MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI"

Transkript

1 MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1

2 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ PİL NEDİR? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara PİL denir. Elektrik enerjisi tekrar kimyasal enerjiye çevrilebiliyorsa ve bu suretle uzun sürelerle enerji kullanımı sağlanabiliyorsa pil şarj edilebilir özelliklere sahip bir pildir. Çoğunlukla aynı kimyasal yapıya, ölçülere ve elektrik kapasitelerine sahip piller, tek tek bir araya getirilerek oluşturulan pil gruplarına BATARYA BLOĞU veya BATARYA denilir.

3 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Taşınabilir pil türleri A- Şarj edilmeyen piller: 1- Çinko Karbon (cep fenerleri, radyolar, vs) 2- Alkali Mangan (radyolar, oyuncaklar, kameralar, vs) 3- Lityum (uzaktan kumandalar, hesap makineleri, hafıza devreleri, vs) Çinko Karbon Alkali Mangan Lityum

4 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ B- Şarj edilebilen piller: 1- Nikel kadmiyum, NiCd (kablosuz motorlu el aletleri, acil aydınlatma sistemleri, alarm cihazları, vs) 2- Nikel metal hidrit, NiMH (telsiz telefonlar, dijital kameralar, vs) 3- Lityum iyon, Li-İon (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, dijital kameralar, vs) 4- Lityum polimer (cep telefonları, akıllı kartlar, vs) NiCd NiMH Li-İon Li polymer

5 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ NiMH (Nikel-Metal hidrit) şarjlı piller sıradan pillere göre tercih edilmelidir. * Piyasada NiMh şarjlı piller tanesi yaklaşık 5 YTL' ye satılmaktadır kez şarj yapılabilen NiMh pillerin her kullanım için maliyeti en çok 0.5 kuruş olmaktadır. * Piyasada 4 tanesi 1 YTL satılan sıradan pillerden kullanıldığında bir pil 25 kuruşa mal olmaktadır. Ucuz gibi gözüken bu sıradan pillere şarjlı pillerin tam 50 katı para ödediğinin kaç kişi farkındadır acaba? NiMH * Sıradan pil çok kullanıldığı için çevreye de o nispette zarar verilir.

6 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ C - Düğme piller: 1- Gümüş oksit (kol saatleri, hesap makineleri, kameralar, vs) 2- Çinko hava (işitme cihazları, vs) 3- Lityum (fotoğraf makineleri, kol saatleri, hafıza koruma devreleri, taşınabilir bilgisayarlar, vs) 4- Alkali mangan (kol saatleri, işitme cihazları, minyatür el fenerleri,vs)

7 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ PİLLERİN YAPISI

8 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Atık pil nedir? Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere, atık pil denir.

9 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Atık Piller niçin toplanmalıdır? Atık pillerin içerisindeki cıva, kurşun, çinko, kadmiyum gibi zararlı maddeler çöp depolama alanlarında yer altı sularına ve toprağa karışarak, çevre kirliliğine ve insan sağlığına zarar verdiği için ayrı toplanmalıdır.

10 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Atık piller niçin ayrı toplanmalıdır? * Atık piller kesinlikle evsel atıklarla karıştırılmamalı ve çöpe atılmamalıdır. Atık piller çöpe atıldığı zaman dış kapları zamanla delinir ve bünyelerindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa ve suya karışabilir. * Neticede atık piller çevre kirlenmesine yol açtıkları gibi, cıva ve kadmiyum gibi ağır metallerin besin maddelerine bulaşmaları sonucunda insan sağlığına da zarar verebilirler.

11 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ * Kadmiyumlu pil, olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600 bin litre suyu kirletebilmektedir. * Bu da gelişmiş ülkelerde yaklaşık 11 kişinin yıllık su ihtiyacına karşılık gelmektedir. * 1 Adet kalem pilin 8 ton toprağı kirlettiği ve buna bağlı olarak yer altı sularını olumsuz etkilemektedir. * 1 Adet kalem pil 4m 3 toprağı zehirler.

12 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ATIK PİLLER KESİNLİKLE ÇÖPE ATILMAMALIDIR. * Ev veya iş yerlerinde kullanılmış (atık) piller evsel çöplerle kesinlikle karıştırılmamalı ve rastgele sokaklara atılmamalıdır. Evsel çöpteki kadmiyumun %50 si pillerdeki kadmiyumdan ileri gelmektedir.

13

14 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ATIK PİLLER KESİNLİKLE TOPRAĞA GÖMÜLMEMELİDİR

15 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ATIK PİLLER KESİNLİKLE TOPRAĞA GÖMÜLMEMELİDİR * Toprakta bulunan gözle görülür, görülmez tüm canlıları yok ederek toprağı verimsiz hale getirir.

16 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ATIK PİLLER KESİNLİKLE AKARSU, DENİZ, GÖLLERE VE KANALİZASYONA BIRAKILMAMALIDIR * İçindeki ağır metaller suyu zehirler ve tüm canlıları yok eder. Buna insan da dahildir.

17 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ATIK PİLLER KESİNLİKLE YAKILMAMALIDIR * Yanan pildeki cıva buharlaşır ve solunum yolu ile vücuda girer. * Cıva hiç bir zaman vücuttan atılamaz ve birikerek zehirler.

18 DİKKAT * Nikel-kadmiyum pillerinin insan sağlığına zararlı kadmiyum maddesi içerdiği için kullanımda tercih edilmemelidir. * Akmış piller çok tehlikelidir, eldivensiz dokunulmaması ve ellerin mutlaka yıkanması gerektiği unutulmamalıdır. * Cıva oda sıcaklığında buharlaşır. Ağır metaller deri yoluyla kana geçer. Pilleri soğuk ortamda tutmak gerekir.

19 DİKKAT!!! * Pillerin tehlikeli madde içermesi sebebiyle, dille kontrolü yapılmamalıdır. Doğrudan ağır metallerin vücuda girmesine sebep olur. * Kesinlikle oynaması için çocuklara verilmemelidir. * 0-6 yaş grubu çocuklar kurşun kirliliğine karşı yetişkinlere göre en az 4 kat daha fazla etkilenirler. * Pilleri kolayca çıkabilen pilli oyuncakları almayınız. * Pilli oyuncaklardaki pilleri oynaması için çocuklara kesinlikle vermeyiniz. * Özellikle düğme piller çocuk tarafından yutulabileceği tehlikesine karşı ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

20

21 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜM AŞAMALARI 1- TOPLAMA İŞLEMİ Atık pillerin kaynakta ayrı toplanarak evsel atıklara veya diğer atık ürünlerine karıştırılmadan toplanması gerekir. Bu konuda halk bilinçlendirilmelidir

22 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜM AŞAMALARI 2- DEPOLAMA İŞLEMİ (TAŞIMA) Toplanan Atık piller, sızdırmazlık şartları sağlanmış uygun vasıtalarla, depolama veya ayrıştırma merkezlerine dikkatlice taşınması gerekir.

23 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜM AŞAMALARI 2- DEPOLAMA İŞLEMİ (TAŞIMA) Toplanan Atık piller, sızdırmazlık şartları sağlanmış uygun vasıtalarla, depolama veya ayrıştırma merkezlerine dikkatlice taşınması gerekir.

24 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜM 3- AYRIŞTIRMA İŞLEMİ Çöpten ayrı olarak toplanan ve depolanan atık piller, türlerine göre sınıflandırılarak ayrıştırılması yapılır. AŞAMALARI Ayrıştırma işlemi; elle, otomatik veya yarı otomatik sistemlerle yapılabilir. Yavaş hareket eden bir bant üzerinden elle ayrıştırma daha verimlidir.

25 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜM 3- AYRIŞTIRMA İŞLEMİ Çok uzun süre depolarda beklemiş, akmış veya çamur haline gelmiş pil atıklarının geri kazanım değeri düşüktür. AŞAMALARI Atık pillerin atık haline geldiği bir yıl içerisinde geri kazanım işlemine tabi tutulmalıdır.

26 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜM AŞAMALARI 4- GERİ KAZANIM İŞLEMİ Ayrıştırılan atık piller, yurt dışındaki geri dönüşüm tesislerine gönderilirler. Belli başlı geri kazanım tesisleri Almanya, Fransa, Hollanda, İsveç, Belçika ve İsviçre de bulunmaktadır.

27 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜM AŞAMALARI 5- BERTARAF İŞLEMİ * Şarj edilemeyen çinkokarbon, alkali-manganez, vs. gibi pillerin atıklarının ekonomik getirisi daha düşüktür ve geri dönüşüm işlemleri, toplama miktarları fazla değilse maliyetlidir. * Bu tür pillerin atıkları bertaraf (yakma veya gömme) işlemine tabi tutulur.

28 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜM AŞAMALARI 5- BERTARAF İŞLEMİ Toplanan atık piller belediyelere ait katı atık depolama alanlarında TAP tarafından özel olarak inşa edilmiş depolar içersine dökülerek, bertaraf edilmektedir.

29 ATIK PİL TÜRÜNE GÖRE UYGULANAN GERİ KAZANIM YÖNTEMİ PİL TÜRÜ: ALKALİ-MANGAN ve ÇİNKO KARBON PİLLER GERİ KAZANIM YÖNTEMİ: Su ve ısı ile ayrıştırma işlemi sonucunda çinko, demir, ferromangan ve yol yapımında kullanılan cüruf geri kazanılır. Çinko-karbon piller düşük sıcaklıkta ergitilerek, yoğunluk farkından dolayı ergiyin içerisinde çinko metali altta ve diğer maddeler cüruf olarak üstte toplanırlar. Geri kazanım esnasında çıkan gazların çevreyi kirletmemesi için gerekli önlemlerin alınması şarttır.

30 ATIK PİL TÜRÜNE GÖRE UYGULANAN GERİ KAZANIM YÖNTEMİ

31 ATIK PİL TÜRÜNE GÖRE UYGULANAN GERİ KAZANIM YÖNTEMİ PİL TÜRÜ: NİKEL-KADMİYUM GERİ KAZANIM YÖNTEMİ: Isıl işlem yöntemleri ile Ni-Cd pil atıklarının kadmiyum (% 99,9 saflıkta) elementi geri kazanılır. Elde edilen kadmiyum, tekrar Ni-Cd pil üretiminde kullanılır. Ayrıca geri kazanım ürünü olarak ferronikel elde edilir.

32 ATIK PİL TÜRÜNE GÖRE UYGULANAN GERİ KAZANIM YÖNTEMİ PİL TÜRÜ: NİKEL-METALHİDRİT GERİ KAZANIM YÖNTEMİ: Nikel, demir ve diğer metallerin geri kazanımı için işlemler yapılır. Ni-Mh pillerinde potasyum hidroksit eriyiği çok miktarda bulunduğu için geri kazanım esnasında çevreye zarar vermemesi için gerekli arıtma tesislerinin kurulmuş olması gerekir.

33 ATIK PİL TÜRÜNE GÖRE UYGULANAN GERİ KAZANIM YÖNTEMİ PİL TÜRÜ: LİTYUM-İYON ve LİTYUM-POLİMER GERİ KAZANIM YÖNTEMİ: Kobalt, demir ve diğer metallerin geri kazanımı için işlemler uygulanır. Bu pillerde zehirli ve yanıcı elektrolit maddesinin bulunması nedeniyle geri kazanım esnasında dikkatli olmak gerekir.

34 ATIK PİL TÜRÜNE GÖRE UYGULANAN GERİ KAZANIM YÖNTEMİ PİL TÜRÜ: DÜĞME PİLLER GERİ KAZANIM YÖNTEMİ: Kol saatlerindeki gümüş oksit piller toplanarak, gümüşün elde edilmesi için geri kazanım işlemine tabi tutulur. Ayrıca diğer düğme pillerden cıva, çinko, ve demir geri kazanımı gerçekleştirilir.

35 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Atık pillerin kontrolü ile ilgili olarak ülkemizde hangi yasalar yürürlüktedir? * Atık pil ve akümülatörlerin ayrı toplanması, taşınması, depolanması, geri dönüşümü veya bertarafını sağlamak üzere Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 31 Ağustos 2004 tarihinde Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğin kapsamında pil üretici ve ithalatçılarının belediyelerin pil ürünlerinin dağılımı ve satışını yapan kuruluşların ve tüketicilerin yükümlülükleri ayrı ayrı belirtilmiştir.

36 PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Atık pillerin ve akümülatörlerin toplanması, taşınması, depolanması, geri dönüşümü veya bertarafı konusunda Türkiye de yetkilendirilmiş kuruluşlar kimlerdir? T.C Çevre ve Orman Bakanlığının bu konuda yetkilendirdiği kuruluşlar şunlardır: Taşınabilir Piller : Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Akümülatörler : Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AKÜDER) Tüm Akü İthalatçıları ve Üreticileri Derneği (TÜMAKÜDER)

37 PİLLERİN GERİ KAZANIMI TAŞINABİLİR PİL ÜRETİCİLERİ ve İTHALATÇILARI DERNEĞİ tarafından çeşitli firmalar aracılığıyla atık piller toplanmaktadır.

38 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI * Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, ihtiyaç halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihaza AKÜ/AKÜMÜLATÖR denir. * Taşıt araçlarını çalıştırma, aydınlatma ve ateşleme fonksiyonlarını yerine getiren kurşun-asit esaslı otomotiv aküleridir. Haberleşme sistemleri, lokomotif/vagonlar, sabit güç kaynakları, hava taşıt araçları, elektrikli/hibrit nakil vasıtaları gibi endüstriyel alanlarda kullanılanlara ENDÜSTRİYEL AKÜMÜLATÖR denilir.

39 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI AKÜ TÜRLERİ - Kurşunlu aküler - Gümüş - Çinkolu aküler, - Nikel-Kadmiyumlu aküler KURŞUNLU AKÜLER: Kurşunlu aküler, taşıtlarda yaygın olarak kullanılan akümülatör türüdür. Bu akülerde, %5 oranında antimon içeren kurşun alaşımlarından yapılmış ızgaralar kullanılır. Levhalar kurşun monoksit ve seyreltik sülfürik asit karışımıyla sıvanmıştır.

40 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI AKÜ TÜRLERİ GÜMÜŞ-ÇİNKOLU AKÜLER: * Eksi elektrot, ızgaralı bir gümüş perdenin çevresinde yer alan ve elektrolitin aşındırıcı etkisine direnebilmesi için bir miktar cıva katılan gözenekli saf çinko levhadan oluşur. * Artı elektrot, genellikle elektrokimyasal yollarla gümüş peroksite yükseltgenmiş, gümüş oksitle sıvalı bir perdedir. Levhalar selüloz yapraklarla birbirinden ayrılarak yalıtılmıştır. Bu akümülatör türü hem hafif olduğu, hem de büyük bir enerji üretebildiği için bazı özel uygulamalarda öbür akümülatör türlerine göre tercih edilirler.

41 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI AKÜ TÜRLERİ NİKEL-KADMİYUMLU AKÜLER: Nikel-Kadmiyumlu aküler, potasyum hidroksit çözeltisinden oluşan bir elektrolit, nikel hidroksitten yapılmış bir katot ve kadmiyumdan oluşan bir anot bulunur. Anot ve katot, kadmiyum ve nikel tuzu emdirilmiş ve kimyasal olarak istenen oksitler haline getirilmiş çok gözenekli nikel levhalardır. Bu tür aküler hafif olduğu için, daha çok radyo gibi taşınabilir aygıtlarda kullanılır.

42 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI

43 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIM AŞAMALARI 1- AKÜLERİN TOPLANMASI * Elinde atık aküsü bulunan nihai kullanıcı/müşteri, atığını perakende akü satış yapan yerlere veya tali bayilere bedelsiz olarak teslim eder. * Perakende akü satışı yapan yerler ve tali bayiiler atık aküyü APAK Yönetmeliği'nin 12. maddesine göre oluşturulmuş geçici depolara (bölge bayileri) ya da aynı Yönetmeliğin 18. maddesine göre oluşturulmuş ve ilgili valilikten geçici depolama izni almış geçici depolara teslim eder.

44 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIM AŞAMALARI 1- AKÜLERİN TOPLANMASI: * Atık akülerin düzenli olarak toplanması, taşıması ve geri kazanılması yüksek maliyet gerektiren bir olaydır. Fakat buna karşılık; atık aküler, getirisi yüksek olan bir geri kazanım maddesidir. * Akü imalatçıları ve ithalatçıları sorumluluklarını yerine getirmek için müşterek çalışma amacıyla bir araya gelmişler ve AKÜDER ve TÜMAKÜDER derneklerini kurmuşlardır.

45 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIM AŞAMALARI 2- AKÜLERİN TAŞINMASI Atık aküleri geçici deposunda maksimum 90 gün tutabilen depolar ise Ulusal Atık Taşıma Formu (UATF) doldurarak valilikten taşıma lisansı almış atık akü taşıma aracı ile Bakanlıktan çevre lisansı almış atık akü geri kazanım tesisine gönderir.

46 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIM AŞAMALARI * Atık akümülatörlerin toplandıkları yerden geçici depolama veya bertaraf tesislerine karayolu ile taşınması, Valilikten taşıma lisansı almış gerçek ve tüzel kişilerce, atık türüne göre uygun araçla yapılır. * Atık akümülatör taşıyacak araçların rengi kırmızı olur, araç kasasında atık akümülatörler için "Atık Akümülatör Taşıma Aracı" yazılması zorunludur.

47 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIM AŞAMALARI 3- AKÜLERİN GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİNDE İŞLEME TABİ TUTULMASI Atık aküler, parçalanarak plastik, kurşun, akü asidi ayrıştırılır.

48 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIM AŞAMALARI 3- AKÜLERİN GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİNDE İŞLEME TABİ TUTULMASI PLASTİK AKSAM: Plastik aksamlı kapak ve gövde öğütülerek küçük parçalara ayrılır. Sonra plastik topaklara (peletlere) dönüştürülür. Geri kazanılan plastikten yeniden akü bloğu ve kapağı imal edilir.

49 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIM AŞAMALARI 3- AKÜLERİN GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİNDE İŞLEME TABİ TUTULMASI KURŞUN AKSAM: Kurşun levhalar ve kutuplar ergitilir. Külçe halinde dökülür. Kurşun külçelerinden tekrar kurşun akü levhası ve kurşun oksit imal edilir. Bu ürünler geri kazanılan yeni akünün imalinde veya balık ağları için kurşun ağırlık yapımında kullanılır.

50 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIM AŞAMALARI 3- AKÜLERİN GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİNDE İŞLEME TABİ TUTULMASI AKÜ ASİDİ: Akü asidi olarak sülfürik asit kullanılır. Bu asit, atık aküden ayrıştırılır. Sülfürik asit, kristal sodyum sülfata dönüştürülür. Sodyum Sülfat, başta deterjan olmak üzere kağıt, cam, tekstil boyama ve çeşitli kimyasal maddelerin üretiminde kullanılmaktadır.

51 TÜRKİYE DE PİL ve AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI Haber Tarihi: 19 Kasım 2012 Pazartesi İhlas Haber Ajansı 297 Bin 715 Ton Atık Akü, 178 Bin 629 Ton Kurşun'a Dönüştü 'Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği' çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2005 yılından 2012 yılına kadarki 7 yılda 297 bin 715 ton atık akü topladı. Toplanan ömrünü tamamlamış akülerden 178 bin 629 ton kurşun elde edilirken, akülerin dönüşümü sayesinde 41 bin megawat saat enerji tasarrufu sağlandı.

52 TÜRKİYE DE PİL ve AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI AKÜLERİN DÖNÜŞÜMÜNDEKİ BAŞARI RAKAMLARA YANSIDI * Türkiye her yıl yaklaşık 80 bin ton civarında akümülatör piyasaya sürülüyor. * Bu akülerin yaklaşık yüzde 70'i toplanarak ekonomiye geri kazandırılıyor. * Toplanan ve geri kazanılan atık akümülatörler 2005 yılından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kayıt altına alınıyor. * 2005 yılında kayıt altına alınan atık akümülatör miktarı yaklaşık 10 bin ton iken, bu rakam 2010 yılında 55 bin tona, 2011 yılında ise 59 bin tona ulaştı.

53 TÜRKİYE DE PİL ve AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI ATIK AKÜLERDEN KURŞUN ELDE EDİLDİ * Atık akümülatörlerin geri kazanımı sayesinde %60 oranında kurşun elde edildi yılından itibaren geri kazanılan toplam 297 bin 715 ton atık akümülatörden ise 178 bin 629 ton kurşun elde edildiği bildirildi. * 7 yıllık süreçte atık akümülatörlerden elde edilen kurşun sayesinde yaklaşık 41 bin megawat saat enerji tasarrufu sağladı. * Toplanan atık akümülatörün geri kazanım tesislerine maliyetinin 565 bin 658 TL olduğu belirtilirken, geri kazanım sonucu elde edilen kurşunun satışından ise yaklaşık 714 bin 516 TL kazanç sağlanıyor. * Ayrıca elde edilen karın ise 148 bin 858 TL olduğu kaydediliyor.

54 TÜRKİYE DE PİL ve AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI

55 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

56 AKÜ/AKÜMÜLATÖRLERİN GERİ KAZANIMI

Atık pilleri ne yapmalı?

Atık pilleri ne yapmalı? Akdeniz Üniversitesi Atık Pil Toplama Kampanyası Atık pilleri ne yapmalı? Kapsam Pil bağımlılığı Atık pil Çevreye olan zararları Ne yapılabilir? Prof.Dr.Bülent Topkaya Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Pil ve Akümülatör Nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, kompleks elektro kimyasal cihazlardır. Piller ve Aküler Şarj Edilemez (Primer) Şarj Edilebilir

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ Pil ve Akümülatör Nedir? Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, kompleks elektro kimyasal cihazlardır. Piller ve Aküler Şarj Edilemez (Primer) Şarj Edilebilir

Detaylı

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ GÖNÜL SU Kimya Mühendisi Tıbbi ve Özel Atıklar Şube Müdürlüğü Sıfır Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği 31.08.2004

Detaylı

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org. ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr PİLLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER PİL NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI NEDEN GEREKLİDİR?

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI NEDEN GEREKLİDİR? ATIK PİLLERİN TOPLANMASI NEDEN GEREKLİDİR? Nurel KILIÇ Pil, kullanılan en önemli araçlardan biri ve herkesin yoğun olarak kullandığı bir üründür ve hiçbir zaman da kullanımından vazgeçilebilecek bir ürün

Detaylı

ATIK PİL NEDEN TOPLAMALIYIM Pil üreticileri, kullandıkları yeni teknolojilerle hem daha çok fayda yaratmakta, hem de çevre için daha dost üretim

ATIK PİL NEDEN TOPLAMALIYIM Pil üreticileri, kullandıkları yeni teknolojilerle hem daha çok fayda yaratmakta, hem de çevre için daha dost üretim ATIK PİL NEDEN TOPLAMALIYIM Pil üreticileri, kullandıkları yeni teknolojilerle hem daha çok fayda yaratmakta, hem de çevre için daha dost üretim gerçekleştirmektedir. Yine de tükenen pilleri çevreye veya

Detaylı

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org. ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr PİL NEDİR? NERELERDE KULLANILIR? Piller, kimyasal reaksiyonlar sonucunda

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ATIK PİL P L VE AKÜMÜLAT LATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Yönetmelik Yayımlanma tarihi :31.08.2004 Yürürlük tarihi :01.01.2005 Değişiklik tarihi

Detaylı

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER 2011 ATIK PİLLER Bu sunum; Atık Piller Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamı

Detaylı

26.11.2014 09:36 1 26.11.2014 09:36 2 26.11.2014 09:36 3 26.11.2014 09:36 4 26.11.2014 09:36 5 26.11.2014 09:36 6 26.11.2014 09:36 7 26.11.2014 09:36 8 Piller Kimyasal reaksiyonlar sonucunda elektrik enerjisini

Detaylı

12.11.2014 14:47 1 12.11.2014 14:47 2 12.11.2014 14:47 3 12.11.2014 14:47 4 12.11.2014 14:47 5 12.11.2014 14:47 6 12.11.2014 14:47 7 12.11.2014 14:47 8 Piller Kimyasal reaksiyonlar sonucunda elektrik enerjisini

Detaylı

ATIK PİLLER. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr

ATIK PİLLER. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr ATIK PİLLER Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr PİL NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR? Piller, kimyasal reaksiyonlar sonucunda elektrik enerjisini

Detaylı

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.

ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI. Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org. ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr PİL NEDİR? NERELERDE KULLANILIR? Pil, kimyasal reaksiyonlar sonucunda

Detaylı

PİL ve AKÜMÜLATÖRLER GENEL BİLGİ

PİL ve AKÜMÜLATÖRLER GENEL BİLGİ PİL ve AKÜMÜLATÖRLER GENEL BİLGİ Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği (APAK) ülkemiz ile Avrupa Birliği (AB) arasında tesis edilen Gümrük Birliği uyarınca, 1991/157/EEC ve 1993/86/EEC sayılı

Detaylı

ATIK PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE AVRUPA BİRLİĞİ UYGULAMALARI

ATIK PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE AVRUPA BİRLİĞİ UYGULAMALARI ATIK PİLLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE AVRUPA BİRLİĞİ UYGULAMALARI 2. Atık Yönetimi Sempozyumu Antalya 24-26 Nisan 2012 Savaş ARNA Kimya Y.Mühendisi Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği web: www.tap.org.tr

Detaylı

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALAR ATIK YÖNETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALAR ATIK YÖNETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALAR ATIK YÖNETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2016 Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği 31.08.2004 tarih

Detaylı

Atık Pil ve Akümülatörlerin Yönetimi. Halime SEZER

Atık Pil ve Akümülatörlerin Yönetimi. Halime SEZER Atık Pil ve Akümülatörlerin Yönetimi Halime SEZER SÜREÇ 91/157/EEC, 93/86/EC ve 98/101/EC sayılı Direktiflere göre hazırlanan APAK Yönetmeliği; 2004 yılında yayımlandı 1 Ocak 2005 de yürürlüğe girdi Mart

Detaylı

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI. Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Özel Atıklar Şubesi Ziya DURUCAN

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI. Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Özel Atıklar Şubesi Ziya DURUCAN ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Özel Atıklar Şubesi Ziya DURUCAN Pil Tipleri Pillerin Tipleri ve Kullanım Alanları Şekli ve Boyutlar Tipik

Detaylı

Katı Atık yani Çöp Nedir?

Katı Atık yani Çöp Nedir? Katı Atık yani Çöp Nedir? İnsan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırılması gereken, sıvı içermeyen maddelere katı atık yani çöp denir. Bütün Dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle

Detaylı

ÇEVREYE SAYGI. Geri Dönüşümün Önemi 1.Doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlar.

ÇEVREYE SAYGI. Geri Dönüşümün Önemi 1.Doğal kaynaklarımızın korunmasını sağlar. ÇEVREYE SAYGI Yeniden değerlendirilme imkânı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek, tekrar üretim sürecine dâhil edilmesine geri dönüşüm

Detaylı

15 Aralık 2016 ANTALYA. Atık Akümülatörlerin Yönetimi Antalya 1

15 Aralık 2016 ANTALYA. Atık Akümülatörlerin Yönetimi Antalya 1 15 Aralık 2016 ANTALYA Atık Akümülatörlerin Yönetimi -15.12.2016 - Antalya 1 Sunum Abdurrahman ACAR AKÜDER Yön. Kur. Başkanı Atık Akümülatörlerin Yönetimi -15.12.2016 - Antalya 2 Çevrenin ve Doğal Kaynakların

Detaylı

B O L U B E L E D İ Y E S İ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

B O L U B E L E D İ Y E S İ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ DAHA TEMİZ BİR BOLU İÇİN EL ELE SİZ OLMADAN BAŞARAMAYIZ GELİN, BİRLİKTE ÇEVREMİZİ KORUYALIM Evsel Atıklar Ambalaj Atıkları Tıbbi Atıklar Bitkisel Atık Yağlar Atık Piller Kullanılmış

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ

4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ 4. ATIK TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ 15-1616 Kasım 2012 WOW Convention Center İSTANBUL Atık Akümülatörlerin Yönetimi 1 Atık Akümülatörlerin Yönetimi 2 Sunum AKÜDER Çevre Danışmanı Müh. Serpil ÖZKAN

Detaylı

Özel Atıklar Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU

Özel Atıklar Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU 8. Ders Özel Atıklar Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU YAPILAN ÇALIŞMALAR YÜRÜRLÜĞE GİREN MEVZUAT: Yönetmelik: Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 21.03.2014 tarihli

Detaylı

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine GERİ DÖNÜŞÜM Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşebilen maddeler;

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 Geri Dönüşüm Metotları Geri dönüştürme metotları her malzeme için farklılık göstermektedir: - Alüminyum - Demir (Çelik) - Plastik malzemeler

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 CAM ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ * Cam, ham maddesi silisli kum olan en eski ambalaj maddesidir. * İçine konulan ürün görülebildiğinden ve sağlıklı

Detaylı

TANIMLAR TAP GENEL SEKRETERİ KİMYA Y. MÜHENDİSİ SAVAŞ ARNA TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR.

TANIMLAR TAP GENEL SEKRETERİ KİMYA Y. MÜHENDİSİ SAVAŞ ARNA TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. TANIMLAR Aşağıda ele alınan tanımlar, tüketicinin pilin kullanımı, muhafazası, gerektiğinde şarjı ve ömrü sürecinde rastlayacağı bazı temel kavramları kapsamaktadır. Alfabetik sıralama yapılmamış, en basitinden

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 8 DENEYİN ADI: PİL VE AKÜ DENEYİN AMACI: PİL VE AKÜLERİN ÇALIŞMA SİSTEMİNİN VE KİMYASAL ENERJİNİN ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞÜMÜNÜN ANLAŞILMASI

Detaylı

Sunar: Lityum bataryalı LED madenci baş lambaları

Sunar: Lityum bataryalı LED madenci baş lambaları Sunar: Lityum bataryalı LED madenci baş lambaları KSE-LIGHTS Madenci Baş lambaları Dünyada ilk kablosuz madenci baş lambası modelleri! HP-LED li modellerin yapısı ve fonksiyonları Model KS 7700 Model KS

Detaylı

TAŞINABİLİR PİL ÜRETİCİLERİ ve İTHALATÇILARI DERNEĞİ

TAŞINABİLİR PİL ÜRETİCİLERİ ve İTHALATÇILARI DERNEĞİ TAŞINABİLİR PİL ÜRETİCİLERİ ve İTHALATÇILARI DERNEĞİ APAK YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA ATIK PİLLERİN YÖNETİMİ 21 Kasım 2007 Topkapı Barselo Hotel, İSTANBUL Bekir TOMBUL- Çevre Yük. Müh. TAP Projeler Koordinatörü

Detaylı

ATIK AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI

ATIK AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI ATIK AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ VE UYGULAMALARI Atık Akümülatörlerin toplanması Yönetmeliğin 12 nci maddesi Akümülatör ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmeler Tali Bayiiler Araç Bakım

Detaylı

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL BİRİMİ

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL BİRİMİ EDİRNE BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÇEVRE KORUMA VE KONTROL BİRİMİ ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA ATIK PİLLERİN YÖNETİMİ Çevre Koruma ve Kontrol Birimi Çavuş Bey Mah. No: 1 EDİRNE Tel:

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ

ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ ATIK ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLANMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ ve BERTARAF EDİLMESİ 1 Çevre Nedir? İçinde bulunduğumuz tüm canlı ve cansız varlıkların birbirleriyle ilişkilerini içine alan ortamdır.

Detaylı

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü ( APAK) Yönetmeliği İstanbul Uygulamaları ve Genel Durum

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü ( APAK) Yönetmeliği İstanbul Uygulamaları ve Genel Durum Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü ( APAK) Yönetmeliği İstanbul Uygulamaları ve Genel Durum 1 Kimya Mühendisi İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürlüğü 2 İSTANBUL ÇEVRE VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ I. APAK SEMPOZYUMU

Detaylı

Elektrik. Yakıt Hücreleri ve Piller

Elektrik. Yakıt Hücreleri ve Piller Elektrik Yakıt Hücreleri ve Piller Piller: Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır. Piller, bir veya daha fazla elektrokimyasal

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi (*) * Ders notları 12.10.2018 tarihinde güncellenmiştir. Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanunlar 1983: 2872 sayılı Çevre Kanunu 2006: 5491

Detaylı

4.Geri dönüşüm geleceğe ve ekonomiye yatırım yapmamıza yardımcı olur.

4.Geri dönüşüm geleceğe ve ekonomiye yatırım yapmamıza yardımcı olur. Geri Dönüşüm Nedir? www.nedir-nedir.com Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine

Detaylı

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Nedir Atık: Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan

Detaylı

Atık Piller Hakkında Herşey

Atık Piller Hakkında Herşey Atık Piller Hakkında Herşey 1 Sunum Konuları 2 Pil ve Akümülatör Pil Sistemleri Malzeme Sınıflarına Göre Akümülatörler Pil Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Pil ve Akümülatörlerde Bulanan Toksik

Detaylı

ATIK PĠLLERĠN TOPLANMASI VE BERTARAFI. TaĢınabilir Pil Üreticileri ve Ġthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.

ATIK PĠLLERĠN TOPLANMASI VE BERTARAFI. TaĢınabilir Pil Üreticileri ve Ġthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org. ATIK PĠLLERĠN TOPLANMASI VE BERTARAFI TaĢınabilir Pil Üreticileri ve Ġthalatçıları Derneği Web: www.tap.org.tr E-mail: info@tap.org.tr PĠL NEDĠR? NERELERDE KULLANILIR? Pil, kimyasal reaksiyonlar sonucunda

Detaylı

ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ

ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Atık Yönetim Dairesi Başkanlığı ÖZEL ATIKLARIN YÖNETİMİ Gökhan ŞENTÜRK 22Ekim 2015 Ankara Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Temel Görev Alanları ve Mevzuat Atıkların; kaynağında

Detaylı

Duracell'in POWERCHECK özellikli, bugüne kadarki en uzun ömürlü pilidir.

Duracell'in POWERCHECK özellikli, bugüne kadarki en uzun ömürlü pilidir. TURBO MAX BASIC Duracell'in POWERCHECK özellikli, bugüne kadarki en uzun ömürlü pilidir. Kullanılmadığı zamanlarda pilin gücünü korumak için Duralock özelliğine sahiptir. Günlük kullanılan cihazlarda uzun

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU

ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU ENERJİ DEPOLAMA SUNUMU MESUT EROĞLU 15360027 ENERJİ DEPOLAMAYI ZORUNLU KILAN NEDENLER Modern enerji sistemleri arz güvenirliği, Sistem stabilitesinin sağlanması, Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması,

Detaylı

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel ve ekonomik ömrünü tamamlar ve artık kullanılamaz

Detaylı

ÖTA Ekonomik Operatör AB ve Geri Dönüşüm

ÖTA Ekonomik Operatör AB ve Geri Dönüşüm AB ve Geri Dönüşüm Avrupa Birliği, araçların geri dönüşümüyle hurdalara hayat vermeye hazırlanıyor. AB nin Otomotiv üreticilerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar doğrultusunda; AB bölgelerindeki ülkelerin

Detaylı

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Belediye Uygulama Rehberi

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. Belediye Uygulama Rehberi ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Belediye Uygulama Rehberi Yazarlar Onur Akpulat Rıfat Ünal Sayman Mahmut Özgür Şakı REC Türkiye Katkı Sağlayanlar Aybüke Özdamar Gözde Odabaş Tulû Tohumcu

Detaylı

ÜRETİCİ SORUMLULUĞU KAVRAM BELGESİ

ÜRETİCİ SORUMLULUĞU KAVRAM BELGESİ ÜRETİCİ SORUMLULUĞU KAVRAM BELGESİ Üretici Sorumluluğu İlkesi bir ürün için üretici sorumluluğunun ürün ömrünün tüketici sonrası aşamasına kadar uzandığı çevre politikası yaklaşımı olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Yönetimi

Ambalaj Atıklarının Yönetimi Ambalaj Atıklarının Yönetimi Şule YETKİN Çevre ve Şehircilik Uzmanı Kasım 2014 - İzmir Atık ve Türleri 30 000 25 000 20 000 Yıl Bazlı Belediye Atıkları (Bin Ton) 17 757 24 180 26 118 25 845 2872 S. ÇEVRE

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Genel anlamda elektrokimya elektrik enerjisi üreten veya harcayan redoks reaksiyonlarını inceler. Elektrokimya pratikte büyük öneme sahip bir konudur. Piller,

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ATIK PİLLER / AKÜLER 850CK0100 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

TAŞINABİLİR PİL TÜRLERİ

TAŞINABİLİR PİL TÜRLERİ TAŞINABİLİR PİL TÜRLERİ TAP Derneğinin atıklarını toplamakla sorumlu olduğu taşınabilir pil türleri hakkında detaylı bilgiler vermeden önce taşınabilir pil ifadesinin ne anlama geldiğini belirtmekte yarar

Detaylı

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANLIĞI

EDİRNE BELEDİYE BAŞKANLIĞI Beslenmemizde Bitkisel Yağların Önemi Kızartma işlemi, uygun şartlarda yapılırsa ve kızartılmış yiyecekler ölçülü olarak tüketilirse sağlığımız için yararlıdır. Çünkü; Ucuz, hızlı ve verimlidir. Gıdaların

Detaylı

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ALTERNATİF YAKIT VE ALTERNATİF HAMMADDE KULLANIMI YAKLAŞIMI Kasım 2014 Çimento Üretimi Çimento yarı mamulü olan klinker; kireçtaşı, marn ve kil gibi hammaddelerin öğütülüp homojenize

Detaylı

HAZIR YEMEK İŞLETMESİNDE ÇEVRE BOYUTLARI VE ÇEVRESEL ETKİLER. OKŞAN ALTAŞ Gıda Yüksek Mühendisi

HAZIR YEMEK İŞLETMESİNDE ÇEVRE BOYUTLARI VE ÇEVRESEL ETKİLER. OKŞAN ALTAŞ Gıda Yüksek Mühendisi HAZIR YEMEK İŞLETMESİNDE ÇEVRE BOYUTLARI VE ÇEVRESEL ETKİLER OKŞAN ALTAŞ Gıda Yüksek Mühendisi Atık üreticisinin yükümlülükleri Atığın niteliklerini belirlemek Yönetmeliklere uygun olarak atık yönetimini

Detaylı

MAK108 / GMAK108 Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi 1. HAFTA

MAK108 / GMAK108 Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi 1. HAFTA MAK108 / GMAK108 Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi 1. HAFTA Yardımcı Kaynaklar - Gazisem Elektronik Mühendisliği Ders Notu, 2015. - Analog Elektronik, 2011. Yazarlar: M. Bereket, E. Tekin - Electric Circuits,

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 DEMİR DIŞI METALLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Demir dışı metaller (non-ferrous metals) arasında temel olarak bakır, çinko, kurşun, alüminyum, nikel,

Detaylı

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama) 01 03 04* Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları 01 03 05* Tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları

Detaylı

Özel Atıklar Atık Yağlar ve Çevresel Etkileri. Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU

Özel Atıklar Atık Yağlar ve Çevresel Etkileri. Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU Özel Atıklar Atık Yağlar ve Çevresel Etkileri Prof. Dr. Bülent MERTOĞLU ATIK YAĞLAR Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği (30.07.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26952) Yağlama ve yağ tipleri Yağ içeriği Baz yağ

Detaylı

Dr.Nalan A.AKGÜN 2014

Dr.Nalan A.AKGÜN 2014 Dr.Nalan A.AKGÜN 2014 Vacha barajı, Krichim kasabası yakınları, Güney Bulgaristan, 16 Haziran 2007. Plovdiv University Ağustos 2008 : 0.25 ppb Eylül 2009 :0.5 ppb Vacha barajı, Krichim kasabası yakınları,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü GENELGE (2012/ )

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü GENELGE (2012/ ) Sayı : B.09.0.ÇYG.0.10.05-145.04/ Konu : Getirme Merkezi T.C. GENELGE (2012/ ) Evlerden, okullardan vb yerlerden kaynaklanan atık çeşitliliğinin fazla olması, bu atıkların sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi

Detaylı

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN

ELEKTROLİTİK TOZ ÜRETİM TEKNİKLERİ. Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Prof.Dr.Muzaffer ZEREN Bir çok metal (yaklaşık 60) elektroliz ile toz haline getirilebilir. Elektroliz kapalı devre çalışan ve çevre kirliliğine duyarlı bir yöntemdir. Kurulum maliyeti ve uygulama maliyeti

Detaylı

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi Pınar ELMAS

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi Pınar ELMAS Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi Pınar ELMAS Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği, 31 Ağustos 2004 tarihli resmi

Detaylı

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Betül DOĞRU Şube Müdürü

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Betül DOĞRU Şube Müdürü Tehlikeli Atıkların Yönetimi Betül DOĞRU Şube Müdürü Tehlikeli Atık Nedir Genel tanımı: İnsan sağlığına ve çevreye zarar verebilecek, tutuşabilen ve enfeksiyon yapıcı gibi özelliklerle, tahriş edici, zararlı,

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KULLANILMIŞ ALÜMİNYUM MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ALÜMİNYUM HAKKINDA BİLGİ * Alüminyumun yeryüzündeki en önemli hammadde bileşiği boksit madenidir.

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SANAYİ ÜRÜNLERİ GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AKÜMÜLATÖRLERİN PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ Nisan 2017, İSTANBUL SUNUM PLANI 1. PİYASA GÖZETİMİ

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KOMPOZİT ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Farklı malzemelerden yapılmış, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlara, kompozit ambalaj adı

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

KAPSAMINDA BELEDİYELER

KAPSAMINDA BELEDİYELER APAK YÖNETMEL Y NETMELİĞİ KAPSAMINDA BELEDİYELER YELERİN N YÜKÜML Y MLÜLÜKLER KLERİ VE İSTANBUL BÜYÜKŞEH B EHİR R BELEDİYES YESİNİN ÇALI ALIŞMALARI 2007 İstanbul Topkapı Eresin Barcelo Otel 1 Atık k Pil

Detaylı

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 1 APAK YÖNETMELİĞİ(1) (Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği ) Çevre ve Orman Bakanlığı 31.08.2004 tarih 25569 sayılı resmi gazete ve 03.03.2005

Detaylı

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.

Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com. Çevre ve Atık Yönetiminde Öncü Kuruluş İSTAÇ A.Ş. İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİM SAN. VE TİC. A.Ş. www.istac.com.tr Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi 1 Belediyelerde Tıbbi Atık Yönetimi Tıbbi atıkların geçici

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ KİMYASAL ATIK YÖNETİMİ VE KİMYASAL ATIKLARIN DEPOLANMASI

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ KİMYASAL ATIK YÖNETİMİ VE KİMYASAL ATIKLARIN DEPOLANMASI MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜMÜ KİMYASAL ATIK YÖNETİMİ VE KİMYASAL ATIKLARIN DEPOLANMASI Tanımlar Atık Herhangi bir faaliyet sonucunda oluşan, çevreye atılan veya bırakılan

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan

LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan Betül DOĞRU Tehlikeli Atıklar Şube Müdürü Çevre Mühendisi Ġçerik - Katı Atık Mevzuatı - Hedeflenen Politika - Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği -

Detaylı

Güç Bankası 10000 mah

Güç Bankası 10000 mah Güç Bankası 10000 mah Kılavuz 31883 I. Giriş Bu ürün, her an her yerde kullanılabilen çoğu taşınabilir cihazlar için hafif, yüksek kapasiteli, şık ve çevre dostu bir taşınabilir güç bankasıdır. Ürün, yüksek

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR SÜLFAT LİKİT 1) MADDE VE ŞİRKET TANIMI Ürünün Tanımı: Demir (II) Sülfat likit Ürün İsmi: TUROKS D2S Üretici/ Tedarikçi Firma: Turoksi Kimyevi Maddeleri San. Tic. Ltd.

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK

AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK Mevzuat KANUN/YÖNETMEL NETMELİK 2872 sayılı Çevre Kanunu 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 5393 sayılı Belediye Kanunu 14.03.1991 Katı Atıklar

Detaylı

UNIVERSAL ŞARJ CİHAZI

UNIVERSAL ŞARJ CİHAZI UNIVERSAL ŞARJ CİHAZI TELEŞARJ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU İÇERİK GENEL Üretici ve İthalatçı firmanın net ünvanı, adres ve telefon numarası, Bakım, Onarım ve kullanımda uyulması gereken kurallar,

Detaylı

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Kimyasal maddeler, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Detaylı

OTOMOTİV SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÖTA YÖNETİMİ. Meriç ÖNARSLAN

OTOMOTİV SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÖTA YÖNETİMİ. Meriç ÖNARSLAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÖTA YÖNETİMİ Meriç ÖNARSLAN ÖTA Yönetimi ÖTA Yönetimi 1.Otomotiv Sektörü Sorumlulukları 2.Uygulamalar 3.Avrupa ve Türkiye de durum 4.Beklentiler, Öneriler ÖTA Yönetimi 1 Otomotiv

Detaylı

AMBALAJ ATIK YÖNETİMİ

AMBALAJ ATIK YÖNETİMİ AMBALAJ ATIK YÖNETİMİ Hülya ÇAKIR Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Yönetimi Şube Müdürlüğü 1 Sunumun içeriği Amaç, kapsam ve genel ilkeler Veri Kayıt Sistemi Görev, Yetki ve Yükümlülükler Belgelendirme

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrı Toplanması Cam Atıkların Toplanması Bitkisel Atık Yağların Toplanması Madensel Atık Yağların Toplanması Atık

Detaylı

2007/9 sayılı DTS Tebliği

2007/9 sayılı DTS Tebliği Pil ve Akümülat latör İthalatında Ürün n GüvenliG venliği Denetimleri Çağatay atay ÖZTÜRK Dış Ticaret MüsteM steşarlığı Marmara Bölge B MüdürüM İstanbul, 21 Kasım m 2007 Gündem Ürün n GüvenliG venliği

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 30 Mart 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27537 Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 14/3/2005 tarihli ve 25755

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği,

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Uygulamaları Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 30 Temmuz 2004 tarih 25538 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe giren Ambalaj

Detaylı

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ 7. TÜRKTAY Türkiye de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli 19-20 Ekim 2016, ANKARA 4. Oturum Türkiye de Döngüsel Ekonomi

Detaylı

Çevreyi Tehdit Eden Tehlike: Atıklar

Çevreyi Tehdit Eden Tehlike: Atıklar Çevreyi Tehdit Eden Tehlike: Atıklar Hande UZUNOĞLU Ortaya çıkan bu atıklar; Dünyada ve ülkemizde özellikle nüfus ve sanayinin yoğun olduğu büyük yerleşim yerleri önemli çevre sorunları ile karşı karşıya

Detaylı

ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ

ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ ATIK YÖNETIM PROSÜDÜRÜ AMAÇ Bu prosedürün amacı, Bagfaş sahası içinde çıkan tüm atıkların azaltılması, toplanması, depolanması, taşınması, geri kazanılması ve bertarafı için uygulanacak yöntemleri belirler.

Detaylı

T hl h i l k i eli l i A tık ı la l rın ı n K on o t n rol o ü l Y n ö e n tme m li i i 1. 4 03 0. 3 20 2 0 0 5 0 S y a ı y : : 25 2 7 5 5 7 5

T hl h i l k i eli l i A tık ı la l rın ı n K on o t n rol o ü l Y n ö e n tme m li i i 1. 4 03 0. 3 20 2 0 0 5 0 S y a ı y : : 25 2 7 5 5 7 5 Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 14.03.2005 Sayı: 25755 Yönetmeliğin Amacı; -Tehlikeli atıkların üretiminin kaynağında en aza indirilmesi, -Tehlikeli atık üretiminin kaçınılmaz olduğu durumlarda,

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ A) GENEL BİLGİLER Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz; 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler çerçevesinde

Detaylı

Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık Yaklaşımı

Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık Yaklaşımı Döngüsel Ekonomi ve Sıfır Atık Yaklaşımı (10. Uluslararası Ekoteks ) (3 Mayıs 2017) Ahmet VARIR Atık Yönetimi Dairesi Başkanı 10 Yıllık Nüfus Artışı (2004-2014) 2014 2014 Kaynak: REC Türkiye, Veri kaynağı:

Detaylı

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI. Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI. Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi SUNUM İÇERİĞİ YASAL DÜZENLEMELER Tıbbi Atıkların Kontrolü

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 22.05.2012 tarihli ve 28300 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan

Detaylı

EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ. Mustafa Cüneyt Gezen, DGSA, CIH

EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ. Mustafa Cüneyt Gezen, DGSA, CIH EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ TEHLİKELİ KABUL EDİLEN ATIKLARIN ÖZELLİKLERİ: H1 Patlayıcı H2 Oksitleyici H3 A Yüksek oranda alevlenir H3 B Alevlenir H4 Tahriş edici H5 Zararlı H6 Toksik H7 Kanserojen H8

Detaylı

AB KATILIM SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLER İÇİN ATIK YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI. Atık Yönetimi ile İlgili AB Direktifleri ve Türk Mevzuatına Aktarımları

AB KATILIM SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLER İÇİN ATIK YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI. Atık Yönetimi ile İlgili AB Direktifleri ve Türk Mevzuatına Aktarımları AB KATILIM SÜRECİNDE YEREL YÖNETİMLER İÇİN ATIK YÖNETİMİ YAKLAŞIMLARI Atık Yönetimi ile İlgili AB Direktifleri ve Türk Mevzuatına Aktarımları Betül DOĞRU Çevre ve Orman Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanlığı

Detaylı