5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok"

Transkript

1 1-Yol, inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerinde çeşitli ekipmanlar monte edilmiş motorlu makinelere ne denir? a) Yapı Makinelerı b) İnşaat Makinelerı c) Tarım Makinelerı d) İş Makinelerı 2-Malzemeleri ya da yükleri kaldırmak, bir yöne dönerek veya hareket ederek aktarmak, yerlerini değiştirmek, yükleme boşaltama işlerinde kullanılan makinelere ne denir? a) Greyder b) Kreyn ( Vinç) c) Silindir d) Dozer 3- Motorlar çalışma zamanlarına göre nasıl sınıflandırılır? a) İki ve dört zamanlı b) Altı ve bir zamanlı c) İki ve yedi zamanlı d) Bir ve iki zamanlı 4- Hangisi yapım özelliklerine göre sınıflandırılmış motor çeşitlerinden değildir.? a) Sıra tipi motorlar b) V-tipi motorlar c) U-tipi motorlar d) Boksör tipi motorlar 5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok 6- Motorun ihtiyacı olan yakıtın bulundurulduğu yerin ismi nedir? a) Taşıyıcı boru b) Yakıt deposu c) Filtre d) Enjeksiyon pompası 7- Motorun çalışma sıcaklığını dengeleyen parça hangisidir? a) Radyatör b) Fan c) Termostat d) Devridaim (Su pompası) 8-Aşağıdakilerden hangisi motor yağ basınç göstergesinin simgesidir? a) b) c) d) 9-Motordaki yağın görevi aşağıdakilerden hangisidir? a) Motorun az yakmasına yardımcı olmak b) Motorda sürtünerek çalışan parçaların aşınmalarını engellemek c) Yakıtın ısınmasına yardımcı olmak d) Motorun yüksek devirde çalışmasını engellemek 10- Aşağıdakilerden hangisi şarj sisteminin parçasıdır? a) Şanzıman b)marş motoru c) Regülatör (konjektör) d) Enjektör 11-Eksantrik ( kam mili) hareketini nereden alır? a) Şanzımandan b) Diferansiyelden c) Kavramadan d) Krank milinden 12-Vantilatör kayış ayarında; kayışın esnemesi kaç santimetre olmalıdır? a) 1-1,5 Santimetre b) 4-5 santimetre c) Önemli değil d) 3-4 Santimetre

2 13-Aşağıdaki arızalardan hangisi motorun fazla yakıt yakmasına neden olur? a) Hava filtresi tıkalı b) Yakıt filtresi tıkalı c) Yağ filtresi d) Enjektör tıkalı 14-Motorda yağ seviyesi kontrol edilirken nelere dikkat edilir? a) Motorun soğuk olmasına b) Aracın düz zeminde olmasına c) Motorun sıcak olmasına d) Motorun çalışır olmasına 15- Şanzımandan çıkan hareketi diferansiyele ileten makine parçası aşağıdakilerden hangisidir? a) Pistonlar b) Aks c) Teker d) Şaft 16-Hız ve moment ayarı yapan mekanizma hangisidir? a) Şaft (kardan mili) b) Debriyaj (kavrama) c) Şanzıman (vites kutusu) d) Diferansiyel 17- Aşağıdakilerden hangisi hidrolik sistemin parçalarından değildir? a) Karter b) Hidrolik pompa c) Hidrolik yağı d)yön kontrol valfı 18-Aşağıdakilerden hangisi günlük bakımda yapılmaz? a) Motor yağı seviye kontrolü b) Yakıt seviye kontrolü c) Akü elektrolit seviye kontrolü d) Radyatör su seviye kontrolü 19-Operatör araç kullanırken aşağıdakilerden hangisini yapmak zorundadır? a) Sola dönüşlerde el işareti vermek b) Kontrolsüz kavşaklarda diğer motorlu araçlara geçiş hakkını vermek c) Geri manevralarda dörtlü ikaz lambalarını açmak d) Diğer araçlar nasıl gidiyorsa o da öyle gitmelidir 20-Motorlu taşıtlardan kaynaklanan toprak kirliliğinin en önemli faktörleri nelerdir? a) Kazalar sonucu dökülen yakıt, asit ve madeni yağlar b) Motor, şanzıman ve hidrolik yağların gelişi güzel toprağa dökülmesi c) Lastiklerin sürtünme ve yıpranması nedeniyle bıraktığı kalıntı d) Hepsi 21-Dizel motorun benzinli motorlara göre avantajı nelerdir? a)verimi azdır-yakıtı pahalıdır-ilk hareketi kolaydır b) İlk hareketi zordur-verimi azdır-gücü azdır-kolay temin edilir c) Yakıtı azdır-verimi fazladır-yakıtı ucuzdur-gücü fazladır d) Maliyeti azdır-çok yer kaplar-az yer kaplar-verimi azdır 22-Sıkıştırma işlerinde kullanılan iş makinesi hangisidir? a) Silindir b) Ekskavatör c) Greyder c) Kepçe 23-Aşağıdakilerden hangisi forklift ataşmanı değildir? a) Palet tutma çatalı b) Kâğıt rulo tutma ataşman c) Varil tutma ataşmanı d) Toprak doldurma ataşmanı 24- Motorda aşağıdaki ayarlardan hangisi yapılır? a) Rot ayarı b) Avans ayarı c) Diferansiyel ayarı d) Şanzıman ayarı

