Çocukluk ve gençlik çağında olunan aşılar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çocukluk ve gençlik çağında olunan aşılar"

Transkript

1 Information letter from the Norwegian Institute of Public Health No. 3 Last updated May Çocukluk ve gençlik çağında olunan aşılar Ulusal aşılama programı Aşı yapmak niçin önemlidir? Bağışıklık (hastalık bulaşmasına karşı koyma gücü) vücudumuzun enfeksiyon hastalıklarına karşı verdiği mücadelenin önemli bir parçasıdır. İnsan bir hastalık geçirdiği zaman, genellikle yaşam boyunca bu hastalığa karşı bağışıklık kazanır, böylelikle aynı hastalığa bir çok kez yakalanmaz. Aşıların amacı hastalığa yakalanmadan bağışıklık kazandırmaktır. Halkın büyük çoğunluğu bir hastalığa karşı aşılanmışsa, hastalığın bulaşabileceği insan sayısı azalmış olur. Bu, hastalığın ülkeye girmesini önleme imkanı sağlayabilir ve böylece aynı zamanda aşı olmamış olan az sayıdaki insanlar da korunmuş olur. Aşılama sayesinde bir hastalığı dünya uzerinden tamamen silmek mümkündür. Bu, bir virüs hastalığı olan çiçek hastalığının yok edilmesinde başarılmıştır. Çocukların bağışıklık sistemi, ceninin başlangıç döneminden itibaren, doğum sırasında bulaşabilecek maddelere karşı koyabilmesi için hazırlıklıdır. Bu nedenle bebekler aşıları kolaylıkla kaldırırlar, hatta aynı anda bir çok aşı olabilirler. Aşılar çocuğun bağışıklık kapasitesinin küçük bir bölümünü çalıştırır ve bağışıklık sistemine, örneğin nezle gibi basit enfeksiyonlardan bile daha az yük olurlar. Tavsiye edilen aşı programı on farklı hastalığı kapsar: difteri, tetanos, boğmaca, hemofilüs b tipi (Hib) solunum yolları aküt enfeksiyonu, pnömokok hastalığı, çocuk felci, kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve human papilloma (HPV) virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanseri. Bazı çocuklara verem ve hepatit B aşısı olma imkanı da tanınır. Bütün bu hastalıklar ölüme yol açabilir veya ciddi sonuçlar doğurabilir. Aşılar bizleri bu hastalıklara karşı basit ve etkin bir şekilde korur. Temel aşılama programı genellikle çocuk 3 aylıkken başlatılır ve bir sonraki sayfada yazılı olan programı takip eder. Aşıları tazeleme dozları okul çağında yapılır. Bütün aşılar iğne yoluyla yapılır. Çocukların aşılanması programındaki aşıların hiçbirinde konservasyon maddesi olarak cıva kullanılmamıştır. Aşı isteyenlere yapılır, mecburi değildir.

2 Page 2 of 11 Karma aşılar Karma aşılar Norveç te, çocukları aşılama programının başlatıldığı, 1952 yılından beri yapılmaktadır. Aynı aşı iğnesi birden fazla hastalık aşısı içerir. Böylece çocuğa daha az sayıda iğne yapılmış ve diğer ek maddelerin sayısı da düşük bir düzeyde tutulmuş olur. Karma aşılarda görülen yan etkiler tek tek yapılan aşılardan daha azdır. Programme de vaccination des enfants Age de l enfant Vaccination contre Nombre de piqures 3 aylık Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci ve Hib-enfeksiyonu (DTP-IPV-Hib), pnömokok hastalığı 2 5 aylık Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci ve Hib-enfeksiyonu (DTP-IPV-Hib), pnömokok hastalığı 2 12 aylık Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci ve Hib-enfeksiyonu (DTP-IPV-Hib), pnömokok hastalığı 2 15 aylık Kızamık, kabakulak, kızamıkçık (MMR) 1 2. sınıfta (7 8 yaş) Difteri, tetanos, boğmaca ve çocuk felci (DTP-IPV) 1 6. sınıfta (11 12 yaş) Kızamık, kabakulak, kızamıkçık (MMR) 1 7. sınıfta, kızlara (12 13 yaş) Human papilloma virüsü (HPV), toplam 3 doz (rahim ağzı kanseri aşısı) 10. sınıfta (15 16 yaş) Çocuk felci (1997 ve öncesinde doğanlar) Difteri, tetanos ve çocuk felci (1998 ve sonrasında doğanlar) her doz için 1 iğne 1 Verem (BCG) aşısı, 1 doz * Hepatit B türü sarılık aşısı, 3 veya 4 doz * * Risk grupları içinde tanımlanan çocuklar için (genellikle bebeklik çağında yapılır). Yetişkinlere yapılan tazeleme dozları bulaşma riski fazlalaştığında, örneğin yurtdışı seyahatleri gibi durumlarda gündeme gelir.

3 Page 3 of 11 Aşıdan önce Aşıdan önce hemşire, çocuğun sağlık durumunun iyi olup, olmadığını ve daha önce yapılmış olan olası aşılara olumsuz tepki gösterip, göstermediğini soracaktır. Çocuk son zamanlarda bir ilaç kullandıysa, alerjisi veya başka sağlık sorunları varsa bunları hemşireye söylemeyi unutmayın. Nezlesi olan veya başka bir şekilde kendini formda hissetmeyen bir çocuğa aşı yapmanın bir tehlikesi yoktur. Ancak aküt bir hastalık geçirme ve 38 dereceden daha yüksek ateşi olma gibi durumlarda aşı genellikle ileri bir tarihte yapılır. Daha önceki aşılara özel olumsuz tepkiler göstermiş olan ve ciddi veya uzun süreli bir hastalığı olan çocukların durumu, aşı yapılmadan önce doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bazı durumlarda aşılama programında değişiklik yapma gündeme gelebilir. Aşıdan sonra Çocukların çoğu aşı olduktan sonra hiç bir tepki göstermez ya da az bir tepki gösterir. 39 derecenin üstünde ateş ve/veya genel sağlık durumunun kötü olması ciddi bir hastalık belirtisi olabilir, yani aşıya karşı gösterilen bir tepki olmayabilir. O nedenle çocuğun sağlık durumu hakkında bir endişeniz varsa doktora başvurunuz. AŞI SONRASI GÖRÜLEN TEPKILER (YAN ETKILER) Tüm aşılardan sonra, aşının yapıldığı yerde bazen kızarıklık, şişme ve ağrılar olabilir ve bir kaç gün sürebilir. Çocukların yaklaşık 10 da 1 inde, aşı olduktan sonra 1-2 gün hafif ateş, tedirginlik, ağlama, uyuklama, keyifsizlik veya iştahsızlık görülebilir. 39 dereceden yüksek ateş olağan dışıdır. Çabuk yükselen ateş küçük çocuklarda havaleye neden olabilir. Havale geçirmenin bir tehlikesi yoktur, ama başka bir aküt hastalık ihtimali de olabileceği için doktora başvurmanız tavsiye olunur. Aşı sonrası soluk beniz, kendini kötü hissetme veya bayılma bebeklerden ziyade daha çok büyük çocuklarda görülür ve hemen hemen her zaman çocukların, iğnelere/ağrılara veya aşı ortamındaki durumlara karşı göstermiş oldukları tepkilerdir. Alerjik tepkiler çok nadir olarak görülür. En tehlikeli alerjik tepkiler aşıdan hemen sonra olur ve bu nedenle aşıdan sonra çocukların, en az 20 dakika kadar ana ve çocuk sağlığı merkezinde beklemeleri gerekir.

