BİLGİ TOPLAMA PRENSİPLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLGİ TOPLAMA PRENSİPLERİ"

Transkript

1 Bölüm 2 BİLGİ TOPLAMA PRENSİPLERİ Ulusal Sera Gazı Envanterleri Uygulamalı Eğitim Çalıştayı - IPCC Kesişen Konular Kasım 2015, Ankara Türkiye

2 Giriş Envanterinizde yer alan faaliyetlerin tümünde sera gazı emisyonları ve azaltımlarını tahmin etmek için tipik olarak aşağıdaki verilere sahip olmanız gerekir: Faaliyet verileri, Emisyon faktörleri ve Diğer parametreler. Envanter tahminlerini hazırlayan kişiler çoğunlukla envanterde kullanılan girdi verilerinin ilk toplanması aşamasına doğrudan dahil olmaz. Bu yüzden farklı kaynaklardan alınan verilere güvenmek zorunda kalırlar.

3 Giriş Envanter için bilgi toplamak sürecin en kritik ve en yoğun kaynak kullanımını gerektiren aşamasıdır. Envanter yöntemlerinin çoğu vergilendirme amaçlı toplanan yakıt tüketim verileri gibi başka sebeplerle toplanan verilere dayanır. Bazı kategori ve yöntemlerde anketler veya ölçüm kampanyaları gibi yeni veri toplama çalışmaları yapmanız gerekebilir. Yatırım kararlarınızı kilit kategori analiziniz yönlendirmelidir. Verileri topladıktan sonra yapmanız gerekenler: Elinizdeki veri setinin veri kalitesi özelliklerinin tanımlamış olduğunuz sınırlar dahilinde ve envanter ilkeleri ve seçilen metodolojiye uygun olduğundan emin olun ve Verilerin uygun biçim ve birimlerde olduğundan emin olun.

4 Konular Bu sunumda, oturmuş istatiksel sistemlerde bulunan verileri toplama ve ilk kez bir veri seti toplamak için yeni bir süreç oluşturma konularını genel hatlarıyla açıklayacağız. Sera gazı envanteri için veri toplama yaklaşımlarına odaklanırken şu konular üzerinde duracağız: Mevcut bilgileri toplama ve yeni veri üretme Sera gazı envanter kullanımı için verileri uyarlama Emisyonların doğrudan ölçülmesi ile toplanan verileri ve emisyon faktörlerini kullanma Yeni faaliyet verileri üretme

5 Veri Toplamaya ilişkin Metodolojik İlkeler 2006 IPCC rehberlerine göre veri toplama faaliyetleri: Kilit kategoriler için gereken bilgilere odaklanmalı Veri setlerinizin ve envanter tahminlerinizin kalitesini zaman içinde iyileştirecek veri toplama prosedürleri oluşturmalı. Tüm kategoriler için kullanılan yöntemlere uygun detay düzeyinde veri/bilgi toplamalı Envanter kalitesinin iyileştirilmesi için sürdürülen çabaların bir parçası olarak veri toplama faaliyetlerini ve metodolojik ihtiyaçları düzenli olarak gözden geçirmeli. Tutarlı ve devamlı bilgi akışını desteklemek için veri sağlayıcıları ile anlaşmalar yapmalıdır.

6 Envanter Döngüsünde Veri Toplama Sera gazı envanter hazırlama döngüsündeki temel adımlar

7 Envanter Döngüsünde Faaliyet Örnekleri Yeni envanter başlat Kilit kategorileri belirle Yöntem seçin Tüm Faaliyetleri belirleyin Eldeki tüm verileri toplayın Her kategori için hangi kademeyi kullanacağınızı seçin Mevcut tüm veri kaynaklarını tarayın Kademe 1 i kullanarak birincil tahmini hesaplayın Veri boşluklarını belirleyin Kilit kategori analizini yapın Veri toplayın Tüm kilit kategoriler için veri toplayın Veri boşluklarını belirleyin Envanteri derleyin Emisyon ve azaltımları hesaplayın Belirsizlik analizi Girdi verilerini değerlendirin Envanter döngüsü adımları Veri toplama Faaliyeti Diğer Faaliyetler

8 Eldeki Veri Kaynaklarının Taranması Yeni envantere başlarken envanter sınırları dahilindeki tüm faaliyetler için mevcut veri kaynaklarının ilk taramasını yapın. Veri setinin güvenilirliği eldeki tüm veri kaynakları için gerekli şartlardan birisidir. Görev gereği yerine getirilmesi gereken inceleme ve onay süreçlerinden dolayı resmi istatistiklerin kullanıma hazır hale gelmesi uzun zaman alabilir. Birincil istatistiklerse daha erken kullanıma hazır hale gelebilir. Nihai/resmi rakamların yayımlanmasını bekleyemiyorsanız, sera gazı envanteri için birincil verileri de kullanabilirsiniz.

9 Veri Kaynakları Tipik olarak faaliyet verisi toplamak için resmi istatistik ve veri tabanlarına güvenebilirsiniz. Emisyon faktörleri ve diğer parametreler için genelde literatüre güvenebilirsiniz Akran değerlendirmesinden geçmiş ve yayımlanmış literatür çalışmalarını kullanın. Akran değerlendirmesinden geçmiş herhangi bir çalışma yoksa, şunları da kullanabilirsiniz: IPCC varsayılan faktörler ve Kademe 1 veya Kademe 2 yöntemleri IPCC Emisyon Faktörü Veritabanı (EFDB) ndan alınan veriler veya Uluslararası kuruluşlardan alınan modelli/tahmini enerji verileri gibi diğer literatür verileri.

10 Anket ve sayım verileri Birçok envanterde faaliyet verilerinin en temel girdisi anket ve istatiksel sayımlardan alınır. Bu veri toplama süreçleri belli bir parametrenin istatiksel olarak eksiksiz biçimde ölçülmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Örnek: Yakıt üretimi ve tüketimi, tarımsal ürünler ve sınai ürünler istatistikleri

11 Ulusal Sayım ve Anket Verileri Bazı ülkelerde ulusal istatistik kurumu tüm ulusal istatistiklerden sorumlu tek kurumdur ve kapsamlı istatistik yıllıkları hazırlar. Başka ülkelerdeyse bu görev birden fazla kurum arasında bölüştürülmüştür. Bu kurumların hepsi de kendi alanlarıyla ilgili resmi istatistiki bilgileri toplar. Her bakanlığın kendi istatistik birimi ve uzmanlık raporları vardır. Örneğin, tarım bakanlığı tarımsal anket ve sayımları yapabilir.

12 Veri Boşluklarını Belirleme Veri kaynaklarının ilk taramasını yaparken bazı faaliyetler hakkında bilginin kısmen bulunduğu veya hiç bulunmadığı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Hangi verilerin eksik/hiç olmadığını belgelendirmelisiniz. Daha sonra sera gazı envanteri iyileştirme planınızda bu eksik bilgileri nasıl ve ne zaman toplayacağınızı belirlemeniz gerekir.

13 Ulusal Verilerle Uluslararası Verilerin Karşılaştırması Ulusal veriler Ulusal istatistik ofisi veya kurumu gibi resmi ulusal kurumlar tarafından ulusal veriler toplanır, işlenir ve yayımlanır (yıllık, üç ayda bir, altı ayda bir). Uluslararası veriler Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Enerji Ajansı gibi uluslararası kuruluşlar ulusal düzeyde türetilmiş verileri toplar ve yayımlar Uluslararası ticaret ortaklıkları gibi gruplar sanayi veya diğer ekonomik sektörler için ülkelere özgü veri setleri hazırlayabilir.

14 Ulusal ve Uluslararası Veriler Arasında Seçim Yapma Sera gazı envanteriniz için veri kaynakları seçerken şunları unutmayın: Tipik olarak daha güncel olduğu için ve verileri düzenleyenlerle daha iyi bağlantı kurma imkanı olduğu için ulusal verileri kullanmak tercih edilir Ulusal verilere kıyasla IEA enerji istatistikleri gibi bazı uluslararası veriler sera gazı envanteri için erişilmesi ve uygulanması daha kolay olabilir

15 Ülkelere Özgü Veri Kaynaklarına Örnekler Ulusal istatistik kurumlarınız IPCC Emisyon Faktör Veritabanı ( İstatistiki bilgi yayımlayan uluslararası kuruluşlar : Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü ( Eurostat ( Uluslararası Enerji Ajansı ( Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı ( Uluslararası Para Fonu ( FAOSTAT ( Referans kütüphaneler ve ulusal kütüphaneler Çevre kitapları, dergi ve raporlarında çıkan bilimsel ve teknik makaleler. Üniversiteler, fakülteler Kuruluş ve uzmanlar için web üzerinden araştırma yapmak Partilerden UNFCCC ye verilen ulusal raporlar ( Diğer öneriler için sektör uzmanları, paydaş kuruluşlar ve uluslararası uzmanlarla görüşebilirsiniz

16 Erişimi Kısıtlı veya Gizli Veriler Başta askeri ve sınai üretim faaliyetleri için fosil yakıt tüketimi olmak üzere veri sağlayıcıları belli bilgi türlerine erişime izin vermeyebilir veya erişimi kısıtlayabilir; çünkü o bilgi kamuoyunun erişimine açık olmayacak biçimde tasnif edilmiş, gizli olabilir veya yayımlanmamış ya da henüz kesinleşmemiş olabilir. Veri gizliliği, potansiyel sınai rekabetle ilgili endişelerden dolayı işletmelerle ilgili istatistikler söz konusu olduğunda önem teşkil edebilir. Münferit sınai üretim tesisleri üretim verilerine erişimi ve bu verilerin yayımlanmasını kısıtlayabilir Belli bir sektörde baskın olan sadece birkaç şirket varsa (tipik olarak 3 veya daha a) ulusal ve uluslararası istatistik prosedürleri üretim verilerinin yayımlanmasını kısıtlar. Gizli veriler ulusal düzeyde toplanabilir ve toplu hale getirilebilir.

17 Gizli Verilerin Ele Alınması Gizli olan verilere erişmeniz gerekiyorsa eriştiğiniz bilgiyi nasıl ele alacağınızı ve işleyeceğinizi veri sağlayıcılarına bildirmeniz gerekebilir. Örneğin, şunları yapabilirsiniz: Verilerin kullanım amacını net biçimde açıklayın ve verilerin hangi düzeyde kamuoyuna açıklanacağı üzerinde yazılı olarak uzlaşın, Gizli bilgileri nasıl ele alacağınızı bildiren uygun ve belgelere dayalı prosedürleri hazırlayın, Gizli verilerin gizli kalmasını sağlayacak karşılıklı olarak kabul edilebilir veri setlerini türetecek işbirliği içinde olun, Veri sağlayıcılarına emisyon hesaplamalarını kendilerinin yapması ve size envanterde kullanılabilecek toplulaştırılmış bir rakam vermeleri seçeneğini sunun.

18 Uzman kanaatinden faydalanmak Uzman kanaatinden faydalanılması, sera gazı envanterinin belli özellikleri hakkında tavsiye almak için belli alanlarda uzmanlaşmış kişilerden faydalanılması anlamına gelir. Mevcut verilerdeki boşlukları doldurmak veya uygun belirsizlik aralıklarını belirleme konusunda sektör uzmanları özellikle faydalı olabilir. Uzmanlardan veri almak (veya edinmek) için kullanılan resmi yöntemler uzman kanaati olarak bilinir. Daha fazla bilgi için bkz. IPCC Rehberleri Cilt 2, Bölüm 2.

19 Veri Şartlarının İyileştirilmesi Veri şartlarına ilişkin net bir tanım şunları içermelidir : Veri setine ilişkin şartlar (örn. Zaman serileri, sektör ve alt sektör ayrıntıları, ulusal kapsam, belirsizlik verilerine ilişkin şartlar, emisyon faktörleri ve/veya faaliyet veri birimleri); Veri setinin format (örn. Spreadsheet) ve yapısının (örn. Hangi tablolara ihtiyaç var, bunların yapıları nasıl olacak?) belirlenmesi; Coğrafi kapsam, dahil edilen sektörler, temsili yıl, teknoloji/yönetim düzeyi ve belirsizlik parametreleri hakkında yapılan varsayımların tasviri; Veri toplama faaliyetleri için rutinlerin ve zaman ölçeklerinin belirlenmesi (örn. Ne sıklıkta veri seti güncellenecek ve hangi unsurlar güncellenecek?), Belgelere ve kalite güvencesi ve kalite kontrol prosedürlerine atıf, İrtibat kurulacak kişi ve kurumların ismi, Verilerin geçerlik tarihi.

20 Envanter Verisi Tedarikinin Sürdürülmesi Tipik olarak her yıl aynı veri sağlayıcılarından faydalanın. Gerekli verilere sürekli erişimi sağlamak için: Düzenli veri tedariki için spesifik sözleşme veya anlaşmalar imzalayın veya Envanter için hangi verilere gerekli olduğunu, bu verilerin nasıl türetileceğini ve size nasıl ve ne zaman sunulacağını netleştirmek için veri sağlayan devlet kurumları ve/veya ticari kuruluşlarla şartname veya mutabakat zaptı düzenleyin. Veri sağlayıcılarının «süreci sahiplenmesini» sağlamak için envanter derlemesi ve iyileştirmesi sürecine veri sağlayıcılarını da dahil edin Bu faaliyetler envanter için uygun verilerin hazır hale gelmesini sağlayacak ve size verilerin eksikliklerini anlama fırsatı verecektir.

21 Veri Setlerinin Birleştirilmesi Faaliyet verileri veya emisyon faktörü için birden fazla veri seti varsa? Örneğin, bir bölgede süt veren ineklerin toplam sayısıyla ilgili farklı değerlere sahip 3 farklı referans olabilir. Tipik olarak hangi veri setlerinin daha güvenilir tahminleri ortaya koyacağına karar vermek için uzman kanaatinden faydalanın. Verilerin homojen olup olmadığına dayalı olarak veri setlerini birleştirebilirsiniz Sera gazı envanteri kapsamında karmaşık olduğu ve maliyeti yüksek olduğu için veri seti birleştirme tekniklerinin nadiren kullanıldığını unutmayın.

22 Veri Setlerinin Birleştirilmesi Teknikleri Sera gazı envanterlerinde veri seti birleştirme amaçlı kullanılan iki basit teknik şunlardır: Çoklu yıl ortalamalarından faydalanmak, örn. Bir yıl içerisinde çeşitli ağaç türlerinin büyümesindeki yıllık değişkenliğin yüksek veya belirsiz olduğu durumlarda ve Veri toplama çalışması bir takvim yılının tamamını kapsamıyorsa takvim dışı yıllık verilerden faydalanmak. Örneğin, hayvan popülasyonu verilerinde bu yöntem uygulanabilir. (Bazı durumlarda bu veriler yıllık ortalamayla uyuşmuyorsa, takvim yılını temsil etmesi için mümkünse verilerin düzeltilmesi gerekir).

23 Veri Setlerindeki Boşluklar Sera gazı envanterleri zamana dayalı tutarlı tahmin yapılmasını gerektirir Periyodik verilerdeki boşlukların doldurulması Zaman serilerinin gözden geçirilmesi İyileştirilmiş verilerin bütünleştirilmesi Verilerin kötüleştirilmesi durumunun telafi edilmesi Kapsamın eksik olması

24 İkame Veriler Boşlukları doldurmak, tutarlı bir zaman serisi oluşturmak veya ülke ortalaması belirlemek için yaygın kullanılan tekniklerden birisi de ikame verilerdir. Örneğin, bir ülkenin elindeki bilgiler bütün tesisler için değil de sadece bazı tesisler için daha yüksek bir kademe metodunun uygulanmasına yetiyorsa, ikame veriler kullanılarak boşluklar doldurulabilir. İkame veriler hakkında bilgi olmayan tesislerden kaynaklanan emisyonlarla fiziksel ve istatiksel olarak ilgili olmalıdır. Emisyonları bilinen temsili bir tesis alt kümesine ait bilgiler kullanılarak ikame veri oluşturulur.

25 Yeni Veri Üretimi Yeni emisyon faktörleri, faaliyet verileri veya diğer tahmin parametrelerini oluşturmak gerekli olabilir. Yeni veri üretmek için gerekenler: Endüstriyel prosesler veya enerjiyle ilgili emisyonlar için ölçüm programları, Karbon içeriği için yakıt örneklemesi, Arazi kullanım değişiklikleri ve ormanlık alanlarda yapılan örnekleme faaliyetleri veya Faaliyet verileri için yeni sayım veya anketler. Yeni veri üretmek yoğun kaynak kullanımını gerektirir, bu sebeple söz konusu kategori kilit bir kategoriyse ve başka bir seçenek kalmamışsa yeni veri üretimi uygun bir seçenektir. Yeni veri toplama kampanyalarının maliyetini en aza indirmek için aynı deneklerden ilgili verileri toplayan mevcut kurum ve kurumlarla işbirliği yapmalısınız.

26 Yeni Anketler için Önemli Adımlar Adım 1 Mevcut veri sistemleri ve planlanan anketler sayesinde hangi verilerin kullanıma hazır olduğunu gözden geçirin Adım 2 İdari veri kaynaklarını keşfedin Adım 3 Mevcut anketlere yeni soru veya modül ekleme olanağı olup olmadığını araştırın

Zaman Serileri Tutarlılığı

Zaman Serileri Tutarlılığı Bölüm 3 Zaman Serileri Tutarlılığı Ulusal Sera Gazı Envanterleri Uygulamalı Eğitim Çalıştayı - IPCC Kesişen Konular 4-5-6 Kasım 2015, Ankara Türkiye Giriş Çok yıllı sera gazı (GHG) envanterleri, emisyonların

Detaylı

Sera Gazı Envanterleri ve IPCC Rehberine Giriş

Sera Gazı Envanterleri ve IPCC Rehberine Giriş Bölüm 1 Sera Gazı Envanterleri ve IPCC Rehberine Giriş Ulusal Sera Gazı Envanterleri Uygulamalı Eğitim Çalıştayı - IPCC Kesişen Konular 4-5-6 Kasım 2015 - Ankara, Türkiye Emisyon Envanteri Temel Bilgiler

Detaylı

Kalite Kontrol ve Kalite Güvence

Kalite Kontrol ve Kalite Güvence 3. Bölüm Kalite Kontrol ve Kalite Güvence Ulusal Sera Gazı Envanterleri Uygulamalı Eğitim Çalıştayı - IPCC Kesişen Konular 4-5-6 Kasım 2015, Ankara Türkiye 1 Konular KG/KK ve doğrulamaya ilişkin uygulamaya

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi Kapanış Konferansı Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi Bileşen 2 Sera Gazı Envanteri Ankara, 12 Nisan 2017 Bileşen 2 Sera Gazı Envanteri yıllık sera gazı

Detaylı

UNFCCC Ulusal Sera Gazı Envanterleri Rehber İlkeleri

UNFCCC Ulusal Sera Gazı Envanterleri Rehber İlkeleri Bölüm 1 UNFCCC Ulusal Sera Gazı Envanterleri Rehber İlkeleri Ulusal Sera Gazı Envanterlerine ilişkin Uygulamalı Eğitimi- IPCC Ortak Konuları 4-5-6 Kasım 2015 - Ankara, Türkiye UNFCCC İlkeleri Sera gazı

Detaylı

EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR

EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR EMİSYON ENVANTERİ NASIL HAZIRLANIR Dr. Ali CAN 17.07.2009 1 EMISYON ENVANTERI Bir ülkenin emisyon envanteri 2 bileşenden oluşmaktadır. 17.07.2009 2 EMISYON ENVANTERI Ulusal Emisyon Envanter Raporu Metodolojiler

Detaylı

PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE-

PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE- PMR PROJESİ İZLEME, RAPORLAMA VE DOĞRULAMA (İRD) PİLOT ÇALIŞMALARI ELEKTRİK SEKTÖRÜ TECRÜBE AKTARIMI -DANIŞMAN GÖZÜYLE- Gediz S. Kaya Gaia Carbon Finance 19 Şubat 2016, Ankara http://www.thepmr.org/ Giriş

Detaylı

Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve Buna İlişkin Gerekli Adımlar

Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve Buna İlişkin Gerekli Adımlar Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi (TR2011/0327.21.02-01) Ankara, 8 Nisan 2015 Yasal ve Kurumsal Durumun Değerlendirilmesi, İyileştirilmesi ve

Detaylı

Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri

Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri 3. Oturum Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri Ulusal Sera Gazı Envanterlerine Yönelik Uygulamalı Eğitim Çalıştayı Envanter Yönetimi ve KG/KK

Detaylı

Şablon 3: KG/KK Prosedürlerinin Tanımlanması

Şablon 3: KG/KK Prosedürlerinin Tanımlanması Şablon 3: KG/KK Prosedürlerinin Tanımlanması 1: Kurumsal Düzenlemeler 2: Yöntem ve Veri Dokümantasyonu 3: KG/KK Prosedürlerinin Tanımlanması 4: Arşivleme Sisteminin Tanımlanması 5: Kilit Kategori Analizi

Detaylı

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER

ANALİZE DAYALI KADEME UYGULAMALARINA İLİŞKİN REHBER Bu rehber; Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) ile Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ (Tebliğ) kapsamında analiz gerektiren kademe uygulamalarına

Detaylı

Şablon 1: Kurumsal Düzenlemeler

Şablon 1: Kurumsal Düzenlemeler Şablon 1: Kurumsal Düzenlemeler 1: Kurumsal Düzenlemeler 2: Yöntem ve Veri Dokümantasyonu 3: KG/KK Prosedürlerinin Tanımlanması 4: Arşivleme Sisteminin Tanımlanması 5: Kilit Kategori Analizi 6: Ulusal

Detaylı

Şablon 6: Ulusal Envanter İyileştirme Planı

Şablon 6: Ulusal Envanter İyileştirme Planı Şablon 6: Ulusal Envanter İyileştirme Planı 1: Kurumsal Düzenlemeler 2: Yöntem ve Veri Dokümantasyonu 3: KG/KK Prosedürlerinin Tanımlanması 4: Arşivleme Sisteminin Tanımlanması 5: Kilit Kategori Analizi

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama. Engin MERT , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama. Engin MERT , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 9: Kapsamlı Olarak İzleme, Raporlama ve Doğrulama Engin MERT 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İRD Süreci İzleme Planları Emisyon Raporları Doğrulama Raporları İyileştirme Raporları

Detaylı

ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ

ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ Dr. Ali CAN 05.10.2011 1 GENEL Ulusal Emisyon sistemi genel işlemler; Veri: Envanterin ana veri sağlayıcıları, o TÜİK (sanayi, tarım, atık); o ETKB (enerji ve

Detaylı

Alessandra Barreca KİLİT HUKUK UZMANI PANGEA

Alessandra Barreca KİLİT HUKUK UZMANI PANGEA Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Sera Gazı Envanter Sisteminin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi: Yasal, Teknik ve Kurumsal (LTI) Analiz sonuçları sunumu ve tavsiye edilen adımlara ilişkin bilgiler Ankara,

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi Kapanış Konferansı Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesine Destek için Teknik Yardım Projesi Bileşen 3 Stelios Pesmajoglou Ankara, 12 Nisan 2017 Bileşen 3 kapsamındaki hedef ve yaklaşım Hedef:

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye Cumhuriyeti nin Ulusal Sera Gazı Envanteri Sisteminin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi: Türkiye

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

Etki Analizinin Aşamaları

Etki Analizinin Aşamaları Analitik Araçlar ve Veri Toplama Çalıştayı 15-16 Nisan 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Kanıtların Toplanması Etki Analizinin Aşamaları Etkilerin Değerlendiril-mesi ve Opsiyonların Karşılaştırılması

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. Esra KOÇ , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. Esra KOÇ , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar Esra KOÇ 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Hesap Temelli Yöntemde Kademeler Ölçüm Temelli Yöntemde Kademeler Toplam Tahmini Emisyon

Detaylı

2. Oturum. Raporlama ve dokümantasyon: Enerji Sektörü Rapor Yazım Çalıştayı. Kesişen konular rapor yazım çalıştayı. X-X Mart 2016, Ankara Türkiye

2. Oturum. Raporlama ve dokümantasyon: Enerji Sektörü Rapor Yazım Çalıştayı. Kesişen konular rapor yazım çalıştayı. X-X Mart 2016, Ankara Türkiye 2. Oturum Raporlama ve dokümantasyon: Enerji Sektörü Rapor Yazım Çalıştayı Kesişen konular rapor yazım çalıştayı X-X Mart 2016, Ankara Türkiye Arkaplana dair dokümantasyon BMİDÇS Ek I Envanter Raporlama

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Emisyon Raporu Raporlama Döngüsü Tesis ızlemeraporunu hazırlar ve Doğrulayıcı kuruluşa veriri Raporlama Döngüsü-Online sistemin

Detaylı

ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ

ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ ULUSAL SERAGAZI EMİSYON ENVANTERİ SİSTEMİ Dr. Ali CAN 14.06.2012 1 GENEL Ulusal Emisyon sistemi genel işlemler; Veri: Envanterin ana veri sağlayıcıları, o TÜİK (sanayi, tarım, atık); o ETKB (enerji ve

Detaylı

Türkiye de Emisyon Ticareti Sisteminin Yol Haritası

Türkiye de Emisyon Ticareti Sisteminin Yol Haritası Türkiye de Emisyon Ticareti Sisteminin Yol Haritası Karşılama ve projenin şimdiye kadarki seyrinin özeti Sistem emisyonu Emisyon ticareti sistemleri (ETS), bir piyasa mekanizması kullanarak, emisyonların

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler. Esra KOÇ , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler. Esra KOÇ , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 6: Veri Boşlukları, Veri Akış Faaliyetleri ve Prosedürler Esra KOÇ 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Veri Akış Faaliyetleri, prosedürler ve kontrol sistemleri Veri Boşlukları

Detaylı

NEC hakkında gerekli bilgi

NEC hakkında gerekli bilgi NEC hakkında gerekli bilgi TR 2008 IB-EN-02 1 Kaynak: CCE İçerik NEC Çerçevesi & Yasal Uyumlaştırma Envanter & Projeksiyonlar Ulusal Program (Eylem Planı & Yol Haritası) 2 NEC Çerçevesi (1): Tek Direktif

Detaylı

Şablon 5: Kilit Kategori Analizi

Şablon 5: Kilit Kategori Analizi Şablon 5: Kilit Kategori Analizi 1: Kurumsal Düzenlemeler 2: Yöntemler ve Veri Dokümantasyonu 3: KG/KK Prosedürlerinin Tanımlanması 4: Arşivleme Sisteminin Tanımlanması 5: Kilit Kategori Analizi 6: Ulusal

Detaylı

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu 1. GİRİŞ İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu Bu doküman İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği nin (SKD) Binalarda Enerji Verimliliği

Detaylı

Ulusal Envanter Sisteminin Kurulması

Ulusal Envanter Sisteminin Kurulması TW TR 2008-IB-EN-02 Ulusal Envanter Sisteminin Kurulması Katarina Mareckova, 21.07.2011 Ankara 1 Thomas Seegers Fotolia Genel Çerçeve Hedef (Nelerin teslim edilmesi gerekiyor?) Bilgilendirici Envanter

Detaylı

ATIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT VERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ATIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT VERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ATIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT VERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ F. Betül BAYGÜVEN 10.03.2010 60 8. ATIK - 8.1. Genel Bu sektördeki emisyonlar esas olarak atık bertarafı sonucunda meydana gelir. Bu sektörde üretilen

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Sera Gazı Envanter Sistemi nin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi: Türkiye de UES

Detaylı

3. Bileşen: Ulusal Bildirim ve İki Yıllık Raporların Unsurları

3. Bileşen: Ulusal Bildirim ve İki Yıllık Raporların Unsurları Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi (TR2011/0327.21.02-01) Ankara, 8 Nisan 2015 3. Bileşen: Ulusal Bildirim ve İki Yıllık Raporların Unsurları

Detaylı

ISO-BGYS-PL-02 Bilgi Güvenliği Politikası

ISO-BGYS-PL-02 Bilgi Güvenliği Politikası ISO-BGYS-PL-02 Bilgi Güvenliği Politikası İlk Yayın Tarihi : 08.10.2015 *Tüm şirket çalışanlarının görebileceği, şirket dışı kişilerin görmemesi gereken dokümanlar bu sınıfta yer alır. ISO-BGYS-PL-02 08.10.2015

Detaylı

Veri Toplama. Veri Toplamayı Planlayın. Genel DEA Eğitimi. İyi bir DEA nın göstergesi nitelikle veri toplanmasıdır

Veri Toplama. Veri Toplamayı Planlayın. Genel DEA Eğitimi. İyi bir DEA nın göstergesi nitelikle veri toplanmasıdır Genel DEA Eğitimi 6 8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 12 DEA Sürecinde Veri Toplama ve Paydaş İştişaresi Veri Toplama İyi bir DEA nın göstergesi nitelikle veri toplanmasıdır Belli bir düzenlemeden

Detaylı

Türkiye de Pilot ETS tasarım ve eylem planı

Türkiye de Pilot ETS tasarım ve eylem planı Türkiye de Pilot ETS tasarım ve eylem planı Projenin 5nci görevi: Tasarım seçeneklerinin değerlendirilmesi, pilot sistemin getirilmesinin planlanması. Değerlendirmeden elde edilen sonuçlar: Pilot ETS nin

Detaylı

İnternet Destekli Temel Bilgisayar Bilimleri Dersinde Anket Uygulaması

İnternet Destekli Temel Bilgisayar Bilimleri Dersinde Anket Uygulaması İnternet Destekli Temel Bilgisayar Bilimleri Dersinde Anket Uygulaması Yalçın Ezginci Selçuk Üniversitesi Elk.-Elt.Mühendisliği Konya ANKET Anket, insanlardan fikirleri, duyguları, sağlıkları, planları,

Detaylı

T.C. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI Çevre Enerji ve Ulaştırma İstatistikleri Daire Başkanlığı 13/11/2015 TUTANAK

T.C. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI Çevre Enerji ve Ulaştırma İstatistikleri Daire Başkanlığı 13/11/2015 TUTANAK T.C. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI Çevre Enerji ve Ulaştırma İstatistikleri Daire Başkanlığı TUTANAK 13/11/2015 Konu : RİP Hava, Gürültü ve İklim İstatistikleri Çalışma Grubu Toplantısı Yer : TÜİK

Detaylı

Atık depolama sahalarından kaynaklanan emisyonlar

Atık depolama sahalarından kaynaklanan emisyonlar Atık depolama sahalarından kaynaklanan emisyonlar 5 Ekim 2016 TASK-GHG Proje Ofisi, Ankara F. Betül DEMİROK 1 Atık (CRF Sektör 5) - Genel Bu sektör, atık depolama sahalarından kaynaklanan CH 4 emisyonları,

Detaylı

2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği. Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI

2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği. Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI 2.BÖLÜM: Türkiye deki UES ye Odaklanılması: mevcut durum ve önerilen yönetim seçeneği Alessandra Barreca, KİLİT HUKUK UZMANI Sunum Planı Türkiye de UES nin mevcut durumuna ilişkin kısa bir özet; LTI tavsiyeleri

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER. 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü

SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER. 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü Sunum Akışı 1) Değerlendirmeler Cancun Kararları Ulusal

Detaylı

Sera Gazı envanterlerinin ve yöntemlerinin teknik boyutları

Sera Gazı envanterlerinin ve yöntemlerinin teknik boyutları Bölüm 1 Sera Gazı envanterlerinin ve yöntemlerinin teknik boyutları Ulusal Sera Gazı Envanterleri Uygulamalı Eğitim Çalıştayı - IPCC Kesişen Konular 4-5-6 Kasım 2015, Ankara, Türkiye Sera Gazı Envanteri

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ OHSAS 18001 YÖNETİM SİSTEMİ STANDARTI Bu standart, yasal şartları ve İSG riskleri hakkındaki bilgileri dikkate alan bir politikanın ve hedeflerin

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır.

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır. escarus hakkında Nisan 2011 de faaliyetine başlayan Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş., deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek, danışmanlık hizmetleri vermek

Detaylı

Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları. Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011

Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları. Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011 Durağan Yakıt Yanmasından Kaynaklanan Hava Emisyonları Eşleştirme Türkiye, Ankara, Eylül 2011 1 İçerik Yöntem Enerji İstatistikleri EMEP/EEA Rehberi Örnek Hesaplama 2 Önemli Kategoriler Önemli kategoriler,

Detaylı

DMAIC Rehberi Şubat 2015

DMAIC Rehberi Şubat 2015 DMAIC Rehberi Şubat 2015 DMAIC D M A I C Define - Tanımla Measure - Ölç Analyze - Analiz Et Improve - İyileştir Control - Kontrol Et Tüm hakları Matris Danışmanlık A. Ş.'ye aittir. İzinsiz alıntı yapılamaz,

Detaylı

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO. Hande Sezer

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO. Hande Sezer DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ÇİMENTO Hande Sezer GENEL HATALAR Faaliyet verisi toplama yöntemi Sürekli Ölçüm Stok Değişimi GENEL HATALAR Net Kalorifik Değer ve Emisyon Faktörü Seçimi En Güncel Türkiye Sera

Detaylı

Entegre Kirlilik Önlenmesi ve Kontrolü. İdari Özet Ekonomi ve Çapraz Medya Etkilerine İlişkin Referans Dokümanı Haziran 2005

Entegre Kirlilik Önlenmesi ve Kontrolü. İdari Özet Ekonomi ve Çapraz Medya Etkilerine İlişkin Referans Dokümanı Haziran 2005 AVRUPA KOMİSYONU GENEL MÜDÜRLÜK - JRC ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ (JRC) Geleceğe Yönelik Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Endüstri, Enerji ve Ulaşımda Sürdürülebilirlik Avrupa IPPC Bürosu Entegre Kirlilik

Detaylı

KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI

KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI 7. GERĐ DÖNÜŞÜM, ÇEVRE TEKNOLOJĐLERĐ VE ATIK YÖNETĐMĐ ULUSLARARASI FUARI Uluslararası Enerji ve Çevre Teknolojileri Mühendislik Müşavirlik A.Ş. KARBON YÖNETĐMĐ STANDARTLARI 10 HAZĐRAN 2011 TÜYAP FUAR VE

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI SEMİNERİ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI SEMİNERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI MÜCADELE ADIMLARI SEMİNERİ Bureau Veritas Mahmut GENÇ ISO 14064, PAS 2050 16 Haziran 2009 Four Seasons Sultanahmet-İstanbul bv.karbonhizmetleri@tr.bureauveritas.com ISO 14064

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 3: İzleme Planları Hakkında Temel Kavramlar İklim ŞAHİN 21.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği İzleme Sınırları Faaliyet Emisyon Kaynağı Toplam Tahmini Emisyon Tesis Kategorisi İzleme

Detaylı

EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ

EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ EK 1: FAALİYET KATEGORİLERİ 1. Araştırma, yeni ürün ve proseslerin geliştirildiği ve test edildiği tesisler ve tesis bölümleri ile münhasır olarak biyokütle kullanan tesisler bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Detaylı

Problem Çözme Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015

Problem Çözme Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015 Problem Çözme Rehberi Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015 Yol Haritası 1 Problemi Anla 2 Ürünü/Süreci Tanı/Anla 3 Potansiyel Sebepleri Belirle 4 Sebepleri Doğrula ve Önceliklendir 5 Çözümleri Geliştir

Detaylı

ISO Nedir? denir. ISO 16001, Enerji yönetimi standardı, maliyetlerinizi ve sera gazı emisyonlarınızı indirgeme temelli, etkili bir enerji yöneti

ISO Nedir? denir. ISO 16001, Enerji yönetimi standardı, maliyetlerinizi ve sera gazı emisyonlarınızı indirgeme temelli, etkili bir enerji yöneti BS EN 16001 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER BS EN 16001 STANDARDİZASYONU 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz ISO 16001 Nedir? denir. ISO 16001, Enerji

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017 Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Ankara, 15 Şubat 2017 Türkiye Cumhuriyeti nin Ulusal Sera Gazı Envanteri Sisteminin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi:

Detaylı

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI

YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI 1. Amaç YEŞİL HAVAALANI PROJESİ SERA GAZI KRİTERLERİ DOKÜMANI Bu dokümanın amacı, proje kapsamında işletmelerin TS EN ISO 14064-1 gereklilikleri ile birlikte sağlamak zorunda oldukları sera gazı kriterlerini

Detaylı

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan :

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan : PR 9 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 9 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

«Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications»

«Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications» «Karbon Yönetimi Yaklaşımı ve Örnek Uygulamalar» «Carbon Management and Model Applications» Kumru Adanalı (Carbon Clear) Çevre ve İş Güvenliği Oturumu Environment & Occupational Safety Session Oturum Başkanı/Session

Detaylı

GRI Uygulama Seviyeleri 2000-2006 GRI. Versiyon 3.0

GRI Uygulama Seviyeleri 2000-2006 GRI. Versiyon 3.0 AL Kısa genel açıklama Bir raporun GRI İlkelerine dayandırıldığını göstermek için, rapor hazırlayıcıları Uygulama Seviyeleri sistemini kullanarak GRI Raporlama Çerçevesini hangi seviyede uygulamış olduklarını

Detaylı

TÜİK ENERJİ SEKTÖRÜ. Dr. Ali CAN. T.C.BAŞBAKANLIK Türkiye İstatistik Kurumu

TÜİK ENERJİ SEKTÖRÜ. Dr. Ali CAN. T.C.BAŞBAKANLIK Türkiye İstatistik Kurumu ENERJİ SEKTÖRÜ Dr. Ali CAN 10.03.2010 24 3.ENERJİ - 3.1. Yakıt Yanması IPCC ye göre, enerji sektöründen kaynaklanan emisyon büyük ölçüde yakıt yanmasını içermektedir. Hemen hemen bütün ülkelerde görülebildiği

Detaylı

Projenin finansal desteği İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu tarafından sağlanmıştır.

Projenin finansal desteği İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu tarafından sağlanmıştır. Sayın Yetkili, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü işbirliği ile GTE Carbon olarak Havaalanları Sera Gazı Hesaplama ve Yönetimi Hakkında düzenlenen eğitime sizleri davet ediyoruz. 1-3 Ekim 2013 tarihlerinde

Detaylı

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler Sera Gazı Emisyonlarının Takibi (İzlenmesi, Doğrulanması ve Raporlanması) Veri yönetimi ve prosedürler Veri akış faaliyetleri neleri kapsamalı Ø Veri akışı faaliyetleri şunları kapsamaktadır: Ø Verilerin

Detaylı

ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORU ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORLARI

ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORU ÖRNEK SERA GAZI EMİSYON RAPORLARI 1. Tesis Bilgileri: (a) Tesisin adı ve tam yazışma adresi ABC Ltd. Şti. Tuzla Kimyacılar OSB 3. Cadde (b) Tesiste yürütülen ve Yönetmeliğin ek1 inde yer alan faaliyetlerin tipleri ve sayıları, Yakıtların

Detaylı

Gönüllü Çağrısı! Tescil Merkezi Dizin Hizmeti (RDS) İncelemesi (eski adıyla WHOIS2)

Gönüllü Çağrısı! Tescil Merkezi Dizin Hizmeti (RDS) İncelemesi (eski adıyla WHOIS2) Gönüllü Çağrısı! Tescil Merkezi Dizin Hizmeti (RDS) İncelemesi (eski adıyla WHOIS2) Hoşgeldiniz! Tescil Merkezi Dizin Hizmeti veya RDS (önceden WHOIS) İncelemesinin ne hakkında olduğunu öğrenmekle ilgileniyor

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 11:Kurumsal ve Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Hesaplaması Elif ÖZDEMİR 24.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Kurumsal Karbon Ayak İzi Ürüne Yönelik Karbon Ayak İzi Kurumsal ve Ürüne

Detaylı

MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam)

MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam) MP (izleme planı) yi değerlendiren CA (yetkili makam) CA nın MP değerlendirmesine tepeden bakış Eksiksizlik kontrolleri Tutarlılık kontrolleri Uyum kontrolleri Destekleyici belgelemede diğer kontroller

Detaylı

Erzurum İli Karbon Ayakizi Envanter Sonuçları. Zeren Erik GTE Carbon 3 Kasım 2014

Erzurum İli Karbon Ayakizi Envanter Sonuçları. Zeren Erik GTE Carbon 3 Kasım 2014 Erzurum İli Karbon Ayakizi Envanter Sonuçları Zeren Erik GTE Carbon 3 Kasım 2014 GTE Carbon 2008 yılında kuruldu 80 den fazla emisyon azaltım projesi +40 müşteri (enerji, gıda ve tarım) Karbon Finansmanı

Detaylı

Güven KÖSE (Hacettepe Üniversitesi) Mehmet Emin KÜÇÜK (Aksaray Üniversitesi)

Güven KÖSE (Hacettepe Üniversitesi) Mehmet Emin KÜÇÜK (Aksaray Üniversitesi) Güven KÖSE (Hacettepe Üniversitesi) Mehmet Emin KÜÇÜK (Aksaray Üniversitesi) Bilimsel İletişim Bilimsel iletişim, bilimsel araştırmalar sonucu üretilen bilginin paketlenmesi, kalite açısından onaylanması,

Detaylı

Bilgilendirme. Yorumlama. Yetkilendirme. AÇA Stratejisi

Bilgilendirme. Yorumlama. Yetkilendirme. AÇA Stratejisi Bilgilendirme. Yorumlama. Yetkilendirme. AÇA Stratejisi 2009 2013 AÇA Stratejisi 2009 2013 AÇA Stratejisi, önümüzdeki beş yıla ilişkin planlarımızı özetlemektedir. Çevre hakkında toplanmakta olan bilginin

Detaylı

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK. Hande Sezer

DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK. Hande Sezer DOĞRULAMA TECRÜBELERİ - ELEKTRIK Hande Sezer GENEL HATALAR Tesis kapasitesi MW (th) vs MW (e) Faaliyet verisi toplama yöntemi Sürekli Ölçüm Stok Değişimi GENEL HATALAR Net Kalorifik Değer ve Emisyon Faktörü

Detaylı

HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI

HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE BİLGİ YÖNETİMİ: PERFORMANS GÖSTERGELERİ YAKLAŞIMI A. Teoman SANALAN, Kerime SARIOĞLU ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Türk Tarih Kurumu Araştırmacı Bilgi Sistemi

Türk Tarih Kurumu Araştırmacı Bilgi Sistemi 2013 Türk Tarih Kurumu Araştırmacı Bilgi Sistemi TTK Kalite Güvence Politikaları Kalitenin iyileştirilmesi ve kaynakların ülkenin amaç ve hedefleri doğrultusunda harekete geçirilmesine yönelik stratejik

Detaylı

Destekli Proje İşletme Prosedürü

Destekli Proje İşletme Prosedürü Destekli Proje İşletme Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2014 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V. Prof. Dr. Sabahattin Aydın Rektör

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ. Planlama - Destek

ISO 27001:2013 BGYS BAŞDENETÇİ EĞİTİMİ. Planlama - Destek Planlama - Destek Risk ve fırsatları ele alan faaliyetler enel ilgi güvenliği yönetim sistemi planlaması yaparken, kuruluş Madde 4.1 de atıf yapılan hususları ve Madde 4.3. de atıf yapılan şartları göz

Detaylı

TÜİK TARIM SEKTÖRÜ. Dr. Ali CAN. T.C.BAŞBAKANLIK Türkiye İstatistik Kurumu

TÜİK TARIM SEKTÖRÜ. Dr. Ali CAN. T.C.BAŞBAKANLIK Türkiye İstatistik Kurumu TARIM SEKTÖRÜ Dr. Ali CAN 10.03.2010 48 6. TARIM Türkiye de, tarımdan kaynaklanan sera gazı emisyonları tarımsal ürünlerin üretimi ve işlenmesi, hayvan nüfusu (enterik fermantasyon, gübre yönetimi) ve

Detaylı

HASTANELERDE GENEL TAHLİYE AMAÇLI TATBİKATLARIN PLANLANMASI, UYGULANMASI VE TESİS YÖNETİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ. Prof.Dr.BİLÇİN TAK Uludağ Üniversitesi

HASTANELERDE GENEL TAHLİYE AMAÇLI TATBİKATLARIN PLANLANMASI, UYGULANMASI VE TESİS YÖNETİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ. Prof.Dr.BİLÇİN TAK Uludağ Üniversitesi HASTANELERDE GENEL TAHLİYE AMAÇLI TATBİKATLARIN PLANLANMASI, UYGULANMASI VE TESİS YÖNETİMİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Prof.Dr.BİLÇİN TAK Uludağ Üniversitesi Tesis Yönetimi ve Güvenliği Sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda

Detaylı

Türk Bankacılık Sektörü Günlük Bülten

Türk Bankacılık Sektörü Günlük Bülten İstatistik Adı Türk Bankacılık Sektörü Günlük Bülten Veri: Kapsam, Dönemsellik ve Zamanlılık Kapsam Karakteristikleri Çalışmanın amacı: Türk Bankacılık Sektöründe faaliyet gösteren bankaların (yurt dışı

Detaylı

6.1. SU VE TOPRAK YÖNETİMİ İSTATİSTİKLERİ 2. Mevcut Durum

6.1. SU VE TOPRAK YÖNETİMİ İSTATİSTİKLERİ 2. Mevcut Durum 6.1. SU VE TOPRAK YÖNETİMİ İSTATİSTİKLERİ 2. Mevcut Durum Su kalitesi istatistikleri konusunda, halen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından 25 havzada nehir ve göl suyu kalitesi izleme çalışmaları

Detaylı

DMAIC Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015

DMAIC Rehberi. Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015 DMAIC Rehberi Orhan Çevik İstanbul, 19 Mayıs 2015 DMAIC D M A I C Define - Tanımla Measure - Ölç Analyze - Analiz Et Improve - İyileştir Control - Kontrol Et Tüm hakları Orhan Çevik'e aittir. Akademik

Detaylı

İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - Tecrübeler

İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - Tecrübeler İzleme Planı, Raporlama, Doğrulama Pilot Çalışma - 19/02/2015 İzleme Planı Yararlanılan kaynaklar Sektörel İzleme Planı Hazırlama Kılavuzu EU ETS Rehber Dokümanları Votorantim İspanya nın ETS kapsamındaki

Detaylı

Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi

Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi Güven Aralıkları Popülasyon Ortalamasının Tahmin Edilmesi Tanımlar: Nokta Tahmini Popülasyon parametresi hakkında tek bir rakamdan oluşan tahmindir. Popülasyon ortalaması ile ilgili en iyi nokta tahmini

Detaylı

Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları

Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları Ek 7.1: Güney Akım Açık Deniz Doğalgaz Boru Hattı ndan Kaynaklanan Atmosferik Emisyonlar Türkiye Bölümü: İnşaat ve İşletim Öncesi Aşamaları URS-EIA-REP-203876 Giriş Bu Ek'te, Proje'nin İnşaat ve İşletim

Detaylı

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7),

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7), ULUSAL M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ FAALİYETLER YETLERİ LİTİ Mehrali ECER Şube Md. V. Sektörel İklim Koruma Potansiyelleri Türk Alman Ortak Çalıştayı 6 Mayıs 2010, ANKARA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ (BMİDÇS)

Detaylı

Pazarlama araştırması

Pazarlama araştırması Pazarlama araştırması Etkin bir pazarlama kararı alabilmek için gerekli olan enformasyonun ve bilginin toplanması ve kullanılmasıdır. Bu sayede, pazarla ilgili risk ve belirsizlik azalacak ve başarı artacaktır.

Detaylı

Emisyon Envanteri Veri Yönetimi. Twinning Türkiye, Ankara, Eylül 2011

Emisyon Envanteri Veri Yönetimi. Twinning Türkiye, Ankara, Eylül 2011 Emisyon Envanteri Veri Yönetimi Twinning Türkiye, Ankara, Eylül 2011 1 İçerik Teoride Neden hava emisyonu veri tabanına ihtiyacımız var? Yazılım aracının veri içeriğini ve işlevselliğini belirt Emisyon

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA

ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA VERİ TOPLAMA SÜRECİ Araştırma metotları Verilerin nerelerden Nasıl Kim tarafından Ne zaman Hangi veri toplama aracıyla toplanacağı Toplanan verilerin hangi teknikler

Detaylı

Power BI. Neler Öğreneceksiniz?

Power BI. Neler Öğreneceksiniz? Power BI Kendi kendinize iş zekasını keşfedin. Verilerinizi analiz edin, etkileşimli raporlar oluşturun ve bulgularınızı firmanız genelinde paylaşın. Neler Öğreneceksiniz? Bu iki günlük eğitim, güçlü görseller

Detaylı

ESİS Projesi. Kaynaklar Bakanlığı

ESİS Projesi. Kaynaklar Bakanlığı ESİS Projesi Hem ulusal, hem de uluslararası platformda enerji, bir ülkenin politika üretmesi ve uygulaması gereken en önemli stratejik alanlardan birisidir. Ülkemiz de sahip olduğu kritik jeopolitik konumu

Detaylı

Bölüm 3 Belirsizlik Değerlendirmesi

Bölüm 3 Belirsizlik Değerlendirmesi Bölüm 3 Belirsizlik Değerlendirmesi Ulusal Sera Gazı Envanterleri Uygulamalı Eğitim Çalıştayı - IPCC Kesişen Konular 4-5-6 Kasım 2015, Ankara Türkiye Giriş Mükemmel doğruluk ve belirlilik mümkün değildir

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R10.09 AKREDİTASYON DENETİMLERİ İÇİN DENETİM SÜRELERİNİN (ADAMGÜN) HESAPLANMASI REHBERİ Rev.01 01-2008 Genel Bu Rehber, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyon denetimleri için görevlendirilen

Detaylı

Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi. BBY 606 Araştırma Yöntemleri

Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi. BBY 606 Araştırma Yöntemleri Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi BBY 606 Araştırma Yöntemleri 1 SPSS in açılması 2 SPSS programı 3 Veri giriş ekranı 4 Değişken giriş ekranı 5 Veri toplama Kayıtlardan yararlanarak Örneğin

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ NİYET EDİLEN ULUSAL OLARAK BELİRLENMİŞ KATKI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ NİYET EDİLEN ULUSAL OLARAK BELİRLENMİŞ KATKI TÜRKİYE CUMHURİYETİ NİYET EDİLEN ULUSAL OLARAK BELİRLENMİŞ KATKI Türkiye Cumhuriyeti, 1/CP.19 ve 1.CP/20 sayılı kararlar uyarınca, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin (BMİDÇS) 2.Maddesinde

Detaylı

ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ. Terimler Ve Tarifler. www.sisbel.biz

ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ. Terimler Ve Tarifler. www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Terimler Ve Tarifler 1 Kapsam 1.1 Genel Terimler Ve Tarifler Bu standart, bir hizmet yönetimi sistem (HYS) standardıdır. Bir HYS

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

Environmental Noise Directive. Veri Yönetimi Uzmanı Saul DAVIS, Anahtar Uzman 4

Environmental Noise Directive. Veri Yönetimi Uzmanı Saul DAVIS, Anahtar Uzman 4 TR2009/0327.03-01/001 Technical Assistance for Implementation Capacity for the () Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

KONYA VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI

KONYA VALĠLĠĞĠ ĠL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI KONYA DA SANAYİ ENVANTERİ ÇALIŞMALARI Mümin SEMERCİ Kimya Yüksek Mühendisi Hollanda Hükümeti ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında yürürlüğe konan Büyükşehirlerde Hava Kalitesi Yönetiminin Geliştirilmesi

Detaylı