HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü"

Transkript

1 HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

2 HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ TASARIM PARAMETRELERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI Konfor Endüstriyel Hijyenik

3 KONFOR HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN TASARIM PARAMETRELERİ Sıcaklık Taze hava Nem oranı

4 HİJYENİK VEYA TEMİZ ODA HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN TASARIM PARAMETRELERİ Sıcaklık Ortamda hava akışı Nem oranı Ortam hava basıncı Taze hava Partikül ve mikro-organizma sayısı

5 ENDÜSTRİYEL HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİNİN TASARIM PARAMETRELERİ Sıcaklık Özel parametreler Nem oranı Taze hava

6 HİJYENİK VEYA TEMİZ ODA HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Laboratuarlar Hastane İlaç Sektörü Gıda Sektörü Elektronik ve Mikro işlemci Üretimi

7 HİJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Hijyenik veya Temiz oda Klima ve Havalandırma Sistemleri: yalnızca hastane değil, geniş bir uygulama alanına sahiptir. Başlı başına bir teknik alanıdır. tasarım parametre sayısı konfor havalandırma ve iklimlendirme sisteminden fazla olup, sistem: - tasarımı - yapım ve montajı - çalıştırması bu konuda uzman, eğitim görmüş ve tecrübeli kişiler tarafından yapılması gerekmektedir.

8 HİJYEN VE TEMİZ ODA Teorikte bu iki kavram arasında bir fark yok, ancak pratikte ; Hijyen ortam kavramı Temiz oda kavramı Mikro- organizma türü ve sayısı Partikül sayısı ve çapı

9 TEMİZ ODA VEYA HİJYEN ORTAM TANIMI Partikül ve mikro-organizma sayısının kontrol edildiği, partikül ve mikro-organizmanın üretimi ve girişinin minimize edildiği, ayrıca sıcaklık, nem, basınç ve benzeri parametrelerin de kontrol edildiği, kapalı bir ortamdır.

10 HİJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA

11 HİJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA

12 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMELNDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA

13 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA

14 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA

15 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA Partikül çapı Sınıf 0.1 micron 0.2 micron 0.3 micron 0.5 micron 5 micron 1 1, ,400 2,650 1, ,500 10,600 3,530-1, , , ,000 2, , ,530,000 24,700 Partikül sayısı

16 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA Havadaki mikro-organizma sayısı ayrıca önem taşımaktadır.

17 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ HASTANE ENFEKSİYONU VE ÖNLEMLER HASTANE ENFEKSİYONU NEDİR? Hastaneye yatışı sırasında enkübasyon döneminde olmayan, yatıştan sonra hastanede veya taburcu olduktan sonra gelişen enfeksiyonlardır. Hastane enfeksiyonları genellikle hasta hastaneye yattıktan saat sonra ile taburcu olduktan sonraki 10 gün içinde gelişir. Değişik çalışmalar, yatan hastaların %3-14'ünde HE geliştiğini göstermiştir.en gelişmiş ülkelerde bile oran %4 dür.

18 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ HASTANE ENFEKSİYONU VE ÖNLEMLER

19 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ HASTANE ENFEKSİYONU VE ÖNLEMLER Hastanede bulunan hijyenik ortamlarda, hijyenik havalandırma ve iklimlendirme sistemleri kullanılarak enfeksiyonlar azaltılabilir.

20 HİJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA Hijyen ortamlarda partikül sayısı nasıl minimize edilebilir? Özel önlemler alınarak ortamda üretilen partikül sayısını azaltmak. Personel, cihaz ve eşyalardan havaya yayılan partiküller, özel malzemeler kullanılarak azaltılabilir. Özel önlemler alınarak ortama giren partikül sayısını azaltmak Personel, hasta ve malzeme girişi ile ortama transfer olan partiküller özel önlemler alınarak azaltılabilir. Hijyenik klima ve havalandırma sistemleri kullanılarak, ortamda bulunan partiküller tahliye edilmekte ve yerine partikülden arındırılmış hava verilmektedir.

21 HİJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA

22 HİJYEN KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ MİKRO-ORGANİZMA VE PARTİKÜL NOT- 7 - Hijyen veya Temiz oda teknolojisi Temiz ortam tasarımı ve yapımı: 1- İstenilen ortam bilgileri 2- Standartlar 3-Tasarım 4-İmalat 5-Çalıştırma Temiz ortam test ve kontrolü Gerekli testler yapılarak, sonuçların istenilenler ve standartlar değerleri ile mukayesesi Temiz ortam Kullanımı 1- Ortam şartlarının izlenmesi 2- Oda kullanımı kurallarının belirlenmesi ve uyulması 3- Odanın standartlara uygun temizlenmesi ve bakımı

23 HİJYEN İKLİMLENDİRME VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Hijyenik veya temiz ortam kavramı bir bütündür. Bir çok parametreye bağlıdır: -Mimari -Yapı malzemeleri -Tasarım -Montaj ve yapım -Klima ve havalandırma sistemi -Sistemin işletilmesi -Personel kuralları (GMP) -Ortamda kullanılan cihazların özellikleri -Servis ve bakım -Sürekli izleme ve ölçümler Bütün bu parametre göz önüne bulundurulduğunda HIJYEN ORTAMI sağlanabilir ve hijyen ortamda partikül ve mikro-organizma düşürülebilir.

24 HASTANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ

25 HASTANE KLİMA VE HAVALANDIRMASI İLE KONFOR KLİMA VE HAVALANDIRMA ARASINDAKİ FARKI: 1- Tasarım parametrelerinin sayısının fazla olması ve daha hassas kontrol edilmesi 2 Taze hava miktarı ve filtrasyonun çok önem taşımaktadır. 3- Zone sayısı fazla olup, çeşitli ortamların sıcaklık ve nem oranlarının birbirinden oldukça farklı olabilir. 4- Ortamlar arasındaki hava akışının önemlidir. 5- Ayrıca konfor şartlarının da önem taşımaktadır. 6- Kullanılan bütün cihazların hijyenik yapıda olması gerekmektedir.

26 HASTANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME STANDARTLARI 1- Alman Standardı DIN 1946/4 HVAC Systems for hospital 2- VDI 2167 Building services in hospitals Heating, ventilation and air-conditioning 3- Amerikan Standardı 2003, HVAC design manual for hospital and clinics 4- SWKI-Guideline 99-3: Heating, ventilation and air-conditioning systems in hospitals 5-..

27 HASTANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME STANDARTLARI DIN 1946/4 HVAC SYSTEMS FOR HOSPITAL 3 versiyonu mevcut (taslak)

28 HASTANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME STANDARTLARI DIN 1946/4 STANDARDINDA HASTANE ORTAMLARINI İKİ GRUBA AYRILMIŞTIR. 1. Sınıf ortamlar (High or very high level of relative sterility required) 2. Sınıf ortamlar (Normal level of relative sterility required)

29 1. Sınıf ortamlar: - Ameliyathaneler - Ameliyathaneye açılan bütün ortamlar (koridor, depo v.s) - Ameliyat öncesi hazırlama ve sonrası ortamlar - Sterilizasyon - Steril malzeme deposu - Ameliyat öncesi ve sonrası yıkanma ortamları - Enfeksiyon tehlikesi olan hasta odaları(piu) - Yoğun bakım gerektiren hasta odaları (ICU) - Yeni doğan bebek odaları - V.S. Not: Standartta belirtilmemiş ve enfeksiyon riski yüksek düşünülen ortamlar konusunda hastane hijyenisti karar vermesi gerekir.

