Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S3G2K_3AS_16_06_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S3G2K_3AS_16_06_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI"

Transkript

1 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S3G2K_3AS_16_06_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Adı Soyadı:... Öğrenci No:... Sınıfı:... Yukarıdaki alanı siyah TÜKENMEZ kalemle ve büyük harflerle okunaklı bir şekilde doldurunuz. GENEL AÇIKLAMALAR 1.Bu soru kitapçığında Toplam 89 soru bulunmaktadır. 2. Bu test için verilen cevaplama süresi 110 dakikadır. 3.Sınav başladıktan sonraki 20 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacaktır. Ancak sınava geç başlayan öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Sınava ilk 20 dakikadan daha geç gelen öğrenciler sınav salonuna alınmayacaktır. 4.Cevaplamaya istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. 5. Test kitapçığındaki her sorunun yalnızca bir doğru cevabı vardır. Bir soru için birden fazla cevap yeri işaretlenmişse o soru yanlış cevaplanmış sayılacaktır. 6.Sınava cep telefonu ile girmek kesinlikle yasaktır. 7.Bu kitapçıktaki soruların cevapları, kitapçıkla birlikte verilen cevap kâğıdında ayrılmış olan yerlere, kurşun kalemle işaretlenecektir. Tükenmez kalem kullanılmayacaktır. Cevap kâğıdı buruşturulmayacak, üzerine gereksiz hiçbir işaret konulmayacaktır. 8.Bu sınavın değerlendirilmesi doğru cevap sayısı üzerinden yapılacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle, her soruda size en doğru görünen cevabı işaretleyerek cevapsız soru bırakmamanız yararınıza olacaktır. 9.Sınav başlangıcından sonra ilk 20 dakika ve son 10 dakika sınav salonundan çıkmaya izin verilmeyecektir. 10. Sınav sırasında tuvalete gitmek kesinlikle yasaktır Eski ehir Osmangazi niversitesi T p Fak ltesi Bu testteki sorular n her hakk Eski ehir Osmangazi niversitesi T p Fak ltesi Dekanl 'na aittir. zinsiz kopyalanamaz, o altmak amac yla bas lamaz, elektronik ortamda yay nlanamaz.

2 Genel 1. Akut karın bulgularıyla acilen ameliyata alınan gebe kadının torsiyone olmuş bir over kitlesinin bulunduğu saptanmıştır. Kistin tipi en büyük olasılıkla A) Folikül kisti B) Over apsesi C) Endometrioma D) Korpus luteum kisti E) Kistik teratom 2. Kırk altı yaşında klimakterik semptomları olan bir olguda Kemik mineral dansite(kmd) ölçümünde L5 düzeyi - vertebra için T-Değeri(skor): -2 Standart deviasyon olarak rapor edilmiştir.bu olgu için değerlendirmeniz nedir? A) Normal B) Osteopeni C) Osteoporoz D) Şiddetli Osteoporoz E) Paget hastalığı 3. Aşağıdakilerden hangisinde overlerde çukulata kisti oluşur? A) Adenomyozis B) Korpus luteum kisti C) Endometriozis D) Karsinoid tümör E) Endometroid tümör 4. Otuz altı yaşında gravid 2 para 1 olgu 28 gebelik haftasında rutin prenatal muayene için başvuruyor. Hafif bulantı dışında herhangi bir şikayet tanımlamayan olgunun bir önceki gebeliğinde gestasyonel hipertansiyon olduğu saptanıyor. Yapılan fizik muayenesinde dört saat ara ile alınan iki kan basıncı değeri 140/95 mmhg; vücut kitle indeksi (BMI) 30 kg/m2 olarak rapor ediliyor. Yapılan idrar tetkikinde 2+ protein kaçağı olması üzerine perinatoloji uzmanı ile birlikte klinik plan hakkında değerlendirme yapılıyor Bu olguda en optimal klinik yaklaşım planı A) Magnezyum sülfat ile eklampsi profilaksisi B) Yatak istirahatı önerisi ile ayaktan izlem C) Doğum indüksiyonu D) Şiddetli preeklampsi bulguları ve fetal değerlendirme açısından hastanede yakın gözlem E) Kısa etkili, akut antihipertansif tedavi 5. Hiperemezis gravidarum tedavisinde aşağıdaki ilaç gruplarından hangisi kullanılmaz? A) H1 reseptör blokör ilaçlar B) Dopamin antagonistleri C) Cholinerjik ajanlar D) Steroidler E) Benzodiazepinler 6. Aşağıdakilerden hangisi Levonorgestrel salıcı Rahim içi araç için yanlıştır? A) Gebelik gerçekleşirse konjenital anomaly riskini arttırır. B) Gebelik gerçekleşirse spontan abortus riskini arttırır. C) Gebelik gerçekleşirse erken doğum riskini arttırır. D) Tüm kadınlar ile karşılaştırıldığında ektopik gebelik riskini arttırmaz. E) PID riskini arttırmaz. 7. Gün-3 :FSH, LH : < 5mIU/ml, E2 < 40pg/ml, Medroksi Progesteron Asetat 10mg/gün, 7 gün süreli kullanımı sonrası Progesteron çekilme kanaması olmamış,ultrasonografide Endometrium kalınlığı : <5mm olarak bulunmuş olan olgu için tanınız nedir? A) Hiperprolaktinemi B) Hipergonodotropik Hipogonadizm C) Hipogonodotropik Hipogonadizm D) Normogonodotropik Anovulasyon E) Progesteron rezistansı 8. Otuz iki yaşında gravida 4 para 2, 28 hafta 4 günlük gebe olgu vajenden ani bir sıvı gelişi ve kasık ağrısı nedenli doğum kliniğine başvuruyor Öyküsünde iki adet 32 hafta preterm vajinal doğum yaptığı mevcut.. Steril spekulum muayenesinde servikal açıklık yok; arka fornikste gözlenen sıvı örneğinde PAMG (Amnisure) pozitif olarak saptanıyor. Hekim koryoamniyonit şüphesi ile daha detalı klinik ve laboratuar değerlendirme yapıyor. Bu olguda koryoamniyonit şüphesi açısından yapılan değerlendirmede hangi klinik parametre en az bilgi değeri taşır? A) Annede ateş ve nabız B) Fetal taşikardi C) Pis kokulu akıntı D) Fetal pozisyon ve sevikal açıklık E) Uterin hassasiyet 2

3 9. Aşağıdakilerin hangisinde görülen kanserlerin evre tayini, tedavi amaçlı cerrahi girişim öncesi klinik yöntemlerle yapılabilir? A) Serviks B) Endometriyum C) Vulva D) Over E) Fallop tüpü 10. Eksternal ve internal pelvik organları besleyen aşağıdaki arterlerden hangisi hipogastrik arterin dalı değildir? A) İnternal pudental arter B) Vaginal arter C) Obturator arter D) Uterin arter E) Ovaryan arter 11. Otuz yaşında, 13 haftalık tekil gebelik olgusu rutin muayene amaçlı kadın-doğum kliniğine başvuruyor. Obstetrik ultrasonografi yapılan olgu bilgilendirilerek takibe alınıyor ve rutin laboratuar tetkikleri planlanıyor. Bu olguda hangi değerlendirme obstetrik ultrason muayenenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır? A) Baç çevresi ölçümü B) Karın çevresi ölçümü C) Orta serebral arter tepe sistolik kan akım hızı ölçümü D) Femur uzunluğu ölçümü E) Nukal saydamlık ölçümü 12. Hangisi endometrium karsinoması risk faktörlerinden biri değildir? A) Obesite B) İnfertilite C) Sigara kullanımı D) Granuloza hücreli tümör E) Geç menapoza girme 13. Yirmi dört yaşında, 17 haftalık tekil gebelik olgusu, üçlü test sonucu tarama testi sonucu trizomiler için <1:1000 olmasına rağmen yapılan detaylı fetal anatomık ultrason değerlendirilmesine alınıyor Ultrason incelemesi sonucunda Fallot tetralolojisi uyumlu bulgular elde ediliyor. Bunun üzerine aileye prenatal danışmanlık veriliyor. Prenatal danışmanlık sonrası yapılan prenatal tanı testi 22q11 mikrodelesyonu olarak rapor ediliyor. Sonrasında yapılan ayrıntılı prenatal danışmanlık sonrasında. aileye gebelik terminasyonu seçeneği sunuluyor Bu olguya yapılan prenatal tanı yöntemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Koryonikvillus örneklemesi (CVS) ile konvansiyonel karyotipleme B) Amniyosentez ile konvansiyonel karyotipleme C) Kordosentez ile a-cgh (comparativegenomichybridisation) D) Amniyosentez ile a-cgh (comparativegenomichybridisation) E) Maternalkanda fetal DNA analizi 14. Endometrium adenocarsinoması olan hangi hastada tam cerrahi evreleme yapmak gerekir? A) Seröz, clearcell histoloji B) Grade 3 tümör C) Servikal tutulumu varlığı D) Derin myometrial invazyon varlığı E) Hepsi 15. Aşağıdaki testlerden hangisi hipermezis nedeniyle yatırılan bir hastada istenecek rutin testlerden değildir? A) Glukoz B) Tam idrar tahlili C) TSH D) İnsülin E) AST-ALT 16. Prenatal tanı amacıyla yapılan fetal ultrasonografide, aşağıdaki anomalilerden hangisinin varlığı durumunda aneuploidy riski en azdır? A) Gastroşizis B) Kistik higroma C) Duodenal atrezi D) Omfalosel E) Diyafragmatik herni 3

4 17. Aşağıdaki nedenlerden biri hariç diğerleri kadında osteoporoz için risk faktörüdür.hariç olarak düşündüğünüz yanıtı seçiniz? A) Hiperparatiroidi B) Cushing hastalığı C) Kortikosteroid,Heparin kullanımı D) Egzersiz E) Kr. Renal ve hepatik yetmezlik 18. Son adet tarihinden emin olan 27 yaşında gravida 2;para 1 (sezaryen ile) olgu 34 gebelik haftasında poliklinik muayenesine başvuran olgunun kan başvuru basıncı değeri 140/100 mmhg. Spot idrarda 1+ protein kaybı mevcut. Yapılan obstetrik ultrasonografik muayene sonucunda; fetal ölçümlerin 27 hafta ile uyumlu ve oligohidramniyos hali mevcut olarak rapor edilmiştir. Yapılan umbilikal arter doppler ultrasonda diyastolsonu ters akım saptanan olgu Perinatoloji uzmanlı tarafından değerlendirmeye alınıyor Bu olguda uygulanabilecek ilk basamak klinik yaklaşım ne olmalıdır? A) Acil sezaryen ile doğum B) saat yakın fetal izlem ve duktusvenosus akım bozulmasına kadar izlem C) 4-5 gün aralar ile poliklinik kontrolleri D) Akut hipertansif tedavi ve kortikosteroid tedavisi altında 48 saat izlem E) Doğum indüksiyonu 19. Yirmi dört yaşında gravida 2;para 0; vücut kitle endeksi 32 kg/m2; polikistik over sendromu öyküsü olan, 26 gebelik haftasında bol vajinal kanama ile kliniğe başvuruyor. Başvuru sırasında kan basıncı değerinin 180/110 mmhg, nabız 80/dk olduğu saptanıyor. Zamanla gözlemde olgunun soğuk terlediği ve sık nefes aldığı gözleniyor. Ayrıca, olgu aşırı derece karın ağrısı tarifliyor.ypılan ultrasonografide plasenta da kanama alanı gözlenmiyor Yirmi beş dakika alınan kan basıncı değerleri 80/50mmHg, nabız 110/dk olduğu, kanamanın pıhtılaşmadığı gözleniyor. Bu olguda en olası doğum öncesi kanama nedeni A) Plasenta previa B) Servikal bloody show (nişan atılması) C) Vazaprevia D) Servikal yırtık E) Ablasyo plasenta 20. Aşağıdaki fetal iyilik hali testlerinden yanlış negatiflik hızı en düşük olan A) Biyofizik profil skorlaması B) Kontraksiyon stres testi C) Fetal hareket sayımı D) Non-stress test E) Modifiye biyofizik profil skorlaması 21. Primer peritoneal tümörler, aşağıdaki epitelyal over tümörlerinin hangisinden histolojik olarak ayırt edilemez? A) Müsinöz B) Seröz C) Endometrioid D) Mezonefroid E) Brenner 22. Nullipar bir hastada doğumun ikinci evresi sırasında minimum servikal açılma hızı aşağıdakilerden hangisidir? A) 1 cm/saat B) 1.2 cm/saat C) 1.5 cm/saat D) 1.8 cm/saat E) 2 cm/saat 23. Jinekoloji pokikliniğine sağlık yakınması ile başvuran hastada yakınmaya neden olan sağlık sorununun tanısı için kullanılan yöntemler hangi sıra ile yapılmalıdır? A) Öykü, pelvik muayene, laboratuar tetkikleri, fizik muayene B) Öykü, fizik muayene, pelvik muayene, laboratuar tetkikleri C) Laboratuar tetkikleri, Öykü, pelvik muayene, fizik muayene D) Pelvik muayene, Öykü, fizik muayene, laboratuar tetkikleri E) Pelvik muayene, fizik muayene, Öykü, laboratuar tetkikleri 24. Hangi tip immünoglobulinler plasentayı geçer? A) Ig A B) Ig E C) Ig G D) Ig M E) Hiçbiri 4

5 25. Serviks kanserinin FIGO evreleme sistemine göre, evre IIa ve IIb, birbirinden aşağıdaki parametrelerden hangisiyle ayırt edilir? A) İnvazyon derinliği B) Vajina tutulumu C) Parametriyal tutulum D) Pelvik duvara yayılım E) Lezyon büyüklüğü 26. Amenoresi olan bir kadında gonadotropinler düşükse aşağıdakilerden hangisi tanı olarak düşünülmez? A) Kalmann sendromu B) Gonadal disgenezi C) Anoreksiya nervosa D) Panhipopituarizm E) Sheehan sendromu 30. Otuz dört yaşında, iki çocuklu 8 haftalık gebede, evre III serviks kanseri saptanıyor. Bu hastanın tedavisinde en uygun yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? A) 34. haftada sezaryen ve radyoterapi B) Termde doğum ve radyoterapi C) Hemen histerektomi ve radyoterapi D) Radikal histerektomi ve lenf nod diseksiyonu E) Hemen radyoterapi 31. Preterm eylem tedavisinde kullanılmayan hangisidir? A) McDonald sütürü (serklaj) B) Oksitosin antagonisti (Traktosil) C) Ritodrin D) Magnezyum sülfat E) Nifedipin 27. Menoraji oluşma riski hangi tip leiomyoma uteride en fazladır? A) Parazitik B) Subseröz C) İntraligamenter D) Submüköz E) Servikal 32. Aşağıdaki testlerden hangisi gebelik izlemi sırasında tüm muayenelerde yapılmalıdır? A) Karaciğer fonksiyon testleri B) Kan sayımı C) Böbrek fonksiyon testleri D) Biyofizik profil skorlaması E) Tansiyon ölçümü 28. Üç aylık gebe olup, abortus insipiens tanısı ile hastaneye yatırılmış ağrılı ve kanamalı bir hastaya, aşağıdakilerden hangisi uygulanmalıdır? A) Hormon tedavisi B) Yatak istirahati C) Acil küretaj D) Histeretomi E) Serklaj operasyonu 29. Hipokrat temel felsefesini aşağıdaki cümlelerden hangisi en iyi anlatır? A) Hemen iyileştir. B) Elinden gelenin en iyisini yap. C) Düşün ve tedavi et. D) Önce zarar verme. E) Tedavi et. 33. Yirmi dört yaşında, 35 haftalık tekil gebelik olgusu, 3 hafta fetal büyüme kısıtlılığı nedenli kadın doğum kliniğinde muayene edilerek obstetrik ultrason ve doppler incelemesi ile değerlendiriliyor. Kalp ön yükünün arttığına dair bulgular tespit edilmesi üzerine olgu kliniğe yatırılıyor Bu olguda yapılan obstetrik doppler incelemesinde hangi damar fetal kalbin ön yükünü yansıtmaktadır? A) Duktus arteriosus B) Orta serebral arter C) Umbilikal arter D) Duktus venosus E) Uterin arter 34. Polikistik over sendrumunun uzun vadede etkisi olmayan hangisidir? A) Hiperinsulinemi B) Koroner arter hastalığı C) Meme Ca D) Endometrium Ca E) Osteoporoz 5

6 35. Yirmi bir yaşında gravida4;para 3 olgu 28 gebelik haftasında ağrısız aşırı miktarda ve pıhtılı vajinal kanama şikayeti ile doğum servisine başvuruyor. Yapılan ilk değerlendirmede kan basıncı 110/70 mmhg, nabız 110/dk, solunum 16/dk saptanıyor. Yapılan kardiyotokografik incelemede fetal kalp hızı 130 atım/dk olarak saptanıyor. Uterin hassasiyet veya kontraksiyon saptanmayan olgu servise takibe alınıyor. Yapılan obstetrik ultrasonografide plasentanın ön yüzde olduğu ve plasenta arkasında laküner alanlar olduğu gözleniyor. Kortikosteroid profilaksisi başlanan olgu 37 haftada acil sezaryen ile makat prezentasyonu ile doğurtuluyor. Doğum sonu dönemde uterin tonusu normal olan olgunun doğum sonu ilk 6 saatte dönemde kanaması devam eden olgu tekrar laparotomiye alınarak uterin arter ligasyonu yapılıyor Bu olguda en olası postpartum kanama nedeni tanı aağıdakilerden hangisidir? A) Uterus rüptürü B) Vazaprevia C) Plasenta perkreta D) Uterin atoni E) Ablasyo plasenta 36. Konsepsiyon materyalinde yapılan incelemede aneuploidy saptanan bir düşükte bir sonraki gebelik ile iligili olarak hangisi doğrudur? 38. Vulva kanserlerinde en önemli prognostik faktör A) Histolojik diferansiyasyon B) Lenf nodu tutulumu C) Tümör derinliği D) Stromal invazyon derinliği E) Tümör çapı 39. Üç yıllık Primer infertil olgu olarak müracaat eden olgunun HSG de anormal bulgusu yok,eşinin Semen Analiz sonucu:normozoospermi gelmiş.kendisinin Gün-3 Hormon analiz değerlerinden FSH,LH,E2 değerleri normal. Prolaktin düzeyi ise Laboratuvar normal değerleri 2 katı yükseklikte saptanılmış. Bu olgu için öncelikle hangi hormon analizlerini isterdiniz? A) TSH,Serbest-T4 B) Kortizol C) Androstenodion D) Testosteron E) Paratiroid 40. Kırk bir haftalık bir gebenin doğum eyleminde uygulanan nonstres test paterni aşağıda verilmiştir. Amniyotik sıvı endeksi normal olan hastada izlemde hangi yaklaşımın yapılması gereklidir? A) Düşük riski 100%'dür. B) Reciprokal translokasyon nedeniyle sonraki gebelikte de risk artar. C) Robertsonian translokasyon nedeniyle sonraki gebelikte de risk artar. D) Over rezervi incelenmelidir. E) Sonraki gebelikte IVF'e yönlendirmek gereklidir. 37. Yirmi iki yaşındaki kadın hastanın karın ağrısı şikayetiyle acil servise başvuruyor. Hastanın anamnezinden ağrının iki gündür hafif hafif devam ederken son üç saatte şiddetlenmesi nedeniyle hastaneye başvurduğu öğreniliyor. Hastanın bir yıllık evli olduğu ve hiç çocuğunu olmadığı öğreniliyor. Hastanın jinekolojik sorgumasında son adet tarihinin yaklaşık 45 gün once olduğu ve adet düzeninin normalde 28 günde bir 3-4 gün süren kanamalardan ibaret olduğu öğreniliyor. Hastanın fizik muayesinde sağ alt kadranda defans ve rebound saptanıyor. Mevcut bilgilerle, hastaya ayırıcı tanı yapıldığında aşağıdaki parametrelerden hangisinin değerlendirimesine ilk planda gerek yoktur? A) Acil sezaryen B) Doppler ultrasonografi C) Vibroakustikstimulasyon D) Spontan izlem E) Biyofizik profilskorlaması A) Hemoglobin B) HCG (human koryonik gonadotropin) C) Pelvik ultrasonografi D) FSH (Follikül stimüle edici hormon) E) Beyaz küre 6

7 41. Fetalbiparietal çapın pelvik inlet seviyesine gelmesine ne ad verilir? A) Fleksiyon B) Eksternal rotasyon C) Angajman D) Ekstansiyon E) Eksternal rotasyon 42. Hipokrat yemini aşağıdaki unsurlardan hangisini içermez? A) Meslektaşlara saygı B) Mesleği öğreten hocalara saygı C) İnsan hayatına saygı D) Yasalara uyma E) Hekimlik sanatının inceliklerinin tüm topluma öğretilmesi 43. Hangi ikiz gebelik tipinde prognoz en kötüdür? A) Dizigotik dikoryonik diamniotik B) Monozigotik dikoryonik diamniotik C) Monozigotik monokoryonik diamniotik D) Monozigotik monokoryonik monoamniotik E) Hiçbiri 44. Aşağıdaki bağlardan hangisi ovaryumu pelvis duvarına asar? A) Ligamentum suspensorium ovarii B) Ligamentum ovarii proprium C) Mezovaryum D) Mezosalpenks E) Ligamentum latum uteri 45. Komplet molde en sık görülen karyotip A) 45 X B) 46 XX C) 46 XY D) 69 XXX E) 69 XXY 46. Total uterin prolapsusu olan bir kadında hangi durumun varlığında sadece izlem yapılmamalıdır? A) Hepatomegali B) Vaginal erozyon, C) Myoma uteri D) Hidronefroz E) Kardiomegali 47. Gebelikte kalp hastalıklarını yönetimi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Kalp yetmezliğinin erken tanısı önemlidir B) Genel olarak doğum eylemin de hipotansiyondan kaçınılmalıdır C) Doğum şekli olarak sezaryen tercih edilmelidir D) Doğumda epidural analjezi önerilmelidir E) Kanama kontrolü dikkatli yapılmalıdır 48. Vajinal kanama ile başvuran 64 yaşındaki kadında, aşağıdakilerden hangisinin kanamaya neden olma olasılığı en düşüktür? A) Dışarıdan östrojen kullanımı B) Atrofik endometrit C) Endometrial kanser D) Endometrial stromal sarkom E) Endometrial polip 49. Altmış üç yaşında kadın hasta 6 haftadır süren postmenopozal kanama ile başvurmaktadır. Hastanın cinsel hikayesinden 10 yaşında menarş ve ömür boyu oligomenoresi olduğu anlaşılıyor. Ömür boyu hafif kilolu olduğunu belirtmekte ve şu anda da 85 kg ağırlığında, 155 cm boyundadır. Hasta 56 yaşında menopoza girdiğini ve hormon replasman tedavisi almadığını belirtiyor. Yüksek-normal hipertansiyonu ve erişkin yaşta başlayan diabetes mellitus dışında belirgin bir hastalığı bulunmuyor. Oral hipoglisemikler dışındı da ilaç kullanmıyor. Posmenopozal bir kadın kanamayla başvurursa ; Aşağıdaki tetkiklerden hangisi tanısının konulması için en önemlidir? A) Pap smear B) Endometrial biyopsi C) Pelvik tomografi D) Pelvik ultrason E) Histeroskopi 50. Baş geliş fetüste normal doğumun kardinal hareketlerinden olan fleksiyonun sonunda pelvik girime ilerleyen fetal başın en kısa anteroposterior çapı A) Oksipitofrontal çap B) Oksipitomental çap C) Suboksipitobregmatik çap D) Biparietal çap E) Temporooksipital çap 7

8 51. Leiomyoma uterinin 35 yaşından büyük kadın populasyonunda görülme oranı nedir? A) %3-5 B) %5-10 C) %10-15 D) %20-25 E) % Tokoliz uygulamasında hangisi diabetik gebelerde ilk seçim olarak kullanılmamalıdır? A) Ritodrin B) Kalsiyum kanal blokerleri C) Mg SO4 D) Nifedipin E) NSAID 53. Hangisi preterm eylem tanısında kriter değildir? A) Etkin uterinkontraksiyonların varlığı B) Ağrı olması C) Servikste silinmenin varlığı/ilerlemesi D) Gebelik haftası E) Servikal silinme 54. İleri derecede Pelvik Organ prolapsusu olan hasta için hangisi doğru değildir? A) Tüm fasia defektleri onarılmalıdır. B) Apikal prolapsusu olanlara kolpopeksi operasyonları yapılmalıdır. C) Vaginal histerektomi yapılması yeterlidir. D) Üretral sfinkter yetmezliği olanlara eş zamanlı anti-inkontinans op. yapılmalıdır. E) Rekürren olgularda mesh kullanılabilir. 56. Aşağıdakilerden hangisi gestasyonel diyabette kullanılan bir oral antidiyabetik olan glibürid ile ilgili olarak yanlıştır? A) Tedavi başarısızlığı %4 ile %20 arasında bildirilmiştir B) Neonatal hipoglisemi sıklığı insülinden fazladır C) Makrozomi sıklığı insülin ile benzerdir D) Plasentayı geçmez E) Glisemik kontrol insülin ile benzerdir 57. Aşağıdaki İnsan Papilloma virus tiplerinden hangisi vulvada siğil nedenidir? A) Tip 11 B) Tip 16 C) Tip 18 D) Tip 31 E) Tip Aşağıdaki prezentasyonların hangisinde vajinal doğum mümkün değildir? A) Verteks geliş oksiput anterior B) Verteks geliş oksiput posterior C) Yüz geliş mentum anterior D) Yüz geliş mentum posterior E) Makat geliş 59. Her tip stres inkontinansda başarı oranı en yüksek olan operasyon tipi hangisidir? A) Burch op. B) İğne süspansiyon op. C) Kelly Kennedy PÜP op. D) Gergisizmid-üretral sling op. E) Yapay sfinkter op. 55. Doppler ile fetal aneminin ön görülmesinde en sık olarak kullanılan fetal damar aşağıdakilerden hangisidir? A) Ductusvenozus B) Ductusarteriozus C) Orta serebral arter D) Süperiormezenterik arter E) Anterior serebral arter 60. Klinikte karşılaşılan endometriozis çeşitleri için aşağıda verilen bilgilerden biri yanlış bilgidir. Bu yanlış bilgiyi işaretleyiniz? A) Peritoneal Endometriozis B) Ovarian endometriozis C) Adenomyozis D) Rektovaginal septum (adenomyotik nodülleri) E) Ekstragenital Endometriozis 8

9 61. Otuz iki yaşında gravida 4 para 2, 33 hafta 4 günlük gebe olgu vajenden ani bir sıvı gelişi, kasık ağrısı nedenli doğum kliniğine başvuruyor Öyküsünde iki adet term vajinal doğum yaptığı mevcut. Olgunun kan basıncı değeri 110/70 mm Hg, nabız 80/dk. Muayene eden hekim tanıdan daha emin olmak amaçlı olguya daha detaylı değerlendiriyor Bu olguda hekimin yapacağı ilk basamak klinik yaklaşım A) Non-stres test B) Ultrason ile amniyon sıvı miktarının değerlendirilmesi C) Servise yatırılarak 48 saat yakın izlem D) Tokoliz ve kortikosteroid uygulaması E) Steril spekulum muayenesi ile servikal değerlendirme 62. Hangi tip Servikal lezyon varlığında tedavi etmeden sadece izlem yeterli olabilir? A) CIN I B) CIN II C) CIN III D) MikroinvazivKarsinom E) İnvazivkarsinom 63. Otuz yaşında kadında son 3 ay içinde batında hızla büyüyen kitle var. USG de 25 cmlik muhtemelen overe bağlı kistik yapı görülmüştür. En uygun yaklaşım A) 3 ay sonra kontrol B) Laparaskopi C) Laparatomi ve gerekli girişim D) En az iki siklus bekleme E) Hiçbiri 64. Tekrarlayan düşük nedeniyle konsepsiyon materyalinden yapılan incelemede en sık rastlanan otozomal kromozomal anomali hangisidir? 66. Aşağıdakilerden hangisinin disfonksiyonel uterus kanaması tedavisinde yararı yoktur? A) GnRH analogları B) Desmopresin C) Danazol D) Antiprostaglandinler E) Ergot alkaloitleri 67. Polikistik over sendromunda hirsutism gelişiminde rol alan en önemli faktör A) Hipertansiyon B) Hiperlipidemi C) Obesite D) Hiperandrojenemi E) Hiperglisemi 68. Pelvik muayene ile ölçülebilen pelvis çapı A) Diyagonal konjugat B) Obstetrikkonjugat C) Transvers çap D) Orta pelvis çapı E) Gerçek konjugat 69. Aşağıda over kanserleri ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Çölamik epitel kökenli kanser tipleri en sık görülen gruptur. B) Seröz tipler en sık görülen alt grubu oluşturur C) Tanı anında seröz tiplerde pelvis dışı yayılım musinöze göre daha fazladır D) Hob-nail cisimciği brenner tümöründe malignite tanısını koymada önemlidir. E) En büyük boyuta ulaşan tümör grubu musinöz tümörlerdir. A) Trizomi 1 B) Monozomi X C) Monozomi 21 D) Trizomi 16 E) Trizomi Aşağıdaki klinik tabloların hangisinde tekrarlayan abortus olmasını beklemeyiz? A) Uterin septum B) Sistemik lupus erititamotozis C) Mayer RokitanskyKüstner sendromu D) Myoma uteri E) Robertsonian translokasyonu 9

10 70. Otuz üç yaşında gravida 4;para 1, 31 gebelik haftasında trombofili olgusu rutin poliklinik kontrolü sırasında yapılan obstetrik ultrasonografik muayene sonucunda; fetal karın çevresinin 4 hafta geri kaldığı fakat diğer biyometrik ölçümlerin normal sınırlarda olduğu gözleniyor. Yapılan fetal iyilik hali değerlendirmesi sonucunda fetal asidemi riskinin arttığı sonucuna varılarak doğum kararı alınıyor. Bu olguda aşağıda belirtilen klinik parametrelerden hangisi fetal asidemiyi en doğru olarak yansıtmaktadır? A) Oligohidramniyos B) Umbilikal arter diyastol sonu akım kaybı C) Orta serebral arter diastol sonu akımın artması D) Duktusvenosus ters A dalgası E) Aortikistmusta ters akım oluşması 71. Jinekolojik Muayene en çok hasta hangi pozisyonda iken yapılır? A) Trandelenburg B) Ters Trandelenburg C) Diz Dirsek D) Litotomi E) Sol yan 72. Yirmi üç yaşında gravida1 para 0, 35 haftalık olgu kasık ağrısı ve vajenden ani sıvı gelme şikayeti ile kliniğe başvuruyor. Yapılan klinik değerlendirmede olgunun 4-6 saat ara ile alınan iki kan basıncı değeri: 140/100 mmhg; spot idrar tetkikinde proteine rastlanmıyor. Öyküde ara ara kan basıcı yüksekliklerini olduğu fakat doktora gitmediğini belirten olgunun vücut kitle endeksi 29 kg/m2.olarak saptanıyor.ancak yapılan değerlendirmede uterinkontrasiyonların olmadığı ve steril spekulum muayenesinde membran rüptürü olduğu tespit ediliyor.pelvik muayenesinde kemik pelvik darlık saptanmayan olguda verteks gelis, 2 cm açıklık %40 silinme tespit ediliyor. Bu olguda seçilecek optimal klinik yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir? A) Magnezyum sülfat, antihipertansiftedavi ile yakın izlem B) Fetal akciğer matürasyonu açısından kortikosteroid ve 24 saat sonra doğum C) İndomezin ve antihipertansif tedavi ile serviste terme kadar izlem D) Tokoliz ile 37 haftaya kadar yakın maternal ve fetal izlem ve sonrasında doğum E) Oksitosin ile doğum indüksiyonu 73. Premenstrual sendrom ile ilgili olarak hangisi doğrudur? A) Sadece afektif semptomlar vardır. B) Sadece somatik semptomlar vardır. C) Tüm menstrual siklus boyunca devam edebilir. D) Depresyon üzerine gelişebilir. E) Hem afektif hem de somatic semptomlar olmalıdır. 74. Aşırı kanamalı bir doğum sonrası laktasyonu olmayan bir kadında amenore nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Akromegali B) Cushing hastalığı C) Hiperprolaktinemi D) Sheehan sendromu E) Kallman Sendromu 75. Üçüncü kuşak oral kontraseptifleri diğerlerinden ayıran özellik nedir? A) <50 microgram estradiol içermeleri B) Progesterone olarak levonorgestrel içermeleri C) Estrojenolarakethynil estradiol ve progesterone olarak cyproteronacetat içermeleri D) >50 microgram estradiol içermeleri E) Progesterone olarak desogestrel içermeleri 76. Otuz altı yaşında G1P0 hasta 50 gr glukoz yükleme testi sonucu 168 mg/dl olması nedeniyle başvuruypr. Bu hastanın yönetiminde sonraki basamakta yapılması gereken A) Gestasyonel DM için diyet tedavisinin başlanması B) İnsülin başlanması C) Glukoz tolerans testi yapılması D) Ek yaklaşıma gerek yoktur - rutin antenatal tetkiklere devam edilmesi E) Glibürid tedavisi başlanması 77. On yedi yaşında G1P0 olan hastada aşağıdaki gebelik risklerinden hangisinin sıklığı artmamıştır? A) Preterm doğum B) Düşük doğum ağırlığı C) Gebeliğin hipertansif hastalıklar D) Fetal makrozomi E) Beslenme problemleri 10

11 78. Tip III stres inkontinansı olan bir kadına hangi operasyonun başarısı daha yüksektir? A) Burch op. B) İğne süspansiyon op. C) Kelly Kennedy PÜP op. D) Ön onarım. E) Gergisizmid-üretral sling op 79. Otuz bir yaşında, 12 haftalık tekil gebelik olgusu, kombine ilk trimester tarama testi trizomi 21 için 1:30 gelmesi üzerine prenatal tanı seçenekleri hakkında bilgilendiriliyor. Olgu bilgilendirme sonrası invazif prenatal tanı testini düşünmediğini; bunun yerine yüksek duyarlılıkta ve yanlış pozitiflik hızı çok düşük olan testi seçiyor. Hekim bu testin mozaisizm ve ikiz gebeliklerde kısıtlamaları olduğunu ve testin pahalı olduğunu vurguluyor. Bu olgu bilgilendirme sonrası hangi prenatal tanı ve/veya tarama testini seçmiştir? A) Koryonikvillüs örneklemesi (CVS) B) Kombine ilk trimester tarama testi C) Amniyosentez D) Fetal kan örneklemesi E) Maternal kanda fetal DNA analizi 80. Servik Squamöz hücreli kaserinin gelişiminden hangisi en çok sorumludur? A) HSV Tip I B) HPV Tip 16 C) HSV Tip II D) Hepatit B virüsü E) HPV Tip Premenstruel sendrom tanısında ilk seçenek tedavide hangisi kullanılır? A) Oral Eströjen B) Oral Progesteron C) Egzersiz D) Kalsiyumdan zengin diyet E) Magnezyumdan fakir diyet 83. Hangi durumda çoğul gebelik riski artar? A) Ovulasyon döneminde cinsel ilişkide bulunmak B) Sık cinsel ilişkide bulunmak C) Doğum kontrol hapı kullanırken gebe kalmak D) Ovulasyon indüksiyonu ile gebe kalmak E) Rahim içi araç varken gebe kalmak 84. Kolposkopide serviks kanserinin erken stromal invazyonunu en sık düşündüren bulgu A) Lökoplaki B) Asetobeyaz epitel C) Atipik damarlanma D) Punktuasyon E) Mozaik yapı 85. Aşağıdakilerin hangisinde gözlenen kanama disfonksiyonel uterin kanama olarak tanımlanır? A) Myoma uteri B) İdiopatik trombositopenik purpura C) Servisit D) Abortus imminens E) Polikistik over sendromu 86. Hangi korunma yöntemi ile HIV geçiş riski daha yüksektir? A) Prezervatif B) Diayafram C) Rahim içi araç D) Nonoxyl-9'lu spermicidal E) Kombine oral kontraseptifler 87. Serum hcg düzeyi hangi gebelik haftasında en yüksek (pik) seviyeye gelir? A) 6-7 hafta B) 8-10 hafta C) hafta D) hafta E) hafta 82. Ektopik gebelik en fazla hangi durumlarda ortaya çıkar? A) Geçirilmiş pelvik enflamatuvar hastalık öyküsü olanlarda B) Endometriotik implantı olanlarda C) Oral kontraseptif kullanımı olmayanlarda D) Tek tüpü kapalı, diğer taraf overinde ovülasyon olanlarda (transmigrasyon teorisi) E) Yeni evlilerde 11

12 88. Yirmi üç yaşında bekar olgu.kıllanma sorunu ile müracaatındaki tetkikleri sonucu, Adet Düzeni : Oligomenoreik,Kan düzeylerinde Androjen değerleri normal bulunmuş, klinik olarak hirsutismus bulguları saptanmış. Pelvik Ultrasonografisinde patolojik bir bulgu ya rastlanılmamış. Olgu için olası ilk tanı düşünceniz nedir? A) Ovarian Stromal Hipertekozis B) Androjen salan Over Tümörü C) Androjen salan Adrenal Tümörü D) PCO-Sendromu E) Cushing Sendromu Genel 1-e 2-b 3-c 4-d 5-c 6-a 7-c 8-d 9-a 10-e 11-e 12-c 13-d 14-e 15-d 16-a 17-d 18-a 19-e 20-b 21-b 22-b 23-b 24-c 25-c 26-b 27-d 28-c 29-d 30-e 31-a 32-e 33-d 34-e 35-c 36-d 37-d 38-b 39-a 40-d 41-c 42-e 43-d 44-a 45-b 46-d 47-c 48-e 49-b 50-c 51-d 52-a 53-d 54-c 55-c 56-b 57-a 58-d 59-d 60-c 61-e 62-a 63-c 64-d 65-c 66-e 67-d 68-a 69-d 70-d 71-d 72-e 73-e 74-d 75-e 76-c 77-d 78-e 79-a 80-b 12

13 81-c 82-a 83-d 84-c 85-e 86-d 87-b 88-d 13

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir?

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? 109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? A) Subserozal B) Pedinküle subserozal C) İntramural D) Servikal E) Tip 0 submukozal Soru kalitesiz

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2013 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S2G2K3AS_07_04_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S2G2K3AS_07_04_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S2G2K3AS_07_04_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Adı Soyadı:... Öğrenci No:... Sınıfı:... Yukarıdaki alanı siyah TÜKENMEZ kalemle

Detaylı

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir?

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? 86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? A) Angajman B) Pelvik girimden geçiş C) Orta pelvise giriş D) Pelvik çıkım düzlemine giriş E) Omuz

Detaylı

4. S I N I F - 2. G R U P 2. D E R S K U R U L U (Nefroloji, Endokrin, Üroloji, Jinekoloji, Obstetrik)

4. S I N I F - 2. G R U P 2. D E R S K U R U L U (Nefroloji, Endokrin, Üroloji, Jinekoloji, Obstetrik) Ü R O G E N İ T A L S İ S T E M H A S T A L I K L A R I - D O Ğ U M B İ L G İ S İ ( 0 2 Ş U B A T 2 0 1 5 1 0 N İ S A N 2 0 1 5 ) Dekan : Prof. Dr. Enr İHTİYAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof.

Detaylı

4. S I N I F - 1. G R U P 2. D E R S K U R U L U (Nefroloji, Endokrin, Üroloji, Jinekoloji, Obstetrik)

4. S I N I F - 1. G R U P 2. D E R S K U R U L U (Nefroloji, Endokrin, Üroloji, Jinekoloji, Obstetrik) Ü R O G E N İ T A L S İ S T E M H A S T A L I K L A R I - D O Ğ U M B İ L G İ S İ ( 1 0 K A S I M 2 0 1 4 1 6 O C A K 2 0 1 5 ) Dekan : Prof. Dr. Bekir YAŞAR Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof.

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

3 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA

3 EYLÜL 2014 ÇARŞAMBA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI D GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (01.09.2014 10.10.2014) 1 EYLÜL 2014 PAZARTESİ 09.30-10.20

Detaylı

2 EYLÜL 2015 ÇARŞAMBA

2 EYLÜL 2015 ÇARŞAMBA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI D GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (31.08.2015 16.10.2015) 31 AĞUSTOS 2015 PAZARTESİ

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

Jinekolojide teşhis ve muayene yöntemleri Esra Gür. Öğle tatili. Gebelikte sık karşılaşılan problemler Serkan Güçlü

Jinekolojide teşhis ve muayene yöntemleri Esra Gür. Öğle tatili. Gebelikte sık karşılaşılan problemler Serkan Güçlü 1. Hafta 09:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 12:00-13:30 13:30-14:30 14:30-15:30 15:30-16:30 17.11.2014 Staj Tanıtımı Prof Dr Serkan Güçlü Servis doğumhane tanıtımı Genital sistemin embriyoloji ve anatomisi

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

Op.Dr. Meryem Hocaoğlu Prof. Dr. Atıl Yüksel Prof. Dr. Cem Batukan 10/11/2013

Op.Dr. Meryem Hocaoğlu Prof. Dr. Atıl Yüksel Prof. Dr. Cem Batukan 10/11/2013 Op.Dr. Meryem Hocaoğlu Prof. Dr. Atıl Yüksel Prof. Dr. Cem Batukan 10/11/2013 İntrauterin adezyonlar (IUA), ilk olarak 1894 de Fritsch tarafından tarif edilmiştir. 1946 da Joseph G. Asherman, yayınladığı

Detaylı

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Olgu EKTOPİK GEBELİK Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Nisan 2010 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Gebelik olabilir, vajinal spotting kanama

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem IV Kadın Hastalıkları ve Doğum Stajı Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU Yrd. Doç.

Detaylı

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri

30.12.2014. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Özel Muayene ve Tanı Yöntemleri 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015 ) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ Slayt No: 26 4 4.)) ÖZEL MUAYENE VE TANI YÖNTEMLERİ 1.) Smear alma 2.) Vajinal kültür

Detaylı

GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA. Dr.Müjdat ŞİMŞEK

GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA. Dr.Müjdat ŞİMŞEK GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA Dr.Müjdat ŞİMŞEK EPİDEMİYOLOİ Üreme çağındaki kadınların vajinal kanama nedeniyle acil servise başvurmaları sıktır. Menoraji sağlıklı kadında %9 14 oranında görülür.

Detaylı

BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Prenatal tarama testleri kavramları Tarama testi: Normal vakalarda anormal sonuçlar, hasta vakalarda normal sonuçlar elde edilebilir.

Detaylı

86.Hiperemezis gravidarum tedavisinde Wernicke ensefalopatisini önlemek için aşağıdakilerden hangisi tercih edilmelidir?

86.Hiperemezis gravidarum tedavisinde Wernicke ensefalopatisini önlemek için aşağıdakilerden hangisi tercih edilmelidir? 86.Hiperemezis gravidarum tedavisinde Wernicke ensefalopatisini önlemek için aşağıdakilerden hangisi tercih edilmelidir? A) B1 vitamini verilmesi B) Hidrasyon C) Antiemetik verilmesi D) Antihistaminik

Detaylı

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE YÖNETİM

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE YÖNETİM ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE YÖNETİM Prof. Dr H.Mete TANIR Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Uzmanı Erken Membran Rüptürü (EMR) Erken membran

Detaylı

GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI

GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve 10.Hafta ( 17-21 / 11 / 2014 ) GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ VE GEBE BAKIMI Slayt No: 11 GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI 2 Doğum öncesi bakım şu amaçlara yönelik

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI IV. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI.

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI IV. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI IV. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI Grup C (8 Hafta) (02/09/2013-25/10/2013) Dekan Dekan Yardımcıları Eğitim Baş Koordinatörü

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Kadın Hastalıkları ve Doğum (Zorunlu) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan

Detaylı

ERKEN EVRE OVER KANSERİ VE BORDERLİNE OVER TÜMÖRLERİ. Dr. Derin KÖSEBAY

ERKEN EVRE OVER KANSERİ VE BORDERLİNE OVER TÜMÖRLERİ. Dr. Derin KÖSEBAY ERKEN EVRE OVER KANSERİ VE BORDERLİNE OVER TÜMÖRLERİ Dr. Derin KÖSEBAY OVER KANSERİ Over kanseri tanısı koyulduktan sonra ortalama 5 yıllık yaşam oranı %35 civarındadır. Evre I olgularında 5 yıllık yaşam

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ Prof. Dr. Fırat ORTAÇ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Jinekolojik Onkoloji Departmanı Polikistik Over Sendromu(PKOS)

Detaylı

4. SINIF 2.KURUL 4.Döngü

4. SINIF 2.KURUL 4.Döngü 4. SINIF 2.KURUL 4.Döngü GRUP 1 DERS PROGRAMI Ürogenital Sistem Hastalıkları, Doğum Bilgisi Ü R O G E N İ T A L S İ S T E M H A S T A L I K L A R I - D O Ğ U M B İ L G İ S İ ( 1 1 N İ S A N 2 0 1 6 1 7

Detaylı

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği İKİZ GEBELİKLERDE ULTRASONOGRAFİK TEMEL ÖZELLİKLER Prof. Dr. Hayri ERMİŞ İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hast. Ve Doğum A.B.D. Perinatoloji B.D. MONOZİGOTİK (TEK YUMURTA) %25 İKİZ GEBELİKLER ZİGOSİTE MONOKORYONİK-

Detaylı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Dr. Serhat IŞIK 13.10.2011 TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD

Detaylı

03.06.15 09:30 BİYOKİMYA-MİKROBİYOLOJİ-FARMAKOLOJİ 10:30 HALK SAĞLIĞI 11:30 PATOLOJİ 13:30 İYİ HEKİMLİK UYG. 6 Hafta. Kurul Süresi: 10 saat 10 saat

03.06.15 09:30 BİYOKİMYA-MİKROBİYOLOJİ-FARMAKOLOJİ 10:30 HALK SAĞLIĞI 11:30 PATOLOJİ 13:30 İYİ HEKİMLİK UYG. 6 Hafta. Kurul Süresi: 10 saat 10 saat Yeni Yüzyıl Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 215 216 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DERS KURULU 6 TIP TIP 332- ÜREME SİSTEMİ HASTALIKLARI

Detaylı

SINIF 4 3.grup (Kadın doğum, uroloji ve çocuk cerrahisi)

SINIF 4 3.grup (Kadın doğum, uroloji ve çocuk cerrahisi) SINIF 4 3.grup (Kadın doğum, uroloji ve çocuk cerrahisi) 31.8.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 09:30 Bilimsellik komitesi 10:30 Bilimsellik komitesi 11:30 Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi 13:30

Detaylı

Prof. Dr. M. Sait Yücebilgin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD

Prof. Dr. M. Sait Yücebilgin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Prof. Dr. M. Sait Yücebilgin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Semen analizi Ovülasyon değerlendirilmesi HSG vardır. Endike ise; Over rezervi tayini Laparoskopi söz konusudur.

Detaylı

Ders ve Staj Tarihleri 3.Grup 1.Grup 4.Grup 2.Grup

Ders ve Staj Tarihleri 3.Grup 1.Grup 4.Grup 2.Grup 31.8.2015 9.11.2015 1.2.2016 11.4.2016 08:30 Bilimsellik komitesi PAZARTESİ Bilimsellik komitesi 10:30 Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi 13:30 Bilimsellik komitesi Bilimsellik

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 14 ARALIK 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

DOĞUM ÖNCESİ BAKIM. Dr. Ferruh N. Ayoğlu. Halk Sağlığı Anabilim Dalı

DOĞUM ÖNCESİ BAKIM. Dr. Ferruh N. Ayoğlu. Halk Sağlığı Anabilim Dalı DOĞUM ÖNCESİ BAKIM Dr. Ferruh N. Ayoğlu Sevmek güzel şey delikanlım, l sev bakalım. Madem ki kafanın içerisinde ışıklı bir karanlık var, benden izin sana sev sevebildiğin kadar. Yaşanan her 1 dakika da:

Detaylı

ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLERİ IV. DERS KURULU ( 03 ŞUBAT 2014 14 MART 2014)

ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLERİ IV. DERS KURULU ( 03 ŞUBAT 2014 14 MART 2014) T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLERİ IV. DERS KURULU ( 03 ŞUBAT 2014 14 MART 2014) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM III

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 9 KASIM 2013

TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 9 KASIM 2013 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 9 KASIM 2013 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Derin İnfiltratif Endometriozis Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endometriozis Peritoneal Ovarian Derin infiltratif Anterior Mesane Posterior P1-Uterosakral ligament P2-Vajinal

Detaylı

Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi

Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi Postpartum kanama nedenleri, insidansı ve Türkiye mortalitesi Dr. D. Haluk Dervişoğlu Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Birincil doğum sonu kanama gözle saptanan,

Detaylı

30.12.2014. Kadın Hastalıklarında Uygulanan Muayene Metotları. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 16.Hafta ( 29.12-02.

30.12.2014. Kadın Hastalıklarında Uygulanan Muayene Metotları. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 16.Hafta ( 29.12-02. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015) KADIN HASTALIKLARINDA UYGULANAN MUAYENE METOTLARI Slayt No: 25 JİNEKOLOJİK MUAYENE 1.) Anamnez 2.) Genel Fizik Muayene

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

Universitäts-Frauenklinik Essen

Universitäts-Frauenklinik Essen Universitäts-Frauenklinik Essen Prenatal ve Fetal Tıp Merkezi 1. Seviye Perinatoloji Merkezi Sayın meslektaşım, Sevgili ebeveynler, Üniversitemizin prenatal tıp polikliniği sizlere fetal tıbbın gerektirdiği

Detaylı

KHD 17 H 1 KHD 7002 TEZ DANIŞMANLIĞI

KHD 17 H 1 KHD 7002 TEZ DANIŞMANLIĞI KHD 17 KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM Dr. Nevin SAĞSÖZ / 1 Dr. Volkan NOYAN / 2 Dr. Aykan YÜCEL / 3 Dr. Aylin Pelin ÇİL / 4 Dr. Zeynep DAĞ / 5 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS KHD 7001 MAKALE VE SEMİNER SAATİ

Detaylı

Gebelikte diyabet taraması. Prof. Dr. Yalçın Kimya

Gebelikte diyabet taraması. Prof. Dr. Yalçın Kimya Gebelikte diyabet taraması Prof. Dr. Yalçın Kimya Gestasyonel diyabet İlk defa gebelik sırasında saptanan diyabet Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes Care 2010;33(Suppl 1):S62 9.

Detaylı

PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI. Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.

PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI. Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. PCOS hiperandrojenism, anovulasyon, overde polikistik görünüm Obezite

Detaylı

Sağlıklı Hamilelik BR.HLİ.081

Sağlıklı Hamilelik BR.HLİ.081 Sağlıklı BR.HLİ.081 Sağlıklı Sağlıklı bir hamilelik geçirmek hamilelik öncesi dönemde sağlığınızla ilgili testleri yaptırmakla başlar. Bu nedenle çocuk istediğinize karar verdiğinizde önce bir kadın hastalıkları

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III IV. DERS KURULU ( 19 OCAK 2015 13 MART 2015)

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III IV. DERS KURULU ( 19 OCAK 2015 13 MART 2015) T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLERİ IV. DERS KURULU ( 19 OCAK 2015 13 MART 2015) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM III

Detaylı

2013-2014 Öğretim Yılı Dönem 4 Türkçe - İngilizce Tıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Stajı Ders Programı

2013-2014 Öğretim Yılı Dönem 4 Türkçe - İngilizce Tıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Stajı Ders Programı 2013-2014 Öğretim Yılı Dönem 4 Türkçe - İngilizce Tıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Stajı Ders Programı Ders programi TARİH GRUP GİRİŞ ÇIKIŞ DERSİN ADI ÖGRETİM ÜYESİ 2 Eylül 2013 Pazartesi B3 10:30 11:20

Detaylı

DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI

DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI DOĞUMDA PARTOGRAM KULLANIMI Dr Özlem Gün Eryılmaz Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesi Doğum Kliniği Never let the sun set twice on a laboring woman. Steer P; BMJ 1999 PARTOGRAM NEDİR? Doğum eyleminin

Detaylı

Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek

Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek 2 Egzersiz programına başlamadan önce bireyin aşağıdaki değerlendirmesinin

Detaylı

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk 62 y., kadın, emekli bankacı İzmir de oturuyor. Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk Öykü: 12 yıldır hipertansif. İlaçlarını düzenli aldığını ve diyete

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Tiroid Hastalıkları Gebelerin %2-3 ünde tiroid disfonksiyonu var Gebelik tiroid fonksiyonlarını

Detaylı

PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr.Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr.Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu PRENATAL TARAMA TESTLERİ Dr.Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Riskler Down sendromu 1/800 Spina bifida 1/1800 Anensefali 1/1800 Trizomi 18 1/3800 Omfalosel 1/6000 Gastroşizis 1/10000 Türkiye de her

Detaylı

Polikistik Over Sendromu ve Hiperandrojenemi

Polikistik Over Sendromu ve Hiperandrojenemi Polikistik Over Sendromu ve Hiperandrojenemi Ayırıcı Tanı Nasıl Yapılmalı? Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Kayseri PKOS Tanı Kriterleri NIH 1990

Detaylı

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XI. SINIF KADIN SAĞLIĞI HASTALIKLARI VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XI. SINIF KADIN SAĞLIĞI HASTALIKLARI VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XI. SINIF KADIN SAĞLIĞI HASTALIKLARI VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI ANKARA 2007

Detaylı

KADIN İNFERTİLİTESİNDE LABORATUVARIN ROLÜ

KADIN İNFERTİLİTESİNDE LABORATUVARIN ROLÜ KADIN İNFERTİLİTESİNDE LABORATUVARIN ROLÜ OVERYEN REZERV PREMATÜR OVARYEN YETMEZLİK POLİKİSTİK OVER SENDROMU Dr.MURAT ÖKTEM Menstrüel siklusların düzenli olması %95 ovülasyon olduğunu gösterir. Fakat yeterli

Detaylı

Hasta başı pratik Y Doç Dr.Nur Şahin. Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası

Hasta başı pratik Y Doç Dr.Nur Şahin. Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası DÖNEM - KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM. HAFTA (- NİSAN) 09:00 0:00 Staj Tanıtımı Yrd.Doç.Dr. Y Doç Dr. Y Doç Dr. Y Doç Dr. Genital sistemin anatomisi ve embriyolojisi Gebelikte Maternal Fizyoloji ve Gebelik

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

PREEKLAMPSİ. Dr. Sadettin Güngör. Yeni ACOG Önerileri. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatal Merkezi İstanbul

PREEKLAMPSİ. Dr. Sadettin Güngör. Yeni ACOG Önerileri. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatal Merkezi İstanbul PREEKLAMPSİ Yeni ACOG Önerileri Dr. Sadettin Güngör Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatal Merkezi İstanbul Plan Giriş Preeklamsinin önemi Preeklampsi araştırmaları Cemiyetler ve

Detaylı

Plasenta Amniyon Çoğul Gebelikler

Plasenta Amniyon Çoğul Gebelikler Dönem 1- Sunum 5/ 2012 Plasenta Amniyon Çoğul Gebelikler Prof.Dr. Alp Can Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji- Embriyoloji ABD hgp://histemb.medicine.ankara.edu.tr koryon boşluğu Plasenta = Desidua

Detaylı

Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar. Doç. Dr. Kemal ÖZERKAN

Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar. Doç. Dr. Kemal ÖZERKAN God s First Cancer and Man s First Cure Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar Doç. Dr. Kemal ÖZERKAN Giriş Sıklığı 1/1500-2000 gebelik Sonraki gebelikte tekrarlama < %5 Reprodüktif çağın sınırlarında riski

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

2 EYLÜL 2015 ÇARŞAMBA

2 EYLÜL 2015 ÇARŞAMBA İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJI D GRUBU TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI (31.08.2015 16.10.2015) 31 AĞUSTOS 2015 PAZARTESİ

Detaylı

Kolposkopi: Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Kolposkopi: Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD : Kime, Ne Zaman Yapılmalıdır? Doç. Dr. Nejat Özgül Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Hazırlık asla acil bir prosedür değildir, Prosedür öncesi hasta bilgilendirilmelidir,

Detaylı

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK Gebelik ve Enfeksiyonlar Prof.Dr. Levent GÖRENEK Olgulara Yaklaşım 2 1. TORCH grubu enfeksiyon etkenleri nelerdir? Toxoplasmosis Other (Sifiliz, Varicella zoster ) Rubella Cytomegalovirus Herpes simplex

Detaylı

1)SML 2) Ön lisans 3) Lisans 4) Yüksek lisans 5) Doktora 3. Çalışma Yılı:.. yıl

1)SML 2) Ön lisans 3) Lisans 4) Yüksek lisans 5) Doktora 3. Çalışma Yılı:.. yıl Ebelerde Bilgi Beceri Kursu Eğitim Modülü Belirleme Anketi Sayın Güney Genel Sekreterliğine Bağlı Bulunan Hastanelerde Çalışan Ebe Meslektaşlarımız. Ebelik eğitimi almış, ancak daha sonraki yıllarda farklı

Detaylı

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu 29 yaşında erkek aktif şikayeti yok Dış merkezde yapılan üriner sistem ultrasonografisinde insidental olarak sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması üzerine hasta polikliniğimize

Detaylı

ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN

ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN ADOLESAN Çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci DSÖ 10-19 yaş arasını kapsar Menarş sonrası ilk 2 yıl anovulatuar siklustan

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Patoloji 22 8 30 Dahiliye 14 8 26 Jinekoloji 18 8 26 Üroloji 12 8 20 Mikrobiyoloji

Detaylı

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr.

Hazırlayan ekip : Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çalışma Grubu. Üyeler - Dr.Baktash Morrad - Dr.Ayşe Hüseyinoğlu - Dr. Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Recep Demirbağ Düzenleme, Gözden Geçirme - Uz.Dr.Rida Berilğen - Uz.Dr.Barış Düzel

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU...

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU... EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz...iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xv Şekiller

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ T.C. CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI ve UZMANLIK ÖĞRENCİSİ ÇALIŞMA KARNESİ Tıpta Uzmanlık Öğrencisinin : Adı ve Soyadı:

Detaylı

KADINDA REPRODÜKTİF SİSTEM HASTALIKLARI. Prof. Dr. Özer Açbay

KADINDA REPRODÜKTİF SİSTEM HASTALIKLARI. Prof. Dr. Özer Açbay KADINDA REPRODÜKTİF SİSTEM HASTALIKLARI Prof. Dr. Özer Açbay (-) (+) (-) (-) involution Gonadarj Telarj Adrenarj Aromataz Hipogonadizmin semptom ve sonuçları 1. Amenore (primer, sekonder) veya oligomenore

Detaylı

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Erken doğum: İlk bir yılda görülen infant ölümlerinin %35 inin nedeni

Detaylı

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim İLK TRİMESTERDE PROGESTERON Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Progesteron Gebeliğin oluşumu ve devamında çok önemli bir hormondur Progestinler Progesteron (Progestan

Detaylı

Endometrial kanser nedir?

Endometrial kanser nedir? Endometrial kanser nedir? Endometrial kanser gelişimindeki risk faktörleri nelerdir? Endometrial kanser önlenebilir mi, bunun için neler yapılabilir? Endometrial kanser erken yakalanabilir mi, bulgular

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

MENAPOZ DÖNEMİ MENAPOZ DÖNEM VE HORMONLAR

MENAPOZ DÖNEMİ MENAPOZ DÖNEM VE HORMONLAR MENAPOZ DÖNEMİ VE HORMONLAR DR.ALEV ÖKTEM Menapozun Nedeni Overlerdeki oositlerin üreme yaşlanması sırasında ovülasyon ve atrezi nedeniyle tükenmesidir Kronolojik yaş üreme yaşlanmasının tespiti için çok

Detaylı

Gebelik nasıl oluşur?

Gebelik nasıl oluşur? Normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı % 25 dir. Bu oran 1 yıl sonunda % 85, 2 yıl sonunda ise % 90 civarındadır. Gebelik nasıl oluşur? Gebeliğin oluşması

Detaylı

AKUT PELVİK AĞRI. Prof. Dr. Deniz Akata H.Ü.T.F RADYOLOJİ ABD

AKUT PELVİK AĞRI. Prof. Dr. Deniz Akata H.Ü.T.F RADYOLOJİ ABD AKUT PELVİK AĞRI Prof. Dr. Deniz Akata H.Ü.T.F RADYOLOJİ ABD Akut Pelvik Ağrı da Değerlendirilme Klinik bilgi ve fizik muayene Ağrının yeri Ateş TA Tetkik sırasında anamnez: Yaş, risk faktörler, menapozal

Detaylı

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Prof. Dr. Lemi İbrahimoğlu İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Gestasyonel Diyabetes

Detaylı

Üreme siklusu anomalileri. Araş. Gör. Uzm. Betül Mammadov

Üreme siklusu anomalileri. Araş. Gör. Uzm. Betül Mammadov Üreme siklusu anomalileri Araş. Gör. Uzm. Betül Mammadov Menstrual düzensizlikler Normal siklusu yöneten hipotalamus-hipofizovaryum fonksiyon ünitesinin her basamağındaki bir yetersizlik anormal siklus

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

5 EKİM BİLİMSEL PROGRAM

5 EKİM BİLİMSEL PROGRAM 5 EKİM BİLİMSEL PROGRAM 13:00-14:30 ONKOLOJİ / OVER KANSERİ - 1 13:00-14:30 ÜROJİNEKOLOJİ / PELVİK ORGAN PROLAPSUS - 1 13:00-14:30 PERİNATOLOJİ / USG 13:00-14:30 İNFERTİLİTE / YARDIMLA ÜREME TEKNİKLERİ-3

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

Can AKAL, Sinem Ayşe DURU, Barış OLTEN. Danışman: Filiz YANIK ÖZET

Can AKAL, Sinem Ayşe DURU, Barış OLTEN. Danışman: Filiz YANIK ÖZET 50 GRAM GLUKOZ YÜKLEME TESTİ ANORMAL, 100 GRAM ORAL GLUKOZ TESTİ NORMAL OLAN GEBELERİN MATERNAL ÖZELLİKLER VE GEBELİK SONUÇLARI AÇISINDAN NORMAL GEBELER VE GESTASYONEL DİYABETİK HASTALAR İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Detaylı

Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi

Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi Meme ve Over Kanserlerinde Laboratuvar: Klinisyenin Laboratuvardan Beklentisi Dr. Handan Onur XXI. Düzen Klinik Laboratuvar Günleri, Ankara, 23 Ekim 2011 MEME KANSERİ Meme Kanseri Sıklıkla meme başına

Detaylı

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi.

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Muayeneyi Yapanın Adı- Soyadı: Uzmanlığı:

Detaylı

Kötü Obstetrik Sonuç Prediksiyonunda Birinci Trimesterin Yeri

Kötü Obstetrik Sonuç Prediksiyonunda Birinci Trimesterin Yeri Kötü Obstetrik Sonuç Prediksiyonunda Birinci Trimesterin Yeri Prof. Dr. Mehmet Özeren T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Türk Jinekoloji ve Obstetrik

Detaylı

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Kadın Hastalıkları ve Doğum. Lisans

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Kadın Hastalıkları ve Doğum. Lisans CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU Bölüm Kadın Hastalıkları ve Doğum Yıl/yarıyıl 6/1-2 Dersin Adı Ders düzeyi (Önlisans, lisans,vb) Dersin Türü(Z/S)

Detaylı

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Gebede HSV İnfeksiyonu Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Olgu 14 günlük, erkek bebek Şikayeti: Sol kol ve bacakta kasılma, emmeme Hikaye:

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S2K1D_ÜROGENİTAL SİSTEM_30.09.2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S2K1D_ÜROGENİTAL SİSTEM_30.09.2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S2K1D_ÜROGENİTAL SİSTEM_30.09.2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Adı Soyadı:... Öğrenci No:... Sınıfı:... Yukarıdaki alanı siyah

Detaylı

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM NE YAKLAŞIM Prof. Dr. Sibel Güldiken TÜTF, İç Hastalıkları AD, Endokrinoloji BD PREVALANSI Palpasyon ile %3-8 Otopsi serilerinde %50 US ile incelemelerde %30-70 Yaş ilerledikçe sıklık artmakta Kadınlarda

Detaylı

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı Görüntüleme Birimi Meme Kanserinde Tanı Yöntemleri 1. Fizik muayene 2. Serolojik Testler 3. Görüntüleme 4. Biyopsi Patolojik

Detaylı

CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı?

CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı? CMV lab.tanı Hangi test, ne zaman, laboratuvar sonucunun klinik anlamı? Maternal inf.tanısı Fetal inf.tanısı Yenidoğan inf.tanısı Bir test sonucunun doğru yorumlanabilmesi, testin tanı doğruluğunun bilinmesi

Detaylı