Gebelik ve Epilepsi. Prof. Dr. Mehmet A. OSMANAĞAOĞLU. KTÜ TIP FAKÜLTESİ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Ünitesi Trabzon

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gebelik ve Epilepsi. Prof. Dr. Mehmet A. OSMANAĞAOĞLU. KTÜ TIP FAKÜLTESİ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Ünitesi Trabzon"

Transkript

1 Gebelik ve Epilepsi Prof. Dr. Mehmet A. OSMANAĞAOĞLU KTÜ TIP FAKÜLTESİ Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Ünitesi Trabzon Turkey Maternal Fetal Medicine and Perinatology PERINATAL MEDICINE Nisan 2015 Grand Cevahir Hotel - İstanbul

2 Gebelik ve Epilepsi Doğumların 3-4/1000 ü epileptik gebeler gerçekleştirir. Genel toplumda sağlıklı çocuk doğurma oran % 98 Epileptik gebelerin sağlıklı çocuk doğurma oranı ise % Buna rağmen fetal ve obsterik komplikasyonlar mevcuttur.

3 Gebelik ve Epilepsi Epilepsinin gebelik üzerine etkisi? Gebeliğin konvülziyon üzerine etkisi? Anti epileptik ilaçların (AEİ) gebelik ve fetüs üzerine etkileri? Epilepsisi olan gebelerin takibi ve doğumu nasıl olmalıdır? Postpartum dönemde nasıl takip edilmelidirler?

4 Gebelik ve Epilepsi Epilepsinin gebelik üzerine etkisi nedir?

5 Epilepsinin gebelik üzerine etkisi Düşük doğum ağırlığı Düşük Apgar skoru Preeklampsi Kanama Plasenta dekolmanı Prematürite Veiby G, Daltveit AK, Engelsen BA, Gilhus NE. Pregnancy, delivery, and outcome for the child in maternal epilepsy. Epilepsia. 2009;50(9):2130. Borthen I, Eide MG, Daltveit AK, Gilhus NE. Obstetric outcome in women with epilepsy: a hospital-based, retrospective study. BJOG. 2011;118(8):956.

6 Epilepsinin gebelik üzerine etkisi Ölü doğum, neonatal ve perinatal ölüm oranları 2-3 kat artar Spontan abortus riski artar. Maternal mortalite riski artar Meador KJ, Pennell PB, Harden CL, Gordon JC, Tomson T, Kaplan PW, Holmes GL, French JA, Hauser WA, Wells PG, Cramer JA, HOPE Work Group. Pregnancy registries in epilepsy: a consensus statement on health outcomes. Neurology. 2008;71(14):1109.

7 Konvülziyonların fetüs üzerine direkt etkileri Plasental kan akımının azalmasına bağlı veya nöbet sonrası apne nedeniyle fetal hipoksi Ancak konvülziyon sayısı ve ne kadar sürdüğüne bağlı olarak oluşturduğu risk? Bir olgu sunumda 1 dakika kadar süren kompleks parsiyel konvülziyonda belirgin fetal bradikardi saptanmış. Nei M, Daly S, Liporace J. A maternal complex partial seizure in labor can affect fetal heart rate. Neurology 1998; 51:904.

8 Bir başka çalışmada 30 dakika kadar süren bir jeneralize tip tonik- klonik konvülziyonda 2.5 dakika FHR de deselerasyon saptanmış.

9 Konvülziyonların fetüs üzerine direkt etkileri Diğer riskler (fetal yaralanma, ablatio plasenta veya travmaya bağlı düşükler) İlk trimestr konvülziyonları ile major malformasyonlar arasında bir ilişki saptanmamış. Kaaja E, Kaaja R, Hiilesmaa V. Major malformations in offspring of women with epilepsy. Neurology 2003; 60:575.

10 Bu kohort çalışmada, antepartum konvülziyonu olmayan epileptik gebelerle, antepartum konvülziyonu olan 63 epileptik gebeler kıyaslandığında antepartum komplikasyonlar, konjenital anomaliler, ölü doğum, IUGR, mikrosefali açısından bir fark saptanmıştır. Ancak uzun dönem sonuçlar yoktur.

11 Affect of Seizures During Gestation on Pregnancy Outcomes in Women With Epilepsy Yi-Hua Chen, PhD; Hung-Yi Chiou, PhD; Herng-Ching Lin, PhD; Hsiu-Li Lin, MD Arch Neurol. 2009;66(8): doi: /archneurol Results Compared with women without epilepsy, epileptic seizures during pregnancy were independently associated with a 1.36-fold (95% confidence interval [CI], ), 1.63-fold (95% CI, ), and 1.37-fold (95% CI, ) increased risk of low-birth-weight infants, preterm delivery, and SGA, respectively, after adjusting for family income and parental and infant characteristics. Further, the risk of SGA increased significantly (odds ratio, 1.34; 95% CI, ) for women with seizures during pregnancy compared with women with epilepsy who did not have seizures during pregnancy. Conclusion We suggest preventing seizures during pregnancy as an essential step to reduce risk of adverse pregnancy outcomes. Tayvan da yapılan bu çalışmada, gebelik boyunca konvülziyon geçirmeyen gebelere kıyasla, gebeliği sırasında konvülziyon geçirenlerde SGA oranında hafif bir artış saptanmış (HR 1.37; 95% CI: ).

12 Konvülziyonların fetüs üzerine direkt etkileri Status epileptikus (SE)un fetüs üzerine etkisi tam bilinmiyor. Avrupa kayıtlarında 1882 epileptik gebede % 1.8 SE görülmüş (1/3 ü konvülzif tipde). Sadece bir vakada ölü doğum görülmüş. EURAP Study Group. Seizure control and treatment in pregnancy: observations from the EURAP epilepsy pregnancy registry. Neurology 2006; 66:354.

13 Epilepsisi Olan Gebelerde Olası Komplikasyonlar Fetüste oluşabilecek komplikasyonlar Konjenital malformasyonlar IUGR Mental etkilenme, nörogelişimsel gecikme, davranış problemleri Doğan bebeğin ileride epilepsi hasta olma riski

14 Gebelik ve Epilepsi Gebeliğin konvülziyon üzerine etkisi nedir?

15 Nöbet sıklığında değişmeler % artar % azalır % değişmez

16

17 Nöbet sıklığında değişmeler Abdominal travmaya bağlı olarak fiziksel hasar, plasenta ayrılması Maternal hipoksi ve plasental perfüzyon azalmasına bağlı iskemik hasar Jeneralize nöbet sırasında beyin ve kaslara daha fazla kan gitmesi nedeniyle uterusa giden kan akımı azalabilir

18 Nöbet sıklığında değişmeler İntrauterin basınç artışı da uterusun kan dolaşımını bozabilir Asit baz dengesi etkilenmesi ile ortalama arteryel ph düşer, fetal asidoza bağlı fetal bradikardi oluşabilir Eğer SE gelişirse, hem annede hem de fetüste mortalite riski yüksektir

19 Gebeliğin konvülziyon üzerine etkisi nedir Konvülziyonlar doğum sırasında nadiren gelişir Avrupa kohort çalışmasında % 3.5 olarak görülmüş. Travay ve doğumun artmış komplikasyonlarla ilişkili olmadığı kabul edilir. EURAP Study Group. Seizure control and treatment in pregnancy: observations from the EURAP epilepsy pregnancy registry. Neurology 2006; 66:354.

20 Gebelik ve Epilepsi Antiepileptik ilaçların fetüs üzerine etkileri nelerdir?

21 AEİ ın fetüs üzerine etkileri AE ilaç alan kadınların fetal malformasyon riski 4-6 kat artar Normal popülasyonda bu oran % 2-3

22 Antiepileptik ilaçların kullanımı ile spontan abortus ve ölü doğum arasında bir ilişki bulunmamış

23 AEİ ın fetüs üzerine etkileri Teratojenite oluşum mekanizması tam olarak bilinmemektedir. AE alanların fetüslerinde düşük ya da eksik olan epoksid hidrolaz aktivitesine bağlı olarak teratojenik oksidatif metabolitlerin artması bir olasılıktır. AE ilaçların PG H sentetaz biyoaktivasyonu sonucu serbest radikallerin DNA üzerindeki oksidatif hasarı. AE lerin folik asit antagonisti olmaları Finnell RH, Buehler BA, Kerr BM, et al. Clinical and experimental studies linking oxidative metabolism to phenytoininduced teratogenesis. Neurology 1992; 42:25. Parman T, Chen G, Wells PG. Free radical intermediates of phenytoin and related teratogens. Prostaglandin H synthase-catalyzed bioactivation, electron paramagnetic resonance spectrometry, and photochemical product analysis. J Biol Chem 1998; 273:25079.

24 Embriyonik dönem Prenatal ölüm Majör yapısal anomaliler Fonksiyonel bozukluklar ve minör yapısal anomaliler

25 Teratojenite Bilgi Servisleri (TBS) TBS ler gebelik ve emzirme sırasında ilaçlara ve diğer eksojen ajanlara maruziyetin olası risklerini kanıta dayalı değerlendirir Hasta, hekim ve diğer sağlık çalışanlarına bilgi aktarır

26

27

28 Valproat % 1-2 nöral tüp defektleri (spina bifida aperta, açık lumbosakral myelosel). Normal popülasyona göre kat daha fazla. Major malformasyonlar içerisinde meningomyelosel, minör kraniofasial, iskelet ve genital anomaliler ile birlikte kardiovasküler ve ürogenital malformasyonlar. İlk trimestrde kullananlarda risk daha fazladır. Lindhout D, Omtzigt JG, Cornel MC. Spectrum of neural-tube defects in 34 infants prenatally exposed to antiepileptic drugs. Neurology 1992; 42:111. Lindhout D, Schmidt D. In utero exposure to valproate and neural-tube defects. Lancet 1986; 2:1932. Perucca E, Tomson T. Prenatal exposure to antiepileptic drugs. Lancet 2006; 367:1467.

29 Swiss Society of Neonatology Bu retrospektif çalışmada ilaca bağlı yüz özellikleri değişiklikleri (dismorfi) nedeniyle, valproat kullananlarda daha sık ve daha ağır dismorfi saptanmış (% 61 vs % 90).

30 Valproat Vaka kontrol çalışmada, Avrupa konjenital anomalileri izlem veritabanında toplam 98,075 majör konjenital malformasyon incelenmiş ve VPA ya bağlı olarak: Spina bifida % 12.7 Atrial septal defekt % 2.5 Yarık damak % 5.2 Hipospadias % 4.8 Polidaktili % 2.2 Kraniosnestozis % 6.8

31 Valproat Malformasyon oluşumu doza bağımlıdır, ancak en düşük güvenli doz henüz bilinmemektedir. Avustralya da yapılan bir çalışmada günde 1400 mg ve altında alınmasının özellikle spina bifida ve hipospadias riskini azaltacağı ancak yarık dudak/damak, ASD gibi diğer riskleri azaltmayacağı belirtilmiş. Bazı ailelerde VPA nın hipofibrinojenimiye neden olması yüzünden neonatal koagülopati görülmüş. Vajda FJ, Eadie MJ. Maternal valproate dosage and foetal malformations. Acta Neurol Scand 2005; 112:137. Vajda FJ, O'Brien TJ, Graham JE, et al. Dose dependence of fetal malformations associated with valproate. Neurology 2013; 81:999. Majer RV, Green PJ. Neonatal afibrinogenaemia due to sodium valproate. Lancet 1987; 2:740.

32 Fenitoin Yarık damak/dudak Kardiyak malformasyonlar Genitoüriner sitem defektleri Bazı olgu sunumlarında nöroblastoma ile ilişkili bulunmuş. Lindhout D, Meinardi H, Meijer JW, Nau H. Antiepileptic drugs and teratogenesis in two consecutive cohorts: changes in prescription policy paralleled by changes in pattern of malformations. Neurology 1992; 42:94. Satgé D, Sasco AJ, Little J. Antenatal therapeutic drug exposure and fetal/neonatal tumours: review of 89 cases. Paediatr Perinat Epidemiol 1998; 12:84.

33 Fenobarbital Kalp anomalileri Orofasial malformasyonlar Genitoüriner sistem defektler Lindhout D, Meinardi H, Meijer JW, Nau H. Antiepileptic drugs and teratogenesis in two consecutive cohorts: changes in prescription policy paralleled by changes in pattern of malformations. Neurology 1992; 42:94. Kaneko S, Otani K, Kondo T, et al. Malformation in infants of mothers with epilepsy receiving antiepileptic drugs. Neurology 1992; 42:68. Satgé D, Sasco AJ, Little J. Antenatal therapeutic drug exposure and fetal/neonatal tumours: review of 89 cases. Paediatr Perinat Epidemiol 1998; 12:84.

34 Karbamazepin Spina bifida aperta % 0.9 (7 kat artış). İngiltere de diğer AEİ a göre en düşük major konjenital malformasyona sahip olduğu saptanmış Spina bifida oranı da % 0.2 olarak bulunmuş Tedavide sadece karbamazepin kullanıldığında: Kuzey Amerika gebelikte AEİ çalışmasında % 2.9 EUROCAT Antiepileptik Çalışma verisinde % 3.3 malformasyon saptanmış. Bir başka çalışmada da tedavide sadece karbamazepin kullanıldığında % 4.5 oranında genito-ürüner malformasyon saptanmış. Jentink J, Dolk H, Loane MA, et al. Intrauterine exposure to carbamazepine and specific congenital malformations: systematic review and case-control study. BMJ 2010; 341:c6581. Morrow J, Russell A, Guthrie E, et al. Malformation risks of antiepileptic drugs in pregnancy: a prospective study from the UK Epilepsy and Pregnancy Register. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2006; 77:193.

35 Lamotrijin Üç çalışmada, ilk trimestrede sadece lamotrijin tedavide kullanıldığında genel popülasyon ile benzer major malformasyonlar (% ) Ancak doza bağlı risk artışı tartışmalıdır. Uluslararası gebelikte lamotrijin kayıtlarında (International Lamotrigine Pregnancy Registry) 400 mg/gün doza kadar risk artışı olmadığını bulmuş. Morrow J, Russell A, Guthrie E, et al. Malformation risks of antiepileptic drugs in pregnancy: a prospective study from the UK Epilepsy and Pregnancy Register. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2006; 77:193. Tomson T, Battino D, Bonizzoni E, et al. Dose-dependent risk of malformations with antiepileptic drugs: an analysis of data from the EURAP epilepsy and pregnancy registry. Lancet Neurol 2011; 10:609. Cunnington MC, Weil JG, Messenheimer JA, et al. Final results from 18 years of the International Lamotrigine Pregnancy Registry. Neurology 2011; 76:1817.

36 Lamotrijin Ocak 2008 gebelik kayıtları incelendiğinde valproat içermeyen diğer AEİ ile lamotrijin kombine edildiğinde, tek başına lamotrijin ile tedavi edilmesine göre major malformasyon risk artışını aynı olduğu görülmüş. Valproat ile kombine edildiğinde (16/143 gebede, % 11.2 olarak bulunmuş). Avrupa konjenital anomali kayıtlarında lamotrijin tek olarak kullanıldığında izole orofasial yarıklarda bir artış saptanmamış. Glaxo SmithKline. The Lamotrigine Pregnancy registry. Interim report: 1 September 1992 through 30 September 2008; Issued January (Accessed on March 31, 2008). Dolk H, Jentink J, Loane M, et al. Does lamotrigine use in pregnancy increase orofacial cleft risk relative to other malformations? Neurology 2008; 71:714.

37 Lamotrijin Aksine, İngiltere Epilepsi ve Gebelik Kayıt incelemesinde 200 mg/gün doz aşıldığında valpoat ile benzer risk artışı saptanmış. EURAP Epilepsy and Pregnancy Registry, 300 mg/gün üstü alımda risk artışı saptanmış. Tomson T, Battino D, Bonizzoni E, et al. Dose-dependent risk of malformations with antiepileptic drugs: an analysis of data from the EURAP epilepsy and pregnancy registry. Lancet Neurol 2011; 10:609.

38 Topiramat Mart 2011 de FDA oral yarıklar açısından dikkat North American AED Pregnancy registry kayıtlarında % 1.4 (21 kat artış) ve United Kingdom Epilepsy and Pregnancy registry kayıtlarında % 3.2 (16 kat artış). Yine düşük doğum ağırlığı ile ilişkili bulunmuş. North American AED Pregnancy Registry SGA: Topiramat % 18 (347 yenidoğan) 3.5 kat artış Zonizamid % 12 (98 yenidoğan) 2.2 kat artış Lamotrijin % 7 Kullanmayan kontrol grubunda % 5. Hernández-Díaz S, Smith CR, Shen A, et al. Comparative safety of antiepileptic drugs during pregnancy. Neurology 2012; 78:1692. FDA Drug Safety Communication: Risk of oral clefts in children born to mothers taking Topamax (topiramate). U.S. Food and Drug administration, Hernández-Díaz S, Mittendorf R, Smith CR, et al. Association between topiramate and zonisamide use during pregnancy and low birth weight. Obstet Gynecol 2014; 123:21.

39 Levetirasetam Tekli kullanıldığında major konjenital malformasyon yapma oranı düşüktür. İngiltere ve İrlanda gebelik kayıtları incelendiğinde % 0.7 (340 gebe), North American AED Pregnancy Registry % 2.4 (450 gebe) olarak risk artışı saptanmış. Epilepsisi olmayan kontrol grubu ile aynı. Kombine kullanıldığında ise yüksek risk saptanmış.

40 Diğer İlaçlar Fetal risk ile ilgili veriler sınırlıdır (gabapentin, felbamat, tiagabin, pregabalin). Hayvan çalışmalarında güvenilir bulunsa bile yeni bilgilere ihtiyaç duyulduğu açıktır. Danimarka da okskarbazepin kullananlarda majör doğumsal defekt oranı 11/393 (% 2.8) olarak saptanmış. Kontrol grubu ile aynı. Morrell MJ. The new antiepileptic drugs and women: efficacy, reproductive health, pregnancy, and fetal outcome. Epilepsia 1996; 37 Suppl 6:S34. Mølgaard-Nielsen D, Hviid A. Newer-generation antiepileptic drugs and the risk of major birth defects. JAMA 2011; 305:1996.

41 Gebelik ve Epilepsi Epilepsisi olan gebelerin takibi ve doğumu nasıl olmalıdır?

42 Epilepsisi olan gebelerin takibi Uyku düzensizliği ve fetal riskler nedeniyle tedaviye uyumlu olmayan epileptik kadınların çoğunda konvülziyon sıklığı arttığı görülmüş Yeterli uyku, Tıbbi tedaviye uyumluluk, Minimal stres konvülziyon riskini azaltır

43 Epilepsisi olan gebelerin takibi Aşırı çay, kahve ve kolalı içeceklerden kaçınmalı Uzun süreli ve yakından TV seyretmemeli, aşırı bilgisayar kullanmamalı. Yoğun efor sarfetmemeli. Alkollü içeceklerden uzak durmalı Aç kalmamalı. Yüksek yerlerin kenarlarında bulunmamalı. Nöbet geçirme sayısı, gün ve saatleri kaydedilmeli. Freeman J.,Kelly T.,Freeman B.,The Epilepsy Diet Treatment 1996,P Düzenli aralıklarla doktora gitmeli.

44 Epilepsisi olan gebelerin takibi Folik asit desteği Fetal major anomalilerin araştırılması Plazma AEİ seviyelerinin monitorizasyonu Vitamin K uygulanması

45 Folik asit desteği AEİ alan epileptik gebelerde serum folik asit düzeyi 4 mg/ml nin üzerinde olmalıdır. İlk trimestrde normal folat düzeyi organogenez periodu (meningomyelosel 4. haftada, yarık dudak 5. haftada, VSD 6. haftada, yarık maksiller damak 10. haftada) açısından daha da önemlidir. Gebelik öncesi verilen folik asidin tüm gebelik boyunca kullanılması önerilir. Delgado-Escueta AV, Janz D. Consensus guidelines: preconception counseling, management, and care of the pregnant woman with epilepsy. Neurology 1992; 42:149. Ogawa Y, Kaneko S, Otani K, Fukushima Y. Serum folic acid levels in epileptic mothers and their relationship to congenital malformations. Epilepsy Res 1991; 8:75.

46 Folik asit içeren multivitaminlerin anneye verilmesi kardiyovasküler defekt, oral yarıklar, ürüner sistem defektleri gibi konjenital anomalileri azaltmaz.

47 Fetal major anomalilerin araştırılması Terminasyon seçeneği sağlar. Aile istemezse bile, major anomalinin varlığını, planlı doğumu, gerekirse tersiyer merkeze zamanında sevk edilmesini sağlar. Serum alfa-fetoprotein (AFP) ve USG: Artmış serum AFP nöral tüp defektleri ve diğer (ön duvar defektleri, konjenital nefrozis).

48 Fetal major anomalilerin araştırılması Gebeliğin haftaları arasında özellikle NTD, yarık damak dudak, kalp anomalileri ve genel anatomik inceleme yapılmalı. Valproat ve karbamazepin alan gebelerde, serum AFP konsantrasyon ölçümü veya gerektiğinde amniotik sıvıda AFP ölçümü için amniosentez yapılabilir. Lindhout D, Meinardi H, Meijer JW, Nau H. Antiepileptic drugs and teratogenesis in two consecutive cohorts: changes in prescription policy paralleled by changes in pattern of malformations. Neurology 1992; 42:94. Hobbins JC. Diagnosis and management of neural-tube defects today. N Engl J Med 1991; 324:690. Nadel AS, Green JK, Holmes LB, et al. Absence of need for amniocentesis in patients with elevated levels of maternal serum alpha-fetoprotein and normal ultrasonographic examinations. N Engl J Med 1990; 323:557.

49 Plazma AEİ seviyelerinin monitorizasyonu Gebelikte ilaç metabolizması değişir (karaciğer metabolizması, renal klirens, volüm artışı, gastroinstestinal absorpsiyon azalımı ve fenitoin, valproat gibi plazma proteine bağlanmanın artışı) Serbest AEİ seviyelerinin bakılması Konvülziyonları kontrol altına alacak doza çıkılması Gebeliğin 5. ve 6. haftasında, sonrasında 10 haftasında bakılması önerilir. Sonrasında ikinci ve üçüncü trimestrde de bakılmalı

50 Vitamin K ilavesi Yenidoğanda oluşabilecek kanama nedeniyle gebeliğin son ayında AEİ kullanan gebelere profilaksi amaçlı vitamin K (10-20 mg/gün) verilir. Bu konuda sınırlı sayıda bilgi mevcuttur ve çoğu az sayıda vaka içeren ya da olgu sunumlarına dayalı olarak kabul edilmiştir. Fenobarbital, fenitoin ve karbamazepin, plasentayı geçerek fetüsteki vit K oksidatif değredasyonunu arttırırlar. Harden CL, Pennell PB, Koppel BS, et al. Practice parameter update: management issues for women with epilepsy-- focus on pregnancy (an evidence-based review): vitamin K, folic acid, blood levels, and breastfeeding: report of the Quality Standards Subcommittee and Therapeutics and Technology Assessment Subcommittee of the American Academy of Neurology and American Epilepsy Society. Neurology 2009; 73:142.

51 Vitamin K ilavesi Geniş epidemiyolojik çalışmada bir fark saptanmamıştır (662 pregnancies (667 yenidoğan) Gebelik döneminde vit K verilmemiş, sadece tüm yenidoğanlara 1 mg vit K, İM, doğumda yapılmış Epilepsi ve kontrol grubu arasında bir fark saptanmamıştır (% 0.7 versus % 0.4), sırasıyla).

52 Vitamin K ilavesi Politerapi kullanılmamış İlaç seviyeleri arttıkça kanama riski artar gibi. Eskiden fenobarbital ve fenitoin kullanılırken, bu çalışmada monoterapi olarak sadece karbamazepin kullanılmış Ayrıca sezaryen sectio oranları tüm dünyada arttığı için doğum travması azalmış, bu da kanama riskini düşürmüştür denilmektedir. Kaaja E, Kaaja R, Matila R, Hiilesmaa V. Enzyme-inducing antiepileptic drugs in pregnancy and the risk of bleeding in the neonate. Neurology 2002; 58:549.

53 Vitamin K ilavesi Sonuçta rutin vit K ilavesi yapmanın yararı yoktur gibi bir sonuç çıkmasına rağmen, Ucuz ve zararsız olması (gebeliğin son ayında oral vitamin K ilavesinin mg/gün) Prematür doğumda Mültipl AEİ alanlarda Enzim indüksiyonu yapan AEİ lerde (fenobarbital, karbamazepin, fenitoin, topiramat, oksabazepin) Aşırı alkol alan gebelerde

54 Vitamin K ilavesi Tüm yenidoğanlara 1 mg vitamin K, İM, doğumda yapılması Kanama görüldüğünde taze donmuş plazma verilmesi önerilir.

55 Doğumda Vajinal doğum tercih edilir. Üçüncü trimestrede sık konvülziyon geçiren veya SE öyküsü var ise elektif sezaryen Eylem sırasında % 1-2 tonik-klonik konvülziyon. Doğumdan sonraki ilk 24 saat içerisinde konvülziyon geçirir (% 1-2). Bu nedenle, üçüncü trimestr ve doğum sırasında plazma AEİ seviyelerinin sabit tutulması önemlidir. Eylem sırasında doz atlanmamalıdır.

56 Doğumda Eylem ya da doğum sırasında konvülziyonlar için İV benzodiazepin (lorazepam) tercih edilir. İV fenitoin de etkilidir. Doğum sonrası, fenobarbital, primidon ve benzodiazepin günlerce yenidoğan plazmasında kalırlar (yenidoğam çekilme sendromu) Magnezyum sülfat uygun değildir.

57 Doğumda Eklampsi mi yoksa epileptik nöbet ayırımı yapılamadığında MS ilk tercih Generalize tonik klonik nöbetler hipoksiye neden olabilirler. Nöbet sırasında ve benzodiazepin verilenlerde en az 1 saat süreyle devamlı FKA monitorizasyonu önerilir. Walker SP, Permezel M, Berkovic SF. The management of epilepsy in pregnancy. BJOG 2009; 116:758.

58 Gebelik ve Epilepsi Postpartum dönemde nasıl takip edilmelidirler?

59 Postpartum dönemde takip Doğum sonrası ilk birkaç hafta içerisinde, gebelik döneminde değiştirildiyse, gebelik öncesi dozlara dönülmelidir Lamotrijin klirensi postpartum ilk haftada azalması nedeniyle doz ayarlaması daha erken yapılmalıdır. Genellikle postpartum 3., 7. ve 10. günlerde doz azaltımı yapılıp gebelik öncesi doza ulaşılmalı ya da Uyku düzensizliğine etkili olması için gebelik öncesi doz + 50 mg şeklinde azaltılmalıdır.

60 Postpartum dönemde takip Yeterli dinlenme, uyku ve ilacını düzenli alması konusunda anne mutlaka uyarılmalıdır Bebeğin banyosunu evdeki bir başka kişinin yapması Bebeğin zemin üzerinde altının değiştirilmesi Güvenli bir pozisyonda olması gerekir

61 Emzirme Tüm AEİ lar süte geçerler. Valporat % 5-10; Etosüksimid %90. Yenidoğandaki klinik etkileri? Genellikle emzirmenin kontrendike olmadığı kabul edilir. Pennell PB, Gidal BE, Sabers A, et al. Pharmacology of antiepileptic drugs during pregnancy and lactation. Epilepsy Behav 2007; 11:263. Philbert A, Pedersen B, Dam M. Concentration of valproate during pregnancy, in the newborn and in breast milk. Acta Neurol Scand 1985; 72:460. Koup JR, Rose JQ, Cohen ME. Ethosuximide pharmacokinetics in a pregnant patient and her newborn. Epilepsia 1978; 19:535.

62 İn utero karbamazepin, lamotrijin, fenitoin veya valproat almış 199 çocuğun, 3 yaşına kadar nörogelişim sonuçları incelendiğinde; kombine ya da monoterapi şeklinde AEİ kullananlarda, emzirenlerle emzirmeyenler arasında IQ farkı saptanmamıştır.

63 Ortalama emzirme süresi 7 aydır 6 yaşına takip çıkıldığında da emziren annelerin bebeklerinin IQ ve konuşma yetenek testleri daha yüksek bulunmuş.

64 Postpartum dönemde takip AEİ ve oral kontrasepsiyon arasındaki etkileşimden bahsedilmelidir. İki ya da daha fazla yıl nöbeti olmayan hastalarda AEİ 6 ay boyunca bırakılabilir. Yeniden gebelik planlanıyor ise, risksiz bir AEİ olmadığından, nöbetleri için en etkin olan AEİ ilacın seçilmesi önerilir (Grade 2C). Ancak, valproat kullanılmamalıdır (Grade 1B). Monoterapi ve en düşük doz teratojenite açısından önemlidir. Planlı bir gebelikten 6 ay öncesinde AEİ kullanımı yeniden düzenlenmelidir.

65 Riskli gebeliktir. SONUÇLAR Perinatal mortalite 2-3 kat artar. Majör ve minör malformasyon riski artar. Valproat bu riski arttıran en majör ilaç olduğundan gebelikte mümkün olduğunca kullanılmamalıdır: Kognitif ve motor gelişim açısından otizm ile ilişkili bulunmuştur.

66 SONUÇLAR Polifarmasi ve yüksek AEİ dozu bu riski arttırır. Fetal bradikardi gibi nöbetlerin fetüs üzerinde olumsuz etkileri vardır. Tedaviye uyum göstermeyenlerde, uyku düzensizliği olanlarda nöbet sıklığı düzelmez. Gebelikte AEİ değişikliği yapılanların az bir bölümünde nöbet sıklığında artmasına neden olur.

67 SONUÇLAR Gebelik sırasında teratojenik riskin azalması için AEİ değişimi önerilmemektedir (Grade 2C). Gebe kalacaklara folik asit eklenmesi (0.4 to 0.8 mg /gün) önerilir (Grade 1A) Karbamazepin veya valproat alanlara, önceden etkilenmiş çocuğa sahip olanlarda, gebelik öncesi folik asit alımının 4 mg/gün olması önerilir (Grade 2B).

68 SONUÇLAR Gebelik boyunca total ve serbest plazma AEİ seviyelerinin ölçülmesi önerilir: haftada, 10 haftada ve en az bir kez ikinci ve üçüncü trimestrde, postpartum ilk veya ikinci haftasında Lamotrijin ve levetirasetam kullananlarda daha sık monitorizasyon gerekebilir. AEİ kullanan gebelerde prenatal screening Fenobarbital, karbamazepin, fenitoin, topiramat, oksa karbazepin gibi enzim indüksiyonu yapan AEİ kullanan gebelerin son ayında oral vitamin K desteği mg/gün önerilir (Grade 2C). Lamotrijin veya sedatize ilaç kullanlar hariç AEİ kullananlarda emzirme kontrendike değildir.

69 SONUÇLAR AEİ lar en düşük dozda ve tonik-klonik ve/veya parsiyel nöbetleri engelleyecek en düşük plazma seviyesinde verilmeli. Özellikle valproat, karbamazepin ve fenobarbital içeren kombinasyonlardan kaçınılmalı Ailede NTD öyküsü varsa valproat ve karbazepin kullanılmamamalı (diğer ilaçlarla nöbetler kontrol altına alınabiliyorsa)

70 Teşekkür ederim.

71

72 Contraception Women with epilepsy should be aware that hormonal contraceptive failure may occur with antiepileptic drugs (AEDs) which are inducers of the hepatic cytochrome P-450 system (carbamazepine, phenytoin, phenobarbital, primidone, topiramate, and oxcarbazepine).

73 In the absence of randomized clinical trial evidence in women taking AEDs, and extrapolating from other high risk patients, we suggest that women with epilepsy on valproate or carbamazepine who are planning to become pregnant should receive daily folic acidsupplementation for one to three months prior to conception and throughout the first trimester in order to reduce the risk of neural tube defects [11]. If possible, valproate should be avoided in pregnancy. Women who are taking other AEDs, which have not been associated with as high a risk of neural tube defect, and sexually active women of reproductive age who are not actively planning pregnancy, should take the more standard lower dose of folic acid (0.4 to 0.8 mg per day) [12].

74 Epoksit Bir oksijen atomunun yan yana iki karbon atomuyla köprü yapması suretiyle oluşan ve genellikle stabil olmayan bileşik Epoksit hidrolaz Daha çok karaciğerde bulunan mikrozomal bir enzim.

75

76

77

Antiepileptik ilaçlar ve Yenidoğan. Dr. Mehmet VURAL Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Neonatoloji BD

Antiepileptik ilaçlar ve Yenidoğan. Dr. Mehmet VURAL Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Neonatoloji BD Antiepileptik ilaçlar ve Yenidoğan Dr. Mehmet VURAL Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Neonatoloji BD AED ve Yenidoğan YD da malformasyonlar AED ve yenidoğanın hemorajik hastalığı

Detaylı

GEBELİK VE EPİLEPSİ. Doç.Dr. Dilek Ataklı Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 1.Nöroloji Kliniği

GEBELİK VE EPİLEPSİ. Doç.Dr. Dilek Ataklı Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 1.Nöroloji Kliniği GEBELİK VE EPİLEPSİ Doç.Dr. Dilek Ataklı Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 1.Nöroloji Kliniği Gebelik ve epilepsi Doğumların 3-4 /1000 i epilepsi hastası kadınlar tarafından gerçekleşmektedir.

Detaylı

Epilepsi Tanılı Gebelerde Obstetrik ve Perinatal Sonuçların Retrospektif Analizi

Epilepsi Tanılı Gebelerde Obstetrik ve Perinatal Sonuçların Retrospektif Analizi İKSST Derg 6(3):7-3, 04 doi:./iksst.04.7 Araştırma Epilepsi Tanılı Gebelerde Obstetrik ve Perinatal Sonuçların Retrospektif Analizi Retrospective Analysis of Obstetric and Perinatal Outcomes in Pregnant

Detaylı

EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM

EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM Prof. Dr. Hayri Ermiş İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hast. Ve Doğum A.B.D. Perinatoloji B.D. Gebeliğin kriz sıklığına etkisi? Gebelerin 1/3 ünde kriz

Detaylı

Dr.Nazan Aydın-Perinatal Dönem Yaklaşımı. Dr.Nazan Aydın-Perinatal Dönem Yaklaşımı

Dr.Nazan Aydın-Perinatal Dönem Yaklaşımı. Dr.Nazan Aydın-Perinatal Dönem Yaklaşımı PERİNATAL DÖNEMDE PSİKİYATRİK GÖRÜŞMEDE ESASLAR Dr.Nazan Aydın Herşeyden önce Kendini tanıtmak Perinatal hastaların en çok ihtiyaç duydukları Dinleyen, Şefkatli, Sevecen, Bilgili, Bir Doktor Perinatal

Detaylı

GEBELİK VE EPİLEPSİ: 44 OLGUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ* Rıza MADAZLI, Mahmut ÖNCÜL, Mustafa ALBAYRAK, Seyfettin ULUDAĞ, Esat EŞKAZAN, Vildan OCAK

GEBELİK VE EPİLEPSİ: 44 OLGUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ* Rıza MADAZLI, Mahmut ÖNCÜL, Mustafa ALBAYRAK, Seyfettin ULUDAĞ, Esat EŞKAZAN, Vildan OCAK 126 GEBELİK VE EPİLEPSİ: 44 OLGUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ* Rıza MADAZLI, Mahmut ÖNCÜL, Mustafa ALBAYRAK, Seyfettin ULUDAĞ, Esat EŞKAZAN, Vildan OCAK Background and Design.- Epilepsy is the most frequent neurologocical

Detaylı

Gebelikte Antiepileptik Seçimi Nasıl Olmalı?

Gebelikte Antiepileptik Seçimi Nasıl Olmalı? Epilepsi 2017;23(2):41-50 DOI: 10.14744/epilepsi.2016.84803 DERLEME / REVIEW Gebelikte Antiepileptik Seçimi Nasıl Olmalı? How Should Antiepileptic Drugs Be Selected During Pregnancy Melike BATUM, 1 Ayşın

Detaylı

BİYOKİMYASAL TARAMA TESTLERİ HALA GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR MU? STRATEJİ NE OLMALI?

BİYOKİMYASAL TARAMA TESTLERİ HALA GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR MU? STRATEJİ NE OLMALI? BİYOKİMYASAL TARAMA TESTLERİ HALA GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR MU? STRATEJİ NE OLMALI? Prof. Dr. FİLİZ YANIK PERİNATOLOJİ UZMANLARI DERNEĞİ PRENATAL TARAMA VE TANI AMAÇ Fetal kromozom anomalilerini, Genetik hastalıkları/sendromları

Detaylı

Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL

Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL Giriş Homosistein iki farklı yolla metabolize olur Transsülfürasyon= homosistein sistatiyon (CBS) Remetilasyon=

Detaylı

SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ. Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi

SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ. Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi Mini Dersin Hedefleri MİNİ DERSİN AMACI: Kursiyerlerin, gebelik sırasında sigara kullanımı ile ilişkili olası problemler hakkında

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

Gebelikte Antiepileptik Seçimi Nasıl Olmalı?

Gebelikte Antiepileptik Seçimi Nasıl Olmalı? Epilepsi DERLEME / REVIEW DOI: 10.14744/epilepsi.2016.84803 DÜZELTİLMEMİŞ METİN Gebelikte Antiepileptik Seçimi Nasıl Olmalı? How Should Antiepileptic Drugs During Pregnancy Be Chosen? Melike BATUM, 1 Ayşın

Detaylı

EP LEPS TANISI ALMIfi KADINLARDA GEBEL K SONUÇLARININ RETROSPEKT F ANAL Z

EP LEPS TANISI ALMIfi KADINLARDA GEBEL K SONUÇLARININ RETROSPEKT F ANAL Z ARAfiTIRMA (Clinical Investigation) EP LEPS TANISI ALMIfi KADINLARDA GEBEL K SONUÇLARININ RETROSPEKT F ANAL Z Mert KAZANDI, Deniz ULUSOY, Timuçin Kurtulufl MERMER, smail Mete T L Ege Üniversitesi T p Fakültesi,

Detaylı

Gebelikte Viral Enfeksiyonlar

Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Prof. Dr. Sabahattin ALTUNYURT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Perinatoloji BD 2016 İzmir Gebelikte Viral Enfeksiyonlar Gebelikte geçirilen

Detaylı

İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması

İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması Itır Aktürk, Sena Bahadıroğlu, S. Gayenur Büyükberber, Sümeyye Gürbüz Danışman: Prof. Dr. Filiz F. (Bilgin) Yanık ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

HBV ve Gebelik. Piratvisuth T. Optimal management of HBV during pregnancy. Liver International 2013; 188-194.

HBV ve Gebelik. Piratvisuth T. Optimal management of HBV during pregnancy. Liver International 2013; 188-194. Uz. Dr. Ali ASAN HBV ve Gebelik Dünyada 350-400 milyon kişi hepatit B ile kronik olarak infekte Bunların yaklaşık %50 si infeksiyonu perinatal yolla alıyor Doğurganlık yaşındaki kadınlar HBV bulaşı açısından

Detaylı

BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Prenatal tarama testleri kavramları Tarama testi: Normal vakalarda anormal sonuçlar, hasta vakalarda normal sonuçlar elde edilebilir.

Detaylı

TERATOLOJİ BİLGİ SERVİSLERİ

TERATOLOJİ BİLGİ SERVİSLERİ TERATOLOJİ BİLGİ SERVİSLERİ Dr. Nuri İ. KALYONCU KTÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı, Trabzon Teratoloji Fetüstaoluşan anormal gelişme şekillerinin nedenlerini ve mekanizmalarını inceleyen bir

Detaylı

ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR. Prof.Dr.A.Tanju ÖZÇELİKAY

ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR. Prof.Dr.A.Tanju ÖZÇELİKAY ANTİEPİLEPTİK İLAÇLAR Prof.Dr.A.Tanju ÖZÇELİKAY Epilepsi: Beynin elektriksel fonksiyonundaki değişimler sonucu, Ani olarak başlayan, kısa süren ve kendiliğinden geçen, genellikle bilinç kaybına neden olan

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

GEBELİKTE DEMİR TAKVİYESİ GEREKLİ MİDİR? SAĞLIKLI GEBE KADINLARDA DEMİR TAKVİYESİ VERİLMEDEN KESİTSEL ÇALIŞMA

GEBELİKTE DEMİR TAKVİYESİ GEREKLİ MİDİR? SAĞLIKLI GEBE KADINLARDA DEMİR TAKVİYESİ VERİLMEDEN KESİTSEL ÇALIŞMA GEBELİKTE DEMİR TAKVİYESİ GEREKLİ MİDİR? SAĞLIKLI GEBE KADINLARDA DEMİR TAKVİYESİ VERİLMEDEN KESİTSEL ÇALIŞMA Uzm. Dr. Pınar Çalış Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

Detaylı

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Kısa Serviks Tanı ve Yönetim Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Uterin gerilme Desidual reaksiyon Kısa Serviks / Erken Doğum Progesteron etkisinde azalma Genetik Yaşam tarzı Maternal/fetal

Detaylı

İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi

İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi İntrapartum Ebelik Hizmetlerinin Kapsam ve Kalitesi Yrd. Doç. Dr. Nazan KARAHAN Ebeler Derneği Genel Başkanı Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü/Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm

Detaylı

Gebelikte diyabet taraması. Prof. Dr. Yalçın Kimya

Gebelikte diyabet taraması. Prof. Dr. Yalçın Kimya Gebelikte diyabet taraması Prof. Dr. Yalçın Kimya Gestasyonel diyabet İlk defa gebelik sırasında saptanan diyabet Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes Care 2010;33(Suppl 1):S62 9.

Detaylı

Gebelik ve epilepsi: 46 olgunun retrospektif analizi ve perinatal sonuçlar n n sa l kl gebelerle karfl laflt r lmas

Gebelik ve epilepsi: 46 olgunun retrospektif analizi ve perinatal sonuçlar n n sa l kl gebelerle karfl laflt r lmas Klinik Araflt rma Perinatoloji Dergisi 2013;21(1):12-16 Perinatal Journal 2013;21(1):12-16 künyeli yaz n n Türkçe sürümüdür. Gebelik ve epilepsi: 46 olgunun retrospektif analizi ve perinatal sonuçlar n

Detaylı

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Prof. Dr. H.Mete TANIR Perinatoloji Uzmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antepartum Fetal ölümler Değişik

Detaylı

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Erken doğum: İlk bir yılda görülen infant ölümlerinin %35 inin nedeni

Detaylı

Aralıklarla Beta HCH ölçümü ne için yapılır?

Aralıklarla Beta HCH ölçümü ne için yapılır? BETA HCG Kanda Gebelik Testi; HCG blood test quantitative; Serial beta HCG; Repeat quantitative beta HCG; Human chorionic gonadotrophin blood test quantitative; Beta-HCG blood test quantitative; Pregnancy

Detaylı

PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr.Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr.Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu PRENATAL TARAMA TESTLERİ Dr.Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Riskler Down sendromu 1/800 Spina bifida 1/1800 Anensefali 1/1800 Trizomi 18 1/3800 Omfalosel 1/6000 Gastroşizis 1/10000 Türkiye de her

Detaylı

PRETERM-POSTTERM EYLEM

PRETERM-POSTTERM EYLEM PRETERM-POSTTERM EYLEM PRE-TERM EYLEM PRETERM EYLEM; Doğum ağırlığı dikkate alınmaksızın, gebenin son adetinin ilk gününden itibaren 20-37. haftalar arasında eyleme girmesi ve bu eylem ile servikal açıklık

Detaylı

Epilepsili Kadınların Gebelik ve Doğum Sonuçları

Epilepsili Kadınların Gebelik ve Doğum Sonuçları Turkiye Klinikleri J Neur 2017;12(3):64-70 ORİJİNAL ARAŞTIRMA DOI: 10.5336/neuro.2017-57705 Epilepsili Kadınların Gebelik ve Doğum Sonuçları Aygül TANTİK PAK, a Hacer BOZDEMİR, b Kezban ASLAN, b Taylan

Detaylı

FETAL HAYATTAN ÇOCUKLUĞA ĠLK 1000 GÜNDE BESLENME VE AĠLE HEKĠMLĠĞĠ SĠSTEMĠNDE HEMŞĠRENĠN ROLÜ

FETAL HAYATTAN ÇOCUKLUĞA ĠLK 1000 GÜNDE BESLENME VE AĠLE HEKĠMLĠĞĠ SĠSTEMĠNDE HEMŞĠRENĠN ROLÜ FETAL HAYATTAN ÇOCUKLUĞA ĠLK 1000 GÜNDE BESLENME VE AĠLE HEKĠMLĠĞĠ SĠSTEMĠNDE HEMŞĠRENĠN ROLÜ Yrd.Doç.Dr. Gülten KOÇ Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Doğum-Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim

Detaylı

ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ. Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan

ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ. Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan ACOG diyor ki GEÇ-TERM VE POST-TERM GEBELİKLERİN YÖNETİMİ Özeti yapan: Dr. Yasemin Doğan Son adet tarihinden itibaren 42 0/7 gebelik haftasına ulaşan veya bu haftayı geçen gebelikler post-term gebelik

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

Bebekte doğum öncesinde kromozomsal ve genetik anormalliklerin tespiti amacıyla yapılır.

Bebekte doğum öncesinde kromozomsal ve genetik anormalliklerin tespiti amacıyla yapılır. AMNİYOSENTEZ Gebelik sırasına bebeğin genetik hastalıkları ve doğumsal anormalliklerini tespit amacıyla doğum kesesinden alınan sıvının incelenmesidir. Doğum kesesinden alınan küçük miktarda sıvıdan çalışılan

Detaylı

GEBELİK VE EPİLEPSİ. Dr. Dilek ATAKLI*, Dr. Bessam EZELSOY*, Dr. Baki ARPACI* ÖZET. komplikasyon. Klinik Psikofarm. Bill. 3:1-2, (72-77), 1993.

GEBELİK VE EPİLEPSİ. Dr. Dilek ATAKLI*, Dr. Bessam EZELSOY*, Dr. Baki ARPACI* ÖZET. komplikasyon. Klinik Psikofarm. Bill. 3:1-2, (72-77), 1993. w Klinik Psikofarmakoloji Bülteni: 3 : 1-2,1993 GEBELİK VE EPİLEPSİ Dr. Dilek ATAKLI*, Dr. Bessam EZELSOY*, Dr. Baki ARPACI* ÖZET Tüm gebeliklerin %5 ini epileptik hastalar oluşturur. Bu hastaların gebelikleri

Detaylı

Epilepsi Tedavisinde Klasik ve Yeni Antiepileptik İlaç Seçimindeki Eğilimler

Epilepsi Tedavisinde Klasik ve Yeni Antiepileptik İlaç Seçimindeki Eğilimler DOI: 10.14744/epilepsi.2016.14890 KLİNİK ÇALIŞMA / ORIGINAL ARTICLE Epilepsi Tedavisinde Klasik ve Yeni Antiepileptik İlaç Seçimindeki Eğilimler Trends in Choosing Conventional Versus New Antiepileptic

Detaylı

TARIMDA ÇALIŞANLAR AÇISINDAN TERATOJENLER

TARIMDA ÇALIŞANLAR AÇISINDAN TERATOJENLER TARIMDA ÇALIŞANLAR AÇISINDAN TERATOJENLER Vaka Ayşe Hanım 39 yaşında, evli ve 2 çocuk annesi, adetleri normal ve 34 günde 1 adet görüyor. Son adet tarihinden 2 hafta sırtındaki sivilceler için komşusunun

Detaylı

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Perinatoloji Yüksek riskli gebelik Maternal ve fetal sağlığı tehdit eden, mortalite ve morbidite olasılığını

Detaylı

Geç Başlangıçlı Fetal Gelişim Kısıtlılığı. Prof Dr Rıza Madazlı İÜ-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD

Geç Başlangıçlı Fetal Gelişim Kısıtlılığı. Prof Dr Rıza Madazlı İÜ-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Geç Başlangıçlı Fetal Gelişim Kısıtlılığı Prof Dr Rıza Madazlı İÜ-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Tanım EFW veya AC < %10 pers SGA / FGK Birleşik Krallık (RCOG, 2014) Yeni Zelanda

Detaylı

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans?

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Prof. Dr. Fuat AKERCAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Maternal Sonuçlar Mortalite / Morbidite Erken Sonuçlar Geç Sonuçlar 1.

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik YöneAmi ve TanıBm Daire Başkanlığı Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur 3 Akılcı İlaç Kullanımı

Detaylı

Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi

Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi Dr.Pelin Höbek, Dr.Oğuz ASLAN, Dr.Ezgi ARGAN, Dr.Gülseren YÜCESOY Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi OLGU 28 yaşında, primigravid

Detaylı

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj

Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Fetal tedavide amniyoinfüzyon ve amniyodrenaj Prof.Dr.Cüneyt Evrüke Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıklar ve Doğum ABD, Peinatoloji BD, Adana Amniyoinfüzyon Amniyodrenaj Amniyotik kaviteye

Detaylı

CVS ve AS Gebelik Kaybına Yol Açar mı?

CVS ve AS Gebelik Kaybına Yol Açar mı? 10 Haziran 2016 CVS ve AS Gebelik Kaybına Yol Açar mı? Prof.Dr. Ali ERGÜN A/S V CVS Amniosentez CVS Amnio CVS 11 16 20 40 Gestasyonel hafta 15% Fetal kayıp Randomize çalışmalar Cochrane Library, Issue

Detaylı

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Prof. Dr. Lemi İbrahimoğlu İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Gestasyonel Diyabetes

Detaylı

Özel Konakta Viral Hepatitler: «Gebelik» Dr. Berivan Tunca Kızıltepe Devlet Hastanesi

Özel Konakta Viral Hepatitler: «Gebelik» Dr. Berivan Tunca Kızıltepe Devlet Hastanesi Özel Konakta Viral Hepatitler: «Gebelik» Dr. Berivan Tunca Kızıltepe Devlet Hastanesi 1 Gebelik & HBV Gebeler ve HBV infeksiyonu birkaç biçimde karşımıza çıkıyor; Kr. HBV infeksiyonlu kadın hamile kalabilir

Detaylı

500 GEBEDE RİSK FAKTÖRLERİ NEONATAL MORBİDİTE VE MORTALİTE

500 GEBEDE RİSK FAKTÖRLERİ NEONATAL MORBİDİTE VE MORTALİTE 500 GEBEDE RİSK FAKTÖRLERİ NEONATAL MORBİDİTE VE MORTALİTE Dr. A. AMAÇ - Dr. N. SARPER. Dr. D. TANUGUR ÖZET Ekim 199l'de İstanbul Zeynep Kamil Hastanesine doğum

Detaylı

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği GEBELİKTE SİFİLİZ Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği SİFİLİZ TANIM T.pallidum un neden olduğu sistemik bir hastalıktır Sınıflandırma: Edinilmiş (Genellikle

Detaylı

Gebelik Döneminde Bipolar Affektif Bozukluk

Gebelik Döneminde Bipolar Affektif Bozukluk Gebelik Döneminde Bipolar Affektif Bozukluk Uzm. Dr. Tülay SATI KIRKAN Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebelik ve Ruhsal Hastalıklar Gebelik kadın yaşam döngüsünün doğal bir bölümü olmakla

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR. Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR. Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı DOĞUM İNDÜKSİYONU VE DOĞUMDA MÜDAHALELERE YÖNELİK KANIT TEMELLİ YAKLAŞIMLAR Prof. Dr. Yaprak ÜSTÜN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doğum indüksiyonu Destekleme (Augmentasyon) Servikal olgunlaşma Uterin

Detaylı

GEBELİKTE İNSÜLİN STRATEJİSİ

GEBELİKTE İNSÜLİN STRATEJİSİ GEBELİKTE İNSÜLİN STRATEJİSİ Prof. Dr. Engin GÜNEY Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı GEBELİKTE İNSÜLİN STRATEJİSİ İki hedef Primer koruma GEBELİKTE

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Sema DOĞU, Kader KOÇ, Zeynep ASLAN, Serpil TÜRKER, Nur İHTİYAR GİRİŞ

Sema DOĞU, Kader KOÇ, Zeynep ASLAN, Serpil TÜRKER, Nur İHTİYAR GİRİŞ ÖZEL BİR SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURAN GEBE KADINLARDA SİGARA KULLANIMI İLE İLGİLİ VERİLEN EĞİTİMİN ANNE BEBEK SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ İLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ 13-16 Ekim 2011 de 2. Ulusal

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Tiroid Hastalıkları Gebelerin %2-3 ünde tiroid disfonksiyonu var Gebelik tiroid fonksiyonlarını

Detaylı

Doç. Dr. Fisun Akdeniz EÜTF Psikiyatri

Doç. Dr. Fisun Akdeniz EÜTF Psikiyatri Emzirme döneminde Duygudurum dengeleyicileri ve Antipsikotikler Doç. Dr. Fisun Akdeniz EÜTF Psikiyatri Kurum ve kuruluşlar ile ilgili bildiri Araştırmacı olarak Astra Zeneca, Lundbeck Konuşmacı olarak

Detaylı

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım?

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Doç.Dr. Gülay Sain Güven Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Ünitesi 24 Mayıs 2008, Antalya Sunum Planı Gebelik-hipertansiyon

Detaylı

Hepatit Hastalığı Gebelikten Etkilenir mi?

Hepatit Hastalığı Gebelikten Etkilenir mi? GEBELİKTE HEPATİT Gebelik ve hepatit Gebelik ve hepatit iki ayrı durumu anlatır. Birincisi gebelik sırasında ortaya çıkan akut hepatit tablosu, ikincisi ise kronik hepatit hastasının gebe kalmasıdır. Her

Detaylı

Her ne kadar doğum yapan kadınların mutlu olmaları beklense de, çoğu depresyondadır. Brockington I. Lancet; 2004. Gavin NI. Obstet Gynecol; 2005.

Her ne kadar doğum yapan kadınların mutlu olmaları beklense de, çoğu depresyondadır. Brockington I. Lancet; 2004. Gavin NI. Obstet Gynecol; 2005. Her ne kadar doğum yapan kadınların mutlu olmaları beklense de, çoğu depresyondadır. Brockington I. Lancet; 2004. Gavin NI. Obstet Gynecol; 2005. Postpartum blues (PPB) Puerperal dönemde disfori (üzüntü,

Detaylı

Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi

Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Progesteron Kolesterol Pregnenolon 17-α- Hidroksi pregnenolon Dehidro-epi androsteron

Detaylı

The Fetal Medicine Foundation

The Fetal Medicine Foundation Erken Term Dönemde İntrauterin Büyüme Geriliği Olan Fetuslarda Neonatal Asidozu Öngörmede Orta Serebral Arter Tepe Akım Hızı ve Serebroplasental Oranın Kullanımı Rauf Melekoğlu Ayşe Gülçin Baştemur Sevil

Detaylı

GÖÇ VE GEBELİK DOÇ. DR. NİDA BAYIK BAHÇEŞEHİR ÜNIVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D 10/10/2017

GÖÇ VE GEBELİK DOÇ. DR. NİDA BAYIK BAHÇEŞEHİR ÜNIVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D 10/10/2017 GÖÇ VE GEBELİK DOÇ. DR. NİDA BAYIK BAHÇEŞEHİR ÜNIVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D 10/10/2017 ÖNGÖRÜLEN TEMEL PROBLEMLER Mülteci olarak Gebelik takibi açısından kısıtlı sağlık hizmelerine

Detaylı

Karaciğerde ve anne karnındaki bebeğin plasentasına yapılan bir proteindir. Doğumdan sonra miktarı düşer. Bkz: 4 lü test. Kandaki miktarı ölçülür.

Karaciğerde ve anne karnındaki bebeğin plasentasına yapılan bir proteindir. Doğumdan sonra miktarı düşer. Bkz: 4 lü test. Kandaki miktarı ölçülür. ALFA FETO PROTEİN AFP; Alfa feto protein; Karaciğerde ve anne karnındaki bebeğin plasentasına yapılan bir proteindir. Doğumdan sonra miktarı düşer. Bkz: 4 lü test. Kandaki miktarı ölçülür. AFP testi ne

Detaylı

FETAL HİDANTOİN SENDROMU FETAL HYDANTOIN SYNDROME

FETAL HİDANTOİN SENDROMU FETAL HYDANTOIN SYNDROME 106 Olgu Sunumu / Case Report Geliş Tarihi / Received: 31.01.2011 Kabul Tarihi / Accepted: 22.03.2011 Türkiye Çocuk Hast. Derg. / Turkish J. Pediatr. Dis. 2012; 6(2): 106-110 FETAL HİDANTOİN SENDROMU FETAL

Detaylı

Gebelikte Epilepsi Tedavisinde Yeni Nesil Antiepileptik İlaçlar

Gebelikte Epilepsi Tedavisinde Yeni Nesil Antiepileptik İlaçlar Derleme 1 2 Nilgün Erten, Züleyha Erişgin Özet Gebelikte Epilepsi Tedavisinde Yeni Nesil Antiepileptik İlaçlar Epilepsi toplumda sık görülen bir hastalıktır. Hem anne hem de bebeğin hayatını ilgilendiren

Detaylı

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır?

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Lebriz Hale Aktün, Yeliz Aykanat, Fulya Gökdağlı

Detaylı

Doğuştan şişman olan kimseler zayıflara nazaran ani. ölüm olayları ile daha fazla karşılaşırlar. Hippocrates

Doğuştan şişman olan kimseler zayıflara nazaran ani. ölüm olayları ile daha fazla karşılaşırlar. Hippocrates Doğuştan şişman olan kimseler zayıflara nazaran ani ölüm olayları ile daha fazla karşılaşırlar Hippocrates TANIM VKİ (kg/m2) SINIF ZAYIF

Detaylı

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD.

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Trombofili nedir? Trombofili tromboza eğilim oluşturan durumları tanımlamakta

Detaylı

ÖZEL MAKALE. Amaç: Epilepsili kad nlar n (EK) gebelik esnas nda bak m yla ilgili, gebe kalma öncesi folik asit kullan m,

ÖZEL MAKALE. Amaç: Epilepsili kad nlar n (EK) gebelik esnas nda bak m yla ilgili, gebe kalma öncesi folik asit kullan m, ÖZEL MAKALE Uygulama Parametreleri güncellemesi: Epilepsili kad nlara yaklafl m konusu Gebeli e odaklanma (bir kan ta dayal derleme): Vitamin K, folik asit, kan düzeyleri ve emzirme Amerikan Nöroloji Akademisi

Detaylı

Kliniğimizde fetusun ikinci trimester ultrasonografik taramasında pes ekinovarus saptanan hastaların perinatal ve ortopedik sonuçları

Kliniğimizde fetusun ikinci trimester ultrasonografik taramasında pes ekinovarus saptanan hastaların perinatal ve ortopedik sonuçları Kliniğimizde fetusun ikinci trimester ultrasonografik taramasında pes ekinovarus saptanan hastaların perinatal ve ortopedik sonuçları Rauf Melekoğlu Sevil Eraslan Ebru Çelik Harika Gözde Gözükara Bağ İnönü

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu

Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu 1 / 6 1. Hastanın Öyküsü Adı Soyadı : T***** K**** Yaşı : 33 Kısa Öykü : Hasta 3 ay önce doğum yapmış ve çocuğunu

Detaylı

Fetal Spina Bifida: Tanı ve Yaklaşım. Prof. Dr. E. Ferda Perçin Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik AD. Ankara- 2018

Fetal Spina Bifida: Tanı ve Yaklaşım. Prof. Dr. E. Ferda Perçin Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik AD. Ankara- 2018 Fetal Spina Bifida: Tanı ve Yaklaşım Prof. Dr. E. Ferda Perçin Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik AD. Ankara- 2018 Dünya çapında her ~ 0.5-1/ 1000 doğumda meydana gelen myelomeningosel; En sık

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Koryoamniyonitin Neonatal Sonuçlara Etkileri. Prof.Dr.Esin Koç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı

Koryoamniyonitin Neonatal Sonuçlara Etkileri. Prof.Dr.Esin Koç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Koryoamniyonitin Neonatal Sonuçlara Etkileri Prof.Dr.Esin Koç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Tanım Amniyotik sıvı, plasenta ve/veya decidua nın infeksiyonu -Klinik koryoamniyonit

Detaylı

Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı

Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı Kamil Şahin, Murat Elevli, Canan Yolcu, H. Nilgün Selçuk Duru Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi,

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ

11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ 11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ Prof. Dr. Sermet Sağol Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hast. ve Doğum AD Perinatoloji RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ PREEKLAMPSİ SGA (PE olmadan)

Detaylı

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER Nilüfer Güzoğlu, H. Gözde Kanmaz, Dilek Dilli, Nurdan Uras, Ömer Erdeve, Uğur Dilmen İlk tüp bebeğin 1978 de doğumundan bu yana IVF

Detaylı

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD)

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM (SSVD) Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) Daha önce sezaryen olan kadın tekrar doğum yapacak Sezaryen Sonrası Doğum Denemesi (SSDD) Sezaryen Sonrası Sezaryen Doğum (SSSD)

Detaylı

GEBELERDE HEPATİT B YÖNETİMİ PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ÇELEN 2015 KLİMİK/ANTALYA

GEBELERDE HEPATİT B YÖNETİMİ PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ÇELEN 2015 KLİMİK/ANTALYA GEBELERDE HEPATİT B YÖNETİMİ PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ÇELEN 2015 KLİMİK/ANTALYA Doğurganlık çağında HBV infeksiyonu Gebe kalmayı düşünen KHB li kadınlar OAV tedavi altında gebe kalan kadınlar Yüksek HBV-DNA

Detaylı

Girişimsel olmayan prenatal tanı testi. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Girişimsel olmayan prenatal tanı testi. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Girişimsel olmayan prenatal tanı testi Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prenatal tanı gebelik döneminde fetüste var olan veya ortaya çıkabilecek

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD ANTİEPİLEPTİKLER Karbamezepin Okskarbazepin Lamotrijin Riluzol Valproik

Detaylı

DÜZCE TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ DUZCE MEDICAL JOURNAL

DÜZCE TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ DUZCE MEDICAL JOURNAL DÜZCE TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ DUZCE MEDICAL JOURNAL DERLEME / REVIEW 1 Züleyha ERİŞGİN 2 Mustafa AYYILDIZ 1 Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji AD. 2 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp

Detaylı

Gestasyonel Diyabet (GDM)

Gestasyonel Diyabet (GDM) Gestasyonel Diyabet (GDM) Tanım, Sıklık Gebelikte ortaya çıkan veya ilk defa tespit edilen glikoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır (WHO 2012; ACOG, 2013). Aşikar diyabet kriterlerini içermeyen ve gebeliğin

Detaylı

Biyokimyasal Aneuploidi Taraması

Biyokimyasal Aneuploidi Taraması Biyokimyasal Aneuploidi Taraması Doç. Dr. İsmail Özdemir Medicana International Beylikdüzü-İstanbul Konjenital anomali ~ % 0.6 Kromozom anomalisi ~ % 1 Tek gen hastalıkları ~ % 1 Multifaktoriel/poligenik

Detaylı

Gebelik ve Antimikrobiyal İlaç Kullanımı

Gebelik ve Antimikrobiyal İlaç Kullanımı Gebelik ve Antimikrobiyal İlaç Kullanımı Dr. Güven ÇELEİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 27 Mayıs 2009 - Ankara Klasik Görüş Uterus fetüs

Detaylı

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse Perinatal Depresyon gebelik süresince veya gebeliği takip eden ilk 12 ay boyunca

Detaylı

ÜÇLÜ TEST İLE DOWN SENDROMU TARAMASI YAPILAN GEBELERDE YANLIŞ POZİTİFLİK VE OBSTETRİK KOMPLİKASYON İLİŞKİSİ

ÜÇLÜ TEST İLE DOWN SENDROMU TARAMASI YAPILAN GEBELERDE YANLIŞ POZİTİFLİK VE OBSTETRİK KOMPLİKASYON İLİŞKİSİ Ege Tıp Dergisi 39 (2): 121-125,2000 ÜÇLÜ TEST İLE DOWN SENDROMU TARAMASI YAPILAN GEBELERDE YANLIŞ POZİTİFLİK VE OBSTETRİK KOMPLİKASYON İLİŞKİSİ THE RELATION OF FALSE POSITIVITY AND OBSTETRIC COMPLICATIONS

Detaylı

İntrapartum veya Postpartum Şiddetli Hipertansiyon Tedavisinde Başlangıç Olarak LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması

İntrapartum veya Postpartum Şiddetli Hipertansiyon Tedavisinde Başlangıç Olarak LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması Fetus canlı ve doğum eylemi başlamamış ise fetal izlemi başlat. 15 dk sonra ölçülen kan basıncı hala yüksek İSE 20 mg IV labetolol infüzyonunu 2 dakikayı aşan sürede

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

Doç Dr.Recai Türkoğlu MS hasta Okulu 28.05.2013

Doç Dr.Recai Türkoğlu MS hasta Okulu 28.05.2013 ms Doç Dr.Recai Türkoğlu MS hasta Okulu 28.05.2013 ÖZEL DURUMLARDA DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR MULTİPL SKLEROZ-GEBELİK MS hastalık olarak doğurganlık yada gebelik üzerinde negatif bir etki göstermiyor Bazı

Detaylı

ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR

ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR SUNUM PLANI Meme ca epidemiyoloji ve risk faktörleri Estrojen

Detaylı

ÖZET SÜLEYMANİYE KADIN HASTALIKLARI VE DOGUM HASTANESİNDE

ÖZET SÜLEYMANİYE KADIN HASTALIKLARI VE DOGUM HASTANESİNDE SÜLEYMANİYE KADIN HASTALIKLARI VE DOGUM HASTANESİNDE ULTRASONOGRAFİ VE KARDİOTOKOGRAFİNİN PERİNATAL, FETAL VE NEONATAL MORTALİTE ORANLARINA ETKİSİ Op. Dr. Can YENER - Op. Dr. Mebrure ALTUG Dr. Ayşe KIRKER

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2013 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Meral Mert, Endokrinoloji ve Metabolizma

Meral Mert, Endokrinoloji ve Metabolizma Meral Mert, Endokrinoloji ve Metabolizma Diyabetli bir kadının gebe kalması pregetasyonel diyabet. Gebelikte diyabetin ortaya çıkması gestasyonel diyabet olarak tanımlanır. 2 Gestasyonel diyabet UK de

Detaylı