Troy. Troy Holding tarafından kurulan Troy Madencilik;

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Troy. Troy Holding tarafından kurulan Troy Madencilik;"

Transkript

1 Al Zn Co Ni Cu Pb Sn Au Ag

2 Holding tarafından kurulan Madencilik; Temel metaller (bakır, krom, çinko, kurşun, nikel, kalay, alüminyum, demir) başta olmak üzere metal ve minerallerde Türkiye ve dünyada arz ve talebi buluşturan, Uluslararası brokerlık, aracılık, ithalat, ihracat, imalat ve ticaret hizmetleri veren Deneyimli kadrosu, piyasalara hızlı ulaşabilme kabiliyeti ile maden ticaretinde öncü olmak isteyen bir şirkettir.

3 Misyonumuz Ortaklarına, çalışanlarına, müşterilerine, tedarikçilerine, topluma, insanlığa, tüm paydaşlarına değer katmak, Tüm faaliyetlerinde öncü olmak, Uluslararası tanınmış saygın marka olmak. Vizyonumuz Dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer almak.

4 Dürüstlük imizde ve ilişkilerimizde öncelikle doğru olmayı, Herkesin güvenle çalışabileceği bir kurum olmayı kabul ederiz Gayret Hiçbir şeyden yılmadan sonuna kadar çaba harcayacağımızı kabul ederiz. Dayanışma varız. Fikirlere Saygı ederiz. Birlikte omuz omuza daha büyük bir güç olmak için Her fikri bir kıymet, Her kıymeti bir zenginlik kabul Yaratıcılık Fikir ve çözüm üretiriz, Her doğrunun bir yanlışı her yanlışın bir doğrusu var kabul ederiz. Yenilikçilik Kendimizi devamlı yenileyerek varlığınıza güç katarız. Paylaşma Hedeflerimizi, Sevinçlerimizi, Kazançlarımızı paylaşarak büyütmeyi kabul ederiz.

5 & Yönetim ORTAKLAR TROY Holding A.Ş. %84 Tri Ar Yatırım Ltd. % 4

6 Kıymetli Madenler/ Külçe altın ( 995/1000 ayar ve üstü) uluslararası sertifikalı, Granül Gümüş, Platin, Paladyum, Standart Dışı (995/1000 ayardan daha düşük) altın, Değerli ve yarı değerli doğal taşlar.

7 Temel Madenler Bakır Krom Çinko Kurşun Nikel Demir Alüminyum Mineraller Kuvars, Mermer, Kireç, Tungsten Antiuan, Vanadyum, Zımpara, Kükürt Rodyum Osmium Diğer Tüm ham madenler ve mineraller ve bu maden ve minerallerden elde edilmiş işlenmiş veya yarı işlenmiş ürünler

8 imiz İthalat İhracat Ticaret Aracılık Alım satım Madencilik

9 İthalat Madencilik, piyasaların ve müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilme doğrultusunda direkt ithalat geçici veya konsinye ithalat yapmaktadır.

10 İhracat Madencilik,yurt dışı ve yurt içi müşterilerinden gelen talepler doğrultusunda maden ve mineral tedariki yaparak, istenilen ülkeye, standartları belirlenmiş olarak, güvenli teslim kriterlerini dikkate alarak ihracat yapmaktadır.

11 Ticaret Madencilik maden ve mineral ticaretinde, gerek Türkiye de gerekse de dünyada aktif olma hedefindedir. Çeşitli ülkelerdeki üretici ve tedarikçileri ve sahip olduğu global ticaret bağlantıları ile tüm dünyada maden ve mineral ticareti yapmaktadır.

12 Aracılık Madencilik, müşteri istek ve talimatları doğrultusunda maden piyasalarından a- fiziki alım satım b- kaydi alım satım için aracılık faaliyetleri yürütmektedir.

13 Alım Satım Madencilik; uluslararası borsalarda başka bir aracı kullanmadan kaydi ve fiziki alım satım yapabilme imkanı sunmaktadır. Madencilik, temel madenler ve mineral ticaretinde etkin bir aracı kurum olmayı hedeflemektedir.

14 Madencilik Maden Saha Tespitleri, Maden sahaları alım, satım ve aracılık, Maden şirketlerinin alım ve satımı, Maden şirketlerinin değer tespiti, Madencilik konusunda ortak bulunması, Maden şirketlerine FİNANS tedariki, Maden Şirketlerinin DÜNYA BORSALARINA açılımı

15 Madencilik sektörü sanayileşmenin temel girdilerini üreten bir sektördür. Bunun yanında uluslararası yatırım fonlarının büyüyen ilgisi, metal ve madenleri diğer tüm yatırım araçlarından daha çekici hale getirmiştir. Dünya maden rezervlerinde önemli payları olduğu gibi dünya maden üretiminde de rol oynayan ülkelerin başında ABD, Çin, G.Afrika, Kanada, Avustralya, Rusya ve Şili gelmektedir. Söz konusu ülkelerin madencilik ürünleri üretim ve dış ticaretinde de dünyada önde geldikleri gözlenmektedir.

16 Dünya Maden Üretimi

17 Fiyatlar Dünya genelinde üretim ve ihracat yapan firmalar yükselen hammadde fiyatlarıyla baş etmeye çalışmaktadırlar. Demir, bakır, krom, kurşun, çinko, gibi metallere olan talepte oldukça büyük artışlar görülmesinden dolayı birçok metalin fiyatı artmıştır. Kurşun ve kalay gibi metallerde fiyatlar, yıllardır görülmeyen seviyelere ulaşmıştır.

