MADENCİLİKTE İŞÇİ SAĞLIĞI ve SOMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MADENCİLİKTE İŞÇİ SAĞLIĞI ve SOMA"

Transkript

1 MADENCİLİKTE İŞÇİ SAĞLIĞI ve SOMA Ayhan YÜKSEL TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI Yönetim Kurulu Başkanı 17 Aralık Ankara

2 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

3 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ERMENEK NE SOMA NE KOZLU NE KARADON NE KEMALPAŞA NE DURDUNBEYLİ NE GEDİZ NE SORGUN NE ARMUTÇUK ADINI SAYAMADIĞIMIZ BİNLERCE MADEN EMEKÇÇSİ

4 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konusu ve Sorunu Madenler ile birlikte tüm sektörlerin sorunudur. Nedeni : Kapitalizmin bitmek bilmeyen kar hırsıdır. (Sayın Faruk ÇELİK te benim gibi düşünüyor) İşçi sağlığı ve güvenliği sorunları ile birlikte çalışma yaşamının tüm sorunları «KÜRESELLEŞME» nin sonucudur.

5 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI KÜRESELLEŞME ÖZELLEŞTİRME TAŞERONLAŞTIRMA ESNEKLEŞTİRME KURALSIZLAŞMA DENETİMSİZLEŞME

6 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ÖZELLEŞTİRME Karadeniz Bakır İşletmeleri Türkiye Demir Çelik İşletmeleri Çinkur Eti Bakır, Eti Krom, Eti Gümüş, Eti Aliminyum Kütahya Manyezit A.Ş. Çitosan

7 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ÖZELLEŞTİRMENİN SONUÇLARI İşsizlik Güvencesizlik Örgütsüzlük GELECEKSİZLİK ÖRGÜTSÜZLEŞMETİRME-SENDİKASIZLAŞTIRMA Yıl: 1980 Nufus:40 Milyon, Sendikalı İşçi: Yıl: 2014 Nüfus:76 Milyon, Sendikalı İşçi:

8 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI TAŞERONLAŞMA Uzmanlık Taşeronluğu Kapasite Taşeronluğu Ekonomik Taşeronluk MUVAZZA: Kanuna Karşı hile Genelde ülkemizde, özelde kamu kuruluşlarında ve özellikle de madencilik alanında uygulanmakta olan taşeronlukların üretimle ilgili kısımlarında muvazzaya ilişkin mahkeme kararları ve müfettiş raporları mevcuttur.

9 1. TAŞERONLAŞMA SON YILLARDA YAŞANAN ÇOK ÖLÜMLÜ MADEN KAZALARI YER TARİH MADENİN CİNSİ OLAYIN ŞEKLİ Armutçuk Kömür Grizu patlaması 103 Kozlu Kömür Grizu patlaması 10 Yeni Çeltek Kömür Grizu patlaması 5 Kozlu Kömür Göçük 8 Amasra Kömür Grizu patlaması 5 Yeni Çeltek Kömür Grizu patlaması 68 Kozlu Kömür Grizu patlaması 263 Sorgun Kömür Grizu patlaması 37 Aşkale Kömür Grizu patlaması 8 Ermenek Kömür Grizu patlaması 10 ÖLÜ SAYISI

10 1.TAŞERONLAŞMA SON YILLARDA YAŞANAN ÇOK ÖLÜMLÜ MADEN KAZALARI YER TARİH MADENİN CİNSİ OLAYIN ŞEKLİ Çorum/Bayat Kömür Grizu İştiali 3 Küre Bakır Yangın 19 Gediz Kömür Grizu patlaması 18 Dursunbey Kömür Grizu patlaması 17 M.Kemalpaşa Kömür Grizu patlaması 19 Dursunbey Kömür Grizu patlaması 13 Karadon Kömür Grizu patlaması 30 Elbistan Kömür Şev kayması 11 Kozlu Kömür Metan degajı 8 Soma Kömür Ocak yangını 301 TOPLAM 956 ÖLÜ SAYISI

11 1. TAŞERONLAŞMA Son 30 yılda ülkemizde meydana gelen büyük maden kazaları incelendiğinde 20 kaza meydana geldiği ve bu kazalarda 956 kişinin yaşamını kaybettiği görülecektir. Bu kazalardan 1992 yılından sonra kamuda facia niteliğinde kaza olmadığı görülmektedir. (1992 Kozlu kazası kamuda milat olmuştur.) İki kaza hariç tüm kazaların taşeron veya rödevans uygulamasının olduğu ocaklarda meydana gelmiştir. Son 30 yılın istatistikleri eğer köklü değişiklikler yapılmaz vegerekli önlemler alınmaz ise önümüzdeki birkaç yıl içerisinde benzeri bir facianın yaşanması kuvvetle muhtemeldir.

12 ESNEKLEŞME-KURALSIZLAŞMA 4857 sayılı İŞ Kanunu Haziran Esnek Çalışma -Kısmı Zamanlı Çalışma -Ev Eksenli Çalışma -Akkord Çalışma SOMA: Üretim Zorlaması, Dayıbaşılık, Hadi Hadicilik

13 DENETİMSİZLEŞTİRME TÜRKİYE ve DENETİM ASKERİ DENETİM: Sınırlarımızda ki denetim. POLİS DENETİMİ: Her gün bir kadın cinayeti, onlarca tecavüz ve cinayet hırsızlık vb. MALİ DENETİM: Bu ülkede vergi veren var mı? SGK DENETİMİ: Ülkemizde kaç çalışan vardır? Ülkemizde kaç sigortalı vardır? İŞ GÜVENLİĞİ DENETİMİ: Ermenek, Asansör, Soma, Esenyurt, Davutpaşa, Ostim, Kemalpaşa, Kozlu, Karadon, Dursunbeyli, Gediz; Sorgun vb.

14 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI MADEN İŞLETMELERİNDE DENETİM İÇ DENETİM TEKNİK NEZARET İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ASIL İŞVEREN KONTROL TEŞKİLATI ÖZEL-KAMU) DIŞ DENETİİM ETKB/MİGEM DENETİMİ ÇSGB/İSGGM ve İTK DENETİMİ

15 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI İSİG MEVZUATI AB DİREKTİFLERİ 6331 Sayılı Kanun Yönetmelikler MADEN MEVZUATI 3213 sayılı Maden Kanunu (5177 ve 5995) Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği

16 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI Maden ve İş Güvenliği Mevzuatlarının işçi ölümlerinin, meslek hastalıklarının önlenmesinde tek başına yeterli olmadığı bu SOMA ve ERMENEK faciaları ile bir kez açığa çıkmış ve bu facialar fiili olarak ilgili mevzuatın yetersizliğinin kanıtı olmuştur. Uygun olmayan CO maskeleri Ahşap tahkimat Sensörlerin Kalibrasyonu Seri Havalandırma vb

17 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI K 9 Öğretmen Baba, oğul, eş-dost, akraba, konu komşu İtfaiyeci Akud Paralel ve Dikey dernekler Bakan Belediye Başkanı İmam Bilumum Bürokrat Deniz Polisi Ahtapot

18 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ACİL DURUM PLANI Öncelikli olarak kurtarma faaliyetlerinde büyük mücadeleler vererek yaşamını kaybeden meslektaşlarımızı ve maden emekçilerini saygıyla anmak istiyorum. Olayın başlarında kurtarma faaliyetlerinin AFAD, AKUT, İTFAİYE ekiplerinin vb kişilerin ocağa girmesi çok büyük bir yanlışlıktır. Madencilik kurtarma (Tahlisiye) faaliyetleri kendine has özelliklere sahip olup MADEN MÜHENDİSİNİN nezaretinde yapılmalıdır. SOMA da 1 GÜN, ERMENEK te 2 gün kaybedilmiştir.

19 III. SORUMLULUKLAR ASLINDA HEPİMİZ SORUMLUYUZ

20 III. SORUMLULUKLAR 1. İŞVEREN 4857 sayılı İş Kanunu nun 2. maddesine göre TKİ aynı sahada kendi nam ve hesabına işçi çalıştırdığı ve üretim yaptığı için Soma A.Ş. İle arasındaki ilişki ASIL İŞVEREN-ALT İŞVEREN ilişkisidir sayılı İş Kanunu nun 2. maddesine göre asıl işveren TKİ ve alt işveren Soma A.Ş. mütessesilen sorumludur Sayılı Kanunun 4. maddesine göre iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak işverenin sorumluluğundadır. İşverenin uzman kişi ve kuruluşlardan sorumluluklarını ortadan kaldırmaz. hizmet alması Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri işverenin sorumluluklarını etkilemez.

21 III. SORUMLULUKLAR 2. ETKB / MİGEM 3213 sayılı Maden Kanununda; madenlerin devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu, bulunduğu yerin mülkiyeti ile ilgili olmadığı hükme bağlanmıştır. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki madenlerde, işletmeye elverişli ekonomik bir cevherin bulunması durumunda ruhsatların verilmesi, denetimi, projelerinin incelenmesi ile ilgili madencilik faaliyetleri ETKB adına Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

22 III. SORUMLULUKLAR MİGEM in görevleri arasında: «Faaliyetlerin iş güvenliği ve işçi sağlığı ilkelerine uygun yürütülmesini takip etmek,» hükmü bulunmaktadır. MİGEM, madencilik faaliyetlerinin aşamalarında görevlendirilecek teknik nezaretçi, daimi nezaretçi, teknik elemanlar, mühendisler ve diğer ilgili profesyonellerin nitelikleri, atama ve çalışma usulleri ve görevleri ile ilgili yaptırımlar uygulama yetkisine sahiptir.

23 III. SORUMLULUKLAR 3213 sayılı Maden Kanunu nun 24. ve 29. maddeleri Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 25. ve 34. maddeleri madencilik alanında işçi sağlığı ve iş güvenliği hükümlerinin neler olduğu ve nasıl uygulanacağını düzenlemektedir. Maden Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılmış olan mevzuatın uygulaması MİGEM tarafından yürütülmektedir.

24 III. SORUMLULUKLAR 3. ÇSGB/İSGGM-İTK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görevleri 3146 sayılı kanunla düzenlenmekte olup kanunun Bakanlığın görevleri başlıklı ikinci maddesinin g fıkrası iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izlemek h fıkrası ise çalışma hayatını denetlemek şeklindedir.

25 III. SORUMLULUKLAR İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün görevleri incelendiğinde öncelikli görevinin ülke genelinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için gerekli olan mevzuatı oluşturmak ve denetim için gerekli olan önerilerde bulunmak, çalışmalar yapmak ve kişisel koruyucu donanımlar ile ilgili olarak denetimi yapmak olduğu açıkça görülmektedir. Ancak genelde ülkemizde meydana gelen iş kazaları özelde ise Soma faciası değerlendirildiğinde genel müdürlüğün yapmış olduğu mevzuat çalışmalarının iflas ettiği ortaya çıkmaktadır.

26 III. SORUMLULUKLAR 4857 sayılı İş Kanunu nun 91 inci maddesinde «Devlet, çalışma hayatı ile ilgili mevzuatın uygulanmasını izler, denetler ve teftiş eder. Bu ödev Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı ihtiyaca yetecek sayı ve özellikte teftiş ve denetlemeye yetkili iş müfettişlerince yapılır.» denilmektedir.

27 III. SORUMLULUKLAR 4. SENDİKALAR Sendikaları görevi sadece işyerinde imzalanmış olan TİS hükümlerini takip etmekle sınırlı değildir. Sendikalar çalışma yaşamını ilgilendiren tüm mevzuatın işyerinde uygulanmasını izlemek ve takip etmekle de görevlidir. Ülkemizde bugüne kadar işçi sağlığı ve iş güvenliği gerekçe gösterilerek GREV yapılmamıştır.

28 III. SORUMLULUKLAR 5. EĞİTİM SİSTEMİ 5.1. ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ Maden Mühendisliği bölümlerinde enflasyon bulunmaktadır. Akademik kadrosu yetersiz bölümler bulunmaktadır. Labaratuvar ve fiziki koşulları uygun olmayan bölümler bulunmaktadır. Staj Sorunu kanayan bir yaradır.

29 III. SORUMLULUKLAR 5.2. MESLEKİ EĞİTİM Eğitim kurumlarının nitelikleri hala tam olarak netlik kazanmamıştır. Eğitim uygulamaları netlik kazanmamıştır. Mesleki eğitim süresi 40 saattir İ.S.İ.G. EĞİTİMİ Eğitim süresi risk gruplarına göre 8-12 ve 16 saat arasında değişmekte olup madencilik alanında16 saattir. Özetle toplam 56 saatte maden işçisi olunmaktadır. Almanya da ise madene ziyaretçi olarak girebilmek için 80 saatlik bir eğitim alma zorunluluğu vardır.

30 III. SORUMLULUKLAR 6. SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İnsanların en temel hakları insanca yaşama hakkı ile sağlıklı ve güvenli bir çalışma hakkıdır. Bu haklar en demokratik haklardır. Bu nedenle işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunu, iş kazaları ve meslek hastalıkları sorunu bir demokrasi sorunudur. Demokrasinin unsurları olan STK lar İSG alanında görevlerini yerine getirmemişleridir.

31 IV. ÖNERİLER Havzanın özel koşulları dikkate alınarak havza ile ilgili özel işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır. Havza madenciliği ve ölçek ekonomisi yaşama geçirilmelidir. Üretim zorlamasına engel olunmalıdır.

32 IV. ÖNERİLER Maden mühendisliği eğitimi yeniden ele alınmalı, kontenjanlar düşürülmeli, alt yapı ve kadro eksikliği olan bölümler kapatılmalıdır. Mühendislik eğitiminin de Staj Kanunu günün koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır. İşçilerin mesleki ve iş güvenliği eğitimleri yeniden ele alınmalı sektörün sorunlarına çözüm olacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır.

33 IV. ÖNERİLER Çalışanların sendikalı olması özendirilmeli ve teşvik edilmelidir. llo Sözleşmeleri imzalanmalı ve yaşama geçirilmelidir.

34 IV. ÖNERİLER Teknik Nezaretçinin ve İş Güvenliği Uzmanının ücretini işverenden alması engellenmeli, mesleki bağımsızlıkları güvence altına alınmalıdır. Madenciliği, mühendisliğin bilim ve tekniğinden uzaklaştıran ve mühendisi işverenin insafına bırakan yanlış madencilik politikalarından derhal vazgeçilmelidir.

35 IV. ÖNERİLER Meslek Odaları, Sendikalar ve Üniversitelerin de katılımıyla madencilik sorunlarına çözüm getirebilen ve uygulanabilirliği sağlanabilen yeni bir Maden Kanunu ve İşçi sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu düzenlenmelidir.

36 IV. ÖNERİLER ETKB ve ÇSGB denetim teşkilatları arasındaki yetki ve sorumluluk kargaşası giderilerek güçlü ve etkin bir denetim teşkilatı kurulmalıdır. Özelleştirmeler durdurulmalıdır. Taşeronlaşma ve rödevans kaldırılmalıdır.

37 IV. ÖNERİLER Maden İş Kanunu çıkarılmalıdır. Madencilik Bakanlığı nın kurulmalıdır. Ülkemizde Demokrasinin tüm kurum ve kuruluşları ile yaşama geçirilmesi için gerekli çalışmalar yürütülmelidir.

38 IV. ÖNERİLER Maden İş Kanunu çıkarılmalıdır. Madencilik Bakanlığı nın kurulmalıdır. Ülkemizde Demokrasinin tüm kurum ve kuruluşları ile yaşama geçirilmesi için gerekli çalışmalar yürütülmelidir.

39 FACİADAN TÜM TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ HEPİMİZ SORUMLUYUZ

40 MESLEKTAŞLARIMIZI VE TÜM EMEKÇİLERİ SAYGIYLA ANIYORUZ. UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ

41 TEŞEKKÜR EDERİZ SAYGILARIMIZLA; TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI 15 KASIM 2014, İSTANBUL

Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır

Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır Zonguldak taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında bir patlama meydana geldi. Gelen son bilgilere

Detaylı

TÜRKĐYE BÜYÜK MĐLLET MECLĐSĐ. Manisa nın Soma Đlçesinde Meydana Maden Kazalarının Araştırılarak

TÜRKĐYE BÜYÜK MĐLLET MECLĐSĐ. Manisa nın Soma Đlçesinde Meydana Maden Kazalarının Araştırılarak TÜRKĐYE BÜYÜK MĐLLET MECLĐSĐ Manisa nın Soma Đlçesinde Meydana Maden Kazalarının Araştırılarak Alınması Gereken Đş Sağlığı ve Đş Güvenliği Tedbirlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu

Detaylı

Yanan bizdik, siz kömür sandınız.

Yanan bizdik, siz kömür sandınız. Yanan bizdik, siz kömür sandınız. BIZ MADENCİLER ÖLMEK DEĞİL YAŞATMAK İÇİN VARIZ TAŞ DEVRİ Kaba Taş, Yontma Taş, Cilalı Taş MADEN DEVRİ Bakır Tunç (Bakır+kalay) Demir 13 MAYIS 2014 SOMA EYNEZ KARANLIKDERE

Detaylı

Türkiye de. İş Kazalarıİstatistikleri, Maden erlendirilmesi. H. Can Doğan 24.01.2012 1

Türkiye de. İş Kazalarıİstatistikleri, Maden erlendirilmesi. H. Can Doğan 24.01.2012 1 Türkiye de İş Kazalarıİstatistikleri, Maden Kazaları ve Karşı şılaştırmalı Değerlendirilmesi erlendirilmesi H. Can Doğan 24.01.2012 1 Ülkelerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamaları Gelişmişlik Düzeyini

Detaylı

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler SUNUM İÇERİĞİ İSG MEVZUATININ TARİHSEL GELİŞİMİ KİMLER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİR İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR UZMANLIK SINIFLARI NEDİR? TEHLİKE SINIFLARI NEDİR?

Detaylı

Teftiş Gözüyle Türkiye Kömür Madenciliğinde İş Sağlığu ve Güvenliği Durum Özeti

Teftiş Gözüyle Türkiye Kömür Madenciliğinde İş Sağlığu ve Güvenliği Durum Özeti Teftiş Gözüyle Türkiye Kömür Madenciliğinde İş Sağlığu ve Güvenliği Durum Özeti C.K. Erbayat Maden Müh. İş Müf. Yrd. cerbayat@csgb.gov.tr 05.12.2016, İstanbul Teftiş Gözüyle Türkiye de Kömür Madenciliği

Detaylı

ÖSİDER SOMA KAZASI RAPORU

ÖSİDER SOMA KAZASI RAPORU ÖSİDER SOMA KAZASI RAPORU 1.GİRİŞ 2.SOMA İÇİN NELER YAPTIK? 3.MADEN KAZALARI VE SOMA NIN ANLAMI 4.KAZANIN TEKNİK ANALİZİ 5.KAZANIN SEBEPLERİ 6.FACİANIN SORUMLULARI 7.ÖNERİLER 1.GİRİŞ 13 Mayıs 2014 tarihinde

Detaylı

Soma da 301 maden emekçisinin yaşamını. Bir maden dosyasından yeraltı notları DOSYAMADEN

Soma da 301 maden emekçisinin yaşamını. Bir maden dosyasından yeraltı notları DOSYAMADEN DOSYAMADEN [ Deniz Çaba ] fotoğraf [ Turan Gültekin ] Bir maden dosyasından yeraltı notları Dünya madencilik çevreleri, giderek daha fazla Türkiye yi tartışıyor. Biz ise sadece gündemi değiştirmeye yönelik

Detaylı

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 İş Güvenliği Mühendisliği Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 2007 Yılı SSK İstatistikleri İş Kazası Sayısı : 80602 İş kazaları sonucu ölüm sayısı : 1043 Sürekli iş

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ T Ü R K İ Y E K A M U - S E N G E N E L S E K R E T E R İ T Ü R K S A Ğ L I K - S E N G E N E L B A Ş K A N

Detaylı

EMEK ARAŞTIRMA RAPORU-2

EMEK ARAŞTIRMA RAPORU-2 EMEK ARAŞTIRMA RAPORU-2 KAMU İSTİHDAM RAPORU (Aralık, 2015) Ø KAMU SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİ SAYISI YÜZDE 3,4! GERİLEDİ. KADROLU İŞÇİ SAYISI İSE YÜZDE 4,6 DÜŞTÜ! Ø BELEDİYELERDE KADROLU İŞÇİ SAYISI

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler Amaç; İSG alanında mevcut uluslararası ve ulusal kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

AKOFiS İŞ GÜVENLİĞİ PAKETİ 17 KASIM 2014. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS İŞ GÜVENLİĞİ PAKETİ 17 KASIM 2014. Halkla İlişkiler Başkanlığı İŞ GÜVENLİĞİ PAKETİ 17 KASIM 2014 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz, Ana Kademe, Kadın Kolları,

Detaylı

2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi

2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi Sayfa 1 / 6 2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi 1. Giriş Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıklarına ait istatistiklerin toplanıp yayınlanması Sosyal Güvenlik Kurumu nun (SGK) sorumluluğundadır.

Detaylı

Oysa 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu önlemek ödemekten daha ucuzdur sloganı ile kamuoyuna sunulmuştu.

Oysa 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu önlemek ödemekten daha ucuzdur sloganı ile kamuoyuna sunulmuştu. Bugünlerde TESK tarafından hükümete gönderilen önerilerden biri de, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için kanun yayımı tarihinden itibaren 4 yıl sonraya

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Dr. Buhara ÖNAL İSGÜM Antalya, Eylül 2012 İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin

Detaylı

Cuma, 04 Şubat :27 - Son Güncelleme Cumartesi, 15 Ağustos :40

Cuma, 04 Şubat :27 - Son Güncelleme Cumartesi, 15 Ağustos :40 İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik ile, 15 Ağustos 2009 tarihinde, yürürlükten kaldırılmıştır. İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik

Detaylı

Yeraltı Kömür Madenlerinde Metan Drenajı. Mert DURŞEN İSG Uzman Yardımcısı Maden Mühendisi 1

Yeraltı Kömür Madenlerinde Metan Drenajı. Mert DURŞEN İSG Uzman Yardımcısı Maden Mühendisi 1 Yeraltı Kömür Madenlerinde Metan Drenajı Mert DURŞEN İSG Uzman Yardımcısı Maden Mühendisi 1 İÇERİK Metan gazının oluşumu ve özellikleri Grizunun tanımı ve havalandırma ilişkisi Metan drenajı ve yöntemleri

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Oda Raporu

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Oda Raporu tmmob makina mühendisleri odası İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Oda Raporu Genişletilmiş Üçüncü Baskı Mart 2010 Yayın No:...MMO/2010/529 tmmob makina mühendisleri odası Meşrutiyet Caddesi No: 19 Kat: 6-7-8 Tel:

Detaylı

TÜRKİYE DE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ RAPORU -Madencilik Sektörüne İlişkin Temel Veriler- DİSK/ SOSYAL-İŞ SENDİKASI

TÜRKİYE DE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ RAPORU -Madencilik Sektörüne İlişkin Temel Veriler- DİSK/ SOSYAL-İŞ SENDİKASI TÜRKİYE DE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ RAPORU -Madencilik Sektörüne İlişkin Temel Veriler- DİSK/ SOSYAL-İŞ SENDİKASI 25.02.2010 Giriş: Balıkesir in Dursunbey İlçesi ne bağlı Odaköy yakınlarındaki Şentaş

Detaylı

İŞ CİNAYETLERİ VE KAYITDIŞILIK RAPORU

İŞ CİNAYETLERİ VE KAYITDIŞILIK RAPORU Genel Merkez: Bostancı Mahallesi E 8 Yanyol Cd. No: 2 34744 Bostancı-Kadıköy-İstanbul Tel: (216) 38 859 Fax: (216) 373 652 28/4/216 İŞ CİNAYETLERİ VE KAYITDIŞILIK RAPORU İŞ KAZALARININ DÖRTTE ÜÇÜ MESLEK

Detaylı

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER

ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER ÇALIŞMA MEVZUATI İLE İLGİLİ BİLGİLER 30.06.2012 Resmi Gazete 01.01.2013 yürürlüğe girdi KAPSAM Kamu ve özel bütün işyerleri Memur ve işçi bütün çalışanlar Çırak ve stajyerler de dahil İLGİLİ MEVZUAT 6331

Detaylı

27.09.2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Çok Ciddi Yükümlülükleri ve Büyük Cezalar Geliyor Pazartesi, 12 Kasım 2012 18:55

27.09.2012 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Çok Ciddi Yükümlülükleri ve Büyük Cezalar Geliyor Pazartesi, 12 Kasım 2012 18:55 I- GİRİŞ: Bilindiği gibi, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, bir kısım maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girdiği halde, diğer bir kısım maddeleri

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği İş Sağlığı ve Güvenliği Sunanlar: Cem Taşkın Öktem 1133022 Büşra Duman 1133024 Sunum Tarihi: 06.03.2014 İrem Bengisu Ay 1133016 Kübra Yaman 1133036 İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Gelişimi Geçmişi daha eskiye

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Dünya İş Kazaları Karnesi ILO verilerine göre (2015); Dünyada 3 milyar işgücü bulunmaktadır. Dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları

Detaylı

HİKMET NURHAN PARLAK 9926 ELEKTRİK MÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI E M O

HİKMET NURHAN PARLAK 9926 ELEKTRİK MÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI E M O HİKET NURHAN PARLAK 9926 ELEKTRİK ÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZANI E Her 6 dk bir iş kazası oluyor HİKET NURHAN PARLAK 9926 ELEKTRİK ÜHENDİSİ A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZANI E Her gün 4 veya 5 kişi sakat

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 15.05. MESGEMM İSG/Mevzuat/ler İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak Madde 1- Amaç Madde 2 - Kapsam Madde 3 - Dayanak Madde 4 - Tanımlar İkinci Bölüm - Genel Hükümler Madde 5 -İşverenin Yükümlülükleri

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi: 15.05.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28648 Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması Mustafa AKDENİZ İSG UZMANI Aralık, 2017 Çalışan:

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ 2014 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ PARS DANIŞMANLIK 20.02.2014 5763 Sayılı Kanun ( İş Kanunu ve bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun) Kabul Tarihi:15.05.2008 İçerik 4857 sayılı İş kanunu dahil

Detaylı

İSG KÜLTÜRÜ VE EĞİTİM

İSG KÜLTÜRÜ VE EĞİTİM İSG KÜLTÜRÜ VE EĞİTİM DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ İSG AMACI Çalışanları Korumak Üretim Güvenliğini Sağlamak (İş gücü kaybını önlemek) İşletme Güvenliğini Sağlamak İSG HAKKI Sağlıklı

Detaylı

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 İstanbul, 16.05.2013 Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete de Yayımlanmıştır. DUYURU NO :2013/61 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK TASLAĞI BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -

Detaylı

HAK-İŞ KONFEDERASYONU

HAK-İŞ KONFEDERASYONU HAK-İŞ KONFEDERASYONU RAPORU Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı 18 Nisan 2013 Ankara 1 HAK-İŞ KONFEDERASYONU TAŞERON ÇALIŞMAYA İLIŞKIN GÖRÜŞ VE ÖNERİLER RAPORU Örgütsüzlüğü, güvencesiz çalışmayı, kayıtdışını,

Detaylı

YER ALTI KÖMÜR MADENCİLİĞİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

YER ALTI KÖMÜR MADENCİLİĞİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ YER ALTI KÖMÜR MADENCİLİĞİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ enisbagdadioglu@gmail.com Gelişmiş ülkeler, insana ve çalışana değer vererek ekonomik büyümesini sağlamaktadır. Öncelikli amaç, insana yakışır çalışma

Detaylı

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 MADEN HUKUKU 1 I.HAFTA Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 GENEL HÜKÜMLER : AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

Detaylı

ZONTAŞ Grizu Kazası Başkanlığı

ZONTAŞ Grizu Kazası Başkanlığı ZONTAŞ Grizu Kazası 13.7.2003 1 Olay Karadon Müessesesi (Gelik mevkii) 16 nolu rödovanslı sahada üretim yapan ZONTAŞ firmasına ait yer altı işletmesinde 13.07.2003 günü bir grizu patlaması meydana gelmiştir.

Detaylı

İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı

İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı İş Güvenliği Uzmanları İçin Yenileme Eğitimi Programı Sıra No Konular Süresi 1 Açılış, Tanışma, Programın Tanıtımı ve Ön Test Uygulaması 1 2 Dünya da ve Türkiye de İSG nin Mevcut Durumu ve Gelişmeler 1

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) (Yeniden nde Sözü Edilen Fiil 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

6331 sayılı Kanun Çerçevesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Geliştirilmesi Açısından Koordinasyon

6331 sayılı Kanun Çerçevesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Geliştirilmesi Açısından Koordinasyon 6331 sayılı Kanun Çerçevesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Geliştirilmesi Açısından Koordinasyon Yrd.Doç.Dr.Zeynep Şişli İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Çalışmanın Sorusu; Türk hukukunda

Detaylı

Söz konusu yönetmelikte;

Söz konusu yönetmelikte; 15.05.2013 (SİRKÜLER 2013 37) Konu: Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. İş yerlerinde çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenlik eğitimlerinin usul

Detaylı

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU İşsizlik çığ gibi: Bir yılda 501 bin yeni işsiz Ekonomide küçülme işsizliği tetikliyor Sanayi üretimi bir yılda yüzde 6,5 azaldı Geniş tanımlı işsiz sayısı 6,3 milyona yükseldi

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Ceza Miktarı (TL) (Yeniden Değerleme Oranı %3,83) Kanun Maddesi Ceza Mad. Kanun Maddesinde Sözü Edilen

Detaylı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2017 TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ İSİG KOMİSYONU İSİG KOMİSYON RAPORU İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞÇİ GÜVENLİĞİ PANELİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi KOLAYLAŞTIRICI Ömür YAŞAYAN

Detaylı

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK 6 MİLYONA YAKLAŞTI!

GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK 6 MİLYONA YAKLAŞTI! İşsizlik ve İstihdam Raporu-Şubat 2018 15 Şubat 2018, İstanbul GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK 6 MİLYONA YAKLAŞTI! Geniş tanımlı işsizlik yüzde 17,6! Geniş tanımlı işsiz sayısı 5 milyon 981 bin Resmi işsiz sayısı

Detaylı

İşçi ve İşveren Tanımları

İşçi ve İşveren Tanımları Kanun un Amacı Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve

Detaylı

Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme Selin Arslanhan Araştırmacı

Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme Selin Arslanhan Araştırmacı Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme Selin Arslanhan Araştırmacı Hüseyin Ekrem Cünedioğlu Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Temmuz 2010 Özet Türkiye maden sektörünün

Detaylı

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri Çalışanı Olan İşyerleri AZ TEHLİKELİ ÇOK TEHLİKELİ TEHLİKELİ

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri Çalışanı Olan İşyerleri AZ TEHLİKELİ ÇOK TEHLİKELİ TEHLİKELİ nde 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü 26/1-a İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamak, gerekli araç ve gereçleri sağlamamak, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen

Detaylı

Duyuru : 2013/15 21.03.2013. DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir)

Duyuru : 2013/15 21.03.2013. DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir) Duyuru : 2013/15 21.03.2013 DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama: 6331 Sayılı Kanuna Göre İşverenlere Yönelik Yükümlülükler, 6331 Sayılı İsg Kanunu ndaki İdari Para Cezaları Hakkında Açıklama

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUN BAZI MADDELERİ DEĞİŞİYOR

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUN BAZI MADDELERİ DEĞİŞİYOR 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUN BAZI MADDELERİ DEĞİŞİYOR Son torba yasanın yayınlanması ile birlikte 6331 sayılı İSGK bazı maddeleri yeniden revize ediliyor. **İŞYERİ HEKİMİ VE İŞ GÜVENLİĞİ

Detaylı

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 17.05.2013/111-1 ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları

Detaylı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Emeğin Örgütlenmesi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Emeğin Örgütlenmesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Emeğin Örgütlenmesi Ertuğrul Bilir Makina Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı (C) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği - Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ÖDENEN BEDELLER İş kazası

Detaylı

Kaynakların Derslere Göre Dağılımı

Kaynakların Derslere Göre Dağılımı pozitifakademi.org Uzaktan Eğitim Sitesi Kaynak Listesi Görsel materyaller, e-dokümanlar, Pozitif Ltd. Şti. Eğitmenlerince hazırlanmış olup, telif hakları Pozitif Ltd. Şti.ne aittir. Dokümanların hazırlanmasında,

Detaylı

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak)

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak) 6645 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE 6331 SAYILI İSG KANUNUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARININ TEHLİKE SINIFI VE ÇALIŞAN

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) (Yeniden nde Sözü Edilen 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

6/1-a İşyeri hekimi çalıştırmamak. 5.601

6/1-a İşyeri hekimi çalıştırmamak. 5.601 Kanun Maddesi Kanun Maddesinde Sözü Edilen Fiil 2014 YILINDA UYGULANACAK CEZA MİKTARI (TL) Açıklamalar MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü MADDE 6 - İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri MADDE 8 - İşyeri

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı 10-49 Çalışanı Olan 50-+ Çalışanı Olan Açıklamalar 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 50-+ Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri Açıklamalar 4/1-a MADDE

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri Açıklamalar 4/1-a MADDE

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2018 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2018 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü 26/1-a İş güvenliğiyle ilgili tedbir almamak,

Detaylı

KUZEY KIBRISTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI

KUZEY KIBRISTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MEVZUATI «Öngörülen birleşik Kıbrısta işyerinde işçi sağlığı ve güvenliği» 18 Eylül 2015, MERİT Hotel Lefkoşa Halil Erdim Maden Mühendisi TAŞOVA koordinatörü Kuzey Kıbrıs ta İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası 1 Mart

Detaylı

SANAYİ KURULUŞLARINDA YANGIN EĞİTİMİ

SANAYİ KURULUŞLARINDA YANGIN EĞİTİMİ SANAYİ KURULUŞLARINDA YANGIN EĞİTİMİ. EĞİTİM Sanayi Kuruluşlarında Yangın Eğitimi Profesyonel İtfaiyeci Eğitimi Sanayi Kuruluşlarında Yangın Eğitimi 1.Tüm Personelin eğitimi (Genel Eğitim) 2.Yangın İlk

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI nde Sözü 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü 26/1-a İş

Detaylı

Oğlum yüzme de bilmezdi...

Oğlum yüzme de bilmezdi... 20.03.2015 1 20.03.2015 2 20.03.2015 3 20.03.2015 4 Oğlum yüzme de bilmezdi... Ermenek ilçesindeki kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiden Tezcan Gökçe'nin annesi; Oğlum yüzme de bilmezdi... 20.03.2015

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2017 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü 26/1-a İş güvenliğiyle ilgili tedbir almamak,

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2018 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) nde Sözü 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 -

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2019 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2019 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2019 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI nde Sözü 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü 26/1-a İş

Detaylı

Kömür Madenciliği Sektöründe Sözleşmesel Düzenlemeler:

Kömür Madenciliği Sektöründe Sözleşmesel Düzenlemeler: tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Kömür Madenciliği Sektöründe Sözleşmesel Düzenlemeler: Bulgular ve Öneriler Ankara, 18 Aralık 2015 Ana sorumuz: Dünyada kömür madenlerindeki en kötü İSG

Detaylı

Maliye Bakanlığı Tarafından Belirlenen Yeniden Değerleme Oranına Göre Hesaplanmış 6331 Sayılı İSG Kanunu ndaki İdari Para Cezaları

Maliye Bakanlığı Tarafından Belirlenen Yeniden Değerleme Oranına Göre Hesaplanmış 6331 Sayılı İSG Kanunu ndaki İdari Para Cezaları Maliye Bakanlığı Tarafından Belirlenen Yeniden Değerleme Oranına Göre Hesaplanmış 6331 Sayılı İSG Kanunu ndaki İdari Para Cezaları 2015 YILINDA UYGULANACAK Kanun Maddesi Ceza Maddesi Kanun Maddesinde Sözü

Detaylı

Maliye Bakanlığı Tarafından Belirlenen Yeniden Değerleme Oranına Göre Hesaplanmış 6331 Sayılı İSG Kanunu ndaki İdari Para Cezaları

Maliye Bakanlığı Tarafından Belirlenen Yeniden Değerleme Oranına Göre Hesaplanmış 6331 Sayılı İSG Kanunu ndaki İdari Para Cezaları Maliye Bakanlığı Tarafından Belirlenen Yeniden Değerleme Oranına Göre Hesaplanmış 6331 Sayılı İSG Kanunu ndaki İdari Para Cezaları 1 Kanun Maddesi Ceza Maddesi Kanun Maddesinde Sözü Edilen Fiil 2012 Miktar

Detaylı

Kanun Maddesinde Sözü Edilen Fiil

Kanun Maddesinde Sözü Edilen Fiil Maliye Bakanlığı Tarafından Belirlenen Yeniden Değerleme Oranına Göre Hesaplanmış 6331 Sayılı İSG Kanunu ndaki İdari Para Cezaları Kanun Maddesi Ceza Maddesi Kanun Maddesinde Sözü Edilen Fiil 2013 Miktar

Detaylı

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648

ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK. 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648 ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK 15 Mayıs 2013 ÇARġAMBA RG Sayı : 28648 BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak)

10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri. AZ TEHLİKELİ (Aynı miktarda) ÇOK TEHLİKELİ (%50 artırılarak) 6645 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE 6331 SAYILI İSG KANUNUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARININ TEHLİKE SINIFI VE ÇALIŞAN

Detaylı

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ZONGULDAK ŞUBESİ 44. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU

TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ZONGULDAK ŞUBESİ 44. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ZONGULDAK ŞUBESİ 44. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU 2016-2017 OCAK-2018 SUNUŞ Değerli üyelerimiz; 2016 yılında Genel Kurul üyelerimizin takdirleriyle 2 yıllık süre için göreve geldik.

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Burhanettin KURT Genel Müdür Yardımcısı 23 Aralık 2014 6331 sayılı İş Sağlığı

Detaylı

Öğr. Gör. Halil YAMAK

Öğr. Gör. Halil YAMAK Ondokuzmayıs Üniversitesi Havza Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı 2018 2019 Güz Yarıyılı Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi 2. Hafta Öğr. Gör. Halil YAMAK Yapı Sektörünün Önemi,

Detaylı

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU

İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İŞVERENİN ÖNLEM ALMA BORCU İş kazaları ve meslek hastalıkları işyerlerinde meydana gelmektedir. Başka bir ifade ile iş kazası ve meslek hastalıklarının nedeni işyeri koşullarıdır. İşyerlerindeki kuralları

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2017 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI nde Sözü 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a İş güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu

Detaylı

21-22 ARALIK 2015 ADANA PROGRAM

21-22 ARALIK 2015 ADANA PROGRAM MADEN İŞLETMELERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU 2015 21-22 ARALIK 2015 ADANA PROGRAM ORGANİZASYON KURULU ORGANİZASYON KURULU TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı: Ayhan YÜKSEL Ç.Ü. Maden

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2016 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2016 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 50-+ Çalışanı Olan İşyerleri

Detaylı

V. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi - Sonuç Bildirgesi

V. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi - Sonuç Bildirgesi V. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi - Sonuç Bildirgesi MMO, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TTB, İş Müfettişleri Derneği, Üniversiteler, Sendikalar, Meslek Örgütleri, kamu ve özel kurum ve kuruluşları,

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. 15 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28648 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE ÇOK CİDDİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE BÜYÜK CEZALAR GELİYOR

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE ÇOK CİDDİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE BÜYÜK CEZALAR GELİYOR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE ÇOK CİDDİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE BÜYÜK CEZALAR GELİYOR Ahmet AĞAR Sosyal Güvenlik Müşaviri 24.09.2012 I- GİRİŞ Bilindiği gibi, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30.06.2012

Detaylı

BÖLÜM - 6 ODA GÜNCESİ 44.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU

BÖLÜM - 6 ODA GÜNCESİ 44.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU BÖLÜM - 6 ODA GÜNCESİ 44.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU 2014-2016 ŞUBAT-2014 27.02.2014 DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞME YAPILDI. MART-2014 01.03.2014 ODAMIZ 44. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI.

Detaylı

TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU

TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU TMMOB İzmir İKK tarafından İşçi Sağlığı İş Güvenliği Komisyonu olarak 25 / 04 / 2015 Cumartesi

Detaylı

BÖLÜM - 6 ODA GÜNCESİ 45.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU

BÖLÜM - 6 ODA GÜNCESİ 45.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU BÖLÜM - 6 ODA GÜNCESİ 45.DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU 2016-2018 OCAK-2016 19.01.2017 ŞUBAT-2016 01.02.2017 16 HAZİRAN 2012 GENELGESİ İLE İLGİLİ OLARAK DANIŞTAY YÜRÜTMENİN DURDURULMASI KARARI VERMİŞTİR. ODAMIZ

Detaylı

OCAK 2013 TÜRKİYE KAMU-SEN AR-GE MERKEZİ

OCAK 2013 TÜRKİYE KAMU-SEN AR-GE MERKEZİ OCAK 2013 20 Haziran 2012 de kabul edildi. 30 Haziran tarih, 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. İş sağlığı ve güvenliği ilk kez müstakil bir kanunda ele alındı. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin

Detaylı

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI SUNU PLANI 1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI -1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME

Detaylı

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları 1/18 İş kazaları ve tarafların sorumlulukları SGK/EUROSTAT VERİLERİ İLE 6331 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE Kemal ÜÇÜNCÜ İş Güvenliği Mühendisi www.isteguvenlik.tc Eylül 2013 2/18 Sigortalı Çalışanların

Detaylı

Konular. Yasal Dayanak. Kapsamı. Kurulun oluşumu, çalışanları. Kurulun faaliyetleri, görev yetki ve sorumlukları. İlgili mevzuat

Konular. Yasal Dayanak. Kapsamı. Kurulun oluşumu, çalışanları. Kurulun faaliyetleri, görev yetki ve sorumlukları. İlgili mevzuat Konular Yasal Dayanak Kapsamı Kurulun oluşumu, çalışanları Kurulun faaliyetleri, görev yetki ve sorumlukları İlgili mevzuat Yasal Dayanak 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 80 inci maddesinin

Detaylı

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak;

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak; TEKNİK İŞLER ŞUBE AMİRİ KADROSU : Teknik İşler Şube Amiri : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : III (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 1 Maaşı

Detaylı

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh.

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. YAPI İŞYERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ne göre ÇOK TEHLİKELİ sınıftadır Yapı işyerlerinde

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Cumhuriyet Dönemi 1936 1967 1971 3008 sayılı yasa 931 sayılı yasa anayasa mahkemesi 1475 sayılı kanun İSİG kurulları kuruluyor v ve 16 yaşın altındakiler ağır ve tehlikeli işlerde

Detaylı

İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖRGÜTLENMESİ. Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü GISLab ecolak@ktu.edu.

İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖRGÜTLENMESİ. Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü GISLab ecolak@ktu.edu. İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖRGÜTLENMESİ Yrd.Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü GISLab ecolak@ktu.edu.tr İşyeri örgütlenmesinde İSİG İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, işçilerin

Detaylı

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 6331 SAYILI İSG KANUNUNA GÖRE 2018 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI 2018 Yılında Uygulanacak Miktarı (TL) 10 dan Az Çalışanı Olan İşyerleri 10-49 Çalışanı Olan İşyerleri 4/1-a MADDE 4 - İşverenin

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU

İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU İŞ GÜVENLİĞİ SEMPOZYUMU 18 TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi ile Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen sempozyum 8-9 Mart 2007 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

Detaylı