3 25-Aşağıdakilerden hangisi yakıt sisteminin parçalarından değildir? a) Enjektör b) Yüksek basınç boruları c) Yakıt deposu d) Akü 26-Motorda yakıtı depolayan, temizleyen ve yeterli miktarda silindire püskürten sisteme ne denir? a) Basınç sistemi b) Yakıt sistemi c) Soğutma sistemi d) Yağlama sistemi 27-Akümülatörün görevi aşağıdakilerden hangisidir? a) Motor çalışmaz iken alıcıları beslemek b) Elektrik enerjisini mekanik enerjisine çevirmek c) Isı enerjisini mekanik enerjiye çevirmek d) Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirmek 28-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli bir parçasıdır? a) Şanzıman b) Debriyaj c) Krank mili d) Diferansiyel 29-Dizel bir motorda enjektörün görevi nedir? a) Yakıtı atomize bir şekilde ve istenilen açıda yanma odasına püskürtmek b) Silindire giden yakıtın basıncını ayarlamak c) Besleme pompasından çıkan yakıtı yakıt pompasına göndermek d) Yakıtı ısıtarak ateşlemek 30-Motor yağ eksiltiyorsa nedeni ne olabilir? a) Yağ pompası arızalıdır b) Yağ basıncı düşüktür c) Motor yağ yakıyordur d) Yağ müşürü arızalıdır 31-Kontak anahtarını açıp marş yapıldığında, marş motoru dönmüyor ise muhtemel arızası nedir? a) Triger kayışı kopmuştur b) Endüksiyon bobini arızalıdır c) Vantilatör kayışı kopmuştur d) Akümülatör boşalmıştır 32-Vantilatör kayışının koptuğunu nasıl anlarız? a) Motor stop eder b) Şarj göstergesi yanar c) Motor titreyerek çalışır d) Motor yağ basınç göstergesi düşmüştür 33- Hangisi diferansiyelin bir parçasıdır? a) Krank dişlisi b) Eksantrik dişlisi c) Grup dişlisi d) Mahruti dişlisi 34- Motordaki hareket, güç aktarma organlarına nasıl aktarılır? a) Mekanik olarak (Debriyajlı) b) Hidrolik olarak (Torkkonvertörlü) c) Hepsi d) Hidrostatik olarak 35-Hangi durumda araç motorun daha fazla yakıt yakmasına yol açar? a) Lastiklerin havası düşmüş b) Lastiklerin havası fazla c) Çekici tekerlek lastikleri yeni d) Lastikler eski

4 36- İş makinelerinin çalışmasında hangi sistemden daha çok yararlanılır? a) Elektrikli sistem b) Hidrolik sistem c) Pnömatik sistem d) Mekanik sistem 37-Aşağıdakilerden hangisi Hidrolik-Pnömatikte kullanılan, çift etkili silindirin simgesidir? a) b) c) d) 38-Günlük bakım kaça ayrılır? a) Çalışma öncesi-çalışma sırasında-çalışma sonrasında b) Çalışma öncesi-çalışma sonrasında. c) Çalışırken bakım-çalışma sonrası bakım. d) Çalışmaya başlamadan ve çalışma sırasında 39- Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliği aşağıdakilerden hangisidir? a) Bitmiş pillerin dışarı atılması b) Bakımsız araçlardan havaya verilen egzoz gazları c) Yere yağ dökülmesi d) Gereksiz yere fren yapılması 40-Operatör, kullandığı makinenin çevreye zarar vermemesi için ne yapması gerekir? a) Çevre hakkında bilgi edinip gerekli tedbirleri alması gerekir b) Kullandığı makineyi tanıyarak bakımını tam yapması gerekir c) Egzozdan çıkan gazın çevreye zarar verdiğini bilerek yakıt tasarrufu yapması gerekir d) Hepsi 41- Aşağıdakilerden hangisi, hem kazıcı hem yükleyici iş makinesidir? a) Greyder b) Ekskavatör c) Silindirler d) Vinçler (Kreynler) 42- Yürüyüş sistemlerine göre iş makineleri kaça ayrılır? a) Lastik tekerlekli makineler-paletli makineler b) Paletli makineler Halatlı makineler c) Statik ve hareketli makinler d) Paletli ve ayaklı makineler 43-Aşağıdakilerdin hangisi forkliftin parçalarından değildir? a) Asansör b) Lift zinciri c) Çatal d) Kova 44-Aşağıdakilerden hangisi operatörün emniyetli çalışma kurallarından değildir? a) Operatör çalışacağı yere uyarı ve ikaz levhalarını yerleştirmeli b) Koruyucu önlemleri almalı c) İstediği şekilde çalışabilir d) Ne kadar tedbirli çalışırsa o kadar başarılı olacağını bilmeli