30 2. Sınıf ortamlar: - Hasta odaları - İdari bölümler - Muayenehaneler - Radyoloji - Laboratuarlar, (pathology v.s) - Otopsı ortamlar - Morg - Nükleer tıp tedavi ortamları - Nükleer tıp laboratuarlar - V.S.

31 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ TASARIM PARAMETRELERİNİN ÖNEMİ

32 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ SİSTEM TASARIMI AŞAĞIDAKİ PARAMETRELERİNİN KONTROL EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR: 1- Sıcaklık 2- Nem oranı 3- Taze hava miktarı 4- Partikül ve mikro-organizma sayısı 5- Ortam hava basıncı 6- Hava hareketi

33 TASARIM PARAMETRELERİ AMELİYATHANELERDE SICAKLIĞININ ÖNEMİ

34 AMELİYATHANE SICAKLIĞININ ÖNEMİ Ameliyathane sıcaklığının artması, ameliyat ekibinin konsantrasyonunun bozulmasına neden olmaktadır. Ameliyat ekibi, ameliyathane sıcaklığını kontrol edebilmesi ve ortamı istediği şartlara getirmesi gerekmektedir.

35 AMELİYATHANE SICAKLIĞININ ÖNEMİ Bazı ameliyatlarda, ameliyat sırasında hasta vücut sıcaklığı önem taşımaktadır. Ameliyat tipine göre ameliyathane sıcaklığı düşük veya yüksek olması istenilebilir. Ameliyat ekibi, ameliyathane ortamını istediği sıcaklığa ayarlayabilmelidir.

36 TASARIM PARAMETRELERİ AMELİYATHANELERDE NEM ORANININ ÖNEMİ

37 AMELİYATHANE NEM ORANI ÖNEMİ Ameliyathane nem oranı, ameliyat ekibinin konforu açısından önemlidir. Özellikle ameliyathanelerde yüksek nem oranı ameliyat ekibini rahatsız etmektedir. Ameliyathanelerde nem oranı konfor şartlarında ve istenildiğinde ayarlanabilir olması gerekmektedir.

38 TASARIM PARAMETRELERİ AMELİYATHANELERDE TAZE HAVA ORANIN ÖNEMİ

39 AMELİYATHANE TAZE HAVA ORANIN ÖNEMİ Narkoz, anestezi gazlar, kimyasal maddeler, kokular ve benzeri etkileyici maddeler ameliyat ekibini etkileyebilir. Ameliyathanelere bu gazların konsantrasyonunu düşürmek için partikül ve mikroorganizmalardan arındırılmış temiz ve taze hava verilmesi gerekir.

40 AMELİYATHANE TAZE HAVA ORANIN ÖNEMİ Uzun süreli ameliyatlarda, ameliyathane havasının kalitesi düşmekte, bu da ameliyat ekibini rahatsız etmektedir. Ameliyathane hava kalitesini düşürmemek için, filtrelenmiş taze hava verilmesi gerekir.

41 TASARIM PARAMETRELERİ AMELİYATHANE HAVASINDA PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA ORGANİZMA SAYISININ ÖNEMİ

42 AMELİYATHANE PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA ORGANİZMA ÖNEMİ Enfeksiyon oranı hava içindeki mikro-organizma ve partikül ile orantılıdır. Temiz oda teknolojisi kullanılarak partikül ve mikro-organizma sayısı azaltılabilir. Ortamdaki partikül ve mikro-organizma sayısını istenilen seviyelerde tutmak için partikülden arındırılmış, mikro-organizma içermeyen havanın verilmesi şarttır.

43 AMELİYATHANE PARTİKÜL VE MİKRO-ORGANİZMA ORGANİZMA ÖNEMİ Araştırmalar, ameliyat sırasında en çok bakteri miktarı, ameliyat ekibinin ve hasta etrafında olduğunu göstermiştir.

44 TASARIM PARAMETRELERİ AMELİYATHANE HAVASININ BASINÇLANDIRILMASI

45 AMELİYATHANE HAVASININ BASINÇLANDIRILMASI + Genelde ameliyathanelere partikül ve mikro-organizmaların organizmaların hava yolu ile girişini engellemek için ameliyathane ortamı pozitif basınçta tutulmaktadır.

46 TASARIM PARAMETRELERİ AMELİYATHANELERDE HAVA HAREKETİ

47 AMELİYATHANEDE HAVA HAREKETİ Akış Laminar Akış Türbülans Akış Reynolds sayısı Hava hızı akışın laminar olmasında önemli rol oynamaktadır. Temiz odalarda akışın laminar olması için hız düşük olmalıdır.

48 AMELİYATHANEDE HAVA HAREKETİ Laminar akışlarda kütle Transferi (Partikül transferi) Kütle Transferi

49 AMELİYATHANEDE HAVA HAREKETİ Laminar Akış

50 AMELİYATHANEDE HAVA HAREKETİ Laminar Akış

51 AMELİYATHANEDE HAVA HAREKETİ Türbülanslı akışlarda kütle transferi (Partikül transferi) Kütle Transferi

52 AMELİYATHANEDE HAVA HAREKETİ Laminar akışlarda, laminar bölge dışında bulunan partiküller akışın bulunduğu bölgeye girememektedir. H E P A

53 AMELİYATHANEDE HAVA HAREKETİ Karışık akışlarda, partikül ve mikro-organizmalar organizmalar homojen bir şeklide odada dağılmaktadır.

54 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRME TASARIMI DIN 1946/4 GÖRE HESAPLAMA BİLGİLERİ

55 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRME TASARIMI DIN 1946/4 STANDARDI DIN 1946/4 HVAC SYSTEMS FOR HOSPITAL 3 versiyonu mevcut (taslak)

56 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRME TASARIMI DIN 1946/4 STANDARDI DIN 1946/4 bütün versiyonlarında birinci sınıf olan ameliyathaneler eler iki gruba ayrılmaktadır. 1.a tip ameliyathaneler (A tip ameliyathaneler) 1.b tip ameliyathaneler (B tip ameliyathaneler)

57 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ TASARIMI DIN 1946/4 STANDARDI 1.a tip ameliyathaneler 1989,1999 versiyonları Oldukça yüksek hijyen özelliği gerektiren ameliyathanelerdir. Bu tip ameliyathanelerde havalandırma çizgisel akış terminal üniteleri (Laminar Flow Ünitesi) ile yapılmaktadır.

58 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ TASARIMI DIN 1946/4 STANDARDI 1.a tip ameliyathaneler (DIN 1946/4, 2005 taslak) Oldukça yüksek hijyen özelliği gerektiren ameliyathanelerdir. Bu tip ameliyathanelerde * hasta * ameliyat ekibi * ameliyat alet ve malzemeleri üzerinde çizgisel akımlar oluşturulmalıdır.

59 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ TASARIMI DIN 1946/4 STANDARDI 1.a tip ameliyathaneler (DIN 1946/4, 2005 taslak) 1.a tip ameliyathaneler yapılan ameliyatlardan bazıları: - Ortopedik ve kaza - Kalp ve damar - Nöroşirurji - Ürolojik - Jinekoloji - Transplantasyon - Tümör operasyon - Süreli operasyonlar

60 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ TASARIMI DIN 1946/4 STANDARDI 1.b tip ameliyathaneler 1989,1999 ve 2005 taslak versiyonları Yüksek hijyen özelliği gerektiren ameliyathaneler. Bu tip ameliyathanelerde karışlık akımlı üfleme sistemleri kullanılabilir.

