COPYRIGHT ZAFER EĞİTİM VE ÖĞRETİM LİMİTED ŞİRKETİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "COPYRIGHT ZAFER EĞİTİM VE ÖĞRETİM LİMİTED ŞİRKETİ"

Transkript

1

2 TEŞEKKÜR Bu kitabın hazırlanmasında emeğini hiç esirgemeden çok titiz çalışarak, güzel bir eser ortaya koyan Ankara Zafer Dershanesi Coğrafya Öğretmenleri Hasan Basri EKİCİ, Tufan BOZOK ve M.Alper KOÇAK a ve dizgisinden baskısına kadar kitaba emek veren tüm çalışanlara teşekkür ederim. Ali DEMİR Zafer Yayınları Kurucusu COPYRIGHT ZAFER EĞİTİM VE ÖĞRETİM LİMİTED ŞİRKETİ BU KİTAP ZAFER DERSHANELERİ YAYINIDIR. HER HAKKI SAKLIDIR. KİTAPTAKİ TESTLER VE SORULAR AYNEN YA DA DEĞİŞTİRİLEREK YAYIMLANAMAZ. YENİ MÜFREDATA TÜMÜYLE UYGUN ANKARA Dizgi Grafik Zehra BÜLBÜL Muharrem ÇELİK Mevsimben TEMİZER Tolga YURDASAHİP ISBN

3

4 İSTİKLAL MARŞI Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak. Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilâl! Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celâl? Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl... Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl! Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım. Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar, Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar, "Medeniyet!" dediğin tek dişi kalmış canavar? Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın. Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın. Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın... Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın. Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı: Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı. Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı: Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı. Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ? Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ! Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hüdâ, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüdâ. Ruhumun senden, İlâhi, şudur ancak emeli: Değmesin mabedimin göğsüne nâmahrem eli. Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli. O zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım, Her cerîhamdan, İlâhi, boşanıp kanlı yaşım, Fışkırır ruh ı mücerred gibi yerden na'şım. O zaman yükselerek arşa değer belki başım. Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hîlâl! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl! Mehmet Âkif Ersoy

5 10. YIL MARŞI Çıktık açık alınla on yılda her savaştan; On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan; Başta bütün dünyanın saydığı başkumandan, Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Bir hızda kötülüğü, geriliği boğarız, Karanlığın üstüne güneş gibi doğarız. Türk'üz, bütün başlardan üstün olan başlarız; Tarihten önce vardık, tarihten sonra varız. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Çizerek kanımızla öz yurdun haritasını, Dindirdik memleketin yıllar süren yasını; Bütünledik her yönden istiklâl kavgasını... Bütün dünya öğrendi Türklüğü saymasını! Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Örnektir milletlere açtığımız yeni iz; İmtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitleyiz: Uyduk görüşte bilgiye, gidişte ülküye biz. Tersine dönse dünya yolumuzdan dönmeyiz. Türk'üz: Cumhuriyet'in göğsümüz tunç siperi; Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! Söz: Behçet Kemal Çağlar, Faruk Nafiz Çamlıbel Müzik: Cemal Reşit Rey

6

7 Sevgili Öğrenciler, Amacınız, üniversite sınavını kazanmak, üniversiteli olmak. Bu nedenle, yaşamınızın önemli bir dönüm noktasında bulunuyorsunuz. Böylesi bir noktada, üniversitenin herhangi bir öğretim programını rastgele tercih edip kazanmanın ötesinde, istediğiniz öğretim programına girmeyi temel amaç kılmanız gerekiyor. Çünkü tercih edip kazanacağınız üniversite öğretim programı, bir bakıma geleceğinizi belirleyecektir. Ancak, şu da biliniyor ki, ülkemizde, her öğrencinin istediği üniversite öğretim programına girmesi bir yana, üniversite sınavlarını kazanması ve üniversiteli olması artık kolay değil. Sorun, üniversite sınavlarına başvuran aday sayısının yüz binleri bulmasından; buna karşılık üniversite öğretim programlarındaki kontenjanların sınırlılığından kaynaklanıyor. Bu durumda, yüz binlerin arasından sıyrılıp öne çıkarak üniversite sınavlarında başarılı olabilmenin birtakım koşullarıyla karşı karşıyasınız demektir. Birinci koşul, yeteneğinize uygun, başarınızla orantılı üniversite öğretim programlarını sağlıklı bir biçimde seçmektir. İkinci koşul, düzenli, disiplinli, verimli bir çalışma temposu tutturmaktır. Üçüncü koşul, üniversite sınavlarına hazırlık amacıyla çıkarılan ciddi yayınlarla çalışmanızı destekleyip sürdürmektir. Zafer Yayınları, çalışmalarınızı desteklemek amacıyla, özgün, titiz, yoğun çalışma ürünü olan ve yeni sisteme tamamiyle uygun yeni serisini hizmetinize sunmaktan gurur duymaktadır. Elinizdeki LYS Coğrafya Soru Bankası bu amaca hizmet eden ve sizlerin bu yöndeki gereksiniminizi karşılayacak yönde hazırlanmış yetkin bir başvuru kaynağıdır. LYS Coğrafya Soru Bankası kitabı Lisans Yerleştirme Sınavında yer alacağı düşünülen konulardan çıkabilecek, zorluk katsayısı LYS'ye uygun özgün soruları içermektedir. Şimdiye değin yayımlanan soru bankalarından nitelikçe çok daha üstün olan bu kitap sekiz bölümden oluşmaktadır. Her bölümde, test sorularına geçilmeden önce, o bölüme ilişkin bilgi alanının temel çizgileriyle, karakteristik özellikleriyle gözden geçirilmesini sağlayan konu özetleri yer almaktadır. Özenle hazırlanan bu konu özetlerinin ayrıntılardan sıyrılmış fakat konunun özünü yakalayan metinler ol-maları büyük önem taşımaktadır. Konu özetlerini bu yönleriyle değerlendirmek gerekir. Konu özetlerinin dışında, her bölüm, konuyu hiç boşluk bırakmaksızın alt bölümlerine ayrılmış ve konuları hiyerarşik olarak tarayan sorulardan oluşmuş, geçerliliği ve güvenirliliği sınanmış, yeterli sayıda testlerle tamamlanmıştır. Gerek konu özetleri gerekse konu testleri kapsam ve nitelik açısından sınav sistemindeki değişiklikler, ÖSYM standartları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu kitaptan yararlanarak yapacağınız alıştırmalar, daha önce öğrendiğiniz kavramların, terimlerin, zihninizde somut biçimler kazanmasını, giderek daha da netleşmesini sağlayacaktır. Tüm soruları eksiksiz çözdüğünüzde, eminim, kendinizi LYS'deki Coğrafya sorularını çözmeye hazır hissedeceksiniz. Okuldan üniversiteye uzanan bu yolda, tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Ankara ALİ DE MİR Za fer Ya yın la rı Ku ru cu su

8 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM : DOĞAL SİSTEMLER Test BÖLÜM : BEŞERİ SİSTEMLER Test BÖLÜM : MEKÂNSAL SENTEZ: TÜRKİYE Test BÖLÜM : KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER VE ÜLKELER Test BÖLÜM : ÇEVRE VE TOPLUM Test