5 45- Kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini de mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? a) Şarj dinamosu b) Motor c) Marş dinamosu d) Diferansiyel 46-Motorlar soğutma sistemine göre nasıl sınıflandırılır? a) Su ve antifriz soğutmalı b) Devirdaimli ve devirdaimsiz soğutmalı c) Fanlı ve pervaneli soğutmalı d) Su ve hava soğutmalı 47-Aşağıdakilerden hangisi motor soğutma sisteminin parçası değildir? a) Kalorifer radyatörü b) Vantilatör kayışı c) Devridaim d) Termostat 48-Bir dizel motorda emme zamanında silindirlere ne girer? a) Hava mazot karışımı girer b) Silindir içerisine sadece mazot alınır c) Silindir içerisine sadece hava alınır d) Mazot eter karışımı girer 49-Termostat motorun neresinde bulunur? a) Supap kapağında bulunur b) Silindir kapağında bulunur c) Blokta bulunur d) Gösterge panelinde bulunur 50- Hangisi operatörün yapabileceği önemli tamir işlerinden birisidir? a) Supap ayarı b) Hidrolik pompa ayarı c) Palet gerginlik ayarı d) Şanzımanın tamiri

6 1.TEST CEVAPLARI 1 - d 2 - b 3 - a 4 - c 5 - d 6 - b 7 - c 8 - a 9 - b 10 - c 11 d 12 - a 13 - a 14 - b 15 - d 16 - c 17 - a 18 - c 19 - b 20 - d 21 - c 22 - a 23 - d 24 - b 25 - d 26 - b 27 - a 28 - c 29 - a 30 - c 31 - d 32 - b 33 - d 34 - c 35 - a 36 - b 37 - c 38 - a 39 - b 40 - d 41-b 42-a 43-d 44-c 45-b 46-d 47-a 48-c 49-b 50-c

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor 1- Diferansiyel kilidi hangi durumda kullanılır? a) Lastikler patinaj yapmaya başladığı anda kullanılır. b) Lastikler kaymaya başladığı anda kullanılır c) Araç savrulmaya başlamadan önce kullanılır d)

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer 1 Hangisi aydınlatma sistemi ile ilgili değildir? ) Sigorta B ) Zenon C ) Röle D ) Halojen E ) lternatör 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? ) Pitman kolu B ) Rot C ) Çatalı D ) Kampana E

Detaylı

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır)

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) MOTOR BĐLGĐLERĐ *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) *Đtici (süpap itici), horoz veya manivela, yarım ay şeklindeki parçalar *Eksantrik kayışı (Triger kayışı) *Üst

Detaylı

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık 1.Buji ile ateşlemeli motorlarda aşağıdaki yakıtlardan hangisi kullanılır? a) İspirto ve gaz yağı b) Benzin ve LPG c) Gaz yağı motorin d) Motorin ve LPG 2.Endüksiyon bobininin görevi aşağıdakilerden a)

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ TÜRKİYE TŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1. Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile

4. Yakıt deposundan karbüratöre benzin, hangi parça ile taşınır? A) şamandıra ile B) Yakıt borusu ile. C) Distribütör ile D) Yağ pompası ile NOT: BU TESTİN CVP ANAHTARLARI TEST İN SONUNDADIR. 1. İki zamanlı motorda pistonun kaç hareketinde bir iş elde edilir? A) 2. B) 3 C) 4 D) 5 2. içten yanmalı motorlarda aşağıdaki yakılardan hangisi kullanılır