61 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDI GÖRE TASARIM 1.b tip ameliyathaneler 2005 taslak versiyonları 1.b tip ameliyathaneler yapılan ameliyatlardan bazıları: - Diyagnostik artroskopi - Mediastino ve torakopi - Kalp kateter muayenesi

62 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Ameliyathane sıcaklık ve nem oranı DIN 1946/4, ~ 26 C, %30 ~ %65 DIN 1946/4, ~ 26 C, %30 ~ %65 DIN 1946/4, 2005 taslak 19 ~ 26 C, ayarlanabilir

63 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Ameliyathane minimum taze hava debisi: DIN 1946/4, 1989 DIN 1946/4, 1999 DIN 1946/4, 2005 taslak 1200 m3/h 1200 m3/h 1200 m3/h

64 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Ameliyathane besleme hava debisi: DIN 1946/4, 1989, Isı kaybı veya kazancına bağlı m3/h daha az olmayacak - 1.a ameliyathaneler için laminar flow ünitesi altında 2400 m3/h hava debisi için hava kirlilik faktörü 0.67

65 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Hava kirlilik faktörü

66 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Hava kirlilik faktörü K= Mikro-organizma sayısı / m3 µ= Ks / Kr = 1 KS KR

67 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Hava kirlilik faktörü

68 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Hava kirlik faktörü K= Mikro-organizma sayısı / m3 µ= Ks / Kr = 2 / 3 KS KR

69 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM

70 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Ameliyathane besleme hava miktarı 2005 taslağı 1.a ameliyathaneler için - Ameliyathane masası, ekibi, alet ve ameliyat malzemeleri çizgisel l akışın altında olmalıdır. Bu da yaklaşık olarak 3x3 m3 koruma alanına tekabül t etmektedir. Koruma alanı minimum 3x3 m2 olup, hastane ve ameliyathane athane tiplerine göre değişmektedir. - Çizgisel hava akış hızı 0.23 m/sn daha fazla olmalıdır. - Bu nedenle, ameliyathane minimum hava debisi 7500 m3/h elde edilir. Hava hızının artması ve koruma alanın artması ile hava debisi de artmaktadır. aktadır.

71 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Ameliyathane besleme hava miktarı 2005 Taslağı 1.a ameliyathaneler için 1- Ameliyathanede egzost havasının karışımını sağlayan Laminar akışlı cihazlar 2- Ameliyathanede egzost havasının karışımını sağlamayan Laminar akışlı a cihazlar (Tek zonlu sistemlerde karışım santralde yapılmaktadır)

72 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM 1. a Ameliyathanelerin Karışımlı Laminar Flow Ünitesi

73 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM 1. a Ameliyathanelerin Karışımlı Laminar Flow Ünitesi

74 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Ameliyathanelerde hava akışı DIN 1946/4 standartlarında tablo olarak verilmiştir. Örneğin: Ameliyathane Ameliyathane Uyandırma sterilizasyon sonrası ortam Koridor hazırlama odası uyandırma koridor koridor atık malzeme bölümü

75 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Ameliyathanelerde hava akışını sağlamak: 1-15 ~20 Pa iki ortam arasındaki basınç farkı yeterlidir, ortamlar arası hava akışını sağlar. 2- DIN 1946/4, 1999 versiyonunda başka yöntem ise, 20 m3 / h / kapı derz uzunluğu +

76 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM

77 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Yük hesabı ve üfleme sıcaklığı SOĞUTMA YÜKLERİ: - Ameliyathane duvar, döşeme ve tavan - İnsan - Cihazlar - Aydınlatma

78 AMELİYATHANE HAVALANDIRILMASI VE İKLİMLENDİRMESİ DIN 1946/4 STANDARDINA GÖRE TASARIM Yük hesabı ve üfleme sıcaklığı 1- İzolasyon Termal, Akustik ve Elektromagnetik alan 2- Isı yükleri - Ameliyathanelerde duvar, döşeme ve tavandaki ısı kaybı veya kazancı ancı minimum olmalı - Kışın sistem soğutma konumunda çalışacak 3- Çizgisel akışlarda, üfleme ve ortam sıcaklıkları arasında sıcaklık farkı yüksek olmamalı, ısı yükleri ne kadar az olursa o kadar sıcaklık k farkı daha azdır. ΔT= 2~3 C 4- Üfleme hızı havanın tabana kadar düşmesini sağlayacak, ancak türbülans yaratacak hızlardan kaçınacaktır.

79 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ

80 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ 1- Tek zonlu sistemler: Bir santral veya paket tip klima cihazı bir tek ameliyathaneyi beslemektedir. b 2- Çok zonlu sistemler Bir santral veya paket tip klima cihazı ile birden fazla ameliyathaneyi beslemektedir.

81 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ TEK ZONLU SİSTEMLER Avantajlar: 1- Her ameliyathane için gerekli hava debisi ve pozitif basınç rahatlıkla atlıkla ayarlanabilir. 2- Üfleme sıcaklığı rahatlıkla ayarlanabilir. 3- Ameliyathane yarım debi çalışma prensibi kolay 4- Klima santralı servisi durumunda diğer ameliyathaneler etkilenmez ez 5- Asma tavanda az ekipman Dez avantaj: 1- Yer sorunu yaratmaktadır.

82 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Çoklu zonlu sistemler

83 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Avantajlar: 1- Az yer işgal etmektedir. Çok zonlu sistemler Dez avantaj: 1- Her ameliyathane için gerekli hava debisi ve pozitif basıncın yaratılması y için VAV kutularına ihtiyaç vardır. 2- Üfleme sıcaklığı ayarlamak için elektrikli ısıtıcıya ihtiyaç vardır. 3- Ameliyathane yarım debi çalışma prensibi, VAV kutuları ile yapılmaktadır. 4- Klima santralının servisi durumunda bütün ameliyathaneler etkilenir. enir. 5- Asma tavanda VAV, elektrikli ısıtıcı ve shut-off damperler yer işgal etmektedir.

84 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Filtre Kademeleri DIN 1946/ versiyonu: Santral filtre kademeleri Santralde 1. filtre sınıfı minimum F5, tavsiye edilen F7 Santralde 2. filtre sınıfı: F9 Mahalde 3. filtre kademesi: H13 Pratikte ise 4 filtre kademesi kullanılmaktadır: Santralde 1. Filtre: G4 Santralde 2. Filtre: F7 Santralde 3. Filtre: F9 Mahalde 4. Filtre: H13

85 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME CİHAZ VE EKİPMANLARI

86 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME CİHAZ VE EKİPMANLARI 4- Otomatik Kontrol - Otomasyon 1 Klima santralı 2- Kanal Ekipmanları 3 -Terminal Elemanlar (Üfleme ve emiş elemanları)

87 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME HİJYENİK KLİMA SANTRALI AMELİYATHANE KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMİNİN EN ÖNEMLİ ELEMANIDIR.

88 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME HİJYENİK KLİMA SANTRALI TEMEL ÖZELLİKLERİ DIN 1946/4 veya EN standardına uygun olması ve sertifikalandırılmış olmasıdır.

