GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11"

Transkript

1 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ IV. TÜRK YE EKONOM S V. TÜRK YE KONUT SEKTÖRÜ VI. TÜRK YE T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ VII. TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ F NANSAL GÖSTERGELER VIII. TÜRK YE NfiAAT SEKTÖRÜ IX. TÜRK YE F NANSAL GÖSTERGELER... 31

2 02 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Raporu Birinci Çeyrek 2012, Ekonomi ve Strateji Dan flmanl k Hizmetleri taraf ndan ba ms z olarak haz rlanm flt r. Çal flmada ulusal ve uluslararas resmi ve özel kurumlar n verileri ile bu verilere dayal analiz ve de erlendirmeler yer almakta olup, haz rlayan kurumun görüfllerini yans tmaktad r.

3 Baflkan n Mesaj TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 03 Ifl k Gökkaya GYODER Yönetim Kurulu Baflkan Türkiye inflaat sektörü yüzde 2.8 oran nda büyüdü 2012 yılı ilk çeyrek döneminde Türkiye ekonomisinde büyüme, alınan önlemlere ba lı olarak önemli ölçüde yavafllamıfltır. Ekonomiyi so utma önlemlerinin yılın ilk çeyre inde etkili oldu u görülmektedir. Büyümede yavafllama hemen tüm alt sektörlere ve genele yaygınlaflmıfltır. Yıl genelinde büyümede yüzde 4.0 hedefine ulaflılması için geri kalan dönemde daha hareketli bir ekonomiye ihtiyaç olacaktır. Dünya ekonomisinde de büyüme yavafllamaktadır. Avrupa Birli i nde durgunlu a ve ABD de büyümenin beklentilerin altında kalmasına Çin gibi geliflen ülkelerin büyüme performansında görülen yavafllama eklenmektedir. Küresel yavafllama küresel gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkilemektedir. Türkiye de inflaat sektörü ilk çeyrekte önemli ölçüde yavafllamıfltır. Bu yavafllamada daha çok kamu sektörü inflaat harcamalarındaki dura anlık belirleyici olmufltur. Talep tarafındaki sınırlanma inflaat yatırımları ifltahını sınırlamaktadır. Konut sektöründe yılın ilk çeyre ine iliflkin alınan yapı ruhsatı, satıfllar ve kullanılan kredi göstergeleri yavafllamayı göstermektedir. Sıkılafltırma politikasının etkileri konut sektöründeki faaliyetleri de yavafllatmıfltır. Ticari gayrimenkul sektöründe ise ekonomideki yavafllamaya ra men ofis, AVM ve otel yatırımlarının ve yeni arzların devam etti i ve kiralama talebi ile doluluk oranlarında sıkıntı yaflanmadı ı görülmektedir. Yılın ikinci çeyrek döneminde de ilk çeyrek döneme benzer bir yavafllama hissedilmektedir yılının geri kalanı için küresel iyileflme ile Merkez Bankası nın sıkılafltırma politikalarının fliddeti ve olası gevfleme hamleleri belirleyici olacaktır.

4 04 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER... Küresel büyümede yavafllama eni yıl ile birlikte geliflmifl ve geliflen ülkelerde ekonomik büyüme yavafllamaktadır. ABD de ekonomik toparlanma beklentilerin altında kalırken, Avrupa Birli i ve Euro bölgesi yeni yılda resesyon içinde bulunmaktadır. Geliflen ülkelerde de baflta Çin olmak üzere ekonomik büyüme hızları yavafllamaktadır. Avrupa Birli i ndeki durgunluk yeni yılda di er ülkelerin de büyüme performanslarını olumsuz etkilemeye bafllamıfltır. Küresel büyüme konusunda belirleyici Avrupa Birli i nin alaca ı önlemler ve borç sorununda sa layaca ı ilerleme olacaktır. Bu konuda Haziran ayı sonunda alınan kararlar ümit vericidir. Buna ra men yılın ikinci yarısında göreceli daha yavafl küresel büyüme sürecektir. ABD de toparlanma AB de küçülme e ilimi BD ve AB de ekonomik geliflmeler ile inflaat, konut ve ticari gayrimenkul sektörleri karflılıklı olarak birbirinin etkilemeyi sürdürmektedir. ABD ekonomisinde kalıcı toparlanma için gözetilen inflaat sektörü faaliyetlerinde zayıf bir iyileflme görülmektedir. Aynı flekilde konut sektöründe konut satıflları ve konut fiyatlarında sınırlı artıfl yaflanmaktadır. Ticari gayrimenkul sektöründe ise dura anlık sürmektedir. AB de ise inflaat harcamaları geçen yılki toparlanmanın ardından yeni yıl ile birlikte yeniden küçülme sürecine girmifltir. Geliflen ülkelerde ise inflaat ve gayrimenkul sektörlerinde büyüme hızları göreceli olarak yavafllamaktadır. Geçen yılki ekonomiyi so utma önlemleri etkisini göstermektedir. Küresel ölçekte toparlanma kademeli olacak ve zamana yayılacaktır.

5 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 05 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER... Ekonomik büyüme yavafllad ürkiye ekonomisi yılın ilk çeyrek döneminde yüzde 3.2 büyüme göstermifltir. Ekonomik büyüme önemli ölçüde yavafllamıfltır. Ekonomiyi so utma önlemleri yeni yılda etkili olmaktadır. Büyümedeki yavafllama hemen tüm sektörlere yayılmıfltır. Ekonomideki yavafllamanın temel nedeni Merkez Bankası nın uyguladı ı sıkılafltırıcı para politikasıdır. Yılın ilk yarısında daha yüksek faiz oranları ve daha düflük likidite yavafllamada belirleyici olmufltur. Ekonomiyi so utma önlemlerinin temel hedefi olan cari açık ve enflasyonda ise gerileme devam etmektedir. Ancak henüz kalıcı iyileflme için erkendir ve bu nedenle Merkez Bankası nın göreceli sıkı para politikası bir süre daha sürecek. Buna ba lı olarak iktisadi faaliyetlerde büyüme sınırlı kalacaktır. Faaliyetlerde yavafllama nflaat sektörü yılın ilk çeyre inde yüzde 2.8 büyümüfltür. nflaat sektöründe büyüme ekonominin geneline paralel yavafllamıfltır. Yavafllamada kamu sektörünün inflaat harcamalarındaki durgunluk etkili olmufltur. Özel sektör harcamaları da yavafllamıfltır. Yılın ilk çeyre inde alınan konut yapı ruhsatları, konut satıflları ve kullanılan konut kredilerinde de son üç çeyrek ile karflılafltırıldı ında önemli bir gerileme görülmektedir. Yüksek kredi faiz oranları kredi talebini sınırlarken, faiz oranlarında genel bir gevfleme bafllamıfltır. Yeni ofis arzları devam ederken talepte sürmekte ve boflluk oranları düflük kalmaktadır. Yeni AVM yatırımları da devam ederken perakende harcamalarda yavafllama kiralamalarda etkili olmaktadır.

6 06 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK... ABD ekonomisi yüzde 1.9 büyürken, Euro Bölgesi ekonomisi yüzde 0.1 küçüldü. Bileflik Öncü Göstergeler dünya ekonomisindeki dura anlaflmayı gösteriyor. Emtia ve varlık fiyatları geriliyor, Dolar daha güçlü. Avrupa Euro bölgesinde inflaat sektöründe küçülme sürüyor. ABD de inflaat harcamalarında kıpırdanma. Konut satıfllarında sınırlı artıfl. ABD de ticari gayrimenkul fiyatları endeksi dura anlafltı. Türkiye ekonomisi yüzde 3.2 büyüdü. Alınan konut yapı ruhsatları sayısı ile geriledi. Konut kredilerinde yıllık büyüme hızı yüzde 11.5 e geriledi. lk çeyrekte kullandırılan yeni konut kredisi 4.78 milyar TL. Konut kredisi aylık faiz oranı ortalama yüzde 1.25 e geriledi. Konut satıflları ile azaldı.

