Biyospeleoloji (Mağara Biyolojisi): Fauna elemanları, örnek toplama metotları ve koruma stratejileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Biyospeleoloji (Mağara Biyolojisi): Fauna elemanları, örnek toplama metotları ve koruma stratejileri"

Transkript

1 Biyospeleoloji (Mağara Biyolojisi): Fauna elemanları, örnek toplama metotları ve koruma stratejileri Biyolog Dr. Mehmet Sait TAYLAN Anadolu Speleoloji Grubu Derneği

2 MAĞARA NEDİR? Jeolojik tanım: Karst bölgelerinde kireçtaşlarının erimesiyle oluşan, büyük,birbirine koridorlarla bağlı yeraltı kovukları Genel kabul gören mağara tanımı: En az bir insanın sürünerek de olsa girebileceği genişlik ve yükseklikte olan yüzey açılımlı yer altı boşluklarına mağara denir..

3 Bazı Önemli Terimler Biyosönoz: yaşam alanındaki canlı toplulukları (kommünite) Biyotop: canlı toplulukların yaşadıkları alan (cansız çevre) Ekosistem: Biyotop + Biyosönoz = Biyojeosönoz Ekosistem: Belirli bir alanda yaşayan canlılar ve bulundukları cansız çevrenin oluşturduğu fonksiyonel birliktir. Ekoloji: Canlıların birbirleri ve üzerinde yaşadıkları cansız çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.

4 Fauna: Belirli bir alanda yaşayan animalia (hayvanlar) alemine ait canlıların bütünüdür. Flora: Belirli bir alanda yaşayan plantea (bitkiler) alemine ait canlıların bütünüdür. Mikrobiyota: Belirli bir alanda yaşayan Monera, Protista ve Fungi (bakteri, protozoa ve mantarlar) alemine ait canlıların bütünüdür.

5 Mağara Biyolojisi Mağara ekosistemi (biyotop + biyosönoz) a) b) c) Mağara faunası Mağara florası Mağara mikrobiyotası Mağara canlıları ( biyosönoz)

6 Mağara canlılarının sınıflandırılması A) TROGLOXEN (mağara ziyaretçileri): Yaşamlarını mağara dışında sürdürebilmelerine rağmen zaman zaman mağaralara giren karasal canlılardır. Çoğunlukla mağaraların giriş kısımlarında ya da bu bölgelere yakın yerlerde yaşarlar.kış uykusuna giren canlılar, mağara girişine yuva yapan kuş ve kemiricileri vb. - STYGOXEN: Yukarıdaki tanıma uyan ve mağaranın sucul habitatlarında yaşayan canlılardır. Bazı kurbağalar..

7 Mağara canlılarının sınıflandırılması B) TROGLOPHIL (mağara seven canlılar): Yaşamlarının çoğunu mağarada geçiren, ancak zaman zaman beslenme vb. nedenlerle dışarı çıkabilen, mağara koşullarına yakın çevresel özelliklere sahip ortamlarda da yaşayabilen canlılardır. Örümcekler, Böcekler vb. - STYGOPHIL: Yukarıdaki tanıma uyan ve mağaranın sucul habitatlarında yaşayan canlılardır. Bazı kurbağalar ve semenderler

8 Mağara canlılarının sınıflandırılması C) TROGLOBIT (mağaraya bağımlı canlılar): Yaşamlarının tümünü mağarada geçiren ve mağaraya bağımlı canlılardır. Gerçek mağara canlılarıdır. Gözleri körelmiş ve renklenmeleri zayıf ya da hiç olmayan mağara canlılarıdır. - STYGOBIT: Yukarıdaki tanıma uyan ve mağaranın sucul habitatlarında yaşayan canlılardır. Mağara semenderleri, kör balıklar EN HASSAS CANLI GRUBU!!!!!

9 Mağara canlılarının sınıflandırılması D) Rastlantısal Türler: Tesadüf eseri mağara giren, düşen, su ile taşınan vb. canlılardır. Ya ölürler (mağara canlıları için önemli besin kaynağı) Ya geri çıkarlar Ya da uyum sağlarlar (belki şu an mağara canlısı olarak bilinen türlerin bazıları bu şekilde adapte olmuş olabilir (mağara balıkları ve semenderleri)

10 MAĞARADAKİ EKOLOJİK ZONLAR (KUŞAKLARI) Mağara ekolojik zonu: Nem, ışık ve sıcaklık gibi fiziksel faktörler bakımından değişiklik gösteren kuşaklardır. -Giriş zonu, alacakaranlık zonu, orta zon ve karanlık zon olmak üzere 4 kısma ayrılır.

11 A)GİRİŞ ZONU - Mağaraya ilk girilen bölgedir. - Dışarıdakine çok benzer koşullara sahiptir. - Mağaranın bu kısmında ısı ve nem sabit değildir ve çok değişiklik gösterir. - Yeterli derecede güneş ışığı bile alır. - Bu ekolojik kuşakta nemli ve soğuk ortamlara uyum sağlamış yeşil bitkiler, eğreltiotları, yosunlar ve bazı mantar türleri burada bulunabilir

12 B) ALACAKARANLIK ZONU -Giriş kuşağının biraz daha ilerisinde alacakaranlık kuşağı yer alır. -Burada ışık çok azdır, bu nedenle bitkilerin birçoğu bu ortamda yaşayamaz. Çok az sayıdaki fotosentetik canlı burada yaşayabilir. -Sıcaklık mağara ortamı tarafından az çok sabitlenmiş olsa da, sıcaklık ve nem oranı dışarıdaki değişimlerden etkilenmektedir. - Troglofil canlılara ev sahipliği yapar. -Semenderler, kurbağalar, örümcekler bunlardan bazılarıdır.

13 C) ORTA ZON: -İlk mutlak karanlığın olduğu ortamdır. -Buradaki ısı ve nem oranları halen yüzeydeki değişikliklerden etkilenmektedir. D)KARANLIK ZON: - Bu kuşağa daha büyük mağaralarda rastlanır. -Sabit neme sahip bölgelerdir. -Bu bölgede troglobit ve stygobitler yaşar. (mağara semenderi vb)

14 MAĞARA BESİN PİRAMİDİ Mağara ekosistemlerinde besin piramidinin en alt kısmını organik materyal, guano, mantarlar, mikroorganizmalar ve çürükçüller oluşturur). Besin piramidinin orta kısmını otçullar (herbivor) ve hepçiller (omnivor) oluşturur. Bunlar Crustaceler (kabuklular), amphipodlar (tırnaksılar), planaryalar, diplopodlar (bin ayaklılar) dır. Besin piramidinin en üst kısmını avcılar (predatörler) oluşturur. Bunlar Chilopodlar (kırk ayaklar, çiyanlar), mağara örümcekleri, semenderler vb. dir.

15

16 Mağara Omurgalı Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Chordata (kordalılar) Subphylum: Vertebrata (omurgalılar) Classis: Mammalia Ordo: Chiroptera (yarasalar) (ülkemizde 4 familyaya ait 32 yarasa türü)

17 Nalburunlu yarasa Rhinolopus Photo:

18 Meyve yarasası Rousettus aegyptiacus Photo:

19 Fare kulaklı yarasa Myotis myotis

20 Pipistrellus pipistrellus Adi cüce yarasa Photo:

21 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Chordata (kordalılar) Subphylum: Vertebrata (omurgalılar) Classis: Mammalia Ordo: Rodentia (kemiriciler) (Ülkemizde kayıt yok)

22 Neotoma mağara faresi Amerika da Photo:

23 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Chordata (kordalılar) Subphylum: Vertebrata (omurgalılar) Classis: Reptilia (sürüngenler) Ordo:Squamata (pullular) Familya: Amphisbaenidae (kör kertenkeleler)

24 Rhineura floridana

25 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Chordata (kordalılar) Subphylum: Vertebrata (omurgalılar) Classis: Amphibia Ordo: Urodela (Caudata) (semenderler)

26 Kör mağara semenderi Proteus anguinus Photo:

27 Kör mağara semenderi Gyrinophilus palleucus Photo:

28 Typhlotrition speleaus Photo:

29 Salamandra salamandra Photo:

30 Triturus vulgaris Photo:

31 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Chordata (kordalılar) Subphylum: Vertebrata (omurgalılar) Classis: Amphibia (amfibiler) Ordo: Anura (kurbağalar)

32 Mağara kurbağası (Litoria cavernicola) Photo:

33 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Chordata (kordalılar) Subphylum: Vertebrata (omurgalılar) Classis: Pisces (balıklar) Ordo: Percopsiformes (mağara balıkları)

34 Photo:

35 Amblyopsis rosae Sadece Amerika da Photo:

36 Typhlichthys Photo:

37 Lucifuga (Stygicola) spelaeotes

38 Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Platyhelminthes (yassı solucanlar) Classis: Turbellaria (planaryalar) Ordo: Tricladida (büyük planaryalar)

39 Sphalloplana evaginata

40 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subphylum: Chelicerata Classis: Arachnida Ordo: Araneae (örümcekler) (ülkemizde 20 familyaya ait 58 örümcek türü)

41 Filistata insidiatrix

42 Coelotes

43 Tegenaria Photo:

44 Meta bournetti Photo:

45 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subphylum: Chelicerata Classis: Arachnida Ordo: Pseudoscorpionida (yalancı akrepler) (ülkemizde 3 familyaya 8 yalancı akrep türü)

46 Neobisium Photo:

47 Neobisium Photo:

48 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subphylum: Chelicerata Classis: Arachnida Ordo: Acarina (Akarlar)

49 Ixodes vespertilionis Photo:

50 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subphylum: Myriapoda Classis: Diplopoda (Bin ayaklılar)

51 Galliobates gracilis Photo:

52 Trachysphaera (Gervaisia) lobata Photo:

53 Polyzonium germanicum Photo:

54 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subphylum: Myriapoda Classis: Chilopoda (Çiyanlar, kırkayaklar)

55 Scutigera coleoptrata Photo:

56 Scutigera Photo:

57 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subphylum: Crustacea Classis: Malacostraca Ordo(takım): Isopoda (tesbih böcekleri)

58 Chaetophiloscia Photo:

59 Chaetophiloscia cellaria Photo:

60 Trichoniscoides modestus Photo:

61 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Mollusca Classis: Gastropoda (salyangozlar)

62 Oxychilus (Hyalinia) lucidus Photo:

63 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subpylum: Crustacea Classis: Malacostraca Ordo(takım): Amphipoda (Tırnaksılar)

64 Stygobromus Photo:

65 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subpylum: Crustacea Classis: Malacostraca Ordo(takım): Decapoda (On ayaklılar)

66 Orconectes incomptus

67 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subpylum: Crustacea Classis: Malacostraca Ordo(takım): Copepoda (kürek ayaklılar)

68 Photo:

69 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subpylum: Crustacea Classis: Malacostraca Ordo(takım): Ostracoda (midye kabukluları)

70 Spelaeoecia Photo:

71 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Subpylum: Crustacea Classis: Malacostraca Ordo(takım): Cladocera (Su pireleri)

72 Photo:

73 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Classis: Insecta Ordo: Orthoptera (çekirgeler) Ülkemizde 2 familyaya (Rhapdihophoridae: 10 tür Gryllidae: 3 tür) ait 4 cins ve 13 mağara çekirgesi türü vardır) Yeni türlerle 18 mağara çekirgesi türü!!

74 Dolichopoda

75 Dolichopoda Photo:

76 Troglophilus Photo:

77 Gryllomorpha Photo:

78 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Classis: Insecta Ordo: Coleoptera (Kınkanatlılar)

79 Blaps mucronata Photo:

80 Duvalius simoni Photo:

81 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Classis: Insecta Ordo: Diptera (Sinekler)

82 Thelida atricornis Photo:

83 Macrocera fasciata Photo:

84 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Classis: Insecta Ordo: Hymenoptera (Zar kanatlılar)

85 Amblyteles quadripunctorius Photo:

86 Mağara Biyoçeşitliliği Mağara Omurgasız Faunası Kingdom (alem): Animalia (hayvanlar) Phylum (şube): Arthropoda Classis: Insecta Ordo: Lepidoptera (kelebekler) Familya: Noctuidae (gece kelebekleri)

87 Triphosa dubitata Photo:

88 Scoliopteryx libatrix Photo:

89 Apopestes spectrum Photo:

90 Hypena obsitalis Photo:

91 Pyrois effusa Photo:

92 Morma maura Photo:

93 Mağaradan örnek toplama esnasında dikkat edilmesi gereken maddeler a) Bilimsel amaçlı örnek toplama dışında, mağaradan örnek çıkartılmamalıdır. b) Toplanacak örnek sayısına dikkat edilmelidir. c) Toplanacak örneğin eşeyine ve durumuna dikkat edilmelidir. d) Örnek toplama zamanına dikkat edilmelidir e) Örnek yakalama metodu, yakalanacak örneğin cinsine göre değişmektedir.

94 ÖRNEK TOPLAMA METOTLARI Örnek toplama metodu, toplanacak örneğin türüne göre değişir. i) Omurgalı örnek yakalama metotları -Yarasalar (özel yarasa ağı, atrap ya da el ile) -Kemiriciler için tuzaklar -Amfibi ve sürüngenler elle ya da küçük atraplarla -Balıklar (ağlar)

95 ii) Omurgasız örnek toplama metotları -Feromon tuzakları -Dikkatli yüzey taraması -Elle veya atraplarla yakalama

96 TOPLANAN ÖRNEKLERİN ETİKETLENMESİ a)ülke adı, İl adı, İlçe adı, Köy adı b)mağara adı, Örneğin alındığı mağara zonu c)tarih, saat, yükseklik d)gps bilgileri ( N ve E ) e)toplayan kişi ya da kişilerin isimleri Mümkünse örneğin alındığı zonun sıcaklık ve nemi ETİKET KURŞUN KALEMLE YAZILMALIDIR!!!

97 Örnek Saklama Yöntemleri Çok sayıda teknik vardır, başlıcaları; A) Alkol vb solüsyonlar içerisinde saklama - Moleküler incelemeler için ( %96 lik Etil alkol,) - Morfolojik incelemeler için (%70 lik Etil alkol veya %10 luk formaldehit) Not: Omurgalı örneklerinin doku içerisine etil alkol vb solüsyon enjekte edilmelidir.

98 B) Dondurucuda saklama - Moleküler incelemeler için ( - 80 C) - Morfolojik incelemeler için (- 40 C) C) Müze materyali (kuru materyal) şeklinde saklama - Tahnit işlemleri yapılır (iç organlar çıkarılır ve içerisine pamuk vb. konularak vücut kapatılır ya da omurgalılarda dikilir)

99 Mağaraları ve Mağara Canlılarını Koruma Stratejileri NEDEN KORUMALIYIZ? -Doğal oldukları için -Barındırdıkları biyolojik çeşitlilik -Ekolojik toleransları dar (sıcaklık, nem, ses, rekabet) -Genetik çeşitlilikleri az (gen alış verişleri kısıtlı ya da yok) -Yüksek oranda endemikler (Milankovic oskilogramı, buzul devirler, türleşme)

100 KORUMA STRATEJİLERİ A) ULUSAL YASALAR ve YÖNETMELİKLER 1) 2863 sayılı Kültür ve tabiat varlıklarını koruma yasası (bu yasaya göre mağaralar doğal sit alanları olarak tanımlanmışlardır ve 3. gruba ayrılmıştır). 2) 2872 sayılı çevre yasası (ülkenin bitki, hayvan ve doğal zenginliklerinin korunması). 3) 443 sayılı çevre genel müdürlüğü kuruluş kanunu (canlı türleri ile alanların korunması konusunda tedbirler almak). 4) 2886 sayılı ihale kanunun 73. maddesi (tarihi ve bedii olan taşınmaz mallar kültür ve turizm bakanlığının görüşü alınarak, kiraya verme ) 5) Türkiye de ilmi araştırma ve inceleme yapacak yabancılar hakkında yönetmelik (her türlü araştırma için izin ve bir refakatçinin eşlik etmesi gerekmektedir)

101 B) ULUSLAR ARASI YASALAR ve YÖNETMELİKLER 1) Bern sözleşmesi (Avrupa nın yaban hayatı ve yaşama alanlarını koruma sözleşmesi) 2) Ramsar sözleşmesi (Uluslar arası öneme sahip sulak alanlar hakkındaki sözleşme) 3) Dünya Kültürel ve Doğa mirasının korunmasına dair sözleşme 4) Barselona Sözleşmesi (Akdeniz de özel koruma alanlarına ilişkin protokol) 5) Avrupa Birliği Habitatları ve türleri koruma yönetmeliği (92/43/EEC)

102 Bütün bu yasa, sözleşme ve yönetmelik doğrultusunda yapılan mağara koruma çalışmaları yeterli midir? -Son yıllarda, mağaracılık ve mağara araştırmacılığı hızla artmaktadır! - Kullanıma açılan mağara sayısı da giderek artmaktadır!

103 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - Mağaraların koruma, araştırılma ve kullanımlarına yönelik DOĞRUDAN hükümler içeren, yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. -UZMAN GRUBU NA (tespit, kurul ve kurumlara): Biyolog, Jeolog, Jeomorfolog vb. uzmanlar mutlak suretle alınmalıdır. -Mağara turizmi (spotlarla ve müzikle değil, mağaraların yok edilmesiyle değil) doğal ortamında, eğitim alındıktan sonra, mağaracılık malzemeleriyle, sertifikalı mağaracılar eşliğinde yapılmalıdır (mağaracılara iş kapısı!!!)

104 -EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME Eğitim kurumları, yerel idareler, sivil toplum örgütleri basın ve yayın organları.. (DAHA İYİ ANLAMAK ve BİLMEK BERABERİNDE SEVMEYİ DE GETİRİR!!!)

105 Kaynaklar ALBAYRAK, İ Türkiye Mağaralarının Yarasa Faunası, Mağara Ekosisteminin Türkiye de Korunması ve Değerlendirilmesi, Sempozyum 1, (Ed. Prof. Dr. İrfan Albayrak), 6-7 Aralık, Alanya, Antalya. ALTINOK, E.B Türkiye Mağaralarının Korunması ve Kullanılmasında Ulusal ve Uluslar arası mevzuatın yeri ve uygulamadaki sorumluk odaklarının rolleri. Ulusal Mağara Günleri Sempozyumu, Haziran, Beyşehir, Konya BARR, T.C. and HOLSINGER, J.R Speciation in cave faunas. Annual Review of Ecology and Systematics, 16: BETON, D Biyospeleoloji, CULVER, D.C Cave life: Evolution and Ecology, Harvard University Press. Cambridge, Massachuscits. pp DESUTTER-GRANDCOLAS, L Studies in cave life evolution: a rationale for future theoretical developments using phylogenetic inference. Journal of Zoological Systematics and Evolutionary Research, 35: DI RUSSO, C. and RAMPINI, M A new species of Dolichopoda from caves of Southern Turkey (Orthoptera, Rhaphihophoridae). Fragmenta Entomologica, Roma, 38 (1): KAYA, SELMA Yasal Açıdan Mağaraların Korunması. Mağara Ekosisteminin Türkiye de Korunması ve Değerlendirilmesi, Sempozyum 1, (Ed. Prof. Dr. İrfan Albayrak), 6-7 Aralık, Alanya, Antalya. KEKİLLİOĞLU, A Çevresel Sürdürülebilirlik ve Mağaralar. 4. Ulusal Speleoloji Sempozyumu, Şubat, Ankara Lopez,A Faune souterraine des grottes de la Garrigue languedocienne (Minervois, SaintChinianais, Avant-Monts) MAYR, E Systematics and the origin of species. Columbia University Press, New York. NAZİK, L Mağaraların oluşum ve gelişim özellikleri. Mağara Ekosisteminin Türkiye de Korunması ve Değerlendirilmesi, Sempozyum 1, (Ed. Prof. Dr. İrfan Albayrak), 6-7 Aralık, Alanya, Antalya.

106 NAZİK, L Mağara nedir, nasıl oluşur?. Ulusal Mağara Günleri Sempozyumu. (Ed. Prof. Dr. İrfan Albayrak), Haziran, Beyşehir, Konya. OZANSOY, C. ve MENGİ, H Mağarabilimi ve Mağaracılık. TÜBİTAK, Popüler Bilim Kitapları, Ankara. POULSON, T.L The Mammoth Cave ecosystem. In: Camacho A. (Ed.) The natural history of Biospeleology. National Museum of Natural Sciences. Madrid, Spain. RAMPINI, M. and DI RUSSO, C Una nuova specie di Troglophilus di Turchia (Orthoptera, Rhaphihophoridae). Fragmenta Entomologica, Roma, 34 (2): RAMPINI, M. and DI RUSSO, C On Southern Anatolian Dolichopoda Bolivar, 1880 with taxonomic notes on the genus Hellerina Galvagni, 2006 (Orthoptera, Rhaphidophoridae). Fragmenta Entomologica, Roma, 40 (2): RUFFO, S Le attuali conoscenze della fauna cavernicola della regione puglise. Memorie di Biogeografia Adriatica, 3: SBORDONI, V Advances in speciation of cave animals. In: Barigozzi, C. (Ed.) Mechanism of speciation. Alan R. Liss, Inc. New York. pp SHARRATT, N. J., PICKER, M. D. and SAMWAYS, M. J The invertebrate fauna of the sandstone caves of the Cape Peninsula (South Africa): patterns of endemism and conservation priorities. Biodiversity and Conservation, 9: TOPÇU, AYDIN. ve KUNT, K. B Türkiye nin Mağara Örümcekleri. (Ed. İrfan Albayrak) Ulusal Mağara Günleri Sempozyumu, Haziran, Beyşehir, Konya. YAĞMUR, E. A., KUNT, K.B Türkiye Mağaralarının Yalancı Akrepleri (Pseudoscorpionida, Arachnida). 4. Ulusal Speleoloji Sempozyumu, Şubat, Ankara YAMAÇ, MUSTAFA Mağara Biyolojisi (Biyospeleoloji). Sempozyum I: (Ed. İrfan Albayrak) Mağara Ekosisteminin Türkiye de Korunması ve Değerlendirilmesi, 6-7 Aralık, Alanya, Antalya.

107 SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN SİZLERE TEŞEKKÜRLER!

BİOSPELEOLOJİ MAĞARA CANLILARININ SINIFLANDIRILMASI

BİOSPELEOLOJİ MAĞARA CANLILARININ SINIFLANDIRILMASI BİOSPELEOLOJİ İlk insanlarda bu yana insanoğlu çok deyişmiş ve gelişmiştir; fakat suya olan bağımlılığı değişmemiştir. Bu nedenledir ki, insan popülasyonunun artışı ile suya olan ihtiyaç da artmış ve böylelikle

Detaylı

Hazırlayan: Mağara Omurgasız Faunası: Fotoğraflar: Kapak Fotoğrafı:

Hazırlayan: Mağara Omurgasız Faunası: Fotoğraflar: Kapak Fotoğrafı: 1 Dupnisa Mağara Sistemi Araştırma Gezisi Ön Raporu Boğaziçi Uluslararasıı Mağara Araştırma Derneği 2009 2 Hazırlayan: Mağara Omurgasız Faunası: Fotoğraflar: Kapak Fotoğrafı: Emrah Çoraman Emrah Özel Mehmet

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-01 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2018-2019 Güz Canlıların ve habitatların çeşitliliğine karşın tüm ekosistemlere ve ekosistemlerin bileşenlerinin

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : 030290052 : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

Mağaraların ve Mağara Doğasının Korunması İçin İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi EGE MAĞARA ARAŞTIRMA VE KORUMA DERNEĞİ

Mağaraların ve Mağara Doğasının Korunması İçin İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi EGE MAĞARA ARAŞTIRMA VE KORUMA DERNEĞİ Bu hibe programı Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilmektedir. Mağaraların ve Mağara Doğasının Korunması İçin İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi EGE MAĞARA ARAŞTIRMA

Detaylı

Omurgalılar Biyolojisi

Omurgalılar Biyolojisi Ege Üniversitesi Yayınları Fen Fakültesi Yayın No. 197 Omurgalılar Biyolojisi (1. Baskı) Abidin BUDAK Ahmet MERMER Bayram GÖÇMEN Dinçer AYAZ Kerim ÇİÇEK Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji ve Hidrobiyoloji

Detaylı

ENTOMOLOJĠ. Prof. Dr. Cafer MART

ENTOMOLOJĠ. Prof. Dr. Cafer MART ENTOMOLOJĠ Prof. Dr. Cafer MART ENTOMOLOJİ Terim olarak Böcek Bilimi yada Böcekler Bilimi anlamına gelir. Yeryüzünde bulunan hayvan türlerinin aşağı yukarı dörtte üçünü oluşturur (Yaklaşık bir milyon tür).

Detaylı

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II

BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II BİY455 OMURGASIZLAR BİYOLOJİSİ II ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ PHYLUM ARTHROPODA GENEL ÖZELLİKLERİ Günümüzde yaşayan canlılardan; yengeçler, karidesler, ıstakozlar, su pireleri, çıyanlar,

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ekolojik birimlerin küçükten büyüye doğru sıralaması: Ekoloji

Detaylı

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ

CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ CANLI ALEMLERİ HAYVANLAR ALEMİ HAYVANLAR ALEMİ Çok hücreli canlılardır. Süngerler hariç, hepsinde sinir sistemi bulunur ve aktif olarak yer değiştirebilirler. Heterotrof beslenirler. Besinlerini glikojen

Detaylı

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER HAYVANLARIN EVRİMİNE GİRİŞ (Devam) Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER 4. Ecdysozoan Grubu; Nematoda Phylumunu (Şekil 33.26 ve 33.27) genellikle parazit solucanları ve Arthropoda Phylumunu içerir. Bu

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

THE FIRST SYMPOSIUM OF THE BATS OF TURKEY

THE FIRST SYMPOSIUM OF THE BATS OF TURKEY \ r : il - * : I I. I THE FIRST SYMPOSIUM OF THE BATS OF TURKEY 25-26 EKİM 2013 BALIKESİR Editör. Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK ) i I ANKARA 2014 ZİNDAN MAĞARASI NIN (AKSU-ISPARTA) FAUNİSTİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Detaylı

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER)

CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) CLASSİS: ARACHNİDA (ÖRÜMCEKGİLLER) Vücut prosoma ve opisthosomadan oluşmuştur. Cephalothorax bölümü kısadır. Abdomen ise bazı türlerde mesosoma ve metasoma olarak ikiye ayrılmış (akrep), bazı türlerde

Detaylı

Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana. bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir.

Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana. bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir. EKOSİSTEM OLARAK TOPRAK Toprak organizmaları arasında birkaç üretici olmasına rağmen ana bileşenleri tüketiciler, ayrıştırıcılar ve cansız maddelerdir. Toprağın mineral ve organik madde parçaları karasal

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 54. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-14 HAYVANLAR ALEMİ 5- OMURGALI HAYVANLAR-3 SORU ÇÖZÜMÜ e) Memeliler Hayvanlar aleminin en gelişmiş sınıfıdır. Dünyanın her yerinde dağılış göstermişlerdir.

Detaylı

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır.

*Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. DERS :BİYOLOJİ KONU : CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI DEVAM EDİYORUZ... B: PROTİSTA ALEMİ *Bu alemde bulunan tüm canlılar ökaryot hücre yapısına sahiptirler ve genelde bir hücreli canlılardır. *Pratista alemindeki

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR

EVRİM VE FOSİL KANITLAR EVRİM VE FOSİL KANITLAR http://www.eplantscience.com/index/general_zoology/images/images22/fig002.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği OMURGALILAR http://www.senescence.info/vertebrates.jpg

Detaylı

Dersin Kodu 1200.9133

Dersin Kodu 1200.9133 Çevre Bilimi Dersin Adı Çevre Bilimi Dersin Kodu 1200.9133 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 3,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati

Detaylı

TÜRKİYEDE DOĞA KORUMA UYGULAMALARI VE AB SÜRECİNE UYUM ÇALIŞMALARI

TÜRKİYEDE DOĞA KORUMA UYGULAMALARI VE AB SÜRECİNE UYUM ÇALIŞMALARI T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYEDE DOĞA KORUMA UYGULAMALARI VE AB SÜRECİNE UYUM ÇALIŞMALARI ANKARA 09.11.2010 SUNUM İÇERİĞİ - Türkiye nin Biyolojik Zenginliği

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ

ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ ADIM ADIM YGS-LYS 52. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-12 HAYVANLAR ALEMİ 3- OMURGALI HAYVANLAR SORU ÇÖZÜMÜ Halkalı solucanlar çift cinsiyetli olmalarına rağmen döllenme kendi kendine değil, iki ayrı

Detaylı

Alanın Gelişimi ile İlgili Kriterler

Alanın Gelişimi ile İlgili Kriterler KORUNAN ALANLAR Korunan alanlar incelenip, değerlendirilirken ve ilan edilirken yalnız alanın yeri ile ilgili ve ekolojik kriterler değil, onların yanında tarih, kültürel ya da bilimsel değerleri de dikkate

Detaylı

KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ

KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ Dr. Jale SEZEN Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi,Tekirdağ TABİAT VARLIKLARI VE KORUNAN ALANLAR Jeolojik devirlerle, tarih öncesi

Detaylı

EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA

EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA EKOLOJİK TERİMLER EKOLOJİ: Canlıların kendi aralarındaki ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına EKOLOJİ denir.

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM / CANLILAR VE HAYAT Dünyamızda milyonlarca tür canlının yaşadığı tahmin edilmektedir. Bunlar kedi, köpek, aslan, yılan, böcek, kuş gibi hayvanlar, elma, meşe, erik,

Detaylı

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 4- Organik Tarım ve Koruma

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 4- Organik Tarım ve Koruma Eco new farmers Modül 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 4- Organik Tarım ve Koruma Modul 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 4 Organik Tarım ve Koruma www.econewfarmers.eu 1. Giriş Organik tarım kültür alanlarında

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN SİSTEMATİKTEKİ YERİ Classis: MAMMALIA Subclasis : Eutheria: Plasentalia: Hakiki memeliler Subclasis : Eutheria: Plasentalia Bu gruptaki

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ (SON GÜNCELLEME: 2010) AdıSoyadı(Ünvanı): MEHMET SAİT TAYLAN (Araştırma Görevlisi)

ÖZGEÇMİŞ (SON GÜNCELLEME: 2010) AdıSoyadı(Ünvanı): MEHMET SAİT TAYLAN (Araştırma Görevlisi) ÖZGEÇMİŞ (SON GÜNCELLEME: 2010) AdıSoyadı(Ünvanı): MEHMET SAİT TAYLAN (Araştırma Görevlisi) ADRES:Akdeniz Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 07058, Kampüs/Antalya-TÜRKİYE TEL : + 90

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ I. Analitik Çerçeve ve Kapsam, Tanımlamalar ve Sınıflamalar a) Analitik Çerçeve ve Kapsam: Korunan alan istatistikleri; korunan alanlar (milli park, tabiat parkı,

Detaylı

Mağara Turizminin İlke Ve Esasları İle Kullanımdan Kaynaklanan Sorunlar. Fundamentals And Principles Of Cave Tourism And Problems Due To Utilize

Mağara Turizminin İlke Ve Esasları İle Kullanımdan Kaynaklanan Sorunlar. Fundamentals And Principles Of Cave Tourism And Problems Due To Utilize Mağara Turizminin İlke Ve Esasları İle Kullanımdan Kaynaklanan Sorunlar Fundamentals And Principles Of Cave Tourism And Problems Due To Utilize Lütfi NAZİK Ahi Evran Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur:

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur: BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoloji; Latincede canlı anlamına gelen bio ve bilim anlamına gelen logos kelimesinden oluşur. 1 Biyoloji = Canlı Bilimi Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını

Detaylı

Mağara Biyolojisi. İnsanın mağara canlılarına ilgisi, tarihöncesi dönemlere

Mağara Biyolojisi. İnsanın mağara canlılarına ilgisi, tarihöncesi dönemlere Mağara Biyolojisi Tarihin bilinen en eski dönemlerınden beri mağaralar, insanlar için ilgi çekici mekanlar olmuşlardır. Bu ilgi, barınma ihtiyacının karşılanmasından sportif keşif tutkusuna kadar geniş

Detaylı

Görev Yeri Unvanı Sınıf. Biyoloji Manisa Merkez Bilim ve Sanat Merkezi 2005-2007

Görev Yeri Unvanı Sınıf. Biyoloji Manisa Merkez Bilim ve Sanat Merkezi 2005-2007 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Mustafa AKYOL Doğum Tarihi: 05.05.1977 Ünvanı: Yrd Doç Dr Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Lisans Biyoloji Akdeniz Üniversitesi,

Detaylı

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ

MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİ BİYOLOJİSİ M.YAVUZ MEMELİLERİN YAŞAMINA BİR BAKIŞ MEMELİLERİN MORFOLOJİLERİ Memeliler yaşadıkları çok çeşitli habitatlar ve fizyolojilerine uygun olarak çeşitli morfolojik adaptasyonlara sahiptirler.

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ. Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Hidrobiyoloji ABD

DENİZ BİYOLOJİSİ. Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Hidrobiyoloji ABD DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Hidrobiyoloji ABD BENTİK BÖLGENİN CANLI TOPLULUKLARI Bentik bölgede bulunan Flora ve Fauna'nın oluşturduğu topluluğa genel olarak BENTOZ denir.

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

Bazı Eklembacaklılar

Bazı Eklembacaklılar Bazı Eklembacaklılar Akrep: Boyları 2 cm ile 15 cm arasında değişir. Yassı halkalardan teşekkül eden vücut; başla kaynaşmış bir gövde, karın ve kuyruk (telson) olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Gövdede

Detaylı

Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur

Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur - Doğa Koruma Mevzuat Tarihçe - Ulusal Mevzuat - Uluslar arası Sözleşmeler - Mevcut Kurumsal Yapı - Öngörülen Kurumsal Yapı - Ulusal

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER

ADIM ADIM YGS LYS. 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER ADIM ADIM YGS LYS 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER EKOLOJİK TERİMLER EKOLOJİ: Canlıların kendi aralarındaki ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına EKOLOJİ

Detaylı

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR ILIMAN KUŞAK GÖLLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN TABAKALAŞMA VE KARIŞMA Ilıman veya subtropikal bölgelerde 20 metreden derin ve büyük göllerde mevsimsel sıcaklık

Detaylı

BuNLarI BiLiYOr muyuz?

BuNLarI BiLiYOr muyuz? BuNLarI BiLiYOr muyuz? D B Turmepa Kimdir? eniztemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir

Detaylı

Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır.

Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. *Populasyon: Belli bir bölgede yaşayan, (1) türe ait bireylerin oluşturduğu topluluğa

Detaylı

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ekolojik Etkileşimler. Ekolojik Sistemler

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ekolojik Etkileşimler.   Ekolojik Sistemler ÇEV 219 Biyoçeşitlilik Ekolojik Etkileşimler Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ekolojik Sistemler Ekosistemler doğal sistemler olup Açık sistem niteliğindedir. Net enerji girişi gereklidir.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2. Doğum Tarihi : 1969. 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans. Uludağ Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. 2. Doğum Tarihi : 1969. 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans. Uludağ Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Kadir TUNCER İletişim Bilgileri Adres : Ahi Evran Üniversitesi FenEdebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Telefon : 0 386 280 46 29 Mail : tunkadir@gmail.com kadirtuncer@ahievran.edu.tr

Detaylı

TÜR NE DEMEKTİR? TÜR TÜR

TÜR NE DEMEKTİR? TÜR TÜR TÜRLEŞME TÜR NE DEMEKTİR? Diğer popülasyonlardan evrimsel olarak bağımsız ve kendi aralarında üreyebilen (fertil döller verebilen) popülasyonlar topluluğuna TÜR (species) denir. Ortak atalara sahip olan

Detaylı

Yaban Yaşamı Koridorları Olarak Ekolojik Köprüler

Yaban Yaşamı Koridorları Olarak Ekolojik Köprüler 3. Köprüler Viyadükler Sempozyumu, 08-09-10 Mayıs 2015 TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi. Yaban Yaşamı Koridorları Olarak Ekolojik Köprüler Duygu Doğan T.C. İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar

Detaylı

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Edafik ve Biyotik Faktörler. Edafik Faktörler

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Edafik ve Biyotik Faktörler.   Edafik Faktörler ÇEV 219 Biyoçeşitlilik Edafik ve Biyotik Faktörler Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Edafik Faktörler İklimsel faktörleri değiştirebilen veya bu faktörlerin yerini alabilen faktörler.

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

ÇEVRE KORUMA ÇEVRE. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA ÇEVRE. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA ÇEVRE Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Çevre Kirlenmesi İnsanoğlu, dünyada 1,5 milyon yıl önce yaşamaya başlamıştır. Oysa yer küre 5,5 milyar yaşındadır. Son 15 yıl içinde insanoğlu, doğayı büyük ölçüde

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Eylem AYDEMİR ÇİL 2. Doğum Tarihi : 12.11.1979. Unvanı : Dr. Öğrt. Üyesi 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Sinop Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Derece

Detaylı

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ Dr. Aydan Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları

Detaylı

BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR.

BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR. BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR. CANLI Biyoloji hayatın işleyişi ve canlıların yapısı ile ilgilenen doğal bir bilim dalıdır. Biyoloji birçok alt bölüm ve disiplinleri içerir. BİYOLOJİNİN

Detaylı

Grup KARDELEN. Grup Üyeleri Menduh ÖZTÜRK (Kocasinan YİBO-Kayseri) Hüseyin YILMAZ (M.100.Yıl YİBO-Ağrı)

Grup KARDELEN. Grup Üyeleri Menduh ÖZTÜRK (Kocasinan YİBO-Kayseri) Hüseyin YILMAZ (M.100.Yıl YİBO-Ağrı) T.C.Milli Eğitim Bakanlığı-TUBİTAK BİDEB YİBO Öğretmenleri (Fen Ve Teknoloji,Fizik,Kimya,Biyoloji Ve Matematik)Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı 2009- Biyoloji Çalışma Grubu Grup KARDELEN Grup Üyeleri

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ PROTİSTA ALEMİ Koloni, tek ve çok hücreli ökaryot canlıların bir arada bulunduğu karışık bir gruptur. Protista alemindeki canlılar

Detaylı

Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir.

Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir. ÜREME ve ÇEŞİTLERİ Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir. A. EŞEYSİZ ÜREME Eşey hücrelerinin oluşumu ve döllenme olmadan, bir atadan

Detaylı

TÜRKİYE DE EKOSİSTEM ÇEŞİTLİLİĞİ

TÜRKİYE DE EKOSİSTEM ÇEŞİTLİLİĞİ 2 3 TÜRKİYE DE EKOSİSTEM ÇEŞİTLİLİĞİ Bu üç farklı biyocoğrafik bölgenin kesişme noktası olarak Türkiye; TARIM, ORMAN, DAĞ,, STEP, SULAK ALAN, KIYI VE DENİZ ekosistemlerine ve bu ekosistemlerin farklı formlarına

Detaylı

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK Dünyada kültüre alınıp yetiştirilmekte olan 138 meyve türünden, yaklaşık 16'sı subtropik meyve türü olan 75'e yakın tür ülkemizde

Detaylı

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0 BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0 4 7,5 Seçmeli FBİ 602 Tohumlu Bitkilerde Revizyon Çalışmaları

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM VE FOSİL KANITLAR 4 Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği EVRİM/DEĞİŞİM/GELİŞİM Bir prosestir. Yeryüzünde, yaşamın ilk formundan bugüne kadarki büyük değişimi karakterize eder. Genlerdeki

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

Dünyanın En İlginç Hayvanlarından Bazıları Hakkında Bilgiler MICHAEL HEARST

Dünyanın En İlginç Hayvanlarından Bazıları Hakkında Bilgiler MICHAEL HEARST 5 Dünyanın En İlginç Hayvanlarından Bazıları Hakkında Bilgiler MICHAEL HEARST Çizimler, Diyagramlar ve Diğer Görseller: Arjen Noordeman, Christie Wright ve Jelmer Noordeman Çeviren: Egemen Özkan YAZARIN

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım HAYATIN BAŞLANGICI

ADIM ADIM YGS LYS Adım HAYATIN BAŞLANGICI ADIM ADIM YGS LYS 190. Adım HAYATIN BAŞLANGICI Dünyamız yaklaşık 4 milyar yıl önce oluşmaya başlamıştır. İlk yaşam belirtileri 3 milyar yıl önce çıkmaya başlamıştır. İlk yaşam olarak prokaryotlar oluşmuştur.

Detaylı

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖRGÜTLER DERS 5 TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER 1-Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının

Detaylı

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 3 Prof. Dr. Nilsun DEMİR SINIFLANDIRMA; MORFOLOJIK, FIZYOLOJIK VE EKOLOJIK ÖZELLIKLERINE GÖRE Su üstü makrofitleri; su kıyılarında yaşayan, bir kısmı su içinde olan ve su dibine tutunan bitkilerdir.

Detaylı

EKOLOJİ "DÜNYA ORTAMI ve CANLILAR"

EKOLOJİ DÜNYA ORTAMI ve CANLILAR EKOLOJİ "DÜNYA ORTAMI ve CANLILAR" Yaşam alanlarının tamamı ve içinde yaşayan canlıların oluşturduğu yapıya Biyosfer ya da Ekosfer denir. Bir bireyin veya türün doğal olarak yaşayıp, üreyerek, gelişebildiği

Detaylı

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR

Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR 200 Kategori Alt Kategori Program İçeriği Kazanımlar Dersler Arası İlişki I. HAYATSAL OLAYLAR I.1. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji İnsan için önemli olan birçok ürünlerin üretimi biyoteknolojinin

Detaylı

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler.

Tatlı su, deniz ve rutubetli topraklarda yaşarlar. Büyük bir kısmı insan ve diğer hayvanlarda parazittir. Bilateral simetriye sahiptirler. Solucanlar Bu gruba dâhil olan canlılar yassı, yuvarlak ve halkalı solucanlar olmak üzere 3 ana başlık altında incelenmektedir. Yassı solucanlar Yumuşak, ince ve yassı bir vücut yapıları vardır. Serbest

Detaylı

POPÜLASYON EKOLOJİSİ

POPÜLASYON EKOLOJİSİ POPÜLASYON EKOLOJİSİ Herhangi bir türün populasyonuna ait bir fert bazı durumlarda (ya da özel durumlarda) o populasyonun temsilcisi olarak kabul edilebilir, ancak genel anlamda bir fert hiçbir zaman bir

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 1) Topraktaki azotlu bileşik miktarını, I. Denitrifikasyon bakteri sayısındaki artış II. Saprofit bakterilerce gerçekleşen çürüme III. Şimşek ve yıldırım olaylarındaki artış

Detaylı

BÖLÜM 8 EKOLOJİK KOMMÜNİTELER

BÖLÜM 8 EKOLOJİK KOMMÜNİTELER BÖLÜM 8 EKOLOJİK KOMMÜNİTELER Ekolojik bir yaklaşımla, bireysel olarak bir organizmanın ya da tek bir türe ait bir populasyonun bir şekilde çevresindeki kompleks etkileşimlerden ayrılmış izole bir şekilde

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

Hazırlayan: Attila Durak. Editörler: Kemal Demirtaş, Celal Güzelyürek, Ümit Durak

Hazırlayan: Attila Durak. Editörler: Kemal Demirtaş, Celal Güzelyürek, Ümit Durak 1 Ben Akseki yim Attila Durak, 2015 Akseki Eğitim Hayratı Derneği, 2015 Birinci Baskı: 2000 adet Türkçe Basım Tarihi: 2015 Hazırlayan: Attila Durak Tasarım ve Dizgi: Ersin İleri Renk Ayrımı: Ersin İleri,

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir.

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir. GAZ ALIŞVERİŞİ O2'li solunum yapan canlıların bazılarında O2'in alınıp CO2'in atılmasını sağlayan yapılar bulunur.bu yapı ve organlar solunum sistemini oluşturur. solunum ------>solunum organlarıyla dış

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. ADRES: Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dögol Caddesi, 06100, Tandoğan, Ankara

ÖZGEÇMİŞ. ADRES: Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dögol Caddesi, 06100, Tandoğan, Ankara ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL ADI-SOYADI: Derya Çetintürk UNVANI: Araştırma Görevlisi ADRES: Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dögol Caddesi, 06100, Tandoğan, Ankara TELEFON: 03122126720/1048, 1583

Detaylı

TAM METİN ve ÖZET Sempozyum Kitabı

TAM METİN ve ÖZET Sempozyum Kitabı TAM METİN ve ÖZET Sempozyum Kitabı PROCEEDINGS & ABSTRACTS BOOK ISBN: 978-605-87432-4-3 UMABİS 2018 Düzenleme Kurulu/Organizing Committee Kurul Başkanı: Doç. Dr. Mehmet Sait TAYLAN Hakkari Üniversitesi

Detaylı

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ. Veli&Sümeyra YILMAZ

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ. Veli&Sümeyra YILMAZ EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ Belli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim içinde bulunan canlılar (biyotik) ile bunların cansız çevrelerinin (abiyotik) oluşturduğu bütüne EKOSİSTEM denir. EKOSİSTEM

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

Bitkilerin Adaptasyonu

Bitkilerin Adaptasyonu Bitkilerin Adaptasyonu 1 Bitkiler oldukça ekstrem ekolojik koşullarda hayatta kalabilirler. Bitkilerin bu türden ekstrem koşullarda hayatta kalabilmesi için adaptasyona ihtiyacı vardır. Shelford s Tolerans

Detaylı

ÇAKÜ Orman Fakültesi Havza Yönetimi ABD 1

ÇAKÜ Orman Fakültesi Havza Yönetimi ABD 1 Uymanız gereken zorunluluklar ÇEVRE KORUMA Dr. Semih EDİŞ Uymanız gereken zorunluluklar Neden bu dersteyiz? Orman Mühendisi adayı olarak çevre konusunda bilgi sahibi olmak Merak etmek Mezun olmak için

Detaylı

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler

CANLILAR DÜNYASI. Bitkiler BASİTFEN.COM 2.ÜNİTE CANLILAR DÜNYASI Doğada var olan milyonlarca canlı çeşidi bilim insanları tarafından benzer özellikleri dikkate alınarak gruplandırılmıştır. BÖLÜMLER Canlılar Dünyası ünitesinde öğreneceklerimiz;

Detaylı

TEST 1. Ekosistem Ekolojisi ÜNİTE 3. faktörlerinden biri değildir? DÜNYAMIZ

TEST 1. Ekosistem Ekolojisi ÜNİTE 3. faktörlerinden biri değildir? DÜNYAMIZ Soru Aşağıdakilerden hangisi faktörlerinden biri değildir? B) İklim D) Su 2. abiyotik 5. Çay r l k a l a n O rm a n l k a la n C) Ayrıştırıcılar DÜNYAMIZ A) Sıcaklık ekosistemin ÜNİTE 3 1. TEST 1 E) Işık

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS PEYZAJ EKOLOJİSİNDE TEMEL PRENSİPLER Peyzaj ekolojisinde 7 önemli ana prensipten söz edilebilir. Bunlardan ilk ikisi peyzajın strüktürüne odaklanmaktadır.

Detaylı

BÖCEKLERDE BACAK YAPISI

BÖCEKLERDE BACAK YAPISI BÖCEKLERDE BACAK YAPISI Ergin böceklerin hemen hepsi, her toraks segmentinde bir çift olmak üzere üç çift bacağa sahiptir. Larva ve nimflerde ise bu sayı değişebilir. Yapısal olarak böcek bacakları 5 kısımdan

Detaylı

BOZKIR IN YIRTICI (KARNİVOR) MEMELİLERİ

BOZKIR IN YIRTICI (KARNİVOR) MEMELİLERİ BOZKIR IN YIRTICI (KARNİVOR) MEMELİLERİ Atilla ARSLAN * Öz Bu çalışmada, yaban hayatında ekolojik dengenin sağlanmasında önemli görevi olan yırtıcı memelilerin Bozkır da yayılış gösteren türleri hakkında

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Gümrükler Genel Müdürlüğü Sayı :20117910/170.05.01 Konu :Su Kaplumbağaları İthalatı 25.11.2014 / 4145467 DAĞITIM İlgi :10.10.2011 tarihli ve 6051 sayılı yazımız. İlgide

Detaylı

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (I) BİRİNCİ SINIF.

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (I) BİRİNCİ SINIF. МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (I) BİRİNCİ SINIF 1. Verilen türlerin ait oldukları taksonomik gruplarının Latince isimlerini yaz.!

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MTA DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ BÜLTENİ YIL : 2012 SAYI : 14 TÜRKİYE DE MAĞARA ARAŞTIRMALARININ GELİŞİMİ VE BU GELİŞİMDE MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NÜN (MTA)

Detaylı

ÜNİTE 2 CANLI VARLIKLAR DÜNYASI

ÜNİTE 2 CANLI VARLIKLAR DÜNYASI ÜNİTE 2 CANLI VARLIKLAR DÜNYASI Boşaltım Beslenme Üreme Solunum Büyüme gerçekleştirir Hareket CANLILAR Tepki verme Organizma denir Ölçüt Tablosu yaşar göl görülür örnektir habitat sürekli dağ örnektir

Detaylı