89 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME HİJYENİK KLİMA SANTRALI TEMEL ÖZELLİKLERİ DIN 1946/4 STANDARDINA UYGUN SERTİFİKA ALINABİLMESİ İÇİN BAĞIMSIZ BİR KURULUŞ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN TESTLER: 1- Kaset iç yüzey hijyen durumu kontrolü 2- Kaset hava kaçak testi 3- Kaset mekanik dayanım testi 4- Filtre hava kaçak testi 5- Yoğuşma tavası ve seperatör testleri 6- Damper hava kaçak testi 7- Bütün elemanların yapısının hijyen uyumu 8- Ulaşılabilirlik 9- Montaj, işletme alma ve kullanma kılavuzu

90 4- Otomatik Kontrol - Otomasyon 1 Klima santralı 2- Kanal Ekipmanları 3 -Terminal Elemanlar (Üfleme ve emiş elemanları)

91 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME KANAL EKİPMANLARI Hava Debi Kontrol Elemanları Dairesel VAV Dikdörtgen VAV Gövde Dikdörtgen VAV Debi ölçüm cihazı Mekanik CAV Sızdırmaz damper

92 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME KANAL EKİPMANLARI Hava Debi Kontrol Elemanları VAV kutular +

93 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME KANAL EKİPMANLARI Hava Debi Kontrol Elemanları VAV kutular DÜŞÜK YÜK + Pano. + Pano

94 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME KANAL EKİPMANLARI Hava Debi Kontrol Elemanları MEKANİK CAV CİHAZLAR

95 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME KANAL EKİPMANLARI Hava Debi Kontrol Elemanları MEKANİK CAV CİHAZLAR

96 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME KANAL EKİPMANLARI ELEKTRİKLİ ISITICI Termostat

97 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME KANAL EKİPMANLARI Sızdırmaz Damper

98 4- Otomatik Kontrol - Otomasyon 1 Klima santralı 2- Kanal Ekipmanları 3 -Terminal Elemanlar (Üfleme ve emiş elemanları)

99 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME TERMİNAL ELEMANLARI Laminar Flow Sistem Karışık Akım Flow Sistem A class operation room B class operation room Lif tutucu

100 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME TERMİNAL ELEMANLARI Laminar Flow Sistem Karışık Akım Flow Sistem 3. Filtre Mahal da H13

101 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME TERMİNAL ELEMANLARI

102 4- Otomatik Kontrol - Otomasyon 1 Klima santralı 2- Kanal Ekipmanları 3 -Terminal Elemanlar (Üfleme ve emiş elemanları)

103 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME OTOMATİK KONTROL OTOMASYON Termostat Pano HEPA FİLTRE KİRLİLİĞİ GÖRMEK DÜŞÜK YÜK ÇALIŞTIRMA SIZDIRMAZ DAMPER ÇALIŞTIRMA

104 AMELİYATHANE HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME OTOMATİK KONTROL OTOMASYON F.K. 1- Santral girişinde sızdırmaz damper kontrol edilecek. 2- G4, F7 ve F9 filtre kirliliği kontrol edilecek. 3- Fanın arıza durumu kontrol edilecektir. 4- Soğutma serpantin kapasite kontrolü yapılacaktır. 5- Isıtma serpantin kapasite kontrolü yapılacaktır. 6- Nem kontrolü yapılacaktır. 7- Frekans konvertör olacaktır. 8- Serpantin Donması önlenecektir.

105 4 - OTOMASYON VE OTOMATİK KONTROL

106 TEST KABUL SÜREKLİ TESTLER

107 Hepa Filtre sızdırmazlık testi (Hepa Kutu ve Laminar Flow) Partikül Ölçümü Mikroorganizma ölçümü Kanal Kaçak testleri Ameliyathane pozitif basınç kontrolü Sıcaklık ayar kontrolü ve ölçümü Nem ayar kontrolü ve ölçümü Ses ölçümü

108 HİJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DIN 1946/4 değişik versiyonları mevcut olup, 2005 taslağı önemli değişiklikler içermektedir. Maalesef, Avrupa da hastane ile ilgili tek bir standart yoktur. Her ülke kendi standardını oluşturmuştur. Ameliyathane havalandırma ve iklimlendirme tasarım parametrelerinin hepsi göz önüne alınması gerekmektedir. Tek zonlu sistemler büyük avantajlar sağlamakta, yatırımcı ve mimarlar tek zonlu sistemlerin uygulanması için yer bırakmalıdırlar.

109 HİJYEN HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Ameliyathane konumu, mimarisi ve yapı malzemeleri partikül ve mikroorganizma kontrolünde önemli rol oynamaktadır: 1- Ameliyathane alanı 2- Ameliyathane Yüksekliği 3- Ameliyathane tavan, taban ve duvar yapısı 4- Ameliyathane kapısı 5- Ameliyathane tesisat katı 6- Ameliyathane asma tavan yüksekliği 7- Ameliyathane yan ve servis hacimleri

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur İbni Sina M. ALİ SÜNGÜ VKV AMERİKAN HASTANESİ TEKNİK SERVİS MÜDÜRÜ Havada bulunan gözle görülür veya görülmez partiküllerin boyutlandırılmasında

Detaylı

Hijyenik alanların birbiri ile fonksiyon uyumu, tavan, duvar, döşeme kaplama malzemeleri, kat yükseklikleri, asma tavan yükseklikleri, aydınlatma armatürleri, terminal ünite tavan birleşim detayları çok

Detaylı

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ AMİNER FO AVAANDIRMA SİSTEMERİ Türkiye de aminer flow dizayn ve imalatında bir ilk olan GÖNKA sürekli yaptığı AR-GE çalışmaları ile dünya standartlarını takip ederek, ameliyathane gereksinimlerini karşılayacak

Detaylı

systemair Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali

systemair Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali Fanlar Klima Santralleri Hava Dağıtım Ürünleri Yangın Güvenliği Hava Perdeleri ve Isıtma Ürünleri Tünel Fanları Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali systemair HML 2 İçindekiler Hijyenik İklimlendirme

Detaylı

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü Damla Zülfikar Özet Temiz Oda Nedir? Hava Akış Miktarının ve Yönünün Kontrolü Fark Basınç Kontrolü Nerelerde Gerekir? Hastaneler İlaç ve Kritik Üretim Tesisleri Laboratuvarlar

Detaylı

systemair Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali

systemair Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali Fanlar Klima Santralleri Hava Dağıtım Ürünleri Yangın Güvenliği Hava Perdeleri ve Isıtma Ürünleri Tünel Fanları Mediline Paket Tip Hijyenik Klima Santrali systemair İçindekiler Hijyenik İklimlendirme 6

Detaylı

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller

ECOMFORT 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Enerji Ekonomisi. Modeller ECOMFORT Fonksiyonu Küçük ve orta büyüklükteki iklimlendirme uygulamalarında iç ortamın ısıtılması/soğutulması ve filtrelenmesi için kullanılmaktadır. Asma tavana montaj imkanı vardır, hava dağıtımı asma

Detaylı

OPAUVION. www.teknomar.com.tr TEKNOMAR. TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI

OPAUVION. www.teknomar.com.tr TEKNOMAR. TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI OPAUVION TAVAN TİPİ, HEPA ve İKLİMLENDİRMELİ HAVA STERİLİZASYON CİHAZI Opauvion; hastane operasyon alanlarında, ilaçların muhafaza edildiği depolarda ve sterilizasyona ihtiyaç duyulan ortamlarda kullanılmak

Detaylı

Ali BOYLU Ege Nisan Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri, İSTANBUL

Ali BOYLU Ege Nisan Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri, İSTANBUL HASTANE HAVALANDIRMASI NASIL OLMALIDIR? (ASHRAE 170/2013 STANDARDINA GÖRE TASARIM KRİTERLERİ) Ege Nisan Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri, İSTANBUL Hastanelerde kullanılan

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik Ģartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci

Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci TANIM Validasyon ; Geçerli olma durumu, geçerlilik anlamına gelir. Kullanılan yöntemin doğru ve kesin olarak sürekli bir şekilde bekleneni gerçekleştirdiğinin

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 8. Hafta Parenteral Tesisler ve Çevresel Kontrol Sistemleri Çevresel kontrol sistemleri steril ürünlere mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi

Detaylı

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar.

IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım üniteleri 6 ana model ile 750 m /h'ten 4000m /h'e kadar çok geniş bir uygulama alanını kapsarlar. IHRA-HP IHRA-HP modeli ısı pompalı ısı geri kazanım ünitelerindeki temel prensip, egzost edilen hava ile taze havanın ısıtılıp veya soğutularak ısı geri kazanım yapılmasının yanında, ısı pompası sayesinde

Detaylı

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller

EVHRAC 3 YIL. Avantajları. Fonksiyonu. Modeller EVHRAC Fonksiyonu Bilindiği gibi binalarda hava kalitesinin arttırılması için iç ortam havasının egzost edilmesi ve yerine taze hava verilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Her ne kadar ısı geri kazanım cihazları

Detaylı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-IP. Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-IP Tavan Tipi Isı Pompalı Isı Geri Kazanım Cihazı Tavan tipi ısı pompalı ısı geri kazanım cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Adem KISSAL, umutadem@hotmail.com İzmir Kuzey KHB M.Zeki BİLGİN, KOÜ, Elektrik Müh. Bölümü EVK

Detaylı

MEKATRONİK YAPI TAAHHÜT SANAYİ A.Ş. FİRMA TANITIM KATALOĞU

MEKATRONİK YAPI TAAHHÜT SANAYİ A.Ş. FİRMA TANITIM KATALOĞU MEKATRONİK YAPI TAAHHÜT SANAYİ A.Ş. FİRMA TANITIM KATALOĞU Projelerinize eksiksiz hizmet & akılcı çözüm anlayışıyla yaklaşıyoruz... HAKKIMIZDA 20 senelik sektör deneyimimizle yurt içi ve yurt dışında birçok

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Sistemleri IVF ve Genetik Laboratuvar Havalandırma Sistemleri. VKV Amerikan Hastanesi Teknik Hizmetler Sorumlusu, İSTANBUL

Ameliyathane Havalandırma Sistemleri IVF ve Genetik Laboratuvar Havalandırma Sistemleri. VKV Amerikan Hastanesi Teknik Hizmetler Sorumlusu, İSTANBUL Ameliyathane Havalandırma Sistemleri IVF ve Genetik Laboratuvar Havalandırma Sistemleri Ali SÜNGÜ VKV Amerikan Hastanesi Teknik Hizmetler Sorumlusu, İSTANBUL Antonie Van Leeuwenhoek un XVII. yüzyılda geliştirdiği

Detaylı

Hastane Teknik Yönetimi

Hastane Teknik Yönetimi Hastane Teknik Yönetimi işletme kontrol bakım çözüm renovasyon M. Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Düşüncenin doğruluğu, pratik

Detaylı

İKLİMLENDİRME NEDİR?

İKLİMLENDİRME NEDİR? İKLİMLENDİRME NEDİR? İnsan, hayvan ve bitkilerin konforu veya endüstriyel bir ürünün üretilmesi için gerekli olan iklim şartlarının (sıcaklık, nem, hava hızı, taze hava miktarı vb) otomatik olarak sağlanması

Detaylı

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP

GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve Bakan Group; uzman ve idealist EKİP www.bakangroup.com GÜVENLİK ve SĞAĞLIK Bakan Group, bizim siteleri, işlerin ve ofislerinin tüm çalışanlarının ve mühendislik operasyonları etkilenebilir herhangi bir diğer kişilerin sağlık, güvenlik ve

Detaylı

AMELİYATHANELERDE VERİLECEK EN AZ HAVA DEBİSİ VE LAMİNAR TAVAN UYGULAMASI. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA

AMELİYATHANELERDE VERİLECEK EN AZ HAVA DEBİSİ VE LAMİNAR TAVAN UYGULAMASI. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Erkan TUNCAY İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak adlandırılmaktadır. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir.

Ürettiğimiz ve satışını yaptığımız ürünler CE, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahiptir. Masvent, gelişen teknolojiye uyum sağlayarak, uzmanlaşmış kadrosu ve modern makina parkuruyla yürüttüğü imalatlarıyla havalandırma sektöründe başarıyla hizmet vermektedir. Firmamız; Klima Santralleri,

Detaylı

ÜLKEMĠZDE HASTANE HĠJYENĠK ALAN KLĠMA VE HAVALANDIRMA TEKNĠĞĠNĠN DURUMU

ÜLKEMĠZDE HASTANE HĠJYENĠK ALAN KLĠMA VE HAVALANDIRMA TEKNĠĞĠNĠN DURUMU VIII. ULUSAL TESĠSAT MÜHENDĠSLĠĞĠ KONGRESĠ 547 ÜLKEMĠZDE HASTANE HĠJYENĠK ALAN KLĠMA VE HAVALANDIRMA TEKNĠĞĠNĠN DURUMU Ali BOYLU ÖZET Hijyen gerektiren alanlarda hava yolu ile bulaşan enfeksiyonların önüne

Detaylı

Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü. Alper SARI

Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü. Alper SARI Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü Alper SARI Temiz Oda Ne Demek? Page 2 Temiz Odaların Genel Koşulları Partikül kontrolü Sıcaklık ve nem kontrolü Filtrasyon Basınç kontrolü Page

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089/1 göre % 40 - % 64 değerleri arasında olması gerekmektedir. Nem oranının % 64 değerinin üzerine çıkması ortamda mikrop, bakteri

Detaylı

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş.

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. TEMİZ ODA VALİDASYON TANITIM DOSYASI 1. HAKKIMIZDA Günümüzün gelişen teknoloji ve artan kalite standartları ile birlikte insan sağlığını direkt ilgilendiren

Detaylı

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK BY-PASS DAMPERLİ ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Yurt içi ve yurt dışında mekânlar, Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme

Detaylı

HASTANE HAVALANDIRMA KANALLARI İÇ İZOLASYONUNDA İNOVATİF ANTİBAKTERİYEL NANO KATKILI SES VE ISI YALITIMI KULLANIMI

HASTANE HAVALANDIRMA KANALLARI İÇ İZOLASYONUNDA İNOVATİF ANTİBAKTERİYEL NANO KATKILI SES VE ISI YALITIMI KULLANIMI HASTANE HAVALANDIRMA KANALLARI İÇ İZOLASYONUNDA İNOVATİF ANTİBAKTERİYEL NANO KATKILI SES VE ISI YALITIMI KULLANIMI C. Volkan Dikmen 1, Alkan Sancak 2 1 Makine Mühendisi, DKM İnşaat ve Danışmanlık, İstanbul

Detaylı

HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI

HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN İstanbul, 2012 Uygulama Yerleri Hastaneler Poliklinikler Muayenehaneler, müdahale odaları Ayakta müdahale

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamakta amacı ile tasarlanmış özel

Detaylı

"İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.." KANAL TİPİ ISITICILAR

İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.. KANAL TİPİ ISITICILAR "İŞ'TE SİZİ ISITAN TEKNOLOJİ.." Y U V A R L A K K A N A L T İ P İ I S I T I C I L A R K A S E T T İ P İ I S I T I C I L A R 2 0 1 9 KANAL TİPİ ISITICILAR HAKKIMIZDA Logosundaki dört daire bilim, teknoloji,

