Corafi Daıtık Yazılım Gelitirme Ortamında Yazılım Konfigürasyon Yönetimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Corafi Daıtık Yazılım Gelitirme Ortamında Yazılım Konfigürasyon Yönetimi"

Transkript

1 Corafi Daıtık Yazılım Gelitirme Ortamında Yazılım Konfigürasyon Yönetimi Hayrullah KALE 1 R. Bülent GÖKALP 2 1,2 Barı Kartalı Projesi, HAVELSAN A.. ANKARA 1 e-posta: hkale@havelsan.com.tr 2 e-posta: bgokalp@havelsan.com.tr Özet Günümüz i dünyasında yazılım gelitirme ortamlarının daha esnek olması zorunluluk haline gelmitir. Corafi olarak birbirinden uzak grupların birlikte yazılım gelitirmeleri bunun bir örneidir. Bu bildiride yazılım konfigürasyon yönetimininin corafi daıtık yazılım gelitirmeyi nasıl desteklemesi gerektii, Barı Kartalı Projesi nde edinilen tecrübeler ııında, sunulmaktadır. Abstract The complexity of today s enterprise software development requires a flexible approach for the development environment. The need of close cooperation among geographically distributed sites during the development is an example to this requirement. In this paper, we will show how the software configuration management should support a distributed software development environment using the experience gained during the Peace Eagle Project. 1. Giri HAVELSAN, BARI KARTALI (BK) Havadan Erken hbar Komuta ve Kontrol Uçaı nın temininde, Görev Yazılımları ve Yer Destek Sistemleri konusunda, yerli alt yüklenici sorumluluunu üstlenmitir. HAVELSAN, uçak ve yer destek sistemleri için gelitirilecek Türk Hava Kuvvetleri ne özel yazılımların gelitirilmesinde, modifikasyonunda ve entegrasyonunda görev aldıı gibi, aynı zamanda bu yazılımların testini ve BOEING tarafından temin edilen 737 AEW&C ana sistem yazılımına entegrasyonunu da gerçekletirecektir. HAVELSAN sistem çözümleme sürecinden balayarak test ve deerlendirmeye kadar projenin tüm mühendislik süreçlerinde yer almaktadır. HAVELSAN, proje kapsamında toplam olarak yaklaık satır kaynak kod boyutunda, 12 yazılım modülünü (yazılım parçacıı) gelitirmi/modifiye etmi olacaktır. Görev bilgisayarı yazılımı kapsamında BOEING in ve HAVELSAN ın yazılım gerçekletirme sorumlulukları bulunmaktadır. Bu kapsamda mevcut kod üzerinde iki taraf da modifikasyon

2 yapmaktadır. Bunun dıında HAVELSAN yazılımın bir kısmını kendisi tasarlayıp gelitirmektedir. BOEING in yazılım ekibi Seattle da, HAVELSAN ın yazılım ekibi ise Ankara da bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilenler ııında bakıldıında, BK Projesi yazılım gelitirme faaliyetlerinin etkin bir Yazılım Konfigürasyon Yönetimi ile desteklenmesi gerekmektedir. Aaıdaki paragraflarda bu kapsamda uygulanan model ve süreçlerin bir kısmı anlatılmaktadır. 2. Yazılım Gelitirme 2.1 leyiten Çıkar (Checkout)/ leyie Sok (Checkin) Modeli Genelde sürüm yönetimi araçları leyiten Çıkar-Degitir-leyie Sok modeliyle çalımaktadır. Balangıç durumda dosya çalıma alanında salt okunabilir halde bulunur. Gelitirici bir dosyada deiiklik yapmak isterse o dosyayı ileyiten çıkarır, bu durumda dosya çalıma alanında yazılabilir hale gelir. Deiiklikler yapıldıktan sonra dosya ileyie sokulur. Bu durumda dosyanın yeni bir sürümü oluur[1]. Bu durum ekil 1 de gösterilmektedir. ekil 1. leyiten Çıkar/leyie Sok Modeli BK projesinde Rational ClearCase konfigürasyon yönetim aracı ve Rational ClearQuest deiiklik yönetim araçları tümleik olarak kullanılmaktadır. Bir dosyanın ileyie sokulabilmesi için mutlaka yazılım deiiklik süreci kapsamında onaylanmı bir Yazılım Deiiklik stei (YD) ile ilikilendirilmesi gerekmektedir (bu durum bir betik ile zorunlu hale getirilmitir). Bunun anlamı; Deiiklik yapmak isteniyorsa YD yazıp Yazılım Konfigürasyon Kontrol Kurulu ndan (YKKK) onay almak zorunludur, aksi halde deiiklik yapılamaz. 2.2 Yan Dal Kullanımı ile E Zamanlı Yazılım Gelitirme Bu projede -bazı durumlarda- birden fazla kullanıcının aynı dosya üzerinde aynı anda deiiklik yapması gerekmektedir. Örnein bir grup sonraki daıtım için gerekli kodlama çalımalarını yürütürken baka bir grup daıtımı yapılan sürümdeki hataları gidermek için gerekli kodlama iini yürütmek durumunda kalmaktadır[2]. Bu durum için ekil 2 deki örüntü kullanılmaktadır.

3 ekil 2. Yan Dal ile E Zamanlı Yazılım Gelitirme 2.3 Corafi Daıtık Yazılım Gelitirme Yazılım Konfigürasyon Yönetimi aracı olarak ClearCase MultiSite kullanılmaktadır. BOEING in sorumlu olduu VOB lar (ClearCase in Veri Tabanı) HAVELSAN a, HAVELSAN ın sorumlu olduu VOB lar ise BOEING e çoklanmıtır. ekil-3 te bu durum gösterilmitir. ekil 3. HAVELSAN ve BOEING arasındaki Corafi Daıtık yapı ki taraf ayrı yan dallar üzerinde çalımaktadır. VOB un sahibi birletirme sorumluluunu yüklenmi durumdadır. Sıklıkla VOB ların elenmesi yapılmaktadır. ekil 4 te corafi daıtık yapıda gelitirme örüntüsü görülmektedir.

4 ekil 4. Corafi daıtık yapıda gelitirme örüntüsü 3. Yazılım Deiiklik Süreci Proje ekibi ihtiyaç duyduunda yazılımın deitirilmesi için istekte bulunabilir. Bu istek BOEING ya da HAVELSAN ekibinden gelebilir. Bu istekler karı tarafı etkiledii durumda, karı tarafın karar sürecinde bulunması zorunluluu vardır. Bu deiikliklerin belirli bir süreç içerisinde sonuçlandırılması ve izlenebilmesi için ClearQuest Multisite deiiklik yönetim aracı kullanılmaktadır. 3.1 Roller ve Sorumluluklar Yazılım Konfigürasyon Yönetimi Sorumlusu (YKYS), yazılım gelitirme sürecine katkıda bulunan tüm kullanıcılara rol ve sorumluluk atar. Bu rol ve sorumluluklar Tablo 1. deki gibidir.

5 Tablo 1. Rol ve Sorumluluklar Rol Adı stek Sahibi Teknik Lider Çözümleyici YKKK Üyeleri Test Mühendisi Yazılım Kalite Sorumlusu Yazılım Konfigürasyon Yönetimi Sorumlusu Açıklama YD yi Yazılım Deiiklik Süreci nin tarif ettii ekilde bildiren kii. Ürün ya da Ürün Grubu Sorumlusu olan ve çözümleyiciyi belirleyip atamasını yapan kullanıcı. YD ile ilgili süreç tamamlanıncaya kadar Teknik Liderin takibi ve sorumluluu altındadır. YD için çözümleme yapması istenen teknik sorumlu. Çözümleme sonunda düzeltici faaliyet mutlaka tanımlanmı olmalıdır. YD leri çözümleme sonucunu dikkate alarak deerlendirip nihai kararı veren kuruldur. Bu kurulun asil üyelerinin kimler olacaı Yazılım Konfigürasyon Yönetimi Planı nda (YKYP) yer almalıdır. BK projesinde BOEING temsilcisi kurulun asil üyesidir. Test faaliyetlerini yürütmekten sorumlu kullanıcı. Süreç kapsamında Yazılım Kalite Güvence gereklerinin uygulanmasından sorumlu kullanıcı. Bu süreç kapsamında, YKKK ya idari ve teknik destek verir. ClearQuest in yönetiminden ve raporlamadan sorumludur. 3.2 Öncelik ve Önem Tanımları Deiiklik yönetimi süreci kapsamında kullanılan YD lerin öncelik ve önem tanımları Tablo 2 ve Tablo 3 te verilmitir. Tablo 2. YD Öncelik Tanımları Öncelik 1 Öncelik 2 Öncelik 3 Öncelik 4 Öncelik 5 Bir problem: 1. Bir gereksinimin karılanması engelleniyorsa, 2. Kullanıcının faaliyetini engelliyorsa, 3. Personel güvenliini etkiliyorsa Takip eden ara sürüm daıtımında mutlaka yer almalıdır.örnein daıtım 4.3 te, ana daıtım 4 ara daıtım 3 tür. Bu durumda problem 4.4 te mutlaka giderilmelidir. Bir problem: Baarımı düüren ve ilevsel olarak olumsuz bir etkisi oluyorsa ve çözüm bilinmiyorsa, takip eden ara sürüm daıtımında mutlaka yer almalıdır. Bir problem: Baarımı düüren ve ilevsel olarak olumsuz bir etkisi oluyorsa ve çözüm biliniyorsa, takip eden ana sürüm daıtımında mutlaka yer almalıdır. Örnein daıtım 4.3 te, ana daıtım 4 ara daıtım 3 tür. Bu durumda problem 5.0, 5.1, 5.2 de yer alabilir. levsellik ya da baarım açısından bir sıkıntı yok ancak kullanımı zorlatıran ya da kısıtlayan bir durum ise. Dier tüm problemler.

6 Tablo 3. YD Önem Tanımları Önem 1 Önem 2 Önem 3 Önem 4 Kritik: Operasyonel ya da görev e ilikin yetenein kullanılması engelleniyorsa. Gerekli: Performansı düürüyor ve operasyonel ya da görev olarak negatif bir etkisi varsa. Sakıncalı: Operasyonel ya da performans açısından bir sıkıntı yok ancak operatöre sıkıntı veren bir durum varsa. Dier 3.3 Yazılım Deiiklik stei YD ClearQuest te bir kayıt tipi olarak bulunur ve Yazılım Konfigürasyon Yönetimi (YKY) kontrolü altında bulunan yazılım ürünlerinin deiikliklerinin yönetilmesi için kullanılır YD Süreç Akı Tanımı YD aama modeli, YD nin tüm yaam döngüsünü yansıtan bir modeldir. Bu model 10 aamadan olumaktadır. ekil 5 te YD süreç akıı görülmektedir. ekil 5. YD Süreç Akıı YD nin aama geçii bir aamadan dierine eklinde olmaktadır. Bu aamaların açıklamaları Tablo 4 te verilmitir. Her aama geçiinde ilgili kiilere otomatik olarak e-posta gönderilmektedir.

7 Tablo 4. YD Akı Tanımları Süreç Adımı: Süreç Tanımı Adım 0 YD Yaratılması Bir YD herhangi bir proje personeli tarafından balatılabilir. Kullanıcı problemi detaylı ekilde girer. Bu bir test sonucu ise, testin seviyesi, altsistem, yazılım ve ilgili dokumanlar da girilmelidir. Ayrıntılar girildikten sonra YD giri tuuna basılarak YD veritabanina Kayıt aamasında kaydedilmi olur. Bununla birlikte Proje yöneticisine ve Teknik liderlere otomatik olarak e-posta gönderilir. Adım 1 Teknik lider YD nin sorumluluk alanına girip girmediine bakar. Kendi sorumluluunda Kayıt ise, Aaıdaki hususları gözeterek YD yi inceler: Problem tanımının yeterli olup olmadıına bakar. Önem seviyesini belirler. Öncelik seviyesini belirler. Daha önceki bir YD ile aynı olup olmadıına bakar. Bunun sonucunda aaıdaki iki karardan birini verir: (1) YD yi Çözümleme aamasına alır ya da (2) YD yi reddeder. Adım 2 Çözümleme Adım 3 YKKK Adım 4 Gerçekleme Adım 5 Dorulama Adım 6 Erteleme Adım 7 Kapatma Adım 8 Çakıma Adım 9 ptal Adım 10 Red Atanmı olan Çözümleyici problem için bir düzeltici faaliyet belirler. Bu kapsamda YD ye dokuman ekleyebilir. Çözümleme sonuçlanınca Teknik lider YD nin aamasını YKKK ya getirir. YKKK YD nin gereinin yapılmasına karar verebilir, bunun dıında çözümlemeyi yeterli bulmayıp ek çözümleme için geri gönderebilir ya da YD yi reddedebilir. Son kararı verme sorumluluu kurul bakanına aittir.dier üyeler bakana yardımcı olmakla yükümlüdürler. YKYS YD yi Gerçekleme aamasına getirir. Teknik Lider bu ii yapması için bir ya da birden fazla kiiyi görevlendirir. Düzeltici faaliyet tamamlandıktan sonra Teknik Lider YD yi Dorulama aamasına getirir. Çözümleyici, test sorumlusu, kalite sorumlusu ve YKYS ninde katıldıı YKKK toplantısında dorulaması yapılan YD ler kapatılmaya hazırdır. Bazı durumlarda (Takvim problemi olmayan, özel test gerektiren v.b.) YD Erteleme aamasında tutulur. Haftalık YKKK toplantılarında bu YD lerde deiiklik gerekip gerekmediine bakılır. Testi ve dorulaması yapılan YD YKKK kararıyla YKYS tarafından Kapatma aamasına getirilir. Teknik lider ya da YKKK YD nin daha önceki bir YD ile aynı olduuna karar vermise bu aamaya getirir. Daha sonra YKKK kararıyla YD ptal aamasına getirilir., YD Teknik Lider tarafından Kayıt aamasından itibaren ptal aamasına getirilebilir. Daha sonra bu YD Red aamasına getirilir. YD içerik olarak,gereksinim olarak ve baka nedenlerle uygun bulunmayabilir bu durumda Red aamasına getirilir.

8 4. Gecelik na Süreci Görev Bilgisayarı Yazılımı, yazılım bileen parçalarından oluan sektörlere ayrılmıtır, her sektör ClearCase VOB unda ya da VOB larında bulunan belirli dizinlerden meydana gelmektedir. Her sektörün gelitirme takımı baımsız olarak kodlama ve birim testi faaliyetlerini yürütür. Yazılımın tamamının derlenmesi yaklaık 12 saati bulmaktadır. Böyle bir durumda yazılımın tamamını derleyen bir gecelik ina kaçınılmazdır. Bir kaynak dosyanın gecelik inaya girmesi isteniyorsa gelitirici tarafından o dosyanın istenen revizyonuna [BLD]DAILY formatında bir etiket eklenir, burada [BLD] program ina numarasıdır. Gecelik ina bir betik ile balatılır. Bu betik önce tüm [BLD]DAILY etiketi olan revizyonlara DEV[BLD] etiketini ekler. Her gecelik ina baımsız olarak belirli bir ina görünümünde (ClearCase çalıma sahası) yapılır. na Takımı içerisindeki sektör sorumlusu, tümleik ina ya (tüm sektörlerin bir arada derlenmesi) girecek dosyaların revizyonlarına bir betik yardımıyla [SECTOR][BLD] formatında bir label ekler.entegrasyon ina ya balamadan önce tüm [SECTOR][BLD] etiketi olan yerlere NEXT[BLD] etiketini ekler. Entegrasyon ina her çaramba NEXT[BLD] etiketi olan dosyalar kullanılarak yapılır. na sonucunda oluan hatalar sektör sorumluları tarafından deerlendirilir ve gerek görülürse gün içerisinde yeni bir ina yapılır. ekil 6 da ina süreç akıı görülmektedir. ekil 6. Tüm na Akıı ÇAR PER CU PZT SAL ÇAR PER CU PZT SAL ÇAR PER CU PZT SAL Kodu Gelitir 1TDAILY olarak etiketle 1TDAILY -- > DEV1T Her gece DEV1T -- > [SECTOR]1T [SECTOR]1T -- > NEXT1T NEXT1T nin entegrasyon testi KEY Anahtar Developer Gelitirici Gecelik Nightly Build na Build na Takımı Team Key Geçi Transition Noktası Point NEXT leri MCMP yapmak için iaretle NEXT1T -- > MCMP1T MCMP1T Olgun ve Kullanıma hazır

9 na takımı NEXT ina sının anaçizgi olmasına karar verirse tüm NEXT[BLD] etiketi olan yerlere MCMP[BLD] etiketi eklenir. Her hafta ina görünümleri temizlenir ve yeniden ina yapılır. Gelitirici istedii ina görünümünden istedii derlenmi kısımları kendi çalıma alanına getirir. 5. Sonuç Projenin balangıcında Yazılım Konfigürasyon Yönetimi gereksinimleri belirlenmeli, bu gereksinimleri tam olarak karılayan, uygulanabilir süreçler tanımlanmalı ve bu kapsamda uygun araçlar -Konfigürasyon Yönetimi, Deiiklik Yönetimi vb- belirlenmelidir. Proje personeline süreçler ve araçların kullanımı konularında eitimler verilmelidir. Projeye yeni katılan her personelin bu eitimi alması salanmalıdır. Bu eitimler süreçlerin ve araçların etkin kullanımı için çok önemlidir Proje Yönetimi tarafından uygulamanın takibi ciddiyetle yapılmalıdır. Süreçler sürekli iyiletirmeye açık olmalıdır. Yukarıda bahsedilen model ve süreçler, bu prensipler ııında Barı Kartalı Projesinde baarı ile uygulanmaktadır. Yazılımın ilk daıtımı baarıyla yapılmı olup, u anda 2. daıtım için çalımalar devam etmektedir. Kaynakça [1]. Gupta A., ClearCase Multisite: Supporting Geographically-Distributed Software Development, 19 Eylül [2] Berczuk S. ve Appleton B., Software Configuration Management Patterns: Effective Teamwork, Practical Integration, 2002.

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir.

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir. .tr alan adlarını tescili, 1991 yılından itibaren, Türkiye'yi ilk olarak nternet'e balayan Üniversitemiz bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda, bugün itibarı ile, toplam yaklaık 70,000 adet.tr uzantılı

Detaylı

1. Satı ve Daıtım lemleri " # $ "!!

1. Satı ve Daıtım lemleri  # $ !! 1. Satı ve Daıtım lemleri " " " " " %& % ' (& " & ' ( Stok kartı ilemlerine girmeden pratik bir ekilde ilem ) " & * + (& ", ) (& Satı Fatura ilemlerinde bu alan tıklayarak veya F 2 - " '"(& ". / 0 " &

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme !" #$% &'#(# Konular Binary Özellikler Deerlendirme Binary Özellikler Bir binary özellik iki deer alabilir (kapalı veya açık; var veya yok gibi) Bir kiiye ait bilgiler binary olarak aaıdaki gibi gösterilebilir

Detaylı

Durum böyle olmakla birlikte, özet çeviri metninin okuyucuların gerçekten yararlanabilecekleri i levsel bir doküman oldu u ku kusuzdur.

Durum böyle olmakla birlikte, özet çeviri metninin okuyucuların gerçekten yararlanabilecekleri i levsel bir doküman oldu u ku kusuzdur. AVUSTRALYA NIN YEN GÜNEY GALLER EYALET SAYITAYI PERFORMANS DENETM RAPORU Yıllık Raporlardan Hareketle Performansın Deerlendirilmesi: Sekiz Kuruluun Yıllık Raporlarının ncelenmesi (Özet Çeviri) Sacit Yörüker

Detaylı

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL

ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK Ç SÜREKL ETM MERKEZ YÖNETMEL Amaç Madde 1: Bu Yönetmeliin amacı; meslekteki bilimsel, teknolojik gelimelerle ve uygulama alanları ile ilgili olarak Üye Mühendislere verilecek

Detaylı

BRSA BRDGESTONE SABANCI LASTK SANAY VE TCARET A. BLGLENDRME POLTKASI

BRSA BRDGESTONE SABANCI LASTK SANAY VE TCARET A. BLGLENDRME POLTKASI BRSA BRDGESTONE SABANCI LASTK SANAY VE TCARET A. BLGLENDRME POLTKASI Amaç Brisa, hissedarlarıyla effaf ve yakın bir iletiim içinde olmayı ilke edinmitir. Bu kapsamda Brisa yönetimi stratejik planları uygulayıp,

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI

SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 ÖZET: * SSK ek genelgesi yayımlandı. SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI S.S.K.Bakanlıı Sigorta leri Genel Müdürlüü Sigorta Primleri Daire Bakanlıı nın 04.07.2005

Detaylı

ICS 04.200.10 TÜRK STANDARDI TS EN OHSAS 18001/Mart 2001

ICS 04.200.10 TÜRK STANDARDI TS EN OHSAS 18001/Mart 2001 OHSAS 18001 SALII VE GÜVENL YÖNETM REHBER STANDARDI GR : Dünyada, üretim faktörünün temel öesi olan çalıanların salıı ve güvenlii endüstriyel gelimelere paralel olarak, ön plana çıkmaktadır. Salıı ve i

Detaylı

2005 yılı sonu itibarı ile 76,760 adet geçerli alan adı bulunmaktadır. Alt alan adı uzantılarına göre sayısal bilgi aaıda yer almaktadır.

2005 yılı sonu itibarı ile 76,760 adet geçerli alan adı bulunmaktadır. Alt alan adı uzantılarına göre sayısal bilgi aaıda yer almaktadır. NIC.TR (.tr ALAN ADI) YÖNETM.tr Alan Adı Yönetimi kapsamında; yurt çapında ve yurt dıından ".tr" uzantılı alan adı almak isteyen tüm kurum, kurulu ve ahısların; alan adı bavuruları deerlendirilmekte, alan

Detaylı

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü

BYS. T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü BYS T.C. Ulatırma Bakanlıı Biliim Belge Yönetim Sistemi Çözümü Sunu Planı E-Ulatırma Projesinin Amacı, Konusu biliimbys nin Projedeki Yeri biliimbys nin Kapsamı biliimbys Nasıl Çalııyor? Saladıı Yararlar

Detaylı

BAKIM HZMETLER SÖZLEMES

BAKIM HZMETLER SÖZLEMES BAKIM HZMETLER SÖZLEMES Madde 1) TARAFLAR: Bir taraftan, dier taraftan aaıda belirtilen Bakım hizmetini üstlenen. bu sözlemenin taraflarını olutururlar. Sözlemenin devam eden bölümlerinde taraflar kısaca

Detaylı

ASELSAN MST Grubu Yazılım Kalite Güvencesi Faaliyetleri

ASELSAN MST Grubu Yazılım Kalite Güvencesi Faaliyetleri ASELSAN MST Grubu Kalite Güvencesi Faaliyetleri Zühre Yılmazer Seltürk 1 Hakime Koç 2 1,2 Mikrodalga ve Sistem Teknolojileri (MST) Grubu, ASELSAN A.., Ankara 1 yilmazer@aselsan.com.tr 2 unsal@aselsan.com.tr

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

Beykoz Belediyesi Yarışması

Beykoz Belediyesi Yarışması Logo Yarışması Beykoz Belediyesi Logo Yarışması Basın Bülteni Beykoz İçin Tasarla Beykoz Belediyesi logosunu ve kurumsal kimliğini yeniliyor. İlçeyi ve kurumu özgün bir çalışmayla temsil edecek yeni logo

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. Ödenmi Sermaye: 11.173.366 YTL. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Sayfa No:

Detaylı

Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması. Serap Bozbey

Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması. Serap Bozbey Büyük Ölçekli Bir Sistem Projesinde IBM Rational Jazz Platformu Kullanarak Çevik Süreçlerin Uygulanması Serap Bozbey 1 2 3 İçerik Çevik Yazılım Geliştirme Yöntemleri Extreme Programming (XP) Scrum Uygulanan

Detaylı

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ YAPI Madde 1. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü, kısa adıyla K.Ü.S.B., Koç Üniversitesi örenci kulüpleri tüzüüne balı ve Koç Üniversitesi örencilerinin

Detaylı

DELTA MENKUL DEERLER A..

DELTA MENKUL DEERLER A.. sayfa No: 1 A) Giri 1.Raporun Dönemi: Bu rapor, Delta Menkul Deerler A.. kuruluunun 1 Ocak 2008 31 Mart 2008 çalıma dönemini kapsamaktadır. 2. Ortaklıın Unvanı: Delta Menkul Deerler A.. 3. Dönem çinde

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye hakkında hazırlanan lerleme Raporu, Türkiye ile müzakerelerin balaması yönünde olumlu bir

Detaylı

MESLEKİ TERMİNOLOJİ I 1. HAFTA YAZILIM MÜH. TEMEL KAVRAMLAR

MESLEKİ TERMİNOLOJİ I 1. HAFTA YAZILIM MÜH. TEMEL KAVRAMLAR YAZILIM: SOFTWARE Yazılım (Software): Yazılım sadece bir bilgisayar programı değildir. Basılı veya elektronik ortamdaki her tür dokümanı da içeren ürün. Dokümanlar yazılım mühendislerine ve son kullanıcıya

Detaylı

TÜBTAK UEKAE Gebze/KOCAEL, ihasircioglu@uekae.tubitak.gov.tr

TÜBTAK UEKAE Gebze/KOCAEL, ihasircioglu@uekae.tubitak.gov.tr TÜBTAK UEKAE Gebze/KOCAEL, ihasircioglu@uekae.tubitak.gov.tr ÖZET : Bu bildiride ETSI standardında tanımlanan Elektronik mza yapısı ve farklı kullanım amaçları için oluturulabilecek imza formatları incelenecek,

Detaylı

SMB Select Kayıt Bavurusu KULLANICI REHBER. Cisco Systems

SMB Select Kayıt Bavurusu KULLANICI REHBER. Cisco Systems SMB Select Kayıt Bavurusu KULLANICI REHBER Cisco Systems 1 çindekiler SMB Select kayıt ve onay süreçleri SMB Select Programı iortaı bavurusu ortaı konumu belirleme Davet programını seçme Görev atamaları

Detaylı

KURUMSAL YÖNETM LKELERNE UYUM RAPORU 1. Kurumsal Yönetim lkelerine Uyum Beyanı Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A..

KURUMSAL YÖNETM LKELERNE UYUM RAPORU 1. Kurumsal Yönetim lkelerine Uyum Beyanı Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.. KURUMSAL YÖNETM LKELERNE UYUM RAPORU 1. Kurumsal Yönetim lkelerine Uyum Beyanı Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.., 01 Ocak 2009 31 Aralık 2009 döneminde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)

Detaylı

LETME SORUMLULUU HZMET SÖZLEMES

LETME SORUMLULUU HZMET SÖZLEMES Madde 1) TARAFLAR: LETME SORUMLULUU HZMET SÖZLEMES Bi taraftan, dier taraftan aaıda belirtilen iletme sorumluluu hizmetini üstlenen.. bu sözlemenin taraflarını olutururlar. Sözlemenin devam eden bölümlerinde

Detaylı

TMMOB ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK DENETM UYGULAMA ESASLARI YÖNETMEL

TMMOB ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK DENETM UYGULAMA ESASLARI YÖNETMEL TMMOB ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI MESLEK DENETM UYGULAMA ESASLARI YÖNETMEL AMAÇ: Madde 1- Mesleki denetim uygulamasının amaçları unlardır; 1.1- Teknik hizmet kalitesini yükseltmek, yapı ve tesis üretiminin

Detaylı

Yöntem Ara tırma Modeli Evren ve Örneklem Veri Toplama Aracı Verilerin Analizi Bulgular

Yöntem Ara tırma Modeli Evren ve Örneklem Veri Toplama Aracı Verilerin Analizi Bulgular Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 38 Volume: 8 Issue: 38 Haziran 2015 June 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ÖRETMENLK UYGULAMASI

Detaylı

Esrar kullanımı dengeleniyor, gençler arasında gördüü rabetin azaldıına dair belirtiler var

Esrar kullanımı dengeleniyor, gençler arasında gördüü rabetin azaldıına dair belirtiler var YILLIK RAPOR 2007: ÖNEML NOKTALAR AB uyuturucu raporunun ilettii olumlu mesajlar, uyuturucuya balı ölümlerin yüksek düzeyi ve artan kokain kullanımıyla gölgeleniyor (22.11.2007, LZBON AMBARGO 10.00 CET)

Detaylı

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./(  !/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ $ $ / + / 2 %/ !"!" #$ %!" &' ($ $) *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/ $* "3'4" 50! 1 Vergi Usul Kanunu Genel Teblii (Sıra No: 408) 1. Giri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 5 inci maddesinin

Detaylı

Femsoft, kolay kullanımı ve genileyebilen esnek yapısı ile ilerinizi çok kolaylatıracak!

Femsoft, kolay kullanımı ve genileyebilen esnek yapısı ile ilerinizi çok kolaylatıracak! Femsoft Ticari Paket Programı küçük ve orta ölçekli iletmelerin optimum seviyede ilemlerini yapabilmesi için tasarlanmıtır ve ileri teknoloji içermektedir. Femsoft Ticari Paket Programı destekledii SQL

Detaylı

!"# # $!% & $ % #'' ! " #! " $ !" #$!!%& " %(% #)* $+, -.-/ &' # $ ' (&&! " % (% # )* $+,.0/ ( )***(* +( ( (,, ( -.(( ( ( (

!# # $!% & $ % #'' !  #!  $ ! #$!!%&  %(% #)* $+, -.-/ &' # $ ' (&&!  % (% # )* $+,.0/ ( )***(* +( ( (,, ( -.(( ( ( ( !"# # $!% & $ % #''! " #! " $!" #$!!%& " %(% #)* $+, -.-/ &' # $ ' (&&! " % (% # )* $+,.0/ ( )***(* +( ( (,, ( -.(( ( ( ( / 0 ( / " 0,.( / & 1 ( / 2 +( / 4., ( /! 5,( (* *,. / 1 ' 7 " & 6+1(( / 8** ((

Detaylı

Mali Hizmetler Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii

Mali Hizmetler Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Mali Hizmetler Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii BRNC BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1 - (1) Bu yönetmeliin amacı; Avcılar Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüü kurulu, görev, yetki

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES Bu aratırma 005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN

Detaylı

Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları

Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları ANKARA ÜNVERSTES BLGSAYAR MÜHENDSL BÖLÜMÜ YÜKSEK LSANS PROGRAMI Yüksek Lisans Çalımalarının Yürütülmesinde Aday Örencinin Sorumlulukları Bölümümüzde yürütülmekte olan Tezli Yüksek Lisans Programı, YÖK,

Detaylı

Çok Katmanlı WEB Tabanlı Uygulamalarda Yetkilendirme Problemi

Çok Katmanlı WEB Tabanlı Uygulamalarda Yetkilendirme Problemi Çok Katmanlı WEB Tabanlı Uygulamalarda Yetkilendirme Problemi Yenal Göebakan cybersoft, Ankara, TURKEY yenal.gogebakan@cs.com.tr Abstract Yetkilendirme amaçlı gelitirilmi bulunan çeitli çözümler kaynaa

Detaylı

Proje Uyarlama Adımları Dokümanı

Proje Uyarlama Adımları Dokümanı Proje Uyarlama Adımları Dokümanı Güncelleme Tarihi: 15.04.2013 İçerik 1. Kullanıcıların Tanımlanması (varsa Kanal Yapısı ve ilgili parametreleri ile beraber):... 3 2. Eposta Ayarlarının Yapılması:... 4

Detaylı

ESİS Projesi. Kaynaklar Bakanlığı

ESİS Projesi. Kaynaklar Bakanlığı ESİS Projesi Hem ulusal, hem de uluslararası platformda enerji, bir ülkenin politika üretmesi ve uygulaması gereken en önemli stratejik alanlardan birisidir. Ülkemiz de sahip olduğu kritik jeopolitik konumu

Detaylı

WEB SERVS TABANLI GELTRLEN MOBL UYGULAMALAR: ODTÜ MOBL ÖRENC LER BLG SSTEM (MOBS)

WEB SERVS TABANLI GELTRLEN MOBL UYGULAMALAR: ODTÜ MOBL ÖRENC LER BLG SSTEM (MOBS) WEB SERVS TABANLI GELTRLEN MOBL UYGULAMALAR: ODTÜ MOBL ÖRENC LER BLG SSTEM (MOBS) Hale ALTINOVA, Yasemin YALÇIN, ve Serdar ARSLAN Orta Dou Teknik Üniversitesi, Bilgi lem Daire Bakanlıı, ANKARA altinova@metu.edu.tr,

Detaylı

Toplam Alan Adı Sayısı. Alan Adı. av.tr 578 bbs.tr 18 bel.tr 741 biz.tr 168 com.tr 44.745 edu.tr 180 gen.tr 5.938 gov.tr 2.315 k12.tr 1.451. mil.

Toplam Alan Adı Sayısı. Alan Adı. av.tr 578 bbs.tr 18 bel.tr 741 biz.tr 168 com.tr 44.745 edu.tr 180 gen.tr 5.938 gov.tr 2.315 k12.tr 1.451. mil. 24 Alan Adı Yönetimi Projesi kapsamında; 1 Proje Yöneticisi, 11 tam zamanlı ve 3 yarı zamanlı çalıandan oluan personel ile; yurt çapında ve yurt dıından ".tr" uzantılı alan adı almak isteyen tüm kurum,

Detaylı

BENMAR VE KURUTMA DOLABININ KULLANIMI

BENMAR VE KURUTMA DOLABININ KULLANIMI S.D.U. ARKKARAAAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU GIDA LABORATUVARINDA BULUNAN BAZI MKROLEMCL ARAÇLARIN PROGRAMLANMASI VE ÇALITIRILMASI Mikroilemcili bir ekipmana program yapabilmek için ilemin yapılacaı anda herhangi

Detaylı

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI AMERKA BRLEK DEVLETLER SAYITAYI Yazan: Dawid M. WALKER Çeviren: Müslüm PARLAK Amerika Birleik Devletleri Sayıtayı, Birleik Devlet yönetiminin yasama bölümü içerisinde yer alan baımsız bir kurumdur. Genellikle

Detaylı

Bilgi, Belge ve Açıklamaların Elektronik Ortamda mzalanarak Gönderilmesine likin Esaslar Hakkında Tebli

Bilgi, Belge ve Açıklamaların Elektronik Ortamda mzalanarak Gönderilmesine likin Esaslar Hakkında Tebli Sermaye Piyasası Kurulundan: Bilgi, Belge ve Açıklamaların Elektronik Ortamda mzalanarak Gönderilmesine likin Esaslar Hakkında Tebli Seri : VIII No : BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve

Detaylı

Amaç ve Kapsam. Yetki ve Sorumluluk

Amaç ve Kapsam. Yetki ve Sorumluluk TEKSTL BANKASI A.. Amaç ve Kapsam Tekstil Bankası A.. (Tekstilbank) bilgilendirme politikası; Bankacılık Kanunu ve bu kanuna ilikin düzenlemeler, Sermaye Piyasası Mevzuatı, Türk Ticaret Kanunu, stanbul

Detaylı

SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Ders İzlence Formu. Kodu: CSE401 Dersin Adı: SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Toplam Saat

SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Ders İzlence Formu. Kodu: CSE401 Dersin Adı: SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Toplam Saat Diploma Programı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yarıyıl Teorik Uygulama SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Ders İzlence Formu Laboratuar Kodu: CSE401 Dersin Adı: SOFTWARE ENGINEERING PRACTICE Toplam Saat AKTS

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU BİLGİ YÖNETİMİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu Yayın

Detaylı

Yazılım Takımlarında Baarı

Yazılım Takımlarında Baarı Yazılım Takımlarında Baarı Tunca SELBES Meteksan Sistem, Simülasyon ve Görsel Sistemler Orta Dou Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendislii, Ankara, Türkiye e-posta: tunca.selbes@sgs.meteksan.com.tr e-posta:

Detaylı

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur.

SİSTEM VE YAZILIM. o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. SİSTEM VE YAZILIM o Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. o Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni olarak ele alınmalıdır. o Yazılım yalnızca

Detaylı

TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI

TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI Toplu Havale EFT programı ile kurumlar, piyasa ve maa ödemelerine ilikin bilgileri hazırlayabilmekte ve bu bilgileri dosyalar halinde Garanti Bankası'na transfer edebilmektedirler.

Detaylı

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ

BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BMH-405 YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Dr. Musa ATAŞ Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği musa.ataş@siirt.edu.tr Ref list: Dr. Yunus Emre SELÇUK, Dr. Sadık EŞMELİOĞLU, Dr. Erhan SARIDOĞAN Yazılım Tanımı Herhangi

Detaylı

Bileen Yönelimli Yazılım Gelitirme çin Süreç Modeli

Bileen Yönelimli Yazılım Gelitirme çin Süreç Modeli Yönelimli Yazılım Gelitirme çin Süreç Modeli Vedat BAYAR Havelsan A.. Eskiehir yolu 7.km ANKARA vbayar@havelsan.com.tr Özet Yönelimli Yazılım Mühendislii (BYYM) yaklaımı için bir süreç modeli gelitirildi.

Detaylı

Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii

Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Amaç Madde 1. Bu Yönetmeliin amacı; Bilgi lem Müdürlüünün tekilat yapısını, hukukî statüsünü, görev, çalıma usul ve esaslarını belirleyerek, hizmetlerin daha

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER *

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * Ara.Gör.Ilgım KILIÇ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

S R K Ü L E R : 2007 / 6

S R K Ü L E R : 2007 / 6 S R K Ü L E R : 2007 / 6 27.12.2006! " # $% $ & '()) * & +, '-. /, 0& & $ & $ '& + $!0&&, & ' +0 +!0&&0 /!'-# $%". /1,. '&! -,! & &2-3(4-3(4 && -53(4 &6 & ' 7 &+ 8'& & / '&! ()) 7 * + ' $&& / + - ' & 8,$,

Detaylı

Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır.

Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır. BİLGİ YÖNETİMİ Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır. o Yazılım-donanım destek birimi 24 saat kesintisiz hizmet sunmalı, o Yazılım-donanım destek birimi çalışanlarının güncel iletişim bilgileri santralde

Detaylı

Bölüm 8 Ön Ürün ve Hzl Uygulama Gelitirme. 8lk Kullanc Tepkileri. Dört Çeit Ön Ürün. Ana Konular. Yamal Ön Ürün. Ön Ürün Gelitirme

Bölüm 8 Ön Ürün ve Hzl Uygulama Gelitirme. 8lk Kullanc Tepkileri. Dört Çeit Ön Ürün. Ana Konular. Yamal Ön Ürün. Ön Ürün Gelitirme Bölüm 8 Ön Ürün ve Hzl Uygulama Gelitirme Sistem Analiz ve Tasarm Sedat Telçeken 8lk Kullanc Tepkileri Kullanclardan tepkiler toplanmaldr Üç tip vardr Kullanc önerileri De0iiklik tavsiyeleri Revizyon planlar

Detaylı

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI Belediyelerin görevlerini etkin ve verimli bir ekilde yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları optimal (ihtiyaçtan ne fazla ne de az) kadronun nicelik ve

Detaylı

BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET ANONM RKET Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU 31 MART 2010 TBARYLE

BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET ANONM RKET Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU 31 MART 2010 TBARYLE Sayfa No: 1 A- 1-RAPORUN DÖNEM : Faaliyet raporu, BOYASAN A. nin MART/2010 yılı faaliyetlerini kapsar. 2-ORTAKLIIN ÜNVANI : BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET A.. 3-DÖNEM ÇNDE YÖNETM VE DENETM KURULUNDA GÖREV

Detaylı

ARACI KURUMUN UNVANI :DELTA MENKUL DEERLER A.. Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU

ARACI KURUMUN UNVANI :DELTA MENKUL DEERLER A.. Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU Sayfa No: 1 A) Giri 1.Raporun Dönemi: Bu rapor, Delta Menkul Deerler A.. kuruluunun 1 Ocak 2009 31 Mart 2009 çalıma dönemini kapsamaktadır. 2. Ortaklıın Unvanı: Delta Menkul Deerler A.. irket in Merkezi

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ LİSANS MÜFREDAT KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ LİSANS MÜFREDAT KOMİSYONU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ LİSANS MÜFREDAT KOMİSYONU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 - Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Lisans Müfredat

Detaylı

Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin;

Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin; ! "! # $% & % & ' &! ' ( )* +$' #,*,-. / - Gecici Madde 3 Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin; a)

Detaylı

stanbul Depreme Nasıl Hazırlanıyor?

stanbul Depreme Nasıl Hazırlanıyor? Sayıtay Dergisi Sayı: 44-45 Performans Denetimi Raporu: stanbul Depreme Nasıl Hazırlanıyor? stanbul Depreme Nasıl Hazırlanıyor Raporu, Sayıtay Bakanlıınca 6.5.2002 tarihinde TBMM Bakanlıına gönderilmitir.

Detaylı

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ TASARIMIN SENTEZLENMESİ II

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ TASARIMIN SENTEZLENMESİ II SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ TASARIMIN SENTEZLENMESİ II ÖMER ERTEKİN, PSCONSULTECH 1 TASARIM NEDİR? Tasarım, bir ürüne ait gereksinimlerin, o ürünün tarifine dönüştürülmesi sırasında ortaya çıkan teknik bilgilerin

Detaylı

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01 İçindekiler 1. MySQL Kurulumu... 2 2. MySQL Ayarlarının Yapılması... 3 3. Veritabanı Kurulumu...4 4. ISP Opera Kurulumu... 5 5. ISP Opera Lisanslama... 5 6. Programa giriş yapmak... 5 7. Merkez Ekleme...

Detaylı

S R K Ü L E R : 2 0 0 8 / 3 2

S R K Ü L E R : 2 0 0 8 / 3 2 S R K Ü L E R : 2 0 0 8 / 3 2! " # $%&'( )*!! " #$!" ## $ %& &'()& & * + (,( %! # -.&%( & $/(%&& % 0 1 / # %(# 2 1 / (' 3'!! # % ##%.&% - ## (( '( 4% / (%&& % & 5'(67 8 / ('#3 ( 3'! (-.&% ## (( &&&! /

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Menkul Kıymetlerin Vergilendirilmesi Hk 277 Nolu GVK G.T. Yayınlanmıtır

BÜLTEN. KONU: Menkul Kıymetlerin Vergilendirilmesi Hk 277 Nolu GVK G.T. Yayınlanmıtır Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-054 Tarih: 27.12.2010

Detaylı

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM KTAP NCELEMES GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM Editörler: Arif Altun ve Sinan Olkun Orhan KARAMUSTAFAOLU Yrd.Doç.Dr., Amasya Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Dekan Yrd., AMASYA

Detaylı

TEKSTL BANKASI ANONM RKET NN 15 MART 2010 TARHNDE YAPILAN 2009 YILI OLAAN GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAI

TEKSTL BANKASI ANONM RKET NN 15 MART 2010 TARHNDE YAPILAN 2009 YILI OLAAN GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAI TEKSTL BANKASI ANONM RKET NN 15 MART 2010 TARHNDE YAPILAN 2009 YILI OLAAN GENEL KURUL TOPLANTI TUTANAI Tekstil Bankası Anonim irketi nin 2009 yılına ait Olaan Genel Kurul Toplantısı 15 Mart 2010 tarihinde,

Detaylı

UNICASE.... kapsamlı bir CASE* aracı. * http://en.wikipedia.org/wiki/computer-aided_software_engineering

UNICASE.... kapsamlı bir CASE* aracı. * http://en.wikipedia.org/wiki/computer-aided_software_engineering UNICASE... kapsamlı bir CASE* aracı * http://en.wikipedia.org/wiki/computer-aided_software_engineering Neden UNICASE? Yazılım geliştirme projelerinde yazılım mühendisliği modelleri merkezi bir yerde ve

Detaylı

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS THE EFFECT OF PUZZLE EXPERINCE TO THE STUDENTS SUCCESS IN MATHS TEACHING Yrd.Doç.Dr. EMN AKKAN ÖZET Bu çalımanın amacı; bulmaca etkinliinin, ilköretim

Detaylı

DOKÜMAN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

DOKÜMAN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ:Bu prosedürün amacı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 'nün Kalite Yönetim Sistemi kapsamındaki dokümanların hazırlanması, kontrol edilmesi, onaylanması, yayımlanması, dağıtımı, gözden geçirilmesi,

Detaylı

E-Beyanname* *connectedthinking

E-Beyanname* *connectedthinking E-Beyanname* Neden E-beyanname? Maliye Bakanlıı, Tüm dünyada hızla gelien bilgi ilem teknolojilerinden yararlanmak, Vergi beyannameleri ile bildirim ve eklerinin hızlı, kolay bir ekilde beyanını salamak,

Detaylı

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021 TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL Büyükdere Cad.No:173 I. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 I. Levent-stanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr stanbul, 11 Ekim 2004

Detaylı

IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri. Canberk Akduygu & Koray Okşar

IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri. Canberk Akduygu & Koray Okşar IBM CLM Çözümleriyle Çevik Yazılım Süreçleri Canberk Akduygu & Koray Okşar Günümüzde Yazılım Geliştirme Proje takımları farklı bölgelerde çalışabilir ve iletişim eksikliği doğabilir Gebze Maltepe Odakule

Detaylı

DA stanbul Döeme Sanayii A.. YÖNETM KURULU TOPLANTI TUTANAI

DA stanbul Döeme Sanayii A.. YÖNETM KURULU TOPLANTI TUTANAI TOPLANTI TARH : 08/04/2005 TOPLANTI NO : 583 TOPLANTI SAAT : 10:30 NECDET NARN A. SERVET BERKÖZ 1. 2004 Aralık dönemi denetim sonrası mali raporların müzakere edilmesi 2. 2005 ubat dönemi mali raporların

Detaylı

KAYSİS İŞLEMLERİ TALİMATI

KAYSİS İŞLEMLERİ TALİMATI Rev. No Revizyon Tarihi 01 15/06/2016 İlk talimat Revizyon İzleme Tablosu Açıklama 02 30/03/2018 DETSİS İşlemleri nin adı KAYSİS İşlemleri olarak değiştirildi. DETSİS İşlemleri alt başlık oldu. Ayrıca

Detaylı

11.DERS Yazılım Testi

11.DERS Yazılım Testi 11.DERS Yazılım Testi 1 Yazılım Testi Bir programda hata bulma amacıyla icra edilen bir süreçtir. İyi bir test koşulu henüz ortaya çıkarılmamış bir hatayı tespit eden test koşuludur. Yazılım testinin önemi

Detaylı

Servis Tabanlı Kurumsal Yazılım Gelitirilmesinde XP Kullanımı ve Eletirisi

Servis Tabanlı Kurumsal Yazılım Gelitirilmesinde XP Kullanımı ve Eletirisi Servis Tabanlı Kurumsal Yazılım Gelitirilmesinde XP Kullanımı ve Eletirisi Ensar GÜL 1, Ünal YILDIRIM 2 1 Avrupa Yazılım, Tübitak Mam Tekseb A Blok No: 201 Gebze, Kocaeli 1 eposta: ensar.gul@avrupayazilim.com

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ... 2 2. KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6

İÇİNDEKİLER 1. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ... 2 2. KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6 İÇİNDEKİLER. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ.... KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6.. YENİ DÖNEM AÇMA... 6.. EĞİTİM DÖNEMLERİ LİSTELE... 7.3. DÖNEME DERS EKLEME/SİLME... 8.4. DERS LİSTELEME... 9.5. DÖNEME KURSİYER EKLEME/SİLME...

Detaylı

Yazılım Süreç yiletirmede Baarı Faktörleri

Yazılım Süreç yiletirmede Baarı Faktörleri Yazılım Süreç yiletirmede Baarı Faktörleri Seçkin TUNALILAR Doç. Dr. Onur DEMRÖRS ASELSAN A., Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Grubu, Görüntü leme Müdürlüü, 6, Akyurt, Ankara Orta Dou Teknik Üniversitesi,

Detaylı

E-REÇETE KULLANICI DÖKÜMANI

E-REÇETE KULLANICI DÖKÜMANI E-REÇETE KULLANICI DÖKÜMANI 13/11/2017 İÇİNDEKİLER E-REÇETE KULLANIMI HAKKINDA... 3 E-REÇETE GİRİŞİ... 3 DOKTOR TANIMI... 3 E-REÇETE... 5 E-REÇETELERIN MEDULA YA GÖNDERILMESI... 6 E-REÇETE KULLANIMI HAKKINDA

Detaylı

Fatih Emiral. Deloitte

Fatih Emiral. Deloitte Bilgi güvenlii bilincinin genele yayılması Fatih Emiral Deloitte nsan faktörü bilgi güvenlii programlarındaki en zayıf halka olarak nitelendirilmektedir. Kullanıcılar kasıtlı veya kasıtsız olarak, bilgi

Detaylı

NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0

NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 NicProxy Registrar AWBS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 Tescil Bilgisi 2009 NicProxy. Tüm Hakları Saklıdır. Bu belge, NicProxy mülkiyetinde ve NicProxy e ait özel bilgiler içermektedir. NicProxy yetkili temsilcisinin

Detaylı

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK GENEL BİLGİLER

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK GENEL BİLGİLER YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Şubat 2012 Yrd.Doç.Dr. Yunus Emre SELÇUK GENEL BİLGİLER BAŞARIM DEĞERLENDİRME Sınav tarihleri: Daha sonra duyurulacak 1. Ara sınav yazılı, 2. Ara sınav: test, Final sınavı: yazılı

Detaylı

SAYIŞTAY BİLGİ İŞLEM MERKEZİ ÖRGÜT VE GÖREV YÖNETMELİĞİ

SAYIŞTAY BİLGİ İŞLEM MERKEZİ ÖRGÜT VE GÖREV YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 23.05.1978 Resmi Gazete Sayısı: 16295 SAYIŞTAY BİLGİ İŞLEM MERKEZİ ÖRGÜT VE GÖREV YÖNETMELİĞİ Kapsam : Madde 1-Sayıştay'ın görevlerinin yerine getirilmesinde bilgisayar desteğinden

Detaylı

KALE GEÇ KONTROL ÜNTELER. KULLANMA VE MONTAJ KILAVUZU Model-10/100-200

KALE GEÇ KONTROL ÜNTELER. KULLANMA VE MONTAJ KILAVUZU Model-10/100-200 KULLANMA VE MONTAJ KILAVUZU Model-10/100-200 ÜRÜN TANITIMI KULLANIM TALMATI KD050/10-100 & 10-200 kontrol ünitesi özellikle tüm elektrik kontrollü kilitler ve güvenlik kontrolleri için dizayn edilmitir.

Detaylı

Freedom ERP. E-İhracat Faturası Kullanım Dökümanı. Temel Teknoloji.

Freedom ERP. E-İhracat Faturası Kullanım Dökümanı. Temel Teknoloji. Freedom ERP Zaman Planl ı İş ler Freedom ERP E-İhracat Faturası Kullanım Dökümanı Temel Teknoloji E-İHRACAT FATURASI İÇİN YAPILMASI GEREKEN AYARLAR EFTREXPD parametresine uygulama başlangıç tarihi yazılmalı.

Detaylı

RÜZGAR ENERJ SANTRALLER VE ÇED

RÜZGAR ENERJ SANTRALLER VE ÇED RÜZGAR ENERJ SANTRALLER VE Mihrimah KOCABIYIK Çevre Mühendisi, EKO Çevre Danımanlık ve Mühendislik Ltd.ti, Bursa. e-posta: mkocabiyik@ekoced.com.tr Özet Yenilenebilir ve temiz enerji olan rüzgar enerji

Detaylı

TMMOB ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI SERBEST MÜAVR MÜHENDSLK HZMETLER YÖNETMEL

TMMOB ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI SERBEST MÜAVR MÜHENDSLK HZMETLER YÖNETMEL TMMOB ELEKTRK MÜHENDSLER ODASI SERBEST MÜAVR MÜHENDSLK HZMETLER YÖNETMEL 2006 ENAZ ÜCRET KTABINDAN Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliin amacı, 27/01/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birlii

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Mükelleflerin zahat (Özelge) Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik Yayınlanmıtır.

BÜLTEN. KONU: Mükelleflerin zahat (Özelge) Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik Yayınlanmıtır. Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-044 Tarih: 31.08.2010

Detaylı

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU ŞUBAT - 2014 PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA GELİŞTİRME VE DESTEK ŞUBESİ 1 İçindekiler GİRİŞ......3 1. HARCAMA BİRİMLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER..3 1.1.

Detaylı

Dokümanların Kontrolü Prosedürü

Dokümanların Kontrolü Prosedürü 1.AMAÇ: BUTSO Kalite Yönetim Sistemini (KYS) oluşturmak, uygulamak, sürdürmek ve etkin çalışmasını desteklemek için gerekli dokümantasyonun oluşturulması, onaylanması, kontrolü, yayımlanması, dağıtımı,

Detaylı

Vakum teknolojisi. Sistem kılavuzu

Vakum teknolojisi. Sistem kılavuzu Vakum teknolojisi Sistem kılavuzu Yazılım Yazılım aracı: Vakum seçimi Festo, vakum hesaplarına esas tekil eden, hızlı ve kolay bir ekilde uygun vantuz tutucu elemanının seçimini olanaklı kılan 2001 ürünleri

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )

! #$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) ! %2.* ) 3.%$&(' 01 0 4 *) / )/ ( +) ) ( ) ! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )! )! ) 1 87 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Teblii Resmi Gazete Sayısı 27737 Resmi

Detaylı

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Bursa ubesi olarak;

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Bursa ubesi olarak; 6. Bölgenin endemik bitki örtüsünün korunması ana hedef olmalıdır. 7. Bölgede bulunan yer altı su kaynaklarının korunması ana hedeflerden olmalıdır. 8. Arıtma sorunu yapılacak bilimsel aratırmalar sonucu

Detaylı