9 Doğal Sistemler / Bölüm 1 9 BİTKİ TOPLULUKLARI VE ÖZELLİKLERİ TEST 1 1. Bitki tür ve toplulukları temel özellikleri dikkate alındığında ağaç, çalı ve ot formasyonu olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Bir bölgenin doğal bitki örtüsünü belirleyen temel etmen ise iklim koşullarıdır. Buna göre aşağıdaki seçeneklerde verilen iklim bölgelerinden hangisinde orman örtüsü daha zengindir? A) Ekvatoral B) Savan C) Ilıman karasal D) Tundra E) Kutup 3. Bitkilerin yeryüzüne dağılışını etkileyen temel etmen fiziki faktörler olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bitkilerin dağılışında belirleyici olan fiziki faktörlere örnek olarak gösterilebilir? A) İklim değişiklikleri B) Beşeri faaliyetler C) Kıtaların kayması D) Diğer canlılar E) İklim koşulları 2. Aşağıdaki tabloda bazı iklim bölgelerinin doğal bitki örtüleri hakkında bilgiler verilmiştir. I İklim Bölgesi Çöl II Tundra III Ekvatoral IV V Ilıman Karasal Kutup Doğal Bitki Örtüsü Kaktüs, palmiye vb. İğne yapraklı ormanlar Sürekli yeşil kalan, geniş yapraklı ormanlar Step Doğal bitki örtüsü yok. Özellikleri Suyu tutabilen gövdeye sahip bu bitkilerin yaprakları oldukça küçüktür. Düşük kış sıcaklıklarına dayanıklı olan iğne yapraklı ormanlardan oluşur. Sıcaklık ve nem ihtiyacı olan ağaçlardan oluşan bu ormanlar oldukça sıktır. İlkbahar yağışlarıyla yeşeren cılız otlar erken gelen yaz kuraklığıyla sararır. Sıcaklığın yıl boyunca 0 C nin altında olması bitkilerin gelişmesini engellemiştir. Tabloda hangi iklim bölgesine ilişkin verilen bilgi yanlıştır? 4. Bitkilerin en önemli ihtiyacı sudur. Bitkiler suyu topraktan kökleri yardımıyla sağlarlar. Ancak bu kaynak her bölgede yaygın olarak bulunmaz. Yeryüzünün kurak ve yarı kurak bölgelerinde su azlığı nedeniyle bitki örtüsünün cılızlaştığı görülmektedir. Buna göre, aşağıdaki bölgelerden hangisinin bitki örtüsü kuraklık nedeniyle cılızdır? A) Orta Afrika B) Güneydoğu Asya C) Kuzey Afrika D) Amazon Havzası E) Kuzeybatı Avrupa 5. Aşağıdaki haritada Dünya nın bazı kesimlerinde ormanların gelişmesini olumsuz etkileyen coğrafi faktörler belirtilmiştir. Yaz kuraklığı Ekvator Düşük sıcaklık Yüzeyin buzullarla kaplı olması II III I Çöl iklimi görülmesi Buna göre haritadaki taralı alanların hangisinde orman örtüsü gelişmesini olumsuz etkileyen faktör yanlış verilmiştir? V Engebeli yer şekilleri IV A) I B) II C) III D) IV E) V A) I B) II C) III D) IV E) V

10 10 6. Aşağıdakilerden hangisi doğal bitki örtüsünün tahrip edilmesine neden olan beşeri faktörlere örnek olarak gösterilemez? 7. A) Savaşlar B) Tarım alanları açma C) Hayvan otlatma D) Yıldırım düşmesi E) Orman yangınları Ekvator III Yukarıdaki haritada yerleri gösterilen bitki örtülerinden hangisi yanlış verilmiştir? A) I - Savan B) II Yağmur Ormanları C) III Tayga Ormanları D) IV - Maki E) V Muson ormanları 8. I. Yağış azlığı ve yetersizliği II. Şiddetli buharlaşma III. Engebeli yer şekilleri IV. Yaz yağışları I IV Yukarıdakilerden hangileri bir bölgede orman bitki örtüsünün gelişmesine engel olmaz? II V Bölüm 1 / Doğal Sistemler 10. Ot formasyonları; iklim, toprak ve yer şekilleri gibi şartların ağaç yetişmesine imkân vermediği yerlerde, belirli zamanlarda yetişen ot cinsinden bitkilerin oluşturduğu topluluklardır. Aşağıdakilerden hangisi sadece tropikal bölgelerde oluşan ot türü bitki örtülerinden biridir? A) Tundralar B) Savanlar C) Taygalar D) Stepler E) Makiler 11. Çalı formasyonu; ormanların tahribi sonucunda oluşan kısa boylu ağaççıkların oluşturduğu topluluktur. I. Maki II. Garig III. Psödomaki IV. Savan Yukarıdakilerden hangileri çalı formasyonuna ait bitkilere örnek olarak gösterilemez? A) Yalnız III B) Yalnız IV C) I ve IV D) II ve III E) III ve IV A) I ve II B) I ve III C) I ve IV D) II ve III E) III ve IV 12. Aşağıdaki iklim bölgelerinden hangisinde düşük sıcaklık koşulları altında bile olsa orman örtüsü gelişmiştir? 9. Bitki tür ve topluluklarının temel özellikleri dikkate alındığında ağaç, çalı ve ot formasyonu olmak üzere üçe ayrılmaktadır. I Belirli zamanlarda yağan yağışa veya tamamı toprağın derinliklerine sızmayan suya bağlı olarak yetişen, cılız bitkilerin oluşturduğu topluluktur. Yukarıdaki tabloda belirtilen doğal bitki örtüsü formasyonları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? II Yağış, sıcaklık ve toprak şartlarının elverişli, yetişme devresinin uzun olduğu hemen her yerde görülür. A) Sert Karasal B) Ilıman Karasal C) Ekvatoral D) Akdeniz E) Tundra 13. Geniş yapraklı ormanlar; sıcaklığın fazla, yağışın ise yeterli olduğu iklim bölgelerinde gelişen bitki formasyonlarıdır. Kurak bir dönemin yaşanması bu ormanların gelişmesini olumsuz etkiler. Ekvator V III IV II I II II A) Orman Çalı B) Çalı Ot C) Orman Ot D) Çalı Step E) Ot Orman Yukarıdaki haritada taralı olarak gösterilen bölgelerden hangisinde kurak bir dönem yaşanmasına rağmen orman örtüsü gelişmiştir? A) I B) II C) III D) IV E) V

11 Doğal Sistemler / Bölüm Akdeniz ikliminin etkili olduğu alanlarda çalı formasyonunu oluşturan maki türü bitkiler yaygındır. Ekvator III II IV Yukarıdaki haritada gösterilen merkezlerden hangisinde çalı bitki örtüsüne rastlanmaz? I V 17. Aşağıdaki doğal bitki örtülerinden hangisi Ekvator a daha uzak alanlarda görülür? A) Çalı B) Step C) Savan D) Tayga Ormanları E) Geniş Yapraklı Orman 11 A) I B) II C) III D) IV E) V 15. Çayırlar; orta kuşak karasal ikliminin yarı nemli sahalarında veya görülen ve yaz boyu yeşil kalan, bozkırlardan daha gür ot topluluklarıdır. Yazların serin ve yağışlı geçmesi, çayırların yeşil kalmasını sağlamaktadır. Yukarıdaki parçada boş bırakılmış olan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır? 18. Aşağıdaki şekillerde bitki örtüsünün enleme ve yükseltiye göre değişimi gösterilmiştir. A) yüksek dağlarda B) kutup bölgelerinde C) Akdeniz iklim bölgelerinde D) engebeli arazilerde E) delta ovalarında 16. Yağış (mm) AYLAR Sıcaklık ( C) 1 12 Yukarıdaki grafikte sıcaklık ve yağış özellikleri verilen bir bölgede aşağıdaki bitki örtülerinden hangisi görülür? A) Step B) Tayga Ormanları C) Savan D) Çalı E) Geniş Yapraklı Orman Bitkilerin yükseltiye bağlı olarak bir yamaç boyunca oluşturduğu kuşaklar. 90 Dünya da enlemlere göre bitki kuşakları. Bitki örtüsünün şekillerde gösterildiği gibi değişmesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? A) Yağışın artmasıyla B) Sıcaklığın azalmasıyla C) Basıncın azalmasıyla D) Rüzgar şiddetinin azalmasıyla E) Dünya nın şekliyle A 2.B 3.E 4.C 5.D 6.D 7.A 8.E E 10.B 11.B 12.A 13.A 14.E 15.A 16.C 17.D 18.B