Detaylı

40 60 ( ), 3. 779 : G4- : F7 V : F 9 V

40 60 ( ), 3. 779 : G4- : F7 V : F 9 V KLS PAKET TİP HİJYENİK KLİMA CİHAZI Temiz oda tekniği sağlık, gıda sektöründe ve endüstride bazı hassas cihazların üretimlerinde kullanılmaktadır. Temiz oda cihazlarının özellikleri belirlenirken kullanım

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089 a göre 40 % ϕ 64 % değerleri arasında olması gerekmektedir. Bu değerlerin üzerine çıkması ortamda virüs, bakteri ve mantar gibi

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları 1 İçindekiler Teknogen Kimiz? Ne iş yaparız? Teknopool... 1 Otomasyon... 2 Projelendirme... 3 Bileşenler... 4 BY ISITMA SOĞUTMA KLİMA HAVALANDIRMA SAN TİC. A.Ş. tescilli

Detaylı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı

IGH. Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Isı Geri Kazanımlı Taze Hava Cihazı Systemair HSK Isı Geri Kazanımlı Havalandırma Sistemi kısaca IGH olarak isimlendirilmektir. IGH, ısı enerjisini eşanjörler ve fanlar yardımı ile geri kazanarak enerji

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ

HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI VHR DX SERİLERİ HIZLI BAŞLANGIÇ KILAVUZU ISI POMPALI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI SERİLERİ ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE MONTAJ İŞLETME ve BAKIM KILAVUZUNU www.venco.com.tr ADRESİNDEN İNDİREREK OKUYUN ve SERVİS ELEMANININ KOLAYLIKLA

Detaylı

HASTANE İKLİMLENDİRMESİ ve HASTANELERDE KLİMA KULLANIMI

HASTANE İKLİMLENDİRMESİ ve HASTANELERDE KLİMA KULLANIMI HASTANE İKLİMLENDİRMESİ ve HASTANELERDE KLİMA KULLANIMI Hastane iklimlendirmesi, konfor iklimlendirmesinde önemsenmeyen bazı konuların titizlikle ele alınmasını gerektirir. Servislerin farklı sıcaklık

Detaylı

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Havalandırma sistemleri binadaki ısıtmavesoğuma ihtiyacını, bina kullanıcılarının ihtiyacını göz önünde bulundurarak sağlayan sistemlerdir. Bir anlamda ısıtma, soğutma ve nemlendirme

Detaylı

YÜZME HAVUZU KLİMA ve NEM ALMA SANTRALLARI HNS

YÜZME HAVUZU KLİMA ve NEM ALMA SANTRALLARI HNS HNS GENEL BİLGİLER HNS tipi paket üniteler kapalı yüzme havuzlarında satıh buharlaşmasından meydana gelen aşırı nemi gidermek ve havuz mahallinde yıl boyunca optimum konforu temin etmek üzere tasarlanmış

Detaylı

YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ

YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ YAPILARDA OTOMASYON ve ENERJİ YÖNETİMİ OTOMATİK KONTROL III. Bölüm MEKANİK TESİSATLARDA OTOMASYON Kullanım Sıcak Su Tesisatı (Boyler) Boyler düzeneği Güneş enerji destekli boyler düzeneği Boyler düzeneği

Detaylı

CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı. Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri

CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı. Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri + Havalı, sulu ve karışık ısıtma soğutma sistemlerine uygun bireysel konfor ürünleri Oransal oda sıcaklığı kontrol

Detaylı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

HRV-DX Plus. DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı HRV-DX Plus DX Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı IGK cihazları kapalı mekanlardaki egzoz ve taze hava ihtiyacını karşılamak amacı ile tasarlanmış alüminyum

Detaylı

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ

VAV DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ DEĞİŞKEN DEBİLİ HAVA DAMPERLERİ VAV değişken debi damperi tek kanalda yüksek hızlarda değişken debi veya değişken akış oranlı uygulamalar için dizayn edilmiş olup hem üfleme hem de emiş için kullanılabilir.

Detaylı

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ

VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ VRF DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİLİ KLİMA SİSTEMLERİ MARGEM ENERJİ MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Yalım Atalay Mak. Yük. Mühendisi DEĞİŞKEN SOĞUTUCU DEBİSİ VARIABLE REFRIGERANT FLOW Sistemin Temel Elemanları 1. İÇ ÜNİTELER

Detaylı

AP Hücreli Aspiratörler

AP Hücreli Aspiratörler AP Hücreli Aspiratörler AP-EKO Ekonomik Tip Hücreli Aspiratör AP-EKO serisi hücreli aspiratörleri, ısıtma ve soğutma istenmeyen yerlerde, ortam havasını tazelemek için veya tahliye etmek için, düşük veya

Detaylı

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK ISI GERİ KAZANIM CİHAZI Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır KAPAK ARKASI BASKISIZ IGK - Isı Geri Kazanım Cihazı Sessiz ve yüksek verimli Genel Özellikler Daha düşük enerji tüketimi için yüksek verimli

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Düz Borular Isıtıcı elemanların

Detaylı

ERV Serisi. risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri

ERV Serisi. risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri ERV Serisi risi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri... ERV Serisi Enerji Geri Kazan ml Havaland rma Üniteleri ERV SERİSİ ENERJİ GERİ KAZANIMLI HAVALANDIRMA ÜNİTELERİ yaşam mahallerinin taze hava

Detaylı

Isı Geri Kazanım Cihazları

Isı Geri Kazanım Cihazları Klimacı Mert Talatpaşa Bulvarı No:5/A Alsancak İZMİR T. 3 5 39 65 6 F. 3 7 9 www.klimacimert.com.tr info@klimacimert.com.tr VRS3 Vent Isı Geri Kazanımlı Cihazları, sağlıklı iç mekan havalandırması için

Detaylı

AP-HRT. Paket Tip Hijyenik Klima Santrali

AP-HRT. Paket Tip Hijyenik Klima Santrali AP-HRT Paket Tip Hijyenik Klima Santrali AP-HRT Paket Tip Hijyenik Klima Santrali AP-HRT serisi; %100 taze havalı, toplam soğutma kapasitesi aralığı 29 kw - 117 kw olan 7 adet ısı geri kazanım modüllü

Detaylı

IGK Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

IGK Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır IGK Isı Geri Kazanım Cihazı Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Mekânlar Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme ekipmanları üretimine başlayan Doğu İklimlendirme,

Detaylı

KLİMA HAVALANDIRMA SAN. İÇ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ :52

KLİMA HAVALANDIRMA SAN. İÇ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ :52 KLİMA HAVALANDIRMA SAN. İÇ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. 2.05.2014 16:52 KLİMA HAVALANDIRMA SAN. İÇ ve DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. Kanal Tip pisıtıcılar Kanal tipi ısıtıcılar yuvarlak ve dikdörtgen kesitlerde özel ölçülerde

Detaylı

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Serisi Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Nem Kontrolü Neden Önemlidir? Kapalı yüzme havuzlarında ortam şartları, havuz yüzey alanı ve havuz aktivitelerinden kaynaklı

Detaylı

GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type TZ-Silenzio. Type TZ-Silenzio

GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type TZ-Silenzio. Type TZ-Silenzio Type TZ-Silenzio ZORLU AKUSTIK GEREKSINIMLERE VE DÜŞÜK HAVA HIZLARINA SAHIP ÜFLEME HAVASI SISTEMLERI IÇIN Değişken hava debisi sistemlerine, zorlu akustik gereksinimlere ve düşük hava hızlarına sahip binalarda

Detaylı

Isı eşanjörleri. WT Tipi. Dikdörtgen kesitli kanal sistemindeki hava akışının yeniden ısıtılması için. 02/2016 DE/tr K

Isı eşanjörleri. WT Tipi. Dikdörtgen kesitli kanal sistemindeki hava akışının yeniden ısıtılması için. 02/2016 DE/tr K .1 X X testregistrierung Isı eşanjörleri Tipi Dikdörtgen kesitli kanal sistemindeki hava akışının yeniden ısıtılması için TVR, TZ-Silenzio, TVJ veya TVT Tipi VAV terminal üniteleri ve EN Tipi gücünü mekanik

Detaylı

Isı eşanjörleri. WL Tipi. Dairesel kesitli kanal sistemindeki hava akışının yeni den ısıtılması için. 02/2016 DE/tr K

Isı eşanjörleri. WL Tipi. Dairesel kesitli kanal sistemindeki hava akışının yeni den ısıtılması için. 02/2016 DE/tr K .1 X X testregistrierung Isı eşanjörleri Tipi Dairesel kesitli kanal sistemindeki hava akışının yeni den ısıtılması için TVR Tipi VAV terminal üniteleri ve RN veya VFC Tipi gücünü mekanik olarak kendi

Detaylı

BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır BGK By-Pass Damperli Isı Geri Kazanım Cihazı Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır Mekânlar Doğu İklimlendirme ile nefes alıyor! 1999 yılında İzmir de havalandırma ve iklimlendirme ekipmanları üretimine başlayan

Detaylı

FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır

FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON. Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı SEASON Doğu İklimlendirme A.Ş. Markasıdır FOUR - CFHR Yüksek Verimli Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanım Cihazı Egzoz hava filtresi Karşıt akışlı

Detaylı

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali

APHS. Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali memnuniyet üretir Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Serisi Kapalı Yüzme Havuzu Nem Alma Santrali Nem Kontrolü Neden Önemlidir? Kapalı yüzme havuzlarında ortam şartları, havuz yüzey alanı ve havuz

Detaylı

KANALLI KLİMA SİSTEMLERİ

KANALLI KLİMA SİSTEMLERİ KANALLI KLİMA SİSTEMLERİ Gelişmiş ülkelerde geniş bir kullanım alanı bulunan, kapalı şartlardan bağımsız bir şekilde ısıtılmasında, soğutulmasında ve iklimlendirilmesinde kullanılan Kanallı Klima Sistemleri

Detaylı

Genişletme modülleri EM-AUTOZERO. EASYLAB için otomatik sıfır noktası kalibrasyonu. 08/2012 DE/tr K

Genişletme modülleri EM-AUTOZERO. EASYLAB için otomatik sıfır noktası kalibrasyonu. 08/2012 DE/tr K .3 X X testregistrierung Genişletme modülleri EASYLAB için otomatik Sağlam, uzun vadeli hava debisi ölçümü ve az bakım gerektiren otomatik sıfır noktası kalibrasyonu sunan EASYLAB kontrolörlerine yönelik

Detaylı

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip...

Teknogen. İçindekiler. Fancoil Kaset Tip Fancoil Döşeme Tip Fancoil Gizli Tavan Tipi Yüksek Basınçlı Tip... Fancoil Üniteleri İçindekiler Teknogen Fancoil... 3 Kaset Tip Fancoil... 4 Döşeme Tip Fancoil... 6 Gizli Tavan Tipi... 8 Basınçlı Tip... 10 Duvar tipi... 12, ve landırma sektörünün önde gelen üreticilerinden

Detaylı

GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type TVA. Type TVA

GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type TVA. Type TVA GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type TVA Type TVA ZORLU AKUSTIK GEREKSINIMLERE SAHIP EMIŞ HAVASI SISTEMLERI IÇIN Değişken hava debisi sistemlerine ve

Detaylı

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Sayın İşletme İdari ve Teknik Yönetimleri, Mühendislik hizmetlerinde proje ve uygulama alanlarında geçmişten bugüne yürütmüş olduğumuz çalışmalardan edindiğimiz tecrübelere paralel olarak, bu hizmetlerin

Detaylı

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi

LED: Geleceğin Aydınlatma Teknolojisi 2010 2011 Hayata ETKİN Bakış LED'li ameliyat lambaları inovatif aydınlatma teknolojileriyle, tüm dünyada cerrahi ekiplerin tercih ettikleri aydınlatma modeli haline gelmiştir. Etkin Tıbbi Cihazlar tarafından

Detaylı

Özlenen serinlik, keyif veren konfor...

Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Özlenen serinlik, keyif veren konfor... Genel Katalog Kaset Tipi Klimalar Kapasite Aralığı Soğutma Kapasitesi : 18.000 48.000 Btu/h Isıtma Kapasitesi : 20.000 52.000 Btu/h İç ünite Dış ünite Özellikleri

Detaylı

FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208

FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208 FWB 201 FWD 202 FWV 203 FWT 204 FWM 205 FWL 206 FWC 207 FWF 208 200 FWB Orta Statik Basınçlı Fancoil FWB04AAT FWEC1A FWEC2A FWEC3A Tüm boyutlarda ünite yüksekliği yalnızca 240 mm dir 3, 4 veya 6 sıralı

Detaylı

EVHR. Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum Plakalı)

EVHR. Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum Plakalı) EVH Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum Plakalı) EVH 325/66//15//25//35//6 Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum Plakalı) İçindekiler EVH Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı (Alüminyum

Detaylı

KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ

KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ KLİMA SANTRALLERİNDEKİ BOŞ HÜCRELER İÇİN TASARLANAN BİR ANEMOSTAT TİP DİFÜZÖRÜN AKIŞ ANALİZİ Ahmet KAYA Muhammed Safa KAMER Kerim SÖNMEZ Ahmet Vakkas VAKKASOĞLU Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI 1 ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Tavan tipi ısı geri kazanım cihazları, enerji tasarrufu sağlamanın yanında, yüksek iç hava kalitesi elde etmek için tasarlanmıştır. Isı geri kazanımlı

Detaylı

AMELİYAT ODALARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ İÇİN TÜKETİLEN ENERJİNİN ANALİZİ

AMELİYAT ODALARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ İÇİN TÜKETİLEN ENERJİNİN ANALİZİ 1177 AMELİYAT ODALARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ İÇİN TÜKETİLEN ENERJİNİN ANALİZİ Gamze ÖZYOĞURTÇU Moghtada MOBEDİ M. Barış ÖZERDEM ÖZET Bu çalışmanın amacı, farklı iklim koşullarına sahip ve

Detaylı

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba

KANAL TİPİ KTS 021001 TK. Teba KANAL TİPİ KLİMA SANTRALI TLPU-P Teba 1 KANAL TİPİ KLİMA SANTRALLARI Kanal tipi klima santralları, orta büyüklükteki alanların ısıtma, soğutma ve havalandırma ihtiyacını karşılar. Yüksekliklerinin az olması

Detaylı

E DIN 1946-4:2005-02 NHRS 2.53 N 0162 NİHAİ TASARIMI. Uygulama ile ilgili uyarı

E DIN 1946-4:2005-02 NHRS 2.53 N 0162 NİHAİ TASARIMI. Uygulama ile ilgili uyarı NHRS 2.53 N 0162 NİHAİ TASARIMI Uygulama ile ilgili uyarı Bu norm tasarımı test ve inşa amacı ile verilir. Burada kastedilen norm mevcut konseptlerden farklı olduğundan, uygulamalarda tarafların tam bir

Detaylı

GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type TA-Silenzio. Type TA-Silenzio

GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type TA-Silenzio. Type TA-Silenzio Type TA-Silenzio ZORLU AKUSTIK GEREKSINIMLERE VE DÜŞÜK HAVA HIZLARINA SAHIP EMIŞ HAVASI SISTEMLERI IÇIN Değişken hava debisi sistemlerine, zorlu akustik gereksinimlere ve düşük hava hızlarına sahip binalarda

Detaylı

VAV SİSTEMLERİ SON ISITICI İLAVELİ PERİMETREDEN STATİK ISITMALI VAV SİSTEMİ (KS1) KONTROL SENARYOSU

VAV SİSTEMLERİ SON ISITICI İLAVELİ PERİMETREDEN STATİK ISITMALI VAV SİSTEMİ (KS1) KONTROL SENARYOSU VAV SİSTEMLERİ 1970 lerde ortaya çıkan enerji krizi VAV sistemlerinin önemini artırmıştır 1970 ten beri sistemler gelişmesini sürdürmektedir. Ofis binalarında, alışveriş merkezlerinde, laboratuvarlar v.b...gibi

Detaylı

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI

DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI DHR - ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI Hem enerji ekonomisinin sağlanması, hem de iç hava kalitesinin arttırılabilmesi için ısı geri kazanımlı havalandırma cihazları yüksek verimli ve yıllarca sorunsuz çalışabilecek

Detaylı

KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMİ STERİL ALAN İHTİYACI

KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMİ STERİL ALAN İHTİYACI YOĞUN BAKIM HAVALANDIRMALARI VE İZOLASYON ÜNİTELERİNDE HAVALANDIRMALAR KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMİ HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtrelerin ilk prototiplerine özellikle II. Dünya Savaşının

Detaylı

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI

TEKNİK HİZMETLER KLİMA BAKIM İŞLETME BİRİMİ TALİMATLARI SAYFA NO 1/7 1.AMAÇ VE KAPSAM : Klima santrallerinin bakımının nasıl yapıldığının tanımlanması. Hastanemiz dahilindeki klima santrallerini kapsar. 2.GÖREV VE SORUMLULUK : Teknik hizmetler Müdürlüğü Klima

Detaylı

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları

TEKNOPOOL. Havuz Nem Alma Cihazları TEKNOPOOL Havuz Nem Alma Cihazları İçindekiler Teknogen Teknopool... 3 Bileşenler... 4 Otomasyon... 6 Projelendirme... 9 Isıtma, Soğutma ve Havalandırma sektörünün önde gelen üreticilerinden olan TEKNOGEN,

Detaylı

TETA & TEDA. Sıcak Hava Apareyleri

TETA & TEDA. Sıcak Hava Apareyleri TETA & TEDA Sıcak Hava Apareyleri İçindekiler Teknogen Kimiz? Ne iş yaparız? Genel Özellikler... 1 Teknik Özellikler... 1 Bileşenler... 2 Montaj ve Bakım... 3 Elektrik Bağlantı Şeması... 3 Ölçüler... 4

Detaylı

EVHR. Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı

EVHR. Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı EVH Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı İçindekiler EVH 325///15//25//35// Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı EVH Tavan Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı Cihaz Bileşenleri Performans Verileri Teknik Özellikler

Detaylı

ECV-H / ECV-V. Kompakt Santral - Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanımlı

ECV-H / ECV-V. Kompakt Santral - Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanımlı ECV-H / ECV-V Kompakt Santral - Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanımlı İçindekiler ECV-H //0// Kompakt Santral - Karşıt Akışlı Isı Geri Kazanımlı Kontrol Sistemi ECV-H / ECV-V ENECON Kontrol Ünitesi; Isı Geri

Detaylı

PRİZMATİK VE SİLİNDİRİK KANAL TİPİ ELEKTRİKLİ ISITICI DTIK-01-02

PRİZMATİK VE SİLİNDİRİK KANAL TİPİ ELEKTRİKLİ ISITICI DTIK-01-02 PRİZMATİK VE SİLİNDİRİK KANAL TİPİ ELEKTRİKLİ ISITICI DTIK-01-02 DTIK-01 DTIK-02 MALZEME : Kasa 1 mm. Kalınlıkta galvaniz veya paslanmaz malzemeden ısıtıcı rezistanslar paslanmaz malzemeden imal edilir.

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu

Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu Mak. Müh. Ali BOYLU EGE NİSAN Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri Ltd. Şti, İSTANBUL e-posta: aliboylu@egenisan.com

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI

AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI 1 AMELİYATHANELERDE HİJYENİK KLİMA TESİSATI K.Oktay GÜVEN ÖZET Hastanelerde klinik tedavinin yanında hijyenik şartların sağlanması da önemlidir. Hastanelerde hijyenik ortamın yaratılabilmesi için hastane

Detaylı

YÜZME HAVUZU KLİMA VE NEM ALMA SANTRALLERİ THNS GENEL BİLGİLER

YÜZME HAVUZU KLİMA VE NEM ALMA SANTRALLERİ THNS GENEL BİLGİLER GENEL BİLGİLER tipi paket üniteler kapalı yüzme havuzlarında satıh buharlaşmasından meydana gelen aşırı nemi gidermek ve havuz mahallinde yıl boyunca optimum konforu temin etmek üzere tasarlanmış özel

Detaylı

KANAL TİPİ FANLAR [PKF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil!

KANAL TİPİ FANLAR [PKF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil! Havalandırma Lüks Değil! Her geçen gün katlanarak artan şehir yaşamı bazı ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Fert başına gittikçe daralan yaşam alanları insanları iç içe yaşamaya zorlamaktadır. Hem

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ EK-2 PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ MODÜLÜ MÜFREDAT KONUSU MODÜL GENEL Enerji verimliliği mevzuatı, M1 Teorik Enerjide arz ve talep tarafındaki gelişmeler, M1 Teorik Enerji tasarrufunun ve verimliliğin önemi

Detaylı

Özel haddelenmiş ekstrüzyon yöntemi ile imal edilmiş alüminyum profil

Özel haddelenmiş ekstrüzyon yöntemi ile imal edilmiş alüminyum profil ÇİFT SIRA MENFEZ ÇİFT SIRA MENFEZ-DTM-01 Malzeme: Kullanım yeri: Özellikler: Özel haddelenmiş ekstrüzyon yöntemi ile imal edilmiş alüminyum profil Havalandırma sistemlerinde üfleme amaçlı olarak tasarlanmıştır.kanal

Detaylı

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT KOMPRESÖRÜN YENİ ÜRÜNÜ Our New Product PET Comperssor YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILABİLİR

Detaylı

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FAN SİSTEMİ EĞİTİM ÜNİTESİ FAN Döner bir pervane kanatları tarafından hava veya gazları hareket ettiren basit makinalardır. Eksenel fan: Döner bir mil üzerine pervane

Detaylı

Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q

Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q Mekanik Sabit Debi Ayar Damperi CM-R / CM-Q Mekanik Sabit Debi Ayar Cihazı CM-Q/R Model: CM-R (Dairesel Kesitli Mekanik CAV) CM-Q (Dikdörtgen Kesitli Mekanik CAV) Mekanik olarak kendi kontrolünü kendisi

Detaylı

VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Çoklu klima sistemleri

VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Çoklu klima sistemleri VITOclima 300-s/HE Free Joint DC Inverter Free Joint DC Inverter Viessmann İle tek dış üniteye 5 adede kadar iç ünite kombinasyonu yapabilir, değişken debili soğutucu akışkan teknolojisi ile bireysel iklimlendirmenin

Detaylı