Detaylı

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI

İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI İŞ KAMYONLARI OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURSU PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : İş kamyonları (Kaya kamyon, toprak taşıyıcı araçlar, transmixser, kendi yürür

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ZEMİN DELGİ ( DELİK DELME, SONDAJ ) MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Zemin Delgi (Delik Delme, Sondaj) İş Makinesi

Detaylı

ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ZEMİN SÜPÜRME MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : 4. PROGRAMIN ADI : Zemin Süpürme İş Makinesi Operatörü Yetiştirme 5. PROGRAMIN DAYANAĞI

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

B M W GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 34 11 1 161 347 P289.1 ÖN E30 WVA 21173 17,0 mm 12,07 34 11 1 160 450 P299.2 ÖN E32, E34 WVA 21064 18,0 mm 15,86 34 11 6 761 244 P464.1 ÖN E36, E46 WVA 21925 17,8 mm 14,86 34 11 1

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKÇAY DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05019 AKÜ 1 1 355,40 419,37 YME001A06A06022 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 18,66 22,02 YME00197A11H001

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 3 1 26,83 31,66 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ

MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ MOTORLU ARAÇLARDA ARIZA TEŞHİSİ OTOMOTİV YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 1. Belirlenmiş sınırlar içerisinde her türlü değeri alabilen sinyallere ne denir? A) Dijital sinyal B) Analog sinyal C) Radyo sinyalleri D)

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI İÇTEN YANMALI MOTOR TEST DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI : Biçerdöver Operatörü

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

T.C ÖZEL KADIKÖY ATALAY M.T.S. KURSU GÜNLÜK DERS PLANI 1 MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

T.C ÖZEL KADIKÖY ATALAY M.T.S. KURSU GÜNLÜK DERS PLANI 1 MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ 1 ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI 1- Aracın tanıtımı, 2- Motorun tanımı ve çeşitleri, AMAÇ 1-Karasöri ve döşeme kısımları ve bunların fonksiyonlarını kavrayabilmesi, 2-Motor ve aktarma organlarını kısımlarını

Detaylı

Enjektörler. Düşük Yakıt Tüketimi. Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı 1-2

Enjektörler. Düşük Yakıt Tüketimi. Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı 1-2 Enjektörler Motora %100 uyum Doğru basınç ve miktar ile yakıt püskürtme Yüksek tork ve motor performansı Düşük Yakıt Tüketimi 1846351 Birim Enjektör HPI 2.103 TL 1.349 TL 1943974 Birim Enjektör PDE 2.292

Detaylı

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU

4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU 4204G / 4304G / 4404G Serisi Motorlar TURBO AFTERCOOLER DİZEL MOTOR BAKIM KILAVUZU MOTOR YAĞ SEVİYESİ KONTROLÜ Motor yağ seviyesi Motorun herhangi bir yerinde yağ veya su kaçağı olup olmadığını kontrol

Detaylı

ATV250S D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250S D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05019 AKÜ 27 1 355,40

Detaylı

2.2- SÜRE: Bu sözleşme imza tarihinden itibaren... tarihine kadar geçerli olup, her yıl bitime 1 ay kala istenildiği takdirde yenilenecektir.

2.2- SÜRE: Bu sözleşme imza tarihinden itibaren... tarihine kadar geçerli olup, her yıl bitime 1 ay kala istenildiği takdirde yenilenecektir. Bakım Anlaşmaları / Periydik Bakım Sözleşmesi (MAKİNA) 1. TARAFLAR: Kanuni ikametgahı, Adana Turhan Cemal Beriker Havaalanı Karşısı N: 338 lan Çukurva İthalat ve İhracaat Türk A.Ş. ( Bundan snra Çukurva

Detaylı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı

* araç yağ yakıyorsa ve su eksiltiyor ise motorda problem var demektir. Dolayısıyla sadece gazı TRİGER KAYIŞI NEDİR? OTOGAZ KULLANICILARININ BİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR ARACINIZ ÇOK YAKIYORSA * İlk olarak 1 lt. su şişesine benzin koyarak aracın benzinde tüketimi kontrol edilir. Benzinde çok yakıyorsa,

Detaylı

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME KAPSAM: Bakımı yapılacak Yangın Pompaları 1 adet Elektrikli Joker Pompa, 1 Adet Dizel Yangın Pompasıdır. Söz konusu iş, 6 ayda 1 defa