12 12 Bölüm 1 / Doğal Sistemler LEVHA HAREKETLERİNİN ETKİLERİ SICAK SU KAYNAKLARI TEST 2 1. Aşağıdaki haritada yeryüzünü oluşturan büyük levhalar ve hareket yönleri gösterilmiştir. Buna göre sadece haritadaki bilgilerden yararlanılarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? A) Engebeli bölgeler levhaların ortasında yer alır. B) Levhaların birbirine yaklaştığı yerlerde yeni okyanuslar oluşmuştur. C) Atlas ve Hint okyanuslarının ortasındaki levha sınırlarının çoğunda levhalar birbirinden uzaklaşmaktadır. D) Grönland ayrı bir levhadır. E) Avrasya levhasının diğer tüm levhalarla sınırı vardır. 3. I. İki okyanusal levhanın birbirine yaklaştığı yerde sıradağlar oluşur. II. İki kıtasal levhanın birbirine yaklaştığı yerde litosfer incelir ve yeni okyanus tabanları oluşur. III. Okyanus tabanlarında levhaların birbirinden uzaklaştığı yerlerde yükselmeye başlayan magma, levha sınırlarında katılaşarak levhaların hareketine neden olur. IV. Yüzeye ulaşan magma okyanus tabanında yanardağları oluşturur. Levha tektoniği hakkında yukarıdaki bilgilerden hangileri yanlıştır? A) I ve II B) I ve III C) I ve IV D) II ve IV E) III ve IV 2. Yukarıdaki şekilde yerin iç yapısı gösterilmiştir. Şekilde görülen manto bakasının., üzerinde yüzer halde bulunan levhaların hareket etmesinin en önemli nedenidir. Yukarıdaki parçada boş bırakılmış olan yer aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır? A) ince olması B) çeşitli minerallerden oluşması C) durgun olması D) sıvı halde olması E) kalın olması de Alman bilim insanı Alfred Wegener, günümüzden yaklaşık 250 milyon yıl önce tek parça halinde olan kara kütlesine pangea adını verdi. Zaman içinde pangea parçalandı ve ayrı ayrı kara parçalarına dönüştü. Kıtalar günümüzde de bu hareketlerine devam etmektedir. I. Kıta sınırlarının birbirleriyle bir yapbozun parçaları gibi birleşebilmeleri II. Yavaş hareket eden ancak araziyi etkili şekilde şekillendiren buzulların kutuplara yakın bölgelerde daha etkili olmaları III. Tarih öncesi devirlerde yaşayan bir çok canlının fosillerinin hem Amerika nın hem de Afrika nın güney uçlarında bulunması IV. Tropikal kuşaktaki sığ ve sıcak olan sularda çok çeşitli mercan türlerinin bulunması Yukarıdaki örneklerden hangileri Alfred Wegener öncülüğünde geliştirilen Kıtaların Kayması teorisini desteklemektedir? A) I ve II B) I ve III C) I ve IV D) II ve III E) III ve IV

13 Doğal Sistemler / Bölüm Gayzer (kaynaç), belli zaman aralıklarıyla havaya su ve buhar fışkırtan bir sıcak su fıskiyesidir. Yeraltındaki sıcak kayalar, suları kaynama noktasına yakın derecede ısıtır. Su kaynadığında basıncı yükselir ve üzerindeki daha ılık suyu, 500 m ye kadar çıkabilen bir su kulesi şeklinde yukarı fırlatır. ABD de yer alan Yellowstone Ulusal parkındaki çoğu gayzer çok dakik şekilde su püskürtmektedir. Ancak bu kaynaklar Türkiye de görülmemektedir. Parçada belirtilen kaynak türünün Türkiye de görülmemesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? A) Kıyılarında haliçlerin bulunmaması B) Özellikle güney kesimlerinde karstik arazilerin yaygın olması C) Birinci dereceden deprem bölgesi olması D) Jeolojik açıdan genç bir araziye sahip olması E) Aktif volkanların bulunmaması 8. Yeryüzündeki aktif volkanların büyük kısmı Ateş Çemberi olarak tanımlanan, Pasifik Okyanusu kıyılarına karşılık gelen yerlerde bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi aktif volkanların bulunduğu, Ateş Çemberi olarak tanımlanan bölgede yer alan ülkelerden biri değildir? A) Japonya B) Şili C) ABD D) Filipinler E) Hindistan 9. Aşağıdaki haritada Türkiye nin de içerisinde yer aldığı önemli deprem kuşakları gösterilmiştir. 6. Aşağıda İzlanda hakkında bazı bilgiler verilmiştir. I. Atlas Okyanusu nun kuzeyinde yer alan ve daha çok püskürük kayaçlardan oluşan bir ada ülkesidir. II. Ahşap gibi doğal yapı malzemeleri oldukça azdır. III. Başkent Reykjavik teki tüm binalar ve yollar jeotermal kaynaklardan sağlanan sıcak sularla ısıtılmaktadır. IV verilerine göre nüfusun yalnızca kişidir. İzlanda nın yukarıdaki özelliklerinden hangileri arazisinin volkanik yapılı olduğunu göstermez? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV 7. Sıcak su kaynakları açısından zengin olan bir yöre hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez? Aşağıdakilerden hangisinin dağılışı bu alanların dağılışıyla paralellik göstermez? A) Sıcak su kaynakları B) Faylı araziler C) Karstik bölgeler D) Volkanik bölgeler E) Levha sınırları 10. Levha sınırları ile sadece volkanlar ve depremlerin dağılışı değil aynı zamanda sıcak su kaynaklarının dağılışı da paralellik gösterir. Yer altından gelen sıcak sular fayları takip ederek yeryüzüne ulaşır.. gibi ülkeler levha sınırlan çevresinde yer aldıklarından bu ülkelerde sıcak su kaynaklarına sıkça rastlanır. Parçada boş bırakılmış olan yerlere aşağıdaki ülkelerden hangileri yazılamaz? A) Tektonik depremlerin görülme olasılığı yüksektir. B) Yer kabuğunun hareketli kısımlarındandır. C) Yer yapısı kırıklıdır. D) Volkanik faaliyetler görülebilir. E) Zonguldak ve çevresiyle oluşum yaşı aynıdır. A) Japonya, Filipinler, Endonezya ve Malezya B) İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya C) İzlanda, Türkiye, Yunanistan ve İran D) ABD, Meksika, Peru ve Şili E) İspanya, Portekiz, Fransa ve İtalya

14 14 Bölüm 1 / Doğal Sistemler 11. Birbirine yakın coğrafyalarda yer alan ülkeler olan Avustralya ve Yeni Zelanda da yeraltından çıkan suların sıcaklıklarının farklı olması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur? A) Yüz ölçümlerinin B) Ortalama yükseltilerinin C) Yer şekillerinin D) Levha sınırında olup olmamalarının E) İklim koşullarının 14. Bir bölgede aşağıdaki kaynak türlerinden hangisinin bulunması arazinin genç yapılı ve volkanik olduğunu göstermektedir? A) Gayzer B) Vadi C) Artezyen D) Yamaç E) Karstik 12. (I) İzlanda, Atlas Okyanusu nun kuzeyinde, gayzerler, kaplıcalar, buzullar ve yanardağlar ülkesi olarak tanınır. (II) İzlanda da nüfusun büyük çoğunluğu Başkent Reykjavik'te yaşamaktadır. (III) Volkanik bir ada olan İzlanda'da, ahşap gibi doğal inşa ürünleri bulunmamaktadır. Ülkede çok az taş bina olduğu gibi bina çatıları genelde demir malzemeden inşa edilmiştir. (IV) İzlanda, orta Atlantik çizgisi olarak da bilinen okyanus ortası sırtı üzerinde bulunur. (V) İzlanda da volkanik göl ve sıcak su kaynakları arazinin oldukça yaşlı olduğunun işaretleridir. Yukarıdaki parçada numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır? A) I B) II C) III D) IV E) V 15. Aşağıdakilerden hangisi sıcak su kaynaklarının yaygın olduğu arazilerin özelliklerinden biri değildir? A) Genç oluşumludur B) Aktif fay hatları yaygındır C) Karaların iç kısımlarında yer almaktadır D) Levha sınırlarında yer almaktadır E) Jeotermal bölge olarak adlandırılırlar 13. Türkiye ye gelen turist kafilesi Yalova, Armutlu, Afyon ve Gönen kaplıcalarını ziyaret etmişlerdir. Turistlerin kaplıcalara ilgisi büyük olurken kendi ülkelerinde kaplıcaların olmadığını ifade etmişlerdir. Yukarıda verilen metne göre turistlerin aşağıdaki ülkelerin hangisinden geldiği söylenemez? A) Filipinler B) Hindistan C) Hollanda D) Finlandiya E) İsveç 16. Aşağıdakilerden hangisi sıcak su kaynaklarından faydalanma yollarından biri değildir? A) Elektrik üretimi B) Kaplıca turizmi C) Su sporları D) Evlerin ve seraların ısıtılması E) Isıtma gerektiren sanayi üretimi 1.C 2.D 3.A 4.B 5.E 6.D 7.E 8.E 9.C 10.B 11.D 12.E 13.A 14.A 15.C 16.C

15 Doğal Sistemler / Bölüm 1 15 BİYOÇEŞİTLİLİK, CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER TEST Daha önceki jeolojik devirlerde de meydana gelen iklim değişikliklerinin günümüzde çok kısa süreler içerisinde gerçekleşmesi aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? Deniz Yukarıdaki haritada gösteren nokta lardan hangisinde biyoçeşitlilik da ha fazladır? A) I B) II C) III D) IV E) V A) Tarım faaliyetlerinin yaygınlaşması B) İnsan ömrünün uzaması C) Okyanusların karalardan daha geniş yer tutması D) Ekstrem olayların daha sık yaşanması E) Fosil yakıt kullanımının çok fazla olması 2. Penguen ve fok gibi hayvanlar aşağıdaki biyomlardan hangisine ait canlı türleridir? A) Çöl biyomu B) Kutup biyomu C) Yağmur ormanların biyomu D) Dağ biyomu E) Çayır biyomu 5. Yer şekilleri ve iklim özellikleri düşünül düğünde aşağıdaki bölümlerden hangisinde biyoçeşitliliğin daha az olduğu söylene bi lir? A) Antaly B) Doğu karadeniz C) Konya D) Batı Karadeniz E) Menteşe 3. I. Ekvatoral yağmur ormanları biyomu II. Çöl biyomu III. Savan biyomu IV. Kutup biyomu Yukarıdaki biyomlardan hangi ikisinde biyoçeşitlilik daha azdır? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV 6. Benzer bitki ve hayvan türlerinin yaşadığı alanlara biyom denir. Ülkemizde yer alan aşağıdaki biyomlardan hangisinin etki alanı daha geniştir? A) Step biyomu B) Çayır biyomu C) Çalılık biyomu D) İğne yapraklı orman biyomu E) Geniş yapraklı orman biyomu

16 16 7. Biyoçeşitliliğin hem ekonomik hem de ekolojik yararları vardır. Buna göre, aşağıda verilenlerden hangisi biyoçeşitliliğin daha çok ekolojik yararların dandır? A) Yiyecek ihtiyacını karşılaması B) Bazı sanayi kollarına hammadde sağla ması C) Madde döngülerinin devamını sağlaması D) Turizmi geliştirmesi E) İlaç yapımında yararlanılması 10. Biyomlarda var olan özellikler kesin sınırlarla ayrılmamakla birlikte, önemli farklılıklar da gös - terir. Buna göre aşağıdaki biyomlardan hangileri arasındaki iklim koşulları açısından ben zer likler daha fazladır? A) Ekvatoral Çöl B) Muson Savan C) Kutup Okyanusal D) Karasal Okyanusal E) Göl Dağ Bölüm 1 / Doğal Sistemler 8. Ekvator Yukarıdaki haritada taralı olarak verilen alanların hangi ikisi aynı biyom içerisinde yer alır? A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) III ve V E) IV ve V 11. I. Ekvatoral iklim bölgeleri II. Orta kuşak karalarının batı kıyıları III. Muson Asyası IV. Yarı nemli karasal bölgeler V. Dönenceler çevresi Yukarıda verilen alanlardan hangisinde biyoçeşitlilik diğerlerinden daha azdır? A) I B) II C) III D) IV E) V 9. I. Toprak II. Yağış III. Bitki örtüsü IV. Hayvan türleri V. Yeraltı kaynakları Yukarıda verilenlerden hangisi bir bölgede gelişen biyomu oluşturan unsurlardan de ğildir? A) I B) II C) III D) IV E) V 12. Bir yerdeki canlıların tür ve sayı bakımından zenginliğine denir. Buna göre yukarıda boş bırakılan yere aşağıda verilenlerden hangisi getirilmelidir? A) Habitat B) Biyoçeşitlilik C) Ekosistem D) Biyosfer E) Enerji

17 Doğal Sistemler / Bölüm Ekvator Yukarıdaki haritada taralı olarak verilen alanlardan hangilerinde biyoçeşitlilik daha azdır? 16. Hem Ekvator dan kutuplara doğru gidildikçe hem de alçak yerlerden yükseklere çıkıldık ça biyoçeşitliliğin azalması aşağı daki ler den hangisinin değişmesiyle açıklanabilir? A) Sıcaklık B) Basınç C) Rüzgarlar D) Nemlilik E) Yağış 17 A) I ve II B) I ve III C) III ve IV D) III ve V E) IV ve V 14. Türkiye de biyoçeşitliliğin fazla olmasında; I. Yer şekilleri II. Özel konumu III. Yeraltı kaynakları özelliklerinden hangileri etkili olmamıştır? 17. I. Okyanus akıntılarının karşılaştığı yerler II. Tropikal denizlerdeki mercan resifleri III. İç denizler IV. Kutuplar çevresi V. Gelgit etkisinin fazla olduğu yerler Yukarıdaki verilen alanlardan hangileri de nizlerde biyoçeşitliliğin en fazla olduğu yerlerdendir? A) I ve II B) I ve III C) II ve V D) III ve IV E) IV ve V A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 18. Her biyomun kendine özgü bitki ve hayvan türleri bulunmaktadır. Ülkemizde step, çayır, çalılık, dağ, iğne yapraklı orman biyomları bu lunmaktadır. Buna göre, aşağıdaki canlılardan hangisine yaygın olarak Türkiye de rastlanmaz? 15. A) Tilki B) Fok C) Ayı D) Kurt E) Yılan Karasal biyomlar çoğunlukla bitki örtülerine göre gruplan dırılır. Buna göre, yukarıdaki Türkiye haritasında taralı olarak verilen alanların hangilerinde yer alan biyomlar birbirine daha çok ben zer? A) I ve II B) I ve III C) II ve IV D) III ve V E) IV ve V 19. Biyoçeşitliliğin bozulması veya azalmasında birçok faktör etkili olmaktadır. Buna göre, aşağıda verilenlerden hangisin deki artış biyoçeşitliliğin azalmasına yol açmaz? A) Yerleşmeler B) Doğal kaynakların kullanımı C) Sanayi faaliyetleri D) Tarım alanları E) Milli parklar 1.B 2.B 3.D 4.E 5.C 6.A 7.C 8.B 9.E 10.B 11.E 12.B 13.E 14.C 15.D 16.A 17.A 18.B 19.E

18 18 Bölüm 1 / Doğal Sistemler EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ TEST 4 1. Oksijen döngüsü ile ilgili, verilen aşağıdaki bilgiler den hangisi yanlıştır? A) Atmosferde %21 oranında oksijen vardır. B) Oksijen sularda çözünmüş olarak bulun - maktadır. C) Organik maddelerin oksidasyonunda tüke - tilir. D) Ölen canlıların çürümesi sonucu ortaya çı - kar. E) Canlıların aldıkları besinleri enerjiye dönüş - türebilmeleri için oksijen gereklidir. 4. İnorganik maddelerin, sürekli olarak cansız ortamdan alınıp canlı unsurlar arasına ak - tarıldıkdan sonra cansız ortama tekrar ve rilmesi aşağıda kilerden hangisiyle tanımla nabilir? A) Ekosistem B) Madde döngüleri C) Biyoçeşitlilik D) Enerji Akışı E) Hidroelektrik potansiyel 2. Karbon su kütlelerinde; I. Bikarbonat II. Karbondioksit III. Fosil yakıt formlarından hangileri şeklinde bulunur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III 5. Su moleküllerinin, güneş enerjisi ve yer çe kimi etkisiyle litosfer, hidrosfer ve atmosfer arasında hareket etmesiyle oluşan büyük sisteme ne ad verilir? A) Madde döngüsü B) Karbon döngüsü C) Fosfor döngüsü D) Hidrolojik döngü E) Oksijen döngüsü 3. Aşağıdakilerden hangisi azot döngüsü ile ilgilidir? A) Kara ve denizlerdeki bitkiler tarafından fo - tosentezde kullanılır. B) Okyanuslar iklim üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. C) Besin zinciri ile bitkilerden otçullara, otçul - lardan da etçillere geçer. D) Bir yağmur damlacağı yıl içinde bir çok defa buharlaşıp yeniden yağış olarak yeryüzüne dönebilir. E) Canlılar aldıkları besinleri enerjiye dönüş - türürler. 6. Ölen canlıların bünyesindeki karbon zamanla basıncın etkisiyle kömür ve petrol gibi fosil yakıtlara dönüşür. Yukarıdaki ifade, aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir? A) Karbon döngüsü B) Oksijen döngüsü C) Besin piramidi D) Azot döngüsü E) Hidrolojik döngü