7 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 07 B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK... Konut fiyatları ve konut kiralarında sınırlı artıfl yaflandı. Hane halkı tüketim harcamalarında büyüme yok; büyüme yüzde 0.0. Lojistik binası ve AVM kiralarında dura anlık sürüyor. Açılan 5 AVM ile birlikte toplam AVM sayısı 284 e, toplam kiralanabilir alan büyüklü ü 7.49 milyon m 2 ye ulafltı. stanbul ofis piyasasında M A bölgesi A ve B tipi ofislerde düflük boflluk oranları sürüyor. Kiralar dura anlafltı. MKB de ifllem gören GYO sayısı 24 e yükseldi. Piyasa De eri 13.8 milyar TL olarak gerçekleflti. Yabancılara gayrimenkul satıflı 557 milyon dolar, do rudan yabancı sermaye yatırımları 149 milyon dolar oldu. nflaat sektörü yüzde 2.8 büyüdü.

8 08 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Dünya ekonomisinde büyüme yavafll yor Dünya ekonomisinde geliflmifl Dünya Ekonomisi Büyüme ve geliflen ülkelerde ekonomik (GEÇEN YILIN AYNI ÇEYREK DÖNEM NE GÖRE) büyüme yavafllamaktadır. Yılın ABD % EURO BÖLGES % Ç N % JAPONYA % geneline iliflkin büyüme 2010 Q beklentileri de afla ı yönlü revize 2010 Q edilmektedir. lk çeyrekte ABD 2010 Q Q ekonomisinde yüzde Q büyüme gerçekleflmifl ve 2011 Q , beklentilerin altında kalmıfltır. Euro bölgesi ilk çeyrekte 2011 Q Q KAYNAK: OECD küçülmüfltür. Japonya da ilk çeyrek büyümesi geçen yılın aynı döneminde deprem nedeniyle yaflanan küçülmenin üzerine yüzde 2.7 olarak gerçekleflmifltir. Çin de de ekonomik büyüme oranı düflmektedir. Öncü göstergeler yavafllamay gösteriyor Küresel ekonomi ile ilgili olarak izlenen öncü göstergeler ekonomideki yavafllamayı teyit etmektedir. OECD bileflik öncü göstergeler seviyesi ile dura anlık sınırına (100.0) oldukça yakın kalmaya devam etmektedir. Dünya Ekonomisi Öncü Göstergeleri Taflımacılık endeksi ile 2009 yılı OECD B LEfi K ÖNCÜ BALTIK CAPSIZE IMF METAL OECD BÖLGES kriz seviyelerine yaklaflmıfl olup dünya GÖSTERGE ENDEKS TAfiIMACILIK ENDEKS F YAT ENDEKS fis ZL K % TOTAL ticaretindeki yavafllamayı 2010 Q Q göstermektedir. Metal fiyatlarındaki 2010 Q gevfleme de ekonomik yavafllama 2011 Q sonucu talebin azalmasından 2011 Q kaynaklanmaktadır Q Q Q Q (1) (1) 7.9 (2) KAYNAK: OECD, IMF, WTO VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN, (2) MAYIS

9 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 09 Dünya Ekonomisi Mali Göstergeleri DOW JONES ENDEKS PETROL VAR L DOLAR ALTIN ONS DOLAR ABD MERKEZ BANKASI FA Z % EURO DOLAR PAR TES 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: MENKUL KIYMET, EMT A VE VADEL filem BORSLALARI, FED VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE Mali göstergelerde ilk çeyrekte art fl ikinci çeyrekte gevfleme Küresel ölçekte mali göstergelerde yılın ilk çeyrek döneminde genel bir artıfl e ilimi yaflandıktan sonra ikinci çeyrekte yavafllama ve gerileme e ilimi oraya çıkmaktadır. Hisse senedi piyasalarında da aynı e ilim yaflanırken petrol ve emtia fiyatları yılın ikinci çeyrek döneminde gerilemektedir. Euro-dolar paritesi de dolar lehine güçlenmektedir. Faiz oranları ise küresel düflük kalmaya devam etmektedir. Dünya Ekonomisi Güven ve Beklenti Endeksleri MALAT SANAY BEKLENT ENDEKSLER TÜKET C GÜVEN ENDEKSLER ABD AB Ç N ABD AB Ç N 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (2) (1) fl dünyas n n beklentileri zay fl yor KAYNAK: RESM STAT ST K KURUMLARI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN (2) MAYIS fl dünyasının ekonominin yakın dönem gelece ine iliflkin beklentilerini yansıtan imalat sanayi beklenti endeksleri (PMI) Avrupa Birli i nde dip seviyelere gerilerken, Çin de de ilk çeyrek sonrası düflüfl göstermektedir. ABD de ise ifl dünyasının beklentileri göreceli olarak daha yüksektir.

10 10 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU ABD inflaat harcamalar nda s n rl toparlanma ABD inflaat harcamalarında sınırlı bir toparlanma yaflanmaktadır. Konut inflaat harcamaları ilk çeyrekte milyar dolara, Nisan ayında ise milyar dolara ulaflarak son dokuz çeyrek dönemin en yüksek seviyesine ulaflmıfltır. Konut dıflı bina harcamaları ise 260 milyar doların biraz üzerindeki büyüklü ünü son dört çeyrektir korumakta olup henüz büyüme e ilimine girememifltir. ABD nflaat Sektörü Harcamalar YILLIK M LYAR DOLAR KONUT NfiAATI HARCAMALARI KONUT DIfiI B NA NfiAATI HARCAMALARI 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: US BUREAU OF CENSUS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN ABD konut sektöründe toparlanma iflaretleri ABD konut sektörü göstergeleri yeni yıl ile birlikte sınırlı bir toparlanmaya iflaret etmektedir. Yeni ev satıflları ve mevcut ev satıflları yılın ilk çeyrek döneminde artmıfl olup, artıfl ikinci çeyrek dönemde de sürmektedir. Konut fiyatları ise yılın ilk çeyrek döneminde gerilemifltir. kinci çeyrek dönemde ise konut fiyatlarında artıfl olmakla birlikte henüz yılbaflı seviyelerine ulaflılamamıfltır. ABD Konut Sektörü YEN EV SATIfiLARI AYLIK B N MEVCUT EV SATIfiLARI YILLIK B N KONUT F YATLARI ENDEKS CASE SHILLER 20 CASE SHILLER Q Q Q Q Q Q Q Q Q (2) (1) KAYNAK: NATIONAL ASSOCIATION OF REALTORS, US STANDARD AND POORS CASE SHILLER HOUSE PRICE INDICES VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN (2) MAYIS

11 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 11 Euro alan nda inflaat faaliyetleri yeniden geriliyor Avrupa Birli i Euro bölgesinde yaflanan sıkıntılar inflaat sektörü faaliyetlerini yeniden olumsuz etkilemeye bafllamıfltır. Uzun süreli küçülme ardından 2011 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde büyümeye geçen inflaat faaliyetleri yeni yılda küçülmeye bafllamıfl, ikinci çeyrekte küçülme hızı artmıfltır. Avrupa Birli i Euro Alan nflaat Faaliyetleri B R ÖNCEK YILIN AYNI ÇEYREK DÖNEM NE GÖRE DE fi M YÜZDE TOPLAM NfiAAT SEKTÖRÜ KONUT NfiAATI KONUT DIfiI B NA NfiAATI 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: EUROSTAT CONSTRUCTION OUTPUT (1) N SAN III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ Ticari gayrimenkul piyasas nda dura anl k sürüyor Ticari gayrimenkul sektörü ile küresel ölçekte iktisadi faaliyetler arasında yakın bir iliflki bulunmaktadır. Küresel iktisadi faaliyetlerdeki canlanma ticari gayrimenkul sektöründe yeni arzları, kiralama taleplerini ve yatırım amaçlı satın almaları olumlu etkilemektedir yılın ilk çeyrek döneminde küresel ölçekte iktisadi faaliyetlerde genel bir yavafllama ortaya çıkmıfl olup bu yavafllama yeni arzlara yönelik ifltahı sınırlamaktadır. fllerin yavafllama etkisi kiralama taleplerini de yavafllatmaktadır. Ticari gayrimenkul fiyatlarının dura an kalması da yatırım amaçlı satın alma faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Geliflmifl ülkelerde uygulanan çok düflük faiz oranlarına ra men ticari gayrimenkul fiyatlarında dura anlık sürmektedir. Ticari gayrimenkul sektörüne yönelik bankaların kredi olanakları ile ticari gayrimenkul alacaklarına dayalı menkul kıymet piyasalarının ikincil pazarları da halen zayıf performans göstermeye devam etmektedir.

12 12 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU ABD Ticari Gayrimenkul Piyasasi Fiyat Endeksleri 2000 = 100 OF S B NALARI SANAY LOJ ST K B NALARI PERAKENDE B NALARI APARTMANLAR 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q ABD ticari gayrimenkul fiyatlar dura an KAYNAK: MOODYS REAL COMMERCIAL PROPERTY PRICE INDICES VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE ABD de ticari gayrimenkul fiyatlarında dura anlık sürmektedir. Ekonomideki genel e ilimler ticari gayrimenkul piyasasındaki talebi ve fiyatları da etkilemektedir. Buna ba lı olarak ilk çeyrekte iktisadi faaliyetlerde beklentilerin altında kalan büyüme ticari gayrimenkul fiyatlarındaki dura anlaflmaya yol açmaktadır. Ticari gayrimenkul sektöründe tüm alt pazarlarda fiyatlar son iki yıldır hemen aynı seviyelerdedir.

13 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 13 Türkiye Ekonomisi ktisadi Faaliyetlerde Büyüme GSMH MALAT SANAY T CARET ULAfiTIRMA LET fi M MAL H ZMETLER 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU lk çeyrekte büyüme yavafllad 2012 yılının ilk çeyrek döneminde büyüme yüzde 3.2 olarak gerçekleflmifl ve yavafllamıfltır. Büyümedeki yavafllama tüm alt sektörlerde hissedilmektedir. lk çeyrekte imalat sanayi yüzde 2.5 büyürken, toptan ve perakende ticaret sadece yüzde 0.9 oranında büyümüfltür. Ekonomiyi so utma önlemlerinin ilk çeyrekte hedefine ulafltı ı görülmektedir.

14 14 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Türkiye Ekonomisi Temel Göstergeler TÜKET C F YATLARI %YILLIK CAR AÇIK YILLIK M LYAR DOLAR BÜTÇE AÇI I YILLIK M LYAR TL fis ZL K % DOLAR/ TÜRK L RASI MERKEZ BANKASI FA Z ORANI% 2010 Q Q (1) 2010 Q Q Q Q Q Q Q (1) 69.2 (2) 17.4 (3) KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU, TC MERKEZ BANKASI, MAL YE BAKANLI I Cari aç k ve enflasyon geriliyor VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MB Politika faizi olarak 1 haftalık repo faiz oranını kullanmaya bafllamıfltır. (2) N SAN (3) MAYIS Türkiye ekonomisinde öncelikli hedef olarak belirlenen cari açı ın azaltılması ve enflasyonun düflürülmesi konusunda olumlu geliflmeler yaflanmaktadır. Aylık bazdaki gerilemeler ile yıllık cari açık Nisan ayı sonunda 69.2 milyar dolara gerilemifltir. Tüketici fiyat endeksi ise Mayıs ayı sonu itibarıyla yüzde 8.28 e düflmüfltür. Kamu bütçesinde mali disiplin korunurken Türk Lirası yılbaflına göre de er kazanmıfltır. Beklenti ve güven endeksleri gevfliyor Reel kesim beklentileri ile tüketici güveni 2011 yılının ilk çeyrek döneminde artıfl e ilimi içinde olmufltur. Ancak bu e ilim yılın ikinci çeyrek döneminde tersine dönmüfl ve reel kesim beklentileri ile tüketici güveni gerilemeye bafllamıfltır. Buna ra men beklenti ve güven endeksleri halen yılbaflı seviyesinin üzerindedir. Türkiye Ekonomisi Güven ve Beklenti Endeksleri REEL KES M BEKLENT ENDEKS TÜKET C GÜVEN ENDEKS 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS

15 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 15 Yap ruhsatlar nda ve kullan m izin belgelerinde gerileme 2012 yılının ilk çeyrek döneminde alınan yapı ruhsat sayısı ile yapı kullanım izin belgesi sayısı son üç çeyrek dönemin altında kalırken geçen yılın aynı çeyrek dönemine (yukarı yönlü güncellendi) göre sınırlı ölçüde artmıfltır yılının son üç çeyrek döneminde yaflanan hızlı büyüme ardından alınan yapı ruhsatları ve kullanım izin belgelerinde mevsimsellik etkisinin de sınırlayıcı etkisi ile yavafllama görülmektedir. Konut kredilerinde dura anl k Konut kredileri stokundaki büyüme yeni yıl ile birlikte yavafllamaktadır yılı genelinde yüzde 22.7 büyüme gösteren konut kredileri 2012 yılının ilk dört ayında sadece yüzde 2 büyümüfltür. Yılın ilk dört ayında toplam kredi hacmindeki büyüme yüzde 4.0 ile geçen yılın oldukça altında gerçekleflmifltir. Yüksek kredi faizleri ve sıkı para politikası kredi genifllemesini sınırlandırmaktadır. Konut Kredileri ve Tüketici Kredileri ile Toplam Krediler çinde Pay KONUT KRED LER M LYAR TL Al nan Konut Yap Ruhsat ve Kullan m zin Belgeleri YAPI RUHSATI DA RE SAYISI YAPI KULLANIM Z N BELGES DA RE SAYISI 2010 Q Q Q Q (R) (R) 2011 Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU (R)REV ZE ED LM fit R. TÜKET C KRED LER TOPLAM KRED LER M LYAR TL KONUT KRED LER % PAY M LYAR TL KONUT KRED LER % PAY 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1)N SAN

16 16 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Çeyrek Dönemlerde Kulland r lan Konut Kredileri PARA C NS VE TOPLAM KRED M LYON TL KRED ADET 2010 Q2 TL YP T Q3 TL YP T Q4 TL YP T Q1 TL YP T Q2 TL YP T Q3 TL YP T Q4 TL YP T Q1 TL YP T KAYNAK: TÜRK YE BANKALAR B RL Konut kredisi kullan m düfltü 2012 yılı ilk çeyrek dönemi içinde kullandırılan yeni konut kredi sayısı adet ile son sekiz çeyrek dönemin en düflük seviyesine inmifltir. Geçen yılın ilk çeyrek döneminde 9.8 milyar TL tutarında yeni konut kredisi kullandırılırken bu yılın ilk çeyrek döneminde 4.8 milyar TL kredi kullanımı gerçekleflmifltir. Konut kredisi kullanımı gerileme e ilimindedir.

17 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 17 Konut kredisi faizlerinde s n rl gerileme Konut kredisi faiz oranlarında yılın ilk iki çeyrek döneminde sınırlı bir gerileme yaflanmaktadır. lk çeyrek sonunda yüzde 1.25 e düflen ortalama aylık kredi faiz oranları ikinci çeyrek sonunda ise yüzde 1.21 e gerilemifltir. Merkez Bankası nın sıkı para politikası kredi faizlerindeki gevflemeyi sınırlamaktadır. Konut Kredisi Ayl k Faiz Oranlar Yüzde M N MUM ORTALAMA MAKS MUM 2010 Q Q Q Q Q Q Q4 1,19 1,29 1, Q Q KAYNAK: ÇALIfiMA EK B VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE Konut Kredilerinin Vade Da l m Yüzde Pay (TÜRK L RASI KULLANDIRILAN KRED LER) 1-12 AY AY AY AY AY AY 241 AY Q Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: T.C. MERKEZ BANKASI Kredi vadeleri da l m dura anlaflt VER LER ÇEYREK DÖMEN N SON AYI T BAR YLE Kullanılan kredilerin vadeleri 2011 yılı boyunca uzamıfl, özellikle 10 yıl ve üzeri vadeli kredi kullanımının payı artmıfltı yılının ilk ve ikinci çeyreklerinde vade da ılımının ve uzun vadeli kredilerin payındaki artıflın dura anlafltı ı görülmektedir. Geçen yılın üzerindeki ortalama kredi faizleri vade uzamasını sınırlandırmıfltır.

18 18 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Takipteki Konut Kredileri KONUT KRED LER M LYON TL TAK PTEK KONUT KRED LER M LYON TL TAK PTEK KONUT KRED LER %PAY 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) Takipteki konut kredileri oran düflüyor KAYNAK: TC.MERKEZ BANKASI, BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN Takipteki konut kredileri mutlak büyüklük olarak gerilemekte olup Nisan ayında 627 milyon TL ile son iki yılın en düflük seviyesine gerilemifltir. Buna ba lı olarak takipteki konut kredilerinin kullandırılan konut kredileri içindeki payı da gerilemekte olup Nisan ayı itibarı ile yüzde 0.82 ye kadar düflmüfltür. Konut Sat fllar Adet TÜRK YE GENEL STANBUL ÜÇ BÜYÜK L D ER LLER 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Konut sat fllar ilk çeyrekte düfltü 2012 yılının ilk çeyrek döneminde konut satıflları ile son üç çeyrek dönemdeki satıflların altında gerçekleflmifltir. Geçen yılın aynı çeyrek dönemine göre ise yüzde 5.5 artıfl yaflanmıfltır. Konut satıfllarının iller arası da ılımında ise önemli bir de ifliklik gerçekleflmemifltir. Üç büyük il dıflındaki illerin konut satıfllarındaki payı sürmektedir.

19 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 19 Konut alma e iliminde s n rl gerileme Tüketicilerin konut satın alma e ilimi yılın ilk çeyrek döneminde puan ile yılbaflına göre sınırlı bir artıfl göstermifltir. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise satın alma e ilimi sınırlı ölçüde gerilemekte olup Mayıs ayında 9.70 puan ile yılbaflı seviyesinin de altına inmifltir. Tüketicilerin Konut Sat n Alma E ilimi KONUT SATIN ALMA E L M 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) 9.70 KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS Konut Fiyatlar, Konut Fiyatlar Endeksi 2007 = 100 TÜRK YE STANBUL ANKARA ZM R 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: GARANT MORTGAGE REIDIN EMLAK ENDEKS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS Mevcut konut fiyatlar nda s n rl art fl e ilimi sürüyor Mevcut konut fiyatlarında sınırlı artıfl e ilimi yılın ilk ve ikinci çeyrek döneminde sürmektedir. lk befl ayda Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 4.7 artıfl göstermifltir. Bu artıfl geçen yılın aynı dönemindeki artıflın üzerinde olmakla birlikte enflasyon ile karflılafltırıldı ında reel artıfl yaflanmamaktadır. stanbul daki fiyat artıflları yüzde 5.3 ile ortalamanın üzerindedir.

20 20 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Konut Kiralar, Konut Kiralar Endeksi 2007 = 100 TÜRK YE STANBUL ANKARA ZM R 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) Konut kiralar nda s n rl art fl KAYNAK: GARANT MORTGAGE REIDIN EMLAK ENDEKS VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS Konut kiraları da konut fiyatlarına benzer flekilde sınırlı bir artıfl e ilimi içinde bulunmaktadır. Ancak artıfl hızı geçen yılın aynı döneminin az üzerindedir. Aynı dönemdeki enflasyon ile karflılafltırıldı ında kira artıflları makul oranlarda olup reel bir artıfl göstermemektedir. Yeni Konut Fiyat Endeksi 2010 Ocak=100 ÇEYREK GENEL 1+1 DA RE 2+1 DA RE 3+1 DA RE 4+1 DA RE 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) REIDIN - GYODER YEN KONUT F YAT ENDEKS (1) MAYIS Yeni konut fiyatlar nda art fl ikinci çeyrekte yavafllad Yılın ilk çeyrek döneminde yeni konut fiyatları yüzde 2.9 artıfl göstermifltir. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise fiyat artıflları dura anlaflmıfl ve Mayıs ayı itibari ile yüzde 1.4 olarak gerçekleflmifltir. Konut talebindeki yavafllama yeni konut fiyatlarındaki artıflı da sınırlandırmaktadır.

21 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 21 Al flverifl merkezi yat r mlar sürüyor 2012 yılına girerken proje ve yatırım aflamasında bulunan 70 i aflkın alıflverifl merkezinden yaklaflık 30 adetinin 2012 yılında faaliyete geçece i öngörülmekteydi. Bu öngörüler çerçevesinde giderek 3 büyük ilin dıflındaki illerde yo unlaflan AVM yatırım ifltahı yılın ilk ve ikinci çeyrek döneminde de sürmektedir. Bununla birlikte yeni açılan AVM talep edilen kira bedelleri ile kiralama talebinde bulunan perakende flirketlerinin sundukları kira bedelleri arasında yeniden açılma yaflanmaktadır. Buna ilave olarak son dönemlerde açılan AVM performansı ortalama performansın altında kalmaktadır. Pazarda yeni yatırım ifltahı ile birlikte konsolidasyon da sürecektir. Türkiye Genelinde Aç lan ve Mevcut Al flverifl Merkezleri AÇILAN AVM SAYISI AÇILAN AVM K RALANAB L R ALAN M 2 TOPLAM AVM SAYISI TOPLAM K RALANAB L R ALAN M Q Q Q Q Q Q Q Q1 STOK Q Q2 STOK Mevcut kiralanabilir alan büyüklü ü 7.7 milyon m 2 ye ulaflt 2012 yılının ilk çeyrek döneminde açılan 5 AVM sonrası yılın ikinci çeyrek döneminde 6 yeni AVM daha açılmıfltır. Yeni açılan AVM 1 i stanbul da di erleri ise Mardin, Aydın, Samsun, Manisa ve Mu la da faaliyet gösterecektir. Yeni açılan 6 AVM nin toplam kiralanabilir alan büyüklü ü m 2 dir ikinci çeyrek sonunda faaliyette olan AVM sayısı 290, kiralanabilir alan büyüklü ü ise 7.7 milyon m 2 olmufltur.

22 22 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Türkiye'de Tüketim Harcamalar HANE HALKI TÜKET M HARCAMALARI BÜYÜME % GIDA HARCAMALARI M LYAR TL G Y M AYAKKABI HARCAMALARI M LYAR TL MOB LYA EV EfiYALARI HARCAMALARI M LYAR TL E LENCE KÜLTÜR HARCAMALARI M LYAR TL 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Tüketim harcamalar nda büyüme durdu 2012 yılının ilk çeyrek döneminde hane halkı tüketim harcamalarında büyüme geçen yılın aynı çeyrek dönemine göre yüzde sıfır olarak gerçekleflmifl ve durmufltur. ç talebi yavafllatmaya yönelik alınan önlemler yılın ilk çeyre inde beklentilerin üzerinde bir etki yaratmıfltır. Türkiye'de Tüketici Güven Endeksi ve Sat n Alma E ilimleri TÜKET C GÜVEN ENDEKS YARI DAYANIKLI TÜKET M MALLARINA HARCAMA E L M DAYANIKLI TÜKET M MALLARINA HARCAMA E L M GENEL EKONOM K DURUM 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU Tüketicinin sat n alma e ilimi dura an VER LER ÇEYREK DÖMEN N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS Tüketicilerin satın alma e ilimi yılın ilk çeyrek döneminde sınırlı bir artıfl göstermifltir. kinci çeyrekte ise satın alma e iliminde yeniden bir gerileme görülmektedir ve satın alma e ilimi seviyesi Mayıs ayı itibari ile yılbaflı verilerine geri dönmüfltür. Genel ekonomik duruma iliflkin de erlendirmeler de sınırlı ölçüde gerilerken yarı dayanıklı tüketim mallarına harcama e ilimi henüz bozulmamıfltır.

23 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 23 Al flverifl Merkezleri Perakende Endeksi 2005=100 TOPLAM C RO ENDEKS K RALANAB L R ALAN M 2 ENDEKS (G) M 2 BAfiINA C RO ENDEKS 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) KAYNAK: AMPD NIELSEN PERAKENDE ENDEKS Al flverifl merkezi cirolar nda gerileme VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) N SAN (G) Güncellenmifltir Alıflverifl merkezi cirolarında yılbaflına göre ve geçen yılın aynı dönemine göre gerileme yaflanmaktadır. Toplam ciro endeksi Mart sonunda 138, Nisan ayında ise 132 seviyesine gerilemifltir. Kiralanabilir alan m 2 endeksi ise yeni açılan AVM ile birlikte artmaktadır, ancak artıfl yavafllamaktadır.

24 24 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Ofis piyasas nda hareketlilik sürüyor Ofis pazarında yılın ilk çeyrek döneminde geçen yıldan sarkan kiralama taleplerinin ve ifllemlerinin yarattı ı canlılık yaflanmıfltır. Yeni ofis arzları kiralama ve satın alma talebi ile karflılanmaktadır. Buna ba lı olarak yeni arzlara ra men boflluk oranları düflük kalmaya devam etmektedir. stanbul da ofis pazarında arz yönlü de iflim etkisi sürdürmektedir. Ulafltırma (metro, metrobüs vb) projeleri ve finans merkezi gibi projelerin etkisi ile birlikte ofis arzı M A bölgesi dıflında ve özellikle Anadolu yakasında toplulaflmaktadır. Karma projeler içinde yer alan ofis arzının geniflledi i ve kiralama yanı sıra satın almaların/satıflların yaflandı ı görülmektedir. Yeni cazibe alanları olan Kartal, Ataflehir ve Ka ıthane bölgelerine Küçükyalı ve Maltepe bölgelerinin potansiyeli eklenmektedir. Arz ve talep dengesi kiralarda istikrarı korumakta olup mevcut kira seviyeleri yeni ofis yatırımı ifltahını halen yüksek tutmaktadır. stanbul Ofis Piyasas Boflluk Oranlar Yüzde A SINIFI OF SLER B SINIFI OF SLER M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK KAYNAK: PROPIN INVESTMENT CONSULTANCY, STANBUL OF S PAZARI Boflluk oranlar yeni arzlara ra men düflük stanbul da ofis yatırımları ve yeni ofis arzları sürerken ofis boflluk oranları düflük seviyelerini korumaktadır. Yeni ofis arzlarının talep ile karflılandı ı görülmektedir. A sınıfı ofislerin boflluk oranları yılın ilk çeyrek döneminde 2011 son çeyre i ile hemen aynı kalmıfltır. B sınıfı ofis boflluk oranlarında ise gerileme yaflanmaktadır. Özellikle M A dıflı Asya bölgelerinde süren ofis talebi ile boflluk oranları önemli ölçüde gerilemifltir.

25 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 25 stanbul Ofis Piyasas Kira Ortalamalar Dolar/M 2 /Ay A SINIFI OF SLER B SINIFI OF SLER M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA M A M A DIfiI AVRUPA M A DIfiI ASYA ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK ÇEYREK KAYNAK: PROPIN INVESTMENT CONSULTANCY, STANBUL OF S PAZARI 2009 M A bölgesi ofis kiralar nda s n rl art fl 2011 yılının dördüncü çeyrek döneminde yaflanan M A bölgesi ofis kiraları artıflı yeni yılın ilk çeyrek döneminde de sınırlı ölçüde sürmüfltür. A sınıfı ofislerde ortalama kira 30.2 dolara (m 2 /ay), B sınıfı ofislerde ise 15.6 dolara (m 2 /ay) yükselmifltir. M A bölgesi dıflı ofis kiralarında ise yeni arzlarında etkisi ile birlikte konsolidasyon sürmektedir. Of is yat r mlar nda gerileme 2012 yılının ilk çeyrek döneminde yeni ofis yatırımı bafllangıçları için alınan yapı ruhsat büyüklü ü m 2 ile son çeyrek dönemlerin içindeki en düflük seviyesine gerilemifltir. nflaat ve gayrimenkul sektöründe ilk çeyrek Türkiye Geneli Ofis ( flyeri) Binas Yap Ruhsat ve dönemde yaflanan Yap Kullanma zni yavafllama ticari gayrimenkul OF S B NASI ALINAN YAPI RUHSATI M 2 OF S B NASI ALINAN YAPI KULLANMA Z N BELGES M 2 sektörünün en canlı alanı 2010 Q Q olan ofis yatırımlarında da dura anlaflmaya yol açmıfltır Q Q (G) G Kullanma izin belgeleri 2011 Q büyüklü ü ise yeni arzların 2011 Q kullanıma sunulması ile 2011 Q birlikte artmıfltır Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU (G) GÜNCELLENM fit R.

26 26 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Yeni y lda dura an piyasalar Lojistik piyasasında 2011 yılının en önemli geliflmesi ekonomik kriz sonrası gerileyen ve dura anlaflan lojistik depo kiralarının ilk kez yeniden sınırlı ölçüde artması ve kriz öncesi seviyelerine yaklaflması olmufltu yılının ilk çeyrek dönemlerinde ise potansiyeline ra men lojistik piyasasında yeniden bir dura anlaflma görülmektedir. stanbul çevresinde Silivri, Hadımköy, Beylikdüzü ve Kıraç ile Tuzla ve Gebze bölgeleri cazibe ve faaliyet alanı olmayı sürdürmektedir. Ancak yüksek arsa fiyatları lojistik yatırımlarını sınırlamaya devam etmektedir. Üçüncü köprü ile yeni havalimanı yerlerinin de belli olması, 2B arazilerinin de erlendirilmesi, kentsel dönüflüm yasası gibi düzenlemeler ile birlikte stanbul daki arsa stoku yeniden konsolide olmakta ve fiyatlar yeniden flekillenmektedir. Bu çerçevede lojistik depo yatırımlarının cazibesi alternatif ve daha yüksek getirili gayrimenkul yatırımı seçenekleri ile sınırlanmaktadır. Yeni sanayi ve lojistik bina yat r mlar azald Türkiye Geneli Sanayi ve Depo Binalar Al nan Yap Ruhsatlar SANAY B NALARI VE DEPOLAR ALINAN YAPI RUHSATLARI M Q Q Q Q (R) 2011 Q Q Q Q yılının ilk çeyrek döneminde sanayi binaları ve depolar için alınan yapı ruhsatları büyüklü ü 958 bin m 2 ile son çeyrek dönemin en düflük de eri olmufltur. Geçen yılın aynı çeyrek döneminin de altımda kalınmıfltır. Lojistik bina yatırımı ifltahı yılın ilk çeyre inde azalmıfltır. KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU (R) REV ZE ED LM fit R.

27 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 27 Gayrimenkul Sektöründe Kullan lan Krediler NfiAAT SEKTÖRÜ T CAR KRED LER M LYON TL NfiAAT SEKTÖRÜ YURTDIfiI KRED LER M LYON DOLAR GAYR MENKUL T CAR KRED LER M LYON TL GAYR MENKUL YURTDIfiI KRED LER M LYON DOLAR (G) 2010 Q Q Q Q Q Q Q , Q Q2 (1) Yurtiçi kredilerinde geniflleme yavafllad KAYNAK: TC. MERKEZ BANKASI VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (G) GÜNCELLENM fit R. (1) N SAN nflaat sektörü ile gayrimenkul sektörünün yurt içinden kullandı ı kredilerde büyüme yılın ilk çeyrek döneminde yavafllamıfltır. kinci çeyrek dönemde ise Nisan ayı verilerine göre inflaat sektöründe sınırlı bir artıfl, gayrimenkul sektöründe ise sınırlı bir gerileme görülmektedir. nflaat ve gayrimenkul (kredi tutarları güncellendi) sektörlerinin yurt dıflından kullandıkları kredilerde ise sınırlı bir gerileme yaflanmaktadır.

28 28 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar Net Aktif ve Piyasa De eri GYO SAYISI PORTFÖY DE ER P YASA DE ER M LYON TL M LYON DOLAR M LYON TL M LYON DOLAR 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q2 (1) GYO say s 24 e yükseldi KAYNAK: SERMAYE P YASASI KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE. (1) MAYIS 2012 yılının ilk çeyrek döneminde 1 yeni GYO nun halka açılması ile birlikte MKB de ifllem gören GYO sayısı 24 e yükselmifltir. Net aktif verilerini yayınlayan SPK henüz güncel verileri açıklamamıfltır. 24 GYO piyasa de eri ise yılın ilk çeyre i sonunda 13.8 milyar TL ye yükselmifl, Mayıs ayı sonunda ise 11.9 milyar TL ye düflmüfltür. Yabanc lar n ifltah sürüyor 2012 yılının ilk çeyrek döneminde yabancılara gayrimenkul satıflı 557 milyon dolar ile geçen yılın son çeyre inin ve aynı çeyre inin üzerinde gerçekleflmifltir. Sektöre do rudan yatırım girifli ise 149 milyon dolar ile yine Gayrimenkul Sektöründe son çeyre in üzerindedir. Yabanc Sermaye Yat r mlar Mütekabiliyet yasası çıkmadan YABANCILARA GAYR MENKUL SATIfiI M LYON DOLAR DO RUDAN YATIRIM G R fi M LYON DOLAR önceki yılın ilk çeyre indeki veriler yabancıların yatırım ifltahının sürdü ünü göstermektedir Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: T.C. BAfiBAKANLIK HAZ NE MÜSTEfiARLI I VER LER ÇEYREK DÖNEM Ç NDE TOPLAM

29 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 29 nflaat sektöründe büyüme yavafllad 2012 yılının ilk çeyrek döneminde inflaat sektöründeki büyüme yüzde 2.8 olarak gerçekleflmifl ve önemli ölçüde yavafllamıfltır. nflaat sektöründeki büyüme son sekiz çeyrek dönemin en zayıf büyümesidir. Yavafllamada mevsimsellik etkisinin dıflında ekonomiyi so utma önemleri ile ortaya çıkan iç talepteki yavafllama etkili olmufltur. nflaat Sektörü ve GSMH Büyüme NfiAAT SEKTÖRÜ BÜYÜME % GSMH BÜYÜME % 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU nflaat Harcamalar Kamu ve Özel Sektör Cari Fiyatlarla Milyon TL KAMU ÖZEL TOPLAM 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU nflaat harcamalar dura anlafl yor 2012 yılının ilk çeyrek döneminde inflaat harcamaları cari fiyatlarla 30.6 miyar TL olarak gerçekleflmifltir. lk çeyrekte kamu inflaat harcamalarında gerileme yaflanırken özel sektör inflaat harcamalarında artıfl devam etmifltir. Bununla birlikte toplam inflaat harcamalarında son dört çeyrek dönemdir bir dura anlaflma e ilimi görülmektedir.

30 30 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU nflaat Sektöründe stihdam TOPLAM ST HDAM (B N K fi ) NfiAAT ST HDAM (B N K fi ) NfiAAT ST HDAM PAY % 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU VER LER ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE nflaat sektörü istihdam nda mevsimsel gerileme Mevsimsellik etkisi ile birlikte yılın ilk çeyrek döneminde inflaat sektöründe istihdam 1.4 milyona, toplam istihdam içinden alınan pay ise yüzde 5.9 a gerilemifltir. stihdam seviyesi geçen yılın ilk çeyre indeki istihdam büyüklü ünün de altındadır. nflaat faaliyetlerindeki göreceli yavafllamaya ba lı olarak istihdam de gerilemifltir. nflaat Maliyetleri Endeksi 2005=100 KONUT KONUT DIfiI B NALAR GENEL fiç L K MALZEME GENEL fiç L K MALZEME 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q KAYNAK: TÜRK YE STAT ST K KURUMU nflaat maliyetlerinde art fl yavafllayarak sürüyor nflaat maliyetlerinde yılın ilk çeyrek döneminde artıfl yavafllayarak sürmüfltür. nflaat malzemesi maliyetlerindeki artıflın önemli ölçüde yavaflladı ı ilk çeyrekte iflçilik maliyetlerindeki artıfl ise 3.5 puan ile hissedilir flekilde artmıfltır. Konut inflaatlarında maliyet artıflı 2.2 puan, konut dıflı binaların inflaat maliyeti ise 1.9 puan olmufltur.

31 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 31 Finansal Göstergeler BANKACILIK SEKTÖRÜ AKT F BÜYÜKLÜ Ü M LYAR TL MKB PAZAR DE ER M LYAR DOLAR DIfi BORÇ STOKU M LYAR DOLAR MB DÖV Z REZERV M LYAR DOLAR YABANCILARIN PORTFÖY YATIRIMLARI M LYAR DOLAR 2010 Q Q Q Q Q Q Q Q Q (1) (2) (1) KAYNAK: T.C. MERKEZ BANKASI, HAZ NE MÜSTEfiARLI I, BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU, STANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI Mali göstergelerde dalgalanma ÇEYREK DÖNEM N SON AYI T BAR YLE (1) MAYIS, (2) 22 HAZ RAN Yılın ilk çeyrek döneminde mali göstergelerde artıfl yönünde yaflanan geliflmeler yılın ikinci çeyrek döneminde tersine bir e ilim göstermektedir. MKB pazar de eri ilk çeyrekte önemli bir artıfl gösterdikten sonra ikinci çeyrekte gerileme e ilimindedir. Yabancıların portföy yatırımları da aynı e ilim içindedir. Bankaların toplam aktif büyüklü ündeki büyüme yavafllamıfltır. Merkez Bankası döviz rezervi sınırlı bir artıfl gösterirken geçen yılın son çeyre inde gerileyen dıfl borç stoku 2012 yılı ilk çeyre i sonunda milyar dolara yükselmifltir.

32 32 TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU GYODER Hakk nda GYODER (Gayrimenkul Yat r m Ortakl Derne i), 2 A ustos 1999 tarihinde, Türkiye deki mevcut ve kurulmakta olan gayrimenkul yat r m ortakl klar n n (GYO) temsilcileri taraf ndan, Türkiye de gelecek vadeden ve ekonomiye dinamik bir yön vermede lokomotif olacak olan gayrimenkul sektörünün tan t m n ve temsilini sa lamak, geliflimini teflvik etmek ve sektöre kalite, kontrol ve e itim konular nda standartlar getirmek ve korumak amac ile kurulmufltur. GYODER, düzenledi i konferanslar, paneller, sempozyumlar ve e itim seminerleri ile gayrimenkul sektöründeki kifli ve kurulufllarca yak ndan takip edilmekte ve bugün 300 e yaklaflan üye say s yla GYODER çat s alt nda bir sinerji oluflturmaktad r. GYODER kuruluflundan bu yana aralar nda gayrimenkul hukuku, gayrimenkule dayal enstrümanlar, gayrimenkul finansman ve ipotekli konut kredileri, kamu yönetimi yasa tasar s, gayrimenkul endeksleri, gayrimenkulde geliflen pazarlar, imar mevzuat, kadastro mevzuat uygulamas, tapu ifllemleri uygulamalar, de erleme hizmetleri, proje yönetimi, kat mülkiyeti konular nda, ulusal ve uluslararas tart flma ve e itim platformlar yaratmakta, MIPIM, Barcelona Meeting Point, REAL VIENNA, ULI, EPRA ve Nareit gibi gayrimenkulün uluslararas markalar aras nda ülkemizin ismini baflar yla temsil etmektedir. GYODER ilk kez 2000 y l nda düzenledi i sektörde ilk ve tek olan Gayrimenkul Zirveleri ni, 2009 y l itibariyle ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuar ile birlefltirerek, Türkiye nin ilk uluslararas kat l ml bölgesel gayrimenkul fuar n sektöre kazand rm flt r. Ayr ca geliflen kentlerin yat r m f rsatlar n sektör temsilcileri ile buluflturmak ve bu kentlerin sesini ulusal ve uluslararas alanlarda duyurmak, geliflmeye aç k, vizyon sahibi ve önemli potansiyel bar nd ran kentlere yat r m yap lmas na ön ayak olmak amac yla Geliflen Kentler Zirvesi düzenleme karar alm flt r. Geliflen Kentler Zirvesi nin ilkini 7-8 Ocak 2010 tarihlerinde Bursa Büyükflehir Belediyesi ile birlikte Bursa da, ikincisini ise 1-3 Kas m 2010 tarihleri aras nda Konya Büyükflehir Belediyesi ile birlikte Konya da düzenlemifltir Kas m 2011 tarihinde ise Geliflen Kentler Zirvesi Gaziantep Çevre ve fiehircilik Bakanl himayelerinde Gaziantep Büyükflehir Belediyesi iflbirli i ile Gaziantep te gerçeklefltirilmifltir. GYODER ayr ca, SPK iflbirli i ile 15 Aral k 2011 tarihinde Gayrimenkul Yat r m Ortakl Konferans düzenlemifltir. Türkiye de ilk kez düzenlenen konferansta GYO lara iliflkin mevzuat, de erleme ifllemleri, yerli ve yabanc yat r mc lar, GYO lar n halka aç lma sürecinde edindi i deneyimler gibi konular ele al nm flt r.

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ...

Detaylı

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ... 11 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA K NC ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL SEKTÖRÜ...

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek 2009 çindekiler SUNUfi... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek 2011 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 1. Çeyrek 2010 çindekiler BAfiKAN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA B R NC ÇEYREK... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 4. Çeyrek 2010 çindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 2. Çeyrek 2010 çindekiler BAfiKAN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA K NC ÇEYREK... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT

Detaylı

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek

TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek TÜRK YE VE DÜNYA GAYR MENKUL SEKTÖR RAPORU 3. Çeyrek 2010 İçindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK...... 06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA

Detaylı

SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI) GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOM S... 08

SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI) GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER B R BAKIfiTA ÜÇÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOM S... 08 çindekiler SUNUfi (BAfiKANIN MESAJI)................................................................ 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER................................................. 04 B R BAKIfiTA

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM

TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM TÜRKİYE VE DÜNYA GAYRİMENKUL SEKTÖR BÜLTENİ 2012 İKİNCİ ÇEYREK DÖNEM İÇİNDEKİLER BAŞKANIN YAZISI GENEL DEĞERLENDİRME VE BEKLENTİLER BİR BAKIŞTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK I.DÜNYA EKONOMİSİ II.DÜNYA İNŞAAT VE KONUT

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i 3. Ödemeler Dengesi 2003 y l nda 8.037 milyon dolar olan cari ifllemler aç, 2004 y l nda % 91,7 artarak 15.410 milyon dolara yükselmifltir. Cari ifllemler aç ndaki bu

Detaylı

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.)

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 1886 PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 28 De iflim %) 28 De iflim %) Toplam 311.774.444 356.845.499 %14 4.641.681 5.168.27 %11 297.867.78 335.17.279 %13 4.44.733 4.774.62 %8 Alacaklar

Detaylı

G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak

G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak G ayrimenkul Yat r m Ortakl Olmak CEYLAN Intercontinental ISTANBUL 15 Aral k 2011 Gayrimenkul Yat r m Ortakl klar (GYO), konut ve ifl/al flverifl merkezleri gibi büyük ölçekli gayrimenkul projelerinin

Detaylı

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU 36 Türkiye Ekonomisi Genel Makroekonomik Denge Ülkemizde tasarruf e ilimi düflüktür, kamu kesimi uzun y llar boyunca önemli boyutlarda tasarruf aç vermifl ve bu durum finansman

Detaylı

TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013

TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013 ALINAN KONUT YAPI RUHSATLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR 1,000,000 900,000 ALINAN KONUT YAPI RUHSATLARI (DAİRE ADET) 901,705 800,000 700,000 600,000

Detaylı

TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013

TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013 TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELERİ 2012 16 NİSAN 2013 ALINAN KONUT YAPI RUHSATLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR 1.000.000 900.000 ALINAN KONUT YAPI RUHSATLARI (DAİRE ADET) 901.705 800.000 700.000 600.000

Detaylı

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...06. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10

GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04. B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...06. II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 Icindekiler BAfiKANIN MESAJI... 03 GENEL DE ERLEND RME VE BEKLENT LER...04 B R BAKIfiTA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK...06 I. DÜNYA EKONOM S...08 II. DÜNYA NfiAAT VE KONUT SEKTÖRÜ... 10 III. DÜNYA T CAR GAYR MENKUL

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELER 2011

TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELER 2011 TÜRK YE GAYR MENKUL SEKTÖRÜ TEMEL GÖSTERGELER 2011 Dr. Can Fuat Gürlesel Ekonomi ve Strateji Danıflmanlık Hizmetleri Nisan 2012 SUNUfi...7 ÇALIfiMANIN METODOLOJ S...8 I. BÖLÜM KONUT SEKTÖRÜ...9 1. KONUT

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER Ocak 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı EKONOMİK GÖSTERGELER Ocak 2009 Ekonomik Göstergeler yayını, T.C. MALİYE BAKANLIĞI, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Ekonomik ve Sektörel Analiz

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 11 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 8 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 24 Şubat 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler 2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Rakamlarla Halkbank 70 y l Kooperatif ve KOB kredilerinde 70 y ll k tecrübe ve genifl müflteri taban Halkbank n rekabette kuvvetli yönleridir.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 45 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri

Bankacılık sektörü. 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Bankacılık sektörü 2011 değerlendirmesi ve 2012 yılı beklentileri Şubat 2012 İçerik Bankacılık sektörünü etkileyen gelişmeler ve yansımalar 2012 yılına ilişkin beklentiler Gündemdeki başlıca konular 2

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 23 Aralık 2015 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 48 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Mersin Serbest Bölgesi

Mersin Serbest Bölgesi Mersin Serbest Bölgesi Bölgenin Toplam Brüt Alan 786.000 m 2 Bölgenin Net Parsel Alan 524.883 m 2 Kiraya Verilen Toplam Alan 524.825 m 2 Kiraya Verilebilir Toplam Alan Yok 2007 YILI MERS N SERBEST BÖLGES

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN 2015 BEKLENTİLERİ EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 2015 OCAK

DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN 2015 BEKLENTİLERİ EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 2015 OCAK DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN 2015 BEKLENTİLERİ EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 2015 OCAK DÜNYA EKONOMİSİ DÜNYA EKONOMİSİNDE 2014 YILI NASIL GEÇTİ DÜNYA EKONOMİSİNDE BÜYÜME % 2,6 İLE BEKLENTİLERİN

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

PROJEKS YON YILLIK TÜFE. > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü.

PROJEKS YON YILLIK TÜFE. > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü. TÜRK YE N N GÖSTERGELER PROJEKS YON > Haz rlayan: Alaattin AKTAfi ala.aktas@gmail.com > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü. Ocakta yüzde 0,80

Detaylı

KÜRESEL KRİZ SONRASI GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ VE TÜRKİYE İÇİN ÖNGÖRÜLER 2015 DR. CAN FUAT GÜRLESEL EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

KÜRESEL KRİZ SONRASI GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ VE TÜRKİYE İÇİN ÖNGÖRÜLER 2015 DR. CAN FUAT GÜRLESEL EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ KÜRESEL KRİZ SONRASI GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ VE TÜRKİYE İÇİN ÖNGÖRÜLER 2015 DR. CAN FUAT GÜRLESEL EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ KÜRESEL GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TİCARİ GAYRİMENKUL KREDİLERİNE DAYALI

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü

Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü Ekrem Keskin Mayıs 2010 Sunum Uluslararası gelişmeler Türkiye deki gelişmeler Bankacılık sektörüne yansıma Sonuç 2 Yapılanlar Ortak çaba:

Detaylı

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri EYLÜL 2010

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri EYLÜL 2010 EYLÜL 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 16 Eylül 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Haftalık Piyasa Beklentileri. 10 Kasım 2014

Haftalık Piyasa Beklentileri. 10 Kasım 2014 Haftalık Piyasa Beklentileri 10 Kasım 2014 1 Kas 13 Ara 13 Oca 14 Şub 14 Mar 14 Nis 14 May 14 Haz 14 Tem 14 Ağu 14 Eyl 14 Eki 14 BIST Hisse Senetleri BIST 100 Endeksinde geçtiğimiz hafta 81,000 seviyesine

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 26 Haziran 2017, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 26 Haziran 2017, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 26 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 31 Ekim 2016, Sayı: 42. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 31 Ekim 2016, Sayı: 42. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 42 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 27 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 24 Ağustos 2015, Sayı: 24. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 24 Ağustos 2015, Sayı: 24. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 24 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU 2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde %5 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir büyüme kaydetmiştir. Bu durum piyasalarda 2017

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 4 Nisan 2016, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 4 Nisan 2016, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 4 Nisan 2016, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Mart 2009 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

Mart 2009 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Halkbank: Bafll ca Göstergeler Kârl l k içerisinde büyüme ana önceli imiz olmufltur. > Banka %33 ile güçlü özkaynak karl l n sürdürürken %18,1 aktif büyümesi

Detaylı

2016 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı. Erdem BAŞÇI Başkan. 26 Ocak 2016 Ankara

2016 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı. Erdem BAŞÇI Başkan. 26 Ocak 2016 Ankara 21 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı Erdem BAŞÇI Başkan 2 Ocak 21 Ankara 21 Ocak Enflasyon Raporu: Ana Bölümler Genel Değerlendirme Uluslararası Ekonomik Gelişmeler Enflasyon Gelişmeleri Arz

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 12 Ocak 2015, Sayı: 02. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 12 Ocak 2015, Sayı: 02. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 02 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

AB Krizi ve TCMB Para Politikası

AB Krizi ve TCMB Para Politikası AB Krizi ve TCMB Para Politikası Erdem Başçı Başkan 28 Haziran 2012 Stratejik Düşünce Enstitüsü, Ankara Sunum Planı I. Küresel Ekonomik Gelişmeler II. Yeni Politika Çerçevesi III. Dengelenme IV. Büyüme

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MAYIS 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Mayıs 2017, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Mayıs 2017, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 1 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

BAKANLAR KURULU SUNUMU

BAKANLAR KURULU SUNUMU BAKANLAR KURULU SUNUMU Murat Çetinkaya Başkan 12 Aralık 2016 Ankara Sunum Planı Küresel Gelişmeler İktisadi Faaliyet Dış Denge Parasal ve Finansal Koşullar Enflasyon 2 Genel Değerlendirme Yılın üçüncü

Detaylı

Genel Görünüm OCAK 2010. Faiz Oranları Gelişmeleri

Genel Görünüm OCAK 2010. Faiz Oranları Gelişmeleri OCAK 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 14 Ocak 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters Repo

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 47 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

GÖSTERGELER BÜYÜME: Yıllık büyüme hızının seyri (%)

GÖSTERGELER BÜYÜME: Yıllık büyüme hızının seyri (%) Hazırlayan: Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com GÖSTERGELER PROJEKSİYON BÜYÜME: Yıllık büyüme hızının seyri (%) 2012 2011 2010 I 6,5 9,1 1,3 II 5,0 8,8 5,9 III 3,2 9,7 8,3 IV 8,5 9,2 Türkiye nin üçüncü

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016

HAFTALIK BÜLTEN 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016 HAFTANIN ÖZETİ ABD'de Noel tatilinin sonrasında geçtiğimiz hafta da yılsonu işlemleri nedeniyle yatay bantta dalgalı bir seyir izlendi. Avrupa piyasalarının, Noel tatilini yılbaşı

Detaylı

ZM R GAYR MENKUL SEKTÖRÜ DE ERLEND RME VE ÖNGÖRÜLER

ZM R GAYR MENKUL SEKTÖRÜ DE ERLEND RME VE ÖNGÖRÜLER ZM R GAYR MENKUL SEKTÖRÜ DE ERLEND RME VE ÖNGÖRÜLER Dr. Can Fuat Gürlesel Ekonomi ve Strateji Danıflmanlık Hizmetleri Aral k 2012 YAYINLAYAN Gayrimenkul Yatırım Ortaklı ı Derne i ktisadi flletmesi Cumhuriyet

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 38 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu

Detaylı

7.36% 7.0% 15.8% 9.6% % Haziran 18 Mayıs 18 Haziran 18 Temmuz 18

7.36% 7.0% 15.8% 9.6% % Haziran 18 Mayıs 18 Haziran 18 Temmuz 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.90 Altın (USD) 1,221 Temmuz 18 EUR/TRY 5.75 Petrol (Brent) 74.3 BİST - 100 96,952 Gösterge Faiz 20.6 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 7.0% 15.8% 9.6%

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 18 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4,56 Altın (USD) 1.250 Haziran 18 EUR/TRY 5,31 Petrol (Brent) 79,4 BİST - 100 96.520 Gösterge Faiz 19,2 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7,36% 5,1% 15,4% 10,1%

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ. Dr.Süleyman Yaşar. 17 Nisan 2011

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ. Dr.Süleyman Yaşar. 17 Nisan 2011 TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ Dr.Süleyman Yaşar 17 Nisan 2011 AMERİKAN MALİ KRİZİNİN Düşük faiz politikası (2002-5) NEDENLERİ Risklerin önemsenmemesi Hesap

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

İNŞAAT-YAPI SEKTÖRÜ İLE DOĞAL GAZ CİHAZLARI SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME VE BEKLENTİLER

İNŞAAT-YAPI SEKTÖRÜ İLE DOĞAL GAZ CİHAZLARI SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME VE BEKLENTİLER İNŞAAT-YAPI SEKTÖRÜ İLE DOĞAL GAZ CİHAZLARI SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME VE BEKLENTİLER DR. CAN FUAT GÜRLESEL EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 28 OCAK 2013 1. İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİNDEKİLER 2. YAPI SEKTÖRÜ

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ ALTI AYLIK RAPORU Bu rapor Cigna Finans Emeklilik ve Hayat A.Ş. Para Piyasası Likit Kamu

Detaylı

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor AYLIK RAPOR Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor Mevsimsellik ve geçişkenlik nedeniyle yıllık enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açıkta daralma devam ediyor. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Haziran 2016, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir.

Genel Görünüm. ABD, Euro Bölgesi, İngiltere ve Japonya merkez bankaları da kısa dönemde faiz artırımı yapmayacaklarının sinyalini vermişlerdir. Genel Görünüm 2008 yılı son çeyreğinde tüm dünya ekonomilerini ve finans piyasalarını derinden etkileyen küresel kriz, tüm ülke hükümetlerinin aldıkları mali ve para politikası önlemleri ile 2009 yılı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015

HAFTALIK BÜLTEN 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015 HAFTANIN ÖZETİ Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta Merkez Bankalarının aldığı kararlar ile yön buldu. Hafta başında Japonya Merkez Bankası ndan gelecek verilere odaklanan piyasalar

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm CPB nin açıkladığı verilere göre Temmuz ayında bir önceki

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 28 Aralık 2015, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 28 Aralık 2015, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 41 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Çin Ekonomisi Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Fitch, Türkiye nin kredi notu ve görünümünü korudu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak korurken, kredi notunun Durağan olan görünümü de değiştirmedi.

Detaylı

YURT İÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ MEVDUAT STOKU

YURT İÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ MEVDUAT STOKU GLOBAL EKONOMİ YURT İÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ MEVDUAT STOKU YURT İÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ MEVDUAT STOKU YURT İÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ MEVDUAT STOKU GLOBAL PMI ENDEKSİ Hizmetler (ince, açık renkli) Bileşik

Detaylı

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Hazırlayan: Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı Türkiye Düzenli Ekonomi Notu ve Raporun İçeriği Hakkında

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 24 Ekim 2016, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 24 Ekim 2016, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 41 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013 Bülten Temmuz 13 PİYASALAR Döviz Piyasası Çarşamba günü USD, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken yurtiçinde kurumsal döviz talebinin de USD/TL kurunun yükselişine destek vermesiyle

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

23.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69

23.12.2015. Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,0913 1,4883 121,214 2,9159 1078,43 36,36 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,0984 1,4908 121,311 2,9508 1080,85 36,69 Düşük

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Ekim 2014, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Ekim 2014, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 41 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı