Hastane Öncesi Acil İlaçlar ( Yetişkin )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hastane Öncesi Acil İlaçlar ( Yetişkin )"

Transkript

1 Hastane Öncesi Acil İlaçlar ( Yetişkin ) ONAYSIZ KULLANILACAK İLAÇLAR Adrenalin Atropin Etil Klorid Sprey Asetil Salisilik Asit İsordil 5mg dil altı Parasetamol tb SADECE RESÜSİTASYONDA ONAYSIZ KULLANILACAK İLAÇLAR %2 lik Lidokain Amiadoron Magnezyum Sülfat ONAY İSTENECEK İLAÇLAR Nalokson Aktif Kömür

2 ONAYSIZ KULLANILACAK İLAÇLAR ADRENALiN Kimyasal Sınıf: Katekolamin Terapötik Sınıf: Bronkodilatatör, vazopressin Doğal katekolamindir. α- ve β-adrenerjik reseptörlere etki yapar. β-reseptörlere, α-reseptörlerden daha fazla etki yapar. Adrenalin β1-adrenerjik reseptörlere etki ederek, kalp hızını arttırır (pozitif kronotropik etki) ve kardiyak kasılmayı arttırır (pozitif inotropik etki). α-adrenerjik reseptör etkisiyle sistemik vasküler direnci arttırır. Bütün reseptörlere aynı anda etkisiyle kan basıncı artar. Ayrıca β2-adrenerjik reseptörlere etkisiyle bronkodilatasyon oluşur. Farmokinetik: Subkutanöz etki 3-5 dakikada, İV etki 90 saniyede başlar. ADRENALİN Epinefrin 1:10,000) Anaflaksi Bronşiyal astım (Medikal Danışman) Epiglottit veya krup a bağlı solunum sıkıntısı (Medikal Danışman) Önlemler: Hipertiroidi DM MSS: Endişe, baş dönmesi/sersemlik (dizziness), huzursuzluk, tremor, baş ağrısı KVS: Angina, disritmi, HT, çarpıntı GIS: Bulantı, kusma Deri: Solukluk Etkileşim: Siklik antidepresanlar ve antihistaminikler epinefrinin etkisini arttırabilir. Bulgular ve semptomlar ciddi değilse aşağıdaki hastalarda epinefrin kullanmaktan kaçınılır: HT (SKB >180) Taşikardi (erişkinde KAH* >140, çocukta KAH* >180) Kardiovasküler hastalık Yaşlılık (yaş >55) Dar açılı glokom * KAH: Kalp Atım Hızı Yetişkin: 0.3 mg İM veya SC verilir. Gerekirse 10 dakika sonra doz tekrarlanır. Pediatrik: 0.3 mg a kadar 0.01 mg/kg İM veya SC verilir. Gerekirse 10 dakika sonra doz tekrarlanır. Not: Şiddetli şoklarda İM yol tercih edilmelidir Kardiak arrest Ventilasyona yanıt alınamayan pediatrik bradikardi Ventilasyona ve kalp masajına yanıt alınamayan yenidoğan bradikardisi Kontrendikasyon: Belirtilen endikasyonlarda, uygun şekilde uygulanmasında kontrendikasyon yoktur. Önlemler: Belirtilen endikasyonlarda uygun şekilde uygulandığında, önlem almaya gerek yoktur.

3 MSS: Endişe, baş dönmesi/sersemlik (dizziness), huzursuzluk, tremor, baş ağrısı KVS: Angina, disritmi, HT, çarpıntı GIS: Bulantı, kusma Deri: Solukluk Yetişkin: 1 mg (10 ml) verilir. Gerek duyulursa, 3-5 dakikada bir tekrarlanır. Pediatrik: 0.01 mg/kg (0.1 ml/kg) İV/İO verilir. Gerek duyulursa, 3-5 dakikada bir tekrarlanır. Notlar: Adrenalin endotrakeal yolla verilebilir. Ancak İV veya İO yolla verilmesi tercih edilir çünkü böylelikle ilaç uygulaması izlenebilir ve farmakolojik etkilerin tahmini mümkün olur. Yetişkin: Eğer yetişkine endotrakeal yolla verilecekse, doz 2 katına çıkarılmalı ve 10 ml serum fizyolojik ile dilüe edilmelidir. Pediatrik: - ATROPİN Kimyasal Sınıf: Belladonna alkaloidi Terapötik Sınıf: Antikolinerjik Kardiak output u ve kalp hızını arttıran kuvvetli bir parasempatolitiktir. Asetil kolin reseptörlerini bloke ederek, parasempatik stimulasyonu inhibe eder. Farmakinetik: 2-4 dakika içinde etkisi başlar; 4-6 saat sürer. Erişkin: Hemodinamik olarak anlamlı bradikardi (kalp hızı <60, QRS< 0.12 sn) Akut değişen mental durum, devam eden göğüs ağrısı, hipotansiyon veya şokun diğer bulguları Kaçış ventriküler ektopisi ile bağlantılı bradikardi (örneğin, yavaş kalp hızı nedeniyle oluşan premature ventriküler konstraksiyonlar) Pediatrik: Artmış vagal bası veya primer AV blok nedeniyle ortaya çıkan anlamlı bradikardi (kalp hızı<60, yeni doğanda<80) Şiddetli organofosfat zehirlenmesi (insektisitler) Önlemler: Akut koroner iskemi veya miyokard enfaktüsü varlığında atropin dikkatli kullanılmalıdır. Artmış kalp hızı iskemiyi kötüleştirebilir ve enfarkt alanının genişlemesine neden olabilir. Tip II 2. derece veya 3. derece AV bloklarında veya yeni oluşmuş geniş QRS kompleksli 3. derece AV bloklu hastalarda atropine bel bağlanmamalıdır. Bu hastalara acil pace gerekir. MSS: Uyuklama, konfüzyon KVS: Angina, prematüre ventriküler kasılma, taşikardi GÖZ: Bulanık görme, dilate pupiller GIS: Ağız kuruluğu Doz: Erişkin: Bardikardi: İV 0.5 mg verilir. Toplam 3 mg ı aşmayacak şekilde, 5 dakikada bir tekrarlanabilir. Asistol/Nabızsız Elektriksel Aktivite: 1 mg İV/İO verilir. 3-5 dakikada bir, maksimum 3 kez tekrarlanabilir. Kolinerjik Toksisite: İV 2 mg ver. Her 5 dakika bir tekrarlanabilir. Pediatrik: Bradikardi: 0.02 mg/kg İV/İO verilir. 3-5 dakikada bir (minimum doz 0.1 mg, maksimum doz 1 mg olacak şekilde) tekrarlanabilir.

4 ETİL KLORİD SPREY solunmamalıdır. Kimyasal Sınıf: Etil Klorür Terapötik Sınıf: Soğutucu Topikal olarak kullanılır; soğutucu özelliğinden faydalanılır. Spor hekimliğinde ve topik olarak yüzeyin soğutulmasının istendiği durumlarda kullanılır. İlaca karşı hipersensivite durumu. Yan Lokal kullanımda yan etki bildirilmemiştir. Uyarılar: Etil klorür solunması ile ortaya çıkacak genel anestezik etkiler; derin anestezi ve ölümcül komaya, dolayısıyla da kalp ve solunum durmasına yol açabileceğinden, kesinlikle ASETİL SALİSİLİK ASİT Farmokinetik: Etkisi dakikada başlar. 1-2 saatte pik yapar. 4-6 saat etkilidir. T= düşük dozlarda 3 saat Endikasyon: Akut Mİ düşündüren yeni göğüs ağrısı İlaçlara, NSAİ ve Tartrazin e hipersensivite Gİ hemoraji ve hemofiliyi de içine alan kanama bozuklukları Hemorajik durumlar Önlem: Soğuk algınlığı benzeri belirtileri olan çocuk ve gençler Reye Sendromu ile bağlantılı semptomlar olabilir. Gebelikte Kategori: C GİS: Gastrointestinal kanama, göğüs yanması, mide bulantısı Hematoloji: Uzamış kanama zamanı Etkileşim: Aspirin diğer antienflammatuar ajanlarla verilirse, yan etkilerin görülme sıklığı artar ve her iki ilacın da kandaki seviyesi yükselir. Aspirin, antiasitlerle verilirse emiliminin azalması sonucu kandaki seviyesi azalır. Doz: Göğüs ağrısının başlamasından sonra en kısa süre içinde PO olarak 300 mg lık tablet çiğnemek üzere verilir. Kimyasal Sınıf: Salisilat derivesi Terapötik Sınıf: Antitrombositik ajan Aspirin trombositleri agrege ederek ve arterlerde kasılma yoluyla Tromboksan A2 oluşumunu bloke eder. Bu Mİ ile bağlantılı ölümleri azaltır. Ayrıca ölümcül olmayan reenfarktlarda ve ölümcül olmayan inmelerde de azalma görülür.

5 İSOSORBİD DİNİTRAT Farmakokinetik: Karaciğerde hidroliz ile yıkılır. Plazma yarı ömrü 2-8 dakikadır. Koroner kalp hastalığı: Stabil angina pektoris (ap), unstabil ap, sessiz iskemi, AMİ, koroner vazospazm (varyant anjina) KKYimler esnasında kontrollü hipotansiyon Üfürümlerin ayırıcı teşhisi (mitral ; diğerleri ) Arteriyel kan basıncının kontrolü: Akut hipertansif durumlar vazokonstriktör entoksikasyonu, cerrahi giriş MSS: Serebral hemorajiler,kafa travması Göz Hastalıkları: Glokom KVS: Akut Mİ, hipertansiyon, anemi Baş ağrısı, flushing (al basması) hipotansiyon en sık görülen yan etkilerdir. En ciddi yan etki nadir görülen hipotansiyondur. Nitratların indüklediği hipotansiyonda paradoksal olarak bradikardi görülür. Bradikardinin nedeni özellikle yaşlı hastalarda vazovagal veya vazodepresor yanıtın oluşmasıdır. Yüksek doz nitrat kullanımı nadir de olsa methemoglobinemiye neden olur. Uyarılar: Yemeklerden 1 saat önce veya 2 saat sonra kullanılmalıdır. Baş ağrısına neden olursa önce doz azaltılır, sonra tekrar yavaş yavaş arttırılarak tekrar tedavi dozuna çıkılır. Alkolle birlikte kullanılmaz. Uzun süre kullanımından sonra ilaç birden bire kesilmemelidir. SL tb: Akut anginal ağrılar veya tedavisi için her 2-3 saatte bir 5-10mg SL ve profilaksisi için günde 4x10-30 mg/gün dozda uygulanır. Kimyasal Sınıf: Gliserol ve benzeri polialkollerin nitrat esterleridir. Terapötik Sınıf: Antianjinal ajan Arteriolleri ve özellikle nitratlara en duyarlı damar segmenti olan venülleri düz kas hücreleri üzerindeki direkt etkileriyle gevşetir. Fazla lipofilik olması nedeniyle düz kas hücrelerine kolayca girer. Nitrik Oksid (NO) salar. NO guanilat siklazi aktive eder ve oluşan cgmp düz kasları gevşetir. Gebelikte Kategori: C İSOSORBİD TRİNİTRAT NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY Dil altına püskürtme yoluyla kullanılır. Etkin maddeler: Her püskürtme dozunda 0,400 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin) içerir. Yardımcı maddeler: Orta zincirli trigliseritler (miglyol 812), dehidrate alkol, orta zincirli kısmi gliseritler (inwitör 742), nane yağı. NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY, gliseril trinitrat (nitrogliserin) adlı etkin maddeyi içermektedir. NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY, kalp hastalıklarında kullanılan damar gevşetici ilaçlardan organik nitratlar grubuna girmektedir. Organik bir nitrat olan, etkin madde gliseril trinitrat, kalpte spazm niteliğindeki şiddetli ağrının (anjina pektoris) giderilmesi için kullanılmaktadır. Gliseril trinitrat, damar düz kaslarını gevşeterek kalbin yükünü hafifletir, oksijen gereksinimini azaltır ve böylece şiddetli göğüs ağrısının tedavisinde kullanılır.

6 NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY aşağıda belirtilen durumlarda kullanılır. Kalbi besleyen damarlarda (koroner kalp damarları) zayıf kan dolaşımının sebep olduğu, dinlenirken ve ya uyku halinde ortaya çıkan ya da stres ve egzersiz durumunda görünen ani göğüs ağrısının tedavisinde (anjina pektoris), Göğüs ağrısını tetiklemesi olası bir fiziksel aktiviteden hemen önce göğüs ağrısını önlemek amacı ile (anjina pektoris atağının önlenmesinde), Koroner arter damarlarında meydana gelen tıkanmaya bağlı olarak kalp kasındaki kan dolaşımının yetersiz kalması sonucu oluşan kalp krizinde (akut miyokard enfarktüsü), Kalbin kan dolaşımını sürdürmek üzere pompa işlevini görmesinde yetersiz kalması ve buna bağlı olarak dokularda ortaya çıkan tıkanma ve sıvı birikmesi ile belirginleşen durumda (akut sol kalp yetmezliği), Kateter kullanımına bağlı koroner kan damarlarında oluşan kramplarda veya koroner anjiografide koroner damarların incelenmesinde kullanılmaktadır. NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ İlacın bileşimindeki maddelerden herhangi birine ve nitro bileşiklerine karşı aşırı duyarlılığınız (alerjiniz) var ise, Dokuların yeterince oksijenlenememesi ile sonuçlanan kalp debisinde azalma ve sonucunda dolaşımdaki kan miktarının azalması (ani dolaşım yetersizliği, şok, kan dolaşımının bozuk olduğu durumlar), Kalbin damarlara yeterli oranda kan pompalayamaması durumunda, dolaşımdaki kan miktarının azalması (akut kalp yetersizliği, şok durumunda), Kalp yetmezliğinin tetiklediği şok durumunda (kardiojenik şok) ve kalp içerisinde dolum basıncının yeterince yüksek olmaması durumunda (sol karıncık dolum sonu basınç), Kan basıncının çok düşük olması durumunda örn; sistolik kan basıncının 90 mmhg nin altında olması (belirgin hipotansiyon), Kafa içi basıncın yüksek olması ile seyreden hastalıklarda örn; daha önce kafa travması veya beyin kanaması geçirdiyseniz, Erkeklerde sertleşme sorunu (erektil problemler) nedeniyle kullanılan ilaçlar ile birlikte (sildenafil ve benzeri fosfodiesteraz inhibitörleri örn; tadalafil, vardenafil vb) ve akciğerdeki kan damarlarında yüksek kan basıncını (pulmoner arteriyal hipertansiyon) azaltmak için kullanılan ilaçlar ile birlikte kullanmayınız. Çünkü bu durumlar NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY in kan basıncını düşürücü etkisini arttırırlar. Kalbin iç boşluğunda daralma ile oluşan kalp kası hastalıklarında (hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati) ya da kalbi ve kalpten çıkan geniş damarların başlangıç bölümünü saran zarın (perikard) daralması ve zarda yangı, iltihap oluşması (konstriktif perikardit) ya da zarın sıvı ile dolması (perikardiyal tamponad) durumlarında, Göz içinde artmış basınç (glokom; göz tansiyonu) hastalığında, Ciddi kansızlık (anemi; kan içerisinde düşük demir seviyesi) durumunda, Çok düşük kan hacmi durumunda (hipovolemi) Kan içerisinde oksijen seviyesinin anormal azalması durumunda (hipoksemi), Beyin damarlarında kan dolaşımının yetersiz olması (serebral dolaşım yetersizliği) durumunda NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY i kullanmayınız. NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY nasıl kullanılır? Akut sol kalp yetmezliği veya kalp enfarktüsünde dolaşım kontrol edilerek ve sistolik kan basıncını 100 mmhg nin üzerinde olması koşuluyla 1 defa uygulanıp 3-5 dk sonra hasta değerlendirilmeli 2. ve 3. Kez tekrarlanabilir. Her tekrar arasında 3-5 dakika olmalı gliseril trinitrat (0.4.ila 1.2 mg) uygulanmalıdır. İstenen etkilerin sağlanmaması durumunda 10 dakika sonra aynı dozlar tekrarlanabilir. Uygulama yolu ve metodu: Dil altına püskürtme yolu ile kullanılır. Kullanmadan önce koruyucu kapak çıkarılır, ilk kez kullanılması esnasında doz kamarasını doldurmak için pompaya bir kez basılır ve içeride kalmış olan hava dışarı püskürtülür. Bu işlem için pompaya bir kez sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlem sprey uzun süre kullanılmadığı durumlarda da yapılmalıdır. PÜSKÜRTMELER 3-5 DK ARA TANSİYON KONTROLÜ İLE NEFES TUTULARAK YAPILMALIDIR. İLAÇ SOLUNUM YOLUNA ÇEKİLMEMELİDİR..

7 Olası yan etkiler nelerdir? Çok yaygın: Baş ağrısı Yaygın: Baş dönmesi Sersemlik Bayılma hissi Huzursuzluk Şiddeti artan göğüs ağrısı ( şiddeti artan anjina) Aniden kalp atım hızında artma (refleks taşikardi) Kalp atım hızının yavaşlaması (bradikardiyal aritmi) Düzensiz ve anormal kalp ritmi (disritmi) Göz çevresinde, parmaklarda, ayak bileklerinde şişlikler (periferik ödem) Kan basıncında düşme (hipotansiyon) Ayaktayken aniden ortaya çıkan kan basıncında düşme durumu (postural hipotansiyon) İlacın bırakılmasının ardından kan basıncında ani yükselme (rebound hipertansiyon) PARASETAMOL Kimyasal Sınıf: Asetaminofen Terapötik Sınıf: Analjezik, antipiretik Ağrı eşiğini yükselterek analjezik etki sağlar. Hipotalamik ısı düzenleyici merkeze etki ederek antipiretik etki sağlar. Alışılmış terapötik dozlarda plazma proteinlerine bağlanması kayda değer değildir, ancak aşırı doz alındığında artar. Farmakokinetik: Karaciğerden metabolize olur. İdrarla atılır. Eliminasyon yarı ömrü 1-4 saattir Hafif ve orta şiddetteki ağrı ve ateşin semptomatik tedavisi Parasetamol e aşırı duyarlılık Böbrek ve karaciğer yetmezlikleri Hematolojik reaksiyonlar (trombositopenik purpura, hemolitik anemi, agranülositoz) rapor edilmiş olmasına rağmen yan etkiler hafiftir. Genellikle cilt kızarıklığı ve diğer alerjik reaksiyonlar olabilirse de ilacı kesmekle geçer. Yüksek dozlarda ilk 24 saatte bulantı, kusma, anoreksi ve karın ağrısı görülür saat içinde karaciğer harabiyeti olabilir. Uzun süreli kullanımlarda nefrotoksisite oluşabilir. Glukoz metabolizmasında anormallikler ve metabolik asidoz meydana gelebilir. Ciddi zehirlenmelerde karaciğer (kc) yetmezliği sonucunda ensefalopati, koma ve ölüm olabilir. Kc harabiyeti 10 g yetişkin dozunda görülür. MSS stimülasyonu, kalp aritmileri, ensefalopati gibi yan etkiler meydana gelebilir. Hipoglisemi, sarılık oluşabilir. Uyarılar: Doz aşımı acil müdahale gerektirir. Son 4 saat içinde 7.5 g parasetamol almış kişinin derhal midesi yıkanmalıdır. N-Asetilsistein veya Metionin gibi antidotlarla alınmış olması özel tedaviyi gerektirebilir.

8 SADECE RESÜSİTASYONDA ONAYSIZ KULLANILACAK İLAÇLAR %2 lik LİDOKAİN Kimyasal Sınıf: Lidokain HCl Terapötik Sınıf: Antiaritmik, lokal anestezik Lidokain (Aritmal ) lokal anestezik etkili bir ilaçtır. Sinüs düğümünü pek fazla etkilemez. Purkinje lifleri ve atrium kasındaki otomatisiteyi deprese eder. Farmakokinetik: Etkin plazma konsantrasyonu 2-6 μg/ml dir. Etki süresi kısa olduğundan İV infüzyon şeklinde verilebilir. Endikasyon: Ventriküler taşiaritmi İlaca karşı aşırı duyarlılık Stokes-Adams ve Wolf-Parkinson-White Sendromu İleri derecede blok Etkileşim: Hidantoin Simetidin β-blokerler Süksinilkolin Fazla dozda: Uyuşukluk Parestezi Ataksi Nistagmus Ajitasyon Konvülsiyon Solunum depresyonu %2 lik formu İV puşe olarak verilir. Yanlış uygulandığı takdirde geçici körlük ve asistoli gelişebilir. AMİADORON Ticari İsim: Cordarone, Pacerone Kimyasal Sınıf: İyonlaştırılmış benzofuran derivesi Terapötik Sınıf: Antiaritmik Miyokardial aksiyon potansiyelini ve efektif refraktör periyodunu uzatır ve yarışmasız α- ve β-adrenerjik inhibisyona neden olur. Atrial ve ventriküler ektopileri suprese eder (PSVT, AF, atrial taşikardi, VT, VF, vs) ve AV nod dan ileti geçişini yavaşlatır. (Ventriküler atım kontrolü sağlar; WPW de olur.) Vazodilatasyon sonucu azalmış kardiak yüke neden olur. Farmokinetik: t½= gün Şoka dirençli VF Nabızsız VT VT Bilinmeyen tipte geniş kompleks taşikardi Kardiojenik şok Bilinen sinus bradikardisi 2. veya 3. derece kalp bloğu İlaca karşı hipersensivite

9 Önlemler: Torsades de pointes ve VF dahil olmak üzere yeni başlayan veya mevcut disaritmileri kötüleştirebilir. β-bloker ajanlarla kullanmak HT ve bradikardi riskini arttırabilir. AV iletiyi yavaşlatır. Miyokardial kontraktiliteyi azaltır. Verapamil ve diltiazem ile AV blok riskini arttırabilir. Herhangi bir kalsiyum kanal blokeri ile HT riskini arttırabilir. Hamile ve süt veren annelerde dikkatli kullanılmalıdır. MSS: Baş dönmesi/sersemlik (dizziness), baş ağrısı KVS: Bradikardi, kalp iletim bozuklukları, KKY, disaritmi, HT, sino-atriyel nod bozukluğu, sinus arrest Solunum: Dispne, pulmoner enflammasyon Erişkin: VF ve nabızsız VT de 300 mg İV/İO verilir. İnatçı veya rekürran VF/VT için 3-5 dakikada ilave 150 mg İV verilebilir. Nabızlı VT de 10 dakikada 150 mg infüzyon şeklinde verilir. 100 ml %5 lik dekstroz ile karıştırılır ve dakikada 150 damla olarak verilir. Pediatrik: VF ve nabızsız VT de 5 mg/kg şeklinde verilir. (Sonraki doz yok.) Nabızlı VT de 20 dakikada 5 mg/kg infüzyon şeklinde verilir. 100 ml %5 lik dekstroz ile karıştırılır ve dakikada 75 damla olarak verilir. MAGNEZYUM SÜLFAT Kimyasal Sınıf: Divalan katyon Terapötik Sınıf: Antiaritmik, elektrolit Magnezyum vücuttaki birçok biyokimyasal reaksiyona giren esansiyel bir elementtir. Fizyolojik kalsiyum kanal blokeri olarak etki eder. Nöromüsküler bağlantıda asetilkolin salınımını azaltarak nöromüsküler iletiyi bloke eder. SA düğümde uyarı oluşum hızını azaltır ve ileti zamanını uzatır. Farmakokinetik: Etkisi hemen başlar. Etki süresi 30 dakikadır. Torsades de pointes Eklampsi Trisiklik antidepresan zehirlenmesi Status astmatikus (Medikal Danışman) Kontrendikasyon: 3. derece AV blok Önlemler: Eklamptik hastada refleksler kaybolursa, doz tekrarlanmamalıdır. Yan etkilerinden korunmak için yavaş uygulanmalıdır. İV tedavi alan her hastaya devamlı kardiyak monitörizasyon ve sık vital bulgu değerlendirilmesi yapılmalıdır. Böbreklerden atıldığı için ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda çok dikkatli kullanılmalıdır. Gebelikte Kategori: B MSS: Koma, baskılanmış refleksler, letarji, halsizlik KVS:Kalp bloğu, HT, bradikardi SS:Solunum sıkıntısı Dermatoloji: Yüz kızarması,terleme

10 Etkileşim: Dijitallerle kullanıldığında kardiyak ileti anomalilerine neden olabilir. Uygulanma öncesinde % 20'lik solüsyon oluşturmak için dilüe edilmelidir: 2 g'lık doz için, 2 g (4 ml) magnezyum sülfat 6 ml serum fizyolojik ile karıştırılarak %20'lik solüsyon elde edilir. Erişkin: Nabızsız: 2 g (%20'lik solüsyon) İV olarak 1-2 dakikada verilmelidir. Nabızlı: 2 g (%20'lik solüsyon) İV olarak >5 dakika sürede verilmelidir. Gerekirse doz tekrarlanılabilir. Nöbet (Eklampsi): 4 g (%20'lik solüsyon) İV olarak >4 dakika sürede verilmelidir. Nöbet devam ederse, uygun görüldüğü takdirde, 5 dakikada doz tekrarlanabilir. (Medikal Danışman) Pediatrik: Nabızsız: Torsades de pointes için 2 g a kadar 25 mg/kg İV/İO olarak verilir ONAY İSTENECEK İLAÇLAR NALOKSON Farmakokinetik: İV etkisi 2 dakikada başlar. Yarılanma ömrü 64 dakikadır. Narkotiklerce oluşan solunum sıkıntısı Sebebi bilinmeyen koma Kontrendikasyon: İlaca karşı hipersensivite Önlemler: Fizyolojik narkotik bağımlısı olduğu bilinen veya şüphe edilen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Nalokson dan ani ve tam kesilme, (narkotik bağımlılığı olduğu bilinen veya şüphe edilen yenidoğan anneleri de dahil olmak üzere) yoksunluk benzeri etkilere neden olurlar. Gebelikte Kategori: B Yan MSS: Nöbetler, titremeler KVS: HT, hipotansiyon, başikardi, ventriküler disritmi GİS: Bulantı, kusma Etkileşimler: Narkotik bağımlısı hastalarda narkotik yoksunluk yapabilir. Narkotik bağımlısı olduğundan şüphelenilen hastalarda sadece solunum sıkıntısını giderecek kadar ilaç uygulanmalıdır. Erişkin: İV: 0.4 mg/dakika olarak 2 mg verilir. İM: 2 kez 0.8 mg enjeksiyon yapılır. Başlangıç dozuna yanıt alınmıyorsa, (Medikal Danışman) ile bağlantıya geçilir. Pediatrik: İV: 0.4 mg/dakika ve 0.1 mg/kg olarak 2 mg'a kadar verilir. İM: 1.6 mg olarak 0.1 mg/kg İM verilir. Başlangıç dozuna yanıt alınmıyorsa, (Medikal Danışman) ile bağlantıya geçilir. Not: Öncesinde gerekli değilse İHY uygulanmaz. İV yavaş puşe ile uygulanmalıdır (0.4 mg/dakika). Narkotik etkilerin geri dönüşü geçici olabilir. Uygulama solunum hızına göre titre edilir. Kodein içeren sık kullanılan narkotik ajanlar: Darvon, Demerol, Dilaudid, fentanil, eroin, metadon, morfin, Nubain, Paregoric, Percodan, Stadol, Talwin

11 AKTİF KÖMÜR İnce, siyah, kokusuz toz İçeriğindeki serbest karbon atomlarına moleküllerin bağlanmasını sağlayıp onları absorbe edilemez hale getirir. Eliminasyonu arttırır. Safradaki maddeye bağlanıp maddenin entero hepatik dolaşımını kesintiye uğratır. Solunumu düzenli hastada bilinmeyen madde alımı Aktif kömürün absorbe edebileceği madde alımı Solunumu düzensiz, hava yolu kontrol altına alınmamış hastalar İntestinal obstruksiyon Aktif köürün absorbe edemeyeceği (demir, lityum, kurşun, etanol, metanol, siyanür gibi) madde alımı Doz: Alınan maddenin muhtemel miktarının 10 katı, 50 g veya 1 g/kg'dır. Ağızdan veya nazogastrik ile uygulanır. En iyi sonuç ilk 1 saat içinde uygulanmasıyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY 0,400 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin). Dil altına püskürtme yoluyla kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY 0,400 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin). Dil altına püskürtme yoluyla kullanılır. KULLANMA TALİMATI NİTROLİNGUAL PUMP SPRAY 0,400 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin). Dil altına püskürtme yoluyla kullanılır. Etkin maddeler: Her püskürtme dozunda 0,400 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin)

Detaylı

MI TANI & TEDAVİ ALGORİTMASI

MI TANI & TEDAVİ ALGORİTMASI MI TANI & TEDAVİ ALGORİTMASI SEMPTOMLAR GÖĞÜS AĞRISI ( EN SIK GÖRÜLEN SEMPTOM) BASICI, SIKIŞTIRICI TARZDA; KOLA VE BOYUNA YAYILABİLİR HAZIMSIZLIK, YANMA HİSSİ, PLÖRETİK AĞRI 1 SAATTEN UZUN SÜREBİLİR BULANTI

Detaylı

ARİTMİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

ARİTMİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL ARİTMİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL ARİTMİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR 1) BRADİKARDİK İLAÇLAR 2) TAŞİKARDİK İLAÇLAR Kalp, kendi kendine uyarı çıkarma ve iletebilme özelliğine

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA ANİ KARDİYAK ÖLÜM DR.FERDA CELEBCİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP A.D. 01/09/2009 ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? TANIM TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA SÜREDE GELİŞEN (GENELLİKLE

Detaylı

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr Ayhan ÖZHASENEKLER

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON Doç.Dr.Hakan Tezcan Kardiyopulmoner Resusitasyon 2005 American Heart Association guidelines for CPR and emergency cardiovascular care European Resuscitation Council

Detaylı

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Resusitasyon, solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahalelerdir. Kardiyopulmoner Resusitasyon (CPR) KARDİYAK

Detaylı

GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ

GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ Hasta Stabil mi? -Düşük kalp debisi bulguları -Bilinç bozukluğu -Hipotansiyon -Pulmoner ödem -İskemi bulguları RİTİM BOZUKLUĞU OLAN HASTA STABİL DEĞİLSE

Detaylı

Antidisritmik İlaçlar. Sınıf 1 İlaçlar. Lidokain. Lidokain. Lidokain-İstenmeyen Etki. Lidokain-Endikasyon. Dr. Mutlu Kartal Acil Tıp AD Ekim 2009

Antidisritmik İlaçlar. Sınıf 1 İlaçlar. Lidokain. Lidokain. Lidokain-İstenmeyen Etki. Lidokain-Endikasyon. Dr. Mutlu Kartal Acil Tıp AD Ekim 2009 Antidisritmik İlaçlar Sınıf 1 İlaçlar Dr. Mutlu Kartal Acil Tıp AD Ekim 2009 Lidokain Sınıf 1 b antiaritmik ajan Hızlı sodyum kanallarını etkiler His purkinje otomatisitesini baskılar AV nodu etkilemez

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI Hareket veya yanıt yok 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin Solunum yok ya da solunum çabası yok yada anormal solunum (gasping) Nabzı

Detaylı

Multi-Attribute Utility Analysis (MAUA) (Endikasyona Yönelik İlaç Seçimi/Çok Yönlü Optimizasyon Analizi)

Multi-Attribute Utility Analysis (MAUA) (Endikasyona Yönelik İlaç Seçimi/Çok Yönlü Optimizasyon Analizi) Multi-Attribute Utility Analysis (MAUA) (Endikasyona Yönelik İlaç Seçimi/Çok Yönlü Optimizasyon Analizi) ETKİLİLİK Etken madde ne kadar etkili Sadece Farmakodinamik özellikler değil, Farmakokinetik özellikler

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU KARDİYOVASKÜLER FARMAKOLOJİ

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU KARDİYOVASKÜLER FARMAKOLOJİ İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU KARDİYOVASKÜLER FARMAKOLOJİ HEDEF - AMAÇ Resusitasyonda ve yetersiz kalp debisi tedavisinde kullanılan ilaçlara ait Özellikleri Etki Mekanizmaları Klinik Etkileri Endikasyonları

Detaylı

Bradikardinin neden olduğu hemodinamik bozukluk ve semptomları var mı? (Bilinç durumu,şok bulguları,göğüs ağrısı vs.)

Bradikardinin neden olduğu hemodinamik bozukluk ve semptomları var mı? (Bilinç durumu,şok bulguları,göğüs ağrısı vs.) Bradiaritmi Tedavisi -Pacemaker -Atropin: semptomatik bradikardide sınıf IIa 0.5 mg. ve 3-5 dk. arayla toplam 3 mg. 0.5 mg altında bradikardi yapabilir.perfüzyonu bozuk hastada pace beklenmeden yapılması

Detaylı

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ Bradikardili Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ İleti Sistemi 2 SENKOP Sempatik ve Parasempatik uyarım 5 R P T Q S 6 Kalp debisi = KALP HIZI x Atım hacmi Çok düşük hızlarda

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi. Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014

Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi. Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014 Hipersensitivite, Alevlenme Reaksiyonları ve Anaflaksi Hem. Okan Duran Medikana internatinational. Ankara Hastanesi 19 Nisan 2014 Hipersensitivite Fizyopatolojisi İmmün sistem kemoterapötik ya da biyoterapötik

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Antianjinal ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer

Antianjinal ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Antianjinal ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 2 2 1 Koroner iskemi, anjina, enfarktüs ve antianjinal tedavi Kalp dokusu, oksijene ihtiyacı bakımından vücuttaki pek çok organa göre daha az

Detaylı

BETA BLOKER ZEHİRLENMELERİ

BETA BLOKER ZEHİRLENMELERİ GİRİŞ BETA BLOKER ZEHİRLENMELERİ MI Anjina Aritmi Obstrüktif kardiyomyopati Diastolik disfonksiyon Migren Tirotoksikoz Anksiyete Tremor Glokom Hipertansiyon Mehmet AYRANCI Fırat Üniversitesi Hastanesi

Detaylı

Antiaritmik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Antiaritmik ilaç preparatları

Antiaritmik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer  Antiaritmik ilaç preparatları Antiaritmik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antiaritmik ilaç preparatları 2 2 1 3 3 Aritmiler ve temel bilgiler I Aritmi (disritmi), normal sinüs ritminden herhangi bir sapma ve kalp atımlarındaki

Detaylı

Kardiyovasküler Farmakoloji

Kardiyovasküler Farmakoloji RESÜSİTASYONDA KULLANILAN İLAÇLAR Kardiyovasküler Farmakoloji I. Kalp debisini ve periferik damar direncini etkileyen ilaçlar -Epinefrin, vazopressin, dopamin, dobutamin,digoksin, nitrogliserin, sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

BRADİARİTMİLER. Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı

BRADİARİTMİLER. Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı BRADİARİTMİLER Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı BRADİARİTMİLERİN SINIFLANDIRILMASI Sinüs Düğümü İle İlgili Atrioventriküler Düğüm İle İlgili Dal Blokları Sinus Düğümü

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE DAHİLİ SORUNLAR KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON Prof.Dr.Hakan Tezcan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyak Arrest Reversible Kalp pompa fonksiyonunun

Detaylı

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi BRADİKARDİ ve TAŞİKARDİ Hastanın klinik durumu en önemli parametredir.

Detaylı

Levosimendanın farmakolojisi

Levosimendanın farmakolojisi Levosimendanın farmakolojisi Prof. Dr. Öner SÜZER Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AbD 1 Konjestif kalp yetmezliği ve mortalite 2 Kaynak: BM Massie et al, Curr Opin Cardiol 1996

Detaylı

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA HİZMETE ÖZEL T.C. NORMAL Sayı : 62820468-000- Konu : Asetil Salisilik Asit İçeren Ürünler Hk. DOSYA 19.07.2007 tarihli Asetil Salisilik Asit ve Askorbik Asit Kombinasyonu İçeren Preparatlar konulu, 20.04.2009

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

DR. ERGÜN ÇİL. www.erguncil.com

DR. ERGÜN ÇİL. www.erguncil.com DR. ERGÜN ÇİL www.erguncil.com TAŞİARİTMİLER BURSA TABİP ODASI 2014 2 TAŞİARİTMİLER BURSA TABİP ODASI 2014 3 DR. ERGÜN ÇİL www.erguncil.com Taşiaritmiler: Dar QRS li ( 0.08 sn) taşikardi Sinüzal taşikardi

Detaylı

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler Bradiaritmiler Bradisritmiler Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 20/10/2009 Sinüs bradikardisi Birinci derece AV blok (20msn den uzun PR) İkinci derece AV blok

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

MONODUR 60 mg Uzatılmış Etkili (Durules ) Tablet

MONODUR 60 mg Uzatılmış Etkili (Durules ) Tablet MONODUR 60 mg Uzatılmış Etkili (Durules ) Tablet FORMÜLÜ Her bölünebilir tablette, İsosorbid-5- mononitrat 60 mg Boyar maddeler: Titanyum dioksit, sarı demir oksit bulunur. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ İsosorbid

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ALZAMED 5 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Donepezil hidroklorür 5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MONOKET LONG 25 mg Retard Kapsül Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. MONOKET LONG 25 mg Retard Kapsül Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI MONOKET LONG 25 mg Retard Kapsül Ağızdan alınır. - Etkin madde: Her bir kapsül 25 mg isosorbid mononitrat içerir. - Yardımcı maddeler: Şeker küreleri (nişasta ve sukroz), laktoz monohidrat,

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 03 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 03 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 03 Ekim 2017 Salı Uzm. Dr. M. Tuba Çöğürlü Prof. Dr. Metin Aydoğan Kocaeli Üniversitesi Tıp

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİZİNC 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Şeker (sükroz), gliserin, nipajin

Detaylı

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN LİTYUM LİTYUM İNTOKSİKASYONU Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Giriş Farmakokinetik Patofizyoloji İntoksikasyon Tedavi Takip-Taburculuk GİRİŞ Lityum, bipolar bozukluk akut manide

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NITRONAL 1 mg/1ml intravenöz infüzyon için çözelti içeren ampul Damar yoluyla uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. NITRONAL 1 mg/1ml intravenöz infüzyon için çözelti içeren ampul Damar yoluyla uygulanır. KULLANMA TALİMATI NITRONAL 1 mg/1ml intravenöz infüzyon için çözelti içeren ampul Damar yoluyla uygulanır. Etkin maddeler: Her 1 ml lik çözelti de 1 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin) içerir. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CARDİOKET RETARD 20 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. CARDİOKET RETARD 20 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI CARDİOKET RETARD 20 mg tablet Ağızdan alınır. - Etkin madde: İsosorbid dinitrat 20 mg - Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, talk, magnezyum stearat, polivinil asetat Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

Alkol entoksikasyonu ve yoksunlugu. Dr.Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi tıp Fakültesi

Alkol entoksikasyonu ve yoksunlugu. Dr.Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi tıp Fakültesi Alkol entoksikasyonu ve yoksunlugu Dr.Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi tıp Fakültesi Alkol entoksikasyonu Alkol zehirlenmesi, alkol alımı sırasında ya da sonrasında ortaya çıkan uyumsuz davranışsal değişikliklerle

Detaylı

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA HİZMETE ÖZEL T.C. NORMAL Sayı : 77893119-000- Konu : Asetil salisilik asit içeren tekli veya kombine ilaçlar hk. DOSYA 19.07.2007 tarihli Asetil Salisilik Asit ve Askorbik Asit Kombinasyonu İçeren Preparatlar

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: 48 mg lık 1 sprey doz 0,400 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin) içerir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: 48 mg lık 1 sprey doz 0,400 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin) içerir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NİTROLİNGUAL pump spray 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: 48 mg lık 1 sprey doz 0,400 mg gliseril trinitrat (nitrogliserin) içerir. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SİSTRAL Krem. Cilt üzerine, haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. SİSTRAL Krem. Cilt üzerine, haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI SİSTRAL Krem Cilt üzerine, haricen uygulanır. Etkin madde: 1 gram kremde 15 mg klorfenoksamin hidroklorür bulunur. Yardımcı maddeler: İsopropil miristat, stearik asit, setostearil alkol,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ZĐNCOBEST 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Metil paraben sodyum, sükroz, portakal

Detaylı

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü Prof.Dr.Mitat KOZ DOLAŞIMIN SİNİRSEL KONTROLÜ Doku kan akımının her dokuda ayrı ayrı ayarlanmasında lokal doku kan akımı kontrol mekanizmaları

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ÜL (İKYD) KARDİYOVASKÜLER FARMAKOLOJİ R VE ELEKTRİKSEL MEDİKAL TEDAVİLER

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ÜL (İKYD) KARDİYOVASKÜLER FARMAKOLOJİ R VE ELEKTRİKSEL MEDİKAL TEDAVİLER İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ÜL (İKYD) KARDİYOVASKÜLER FARMAKOLOJİ R VE ELEKTRİKSEL MEDİKAL TEDAVİLER Vazoaktif İnotrop ajanlar Temel farmakolojik özellikler Dozları ve Klinik endikasyonları Uygulama

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Aritmiler, Ölümcül Aritmiler ve Elektriksel Medikal Tedaviler

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Aritmiler, Ölümcül Aritmiler ve Elektriksel Medikal Tedaviler İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Aritmiler, Ölümcül Aritmiler ve Elektriksel Medikal Tedaviler EKG Yorumlanması Normal sinus ritmi Bütün p dalgalarını bir QRS kompleksinin takip etmesi Kalp hızının

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 CPR Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Tarihcesi İnsanlar tarih boyunca ölüme çare bulmaya çalışmışlardır. Modern tıbbın başlangıcına kadar ata binerek koşturma,ısıtma,rektum

Detaylı

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ «

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « Sunum planı Epidemiyoloji Farmakokinetik Klinik özellikler Tanı Tedavi Sonuç Epidemiyoloji

Detaylı

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Giriş Miyokardiyal perfüzyon ve kardiyak fonksiyon bozukiuğu tüm vücudun kan akımını etkiler. Bunun sonucu olarak kardiyak pompa fonksiyonu azaldığında hedef

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Yaşam kurtarma zinciri Dikkat edilecek önemli noktalar Olağandışı fizyolojik olayların erken tanınması Kardiyorespiratuvar arrest riski olan hastaların erken dönemde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

Yılan-akrep Zehirlenmeleri

Yılan-akrep Zehirlenmeleri Yılan-akrep Zehirlenmeleri Dünyada 2500 kadar yılan türü olduğu tahmin edilmekte, 1/3 ü insanlar için tehlikeli Türkiye deki 41yılan türünden 28 i zehirsiz, 1/3 ü zehirlidir. Zehirli yılanların; 10 türü

Detaylı

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj İKYD 2010 Önerileri Dr. Erkan GÖKSU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj Uygun hız ve derinlikte Göğüs kafesinin i genişlemesine i izin

Detaylı

EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM

EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM Prof. Dr. Hayri Ermiş İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hast. Ve Doğum A.B.D. Perinatoloji B.D. Gebeliğin kriz sıklığına etkisi? Gebelerin 1/3 ünde kriz

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TĐORELAX 4 mg/2 ml IM ampul Steril-apirojen Kas içine uygulanır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Bir ampulde, 4 mg tiyokolşikosid bulunur. Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, distile su. Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI KEPLERON 4 mg / 2 ml IM Enjektabl Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk

Detaylı

Tarihçe. Epidemiyoloji Methamidofos, Diazinon, Diklorvos En sık özkıyım Genç erişkin yaş gurubunda daha sık Mortalite hala yüksek

Tarihçe. Epidemiyoloji Methamidofos, Diazinon, Diklorvos En sık özkıyım Genç erişkin yaş gurubunda daha sık Mortalite hala yüksek Tarihçe Uzm. Dr. Aydın Deniz Karataş Hatay İskenderun Devlet Hastanesi Kıymet Yazıcı Acil Servisi Clermont (1854)- tetraetilpirifosfat Lange, Krueger (1932)- dimetil, dietilfosforofloridat Schrade- parathion,

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz. Çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz. Çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ZİNCO 30 mg tablet Ağız yolu ile kullanılır. Etkin madde: Her 1 tablet 30 mg çinko (çinko sülfat heptahidrat halinde) içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, mikrokristallin selüloz,

Detaylı

Giresun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi

Giresun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi Sayfa No 1 / 5 1. AMAÇ: Yatan hastaları bakım veya tedavinin amaçlanmayan sonuçlarından korumak amacıyla ilaç uygulamaları ve operasyon sonrası hasta vital bulgularının takibinin nasıl ve ne sıklıkla yapılacağını

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM Doç. Dr. Ali Serdar Fak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Şubat 2009 Konu akışı Yoğun bakım hastalarında aritmi sıklığı ve çeşitleri

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI RUPAFİN 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: 10 mg rupatadin (fumarat şeklinde). Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, prejelatinize nişasta, mikrokristalin selüloz, kırmızı demir

Detaylı

DİGİTOKSİN Folia Digitalis denilen, Avrupada orman altlarında yetişen Digitalis purpurea

DİGİTOKSİN Folia Digitalis denilen, Avrupada orman altlarında yetişen Digitalis purpurea DİGİTOKSİN Folia Digitalis denilen, Avrupada orman altlarında yetişen Digitalis purpurea (Scrophulariaceae) bitkisinin yapraklarından elde edilen sekonder heterozite Digitoksin adı verilir. D.purpurea

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİPİN kapsül Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Her bir kapsül; etkin madde olarak 250 mg Parasetamol ve 15 mg Kafein içermektedir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, Magnezyum Stearat,

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DOPAMINE DBL 200 mg/ 5 ml IV İnfüzyon İçin Solüsyon İçeren Ampul 5 Ampul İlaç damar içine yavaşça damla damla uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. DOPAMINE DBL 200 mg/ 5 ml IV İnfüzyon İçin Solüsyon İçeren Ampul 5 Ampul İlaç damar içine yavaşça damla damla uygulanır. KULLANMA TALİMATI DOPAMINE DBL 200 mg/ 5 ml IV İnfüzyon İçin Solüsyon İçeren Ampul 5 Ampul İlaç damar içine yavaşça damla damla uygulanır. - Etkin madde: Dopamin hidroklorür 5 ml lik solüsyon içeren 1

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ANTHĐX 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablette 10 mg rupatadine eşdeğer 12,80 mg rupatadin fumarat bulunur. Yardımcı maddeler: Laktoz, mikrokristalin selüloz, kırmızı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir. KULLANMA TALİMATI EBRANTİL 25 mg IV Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul Damar içine enjekte edilir. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 25 mg urapidil e eşdeğer 27,35 mg urapidil hidroklorür içerir. Yardımcı

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI NORMATİN %0,5 Göz Damlası. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de;

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI NORMATİN %0,5 Göz Damlası. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de; ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI NORMATİN %0,5 Göz Damlası 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml de; Timolol 5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR Yüksek göz içi basıncı (oküler hipertansiyon) Glokom (kronik açık açılı glokomu)

Detaylı

BRADİKARDİ Havayolu,oksijen 12-lead EKG Kan basıncı, oksimetri Sistolik kan basıncı<90mmhg Kalp hızı<40/dk Kalp yetmezliği Ventriküler aritmiler VAR Y

BRADİKARDİ Havayolu,oksijen 12-lead EKG Kan basıncı, oksimetri Sistolik kan basıncı<90mmhg Kalp hızı<40/dk Kalp yetmezliği Ventriküler aritmiler VAR Y GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ Doç.Dr.Hakan Tezcan Aritmi tanı ve tedavisinde temel prensipler : Ritim bozukluklarının tedavisine yaklaşımda en önemli unsur hastanın stabil olup olmadığının

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Ksantan gum, gliserol, sodyum sitrat,

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Beyaz, kokusuz, yuvarlak, hafif bombeli, bir yüzü ortadan çentikli tabletler.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Beyaz, kokusuz, yuvarlak, hafif bombeli, bir yüzü ortadan çentikli tabletler. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1- BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DİFİLİN SİMPLE TABLET 400 mg 2- KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Her bir tablet; 400 mg Dihidroksipropilteofilin içermektedir. Yardımcı maddeler için, Bkz.

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

Otakoidler ve ergot alkaloidleri

Otakoidler ve ergot alkaloidleri Otakoidler ve ergot alkaloidleri Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antihistaminikler 2 2 1 Serotonin agonistleri, antagonistleri, ergot alkaloidleri 3 3 Otakaidler Latince "autos" kendi, "akos"

Detaylı

Acil Kardiyak Bakıda Kullanılan. Acil Tıp Uzmanları Derneği

Acil Kardiyak Bakıda Kullanılan. Acil Tıp Uzmanları Derneği Acil Kardiyak Bakıda Kullanılan lan İlaçlarlar ACİL L KARDİYAK BAKIDA KULLANILAN İLAÇLARLAR I. Kalp debisini ve periferik damar direncini etkileyen ilaçlar -Epinefrin, vazopressin, dopamin, dobutamin,digoksin,

Detaylı

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin Propiverin HCL Etki Mekanizması Bedreddin Seçkin 24.10.2015 Propiverin Çift Yönlü Etki Mekanizmasına Sahiptir Propiverin nervus pelvicus un eferent nörotransmisyonunu baskılayarak antikolinerjik etki gösterir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi

ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi Plan ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi Temel Yaşam desteği Kardiyak Arrest Algoritmi Ventriküler fibrilasyon/taşikardi Algoritmi Nabızsız Elektriksel Aktivite Algoritmi Asistoli Algoritmi Bradikardi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEODEX % 1.25 jel Haricen uygulanır. Etkin madde: 1 g jel, 12.50 mg deksketoprofene eşdeğer 18.45 mg deksketoprofen trometamol Yardımcı maddeler: Karbomer 980 NF (Carbomer Homopolymer),

Detaylı

ALKOL ZEHİRLENMELERİ. Doç. Dr. Levent Avşaroğulları Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Kayseri

ALKOL ZEHİRLENMELERİ. Doç. Dr. Levent Avşaroğulları Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Kayseri ALKOL ZEHİRLENMELERİ Doç. Dr. Levent Avşaroğulları Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Kayseri SUNU DÜZENİ BÖLÜM I ETANOL İZOPROPİL ALKOL BÖLÜM II METİL ALKOL ETİLEN GLİKOL BÖLÜM

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi

Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi Doç. Dr. Lale YÜCEYAR Hipotermi Tanım: Kor sıcaklığı < 35 C (düşük okuyabilir termometre) (Özofageal, rektal,timpanik) Hafif 32-35 C Orta 30-32 C Ağır < 30 C Hipotermi

Detaylı

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Farmakokinetik vücudun ilaca ne yaptığını inceler. İlaçlar etkilerini lokal veya sistematik

Detaylı