19 Doğal Sistemler / Bölüm I. Yosun II. III. IV. Tavşan Kartal Zürafa Yukarıda verilen canlılardan hangileri birin cil tüketici durumundadır? 11. A) Yalnız I B) I ve II C) I ve III D) II ve III E) II ve IV Yukarıdaki haritada taralı olarak verilen alanların hangisinde termik santralllerin varlığına bağlı olarak atmosfere karışan karbon oranı daha fazladır? 8. Aşağıdaki olaylardan hangisinin sonucunda oksijen açığa çıkar? A) I B) II C) III D) IV E) V A) Bitkilerin fotosentez yapması B) Canlıların solunum yapması C) Kömür ve petrolün yanması D) Topraktaki bitki atıklarının ayrışması E) Suyun buharlaşması 12. Bir ekosistemde zamanla görülen değişme, bu alandaki canlıların sayısında ve çeşitliliğinde önemli değişmelere neden olmaktadır. Buna göre, aşağıda verilen ekosistemlerden hangisinde son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak daha büyük değişme olmak ta dır? 9. Atmosferin bileşiminde yer alan; I. Su buharı II. III. IV. Azot Karbon Oksijen gibi gazlardan hangileri dünyaya ulaşan ışınımın yansıtılması ve atmosferdeki ışınımın soğrulması arasında bir denge oluşturmaktadır? A) Çöl ekosistemleri B) Göl ekosistemleri C) Okyanus ekosistemleri D) Kutup ekosistemleri E) Dağ ekosistemleri A) I ve II B) I ve III C) I ve IV D) II ve III E) III ve IV 10. Üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar bir ekosis - temin canlı ögeleridir. Aşağıdakilerden hangisi üreticiler grubun da yer alan canlılardan biridir? A) Yonca B) Çekirge C) Aslan D) Yılan E) Timsah 13. Aşağıdakilerden hangisinde oksijenin tüke tildiği söylenemez? A) Solunum sırasında B) Orman yangınlarında C) Fotosentez sürecinde D) Besin maddelerinin yakılmasında E) Kömür, petrol gibi maddelerin yanmasında

20 20 Bölüm 1 / Doğal Sistemler 14. Aşağıdakilerden hangisi, karalardaki karbo n kaynaklarından biri değildir? 17. Aşağıdakilerden hangisi azot döngüsünün aşamalarından biri ile ilgili değildir? A) Kömür B) Petrol C) Karstik araziler D) Kireçtaşları E) Bikarbonat A) Mikroorganizmaların azotu nitrata dönüş tür - mesi B) Ölen bitki ve hayvanların ayrıştırıcılar ta - rafından parçalanması C) Kara ve denizlerdeki bitkilerin fotosentez yapması D) Nitratın bitkiler tarafından kullanılması E) Azotun besin zinciri ile bitkilerden otçulla ra, otçullardan da etçillere geçmesi 15. Azot ile ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerde verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Kaynağı atmosferdir. B) Atmosferde %78 oranındadır. C) Protein ve DNA nın bileşenlerindendir. D) Topraktaki verimi büyük ölçüde etkiler. E) Organizmalar tarafından doğrudan kul la nılır. 18. Aşağıda karbon döngüsünün bir bölümü gös - terilmiştir. 16. Ekosistemlerde bitkiler üreticiler grubunda yer alır. Bitkilerin besin üretebilmesi için; I. Karbondioksit (CO 2 ) II. Su (H 2 O) III. IV. Güneş ışığı Glikoz gibi maddelerden hangileri gerekli değildir? A) Yalnız I B) Yalnız IV C) I ve II D) II ve III E) III ve IV Buna göre I, II ve III numaralı yerlere geti rilmesi gerekenler aşağıdakilerden han gi sinde doğru olarak verilmiştir? l Il IIl A) Fotosentez Solunum Besin B) Solunum Fotosentez Buharlaşma C) Fotosentez Besin Solunum D) Enerji akışı Terleme Buharlaşma E) Besin Solunum Fotosentez 1.D 2.D 3.C 4.B 5.D 6.A 7.E 8.A 9.B 10.A 11.B 12.D 13.C 14.E 15.E 16.B 17.C 18.C

KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINIDIR

KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINIDIR Yazı ve Araştırma Kurulu Başkan Dr. İsmail Ertunç Özatenç Üyeler Uzm. Duygu Geylan Nazife Uçar Aysun Candan Özada Resimleyen Celal Deniz Grafik Tasarım Aziz Ener Düzeltme Meltem Tekin Okuyucular Yrd. Doç.

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

UETD Genelmerkez Gençlik Kolları Mart 2014 Faaliyet Raporu

UETD Genelmerkez Gençlik Kolları Mart 2014 Faaliyet Raporu UETD Genelmerkez Gençlik Kolları Mart 2014 Faaliyet Raporu GK Faaliyet Raporu Mart 2014 2 UETD Gençlik Kolları olarak düzenleyeceğimiz Birinci Gençlik Makale Yarışması. Konu Demokrasi ve Değerlerimiz.

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ İklim Tipleri Dünya da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya da Görülen İklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik

Detaylı

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır.

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır. Büyük İklim Tipleri Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi Hisar Okulları İçindekiler Büyük İklim Tipleri... 3 Ekvatoral İklim... 3 Görüldüğü Bölgeler... 3 Endonezya:... 4 Kongo:... 4 Tropikal İklim:...

Detaylı

Ekosistem ve Özellikleri

Ekosistem ve Özellikleri Ekosistem ve Özellikleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekosistem Belirli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim halindeki canlılar (biyotik faktörler) ve cansız

Detaylı

MATEMAT K SORU BANKASI

MATEMAT K SORU BANKASI LYS MATEMAT K SORU BANKASI 14 KONU ÖZET 118 KONU TEST TOPLAM 2320 SORU TEŞEKKÜR Kitaba emeği geçen değerli Zafer Dershaneleri öğretmenlerine ve de dizgisinden baskısına kadar kitaba emek veren tüm çalışanlara

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA ORTAOKULU 2015/2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BRİFİNG DOSYASI İSTİKLAL MARŞI Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, Sönmeden

Detaylı

Çek - Kopar FASİKÜL 1. Ünite 1 DOĞAL SİSTEMLER. Bölüm 1: Biyolojik Çeşitlilik ve Madde Döngüleri 2

Çek - Kopar FASİKÜL 1. Ünite 1 DOĞAL SİSTEMLER. Bölüm 1: Biyolojik Çeşitlilik ve Madde Döngüleri 2 Çek - Kopar FASİKÜL 1 Ünite 1 DOĞAL SİSTEMLER Bölüm 1: Biyolojik Çeşitlilik ve Madde Döngüleri 2 1 ÜNİTE: DOĞAL SİSTEMLER TEMEL BİLGİLER BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK (BİYOÇEŞİTLİLİK) Bir yerdeki genlerin, türlerin,

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri On5yirmi5.com Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri Bir bölgedeki canlı varlıklarla cansız varlıkların oluşturduğu bütünlüğe ekosistem denir. Ekosistemdeki canlı ve cansız varlıklar birbiriyle

Detaylı

Yağış bir yerdeki bitki yoğunluğunu yani bitkilerin ot, çalı veya ağaç olmasını ve bunların miktarının az ya da çok olmasını belirler.

Yağış bir yerdeki bitki yoğunluğunu yani bitkilerin ot, çalı veya ağaç olmasını ve bunların miktarının az ya da çok olmasını belirler. DÜNYAYI KAPLAYAN ÖRTÜ :BİTKİLER Yeryüzünde Bitki Örtüsünün Dağılışını Etkileyen Faktörler 1-İklimin Etkisi a)yağış Faktörü: Yağış bir yerdeki bitki yoğunluğunu yani bitkilerin ot, çalı veya ağaç olmasını

Detaylı

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI

4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

BÖLÜM BEŞ LEVHA SINIRLARI

BÖLÜM BEŞ LEVHA SINIRLARI BÖLÜM BEŞ LEVHA SINIRLARI 5.1 YERKABUĞU ÜZERİNDEKİ LEVHA SINIRLARI Levha tektoniğine göre dünyayı saran yerkabuğu üzerinde 8 büyük (Avrasya, Afrika, Pasifik, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Antartika, Avustralya)

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

Büyük İklim Tipleri. Başak Karakuş 9A COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ HİSAR OKULLARI

Büyük İklim Tipleri. Başak Karakuş 9A COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ HİSAR OKULLARI Büyük İklim Tipleri Başak Karakuş 9A COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ HİSAR OKULLARI İçindekiler BÜYÜK İKLİM TİPLERİ... 3 SICAK İKLİMLER... 4 1) Ekvatoral İklim... 4 Görüldüğü Yerler Bölgeler... 4 Endonezya...

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF COĞRAFYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI Öğrencinin, AdıSoyadı: Sınıfı: Numarası: Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 19.09.2015 DOĞAL SİSTEMLER

Detaylı

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ. Veli&Sümeyra YILMAZ

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ. Veli&Sümeyra YILMAZ EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ Belli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim içinde bulunan canlılar (biyotik) ile bunların cansız çevrelerinin (abiyotik) oluşturduğu bütüne EKOSİSTEM denir. EKOSİSTEM

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

GENEL JEOLOJİ. y e r i n d ı ş o l a y l a r ı

GENEL JEOLOJİ. y e r i n d ı ş o l a y l a r ı GENEL JEOLOJİ y e r i n d ı ş o l a y l a r ı D I Ş D İ N A M İ K y e r i n d ı ş o l a y l a r ı - Dış olayların genel değerlendirmesi - İklim - Ayrışma - Deniz ve okyanusların genel özellikleri - Dış

Detaylı

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ

CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ Besin Zincirindeki Enerji Akışı Madde Döngüleri Enerji Kaynakları ve Geri Dönüşüm Hazırlayan; Arif Özgür ÜLGER Besin Zincirindeki Enerji Akışı Bütün canlılar yaşamlarını devam

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-4 COĞRAFYA-2 TESTİ 18 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir

Detaylı

Ekosistem İKLİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER -25- Bu bölümde iklime etki eden faktörleri öğreneceksiniz.

Ekosistem İKLİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER -25- Bu bölümde iklime etki eden faktörleri öğreneceksiniz. EKOSİSTEM Bu bölümde iklime etki eden faktörleri öğreneceksiniz. İKLİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER Enlem Yeryüzünde sıcaklığın, güneş ışınlarının geliş açısına bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru azalmasına

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

YGS COĞRAFYA HIZLI ÖĞRETİM İÇİNDEKİLER EDİTÖR ISBN / TARİH. Sertifika No: KAPAK TASARIMI SAYFA TASARIMI BASKI VE CİLT İLETİŞİM. Doğa ve İnsan...

YGS COĞRAFYA HIZLI ÖĞRETİM İÇİNDEKİLER EDİTÖR ISBN / TARİH. Sertifika No: KAPAK TASARIMI SAYFA TASARIMI BASKI VE CİLT İLETİŞİM. Doğa ve İnsan... YGS COĞRAFYA HIZLI ÖĞRETİM EDİTÖR Turgut MEŞE Bütün hakları Editör Yayınevine aittir. Yayıncının izni olmaksızın kitabın tümünün veya bir kısmının elektronik, mekanik ya da fotokopi yoluyla basımı, çoğaltılması

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 392 4. Ünite KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 1. Bölge Kavramı... 146 2. Bölge Sınırları... 148 Konu Değerlendirme Testi-1... 151 145 Bölge Kavramı 393 394 BÖLGE NEDİR? Yeryüzünde doğal, beşeri ve ekonomik

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

coğrafya LYS SORU BANKASI KONU ÖZETLERİ KONU ALT BÖLÜM TESTLERİ GERİ BESLEME TESTLERİ Erdem EREN Öğrenci Kitaplığı

coğrafya LYS SORU BANKASI KONU ÖZETLERİ KONU ALT BÖLÜM TESTLERİ GERİ BESLEME TESTLERİ Erdem EREN Öğrenci Kitaplığı coğrafya SORU BANKASI Erdem EREN LYS KONU ALT BÖLÜM TESTLERİ GERİ BESLEME TESTLERİ KONU ÖZETLERİ Öğrenci Kitaplığı coğrafya SORU BANKASI LYS EDAM Öğrenci Kitaplığı 33 EDAM ın yazılı izni olmaksızın, kitabın

Detaylı

YAHŞİHAN HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ (Brifing Dosyası) T.C. YAHŞİHAN KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI

YAHŞİHAN HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ (Brifing Dosyası) T.C. YAHŞİHAN KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI T.C. YAHŞİHAN KAYMAKAMLIĞI HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI 2012 2013 1 İSTİKLAL MARŞI Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 26 HAZİRAN 2016 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

BİYOÇEŞİTLİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER BEŞERİ FAKTÖRLER 1)... 2)... 1)... 2)...

BİYOÇEŞİTLİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER BEŞERİ FAKTÖRLER 1)... 2)... 1)... 2)... 1. BÖLÜM Ekosistem ve Madde Döngüsü 120m 1)BİYO ÇEŞİTLİLİK VE BİYO ÇEŞİTLİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: Yeryüzünün çok yüksek ve toprak yüzeyinin çok derin alanlarında canlı kalıntılarına rastlansa da yapılan

Detaylı

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI 1. 2. Kalker gibi tortul kayaçların metamorfik kayaçlarına dönüşmesinde etkili olan faktörler aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir (5 puan)? A. Soğuma - Buzullaşma B. Ayrışma - Erime C. Sıcaklık - Basınç

Detaylı

Sera Etkisi. Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte. Cam tarafından tutulan ısı

Sera Etkisi. Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte. Cam tarafından tutulan ısı Sera Etkisi Bir miktarda ısı arz dan kaçmakta Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte CO2 tarafından tutulan Isının bir kısmı tekrar atmosfere kaçabilir. Cam tarafından tutulan

Detaylı

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Magmatik (Püskürük) Kayaçlar Ýç püskürük Yer kabuðunu oluþturan kayaçlarýn tümünün kökeni magmatikdir. Magma kökenli kayaçlar dýþ kuvvetlerinin etkisiyle parçalara ayrýlýp, yeryüzünün çukur yerlerinde

Detaylı

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý

Detaylı

İŞTE 2013 LYS SORUSU İŞTE 2013 AÇI SORUSU LYS SORULARIYLA AÇI SORULARI ARASINDAKİ BENZERLİKLERDEN BAZILARI SOSYAL BİLİMLER TESTİ

İŞTE 2013 LYS SORUSU İŞTE 2013 AÇI SORUSU LYS SORULARIYLA AÇI SORULARI ARASINDAKİ BENZERLİKLERDEN BAZILARI SOSYAL BİLİMLER TESTİ SORULARIYLA SORULARI ARASINDAKİ İŞTE 2013 SORUSU İŞTE 2013 SORUSU Aşağıda, bir alanın coğrafi koordinatları ve bu alanla ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Yanda verilen bölge ile 0 ilgili aşağıdakilerden

Detaylı

5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158

5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158 412 5. Ünite ÇEVRE ve TOPLUM 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154 2. Çevre Sorunları... 156 Konu Değerlendirme Testi... 158 153 Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz? 413 414 İNSANLARIN DOĞAL ÇEVREYİ KULLANMA

Detaylı

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1 Sunum ve Sistematik SUNUM Sayın Eğitimciler, Sevgili Öğrenciler, ilindiği gibi gerek YGS, gerekse LYS de programlar, sistem ve soru formatları sürekli değişmektedir. Öğrenciler her yıl sürpriz olabilecek

Detaylı

Editörden... YGS COĞRAFYA Soru - Cevap

Editörden... YGS COĞRAFYA Soru - Cevap II YGS COĞRAFYA Soru - Cevap EDİTÖR Turgut MEŞE YAZAR Komisyon Katkıda Bulunanlar İnan AYDIN Adem GÜNEŞ Tüm hakları Editör Yayınevi'ne aittir. Yayınevinin izni olmaksızın, kitabın tümünün veya bir kısmının

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. 9.sınıf YGS Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler

Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. 9.sınıf YGS Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler 2010 YGS SOS.BİL. TESTİNDEKİ / COĞRAFYA SORULARININ MÜFREDAT AÇISINDAN ANALİZİ Soru Sınıf ve Nu: Müfredat 18. Harita Bilgisi-Arazi Rehberimiz: İzohipsler 19. Hayali Rehberler: Paraleller ve Meridyenler

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER (COĞRAFYA)

SOSYAL BİLGİLER (COĞRAFYA) KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI SOSYAL BİLGİLER (COĞRAFYA) 7 1. Baskı AĞUSTOS 2006 KKTC MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI YAYINIDIR Başkan Dr. İsmail Ertunç Özatenç Üyeler Uzm. Sibel Kutoğlu Uzm.

Detaylı

Dersin Kodu 1200.9133

Dersin Kodu 1200.9133 Çevre Bilimi Dersin Adı Çevre Bilimi Dersin Kodu 1200.9133 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 3,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 11 C-D-E SINIFLARI COĞRAFYA DERSİ YARIYIL TATİLİ ÇALIŞMA ÖDEVİ

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 11 C-D-E SINIFLARI COĞRAFYA DERSİ YARIYIL TATİLİ ÇALIŞMA ÖDEVİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 11 C-D-E SINIFLARI COĞRAFYA DERSİ YARIYIL TATİLİ ÇALIŞMA ÖDEVİ ADI SOYADI SINIF NO: Ödevin Verildiği Tarih 23.01.2015 Ödevin Alınacağı Tarih 10.02.2015 Aşağıdaki çoktan seçmeli

Detaylı

aof LmP7 P r a X o06ox0ax aa7xy upge. YAZARLAR KOMİSYON

aof LmP7 P r a X o06ox0ax aa7xy upge. YAZARLAR KOMİSYON aof LmP7 P r a X o06ox0ax aa7xy upge. YAZARLAR KOMİSYON DEVLET KÝTAPLARI BİRİNCİ BASKI..., 2012 5: ft Lm8P 8rt 5 0 :06:X05X 04P04 u8ge.. MÝLLÎ EÐÝTÝM BAKANLIÐI YAYINLARI...: 5749 DERS KÝTAPLARI DÝZÝSÝ...:

Detaylı

LEVHA HAREKETLERĠNĠN ETKĠLERĠ Alfred WEGENER 1915 yılında tüm kıtaların bir arada toplandığını,sonra farklı yönlere kayarak dağıldığını ileri

LEVHA HAREKETLERĠNĠN ETKĠLERĠ Alfred WEGENER 1915 yılında tüm kıtaların bir arada toplandığını,sonra farklı yönlere kayarak dağıldığını ileri LEVHA HAREKETLERĠNĠN ETKĠLERĠ Alfred WEGENER 1915 yılında tüm kıtaların bir arada toplandığını,sonra farklı yönlere kayarak dağıldığını ileri sürmüģtür. KITALARIN KAYMASI TEORĠSĠ olarak anılan bu teoriye

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI 0 DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI Dünya güneşten koptuktan sonra, kendi ekseni etrafında dönerken, meydana gelen kuvvetle; ekvator kısmı şişkince, kutuplardan basık kendine özgü şeklini almıştır. Bu şekle

Detaylı

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 11. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 11. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI 1. Aşağıdakilerden hangisi küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanabilecek olaylar arasında gösterilemez? A) Deniz seviyesinin yükselmesi B) Buzulların erimesi C) Volkanik olayların artması D) Erozyonun şiddetlenmesi

Detaylı

İnsanlar var olduklarından beri levha hareketlerinin nedenini araştırıyorlar!!!

İnsanlar var olduklarından beri levha hareketlerinin nedenini araştırıyorlar!!! BÖLÜM DÖRT LEVHA TEKTONİĞİ KURAMININ OLUŞUMU VE GELİŞİMİ (http://ergunaycan.googlepages.com/ders5_levhatektoniginingenelprensipl.pdf) İnsanlar var olduklarından beri levha hareketlerinin nedenini araştırıyorlar!!!

Detaylı

1. İklim Değişikliği Nedir?

1. İklim Değişikliği Nedir? 1. İklim Değişikliği Nedir? İklim, en basit ifadeyle, yeryüzünün herhangi bir yerinde uzun yıllar boyunca yaşanan ya da gözlenen tüm hava koşullarının ortalama durumu olarak tanımlanabilir. Yerküre mizin

Detaylı

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI HATUN ÖZTÜRK 20338647 Küresel Isınma Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Fosil yakıtların

Detaylı

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler.

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarların şekillendirici etkilerinin görüldüğü yerlerin

Detaylı

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri

Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Muson Yağmurlarını Atlatmak Kelsey, Dylan, and Trevor Bölüm 1 Fen Bilimleri Hedefimiz Arizona, Phoenix te yaşayan sizleri büyük Phoneix bölgesindeki musonların olası riskleri hakkında bilgilendirmek. Bir

Detaylı

A A A A A A A A A A A

A A A A A A A A A A A LYS 3 COĞRAFYA 1 TESTİ 1. Bu testte 24 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Coğrafya 1 Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. 3. Aşağıda oksijen döngüsü ile ilgili verilen bilgilerden hangisi

Detaylı

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU KPSS 2009 GK-(31) 31. Bir Türkiye fiziki haritasında kahverengi tonlarının fazla olduğu yerlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Karın yerde kalma süresinin uzun olduğu B) Yıllık sıcaklık

Detaylı

T.C. DİYADİN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü STRATEJİK PLAN (2015-2019)

T.C. DİYADİN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü STRATEJİK PLAN (2015-2019) T.C. DİYADİN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü STRATEJİK PLAN (2015-2019) 2015 Millete efendilik yoktur. Hizmet vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

ZEYTİNBURNU İMKB KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ BRİFİNG DOSYASI 2012-2013

ZEYTİNBURNU İMKB KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ BRİFİNG DOSYASI 2012-2013 ZEYTİNBURNU İMKB KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ BRİFİNG DOSYASI 2012-2013 - 1 - İSTİKLAL MARŞI Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi

Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Besin Zinciri, Besin Ağı ve Besin Piramidi Bir ekosistemde üreticilerden tüketicilere doğru besin aktarımı meydana gelir. Üreticilerden başlayarak bir trafik

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2 AKDENİZ BÖLGESİ Tarımsal ürün çeşitliliği fazladır. Yüksek sıcaklık isteyen ürünler yetiştirilebilir. Yıl içinde aynı yerden birden fazla ürün alınabilir. Tarım ürünlerinin en erken olgunlaştığı Yer şekilleri:

Detaylı

10.Sınıf SAYFA 15 ÖLÇME DEĞERLENDİRME CEVAPLARI TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME (SAYFA 15)

10.Sınıf SAYFA 15 ÖLÇME DEĞERLENDİRME CEVAPLARI TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME (SAYFA 15) 10.Sınıf SAYFA 15 ÖLÇME DEĞERLENDİRME CEVAPLARI TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME (SAYFA 15) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz. 1. Tor topoğrafyası...

Detaylı

STRATEJÝK PLANI 2011-2014

STRATEJÝK PLANI 2011-2014 i i T.C. KARABÜK VALÝLÝÐÝ TEKNÝK VE ENDÜSTRÝ MESLEK LÝSESÝ E n d ü s t r i M e s e v KARABÜK l e k k L n s k e T K a r a b k ü s i e STRATEJÝK PLANI 0-04 KARABÜK - 00 ÝSTÝKLÂL MARÞI Korkma, sönmez bu þafaklarda

Detaylı

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir?

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Soru - Yanýt 15 1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Yanýt: Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere kayaç denir.

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans Adayları İçin COĞRAFYA KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2014 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla

Detaylı

T.C. DARICA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü DARICA ASLAN ÇİMENTO İLKOKULU BRİFİNG DOSYASI

T.C. DARICA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü DARICA ASLAN ÇİMENTO İLKOKULU BRİFİNG DOSYASI T.C. DARICA KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü DARICA ASLAN ÇİMENTO İLKOKULU BRİFİNG DOSYASI KOCAELİ 2013 2014 Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce haysiyetlerini,

Detaylı

KÜRESEL ISINMA NEDİR?

KÜRESEL ISINMA NEDİR? HAVA Hava, dışarıda kısa sürede meydana gelen olaylar bütünüdür. Soğur, yağmur yağar, ısınır. Basınç artar veya düşer, ısı yükselir veya düşer. Rüzgar oluşur. Meydana gelenler o güne ve kısa zamana aittir.

Detaylı

BÖLÜM YEDİ DEPREM TÜRLERİ

BÖLÜM YEDİ DEPREM TÜRLERİ BÖLÜM YEDİ DEPREM TÜRLERİ 7.1 DEPREM TÜRLERİ Bölüm6 da deprem nedir, nasıl oluşur ve deprem sonucunda oluşan yer içinde hareket eden sismik dalgaların nasıl hareket ettiklerini ve yer içinde nasıl bir

Detaylı

Fen ve Teknoloji 7 6. ÜNİTE: İNSAN ve ÇEVRE

Fen ve Teknoloji 7 6. ÜNİTE: İNSAN ve ÇEVRE 6.1 EKOSİSTEMLER Anahtar Kavramlar Tür Habitat Popülasyon Ekosistem Canlı Öğeler EKOSİSTEM Cansız Öğeler Kazanım 6.1: Tür, habitat, popülasyon ve ekosistem kavramlarını örneklerle açıklar. 6.2: Bir ekosistemdeki

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR

ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR ÜLKELER NEDEN FARKLI GELİŞMİŞLERDİR Ülkelerin Gelişmişliğini Belirleyen Faktörler Coğrafya Öğretmeni Gelişmeyi tek bir ölçütle ifade etmek, ülkelerin ekonomik, sosyal ve siyasal yapılarındaki farklılık

Detaylı

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS RÜZGAR ENERJĐSĐ Erdinç TEZCAN FNSS Günümüzün ve geleceğimizin ekmek kadar su kadar önemli bir gereği; enerji. Son yıllarda artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi

Detaylı

Topoğrafik rölyef. Yaşar EREN-2003

Topoğrafik rölyef. Yaşar EREN-2003 Topoğrafik rölyef İzostasi Yeryüzündeki kütlelelerin gravitasyonal dengesidir DAĞ OLUŞUMU Denge kütlelerin yoğunluk farklılığına dayanır. Kabuk mantodan daha az yoğundur Izostasi Airy Modeli Pratt Modeli

Detaylı

BÖLÜM B EŞ ERİ DOKULAR

BÖLÜM B EŞ ERİ DOKULAR BÖLÜM 6 Rİ DOKU L A ŞE R BE BÖLÜM 7 COĞRAFYA Coğrafya nın iki ana bölümü vardır: Yer şekillerini, iklim, toprak, bitkiler, hayvanlar ve benzeri elemanlardan oluşan fiziki (doğal) çevreyle ilgilenen fizik

Detaylı

İS T İK L Â L MARŞI V E A N LA M I*

İS T İK L Â L MARŞI V E A N LA M I* İS T İK L Â L MARŞI V E A N LA M I* Zehra KAVCAR** Bağımsızlık ve özgürlük, toplumların en çok değer verdiği kavramların başında gelir. Çünkü bu değerler, ulus olmanın iik koşuludur. Bağımsız devletler,

Detaylı

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 MARMARA BÖLGESi IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 COĞRAFİ KONUMU Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Çevre Eğitiminin Günümüzde Değişen Yüzü: Sürdürülebilir Yaşam Eğitimi

İÇİNDEKİLER. Çevre Eğitiminin Günümüzde Değişen Yüzü: Sürdürülebilir Yaşam Eğitimi İÇİNDEKİLER 1. bölüm Çevre Eğitiminin Günümüzde Değişen Yüzü: Sürdürülebilir Yaşam Eğitimi 1. Çevre Bozulması ve Çevre Eğitiminin Doğuşu... 1 2. Çevre Eğitiminin Anlamı, Amacı, Kapsamı ve İşlevi... 3 3.

Detaylı

Ağaç Nedir? Bir ağacın yaşayıp gelişebilmesi için; ışık, sıcaklık, CO 2, O 2, su ve mineral madde gereklidir.

Ağaç Nedir? Bir ağacın yaşayıp gelişebilmesi için; ışık, sıcaklık, CO 2, O 2, su ve mineral madde gereklidir. AĞAÇ NEDĠR? Ağaç Nedir? Boyu en az 5 metre, çapı da 10 cm'den aşağı olmayan, dal sürgün ve yapraklarının oluşturduğu tepe tacını tek bir gövde üzerinde taşıyan, her yıl çap artımı yaparak kalınlaşan, sürgün

Detaylı

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK

ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTE 4 DÜNYAMIZI SARAN ÖRTÜ TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprağın Oluşumu Fiziksel Parçalanma Kimyasal Ayrışma Biyolojik Ayrışma Toprağın Doğal Yapısı Katı Kısım Sıvı Kısım ve Gaz Kısım Toprağın Katmanları

Detaylı

T.C. BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI Özel Saint Benoit Fransız Lisesi 2010-2014 STRATEJİK PLAN İSTANBUL

T.C. BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI Özel Saint Benoit Fransız Lisesi 2010-2014 STRATEJİK PLAN İSTANBUL T.C. BEYOĞLU KAYMAKAMLIĞI Özel Saint Benoit Fransız Lisesi -2014 STRATEJİK PLAN İSTANBUL İSTİKLAL MARŞI Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 TROPİKAL OLAYLAR Ekvatoral Trof (ITCZ) Her iki yarım kürede subtropikal yüksek basınçtan nispeten alçak basınca doğru

Detaylı

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir.

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Mart 30, 2013 Yerel Saat Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yerel saat doğuda ileri, badda geridir.

Detaylı

Türkçe. 6. Sınıf. Ali PEHLİVAN. Okula Yardımcı, Sınavlara Hazırlık. Konu Anlatımı Konu Etkinlikleri Konu Testleri Yazılıya Hazırlık Çalışmaları

Türkçe. 6. Sınıf. Ali PEHLİVAN. Okula Yardımcı, Sınavlara Hazırlık. Konu Anlatımı Konu Etkinlikleri Konu Testleri Yazılıya Hazırlık Çalışmaları Okula Yardımcı, Sınavlara Hazırlık 6. Sınıf Türkçe Konu Anlatımı Konu Etkinlikleri Konu Testleri Yazılıya Hazırlık Çalışmaları Ali PEHLİVAN PALME YAYINCILIK Ankara, 2014 1 PALME YAYINLARI: 904 6. Sınıf

Detaylı

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimiz ve kıyılarımız canlı çeşitliliği bakımından çok zengin yerler. Ancak günümüzde bu çeşitlilik azalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun birçok nedeni

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

Yerkabuğu Hakkında Bilgi:

Yerkabuğu Hakkında Bilgi: Yerkabuğu Hakkında Bilgi: Dünyamız dıştan içe veya merkeze doğru iç içe geçmiş çeşitli katlardan oluşmuştur. Bu katların özellikleri birbirinden farklıdır.dünyayı veya yerküreyi meydana getiren bu katlara

Detaylı

8. Ünite Yeryüzünde Yaşam

8. Ünite Yeryüzünde Yaşam 8. Ünite Yeryüzünde Yaşam 381 Yer kabuðu Nelerden Oluþur? Milyarca yýl önce Dünya, ekseni etrafýnda dönen, erimiþ ve gaz hâlinde bulunan maddelerden oluþmuþtu. Zamanla dýþtan içe doðru soðuyarak yer kabuðu

Detaylı

UĞUR AYSUL COĞRAFYA ÖĞRETMENİ - 22 -

UĞUR AYSUL COĞRAFYA ÖĞRETMENİ - 22 - İKLİM ELEMANLARI Kısa sürede hava durumunu, uzun sürede ise iklimi oluşturan elemanlara iklim elemanları denir. Bu iklim elemanları ise; Sıcaklık, Basınç, Rüzgar, Nem ve Yağıştır. ANTİBİYOTİK BİLGİ Bu

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

CO RAFYA SORU BANKASI

CO RAFYA SORU BANKASI YGS CO RAFYA SORU BANKASI KONU ÖZETLER KONU TESTLER DENEME SINAVI TEŞEKKÜR Bu kitabın hazırlanmasında emeğini hiç esirgemeden çok titiz çalışarak, güzel bir eser ortaya koyan Zafer Dershanesi Coğrafya

Detaylı

Fezalar Eğitim Kurumları MSO 2013. Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı 6. SINIF AÇIKLAMALAR. Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır.

Fezalar Eğitim Kurumları MSO 2013. Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı 6. SINIF AÇIKLAMALAR. Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır. GROUP A M S O Fezalar Eğitim Kurumları Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı (23 ŞUBAT 2013, CUMARTESİ) 2 0 1 3 6. SINIF AÇIKLAMALAR Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır. Matematik bölümünün

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20142012 YILI ALANSAL YILI YAĞIŞ YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı