IMI Yolu. Sorumlu İşletme Düsturumuz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "IMI Yolu. Sorumlu İşletme Düsturumuz"

Transkript

1 Sorumlu İşletme Düsturumuz

2 Sorumlu İşletme Düsturumuz

3 İcra Kurulu Başkanının Mesajı IMI olarak işimizde gösterdiğimiz süregelen başarıdaki en kalıcı faktör IMI Yoluna olan bağlılığımızdır mükemmelliğin peşinde koşuyoruz, sonuç üretiyoruz, yenilik getiriyoruz, müşterilerimize değer veriyoruz ve bir bütünlük içerisinde hareket ediyoruz. Daha önce bu değerlere resmiyet kazandırmamış olsak da, bunlar geçmişte IMI'ın temelini oluşturan ve gelecekteki büyümemizde daha da hayati önem taşıyacak davranış şekilleridir. Bu nedenle, artık IMI ı bir arada tutan ve IMI Yolunu en iyi kapsayan bu ortak değerleri açıkça ortaya koymaya karar verdik. IMI ı diğerlerinden ayıran bu davranışları ayrıntılarıyla açıklamanın ve bir iş grubu olarak bu davranışlar etrafında birleşmenin gelecekteki iş performansımız açısından hayati önem taşıyacağına inanıyoruz. Bunların bir kağıt üzerine yazılmış kelimelerin ötesinde olduğunu ve daima böyle olması gerektiğini kavrayacağınıza inanıyorum bu kurallar, dünya çapındaki IMI çalışanlarının her gün sergiledikleri davranışlardan temelini almakta olup, her birimizin bireysel olarak sorumluluk almasını gerektirmektedir. IMI ın başarılarından hepimiz tabii ki gurur duyabiliriz, ancak asla rehavete kapılmamalıyız. Rakiplerimiz bize meydan okuyor, müşteriler daha iyi ürün ve hizmetler istiyor, hissedarlar güçlü ve sürdürülebilir finansal sonuçlar bekliyor ve diğer paydaşlarımız da işimizi tüm yönleriyle incelemeye devam ediyor. Gittiğimiz yol zaman zaman inişli çıkışlı olabilir, ancak biz zorlukları memnuniyetle karşılıyoruz çünkü biliyoruz ki bu zorluklar, rakiplerimizden farkımızı -ürün ve hizmetlerimizdeki kalite ve yenilik, çalışanlarımızın istikrarı ve profesyonelliği ve hepimizin örneğini oluşturması gereken güçlü etik liderlik yoluyla- sürekli olarak ortaya koymamız için bize fırsat sağlıyor. Müşteriler, çalışanlar, tedarikçiler, hissedarlar ve IMI ile çalışan herkes, işleri IMI Yoluyla yapmanın ne demek olduğunu anlamalıdır.

4 Yönetici ekibi, dünya çapındaki operasyonlarımızda -ki bu operasyonlarda zorlu durumların ortaya çıkacağını biliyoruz- her bir çalışanı sorumlu kararlar verme konusunda desteklemeye büyük önem vermektedir. Hepimizin bağlı kalması gereken iş davranışlarıyla ilgili önemli bir kılavuz olacak bu Sorumlu İşletme Düsturunu lütfen dikkatlice okumak için zaman ayırın. Bu düsturda, aklınıza takılan ya da sormak istediğiniz bir şey olduğunda destek ve rehberlik için nereye başvurmanız gerektiği de açıklanmaktadır. Doğru davranış şeklinin ne olduğu konusunda ikileme düşerseniz, lütfen hemen durun ve bu düstura bakın; yine de sorularınıza cevap bulamamışsanız müdürünüze ya da yerel veya IMI Group düzeyindeki uyumluluk, hukuk, sorumlu işletme ya da İK birimlerindeki herhangi bir yetkiliye danışın. Sonuç olarak, şirket adına bireysel olarak sarf ettiğimiz her çaba, bizi hep birlikte yarattığımız başarıya götürür. Bu Düsturu okumaya ve ruhunu benimsemeye zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Martin Lamb IMI plc İcra Kurulu Başkanı

5 İçindekiler İcra Kurulu Başkanının Mesajı 2 IMI Yolu: Bizi Birleştiren ve Bize Rehberlik Eden Değerler 6 Yol Haritamız: Sorumlu İşletme Düsturumuza Giriş 10 Yardım ve Rehberlik Alma 13 Destek Alma 13 Endişeleri Bildirme 13 IMI Acil Yardım Hattı 14 Misilleme Olmadığından Emin Olma 14 İşletme Biriminin Yasal Meseleleri 15 Düsturdan Feragat Durumlarının İrdelenmesi 15 Sorumlu İşletme Politikalarımızın Özeti 16 Müşteriler 22 Adil ve Etik Anlaşmalar 22 Doğru Pazarlama 22 Müşteri Bilgisi 23 Ürün Kalitesi ve Güvenliği 23 Hediyeler, Ağırlama ve Diğer İncelikler 23 Uygunsuz Ödemeler 24 Kamu Sektörü Müşterileri 24

6 Meslektaşlar 26 Sağlık, Güvenlik ve Çevre Koruması 26 İşyeri İlişkileri 28 Adil İstihdam 28 Kişi Gelişimi 29 Saygıdeğer İşyeri Davranışı 29 Çalışan Bilgisi 29 Hissedarlar 30 İletişim ve Yatırımcı İlişkileri 30 Şirket Kaynaklarının Kullanımı 31 İç Kontroller 31 Kurumsal Yönetişim 32 Çıkar Çatışmaları 33 Gizli Bilgi ve Menkul Değer Alışverişi 34 Yetki Sınırları 35 İş Ortakları 36 Satın Alım Uygulamaları 36 Adil Rekabet 36 İthalat ve İhracat Kontrolleri 38 Tedarikçilerin İş Uygulamaları 39 İş Ortağı Değerlendirmeleri 40 Adil ve Etik Anlaşmalar 40 Toplumlar 41 İnsan Hakları 41 Toplumun Desteklenmesi 42 Siyasi Bağışlar 42 Dış Taraflarla İletişim 42

7 IMI Yolu: Bizi Birleştiren ve Bize Rehberlik Eden Değerler Amacımız; her yerde, bizim büyüklüğümüzdeki mühendislik çözümü şirketleri arasında en takdir edilen ve en yenilikçi durumuna gelmektir. Niş pazarlarında kendileri de büyümekte olan endüstri ya da sektör lideri müşterilere odaklanan stratejimizin etkili icrası yoluyla bu hedefe ulaşacağız. Kendi sürdürülebilir iş ve kâr artırma yolumuz, bu müşterilere değer katmak ve onların sürdürülebilir performanslarını artırmaktır. Kilit dört stratejik şartımız şunlardır: Kilit hesap odağımızı yükseltmek. Yenilikçi kabiliyetlerimizi artırmak. Gelişmekte olan bölgelerdeki pazar fırsatlarını ele geçirmek. Tamamlayıcı teknoloji ve pazar pozisyonlarındaki şirketleri ele geçirmek. Bizi farklı kılan; müşterilerimizin, onlara gerçek değer kazandıran yeni ürün ve teknoloji ihtiyaçlarının iç yüzünü anlama yeteneğimizdir. IMI da müşterilerimiz için değer yaratacak en iyi mühendislik, yenilik ve teknik bilgiyi uygulamaya Mühendislik Avantajı diyoruz. Mühendislik Avantajının temelinde; zeka, enerji ve IMI da çalışan herkesin bağlılığı yatar. Farkı yaratan her zaman insanlar olacaktır ve IMI Yolu, yeteneğimizi ve bağlılığımızı nasıl tümüyle işimize yansıttığımızı belirgin hale getirir. IMI da bu amaçlara ulaşmak için, nasıl davrandığımıza örnek oluşturacak rehber değerlerimiz vardır. IMI ın neresinde çalışırsanız çalışın ve bir IMI çalışanıyla nerede karşılaşırsanız karşılaşın iş sırasında bu değerleri görmeyi bekleyebilirsiniz. Bu değerler yeni değildir, her günkü konuşmalarımızda ve davranışlarımızda bu değerleri sergileriz. Yeni olan; bizi başarılı kılan şeyi hepimize hatırlatmak, yeni çalışanlara tanıtmak ve çok sayıdaki paydaşımıza iletmek amacıyla değerlerimizi açık bir şekilde ifade ediyor olmamızdır.

8 Değerlerimiz: IMI Çalışanları Mükemmelliğin Peşinde Koşar ve Sonuç Üretir Tüm paydaşlarımıza verdiğimiz sözlerin ve taahhütlerin karşılığını veririz. İşimizden gurur duyacak şekilde, servis konusunda hırslıyız. Planlarımızı uygulama konusunda disiplinliyiz. Sonuçlar açısından sorgulanabiliriz. En yüksek profesyonel standartlara ulaşmak için çabalarız. En yüksek kalitede ürün ve hizmetler sunarız. İşimizi yapma şeklimizi sürekli olarak geliştiririz. Çalışanlarımızın performans ve kabiliyetlerini artırabilmeleri için onların gelişimine yatırım yaparız.

9 Değerlerimiz: IMI Çalışanları Yenilik Getirir ve Müşterilerimize Değer Sağlar Müşterilerimizle yakın ve güçlü ilişkiler kurarız. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını dinler ve onlara cevap veririz. Müşterilerimizi tatmin edecek şekilde kaynaklarımızı yönetir ve eylemlerimizi yönlendiririz. Birlikte çalışır ve müşterilerimize değer yaratmanın gururunu yaşarız. Mühendislik Avantajı yaratmak için teknik becerimizden yararlanırız. Müşteri problemlerini çözme konusunda yeniliğe açığız. Müşterilerimizin şimdiki ve gelecekteki ihtiyaçlarını karşılayan çözüm, ürün ve hizmetler yaratırız. Problemleri hayal gücü ve yaratıcılıkla çözeriz; müşteri ve ortaklarımıza değer sağlarız.

10 Değerlerimiz: IMI Çalışanları Bütünlük İçinde Hareket Eder Kendimizden, ortaklarımızdan ve tedarikçilerimizden en yüksek etik standartları talep ederiz. Dürüstüz ve doğru olanı yapacak cesarete sahibiz. Çalışanlarımızın sürekli olarak doğru kararları aldığı bir kültür oluştururuz. Çalışanlarımızın ve ilgilenmekle yükümlü olduğumuz kişilerin sağlık ve güvenliğinden taviz vermeyiz. Paydaşlarımıza ve faaliyette bulunduğumuz çevre ve toplumlara saygı duyarız.

11 Yol Haritamız: Sorumlu İşletme Düsturumuza Giriş Sorumlu İşletme Düsturumuz ( Düstur ), dünya çapındaki operasyonlarımızda hepimizin IMI Yoluna sürekli bağlılığımızı göstermemize yardımcı olacak rehberdir. Bir meslektaşla yapılan geribildirim konuşması, yeni büyük bir müşteri veya tedarikçiyle müzakereler, sağlık ve güvenlik performansımızın değerlendirilmesi ya da ürün yeniliklerinin gözden geçirilmesi gibi durumlarda doğru davranış biçimini belirlememize yardımcı olabilir. Düstur iki bölümden oluşur. İlki; Düsturun amacı, değerlerimizin nasıl onun temelini oluşturduğu ve Düsturla ilgili herhangi başka bir konuda nasıl daha fazla rehberlik alabileceğiniz ile ilgilidir. İkinci bölüm; müşteri, meslektaş, hissedar, iş ortağı ve parçası olduğumuz toplumlarla nasıl bir ilişki içinde olacağımızı belirleyen temel şirket politikalarımızı ortaya koyar. Düstur; sorumlu işletme politikası kapsamında tüm IMI şirket politikalarını hükümsüz kılar ve onların yerine geçer. Düstur, tüm IMI çalışanlarından beklenen davranış şekli için temel rehberdir. Esaslar 1. Bu Düsturu okuyun. Başkalarının sizden ne beklemesi gerektiğini ve sizin onlardan ne beklemeniz gerektiğini anlayın. 2. Meslektaşlarınız ve müdürünüzle iş faaliyetlerinizde ortaya çıkan etik ve uyumluluk sorunlarını konuşun ve zorlu durumlarla baş etme konusunda tavsiye almak üzere akıl danışın. 3. Endişelerinizi dile getirin. Şirketin ya da herhangi biri ya da paydaşın itibarını tehlikeye atmayın. Müdürünüze ya da uyumluluk, hukuk, sorumlu işletme veya yerel ya da IMI Group düzeyinde İK bölümlerinde görev yapan herhangi bir yetkiliye başvurabilirsiniz. Dilerseniz, IMI Acil Yardım Hattını kullanın. 4. Bu Düsturu IMI ın değerlerini, sorumlu işletmeye bağlılığımızı güçlendirecek daha iyi seçimler yapmak ve kararlar almak için kullanın.

12 Düstur, yorucu bir dizi kural ya da yapılacak ve yapılmayacaklara ilişkin bir buyruk değildir. Bundan ziyade, meslektaşlar ve diğer paydaşlar ile dürüst etkileşimlerde bulunmamıza yardımcı olan yaşayan bir belgedir. Düsturu tam olarak anladığınızdan emin olmak, sizin sorumluluğunuzdadır. Bunun dışında Düsturu destekleyen daha ayrıntılı prosedür ve süreçler de mevcut olup, IMI ın Pasaport intraneti ya da bölüm müdürünüz yoluyla bu prosedür ve süreçlere ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları ve endişe duyduğunuz konuları dile getirmek de yine sizin sorumluluğunuzdadır. Düsturun ruhunu benimseyerek ve onun için proaktif sorumluluk alarak, IMI Yolunu tüm paydaşlar için hayata geçirebilir ve IMI'ın değerini bulunduğumuz tüm pazarlarda daha da farklılaştırabiliriz. Unutmayın; bir davranış biçimi konusunda şüpheye düştüğünüzde daima durun, düşünün, Düstura başvurun ve yardım istemekten asla çekinmeyin. Düsturun Uygulanması: Bu Düstur, IMI Group bünyesindeki tüm müdürler, sorumlular ve çalışanlar için geçerlidir. Bu Düstur içerisinde geçen IMI", IMI Group ve şirket kelimeleri; IMI Group ve onun tüm etkinliklerine, bağlı kuruluşlarına ve çoğunluğuna sahip olduğu ve kontrolü altında olan tüm işletmelere işaret eder. Üst Yönetim: Her IMI şirketinde üst yönetim kadroları; prensiplere, standartlara ve bu Düsturun ruhuna bağlılığı temin etmek ve bunlara ilişkin ihlalleri gidermekten sorumludur. Özellikle, faal durumdaki tüm şirket politikaları, bu Düsturla uyumlu ve en az onun kadar bağlayıcı olmalıdır. Her birimin kendine özgü ihtiyaçları olduğundan, birim liderleri; yasal ve etik uygunluğu garanti etmek için gerekli ek politika ve prosedürleri geliştirmekten sorumludur. Üst düzey liderler destek için; uyumluluk, hukuk, insan kaynakları ya da sorumlu işletme birimlerine yerel olarak ya da IMI Group düzeyinde danışabilirler. Üst düzey liderler, aynı zamanda Düsturun ve IMI Yolunun olumlu rol modelleri ve savunucuları olmaktan sorumludurlar. Son olarak; üst düzey liderler, gerektiğinde cezalandırıcı tutum sergilemek de dahil olmak üzere, Düstura ilişkin herhangi bir kural çiğneme ya da ihlal durumunda uygun şekilde karşılık verilmesini sağlamalı ve alınan derslerin organizasyonları içerisinde ve gerekirse IMI Group genelinde paylaşılmasını temin etmelidirler. Doğru Yol IMI da görev alan kişiler olarak hepimiz; müşteri, meslektaş, hissedar ve diğer paydaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için en yüksek profesyonel standartları yakalamak üzere çaba göstermeliyiz. Nasıl meslektaşlarınızdan sorumluluklarını ciddiye almalarını bekliyorsanız aynı şekilde siz de sorumluluklarınızı ciddiye alın.

13 Yerel Şirket Politikaları: Bu Düstur, IMI Group dahilindeki asgari politikaları ortaya koyar. Bazı durumlarda IMI ya da faaliyet gösteren şirket, belirli iş faaliyetleri ve daha sıkı yerel düzenlemeleri ya da iş uygulamaları olan ülkeler için ek politikalar geliştirecektir. Çalışanlar, işleriyle ilgili ek politika ve prosedürleri de kavramaktan sorumludur. Bu politika ve prosedürlerle ilgili şüpheleriniz varsa, bölüm müdürünüzle irtibata geçin. Müdürler: Müdür ve amirler; çalışanlarının bu Düsturun farkında olmalarını, onu anlamalarını ve politikalarına bağlı kalmalarını temin etme yükümlülüğünü taşır. Müdürler ayrıca soruları olan çalışanlara rehberlik etmekten ve çalışanların dile getirdiği geçerli endişelerle ilgilenmekten de sorumludurlar. IMI Sorumlu İşletme Girişimleri IMI Yolu altında toplanan değerlerin bir yansıması olarak, faaliyette bulunduğumuz çevre ve toplumlara karşı sorumluluğumuzu çok ciddiye alıyoruz. Çalışanlarla ilgili, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunları ele alışımızın, genel olarak iş yönetimiyle uyum içinde ve ona entegre olması üzerinde ayrıca duruyoruz. Bu bağlılığımızı desteklemek üzere IMI; insan hakları, çalışma uygulamaları, çevre ve yolsuzlukla mücadele standartlarını belirleyen BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ni imzalamıştır. Yüksek sorumluluk standartlarının büyüme ve iş verimliliğiyle uyumlu olduğuna yürekten inanıyoruz. Sorumlu işletmeye genel yaklaşımımız içerisinde dört kilit öncelik tanımladık: Sağlık ve güvenlik risklerini en az indirmek için çalışma uygulamalarımızı sürekli olarak geliştirmek. Müşterilerimizin sorumlu işletme önceliklerini anlamak ve karşılamak. Özellikle maliyetlerin düşük olduğu ülkelerdeki tedarik zinciriyle ilgili zorlukları yönetmek. Hem süreçlerimizde hem de ürünlerimizde enerji verimliliğini en üst seviyeye taşımak. Bu öncelikler, uygunluğunu ve güncelliğini koruması açısından yılda en az bir kez gözden geçirilecektir. Bu ve buna bağlı konularda güncel bilgiye IMI internet sitesinin Sorumluluk bölümünden ulaşılabilir.

14 Yardım ve Rehberlik Alma İleri gitmeye devam eden küresel bir şirket olarak IMI, tüm çalışanların Düstura uygun hareket etmelerini sağlayacak bilgi, kaynak ve desteğe sahip olmalarını temin etmeye büyük önem verir. İhtiyacımız olduğunda rehberlik talep etmedikçe; bireysel olarak sürekli mükemmelliğin peşinde koşamaz, sonuç üretemez, yenilik getiremez, müşterilerimiz için değer yaratamaz ve bütünlük içinde hareket edemeyiz. Yeni veya zorlu durumlarla karşılaşıldığında destek almak bir güçtür. Destek Alma Bu Düstur ya da belli bir durumda uygun davranış biçimi ile ilgili sorularınız varsa, ilk olarak birincil müdürünüze danışınız. Müdürünüz müsait değilse veya sorunu müdürünüzle konuşma konusunda rahatsızsanız, üst düzey bir müdürle ya da IMI Group da veya yerel düzeyde uyumluluk, hukuk, sorumlu işletme veya insan kaynakları birimlerinde görev yapan herhangi bir personele de başvurabilirsiniz. Dilerseniz, IMI Acil Yardım Hattını kullanabilirsiniz (ayrıntılar için bkz. Sayfa 14). Endişeleri Bildirme İstihdamınızın bir yükümlülüğü olarak kanunun, bir yönetmeliğin ya da bu Düsturun olası ihlalleriyle ilgili endişelerinizi dile getirmeniz gerekir. Bu sorumluluğu yerine getirmeniz; şirketin, muhtemel problemleri tanımlayıp onları düzeltmesine ve tüm çalışanların günlük sorumluluklarını yerine getirmesini desteklemesine yardımcı olur. Endişelerinizi müdürünüze ya da gerekliyse üst düzey bir müdüre veya uyumluluk, hukuk, sorumlu işletme ya da insan kaynakları bölümlerinde göre yapan herhangi bir personele bildiriniz. Ek olarak endişelerinizi IMI plc.nin İcrada Yetkili ya da İcrada Görevi Olmayan bir Direktörüne de bildirebilirsiniz.

15 Özellikle hassas bir durumla karşı karşıya kalırsanız ve normal rapor etme yöntemlerini kullanmak istemiyorsanız, endişenizi IMI Acil Yardım Hattı aracılığıyla da dile getirebilirsiniz. IMI Acil Yardım Hattını, işyerinde taciz, yolsuzluk, harcamaları kötüye kullanma gibi Düsturun ruhuna ve içeriğine aykırı herhangi bir durumu bildirmek için kullanabilirsiniz. Bazı ülkelerde IMI Acil Yardım Hattının kullanımıyla ilgili yasal kısıtlamalar bulunur. Bu kısıtlamaların var olduğu ülkelerde size uygun bildirim konusunda rehberlik verilecektir. Daha fazla ayrıntı için yerel ya da IMI Group hukuk veya uyumluluk birimleriyle irtibata geçiniz. Bir endişenizi Acil Yardım Hattından, Internet üzerinden ya da telefonla bildirdiğinizde, istediğiniz takdirde kimliğinizin gizli tutulacağından emin olabilirsiniz. Acil Yardım Hattı üçüncü taraf bir sağlayıcı tarafından yönetilir ve sıkı olarak kontrol edilir yani, rızanız olmadıkça şirket kimliğinizi bilmez. Talep edildiği takdirde, gerekli soruşturmaya ve bunu izleyecek önlemlere uygun ve yasal olarak mümkün olduğu sürece, tüm isimsiz aramalar gizlilik içerisinde ele alınacaktır. IMI Acil Yardım Hattına aşağıdaki yollardan ulaşabilirsiniz: Internetten: Telefonla (sabit hatlardan yapılan tüm aramalar ücretsizdir): Listelenmiş telefon numaralarını arka kapağın iç kısmında bulabilirsiniz. Şirket bildiriminizi derhal araştıracak ve talep ederseniz sorun çözüldüğünde sizi bilgilendirecektir. Şirket Düsturu ihlal edenleri uygun şekilde cezalandıracak, işe son verme ve yetkililere bildirme de dahil olmak üzere gerekli tutumu sergileyecektir. Gizlilik nedeniyle şirket, bazı soruşturmaların nihai sonucu hakkında sizi bilgilendiremeyebilir. Bu durumu anlayışla karşılamanızı umuyoruz. Misilleme Olmadığından Emin Olma Şirket dürüstçe bildirim yapan her çalışanı para cezası ve misillemeden koruyacaktır. Muhtemel misilleme durumlarını üst düzey bir müdüre ya da IMI Group ta veya yerel düzeyde uyumluluk, hukuk, sorumlu işletme veya insan kaynakları bölümlerinden herhangi bir personele bildirmeniz beklenmektedir. Siz ya da başka bir çalışan meşru bir endişeyi dile getirdiğinde misillemeye maruz kalırsa Acil Yardım Hattını kullanabilirsiniz. Doğru Yol Yanlış olan bir şey gördüğünüzde doğru olanı yapma cesaretine sahip olun. Müdürünüz ya da ilgili başka bir kişiden rehberlik alın ve endişelerinizi dile getirin. Endişelerinizi alternatif bir kanal aracılığıyla iletme gereği duyarsanız IMI Acil Yardım Hattını kullanın.

16 İşletme Biriminin Yasal Meseleleri İşletme birimleri; potansiyel olarak önemli yasal bir meselede IMI kurumsal hukuk personelini derhal bilgilendirmek zorundadır. Önemli meselelere şunlar dahil olabilir: Kurumsal işlemler, ana düzenleyici ya da yasal kovuşturmalar; ürün bütünlüğü ya da çevre ile ilgili kayda değer endişeler, IMI Group için stratejik olarak veya itibar açısından olumsuzluk içeren herhangi bir durum. İşletme birimi yönetimi, rutin yasal meseleleri bölgesel olarak halletmelidir. Gerekli olduğu takdirde, işletme biriminin üst düzey müdürleri, yasal riski tanımlamak ve yönetmek için yerel hukuk danışmanlığı hizmeti almalıdır. IMI kurumsal hukuk personeli, harici danışmanlıktan yararlanma ve gerektiğinde yaklaşan rutin meseleleri halletme operasyonlarını yönetebilir. Düsturdan Feragat Durumlarının İrdelenmesi İcra Kurulu Başkanı ya da IMI Group Finans Direktörü, Düsturdan muaf olunan durumları onaylamak zorundadır. IMI İcra Direktörleri için olan muafiyetler, bu Düsturda ya da herhangi başka bir referans belgede belirtilmediği takdirde IMI Genel Kurulu üyelerinin tamamından onay almalıdır.

17 Sorumlu İşletme Politikalarımızın Özeti Bu bölümde, tüm platformlar ve faal şirketler de dahil olmak üzere, kurum genelinde geçerli olan sorumlu işletme politikalarına genel bir bakış sunulmuştur. Bu genel bakışı, bu Düstur içinde karşılaştığınız konularla ilgili yol gösterici olarak kullanın ve şirketin tüm Genel Kurul üyelerinden, sorumlulardan ve çalışanlardan beklentileri hakkında daha ayrıntılı bilgi için ilgili başlığı kontrol edin. IMI ayrıca kurumsal düzeydeki faaliyetleri ve platformlar ile işletme birimleri arasındaki faaliyetleri irdeleyen ek kılavuz ilkeleri ve malzemeyi de sağlar. Her durumda uygulanabilir yasaları, yönetmelikleri, bu Düsturu ve herhangi ek yerel şirket politikasını uygulayın. Yerel iş uygulamaları ve geleneklerine karşı hassas davranın, ancak bunların kanunu ihlal eden hareketler için mazeret olarak kullanılmasına izin vermeyin. Bu Düstur ve Düsturun ruhu ile yerel bir şirket politikası ve/veya yerel kanun ve mevzuat arasında bir çelişki olduğunu düşünüyorsanız, meseleyi derhal müdürünüze bildirmelisiniz. Bu Düstur, yerel şirket politikası, kanunlar veya mevzuat; kaynak ne olursa olsun her zaman en yüksek standardı uygulayın. Sorumlu davranış; meslektaşlar ve harici paydaşlarımızla olan ilişkilerimizle ilgilidir; bu yüzden de politikalarımızı, IMI da her gün birlikte çalıştığımızı ana paydaşlarımıza göre düzenledik: müşteriler, meslektaşlar, hissedarlar, iş ortakları ve toplumlar. Müşteriler Adil ve Etik Anlaşmalar Müşterilerimizle her zaman adilane biçimde ilgilenin; asla hileli, yolsuzluk içeren ya da diğer düzmece veya kanuna aykırı faaliyetler aracılığıyla avantaj sağlamaya çalışmayın.

18 Doğru pazarlama Şirketin ürün/hizmet iddialarının doğru, dürüst ve doğrulanabilir olduğundan emin olun. Reklam, promosyon ve diğer pazarlama faaliyetleriyle ilgili tüm kanunlara, düzenlemelere ve profesyonel standartlara uyun. Müşteri Bilgisi Müşteri bilgisini koruyun, güvenli bir şekilde saklayın ve özellikle müşteri gizliliği veya kişiye özel bilgi söz konusu olduğunda müşteri bilgilerini şirket dışındaki şahıslarla paylaşmayın. Ürün kalitesi ve güvenliği İşinizle ilgili kalite güvencesi prosedürlerini daima uygulayın ve tüm potansiyel son pazarların ilgili tüm güvenlik gerekliliklerini bildiğinizden ve bunları karşıladığınızdan emin olun. Güvenli olmayan ürün ile ilgili sorunları derhal yönetime bildirin. Hediyeler, Ağırlama ve Diğer İncelikler Özellikle devlet ve kamu sektöründeki müşterilere hediye verme ve onları ağırlama gibi konularda yasalara, düzenlemelere ve şirket politikalarına uyun. Uygunsuz Ödemeler İşle ilgili bir kararı etkilemek için asla rüşvet veya "komisyon" gibi değeri olan bir şey vermeyin. Rüşvet veya komisyona şunlar dahil olabilir: nakit para, hediyeler, hizmetler ve lütuflar. Kamu Sektörü Müşterileri Devlet ve diğer kamu sektörü çalışanlarıyla iş yapmaya ilişkin tüm kuralları bilin ve bu kurallara uyun. Bu kurallar şunlarla ilgili olabilir: tedarik faaliyetleri, müşteriye sunulan herhangi bir bilgi ya da rapor, müşterinin gizli bilgisini ve fikri mülkiyetini kullanma, kamu sektörü müşterisiyle çalışırken aracı veya başka türlü temsilcileri kullanma. Meslektaşlar Sağlık, Güvenlik ve Çevre Koruması Çalışanlarımızın işyerindeki can güvenliğini sağlamaya ve çevreye karşı sorumlu bir tutum sergilemeye çok önem veriyoruz. Tesisinizin sağlık, güvenlik ve çevre koruması ile ilgili spesifik uygulamalarını bilin. Çalışanlar dışındaki kişilerin ve ziyaretçilerin bu beklentileri bildiklerinden ve ona göre davrandıklarından emin olun. Potansiyel olarak güvenli olmayan ve çevreye zararlı durumları derhal bildirin. Şirket ürün ve hizmetlerini kullanmanın güvenli olmasını sağlamaya yardımcı olun. İşyeri İlişkileri İşte şirketteki görevinizle ters düşebilecek kişisel ilişkilerden kaçının. Çelişki yaratan olası durumları müdürünüzde ya da yerel insan kaynakları müdürüyle konuşun.

19 Adil İstihdam İşe alım, maaş ve sosyal haklar, terfi ve diğer istihdam konularını asla yaşa, cinsiyete, ırka, dine cinsel tercihe ya da değerlendirme açısından uygunsuz herhangi bir kişisel özelliğe göre yapmayın, objektif kriterleri göz önünde bulundurun. Kişi Gelişimi Başarımızda yetenek ve kabiliyet gelişimi hayati önem taşımaktadır. Meslektaşlarınızı performanslarını geliştirmek ve iyileştirmek konusunda cesaretlendirin ki IMI çalışanları potansiyellerine ulaşabilsinler. Kendi gelişiminiz konusunda da sorumluluk alın. Saygıdeğer İşyeri Davranışı Diğer kişilere her zaman saygılı davranın. Diğer kişilere karşı hiçbir zaman taciz, aşağılama, zorbalık ya da rahatsızlık verici olarak algılanabilecek şekilde davranmayın. Çalışan Bilgisi Yalnızca yetkiniz varsa diğer çalışanların kişisel bilgilerine erişin veya onları paylaşın. Bu bilgileri ülke dışına aktarmayla ilgili uygulanabilir yasa ve politikalara uyun. Hissedarlar İletişim ve Yatırımcı İlişkileri Yalnızca belirlenen kişiler şirket adına konuşmalıdır. Dış taraflara verilen bilgilerin doğru, güncel, açık, anlaşılabilir ve uygun olması beklenmektedir. Şirket Kaynaklarının Kullanımı Mülk, sermaye, bilgi, teknoloji, fikir mülkiyeti de içeren tüm şirket kaynaklarını dikkatle kullanın ve bunları yanlış kullanım ve kayıplara karşı koruyun. Onaylanan prosedürlere göre elden çıkarın. İç Kontroller Defter tutma, finansal yönetim, raporlama ve evrak yönetimi gibi tüm iç kontrol prosedürlerine uyun. Kurumsal Yönetişim Şirket operasyonlarında iyi yönetişim uygulamalarını destekleyin; örneğin, sağlıklı işletme denetimlerinin sergilendiği süreçlerin kullanımı. Çıkar Çatışmaları Dış faaliyetler, finansal çıkarlar, yakın akraba ve diğerleriyle ilişkiler, siyasi faaliyetler ya da çıkarlar ve şirket kaynaklarının kişisel çıkarlar için kullanımı gibi kişisel çıkarların, işten ayrı tutulduğuna emin olun. Gizli Bilgi ve Menkul Değer Alışverişi Asla hassas şirket bilgilerini kişisel işler için kullanmayın ya da özellikle birileri bu bilgileri şahsi güvenlik işleri için kullanmaya meyilliyse, işle ilgili geçerli nedenleri olmayanlara bu bilgileri vermeyin. Yetki Sınırları Siz ve diğer kişiler tarafından şirket adına gerçekleştirilen eylemlerin uygun biçimde yetkilendirildiğinden emin olun.

20 İş Ortakları Satın Alım Uygulamaları Adil satın alım uygulamalarında bulunun ve şirket parasının karşılığını veren ürünler almaya bakın. Satın alım sürecinde tedarikçiler arasında adil olmayan şekilde ayrımcılık yapmayın. Adil rekabet Şirketin adil bir şekilde rekabet ettiğinden ve rekabeti adil olmayan şekilde kısıtlayan anlaşma ya da mutabakatlara varmadıklarından emin olun. Rakipleri kötülemeyin ya da onlarla fiyatlandırma veya diğer hassas iş bilgilerini tartışmayın ve değiş tokuş etmeyin. İthalat ve İhracat Kontrolleri Ürün ve hizmetlerin ithalat ve ihracatı ile ekonomik yaptırım ya da boykotlarla ilgili uygulanabilir şartları bilin ve bu şartlara uyun. Tedarikçilerin İş Uygulamaları Tedarikçilerin, IMI'ın kendi tesislerindeki çalışma koşullarıyla ilgili beklentilerini karşılamalarını veya bu standartlara ulaşma konusunda mutabık kalmalarını ve gelişme kaydetmelerini sağlaması konusunda şirkete yardımcı olun. Şirket adına hareket eden aracı ya da temsilcilerin, bizim için çalışırken, ilgili şirket politikalarını bildiklerinden emin olun. Şirket çalışanlarının yapması yasak işleri yaptırmak için asla bu taraflardan birini kullanmayın. İş Ortağı Değerlendirmeleri Potansiyel iş ortaklarını onlarla çalışma risklerini yönetmek için denetleyin. Adil ve Etik Anlaşmalar İş ortaklarımızla her zaman adilane biçimde ilgilenin; asla hileli, yolsuzluk içeren ya da diğer düzmece veya kanuna aykırı faaliyetler aracılığıyla avantaj sağlamaya çalışmayın. Toplumlar İnsan Hakları - IMI ın insan haklarına bağlılığını gösteren şirket uygulamalarında bulunun. Konu başlıkları şöyledir: Çocukların işçi olarak çalıştırılması ya da zorla çalıştırma, meslektaşlar ve yerel toplum için güvenli ve sağlıklı bir işyeri, güvenli ürün ve hizmetler, çevreyi koruma, adil maaş ödemesi, yasalara uygun çalışma saatleri ve örgütlenme özgürlüğü ya da toplu sözleşme hakkını içeren konular. Bu standartları tüm tedarik zinciri boyunca uyguladığımızdan emin olun.

21 Toplumun Desteklenmesi Hayır kurumlarını veya belirli amaçları desteklerken bu Düsturun kılavuz ilkelerine uyun. Kişisel, toplumsal ve hayır faaliyetlerini ve bağışları, şirket faaliyetlerinden ayrı tutun. Siyasi Bağışlar Önceden IMI Group ya da birimine danışıp IMI Group Finans Müdürü nden onay almadan şirket ödenek ya da kaynaklarını siyasi faaliyet ve çıkarlar için kullanmayın. Genel bir kural olarak şirket, siyasi bağışları onaylamaz ve Group, siyasi partilere bağış yapmaz. Dış Taraflarla İletişim Yalnızca yetkiniz varsa dış paydaşlarla şirket faaliyetleri hakkında iletişim kurun. İletişimlerin doğru, adil, zamanında, açık, anlaşılabilir ve amacına uygun olduğundan emin olun.

22 Ek Rehberlik: Sorumlu İşletme Politikamız

23 Müşteriler Süregelen başarımızın altında müşterilerimiz için üstün değer yaratmamız ve müşterilerimize güven telkin etmemiz yatar. Eylemlerimiz, müşterilerimize hizmet etmeye olan bağlılığımızı göstermek zorundadır. Bağlılığımızı, müşterilerle yakından çalışıp onları dinleyerek, karşılaştıkları zorluklara yenilikçi çözümler bularak, müşterilere hizmet etmek için kaynaklarımızı etkin bir şekilde yöneterek ve verdiğimiz sözleri tutarak gösterebiliriz. Potansiyel ve mevcut müşterilerimizle iletişim ve etkileşim şeklimiz, IMI şirketlerinin kendilerinin ihtiyaçlarını anladığı ve bu ihtiyaçları karşılamaya çok önem verdiği hususunda güven tesis etmeli ve bu güveni pekiştirmelidir. Adil ve Etik Anlaşmalar Müşterilerimizle her zaman adilane biçimde ilgilenin; asla hileli, yolsuzluk içeren ya da diğer düzmece veya kanuna aykırı faaliyetler aracılığıyla avantaj sağlamaya çalışmayın. Örneğin; şirketin kabiliyetlerini, ürün ve hizmetlerimizin niteliğini sunarken dürüst olun. Doğru Pazarlama IMI şirketleri, ürün ve hizmetlerimiz ve bu ürün ve hizmetlerin sağladığı faydalar hakkında müşterileri bilgilendiren pazarlama ve diğer türdeki iletişimlerde potansiyel ve mevcut müşterilerde güven tesis ederiz. Bu güveni korumak için; reklam, promosyon ve diğer pazarlama uygulamaları ve malzemelerine ilişkin mesleki ve sektörel standartlara, yasalara ve mevzuata uymalıyız. Pazarlama yaptığımız her ülkede bu standartların farklı olabileceğini unutmayın. IMI iddialarının doğru, dürüst ve doğrulanabilir olmasını sağlamak için sorumluluk alın. Rakipler ya da onların ürün ve hizmetleri hakkında konuşurken dikkatli olun ve onları kötülemeyin. Ayrıca Bkz: Adil Rekabet, rakip kötülemesi hakkında bilgi için, sayfa 36.

24 Müşteri Bilgisi Müşterilerimiz, bize verdikleri bilgileri meşru iş amaçlarına yönelik olarak kullanmamız, bu bilgileri korumamız, emniyetli bir yerde saklamamız ve müşteri bilgisi olmadan şirket dışından biri ile paylaşmamamız konusunda bize güvenirler. Gizli ve sahibine özel bilgiler de dahil olmak üzere halka açık olmayan müşteri bilgilerini içerir. Müşterilerin kişisel bilgilerini koruma konusunda özellikle tedbirli olun ve bu bilgileri yalnızca müşterinin izniyle paylaşın ya da ülke dışına gönderirken mevzuata uyun. Ürün Kalitesi ve Güvenliği Müşterilerimize, güvenebilecekleri, en yüksek kalitede ürün ve hizmetler sunmaya büyük önem veriyoruz. Müşterilerimizin başlıca beklentileri arasında bu ürün ve hizmetlerin güvenli olması ve söz verdiğimiz standartları karşılaması ya da bu standartların üzerine çıkması bulunur. Ürün ve hizmet güvenliği ve kalitesi ile ilgili olarak yasal gerekliliklere, şirketinizin politika ve prosedürlerine uyun. IMI ın müşteri gereksinimlerini karşılamak için ulaşması gereken, sözleşmeden doğan ya da diğer şartları kavrayın. Olası son pazarlarda geçerli şartlar da bunlara dahildir. Bir ürün ya da hizmetin bütünlük, kalite ya da güvenlik konularında bir sorun olduğuna inanıyorsanız, bu durumu müdürünüze ya da faal durumdaki başka bir müdüre mümkün olduğunca çabuk bildirin. Hediyeler, Ağırlama ve Diğer İncelikler Hediyeler, ağırlama, yemekler, seyahat ve işe ilişkin diğer incelikleri bazen iş ilişkilerini geliştirmek ve iş ortaklarımızla olan bağlarımızı güçlendirmek için uygun yöntemler olabilir. Bazı zamanlarda da uygunsuz olabilir. Birçok ülkede iş ilişkilerinde nelerin alıp verilebileceğini kısıtlayan yasalar vardır. Ayrıca, bir ülkenin hükümet yetkilileriyle iş yapıldığında kuralların normalden daha sıkı olacağını unutmayın. Her zaman ilgili kamu kuruluşunun kurallarını anlayın ve bu kurallara uyun. Doğru Yol Müşterilerimize hizmet etme biçiminizin, IMI olarak iş teslimine olan tutkumuzu, işimizden duyduğumuz gururu ve müşterilerimize güvenebilecekleri ürün ve hizmetleri sağlamaya verdiğimiz önemi gösterdiğinden emin olun.

25 Asgari olarak, sunduğunuz ya da kabul ettiğiniz hediye ya da ağırlamanın; Belirli bir iş eylemine teşvik ya da rüşvet veya komisyon olarak algılanmadığından, Yasal olduğundan, Alan organizasyonunun politika ya da standartlarını ihlal etme olasılığı olmadığından, Makul olduğundan ve sürekli olmadığından, İş amacıyla ilgili olduğundan, (Örneğin; her hediye, belirli bir etkinlik ya da faaliyete ilişkin olmalıdır; her ağırlama, iş görüşmesinin yapılacağı mekânda olmalıdır.) Hediye, ağırlama, seyahat ve bahşiş hakkındaki IMI politikaları ve varsa yerel politikalar veya kılavuz ilkelerle tutarlı olduğundan emin olun. Uygunsuz Ödemeler Bir kişiye asla iş kararını etkileme amacı taşıyormuş gibi algılanacak değer taşıyan bir şey sunmayın. Örneğin, alıcının kendinizin veya şirketin yararına olacak bir iş kararını alması umuduyla nakit para ya da nakit paraya eşdeğer bir şey, hediye, ağırlama, seyahat, hizmet ya da yardım gibi bir sunumda bulunmayın. Pahalı hediye ya da diğer incelikler, yarar sağlamayı teşvik amacı taşımasa bile rüşvet olarak algılanabilir. Sizden bu prensipleri ve şirketinizin politikalarını (yasal ya da düzenleyici yerel şartlardan ötürü standartları daha yüksek olabilir) bilmenizi ve bunlara uymanızı bekliyoruz. Doğru Yol En yüksek mesleki etik değerleri sergilemek için çabalarız. İş kararını etkilemek için verilmiş bir rüşvet ya da uygunsuz ödeme olarak algılanabilecek, değer taşıyan hiçbir şeyi hiç kimseye teklif etmeyin ya da vermeyin ve size teklif edildiğinde veya verildiğinde de kabul etmeyin. Rüşvetler, komisyonlar ve diğer uygunsuz ödemeler, IMI yönetimi tarafından asla yetkilendirilmez ve bunları sağlayan ya da alan bireylerin yanı sıra şirkete de önemli cezaların verilmesine yol açabilir. Kamu Sektörü Müşterileri IMI şirketlerinin tedarik sağladığı ulusal ve yerel hükümetler, ülkeye ve vatandaşlarına doğrudan hizmet vermemizi mümkün kılar. Bu fırsatlar, hükümet işlerini yürütürken belirli kuralları ve diğer beklentileri anlamamızı ve bunlara uymamızı gerektirir. Örneğin, hükümet müşterileriyle çalışırken sizden şunlar beklenir: Kamu kuruluşunun tedarik ve satın alma gerekliliklerini net olarak anlamak ve takip etmek. IMI ın, bir kamu kuruluşuna sağladığı, ürün test verileri ya da finansal bilgiler gibi, herhangi bir bilgiyi daima doğru şekilde bildirmek.

26 Halka açık olmayan devlet bilgilerini ve fikir mülkiyetini kullanırken dikkatli olun. Hediye ve ağırlama alışverişinde devlet kurallarına uygun davranın ve asla rüşvet ya da komisyon gibi uygunsuz olarak algılanabilecek, değer taşıyan şeyler vermeyin. Hükümetle iş yaparken yalnızca uygun deneyime sahip, dürüst ve güvenilir olduğuna içten inandığınız aracı veya temsilcileri kullanın. Aktif olarak çalışan ya da eski herhangi bir hükümet çalışanı ile istihdam konusunu konuşmadan önce hukuk ya da uyumluluk biriminden tavsiye alın. Tabela Kontrolü Şirketimin ürünlerini açıklayan ya da bunların promosyonunu yapan malzemelerin nasıl kullanılacağını biliyor muyum? Bu malzemeler müşteriler için kullanılacaksa, uygun şekilde gözden geçirilip onaylanmış mı? Şirketin bir müşteriden edindiği spesifik bir bilgiyi nasıl kullanabileceğimi kavramış durumda mıyım? Ülke ya da bölgeme özel hediye ve ağırlama alışverişine ilişkin doğru uygulamaları biliyor muyum? Biliyorsam, bu uygulamaların IMI Sorumlu İşletme Düsturu ya da benim şirketimin politikalarıyla uyumlu olup olmadığını biliyor muyum? Başka bir ülkede ya da yargı alanında iş yapma yöntemlerinin Düstura ne derece uygun düştüğünü anladığıma emin miyim? Bu gibi durumları uygun şekilde yönetebilmek için tavsiye aldım mı? Bir hükümet müşterisine hizmet verirken bu hükümetin benim eylemlerimi yöneten kuralları olup olmadığını biliyor muyum? Biliyorsam, bu kuralları gözden geçirdim mi?

27 Meslektaşlar Her bireyin katkısının değerinin bilindiği ve fark edildiği kusursuz çalışma ortamları kurmak ve devamını sağlamak istiyoruz. Bir arada çalışıp müşterilerimize hizmet ediş şeklimizden gurur duyduğumuzu kendilerine gösterdiğimizde müşterilerimiz için daha fazla şey başarıyoruz. Şirket bünyemiz, her çalışanın şirketin hedeflerini gerçekleştirmede bize yardımcı olma konusunda sorumluluk hissedeceği mükemmel bir güven ortamı üzerine kuruludur. Bu amacın merkezinde; her birimizin sağlıklı, güvende ve ayrımcılık ya da diğer uygunsuz davranışlar gibi engellerden uzak hissettiği; kişisel bilgilerimizin korunduğu ve her birimizin meslektaşlarımıza saygı gösterdiği ve karşılığında saygı gördüğü bir işyeri sağlamak var. Sağlık, Güvenlik ve Çevre Koruması Üretim, depolama, ofis çalışması, yerinde hizmetler, satış ve ürün geliştirmenin de aralarında bulunduğu IMI faaliyetleri; sağlık, güvenlik ve çevre sorumluluğu konularını bizim için çok önemli hale getiriyor. Temel taahhütlerimizden ikisi şöyledir; tüm çalışanların sağlık, güvenlik ve refahını güvence altına almak ve yerel ve daha geniş çevre üzerindeki etkimizi en aza indirgemek. IMI, bu önemli konulardan taviz vermez. Bu konulara verilen önem, daha iyi bir işyeri sağlar ve birbirimize, iş ortaklarımıza ve çevreye verdiğimiz değeri gösterir. Güvenli ve sağlıklı bir işyeri aynı zamanda verimliliğimizi artırır ve enerjimizi müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya, mühendislik avantajları sunmaya ve şirketi ileriye taşımaya odaklamamıza yardımcı olur.

28 IMI Yönetim Kurulu, Düsturun bir parçası olarak bu politikayı özel olarak benimsemiştir ve tüm işletmeler ve çalışanlardan bu politikaya uymalarını ister. Politikanın işleyişini yönetme sorumluluğu IMI İcra Kurulundadır; IMI İcra Kurulu, ilgili konular ortaya çıktığında ve yıllık bir değerlendirme ile Genel Kurula rapor verir. IMI Group Finans Direktörü; sağlık, güvenlik ve çevre konularında kurumsal sorumluluk sahibi Genel Kurul üyesidir ve iş başkanlarının operasyonlarında bu politikanın uygulanmasını sağlamaktan sorumlu oldukları platformdur. Bu taahhütleri desteklemek amacıyla IMI işletmelerinin aşağıdakileri gerçekleştirecek şekilde faaliyetlerini yönetmelerini ve çalışanların da, makul ölçülerde mümkün olduğu sürece, yine bu hedefler doğrultusunda davranmaları gerekmektedir: Minimum olarak; faaliyette bulunduğumuz ülkelerdeki sağlık, güvenlik ve çevre kanunları ile mevzuatı; IMI ın ve şirketlerimizin her birinin sağlık, güvenlik ve çevreye ilişkin spesifik kural, gereksinim ve prosedürlerini karşılamak ve ötesinde sonuçlar elde etmek. Uygun görüldüğü şekilde, IMI ın bu konulardaki taahhüdüne ilişkin ilgili idari çalışanlarla, ticaret birlikleriyle ve sanayi gruplarıyla iletişime geçmek. Tüm çalışanların sağlık, güvenlik ve çevre korumayla ilgili sorumluluklarını ve buna ilişkin performanslarını artırma yollarını anladıklarından emin olmak. Şirket operasyonlarını işyerindeki sağlık, güvenlik ve çevre koruma doğru uygulamalarıyla ilişkilendirmek. Güvenli çalışma koşulları sağlamak ve kirliliği engellemek için endüstriyel operasyonlarımızdaki riskleri ve ilgili tehlikeleri tanımlamak ve irdelemek. İşle ilgili tam başarılı olmamış girişimleri inceleyerek, herhangi bir kaza veya tam başarılı olmamış girişimin temel sebeplerini araştırarak, ilgili tehlikeleri en aza indirgeyerek ve ferdi kaza ve çevre olaylarının sayısını ve şiddetini azaltmak için daha iyi yollar bularak risk yönetimini desteklemek. Ürün ve süreçlerimizin sağlık, güvenlik ve çevre üzerindeki etkilerinin en aza indirgenmesini sağlamak ve ortak amaçlarla ilgili daha yüksek performansa ulaşmak için müşterilerimiz ve tedarikçilerimiz ile birlikte çalışmak. Daha fazla iş faydası sağlamak amacıyla, enerjiyi optimize etmek ve CO2 emilimi başta olmak üzere diğer kaynak kullanımı verimlilikleri gibi, ürün ve süreçlerimizdeki; sağlık, güvenlik ve çevre ile ilgili gelişmelerin sunduğu fırsatlardan yararlanmak. Doğru Yol IMI ın insan hakları politikası, işyeri sağlık ve güvenliği ile istihdam ve çalışma koşullarıyla ilgili birçok konuyu ele alır. Bu beklentiler, tüm IMI plc platformları ve faal şirketler için geçerli olup, tedarik zinciri ortaklarımızın uygulaması gereken prensipleri belirler. Ayrıca Bkz: İnsan Hakları, sayfa 41 ve Tedarikçilerin İş Uygulamaları, sayfa 39.

29 Amaç, hedef ve plan belirleyerek ve uygun görüldüğü şekilde teknik ve teknolojilere yatırım yaparak bu alanlardaki yönetim ve performansımızı devamlı olarak geliştirin. Sağlık, güvenlik ve çevre konularında yüksek standartlara ulaşılması hedefine yönelik olarak tüm çalışanların katılımını en yükseğe çıkarmak için iletişim, işbirliği, öğretim ve eğitim olanakları sağlayın. Kurumsal işlemler sırasında vuku bulabilecek sağlık, güvenlik ve çevre sorunlarıyla ilgili gereken özeni gösterin. Müteahhitlerin ve diğer ziyaretçilerin IMI işletmelerindeyken ilgili tüm sağlık, güvenlik ve çevre gerekliliklerine uymalarını isteyin. Uygun performans bilgilerini düzenli olarak halka açık bir şekilde bildirin. İş saatleri içerisinde alkol ve ilaç kullanımı ile ilgili şirket politikalarını ve prosedürlerini uygulayın; bu maddelerin herhangi bir çalışan ya da başka bir kişinin güvenliğini etkilemesine asla izin vermeyin. Kendiniz, meslektaşlarınız ya da iş biriminiz için geçerli olan politika ve prosedürlerle ilgili herhangi bir şüpheniz varsa, lütfen yerel sağlık ve güvenlik müdürünüz, bölüm müdürünüz ya da IMI Group Risk Yönetimi ile irtibata geçin. İşyeri İlişkileri Bazen işyerindeki kişisel ilişkiler şirkette olan görevimizle çakışabilir. İki kişi arasında doğrudan ast-üst ilişkisi varsa, bu kişiler romantik ya da benzer bir ilişki içinde olmamalıdırlar. Bildirilmeyen özel ilişkiler bile soruna yol açabilir. İş yerindeki aile ilişkileri ya da sıkı arkadaşlık ilişkileri sorun yaratabilir; mesela, meslektaş olan akraba ya da arkadaşların bir kişinin istihdam durumuyla ilgili baskı yapması ya da özel veya gizli bilgiler gibi hassas şirket bilgilerinin paylaşılması. Herhangi bir çatışmanın var olmadığından emin olmak ve etkin biçimde yönetilebilir olmasını sağlamak için bu gibi konuları müdürünüzle ya da yerel insan hakları müdürünüzle konuşun. Doğru Yol Şirket; yetki sahibi olmayanların erişimini engellemek ve politikalarıyla uyumu doğrulamak için; tesisler, telefonlar ve bilgisayar sistem ve ekipmanları da dahil olmak üzere işyerini gözlemleyebilir. Çalışanlar, iş yerinde mahremiyet hakkı beklememelidirler. Bununla birlikte tüm çalışanlar, meslektaşlarının mahremiyetine saygı duymalıdırlar. Adil İstihdam IMI Group un başarısı çalışanlarına kabiliyetlerini göstermeleri konusunda adil fırsat tanımasından ve onların gösterdikleri gelişmeyi fark edip ödüllendirmesinden gelir. İşe alım, maaş ve sosyal hak, terfi, eğitim ve işe son verme gibi istihdam kararlarını ırk, ten rengi, ulusal köken, cinsiyet, cinsel tercih, dinsel inanış, engel, medeni durum ya da dikkate alınması uygun olmayan diğer kişilik özelliklere göre değil, yetenek ve işletme ihtiyaçlarına göre alırız. İşletmenizdeki spesifik beklentileri anlamak için şirketinizin adil istihdam ya da ayrımcılık yapmama politikalarını inceleyin.

30 Kişi Gelişimi Yetenek ve kabiliyet gelişimi başarımızda hayati önem taşımaktadır. Meslektaşlarınızı hem kendi yeterliklerini hem de şirketin genel kabiliyetlerini geliştirmeleri için mesleki açıdan gelişme konusunda cesaretlendirin. IMI, çalışanlarının tam potansiyellerine ulaşma yolunda en iyi fırsatlara sahip olmalarını ister. Eğer denetiminiz altında çalışan kişiler varsa, ekibinizin meslekî gelişimini, yapıcı geribildirim ve koçluk yoluyla aktif biçimde teşvik edin ve performanslarının etkin biçimde yönetimini sağlayın. Kendi gelişiminiz konusunda da sorumluluk alın. Yeteneklerinizi genişletmek ve kendiniz ve şirket için en iyi sonucu sağlamak için işletme sınırları nın ötesindeki programlara katılın. Saygıdeğer İşyeri Davranışı Her birimiz bir diğerine saygılı ve sorumlu davrandığında ve beraber çalıştığımızda, eşsiz organizasyonumuzun sunduğu işbirlikçi fırsatların meyvesini toplarız. Etkileşim içinde olduğunuz meslektaşlarınıza ve diğer insanlara her zaman saygılı davranın. Cinsel taciz de dahil olmak üzere asla taciz, aşağılama, tehdit ya da rahatsızlık verici eylem olarak algılanabilecek şekilde davranmayın. Belirli bir davranışın uygunluğundan emin değilseniz müdürünüze, yerel insan kaynakları müdürünüze ya da yerel uyumluluk veya hukuk sorumlusuna danışın. Ayrıca, saygısız davranış olarak algıladığınızı da diğerleriyle kibarca tartışın ki hepimiz bir güven ve saygı kültürünü korumaya devam edebilelim. Çalışan Bilgisi İstihdam faydaları sağlamak ve diğer şirket operasyonlarını kolaylaştırmak için her birimizin şirkete kişisel bilgilerimizi sunması gerekir. İçinde bulunduğumuz, bilginin kolayca aktarıldığı, paylaşıldığı ve kaybolduğu bu devirde, üzerinde çalıştığımız ya da teslim aldığımız çalışanların kişisel bilgilerini dikkatlice kullanarak birbirimizin mahremiyetine saygı duymamız önemlidir. Yetkiniz yoksa bu bilgiyi kullanmayın ya da meslektaşlarınız da dahil olmak üzere kimseyle paylaşmayın. Bazı ülke ve bölgeler bu bilgilerin ülke sınırlarının dışına aktarılması konusunda kısıtlamalar getirmiştir. Tabela Kontrolü Bir iş için gereken meşru şartlar ile ayrımcılık içeren ya da adil olmayan diğer şartları birbirinden ayırt edebilirim? Örneğin, ağır yük kaldırma içeren bir iş sadece erkeklerle sınırlı olabilir mi? Bir iş adayıyla görüşürken hangi soruları sormamam gerektiğini biliyor muyum? Meslektaşlarımla çalışırken ne tip davranışların uygun ya da uygunsuz olduğunu biliyor muyum? Örneğin ne tür şaka ya da sataşmalar uygunsuz olur? Meslektaşlarıma ait bilgileri nasıl kullanmalıyım? Peki onların benimle paylaştığı kişisel bilgilere ne olacak?

31 Hissedarlar Gelişmeye giden yol, hissedarlarımızın kaynaklarımıza yatırdığı sermayeden geçiyor. Bu kaynakları saygı ve özenle kullanmalıyız. Dahası, kişisel çıkarlarımızın iş sorumluluklarımız ve şirketteki görevimizle çakışmasına izin vermeyerek şirkete bağlılığımızı gösteririz. İletişim ve Yatırımcı İlişkileri Hissedarlar, düzenleyiciler, yerel toplumlar ve diğerleri; IMI Group faaliyetleriyle ilgili olarak onlara söylediklerimize güvenirler. Onlarla tutarlı, mantıklı, net ve açık iletişim havası yaratmamız, bize olan güvenlerini korumamız açısından zorunludur. Bu taraflarla olan tüm iletişimlerimiz doğru, adil, zamanında, net, anlaşılır ve uygun olmalıdır. Dış paydaşlarla yalnızca görevlendirilen çalışanlar iletişim kurmalı ve bunu yaparken belirlenen prosedürleri uygulamalıdırlar ki bu iletişimlerin uygun şekilde değerlendirildiğinden emin olalım. IMI hisselerinin değerini etkileyebilecek ya da hassas olabilecek bilgiler hakkında konuşurken özellikle dikkatli olmak gerekir. IMI olarak paydaşlarımızın faaliyetlerimiz hakkında ne düşündüğüne önem veriyoruz; bu nedenle bu geribildirimi teşvik etmek için birçok yol sunuyoruz. Bu yöntemler arasında yüz yüze görüşmeler; şirketin ve bağlı kuruluşlarının web siteleri; yıllık raporlarımız, basın bültenlerimiz ve üçüncü taraf rehberlerindeki iletişim bilgileri bulunur. Bu konu ile ilgili herhangi bir sorunuzu şirket müdürünüze ya da finans direktörünüze yönlendirin. Tüm çalışanlar, halka ifşa edilmemesi ve IMI ın dışına çıkarılmaması gereken bilgilerin korunmasından sorumludur. Şirket Kaynaklarının Kullanımı Müşterilerimize hizmet etmek ve işimizi yürütmek için çok çeşitli kaynaklar gerekir. Tüm bu varlıkları dikkatle kullanmamız ve onlardan en yüksek değeri almayı ve bu varlıkları yanlış kullanım ve kayba karşı korumayı temin etmemiz gerekir. Mülk ve Fonlar Tesisler, ekipmanlar, malzemeler ve ham maddeler dahildir. Bu kaynakları, maliyetleri karşılığında en iyi değeri elde etme gayesiyle alın. Yanlış kullanım, kayıp ve tasfiyeye karşı koruyun. Nakit para, çek ya da diğer finansal kaynaklar gibi şirket fonlarının kullanılmadığında güvenle saklandığından ve mali işlemlerin eksiksiz kayıtlarla desteklendiğinden emin olun. Teknoloji Bilgisayarlar, bilgisayar sistemleri, telefonlar, e-posta ve Internet ya da intranet erişimi dahildir. Bu kaynakları şirket hedeflerine uygun olarak kullanın; şirket teknolojisinin, bilgisayar virüsleri gibi kötü niyetli saldırılara karşı güvende olmasını sağlayın ve bu teknolojileri, yalnızca şirket prosedürlerine uygun olarak elden çıkarın. Bu kaynaklar iş kullanımı için sağlanmış olsa da müdürünüz tarafından onaylandığı; şirkete göz ardı edilebilir ölçüde ücrete mal olduğu; şirket operasyonlarını ve sizin

32 görevinizi engellemediği; asla ayrımcı, taciz içerikli ya da diğer uygunsuz içerik kullanımı içermediği takdirde kısıtlı düzeyde kişisel kullanımına izin vardır. Şirket Bilgisi Gizli, halka açık olmayan ve şirkete ait diğer mülkiyet bilgileri dahildir. Bu bilgileri koruyun, yalnızca bilmesi gerekenlerle paylaşın ve uygun şekilde etiketleyin. Yalnızca kayıt muhafaza prosedürlerine uygun olarak elden çıkarın. Ayrıca diğer kişilerin bizimle paylaştığı bilgileri saygılı bir biçimde ve kendi koydukları kullanım şartlarına göre kullanın. Bir çalışanın gizli bilgiyi koruma yükümlülüğü genellikle kişi, şirketten ayrıldıktan sonra da devam eder. Fikri Mülkiyet Telif hakları, ticari markalar, hizmet markaları ve patentler dahildir. Bu kaynakların koruyucu bildirimler içerdiğinden ve diğer kişilerin de onlara sunduğumuz kullanım kısıtlamalarını anladıklarından emin olunuz. Fikri mülkiyetin farklı bir türünde, her çalışanın şirket dışındaki kişilere izinsiz ifşadan koruması gereken ticaret sırlar yer alır. İç Kontroller IMI; işletmenin etkin olarak yürütüldüğünden emin olmak ve başarımıza gölge düşürebilecek herhangi potansiyel riskleri belirlemek için iç kontrol prosedürlerini sürdürür. IMI olarak finansal ve işle ilgili diğer işlemlerin sonuçlarının uygun şekilde kaydedilmesi ve muhafaza edilmesi konusunda tüm çalışanlarımıza güveniyoruz; Bu önemli işten her birimiz sorumluyuz. Bu yüzden, tüm çalışanların iç kontrol prosedürlerini uygulamaları ve bu kontrolleri yöneten ve değerlendiren diğerlerine destek olmaları hayati önem taşımaktadır.

33 Finansal Yönetim Gelir ve giderleri ayırt etmek ve kaydetmek ile ilgili profesyonel kural ve düzenlemeler için IMI Group Muhasebe Kılavuzuna başvurun. Şirketin tüm finansal işlemleri doğru şekilde kaydettiğinden ve finansal kaynak içeren tüm hesapların tahakkukunu onayladığından emin olun. Gelirlerin ya da diğer mali bilgilerin yanlış rapor edilmesinin istenmesi gibi şüpheli finansal ya da muhasebe ile ilgili uygulamalara ilişkin soru ya da endişelerinizi IMI Group Finans Direktörü ne bildiriniz. Giderler - Olayın içinde yer aldıysanız ya da yapılan harcamaların açıkça Düstura ya da ilgili IMI ya da müşteri ağırlama kılavuz ilkelerine aykırı olması durumunda harcama taleplerini onaylamayın. Kayıt Yönetimi Kurum içi belgelerde veya yönetime yapılan bildirimlerde, bilhassa bu bilginin dış taraflara sunulması olasılığı varsa, her zaman eksiksiz, adil, doğru, zamanında ve anlaşılabilir bilgi verin. IMI Group ya da işletmeniz için uygun kayıt yönetimini, muhafaza politikaları ve prosedürlerini uygulayın. Kurumsal Yönetişim IMI Group genelinde iyi yönetişim uygulamalarının devamını sağlamak için IMI, bir yönetişim programı uygular. Üst düzeyde yönetişim; Yönetim Kurulu, onun başkanı, komiteler ve İcra Kurulu Başkanı nın görev, yetki ve uygulamaları içinde tanımlanır. Kurumsal yönetişim ayrıca dahili olarak onaylanmış iş planları, bütçeler ve aşağıda listelenen malzemeler tarafından da yönetilir. İşletme birimi, kurumsal liderlik kadrosu ve tüm çalışanlar; iş yükümlülükleriyle ilgili iç malzemeleri bilmeli ve bunlara uygun davranmalıdır. Bu malzemelerden bazıları: IMI Group Muhasebe ve İç Kontrol Kılavuzu Sigorta Kılavuzu Maliye Kılavuzu Vergi Kılavuzu Hisse Senedi Ticari için Model Düstur Ağırlama Kılavuz İlkeleri Yetkinin Faaliyetsel Sınırları Doğru Yol IMI ve meslektaşlarımız size ürettiğiniz ve bildirdiğiniz sonuçlarda hesap sorulabilir olduğunuz konusunda güvenirler. Bu güveni gösterecek sorumluluk sahibi eylemlerde bulunun. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetler sağlamak için kaynaklarımızı etkin bir şekilde yönetmemize yardım edin.

İş Yeri Hakları Politikası

İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası Çalışanlarımızla olan ilişkilerimize değer veririz. İşimizin başarısı, küresel işletmemizdeki her bir çalışana bağlıdır. İş yerinde insan haklarının

Detaylı

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir.

Bilmek Bizler uzmanız. Müşterilerimizi, şirketlerini, adaylarımızı ve işimizi biliriz. Bizim işimizde detaylar çoğu zaman çok önemlidir. Randstad Group İlkesi Başlık Business Principles (Randstad iş ilkeleri) Yürürlük Tarihi 27-11 -2009 Birim Grup Hukuk Belge No BP_version1_27112009 Randstad, çalışma dünyasını şekillendirmek isteyen bir

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI

İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI İŞ ORTAĞI DAVRANIŞ KURALLARI LORD Corporation ( LORD ) kendini dürüstlük ve yüksek etik standartları ile iş yapmaya adamıştır. Ayrıca, işimiz için geçerli tüm kanun ve yönetmeliklere uyma konusunda kararlıyız.

Detaylı

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak:

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak: İş Etiği Kodu Doğruluk ve dürüstlük, Coca-Cola İçecek A.Ş.'nin ( CCI veya Şirket ) sürdürülebilir ticari başarısının ve güçlü itibarının temelini oluşturmaktadır. Her ikisi de temel önem taşıyan doğruluk

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Yolsuzlukla Mücadele Politikası (12 Ocak 2014 tarih ve 1/2014 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Aralık, 2018 Rev. 03

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Aralık, 2018 Rev. 03 TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI Aralık, 2018 Rev. 03 BÜTÜNLÜK Müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, idari ve denetim yetkililerine, rakiplerimize ve topluma karşı davranışımız

Detaylı

ETİK KURALLARI REHBERİ

ETİK KURALLARI REHBERİ ETİK KURALLARI REHBERİ Anıl Etiği Kuralları MÜKEMMELLİK Söz verdiğimiz şekilde müşterilerimize olan görevlerimizi yerine getirmek ve beklenenin ötesinde değer katmak. Yeni fikirler üretme, sürekli öğrenme

Detaylı

Compass Group Ahlak Kuralları

Compass Group Ahlak Kuralları Compass Group Yayın 1.2 Compass Group & BM Küresel Sözleşme Alanımızda dünya lideri olarak, temin ettiğimiz hizmetlerin kalitesi için ve işimizi profesyonel ve etik şekilde yapmamız amacıyla çok yüksek

Detaylı

Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları

Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları Quintiles tedarikçiler için davranış kuralları 2 Quintiles, sürdürülebilir iş uygulamalarına bağlıdır. Uluslararası olarak kabul gören standartlara dayanan bu Tedarikçiler için Davranış Kuralları ( Kurallar

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited İnsan Hakları Politikası (22 Şubat 2013 tarih ve 2/2013 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısında onaylandığı şekilde) Revizyon 1 (20 Şubat 2015 tarih ve 2/2015 No'lu

Detaylı

Nisan 2011. Tedarikçi Davranı Kuralları

Nisan 2011. Tedarikçi Davranı Kuralları Nisan 2011 Tedarikçi Davranı Kuralları Group_SupplierCodeofConduct_April2011_TUR.doc 1 GİRİŞ Sodexo için işlerin yürütülmesinde yüksek etik kuralları çok önemlidir. Bu sebepten dolayı ilişkide olduğumuz

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI BÜTÜNLÜK Müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, idari ve denetim yetkililerine, rakiplerimize ve topluma karşı davranışımız hatasız bir bütündür.

Detaylı

Plus500 Ltd. Gizlilik Politikası

Plus500 Ltd. Gizlilik Politikası Plus500 Ltd Gizlilik Politikası Gizlilik Politikası Plus500 Gizlilik Beyanı Müşterilerimizin ve web sitemizdeki ziyaretçilerin kişisel ve mali bilgilerinin gizliliği ve korunması en büyük önceliğimizdir.

Detaylı

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ LEASEPLAN ÇALIŞANI OLARAK SORUMLULUKLARIMIZ

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ LEASEPLAN ÇALIŞANI OLARAK SORUMLULUKLARIMIZ DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ İş yönetimi Değerlerimiz Yönetmelik Genel İlkeleri DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ LEASEPLAN ÇALIŞANI OLARAK SORUMLULUKLARIMIZ Müşterilerimiz, Tedarikçilerimiz ve İş Ortaklarımız Dünyadaki

Detaylı

Üçüncü Taraf Aracılar için Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde Uyum ve İş Bütünlüğü

Üçüncü Taraf Aracılar için Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde Uyum ve İş Bütünlüğü Üçüncü Taraf Aracılar için Uluslararası Sağlık Hizmetlerinde Uyum ve İş Bütünlüğü Tüm Yasalara ve Johnson & Johnson Politikalarına Uyma Yükümlülüğünüz Johnson & Johnson Şirketleri ve bu şirketler adına

Detaylı

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact)

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ETİK KURALLAR VE KURUMSAL SORUMLULUK Doğuş Otomotiv Etik Kuralları, imzalamış olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact), kurumsal sosyal sorumluluk politikaları ve şirket

Detaylı

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ

İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ 1- ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ Oylum Sınai Yatırımlar A.Ş. ( Oylum ), işlerini dürüstlük ve doğruluk çerçevesinde yürütür. Mal ve hizmet aldığı firmaları iş ortağı olarak

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI SAF GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç: Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı SAF GYO A.Ş nin ( Şirket ) faaliyet gösterdiği sektörde

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI F-839-R00

DAVRANIŞ KURALLARI F-839-R00 DAVRANIŞ KURALLARI 1 İÇİNDEKİLER TEMEL PRENSİPLER VE SORUMLULUKLAR 3 ŞÜPHE DUYULAN HALLER 3 PAZAR VE REKABET 4 Rakiplere yönelik tavır Reklam BİLGİLERİN GİZLİLİĞİ 4 Fikri mülklerin korunması Verilerin

Detaylı

İş ve İnsan Hakları politikası. 1 Giriş 2 Taahhüt 3 Uygulama 4 Yönetişim

İş ve İnsan Hakları politikası. 1 Giriş 2 Taahhüt 3 Uygulama 4 Yönetişim İş ve İnsan Hakları politikası 1 Giriş 2 Taahhüt 3 Uygulama 4 Yönetişim BP 2013 İş ve İ nsan Hakları Politikası 1. Giriş Dünyaya enerji sağlayan bir kurumuz; temel enerji kaynaklarını bulur, geliştirir

Detaylı

Smith & Nephew Davranış Kuralları ve İş İlkeleri konusunda Üçüncü Taraf Kılavuzu

Smith & Nephew Davranış Kuralları ve İş İlkeleri konusunda Üçüncü Taraf Kılavuzu Smith & Nephew Davranış Kuralları ve İş İlkeleri konusunda Üçüncü Taraf Kılavuzu T 44 (0) 207 401 76461 5 Adam Street F 44 (0) 207 960 2350 London WC2N 6LA England CEO nun Mesajı 150 yılı aşkın süredir,

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK EL KİTABI

SOSYAL SORUMLULUK EL KİTABI SOSYAL SORUMLULUK EL KİTABI Onaylayan : Formplast Yönetim Kurulu Onay Tarihi : 04.05.2017 Sayfa 1 / 5 Sosyal Sorumluluk Politikamız Bu politika Formplast ın, kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerimizi ve

Detaylı

Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika

Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika Yürürlük Tarihi: Eylül 2015 Revizyon Tarihi: Ekim 2018 İç ve dış kullanım içindir. İçindekiler Bu Politika kimler için geçerlidir?... 3 Endişeler nasıl ortaya

Detaylı

Başarıya Bağlılık Taahhüdü

Başarıya Bağlılık Taahhüdü Başarıya Bağlılık Taahhüdü İyi İş uygulamaları Lider olan BENİMLE başlar. QuestNet TM Bağımsız Temsilcisi olarak QNet ile olan görüşmelerimde dürüst ve adil olacak; tüm profesyonel etkinliklerimi, kendi

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1 RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Nadir Metal Rafineri San. Ve Tic. A.Ş. nin

Detaylı

SHELL GENEL İŞ İLKELERİ

SHELL GENEL İŞ İLKELERİ SHELL GENEL İŞ İLKELERİ Shell Genel İş İlkeleri, Shel Grubu nu* meydana getiren Shell şirketlerinin işlerini nasıl yürüteceklerini belirler. * Royal Dutch Shell plc ve onun doğrudan ya da dolaylı olarak

Detaylı

Bilgi Uçurma Politikası

Bilgi Uçurma Politikası Bilgi Uçurma Politikası Naspers, işletme faaliyetlerinin doğruluğuna büyük önem vermektedir. Bu nedenle Naspers, Naspers'in veya onun herhangi bir Çalışanının Uygunsuz Davranışta bulunduğuna inanmak için

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TİCARİ UYGULAMA İLKELERİ

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TİCARİ UYGULAMA İLKELERİ DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TİCARİ UYGULAMA İLKELERİ MAGNA INTERNATIONAL INC. TİCARİ UYGULAMA İLKELERİ Magna nın taahhütlerini yerine getirirken dürüst ve doğru bir şekilde hareket etmeliyiz. Magna,

Detaylı

CODE DE CONDUITE DU GROUPE GROUPAMA GROUPAMA GRUBU ETİK ŞARTLARI

CODE DE CONDUITE DU GROUPE GROUPAMA GROUPAMA GRUBU ETİK ŞARTLARI CODE DE CONDUITE DU GROUPE GROUPAMA GROUPAMA GRUBU ETİK ŞARTLARI 1 ÖZET GENEL MÜDÜR MESAJI 03 GRUBUN DEĞER VE TAAHHÜTLERİ 04-05 Çalışanlar, üyeler, müşteriler ve iş ortaklarına karşı taahhütler Değerler

Detaylı

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI

ETİK DAVRANIŞ KURALLARI EGE KİMYA SAN.VE TİC.A.Ş ETİK DAVRANIŞ KURALLARI Tüm çalışanlarımızdan, şirketimizin kültür bütünlüğünü sağlayacak tavır ve davranışlar sergilemeleri, EGE KİMYA nın saygınlığını ve kurumsal yapısının güvenilirliğini

Detaylı

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası : 1/ 5 1. Amaç Bu politikanın amacı rüşvetçilik ve yolsuzluk karşıtı politikaları ve davranışları tanımlanmak, rüşvetçilik ve yolsuzluk durumlarında Kuralkan ın bulunduğu konumu belirlemek ve bu mücadelede

Detaylı

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi Sorular/Cevaplar 1) L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesinin kapsamı nedir? Aşağıdaki 2. soruda belirtilen koşullara tabi olarak L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesi, aşağıdaki alanlarla ilgili ciddi bir ihlal hakkında

Detaylı

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ

DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ LEASEPLAN ÇALIŞANI OLARAK SORUMLULUKLARIMIZ 05.06.2015 DAVRANIŞ YÖNETMELİĞİMİZ 1. İş yönetimi 2. Değerlerimiz 3. Yönetmelik Genel İlkeleri 4. Müşterilerimiz, Tedarikçilerimiz ve

Detaylı

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOK.NO YAYIN TARİHİ : EEK.02 :02.11.2015 EFES HAVLU TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. ANKARA ASF.ÜZERİ 26. KM. CUMHURİYET MAH.NO.31 HONAZ-DENİZLİ TELEFON: 0.258.814 50

Detaylı

Etik ve Bütünlük. Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz

Etik ve Bütünlük. Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz Etik ve Bütünlük Uyumluluk Üçüncü şahıslar için kılavuz i Üçüncü şahıslar ifadesiyle Syngenta veya bizim adımıza ürün veya hizmet tedarik eden kişileri ya da şirketleri kastetmekteyiz. ii Kamu görevlisi

Detaylı

Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı

Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı Canan Ercan Çelik TEİD, Yönetim Kurulu Üyesi Borusan Holding Kurumsal Fonksiyonlar Başkanı Misyon: Evrensel Etik İlkelerin Türkiye de toplumun her kesiminde benimsenmesi ve uygulanmasına önderlik etmek

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited. Tedarikçi Davranış Kuralları

Indorama Ventures Public Company Limited. Tedarikçi Davranış Kuralları Indorama Ventures Public Company Limited Tedarikçi Davranış Kuralları Tedarikçi Davranış Kuralları Indorama Girişim Halka Açık Limited Şirketi ve bağlı şirketleri / ortakları (topluca Şirket olarak anılacaktır),

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

Davranış Kuralları Değerlerimiz ve Standartlarımız. Başarımızın Temeli. Versiyon IV

Davranış Kuralları Değerlerimiz ve Standartlarımız. Başarımızın Temeli. Versiyon IV Davranış Kuralları Değerlerimiz ve Standartlarımız Başarımızın Temeli Versiyon IV Şirketimiz Başlangıçtan beri, MSD'nin öyküsüne kılavuzluk eden şey, doğru olanı yapma inancı olmuştur. George Merck, 1950

Detaylı

ICF Etik Kuralları. Müşteri: Müşteri / Koçluk Alan koçluk hizmeti verilen kişidir.

ICF Etik Kuralları. Müşteri: Müşteri / Koçluk Alan koçluk hizmeti verilen kişidir. ICF Etik Kuralları Önsöz ICF, koçlukta mükemmelliğin korunması ve teşvik edilmesinde kararlıdır. Bu nedenle, ICF tüm üyeleri ve unvanlı koçlarından (koçlar, mentor koçlar, koç süpervizörleri, koçluk eğitmenleri

Detaylı

ERICSSON Davranış Kuralları

ERICSSON Davranış Kuralları ERICSSON Davranış Kuralları Amaç Bu Davranış Kurallarının amacı insan haklarını korumak ve adil istihdam koşullarını, güvenli çalışma koşullarını, çevresel konuların sorumlu yönetimini ve yüksek etik standartları

Detaylı

Faaliyet gösterdiğimiz tüm işletmelerimizde ve icraatlerimizde ana odak noktası olarak sürdürülebilirlik ile sürekli iyileştirme için çalışıyoruz.

Faaliyet gösterdiğimiz tüm işletmelerimizde ve icraatlerimizde ana odak noktası olarak sürdürülebilirlik ile sürekli iyileştirme için çalışıyoruz. ELECTROLUX TEDARİKÇİ İŞYERİ STANDARDI Bu belgenin orijinal İngilizce Tedarikçi İşyeri Standardının çevirisi olduğunu unutmayın. Bu çeviri yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Uyuşmazlık olması durumunda İngilizce

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. nin (Banka) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk yönetim yapısına

Detaylı

ETİK KURALLAR EL KİTABI

ETİK KURALLAR EL KİTABI ETİK KURALLAR EL KİTABI Onaylayan : Formplast Yönetim Kurulu Onay Tarihi : 04.05.2017 Sayfa 1 / 5 - İş Etiği El Kitabı, Çalışanların şirket etik kurallarına uygun hareket etmelerinde yön göstermek, şirketin

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

CODE OF CONDUCT. Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin

CODE OF CONDUCT. Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin CODE OF CONDUCT Tedarikçiler ve İş Ortakları İçin Versiyon: 2.0 Geçerlilik başlangıç tarihi: 01 Ocak 2015 İletişim: MAN SE, Compliance Awareness & Prevention, Oskar-Schlemmer-Straße 19-21, 80807 München

Detaylı

ÇALIŞAN ETİK KURALLARI

ÇALIŞAN ETİK KURALLARI DÖKSAN BASINÇLI DÖKÜM VE MAK. SAN. TİC. LTD. ŞTİ ÇALIŞAN ETİK KURALLARI NOT: Bu el kitabı Döksan Basınçlı Döküm çalışanlarının bilmesi gereken önemli politikaları, standartları ve kuralları içermektedir.

Detaylı

Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası

Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası Yapı Kredi Finansal Kiralama A. O. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O. nın ( Şirket ) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk

Detaylı

DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI. Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics

DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI. Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics DACHSER DAVRANIŞ KURALLARI Dachser Corporate Compliance Integrity in Logistics DACHSER Davranış Kuralları 1. Giriş Dachser de tüm davranışların temeli ulusal ve uluslararası düzeyde yasal olarak bağlayıcı

Detaylı

Distribütör İş Etiği Kuralları

Distribütör İş Etiği Kuralları Distribütör İş Etiği Kuralları Giriş Parker Hannifin Distribütör İş Etiği Kuralları (Kurallar), Parker distribütörleri için yasalarla ve kabul edilebilir mesleki ahlak kurallarıyla uyumluluğa ilişkin minimum

Detaylı

Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler

Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler Vizyon, Misyon, Strateji, Değerler Vizyonumuz Müşterilerin ürünlerini ve çevrelerini korumak ve güzelleştirmek için güvendikleri, yüksek kalitede, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleri tutarlı şekilde

Detaylı

Etik İlkeleri. Giriş. İş İlkeleri

Etik İlkeleri. Giriş. İş İlkeleri Giriş Etik İlkeleri Bu ilkelerde SIG'ye yapılan her türlü referans ATC ve ATCI'yı da içerir. SIG plc bir dizi temel ilkeye sahiptir ve inandığı değerleri korumanın önemli olduğunu düşünmektedir. Çalışanlarının,

Detaylı

Sigortacılık Etik İlkeleri

Sigortacılık Etik İlkeleri Sigortacılık Etik İlkeleri ETİK İLKELERİN AMACI Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Sigortacılık Etik İlkelerinin amacı; sigorta ve reasürans şirketlerinin, müşterileri, çalışanları, aracıları,

Detaylı

İleriye doğru açık bir yol

İleriye doğru açık bir yol Broşür İleriye doğru açık bir yol Bir HP PartnerOne İş Ortağı ile çalışmanın avantajlarını keşfedin HP portföyünün eşsiz zenginliği, yetkili HP PartnerOne İş Ortağı nın becerileriyle birlikte size piyasada

Detaylı

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir:

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir: İhbar Politikası İHBAR POLİTİKASI 1. Genel bakış Amcor, etik uygulamalarda en yüksek standartlarla, dürüst ilişkileri ve görevi kötüye kullanma olay veya iddialarını iyi niyetle ihbar eden kişileri korumayı

Detaylı

İÇİNDEKİLER II. ÇALIŞAN ETİK KURALLARI İHLALİNİN ÇÖZÜM YOLLARI

İÇİNDEKİLER II. ÇALIŞAN ETİK KURALLARI İHLALİNİN ÇÖZÜM YOLLARI İÇİNDEKİLER I. PETKİM ÇALIŞAN ETİK KURALLARI A. Doğruluk, Dürüstlük B. Gizlilik C. Kişisel Fayda Sağlamama D. Sorumluluklarım 1. Yasal Sorumluluklarım 2. Müşterilerimize Karşı Sorumluluklarım 3. Çalışma

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI AKBANK T.A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının (Politika) amacı AKBANK T.A.Ş nin ( Banka ) faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde geçerli rüşvet

Detaylı

İş İlkeleri Bildirgesi

İş İlkeleri Bildirgesi İş İlkeleri Bildirgesi BANKA YATIRIMLAR HAYAT SİGORTASI BİREYSEL EMEKLİLİK ING Grup (ING) global bir finansal hizmetler kuruluşudur. Misyonumuz müşterilerimize finansal geleceklerini yönetmeleri amacı

Detaylı

SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI

SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKASI Bu politika prosedürü ile Mioro Hediyelik Eşya San.ve Tic. A.Ş., kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerimizin,topluluğumuz için önemini ve önceliğini vurgular. Mioro A.Ş. sahip

Detaylı

DACHSER İş Davranış Kuralları

DACHSER İş Davranış Kuralları DACHSER İş Davranış Kuralları 1. Önsöz DACHSER'deki tüm faaliyetlerin temeli gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde bağlayıcı olan düzenlemelere uymamızın yanı sıra kendi isteğimiz ile taahhüt etmiş

Detaylı

ÇİMTAȘ ETİK DAVRANIȘ KURALLARI

ÇİMTAȘ ETİK DAVRANIȘ KURALLARI Çimtaș Etik Davranıș Kuralları; Çimtaș ın Vizyon, Misyon, Değer ve Stratejileri ile uyumlu kurumsal uygulama prensipleri ile bireysel davranıș kurallarını tanımlamak ve Çimtaș ın müșterileri, tedarikçileri

Detaylı

( ( ( ( ( ( Müşteri Odaklılık

( ( ( ( ( ( Müşteri Odaklılık Tesis yönetim hizmetleri, ülkemizin gelecek dönemde daha da önem vereceği bir dışarıdan temin kalemi olacaktır. Sektörde olan bizler, deneyimimizle bu sektöre değer katmaya devam edeceğiz. HAKKIMIZDA Tüm

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-4

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-4 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-4 Öğretmenlik Meslek Etiği İlkeleri-1 Öğretmenlik mesleğinin ulusal ve uluslararası alanda belirlenmiş etik ilkeleri şu başlıklar altında toplanılabilir (Aydın; 2003, 60)

Detaylı

Tepe Güvenlik. İş Etiği Kılavuzu

Tepe Güvenlik. İş Etiği Kılavuzu Tepe Güvenlik İş Etiği Kılavuzu Önsöz Tepe Güvenlik A.Ş. bu kılavuzda, günümüz profesyonel iş dünyasında benimsenmiş ve serbest rekabet düzeninin yürütülmesi bakımından kılavuz niteliğinde olan, kişiler

Detaylı

DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI DOĞAN GRUBU RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politika, Doğan Grubu nun rüşvet ve yolsuzluk konusundaki yaklaşımının açık bir şekilde belirtilmesini amaçlamaktır. Doğan Grubu

Detaylı

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır.

(3) Ray Sigorta A.Ş. bünyesinde, her seviyede sürdürülen, iç ve dış seçme ve yerleştirme uygulamaları bu yönetmelik kapsamındadır. Amaç ve Kapsam MADDE 1 - (1) Ray Sigorta A.Ş. temel değerlerini; Biz Aileyiz, Dürüstüz, Etik değerlere saygılıyız, Adiliz, Şeffaf ve Paylaşımcıyız, Birlikte güçlüyüz, Yaratıcı ve Üretkeniz, İnsana değer

Detaylı

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası Politika ve Prosedürler Onaylayan: Grup CEO su Bölüm: Grup Şirket Sekreterliği İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Amaç... 3 3. Kapsam... 3 4. Politika... 3 5. Sorumluluk... 5 6. İhbar Hattı İletişim Bilgileri...

Detaylı

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Haziran 2013'te revize edilmiştir.

TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI. Haziran 2013'te revize edilmiştir. Elektronik sürüm, şu adreste bulunmaktadır: www.danaher.com/suppliers Supplier Code of Conduct (Tedarikçi Davranış Kuralları) bağlantısına tıklayın. TEDARİKÇİ DAVRANIŞ KURALLARI Haziran 2013'te revize

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK

ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK Magna Internatinal Inc. 1 ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK Magna çalışanları, Magna nın en iyi çıkarına göre hareket etmekle görevlidir.

Detaylı

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE İLKELERİ

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE İLKELERİ İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE İLKELERİ Ekim 2014 İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE İLKELERİ 1.0 Amaç ve Arka Plan Bilgileri Bu İlkeler, BİLGİ nin faaliyetlerinde rüşvet

Detaylı

Medicover Tedarikçi Etik Davranış Kuralları

Medicover Tedarikçi Etik Davranış Kuralları Medicover Tedarikçi Etik Davranış Kuralları İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Bu Medicover Tedarikçi Etik Davranış Kurallarının Amacı... 3 3 Medicover in tedarikçileri ile ilişkileri... 3 3.1 İşçi ve insan hakları...

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

Daimler grubunda sosyal sorumluluk ile ilkeler. Daimler sosyal sorumluluğunun bilincinde olup Küresel Anlaşma (Global Compact) için baz

Daimler grubunda sosyal sorumluluk ile ilkeler. Daimler sosyal sorumluluğunun bilincinde olup Küresel Anlaşma (Global Compact) için baz 2 Daimler grubunda sosyal sorumluluk ile ilkeler Giriş Daimler sosyal sorumluluğunun bilincinde olup Küresel Anlaşma (Global Compact) için baz oluşturan 10 ilkeye bağlıdır. Bu ortak hedeflerin gerçekleştirilmesi

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI Bu politika, çalışanların ve yetkililer, yöneticiler, danışmanlar ve vekiller dâhil olmak üzere, Magna adına

Detaylı

BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1

BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1 BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1 I. Giriş Bu belge kapsamında "Üreticiler", BSCI Katılımcısı nın tedarik zincirinde ürün (yiyecek olan ya da olmayan)

Detaylı

BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ

BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ BALKAN KALIP ve OTOMOTİV SAN. TİC. LTD. ŞTİ. İŞ ETİĞİ KURALLARIMIZ VE ETİK KODLARIMIZ Yukarıdaki sorulara olumlu yanıt verilemiyorsa rehberlik alana kadar karar alınmamalı ve eylemde bulunulmamalıdır.

Detaylı

DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI DOĞAN GRUBU İNSAN KAYNAKLARI POLİTİKASI Sayfa : 1/7 1. AMAÇ Bu politikanın amacı Doğan Grubu olarak tüm şirketlerimizde İnsan Kaynakları yönetiminde uyguladığımız değerleri açıklamaktır. 2. KAPSAM Doğan

Detaylı

VOTORANTIM CIMENTOS UYUMLULUK PROGRAMI

VOTORANTIM CIMENTOS UYUMLULUK PROGRAMI Yasalara ve düzenlemelere uymak sadece sizin için değil, herkes için iyidir. Değerli meslektaşlarımız, Votorantim Cimentos Uyumluluk programı ile ilgili bu dokümanı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Detaylı

GİRİŞ. Novo Nordisk Way, kim olduğumuzu, nereye ulaşmak istediğimizi ve şirketimizi oluşturan değerleri açıklamaktadır.

GİRİŞ. Novo Nordisk Way, kim olduğumuzu, nereye ulaşmak istediğimizi ve şirketimizi oluşturan değerleri açıklamaktadır. GİRİŞ Novo Nordisk Way, kim olduğumuzu, nereye ulaşmak istediğimizi ve şirketimizi oluşturan değerleri açıklamaktadır. Novo Nordisk Way in kökleri şirketimizin kurulduğu 1920 lere dayanmaktadır. O zamanlarda

Detaylı

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır?

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? 1 Giriş Kurumumuz ISO 9001 Standardı na uyum sağlanması, Ülkeler arası sınırların ortadan kalkmakta olduğu günümüz dünyasında eğitimde rekabet gücümüzün artmasını

Detaylı

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Kurumsal Yönetim Politikası (29 Eylül 2009 tarih ve 1/2009 No'lu Yönetim Kurulu Toplantısı tarafından onaylandığı şekilde) Başkandan mesaj Indorama Ventures Public

Detaylı

Street Smart Marketing

Street Smart Marketing Tek bir hedef için tasarlanmış kamu hizmeti şirket programları. Başarı. Street Smart Marketing Müşterilerinizi cezbeden pazarlama kampanyaları 30 yıllık deneyim Tasarlarız. Yakalarız. İlerleriz. 1.4 milyon

Detaylı

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası 1 1. Amaç ve Uygulama Kapsamı 1.1 Amaç Bu politikanın amacı, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. nin (TOFAŞ) rüşvet ve yolsuzlukla

Detaylı

MÜDEK. Etik Kurallar

MÜDEK. Etik Kurallar ETİK KURALLAR MÜDEK Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği ARI Teknokent ARI 2 Binası A Blok 7. Kat İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Maslak 34469 İstanbul Tel: (212) 276-7560/731 Faks:

Detaylı

Lojistik ve Depolama Çözümleri

Lojistik ve Depolama Çözümleri Lojistik ve Depolama Çözümleri Hakkımızda MLA Logistics olarak sektörümüzde ki tecrübelerimizin bize kattığı duyarlılığı her alanda korumayı amaç edinmiş yapımız ve siz değerli müşterilerimizle uzun soluklu

Detaylı

Ürün ve hizmet başvurularını işleme alma, ödeme ve işlemler gerçekleştirme, talimatları ya da talepleri tamamlama

Ürün ve hizmet başvurularını işleme alma, ödeme ve işlemler gerçekleştirme, talimatları ya da talepleri tamamlama Gizlilik Politikası Bu Gizlilik Politikası, Standard Chartered Grup un ( SCB, biz veya bizim ) herhangi bir üyesi tarafından Kişisel Verilerin toplanması, kullanılması ve ifşa edilmesi hakkındadır. Kişisel

Detaylı

- Davranış Kodu'nun Yönelik Olduğu Kişiler Şirket'in faaliyet gösterdiği ülkelerde geçerli olan kanun ve yönetmeliklere uymayı taahhüt eder.

- Davranış Kodu'nun Yönelik Olduğu Kişiler Şirket'in faaliyet gösterdiği ülkelerde geçerli olan kanun ve yönetmeliklere uymayı taahhüt eder. Davranış Kodu Davranış Kodu Bu belge genel anlamda yasa dışı eylemleri destekleyen durumları ve özellikle 231/2001 1 sayılı Yasal Karar altında yer alan suçları önlemek için Pirelli Grubu'nun Yöneticileri,

Detaylı

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri 1. Müşterimizin hizmetindeyiz! 2. Yenilikçi bir kültüre sahibiz ve gelecek için fikirlerimiz var 3. EGO nun en değerli varlığı biz çalışanlarıyız 4. Tüm iş faaliyetlerimizde

Detaylı

Güvene dayalı felsefemiz dünyanın her

Güvene dayalı felsefemiz dünyanın her En çok satılan kitapların yazarı Robert Levering tarafından 1992 yılında ABD de kurulmuştur 25 yıldır dünya çapındaki en iyi işyerlerini analiz ve tespit etmekteyiz. 25 yıllık araştırma ve milyonu aşkın

Detaylı

MTMD STRATEJİK HEDEFLER VE EYLEMLER 2014 MAYIS.2014 İZMİR

MTMD STRATEJİK HEDEFLER VE EYLEMLER 2014 MAYIS.2014 İZMİR MTMD STRATEJİK HEDEFLER VE EYLEMLER MAYIS. STRATEJİK HEDEFLER ÇALIŞTAYI NEDEN BURDAYIZ? AMACIMIZ, DERNEĞİN AMAÇLARINA ULAŞMASI İÇİN UZUN VADELİ, ORGANİZE, PLANLI VE ORTAK DAVRANIŞLARLA SİSTEMATİK BİR GÜÇ

Detaylı

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin!

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin! YAKLAŞIMIMIZ Kuter, yıllardır dünyanın her tarafında şirketlere, özellikle yeni iş kurulumu, iş geliştirme, kurumsallaşma ve aile anayasaları alanlarında güç veren ve her aşamalarında onlara gerekli tüm

Detaylı

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. RÜŞVET VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE POLİTİKASI YÜNSA YÜNLÜ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 1 1. Amaç Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikasının ( Politika ) amacı Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin Yünsa da da

Detaylı

Colgate-Palmolive Şirketi. Tedarikçi Davranış Kuralları

Colgate-Palmolive Şirketi. Tedarikçi Davranış Kuralları Colgate-Palmolive Şirketi Tedarikçi Davranış Kuralları Değerli Colgate Tedarikçimiz, Zaman içinde Colgate-Palmolive Şirketi etik ticari uygulamaları ve yüksek düzeyde dürüstlük ilkelerini kullanan saygı

Detaylı