JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER"

Transkript

1

2 JEOMORFOLOJİ (YER ŞEKLİ BİLİMİ) DIŞ KUVVETLER

3 AKARSU TOPOĞRAFYASI

4 AKARSU Yeryüzünün şekillenmesinde en etkili dış kuvvettir. Akarsuyun doğduğu yere kaynak, denize, göle veya okyanusa döküldüğü yere ağız denir. Yıl boyunca sürekli akış gösterenlere sürekli akarsu, belli bir mevsim dışında akışı olmayan akarsulara mevsimlik, geçici veya süreksiz akarsu denir.

5 Akarsu Havzası Bir akarsuyun kolları ile birlikte kapladığı alana havza denir. Akarsu denize veya okyanusa dökülüyorsa havzası açık, ulaşamıyorsa havzası kapalıdır. İki akarsu havzasını ayıran sınıra su bölümü çizgisi denir.

6 Başlıca Havzalarımız

7 Başlıca Kapalı Havzalarımız İç Anadolu Kapalı Havzaları * İç Anadolu nun etrafının dağlarla çevrili olması ve kurak iklim özelliğinden dolayı bazı akarsuların denize çıkışı yoktur * Tuz, Eber, Afyon, Akarçay, Akşehir Gölü ve Konya kapalı havzaları bulunur Göller Yöresi Kapalı Havzaları * Kapalı havza oluşumunda kalkerli arazi yapısı etkilidir * Burdur, Acıgöl, Salda, Yarışlı ve Kestel gölleri kapalı havzaları bulunur Van Gölü Kapalı Havzası * Nemrut volkanından çıkan lavların akarsu vadisinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur * Göl suları sodalıdır Hazar Gölü Kapalı Havzası * Aras ve Kura nehirleri Erzurum-Kars Bölümü nden kaynağını alarak Hazar Gölü ne dökülür

8 Akım (Debi) Akarsuyun belli bir kesitinden saniyede geçen su miktarıdır ***Akım üzerinde; yağış miktarı, yağış biçimi, kayaç yapısı, bitki örtüsü, eğim, buharlaşma ve beşeri faaliyetler etkilidir.

9 Akarsu Rejimi Akımın yıl içinde gösterdiği değişime rejim denir. Rejim düzenli ve düzensiz olarak ikiye ayrılır. Amazon, Kongo, Ren gibi akarsuların rejimi düzenli iken, Ganj, İndus, Fırat, Colorado gibi akarsuların rejimleri düzensizdir. Rejim üzerinde en etkili faktör yağış rejimidir.

10 Rejimi düzensiz bir akarsu ve biriktirme kesiti

11 Akarsuyun Faaliyetleri Akarsular genel olarak üç tür faaliyet gerçekleştirir; Aşındırma, taşıma, biriktirme Akarsu aşınımı ise iki şekilde olur: 1. Kimyasal Aşındırma: Suyun toprak veya kayacı eritmesidir. Daha çok tropikal bölgelerde yaygındır. 2. Fiziksel (Mekanik) Aşındırma: Suyun toprak veya kayalardan parçalar koparmasıdır. Kurak ve yarı kurak bölgelerde daha etkilidir. Akarsu aşınımını etkileyen faktörler debi (akım), akış hızı, yük miktarı ve zeminin özelliğidir.

12 Akarsuların fiziksel aşındırması üç şekilde olur: Derine Aşındırma: Akarsuların yatağını düşey doğrultuda aşındırarak deniz seviyesine indirmeleridir. Yana Aşındırma: Akarsuların eğimin azaldığı yerlerde yanlara çarpması sonucu oluşturduğu aşındırmadır. Geriye Aşındırma: Akarsularda su miktarı en fazla akarsuyun ağız kısımlarında olur. Bu nedenle akarsular aşındırmaya denize döküldükleri yerden başlayarak geri doğru aşındırma yaparlar.

13 Denge Profili Akarsular, vadilerini kazdıkça yatak eğimleri azalır; yatak üzerindeki eğimli araziler zamanla ortadan kalkar. Bu yüzden hızları azalır, aşındırma hemen hemen sona ermiş olur. Bu sırada akarsuyun ağız kısmından kaynağa doğru uzanan profili içbükey hale gelir ki buna denge profili denir.

14 Denge Profiline ulaşmış bir akarsuyun; Yatak eğimi ve hızı azalmıştır. Aşındırma gücü azalmıştır. Biriktirme faaliyeti artmıştır. Enerji potansiyeli azalmıştır. Üzerinde ulaşım ve taşımacılık yapılabilir. (Eğer rejim düzenli ise) NOT: Ülkemizde denge profiline en yakın akarsular Ege ve Marmara bölgelerinde, en uzak akarsular Doğu Anadolu da yer alır

15 AKARSULARIN OLUŞTURDUĞU ŞEKİLLER AŞINIM ŞEKİLLERİ * Vadi * Dev kazanı * Peri bacası * Menderes * Kırgıbayır * Seki (Taraça) * Plato BİRİKİM ŞEKİLLERİ * Birikinti konisi * Dağ eteği ovası * Dağ içi ovası * Kum (ırmak) adası * Delta * Taban seviyesi ovası * Peneplen

16 VADİ TİPLERİ Kertik Vadi: Akarsuyun kaynağına yakın kısımlarda oluşan, tabanları dar V şekilli vadilerdir. Dağlık yörelerde yaygındır. Aşındırma derine doğrudur.

17 Boğaz Vadi: Dağların akarsu aşınımıyla enine şekilde yarıldığı derin vadilerdir. Sert kayalardan ve yatay tabakalardan oluşmuş bölgelerde görülür. Ova veya düzlükleri birbirine bağladığı için geçit özelliği taşırlar.

18 Kanyon Vadi: Tortul tabakalı arazilerde oluşan basamaklı, derin vadilerdir. Kalkerli arazilerde yaygındır. Dirençleri farklı kayaçların farklı aşındırılması sonucu basamaklı bir yapı gösterir. Dünya nın en büyük kanyonu Amerika daki Colorado kanyonu, ikinci büyük kanyonu ise ülkemizdeki Ulubey Kanyonu dur. Ayrıca Göksu, Ihlara, Tohma ve Köprülü kanyonları da ülkemizde bulunur.

19 Asimetrik Vadi: Asimetrik vadiler yamaçların birinin diğerine göre çeşitli etkenlerden (kayaç yapısı) dolayı daha fazla aşınmış olan vadilerdir.

20 Geniş Tabanlı Vadi: Eğim ve engebenin azaldığı yerlerde yana aşındırmanın artmasıyla oluşur. Akarsu vadi tabanında alüvyon biriktirdiği için verimli tarım alanları oluşur. Nehir bu tabandan menderesler çizerek ilerler. Ege ve Marmara da yaygındır. Küçük Menderes, Büyük Menderes, Nil ve Ganj akarsularının vadilerinin orta ve aşağı kesimleri bu tip vadilerdir. Geniş Tabanlı Vadi

21 DEV KAZANI Çağlayan (Şelale) Çağlayan oluşumuna elverişli eğimli alanlarda aşınım sonucu oluşan çukurlardır. Türkiye deki en büyük çağlayan Erzurum daki Tortum Şelalesi dir. Van da Muradiye, Antalya da Düden, Kurşunlu, Manavgat ve Düden şelaleleri başlıca örnekleridir.

22 Volkanik arazideki tüflerin akarsu, sel suları ve rüzgarların etkisiyle aşınması sonucu oluşur. En güzel örnekleri Ürgüp-Göreme de bulunur. Oluşumunda hem iç kuvvet hem dış kuvvet etkilidir. PERİBACASI

23 KIRGIBAYIR (Badlands) Kurak veya yarı kurak iklim bölgelerinde mil, kumtaşı ve tüflerden oluşan eğimli ve bitki örtüsünden yoksun yamaçların, sel suları tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bozuk arazilerdir. İç Anadolu da yaygındır.

24 SEKİ (Taraça) Akarsu debisinin değişmesi veya vadinin epirojenik hareketlerle yükselmesi sonucu artan aşınımla oluşurlar. Taraça hem aşınım hem de birikim şeklidir. Bir nehrin kenarlarında veya deniz kıyısında oluşabilirler. Taraçalar iki şekilde meydana gelir. 1. Tektonik olaylar sonucu 2. Klimatik olaylar sonucu

25 PLATO Akarsu vadileriyle derince parçalanmış yüksek düzlüklere plato denir.

26 PENEPLEN (Yontukdüz) Akarsu aşındırmasının son döneminde ortaya çıkan, deniz seviyesine yakın hafif dalgalı geniş düzlüklere peneplen denir.

27 Akarsu Biriktirmesi Bir akarsuyun biriktirme yapabilmesi için eğimin azalması, gücünün azalması ya da yük miktarının artması gerekmektedir. BİRİKİM ŞEKİLLERİ * Birikinti konisi * Dağ eteği ovası * Dağ içi ovası * Kum (ırmak) adası * Delta * Taban seviyesi ovası

28 BİRİKİNTİ KONİSİ Akarsuyun yatak eğiminin ve hızının azaldığı dağ yamaçlarının etek kısımlarında biriktirme yapmasıyla oluşturduğu şekillerdir. Birikinti konilerinin birleşmesiyle birikinti yelpazesi oluşur.

29 Dağ eteği ovası Birikinti konileri ve yelpazeleri zamanla yanlara ve ileriye doğru büyüyerek birbirleriyle birleşirler. Böylece dağın eteğinde, birikinti konileri ve yelpazelerinden oluşan bir etek ovası meydana gelir. Buna piedmont ovası ya da dağ eteği ovası denir. Örn; Bursa ovası

30 Dağ içi ovası Dağ içlerinde eğimin azaldığı yerlerde, akarsuyun taşıdığı malzemeleri biriktirmesi sonucu oluşan düzlüklerdir. Örn; Muş ovası

31 MENDERES Eğimin azaldığı alanlarda akarsuyun yaptığı büklümlerdir. Özellikle delta ovaları ve graben ovaları üzerinde oluşur. En fazla Ege de görülür. Menderes çizen bir akarsuyun; eğimi, hızı, taşıma gücü, enerji potansiyeli azalmış, uzunluğu artmıştır. Hem aşınım ve hem birikim vardır. Menderesin dış tarafında aşındırma görülürken (çarpak), iç tarafında biriktirme görülür (yığınak). Menderesler sık sık yatak değiştirir ve buna bağlı olarak vadi içinde kopmuş menderesler ortaya çıkar.

32 IRMAK ADASI (KUM ADASI) Akarsuyun eğimin ve taşıma gücünün azaldığı yerlerde yatağın genişlemesine bağlı olarak taşıdığı malzemeyi akarsu yatağının ortasına biriktirmesiyle oluşur.

33 Akarsuyun taşıdığı alüvyonları deniz veya göl kıyısına biriktirerek oluşturduğu üçgen şekilli ovalardır. Delta ovalarının oluşabilmesi için; - Akarsuların bol alüvyon taşıması - Kıyının sığ olması - Dalga ve akıntıların olmaması - Gel-git etkisinin olmaması - Kıta sahanlığının geniş olması gerekir Ganj Deltası dünyanın en büyük deltasıdır. Okavango Deltası ise, Botsvana'da dünyanın denize dökülmeyen en büyük iç deltasıdır. DELTA

34 TABAN SEVİYESİ OVASI Akarsuyun taşıdığı alüvyonları kıyıdaki düzlüklere biriktirerek oluşturduğu ovalardır. Antalya ve Manavgat ovaları örnektir.

35 KARST TOPOĞRAFYASI Yağışlar ve yer altı suları, kalker (kireç taşı), jips (alçıtaşı), kaya tuzu ve dolomit gibi eriyebilen taşların bulunduğu yerlerde, kimyasal aşınıma sebep olurlar. Bu kayaçların erimesi veya uygun yerlerde birikmesi karstik şekilleri oluşturur. Dünyada karstik şekillerin yaygın olduğu yerler Hırvatistan ve Adriyatik kıyılarıdır.

36 Ülkemizde ise; Kalker üzerindeki şekillere en fazla Akdeniz Bölgesi nde, jips üzerinde oluşan şekillere Tuz Gölü nün kuzeyi, Çankırı, Sivas, Erzincan çevresinde rastlanır. Ege Bölgesi nin güneyi (Pamukkale), Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Batı Karadeniz de de karstik şekillere rastlanır.

37 KARSTİK ŞEKİLLER AŞINIM ŞEKİLLERİ * Lapya * Dolin * Uvala * Polye * Obruk * Düden * Mağara BİRİKİM ŞEKİLLERİ * Sarkıt * Dikit * Sütun * Traverten

38 Lapya En küçük karstik aşınım şeklidir.

39 Dolin Çapı birkaç metre ile 20 m. arasında değişen erime çukurlarıdır.

40 Uvala Dolinlerin birleşmesiyle oluşur.

41 Polye En büyük karstik aşınım şeklidir.

42 Mağara tavanlarının çökmesi ile oluşan çukurlardır. Bu çukurlara su dolarsa obruk gölleri oluşur. Konya daki Kızören obruğu ve Mersin deki Cennet- Cehennem obrukları örnektir. Obruk

43 Akarsuların yerin altına indiği veya yüzeye çıktığı yerlere düden denir.(su batan veya su çıkan) Akarsuyun bir düdene dalarak kaybolmasıyla oluşan vadilere de kör vadi denir. Düden

44

45 Yeraltından çıkan kireçli suların eğimli yamaçlarda içlerindeki kireci basamaklı şekilde biriktirmesi ile oluşan şekillerdir. Örneğin; Denizli (Pamukkale), Bursa, Antalya ve Silifke de travertenlere rastlanır. Traverten

46 Mağara tavanlarından damlayan suların içindeki kirecin çökelmesiyle sarkıt, sarkıttan damlayan suların içindeki kireci mağara tabanına birikmesiyle dikit, bunların birleşmesiyle sütunlar oluşur. Sarkıt, Dikit, Sütun

47 RÜZGARLAR VE OLUŞTURDU TURDUĞU ŞEKİLLER

48 Rüzgarlar; daha çok bitki örtüsünden yoksun kurak ve yarı kurak iklim bölgeleri ile kıyılarda etkili olur. AŞINIM ŞEKİLLERİ * Mantar kaya * Rüzgar Mağaraları * Tafoni * Şahit kaya (Türkiye de yok) * Yardang (Türkiye de yok) * Hamada (Türkiye de yok) BİRİKİM ŞEKİLLERİ * Kum tepeleri ve kumullar * Barkan (Türkiye de yok) * Lös

49 Mantar Kaya (Şeytan Masası) Kayanın alt kısmının daha fazla aşındırılması sonucunda oluşur. Nevşehir çevresinde örneklerine rastlanır. Rüzgar

50 Şahit Tepeler Aşınıma karşı dayanıklılıkları farklı olan malzemelerin üst üste birikerek farklı tabakalar oluşturduğu bölgelerde mekanik çözülme ile gevşemiş malzemenin rüzgar tarafından koparılması sonucu oluşmuş tepelerdir. En güzel örneklerine ABD de rastlanır.

51 Sert olmayan ve kolay aşınan kurak bölgelerin dirençsiz kayaları rüzgar tarafından aşındırılarak uzun yarıklar oluşturur, bu şekillere yardang adı verilir. En fazla Orta Asya çöllerinde görülür. Yardang

52 Hamada (Çöl Kaldırımı) Yüzey erozyonunun şiddetli ve sürekli olduğu sahalarda kum ve toz gibi ince unsurlar havalanır ve uzaklaşır. İri ve ağır taşlar oldukları yerde kalır. Bu unsurlar zemin üzerinde sanki Arnavut kaldırımını hatırlatan bir taş kaplama oluştururlar bu şekillere çöl kaldırımı veya hamada denir. En fazla Büyük Sahra ve Orta Asya çöllerinde görülür.

53 Rüzgarların içinde taşıdıkları kumları aşınıma karşı dirençsiz olan yumuşak malzemelere çarparak aşındırmasıyla oluşan oyuklara rüzgar mağarası denir. Rüzgar Mağarası

54 Tafoni Büyük kayalarda su ve rüzgarın etkisiyle oluşan kuş yuvası şeklindeki küçük oyuklardır.

55 Özellikle çöllerde rüzgarın taşıdığı kum ve tozları hilal şeklinde biriktirmesiyle oluşan hilal şeklindeki birikinti tepelerine denir. Barkan

56 Kumullar Rüzgarların taşıdığı kumulları, hızının azaldığı yerde biriktirmesi ile oluşurlar. Konya-Karapınar çevresinde, Güneydoğu Anadolu da ve kıyılarda kumul tepelerine ve kumullara rastlanır.

57 DALGALAR VE OLUŞTURDU TURDUĞU ŞEKİLLER

58 Dalga aşındırması derin kıyılarda daha fazla iken sığ kıyılarda dalgaların biriktirme faaliyeti belirgindir. Ayrıca, tuzluluk, seviye ve yoğunluk farkından dolayı Karadeniz ile Akdeniz arasında deniz akıntıları oluşmaktadır. Deniz akıntılarının sıcaklık üzerinde etkisi yoktur. AŞINIM ŞEKİLLERİ * Falez (Yalıyar) BİRİKİM ŞEKİLLERİ * Kıyı oku ve kıyı kordonu * Tombolo (Saplı ada) * Lagün (Kıyı set gölü)

59 Falez (Yalıyar) Dağların kıyıya paralel uzandığı alanlarda, dalgaların kayalara çarparak aşındırması sonucu oluşan dik ve derin kıyı şekilleridir. Karadeniz ve Akdeniz de sıkça görülür.

60 Kara yakınındaki bir adanın, kıyı oku ile karaya bağlanması sonucu oluşur. Güney Marmara daki Kapıdağ yarımadası ve Sinop İnceburun birer tombolodur. Tombolo (Saplı Ada)

61 Kıyı Kordonu ve Lagün (Ölüdeniz) Kıyı setlerinin büyüyerek koyların ağzını kapatması ile oluşan göllerdir. Büyük ve Küçük Çekmece, Durusu (Terkos), Balık, Akyatan ve Semenlik gölleri örnektir. Dünya da ise; Baltık Denizi nin güneyindeki Ruiseches Haff ve Frisches Haff önemli lagünlerdir.

62 Resif Mercan adı verilen deniz canlılarının iskeletlerinin üst üste yığılmasıyla ve su yüzeyine çıkmasıyla meydana gelen şekillerdir. Dünya daki en iyi örneği; Avustralya daki Set resifleridir.

63 KIYI TİPLERİ Boyuna: Dağların kıyıya paralel uzandığı Akdeniz ve Karadeniz kıyıları ile Pasifik okyanusu kıyılarında görülür. Enine: Dağların kıyıya dik uzandığı Ege kıyılarında ve Atlas okyanusu kıyılarında görülür. Ria: Deniz sularının vadileri doldurmasıyla oluşan kıyılardır. İstanbul, Çanakkale Boğazları ve Menteşe kıyılarında görülür. Dünya da ise; Kuzeybatı İspanya, İngiltere ve Çin de görülür. Dalmaçya: Kıyıya paralel uzanan dağların arasına deniz suyunun sokulmasıyla kıyıda çok sayıda irili ufaklı ada oluşur. Antalya-Kaş kıyıları ile Adriyatik Denizi kıyılarında görülür. Limanlı: Odessa ile Kuzey Marmara kıyılarında görülür. Fiyord ve Skyer: Matematik konumdan dolayı ülkemizde görülmez. İskandinav ülkeleri, Güney Şili, Güney Alaska da görülür. Haliç ve Watt: Özel konumdan (okyanus kıyısında) dolayı ülkemizde görülmez. Okyanusa kıyısı olan ülkelerde yaygındır.

64 Ria Boyuna KIYI TİPLERİ Enine Ria Dalmaçya Boyuna

65 BUZULLAR VE OLUŞTURDU TURDUĞU ŞEKİLLER

66 Dünya nın yaklaşık % 10 u buzullarla kaplıdır. Etki alanları daha çok kutuplar, kutba yakın bölgeler ve yüksek dağlık alanlardır. Bütün yıl erimeden kalan karlara Toktağan kar veya kalıca kar denir. Bu karlar eriyip tekrar donarak zamanla glasiye buzuluna dönüşür. Toktağan kar sınırı Ekvator dan kutuplara doğru alçalır.

67 Dünya Üzerinde Buzulların Bulunduğu Başlıca Alanlar Antarktik İndlansisi Grönland İndlansisi Alaska Dağları, Kayalık Dağları, Koskod Dağları(Kuzey Amerika) And Dağları(Güney Amerika) İskandinav Dağları, Alp Dağları, Pirene Dağları(Avrupa) Kafkas Dağları, Elbruz Dağları, Zagros Dağları, Himalayalar(Asya) Klimenjaro, Kenya, Ruwenzori Dağları(Afrika)

68 Türkiye, Orta Kuşak ta yer aldığından buzullar, etkisi en az olan dış kuvvettir. Buzullar; Uludağ, Sultan, Bey, Bolkar, Aladağ, Erciyes, Kaçkar, Buzul, Süphan, Bingöl, Tendürek, Üçdoruk, Ağrı, Yalnızçam dağları gibi yüksek dağlarda etkili olmaktadır. Ülkemizde sirk buzulu, takke buzulu (Ağrı D.) ve sirk gölleri görülür. Fakat vadi buzulu, örtü buzulu, hörgüç kaya, drumlin ve moren setlerine rastlanmaz.

69 Buzul Çeşitleri Sirk Buzulu Vadi Buzulu Takke Buzulu Örtü Buzulu Buzul Aşınım Şekilleri Buzul Vadisi Hörgüç Kaya Sirk Buzul Birikim Şekilleri Moren Drumlin Sander Düzlüğü

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler.

Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarlar kum çakıl gibi gevşek maddeleri havalandırarak taşımak, zemine çarparak aşındırmak ve biriktirmek suretiyle yeryüzünü şekillendirirler. Rüzgarların şekillendirici etkilerinin görüldüğü yerlerin

Detaylı

DIŞ KUVVETLER. Hazırlayan : Taylan Batman Coğrafya Öğretmeni

DIŞ KUVVETLER. Hazırlayan : Taylan Batman Coğrafya Öğretmeni DIŞ KUVVETLER Rüzgar aşınım ve birikim şekilleri Akarsu aşınım şekilleri Akarsu birikim şekilleri Yer altı suları ve kaynaklar Karstik aşınım ve birikim şekilleri Buzul aşınım ve birikim şekilleri* Dalga

Detaylı

YERYÜZÜNÜ ŞEKİLLENDİREN DIŞ KUVVETLER

YERYÜZÜNÜ ŞEKİLLENDİREN DIŞ KUVVETLER ADI SOYADI: Dış Kuvvetler: Enerjisini Güneşten alan ve yeryüzünü aşındırma, taşıma ve biriktirme şeklinde şekillendiren kuvvetlerdir. Akarsu, rüzgâr, dalga, buzul gibi ** AKARSULAR ** Yeryüzünün şekillenmesinde

Detaylı

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir?

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? On5yirmi5.com Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? Akarsular yeryüzünün şekillenmesinde en etkili olan dış kuvvetlerdir. Çünkü, kutup bölgeleri, çöller ve dağların yüksek kısımları dışında

Detaylı

2. TAFONİ Kayaçların sular tarafından çözünen kısımları rüzgar tarafından aşındırılır. Böylece kayaç içinde kavuklar meydana gelir.

2. TAFONİ Kayaçların sular tarafından çözünen kısımları rüzgar tarafından aşındırılır. Böylece kayaç içinde kavuklar meydana gelir. GÜNEŞ'TEN GELEN GÜÇ: DIŞ KUVVETLER Dış kuvvetlerin etki alanını iklim belirler. Başlıcaları rüzgârlar, akarsular, yer altı suları, buzullar, dalgalar ve akıntılardır. A. RÜZGARLARIN OLUŞTURDUĞU ŞEKİLLER

Detaylı

JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR

JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR A. AKARSU AŞINIM ŞEKİLLERİ 1. VADİ: Akarsuların aşındırarak içinde aktığı, sürekli inişi olan yatağına denir. Vadi Tipleri: a. Çentik ( v biçimli) vadi: Akarsu yatak

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Perşembe, 29 Aralık 2011 18:12 - Son Güncelleme Perşembe, 29 Aralık 2011 19:15

Zeus tarafından yazıldı. Perşembe, 29 Aralık 2011 18:12 - Son Güncelleme Perşembe, 29 Aralık 2011 19:15 Dış kuvvetler iç kuvvetler sonuşu oluşan yerşekillerinin son düzeltmelerinin yapıldığı kaynağını güneşten alan kuvvetlere denir. Dış kuvvetlerin etkisiyle yüksek yerler aşındırılmaktadır. Böylece yeryüzü

Detaylı

2-Karstik kayaların kalın tabakalı olması: Karstik kayalar ne kadar kalın olursa üzerlerinde oluşacak karstik şekillerde o derece büyük olmaktadır.

2-Karstik kayaların kalın tabakalı olması: Karstik kayalar ne kadar kalın olursa üzerlerinde oluşacak karstik şekillerde o derece büyük olmaktadır. 4-KARSTLAŞMA Suda kolaylıkla eriyebilen kayalara karstik kayalar denir ve karstik kayaların yer altı ve yerüstü suları tarafından şekillendirilmesi sonucu oluşan şekillere karstik şekiller denir. Suyun

Detaylı

Biliyor muydunuz? DIŞ KUVVETLER

Biliyor muydunuz? DIŞ KUVVETLER Yeryüzü, kaynağını Güneş ten alan kuvvetler tarafından da şekillendirilir. Bu kuvvetlere dış kuvvetler Dış kuvvetler; aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla yeryüzünü şekillendirir. Dış kuvvetlerin şekillendirici

Detaylı

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri

Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Başlıca Kıyı Tipleri, Özellikleri ve Oluşum Süreçleri Dünya da bir birinden farklı kıyı tipleri oluşmuştur. Bu farklılıkların oluşmasında; Dalga ve akıntılar, Dağların kıyıya uzanış doğrultusu, Kıyılardaki

Detaylı

1. A 2. C 3. E 4. A 5. B 6. D 7. C 8. E

1. A 2. C 3. E 4. A 5. B 6. D 7. C 8. E BÖLÜM 6 Yerin Şekillenmesi (Güneş ten Gelen Güç: Dış Kuvvetler) 1. Dış kuvvetlerle, yeryüzünde en fazla etkili oldukları alanlar eşleştirildiğinde aşağıdakilerden hangisi yanlış olur? A) Mekânik çözünme

Detaylı

AKARSULAR

AKARSULAR AKARSULAR Dünya yüzeyinin şekillenmesi açısından en önemli pay hiç şüphesiz akarsulara aittir. Yüzeydeki sularının bir yatak içinde toplanıp akmasıyla oluşurlar. Akarsuyun doğduğu yere akarsu kaynağı,

Detaylı

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Magmatik (Püskürük) Kayaçlar Ýç püskürük Yer kabuðunu oluþturan kayaçlarýn tümünün kökeni magmatikdir. Magma kökenli kayaçlar dýþ kuvvetlerinin etkisiyle parçalara ayrýlýp, yeryüzünün çukur yerlerinde

Detaylı

AKARSU HAVZASI NEDİR?

AKARSU HAVZASI NEDİR? AKARSU Dünya yüzeyinin şekillenmesi açısından en önemli pay hiç şüphesiz akarsulara aittir. Yüzeydeki sularının bir yatak içinde toplanıp akmasıyla oluşurlar. Akarsuyun doğduğu yere akarsu kaynağı, döküldüğü

Detaylı

salınımlar yaparak akmasına. .denir.

salınımlar yaparak akmasına. .denir. ADI SOYADI: İÇ VE DIŞ KUVVETLER ÇALIŞMA KÂĞIDI 1. İç kuvvetler 4 gruba ayrılır. Bunlar.,.,. ve. 2. Esnek yapılı tabakalar yan basınçlara uğrayınca. sert yapılı tabakalar yan basınçlara uğrayınca. Olur.

Detaylı

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Doðal Sistemler ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR...12 Ölçme ve Deðerlendirme...14 Kazaným Deðerlendirme Testi...16 Ünite Deðerlendirme Testi...18 Doðal Sistemler ÜNÝTE - 2 LEVHA

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

CO RAFYA. TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER

CO RAFYA. TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER CO RAFYA TÜRK YE DE YERfiEK LLER VE ETK LER ÖRNEK 1 : 1990 nüfus say m na göre nüfus yo unluklar Türkiye ortalamas n n alt nda olan afla daki illerin hangisinde, nüfus yo unlu unun azl yüzey flekillerinin

Detaylı

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI 1. 2. Kalker gibi tortul kayaçların metamorfik kayaçlarına dönüşmesinde etkili olan faktörler aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir (5 puan)? A. Soğuma - Buzullaşma B. Ayrışma - Erime C. Sıcaklık - Basınç

Detaylı

Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi

Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Dış Etken ve Süreçler Dış etken ve süreçlerin rolleri Başlıca dış etken ve süreçler nelerdir? Çözülmenin (ayrışmanın) jeomorfolojik rolü Kütle hareketlerinin şekillendirici

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI Yer altı Suları; Türkiye, kumlu, çakıllı ve alüvyal sahalar ile başta karstik alanlar olmak üzere, geçirimli kayaçlara bağlı olarak yer altı suları bakımından

Detaylı

DOĞAL SİSTEMLER İÇ ve DIŞ KUVVETLER

DOĞAL SİSTEMLER İÇ ve DIŞ KUVVETLER 289 1. Ünite DOĞAL SİSTEMLER 4. BÖLÜM İÇ ve DIŞ KUVVETLER 1. Yerin Yapısı ve Oluşum Süreci... 104 2. İç Kuvvetler... 107 3. Dış Kuvvetler... 112 Konu Değerlendirme Testi - 9... 127 103 Yerin Yapısı ve

Detaylı

Okyanus kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir 1. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık yarısında su

Okyanus kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir 1. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık yarısında su Okyanus kıtaları birbirinden ayıran engin, açık denizlerdir 1. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık yarısında su seviyesi 3000 metrenin üzerindedir. Okyanus kelimesi Yunanca

Detaylı

YERYÜZÜNÜN BİÇİMLENMESİ (DIŞ KUVVETLER)

YERYÜZÜNÜN BİÇİMLENMESİ (DIŞ KUVVETLER) YERYÜZÜNÜN BİÇİMLENMESİ (DIŞ KUVVETLER) Enerjisini Güneş ten alan ve yeryüzünü aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla şekillendiren güçlere Dış Kuvvetler denir. Dış kuvvetler, iç kuvvetler tarafından

Detaylı

Türkiye nin coğrafi konumu

Türkiye nin coğrafi konumu Türkiye nin coğrafi konumu Türkiye nin matematik konumu Türkiye nin kıtalara ve okyanuslara göre konumumu 1) Türkiye nin en kuzeyi ile en güneyi arasında 6 paralellik fark vardır. Kuş uçumu uzaklık 666

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları)

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) Genetik Şekil Toplulukları 1- Tektonik Topografya 2- Akarsu Topografyası (Flüvial Topografya) 3- Volkan

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Düden Suyu ve Köprü Çayı da kaynaklarla beslenen akarsulara örnektir.

Düden Suyu ve Köprü Çayı da kaynaklarla beslenen akarsulara örnektir. Akarsu, belirli bir yatak içinde sürekli veya en az bir mevsim boyunca akan sudur. Akarsuyun doğduğu yere kaynak, döküldüğü yere ağız denir. Bir akarsuyu komşu akarsu havzasından ayıran sınıra su bölümü

Detaylı

3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz

3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz 2 3. Hafta (12 16 Ekim) Hoş Geldiniz SU KAYNAKLARI A. Okyanuslar ve Denizler: Atmosferdeki su miktarında artış ya da azalış olmaz sadece yer değiştirme olur. Okyanuslar büyüklüğüne göre Pasifik, Atlas

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

VII. KIYILAR. Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları

VII. KIYILAR. Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları VII. KIYILAR 1 VII. KIYILAR KIYI KANUNU Kanun No: 3621 Kabul Tarihi: 04/04/1990 (17 Nisan 1990 tarih ve 20495 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) Kıyı çizgisi: Deniz, tabii ve suni göl ve akarsularda,

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS 18. Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. 19. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır. Sporcular

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

AUZEF Sınav Yardımlaşma

AUZEF Sınav Yardımlaşma AUZEF Sınav Yardımlaşma ÇIKMIŞ SORULAR YARDIMLAŞMA GRUPLARI https://www.facebook.com/groups/389659827776348/ https://www.facebook.com/groups/702627443100495/ TOPOGRAFYALAR-I VİZE SORULARI: 1 ) Aşağıdakilerden

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ

BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ BÖLÜM 16 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİN GELİŞMESİ TOPOĞRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF Yeryüzünü şekillendiren değişik yüksekliklere topoğrafya denir. Topoğrafyayı oluşturan şekillerin deniz seviyesine göre yüksekliklerine

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı JEOLOJİK OSEONOGRAFİ Genelde çok karmaşık bir yapıya sahip olan okyanus ve deniz

Detaylı

Atoller (mercan adaları) ve Resifler

Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atoller (mercan adaları) ve Resifler Atol, hayatlarını sıcak denizlerde devam ettiren ve mercan ismi verilen deniz hayvanları iskeletlerinin artıklarının yığılması sonucu meydana gelen birikim şekilleridir.

Detaylı

Yazı Menu. - Ülkemizdeki Göller. - Türkiyedeki Göl Çeşitleri. - Doğal Göller. 1 - Tektonik Göller. 2 - Karstik Göller.

Yazı Menu. - Ülkemizdeki Göller. - Türkiyedeki Göl Çeşitleri. - Doğal Göller. 1 - Tektonik Göller. 2 - Karstik Göller. Yazı Menu - Ülkemizdeki Göller - Türkiyedeki Göl Çeşitleri - Doğal Göller 1 - Tektonik Göller 2 - Karstik Göller 3 - Set Gölleri 4 - Volkanik Göller 5 - Sirk Gölleri - Baraj Gölleri Ülkemizdeki Göller

Detaylı

İÇ VE DIŞ KUVVETLER TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ

İÇ VE DIŞ KUVVETLER TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ İÇ VE DIŞ KUVVETLER TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ ADI SOYADI: 1. İç kuvvetler 4 gruba ayrılır. Bunlar.,.,. ve.... dir. 2. Orojenez sonucu esnek yapılı tabakalar yan basınçlara uğrayınca. sert yapılı tabakalar

Detaylı

Coğrafi Bilinç (Yerel, Ulusal, Kültürel)

Coğrafi Bilinç (Yerel, Ulusal, Kültürel) 1 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KAVRAM HARİTALARI DOĞA Su, İklim, Yer şekli, Bitki, Toprak Karşılıklı İlişki İNSAN Nüfus, Yerleşme, Kültür, Ekonomi, Politika Coğrafi Bilinç (Yerel, Ulusal, Kültürel) Sahiplenecek

Detaylı

COĞRAFYA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ 1.JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞAN YERLER BU ALANLAR 1. JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞTUĞU İÇİN DEPREM RİSKİ EN AZ OLAN YERLERDİR.

COĞRAFYA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ 1.JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞAN YERLER BU ALANLAR 1. JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞTUĞU İÇİN DEPREM RİSKİ EN AZ OLAN YERLERDİR. COĞRAFYA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ 1.JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞAN YERLER TRAKYADA YILDIZ DAĞLARI MASİFİ İÇ ANADOLUDA KIRŞEHİR MASİFİ DOĞU ANADOLUDA BİTLİS MASİFİ EGEDE SARUHAN MENTEŞE MASİFİ KASTAMONUDA DADAY-DEVREKANİ

Detaylı

TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ VE İKLİMİ TEST

TÜRKİYE NİN YERŞEKİLLERİ VE İKLİMİ TEST 1.Türkiye, Japonya ile birlikte ortalama yükseltisi fazla olan ülkeler içinde yer alır. Aşağıda verilenlerden hangisi, Türkiye nin yükselmesinde etkili değildir? A) Epirojenez B) Orejenez C) Volkanizma

Detaylı

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ KPSS Türkiye Coğrafyası Harita Seti Doğu ATEŞ 1 2 Değerli KPSS adayları, İlk kez 2007 yılında hazırladığımız Türkiye coğrafyası harita seti, 2007-2008 - 2009 yıllarında yüzbinlerce kez indirilmişti. İlerleyen

Detaylı

BÖLÜM YE RİN ŞEKİLLENMESİ

BÖLÜM YE RİN ŞEKİLLENMESİ BÖLÜM 6 EKİLLEN M NŞ E Rİ S İ YE BÖLÜM 6 COĞRAFYA Magmanın etkisiyle yer kabuğunun hareket etmesine yer kabuğu hareketleri (tektonik hareketler) denir. Buna göre; enerjisini yerin derinliklerinden alan

Detaylı

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Toprak, üzerinde tüm canlıların barınıp yaşadığı, insan ve hayvan beslenmesi için gerekli ürünlerin yetiştiği yaşayan canlı bir varlıktır ve yaşamın kaynağıdır. Toprak,

Detaylı

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü. Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğr. Gör. Kayhan ALADOĞAN ÇORUM 2017 Alp - Himalaya kıvrım kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde tüm jeolojik zaman ve devirlere ait araziler görülebilmektedir.

Detaylı

Orojenez (Dağ Oluşumu) Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir.

Orojenez (Dağ Oluşumu) Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma olayına dağ oluşumu ya da orojenez denir. İç Kuvvetler Enerjisini yerin içinden (magma) alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yer şekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu hareketlerin bütününe tektonik hareket denir.

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ COĞRAFYA TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ JEOLOJĠK DEVĠRLER I. Jeolojik Zaman (Paleozoik) Masif (sert) kütleler oluģmuģtur (Bitlis, Yıldız Dağları, Saruhan-MenteĢe, KırĢehir, Mardin ve Kastamonu-Daday) TaĢkömürü

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.

Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç

Detaylı

Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları, ppt sunum 15. AKARSULAR

Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları, ppt sunum 15. AKARSULAR Prof.Dr.Kadir Dirik Ders Notları, ppt sunum 15. AKARSULAR 1 Akarsular: Okyanuslara Taşıma (Rıvers: Transport To Oceans) Yeryüzünün şekillenmesinde akarsuların önemi büyüktür. Akarsular hem kayaçları aşındırırlar,

Detaylı

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji

Detaylı

DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR; SULAR. Veli&Sümeyra YILMAZ

DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR; SULAR. Veli&Sümeyra YILMAZ DOĞADAKİ ÜÇ UNSUR; SULAR 1 2 3 4 Dünyadaki Su Tatlı Su Tatlı Yüzey Suları 5 Su ihtiyacının karşılanması için alınabilecek önemler: a) Baraj yapma b) Suların kirlenmesini engelleme c) Her alanda su tüketiminde

Detaylı

YGS COĞRAFYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1

YGS COĞRAFYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1 YGS COĞRAFYA ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1 1. X merkezinde gündüz süresi 21 Haziran da 24 saat olduğuna göre Kuzey Kutup Dairesi üzerinde yani 66 33 kuzeydedir. Aydınlanma Dairesi 21 Haziran ve 21 Aralık ta

Detaylı

YERYÜZÜNÜ BİÇİMLENDİREN KUVVETLER

YERYÜZÜNÜ BİÇİMLENDİREN KUVVETLER YERYÜZÜNÜ BİÇİMLENDİREN KUVVETLER YERKÜRE NİN YAPISI Yeryuvarlağı, iç içe kürelerden meydana gelmiştir. Bunlara geosfer adı verilir. Geosferlerin yoğunlukları ve bileşimleri birbirinden farklıdır. A. YERKABUĞU

Detaylı

COĞRAFYA DERSİ 9. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILISI SORULARI (1) (CEVAP ANAHTARLI)

COĞRAFYA DERSİ 9. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILISI SORULARI (1) (CEVAP ANAHTARLI) COĞRAFYA DERSİ 9. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILISI SORULARI (1) (CEVAP ANAHTARLI) 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI.. OKULU 2.DÖNEM 9/ SINIFI COĞRAFYA DERSİ 1. YAZILISI ADI SOYADI:...SINIF NO..PUAN 1. Yukarıdaki

Detaylı

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi

Taşların fiziksel etkiler sonucunda küçük parçalara ayrılmasına denir. Fiziksel çözülme, taşları oluşturan minerallerin kimyasal yapısında herhangi TOPRAK Yer kabuğunu oluşturan çeşitli kaya ve minerallerin fiziksel ve kimyasal yoldan ayrışmasıyla meydana gelen, içinde son derece zengin flora, hayvan varlığı barındıran ve inorganik maddeler ile hava,

Detaylı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı

Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı. Kıyı Dağları. Kanada Kalkanı. Kıyı Ovaları. Örtülü Platform. Büyük Ovalar İç Düzlükler. Dağ ve Havzalar Kuşağı Örtülü Platform Örtülü Platform Kanada Kalkanı Kanada Kalkanı Kıyı Dağları Örtülü Platform Kanada Kalkanı Dağ ve Havzalar Kuşağı Büyük Ovalar İç Düzlükler QUACHITA WICHITA Kıyı Ovaları BÜYÜK OVALAR= GREAT

Detaylı

Coğrafya ve Türkiye nin En'leri

Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Enlemin etkilediği en önemli faktör iklimdir. Boylam en çok yerel saat farklılaşmasını sağlar. En büyük paralel Ekvator, en küçük paraleller kutup noktalarıdır. Meridyenlerin

Detaylı

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir?

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 1. Bir çizimin harita özelliği taşıması için gerekli koşullar nelerdir? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 3. Haritalar günlük hayatımızda ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? 4. Haritalar hangi

Detaylı

Toprak oluşumu ve toprak türleri

Toprak oluşumu ve toprak türleri On5yirmi5.com Toprak oluşumu ve toprak türleri Toprak oluşumu ve toprak türleri nelerdir? Yayın Tarihi : 13 Kasım 2012 Salı (oluşturma : 3/1/2017) -Toprağın oluşması için önce kayaların çözünmesi gerekir.

Detaylı

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin doğusunda yer alan bölge kabaca üçgene benzer. Marmara ve Ege Bölgeleri hariç her bölge ile komşudur. Suriye hariç bütün doğu komşularımızla

Detaylı

Test. Doğa ve İnsan BÖLÜM 1

Test. Doğa ve İnsan BÖLÜM 1 Doğa ve İnsan 1. Aşağıdakilerden hangisi insanın doğrudan veya dolaylı etkisi ile oluşmamış doğal olaylardandır? A) Kuraklık B) Orman yangını C) Sel D) Erozyon E) Aşırı yağış Test 1 6. Coğrafi araştırmalarda

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi, Dünya nın iç kısmının sıcak. 6. Yer kabuğu mantoyu çevreleyen bir zar gibi olup kıtalar.

5. Aşağıdakilerden hangisi, Dünya nın iç kısmının sıcak. 6. Yer kabuğu mantoyu çevreleyen bir zar gibi olup kıtalar. BÖLÜM 6 Yerin Şekillenmesi (İç Kuvvetler) 1. Dünya nın iç yapısı hakkında en kapsamlı bilgileri... verir. Bu bilgilere göre, Dünya, iç içe bir kaç küreden oluşmuştur. Buna göre, yukarıda noktalı yere aşağıdakilerden

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

8. Ünite Yeryüzünde Yaşam

8. Ünite Yeryüzünde Yaşam 8. Ünite Yeryüzünde Yaşam 381 Yer kabuðu Nelerden Oluþur? Milyarca yýl önce Dünya, ekseni etrafýnda dönen, erimiþ ve gaz hâlinde bulunan maddelerden oluþmuþtu. Zamanla dýþtan içe doðru soðuyarak yer kabuðu

Detaylı

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili

Detaylı

1 PÜSKÜRÜK ( MAGMATİK = KATILAŞIM ) KAYAÇLAR :

1 PÜSKÜRÜK ( MAGMATİK = KATILAŞIM ) KAYAÇLAR : Kayaçlar Nelerdir Kayaçlar su, gaz ve organik varlıkların dışında yerkabuğunu meydana getiren unsurlardır. Yol yarmaları, maden ocakları ve taş ocakları gibi yerlerle, toprak veya enkaz örtüsünden yoksun

Detaylı

JEOLOJİ İÇ KUVVETLER

JEOLOJİ İÇ KUVVETLER JEOLOJİ İÇ KUVVETLER Enerjisini yerin içindeki mağmadan alan güçlere iç kuvvetler denir. İç kuvvetlerin etkisiyle orojenez, epirojenez, volkanizma ve depremler meydana gelir. İç kuvvetlerin oluşturduğu

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOJİ) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 YEREL RÜZGARLAR MELTEMLER Bu rüzgarlar güneşli bir günde veya açık bir gecede, Isınma farklılıklarından kaynaklanan

Detaylı

Yeryüzündeki Sular hidrosfer su döngüsü

Yeryüzündeki Sular hidrosfer su döngüsü Yeryüzündeki Sular Başta balıklar olmak üzere bütün canlılar suya ihtiyaç duymaktadır. Okyanus, deniz ve göllerde yaşayan bitki ve hayvanların sayısı karalarda yaşayanlara göre çok daha fazladır. Karalarda

Detaylı

Test. Beşeri Yapı BÖLÜM 7

Test. Beşeri Yapı BÖLÜM 7 BÖLÜM 7 Beşeri Yapı 1. Yeryüzünde sıcaklık ve yağış gibi iklim özellikleriyle birlikte denizler, buzullar ve yüksek alanlar gibi etkenler nüfus ve yerleşmenin dağılışında önemli rol oynar. Doğal şartlar

Detaylı

HAZIRLAYANLAR: GÖKHAN ALAN ELÇİN DEMİRAL GİZEM BAŞTUĞ

HAZIRLAYANLAR: GÖKHAN ALAN ELÇİN DEMİRAL GİZEM BAŞTUĞ KIYILAR HAZIRLAYANLAR: GÖKHAN ALAN 20924536 ELÇİN DEMİRAL 20824647 GİZEM BAŞTUĞ 20824561 KIYILAR Kıyı çizgisi: Deniz, göl ve akarsularda herhangi bir anda suyun kara parçasına değdiği noktaların birleşmesinden

Detaylı

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir?

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Soru - Yanýt 15 1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Yanýt: Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere kayaç denir.

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

Kaya çatlaklarına yerleşen bitki köklerinin büyümesine bağlı olarak çatlak genişler, zamanla ana kayadan parçalar kopar.

Kaya çatlaklarına yerleşen bitki köklerinin büyümesine bağlı olarak çatlak genişler, zamanla ana kayadan parçalar kopar. Toprağın Hikâyesi (Toprak Oluşumu) Toprak, yer kabuğunu oluşturan kayaçların ayrışması ve ufalanması ile oluşmuş; içinde çeşitli mineraller, canlı organizmalar, organik maddeler, hava ve su bulunan yeryüzü

Detaylı

Oluşumuna ve etkenlerine göre erozyon çeşitleri. Erozyon ve Toprak Korunması

Oluşumuna ve etkenlerine göre erozyon çeşitleri. Erozyon ve Toprak Korunması DERS 5 Su Erozyonu Oluşumuna ve etkenlerine göre erozyon çeşitleri Oluşumuna ve etkenlerine göre erozyon çeşitleri Erozyonun meydana gelmesine sebep olan aktif faktörler su ve rüzgar dır. Etki dereceleri

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur?

1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur? COĞRAFYA, yeryüzünü oluşturan doğal ortamların özelliklerini, Dünya üzerindeki dağılışlarını; doğal ortamla insan toplulukları ve etkinlikleri arasındaki karşılıklı ilişki ve etkileşimi nedenleriyle birlikte

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ

DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ DOĞAL ARAZİ BÖLÜNÜŞÜ ARAZİ KULLANIMI İLİŞKİSİ Dr. Rüya BAYAR Yeryüzünün insan faaliyetlerinden etkilenmemiş hali göz önünde bulundurularak yapılan yp arazi bölünüşüneş doğalğ arazi bölünüşüş denilmektedir.

Detaylı

Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç

Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Atmosfer çeşitli gazlardan oluşmuştur ve bu gazların belirli bir ağırlığı vardır. Havada bulunan bu gazların ağırlıkları oranında yeryüzüne yaptığı etkiye atmosfer

Detaylı

Bir kıyının tanımlanmasında en az üç temel unsur mevcuttur (Fairbridge,2004):

Bir kıyının tanımlanmasında en az üç temel unsur mevcuttur (Fairbridge,2004): 7 KIYI ARAZİLERİ 7.1 KIYILAR Kıyılar, kara ile deniz arasında kalan doğal bir ortam olup bu iki fasiyes arasındaki sınırı oluşturur.dalgalar ve gelgitler karaları şekillendirirler. Bu, akıntılarla kıyıdaki

Detaylı

YERYÜZÜNÜN BİÇİMLENMESİ (DIŞ KUVVETLER)

YERYÜZÜNÜN BİÇİMLENMESİ (DIŞ KUVVETLER) YERYÜZÜNÜN BİÇİMLENMESİ (DIŞ KUVVETLER) Enerjisini Güneş ten alan ve yeryüzünü aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla şekillendiren güçlere Dış Kuvvetler denir. Dış kuvvetler, iç kuvvetler tarafından

Detaylı

4) Yükselti ve engebenin kısa mesafelerde farklılık gösterdiği yörelerde iklim çeşitliliği fazladır.

4) Yükselti ve engebenin kısa mesafelerde farklılık gösterdiği yörelerde iklim çeşitliliği fazladır. 1 1) Aşağıdakilerden hangisi diğer dördünden farklı bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmıştır? A) Bir dağ yamacı boyunca yükselen hava kütlesinin yağış bırakması B) Aynı enlemde yer alan, farklı yükseltiye

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar 1. Magmatik Kayaçlar Magmanın arz kabuğunun çeşitli derinliklerinde

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI

ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI ÇEŞİTLİ M O RFO JEN ETİK BÖLGELERDEN H AVA F O T O Ğ RAFLARININ JEO M O R FO LO JİK YORUM LAM ASI Ass. A L İ F U A T D O Ğ U Yerbilimcileri tarafından hava fotoğraflarının kullanılmasının amaçlarından

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF Tüm yayın ve kullanım hakları İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine aittir. Hiçbir şekilde kopyalanamaz, çoğaltılamaz ya

Detaylı

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ TOPOGRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ TOPOGRAFYA, YÜKSELTİ VE RÖLİYEF YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Tepeleri karlı dağlardan düz ve geniş ovalara kadar, dünyamızın yüzü çeşitli yeryüzü şekilleri ile biçimlenmiştir. Jeologların bir ödevi de değişik yerlerde değişik yeryüzü şekillerinin

Detaylı