18 DÜNYA MADENCİLİĞİNDE TÜRKİYE'NİN PAYI MADEN CİNSİ DÜNYA REZERVİ TÜRKİYE REZERVİ DÜNYADAKİ PAYI (%) AÇIKLAMALAR ALTIN ,42 Ton, Metal Au ANTİMUAN ,26 Ton, Metal Sb BAKIR ,37 Ton, Metal Cu BARİT ,00 Ton BOKSİT ,17 Al 2 O 3 İçeriği BOR B 2 O 3 İçeriği CİVA ,59 Ton, Metal Hg ÇİNKO ,69 Ton, Metal Zn DEMİR , Ton, Metal Fe DİATOMİT , Ton FELDSPAT , Ton FLORİT , Ton, CaF 2 İçeriği GÜMÜŞ ,44 Ton, Metal Ag KROM ,40 Ton, % 45 Cr 2 O 3 KURŞUN , Ton, Metal Pb KÜKÜRT , Ton, S İçeriği LİNYİT ,52 Milyon Ton MANYEZİT , Ton, MgO İçeriği MANGANEZ , Ton, Mn İçeriği SODYUM SÜLFAT , Ton

19 Türkiye nin temel taşı olan sektörlerden biri olan madencilik sektörü, GSMH den %2 pay almaktadır. Çeşitlilik ve rezerv açısından zengin maden yataklarına sahip olan Türkiye de 53 farklı maden ve mineralin üretimi yapılmaktadır yılında 1.5 milyar USD olan madencilik sektörü ihracatımız, toplam ihracat içinde %2.1 lik bir pay almıştır yılı itibariyle en fazla ihraç edilen maden olarak doğal taşlar 803 milyon USD ve %52.3 lük pay ile ilk sırada yer almıştır yılı itibariyle madencilik sektörü ihracatımızda, %23 lük pay ve bir önceki yıla göre değerde %38 lik artış ve 349 milyon dolar ihracat ile ilk sırayı ABD almaktadır. ABD yin %13 lük pay ile Çin izlemektedir.

20 Altın madenciliğinde lider: Güney Afrika Dünyada toplam altın rezervi 43 bin ton ve bunun % 65 i ABD, Kanada, Avustralya ve G. Afrika da bulunmaktadır. Altın Üretimi 2005 Güney Afrika Avustralya ABD Çin Peru Ton

21 Altın üretim maliyetlerinde artış Altın Üretim Maliyetleri Toplam Maliyet(US$) Avustralya Kanada G. Afrika ABD Diğer Dünya

22 Türkiye de Altın Madenciliği Türkiye de madenciliğe elverişli jeopolitik yapısı sayesinde ortaya konulmuş olan altın rezervinin çok üstünde bir rezerv beklenmektedir. Türkiye de altın potansiyelinin ton olduğu tahmin edilmektedir. Bu potansiyelin ortaya konabilmesi için 8 milyar dolar risk sermayesi ve 12 milyar dolar işletme yatırımı yapılması gerekecektir. Bu potansiyelin maden olarak değeri ise 70 milyar dolardır. Ülke ekonomisine sağlayacağı katma değer ise 300 milyar dolar olabilecektir. Yılda 300 tona yakın altın ithalatı yapan ülkemiz için, bu kaynağın ekonomiye kazandırılması önem taşımaktadır.

23 Türkiye de Altın Madenciliği Dünyada bilinen 43 bin ton altın rezervinin 20 bin tonuna sahip Güney Afrika rezervlerde birinci sırayı alırken, Türkiye nin 6500 ton ile ikinci sırada yer aldığı tahmin edilmektedir. M.Ö yılında Anadolu da altın çıkarılarak işlenmesi, ilk altın rafinerisi ve darphanesinin bu topraklarda kurulması, kuyumculuk sanatının 5000 yıllık bir geçmişe sahip olması, Osmanlı döneminde bile altın madenciliği yapılarak bu altınlar ile Reşat altını basılması Türkiye de sektörün köklü geçmişini göstermektedir.

24 Elektrik ve ısıyı en iyi ileten metal olan gümüş, sanayi dışında süs ve ev eşyası olarak kullanımı da çok yaygındır. Türkiye nin üretim yanında özellikle Tayland dan işlenmiş gümüş ithalatı bulunmaktadır. Gümüş, altının istenen ayara getirilmesinde de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Platin dünyada az bulunan bir maden olduğu için arzı da sınırlıdır. Platin rezervlerinin %88 i Güney Afrika dadır. Özellikle altın ile birlikte aynı yönde fiyat seyri nedeniyle yatırımcılar tarafından talep edilmektedir. Bazı yatırımcılar platini altına ikame etmek için hedge amaçlı olarak kullanmaktadırlar. Platinin %50 si endüstriyel, %40 ı kuyumculuk, %10 u ise yatırım amaçlı olarak kullanılmaktadır.

25 Endüstride yaygın olarak kullanılan bakırın başlıca kullanım alanları, elektrik-elektronik, inşaat, ulaşım, kimya, kuyumculuk ve boya sektörleridir. Türkiye nin görünür bakır rezervi 3,7 milyon ton metal bakır, toplam rezerv miktarı ise 15,8 milyon tondur. Metalik cevherler grubunda yer alan krom üretiminde dünyada %6 üretim payı ile dikkat çeken Türkiye 25 tonluk rezerve sahiptir. Çinko, kullanım açısından demir dışı metaller içerisinde alüminyum ve bakırdan sonra gelen en önemli üç metalden biridir. Türkiye nin çinko rezervi yaklaşık 2,7 tondur.

26 Alüminyum (boksit) cevherinden elde edilen alüminyum metali, hafif bir metal olması nedeniyle, otomotiv sektöründe, uçaklarda, tren ve gemi sanayinde, inşaat ve ambalaj sanayinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Alüminyum sanayini gelişimini hızlandırmak için, özellikle hadde ürünlerinde mevcut üretim kapasitelerinin tümüyle kullanılabilmesi ve ürün kalitelerinin arttırılması, tüm alüminyum alaşımlarının üretilmesine yönelik yöntemler geliştirilmektedir. Kurşun madenciliği ve metalürjisi dünya çapında önemli bir sanayi koludur. Kurşunun ana kullanım alanı akü imalatı olup, yer altı haberleşme kablolarının kurşunla izolasyonu, diğer önemli tüketim alanıdır.

27 Metaller arasında en çok kullanılan metal olma özelliğine sahip demir-çelik, endüstrileşmede etkin bir rol oynamakta ve ülkelerin ekonomilerinde büyük önem taşımaktadır. Demir çelik sektörünün ana hammaddesi, demir cevheridir. Bu nedenle, demir cevherinin aranması ve bulunmasına yönelik çalışmalara çağdaş arama yöntemleri ile devam edilmektedir. Türkiye de milyon ton civarında demir cevheri rezervi bulunmaktadır. Türkiye zengin endüstriyel madenlere sahiptir. Ticari olarak üretilen diğer maden ve mineraller; refrakter ve seramik killeri, alçı, sepiyolit, diatomit, zeolit, kükürt, gümüş, alüminyum cevheri, alçıtaşı, fosfat, tuz, sodyumsülfat, kuvars, endüstriyel kum, dolomit, talk, wollastonit, kıyanit, kalsit, zımpara taşı ve kalsiyum florittir.

28 Enerji Ticaret Turizm TriAr Yatırım Kıymetli Madenler Madencilik İnşaat

29 Grubun Hedefleri de uzun yıllardır deneyim kazanmış bir kadronun oluşturduğu grup, sektöre yeni bir soluk getirecektir. Holding şemsiyesi altında oluşacak sinerjiyle, grup şirketlerinin büyümesi ivme kazanacaktır. Kıymetli madenlerde ihtisas sahibi olan TROY HOLDİNG çalışmalarını madencilik ve inşaat alanlarında da sürdürmektedir. TROY HOLDİNG; turizm, ticaret, gıda, enerji ve finans sektörlerinde de büyümeyi hedeflemektedir.

30 ı (000) USD Net Satışlar Satışların Maliyeti Brüt Kar Faaliyet Giderleri Net Kar

31 Adres: İstanbul Dünya Ticaret Merkezi, A3 Blok No:193, Yeşilköy, Bakırköy - İstanbul / TÜRKİYE Tel : 90 (212) Fax : 90 (212) info@troymining.com IGE ISTANBUL GOLD EXCHANGE IPMI INTERNATIONAL PRECIOUS METALS

IGE ISTANBUL GOLD EXCHANGE IPMI INTERNATIONAL PRECIOUS METALS

IGE ISTANBUL GOLD EXCHANGE IPMI INTERNATIONAL PRECIOUS METALS Troy Holding; grubunun kıymetli maden ticareti, madencilik, turizm, inşaat, enerji, yatırım ve ticaret faaliyetleri doğrultusunda planlama finansman, iş geliştirme, risk yönetimi ve insan kaynakları ile

Detaylı

Şirket Prezantasyonu. Triar. Vizyon&Misyon. Yapı. Faaliyetler. Hizmetler/Olanaklar. Türkiye nin Yatırım İklimi. Yatırım Araçlarının Getirileri.

Şirket Prezantasyonu. Triar. Vizyon&Misyon. Yapı. Faaliyetler. Hizmetler/Olanaklar. Türkiye nin Yatırım İklimi. Yatırım Araçlarının Getirileri. Şirket Prezantasyonu TriAR Troy tarafından kurulan yatırım, ticaret ve danışmanlık ana faaliyet konularında hizmet vermektedir. Sahip olduğu deneyimli kadro, sonuç odaklılık, çözümcü yaklaşım, sistem geliştirme

Detaylı

Grafik 14 - Yıllara Göre Madencilik ve Taş Ocakçılığı Faaliyetlerinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla İçerisindeki Payı ( )

Grafik 14 - Yıllara Göre Madencilik ve Taş Ocakçılığı Faaliyetlerinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla İçerisindeki Payı ( ) MADEN Madencilik sektörünün ülke üretimindeki payı giderek artmaktadır. TÜİK Ulusal Hesaplar İstatistiklerine göre 1998 fiyatlarıyla iktisadi faaliyet kollarına göre incelendiğinde; Grafik 14 te de görüldüğü

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü Türkiye de Maden Sektörü Hande UZUNOĞLU Temel sanayi girdilerine ham madde sağlayan bir sektör olan Madencilik, ülkemiz temel sektörleri arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Nitekim ülkemiz hem çeşitlilik

Detaylı

4. RAKAMLARLA TÜRKİYE MADENCİLİĞİ^

4. RAKAMLARLA TÜRKİYE MADENCİLİĞİ^ 4. RAKAMLARLA TÜRKİYE MADENCİLİĞİ^ Bu bölümde Türkiye'nin toplam ihracat ve ithalatındaki madenciliğin payına ilişkin bilgiler verilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin 1987 yılı madencilik üretim değerleri, enerji

Detaylı

2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU

2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU 2017 YILI MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ RAPORU İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Binler MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2017 yılında 156,7 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %3 pay alan madencilik

Detaylı

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2016 yılında 142,1 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %2,7 pay alan madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre %3,1 lik azalışla 3,79 milyar USD olarak

Detaylı

3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^

3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^ 3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^ Dünya ve Türkiye Madenciliğine Toplu Bakış, Aralık, 1983 Madencilik Özel Sayısında 1982 yılına kadar verilen dünya mineral istatistiklerine kalındığı yerden devam

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Ülkemizin karmaşık jeolojik ve tektonik yapısı çok çeşitli maden yataklarının bulunmasına olanak sağlamıştır. Günümüzde dünyada yaklaşık 90 çeşit madenin üretimi yapılmaktayken ülkemizde

Detaylı

2018-MART İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU

2018-MART İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU 2018-MART İHRACAT LENDİRME RAPORU OCAK-MART 2018 1 2018 YILI MART AYI İHRACAT LENDİRME 1. MART AYI LENDİRMESİ 1.1. Türkiye İhracatı TR 2017 MART TR 2018 MART TR 2018/2017 (Milyar $) (Milyar $) % Değişim

Detaylı

2018-ŞUBAT İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU

2018-ŞUBAT İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU 2018-ŞUBAT İHRACAT LENDİRME RAPORU OCAK-ŞUBAT 2018 1 2018-ŞUBAT İHRACAT LENDİRME RAPORU 1. ŞUBAT AYI LENDİRMESİ 1.1. Türkiye İhracatı TR 2017 ŞUBAT TR 2018 ŞUBAT TR 2018/2017 (Milyar $) (Milyar $) % Değişim

Detaylı

2018-EKİM İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU

2018-EKİM İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU 2018-EKİM İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU OCAK-EKİM 2018 1. EKİM AYI DEĞERLENDİRMESİ 1.1 Türkiye İhracatı TR 2017 EKİM TR 2018 EKİM TR 2018/2017 (Milyar $) (Milyar $) % Değişim 13,91 15,73 13,1% 2018 yılı

Detaylı

2018-EYLÜL İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU

2018-EYLÜL İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU 2018EYLÜL İHRACAT LENDİRME RAPORU OCAK EYLÜL 2018 1. EYLÜL AYI LENDİRMESİ 1.1 Türkiye İhracatı TR 2017 EYLÜL TR 2018 EYLÜL TR 2018/2017 (Milyar $) (Milyar $) % Değişim 11,81 14,48 22,6% 2018 yılı Eylül

Detaylı

NİSAN İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU

NİSAN İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 - NİSAN İHRACAT LENDİRME RAPORU OCAK - NİSAN 2018 1 2018 YILI NİSAN AYI İHRACAT LENDİRME 1. MART AYI LENDİRMESİ 1.1. Türkiye İhracatı TR 2017 NİSAN (Milyar $) TR 2018 NİSAN (Milyar $) TR 2018/2017

Detaylı

TÜRKİYE DE MADENCİLİK SEKTÖRÜ

TÜRKİYE DE MADENCİLİK SEKTÖRÜ TÜRKİYE DE MADENCİLİK SEKTÖRÜ Madencilik, tarım ile birlikte toplumların hammadde ihtiyaçlarını sağlayan iki temel üretim alanından biridir. Sektör, hem ekonomiye doğrudan yaptığı katkı, hem de imalat

Detaylı

MADEN VE MİNERALLER. Hazırlayan Tulay UYANIK 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

MADEN VE MİNERALLER. Hazırlayan Tulay UYANIK 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi MADEN VE MİNERALLER Hazırlayan Tulay UYANIK 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi MADEN VE MİNERALLER HS No:25, 26, 27, 6802 TÜRKİYE DE ÜRETİM Madencilik sektörünün

Detaylı

1.1. MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM 1 GİRİŞ MİSYON VE VİZYON

1.1. MET. VE MALZ. MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM 1 GİRİŞ MİSYON VE VİZYON 1.1.1. MİSYON VE VİZYON MİSYON Ülkenin bir hammadde kaynağını yüksek teknoloji ürünü olan bir malzemeye dönüştürmek VİZYON Kendine bir hedef seçerek, girişimci olmak, üreteceği malzeme için plan kurmak

Detaylı

Eczacıbaşı Topluluğu

Eczacıbaşı Topluluğu Eczacıbaşı Topluluğu Eczacıbaşı Topluluğu toplam 41 kuruluşu, 12.115 çalışanı ve 2013 sonu itibariyle 6,7 milyar TL cirosu ile Türkiye nin önde gelen sanayi toplulukları arasında yer almaktadır. Eczacıbaşı

Detaylı

2011 Aralık ayında en fazla ihracat, 1,7 milyar USD ile

2011 Aralık ayında en fazla ihracat, 1,7 milyar USD ile Değerlendirme www.madencilik-turkiye.com Onur Aydın Jeoloji Mühendisi Madencilik Türkiye Dergisi onur@madencilik-turkiye.com Maden Sektörünün 2011 Yılı İhracat Rakamlarının Değerlendirilmesi 2012 Ocak

Detaylı

MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR

MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR Abdurrahman TABLACI* Doğal kaynakların insan ve toplum yaşamındaki önemi bilinmektedir. Yaşamı fonksiyonel hale getiren araç ve gereçlerin % 99 u doğal kaynaklardan,

Detaylı

ZONGULDAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ZONGULDAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ZONGULDAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ildir. Zonguldak ili, Batı Karadeniz Bölgesi nde, Karadeniz e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde gerek metalik madenlere

Detaylı

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2015 yılında 143,7 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %2,7 pay alan madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre %16 lık azalışla 3,9 milyar USD olarak

Detaylı

MADEN VE MİNERALLER. Hazırlayan Tulay UYANIK 2007. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

MADEN VE MİNERALLER. Hazırlayan Tulay UYANIK 2007. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi MADEN VE MİNERALLER Hazırlayan Tulay UYANIK 2007 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi MADEN VE MİNERALLER HS No:25, 26, 27, 6802 TÜRKİYE DE ÜRETİM Madencilik sektörünün

Detaylı

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2014 yılında 157,6 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %2,9 pay alan madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre %7,7 azalışla 4,6 milyar USD olarak Tablo

Detaylı

KÜTAHYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KÜTAHYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KÜTAHYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kuzeybatı Anadolu da yer alan Kütahya ili yer altı kaynakları bakımından zengin illerimizden biridir. Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar

Detaylı

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖR GÖRÜNÜMÜ 2013 yılında 151,7 milyar USD olarak gerçekleşen ülkemiz toplam ihracatından %3,3 pay alan madencilik sektörü ihracatı, bir önceki yıla göre %20,6 artışla 5,04 milyar USD olarak gerçekleşmiştir.

Detaylı

Küresel ekonomide devam eden durgunluk, Avrupa

Küresel ekonomide devam eden durgunluk, Avrupa lendirme www.madencilik-turkiye.com Onur Aydın Jeoloji Mühendisi Madencilik Türkiye Dergisi onur@madencilik-turkiye.com Maden Sektörünün 2012 Yılı İhracat Rakamlarının lendirilmesi Türkiye nin 2012 yılı

Detaylı

Küresel ekonomide devam eden durgunluk, Avrupa

Küresel ekonomide devam eden durgunluk, Avrupa lendirme www.madencilik-turkiye.com Onur Aydın Jeoloji Mühendisi Madencilik Türkiye Dergisi onur@madencilik-turkiye.com Maden Sektörünün 2012 Yılı İhracat Rakamlarının lendirilmesi Türkiye nin 2012 yılı

Detaylı

TÜRKİYE NİN MADENLERİ

TÜRKİYE NİN MADENLERİ TÜRKİYE NİN MADENLERİ Gökmen ÖZER/ Coğrafya Öğretmeni Kars Selim Şehit Teğmen Gökhan Yaşartürk Lisesi Madencilik ile ilgili bazı terimler Maden Yer kabuğunun çeşitli derinliklerinden çıkarılan ve ekonomik

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY

MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY Ramazan ÖZDEMİR T.C.AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ İçindekiler 1. MADENCİLİK... 3 1.1. Aksaray ın Maden Potansiyeli... 3 1.2. Aksaray daki Maden Kaynaklarının

Detaylı

KOCAELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KOCAELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KOCAELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Ülkemizin önemli kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli ilinin yüzölçümü oldukça küçüktür. Bu nedenle nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu illerin başında gelir. Sanayi kuruluşlarının

Detaylı

KONYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KONYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KONYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Konya ili, toprak, nüfus, ekonomi ve maden kaynakları bakımından Orta Anadolu Bölgesinin önemli illerinden biridir. Türkiye nin tek alüminyum fabrikası Seydişehir de

Detaylı

ANTALYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ANTALYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ANTALYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Antalya ili, Türkiye'nin güneyinde Akdeniz Bölgesinde yer alan ve ülkemizin turizm başkenti sayılabilecek bir ilidir. Toros orojenik kuşağı içinde Antalya ve Alanya

Detaylı

ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Çankırı ili, Orta Anadolu'nun kuzeyinde, Kızılırmak ile Batı Karadeniz ana havzaları arasında yer almaktadır. Çankırı-Çorum havzası İç Anadolu nun Tersiyer deki en

Detaylı

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN SANAYİ SEKTÖRÜ

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN SANAYİ SEKTÖRÜ KONYA İLİ SANAYİ SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA BİR YATIRIM CENNETİ HALİNE GELMEKTEDİR KONYA İLİ SANAYİ SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3.

Detaylı

MADENCİLİK SEKTÖRÜ RAPORU NİSAN 2006 İÇİNDEKİLER

MADENCİLİK SEKTÖRÜ RAPORU NİSAN 2006 İÇİNDEKİLER MADENCİLİK SEKTÖRÜ RAPORU NİSAN 2006 İÇİNDEKİLER MADENCİLİK SEKTÖRÜ RAPORU YÖNETİCİ ÖZETİ... i I. SEKTÖRÜN TANIMI... 2 II. SEKTÖRÜN DÜNYADAKİ DURUMU... 2 II.1- DIŞ ÜRETİMDEKİ GELİŞMELER... 3 II.1.1- Dünya

Detaylı

DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Denizli ili gerek sanayi (tekstil, iplik, dokuma, tuğla-kiremit ve mermer vb.) ve ekonomi gerek turizm açısından Batı Anadolu Bölgesinin önemli illerinden biridir

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ DOĞAL TAŞ RAPORU. Türk doğaltaş üreticilerinin uluslararası pazardaki rekabet gücünü arttırmaktır.

MADEN SEKTÖRÜ DOĞAL TAŞ RAPORU. Türk doğaltaş üreticilerinin uluslararası pazardaki rekabet gücünü arttırmaktır. TÜRK MERMER MADEN VAKFI Sektöre Yön Veriyoruz 2017 MADEN SEKTÖRÜ & DOĞAL TAŞ RAPORU Türk Mermer Maden Vakfı olarak birinci önceliğimiz Türk doğaltaş üreticilerinin uluslararası pazardaki rekabet gücünü

Detaylı

TÜRKİYE DE MADENLER ve ENERJİ KAYNAKLARI AHMET KASA COĞRAFYA ÖĞRETMENİ AH-Nİ ANADOLU LİSESİ

TÜRKİYE DE MADENLER ve ENERJİ KAYNAKLARI AHMET KASA COĞRAFYA ÖĞRETMENİ AH-Nİ ANADOLU LİSESİ TÜRKİYE DE MADENLER ve ENERJİ KAYNAKLARI AHMET KASA COĞRAFYA ÖĞRETMENİ AH-Nİ ANADOLU LİSESİ Genel Kavramalar Maden: Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinden çıkarılan ve ekonomik değeri olan minerallere denir.

Detaylı

Çizelge 17- Türkiye'nin Madencilik Üretiminin Yıllara Göre G.S.M.H. içindeki Payı Türkiye Ekonomisinde Madencilik. Yıllar

Çizelge 17- Türkiye'nin Madencilik Üretiminin Yıllara Göre G.S.M.H. içindeki Payı Türkiye Ekonomisinde Madencilik. Yıllar Şekil 4 Çeşitli ülkelerde madencilik üretim yoğunluğu ($/Km ) 1- Brezilya, 2- Avustralya, 3- Hindistan, 4- Arjantin, 5- Sudan, ti- Cezayir, 7- Zaire, 8- Grfinland, 9- S.Arabistan, 10- Meksika, 11- Endonezya,

Detaylı

MUĞLA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

MUĞLA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI MUĞLA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Türkiye'nin güneybatı ucunda yer alan Muğla ili, güneyinde Akdeniz ve batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir. İl, Toros kıvrım sistemiyle Batı Anadolu kıvrım sisteminin

Detaylı

KASTAMONU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KASTAMONU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KASTAMONU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kastamonu ili bulunduğu jeolojik yapısı nedeniyle yer altı kaynaklarıı bakımından zengin potansiyellere ve çeşitliliğe sahip bir ilimizdir. Genel Müdürlüğümüzün

Detaylı

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis in kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru

Detaylı

3,4 3,4 4,0 4,7 H,4 6,0 4,7 3,0 (1.507,0) 135,0 932,0. 53,0 53,2 44,5 55,0 57,0 58,9 60,6 55,0 (-) 14,0 20,0 (Manyetit tenörü) 36,4 16,0 23,0

3,4 3,4 4,0 4,7 H,4 6,0 4,7 3,0 (1.507,0) 135,0 932,0. 53,0 53,2 44,5 55,0 57,0 58,9 60,6 55,0 (-) 14,0 20,0 (Manyetit tenörü) 36,4 16,0 23,0 Adana - Saimbeyli - Aşıhk Kayseri - Yahyalı - Karamadası Kayseri - Uzunpmar Ankara - Balâ - Kesikköprü Balıkesir - Havran - B. Eğmir Balıkesir - Merkez - Şamlı Balıkesir - Ayvalık - Ayazmant Aydın - Söke

Detaylı

2004 yılında 929 milyon Dolar olan değerli maden ve mücevherat ihracatımız, %62 artışla 2008 yılı sonunda 1.5 milyar Dolara ulaşmıştır.

2004 yılında 929 milyon Dolar olan değerli maden ve mücevherat ihracatımız, %62 artışla 2008 yılı sonunda 1.5 milyar Dolara ulaşmıştır. AFRİKA ÜLKELERİNDE MÜCEVHER SEKTÖRÜ İstikrarlı ve sürekli gelişimiyle büyümeye devam eden Türk Mücevherat Sektörü, son yıllarda gösterdiği ivmeyle altın ve mücevher sektörünün dünya genelinde önde gelen

Detaylı

KAYSERİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KAYSERİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KAYSERİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kayseri ili, Orta Anadolu Bölgesinde gelişmiş sanayisi ile önemli bir yöremizdir. Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda çok sayıda

Detaylı

İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler

İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler On5yirmi5.com İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler İllere göre ülkemizde çıkarılan önemli madenler şöyle... Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2013 Perşembe (oluşturma : 6/22/2016) Yerkabuğunun farklı derinliklerinden

Detaylı

DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi

DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi KOSGEB Tel: (312) 267 02 85 06935 Sincan/Ankara E-posta: ykayir@kosgeb.gov.tr Özet: Modern metalurji, Anadolu da doğdu. Bakır

Detaylı

Memleketler. Almanya Amerika B.D. Fransa Hindistan İngiltere İspanya İtalya İsveç İsviçre Japonya Kanada Macaristan Norveç Sovyet Rusya Diğer meml.

Memleketler. Almanya Amerika B.D. Fransa Hindistan İngiltere İspanya İtalya İsveç İsviçre Japonya Kanada Macaristan Norveç Sovyet Rusya Diğer meml. Ereğli - Zonguldak havzasının yılı taşkömür istihsal ve imraratı (Metrik hesabile) - yıllarında memleketlere göre dünya alüminyum istihsali (Ton hesabile) Aylar Nisan Mayıs Haziran Eylül Ekim Kasım tuvönan

Detaylı

YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Yozgat ili Kızılırmak Nehrinin İç Anadolu Bölgesinde çizmiş olduğu yay içerisinde yer alan Bozok yaylası üzerindedir. Coğrafi bakımdan Başkent'e yakın olması ve Doğu

Detaylı

Ülkemizdeki başlıca madenler nelerdir?

Ülkemizdeki başlıca madenler nelerdir? On5yirmi5.com Ülkemizdeki başlıca madenler nelerdir? Türkiyedeki madenler ve kullanım alanları nelerdir? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 1/7/2016) Ülkemizdeki başlıca madenler a. Demir

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü. http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü. http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji Misyon Temel metalurji ve malzeme mühendisliği eğitimi alan, bilimsel

Detaylı

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ. Hazırlayan İhracat Genel Müdürlüğü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanlığı 1 / 16

İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ. Hazırlayan İhracat Genel Müdürlüğü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanlığı 1 / 16 İNŞAAT SEKTÖRÜ Hazırlayan İhracat Genel Müdürlüğü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanlığı 2016 1 / 16 İNŞAAT 1990 ların başında ekonomideki gelişmeye paralel olarak inşaat malzemeleri sanayisi

Detaylı

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji Misyon Temel metalurji ve malzeme mühendisliği eğitimi alan, bilimsel

Detaylı

ADANA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ADANA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ADANA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Adana ili, Türkiye'nin güneyinde Akdeniz Bölgesi'nin Doğu Akdeniz Bölümü'nde yer alan ve gerek sanayisi gerek ekonomisi ile Bölgenin önemli illerinden biridir Güneydoğu

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ESKİŞEHİR İN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ESKİŞEHİR GENEL BİLGİLER Nüfus; Eskişehir:799.724 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Madencilik sektörü 2013 yılını rekor ihracat

Madencilik sektörü 2013 yılını rekor ihracat lendirme www.madencilik-turkiye.com Madencilik Türkiye Dergisi bilgi@madencilik-turkiye.com 2013 Yılı Madencilik Sektörü İhracatının lendirilmesi Madencilik sektörü 2013 yılını rekor ihracat rakamıyla

Detaylı

METAL-MADEN FİYATLARI

METAL-MADEN FİYATLARI A METAL-MADEN FİYATLARI ŞAĞIDAKİ sütunlarda verilen metal, ferroaiyaj, cevher, konsantre ve endüstriyel mineral fiyatları, sadece iç ve dış ticaretimize konu olan kalemler ile hammaddeleri ülkemizden sağlanan

Detaylı

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU 1.GENEL DURUM 2. SEKTÖR İHRACAT ORANLARI

Detaylı

Kurumsal Politikamız. Hakkımızda

Kurumsal Politikamız. Hakkımızda 2014 Katalog 1 Hakkımızda Yükseller Metal, Türkiye ve uluslararası alüminyum pazarında üretim, ticaret ve satış alanlarında faaliyet göstermektedir. Firmamız ISO 9001 sertifikalı olup, alüminyum alanında

Detaylı

Bakır ve İlgili Ürünlerin Fiat Durumu 0)

Bakır ve İlgili Ürünlerin Fiat Durumu 0) Bakır ve İlgili Ürünlerin Fiat Durumu 0) Yavuz AYTEKİN * Fiatlar ayni zamanda buraya kadar zikredilen hususlar ve ilgili ek ve tablolar dikkate alınarak tesbit edilmiştir. Bakır, kurşun ve çinko dünya

Detaylı

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK YERALTI KAYNAKLARI EKONOMİK DEĞERLERİ VE ULUSLARARASI YERİ

TÜRKİYE'NİN STRATEJİK YERALTI KAYNAKLARI EKONOMİK DEĞERLERİ VE ULUSLARARASI YERİ İSTANBUL TİCARET ODASI YAYIN NO: 2003-37 TÜRKİYE'NİN STRATEJİK YERALTI KAYNAKLARI EKONOMİK DEĞERLERİ VE ULUSLARARASI YERİ HAZIRLAYANLAR Doç. Dr. Kerem ALKİN Doç. Dr. I. Sadi UZUNOĞLU Zeynep BEYAZIT Rana

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kırklareli ili Marmara Bölgesinin kuzeybatısında yer almakta olup, Dereköy sınır kapısıyla Türkiye yi Bulgaristan a bağlayan geçiş yollarından birine sahiptir.

Detaylı

TÜRKİYE DE VE KONYA DA MADENCİLİK SEKTÖRÜ MEHMET ÖZÇELİK

TÜRKİYE DE VE KONYA DA MADENCİLİK SEKTÖRÜ MEHMET ÖZÇELİK TÜRKİYE VE KONYA EKSENİNDE MADENCİLİK SEKTÖRÜ Madencilik en basit anlamıyla; yerkabuğunda bulunan madenlerin bulunması, çıkarılması ve işlenmeye hazır hale getirilmesidir. Madencilik, insanlığın tarımdan

Detaylı

ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015

ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 ALMANYA ÜLKE RAPORU 23.03.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Almanya ya ihracat yapan 1.073 firma bulunmaktadır. 31.12.2014 tarihi

Detaylı

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR.

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU SEKTÖR 2023 HEDEFLERİ 2 TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU Türkiye, jeolojik

Detaylı

BOLU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BOLU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BOLU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Bolu ili, ülkemizin en önemli tektonik yapılarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde bulunmaktadır.

Detaylı

İHLAS EV ALETLERİ. Şirket bu ürünlerin birçoğunda pazar lideri olarak, yurtiçi talebin önemli bir kısmını tek başına karşılamaktadır.

İHLAS EV ALETLERİ. Şirket bu ürünlerin birçoğunda pazar lideri olarak, yurtiçi talebin önemli bir kısmını tek başına karşılamaktadır. İhlas Ev Aletleri nin başlıca ürünleri arasında insan sağlığı ve temel ihtiyaçları açısından en önemli ihtiyaçlarından olan temizlik robotu, reverse osmosis su arıtma sistemleri, banyo şofbeni, çeşitli

Detaylı

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Bulgaristan a ihracat yapan 585 firma bulunmaktadır. 31.12.2013

Detaylı

BOSNA HERSEK ÜLKE RAPORU

BOSNA HERSEK ÜLKE RAPORU BOSNA HERSEK ÜLKE RAPORU BOSNA HERSEK EKONOMİSİNİN GENEL YAPISI Bosna-Hersek savaş öncesinde ağır sanayi alt yapısına sahip bir ülke konumundaydı. Savaş öncesinde ülkenin en büyük on sanayi kuruluşu toplam

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ MADENCİLİK

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ MADENCİLİK g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ MADENCİLİK TABLOLAR Tablo 1. TR63 Bölgesi Maden Çeşitliliği... 2 Tablo 2. TR63 Bölgesindeki Başlıca Madenler... 3 i ŞEKİLLER Şekil 1. Türkiye Maden İhracatı... 1 ii

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 Gökçe, A., 2000. Maden Yatakları. İkinci Baskı, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, No:85, Sivas, 335 s. Temur, S., 2001. Endüstriyel Hammaddeler. Üçüncü baskı,

Detaylı

ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Elazığ ili Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatısında, Yukarı Fırat havzasında yer almakta ve Doğu Anadolu Bölgesini batıya bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır.

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KAHRAMANMARAŞ IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KAHRAMANMARAŞ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kahramanmaraş: 1.075.706 Türkiye:76.667.864

Detaylı

Dünyada Bakır ve Geleceği

Dünyada Bakır ve Geleceği Dünyada Bakır ve Geleceği Yavuz AYTEKÎN* 1.41. Dünyada Bakır ve Geleceği : Dünya bakır ticaretinde gittikçe artan bîr dinamizm söz konusudur. Bu sebepten bu mevzuda kısa vadede ilerisi için olumlu tahminlerde

Detaylı

ANKARA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ANKARA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ANKARA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Türkiye Cumhuriyeti nin Başkenti Ankara, Anadolu'nun merkezi bir noktasında kurulmuş olup, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin kollarının oluşturduğu ovalarla kaplı

Detaylı

ÇANAKKALE İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ÇANAKKALE İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ÇANAKKALE İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Marmara Bölgesi'nin güneybatısında yer alan Çanakkale ili, bulunduğu jeolojik bölge itibariyle çeşitli maden yataklarının oluşumu için uygun bir ortama sahiptir.

Detaylı

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Tokat ili, Karadeniz Bölgesinde Orta Karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer alır. Tokat ili Devecidağ ile Köroğlu Dağı arasında uzanan tektonik hattın kuzey ve güneyinde

Detaylı

TÜRK İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ

TÜRK İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ TÜRK İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ İnşaat ve Yapı Malzemeleri Dünya Ticareti 2010 yılında yapı malzemelerinin dünyadaki toplam ithalatı, 2009 yılına göre %14 oranında artarak 648 milyar dolar seviyesine

Detaylı

Endüstriyel Hammaddelerin Dünü, Bugünü, Geleceği ve Türkiye de Esan ın Rolü

Endüstriyel Hammaddelerin Dünü, Bugünü, Geleceği ve Türkiye de Esan ın Rolü Endüstriyel Hammaddelerin Dünü, Bugünü, Geleceği ve Türkiye de Esan ın Rolü Ahmet Gümüşçü ESAN EKİM 2018 İÇERİK İnsanların endüstriyel hammaddeler ile tanışması Günlük hayatımızda endüstriyel hammaddeler

Detaylı

AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Ege bölgesinin tarım ve turizm bakımından önemli illerinden biri olan Aydın ili, madenciliğin de yoğun olarak yapıldığı illerden biridir. Metalik madenler bakımından

Detaylı

Krom Nedir? Krom Madeni Neden Önemlidir?

Krom Nedir? Krom Madeni Neden Önemlidir? On5yirmi5.com Krom Nedir? Krom Madeni Neden Önemlidir? Adana'nın Aladağ ilçesinde bulunan 3 milyar dolarlık krom rezervi bulunmasından sonra biz de krom madeni konusunu araştırdık. Yayın Tarihi : 29 Mart

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 DEMİR DIŞI METALLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Demir dışı metaller (non-ferrous metals) arasında temel olarak bakır, çinko, kurşun, alüminyum, nikel,

Detaylı

607,900 780 39,778 3,842 286,900 7,600 26,700 116,000 1,532 196,527 53,185 238,510 30,400 285,000 49,400 191,520 625,148 61,000 12,300 1,950 91,000

607,900 780 39,778 3,842 286,900 7,600 26,700 116,000 1,532 196,527 53,185 238,510 30,400 285,000 49,400 191,520 625,148 61,000 12,300 1,950 91,000 2 Tüketim Bazik metalurjik konsantre fiyatları yıl bo Çizelge 7 Dünya Krom Ticareti (Ton) Üretim İthalat ihracat Görünür Tüketim Arnavutluk Avusturalya Belç Lüks Küba Çekoslavakya B Almanya İran İtalya

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Bakır

Dünyada ve Türkiye de Bakır Dünyada ve Türkiye de Bakır Selçuk Harput ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29.06.2016 4.5 4 Ag Cu ELEMENTLERİN ISIL İLETKENLİKLERİ (W/cm⁰K) Isıl İletkenlik Sıralamasında

Detaylı

ERZİNCAN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ERZİNCAN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ERZİNCAN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Doğu Anadolu'nun Orta Anadolu'ya açılan kapısı konumundaki Erzincan İli ve yakın çevresinde MTA Genel Müdürlüğü'nün bugüne kadar yaptığı çalışmalarla elde ettiği

Detaylı

NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI İç Anadolu Bölgesi nde yer alan Nevşehir ili bulunduğu jeolojik yapısı gereği ülkemiz ve Dünyanın önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgenin jeolojik yapısı Erciyes,

Detaylı

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ.

ENCON LABORATUVARI MADEN VE AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. ENCON LABORATUVARI MADEN VE ENCON ÇEVRE DANIŞMANLIK LTD.ŞTİ. AKD ANALİZLER VE FİYAT LİSTESİ (2019) JEOKİMYA NUMUNE HAZIRLAMA Kod Parametre Ücret ENC-01 Kırma 20 ENC-02 Öğütme 30 ENC-03 Kurutma 25 ENC-04

Detaylı

METAL-MADEN FİYATLARI (*)

METAL-MADEN FİYATLARI (*) METAL-MADEN FİYATLARI (*) ÖZELLİKLERİ KALİTESİ SATIŞ ŞEKLİ BİRİMLER FİYATLAR ALÜMİNYUM İşlem görmemiş ın Avrupa fiyatı % 99.7 $ /ton 2244-2475 ü % 99.5, Vergi dışı 14 000 B.Almanya % 99.5 4200 ü ü % 99*.5

Detaylı

2015 Yılında Dünyada En Çok Altın Üretilen İlk 10 Maden

2015 Yılında Dünyada En Çok Altın Üretilen İlk 10 Maden araştırma 2015 Yılında Dünyada En Çok Altın Üretilen İlk 10 Maden Grasberg Madeni - Endonezya Binlerce yıldır insanoğlunun bıkmadan usanmadan ulaşmaya çalıştığı, bu uğurda toprakları aşındırdığı altın,

Detaylı

GLOBAL EMTIA VE ENERJI TICARETI.

GLOBAL EMTIA VE ENERJI TICARETI. GLOBAL EMTIA VE ENERJI TICARETI. YALCIN COMMODITIES GLOBAL COMMODITY & ENERGY TRADING İçerik yalcom a hoşgeldiniz 5 Ürünlerimiz 6 Amacımız 7 Hizmetlerimiz 8 Risk yönetimi 10 Faaliyet alanımız 11 4 www.yalcom.ch

Detaylı

BURSA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BURSA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BURSA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bursa ili Marmara bölgesinin güneyinde yer alır, sanayi ve ekonomi bakımından Türkiye nin önemli illerinden biridir. Bursa ilinin arazisi volkanik bir yapıya sahiptir.

Detaylı

ALTIN MÜCEVHERAT. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

ALTIN MÜCEVHERAT. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ALTIN MÜCEVHERAT Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ALTIN MÜCEVHERAT Türk altın mücevherat üretim geleneği çok eskilere dayanmaktadır.

Detaylı

UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Uşak ili, Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu bölümünde Batı ve Orta Anadolu yu birbirine bağlayan bölgede bulunmaktadır. Menderes masifinin kenarında bulunan Uşak ilinde

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ I. DÜNYA DEMİR-ÇELİK (GTİP 72)TİCARETİ 2013 yılında dünya demir-çelik ihracatı bir önceki yıla göre %7,9 oranında azalarak 392,8 milyar $ seviyesinde gerçekleşmiştir.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : A.O.S.B. 10006 Sokak. No:12- Çiğli 35620 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 0 232 376 78 38 Faks : 0 232 376 78 39 E-Posta : OFT-DL-Laboratory@opetfuchs.com.tr

Detaylı

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron)

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) BİRİM: LAB.: DENEY FİYAT LİSTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMY Kimya DENEY KODU DENEY ADI BİRİM FİYAT MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) 0,00 MDN.KMY.0002 Kimyasal analiz

Detaylı

MADENCİLİK ÖZET. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2012 1

MADENCİLİK ÖZET. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2012 1 MADENCİLİK ÖZET Türkiye madencilik sektörü, 2002 ve 2008 yılları arasında 4 milyar TL den 15,1 milyar TL ye yükselen cirosu, 1.388 adet den 2.422 adede yükselen girişim sayısı, 2010 yılı itibarı ile 114.000

Detaylı

Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri

Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri Medine Atay Ergin 12 Mayıs 05.03.2015 2016, İstanbul Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması 4 Şubat 2016 tarihinde imzalandı.

Detaylı