Detaylı

İŞ ÖNCESİ HAZIRLIK SORULARI

İŞ ÖNCESİ HAZIRLIK SORULARI 1- İş Makinesi ile çalışmaya başlamadan önce nelere dikkat edilir? a. Üzerinde çalışılacak zeminin makinenin yüklü ağırlığını taşıyıp taşıyamayacağına dikkat edilir b. İş makinesi çalışma alanına işi olmayan

Detaylı

MOTORUN PARÇALARI. DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ)

MOTORUN PARÇALARI. DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ) DARICA MEYDAN SÜRÜCÜ KURSU ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTORUN PARÇALARI DİZEL MOTOR (Püskürtme Ateşlemeli) KRANK MİLİ BESLEME POMPASI TRİGER MİL (KAM-EKSANTRİK MİLİ) ENJEKSİYON (MAZOT) POMPASI SÜBAPLAR

Detaylı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı 1 Pistonlu pompa ve motorlarla sağlanacak hidrostatik tahrik aracın sürüşünde birçok avantaj getirmektedir. İyi bir sürüş konforu ve yüksek çalışma hızı yönündeki talepler hidrostatik tahrikle çalışan

Detaylı

KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR

KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR KONU 1 MOTORUN TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Motor : Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalardır. YANMA ÇEŞİTLERİNE GÖRE MOTORLAR 1- Dıştan yanmalı motorlar: Kullanmış olduğu yakıtı

Detaylı

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir.

12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. 12. BAKIM İş makinalarına; 1. Uzun ömürlü olmaları 2. Verimli çalışmaları 3. Ekonomik çalışmaları için yapılması gereken işlemlere bakım adı verilir. Bu gerekçelerin içinde makinanın arıza yapmadan çalışması,

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 DİZEL MOTORLAR Günümüzde endüstriyel gelişmelerin asıl hedefi, yapılan işlerin kısa zamanda daha ucuza ve emniyetli

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek olması C) Motorun düzensiz ve tekleyerek çalışması B) Yağlama

Detaylı

MERCEDES GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI

MERCEDES GAMA FREN BALATALARI BREMBO DİSK FREN AYNALARI GAMA FREN BALATALARI 001 420 77 20 P026.1 ÖN 115 WVA 20011 15,0 mm 7,43 000 420 68 20 P093.1 ÖN 123 WVA 20392 15,0 mm 11,43 000 420 99 20 P265.1 ÖN 124 WVA 20941 19,3 mm 13,79 001 420 99 20 P186.1 ÖN 126

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MOBİL AKARYAKIT TANKERİ İKMAL MAKİNESİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 2 1 23,00 27,14 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça

Detaylı

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir?

güçte ve şiddette, şanzımana iletmeyi kontrol eden sistem aşağıdakilerden hangisidir? 1 Kükürt S oranı yüksek yakıt kullanılan dizel motorlarda, hangi tür motor yağları tercih edilmelidir? ) Viskozitesi yüksek (kalın) motor yağları B ) TBN değeri yüksek motor yağları C ) Viskozitesi düşük

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. İş Makinaları Kullanıcısı (Operatör) Kurs Yönetmeliği

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. İş Makinaları Kullanıcısı (Operatör) Kurs Yönetmeliği Resmi Gazete 12.01.2002 Cumartesi Sayı: 24638 (Asıl) Yönetmelikler İş Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Makinaları Kullanıcısı (Operatör) Kurs Yönetmeliği Türk Mühendis ve

Detaylı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı

MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ. Motorun tanımı MOTOR DERSI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki zamanlı

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI SOMUN ÇEKTİRME 1 1 27,18 32,07

Detaylı

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI

DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI Hareket ve güç iletiminde kullanılan,üzerinde eşit aralıklı ve özel profilli girinti ve çıkıntıları bulunan silindirik veya konik yüzeyli elemanlara DİŞLİ ÇARKLAR denir. Dişli

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ

MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ MOTOR BİLGİSİ MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ Motorun tanımı Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Motor Çeşitleri Zamanlarına Göre: 1. Dört zamanlı motorlar 2. İki

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Araç bakımının önemini ve gerekliliği öğrenmek, Aracın günlük, haftalık ve aylık kontrollerinin yapılmasının önemini öğrenmek, Periyodik

Detaylı

ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI

ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI ASFALT SERME ZEMİN SIKIŞTIRMA SINAV SORULARI 1- Asfalt serme makinesi (Finişer) ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Kazıcısı temizlenir b) Tablası ısıtılarak işe başlanır c) Kepçesi temizlenir

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ DERS NOTLARI MOTORUN TANIMI VE ÇALISMA PRENSIPLERI Yakıttan elde ettiği isi enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG

Detaylı

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com

Bodrum Atakan Sürücü Kursu 363 97 43-363 96 53 www.atakansurucukursu.com 1 01-Aşağıdakilerden hangisi araçta gücün kaynağıdır? A) Tekerlek B) Motor C) Vites kutusu D) Diferansiyel 02-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne denir? A) Dinamo

Detaylı

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 2 D-SÖKME YMR950177419001 YAĞ POMPASI SOMUN SÖKME APARATI 1 1 7,76 9,16 3 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05023 AKÜ 14 1 45,90

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952183425001 JANT ARKA BURÇ ÇIKARMA APARATI 2 1 60,16 70,99 YMR952Z84001009 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 32,34 38,16 2 M-ELEKTRİK AKSAMI

Detaylı

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları TARIM TRAKTÖRLERİ Tarım Traktörleri Traktör, kelime olarak çekici veya hareket ettirici anlamına gelmektedir Traktörler, tarımsal işletmelerde çeşitli iş makinelerinin çalıştırılması için kullanılan kuvvet

Detaylı

MOTOR DERSİ ÖZETİ. Motorlar soğutma sistemlerine göre:

MOTOR DERSİ ÖZETİ. Motorlar soğutma sistemlerine göre: MOTOR DERSİ ÖZETİ ÜNİTE 1: ARACIN VE MOTORUN KISIMLARI Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren araçlara MOTOR denir. Motorlar yakıt sistemlerine göre: 1)BENZİN'li 2)DİZEL Motorlar

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI

MOTOR-ELEKTRİK SORULARI 1- Soğuk havalarda iş makinesinin motorunun soğutma suyuna ne katılır? a) Yağ katılır b-yakıt katılır c-antifriz katılır d-hiçbiri 2- Aşağıdakilerden hangisi içten yanmalı motorun tanımıdır? a) Hareket

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005

4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005 4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005 Teknik Açıklama Komple bir motor test standı olarak denet seti amaçlı tasarlanmıştır. Burada kullanılan motor kontrollü bir katalitik konvertör ile dört silindirli

Detaylı

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir.

Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. ->Motorun Çalışma Prensibi Motor: Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makineye motor denir. Motorlar araçta gücün kaynağıdır. Motorlar; Zamanlarına göre İki ve Dört zamanlı, Soğutma

Detaylı

KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ

KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ KULLANIM YERĠ OLMAYIP ĠHTĠYAÇ FAZLASI YEDEK PARÇALAR 1983-1989 MODEL BMC 140 VE 1340 G KAMYONLARA AİT YEDEKLER LİSTESİ KODU PARÇA MALZEMENİN ADI AÇIKLAMA 1 270-010-0001 KOMPLE JANT - - KULLANILMAMIġ AD

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER MEKATRONİĞİN TEMELLERİ HİDROLİK/PNÖMATİK SİSTEMLER Enerji Kaynakları Hidroliğin Tanımı Sıkıştırılamaz özellikteki akışkanların kullanıldığı, akışkanın basıncının, debisinin ve yönünün kontrol edilebildiği

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05011 AKÜ 17 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 17 1 154,45 182,25 YME001L61M62006 AKÜ LASTİĞİ 16 10 4,19 4,94 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ

Detaylı

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Sakarya 2010 İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Temel Kavramlar Basınç; Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,kg/cm2

Detaylı

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI

MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI MOTOR MEKANİĞİ DERSİ SORU BANKASI ZAMAN AYAR MEKANİZMALARI SUPAP SİSTEMLERİ 1. Külbütör manivelası ile supap başı arasındaki mesafeyi aşağıdaki parçalardan hangisi ayarlar? A) İtici çubuklar B) Supap ayar

Detaylı

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir?

6- Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) hangi tarihte faaliyete geçmiştir? 1- Doğa ve çevreye fazla zarar vermeden devamlı ve kaliteli bir hizmet veya mal üretimi sırasında iş kazalarının meydana gelmemesi ve meslek hastalıklarının oluşmaması için alınan tedbirlerin ve yapılan

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05011 AKÜ 4 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 4 1 154,45 182,25 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ 8 1 17,00

Detaylı

CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR.

CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR. 1 CİHAZ KALİFİYE ELEMANLARCA KULLANILMALIDIR. KULLANICI, ARAÇ MOTORU ISITMA-SOĞUTMA SİSTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİ SAHİBİ OLMALIDIR. 2 ÖZELLİKLER Hızlı tank ısıtma Dijital zaman ve sıcaklık ayarı Elektronik

Detaylı

Otomatik Şanzımanlar

Otomatik Şanzımanlar Otomatik Şanzımanlar Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna, yol ve yük şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Hız ve tork ihtiyacına göre gerekli

Detaylı

DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ

DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ Dersin Modülleri Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 1 Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 2 Kazandırılan Yeterlikler Dizel motorları yakıt sistemlerinin bakım ve onarımını Dizel

Detaylı

Sayın Yetkili, Saygılarımızla,

Sayın Yetkili, Saygılarımızla, Sayın Yetkili, Fujifilm- Right Team Danışmanlık Prescale Ürünlerinin Kullanım Alanları ve Çözümleri ile ilgili tanıtım metinleri ve iletişim bilgilerimiz ekte tarafınıza sunulmuş olup; Prescale ürünleri

Detaylı

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI www.mahle-aftermarket.com MAHLE AFTERMARKET PRODUCT LAUNCH MAHLE AFTERMARKET TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ: CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI Tahrik sistemi, Güvenlik ve Konfor için Yenilikçi Ürünler Serbest

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı YÜZEY KAZIMA İŞ MAKİNELERİ OPERATÖRÜ YETİŞTİRME KURS PROGRAMI ANKARA 2010 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN

Detaylı

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır.

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır. GEMİ YARDIMCI MAKİNELERİ ve SİSTEMLERİ 1. Ana makine ve türleri İster içten yanmalı, ister dıştan yanmalı veya buhar makinesi olsun, pervane çeviren makinelere "Ana makine" adı verilir. Gemiler veya yatlarda

Detaylı

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti, gerçek bir otomobildeki elektrik tesisatını incelemeye, oluşturulacak arızaları gözlemlemeye uygun yapıdadır. Tüm modüller

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-AYAR YMR95412F50F001 KOMPRESYON ÖLÇME ALETİ 1 255,25 301,20 YMR954445739001 YAĞ BASINCI ÖLÇME APARATI 1 2119,65 2501,19 Resim bulunamadi. 2 D-MONTAJ APARATI YMR955455754001

Detaylı

3.7. Dizel Motorlarının Çalışma İlkeleri:

3.7. Dizel Motorlarının Çalışma İlkeleri: İŞ MAKİNELERİ DERSLERİ İŞ MAKİNELERİNİN ÖZELLİKLERİ VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ A- KALDIRMA, KAZIMA VE YÜKLEME İŞ MAKİNELERİNİN TANITIMI VE GENEL ÖZELLİKLERİ 1- Şasi: İş makinelerinin şasileri; yekpare ve belden

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI 1.Kısmi Gaz Konumunda Çalışan Benzin (OTTO) Motoru Şekil 1. Kısmi gaz konumunda çalışan bir benzin motorunun ideal Otto çevrimi (6-6a-1-2-3-4-5-6) Dört zamanlı

Detaylı

LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI

LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI 1 2 LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI 3 ÖZELLİKLER A Max. çalışma yüksekliği (paletin alt kısmından pime kadar) 18.480 mm B Max. öne uzama mesafesi 14.940 mm C Max. yükseklikte max. açıklık 12.250 mm

Detaylı

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl/Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları

Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl/Sınıf Süre. Dersin Amacı. Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Yıl/Sınıf Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Dersi İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim

Detaylı

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ Gemi dizel motorlarda yakıtın yanması için silindire sevk edilen emiş (dolgu) havası ile motorun ilk hareketi

Detaylı

FBF ITALIA YENİ BUFFALO SERİSİ Nİ DİĞERLERİNDEN AYIRAN TEKNOLOJİK FARKLILIKLAR

FBF ITALIA YENİ BUFFALO SERİSİ Nİ DİĞERLERİNDEN AYIRAN TEKNOLOJİK FARKLILIKLAR FBF ITALIA YENİ BUFFALO SERİSİ Nİ DİĞERLERİNDEN AYIRAN TEKNOLOJİK FARKLILIKLAR TEKNOLOJİK FARKLILIKLAR YENİ MODEL BOFFALO tipinde kullanılan KRANK Teknolojisi Dünyada hiçbir Homojenizatör üreticisinde

Detaylı

TEMSA A.Ş - İş Makinaları

TEMSA A.Ş - İş Makinaları TEMSA A.Ş - İş Makinaları KORUYUCU PERİYODİK BAKIM ANLAŞMASI Serv.& Tekn.Eğt. Md.ğü 1 Periyodik bakımın önemi Şantiyelerde periyodik bakım genel olarak doğru yapıldığı zannedilen fakat, ehil olmayan kişilerce

Detaylı

ÇAPA MAKİNALARI. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw Budama Aparatı ile birlikte

ÇAPA MAKİNALARI. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw Budama Aparatı ile birlikte 203 ÇAPA MAKİNALARI 1125.$ Motor: 6,5 Hp Benzinli / Honda GX200 4 Zamanlı Hava Soğutmalı OHV Motor Hareket Tipi: Şanzıman 2 ileri + 1 geri Şaft Sayısı: 1 Çalışma Genişliği: 80-100 cm Çalışma Derinliği:

Detaylı

İşgücü İstemi Tarih/No : Yurtdışı İşgücü İstem No:... (A) İŞYERİ BİLGİLERİ Meslek Kodu: 7231.01

İşgücü İstemi Tarih/No : Yurtdışı İşgücü İstem No:... (A) İŞYERİ BİLGİLERİ Meslek Kodu: 7231.01 İşgücü İstem Formu (Form 1) Meslek Adı: Diğer Motorlu Araç Tamirci Makinistleri (A) İŞYERİ BİLGİLERİ Meslek Kodu: 7231.01 İstenen Meslek : Diğer Motorlu Araç Tamirci Makinistleri Mesleki ve Teknik Anadolu

Detaylı

010.046 0003230950 Mercedes Truck Burç, Denge Kolu 1,03 010.046 1230004700 Sauer Trailer Burç, Denge Kolu 1,03

010.046 0003230950 Mercedes Truck Burç, Denge Kolu 1,03 010.046 1230004700 Sauer Trailer Burç, Denge Kolu 1,03 010.001 3933260281 Mercedes Truck Yatak, Denge Kolu 7,85 010.002 3933260381 Mercedes Truck Yatak, Denge Kolu 10,65 010.003 3893260081 Mercedes Truck Yatak, Denge Kolu 7,99 010.004 3833260181 Mercedes Truck

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Buji Ateşlemeli -- Dizel (Sıkıştırma Ateşlemeli) Motorlar - Temel Motor parçaları

Detaylı

İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr

İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr İhsaniye Sürücü Kursu Motor ve Araç Teknikleri Murat FİLİZ motorelit.webnode.com.tr Yeni Müfredata göre Araç Tekniği Dersi Konuları nelerdir? Programın amacı: Kullanılan aracın teknik özelliklerinin tanınması

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ OTOMOTİV DİYAGNOSTİĞİ 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ OTOMOTİV DİYAGNOSTİĞİ 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ OTOMOTİV DİYAGNOSTİĞİ 2 ANKARA, 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

İŞ MAKİNASI(DOZER) HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU

İŞ MAKİNASI(DOZER) HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU İŞ MAKİNASI(DOZER) HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU HAZIRLAYAN ALİ ATAKAN MAKİNA MÜHENDİSİ (MMO İŞ MAKİNALARI KOMİSYONU ÜYESİ) İş makinaları; bir ülkenin alt ve üst yapısının imarında, ekonomik ve sosyal

Detaylı

SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C

SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C Eylül 2010 MODEL: SERĐSĐ TRAKTÖRLER KONU: ÖZEL TAKIMLAR AÇIKLAMA: Servis işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla üretilen ve kullanılması gerekli olan özel takımlar ekli listede verilmiştir.

Detaylı

TruckStore Garanti Şart ve Koşulları

TruckStore Garanti Şart ve Koşulları TruckStore Garanti Şart ve Koşulları (sadece ticari teşebbüslere dahil olan karşı karşıya taraflar için kullanılır) Bölüm1 Garanti konusu 1. Garanti veren bu anlaşmanın konusu olan ve listede sağlanan

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-AYAR Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR95414F52F001 KAYIŞ GERGİ ÖLÇME APARATI 1 190,93 225,30 YMR95412F50F001 KOMPRESYON ÖLÇME ALETİ 1 255,25 301,20 YMR954445739001 YAĞ

Detaylı

MOTOR DERSİ. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost.

MOTOR DERSİ. 4 zamanlı motorlarda 4 zaman, sırası ile şöyledir: Emme, sıkıştırma, ateşleme (veya genişleme; iş zamanı da denir), egzost. MOTOR DERSİ Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinalara motor denir. Yakıtlarına göre motorlar, Dizel-Benzin-LPG li olmak üzere ayrılırlar. Benzinli motorun yakıtı benzin; Dizel

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı