DNÎ AHSYETLER ETRAFINDA ANLATILAN EFSANELERN BRLETRLMES ÜZERNE ON JOINDER LEGENDS DESCRIBED AROUND RELIGIOUS FIGURES

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DNÎ AHSYETLER ETRAFINDA ANLATILAN EFSANELERN BRLETRLMES ÜZERNE ON JOINDER LEGENDS DESCRIBED AROUND RELIGIOUS FIGURES"

Transkript

1 DNÎ AHSYETLER ETRAFINDA ANLATILAN EFSANELERN BRLETRLMES ÜZERNE ON JOINDER LEGENDS DESCRIBED AROUND RELIGIOUS FIGURES Ahmet DALI * Özet Edebî nitelik taıyan bazı eserlerin hangi türe dâhil olduu meselesi, edebiyatın pek çok alanında zaman zaman yaanmı, yaanmaya devam eden bir konudur. Farklı adlarla anılan türlerin birbirlerine olan benzerliklerinin yanında, bazı metinlerin birden çok türe dâhil edilebilecek özelliklere sahip olması da bu tartımaların yaanmasında etkili olmaktadır. Söz konusu ürünler, sözlü kültür ortamına ait eserler olunca, türler arası sınır ihlalleri veya belirsizlikler daha da artmaktadır. Dahası bugün sözlü kültürde yaayan ve birbirinden kesin çizgilerle ayırdıımız türlerin pek çou, tarihî süreçte birbirinden domu ürünlerdir. Toplumlardaki deiim ve geliim sürdükçe insandaki sanat anlayıı ve ifade ekilleri deiecek; dolayısıyla yeni türler de olumaya, benzer problemler yaanmaya devam edecektir. Bu makale, bir sözlü kültür ürünü olan efsane den zaman içinde domu alt türler olan menkıbe ve memoratlar (inanç anıları); bu sözlü ürünlerin derlenmesi ve yazıya geçirilmesi süreci hakkındadır. Anahtar kelimeler: Efsane, Derleme, Yazıya Geçirme. Abstract The matter that some works with literary property inludes what species has discussed in various fieldes of literature now and then, and ıt is issue that which will be discussed. In these discussions, ıt is effective that some text have features that can be included in more than one type as well as the species referred to with different names are similarities to each other. When these products are the works of verbal culture ambient, violations of the boundary between species or uncertainties have increased further. Moreover today, many of the species that living in verbal culture and strictly is separated from each other are products born from each other in historical process. As long as social change and development continue, the understanding of art and forms of expression of human will change and therefore a new species to be formed and similar problems to experience will continue.

2 This article is about religious legend and memorates which arise from the sub-type of legend; the process of compiling and inscriptions of these verbal products. Keywords: Legend, Compilation, Make a Written. Varlıı gelecek nesillere sözlü gelenek içerisinde aktarılan mensur edebî türler 1, yazılı ürünlerden farklı olarak, tıpkı dil gibi canlılık özellii gösterir. Bu niteliin doal sonucu olarak sözlü ürünler zaman içerisinde olumlu ve olumsuz anlamda deiimlere maruz kalabilmektedir. Yine bu ürünler, yalnızca ait olduu kültür dairesi içinde kalabilecei gibi farklı kültür dairelerine de yayılabilmektedir. ster tek kültüre ait olsun isterse birçok kültür dairesine yayılmı olsun, her iki durumda da bu metinlerde zaman içerisinde deiimin yaanması kaçınılmazdır. Zaman içerisinde gerçekleen deiim, bu ürünlerin kendine has özelliklerinde bazı kayıplara yol açtıı gibi onların yeni özellikler kazanması yönünde de geliim gösterebilmektedir (Örnein bir efsane metni zaman içerisinde kahramanları, olayın geçtii yer, zaman, sahip olduu motifler vb. bakımından deiikliklere uramakta, yeni görünümlere bürünebilmektedir.). Kaldı ki deiimi aslında onları yok olmaktan kurtaran bir süreç olarak deerlendirmek gerekir. Deiim, toplumdaki gelimelere balı olarak ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara cevap verme gerekliliinin tezahürüdür. Bu süreç yaanmazsa metnin hatta türün yok olması kaçınılmaz olacaktır. Çünkü anlatmak, insanlar için hem önemli bir ihtiyaç hem de kimi hayatî ihtiyaçlarımızın karılanabilmesi için vazgeçilmez bir araçtır. Her sözlü anlatım türü, ortaya çıktıktan sonra onun çıkıını salayan artlar var olduu müddetçe üretilip tüketilmeye devam etmitir. artlar ortadan kalktıktan sonra ise üretim durmu fakat tüketim, azalan bir ivmeyle bir müddet daha sürdürülmütür. Artık hiç müterisinin ve anlatıcısının kalmadıı bir zaman geldiinde de sahneden çekilmitir. Fakat bu çekili, tamamen bir kaybolu deildir. Zira sahneden çekilirken kimi motif ve anlatım özellikleri gibi birtakım unsurlarını kendinden sonra çıkan anlatılara hediye etmitir. (Boyraz, 2008: 108) Bu sebeple sözlü gelenekte yaayan herhangi bir edebî ürünün zaman içerisinde bünyesinde meydana gelen deiimler, bir kayıp olarak düünülmez. Boyraz, sözlü anlatılar içerisinde ilk olarak mitlerin ortaya çıktıını, mitleri sırasıyla efsaneler, masallar, destanlar, menkıbeler, halk hikâyeleri 1 Sözlü edebiyat geleneinin temsilcilerinin konuma dilinde, iir haricindeki geleneksel tahkiye etme, teknik ve üsluplarını kullanarak meydana getirdii, yüz yüze iletiim ortamlarında, anlatıcının, dinleyicinin tepkilerini de göz önünde bulundurarak teatral bir biçimde icra ettii ürünlere halk nesri adı verilir. (Çobanolu, 2003: 22).

3 ve memoratların (inanç anısı) izlediini söyler. Bu türler öncekinden sonrakine birtakım özellikleri miras bırakma biçiminde oluup gelitikleri için, bu yeni türlerin müstakil tür haline gelmeleri hemen olmamaktadır. Bu sebeple önceleri aratırmacılar için tür, ekil ve tanımlama problemi ortaya çıkmaktadır. Örnein herhangi bir sözlü mahsul, bir yönüyle masal, dier yönüyle efsane hatta destan tanımına dâhil edilebilmektedir. 2 Makalemizin konusu olan efsane de bir sözlü anlatım türüdür ve sözlü ürün olmanın doal sonucu olarak bu türün hem ortaya çıkı serüveni hem de kapsamı konusunda farklı görüler mevcuttur. Efsane hakkında ilk tanım Grimm Kardeler e aittir ki öyledir: Gerçek veya hayalî muayyen ahıs, hadise veya yer hakkında anlatılan bir hikâyedir. Bu tanımda öne çıkan ve efsaneyi kendine mahsus tür kılan ey, ondaki gerçeklik unsurudur. Efsanelerde bahsi geçen kii, yer ve olaylar gerçektir (Sakaolu, 1980: 4). Efsane, tıpkı halk masalları gibi doa ötesi varlıklarla mitolojik ögelere ve doal olaylarla ilgili açıklamalara yer vermekle birlikte, onlardan farklı olarak belli bir yer ya da kiiye ilikin geçmi bir olayı anlatır. Bazı efsaneler yalnızca konu aldıı kiiye ya da yere özgüdür. Ama bunların birçou yaygın halk öykülerinin sonradan belli bir kiiyle ya da yerle özdeletirilmesiyle olur (Ana Britanica, 1994: 98). Buradaki tanımlarda efsanenin masal ve mitten farkı ortaya konmakta ancak geçmite yaandıına inanılan her olay efsane olarak tanımlanmaktadır. Elçin e göre efsaneler insanolunun yaratıldıı ilk andan itibaren vardır. Aynı toplum ve kavimden insanlar arasında olumu, o cemiyetin ortak malıdır. Ancak efsaneler önce masal olarak domutur. Daha sonra din, kültür, tarihî gerçekler; toplumların hayal gücü ve inançlarının etkileriyle yorulmu, idealize edilmi ve böylece efsaneye dönümülerdir (1993: 315). Burada görüldüü gibi Elçin, efsanenin masaldan çıktıını, masalın ise dünyada insanın ortaya çıkmasından itibaren var olduunu ileri sürmektedir. Seyidolu, efsanelerin kaynaklarını mitolojiden, tarihten, dinden ve günlük olaylardan alabildii gibi, mitolojik olayların ve kahramanların tarihî devirler içine yerleerek zamanla efsane hâline dönüebildiini söyler (2005: 13-14). Boratav a göre ise efsaneler destanlardan çıkmıtır. Herhangi bir destanın bir parçası anlatı bütününden kopup kendine has üslup niteliklerini, sanatlık süslemeleri 2 Bu problemin olumasında farklı ülkelerde yapılan tanımlamaları takip eden aratırmacıların etkisinden de bahsetmek gerekir.

4 yitirerek sadece olaanüstü yönleriyle bir kii veya olayı bildirme göreviyle sınırlanır. Böylece efsane olumu olur. (1995: 98) Yukarıdaki farklı tanımlardan anlaılacaı üzere efsanelerin kaynaı, oluumu ve ele aldıı konular bakımından birbirinden farklı görüler mevcuttur. Çobanolu, efsaneler üzerinde son iki yüz yıldan beri bilimsel olarak çalımalar yapıldıını ancak bir tür olarak özellikleri konusunda bir mutabakatın olmadıını söyler. Buna sebep olarak, efsane türünün konularının genilii, halk kültürünün her alanını konu edinebilmesi ve sabit bir eklinin olmamasını iaret eder. Leopold Schmidt, belirli bir kalıba dâhil edilemeyen yapısı dolayısıyla efsanenin tamamen bir muhteva meselesi olduunu, hiçbir ekilde sabit formunun olmadıını iddia etmitir (akt. Çobanolu, 2003: 15) te Budapete de uluslararası düzeyde yapılan kongrede efsaneler muhtevaları dikkate alınarak u ekilde sınıflandırılmıtır: I. Dünyanın yaratılıı ve sonu (kıyamet) ile ilgili efsaneler II. Tarihi efsaneler ve medeniyet tarihi ile ilgili efsaneler A. Medeniyet ile ilgili yer ve eyanın menei B. Bazı yerler ile ilgili efsaneler C. Dip tarihi (prehistorya) ve ilk zamanlar ile ilgili efsaneler. D. Harpler ve felaketler E. Temayüz etmi kiiler F. Bir düzenin bozuluu III. Tabiatüstü varlıklar ve kuvvetler/mitik efsaneler A. Kader B. Ölüm ve Ölüler C. Tekin olmayan yerler ve hayaletler D. Hayaletlerin resmigeçidi ve savaları E. Öbür dünyada ikamet F. Cinler, periler, ruhlar G. Medeniyetle ilgili yerlerdeki hayaletler H. Deimi varlıklar I. eytan K. Hastalık yapan kötü ruhlar (cinler) ve hastalıkları. L. Tabiatüstü (sihri) kuvvetlere sahip kimseler M. Efsanevi (mitik) hayvanlar ve bitkiler N. Hazineler IV. Dini efsaneler /Tanrı ve kahramanlarla ilgili efsaneler (Bkz. Sakaolu, 1980: 16).

5 Bu sınıflandırmaya göre efsane konusundaki genel kabul, olaanüstülük içeren ve gerçek olduuna inanılan anlatılar, konusu ne olursa olsun efsane balıı içerisinde deerlendirilmektedir. Ancak bu anlatılar içerisinde velî bir zatı konu eden efsaneler (dinî nitelikli efsaneler), zaman zaman menkıbe ve inanç anısı gibi isimler altında da anlatılmaktadır. Bu haliyle üç terim (efsane, menkıbe ve inanç anısı) karılıkları ve yerleri netlememi, birbirinin yerine kullanılabilen terimler durumundadır. Burada ele alacaımız konu, efsane türünün içerisinden domu ve birbirinden farklı özellikleri belirmi alt türler (menkıbe ve memorat) hakkındadır. Menkıbe ve memorat, efsane tanımına uygun özellikleriyle efsane üst balıı içerisine dâhil edilmekle birlikte, derlenmi olan metinler arasında belirgin farklar görülmü, bunun sonucunda menkıbe ve memoratlardan efsanenin alt türleri olarak bahsetme gerei ortaya çıkmıtır. Pehlivan, bu konudaki eksiklie dikkati çekmi ve velî zatlarla ilgili, efsane tanımlaması kapsamında deerlendirilen bütün anlatılara efsane denmesinin yanlı olduunu dile getirmitir. Ona göre kahramanın hayatta olması, inanç iddeti, tecrübe, zaman ve metnin öznesi kıstasları dikkate alınarak bu anlatıları efsane, menkıbe ve inanç anısı balıkları altında üç alt türe ayırmak mümkündür. 3 Bu ölçütlere göre menkıbe, dinî ahsiyetin bedensel olarak bu dünyada yaadıı varsayılan zamandaki baından geçen olayları konu alır. Velînin yardımseverlii, cihad yapması vb. olaanüstülük olsun veya olmasın her ey konu edinebilir. [ ] Memorat (inanç anısı), velî öldükten sonraki zamanlarda, yaayan canlıların hayatına girmesi içerikli, anlatanın kendisinin bizzat yaadıı ya da baka biri nakledilse bile bu durumda tecrübeyi yaayanın adının verilebildii metinlerdir. [ ] Dini ahsiyetleri konu alan efsaneler ise özellik bakımından memorattan farksız fakat tecrübeyi yaayan yönünden belirsizlemi, daha uzak bir zamandan bahseden bir türdür. Ayrıca kutsal kiiyle ilintilendirilen birtakım mekân, nesne gibi eyler hakkında olumu hikâyeler de bu türün kapsamındadır. (Pehlivan, 2009: 88-96) Amasya ilinden dinî ahsiyetlerle ilgili efsane derlemeleri yaparken edindiimiz bilgi ve tecrübelere dayanarak, herhangi bir yöredeki evliya 3 Sakaolu, (1992: 8) evliya tezkirelerinin çoalması ve halk arasında evliya hakkında anlatılan kerametlerin yayılması, efsanenin hususi bir dalı olan menkıbenin ortaya çıkmasını salamıtır demitir ancak bu tespit efsanenin alt türlerini kapsamak ve farklılıklarını belirlemek için yetersizdir.

6 hakkında orada yaayan halkın bilgilerinin u boyutlarda olabildiini söyleyebiliriz: 1. Evliyanın ismi de mezarı da yoktur. Ancak bir mevkide yaanmı bazı olaanüstülüklerden bahsedilir (bazı akamlar orada bir ııın görünmesi, oradan aaç parçası getirenlerin rahatsız edilmesi gibi). Bu emarelerden hareketle o mevkide evliya olduuna inanılır. 2. Evliyanın yalnızca ismi vardır; mezarı, efsanesi veya hakkında bir bilgi yoktur. Belirli bir mevkide yattıından üphelenilmektedir. 3. Evliyanın ismi yoktur, mezarı vardır. Hakkında bir ey bilinmemektedir. 4. Evliyanın ismi yoktur mezarı vardır. Ancak bu mezar bir kiinin gördüü rüyadan hareketle temsili olarak yapılmıtır. Evliyanın yattıı yerin orası olduu kesin deildir. 5. Evliyanın ismi 4 ve iki ayrı yerde mezarı vardır. 6. Evliyanın ismi ve mezarı vardır, hakkında bilinen yalnızca bir menkıbesi mevcuttur. 7. Evliyanın ismi ve mezarı vardır, hakkında bilinen yalnızca bir efsanesi mevcuttur. 8. Evliyanın ismi ve mezarı vardır, hakkında bilinen yalnızca bir inanç anısı mevcuttur. 9. Evliyanın ismi ve mezarı vardır, hakkında bilinen bir efsane ve menkıbesi mevcuttur. 10. Evliyanın ismi ve mezarı vardır, hakkında bilinen bir efsane ve inanç anısı mevcuttur. 11. Evliyanın ismi ve mezarı vardır, hakkında bilinen bir menkıbe ve inanç anısı mevcuttur. 4 smi olan evliyaların mevcut isimleri, yaadıkları zamandaki orijinal isimleri olabilecei gibi, sonradan halk tarafından uygun görülmü farklı bir isim de olabilmektedir. Eer evliya bilinen tarihî bir ahsiyetse ve hayattayken olan ismi korunmusa, bu isim muhafaza edilir. Ancak böyle bir bilgi yoksa halk o zaman ona uygun yeni bir isim verme yoluna gitmitir.

7 Evliyanın ismi ve mezarı vardır, hakkında efsane, menkıbe ve inanç anısının her birinden bir veya birden çok olmak üzere toplamda çok sayıda anlatı mevcuttur. Burada unu da ifade etmek gerekir ki herhangi bir evliya ile ilgili anlatılar, orada yapılan derlemelerden sonra bitmi demek deildir. Orada dinlenmemi olan baka kaynak kiilerde yeni anlatılar bulunabilir, uzak yerlerde ikamet eden baka insanlar, o yatırla ilgili inanç anıları yaamı olabilir, en önemlisi de evliyaların sadece eski zamanlarda deil günümüzde veya yakın geçmite toplumumuzun arasında yaamı ve yaamakta olduuna inanılır. Birçou meczup diye nitelendirilen bu kiilerin kolay anlaılamayan sözlerinden, mantıksız gibi görünen eylemlerinden bir çeit fal gibi anlamlar çıkarılır ve kendilerine sınırsız saygı ve sevgi gösterilir. (Çobanolu, 2003: 165). Dolayısıyla o yatır ile ilgili yeni yeni inanç anılarının yaanacak olması, her zaman imkân dâhilindedir. Bu anlamda herhangi bir yatır hakkında mevcut bilgiler onu yukarıda sıraladıımız maddelerden herhangi bir gruba dâhil etse bile bu durum deimeye müsaittir, o yatırın tanımı yukarıdaki maddeler içinde yer deitirebilir. Evliyalara ait anlatıların özellikleri hakkında Pehlivan ın yaptıı efsane, menkıbe, inanç anısı ayırımı doru bir tespittir. lgili anlatıları genel bir efsane balıı altında deil de dinî ahsiyetler hakkındaki anlatılar olarak üç alt balık altında toplamak gereklidir. Yatır merkezli olan bütün anlatılar bu sistem içinde deerlendirilebilir. Ancak Pehlivan ın tür ayırımı bizim yukarıda sıraladıımız, yatırlarla ilgili muhtemel farklı maddelerden 6, 7 ve 8. maddelere daha uygundur. Yani bir yatır hakkında elde tek bir metin varsa bu metin, sahip olduu özellikler dikkate alınarak efsane, menkıbe veya inanç anısı kategorisine dâhil edilmelidir. Buna ilave olarak bizim teklifimiz 9, 10,11 ve 12. maddelerde bahsi geçen durumlar ile ilgili olacaktır. Yaptıımız saha çalımaları sırasında bir kaynak kiinin, herhangi bir yatır hakkında bir deil, birden çok anlatı bildiine ahit olduk. Ayrıca bu anlatılar tek türden deil, efsane, menkıbe ve inanç anısının her üçünden de olabilmektedir (bkz. özellikle 12. madde). Kaldı ki bir yatırla ilgili, bir kaynak kiiden tek anlatı derlesek bile, derlemelere devam edildiinde, gerek türbenin bulunduu yerleim yerindeki kiilerden, gerekse ildeki baka uzak yerlerde yaayan farklı kaynak kiilerden yapılan derlemelerle, toplam olarak çok sayıda anlatı elde edilebilmektedir. 12. maddede iaret ettiimiz üzere, herhangi bir dinî ahsiyet etrafında çok sayıda efsane, menkıbe veya inanç anısı bulunabilmektedir.

8 Düüncemiz, bu ekilde olan aynı dinî ahsiyet etrafındaki baımsız metinlerin, derlendikten sonra yazılı hâle getirilirken, birletirilerek tek balık altında, tek metin olarak kaleme alınması gereklilii üzerinedir. Söz konusu dinî bir ahsiyetle ilgili efsane anlatmak olunca kaynak kiiler, anlatıya geçmeden önce o evliya hakkında açıklayıcı bazı bilgiler verme ihtiyacı hissetmektedirler. Çünkü dorudan anlatıya geçtiklerinde anlatıdaki olaylar arasındaki balantılar, sebep-sonuç ilikileri kurulamayacaı ve ortaya çıkan anlam bolukları doru doldurulamayacaı için anlatı eksik kalmaktadır. Anlatının öncesinde verilen, hem metindeki tutarlılıı salayan hem de bahsi geçen evliyanın büyüklüünü ifade eden bu açıklayıcı bilgiler, söz konusu evliyanın mezarı, -varsa- türbesi, ziyaret edilme sebepleri, adak kesilip kesilmedii, ifa verdii hastalıklar, koruyucu yönleri vb. ritüelistik bilgilerdir. Kaynak kii bata bu bilgileri bir kez verdikten sonra artık onunla ilgili bir menkıbeden efsaneye veya inanç anısına geçerken bataki açıklama bilgilerini tekrar etmek zorunda kalmamaktadır. Ancak aynı yatır hakkında deiik kaynak kiilere gidildiinde, bataki benzer açıklayıcı bilgi ve ritüelleri onlardan da tekrar dinlemek durumunda kalınmaktadır. Dinî ahsiyetle ilgili birbiri ardına sıralanan bu anlatı demeti eklinde niteleyebileceimiz anlatılar, her ne kadar farklı zaman, mekân ve ahıslara ait farklı olayları konu edinse bile, bunlar merkezdeki ana metnin vermek istedii ana temayı ileyen, onun destekleyici üyeleri olarak görev yapmaktadır. Bu gerçekten hareketle böyle metinleri birbirinden baımsız metinler olarak deil de tek bir metnin alt bölümleri olarak aynı balık altında düzenlemek, okumak ve deerlendirmek gerektiini düünmekteyiz. Halk anlatılarının üzerinde düzenlemeler yapılması fikri yeni de deildir. Wilhelm, hikâyelerin kusurlu biçimlerinden holanmamı ve onları topladıkları ekliyle deil, düzeltmeler yaparak yazıya geçirme yoluna gitmitir. (Degh, 2003: 92) Sonuçta evliyalar hakkında bilinen ve inanılan genel kabul, onların ölümsüz oldukları ve mezarlarının olduu çevrede insanlar arasında bir ekilde yaamaya devam ettikleri eklindedir. Herhangi bir anlatıcının, evliyanın ölümünden sonra, uzak zamanda bakasının baından geçenleri (efsane) veya yakın zamanlarda kendi baından geçenleri (inanç anısı) anlatması, bu anlatıların ortak kahramanının aynı evliya olduu gerçeini deitirmemektedir.

9 Bir veya birkaç kaynak kiiden derlenen bu anlatıları müstakil anlatılar olarak görmek yerine aynı balık altında bir araya getirirsek, deien yalnızca anlatıcı (kaynak kii) olacaktır. Baka bir ifadeyle bir evliyanın hayat hikâyesi (daha dorusu onun merkezde olduu tüm anlatılar) tek anlatıcının deil de deien anlatıcıların dilinden anlatılmı olmaktadır ki bu konu incelemelerde bakı açısı balııyla ele alınır, roman ve hikâye yazı türlerinde benzer duruma rastlanır. Anlatıcının metin içerisinde deimesi, bir anlatıcının baladıı öyküyü baka bir anlatıcının devam ettirmesi, bir öyküleme tekniidir. Bakı açısı, anlatma esasına balı metinlerde vaka zincirinin ve bu zincirin meydana gelmesinde kullanılan mekân, zaman, ahıs kadrosu gibi unsurların kim tarafından görüldüü, idrak edildii ve kim tarafından, kime nakledilmekte olduu sorularına verilen cevaptan baka bir ey deildir (Akta, 1998: 84) Önerimizi Amasya da Serçoban Evliyası adlı yatır hakkındaki derlemelerimizden hareketle örneklendirelim. Derleme faaliyetlerimiz kapsamında bu evliya ile ilgili bir deil birçok efsane dinledik. Elde ettiimiz bu farklı efsaneler aaıda tek balık altında bir araya getirilmitir: Serçoban Evliyası Buradan Kayabaı köyüne giderken solda aaçlık bir tepenin üzerinde türbede yatar mübarek. Mezarının boyu 3-4 metre var. Çok büyük. Çok yerden insanlar oraya gelirler, adak kurbanı keserler, dilek dilerler. Serçoban etrafındaki aaçlardan aaç, dal, kesmeye müsaade etmez. Onun için o tepenin üzerindeki ormanda aaçlar isterse yıkılsın, çürüsün, kimse o aaçlardan bir kıymık koparıp evine getirmez. 5 Serçoban hâl ve hareketlerindeki sadelii ile tanınan ve çobanlık ile geçimini salayan biridir. Zamanla Amasya nın bir mahallesi haline gelmi olan Karasenir Köyüne yerleen Serçoban, bir gün ayakkabıcılık yapan aabeyi neci Baba yı ziyarete gelir. Beraberinde de koyunlarından sadıı sütü bir mendiline çıkılayıp hediye olarak getirmitir. Amacı, bu sütün mendilden sızmadıını göstermektir. Serçoban mendilini kunduracı dükkânının duvarındaki bir çiviye asar. Bu sırada neci Baba dükkânında bir bayanın ayak ölçüsünü almaktadır. Serçoban, bayanın topuklarını görerek, ne kadar da güzel diye aklından geçirdiinde, çiviye asılan mendilden süt yava yava damlamaya balar. neci Baba, kardeinin niyetinde bozulmalar olduunu sezer ama hiçbir ey belli etmez. 5 Bu bölüm efsane metnine girilmeden önceki açıklama kısmıdır. Amasya nın Karasenir köyünden (Serçoban evliyasının bulunduu köy) derlenmitir. Kaynak kii: Mustafa ATE, Yaı: 84, Tahsil Durumu: Türk alfabesi bilmiyor, eski yazı biliyor. Yaadıı yer: Kayabaı köyü (türbenin olduu köy), Meslei: Bahçıvan.

10 Bayan ayak ölçüsünü verip dükkândan ayrılınca, neci Baba, kardei Serçoban a, Keramet da baında ermekte deil, keramet burada, çıkındaki sütü damlatmamakta, der. 6 Serçoban, bir gün dada sürülerini otlatırken kaçan bir olaı yakalamak ister. Serçoban kovalar, olak kaçar. yice yorulan Serçoban, Seni yakaladıımda keseceim, der. Sonunda yakaladıı olaı sözünü yerine getirmek için tam kesmek üzere iken, onun mahzun ve etkileyici bakıları ile karılaır ve duygulanır. Beni de çok yordun mübarek, der ve yakaladıı olaı serbest bırakır. Serçoban öldüünde, sürüdeki hayvanların her biri aaca dönüür ve bir orman oluur. Mezarının bulunduu mevki kendi adı ile anılır ve adak ve mesire yeri olarak ziyaret edilir. Yöre insanı oradaki aaçları kesmenin kendilerine kötülük getireceine inanır. 7 Bizim köyden birisi Kayabaı köyüne berber dükkânı açmı. Her sabah erkenden kalkıp Kayabaı köyüne yürüyerek gidiyormu, akam da yine yürüyerek geri geliyormu. Serçoban Evliyası da bu iki köyün arasında, yolun yüz metre yukarısındadır. Bir gün merak etmi, akam gelirken evliyanın mezarına çıkmı. Bakmı ki evliyanın mezarının dört metre boyu var. Kendi kendine demi ki, Bunun boyu bu kadar uzun olur mu? Bek inanamamı. Neyse oradan geliyor Karasenir e evine. Ertesi gün sabahleyin yine erkenden yola çıkmı, dükkâna giderken Serçoban ın oradan geçiyormu, evliya karısına durmu. Bak boyuma! demi. Evliyanın ayakları aaçların boyundaymı. Berber korkudan orda bayılmı. Bir zaman sonra kendine geliyor ki ortalıkta evliya falan yok. Emme korkudan dili tutulmu. On on be gün hastanede yatmı da öyle dili açılmı. 8 Serçoban evliyasının yakınından geçen demiryolu yapılırken içilerden biri Serçoban ın etrafındaki aaçlarından, dallarından kimsiye vermediini duyduu halde baltayı eline alıyor, oradaki aaçlardan kesiyor, kendilerine baraka yapıyor. Sonra aradan çok zaman geçmemi, o barakada içilere gece yatarken yukardan aaı tepelerine kendi getirdikleri demirler dümü. Baraka yıkılmı. çinde yatanlardan kimsiye bir ey olmamı, bir dene o barakayı yapan içinin boazına demir çökmü. Bir tek o adam ölmü. 9 Baka memleketlerden bir deve kafilesi Serçoban ın yattıı yerin oradan geçerken ormandan odun kesmile, develere yüklemile, yanlarında 6 Bu paragraf bir menkıbedir. Kenan Erzurumlu tarafından kaleme alınmıtır. Kaynak: 7 Bu paragraf bir menkıbedir. Kenan Erzurumlu tarafından kaleme alınmıtır. Kaynak: 8 Bu paragraf bir efsanedir. Kaynak Kii: Mustafa ATE, Yaı: 84, Tahsil Durumu: Türk alfabesi bilmiyor, eski yazı biliyor. Yaadıı yer: Kayabaı köyü (türbenin olduu köy), Meslei: Bahçıvan. 9 Bu paragraf bir efsanedir. Kaynak Kii: Mustafa ATE, Yaı: 84, Tahsil Durumu: Türk alfabesi bilmiyor, eski yazı biliyor. Yaadıı yer: Kayabaı köyü (türbenin olduu köy), Meslei: Bahçıvan.

11 götürüyorlarmı. Az gidince aaç yüklü develerin hepsi birden çöküvermi. Ne yaptılarsa develeri kaldıramamılar. O sırada yoldan geçen oralı bir adam bunarın halini görmü. Siz bu odunu nerden getiriyorsunuz? diye sormu. Onlar da u tepeden kestik. diye Serçoban ın yattıı tepeyi göstermiler. Adam demi ki, O tepede çok büyük evliya yatar: Serçoban Evliyası. Odunlarını kimsiye vermez. Serçoban sizin develerin gözüne görünmütür, önlerine çıkmıtır. Develeri o göndermez. Sizin develer onun odunlarını götürmemek için yatmıla. Bunlar böyle kalkmaz. Siz bunları o tepeye doru çekin. Götürün odunları geri yerine bırakın. Ancak öyle gidersiniz. Kafiledeki adamlar develeri tepeye doru çekince hakikaten adamın dedii gibi hayvanlar kalkıyorlar. Bir daha odunları aynı yerine götürüp yıkıyorlar da ondan sonra yollarına devam ediyorlar. 10 Bir kumandan askeriyle kumandasıyla askerini almı onu ziyaretine gitmi. Emme biz de gittik iki kere, mezarının boyu çok uzun. Kumandan içinden demi ki, Bu kadar boy mu olurmu. Herif ziyaretini yapıyor, gidiyor yatıyor uykuya. Gece tak tak tak kapı çalıyor. Kapıyı açıyor ki kalk boyumu gör diyor. Bakıyor ki kumandan mübarein boyu kiremitlikten yukarıda. Kendini ayan beyan gösteriyor. Kumandan yarabbi ben hata ettim diyor. Ertesi gün geliyor mezarın etrafını duvarla çeviriyor. O gece mübarek yine rüyasına girer. Direi ayaımın üstüne koydun, al onu. der. Komutan hemen o direin de yerini deitirtiyor. 11 Bir hırsız Serçoban Dede evliyasının olduu türbeye halı çalmak için girer. Bütün halıları toplar, dıarı çıkarır. Son halıyı çıkarmak için türbeye girdiinde arkasından kapı kapanır ve kilitlenir. Hırsız kapıyı zorlar ama açamaz. Hırsız bunun nedenini anlar. Piman olur, evliyaya yalvarır. Bunun üzerine kapı açılır, adam halıları yerlerine serer. 12 Senenin birinde ben çoluk çocuk Serçoban a gidip bir kurban kesmeye niyet ettim. O gece rüyamda kendimi Serçoban ın türbesinde gördüm. Türbe kalabalıktı, cemaat vaaz dinliyordu. Hoca dedi ki, Serçoban ın kimliini bilir misiniz? O Horasan dan gelmedir, peygamberimizin 36. torunudur. Gece bu rüyayı gördükten sonra o sabah oraya kurban kesmeye gittik. Oraya varınca bir de baktım ki rüyamda gördüüm adamlar türbenin kapısındalar Bu paragraf bir efsanedir. Kaynak Kii: Mustafa ATE, Yaı: 84, Tahsil Durumu: Türk alfabesi bilmiyor, eski yazı biliyor. Yaadıı yer: Kayabaı köyü (türbenin olduu köy), Meslei: Bahçıvan. 11 Bu paragraf bir efsanedir. Amasya nın farklı bir köyünden, Boyalı dan derlenmitir. Kaynak Kii: smini vermeyen bir kadın, Ya: Bu paragraf bir efsanedir. Amasya nın farklı bir köyünden, Çayüstü den derlenmitir. Kaynak Kii: Halil SAMAK, Ya: 80, Tahsil Durumu: Okuryazar, Meslei: Bahçıvan. 13 Bu paragraf bir memorat (inanç anısı) tır. Amasya nın farklı bir köyünden Çayüstü den derlenmitir. Kaynak Kii: Halil SAMAK, Ya: 80, Tahsil Durumu: Okuryazar, Meslei: Bahçıvan.

12 Derlemelerimiz sonucunda bir araya getirdiimiz bu metinleri kendimiz sıraladık. Dipnotlardan da görülecei üzere metin, bir açıklama kısmı ve sekiz efsaneden olumaktadır. Bu efsaneler dört ayrı kiiden derlenmi veya alıntılanmıtır. Açıklama kısmı farklı kaynak kiilerin söylediklerinin birleimidir. 3, 6, 7, 8 numaralı dipnotların iaret ettii metinler Mustafa Ate; 4 ve 5 numaralı dipnotun iaret ettii efsaneler Kenan Erzurumlu; 9 numaralı dipnotun iaret ettii efsane, ismini vermek istemeyen bir bayan; 10 numaralı dipnotun iaret ettii efsane ise Halil Samak isimli kaynak kiilerden derlenmitir. Sıralamada açıklama kısmı anlatıların hepsinde mevcuttu. Bu bilgileri, birletirdiimiz metinde bir kez ba kısma yazdıktan sonra dier metinleri menkıbeler, efsaneler ve memoratlar (inanç anısı) sırasına göre ekledik. Bu sıralama, öykülerin ait olduu zaman sıralamasına göre uzak geçmiten yakın geçmie doru dur. Hazırlamı olduumuz bu metin, o ahsiyetle ilgili derlenen anlatılara ya da yaanan memoratlara göre gelitirilmeye açık durumdadır. Sonuç Bu çalımada efsane, menkıbe ve memorat (inanç anısı) adı altında sınırları kesinlemi üç ayrı türden bahsedilebilecei konusu üzerinde durulmu, sahada derleme çalımaları sırasında gözlemlenen tecrübelere de dayanarak bazı tespitlere yer verilmi; ardından derlenen mahsullerin yazıya geçirme aaması ile ilgili bir öneri getirilmitir. Bu öneri, herhangi bir yatır etrafında anlatılan ve bu üç türe de ait birden çok sayıda efsanenin yazıya geçirilirken birletirilmesi biçimindedir. Efsane konusunda çalıan aratırmacıların dikkatine sunduumuz bu öneriye getirilecek eletirilerin yalnız efsane derleme çalımalarına deil, farklı konularda yapılacak derleme faaliyetleri için de faydalı olacaını düünüyoruz. KAYNAKÇA Ana Britanica Ansiklopedisi, Efsane Maddesi, Cilt: 11, stanbul: Ana Yayıncılık A. AKTA, erif, Roman Sanatı ve Roman ncelemesine Giri, Ankara: Akça Yayınları. BORATAV, Pertev Naili, Soruda Türk Halk Edebiyatı, stanbul: Gerçek Yayınları. BOYRAZ, eref, Sözlü Anlatıların Süreklilii Üzerine Düünceler, Folklor/Edebiyat, Sayı: 54, Ankara, s ÇOBANOLU, Özkul, Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk nançları, Ankara: Akça Yayınları. DEGH, Linda, Halk Anlatısı, Çev: Zerrin Karagülle, Halkbilimde Kuramlar ve Yaklaımlar, Ankara: Millî Folklor Yayınları. ELÇN, ükrü, Halk Edebiyatına Giri, Ankara: Akça Yayınları.

13 SAKAOLU, Saim, Anadolu-Türk Efsanelerinde Ta Kesilme Motifi ve Bu Efsanelerin Tip Katalou, Ankara: Kültür Bakanlıı Yayınları. SEYDOLU, Bilge, Erzurum Efsaneleri, Erzurum: Erzurum Kitaplıı. PEHLVAN, Gürol, Dinî ahsiyetler Hakkında Oluan Anlatılar, Millî Folklor Dergisi, Sayı: 83. s

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır.

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır. İçindekiler 1 Efsane Nedir? 2 Efsanenin Genel Özellikleri 3 Efsanelerin Oluşumu 4 Oluşumuyla İlgili Kuramlar 5 Efsanelerin Sınıflandırılması 6 Efsanelerde Konu ve Amaç 7 Efsanelerde Yapı, Dil ve Anlatım

Detaylı

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s.

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. Bahadır GÜNE * Aynı kökten geldii üst sistem durumundaki bir standart

Detaylı

UYGUR TÜREYİŞ EFSANESİ NDEN HAREKETLE KIZ KUMU EFSANESİNDE MİT-RİTÜEL İLİŞKİSİ *

UYGUR TÜREYİŞ EFSANESİ NDEN HAREKETLE KIZ KUMU EFSANESİNDE MİT-RİTÜEL İLİŞKİSİ * UYGUR TÜREYİŞ EFSANESİ NDEN HAREKETLE KIZ KUMU EFSANESİNDE MİT-RİTÜEL İLİŞKİSİ * Bilindiği üzere efsanelerin en önemli özelliği, inanç unsurudur. İster belli bir mekâna, ister kişiye, isterse zamana bağlı

Detaylı

II) Hikâye Dışı düzlemi

II) Hikâye Dışı düzlemi HİKÂYE ETME DÜZLEMLERİ Prof. Dr. Rıza FİLİZOK Günümüz edebiyat araştırmalarında yeni bir bilim anlayışının derin izleri vardır. Özellikle yapısal metin analizinde artık temel kavramlar görecelilik ve fonksiyon

Detaylı

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ YAPI Madde 1. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü, kısa adıyla K.Ü.S.B., Koç Üniversitesi örenci kulüpleri tüzüüne balı ve Koç Üniversitesi örencilerinin

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 1 2 2 2 3 2 4 2 1 2 2 2 3 2 4 2 KONU ADI KAZANIMLAR 1. İletişim sürecini oluşturan ögeleri ve iletişimde dilin işlevini belirler. 2. Dil ve kültür arasındaki ilişkiyi 1.

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 42 ST, 08. 08. 2006 YEN KURUMLAR VERGS KANUNU NDA ÖRTÜLÜ SERMAYE

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 42 ST, 08. 08. 2006 YEN KURUMLAR VERGS KANUNU NDA ÖRTÜLÜ SERMAYE SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 42 ST, 08. 08. 2006 çindekiler: Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu nda örtülü sermaye YEN KURUMLAR VERGS KANUNU NDA ÖRTÜLÜ SERMAYE Bilindii üzere, 21.06.2006 tarihli Resmi Gazete de

Detaylı

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM

GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM KTAP NCELEMES GÜNCEL GELMELER IIINDA LKÖRETM: MATEMATK-FEN-TEKNOLOJ-YÖNETM Editörler: Arif Altun ve Sinan Olkun Orhan KARAMUSTAFAOLU Yrd.Doç.Dr., Amasya Üniversitesi, Eitim Fakültesi, Dekan Yrd., AMASYA

Detaylı

BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ

BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ BURDURLU HOCA DAN YURT SÖYLENCELERÝ Her yönüyle edip (edebiyatçý) ve öðretmen Ýbrahim Zeki Burdurlu nun ölümsüz bir yapýtý elinizi öpüyor. Burdurlu bu çalýþmasýnda, cennet Anadolu nun deðiþik yörelerinden

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s.

MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s. MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s. Ahmet DALI M. Fuat Köprülü milli Türk destanlarını corafi sahalara göre tasnif ederken Altay-Yenisey bölgesini

Detaylı

Ki!i, Yer, ve "eylerin Hayat Hikayeleri

Ki!i, Yer, ve eylerin Hayat Hikayeleri Ki!i, Yer, ve "eylerin Hayat Hikayeleri!nsanların hayatları ya"adıkları evlerin hayatları ile nasıl iç içe geçmistir? Evlerin içerisine bırakılan ipuçları, ev sakinleri hakkında ne tür bilgiler verebilir?

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 2

Detaylı

BÜLTEN Tarih: 02.05.2008

BÜLTEN Tarih: 02.05.2008 Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN Tarih: 02.05.2008 SAYI :2008-036

Detaylı

TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1

TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1 TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1 Çeşitli Türk topluluklarının mitolojileriyle ilgili malzemelerin bir çoğunu bilim adamları, misyonerler, seyyahlar ya da bazı yabancı araştırmacılar tarafından derlenmiştir.

Detaylı

S R K Ü L E R : 2007 / 6

S R K Ü L E R : 2007 / 6 S R K Ü L E R : 2007 / 6 27.12.2006! " # $% $ & '()) * & +, '-. /, 0& & $ & $ '& + $!0&&, & ' +0 +!0&&0 /!'-# $%". /1,. '&! -,! & &2-3(4-3(4 && -53(4 &6 & ' 7 &+ 8'& & / '&! ()) 7 * + ' $&& / + - ' & 8,$,

Detaylı

Nazlı Yürekler için!lk Adımım

Nazlı Yürekler için!lk Adımım Bu akşam Boğaziçi Üniversitesinden ilk projesine katılan Merve yazmış, Nazlı Yüreklere İlk Adim... Gönüllüler nasıl anlatılır... Gönüllülerin çocuklara sevgisi... Ve onların çocuklara ulaşma gayretleri...

Detaylı

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 TARİHİ COĞRAFİ FİN KURAMI UYGULAMALARI DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 KONULAR Axel Olrik in Epik Yasaları Anti Aarne nin Masal Tipleri Kataloğu Stith Thompson un Halk

Detaylı

PORTER MODEL: ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ

PORTER MODEL: ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ : ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ Genel Çerçeve Makroekonomik, Politik ve veyasal Çevre Rekabet Edebilirliliin Mikroekonomik Temelleri irket irket Stratejisi Stratejisi Mikroekonomik Mikroekonomik

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 EDEBİYAT TARİHİ / TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERE AYRILMASINDAKİ ÖLÇÜTLER 1.Edebiyat tarihinin uygarlık tarihi içindeki yerini.edebiyat tarihinin

Detaylı

Masalları Uyutmak. Prof. Dr. Ali Osman ÖZTÜRK

Masalları Uyutmak. Prof. Dr. Ali Osman ÖZTÜRK Masalları Uyutmak Muhsine Helimolu Yavuz: Esil ile Yesil, Türk Masalları I, Cumhuriyet Kitapları, stanbul 2006, ikinci basım 2007, 118 s. Resimleyen: Musa Kart. Prof. Dr. Ali Osman ÖZTÜRK Çocuk yazınında

Detaylı

Doç. Dr. Özkul Çobanoğlu, Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnançları, Ankara 2003, Akçağ Yay. 288 s.

Doç. Dr. Özkul Çobanoğlu, Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnançları, Ankara 2003, Akçağ Yay. 288 s. Doç. Dr. Özkul Çobanoğlu, Türk Halk Kültüründe Memoratlar ve Halk İnançları, Ankara 2003, Akçağ Yay. 288 s. Araş.Gör. M. Mete TAŞLIOVA * Temel amacının,...bu tür çalışmalara bir başlangıç ve bir anlamda

Detaylı

BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI

BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI MADDE 1 01/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüe

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES Bu aratırma 005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÖREVLER

ÜNVERSTELERN GÖREVLER ÜNVERSTELERN GÖREVLER VE YENDEN YAPILANMA Günümüz Türkiye sini gelecee taıyanlar i adamlarıdır. Ancak, i hayatının gayretleri Türkiye yi belli bir sınıra kadar ilerletebilir. Eer Türkiye, kaybettii bilimin

Detaylı

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./(  !/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ $ $ / + / 2 %/ !"!" #$ %!" &' ($ $) *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/ $* "3'4" 50! 1 Vergi Usul Kanunu Genel Teblii (Sıra No: 408) 1. Giri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 5 inci maddesinin

Detaylı

BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET ANONM RKET Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU 31 MART 2010 TBARYLE

BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET ANONM RKET Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU 31 MART 2010 TBARYLE Sayfa No: 1 A- 1-RAPORUN DÖNEM : Faaliyet raporu, BOYASAN A. nin MART/2010 yılı faaliyetlerini kapsar. 2-ORTAKLIIN ÜNVANI : BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET A.. 3-DÖNEM ÇNDE YÖNETM VE DENETM KURULUNDA GÖREV

Detaylı

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s.

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Hayrullah KAHYA Ortodoks Hıristiyanların Türkçe konuanlarına Karamanlı; bunların konutukları dile de Karamanlıca denmektedir.

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

! " #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' - " ) & Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii. (SeriNo: 22)

!  #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' -  ) & Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii. (SeriNo: 22) ! " #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' - " ) & /!,!, Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii (SeriNo: 22) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

Yöntem Ara tırma Modeli Evren ve Örneklem Veri Toplama Aracı Verilerin Analizi Bulgular

Yöntem Ara tırma Modeli Evren ve Örneklem Veri Toplama Aracı Verilerin Analizi Bulgular Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 38 Volume: 8 Issue: 38 Haziran 2015 June 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ÖRETMENLK UYGULAMASI

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Afet Sosyolojisi, Deprem Olgusu, Van Depreminin Sonuçları, Depremzede Öretmenlerin Sorunları.

Anahtar Kelimeler: Afet Sosyolojisi, Deprem Olgusu, Van Depreminin Sonuçları, Depremzede Öretmenlerin Sorunları. Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 33 Volume: 7 Issue: 33 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 VAN DEPREMNDE ÖRETMENLERN YAADII PSKO-SOSYAL

Detaylı

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER *

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * Prof. Dr. lknur OKATAN *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta Sunu Sayın Bakan

Detaylı

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Mit, Mitoloji, Ritüel DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Kelime olarak Mit Yunanca myth, epos, logos Osmanlı Türkçesi esâtir, ustûre Türkiye Türkçesi: söylence DR. SÜHEYLA SARITAŞ

Detaylı

GAZALTI ÖZLÜ TELLER LE MAG ORBTAL KAYNAI

GAZALTI ÖZLÜ TELLER LE MAG ORBTAL KAYNAI GAZALTI ÖZLÜ TELLER LE MAG ORBTAL KAYNAI En yüksek kalitede ekonomik birletirme kaynaı 1. Giri Orbit kaynaı kelimesi,latince Orbit yani yörünge (mesela bir uydunun yerküresi çevresindeki yörüngesi) kelimesinden

Detaylı

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021 TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL Büyükdere Cad.No:173 I. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 I. Levent-stanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr stanbul, 11 Ekim 2004

Detaylı

YARATILIŞ MİTLERİ DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

YARATILIŞ MİTLERİ DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 YARATILIŞ MİTLERİ DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Yaratılış Mitleri Orta Asya ve Sibirya da yaşayan Türk toplulukları arasında yaygın olarak anlatılan efsaneler yaratılış mitlerini oluşturmaktadır. Daha çok Altay

Detaylı

Çin Konferansı Panel Bölümü Notları

Çin Konferansı Panel Bölümü Notları Çin Konferansı Panel Bölümü Notları Çin Konferansı kapsamında düzenlenen Çin ve Türkiye: Yatırımda ve Dı Ticarette Sorunlar, Fırsatlar, birlikleri konulu Panel, Çin ile ilikileri olan irketlerin temsilcilerini

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 1. Edebiyat tarihinin incelediği konuları açıklar. 2. Edebî eserlerin yazıldığı dönemi temsil eden belge olma niteliğini sorgular 3. Uygarlık tarihiyle edebiyat

Detaylı

IRROMETER NASIL ÇALIIR...

IRROMETER NASIL ÇALIIR... IRROMETER NASIL ÇALIIR... Irrometer bir tansiyometre prensibi ile görev yapar. Irrometer içi saf su dolu bir tüp, bir vakum göstergesi ve gözenekli porselen bir balık ihtiva eder. Kök bölgesi derinliine

Detaylı

Bizi biz yapan degerli ogretmenlerimizin onunde saygiyla egiliyoruz...

Bizi biz yapan degerli ogretmenlerimizin onunde saygiyla egiliyoruz... Balikesir Kepsut 'tan Sevgili Fatih ogretmenimizin yazisini ogretmenlerimize, ozellikle de YIBOlarda gorev yapan ogretmenlerimize, yoneticilerimize armagan ediyor, ogretmenler gununuzu kutluyoruz... YIBOda

Detaylı

KATILIMCI YEREL YÖNET M ANLAYI INDA. H.Burçin HENDEN. Özet. Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134

KATILIMCI YEREL YÖNET M ANLAYI INDA. H.Burçin HENDEN. Özet. Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134 Uluslararası nsan Bilimleri Dergisi ISSN: 1303-5134 www.insanbilimleri.com 02.01.2005 KATILIMCI YEREL YÖNETM ANLAYIINDA E-BELEDYECLN YER VE ÖNEM H.Burçin HENDEN Özet 21. yüzyılın yönetim felsefesi Verimlilik,

Detaylı

Üretim irketleri daıtım irketleri ile itirak ilikisine girebilirler fakat kontrol oluturamazlar (Md. 3.c.1)

Üretim irketleri daıtım irketleri ile itirak ilikisine girebilirler fakat kontrol oluturamazlar (Md. 3.c.1) Elektrik Sektörünün Yeniden Yapılanması Sürecinde Daıtım Faaliyetlerinde Dikey Ayrıtırma zak Atiyas, Sabancı Üniversitesi 1 18 Nisan 2006 Üretim, iletim, daıtım ve perakende satı faaliyetlerinin birbirinden

Detaylı

DELTA MENKUL DEERLER A..

DELTA MENKUL DEERLER A.. sayfa No: 1 A) Giri 1.Raporun Dönemi: Bu rapor, Delta Menkul Deerler A.. kuruluunun 1 Ocak 2008 31 Mart 2008 çalıma dönemini kapsamaktadır. 2. Ortaklıın Unvanı: Delta Menkul Deerler A.. 3. Dönem çinde

Detaylı

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 KONULAR Performans Teori Teorinin ortaya çıkışı ve tarihçesi Alan Dundes ve Üçlü Araştırma Modeli Performans Teori nin İcra Olayı Tahlil

Detaylı

ARACI KURUMUN UNVANI :DELTA MENKUL DEERLER A.. Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU

ARACI KURUMUN UNVANI :DELTA MENKUL DEERLER A.. Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU Sayfa No: 1 A) Giri 1.Raporun Dönemi: Bu rapor, Delta Menkul Deerler A.. kuruluunun 1 Ocak 2009 31 Mart 2009 çalıma dönemini kapsamaktadır. 2. Ortaklıın Unvanı: Delta Menkul Deerler A.. irket in Merkezi

Detaylı

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI AMERKA BRLEK DEVLETLER SAYITAYI Yazan: Dawid M. WALKER Çeviren: Müslüm PARLAK Amerika Birleik Devletleri Sayıtayı, Birleik Devlet yönetiminin yasama bölümü içerisinde yer alan baımsız bir kurumdur. Genellikle

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25 ÝÇÝNDEKÝLER A. BÝRÝNCÝ TEMA: BÝREY VE TOPLUM Küçük Cemil...11 Bilgi Hazinemiz (Hikâye Yazmaya Ýlk Adým)...14 Güzel Dilimiz (Çaðrýþtýran Kelimeler - Karþýlaþtýrma - Þekil, Sembol ve Ýþaretler - Eþ Anlamlý

Detaylı

statistiksel Proses Kontrol -Uygulamalar -

statistiksel Proses Kontrol -Uygulamalar - statistiksel Proses Kontrol -Uygulamalar - Prof.Dr. Erhan Öner eoner@marmara.edu.tr Prof.Dr. Erhan Öner/PK Problemleri/2002-1/34 Kontrol Diyagramları Niceliksel (kantitatif) kalite özellikleri ile oluturulan

Detaylı

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS THE EFFECT OF PUZZLE EXPERINCE TO THE STUDENTS SUCCESS IN MATHS TEACHING Yrd.Doç.Dr. EMN AKKAN ÖZET Bu çalımanın amacı; bulmaca etkinliinin, ilköretim

Detaylı

! " ,. $ $$ $. , 0 0 1 #! #01 , $! $ $ #. 2# $ %,. $ $ $... $ $ , 3!!. $ , + $ $... ,4$. $ 5# $... 5, 6 $ $ 5 $ ' $!.. ,. 374 8 4, , 02 -$... 2$!

!  ,. $ $$ $. , 0 0 1 #! #01 , $! $ $ #. 2# $ %,. $ $ $... $ $ , 3!!. $ , + $ $... ,4$. $ 5# $... 5, 6 $ $ 5 $ ' $!.. ,. 374 8 4, , 02 -$... 2$! !! ## $%! # # $ $ &&'#( ## )% %&'()'(*** $ * ##+%!+, -$../.,-$ -$,. $ $$ $., 0 0 1 #! #01, $! $ $ #. 2# $ 2,01 $$ (,..!$ %,. $ $ $... $ $, %&'()'(***, 3!!. $, + $ $...,4$. $ 5# $.... 5, 6 $ $ 5 $ ' $!..,.

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

Vakum teknolojisi. Sistem kılavuzu

Vakum teknolojisi. Sistem kılavuzu Vakum teknolojisi Sistem kılavuzu Yazılım Yazılım aracı: Vakum seçimi Festo, vakum hesaplarına esas tekil eden, hızlı ve kolay bir ekilde uygun vantuz tutucu elemanının seçimini olanaklı kılan 2001 ürünleri

Detaylı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı 03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) En muhtemel sayı yöntemi, tüp dilüsyon yönteminin gelitirilmi eklidir. Bu yöntemde, materyalden FTS ile standart 1 : 9 oranında dilüsyon yapılır. Dilüsyonlardan

Detaylı

r i = a i + b i r m + i

r i = a i + b i r m + i Endeks Modelleri William Sharpe tarafından gelitirilen tekli endeks modeli ve onu takip eden çoklu endeks modelleri, portföyün beklenen getirisi ve riskinin hesaplanması için gereken veri sayısını ciddi

Detaylı

E-Beyanname* *connectedthinking

E-Beyanname* *connectedthinking E-Beyanname* Neden E-beyanname? Maliye Bakanlıı, Tüm dünyada hızla gelien bilgi ilem teknolojilerinden yararlanmak, Vergi beyannameleri ile bildirim ve eklerinin hızlı, kolay bir ekilde beyanını salamak,

Detaylı

e.t.t.e tüketim endeksi

e.t.t.e tüketim endeksi (Sayı 39 - Aralık 21) Kartlı alıverie dayalı e.t.t.e tüketim endeksi 39. sayı Ercan Türkan (ercan.turkan@tcmb.gov.tr) 26 Ocak 211 (Sayı 39 - Aralık 21) Özet Aralık ayında nominal toplam tüketim, bir önceki

Detaylı

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8.

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Abdullah GÜNEYSU Avrupa Hıristiyanlarının, kendilerince kutsal kabul

Detaylı

Durum böyle olmakla birlikte, özet çeviri metninin okuyucuların gerçekten yararlanabilecekleri i levsel bir doküman oldu u ku kusuzdur.

Durum böyle olmakla birlikte, özet çeviri metninin okuyucuların gerçekten yararlanabilecekleri i levsel bir doküman oldu u ku kusuzdur. AVUSTRALYA NIN YEN GÜNEY GALLER EYALET SAYITAYI PERFORMANS DENETM RAPORU Yıllık Raporlardan Hareketle Performansın Deerlendirilmesi: Sekiz Kuruluun Yıllık Raporlarının ncelenmesi (Özet Çeviri) Sacit Yörüker

Detaylı

YAZI TÜRLERİ ŞENDA SOLMAZ KONUSUNU YAŞAMDAN ALAN YAZI TÜRLERİ OLAY YAZILARI

YAZI TÜRLERİ ŞENDA SOLMAZ KONUSUNU YAŞAMDAN ALAN YAZI TÜRLERİ OLAY YAZILARI YAZI TÜRLERİ ŞENDA SOLMAZ KONUSUNU YAŞAMDAN ALAN YAZI TÜRLERİ OLAY YAZILARI 1- MAKALE Herhangi bir konuda öne sürülen bilgi görüş ve düşünceleri kanıtlamaya yönelik yazı türüdür. Yazan öne sürdüğü görüş

Detaylı

BRSA BRDGESTONE SABANCI LASTK SANAY VE TCARET A. BLGLENDRME POLTKASI

BRSA BRDGESTONE SABANCI LASTK SANAY VE TCARET A. BLGLENDRME POLTKASI BRSA BRDGESTONE SABANCI LASTK SANAY VE TCARET A. BLGLENDRME POLTKASI Amaç Brisa, hissedarlarıyla effaf ve yakın bir iletiim içinde olmayı ilke edinmitir. Bu kapsamda Brisa yönetimi stratejik planları uygulayıp,

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 2 EDEBİ BİLGİLER (ŞİİR BİLGİSİ) 1. İncelediği şiirden hareketle metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti 2. Şiirin yapısını çözümler. 3. Şiirin

Detaylı

Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en. Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer

Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en. Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer Download von www.bteu.de / Avrupali Türk Isadamlari Birligi Hannover / TAM Vakfi Yayinlari!" #"# Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer Bu

Detaylı

OLMUKSA INTERNATIONAL PAPER SABANCI AMBALAJ SANAY VE TCARET A..

OLMUKSA INTERNATIONAL PAPER SABANCI AMBALAJ SANAY VE TCARET A.. OLMUKSA INTERNATIONAL PAPER SABANCI AMBALAJ SANAY VE TCARET A.. 30 EYLÜL TARH TBARYLE ÖZKAYNAK YÖNTEMNE GÖRE DÜZENLENEN ÖZET KONSOLDE MAL TABLOLAR BAIMSIZ DENETÇ SINIRLI DENETM RAPORU OLMUKSA INTERNATIONAL

Detaylı

! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )

! #$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) ! %2.* ) 3.%$&(' 01 0 4 *) / )/ ( +) ) ( ) ! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )! )! ) 1 87 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Teblii Resmi Gazete Sayısı 27737 Resmi

Detaylı

RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ. Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı

RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ. Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı RAN SLÂM CUMHURYET ANKARA BÜYÜKELÇS SAYIN FROOZ DAWLATABAD LE RÖPORTAJ Kırmızı Çizgi dergisinde yayımlanan bu röportajı Sayın Büyükelçi, futbolu sever misiniz? Evet, fıtrî bir oyundur... Seyretmekten holanırım.

Detaylı

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. Ödenmi Sermaye: 11.173.366 YTL. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Sayfa No:

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

e.t.t.e tüketim endeksi

e.t.t.e tüketim endeksi Kartlı alıverie dayalı e.t.t.e tüketim endeksi.sayı Ercan Türkan (ercan.turkan@tcmb.gov.tr) 22 Ocak 09 Özet Aralık 08 itibariyle tüketim endeksi, nominal olarak yıllık bazda yüzde 3,3 oranında artı göstermitir.

Detaylı

Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN *

Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN * Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN * Dexter Filkins tarafından yazılmı olan The Forever War isimli kitap, orijinal dili olan ngilizce versiyonu ile incelenmitir.

Detaylı

Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin;

Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin; ! "! # $% & % & ' &! ' ( )* +$' #,*,-. / - Gecici Madde 3 Bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almı mükelleflerin; a)

Detaylı

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir.

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir. .tr alan adlarını tescili, 1991 yılından itibaren, Türkiye'yi ilk olarak nternet'e balayan Üniversitemiz bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda, bugün itibarı ile, toplam yaklaık 70,000 adet.tr uzantılı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİL VE ANLATIM DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı ÖZELLİKLERİ ÖZELLİKLERİ

Detaylı

OLMUKSA INTERNATIONAL PAPER SABANCI AMBALAJ SANAY VE TCARET A.. 31 MART 2004 TARH TBARYLE ÖZKAYNAK YÖNTEMNE GÖRE DÜZENLENEN ÖZET KONSOLDE MAL TABLOLAR

OLMUKSA INTERNATIONAL PAPER SABANCI AMBALAJ SANAY VE TCARET A.. 31 MART 2004 TARH TBARYLE ÖZKAYNAK YÖNTEMNE GÖRE DÜZENLENEN ÖZET KONSOLDE MAL TABLOLAR OLMUKSA INTERNATIONAL PAPER SABANCI AMBALAJ SANAY VE TCARET A.. 31 MART TARH TBARYLE ÖZKAYNAK YÖNTEMNE GÖRE DÜZENLENEN ÖZET KONSOLDE MAL TABLOLAR BAIMSIZ DENETÇ SINIRLI DENETM RAPORU OLMUKSA INTERNATIONAL

Detaylı

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış;

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış; Yemek Temel, Almanya'dan gelen arkadaşı Dursun'u lokantaya götürür. Garsona: - Baa bi kuru fasulye, pilav, üstüne de et! der. Dursun: - Baa da aynısından... Ama üstüne etme!.. Ölçüm Bir asker herkesin

Detaylı

3. 27 I C C' C C (V B ' C ') C DC. EM1 Modeli I B C E (V B ' E ') E' r E ' I E

3. 27 I C C' C C (V B ' C ') C DC. EM1 Modeli I B C E (V B ' E ') E' r E ' I E 3. 27 3.2.2. EM2 Modeli EM2 modeli, bir bipolar tranzistordaki yük birikimi olaylarının temsil edildii birinci dereceden bir modeldir. Bu model, kısıtlı da olsa, frekans domeni ve geçici hal analizlerinin

Detaylı

Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu

Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu ette tüketim endeksi, ekonomideki tüketim eilimlerini kartla yapılan tüketimi baz alarak incelemektedir. Bu nedenle, endeks

Detaylı

HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 :

HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 : HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 : Temel Bilgiler Hazırlayan : Prof. Dr. Rıza FİLİZOK Bir anlatıyı (récit ), hikâyeyi yazan kişidir. YAZAR = Yazar, yaşayan yahut yaşamış olan gerçek bir şahıstır! Yazarın hitap ettiği

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER *

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * Ara.Gör.Ilgım KILIÇ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

Madde 1.1. in 4.paragrafı aaıdaki ekilde güncellenmitir.

Madde 1.1. in 4.paragrafı aaıdaki ekilde güncellenmitir. YAPI VE KRED BANKASI A.. NN BANKA BONOSU VE/VEYA TAHVLLERNN HALKA ARZINA LKN SERMAYE PYASASI KURULU TARAFINDAN 3 HAZRAN 2011 TARHNDE ONAYLANAN ve TESCL ETTRLEN, 30 EYLÜL 2011 TARHNDE TADL VE 4 EKM 2011

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 23 Volume: 5 Issue: 23 Güz 2012 Fall 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 MARDN LNDEN VERLEN

Detaylı

HALK ANLATILARINDA HAYAT HKÂYES UNSURU Context Of Life Story In Folk Narratives Dr. Süheyla SARITA *

HALK ANLATILARINDA HAYAT HKÂYES UNSURU Context Of Life Story In Folk Narratives Dr. Süheyla SARITA * HALK ANLATILARINDA HAYAT HKÂYES UNSURU Context Of Life Story In Folk Narratives Dr. Süheyla SARITA * Halk biliminin en önemli bölümünü, sözlü gelenekte üretilen halk anlatıları oluturmaktadır. Halk anlatıları

Detaylı

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI Belediyelerin görevlerini etkin ve verimli bir ekilde yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları optimal (ihtiyaçtan ne fazla ne de az) kadronun nicelik ve

Detaylı

a b e f g h i SHOG NED R?

a b e f g h i SHOG NED R? 9 8 7 6 5 4 3 2 1 a b c d e f g h i SHOG NEDR? SHOG, Japonya da yaklaık 20 milyon kiinin oynadıı bir oyundur. Hedefleri, karı tarafın ah ını tuzaa düürmek olan iki oyuncu arasında oynanan bir zihinsel

Detaylı

Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz

Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz 2006 YILLIK RAPORU: UYUTURUCU FYATLARINDA DÜÜ, YAKALAMALARDA ARTI Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz (23.11.2006, LZBON) Avrupa Uyuturucu ve Uyuturucu Baımlıı zleme Merkezi (EMCDDA), bugün

Detaylı

ZAMİR Varlıkların veya onların isimlerinin yerini geçici veya kalıcı olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle, bazı eklere zamir denir. Zamirlerin Özellikleri: İsim soyludur.

Detaylı

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi

II. Ara tırmanın Amacı III. Ara tırmanın Önemi Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 34 Volume: 7 Issue: 34 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ETKL OKUL-ÇEVRE LKSNDE ALENN KATKISINA

Detaylı

Borsa : Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. ni,

Borsa : Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. ni, TÜREV ARAÇLAR RSK BLDRM FORMU (Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. nezdindeki ilemlere ilikindir) Önemli Açıklama: Vadeli lem ve Opsiyon Borsası nezdinde yapacaınız alım-satım ilemleri sonucunda kar elde

Detaylı

T.C. SALIK BAKANLII Temel Salık Hizmetleri Genel Müdürlüü GENELGE 2004 / 28

T.C. SALIK BAKANLII Temel Salık Hizmetleri Genel Müdürlüü GENELGE 2004 / 28 SAYI : B100TSH0110002 KONU : Triinelloz T.C. SALIK BAKANLII Temel Salık Hizmetleri Genel Müdürlüü 0.03.2004 037 GENELGE 2004 / 28 Hayvanlardan insanlara geçen ve zoonozlar olarak bilinen hastalıkların

Detaylı

ESK EH R T CARET ODASI A(H1N1) GR P SALGINI

ESK EH R T CARET ODASI A(H1N1) GR P SALGINI ESKEHR TCARET ODASI A(H1N1) GRP SALGINI A (H1N1) virüsü nedir? A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalıa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD de görülmü ve daha

Detaylı

Bu dönemde daha önce belirttiim gibi yatırımlarımızla ilgili almı olduumuz kararlarımızın yanı sıra;

Bu dönemde daha önce belirttiim gibi yatırımlarımızla ilgili almı olduumuz kararlarımızın yanı sıra; BORYAD / Aralık 2009 1. 2009, finansal anlamda fırtınalı bir yıldı. Kısaca iecam ın 2009 yılını deerlendirebilir misiniz? Öncelikli konularınız neler oldu, kârlılık hedefleriniz de büyük amalar görüldü

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971 Resim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Prof. Dr. Ensar ASLAN İletişim Bilgileri :Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Adres Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı Telefon : Mail : 2. Doğum Tarihi : 3. Unvanı

Detaylı