileştirme çalışmalarının temelini oluşturan bir sistemdir. Her işletmede 5 S uygulanabilir ve uygulandığı her işletmeyi başarıya götürür.

12 5S in AMAÇLARI Verimliliği Arttırmak İçin; Çalışma Ortamının Temiz, Düzenli ve Kullanıma Uygun Bir ekle Dönüştürülmesidir.

13 5S in YARARLARI Verimlilik ve Kalite Artar, Makine Arızaları Azalır, Kar Artar, İsraflar Azalır, Ayar Zamanları Azalır, İş Kazaları Azalır(İş Emniyeti Artar) Ekipman,malzeme ve çalışma üzerindeki kontrolünüz artar. Çalışanların Motivasyonu Artar, Devamsızlıklar Azalır,

14 5S in YARARLARI Maliyetler azalır, Problemler erken teşhis edilerek, hata oranı azalır, Tesis alanlarının ( depo, üretim çalışma alanları, ofisler) verimli kullanımı artar. Çalışanların Yaratıcılıklarını Sergilemeleri Artar, Toplam Verimli Bakımın İlk Adımıdır, Toplam Kalite Ortamı Yaratmanın 5 Adımıdır.

15 SINIFLANDIRMA Sınıflandırmanın gerçekleştirilmesi için gerekli olan şeyleri, gereksiz olan şeylerden ayırmak ve gerekli olanları elden geldiğince az sayıda ve uygun yerlerde bulundurmaktır.

16 SINIFLANDIRMA Gereksiz malzemeler zamanla artarak çeşitli problemlere yol açar. Gereksiz yürüme ve aramalara neden olur, Tesis alanlarının verimsiz kullanımına neden olur, İhtiyaç duyulmayan ama stoklanan malzeme bozulabilir, Üretimde yanlışlıkla kullanılırsa kalite problemine yol açar.

17 SINIFLANDIRMA Çalışma alanlarında dağınıklığa neden olan; alet, takım, aparat, eşyalar ve malzemeler Gerekli Malzemeler, Gerekli Olabilecek Malzemeler, Gereksiz Malzemeler şeklinde etiketlenerek öncelikli olarak 3 sınıfa ayrılır.

18 KULLANIM SIKLIĞINI BELİRLERKEN Hangi sıklıkla kullanılıyor? Kim kullanıyor? Kullanım Yeri neresi? Soruları ile; Neyin gerekli olduğu belirlenir.

19 KULLANIM SIKLIĞINI BELİRLERKEN Grup veya bireyin kullanım sıklığını göz önünde tutulmalı, Kullanılan teknik dokümanlar / malzemeler etiketlenmeli Ne kadar süreyle kullanıldığı tespit edilmelidir.

20 KULLANIM SIKLIĞINI BELİRLERKEN Gerekli, yada gerekli olabilecek malzemeleri tanımlayın. Kullanım yeri ve sıklığına göre depolayın. Gereksiz malzemeleri atın. Kullanım Sıklığı Günde bir veya daha fazla Haftada bir Ayda bir Gerekli Olabilir Gereksiz Yapılacak Olan Kullanıldığı yerde bulundur. Alanda bulundur. Ambarda bulundur. Sarı Etiket Tak, Ambarda Bulundur. Kırmızı Etiket Tak, Hurda Alanına Koy.

21 SINIFLANDIRMADA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Çalışma Sahanızda Dağınıklık yaratan Olduğu gibi bırakılan Olmaması gereken yerde Gereksiz Malzemeler var mı? Tüm Malzemeler, Aletler, Ekipmanlar Sınıflandırıldı mı? Depolandı mı? Etiketlendi mi? Yerlerine konuldu mu?

22 SINIFLANDIRMADA A AMALARI Gerekli malzemeleri, gereksizlerden ayırın, Gereksiz malzemeleri çalışma ortamınızdan uzaklaştırın, Hiç kullanılmayacak malzemeleri kırmızı renkli Gereksiz etiketi ile etiketleyerek, hurdaya atın, Gerekli olabilecek, ama şu anda kullanılmayacak malzemeleri sarı renkli Gerekli Olabilir etiketi ile etiketleyerek depolayın. Fazlalık olarak düşündüğün tamamlanmış ürünleri, araç-gereci, alet-edavatı, hammaddeyi çalışma ortamından uzaklaştır.

23 SINIFLANDIRMADA A AMALARI Çalışanların büyük çoğunluğu tarafından kullanılacak malzemeleri ortak bir sahada depolayın, Ortak depo sahasını düzenleyecek ve yönetecek bir kişiyi görevlendirin, Yalnızca tek kişinin gereksinim duyduğu malzemeleri kişisel çalışma sahasında depolayın, Çalışma / depolama sahasını düzenleyin.

24 SINIFLANDIRMA

25 SINIFLANDIRMA Sorular sorularak ve kontrol listeleri esas alınarak sınıflandırılma yapılmalıdır. Çalışma alanınızda dağınıklık yaratan gereksiz eşya var mı? Olduğu gibi bırakılan kablo, boru gibi gereksiz malzeme var mı? Zemin de duran el aleti ve teçhizat var mı? Tüm malzemeler sınıflandırıldı mı? Depolandı mı?,etiketlendi mi? Tüm el aletleri, ekipmanlar, ölçü aletleri, malzeme, dokümanlar sınıflandırılarak yerlerine konulmuş mu?

26 SINIFLANDIRMA

27 DÜZENLEME Herkes, herşeyi aynı adla tanımalıdır. Her şeyi herkes aynı yerden alıp aynı yere bırakmalıdır. Depolama alanlarında her şeyin bir rafı olmalıdır. Aranılan 30 saniyede ulaşılmalı,30 saniyede yerine konulmalıdır. Gereksiz raf ve masa olmamalıdır. Temizlik için raf altları açık olmalıdır. Kablolar, hava kanalları, borular yerden yüksek bir yere monte edilmelidir. Çok işlevsel takım, alet kullanılmalıdır. Kullanım yerlerine alet ve takımları asacak yerler yapılmalıdır.

28 DÜZENLEME A AMALARI Depolama sahasının girişi geniş tutulmalıdır. Yerden tasarruf etmek için depolama duvarlar boyunca yapılmalıdır. Kolay ulaşım için malzemelerin ön yüzlerini/tanıtım etiketleri geçitlere bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Her bir malzemeyi ve depolandığı sahayı belirgin biçimde etiketle/renkle tanımlanmalıdır. Görünürlük için kapak ya da kapılarışeffaf malzemelerden seçilmelidir. Her bir makine için gereksinim duyulan takım-aparat, ölçme aletlerini düzenlemek için özel tasarımlı panolar kullanılmalıdır.

29 DÜZENLEME Her şeye bir yer, her şey yerli yerinde olarak tanımlanır. DÜZENLEME NASIL YAPILMALI Her şeyin belirlenmiş yeri olmalı, Tanımlanacak yerler boyanmalı, Görsel ( bilgi,iletişim) panolar oluşturulmalı, Çevre yönetimi ve İş güvenliği Uyarı levhaları kolaylıkla anlaşılmalı. Otuz saniyede yerine koyma ve alma. Uygunsuz ürün, karantina alanları tanımlanmalı, Malzeme akışları tanımlanmalı. YÜRÜME YOLLARI YER BOYAMALARI

30 DÜZENLEME İ GÜVENLİĞİ GÖRSEL PANOLAR ÇEVRE

31 DÜZENLEME KORKULUKLAR UYGUNSUZ ÜRÜN, KARANTİNA SAHASI MALZEME AKI I

32 DÜZENLEME Temel soruları sorularak ve kontrol listeleri esas alınarak düzenleme yapılmalıdır. NEREDE? Bölge Tanımlaması Alt Bölge Tanımlaması NE? Raf Tanımlaması Malzemenin Tanımlaması NE KADAR? Minimum Seviye Tanımlaması Maksimum Seviye Tanımlaması

33 DÜZENLEME

34 TEMİZLEME Toz, atıklar, dağınıklık hata ve iş kazası nedenidir. Alet, takım, ekipmanların dağınıklığı, Toz, kir, makine yağı ve atıklar Düzenleme ve Temizlik ile hata kaynağı olmayacak iş kazaları azalacaktır.

35 TEMİZLEME Temizlik için temel prensip: Temizlik için hedef alan sizin alanınızdır ve orada çalıştığınız için oradan sorumlusunuz.

36 TEMİZLİK İÇİN KILAVUZ PRENSİP Sistemli ve Sürekli Olmalı. Temizlik uygar olmanın ilk şartıdır. Temizlik Sağlık demektir. Temizlik; bilgi, ilgi ve görgü ister.

37 TEMİZLEME Temizlik Hedefleri: Bütün çalışma alanlarını temiz, aydınlık bir hale getirmek ve çalışanların moralini yükseltmek, Sınıflandırma ve Düzenleme sürekli gözden geçirmek ve canlı tutmak Kirliliğin temel kaynaklarını bulmak ve yok emek.

38 TEMİZ BİR ORTAM İÇİN Kirliliği önlemek ya da kirliliğin miktarını azaltmak için tozdan koruyucu örtüler kullanılmalıdır. Kirliliğin nedenleri araştırılmalı ve kirlilik kaynağını ortadan kaldırmak için önlemler alınmalıdır. Çalışanlar kullandıkları malzeme,araç-gereç ve ekipman ile çalışma sahanın temizliğini yapmalıdır. Sürekli bir hazırlık durumu sağlanacak şekilde her şey temiz tutulmalıdır.

39 TEMİZLİK ÖNEMLİDİR ÇÜNKÜ TOZ, KİR VE ATIKLAR HATA İ KAZASI VERİMSİZLİK KAYNAĞIDIR

40 TEMİZLEME

41 STANDARTLA MA Yapılmış düzenlemeleri, ortaklaşa kullanılabilen ve sürekli gelişen bir şirket varlığına dönüştürmektir. Sürekli iyileşmenin temelidir. Anormal durumların kolay fark edilmesini sağlar. Gözlem yap. Problemi tespit et. Kontrol Noktaları Belirle

42 STANDARTLA MA Planla Ne Yapılacak? Kim Yapacak? Ne zaman Yapacak? Kullanılacak Araçları Belirleyin. Uygula Sınıflandırma,Düzenleme ve Temizleme İşlemlerine Çalışanların Katılımını Sağlayın. Kontrol Et Denetleyin, sonuçları ve gelişmeleri izleyin. Önlem Al Eksiklikleri gidermek için çalışmalar başlatın, gerekli önlemleri alın.

43 STANDARTLA MA Elde edilen gelişme düzeyinin kalıcı olması için; Gözlem yapılarak sorunlar takım çalışması ile giderilmelidir. Gözden geçirmeler ile yeniden düzenleme yapılarak sürekli gelişme sağlanmalıdır. Tanımlama, etiketleme ile her şeyin yerli yerinde olması temin edilmelidir.

44 DİSİPLİN 5S çalışmalarının devamlı olması, tüm çalışanlar tarafından benimsenen ve takip edilen günlük alışkanlıklar şeklinde iş disiplinin oluşturulmasını gerektirir. Eğitimler, Problem çözme, takım toplantıları yapılması, Hep birlikte temizlik yapılması, Bireysel ve takım sorumluluklarının tanımlanması, Telefon ve iletişim uygulaması, Prosedür, plan, talimatların oluşturulması, Görsel panolarda bilgi akışının sağlanması.

45 DİSİPLİN Kurallara uymak ve bunları alışkanlık haline getirebilmek için; Hedefler belirlenmelidir, kurallar ile nereye varmak, neyi gerçekleştirmek istiyoruz? Kuralları alışkanlık haline getirdiğiniz zaman her şey kendiliğinden yürür. Nerede, ne zaman, ne yapacaktım? gibi soruları düşünmeden uygulamaya koyarız.

46 SÜRDÜRÜLEBİLİR DİSİPLİN İÇİN Çalışanlar oluşturulan 5S standartları ve amaçları hakkında eğitilmelidir, 5S İletişim panosunun oluşturulmalıdır, Diğer iletişim şekilleri oluşturulmalıdır. 5 Dakika 5S ve Haftalık 5S faaliyetleri ile, 5S faaliyetlerinin günlük işlerin parçası yapılmalıdır. Tüm çalışanların artarak katılımı sağlanmalıdır.

47 5S UYGULAMA SÜRECİ Üst Yönetimin Desteği Sağlanmalıdır. 5 S uygulamaları kuruluşun en tepe yönetiminden, en alta kadar adanmışlığı zorunlu kılar.

48 5S UYGULAMA SÜRECİ Takım organizasyonunun yapılması Takım çalışmaları 5S uygulamaları için iyi yoldur. Takımdaki üyeler kendi bireysel görevlerindeki çalışmadan daha fazla yaratıcılık ve sinerji oluşturmada başarılı olurlar. Verimli ve başarılı takım kurmanın kuralları : Ortak istek,inanç ve hedefler. Kabiliyet. Disiplin Politika

49 5S UYGULAMA SÜRECİ Eğitim 5S uygulamaları bütünüyle işyerindeki israfı ortadan kaldırmaya, etkili sürekli iyileştirmeye yöneliktir. Çalışanları becerilerle donanımlı kılacak ve kendi çözümlerini uygulayabilecek duruma getirmek için eğitilmesi, 5S uygulamalarında bir zorunluluktur.

50 5S UYGULAMA SÜRECİ İşyerinin İncelenmesi İşyerinin incelenmesi 5S faaliyetlerinin temelidir. İnceleme hedef alan için bilgi sağlayacağından geçmiş kanıları, düşünceleri aydınlatacaktır.

51 5S UYGULAMA SÜRECİ İş yeri incelemesi 5 temel bileşenden oluşur. 1- Hedef alanın tanımlanması, hedef alanın amaç ve fonksiyonlarının listelenmesi 2- Alan haritası ve ok diyagramı 3-İşyeri inceleme teşhis kontrol listelerinin oluşturulması 4-İyileştirmeden önceki hedef alanın fotoğrafları İşyeri inceleme sergisi 5- Hedef alanda görevli herkese alanla ilgili problemlerin söylemesi, soru sorması, ve öneri yapmasına fırsat vererek (inceleme için değerli tüm girdiler) bir ilk toplantının yapılarak, incelemenin başlatılması.

52 5S UYGULAMA SÜRECİ İyileştirme sürecinin başlatılması 10 temel uygulamadan oluşur. 1-Üst düzey yönetimin katılımının sağlanması, mevcut durumun değerlendirilmesi ve uygulama planının oluşturulması. 2- Uygulayıcılar için 5S Eğitimi Verilmesi 3-Birinci 5S günü: Ayıklama (gerekli,gerekli olabilir, gereksiz şeyleri sınıflandırma gereksiz şeyleri atma) 4-Tüm çalışanların katılımı ile günlük 5S uygulamalarının gerçekleştirilmesi 5-İkinci 5S günü: Düzenleme ( örneğin: her şeye bir ad ve her şeye bir yer.)

53 5S UYGULAMA SÜRECİ İyileştirme sürecinin başlatılması 6-Üçüncü 5S günü: Temizlik (tüm çalışanların katılımım ile detaylı temizlik yapmak.) 7-Dördüncü 5S günü: standartlaştırma ( görsel fabrika ) 8-Beşinci 5S günü : Disiplin ( kendi 5S denetimini yapma.) 9-5S i en iyi uygulayan bölüm ya da kısım için büyük ödülün sunulması. 10-Bir sonraki 5S kampanyası için gözden geçirme ve planlama.

54 5S UYGULAMA SÜRECİ Kayıt ve Tutanaklar Kayıtların tutulması yalnızca verilen kararlarda değil, ayrıca karşılaşılan sorunlar, alınan önlemler ve başarılan sonuçlar açısından önemlidir. Kayıtların tutulması için pek çok araç gereç vardır. Bunlar; Formlar Fotoğraflar Video Filmleri İstatistikler

55 5S UYGULAMA SÜRECİ Kurallar belirle, Uygula. Her malzemeyi kendi yerinde bulundur. Hiçbir şey kendiliğinden düzelmez. Eğer sen başaramıyorsan yardım iste.

56 5S İRKET KÜLTÜRÜNÜ YARATMA ve YAYMA irket içi İlişkiler Boyutunda 5S Bülteni Çıkarma Afişler Sloganlar Rozetler

57 5S İRKET KÜLTÜRÜNÜ YARATMA ve YAYMA İyileştirme Boyutunda Öneri/Fikir Üretme Yarışı Fabrika Gezileri 5S Günü ( Ayda Bir Gün, Bir Saat ) Fotoğraf Çekimi ( 1.Ay 3.Ay 6.Ay 1.Yıl )

58 5S İRKET KÜLTÜRÜNÜ YARATMA ve YAYMA Değerlendirme Boyutunda Üst Düzey Yöneticilerinin Ziyaretleri, Sorun Uyarı Listeleri, Ödül - Duyuru

59 5S UYGULAMALARI GÖRSEL FABRİKA Kişisel Bilgi Kurumsal Bilgi

60 5S UYGULAMALARI GÖRSEL PANOLARDA irket Hedefleri, Takım Hedefleri, Bireysel Hedefler, Performans Göstergeleri, Başarılar, Problemler, Çözüm Önerileri gibi başlıklar yer almalıdır.

61 5S UYGULAMALARI ÖNCE SONRA Değer toleransları gösterge üzerinde belirlenmediği için hata kaynağı olabilir. Olması gereken değerin alt üst limit belirlenir. Bir bakışta sınırların içinde mi yoksa dışında mı olduğu anlaşılır.

62 SONRA 5S UYGULAMALARI ÖNCE

63 SONRA 5S UYGULAMALARI ÖNCE

64 SONRA 5S UYGULAMALARI ÖNCE

65 SONRA 5S UYGULAMALARI ÖNCE

66 SONRA 5S UYGULAMALARI ÖNCE

67 5S UYGULAMALARI

68 TAKIM ÇALI MALARI

69 SORULARINIZ

70 İLETİ İM Mustafa A AR Endüstri Mühendisi Yönetim Sistemleri Danışmanı, Eğitimci info@nmtgrup.com gsm: Teşekk ekkür ederiz.

71 PROBLEM NEDİR? İş yerinizde 5S uygulamalarında karşılaştığınız / karşılaşabileceğiniz önemli üç problemi yazınız.

72 ÇÖZÜM NEDİR? ( İş yerinizde 5S uygulamalarında karşılaştığınız / karşılaşabileceğiniz önemli üç problemi yazınız.) Seçeceğiniz bir problem için çözüm önerilerinizi yazınız.

73 ÖNERİNİZ İş yerinizde 5S uygulamalarını özendirebilecek en az üç önerinizi yazınız.

«Döküm Sektöründe Kalıplama ve Ergitme Bölümlerinde 5S Sistemi Uygulamaları» «5S Applications In Moulding and Melting Shops»

«Döküm Sektöründe Kalıplama ve Ergitme Bölümlerinde 5S Sistemi Uygulamaları» «5S Applications In Moulding and Melting Shops» «Döküm Sektöründe Kalıplama ve Ergitme Bölümlerinde 5S Sistemi Uygulamaları» «5S Applications In Moulding and Melting Shops» Ayşe Gül Mangan Mahmut Yaşar (Akdaş Döküm) 7.Oturum: Süreçler ve Kontrol 7th

Detaylı

5S UYGULAMASI. Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA

5S UYGULAMASI. Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA 5S UYGULAMASI Cengiz Nurettin İŞLER İBB İSG Uzmanı -MBA 5 S YÖNETİMİNE GİRİŞ BİRİNCİL AMAÇ İKİNCİL AMAÇ GÜVENLİK VERİMLİLİK 5S NEDİR? Baş harfleri S ile başlayan Japonca kelimelerdir. SEIRI SEITON SEISO

Detaylı

DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI. Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET

DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI. Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET DÖKÜM SEKTÖRÜNDE KALIPLAMA VE ERGİTME BÖLÜMLERİNDE 5S SİSTEMİ UYGULAMALARI Mahmut YAŞAR-Ayşe Gül MANGAN Akdaş Döküm A.Ş., Ankara, Türkiye ÖZET İşyerlerinde çalışma ortamının iyileştirilmesini hedef alan

Detaylı

İ LKER KIYAK 1 25 October 2016

İ LKER KIYAK 1 25 October 2016 İLKER KIYAK 1 2 Çalışma Alanı Çeşitleri 3. Sınıf Çalışma Alanı çalışanlarımız dağınıklık yaratıyor ve bu toplanmıyor 2. Sınıf Çalışma Alanı çalışanlarımız dağınıklık yaratıyor ve bu diğer bir grup tarafından

Detaylı

Hedef yaşadığınız ve çalıştığınız ortamın temiz, derli toplu, sağlıklı ve güvenli olmasını temin etmek, bu şartları sürekli kılmaktır.

Hedef yaşadığınız ve çalıştığınız ortamın temiz, derli toplu, sağlıklı ve güvenli olmasını temin etmek, bu şartları sürekli kılmaktır. 5S SİSTEMİ 5S NEDİR? 5 S, işletmelerdeki düzen ve disiplini sağlamak için kullanılan hem basit, hem de işletmenin en küçük ayrıntılarının denetimini sağlayan ve diğer iyileştirme çalışmalarının temelini

Detaylı

1.TOPLAM VERİMLİ BAKIM (TOTAL PRODUCTIVITE MAINTENANCE- TPM)

1.TOPLAM VERİMLİ BAKIM (TOTAL PRODUCTIVITE MAINTENANCE- TPM) 1 1.TOPLAM VERİMLİ BAKIM (TOTAL PRODUCTIVITE MAINTENANCE- TPM) 1.1. TPM tanımı Toplam verimli (üretken) bakım (TPM) Amerikan tarzı koruyucu bakılımın modifiye edilip Japon endüstrisince uygulandığı şeklidir.

Detaylı

KASTAMONU ENTEGRE A.Ş. 5S UYGULAMALARI

KASTAMONU ENTEGRE A.Ş. 5S UYGULAMALARI KASTAMONU ENTEGRE A.Ş. 5S UYGULAMALARI 5S NEDİR? / NEDEN 5S? 5S NEDİR? Beş aşamadan oluşan, adını Japonca beş kelimenin baş harflerinden alan bir işyeri organizasyonu yöntemidir. NEDEN 5S? SEIRI (AYIKLA)

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

KAİZEN. Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi. Hazırlayan: Mine Bihter ONUR

KAİZEN. Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi. Hazırlayan: Mine Bihter ONUR KAİZEN Marmara üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Üretim Teknikleri Dersi Hazırlayan: Mine Bihter ONUR Kaizen Kavramı Kai Zen İyi Değişim Kaizen :Japonca iyiye doğru değişim anlamına gelir. Kaizen

Detaylı

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak 5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Hazırlayan Cengiz Pak 5S : Amacı ve Tanımı 5S, beş adımdan oluşan, amacı çalışma ortamının organizasyonu ve israfın yok edilmesine yardımcı olmak

Detaylı

1. SEIRI SEITON 3. SEISO SEIKETSU SHITSUKE. Ayıklama-Sınıflandırma 5S SİSTEMİ

1. SEIRI SEITON 3. SEISO SEIKETSU SHITSUKE. Ayıklama-Sınıflandırma 5S SİSTEMİ 5 S 1. SEIRI 2 SEITON 3. SEISO 4. SEIKETSU 5. SHITSUKE SEIRI Ayıklama-Sınıflandırma SHITSUKE Eğitim Disiplin 5S SİSTEMİ SEITON Düzenleme-Yerleştirme SEIKETSU SEISO Standartlaştırma Temizlik 5 S ; çalışma

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ Sürekli gelişim için TEK NOKTA EĞİTİMLERİ İSMAİL HAKKI KAVURMACI MAKİNA YÜKSEK MÜHENDİSİ Yönetim Danışmanı www. kavurmaci.net info@kavurmaci.net 1 Pratik ancak etkin bir yöntem olması nedeni ile tek nokta

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI

TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI YALIN DÖNÜŞÜM ZİRVESİ İzmir Makina Mühendisleri Odası 4 Ekim 2013 Orhan ÖZER Genel Müdür & CEO Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. 1/48 1 İçerik TOYOTA TOYOTA YÖNETİM

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI LEVENT SONĞUR Kalite Yönetim Direktörü

İŞ GÜVENLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI LEVENT SONĞUR Kalite Yönetim Direktörü İŞ GÜVENLİĞİ VE İNSAN SAĞLIĞI LEVENT SONĞUR Kalite Yönetim Direktörü HİÇ HATA YAPMAMIŞ BİR İNSAN, YENİ BİR ŞEY DE DENEMEMİŞTİR. Albert EINSTEIN BAŞLARKEN İş Sağlığının Tanımı Çalışma koşullarını ve üretim

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Ohsas 18001 Endüstrinin değişik dallarında faaliyet gösteren kuruluşların, faaliyet konularını yerine getirirken, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da, faaliyet

Detaylı

WCM - Dünya Klasında Üretim. 7 Haziran 2014

WCM - Dünya Klasında Üretim. 7 Haziran 2014 WCM - Dünya Klasında Üretim 7 Haziran 2014 Üretimde yaşanan sorunlar İş kazaları Verimsizlik Kalitesizlik Arızalar Stoklar Uzun Temin Süreleri Çevresel Sorunlar TOFAŞ ın Sürekli İyileştirme Yolculuğu ALTIN

Detaylı

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY Würth Grubu Faaliyet Alanı: Atölye, servis ve endüstri alanlarına yönelik her türlü bağlantı elemanları ve tamir-bakım ürünlerinin uluslararası ticareti. Ürün

Detaylı

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu Hafta 10 Yrd. Doç. Dr. Asude Ateş Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine

Detaylı

STOK YÖNETİMİ Adem ÖZTÜRK Performans Yönetimi ve Kalite Geliștirme Daire Bașkanlığı 13-14 / 08 / 2009 - Ankara Stok nedir? SUNUM PLANI Stok Yönetiminin amacı Stok Yönetiminin faydaları Stok Yönetim Sisteminin

Detaylı

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri İSG Yönetim Sistemi Prensipleri Taahhüt ve politika Planlama Uygulama ve Çalıştırma Kontrol ve Düzeltici Faaliyet Yönetimin Gözden Geçirmesi ISO 18001 Awareness Training Ders 4 İSG ve OHSAS 18001 1 4.1

Detaylı

ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş.

ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş. ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş. MÜKEMMEL KALİTE 1 Firma Profili KuruluşYılı : 2008 Yeri : Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi BURSA Firma Türü : Anonim Şirket Ciro : 5.000.000 Euro / Yıl Toplam Alan : 5.000

Detaylı

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işverenlerce, işyerlerinde

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

5S OPERATÖR EL KİTABI

5S OPERATÖR EL KİTABI O B E Y 5S OPERATÖR EL KİTABI Hazırlayan Yusuf Topal 5S NEDiR? Ayıklama (Seiri) Düzenleme (Seiton) Temizleme (Seiso) Standartlaştırma (Seiketsu) Disiplin (Shitsuke) 5S in uygulanmadığı kuruluşlar genellikle

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ Murat BAYRAM Binalarda Enerji Verimliliği Şubesi Şube Müd.V. bayram.bay@gmail.com Enerji Nedir? İş yapabilme kabiliyetidir. Enerji Yönetimi Nedir? Yaşam için gerekli

Detaylı

InoTec Akademi Eğitim Listesi

InoTec Akademi Eğitim Listesi InoTec Akademi Eğitim Listesi "Yatırımların en etkilisi insana yapılandır" Geleceğe Hazırlar www.inotecakademi.com.tr Sertifika Programlarımız Sertifika Programlarımız "Geleceği şekillendiren uzmanlar"

Detaylı

Enerji Yönetim Sistemleri

Enerji Yönetim Sistemleri Murat Silsüpür Elektrik Mühendisi Kapsam 1. Enerji Yönetimi 2. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı 3. Enerji İzleme Sistemi 4. Uygulama Örneği 8 Haziran 2015 Sunu: 2 Enerji Yönetimi Tanım: Minimum

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

DavranIŞ OdaklI İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ. Huriye Kumral Kimya Y. Mühendisi

DavranIŞ OdaklI İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ. Huriye Kumral Kimya Y. Mühendisi DavranIŞ OdaklI İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ Huriye Kumral Kimya Y. Mühendisi Eğitim İçeriği ve Detayları KONU BAŞLIKLARI 1. Neden davranış odaklı iş güvenliği yönetimi gereklidir? 2. ABC yaklaşımı 3. Davranış

Detaylı

LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI

LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI Dr. Tuncer ÖZEKİNCİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ A.D. 14 KASIM 2011 ANTALYA 1 İyi Laboratuvar Yönetimi İyi tanımlanmış, uluslararası kabul

Detaylı

TOPLAM VERİMLİ BAKIM 1.GİRİŞ 2.YALIN ÜRETİM

TOPLAM VERİMLİ BAKIM 1.GİRİŞ 2.YALIN ÜRETİM TOPLAM VERİMLİ BAKIM TKY405 Toplam Kalite Yönetimi Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 1.GİRİŞ Müşteri taleplerinin hızla değiştiği, Kuruluşlar arasındaki rekabetin giderek daha da arttığı günümüzde; Firmalar varlıklarını

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08 R20.08 LABORATUVARLARDA YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME FAALİYETİ Rev.00 03-2002 1. GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında bir

Detaylı

Yapı ve Kredi Bankası A. Ş. İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası

Yapı ve Kredi Bankası A. Ş. İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası Yapı ve Kredi Bankası A. Ş. İş Sağlığı ve Güvenliği Bu politika, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. nin ( Banka ) İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını anlatan bir kılavuz niteliğindedir. Eylül, 2014 Yapı ve

Detaylı

Tüm hakları Yalın Enstitüye ait olup kopyalanması yasaktır. Yalın Enstitü. Adana Sanayi Odası. Yalın Yönetim Semineri. Eren Artar.

Tüm hakları Yalın Enstitüye ait olup kopyalanması yasaktır. Yalın Enstitü. Adana Sanayi Odası. Yalın Yönetim Semineri. Eren Artar. Tüm hakları ye ait olup kopyalanması yasaktır. Adana Sanayi Odası Yalın Yönetim Semineri Eren Artar www.lean.org.tr Tüm hakları ye ait olup kopyalanması yasaktır. YALIN DÜŞÜNCE Küresel rekabeti anlamak...

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ HAKAN KARAGÖZ

ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ HAKAN KARAGÖZ Tanım: Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü; hava, su, toprak, doğal kaynaklar, bitki topluluğu, hayvan topluluğu ile insanları da ihtiva eden ortam ve bunun arasındaki ilişkiye "çevre" denilmektedir.

Detaylı

ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş.

ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş. ERBEK KALIP PLASTİK SAN.TİC. A.Ş. MÜKEMMEL KALİTE 1 Firma Profili KuruluşYılı : 2008 Yeri : Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi BURSA Firma Türü : Anonim Şirket Ciro : 4.000.000 Euro / Yıl Toplam Alan : 5.000

Detaylı

Özdeğerlendirme Raporu ve MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları

Özdeğerlendirme Raporu ve MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları ve MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları 10 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara Sunum İçeriği o İçeriği o Hazırlanması o Uyarılar MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları o Ziyaret Öncesi Aşaması o Kurum Ziyareti Aşaması

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DOÇ.DR. ZEHRA ALTINAY SINIF YONETIMI Bu derste, Sınıf yönetimini etkileyen etmenler Sınıf yönetiminin temel amaçları Sınıf yönetiminin ilkeleri Sınıf yönetimi

Detaylı

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ.AMAÇ Bu prosedürün, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü, İl Ambulans Servisi Başhekimliği, İlçe Sağlık Müdürlükleri bünyesinde faaliyetleri sırasında oluşabilecek potansiyel tehlikelerin

Detaylı

ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017

ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 Giriş Tarihçe Çevre Politikası Çevresel Etkiler Atık Yönetimi Veriler Eğitimler ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 Ulus Metal çevre ile ilgili faaliyetlerini web sayfası aracılığıyla,

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı YÖNETİM SİSTEMLERİ Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı Genel Bilgilendirme Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) Sosyal Sorumluluk Standardı

Detaylı

Daha çok değil, daha akıllı çalışmak

Daha çok değil, daha akıllı çalışmak Daha çok değil, daha akıllı çalışmak YALIN 6 SIGMA NIN ANAHTARI YALIN ALTI SİGMA Müşterileri Memnun Etmek Süreçleri İyileştirmek Kalite Hız EKİP ÇALIŞMASI Varyasyon ve Hatalar Süreç Akışı YALIN 6 SIGMA

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme

Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme Piyasaların ürün ve/veya hizmet satış fiyatlarını belirlediği pazarda artık kendi fiyatımızı belirleme hakkına sahip değiliz. Ürün ve/veya hizmet kalitesini düşürmeden piyasa fiyatlarında rekabet edebilmenin

Detaylı

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da 1 2 3 Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da müşterilerinlehine olacak şekilde fiyatların azalmasına

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN YAKIN GELECEK 2018 Sanayide kullanılacak robot sayısı yaklaşık 3 milyon olacak. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak.

Detaylı

İÇİNDEKİLER KALİTE YE KUŞBAKIŞI

İÇİNDEKİLER KALİTE YE KUŞBAKIŞI İÇİNDEKİLER vii SAYFA YE KUŞBAKIŞI 1 GİRİŞ 2 Kalite İle İlgili Bazı Kavramlar 6 Kalitenin Getirileri 9 Kalite ile İlgili Kuruluşlar 10 Kalite nin unsurları 11 Kaliteyi Oluşturan Faktörler 12 HİZMETTE 13

Detaylı

İŞLETMELERDE İŞ SÜREÇ YÖNETİMİ (BPM) UYGULAMASI. Hazırlayanlar Fatma Didem GÜRKAN Endüstri Mühendisi Ahmet Alper ÇALIŞKAN Endüstri Mühendisi

İŞLETMELERDE İŞ SÜREÇ YÖNETİMİ (BPM) UYGULAMASI. Hazırlayanlar Fatma Didem GÜRKAN Endüstri Mühendisi Ahmet Alper ÇALIŞKAN Endüstri Mühendisi İŞLETMELERDE İŞ SÜREÇ YÖNETİMİ (BPM) UYGULAMASI Hazırlayanlar Fatma Didem GÜRKAN Endüstri Mühendisi Ahmet Alper ÇALIŞKAN Endüstri Mühendisi 4 Haftalık Ajanda 1. Hafta: Örneklerle BPM-ERP İlişkisi 2. Hafta:

Detaylı

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ VE İŞ SÜREKLİLİĞİ - 1 Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının Gizliliği Tamlığı (Bütünlüğü) Erişebilirliği (Kullanılabilirliği) Üzerine

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı 1 ISO EĞİTİMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ İş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması amacıyla iş kanunu gereği tüm çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi İSG kanunu, yasal ve mevzuat şartları

Detaylı

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013 Centro Zaragoza Motosiklet Tamiri Genel Kriterleri kapsamında sınıflandırma ve uzmanlık alanlarına göre belirlenecek servislerin CZTURK Motosiklet Servis Standardıdır. Yayınlama tarihi : Ocak 2013 İstanbul,

Detaylı

ISO Nedir? denir. ISO 16001, Enerji yönetimi standardı, maliyetlerinizi ve sera gazı emisyonlarınızı indirgeme temelli, etkili bir enerji yöneti

ISO Nedir? denir. ISO 16001, Enerji yönetimi standardı, maliyetlerinizi ve sera gazı emisyonlarınızı indirgeme temelli, etkili bir enerji yöneti BS EN 16001 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER BS EN 16001 STANDARDİZASYONU 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz ISO 16001 Nedir? denir. ISO 16001, Enerji

Detaylı

Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni

Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni Orta Anadolu Karamancı Holding şirketi olan Orta Anadolu, 1953 yılında bir entegre iplik ve dokuma fabrikası olarak Kayseri de kurulmuştur. Merkez ofisi İstanbul da yer

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI 135 RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI Levent İSHAK ÖZET Uzun uğraşlardan sonra devreye alınan rüzgar enerji santrallerinde, maksimum verim ve karlılığa ulaşabilmek için yapılması gereken çalışmalar

Detaylı

GÜNLÜK ATÖLYE YÖNETİMİNDE 5S

GÜNLÜK ATÖLYE YÖNETİMİNDE 5S GÜNLÜK ATÖLYE YÖNETİMİNDE 5S OYAK RENAULT VİTES KUTUSU DEPARTMANI GÜNLÜK ATÖLYE YÖNETİMİ 5S Standardizasyon 5S Ayıkla Düzenle Temizle Standartlaştır Uygula «İlk 3» formülü: Birbirinden ayrılamaz. «+ 2»

Detaylı

Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur. This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress

Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur. This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress http://kongre.tudoksad.org.tr/ Eylül 2012 September 2012 Tüyap, İstanbul TPM Kırklareli

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİ Tebliğ; 14 Aralık 2011 tarih ve 28142 sayılı R.G. EK 1. TESİS İÇİ MEVCUT EN İYİ TEKNİK (MET) UYGULAMALARI EK 2. TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARI

Detaylı

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor!

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Mavi Akademi, bünyesinde barındırdığı yetki belgeleri ve alanında uzman akademisyenler, sektör tecrübesine sahip baş denetçiler ve uzmanlardan oluşan kadrosuyla

Detaylı

SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI

SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARININ YALINA YANSIMASI Figen SOLMAZ OPSAR Kalite ve Akreditasyon Yöneticisi 13.6.2016 Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) Sağlık kurum ve kuruluşlarında hasta ve çalışan güvenliği

Detaylı

VAZGEÇİLMEZ VE TEMEL DAVRANIŞLAR SAĞLIK VE İŞ VINCI CEO'SU XAVIER HUILLARD ILE AVRUPA İŞ KONSEYI'NIN ORTAK DEKLARASYONU.

VAZGEÇİLMEZ VE TEMEL DAVRANIŞLAR SAĞLIK VE İŞ VINCI CEO'SU XAVIER HUILLARD ILE AVRUPA İŞ KONSEYI'NIN ORTAK DEKLARASYONU. VAZGEÇİLMEZ VE TEMEL DAVRANIŞLAR İŞYERİNDE SAĞLIK VE İŞ GÜVENLİĞİ VINCI CEO'SU XAVIER HUILLARD ILE AVRUPA İŞ KONSEYI'NIN ORTAK DEKLARASYONU. İşyerinde sağlık ve güvenlik: tüm ilgililer, tüm aktörler! 3

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Eczacıbaşı Topluluğu nda Sürdürülebilirlik Yaklaşımı Çerçevesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ANIL SUGETİREN ECZACIBAŞI ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Detaylı

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Bakım nedir? İşletmede faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için her türlü makine, ekipman ve teçhizatın belirli kurallar çerçevesinde gözden geçirilmesi, kontrol edilmesi

Detaylı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı İÇERİK İmalat Tesisi, Birimleri ve Genel Özellikleri Dokümantasyon, Personel Eğitimi ve Sağlık Kontrolü İmalat

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

LeanACADEMY. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY.  Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

NEDEN KONTROL EDİLMELİDİR?

NEDEN KONTROL EDİLMELİDİR? ENDÜSTRİYEL RAF SİSTEMİ PERİYODİK KONTROLLERİ STANDARTLAR RAF TANIMI PRSES UZMAN DENETÇİ KONTROL VE BAKIM KAYITLARI AKIŞ DİYAGRAMI UYGUN YÜKLEME UYGUNSUZLUKLAR RAF KAZALARI Tuncay Töngel Makina Mühendisi

Detaylı

LeanACADEMY. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY.  Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının

Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ VE İŞ SÜREKLİLİĞİ - 1 Bilindiği üzere Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, bilgi ve bilgi varlıklarının Gizliliği Tamlığı (Bütünlüğü) Erişebilirliği (Kullanılabilirliği) Üzerine

Detaylı

ÇEVRE VE İŞ GÜVENLİĞİ DAN. MÜH. BEL. LTD. ŞTİ.

ÇEVRE VE İŞ GÜVENLİĞİ DAN. MÜH. BEL. LTD. ŞTİ. ÇEVRE VE İŞ GÜVENLİĞİ DAN. MÜH. BEL. LTD. ŞTİ. Hakkımızda UZD sürdürülebilirlik konusunda, özellikle çevre, iş sağlığı ve güvenliği alanlarında uzmanlaşmış bir yönetim danışmanlığı firmasıdır. İş Sağlığı

Detaylı

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi

Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü. Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Uluslararası Yeşil Anahtar Ödülü Arzu Akdağ Yeşil Anahtar Programı Ulusal Koordinatörü Çevre Mühendisi Sunumun İçeriği Yeşil Anahtar Ödülü nedir? Yeşil Anahtarlı Tesisler Yeşil Anahtar Ödülü nün Kriterleri

Detaylı

LeanACADEMY. www.leanacademy.com.tr. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY. www.leanacademy.com.tr. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE RAMBLE TAMİR BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE RAMBLE TAMİR BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE RAMBLE TAMİR BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden biridir.

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 - Bu yönergenin amacı; Akdeniz Üniversitesi birimlerinde; iç ve dış paydaşların gereksinim ve beklentilerini dikkate alarak hizmetlerin değerlendirilmesine,

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-4/A1-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramak. Güvenlik kültürünün işletmeye faydalarını öğrenmek, Güvenlik kültürünün oluşturulmasını ve sürdürülmesi sağlamak. ILO

Detaylı

KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI

KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KALİTE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Kalite İnsanların Yanlızca Çalışma Hayatı ile İlgili Değil, Tüm Yaşamlarıyla İlgili Bir konudur. Hidayet ŞAHİN TSE hisakys@gmail.com

Detaylı

B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A Ş T

B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A Ş T A C I L S E R V I S T E YA L ı N H A S TA N E U Y G U L A M A L A R ı Y R D. D O Ç. D R. O R H A N D E L I C E S A Ğ L ı K B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I E R Z U R U M B Ö L G E E Ğ I T I M

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ

SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ SÜREÇ NEDİR? Müşteri/Vatandaş için bir değer oluşturmak üzere, bir grup girdiyi kullanarak, bunlardan çıktılar elde etmeyi

Detaylı

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: - Rev. No: 00 TARİH:../ /20 Sayfa No: 1/9 00 01 HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 00 01 01 01 Kalite yönetim direktörü belirlenmelidir.

Detaylı

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com.

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com. Homer ve OEE Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Homer İşe Giriyor Ve OEE nin Ne Olduğunu

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

Sanayide Enerji Yönetimi...MIŞ gibi değil GERÇEKTEN yapmak için...

Sanayide Enerji Yönetimi...MIŞ gibi değil GERÇEKTEN yapmak için... Sanayide Enerji Yönetimi...MIŞ gibi değil GERÇEKTEN yapmak için... Cihan KARAMIK Kamu & Stratejik İlişkiler Direktörü 7 Ekim 2015, Ulusal Verimlilik Kongresi Enerji ve Karbon Yönetimi İçin 3 Temel İtici

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME. Halime BEDİRHANOĞLU Çevre Uzmanı Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME. Halime BEDİRHANOĞLU Çevre Uzmanı Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME Halime BEDİRHANOĞLU Çevre Uzmanı Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL

Detaylı

YÜKSEKOKUL SEKRETERİ VEKÂLET EDECEK GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI:

YÜKSEKOKUL SEKRETERİ VEKÂLET EDECEK GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: YÜKSEKOKUL SEKRETERİ Doküman No SİÜ.GT-122 Sayfa 1/2 : Yüksekokul Müdürüne bağlı görev yapar. : Şef Yüksekokulun idari yapısının kurulması, yönetilmesi ve denetlenmesini sağlamak, kurullara katılmak, bütçeyi

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ TOPLAMA ve ANALİZ SİSTEMİ OTOMASYONUNUN KURULMASI

SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ TOPLAMA ve ANALİZ SİSTEMİ OTOMASYONUNUN KURULMASI AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ PAYLAŞIM TOPLANTISI AR-GE YÖNETİMİ YILDIZ KALIP SAN. TİC. A.Ş. SAC PARÇA ÜRETİM BÖLÜMÜNDE ENERJİ ANALİZÖRLERİYLE VERİMLİLİĞİ ARTTIRMA AMAÇLI İŞ EMRİ TAKİP, VERİ

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı