Değerli Konuklar, katılımcılar ve sevgili gençler, sözlerime başlarken herkesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı adına sevgiyle kucaklıyorum...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Değerli Konuklar, katılımcılar ve sevgili gençler, sözlerime başlarken herkesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı adına sevgiyle kucaklıyorum..."

Transkript

1 Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 24 Şubat 2011,Perşembe Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu Cumhurbaşkanı Sayın Dr.Derviş Eroğlu nun Beykent Üniversitesi nde Kuzey Kıbrıs taki Gelişmeler ve Beklentiler konulu konferansta yaptıkları konuşma Değerli Konuklar, katılımcılar ve sevgili gençler, sözlerime başlarken herkesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı adına sevgiyle kucaklıyorum yılında kurulan Beykent Üniversitesi nin her geçen gün biraz daha fazla geliştiğini duymaktan, izlemekten ve bugün burada bulunmaktan son derece mutluyum. Değerli katılımcılar Kıbrıs konusundaki gelişmelere geçmeden önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Anavatan Türkiye arasındaki ilişkilere değinmek ve tüm Dünya ya ve Anavatan Türkiye ye bazı mesajlar vermek istiyorum. Her zaman için vurguladım ve vurgulamaya devam edeceğim: Kıbrıs konusu MİLLİ BİR DAVA dır. Yani Milletin topyekün bir davasıdır. Eğer bu perspektifi, bu bakış açısını kaybedersek sıkıntı yaşarız.

2 Kıbrıs konusu neden MİLLİ BİR DAVADIR. Milletin bütününün çıkarlarını ilgilendiren bir konu olduğu için Kıbrıs konusu, MİLLİ BİR DAVADIR... Değerli kardeşlerim,kıbrıs Türk Halkı, Türk milletinin kopmaz bir parçasıdır. Rum-Yunan ikilisi Kıbrıs Adası nı Yunan yapmak, Anadolu ile ilgili emellerini gerçekleştirmek için önemli bir adım atmak üzere harekete geçince sorun başladı Kıbrıs Türkü Yunan egemenliğine girmeyi, Türkiye nin Güney den de kuşatılmasını engellemeye çalışınca sorun büyüdü. 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı ile Kıbrıs Türk Halkı yeninden doğdu, 15 Kasım 1983 te gururla kendi Devletimizi kurduk ama ne yazık ki sorunun bitmesini, Türk varlığının adada kalıcılaşmasını istemeyenlerin engellenmesi nedeniyle hala ne bir anlaşma yapabiliyoruz ne de Devletimizin hak ettiği noktaya ulaşmasını sağlayabiliyoruz. Bu da Kıbrıs Türk Halkı için sıkıntılar yaratıyor. Ama bilmeliyiz ki MİLLİ DAVALAR ın istenen şekilde sonuçlanması uzun soluklu mücadele ve sabır ister. Değerli kardeşlerim, sevgili katılımcılar son günlerde Kıbrıs konusu bazı istenmeyen olaylar ve açıklamalar nedeniyle yeniden Türkiye kamuoyunda tartışılmaya başlandığı için sizlere KIBRIS davasının dünden bugüne nasıl geldiğini ana başlıklar halinde aktarmak istiyorum. Kıbrıs Türk Halkı nın varoluş ve özgürlük mücadelesi 1878 de Ada nın İngilizler tarafından Osmanlı İmparatorluğu nun elinden alınmasından sonra başlamıştır.

3 1821 de Osmanlı İmparatorluğu na karşı başlatılan isyan başarılı olunca Yunanlılar yayılmacı bir politika izlemeye yöneldi. Osmanlı döneminde bazı isyanlar çıkaran Ada daki Rumlar Yunanistan ın bağımsızlığına kavuşmasından sonra niyetlerini daha açıkça ortaya koymaya başladılar. Yunanistan ilk kez 1928 de İngiltere den Kıbrıs ı resmen istedi. Bunun öncesinde ise 1921 yılında Ada da Kilise nin önderliğinde ilk plebisit yani referandum yapılarak Ada nın Yunanistan a ilhakı (ENOSİS) kararı alındı. İkinci Dünya Savaşı nın ardından Oniki Ada olarak bilinen adalar grubunun 1947 Paris Antlaşmasıyla galip Devletler in yanında yer alan Yunanistan a verilmesinden sonra Yunanistan megali idea doğrultusunda Kıbrıs ta da hakimiyet kurma yollarını yeniden aramaya başladı yılında Kilise ve bugün Güney Kıbrıs ta iktidarda olan Rum Komünist AKEL Partisi ikinci plebisiti yaptırmışlar ve yine ENOSİS kararlı aldırmışlardır. Barışçı bilinen AKEL 1 Nisan 1955 te ise EOKA Örgütü kurularak silahlı mücadele ile Ada nın Yunanistan a bağlanması hedeflenmiştir. Ama bütün bu süreç içinde Kıbrıs Türk Halkı durmadı, direndi... Kurtuluş Savaşı Kıbrıs ta heyecanla izlendi. Gazete haberleri ile de sabittir ki Kıbrıs Türk Halkı Kurtuluş Savaşı na maddi ve manevi destek verme gayreti içinde oldu. Çanakkale Savaşı nda esir alınarak Kıbrıs ta tutsak edilenlerin kurtulması için önemli mücadeleler verildi. Çanakkale esirlerinin kaçarak Anadolu ya geri dönmelerine yardım eden bazı Türkler İngilizler tarafından hapse atıldı yılında Milli Cephe Partisi kuruldu.

4 Aynı yılın Mayıs ayında Milli Kongre toplandı ve çok önemli kararlar aldı yılında Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu ile yeni bir oluşuma gidildi. Bugün adının yanlış olduğunu çok rahatlıkla söyleyebildiğimiz bu kuruluştan sonra 1944 yılında Özgürlük Mücadelemizin Lideri Doktor Fazıl Küçük adı MİLLİ PARTİ olarak bilinen Kıbrıs Türk Milli Halk Partisi ni kurdu. Kıbrıs Türk Halkı 1948 ve 1949 yıllarında Ada nın Yunanistan a ilhak edilmemesi için mitingler düzenledi yılında dönemin aydınlarından Mustafa Necati Özkan Kıbrıs Türk Birliği Partisi ni yaşama geçirdi. Aynı yıl içinde büyük bir adım atılarak KIBRIS TÜRK KURUMLAR FEDERASYONU vücuda getirildi. Federasyonun başına Rauf Denktaş getirildi. Bütün bu süreç boyunca Atatürk ilkeleri gönüllü olarak izlendi ve Vakıflar İdaresi yönetiminin İngilizler den geri alınması için yoğun mücadeleler verildi. 9 Eylül Cephesi, Karaçete, Volkan gibi örgütler kurularak İngilizlerle-Rumlara karşı ufak çaplı silahlı mücadeleler de verildi. Nihayet 1957 de Türk Mukavemet Teşkilatı kuruldu de ise Türk Mukavemet Teşkilatı nın başına ilk kez Anavatan Türkiye de bir komutanımız, rahmetlik Ali Conan, ya da bizce bilinen ismi ile Rıza Vuruşkan atandı ve MİLLİ DAVA da ciddi bir köprü kuruldu.

5 TMT nin başlıca hedefleri arasında Ada nın Yunanistan ın eline geçmesini engellemek ve Anavatan Türkiye ile ilişkileri en iyi noktaya taşımak vardı. Kıbrıs konusu ilk defa olarak rahmetli Adnan Menderes tarafından 9 Aralık 1955 tarihinde kurulan 22. Hükûmet in programında milletimizin üzerinde büyük bir hassasiyetle durmakta olduğu Kıbrıs meselesi şeklindeki bir ifadeyle Türkiye siyasi yaşamına girdi. Menderes başkanlığında 25 Kasım 1957 tarihinde oluşan Hükümet in programında da Kıbrıs konusu millî dava olarak nitelenmişti. Daha sonra kurulan birçok hükümetin programında ve TBMM nin konu hakkında kabul ettiği kararlarda ve bildirilerde millî dava kavramına yer verilmiştir. Neden Millî Dava Bir kere daha sorguluyor ve yanıtını veriyorum: Bilim insanları, araştırmacılar, yazarlar bunu açıklarken özetle şöyle diyor: Çünkü Türkiye nin Kıbrıs la tarihi bağları vardır den 1878 e dek tam 307 yıl Adayı idare etmiştir. Ada da ciddi bir Türk nüfusu ve toprağı vardır. Türkiye nin Güney sahillerinden 70 kilometre güneyde yer alan Kıbrıs adası stratejik ve jeopolitik bakımdan Türkiye yi ilgilendirmektedir. Kıbrıs Adası Türkiye nin güvenliği ve bölgesinde etkili rol oynayabilme yeteneği ile doğrudan ilgilidir.

6 Tarihsel süreç göstermektedir ki Osmanlı İmparatorluğu dahil Bölgede etkin olmak isteyen tüm Devletler Kıbrıs ı elinde bulundurmak istemiştir. Bir taraftan ABD ve İngiltere diğer taraftan Rusya ve Avrupa Birliği kendi çıkarları için Kıbrıs la çok yakından ilgilidirler. Son gelişmeler göstermiştir ki Kıbrıs adasının çevresinde petrol ve doğal gaz vardır. Değerli katılımcılar,sevgili konuklar ve gençler, 1958 den itibaren MİLLİ DAVA anlayışı ile Kıbrıs ta verilen mücadele başarılı oldu ta Kıbrıs Türkleri kurucu ortak olarak KIBRIS CUMHURİYETİ ndeki yerini aldı. Türkiye Kıbrıs Türkü nün varoluş mücadelesini desteklemek suretiyle aynı zamanda Ada ile ilgili kendi çıkarlarını korumuş oldu. Kıbrıs Türkleri 21 Aralık 1963 te yine saldırıya uğradı ve o tarihten itibaren Rum-Yunan ortak tehdit ve saldırılarına karşı 11 yıl feragat, fedakârlık ve kahramanlıkla direndi. Ben bu tarihten itibaren genç bir doktor olarak bu davanın resmen içinde oldum ve bugün hala devam ediyorum. Öğrencilik yıllarımı saymıyorum. Kıbrıs Türkü bu direnişi ile hem Ada daki varlığını korudu hem de Türkiye nin güçlü bir askeri varlıkla Kıbrıs a çıkmasını sağladı. 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı ile yepyeni ve aydınlık bir dönem başladı. Oluşan yeni coğrafyada Anavatan Türkiye nin desteği ile önemli ilerlemeler sağlandı ve Rum-Yunan ikilisinin adil bir antlaşmaya yanaşmaması nedeniyle 15 Kasım 1983 te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu..

7 Tabii bunun öncesinde 1968 yılında Kıbrıs Türk Yönetimi nin kurulduğunu, 1975 yılında da bir iyi niyet göstergesi olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti ni kurduğumuzu da anımsatmamda fayda var Kıbrıs konusundaki ilk görüşmeler 1968 yılında başladı e gelinceye kadar birkaç sefer uzlaşamaya yanaşılsa da ENOSİS yolundan dönmek istemeyen ve geçen sürenin yararlarına olduğuna inanan Makarios anlaşama yapılmasını hep engelledi ten sonra da müzakere masasına oturuldu te Nüfus Mübadelesi anlaşması imzalandı yılında Denktaş-Makarios, 1979 da da Denktaş-Kiprianu Doruk Antlaşmaları imzalandı. Hedef Kıbrıs ta iki kesimli federal bir ortaklık Devleti kurmaktı ancak Rum tarafı sahip olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti ünvanından ve Enosis ülküsünden uzaklaşmadığı için bu doruk antlaşmaları da bir sonuç vermedi te Devletimizi ilan ettikten sonra bizi tanımak isteyenler oldu ama biz birleşmeye açık bir Devlet ilanı yaptığımızdan ve görüşme masasına oturacağımızı ilan ettiğimizden dolayı tanınma konusunu ileri götüremedik. 29 Mart 1986 da dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Perez de Cuellar ın adını taşıyan bir plan ortaya konuldu. Ben o dönemde yeni Başbakan idim ve bazı önemli tavizler içermesine rağmen o dönemdeki Cumhurbaşkanımız Sayın Rauf Denktaş a, Çankaya dan siz kabul ediniz, eğer Rumlar kabul etmezse Devletinizin tanınması gündeme gelecek denildiği için Plan ın gerek partimizde gerekse Cumhuriyet Meclisi nde benimsenmesini sağladık. Ama olmadı.

8 Rumlar Planı reddetmesine rağmen verilen sözler yerine getirilmedi. Bir süre durgunluk yaşandıktan sonra Rumlar 1990 yılında tek yanlı olarak Avrupa Birliği üyeliği için müracaatta bulundu ve aynı yıl iki taraf arasındaki görüşmelere yeniden başlandı. 18 Haziran 1992 de de dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Butros Gali nin adını taşıyan Fikirler Demeti masaya konuldu. Buna bir de harita eklendi. Bu haritaya göre çok sayıda yerleşim birimimizi Rumlara geri vermemiz gerekiyordu. Harita ve egemenlikle ilgili itirazlarımıza rağmen fikirler dizisinin büyük bölümünü kabul ettiğimizi ortaya koyduk. 100 paragraftan 91 ini kabul ettik 9 unu görüşmeye hazır olduğumuzu bildirdik. Rumlar ise federe birim olarak kalsa dahi Kıbrıs Türk tarafını kendine ait bir idaresi olması, Türkiye nin etkin ve fiili garantisinin devamı dahil Fikirler Dizisi nin önemli birçok yönüne itiraz etti. Buna rağmen sonuçta biz uzlaşmaz olarak suçlandık. Rum tarafında yapılan Şubat 1993 Başkanlık seçimlerini Fikirler Dizisine karşı çıkarak kazanan Klerides, iş başına gelir gelmez Fikirler Dizisi'ni müzakere etmeyeceğini, esas tercihlerinin Avrupa Birliği üyeliği yönündeki çabalarını yoğunlaştırmak olduğunu açıkladı. Nitekim bundan sonra, Rumların AB üyeliği yönündeki gayretlerini, Yunanistan'ın da yardımıyla geliştirmeye başladıkları tarihsel bir vak a olarak karşımıza çıkar.

9 1993 Mayıs ayından itibaren ise müzakereler BM Genel Sekreteri'nin önerdiği Güven Arttırıcı Önlemler (GAÖ) paketi üzerinde odaklanır de Türkiye ile Avrupa Birliği arasında gümrük birliğine gidilirken Rum tarafına da Avrupa Birliği ne adaylık statüsü vermesiyle birlikte Rumlar tamamen Avrupa Birliği üyeliğine odaklanmaya başladı yılının sonunda görüşmeler yeniden başladı. Aynı yıl Aralık ayında Rum tarafı ile Avrupa Birliğiarasında üyelik görüşmelerinin başlatılmasına, Türkiye ye ise Avrupa Birliği ne aday ülke sıfatı verilmesine karar verildi. Bu tarihten sonra aracılı görüşmeler başladı Ocak ayı ortalarında ise tüm konuların masada olacağı, herşey kabul edilene kadar hiçbir şeyin kabul edilmeyeceği anlayışıyla kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar görüşmelere devam edilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede 16 Ocak 2002 de doğrudan görüşmeler başladı ve 26 Eylül 2002 ye kadar devam etti. Yine bir sonuç alınamadı, çünkü Rum tarafı 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti nin hala devam ettiği iddiasından hareketle Türk tarafını, bir Anayasa değişikliği egzersizi vasıtasıyla bu Cumhuriyete dahil etmeye yönelik anlayışını sürdürdü. Sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafları New York a çağırdı ve orada görüşmeler yapıldı. 11 Kasım 2002 tarihinde ise dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Denktaş ile dönemin Rum lideri Glafkos Klerides e Kıbrıs Sorununa Kapsamlı Çözüm Temeli adlı (sonradan Annan Planı olarak anılan) belge sunuldu.

10 Biz o dönemde hükümette idik ve tümünü görüşmeye hazırız dedik ancak Birleşmiş Milletler ufak tefek değişiklikler dışında değişiklik olmaz deyinde sıkıntılar başladı. Bu arada Aralık 2002 de Anavatan Türkiye de iktidar değişikliği oldu. AK Parti iktidara geldi. Şubat 2003 te de Rum lider Klerides seçimi kaybetti ve yerine Papadopulos seçildi. Bu arada biz bir Bakanlar Kurulu kararı ile 23 Nisan 2003 tarihinde KKTC nden Güney e, Güney den de KKTC ne geçişlerin serbestleştirilmesine yönelik bir dizi düzenleme yaptık yılı sonunda seçimler yapılır ve UBP iktidardan gider, yerine CTP-DP hükümeti kurulur. Türkiye ve KKTC 2003 yılının sonunda Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözümün bulunabilmesi amacıyla yeni bir inisiyatif üstlenir. Taraflar Şubat 2004 te ortaya konulacak bir Plan ı kabul edecekleri konusunda söz vermeleri ile birlikte New York a davet edilir. Müzakereler neticesinde nihai hale getirilen çözüm planı 24 Nisan 2004 tarihinde GKRY ve KKTC de ayrı ayrı fakat eşzamanlı olarak düzenlenen referandumlarla Kıbrıs taki iki halkın onayına sunuldu. Rum halkının %75 i Planı reddederken, Kıbrıs Türk tarafı kendileri için getireceği pek çok zorluğa rağmen %65 i verilen vaatlere güvenerek Plan a evet dedi. Ama 1 Mayıs 2004 te Rumlar AB ye alındı Avrupa Birliği referandumların hemen ardından Yeşil Hat Tüzüğü nü kabul etti. Bu tüzük belirli bir miktara kadar Güney ve Kuzey den alış-veriş yapılabilmesini kararlaştırıyordu.

11 Avrupa Birliği aynı süreçte Kıbrıs Türkleri ne izolasyonun bir ölçüde giderilebilmesi amacıyla Doğrudan Ticaret Tüzüğü nü de gündemine aldı ama Rum tarafının vetosu nedeniyle geçirmedi. Değerli konuklar, Kıbrıs konusunda 2004 Annan Planı referandumunun ardından 8 Temmuz 2006 tarihinden itibaren yeni bir görüşme süreci başladı. Bu süreç 2008 yılı Mart ayına kadar o dönemdeki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile o dönemdeki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos arasında devam etti Şubat ayında Papadopulos seçimleri kaybetti ve yerine AKEL lideri Dimitris Hristofyas seçildi.. 21 Mart 2008 de bir açıklama yapılarak görüşmelere bir çerçeve çizildi. 23 Mayıs 2008 de yeni bir açıklama yapıldı. 1 Temmuz 2008 de ise bugün hala karşımıza çıkarılan çerçeve çizildi: Bu çerçevede Türk tarafınca tek egemenlik kabul edildi. 3 Eylül 2008 de ise o dönemdeki Cumhurbaşkanı Sayın Talat ve Rum lideri Dimitris Hristofyas arasında görüşmeler başladı. Nisan 2009 a kadar görüşmeler devam ettirildi. 19 Nisan seçimlerinde benim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmemin ardından ise şu anda benimle Sayın Hristofyas arasında görüşmeler devam ediyor.

12 Ben göreve geldikten sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon a bir mektup yazarak görüşmelere devam etmek ve bir an önce bir anlaşmaya varılmasını sağlamak istediğimi bildirdim. Görüşmelere başladık ve son olarak 18 Kasım 2010 tarihinde New York ta ilk üçlü toplantıyı gerçekleştirdik. Bu toplantıda Ocak ayı sonunda yeniden bir üçlü toplantıda bir araya gelmeye karar vermiştik. O toplantı 26 Ocak ta gerçekleştirildi. Bu toplantıda Güvenlik ve Garantiler dışındaki beş başlıkta, büyük ölçüde Özel Temsilciler seviyesinde yoğunlaştırılmış görüşmeler yapılabileceği, bu bağlamda, Toprak başlığının kriterlerinin, toprak ayarlamasına tabi olacak bölgeler içerisindeki mülkiyet rejimi, toprak transferinin hangi otoriteler eliyle yapılacağı, toprak devrine ilişkin yetki alanı meseleleri ve benzeri konular dahil müzakere edebileceği söylenmiştir. İkinci adım olarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri nezdinde yine bir üçlü toplantı yapılarak, bu çerçevede adada gerçekleştirilmiş olan müzakerelerde kaydedilmiş gelişmelerle ilgili bir durum değerlendirmesi yapılabileceği ve yüksek seviyede dörtlü/beşli bir toplantı için hazır olunup olunmadığına karar verilebileceği belirtilmiştir. Bahse konu yüksek seviyede bir toplantıya hazır olunmadığı sonucuna varılması durumunda, adaya dönülerek anılan beş konu arasında ve toprak ayarlamalarında belirtilen kriterler çerçevesinde, bir al/ver çalışması yapılabileceği ve bu beş başlığın ana konularını sonuçlandırmaya çalışılacağı aktarılmıştır. Bunun mümkün olmaması durumunda da ana konularda ayrışan noktaların minimuma indirilme çalışması yapılması öngörülmüştür. Bir sonraki adım olarak, Mart ortalarında Genel Sekreter nezdinde yeniden üçlü bir toplantıda bir araya gelinmesini ve geriye kalan ayrılık noktalarının çözümü için bir al/vere gidilmesi önerilmiştir.

13 Toplantıyı izleyen günde, Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Rum tarafı, Türkiye ve Yunanistan ve adadaki iki tarafın kabul etmesi durumunda İngiltere nin de katılımıyla yüksek seviyede dörtlü / beşli bir toplantının BM tarafından düzenlenebileceği vurgulanmıştır. Prosedüre yönelik olarak hakemlik konusundaki Rum itirazlarını da göz önünde bulundurduğumuz ifade edilmiş ve Kıbrıs Türk tarafı olarak 4 lü/5 li toplantı süresince ve sonrasında hakemlik olmayacağını kabul etmeye hazır olduğumuz da aktarılmıştır. Ancak bugüne kadar Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi, Avrupa Birliği konuları ele alındı ancak dişe dokunur, can alıcı noktalarda bir uzlaşma sağlanamadı. Şimdi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri nin raporunu bekliyoruz. Bakalım ne olacak... Mayıs ayında Rum kesiminde milletvekilliği seçimleri var de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi AB Dönem Başkanı olacak de Şubat ayında ise Başkanlık seçimine gidilecek. Rum tarafı isterse bu iş bir hız kazanır ve Mart sonu bir antlaşmaya varılabilir. Bize göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nin beş daimi üyesi ülke ile Avrupa Birliği Rum tarafını doğru yolu izlemesi için teşvik etmelidir. Biz Kıbrıs ta barış istiyoruz ama bu nasıl olursa olsun bir antlaşmaya imza atacağımız anlamına gelmiyor. Kıbrıs ta iki halk, iki demokrasi vardır. İmzalanacak antlaşma Kıbrıs Türk Halkı na güvenlik sorunları yaratmamalı, iki kesimliliği ortadan kaldırmamalıdır. İmzalanacak antlaşma bizim için yaşamsal önemi olan Anavatan Türkiye nin etkin

14 ve fiili garantisini sulandırmamalıdır. Yapılacak olan antlaşmada 1974 öncesi yaşananları ve bugün var olan gerçekleri dikkate alınmalıdır. Bulunacak antlaşma Türk-Yunan dengesini bozmamalı, yeni çatışma potansiyelleri içermemelidir. Kıbrıs konusu daha fazla askıda kalmamalıdır. Kıbrıs Türk Halkı olarak yaşanan çözümsüzlük ortamının suçlusu olmamamıza rağmen mağduru durumundayız. Kimsenin benim barışsever halkıma, sadece ve sadece özgürlük, egemenlik barış ve refah mücadelesi veren halkına, komşu halkın hiç bir hakkında gözü olmayan insanlarıma daha fazla bu mağduriyeti yaşatma hakkı yoktur. Kıbrıs Türk Halkı na uygulanmakta olan ambargolarla izolasyon Avrupa Birliği başta olmak üzere medeni dünyanın bir ayıbıdır. Başından bu yana tüm uzlaşma çabalarına olumlu yaklaşan Türk tarafı cezalandırılırken egemenliğini üzerimize, Kıbrıs ı Yunan hegemonyası altına sokmaya çalışan Rum tarafının ödüllendirilerek Avrupa Birliği üyesi yapılması büyük bir ayıptır. Bütün bunları söyledikten sonra Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkileri ve Milli dava olayı ile sözlerimi bağlamak istiyorum... Benim içinden çıktığım siyasi ortam, parti, beni Cumhurbaşkanı yapan taban Türkiye yi Anavatan olarak görür. Ben köklerimin Kayseri de olduğunu gururla söylüyorum öncesi gelen bizlerle 1974 sonrası gelip vatandaşımız olan kardeşlerimiz arasında bir fark olmadığını vurguluyorum te Başbakan oldum 1986 da rehmetlik Özal la ilk protokolü imzaladım. O protokolledir ki KKTC de alt yapı hamlesi başladı.

15 Bizim aramızdaki ilişki bir çıkar ilişkisi değildir. Bizim aramızdaki ilişki Sayın Çiçek in de vurguladığı gibi bir kardeşlik ilişkisidir. Biz ortak bir Dava nın, Ulusal Kıbrıs Davası nın savunucuları, yürütücüleriyiz. Nedir bu Dava? Bu Dava özünde Yunan yayılmacılığıan karşı bir Davadır. Bu Dava Balkanlar da ve Ege adalarında yok edilen Türk varlığının Kıbrıs ta da yok edilmemesi, Kıbrıs Türkü nün özgür yaşaması, Anavatan Türkiye nin dört bir tarafının sarılmaması davasıdır. Ben Anavatan la ilişkilerimizin hep en sıcak bir şekilde devam etmesini sağlamayı, ve devam ettirmeyi hedefledim. Dün de öyleydi bugün de öyledir, yarın da bu amaçla gayret göstermeye devam edeceğim. Kıbrıs Türk Halkı nın çok büyük çoğunluğunun benim gibi düşündüğünden de eminim. Ben Türkiye-KKTC ilişkilerin maddi bedellerle, maddi karşılıklarla konuşulmasını doğru bulmam ama şunu da söylemek zorundayım; Kıbrıs Türk halkı çok uzun mücadelelerden sonra belli bir noktaya geldi. Bugün Devletimizi, topraklarımızı elimizden almak isteyen Güney Kıbrıs a karşı mücadelemiz devam ediyor. Burada bir gelir seviyesi oluşmuşsa Anavatan Türkiye bundan gurur duymalı bunu sevinçle karşılamalı. KKTC ambargo ve izolasyon altındadır. KKTC nin Malta dan, Girit ten, Sicilya dan, Rodos tan, Güney Kıbrıs tan bir eksiği değil fazlası vardır ama onlar kadar gelişmiş değil...neden çünkü ambargolar altındadır.

16 Adaların ekonomileri turizme, hizmetler sektörüne bağlıdır. Ada lar ana kıtadan etkinlenir, beslenir. Bunları göz önünde bulundurmadan bazı tahliller yapılması hatalara neden olabilir. Şimdi ben Cumhurbaşkanıyım ve partiler üstü bir konumum var. Hükümet icraatlarına, iktidar-muhalefet çekişmelerine girmeyi doğru bulmuyorum. Ama şunu da söylemek durumundayım; Halkımızın huzurlu olması masa başında Kıbrıs Türk Halkı nın ve Anavatan Türkiye nin haklarını savunan bizleri olumlu yönde, huzursuz olması ise olumsuz yönde etkiler. Son olaylar Rum tarafını sevindirmiştir. Rumlar kendi çıkarları için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ndeki olayları kullanmak için fırsat kolluyorlar. Bizim hedefimiz Kıbrıs Türk Halkı nın maaşını, gelirini azaltma değil artırma olmalıdır. Bunun için yapılması gerekenler ise açıktır: 1- Anavatan Türkiye den su getirilmesi projesi yaşama geçmeli 2- Anavatan Türkiye den buraya elektrik enerjisi aktarılmalı 3- Turizmdeki yatak kapasitesi artırılmalı, yıllardır bitmeyen oteller bitirilmeli, havayolu taşımacılığındaki sıkıntılar geride kalmalı 4- Ünivesitelerimize Anavatan Türkiye den gelen öğrenci sayısı Türkiye de kurulan Vakıf üniversiteleri nedeniyle azalmıştır.mutlaka artırılmalı 5- Mali tebdiler alınırken ekonomimizi büyütecek bir kaynak ortaya konulmalı ve özel sektöre öncelik verilmeli 6- Anavatan Türkiye den çok daha fazla yatırımcı Kıbrıs a gitmeli, bunun için gereken teşvikler sağlanmalıdır.

17 7- Anavatan Türkiye den çok daha fazla turist ülkemizi ziyaret etmelidir. Gerek KKTC hükümeti gerekse Anavatan Türkiye bunun için gereken adımları ivedi olarak atmalıdır. 8- Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için dizi filimler, sinema filimleri, karşılıklı kültür-sanat etkinlikleri ve temaslar yapılmasına önem verilmelidir. Ben Sayın Cumhurbaşkanı Gül ve Sayın Başbakan la konuştum. Biz kardeşiz. Kardeşler arasında, aile içinde zaman zaman böyle şeyler olur ama bunlar aşılır. Altını çizerek vurguluyorum : Biz kardeşiz. Aynı kökten geliyoruz. Dinimiz, dilimiz,sevincimiz, kederimiz birdir. Bayramlarımız aynidir. Çıkış yolu karşılıklı sevgi, saygı ve güvenle ortak hedeflerimize birlikte yürümektir. Projeler yaparak sorunlarımızı aşmamız, ortaya çıkan sıkıntıları gidermemiz mümkündür. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde bazı ekonomik tedbirler mutlaka alınmalıdır. İmzalanan protokollerin altında benim de imzam vardır. Ama bunlar yapılırken kapanmayacak yaralar açılmamasına dikkat gösterilmeli, diyalog yolu izlenmelidir. Bazı marjinal grupların söyledikleri Halkımızın bütününü asla bağlamaz. Halkımız arasında küçük bir azınlık Anavatanımıza karşı olabilir. Ama genelde Kıbrıs Türk Halkı Anavatanına Şükran duygularıyla dopdoludur. Aramızda olan bazı kişiler Anavatanlı kardeşlerimize sempati ile bakmayabilirler. Ama biliniz ki bunların toplandığı partilerin tümünün oy oranı yüzde biri geçmez.

18 Ben yılardan beri söylüyorum KKTC ve KKTC halkı Anavatansız olamaz ve halkımız bunun bilincindedir. Biz bunları aşacak kadar sağlam bir geçmişe ve kader birliğine sahibiz. Bu dugu ve düşüncelerle sözlerimi tamamlarken hepinizi saygı ve sevgi ile kucaklıyorum.

Cumhurbaşkanı Konuşması

Cumhurbaşkanı Konuşması Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 18 Şubat 2012,Cumartesi Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanımız Sayın Dr. Derviş Eroğlu nun İstanbul Bahçeşehir

Detaylı

Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Konuşmaları

Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Konuşmaları Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Konuşmaları Lefkoşa,KKTC 1 Eylül 2010,Çarşamba Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu Türkiye Ekonomi Kurumu nun Girne Acapulco Otelde düzenlediği Bunalım Sonrasında Küresel

Detaylı

Cumhurbaşkanı Konuşması

Cumhurbaşkanı Konuşması Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 07 Mart 2011,Pazartesi Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu Cumhurbaşkanı Sayın Dr.Derviş Eroğlu nun Alaköprü Barajı Temel Atma Töreni nde Yaptıkları Konuşma Sayın Başbakan,

Detaylı

Cumhurbaşkanı Konuşması

Cumhurbaşkanı Konuşması Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 28 Kasım 2011,Pazartesi Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanımız Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun İslam İşbirliği

Detaylı

YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı

YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı Aralık 05, 2014-3:06:00 Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlik konusunun Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) görüşüldüğünü ve olumlu kanaatlerin ifade edildiğini söyledi. Başbakan

Detaylı

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Cumhuriyetin kuruluşu Anadolu insanının iman, namus, bağımsızlık, özgürlük, vatan ve millete sevgi ile bağlılığının inancı ve iradesi ile kendisine önderlik yapan Mustafa

Detaylı

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi 21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi Doğu Akdeniz de Son Gelişmeler ve Kıbrıs, İKÇÜ de Ele Alındı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çelebi Avrupa Birliği Merkezi nin

Detaylı

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47

BAŞBAKAN YARDIMCISI HAKAN ÇAVUŞOĞLU, BATI TRAKYALI GENÇLERLE YTB DE BULUŞTU Cuma, 13 Nisan :47 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneğinin girişimleriyle Yunanistan'dan gelen Batı Trakyalı öğrencilerle

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

DR. FAZIL KÜÇÜK VE KIBRIS. Rukiye MADEN

DR. FAZIL KÜÇÜK VE KIBRIS. Rukiye MADEN DR. FAZIL KÜÇÜK VE KIBRIS Rukiye MADEN Tarihçi Kitabevi Yayınları: 54 Tarihçi Kitabevi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Necip Azakoğlu Editör: Necip Azakoğlu Sayfa ve Kapak Tasarım: Tarkan Togo Birinci

Detaylı

ABD İLE YAPTIĞIN GİZLİ ANLAŞMAYI AÇIKLA -(TAMAMI) Çarşamba, 03 Temmuz :11 - Son Güncelleme Perşembe, 04 Temmuz :10

ABD İLE YAPTIĞIN GİZLİ ANLAŞMAYI AÇIKLA -(TAMAMI) Çarşamba, 03 Temmuz :11 - Son Güncelleme Perşembe, 04 Temmuz :10 Gül, ABD ile hizmet sözleşmesi yapmıştır İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey, dün Ankara da bir basın toplantısı düzenledi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ü ABD ile yaptığı gizli anlaşmayı

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Sevgili Lefkeliler değerli kardeşlerim ve ekranları başında bizi izleyen halkımız...

Sevgili Lefkeliler değerli kardeşlerim ve ekranları başında bizi izleyen halkımız... Sevgili Lefkeliler değerli kardeşlerim ve ekranları başında bizi izleyen halkımız... Önce Serdarlı, ardından Gazimağusa ve bugün de Lefke nin kurtuluş törenine katlılıyoruz. Arada üç tane de anma töreninde

Detaylı

İLK KIBRIS TÜRK PUL SERİSİ

İLK KIBRIS TÜRK PUL SERİSİ Kıbrıs Türk Filateli Derneği tarafından kurulan komisyon başarılı bir çalışma ile Kıbrıs Türk Posta Tarihi konusunda iki ciltlik son derece kapsamlı bir eser ortaya çıkardılar. Bu anlamlı çalışmayı Kıbrıs

Detaylı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu v TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ÖNSÖZ Yirmi birinci yüzyılı bilgi teknolojisi çağı olarak adlandırmak ne kadar yerindeyse insan hakları çağı olarak adlandırmak da o kadar doğru olacaktır. İnsan

Detaylı

Türkiye ve Avrupa Birliği

Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği Türkiye ve Avrupa Birliği İlişkisi Avrupa Birliği 25 Mart 1957 tarihinde imzalanan Roma Antlaşması'yla Avrupa Ekonomik Topluluğu adı altında doğdu. Türkiye 1959 yılında bu topluluğun

Detaylı

Kıbrıs Müzakereleri ve Kıbrıs ta Son Gelişmeler

Kıbrıs Müzakereleri ve Kıbrıs ta Son Gelişmeler Kıbrıs Müzakereleri ve Kıbrıs ta Son Gelişmeler Ata Atun KIBRIS MÜZAKERELERİNİN GEÇMİŞİ İLK MÜZAKERE 1968 DE 51. Uluslararası Nasrettin Hoca Şenliği Akşehir, Konya 17 Temmuz 2010 İlk toplumlararası görüşmeler,

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

Kıbrıs Antlaşmaları, Planları ve önemli BM, AB kararları-1

Kıbrıs Antlaşmaları, Planları ve önemli BM, AB kararları-1 Kıbrıs Antlaşmaları, Planları ve önemli BM, AB kararları-1 Ata Atun İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Rauf R. DENKTAŞ.. Ata ATUN... vii x 1) 1 Ağustos 1571 - Lala Mustafa Paşa ile Marc Antonio Bragadin arasında yapılan

Detaylı

Cumhurbaşkanı Konuşması. Cumhurbaşkanımız Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi nde Yaptıkları Konuşma

Cumhurbaşkanı Konuşması. Cumhurbaşkanımız Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi nde Yaptıkları Konuşma Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 17 Ekim 2011,Pazartesi Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanımız Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Çanakkale Onsekiz

Detaylı

Doğu Akdeniz de, Türk Kıta Sahanlığı Ve Münhasır Ekonomik Bölgesi Derhal İlan Edilmelidir!

Doğu Akdeniz de, Türk Kıta Sahanlığı Ve Münhasır Ekonomik Bölgesi Derhal İlan Edilmelidir! Doğu Akdeniz de, Türk Kıta Sahanlığı Ve Münhasır Ekonomik Bölgesi Derhal İlan Edilmelidir! Yazan Ümit Yalım Türkiye, Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) gibi deniz yetki alanlarını belirleme

Detaylı

Cumhurbaşkanı Konuşması

Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 26 Aralık 2013, Perşembe Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanı Konuşması Cumhurbaşkanımız Sayın Dr. Derviş Eroğlu nun Kıbrıs Konusu

Detaylı

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2

ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013. Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 ÜLKE RAPORLARI ÇİN HALK CUMHURİYETİ 2013 Başkent Pekin Yönetim Şekli Marksist-Leninist Tek Parti Devleti Yüzölçümü 9,7 milyon km 2 Nüfus 1,35 milyar GSYH 8,2 trilyon $ Kişi Başına Milli Gelir 9.300 $ Resmi

Detaylı

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI

GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI (2015) GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI İRAN ANLAŞMASININ TÜRKİYE ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİLERİ İRAN ANLAŞMASININ TÜRKİYE ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİLERİ İran ın nükleer programı üzerine dünya güçleri diye

Detaylı

AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te

AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te Mart 25, 2008-12:00:00 AK PARTi Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan Bosna-Hersek te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütüne yönelik

Detaylı

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010

20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 T.C. BAŞBAKANLIK AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ Siyasi İşler Başkanlığı 20. RİG TOPLANTISI Basın Bildirisi Konya, 9 Nisan 2010 - Reform İzleme Grubu nun (RİG) 20. Toplantısı, Devlet Bakanı ve Başmüzakerecimiz

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

Milli Devlete Yönelik Tehdit Değerlendirmesi

Milli Devlete Yönelik Tehdit Değerlendirmesi Milli Devlete Yönelik Tehdit Değerlendirmesi tarafından tam algılanmadığı, diğer bir deyişle aynı duyarlılıkla değerlendirilmediği zaman mücadele etmek güçleşecek ve mücadeleye toplum desteği sağlanamayacaktır.

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti.

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti. ARAŞTIRMA RAPORU ÖZEL ARAŞTIRMA--AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE KRONOLOJİSİ 20/06/2005 1959 1963 1964 1966 1968 1970 1971 1972 1973 31 Temmuz: Türkiye, AET ye ortaklık için başvurdu. 11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi,

Detaylı

Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Şanlıurfa Harran Üniversitesi nde Yapacakları Konuşma:

Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Şanlıurfa Harran Üniversitesi nde Yapacakları Konuşma: Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 19 Nisan 2012,Perşembe Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Şanlıurfa Harran Üniversitesi

Detaylı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin 1 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin sistematik olarak artması ışığında, Haziran 2011 de kurulan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. SNHR, mağdurların haklarının

Detaylı

1.- GÜMRÜK BİRLİĞİ: 1968 (Ticari engellerin kaldırılması + OGT) 2.- AET den AB ye GEÇİŞ :1992 (Kişilerin + Sermayenin + Hizmetlerin Serbest Dolaşımı.

1.- GÜMRÜK BİRLİĞİ: 1968 (Ticari engellerin kaldırılması + OGT) 2.- AET den AB ye GEÇİŞ :1992 (Kişilerin + Sermayenin + Hizmetlerin Serbest Dolaşımı. TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ HAFTA 2 Roma Antlaşması Avrupa Ekonomik Topluluğu AET nin kurulması I. AŞAMA AET de Gümrük Birliğine ulaşma İngiltere, Danimarka, İrlanda nın AET ye İspanya ve Portekiz in AET ye

Detaylı

Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği

Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği Yunanistan ın Kos Belediye Başkanı George Kritsis, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon u ziyaret ederek Bodrum-Kos arasındaki turizm ve ticaret işbirliği

Detaylı

Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları

Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları Kıbrıs açıklarında keşfedilen doğal gaz rezervleri, adada yıllardır süregelen çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmesi umut edilirken, tam tersi gerilimi tırmandırmıştır.

Detaylı

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ Bismillairrahmanirrahim 1. Suriye de 20 ayı aşkın bir süredir devam eden kriz ortamı, ülkedeki diğer topluluklar gibi

Detaylı

Biz hakikaten medyanın rolü ve önemini iyi algılıyoruz ve sizlerin yaptığınız görevleri takdir ediyoruz.

Biz hakikaten medyanın rolü ve önemini iyi algılıyoruz ve sizlerin yaptığınız görevleri takdir ediyoruz. Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 20 Aralık 2011, Salı Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanımız Sayın Dr. Derviş Eroğlu nun Yeni Yıl Basın Resepsiyonu

Detaylı

Söylediklerimin arkasındayım; Londra Türklerini Kıbrıs a daha da yaklaştıracak, bağları, bağlantıları artıracak her türlü olanağı yaratmalıyız.

Söylediklerimin arkasındayım; Londra Türklerini Kıbrıs a daha da yaklaştıracak, bağları, bağlantıları artıracak her türlü olanağı yaratmalıyız. Cumhurbaşkanı Konuşması Londra, İngiltere 14 Haziran 2012,Perşembe Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun İngiltere Toplumu

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 40 Ekim 2011 İKV DEĞERLENDİRME NOTU Kıbrıs ta Son Perde Can MİNDEK [Metni yazın] İKTİSADİ KALKINMA VAKFI www.ikv.org.tr KIBRIS TA SON PERDE Türkiye nin AB üyelik sürecinin önünde birçok engel olduğu öne

Detaylı

Hava-İş: İşten atılanlar işe alınana kadar mücadeleyi bırakmayacağız!

Hava-İş: İşten atılanlar işe alınana kadar mücadeleyi bırakmayacağız! Hava-İş: İşten atılanlar işe alınana kadar mücadeleyi bırakmayacağız! Havacılık sektörüne grev yasağı getiren yasa tasarısı mecliste onaylandı. Hava-İş Sendikası, yasa mecliste görüşülmeye başlanmadan

Detaylı

CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY

CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY CHP İLÇE BAŞKANI RECAİ SEYMEN TEKRAR ADAY CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, 29 Kasım Pazar günü yapılacak olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kongresinde ilçe başkanlığına tekrar aday olduğunu

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU

BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK OLU Kasım 29, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN: KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİ NOKTASINDA EĞER HERHANGİ BİR SIKINTI DOĞACAK

Detaylı

HUKUK. Soru Bankası İÇTİHAT

HUKUK. Soru Bankası İÇTİHAT HUKUK Soru Bankası ÇTHT G SS - TÜK. TH VT TM T.- 1 SOU G SS - TÜK. TH VT TM T.- 1 SOU 1.. Federal devletin tüzel kişiliği yoktur.. Federe devletlerin ayrılma hakkı yoktur.. Federe devletlerin uluslararası

Detaylı

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ" Cumartesi, 04 Kasım :31

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ Cumartesi, 04 Kasım :31 Video izle: http://www.dailymotion.com/video/x67kzj3 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen bir şey varsa bu noktada burası için, Yunanistan için elimizi taşın

Detaylı

} Prof. Dr. Hakkı Keskin

} Prof. Dr. Hakkı Keskin EU- Erweiterungsbeauftragter der Fraktion DIE LINKE. Mitglied des Ausschusses für die Angelegenheiten der EU } Federal Almanya Parlamentosu Milletvekili Sol Parti Meclis Grubu Avrupa Birliği Genişleme

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/

Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 1 Sayın Meclis Başkanım,/ Sayın Yönetim Kurulu Üyesi/ ve Meclis Üyesi Arkadaşlarım,/ 2018 yılının/ ilk meclis toplantısına hoş geldiniz diyor,/ sizleri saygılarımla selamlıyorum./ Sözlerime başlarken,/

Detaylı

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI

5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ. Prof. Dr. Atilla SANDIKLI 5. ULUSLARARASI MAVİ KARADENİZ KONGRESİ Prof. Dr. Atilla SANDIKLI Karadeniz bölgesi; doğuda Kafkasya, güneyde Anadolu, batıda Balkanlar, kuzeyde Ukrayna ve Rusya bozkırları ile çevrili geniş bir havzadır.

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1

TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 ( STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - SUUDİ ARABİSTAN YUVARLAK MASA TOPLANTISI 1 Yeni Dönem Türkiye - Suudi Arabistan İlişkileri: Kapasite İnşası ( 2016, İstanbul - Riyad ) Türkiye 75 milyonluk nüfusu,

Detaylı

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler

Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Vekiller Heyeti Kararı, Sıkıyönetim Komutanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi'nce Kapatılan Siyasi Partiler Açılış Tarihi Kapanış Tarihi Sona Eriş Nedeni 1 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası 17.11.1924 05.06.1925

Detaylı

ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU. (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI

ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU. (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI ÜÇÜNCÜ TÜRK KENEŞİ İŞ FORUMU (24 Ekim 2014, Nahçıvan) TÜRK KENEŞİ GENEL SEKRETERİ RAMİL HASANOV UN İŞ ADAMLARINA HİTABI Sayın Âli Meclis Başkanı, Sayın Bakan, Sayın Oda Başkanları, Değerli İş Adamları,

Detaylı

TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1

TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 ( TASLAK STRATEJİK VİZYON BELGESİ ) TÜRKİYE - FRANSA YUVARLAK MASA TOPLANTISI - 1 Yeni Dönem Türkiye - Fransa İlişkileri; Fırsatlar ve Riskler ( 2016 ) Türkiye; 75 milyonluk nüfusu, gelişerek büyüyen ekonomisi

Detaylı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de 22.11.2017-22:35 Son Güncelleme: 22.11.2017-22:35 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, 2019 a giden yolda dava uğruna daha fazla mücadele edeceğiz

Detaylı

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ 12 Eylül Darbesi 1973 seçimlerinden 1980 yılına kadar gerçekleşen seçimlerde tek başına bir iktidar çıkmadığından bu dönem hükümet istikrarsızlığı ile geçen bir dönem olmuştur.

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir.

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN nin Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 1 Eşleştirme projesi kapanış konuşması: Değerli Meslektaşım Sayın Macaristan İçişleri Bakanı, Sayın Büyükelçiler, Macaristan

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2014/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2014/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ 998-008 OKS 03... TEOG 009-04 SBS T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 998-04/ SON 6 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ Metin ÖZDAMARLAR Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Detaylı

Cumhurbaşkanı Konuşması

Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 26 Aralık 2012, Çarşamba Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanı Konuşması Cumhurbaşkanı Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun Verecekleri Basın

Detaylı

Şehit yakınları ve gaziler için iş kurası

Şehit yakınları ve gaziler için iş kurası Şehit yakınları ve gaziler için iş kurası Temmuz 15, 2015-4:50:00 Başbakan Ahmet Davutoğlu, salonda bulunanlara, "Bayrama ulaşmadan önce bir bayramı daha sizlerle yapabilmek için bu atama merasimi gerçekleştirme

Detaylı

GAE GİRNE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

GAE GİRNE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ HALKOYLAMASI HAKKINDA KAMUOYU YOKLAMASI Kasım 2014 GAE GİRNE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ HALKOYLAMASI HAKKINDA KAMUOYU YOKLAMASI Anketin Amacı 29 Haziran

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü AVRUPA BİRLİĞİNEDİR? Hukuki olarak: Uluslar arası örgüt Fiili olarak: Bir uluslararası örgütten daha fazlası Devlet gibi hareket

Detaylı

2015 Cumhurbaşkanı Adayı. Dört Boyutlu Siyaset

2015 Cumhurbaşkanı Adayı. Dört Boyutlu Siyaset 2015 Cumhurbaşkanı Adayı Dört Boyutlu Siyaset 2015 Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı Kimdir Mustafa Akıncı, 28 Aralık 1947 yılında Leymosun (Limasol) da doğdu. 1947 Kurucu Meclis e seçilerek görev yaptı.

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) KURULUŞ RAPORLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM) Kuruluş adı Birleşmiş Milletler (BM) Kuruluş Tarihi 1945 Merkezi New York (ABD) Üye ülke sayısı 192 Genel Sekreter Ban Ki-mun Genel Bilgiler Dünya barışı ve sosyal

Detaylı

Süleyman Demirel Hayatını Kaybetti

Süleyman Demirel Hayatını Kaybetti Süleyman Demirel Hayatını Kaybetti Türkiye Cumhuriyeti nin 9. Cumhurbaşkanı, 40 yılı aşkın siyasi hayatında kendi deyimiyle altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen parti lideri, Devlet Su İşleri nin

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler...

3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler... 3 Kasım 2002 Seçimlerine Doğru: Senaryolar ve Alternatifler... Seçime Doğru Giderken Kamuoyu: 3 Kasım 2002 seçimlerine bir haftadan az süre kalmışken, seçimin sonucu açısından bir çok spekülasyon bulunmaktadır.

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy Türkiye de temaslarına CHP Lideri Kılıçdaroğlu ile görüşerek başladı. Görüşmeye katılan Loğoğlu açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Detaylı

Kıbrıs Barış Anketi 1 - Kıbrıs görüşmelerinde kritik konular. Kıbrıs ta Barışla ilgili Kamuoyu Yoklamaları

Kıbrıs Barış Anketi 1 - Kıbrıs görüşmelerinde kritik konular. Kıbrıs ta Barışla ilgili Kamuoyu Yoklamaları Kıbrıs Barış Anketi 1 - Kıbrıs görüşmelerinde kritik konular Kıbrıs ta Barışla ilgili Kamuoyu Yoklamaları Dr. Colin Irwin Liverpool Üniversitesi, Politikalar Departmanı nda Uzman Araştırmacı dır. Kuzey

Detaylı

Türkiye Siyasi Gündem Araştırması

Türkiye Siyasi Gündem Araştırması I. AMAÇ Bu çalışmanın amacı, aylık periyotlar halinde düzenlediğimiz, Türkiye nin Siyasi Gündemine paralel konuların ele alınarak halkın görüşlerini tespit etmek ve bu görüşlerin NEDENİ ni saptamak adına

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSİ

ANAYASA HUKUKU DERSİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU DERSİ ARA SINAVI (11 Kasım 2010 Saat 15:00) 1- Avrupa modeli anayasa yargısıyla ilgili olarak

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ TÜSİAD YÖNETİM KURULU ÜYESİ OKTAY VARLIER'İN, TÜSİAD - KKTC İŞAD KIBRIS EKONOMİSİ VE YATIRIM OLANAKLARI SEMİNERİ'NDE YAPTIĞI, "SANAYİ VE HİZMETLER SEKTÖRÜNDE BEKLENTİLER

Detaylı

15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye Salonu

15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye Salonu Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Bashar al-assad ın Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Bayan Hayrünnisa Gül onuruna verilen Akşam Yemeği nde yapacakları konuşma 15 Mayıs 2009 al-dimashqiyye

Detaylı

Bu tarihte İngiliz idaresi altında Kıbrısta ilk defa

Bu tarihte İngiliz idaresi altında Kıbrısta ilk defa There are no translations available. Kıbrıs eğitim gezisi çerçevesinde, K.K.T.C. kurucu Cumhurbaşkanı sayın Rauf Denktaş ile Dışişleri bakanlığında buluşuldu. Rauf Denktaş, birbuçuk saat süren görüşmede

Detaylı

AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ

AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ AVRUPA TOPLULUKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ 1. AVRUPA TOPLULUKLARI 1.1. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu nun kurulması yönündeki ilk girişim, 9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız

Detaylı

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi 2 de Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları nda AK Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. 8 de YIL: 2012 SAYI

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

CHP Yalıkavak Temsilciliğinin düzenlediği Kahvaltıda Birlik ve Beraberlik Mesajı

CHP Yalıkavak Temsilciliğinin düzenlediği Kahvaltıda Birlik ve Beraberlik Mesajı CHP Yalıkavak Temsilciliğinin düzenlediği Kahvaltıda Birlik ve Beraberlik Mesajı Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum İlçe Örgütü Yalıkavak Mahalle Temsilciliği tarafından geniş katılımlı birlik ve dayanışma

Detaylı

Cumhurbaşkanımız Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Dolayısıyla Törende Yapacakları Konuşma:

Cumhurbaşkanımız Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Dolayısıyla Törende Yapacakları Konuşma: Cumhurbaşkanı Konuşması Lefkoşa,KKTC 20 Temmuz 2012,Perşembe Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu www.kktcb.org basinburosu@kktcb.org basin@kktcb.org Cumhurbaşkanımız Sn. Dr. Derviş Eroğlu nun 20 Temmuz Barış

Detaylı

Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Atatürk'ün Ölümü Ünitesi Konu Özeti (yeni)

Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası ve Atatürk'ün Ölümü Ünitesi Konu Özeti (yeni) Dış Politika Esasları Atatürk, yeni Türk Devleti nin kurucusu olarak söz ve düşünceleri ile dış politikaya yön vermiştir. Atatürk ün sözleri ışığında dış politika esasları şu şekilde sıralanabilir: Barışçıdır:

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

Avrupa Birliği Yol Ayrımında B R E X I T

Avrupa Birliği Yol Ayrımında B R E X I T Avrupa Birliği Yol Ayrımında B R E X I T 2016 Brexit, yani İngiltere nin Avrupa Birliği nden (AB) ayrılması olarak ifade edilen kavram, İngilizcede Britain (Britanya ve Exit (çıkış) kelimelerinin birleştirilmesiyle

Detaylı

ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI. Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1. Konu :

ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI. Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1. Konu : ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1 Konu : Hükümetlerarası Konferans Nihâi Senedi ne ek Bildirgeler ve Nihâî Senet NİHÂÎ SENET NS / Anayasa 1 30

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2013/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 1998-2013/ SON 16 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ 998-008 OKS 03... TEOG 009-03 SBS T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK 998-03/ SON 6 YIL OKS, SBS VE TEOG ÜNİTE BAZINDA SINIFLANDIRILMIŞ ÇIKMIŞ SORULAR FASİKÜLÜ Metin ÖZDAMARLAR Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Detaylı

Ayşegül DEDE / Etüd Araştırma Servisi / Uzman 2009 YILI TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GENEL DEĞERLENDİRME

Ayşegül DEDE / Etüd Araştırma Servisi / Uzman 2009 YILI TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GENEL DEĞERLENDİRME Ayşegül DEDE / Etüd Araştırma Servisi / Uzman 2009 YILI TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GENEL DEĞERLENDİRME 2009 yılı, Türkiye-AB ilişkileri için son derece önemli bir dönüm noktasıdır. 2008 yılı AB açısından verimli

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE Aralık 03, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANEY

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI

AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI Hazırlayan: Ömer Faruk Altıntaş Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ANKARA 5 Nisan 2007 Birincil Kurucu Antlaşmalar Yazılı kaynaklar

Detaylı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı

Atatürk ün Kişisel Özellikleri. Elif Naz Fidancı Atatürk ün Kişisel Özellikleri Atatürk cesur ve iyi bir liderdir Atatürk iyi bir lider olmak için gerekli bütün özelliklere sahiptir. Dürüstlüğü ve davranışları ile her zaman örnek olmuştur. Gerek devlet

Detaylı

2 Kasım 2011. Sayın Bakan,

2 Kasım 2011. Sayın Bakan, SayınSadullahErgin AdaletBakanı Adres:06659Kızılay,Ankara,Türkiye Faks:+903124193370 E posta:sadullahergin@adalet.gov.tr,iydb@adalet.gov.tr 2Kasım2011 SayınBakan, Yedi uluslarası insan hakları örgütü 1

Detaylı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlama Töreni'nde Yaptıkları Konuşma

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlama Töreni'nde Yaptıkları Konuşma Cumhurbaşkanı Sayın Dr. Derviş Eroğlu nun Konuşmaları 20 Temmuz 2010 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlama Töreni'nde Yaptıkları Konuşma Sayın Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş; Sayın Kuzey Kıbrıs

Detaylı

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

Detaylı

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu. Basın Duyurusu. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu. Basın Duyurusu. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Basın Duyurusu UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması 16-17 Kasım 2012 Concorde De Luxe Resort Hotel Antalya UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Büyük Buluşması, Genel

Detaylı

AB KRİTERLERİ IŞIĞINDA TÜRKİYE NİN UYUM SÜRECİ VE BEKLENTİLER

AB KRİTERLERİ IŞIĞINDA TÜRKİYE NİN UYUM SÜRECİ VE BEKLENTİLER AB KRİTERLERİ IŞIĞINDA TÜRKİYE NİN UYUM SÜRECİ VE BEKLENTİLER DOÇ. DR. ÇİĞDEM NAS İKTİSADİ KALKINMA VAKFI GENEL SEKRETERİ SUNUM PLANI AB İLE İLİŞKİLERDE DÖNÜM NOKTALARI MÜZAKERELERDE SON DURUM VE SORUNLAR

Detaylı