4 Page 4 of 11 Difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci og Hib-enfeksiyonu aşıları DİFTERİ Bu hastalık difteri bakterilerinin neden olduğu bir burun ve boğaz enfeksiyonudur. Bakteriler kalp, böbrek ve sinir dokularına zarar verebilecek zehirli maddeler üretir. Hastalık ölümcül olabilir. 2. Dünya Savaşı ve sonrasında Norveç te difteri salgınları olurdu yılında aşılama başladıktan sonra, sadece yurt dışından bulaşmış olan, tek tük hastalık vakaları görüldü. Difteri hastalığı halen Avrupa nın bazı bölgeleri ile başka kıtalarda görülmektedir TETANOS Tetanos hastalığına (tetanus) toprakta bulunan bir bakteri neden olur. Bulaşma bu bakteri açık bir yara ile temas ederse olur. Bu hastalık insandan insana bulaşmaz. Bu bakteri sinir sistemine zarar veren, kaslarda tutukluk ve ağrı yapan, kramplara yol açan zehirli maddelerden oluşur. Bu hastalıkta ölüm oranı yüksektir. Kuzey yörelerde sıcak bölgelerden daha seyrek görülür. BOĞMACA Boğmaca (pertussis) uzun süren (6-12 hafta), şiddetli öksürük yapan bir solunum yolları enfeksiyonudur. Bu hastalık çok bulaşıcıdır. Aşılama başlamadan önce insanların hemen hemen % 100 ü bu hastalığa yakalanırdı. Küçük çocuklar, özellikle de bebekler için tehlikeli olabilir. Öksürük krizleri esnasında ortaya çıkan oksijen yetersizliği nedeniyle beyinde tahribat olabilir ve nadir olarak da ölüme yol açabilir. ÇOCUK FELCİ Çocuk felci bir virüs hastalığı olup, genellikle nezle belirtileri, vücutta ağrılar ve karın hastalığı şeklinde kendini gösterir. Beyin iltihabına (ensefalit) ve kalıcı felce yol açabilir. Ölüm de olabilir. Aşılamanın başlatıldığı 1957 yılından önce, Norveç te her yıl çocuk felci salgınları olurdu, yüzlerce çocuk ve genç kalıcı olarak felce yakalanırdı. Hastalananların yaklaşık % 10 kadarı da hayatını kaybederdi. Aşılama başladıktan sonra, bu hastalık Norveç te ve bir dizi başka ülkelerde kontrol altına alındı yılında çocuk felcinin Avrupa da tamamen ortadan kalktığı ilan edildi, ancak bu hastalık halen Afrika ve Asya nın bir çok ülkesinde görülmektedir. Aşılanmamış olanlara seyahatlerde bulaşabilir ve onlar da geriye döndüklerinde aşılanmamış olan başka şahıslara bulaştırabilirler. HIB-ENFEKSİYONU Hemophilus influenzae b (Hib) tipi bakteri, aşısı kullanıma hazır olmadan önce, Norveç te, 5 yaşından küçük çocuklarda beyin zarı iltihaplanmasına (menenjit) en çok neden olan bakteri türüydü. Hib ayrıca zatürree, eklem iltihabı ve nefes borusu kapakçığı iltihabı gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilir yılında aşılama başladıktan sonra, Norveç te hemen hemen hiç bir Hib-enfeksiyonu vakası görülmedi.

5 Page 5 of 11 BEŞLI KARMA AŞI: DIFTERI, TETANOS, BOĞMACA, ÇOCUK FELCI VE HIB-ENFEKSIYONU AŞISI Difteri ve tetanos aşıları, bakterilerin oluşturduğu zehirli maddelerin temelinde hazırlanır, ama zehirleyici etki yok edilmiştir. Boğmaca aşısı, boğmaca bakterisinin arındırılmış olan parçalarından oluşur. Çocuk felci aşısı, polio virüsünün insanlarda hastalığa yol açabilecek ve cansız hale getirilmiş üç türünden oluşur. Hib-aşısı, bakterilerin proteinlere bağlanan kapsüler şekerlerinin (polisakkaritlerin) bazı öğelerinden oluşur. Tüm bu aşı bileşimleri içinde yer alan öğelerin hiç biri canlı konumda değildir. Aşı programında öngörülen üç doz aşı yapıldıktan sonra, çocuklar Hib-enfeksiyonlarına karşı hayat boyu, tetanos, difteri ve çocuk felcine karşı en az 10 yıllık bir süre, boğmacaya karşı da yaklaşık 5-6 yıllık bir süre için korunmuş olurlar. Aşılananların yaklaşık 10 da 1 inde, aşı olduktan sonra, 1-2 gün süren tedirginlik, sinirlilik, ağlama, keyifsizlik, uyuklama, iştahsızlık veya kendini kötü hissetme gibi yan etkiler görülür. Bazı durumlarda bu belirtilerin aşıdan mı, yoksa başka nedenlerden mi kaynaklandığını bilmek zordur. Aşı olanların yaklaşık 10 da 1 inde aşı olduktan sonra, aşının yapıldığı yerde, bir kaç gün süren kızarıklık, şişme ve ağrılar görülebilir. Şiddetli ağrılara yol açan, ciddi yan etkiler nadir olarak görülür. Aşılananların yaklaşık 10 da 1 inde kısa süreli ateş görülebilir, ama 39 dereceden yüksek ateş 100 de 1 oranından daha azdır. Bu gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir, çünkü belki ateşin tedavi gerektiren başka bir nedeni vardır. DÖRTLÜ KARMA AŞI: DIFTERI, TETANOS, BOĞMACA VE ÇOCUK FELCI AŞISI Difteri, tetanos, boğmaca ve çocuk felci karma aşısı tazeleme dozu okul çağının ilk yıllarında, genellikle 2. sınıfta yapılır. Koruyucu etkisi 10. sınıfta yeni bir tazeleme dozu yapılana kadar devam eder.

6 Page 6 of 11 Pnömokok aşısı PNÖMOKOK HASTALIĞI Streptokok pnömoni bakterilerinin (pnömokokların) 90 dan fazla değişik türü bulunmaktadır. Bu türlerin bir çoğu insanlarda, genellikle zatürree, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi, hastalıklara yol açabilir. Enfeksiyonlar bazen, kan zehirlenmesi (sepsis) veya beyin zarı iltihabı (menenjit) gibi, daha ciddi bir seyir izleyebilir. Pnömokoklar hem çocuklarda ve hem de yetişkinlerde hastalığa neden olabilir, ancak değişik yaş gruplarında değişik türler etkili olur. Ciddi pnömokok hastalığı vakalarının çoğu küçük çocuklar, 65 yaş üstü kişiler ve özel risk gruplarına dahil olan şahıslarda görülür. Aşılama başlamadan önce, her yıl, iki yaşından daha küçük olan kadar çocuk ciddi pnömokok hastalığına yakalanıyordu. Bu çocukların çoğunun önceki sağlık durumları genellikle iyi olarak değerlendirilmişti ve özel olarak bu hastalığa yakalanma eğilimleri de yoktu. PNÖMOKOK AŞISI Çocukları aşılama programı çerçevesinde yapılan bu aşı, bebekler için özel olarak geliştirilmiştir. Aşı, bakterilerin proteinlere bağlanan kapsüler şekerlerinin (polisakkaritlerin) bazı bölümlerinden oluşur. Aşı, yedi çeşit pnömokok türüne karşı korur. Norveç te 2 yaşından küçük çocuklarda görülen ciddi pnömokok enfeksiyonlarının % 70 kadarı bu yedi tür bakteriden kaynaklanmaktadır. Bu aşı sayesinde söz konusu pnömokok türlerinin neden olduğu orta kulak iltihabı hastalıklarında da bir azalma beklenmektedir. Aşı, içerdiği yedi tür dışındaki pnömokok bakterilerinden kaynaklanan hastalıklara karşı bağışıklık kazandırmaz. Başka tür bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklara karşı da korumaz. Küçük çocuklara yapılan pnömokok aşısı difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci ve Hibenfeksiyonu karma aşısı ile birlikte vurulur. Aşılananların % 10 undan fazlasında, aşının yapıldığı yerde kızarıklık, şişme, acıma ve ağrılar görülebilir ve bir kaç gün sürebilir. Bazılarında aşı olduktan sonra, 1-2 gün süren tedirginlik, sinirlilik, ağlama, keyifsizlik, uyuklama, iştahsızlık veya kendini kötü hissetme gibi yan etkiler görülür. Bu belirtilerin aşıdan mı, yoksa başka nedenlerden mi kaynaklandığını bilmek zordur. Hafif ateş olabilir.

7 Page 7 of 11 Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı (MMR-aşısı)) KIZAMIK bizim ülkemizde görülen en ciddi çocuk hastalığıdır. Bu hastalık çok bulaşıcıdır. Aşısı kullanıma hazır olmadan önce yetişen çocukların % 99 dan fazlası kızamık geçirirdi. Hastalık nezle belirtileri ve yüksek ateşle başlar, sonra kırmızı benekler çıkar. Kızamık hastalığı sonrasında, sık olarak zatürree, bronşit ve orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlar görülür. Beyin iltihabı (ensefalit), kalıcı olarak beynin zarar görmesi ve ölüm gibi ciddi sonuçlar da olabilir. Dünyada her yıl yaklaşık çocuk kızamıktan ölmektedir. Ölümle sonuçlanan kızamık hastalığı bölgemizdeki aşılanmamış olan çocuklar arasında da görülmektedir. KABAKULAK Bu hastalık ateş ve kulak altı tükürük bezlerinde şişme yapan bir virüs enfeksiyonudur. En çok görülen komplikasyonu beyin zarı iltihabıdır (menenjit), bu genellikle kalıcı bir zarar vermeden geçer. Daha da ciddi olan bir komplikasyonu ise kalıcı sağırlıktır. Erkek çocuklar ergenlik çağından sonra kabakulak olursa, bu virüs hayalara zarar verebilir ve çocuk sahibi olabilme gücü zayıflayabilir, ancak bu durum muhtemelen kısırlığa yol açmaz. KIZAMIKÇIK Bu, ateş yapan ve hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde kırmızı beneklere yol açan hafif bir hastalıktır. Fakat bağışıklığı olmayan hamile bir kadına kızamıkçık bulaşırsa, bu hastalık cenini ciddi olarak sakatlayabilir. Hamileliğin birinci yarısında hastalanılırsa, ceninin sakatlanma riski % 80 oranındadır. Hamile kadınlara genellikle bu hastalığa yakalanmış olan çocuklardan bulaşır. Bazı vakalarda aşılanmamış olan erkeklerden de bulaştığı görülmüştür. Bu nedenle bütün çocukların bu hastalığa karşı aşılanması önemlidir MMR-AŞISI) Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı MMR-aşısı diye adlandırılır. Bu kısaltma hastalıkların İngilizce dilindeki Measles (kızamık), Mumps (kababulak) ve Rubella (kızamıkçık) sözcüklerinin başharflerinden oluşur. Bu bir karma aşıdır ve canlı, ama etkisiz hale getirilmiş kızamık, kabakulak ve kızamıkçık virüslerinden oluşur. MMR-aşısının 15 aylıkken yapılan ilk dozundan sonra, genellikle aşı olanların % 90 dan fazlası yıllarca ve muhtemelen hayat boyu bağışıklık kazanır. Bağışıklık kazanamamış olan % 10 un da uzun bir süre korunabilmesini garantilemek için, 12 yaşında yeni bir aşı dozu verilir. Bu hastalıklardan birini veya birden fazlasını daha önce geçirmiş olan şahısları aşılamanın herhangi bir zararı olmaz. Çocukların sağlık durumu kötüyse veya ilaç kullanıyorlarsa, velilerin bu durumu bildirmeleri gerekir. Aşı yapılan yerde kısa süreli ağrılar, kızarıklık ve şişme olabilir. Aşıdan bir iki hafta kadar sonra, bazı çocuklarda bu hastalıkların belirtileri hafif bir şekilde görülebilir, ancak bu durumlar 20 de 1 den daha az bir oranda görülür. En çok görülen belirtiler ateş ve kırmızı beneklerdir. Aşının virüsleri nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonlar bulaşıcı değildir. Bu hastalıklara yakalananlarda görülen komplikasyonlar, aşı olanlarda son derece seyrek görülür yılında, MMR-aşısının otizm hastalığına yol açabildiği hipotezi öne sürüldü. Daha sonra bu konuda bir dizi araştırmalar yapıldı, bunların hepsi MMR-aşısının otizme veya başka bir şekilde beynin sakatlanmasına kesinlikle yol açmadığını gösterdi.

8 Page 8 of 11 Rahim ağzı kanseri aşısı (HPV-aşısı) HPV-ENFEKSİYONU VE RAHİM AĞZI KANSERİ Rahim ağzı kanseri ciddi bir hastalıktır. Norveç te her yıl kadın bu hastalığa yakalanmakta ve kadarı da bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ayrıca yılda kadın rahim ağzı kanserine yol açan ciddi başlangıç safhaları nedeniyle ameliyat olmaktadır. Böyle bir ameliyat geçirmiş olan hamile kadınların düşük veya erken doğum yapma riski artmaktadır. Rahim ağzı kanserine human papilloma virüsü (HPV) adı verilen bir virüs neden olmaktadır. Bir çok tür HPV-virüsü bulunmaktadır. Her türün kendi numarası vardır. En az 12 HPV türü rahim ağzı kanserine yol açabilir. En sık görülen türler HPV 16 ve HPV 18 dir. Norveç te tüm rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 70 inin nedeni bu iki virüs türüdür. Diğer HPV türleri cinsel organlar/anüs içi ve çevresinde bezelere neden olabilir, ama kansere yol açmazlar. Hemen hemen tüm cinsel uzuv bezelerine HPV 6 veya HPV 11 virüsü neden olmaktadır. HPV cinsel ilişki vasıtasıyla ve çok kolay bulaşır ve genellikle belirti göstermez. İnsanların çoğu yaşamları süresinde HPV enfeksiyonu geçirir. Çoğunlukla genç yaşlarda bulaşır. Vakaların çoğunda HPV enfeksiyonu kendi kendine kaybolur. Kanser yapan bir enfeksiyon uzun bir süre devam edecek olursa, rahim ağzı kanserinin başlangıç safhaları (hücre değişimleri) ortaya çıkabilir. Bu süreç genel olarak yıl alır HPV-AŞISI Bu aşı gerçek HPV virüsü yüzeyinin bazı bölümlerine benzeyen, suni olarak üretilmiş zerreciklerden oluşur. Aşı canlı konumda değildir. HPV-aşısı HPV 16 ve 18 virüslerine ve bu iki HPV virüsü türünün yol açmış olduğu başlangıç safhalarındaki rahim ağzı kanserlerine karşı korur. Çocukları aşılama programı kapsamında yapılan bu HPV-aşısı ayrıca HPV 6 ve 11 türü virüslerin neden olduğu ve cinsel uzuvlarda oluşabilecek olan bezelere karşı da korur. Bu aşı HPV 6, 11, 16 ve 18 türlerine karşı % 95 ten daha yüksek bir oranda korunma sağlar. Tecrübeler aşının koruyucu etkisinin 5-6 yıl sürdüğünü göstermektedir. Koruyucu etki süresi titiz bir şekilde sağlık makamları tarafından denetlenmektedir. Eğer ihtiyaç duyulursa, yeni bir tazeleme dozu tavsiye edilecektir. 2009/2010 ders yılından itibaren 7. sınıfa giden kızlara HPV-aşısı olma imkanı tanınacaktır. Aşı iğne ile kolun üst kısmına yapılır. Tam olarak aşılanmış olabilmek için 6 ile 12 aylık bir süre içinde üç doz aşı yapılması gereklidir. HPV-aşısının koruyucu bir etkisi vardır ve bulaşma gerçekleşmeden önce yaptırılması gerekir. O nedenle aşı Norveç te kızlara, aşılama programı kapsamında, ortalama ilk cinsel deneyim çağından oldukça önce sunulmaktadır. HPV-aşısının en çok görülen yan etkileri kolda, aşı yapılan yerde şişme ve acıma durumudur. Bu yan etkiler bir kaç gün içinde geçer. Kısa süreli ateş, baş ağrısı, bulantı, ishal ve karın ağrıları gibi yan etkiler de rapor edilmiştir. Diğer aşılar gibi HPV-aşısı da çok nadir olarak alerjik bir tepkiye yol açabilir. Bu aşı yapıldıktan kısa bir süre sonra isilik ve kaşıntı şeklinde kendini gösterir. Çok ender olarak daha ciddi alerjik tepkiler de görülebilir. Bu gibi durumlarda, aşıyı yapan sağlık personeli gerekeni yapma konusunda hazırlıklıdır.

9 Page 9 of 11 Verem aşısı VEREM Verem hastalığına tüberküloz bakterileri enfeksiyonu yol açar. En olağan bulaşma biçimi bir şahsın öksürerek bu bakterileri başkalarına bulaştırmasıdır. Bu hastalık en çok akçiğerleri tahrip eder, fakat beyin zarı, lenf bezleri, bağırsak kanalları, kemikler, eklemler ve böbrekler gibi başka uzuv sistemlerinde de enfeksiyona yol açabilir. Norveç te verem hastalığı az görülür, 1997 yılına kadar da gittikçe azalmaktaydı, fakat son yıllarda veremin çok yaygın olduğu ülkelerden gelen göçün artması nedeniyle belli bir artış oldu. Norveç bugün için dünyada veremin en az görüldüğü ülkelerden biridir, her yıl kadar yeni verem vakası görülmektedir. TÜBERKÜLİN TESTİ Tüberkülin testi, muhtemelen verem hastalığı bulaşmış olabilecek kişilere, BCGaşısı olunmadan önce yapılmalıdır. Verem bulaşmış olanların ve aşılananların büyük çoğunluğunda, tüberkülin testi çiziği yerinde, 2-3 gün kadar sonra kızarık bir şişme görülür. Bu duruma pozitif reaksiyon denir. Tüberkülin testine pozitif reaksiyon verenlere BCG-aşısı yapılmamalıdır. Daha önce verem mikrobu bulaşmamış kişiler ve BCG aşısı olmamış şahıslarda tüberkülin testinden sonra bir reaksiyon görülmez. Bunlar tüberküline karşı negatif reaksiyon verirler ve aşı olabilirler. Aşı olacak şahsa muhtemelen daha önceden verem bulaşması olanağı yok gibiyse, tüberkülin testi olmadan da BCG-aşısı yapılabilir. VEREM AŞISI Bu aşı etkisiz hale getirilmiş, canlı Bacille Calmette Guérin bakterilerinden oluşur ve BCG-aşısı diye adlandırılır. Aşı sol kolun üst kısmına yapılır. Normal olarak bir iki hafta sonra, iğne yapılan yerde küçük bir çıban başı veya az cerahatli bir yara çıkar. Aynı zamanda koltuk altında küre şeklinde şişkinlikler (lenf bezlerinde şişme) oluşabilir. Yara acımaz ve kısa bir süre sonra da kapanır. Aşı olanların yaklaşık % 80 i verem hastalığına karşı korunmuş olur. Koruyucu etki aşı yapıldıktan 1-3 ay kadar sonra başlar ve uzun sürelidir. Verem hastalığının yaygın olduğu ülkelerle ilişkileri olan ailelerin çocuklarına BCGaşısı imkanı tanınır. Bebeklere doğumdan kısa bir süre sonra yapılması tavsiye olunur. Yakın çevrelerinde bulaşma riski olanlar arasında tüberkülin testine negatif reaksiyon verenlere de aşı yapılır. Çocuğun sağlık durumu kötüyse veya ilaç kullanıyorsa, velileri bu durumu bildirmelidir. Hiv-virüsü bulaşmış olanlara genellikle BCG-aşısı yapılmamalıdır. Aşı yerinde beklenenden daha büyük veya daha uzun süreli reaksiyonlar nadir olarak görülür. İğne yerine yakın olan bir lenf bezinde şişme görülebilir. Böyle bir şey olursa, bu rahatsız edici bir durumdur, fakat hiç bir tehlikesi yoktur. Oldukça nadir olarak görülen bazı vakalarda da ilaçla tedavi söz konusu olabilir..

10 Page 10 of 11 Hepatit B aşısı HEPATITE B Bu hastalık hepatit B-virüsünün neden olduğu bir karaciğer iltihabıdır. Bu virüs kanda ve kan içeren vücut sıvılarında bulunur. Bulaşma mükoza zarları veya yaralı deriyle temas, örneğin kanlı bir iğne batırılması, kan nakli veya cinsel ilişki yoluyla olur. Virüs deri üstünden geçip bulaşamaz. Bulaşma (erken) bebeklik çağında olursa, bulaşanların % 90 ından fazlasında kronik enfeksiyon durumu görülür ve önleyici tedavi görmezlerse virüs taşıyıcı konuma düşerler. Çocukluk çağı boyunca kronik taşıyıcı olma riski giderek azalır ve virüs bulaşmış olan yetişkinliklerde oran % 5 in altındadır. Down sendromu olanlara virüs bulaşırsa, bağışıklık sistemlerindeki bir zayıflık nedeniyle bu şahısların yaşam boyu kronik hepatit B taşıyıcısı olma riskleri yüksektir. Kronik taşıyıcı olma durumu siroz hastalığına (karaciğer sirozu) veya karaciğer kanserine de yol açabilir. Ayrıca kronik taşıyıcılar en belli başlı hepatit B-virüsü bulaştırma kaynağıdır. Bu nedenle virüs taşıyıcı sayısını mümkün olduğunca azaltmak önem taşır. HEPATİT B Bu aşı DNA-tekniğiyle, maya hücrelerinde üretilen hepatit B-virüsü parçalarından oluşur. Çocukları aşılama programı kapsamında, hepatit B enfeksiyonlarının çok görüldüğü ülkelerden gelmiş olan anne-babaların çocuklarına, hepatit B-aşısı olma imkanı tanınır. Hepatit B-aşısı ayrıca aşağıdaki konumda olan başka şahıslara da ücretsiz olarak yapılır: virüs bulaştırılma riski yüksek olanlar virüs bulaşırsa kronik taşıyıcı olma riski yüksek olanlar Sağlık Bakanlığı nın kimlere aşılanma olanağı tanınacağına ilişkin yönergeleri vardır. İnsan her yaşta hepatit B-aşısı yaptırabilir, doğumdan hemen sonra da olabilir, yetişkin çağda da yapılabilir. Genellikle 3 doz halinde yapılır, 1. ve 2. doz arasında en az 4 hafta, 2. ve 3. doz arasında ise en az 5 ay beklemek gerekir. 3 doz aşıdan sonra aşılananların % 95 ten fazlası uzun bir süre için (genellikle de hayat boyu) korunmuş olurlar. Hepatit B-aşısının yan etkileri çok azdır; en çok görülen yan etkiler aşı yerinde ağrı, kızarma ve şişmedir. Aşı olunduktan sonraki ilk günlerde ateş, kızarıklık, yorgunluk, kendini hasta hissetme, eklem ve kas ağrıları gibi haller de rapor edilmiştir

11 Page 11 of 11 Registre national des vaccinations SYSVAK SYSVAK, çocukları aşılama programı çerçevesinde yapılan aşıları kapsayan bir merkezi elektronik aşı kayıt kütüğüdür. SYSVAK la amaçlanan her bir kişinin aşılanma durumu hakkında bilgi sahibi olmak ve aşılamanın ülke çapında eriştiği aşamayı izlemektir. Sağlık hizmetleri açısından aşı kayıt kütüğü aynı zamanda bütün çocuklara tatminkar bir aşılanma imkanı sağlamaya yönelik bir yardımcı araçtır. SYSVAK da isim, doğum tarihi ve kimlik numarası, ikamet yeri, aşı ve aşılama tarihi kaydedilir. Norveç kimlik numarası olmayan kişiler başka kimlik bilgileri ile kaydedilir. SYSVAK a kaydedilmemiş olan önceki aşılar daha sonra kaydedilecektir. SYSVAK, Sağlık Kayıtları Yasası ve SYSVAK Kararnamesi aracılığıyla düzenlemeye tabi tutulur. Ulusal Çocukları Aşılama Programı çerçevesindeki aşıların kaydından muaf tutulmayı istemek mümkün değildir. Kayıt edilen kişinin (ve çocuğun velayet hakkına sahip kişilerin) SYSVAK da kendileri hakkında ne gibi bilgilerin kaydedildiğini bilme hakkı vardır. Aşılamaya ilişkin bilgiler, sağlık hizmetlerinde kişisel bilgilerin korunması ve kişisel kayıtların güvenilir bir şekilde saklanması için geçerli olan güvenlik kurallarına uygun olarak toplanır ve muhafaza edilir. SYSVAK verileri ışığında tam ayrıntılı bir aşı belgesi düzenlenebilir. Bu düzenleme normal olarak okul sağlık hizmetleri/belediye sağlık hizmetleri tarafından yapılır. Sormak istediğiniz bir şey var mı? Bu broşürde cevabını bulamadığınız bir sorunuz olması halinde, bağlı bulunduğunuz ana ve çocuk sağlığı merkezine sorunuzu yöneltebilirsiniz. PHOTO ILLUSTRATION P. 1: IMAGESOURCE

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın * belli human papillom virüsleri neden olur TÜM INSANLARIN %80 i hayatları boyunca bunlarla temas eder HPV nedir ve neye yol

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Information for contacts of Tuberculosis (TB) - Turkish January 2013 Page 1 Verem (Tüberküloz) için sizinle niçin ilişkiye geçtik? Veremli bir kişiyle temasınız

Detaylı

Sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. AŞI NEDİR? İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma kudretlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKİ RİSKİ TALİMATI

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MESLEKİ RİSKİ TALİMATI Dok No: ENF.TL.15 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:Sağlık çalışanlarının iş yerinde karşılaştıkları tehlikeler ve meslek risklerine karşı korumak. 2.0 KAPSAM:Hastanede

Detaylı

Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Röteln

Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Röteln Aufklärung in türkischer Sprache zur Schutzimpfung gegen Masern, Mumps und Aydınlatma Kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı koruyucu aşı konusunda Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık, çok yaygın olan çeşitli

Detaylı

Benim Aşım Seni Korur. kızamık ve boğmacaya karşı

Benim Aşım Seni Korur. kızamık ve boğmacaya karşı Benim Aşım Seni Korur kızamık ve boğmacaya karşı Kızamık Hem Federal Sağlık Dairesi, hem de doktorlar, anne babalara, yeni doğan bebeklerini kızamığa karşı korumak için, kızamık aşısı olmalarını tavsiye

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME. Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME. Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Priorix Enjeksiyonluk solüsyon hazırlamak için toz ve çözücü Canlı kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ: ( Lütfen uygun olan seçeneği

Detaylı

Mevsim Gribi (Enflüanza) ( ) Rota Virüsü (yeni) Özellikle bebekler ve küçük çocuklar bu enfeksiyon. için tavsiye etmez, sadece daha önce geçirilen bir

Mevsim Gribi (Enflüanza) ( ) Rota Virüsü (yeni) Özellikle bebekler ve küçük çocuklar bu enfeksiyon. için tavsiye etmez, sadece daha önce geçirilen bir : (Güncellik: 20.09.2013). Rota Virüsü (yeni) Rota olabi olan çocuk Özellikle bebekler ve küçük çocuklar bu enfeksiyon nedeniyle has. maddesi mevcuttur. Bun madde a harekete geçiren ancak b eden n üç kez

Detaylı

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra

[cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra [cover] Çocuğunuza aşı yapıldıktan sonra Çocuğunuzun aşısını yaptırmanız, kendisini, bir ya da birden fazla bulaşıcı hastalığa karşı koruma konusunda önemli bir karar verdiğiniz anlamına gelmektedir. Aşılar

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Infanrix hexa, kullanıma hazır enjektör ile enjeksiyon için süspansiyon hazırlamaya yarayan toz ve süspansiyon (Difteri (D), tetanoz (T), boğmaca (asellüler komponentleri)

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü Sayı : B.10.1HSK.4.15.16.00 102/ 646 17/09/2012 Konu : Hepatit A Aşısı Uygulaması Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının Çocukluk Aşı Takvimine eklenen Hepatit A Aşısı Uygulaması ile

Detaylı

IMPFDIENST. Anne-Babalar ve Öğrenciler için Bilgilendirme Broşürü

IMPFDIENST. Anne-Babalar ve Öğrenciler için Bilgilendirme Broşürü IMPFDIENST Anne-Babalar ve Öğrenciler için Bilgilendirme Broşürü Aşi Hizmeti Değerli Anne - Babalar Sevgili Öğrenciler Aargau daki bütün okullarda iki yılda bir, okul doktorları ve kanton sağlık dairesi

Detaylı

tabip tarafından yazıldı. Perşembe, 21 Aralık :12 - Son Güncelleme Perşembe, 28 Aralık :58

tabip tarafından yazıldı. Perşembe, 21 Aralık :12 - Son Güncelleme Perşembe, 28 Aralık :58 Grip nedir? Grip, ya da tıbbi ismiyle influenza, her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen, 250-500 bin kişinin ölümüne neden olan influenza virüsünün yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır.

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

Aşı Karşıtlarının İddiaları ve Gerçekler

Aşı Karşıtlarının İddiaları ve Gerçekler Aşı Karşıtlarının İddiaları ve Gerçekler Dr. Alpay Azap AÜTF İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği https://www.verywellfamily.com/history-anti-vaccine-movement-4054321

Detaylı

HEPATİT B, TÜRKİYE İÇİN AIDS TEN DAHA TEHLİKELİ. Dr. Zülkar Dönmez Asil Çelik San. Tic. A.Ş.

HEPATİT B, TÜRKİYE İÇİN AIDS TEN DAHA TEHLİKELİ. Dr. Zülkar Dönmez Asil Çelik San. Tic. A.Ş. HEPATİT B, TÜRKİYE İÇİN AIDS TEN DAHA TEHLİKELİ BİRLEŞİK METAL-İŞ YAYINLARI Tünel Yolu Cd. No.2 81110 Bostancı - İstanbul Tel: (0216) 380 8590 Faks: (0216) 373 6502 Dr. Zülkar Dönmez Asil Çelik San. Tic.

Detaylı

HEPATİT TARAMA TESTLERİ

HEPATİT TARAMA TESTLERİ HEPATİT TARAMA TESTLERİ Hepatit Tarama Testleri (Hepatit Check Up) Hepatit taraması yaptırın, aşı olun, tedavi olun, kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun. Hepatitler toplumda hızla yayılan ve kronikleşerek

Detaylı

CIPROFLOXACIN: Menengokok hastalığı bulaşmış olan bir kişi ile temas eden kimseler için antibiyotik

CIPROFLOXACIN: Menengokok hastalığı bulaşmış olan bir kişi ile temas eden kimseler için antibiyotik CIPROFLOXACIN: Menengokok hastalığı bulaşmış olan bir kişi ile temas eden kimseler için antibiyotik Ciprofloxacin, bazen menengokok hastalığına yakalanan kimselerle teması olan kişilere verilen bir antibiyotiktir.

Detaylı

Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler. Grip. Korunun, koruyun.

Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler. Grip. Korunun, koruyun. Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: altı aydan büyük beş yaşından küçük çocukların anne babaları için bilgiler Grip. Korunun, koruyun. 1 İçindekiler Bu broşür hakkında 3 Domuz gribi nedir? 3 Domuz gribi aşısı hakkında

Detaylı

Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama. Doç.Dr. Yalçın Önem

Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama. Doç.Dr. Yalçın Önem Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama Doç.Dr. Yalçın Önem 02.11.2018 1 Tanım Aşılama(bağışıklama) patojenlerden veya tümörden elde edilen immünolojik materyalin verilmesiyle kişide yeterli bir immünolojik

Detaylı

Aşı ve tarama yoluyla rahim ağzı kanseri önlemi

Aşı ve tarama yoluyla rahim ağzı kanseri önlemi Genel bilgi Aşı ve tarama yoluyla rahim ağzı kanseri önlemi Rahim ağzı kanseri ve HPV hakkında bilgilendirme broşürü: Professor, overlæge, dr. med. Susanne Krüger Kjær, Rigshospitalet/ Kræftens Bekæmpelse

Detaylı

AŞI RIZA BEYANI. Söz konusu aşı hakkında daha fazla sorunuz varsa lütfen aşı yapan doktorla görüşme imkanınızı kullanınız.

AŞI RIZA BEYANI. Söz konusu aşı hakkında daha fazla sorunuz varsa lütfen aşı yapan doktorla görüşme imkanınızı kullanınız. AŞI RIZA BEYANI Boostrix Polio Enjeksiyon için Kullanıma Hazır Enjektör içinde Süspansiyon (Difteri, tetanos, aselüler boğmaca ve poliomiyelit (inaktif) aşısı (adsorbe, indirgenmiş antijen içerik) LÜTFEN

Detaylı

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek HPV aşısı rehberiniz Servikal Kanseri Yenmek Servikal kanser nedir? Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), vajinanın üstünde bulunan servikste (rahmin girişi) gerçekleşir. Servikal kanser, çok ciddi olabilir.

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler.

Pandemik grip. Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Pandemik grip Grip salgını (dünya grip salgını) hakkında bilmeniz gereken bilgiler. Bu broşürde neler yazılıdır? Bu broşürde grip pandemisi (dünya grip salgını) hakkında bilgiler verilmiştir. Dünya grip

Detaylı

Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt.

Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt. Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt. Feyza Koç Ekim 2017 Bağışıklık Pasif Anneden bebeğe plesanta yoluyla antikor geçmesi Tam kan, plazma, eritrosit, trombosit ve immunglobulin verilmesi

Detaylı

BİLGİ NOTU. AŞI HAFTASI (20 25 Nisan 2015) TÜRKİYE ETKİNLİKLERİ

BİLGİ NOTU. AŞI HAFTASI (20 25 Nisan 2015) TÜRKİYE ETKİNLİKLERİ BİLGİ NOTU AŞI HAFTASI (20 25 Nisan 2015) TÜRKİYE ETKİNLİKLERİ Sağlık Aşılıyoruz Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı Aşılanın, Önleyin, Korunun Çocuklarınızın Eksik Aşılarını Tamamlatınız Aşılı Çocuk,

Detaylı

Çocukluk Çağı Aşılamaları. Doç. Dr. Güldane Koturoğlu

Çocukluk Çağı Aşılamaları. Doç. Dr. Güldane Koturoğlu Çocukluk Çağı Aşılamaları Doç. Dr. Güldane Koturoğlu Rutin Aşı Takvimi-2012 ÖNERİLEN RUTİN AŞI PROGRAMI-2012 Ulusal aşı programı DOĞUM 1. AYIN SONU 2. AYIN SONU 4. AYIN SONU 6. AYIN SONU HEPATİT B 1. Doz

Detaylı

DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler

DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler Turkish DOMUZ GRİBİ AŞISI: bilmeniz gerekenler Grip. Korunun, koruyun. 1 İçindekiler Domuz gribi nedir? 3 Domuz gribi aşısı hakkında 3 Başka neleri bilmem gerekiyor? 5 Şimdi ne yapmalıyım? 6 2 Domuz gribi

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör

KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör KORUYUCU AŞI İÇİN RIZA BEYANI Gardasil - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Human Papillomavirüs Aşısı [Tip 6, 11, 16, 18](Rekombinant, adsorbe) LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ:

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU  71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU www.verem.org 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem, Mycobacterium Tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

BİLGİ NOTU. AŞI HAFTASI (21 Nisan 27 Nisan 2012) TÜRKİYE ETKİNLİKLERİ

BİLGİ NOTU. AŞI HAFTASI (21 Nisan 27 Nisan 2012) TÜRKİYE ETKİNLİKLERİ BİLGİ NOTU AŞI HAFTASI (21 Nisan 27 Nisan 2012) TÜRKİYE ETKİNLİKLERİ Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk Onu Sevin, Koruyun, Aşılayın Çocuklarınızın Eksik Aşılarını Tamamlatınız

Detaylı

Seyahat Tıbbı Yolcu sağlığı

Seyahat Tıbbı Yolcu sağlığı KLİMİK 2015 yolcudur abbas, bağlasan durmaz Seyahat Tıbbı Yolcu sağlığı Bülent Bozdoğan Adnan Menderes Üniversitesi GİRİŞ - ÇIKIŞ YAPAN ZİYARETÇİLER, YABANCI VE VATANDAŞLAR Aralık 2014 SAYI: 12 26.01.2015-11:00

Detaylı

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT selimbuyukkurt@gmail.com WHO CDC ACOG Up To Date MedScape EKMUD KLİMİK KLİMUD Kaynaklar Ülke için kaynak oluştururken

Detaylı

Erişkin İmmunizasyonu. Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006

Erişkin İmmunizasyonu. Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006 Erişkin İmmunizasyonu Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006 Günümüzde erişkinler halen aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölebilmekte : Aşılamanın çocuklardaki gibi erişkin bakımının bir parçası olarak algılanmıyor

Detaylı

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU TUVSDF www.verem.org.tr Verem Eğitim ve Propaganda Haftası (Her yılın ilk haftası) TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU Kuruluş: 1948 Ord.Prof.Dr.Tevfik

Detaylı

Kızamık viral, çok bulaşıcı, döküntüler ile seyreden viral bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kızamık viral, çok bulaşıcı, döküntüler ile seyreden viral bir enfeksiyon hastalığıdır. KIZAMIK Kızamık; Measles; Rubeola; Morbili; Kızamık viral, çok bulaşıcı, döküntüler ile seyreden viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Kızamık solunum yoluyla havadan bulaşır, tüm vücuda yayılır. İlk kez

Detaylı

MMR (Measles, Mumps and Rubella) - The facts

MMR (Measles, Mumps and Rubella) - The facts MMR (Measles, Mumps and Rubella) - The facts Turkish MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) hakkındaki gerçekler bağışıklık kazandırma çocuğunuzun hayatını korumak için en güvenli yol Kızamık, kabakulak,

Detaylı

Yıllık grip aşısıyla ilgili bilgiler 2010 Yıllık grip aşısı

Yıllık grip aşısıyla ilgili bilgiler 2010 Yıllık grip aşısı Yıllık grip aşısıyla ilgili bilgiler 2010 Yıllık grip aşısı Grip Her kış ortalama on kişiden biri gribe yakalanmaktadır. Gribin sebebi, influenza virüsü de denilen grip virüsüdür. Grip insandan insana,

Detaylı

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK AŞI ve SERUMLAR Dr. Sibel AK Bugün; Ak#f İmmünizasyon Bakteriyel Aşılar Viral Aşılar Aşı Takvimi Pasif İmmünizasyon Aşı Etkileşimleri Tanımlar İmmünite (Bağışıklık): Konağın, kendisinden farklı yapıya

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. İnsan rotavirus RIX4414 suşu (canlı atenüe)* en az 10 6.0 CCID 50

KULLANMA TALİMATI. İnsan rotavirus RIX4414 suşu (canlı atenüe)* en az 10 6.0 CCID 50 KULLANMA TALİMATI ROTARIX 1.5 ml oral süspansiyon içeren aplikatör Rotavirüs aşısı, canlı Ağız yoluyla uygulanır. *Etkin maddeler : 1 doz (1,5 ml) içeriği : İnsan rotavirus RIX4414 suşu (canlı atenüe)*

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Boostrix Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör (Difteri, tetanoz ve boğmaca (asellüler komponentleri) aşısı (adsorbe edilmiş, antijen miktarı azaltılmış)

Detaylı

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI

SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI SİNÜS - AĞRI, BASINÇ, AKINTI Yardım edin sinüslerim beni öldürüyor! Bunu daha önce hiç söylediniz mi?. Eğer cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir. Çünkü her yıl milyonlarca lira sinüs problemleri

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ?

Detaylı

Aşılama kontrendikasyonları. Prof. Dr. Ahmet Ergin Pamukkale Üniversitesi

Aşılama kontrendikasyonları. Prof. Dr. Ahmet Ergin Pamukkale Üniversitesi Aşılama kontrendikasyonları Prof. Dr. Ahmet Ergin Pamukkale Üniversitesi SUNUM PLANI Aşılama kontrendikasyonları Aşılama Kontrendikasyonları Aşılama Endikasyonları 3 milyon ölüm, 750 bin engellilik önleniyor

Detaylı

Hasta kişi ile cinsel temas, Gebelerde anneden bebeğe geçiş ( konjenital Sifilis ), Kan teması ile bulaşır.

Hasta kişi ile cinsel temas, Gebelerde anneden bebeğe geçiş ( konjenital Sifilis ), Kan teması ile bulaşır. SİFİLİS Frengi; Lues; Sifilis cinsel yolla bulaşan bulaşıcı mikrobik enfeksiyon hastalığıdır. Tedavi edilmez ise beyin, sinir, göz ve iç organlarda ciddi hasarlar yaparak ölüme neden olur. Sifilis Treponema

Detaylı

AŞI HASTALIKTAN KORUR

AŞI HASTALIKTAN KORUR Tirol Eyaleti Aşı Kampanyası Tirol Eyaletinin bir hizmeti olarak, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Merciilerinin iş birliği ile düzenlenen öğrencilerin sağlık hekimleri tarafından okullarda gönüllü

Detaylı

Doktorum bana neden antibiyotik yazmıyor?

Doktorum bana neden antibiyotik yazmıyor? Doktorum bana neden antibiyotik yazmıyor???? Solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotikler genelde etki göstermez Akut solunum yolu enfeksiyonu nedir? Akut solunum yolu enfeksiyonu, solunum yollarına hastalık

Detaylı

Sheet > > yılda 1 Yılda 1 Yılda yilda 1 Yılda 1 Yılda 1. varsa 20 yaşından. 1-2 yılda 1** 2 yılda 1**

Sheet > > yılda 1 Yılda 1 Yılda yilda 1 Yılda 1 Yılda 1. varsa 20 yaşından. 1-2 yılda 1** 2 yılda 1** KAN BASINCI KOLESTERO L DİYABET DİŞ GÖZ FİZİK MUAYENE KENDİ KENDİNE MEME VE MAMOGRAM PELVİK MUAYENE VE PAP SMEAR 18-39 40-64 >65 18-39 40-64 >65 3-5 Yılda 1 Yılda 1 3-5 yilda 1 Yılda 1 Yılda 1 5 * BMı>25

Detaylı

Siz ve çocuğunuz için bilgiler

Siz ve çocuğunuz için bilgiler Turkish İNSAN PAPİLLOM VİRÜSÜ (HPV) AŞISI HUMAN PAPILLOMAVIRUS (HPV) VACCINE Siz ve çocuğunuz için bilgiler DECEMBER 2015 NSW Health, ergen yaştakiler için Ulusal lık ve Tıbbi Araştırmalar Konseyi (National

Detaylı

İmmünsüpresif Çocukta Aşılama

İmmünsüpresif Çocukta Aşılama İmmünsüpresif Çocukta Aşılama Dr. Ateş Kara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi 1 Bulgaristan - Komşu 18.000 Kızamık vakası

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu;

KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu; KAWASAKİ HASTALIĞI Kawasaki Sendromu; Mukokütanöz Lenf Nodu Sendromu; Kawasaki hastalığı sebebi bilinmeyen ateşli çocukluk çağı hastalığıdır. Nadiren ölümcül olur. Hastalık yüksek ateş, boğazda ve dudaklarda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi MANİSA HABER Soğuklarla birlikte sinüzit vakalarında artış yaşanıyor Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, havaların

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Repevax - Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Difteri, tetanoz, boğmaca (asellüler komponentleri), çocuk felci (inaktive edilmiş) aşısı (adsorbe

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Uzm. Dr. Salih Kenan ŞAHİN

Uzm. Dr. Salih Kenan ŞAHİN Soğuk ve Algınlığı Grip Uzm. Dr. Salih Kenan ŞAHİN 1 Soğuk algınlığı ve Grip Kış mevsimi gelince akla soğuk algınlığı ve grip salgınları gelir. Soğuk algınlığı ve grip ayrı rahatsızlıklardır. Solunum yollarının

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME ENGERIX-B 10 mikrogram / 0,5 ml Enjeksiyon için süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Rekombinant hepatit B aşısı, adsorbe edilmiş LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ:

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

AŞILANMA VE ÇOCUK SAĞLIĞI 11

AŞILANMA VE ÇOCUK SAĞLIĞI 11 AŞILANMA VE ÇOCUK SAĞLIĞI 11 Sabahat Tezcan ve Elif Kurtuluş Yiğit Bu bölümde 12-23 aylık çocukların aşılanması, beş yaş altı çocuklarda akut solunum yolu enfeksiyonunun varlığı ve evlenmiş kadınların

Detaylı

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir?

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir? TÜBERKÜLOZ Verem; TB; TBC; Hava yoluyla yayılan bulaşıcı akciğer hastalığıdır. Akciğer dışında kemik, lenf bezleri, böbrek, beyin zarları gibi diğer organları da tutabilir. Tüberküloz bakterisi Mycobacterium

Detaylı

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş;

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; TİFO Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; Tifo ve paratifo hastalığı Salmonella bakterisi ile meydana gelen sistemik enfeksiyon hastalıklarıdır. Tifoya Salmonella typhi paratifoya ise Salmonella paratyphi neden

Detaylı

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME

KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME KORUMA AŞISI İÇİN MUVAFAKATNAME Çocuklar için Encepur 0,25 ml İnaktive edilmiş bahar-yaz ensefaliti (Tick-Borne ensefaliti - TBE) virüsü içeren adsorbe aşı LÜTFEN AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ: ( Lütfen

Detaylı

Teenage Immunisations (Turkish) [cover page] Ortaokul yaşındaki aşılar. aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur

Teenage Immunisations (Turkish) [cover page] Ortaokul yaşındaki aşılar. aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur [cover page] Ortaokul yaşındaki aşılar aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur [page 2] Dünya genelinde, sağlık üzerinde en önemli etkiyi yaratan iki toplumsal sağlık müdahalesi temiz su ve aşılardır.

Detaylı

Seyahat Öncesi Aşılanma. Zeliha KOCAK TUFAN Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Seyahat Öncesi Aşılanma. Zeliha KOCAK TUFAN Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Seyahat Öncesi Aşılanma Zeliha KOCAK TUFAN Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Seyahat Sağlığı Risk değerlendirilmesi: Gidilen yer! Sağlık durumu! Yol-culuk! Seyahat planı! Anlık Değerlendirme: Centers

Detaylı

RSV. RSV kennen. Anne babaların bilmesi gereken bir virüs. Kinder schützen

RSV. RSV kennen. Anne babaların bilmesi gereken bir virüs. Kinder schützen RSV kennen Kinder schützen RSV Anne babaların bilmesi gereken bir virüs. Pek tanınmayan bir virüse dair bilgiler - RSV enfeksiyonu riskini nasıl azaltabileceğinize yönelik pratik ipuçları. Bu brosürün

Detaylı

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir?

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir? TÜBERKÜLOZ Verem; TB; TBC; Hava yoluyla yayılan bulaşıcı akciğer hastalığıdır. Akciğer dışında kemik, lenf bezleri, böbrek, beyin zarları gibi diğer organları da tutabilir. Tüberküloz bakterisi Mycobacterium

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

Ulusal Aşı Takvimi. (Genel bakış ve Yenilikler) Ara Güler in objektifinden

Ulusal Aşı Takvimi. (Genel bakış ve Yenilikler) Ara Güler in objektifinden Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Bursa Ulusal Aşı Takvimi (Genel bakış ve Yenilikler) Ara Güler in objektifinden Aşı niçin yapılır?

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 AŞILAMADA AMAÇ Aşı ile korunulabilir hastalıkları engellemek Enfeksiyon kaynaklı mortaliteyi azaltmak Enfeksiyon kaynaklı morbiditeyi azaltmak HİÇBİR AŞININ HERKES İÇİN TAMAMEN ETKİN VE GÜVENİLİR OLMASI

Detaylı

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu

Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS EĞİTİMİ Acquired Immune Deficiency Syndrome Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu AIDS Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor. Tanzanya da AIDS yetimleri AIDS Nedir? AIDS, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalıktır.

Detaylı

Beyin Tümörü Sinir sisteminin (Beyin, omurilik ve sinirlerin) tümörleri, sinir dokusunda bulunan çeşitli hücrelerden kaynaklanabilir ya da vücudun başka bir yerindeki habis tümörün genellikle kan yolu

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1 Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Nedir? Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalıktır.

Detaylı

KRİYOGLOBÜLİN. Cryoglobulins; Soğuk aglutinin;

KRİYOGLOBÜLİN. Cryoglobulins; Soğuk aglutinin; KRİYOGLOBÜLİN Cryoglobulins; Soğuk aglutinin; Kriyoglobülin kanda bulunan anormal proteinlerdir ve 37 derecede kristalleşirler. Birçok hastalık sırasında ortaya çıkabilirler ancak vakaların %90ı Hepatit

Detaylı

Siz ve çocuğunuz için bilgiler

Siz ve çocuğunuz için bilgiler Turkish İNSAN PAPİLLOM VİRÜSÜ (HPV) AŞISI HUMAN PAPILLOMAVIRUS (HPV) VACCINE Siz ve çocuğunuz için bilgiler DECember 2013 NSW Health, ergen yaştakiler için Ulusal lık ve Tıbbi Araştırmalar Konseyi (National

Detaylı

Şehnaz HATİPOĞLU Aile Hekimliği Uzmanı İzmir, 2016

Şehnaz HATİPOĞLU Aile Hekimliği Uzmanı İzmir, 2016 Şehnaz HATİPOĞLU Aile Hekimliği Uzmanı İzmir, 2016 Aşılama Birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hekim ve diğer personelin temel görevlerinden biri çocuk sağlığının korunmasıdır. Hastalıkların

Detaylı

SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU

SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU SAINT-JOSEPH LİSESİ EĞİTİM VAKFI ÖZEL KÜÇÜK PRENS OKULLARI ÖĞRENCİ KAYIT FORMU ÖĞRENCİ ANNE BABA 1-ÖĞRENCİNİN / / 20 TC Kimlik Numarası (Gün, Ay, Yıl) Cinsiyeti Anne Baba Ayrı mı? Evet ise kiminle beraber

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

İmmünkompromize Konakta Aşılama Rehberi. Uzm.Dr. Ebru DİK İzmir Bozyaka E.A.H

İmmünkompromize Konakta Aşılama Rehberi. Uzm.Dr. Ebru DİK İzmir Bozyaka E.A.H İmmünkompromize Konakta Aşılama Rehberi Uzm.Dr. Ebru DİK İzmir Bozyaka E.A.H 2013 IDSA İmmünkompromize Kişilerin Aşılanması İçin Klinik Uygulama Rehberi Bu rehber, immünkompromise hastaların ve onlarla

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

Hepatit'in her türü ölümcül değildir

Hepatit'in her türü ölümcül değildir On5yirmi5.com Hepatit'in her türü ölümcül değildir Hepatit ve Hepatit türlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Aziz Hacibektaşioğlu ile konuştuk. Yayın

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır.

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır. KULLANMA TALİMATI HEDNAVİR 0,5 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 0,5 mg entekavir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon,

Detaylı

Burun tıkanıklığıyla birlikte nezle? Sinupret Şurup. salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır

Burun tıkanıklığıyla birlikte nezle? Sinupret Şurup. salgıları çözer burnu açar başı rahatlatır Burun tıkanıklığıyla birlikte nezle? Sinupret Şurup Büyükler ve kü çü yıda fayd kler için çok sa b alı öneriler ve ilgiler Nezle Çocukların sık sık nezleye yakalanmasının nedenleri Çocuğun bağışıklık sistemi

Detaylı

13 aylığa kadar olan bebekler için Çocukluk dönemi aşıları ile ilgili Rehber

13 aylığa kadar olan bebekler için Çocukluk dönemi aşıları ile ilgili Rehber [cover page] 13 aylığa kadar olan bebekler için Çocukluk dönemi aşıları ile ilgili Rehber Aşı Çocuğunuzu korumanın en güvenli yoludur [page 2] Dünya genelinde, sağlık üzerinde en önemli etkiyi yaratan

Detaylı

A guide to childhood immunisations for babies up to 13 months of age. (TURKISH)

A guide to childhood immunisations for babies up to 13 months of age. (TURKISH) A guide to childhood immunisations for babies up to 13 months of age. (TURKISH) [p.1] 13 aylığa kadar olan bebekler için çocuk aşıları kılavuzu Aşılar - çocuğunuzun hayatını korumak için en güvenli yol

Detaylı