T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARIMSAL MEKANİZASYON VE BİLİŞİM ARAŞTIRMALARI PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI TUTANAK ÖZETLERİ Zinnur GÖZÜBÜYÜK Doç. Dr. İlhami BAYRAMİN BAŞKANLAR Yasemin VURARAK Murat AYDOĞDU BAŞKAN YARDIMCISI Ümran ATAY YAZMAN Belkonti Resort Hotels - ANTALYA ŞUBAT 2014 TOPLANTI KARARLARI

2 1. AÇILIŞ 2. BİR ÖNCEKİ PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI KARARLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Tarımsal Mekanizasyon ve Bilişim Grubunun Koordinatörü Dr. Suat AKGÜL tarafından bir önceki program değerlendirme toplantısında alınan kararlar değerlendirildi. 3.YENİ TEKLİF PROJELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ 4. DEVAM EDEN PROJELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ 5. SONUÇLANAN PROJELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ 6. GRUP KARARLARI 7. ÖNERİ VE DİLEKLER

3 3.YENİ TEKLİF PROJELER AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri TAGEM tarafından doldurulacaktır. Buğday (Triticum aestivum L.) Verim Tahmininin Mekansal ve Spektral Veriler Kullanılarak Modellenmesi Projeyi Yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Dr. Murat Güven TUĞAÇ Başlama-Bitiş Tarihleri 01/01/ /12/2017 Proje Toplam Bütçesi 2015: TL,2016: TL, 2017: TL, TOPLAM : TL Karar; Proje gruba sunuldu, Projenin iş yükü ve bütçesi düşünüldüğünde Ankara ve çevresinde yapılabilirliği zorluğu nedeniyle farklı koşullara sahip iki TİGEM arazisinde farklı karakteristikle 3 lokasyonda yürütülmesine, (KOÇAŞ ve POLATLI,) Çalışma alanının büyüklüğünün optimize edilmesine, Proje yazım hatalarının düzeltilmesine, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

4 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Toprak Tuzluluğu ve Diğer Bazı Özelliklerinin Mekansal Dağılımının Farklı Enterpolasyon Yöntemleri ile Değerlendirilmesi Projeyi Yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Proje Yürütücüsü Şeydagül Özdemir Başlama- Bitiş Tarihleri 01/06/ /06/2017 Proje Toplam Bütçesi 2015: TL, 2016: TL, TOPLAM : TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Toplam Tuz ve bitki üretim deseni dikkate alınarak, DSİ nin yaptığı sat haritalarıyla karşılaştırılmasına, Sulama sonrası (toprak en kurak olduğunda) toprak örnek alınımının eklenmesine, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

5 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-04 Toprak Verimliliği : TAGEM tarafından doldurulacaktır. CBS Ve UA Yöntemleriyle Tarla Düzeyinde Toprak Verimliliğinin Belirlenmesi Menemen örneği Projeyi Yürüten Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü Menemen/ İzmir Proje Yürütücüsü İdris Uslu Başlama- Bitiş Tarihleri Proje Toplam Bütçesi 2015: ,64TL, 2016: ,22TL, 2017: TL,TOPLAM: ,86 TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Örnekleme ve çalışma aralığının metot kısmında detaylandırılmasına, Verim haritalama sensörünün eklenmesine, Ölçümlerin metre düzeyinde hassas GPS cihazıyla yapılmasına, Çalışma ürününün silajlık mısır yerine dane mısır olarak değiştirilmesine, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

6 AFA ADI PROĞRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-03 Toprak Kalitesi ve Toprak Kirliliği : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Jeotermal Kaynakların Tarım Arazileri Üzerindeki Çevresel Etkilerinin Belirlenmesi: Ayaş (Ankara) Örneği Projeyi Yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Harun TORUNLAR Başlama-Bitiş Tarihleri 01/01/ /31/2017 Projenin Toplam 2015: TL, 2016: TL, 2017: TL, TOPLAM : Bütçesi TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Sulanan ve sulanmayan alanların belirlenmesine ve sulanmayan alanların ayrı ayrı örneklenmesine, Tek bir dönemde ve belirli aralıklarla derinlik esasına göre toprak örneklerinin alınmasına, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

7 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Farklı Hasat ve Depolama Zamanında Beef Domates Çeşidinin Zedelenme Hassasiyeti ve Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi Projeyi Yürüten Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Proje Yürütücüsü Dr. Önder KABAŞ Yardımcı Araştırmacılar Sinan ZENGİN Başlama- Bitiş Tarihleri 01/01/ /12/2016 Proje Toplam Bütçesi 2015: TL,2016: TL, TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Literatür özetlerinin gözden geçirilmesine, Proje adının Domateste Olgunluk Dönemlerinin ve Depolama Sürelerinin Mekanik Zedelenme ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi olarak değiştirilmesine, Yoğun olarak üretilen ve satışı yapılan 2 domates çeşidinin projeye eklenmesine, Hasat zamanındaki renk skalasının 5 kıstasa göre ayırt edilmesine, Projenin 2 yıldan 3 yıla çıkartılmasına, Prof. Dr. Can Ertekin in (Akdeniz Universitesi Ziraat Fakültesi) proje çalışanları kısmına eklenmesine, Proje süresinin uzatılması ve malzeme alımında meydana gelebilecek kur artışları dikkate alınarak, proje bütçesinin yeniden revize edilmesine, Sebzecilikte hasat sonrası mekanizasyonun tüm yönleri ile bu projede yer almasıyla çeşide yönelik özgün değerler elde edilecek olup, aynı zamanda ileriye dönük yapılacak benzer araştırmalara litaretür kaynağı olacaktır. Bu sebeple projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

8 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Zeytinde Yaprak Rengi Ölçümünden Gübre Gereksiniminin Belirlenmesi Projeyi Yürüten Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Proje Yürütücüsü Murat AYATA Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Başlama- Bitiş Tarihleri Proje Toplam Bütçesi 2015: TL, 2016: TL, TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Materyal ve metot kısımlarının yeniden gözden geçirilmesine, Oylama sonucu kabul edilerek projenin ATK ya sunulmasına karar verildi.

9 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Projenin Başlığı Fındıkta Makineli Kurutma Sisteminin Uygulanabilirliği ve Bu Sistemin Kalite Üzerine Etkilerinin Araştırılması Proje Lideri Sedef AYTAN Proje Yürüten Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü / GİRESUN Proje Yürütücüleri Tuğba ER, Yusuf BİLGEN, Erdal SIRAY, Ömür DUYAR Projeyi Destekleyen Oltan Gıda Maddeleri İhracat, İthalat ve Ticaret Ltd.Şti. Kurum/lar Başlama-Bitiş Tarihleri Projenin Toplam 2015: TL, 2016: TL, TOPLAM: TL Bütçesi Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Proje isminin Fındıkta Makineli Kurutma Sisteminin Uygulanabilirliğinin Araştırılarak, Kalite ve Raf Ömrü Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi olarak değiştirilmesine, Proje metodunda; Hava sıcaklığının üç farklı sıcaklıkta 35 o C, 38 o C, 40 o C ve hava hızının da 2 farklı hızda yapılmasına, Kurutma İşleminden sonra raf ömrüne ve bunun kalite üzerine etkilerinin belirlenmesine, Depo koşullarının değerlendirilmesi için proje süresinin 3 yıl olarak düzeltilmesine, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

10 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Kayısı Hasadında Farklı Mekanik Hasat Uygulamalarının Performansı ve Malatya Kayısı Çeşitlerine Uygun Yeni Bir Meyve Toplama Ünitesinin Geliştirilmesi Projeyi Yürüten Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Projeyi Destekleyen ALPTEKİN Makine Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Proje Yürütücüsü Dr. Salih ATAY Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam Bütçesi 2015: TL, 2016: TL, 2017: TL,TOPLAM: TL Yeni teklif Karar: Proje gruba sunuldu, Frekans ve benzeri bağımsız parametrelerin metodolojiye ilave edilmesine, Projede meyve toplama kısmını daha ayrıntılı hazırlanıp bir sonraki Program Değerlendirme Toplantısına getirilmesine, Projenin kabul edilerek aynı zamanda Meyve Hasat Mekanizasyonu adıyla çatı projenin de hazırlanarak ATK ya sunulmasına karar verildi.

11 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Yüreğir Ovasında Tarımsal İşletmeler İçin Fotovoltaik Piller İle Elektrik Üretiminde En Uygun Eğim Açısının Belirlenmesi ve Modellenmesi (Doktora) Projeyi Yürüten Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü - ADANA Proje Yürütücüsü M. Emin BİLGİLİ Başlama- Bitiş Tarihleri 01/01/ /12/2017 Projenin Toplam Bütçesi: 2015: TL,2016: TL, 2017: TL, TOPLAM : TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Grupta bu anlamda geçmişte yapılan çalışmaların literatür kaynağı olarak eklenmesine, Ekonomik ve teknik analizlerin yapılacak olması, Elde edilecek veriler ile ovada en uygun güneş pili montaj açısının tespit edilmesi, aynı enlemlerde uygun açıyla aynı sistemlerin yaygınlaştırılmasının sağlanması amacıyla, projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar

12 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Projenin Adı Akıllı Sulama Sistemi Uygulanabilirliğinin Tespiti Projeyi Yürüten GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Murat CANPOLAT (Endüstri Mühendisi) Başlama-Bitiş Tarihleri 01/01/ /12/2016 (2 Yıl) Projenin Toplam Bütçesi 1. Yıl TL, 2.Yıl TL, TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Bu anlamda grupta yürüyen bir proje olmasından dolayı, projenin reddine karar verildi.

13 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Ilgaz Dağı Milli Parkı Toprak ve Arazi Parametreleri ile Floranın İlişkilendirilmesi ve Haritalanması Projeyi Yürüten Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Proje Yürütücüsü Dr. Derya Sürek Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam Bütçesi 2015: TL, 2016: TL,2017:67.046TL,TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

14 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Çukurova Koşullarında Buğday-Soya Münavebesinde Sürekli Sırta Ekim Tekniğinde Farklı Anız Yoğunlukları ve Çizi Açıcı Ayakların Teknik ve Ekonomik Yönden Karşılaştırılması (Doktora) Projeyi Yürüten Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Sait AYKANAT Yardımcı Araştırmacılar Prof. Dr. Zeliha BEREKET BARUT Başlama- Bitiş Tarihleri 01/11/ /11/2017 Projenin Toplam Bütçesi 2015: TL, 2016: TL, 2017: 2000 TL, TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Aynı ekim makinasında farklı ekici ayak tipleri kullanılamayacağından, her ekici ayak için ayrı ayrı ekim yapılmasına, Buğday için ekici ayak tipinin belirlenmesine, Bitki olarak slajlık mısırın eklenmesine, Metot kıskımına toprak penetrasyon direnci ölçülmlerinin eklenmesine, Ekim öncesi ve sonrası anız dağılım oranlarının belirlenmesine, Çizi özelliklerinin belirtilmesine, Ekim makinasının laboratuvar denemelerinin yapılmasına, 35 cm lik anız yükseklik konusunun kaldırılmasına, Lokasyonların 1 e indirilmesine, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

15 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-04 Toprak Verimliliği : Çiftlik Gübresi Uygulanan ve Uygulanmayan Arazide Traktör Farklı İlerleme Hızları ve Trafik Yoğunluğunun Bazı Toprak Fiziksel Parametreleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi Projeyi Yürüten Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Lokasyonu Tarsus/MERSİN Proje Yürütücüsü Dr. Yusuf TÜLÜN Başlama- Bitiş Tarihleri 01/01/ /01/2017 Proje Toplam Bütçesi 2014: TL, 2015: TL, TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Bu çalışmada toprak işleme - ekim alet ve makinaları kombinasyonları, toprak işleme derinlikleri ve ekilecek ürün gibi ayrıntılara yer verilmemiş ve materyal ve metot kısımları çok iyi kurgulanmamış. Ayrıca farklı traktör hızları, tekerlek trafiği oluşturmak hangi ürün ya da hangi sistem için olduğu, neye göre farklı toprak işlemelere göre mi ya da sadece boş geçiş mi yapılacak, bu önemli ayrıntılar tam olarak belirtilmemiş. İncelenecek parametreler rutin toprak analizlerini içermekte olup, mekanizasyona yönelik hiçbir parametre incelenmediğinden, projenin reddine karar verildi.

16 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : Kule-Vinç Tipi Parsel İlaçlama Makinası Prototipinin Tasarımı, İmalatı ve İşletme Parametrelerinin Belirlenmesi Projeyi Yürüten Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü-Nazilli/AYDIN Proje Yürütücüsü Mehmet DEMİRTAŞ-Ziraat Yüksek Mühendisi Başlama- Bitiş Tarihleri Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü-Nazilli/AYDIN Projenin Toplam Bütçesi 2015: TL,2016: TL, 2017: TL,TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Prototip ile ilgili teknik bilgilerin ve verilerin eksikliği, Dizayn konusunun çok iyi bir şekilde irdelenmediği, Tasarım işletme karakteristiklerinin belirtilmemesinden dolayı, Projenin reddine karar verilmiştir.

17 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Orta Anadolu Tarım Havzası ndaki İklim Değişikliğinin Modellenmesi, Öngörüleri ile Tarım Ürünleri Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Projeyi Yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Proje Yürütücüsü Sultan ERGUN KAHYAOĞLU Başlama- Bitiş Tarihleri 01 Ocak 2015, 31 Aralık 2017 Projenin Toplam Bütçesi 2015: TL,2016: TL,2017: TL, TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Proje adının Orta Anadolu Tarım Havzası nda Tarsim verilerinin CBS tabanlı Analizi olarak değiştirilmesine, Projenin kapsamının çok büyük olduğu ve parametreler arasında ilişkilendirmenin nasıl olacağının tam olarak belirlenememesinden dolayı mevcut verilerle yapılabilirliğinin düşük olması, bununla beraber proje içerisinde önemli bir yer tutan Tarsim verilerinin CBS ortamında değerlendirilerek veri tabanın oluşturulması, Projenin bu öneriler doğrultusunda düzenlenerek, Prof. Dr. İlhami BAYRAMİN in raportörlüğünde Projenin ATK ya sunulmasına karar verildi.

18 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Samsun Terme Havza Karakteristikleri ve Taşkın Risk Faktörlerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Belirlenmesi ve Tarımsal Taşkın Alanlarının Haritalanması Projeyi Yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Fatma DEDEOĞLU Başlama-Bitiş Tarihleri 01/01/ /31/2017 Projenin Toplam 2015: TL,2016: TL, TOPLAM: TL Bütçesi Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Modelin tek boyutta çalışması sakınca oluşturacağından, DSİ den zamansal taşkın hidrograf verilerinin alınmasına, Çalışmanın belirlenen taşkın alanlarında yürütülmesine, Proje adının, Standart Süreli Taşkınların Etki Alanlarının CBS Ortamında Belirlenmesi ve Bazı Toprak Özelliklerine Olan Etkilerinin Saptanması-Terme Çayı Örneği olarak değiştirilmesine, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

19 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri Türkiye de Tarımsal Kuraklığa Hassas Olan Alanların Belirlenmesi ve Risk Haritalarının Oluşturulması Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Projeyi Yürüten Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Bölümü Proje Yürütücüsü Nihal CEYLAN Proje Başlama-Bitiş 01/07/ /07/2016 Tarihleri Proje Toplam Bütçesi 2015: TL,2016: TL, TOPLAM: TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Çalışmanın Türkiye genelinde yürütülmesi için veri tabanının yetersiz olduğu, bu nedenle çalışma alanın daraltılarak İç Anadolu bölgesinde toprak haritası tamamlanmış olan 2 TİGEM arazisinde uygun alanlar seçilerek modelin bu alanlarda test edilmesine, Proje adının İç Anadolu Bölgesinde Kuraklığa Hassas Olan Alanların Belirlenmesi ve Haritalarının Oluşturulması olarak değiştirilmesine, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

20 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri TAGEM tarafından doldurulacaktır. İç Anadolu Bölgesi Koşullarında Aquacrop Modeli Kullanılarak Farklı Sulama ve Ekim Zamanlarında Buğdayın Verim Tahmini Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Coğrafi Bilgi Projeyi Yürüten Sistemleri ve Uzaktan Algılama Bölümü Proje Yürütücüsü Belgin SIRLI Başlama- Bitiş Tarihleri 27/10/ /12/2017 Projenin Toplam Bütçesi 2015: TL,2016: TL,2017: TL,TOPLAM : 65,000 TL Yeni teklif Karar; Proje gruba sunuldu, Yağmur korunağının uygun olması durumunda kullanılmasına ve bütçenin bu bağlamda arttırılmasına, Projenin kabul edilerek ATK ya sunulmasına karar verildi.

21 4. DEVAM EDEN PROJELER AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri : TAGEM tarafından doldurulacaktır. Buğday ve Arpa Verim Tahmini Yöntemlerinin Araştırılması Projeyi Yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Proje Yürütücüsü Dr. Hakan YILDIZ Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam TL Bütçesi: Karar; Proje gruba sunuldu, 2015 yılı Program Değerlendirme Toplantısına sonuç raporunun getirilmesine karar verildi.

22 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri TAGEM/TBAD/12 A12/PO7/01 Arpa-Buğdayın Biyofiziksel Karakteristikleri ve Spektral Vejetasyon İndeksleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Projeyi yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Proje Yürütücüsü Dr. Ediz ÜNAL Başlama-Bitiş Tarihi Projenin Toplam 2012:17000 TL, 2013: 8000 TL, 2014: 8000 TL Bütçesi Karar; Proje gruba sunuldu, Çalışma alanın TİGEM Altınova işletme arazisinde yürütülmesine, Projenin ilk yıl arazi çalışmalarında kullanılan spektro-radyometre cihazının kalibrasyon dosyalarındaki eksikliklerden dolayı elde edilen yansıma değerlerinin hatalı olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla ilk yıl çalışmalarının tekrarlanması gerekmekte olup projenin 1 yıl uzatılmasına, Projenin devamına karar verildi..

23 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri TAGEM tarafından doldurulacaktır. Tarımsal Ürünler İçin İklim, Fenoloji ve Topoğrafya Veri Tabanlarının Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Oluşturulması Projeyi Yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü (TARM) Proje Yürütücüsü Kadir Aytaç ÖZAYDIN Başlama-Bitiş Tarihleri 01 / 01 / 2012 ile 31 / 12 / 2016 arası Projenin Toplam TL. Bütçesi Karar; Proje gruba sunuldu, Projenin devamına karar verildi.

24 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri : TAGEM/TSKAD/13/A13/P08/4 Tarımsal Veri Tabanı Oluşturulması "Tekirdağ Merkez - Yağcı ve Nusratlı Köyleri Örneği" Projeyi Yürüten Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Gül ARAS ÇINAR Başlama- Bitiş Tarihleri 01/01/2013 ile 31/12/2014 arası Projenin Toplam Bütçesi TL Karar; Proje gruba sunuldu, Projenin devamına karar verildi.

25 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEMBB1005G13 Koruyucu Toprak İşleme Yöntemlerinin Buğday Ayçiçeği Ekim Nöbetinde Toprak Özellikleri, Verim ve Yakıt Tüketimi Üzerine Etkileri Projeyi Yürüten Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü - Tokat Proje Yürütücüsü Hilal BEKTAŞ Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam TL Bütçesi: Karar; Proje gruba sunuldu, Proje adının Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Buğday Ayçiçeği Ekim Nöbetinde Toprak Özellikleri, Verim ve Yakıt Tüketimi Üzerine Etkileri olarak değiştirilmesine, Proje içeriğinde direk ekim yerine doğrudan ekim ifadesini kullanılmasına, Çizelge içeriklerinin kontrol edilmesine, Tek lokasyonda projenin devam etmesine, Yakıt tüketimlerinin gözden geçirilmesine, Projenin devamına karar verildi.

26 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM tarafından doldurulacaktır. İkinci Ürün Soya Tarımında Farklı Toprak İşleme-Ekim Sistemlerinin Bitki Gelişimine, Verime ve Maliyete Etkileri Projeyi Yürüten Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Proje Yürütücüsü Dr. Önder KABAŞ Başlama- Bitiş Tarihleri ile Projenin Toplam TL Bütçesi: Karar; Proje gruba sunuldu, Toprak örneklerinin 30 cm den alınmasına, Toprak örneklerinin, toprak işleme öncesi ve hasat sonrası dönemlerinde alınmasına ve alınma zamanlarının belirtilmesine, Toprak sıcaklık ölçümlerinin projeden çıkartılmasına, Çizelgelerde birimlerin verilmesine, Projenin devamına karar verildi.

27 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi TAGEM/TBAD/12/A04/P02/03/001 Proje Adı Fiğ Anızına Ana Ürün Pamuk Ekim Olanaklarının Araştırılması Projeyi Yürüten Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü-Nazilli/AYDIN Proje Yürütücüsü Mehmet DEMİRTAŞ-Ziraat Yüksek Mühendisi Başlama-Bitiş Tarihleri Projenin Toplam TL TL TL Bütçesi Karar; Proje gruba sunuldu, Proje alanındaki toprağın penetrasyon direnci, hacim ağırlığı ve nem ölçülmelerinin toprak işleme- ekim öncesi ve sonrası, hasat sonrası dönemlerinde yapılmasına, Projenin belirlenen süresinde 2015 te toplu sonuç raporunun (geçmiş yıllar özeti) getirilerek sonuçlandırılmasına karar verildi.

28 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi TAGEM-BB L4 II. Ürün Ayçiçeği ve İkinci Ürün Silajlık Mısır Üretiminde Uygulanabilecek Farklı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemlerinin Teknik ve Ekonomik Yönden Araştırılması Projeyi Yürüten Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü /KIRKLARELİ Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri İş Birliği Yapılan lar Mühendisliği Bölümü - ADIYAMAN Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi- Biyosistem Mühendisliği- TEKİRDAĞ Proje Yürütücüsü Uzman Başak AYDIN Başlama-Bitiş Tarihleri Projenin Bütçesi : TL Karar; Proje gruba sunuldu, Çizelgelerde birimlerin verilmesine, Varyans analiz tablolarının kısaltılmasına, Projenin devamına karar verildi.

29 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM/TSKAD/13/A13/P08/01 Minimum Toprak İşleme Yöntemlerinin Mera Toprağının Yapısı Nem Depolanması ve Verime Olan Etkisinin Belirlenmesi Projeyi Yürüten Atatürk Toprak-Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü- KIRKLARELİ Proje Yürütücüsü İ. Engin KAYHAN Başlama- Bitiş Tarihleri (4 Yıl) Projenin Toplam 2013:10200 TL, 2014:6000 TL,2015: 6000 TL, 2016:7500 TL Bütçesi: TOPLAM : TL Karar; Proje gruba sunuldu, Projenin istatistik açıdan gözden geçirilmesine, Projenin devam edilmesine karar verildi.

30 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM-TB K1 Erzurum Yöresinde Yağışa Dayalı Tarım Koşullarında Nadası Kaldırmaya Yönelik Değişik Toprak İşleme Ekim Yöntemlerinin Karşılaştırılması Projeyi Yürüten Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Proje Yürütücüsü Zinnur GÖZÜBÜYÜK Ziraat Yüksek Mühendisi Başlama- Bitiş Tarihleri ile Projenin Toplam Bütçesi: 2010:3500TL 2011: 2000 TL 2012:2500 TL 2013: :5000 Karar; Proje gruba sunuldu, döneminde doğrudan ekim konusundaki dar yapraklı yabancı otların aşırı gelişmesi ve baskın çıkmasından dolayı buğdayda verimin elde edilememesi ve yılında fiğ verimlerinin alınamamasından dolayı tüm konularda verim değerleri iptal edilmiştir. Hem buğday, hem de fiğ bitkisindeki verim kayıplarından dolayı denemenin bir yıl daha uzatılmasına, Projenin devamına karar verildi.

31 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Çukurova Yöresinde Anızlı Sırta Mısır-Soyanın Farklı Sıkıştırma Yüklerinde Doğrudan Ekim Olanaklarının Araştırılması Projeyi Yürüten Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Zir. Yük. Müh. Orhan KARA Başlama-Bitiş Tarihleri Proje Bütçesi TL TL TL TL Karar; Proje gruba sunuldu, Toprak işleme öncesi ve sonrası penetrasyon direnci, hacim ağırlığı ve toprak nemlerinin ölçülmesine, 2015 Proje Değerlendirme Toplantısına Projenin toplu sonuç raporunun getirilmesine karar verildi.

32 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : Geleneksel Toprak işleme Sistemine Alternatif Olarak Doğrudan Anıza Ekim Sisteminin Uygulanabilirliğinin Araştırılması (Şanlıurfa Örneği) Projeyi Yürüten GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Şanlıurfa Proje Yürütücüsü Ahmet ÇIKMAN - Ziraat Yük. Mühendisi Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam 2011: 36600TL., 2012: 2800 TL., 2013: 2900 TL., Bütçesi: 2014: 3200 TL., 2015: 3200 TL., Karar; Proje gruba sunuldu, Yakıt tüketimleri ve penetrasyon direnç tablolarının gözden geçirilmesine, Toplam girdi ve net gelir değerlerinin oransal olarak verilmesine, Projenin devamına karar verildi.

33 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Bağcılık ve Meyvecilikte Elle Hasat Yöntemi iletasarımı Yapılacak Hasat Amaçlı Mobil Taşıyıcı Platformun Kullanımında Zaman Yönetimi ve Performans Değerlerinin Karşılaştırılması Projeyi Yürüten Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Gürkan Güvenç AVCI (Zir. Yük. Müh./TBAİ) Başlama- Bitiş Tarihleri (36 Ay) Projenin Toplam Bütçesi 2013 : TL, 2014 : TL, 2015 : TL, Toplam : TL. Karar; Proje gruba sunuldu, Ümit ESER in projeden çıkartılmasına, Projenin devamına karar verildi.

34 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM/TSKAD/14/A13/P08/04 Antepfıstığı Bahçelerinde Geliştirilen Prototip Gübre Dağıtma Makinesi ile Geleneksel Gübre Uygulamalarının Karşılaştırılması Projeyi Yürüten Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Proje Yürütücüsü H. Cem Bilim Başlama-Bitiş Tarihleri Proje Bütçesi ,00 TL Karar; Proje gruba sunuldu, Projenin devamına karar verildi.

35 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : Gemlik Çeşidi Zeytinde Farklı Tipdeki Sarsıcıların Titreşim Karakteristiklerinin Hasat Performansına Etkisi (Doktora projesi) Projeyi Yürüten Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müd.- Yalova Projeyi Destekleyen Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü. Proje Yürütücüsü Muammer YALÇIN Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam 2013: TL 2014: TL 2015: TL Bütçesi: Karar; Proje gruba sunuldu, Projenin devamına karar verildi.

36 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Kırklareli İlinin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin Belirlenmesi Projeyi Yürüten Atatürk Toprak- Su ve Tarımsal Meteoroloji İstasyonu Müd.-Kırklareli Proje Yürütücüsü İ. Engin KAYHAN Başlama-Bitiş Tarihleri (24 Ay) Projenin Bütçesi 2012 : 3000 TL 2013 : 1250 TL Karar; Proje gruba sunuldu, Proje liderinin kurumdan ayrılması ve projenin sonuç raporunun 2014 PDT yetiştirilememesinden dolayı bir yıl uzatılarak, Doç. Dr. Tayfun KORUCU ve Zinnur GÖZÜBÜYÜK ün raportörlüğünde görüşülerek 2015 PDT na sonuç raporunun sunulmasına karar verildi.

37 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak-Su Kaynakları ve Çevre : P-02 Su Kullanım Etkinliğinin Arttırılması : TAGEM-BB J03 Kablosuz Algılama Ağları Kullanılarak Toprak Nemi Ve Tuzluluğunun Geniş Alanlarda İzlenmesi. Projeyi Yürüten GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Projeyi Destekleyen Harran Ün. Mühendislik Fak.- Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık Şanlıurfa İl. Müd. Anadolu Ün. Mühendislik Fak.- Eskişehir Proje Yürütücüsü Murat AYDOĞDU Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam Bütçesi: 2011 yılı ( malzeme yazılım) 2012 yılı TL (uygulamalar TL ve röle kartları TL) Toplam TL (ek bütçe talebiyle beraber) Karar; Proje gruba sunuldu, Prof. Dr. M. Ali ÇULLU nun eklenmesine, Projenin ihale sürecindeki olumsuzluklardan dolayı proje ancak 2012 yılında başlayabilmiştir. Bu amaçla projenin 1 yıl uzatılmasına, Projenin devamına karar verilmiştir.

38 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : Tarımsal Kaynaklı İş Kazalarının Tespiti ve Sonuçları (Kırklareli İli Örneği) Projeyi Yürüten TAGEM Atatürk Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü- KIRKLARELİ Proje Yürütücüsü İ. Engin KAYHAN Başlama- Bitiş Tarihleri (2 Yıl) Projenin Toplam 2012: 3000 TL, 2013: 1250 TL Bütçesi: Karar; Proje gruba sunuldu, Projenin gelecek sene sonuç raporu ile getirilmesine karar verildi. Projenin, Doç. Dr. İsmail ÖZTÜRK ve Yasemin VURARAK ın raportörlüğünde görüşülerek, 2015 PDT na sonuç raporunun sunulmasına karar verildi.

39 5. SONUÇLANAN PROJELER AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak, Su Kaynakları ve Çevre : P-07 Toprak ve Arazi Bilgi Sistemleri Antropojenik Etkiler Sonucu Alan Kullanımı Değişimlerinin CBS ve Uzaktan Algılama Tekniği ile İncelenmesi: Eğirdir Örneği Projeyi Yürüten Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Salih BAKICI Başlama-Bitiş Tarihleri Projenin Toplam Bütçesi TL Karar; Proje sonuç raporu gruba sunuldu, Projenin sonuçlarının tam olarak değerlendirmesinin yapılmamasından dolayı raportör Prof. Dr. İlhami BAYRAMİN in önerileri doğrultusunda yeniden düzenlenerek, 2015 yılı PTD toplantısına sunulmasına karar verilmiştir.

40 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi TAGEM-BB F01 Türkiye de Havuç Tarımı Yapan İşletmelerin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri, Sorunları ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi. Projeyi Yürüten Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü-Konya Projeyi Destekleyen Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü -Ankara Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü -Mersin Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi -Kırşehir Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi -Konya Proje Yürütücüsü Sedat YOKUŞ Başlama-Bitiş Tarihleri Projenin Toplam 2010: TL 2011: TL 2012: TL Bütçesi Karar; Proje sonuç raporu gruba sunuldu, Projenin sonuçlarının tam olarak değerlendirmesinin yapılmamasından dolayı raportör Prof. Dr. Ahmet ÇELİK ve İskender UÇAR ın önerileri doğrultusunda yeniden düzenlenerek 2015 yılı PTD toplantısına getirilmesine karar verilmiştir.

41 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Başlama-Bitiş Tarihleri Başlama Tarihi: Eylül 2011 Bitiş Tarihi: Temmuz 2012 Projenin Toplam Buğday Hasadı Sonrası Anız Yönetim Sistemlerinin Teknik ve Ekonomik Yönden İncelenmesi GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü Dicle Ünv. Zir.Fak. (Danışmanlık) Uludağ Biçerdöver Firması Betül KOLAY (Zir.Yük.Müh.) TL Bütçesi Karar; Proje sonuç raporu gruba sunuldu, Giriş kısmında proje amacının belirtilmesine, İçindekiler kısmının yeniden düzenlenmesine, Farklı biçerdöver kullanıldığından dolayı istatistik analizlerin ayrı ayrı yapılmasına, Proje öneriler doğrultusunda düzeltilerek Orhan KARA nın raportörlüğünde yayımlanmasına karar verildi.

42 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Proje no TAGEM-BB-O90210C6 Buğday Hasadında Farklı Hasat Sistemlerinin Biçerdöver İş Başarısı, Dane ve Sap Kayıpları Yönünden Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma Projeyi Yürüten Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü Projeyi Destekleyen Çukurova Üni. Zir. Fak. Tarım Mak. Bölümü Tarım İl Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Zir. Yük. Müh. Orhan KARA Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam Bütçesi TL TL TL TL Karar; Proje sonuç raporu gruba sunuldu, Proje adının Buğday Hasadında Farklı Hasat Sistemlerinin İş Başarısı, Dane ve Sap Kayıpları Yönünden Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma şeklinde değiştirilmesine, Proje sonuç çıktılarının uygulamaya aktarılması kısmının eklenmesine, Proje öneriler doğrultusunda düzeltilerek yayımlanmasına karar verildi.

43 AFA ADI PROGRAM ADI : A13 Toprak Su Kaynakları ve Çevre : P-8 Tarımsal Yatırımlarda Girdi Optimizasyonu ve Kırsal Alanda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi : TAGEM/TA/10/05/01/004 Çukurova Bölgesinde Biçerbağlar Hasat Makinasının Ana ve II. Ürün Susam Hasadında Kullanılabilirliğinin Araştırılması Projeyi Yürüten Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Adana Projeyi Destekleyen Ege TAEM, GAP TAEM, Tarsus TSK istasyonu Proje Yürütücüsü Yasemin VURARAK Başlama- Bitiş Tarihleri Projenin Toplam TL Bütçesi: Karar; Proje sonuç raporu gruba sunuldu, Literatürlerin ve başlıkların gözden geçirilmesine, Proje sonuç çıktılarının uygulamaya aktarılması kısmının eklenmesine, Proje öneriler doğrultusunda düzeltilerek yayımlanmasına karar verildi.

44 6. GRUP KARARLARI 1) Yeni çatı projelerin alt yapısının oluşturulması amacıyla 2014 yılı içerisinde toplantılar düzenlenmesine, 2) Tarım Alet ve Makinaları İşletme Değerleri Rehberi nin güncelleştirilmesi 3) Tarımsal mekanizasyon planlaması konulu çatı proje hazırlanması, 4) Koruyucu toprak işleme ile ilgili çatı proje hazırlanması, 5) Kablosuz algılama ağları kullanılarak toprak nemine göre akıllı sulama sistemleri ile ilgili çatı proje hazırlanması, 6) İstatistiki analizlerinde LSD değeri P değerlerinin verilmesine, Hata kare toplamı, Tablo F değerinin verilmemesine ve bu konu ile ilgili Prof. Dr. Ahmet ÇELİK, Doç. Dr. İsmail ÖZTÜRK, Zinnur GÖZÜBÜYÜK, Orhan KARA ve Emin BİLGİLİ nin komisyonluğunda bir kılavuz hazırlanmasına, 7) Proje isim değişikliklerinin projenin başlangıç aşamasında ya da sonuç aşamasında yapılmasına, 8) Stratejik ürünlerde verim, rekolte tahminine ve ürün izlemeye yönelik bir çatı projenin Dr. Ali MERMER tarafından hazırlanarak 2015 PDT getirilmesine, 9) Projelerde SI birim sistemlerinin ve sembollerinin kullanılmasına, 10) Proje sunumlarının TAGEM tarafından bildirilen sunum tekniklerine göre hazırlanmasına karar verilmiştir. 7. ÖNERİ VE DİLEKLER 1) İlaç, Alet ve Makinaları Grubundaki Tarımsal Savaş Mekanizasyonu çalışmalarının daha iyi değerlendirilebilmesi açısından bu gruba dâhil edilmeli, 2) TAGEM e bağlı Enstitülerde ve istasyonlarda Tarımsal Mekanizasyon ve Bilişim bölümü oluşturulmalı ve bu Enstitülerde ve İstasyonlarda yürütülen Tarımsal Mekanizasyon, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama konuları, bu grubun çatısı altında toplanmalı, 3) Üniversitelerle daha ileri düzeyde iş birliği yapılarak ortak projeler üretilmelidir, 4) Proje dokümanları değerlendirme toplantısından en az 15 gün öncesinden tüm araştırmacılara ve davetli hocalara grup e-posta adresinden ulaştırılmalıdır.

45 T.C GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI BİTKİ BESLEME ve TOPRAK ARAŞTIRMALARI TOPLANTI TUTANAĞI 17 ŞUBAT 21 ŞUBAT 2014

46 ANTALYA GÜNDEM I. GENEL AÇILIŞ (TEK SALON) II. ALT GRUPLARDA PROJELERİN GÖRÜŞÜLMESİ 1. Grup Koordinatörü Sunumu 2. Oturumlar Halinde Proje Görüşmeleri 3. Özel Sektör ve Uygulama Birimi Sunumları 4. Yeni Grup Divan Seçimi 5. Grubun Yöneleceği Konular ve Grup Kararları 6. Öneri ve Dilekler III. GENEL DEĞERLENDİRME ve KAPANIŞ

47 II. ALT GRUPLARDA PROJELERİN GÖRÜŞÜLMESİ 1. Grup Koordinatörü Sunumu Grup Koordinatörü: Dr. Kadriye KALINBACAK Sunu Başlığı: Bitki Besleme ve Toprak Yönetimi Araştırmaları Kurumu: TAGEM Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Dairesi Başkanlığı Grup Koordinatörü tarafından yapılan sunumda, 1. Tarım Arazileri Kullanımı ve Verimliliği I. Durum Analizi II. 10.Kalkınma Planı 2. Ar-Ge Çalışmaları I. Ülkesel Projeler II. Laboratuvar Akreditasyonu 3. Bilimsel Etkinlikler 4. Planlanan Çalışmalar konularında gruba bilgi verilmiştir.

48 2. Oturumlar Halinde Proje Görüşmeleri YENİ TEKLİF PROJELER PROGRAM ADI : Toprak Kalitesi ve Toprak Kirliliği TOPRAK GÜBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/ANKARA Biyolojik Gübrelerin Geliştirilmesi ve Kullanımının Yaygınlaştırılması (Entegre Proje) Projeyi Yürüten TGSKMAE-Ankara Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Dr. Nesime CEBEL Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Projenin uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi

49 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği TOPRAK GÜBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/ ANKARA Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Başlama-Bitiş Tarihleri Ankara Yöresinden Azotobacter Türlerinin İzolasyonu, Azot Fiksasyon Kapasitelerinin Belirlenmesi ve Moleküler Karakterizasyonu TGSKMAE-Ankara Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü Dilek KAYA ÖZDOĞAN Karar: Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Proje isminin Ankara Yöresinde Azot Fikse Eden Bakteri Türlerinin İzolasyonu, Azot Fiksasyon Kapasitelerinin Belirlenmesi ve Moleküler Karakterizasyonu olarak değiştirilmesine, Topraktan bakteri izolasyon ve sayımı için Ashby s Agar yerine Burk s N-free medium ve Nutrient Agar kullanılmasına, İzolatların kısmi karakterizasyonu için sadece katalaz, üreaz ve oksidaz biyokimyasal testlerinin yapılmasına, Moleküler karakterizasyonun sera denemesinin ardından seçilecek izolatlarda yapılmasına karar verilmiştir. Projenin grup kararları doğrultusunda düzenlenerek uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi.

50 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği KARADENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ - SAMSUN Projeyi Yürüten Kaya fosfat ve Triple Süper Fosfat Gübresi ile Beraber Uygulanan Bacillus megaterium var. phosphaticum un Toprağın İnorganik Fosfor Fraksiyonları ve Mısır Bitkisinin Verimi Üzerine Etkisi Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Projeyi Destekleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Proje Yürütücüsü Betül BAYRAKLI Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Projeye yerli izolatların da dahil edilmesine, Fosfor kaynakları analizlerine kadmiyum analizlerinin eklenmesine, Projeden tarla denemelerinin çıkarılarak yerli izolatların fosfor çözücü etkisinin inkubasyon ve sera denemeleri ile belirlenmesine, Projenin öneriler doğrultusunda düzenlenerek, uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi.

51 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği BORNOVA ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA İSTASYONU - İZMİR Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Kombine Biyogübre ve Kimyasal Gübre Uygulamalarının Gemlik Zeytin Çeşidinin Gelişimi, Verim ve Toprak Özellikleri Üzerine Etkisi Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu/İzmir Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Dr. Hatice Sevim TURAN Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Projede uygulamalar yapılmadan önce ağaçlardan iki yıl ön verim alınmasına, uygulamadan sonra elde edilen sonuçların ön verim aldıktan sonra kovaryans analizi ile düzeltilmesine, Proje süresinin var yılı-yok yılı göz önüne alınarak 3 yıl olarak planlanmasına, Zeytinyağında yüzde yağ analizinin projeye dahil edilmesine, Biyolojik ve kimyasal gübrenin olmadığı kontrol konusunun eklenmesine, Topraklarda bor analizinin metot birliği açısından sıcak su yöntemi ile yapılmasına, Çalışılacak ürünlerle ilgili firmalarla görüşülerek maddi destek alınmasına ve işbirliği protokolünün TAGEM e iletilmesine, Projenin öneriler doğrultusunda düzenlenerek uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi.

52 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği TOPRAK GÜBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ /ANKARA Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Mikoriza Aşılaması ve Fosfor Uygulamalarının Aspir in Verim Unsurları, Fosfor Alımı ve Karbon Tutulumu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü/Ankara Dr. Suay BAYRAMİN Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Deneme alanlarında nem takibinin yapılmasına, Bitki besin maddeleri ve ağır metal analizlerinin yapılmasına, Mikorizal bağımlılık oranının belirlenmesine, Ekonomik analizlerin ilave edilmesine, Kontrol konusunun ilave edilmesine, Mikoriza temini yapacak firmadan mali destek alınmasına, Firma ile yapılacak işbirliği protokolünün TAGEM e gönderilmesine, Projenin raportör görüşleri ve grup kararları doğrultusunda düzenlenerek uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi.

53 PROGRAM ADI : Toprak Kalitesi ve Kirliliği KARADENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ / SAMSUN Projeyi Yürüten Biochar Uygulamasının Toprağın Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Özellikleri ve Kivide Verim ve Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü / Samsun Projeyi Destekleyen Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Proje Yürütücüsü Murat BİROL Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Deneme materyali olarak fındık kabuğu yerine çeltik sapı veya kavuzunun kullanılmasına, Kontrol konusu olarak optimum gübre konusunun eklenmesine, Denemede kivi yerine tek yıllık bitkilerle çalışılmasına ve buğday- kışlık sebzeyazlık sebze ekim nöbetinin uygulanmasına, Proje isminden kivinin çıkarılmasına, Projenin öneriler doğrultusunda düzenlenerek uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi.

54 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği BORNOVA ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA İSTASYONU / İZMİR Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen /lar Proje Yürütücüsü Başlama-Bitiş Tarihleri Gemlik Zeytin Çeşidinde Fertigasyon Sistemi ile Gübreleme Programlarının Hazırlanması, Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Bazı Kalite Parametrelerine Olan Etkisi Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu/İzmir 1-Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım.Yap.Sul.Bölümü 2-Toros Tarım San ve Tic. A.Ş. Dr. Tülin PEKCAN Karar: Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Projede uygulamalar yapılmadan önce ağaçlardan iki yıl ön verim alınmasına, uygulamadan sonra elde edilen sonuçların ön verim aldıktan sonra kovaryans analizi ile düzeltilmesine, Toprak neminin ya da nem tansiyonunun takibinin yapılmasına, N konularına 300 g N/ağaç konusunun ilave edilmesine, Potasyum konularının 0 ve 1000 g K 2 O /ağaç olacak şekilde düzenlenmesine, Deneme alanı toprak örneklerinin 0-20, 20-40, cm derinliklerden alınarak analizlerinin yeniden yapılmasına, Projenin raportör görüşleri ve grup kararları doğrultusunda düzenlenerek uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi.

55 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği TOPRAK GÜBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ / ANKARA Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Ankara Koşullarında Fertigasyon Yöntemi ile Silajlık Mısırda Azot Etkinliğinin Araştırılması Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü/Ankara M. Taygun MERTCAN Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Kontrol konusunun eklenmesine, Ham yağ, ham selüloz ve metabolik enerji analizlerinin eklenmesine, Damla sulama sisteminin raportör görüşleri doğrultusunda planlanmasına, N konularının 0, 10, 20, 30, 40 ppm N olacak şekilde düzenlenmesine, Arpanın ön bitki olması ve ön bitki gübrelemesinin literatür bilgilerine uygun olarak yapılmasına, Mısır çeşidinin değiştirilerek FAO 600 grubundan bir çeşidin kullanılmasına, Projenin raportör görüşleri ve grup kararları doğrultusunda düzenlenerek uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi.

56 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği ALATA BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA İSTASYONU / MERSİN Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Demir ve Çinko Uygulamalarının Yerfıstığının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu / Mersin Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çiğdem BOYDAK Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Proje yeni teklif olarak gruba sunuldu. Dr. Hatun BARUT un projeye dahil edilmesine, Denemenin tesadüf bloklarında faktöriyel deneme deseninde kurulmasına, Denemenin demir ve özellikle çinko eksikliği olan alanlarda kurulmasına, Deneme alanlarının aktif kireç içeriğinin belirlenmesine, Sulama suyu analizlerinin yapılmasına (özellikle bikarbonat miktarının belirlenmesine), Denemelerin en az iki ayrı yerde kurulmasına, Denemede demir sülfat yerine Fe-EDDHA kullanılmasına, Yapraktan demir ve çinko uygulamalarının en az üç defada yapılmasına, Uygulanma zamanı çiçeklenme öncesi iki kez, çiçeklenme sonrası bir kez olmak üzere düzenlenmesine, Demir ve çinko uygulamalarının fıstığın linoleik asit üzerine etkinin belirlenmesine, Proje isminin Demir ve Çinko Uygulamalarının Yerfıstığının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi olarak değiştirilmesine, Yeni proje teklifi ATK ya sunulmadan önce deneme alanı ve sulama suyu analizlerinin yapılarak projeye eklenmesine Projenin grup önerileri doğrultusunda düzenlendikten sonra divana ve TAGEM e gönderilmesine, uygun görüş alınırsa ATK ya sunulmasına karar verildi.

57 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ / YALOVA : ÇERÇEVE PROJE: Ülkesel Tıbbi, Aromatik ve Boyama Bitkileri Entegre Ürün Yönetimi Araştırma, Uygulama ve Eğitim Projesi Alt Proje: İstanbul Kekiği (Origanum vulgare Subsp. Hirtum) nde Azot, Fosfor ve Potasyumlu Gübrelemenin Verim ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi Projeyi Yürüten Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü / YALOVA Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Mustafa BIYIKLI Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Proje yeni teklif olarak gruba sunuldu. Deneme yeri toprak özelliklerinin tamamının (özellikle KDK, değişebilir Ca, Mg, K) belirlenmesine, Denemelerin fosfor ve potasyum eksikliği olan alanlarda kurulmasına, Toprakların ph ve EC analizlerinin suyla doygun toprakta yapılmasına, Azot konularının 0, 4, 8, 12, 16 N kg/da, fosfor konularının 0, 3, 6, 9 kg P 2 O 5 /da olarak değiştirilmesine, Potasyum konularının deneme yeri toprak analiz sonuçlarına göre bir sonraki grup toplantısında belirlenmesine, Projenin raportör görüşleri ve grup kararları doğrultusunda düzenlenerek uygulanması önerisi ile ATK ya sunulmasına karar verildi.

58 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği TOPRAK GÜBRE VE SU KAYNAKLARI MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ /ANKARA Organik Atık ve Artık Yönetimi Projesi (Entegre Proje) Projeyi Yürüten Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü/Ankara Projeyi Destekleyen TAGEM Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler, Kamu ları, Meslek Odaları, Özel Sektör Proje Yürütücüsü Dr.Hesna ÖZCAN Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Proje yeni teklif proje (entegre proje) olarak gruba sunuldu. Projenin uygulanması önerisiyle ATK ya sunulmasına karar verildi. PROGRAM ADI : Sürdürülebilir Toprak Verimliliği ALATA BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA İSTASYONU / MERSİN Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen Farklı Biyogaz Tesislerinden Çıkan Atık Materyallerin Vermikompost Yöntemiyle Kompostlaştırma Olanaklarının Araştırılması Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü/Mersin - Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü - Aksaray Sütaş Fabrikası - ITC Adana Katı Atık Tesisi Murat ÇETİN Proje Yürütücüsü Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Deneme materyali analizlerinin yapılmasına, Firmalardan maddi ya da ayni destek alınmasına, Projenin sunulan şekliyle reddine, grup önerileri doğrultusunda olgunlaştırılarak gelecek grup toplantısına getirilmesine karar verildi.

59 PROGRAM ADI : Toprak Verimliliği DOĞU AKDENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ / ADANA Projeyi Yürüten Projeyi Destekleyen Proje Yürütücüsü Başlama-Bitiş Tarihleri Karar: Vejetatif ve Generatif Dönemlerde Yapraktan N,S ve Zn uygulamalarının Ekmeklik Buğday ın Verim, Mineral Element ve Kalite Parametreleri Üzerine Etkisinin Araştırılması Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü/Adana - Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü-Eskişehir - Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Dr.Hatun BARUT Proje yeni teklif proje olarak gruba sunuldu. Yapraktan Zn uygulamaları ile S uygulamalarının aynı denemede birleştirilmesine, Projenin uygulanması önerisiyle ATK ya sunulmasına karar verildi.

Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Dairesi Başkanlığı

Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Dairesi Başkanlığı TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Dairesi Başkanlığı TARIMSAL MEKANİZASYON ve BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMALARI Dr. Suat AKGÜL Grup Koordinatörü

Detaylı

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü nden alınan yazıda; Türkiye de kiraz-vişne

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI TARIMSAL MEKANİZASYON VE BİLİŞİM ARAŞTIRMALARI PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI TUTANAK ÖZETLERİ

Detaylı

FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ. Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER

FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ. Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER Dünya üzerinde çay bitkisi, Kuzey yarımkürede yaklaşık 42 0 enlem

Detaylı

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde etmektir.

Detaylı

DÖNEM ATAMASI 2016 MÜHENDİS. Yüksek Lisans

DÖNEM ATAMASI 2016 MÜHENDİS. Yüksek Lisans DÖNEM ATAMASI 2016 MÜHENDİS ENSTİTÜ/İSTASYON ADI BÖLÜMÜ ENSTİTÜ/İSTASYON ADI UNVANI BÖLÜMÜ EĞİTİM Y. DİL ANKARA TARLA BİTKİLERİ MERKEZ 1 Yüksek Lisans Çayır Mera İslahı ve Yem Bitkileri Alanı ve Baklagil

Detaylı

EC FERTILIZER TOPRAĞINIZA DEĞER KATAN GÜBRE

EC FERTILIZER TOPRAĞINIZA DEĞER KATAN GÜBRE TOPRAĞINIZA DEĞER KATAN GÜBRE AİLESİNİN YENİ ÜYELERİ Organomineral Taban ve Üst Gübreleri 2-4 mm Granül (50 kg) 2>3 SF. INDEX İÇİNDEKİLER 2016 01 02 03 04 05 5.0.30+(40So3) NK HARMANLANMIȘ GÜBRE Potasyum

Detaylı

2012 YILI HAZİRAN-AĞUSTOS DÖNEM ATAMALARI İÇİN KURULUŞ VE UNVAN BAZINDA İLAN EDİLEN BOŞ MÜHENDİS KADROLARI

2012 YILI HAZİRAN-AĞUSTOS DÖNEM ATAMALARI İÇİN KURULUŞ VE UNVAN BAZINDA İLAN EDİLEN BOŞ MÜHENDİS KADROLARI 1 ADANA Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Adana Gıda Kontrol Laboratuvar 1 Su Ürün.Müh. Su Ürünleri Müh. 2 AFYON KARAHİSAR Afyonkarahisar Gıda Kontrol Laboratuvar 3 AMASYA Amasya Gıda Kontrol

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. 15.07.1970-Ankara EĞİTİM BİLGİLERİ YABANCI DİL BİLGİSİ

KİŞİSEL BİLGİLER. 15.07.1970-Ankara EĞİTİM BİLGİLERİ YABANCI DİL BİLGİSİ KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Yasemin VURARAK Unvan Ziraat Yüksek Mühendisi Telefon 0322 3340055/113 E-mail yvurarak@hotmail.com Doğum Tarihi-Yeri 15.07.1970-Ankara Doktora Yüksek Lisans Lisans EĞİTİM BİLGİLERİ

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarımsal Sulama ve Arazi Islahı Çalışma Grubu Koordinatörü (2011-)

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarımsal Sulama ve Arazi Islahı Çalışma Grubu Koordinatörü (2011-) Adı Soyadı Ünvan Telefon E-mail Doğum Tarihi - Yeri KİŞİSEL BİLGİLER Şule KÜÇÜKCOŞKUN Tarımsal Sulama ve Arazi Islahı Çalışma Grup Koordinatörü 0 312 3157623/1312 Direkt Hat: 0312 307 60 22 suysal@tagem.gov.tr

Detaylı

Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları

Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları Türkiye de Havza Su Bütçesi Hesaplamalarında Uzaktan Algılama ve Evapotranspirasyon Haritalama Tekniklerinin Kullanılma Olanakları Eyüp Selim Köksal Ersoy Yıldırım Türkiye Su Bütçesinin Belirlenmesi Çalıştayı

Detaylı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Personel Bilgileri Adı Soyadı Ünvanı Görev Ünvanı Eğitim Durumu En Son Bitirdiği Okul Yüksek Lisans : Önder ERALP : Mühendis : Ziraat Yüksek Mühendisi : Y.Lisans Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Dr. Nil KORKMAZ Ünvan Ziraat Yüksek Mühendisi Telefon (232) 832 10 02 E-mail nil.korkmaz@gthb.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri 1962-İzmir Doktora Üniversite Adı EĞİTİM BİLGİLERİ Ege

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Potasyum:

Detaylı

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir.

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir. 1-MISIR ISLAH ARAŞTIRMALARI 1.1.Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanının Şeker Mısırı (Zea mays sacchararata Sturt.) Çeşitlerinde Taze Koçan ve Tane Verimi ile Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi Proje

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ HAZIRLAYAN YALÇIN YILMAZ ZİRAAT MÜHENDİSİ UZMAN TARIM DANIŞMANI Ülkemizde buğday yaklaşık 9.5 milyon hektar alanda ekilmekte, üretimde yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton

Detaylı

Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr

Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr HASSAS TARIM TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr HASSAS TARIM NEDİR? Tarımda hedeflere ulaşmak 3 anahtar unsur gereklidir.

Detaylı

2014 TARIM SEKTÖRÜ MUHTELİF İNŞAAT YAPIM VE BÜYÜK ONARIMLARI. İşin Başlama-Bitiş Tarihi. Aşı Muhafaza Deposu İnşaatı 2014-2014 75.

2014 TARIM SEKTÖRÜ MUHTELİF İNŞAAT YAPIM VE BÜYÜK ONARIMLARI. İşin Başlama-Bitiş Tarihi. Aşı Muhafaza Deposu İnşaatı 2014-2014 75. Karakteristik İşin Başlama-Bitiş Tarihi Proje Tutarı (TL) 1 Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Hizmet Binası Bakım ve Onarımı -.0.500,00 İl /Kuruluş Afyonkarahisar İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ankara

Detaylı

TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU

TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU Dr. Suat KAYMAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı Dünya

Detaylı

EK-3.7 TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

EK-3.7 TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI EK-3.7 TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI NO BELGESİ KODU YAYIN TARİHİ 52 53 54 55 Toprak ve Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı İş Tanımı Ve Gerekleri Belgesi Bitki Besleme ve

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BEL E D İ Y E S İ 2015 2019 STRATEJİK PLANI Balıkesir Büyük şehir Bel ediyesi 2015-2019 Stratejik Pl an ı 3.4.10 Stratejik Alan 10 : Kırsal Hizmetler A1 Entegre Kırsal Kalkınma H1.

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI VİZE SINAVI PROGRAMI Çarşamba

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI VİZE SINAVI PROGRAMI Çarşamba S/G BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ rtesi Mikrobiyoloji Toprak Bilgisi Tar.Meteoroloji ve Ekoloji Ekonomi Minör Meyveler Hayvan Yetiştirme Bitki Biyoteknolojisi ZF 302-306 Sert Çek. Meyveler Üzümsü Meyveler Beden

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI 31 Mayıs 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI 31 Mayıs 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF 8:30-9:45 Genel Sebzecilik BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Mesleki Uygulama II Toprak Bilgisi Bitki Koruma Mikrobiyoloji Hayvan Yetiştirme Tar. Meteoroloji ve Ekoloji Genetik Ekonomi 10:00-11:15

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

2015 YILI HAZİRAN-AĞUSTOS DÖNEM ATAMALARI İÇİN KURULUŞ VE UNVAN BAZINDA İLAN EDİLEN BOŞ MÜHENDİS KADROLARI

2015 YILI HAZİRAN-AĞUSTOS DÖNEM ATAMALARI İÇİN KURULUŞ VE UNVAN BAZINDA İLAN EDİLEN BOŞ MÜHENDİS KADROLARI İL ADI KURULUŞ KODU2 KURULUS_ADI KURULUŞ KODU SAYISI ÜNVANI BÖLÜMÜ(Zir.Müh.) Lisans-Yük.Lis.-Doktora(Uzmanlık Konusu) YDS/KPDS/ÜDS sırano 1 ADANA A40132 ADANA BIYOLOJIK MÜCADELE ARASTIRMA ISTASYONU MÜDÜRLÜGÜ

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Detaylı

Not: Programda belirtilmeyen dersler var ise öğretim üyesi ile temasa geçilmelidir.

Not: Programda belirtilmeyen dersler var ise öğretim üyesi ile temasa geçilmelidir. BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI SINAV PROGRAMI Matematik Botanik (ZF306 ) Bahçe Bitkilerine Giriş Fizik Toprak Bilgisi Sebze Tohumculuğu Genel Meyvecilik Bahçe Bitkilerinde Hasat ve Muhafaza I I Genel

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Botanik Bahçe Bitkileri Fizyolojisi Proje Hazırlama Tekniği Kimya (ZF306 ) Matematik Toprak Bilgisi (ZF 302) Sert Kabuklu Meyveler (306) Sebze

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARASINAV PROGRAMI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARASINAV PROGRAMI SINAVI AÇILACAK LER ENF101 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI (Dersi Yükseltme ve Tekrar Alan Öğrencileri için) Tarih Saat Sınav Yeri 01.04.2017 TBB306 TARIMDA BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 07.04.2017 10:30 TYS408

Detaylı

Bülten No 2: Ekim 2011-Mayıs 2012

Bülten No 2: Ekim 2011-Mayıs 2012 AGROMETEOROLOJİK ÜRÜN VERİM TAHMİNİ BÜLTENİ Bülten No 2: Ekim 2011-Mayıs 2012 Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Bölümü Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

Ziraat Mühendisi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme - 2012. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme - 2004. Tarım Ekonomisi - 1999

Ziraat Mühendisi. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme - 2012. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme - 2004. Tarım Ekonomisi - 1999 KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Erdinç Uysal Unvan Ziraat Mühendisi Telefon 226 8142520 (1267) E-mail euysal@yalovabahce.gov.tr Doğum Tarihi - Yeri 22.05.1974 - Merzifon Doktora Üniversite Adı Akademik Birim/

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI VİZE SINAVI PROGRAMI 30.03.2016 Çarşamba

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI VİZE SINAVI PROGRAMI 30.03.2016 Çarşamba S/G BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ Mikrobiyoloji Toprak Bilgisi Tar.Meteoroloji ve Ekoloji Ekonomi Minör Meyveler Hayvan Yetiştirme Bitki Biyoteknolojisi ZF 302-306 Sert Çek. Meyveler Üzümsü Meyveler ZF 302-306

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.. TRIM VE KÖYİŞLERİ KNLIĞI KORUM VE KONTROL GENEL MÜÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESİL VE SERTİFİKSYON MERKEZİ MÜÜRLÜĞÜ TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ TEKNİK TLİMTI KOLZ (rassica napus oleifera L.) 2001 TRIMSL EĞERLERİ

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ. Biyosistem Mühendisliği-Devam ediyor. Tarım Makinaları -1989

KİŞİSEL BİLGİLER EĞİTİM BİLGİLERİ. Biyosistem Mühendisliği-Devam ediyor. Tarım Makinaları -1989 KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı M. Emin BİLGİLİ Unvan Ziraat Yüksek Mühendisi Telefon 0322 3340055/123 E-mail eminbilgili@gmail.com Doğum Tarihi - Yeri 1965-Diyadin Doktora Yüksek Lisans Lisans EĞİTİM BİLGİLERİ

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI II. (BAHAR) YARIYILI FİNAL SINAV PROGRAMI (ESKİ YÖNETMELİĞE TABİİ ÖĞRENCİLER İÇİN)

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI II. (BAHAR) YARIYILI FİNAL SINAV PROGRAMI (ESKİ YÖNETMELİĞE TABİİ ÖĞRENCİLER İÇİN) Tarih Saat D. Kodu Dersin Adı Sınav Salonu 08-10 BB-306 BAHÇE BİT. FİZYOLOJİK ESAS. FTSS 10-12 BB-202 BAHÇE BİTKİLERİ KM-8,9 06.06.2011 07.06.2011 08.06.2011 09.06.2011 ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR B E L E D İ Y E S İ 205 PERFORMANS PROGRAMI A Entegre Kırsal Kalkınma H3 Tarımsal Atıkların Depolanması Ve Kullanımı Sayısal Verilere Ulaşılması 00 2 Depolama Alanının Ve Kapasitesinin

Detaylı

Taner Akar Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fak. Öğretim Üyesi. Antalya/2017

Taner Akar Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fak. Öğretim Üyesi. Antalya/2017 Ziraat Fakültelerinde Bitki Islahı Çalışmaları Taner Akar Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fak. Öğretim Üyesi Antalya/2017 Meyve Islahı Ceviz Çeşitleri Sütçü İmam Üniversitesi: 9 adet (Maraş 18, Sütyemez 1,

Detaylı

TOPRAK VE SU KAYNAKLARI TOPRAK YÖNETİMİ ARAŞTIRMALARI PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI TUTANAĞI. Başkan Dr. Kadriye KALINBACAK Kürşat ÜNER

TOPRAK VE SU KAYNAKLARI TOPRAK YÖNETİMİ ARAŞTIRMALARI PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI TUTANAĞI. Başkan Dr. Kadriye KALINBACAK Kürşat ÜNER T.C TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü TOPRAK VE SU KAYNAKLARI TOPRAK YÖNETİMİ ARAŞTIRMALARI PROGRAM DEĞERLENDİRME TOPLANTISI TUTANAĞI Başkan Dr. Kadriye KALINBACAK Kürşat

Detaylı

GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları

GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları Hassas tarım değişken oranlar ilkesiyle gerekeni, gerektiği yere, gerektiği zaman, gerektiği kadar kullanımı temel almış olan bir teknoloji olduğu için, konumsal bilgi

Detaylı

barajı geçen üniversiteye yerleşiyor (mf)

barajı geçen üniversiteye yerleşiyor (mf) barajı geçen üniversiteye yerleşiyor (mf) www.dogrutercihler.com Üniversite Bölüm Puan T. 1 KAFKAS Ünv. (KARS) Fen Bilgisi Öğretmenliği MF-2 209,5382 230,9985 256000 259000 2 EGE Ünv. (İZMİR) Fizik MF-2

Detaylı

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları Doç. Dr. Masum BURAK Genel Müdür Buğday, Lisanslı Depoculuk ve Vadeli İşlemler Kongresi, 12 Mart 2011, Antalya Tohum, Çeşit ve Islah

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi EMRE CAN KAYA NAZLI ZEYNEP ARIÖZ AYŞENUR ŞAHIN ABDULLAH BARAN İçeriklerine Etkisi 1. GİRİŞ Tarımda kimyasal girdilerin azaltılması

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA SİSTEMİ

KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA SİSTEMİ KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA SİSTEMİ Doç.Dr. D.Murat ÖZDEN Kuruluş ve Gelişim Köy Hizmetleri araştırma çalışmaları (toprak ve su kaynakları araştırmaları) 1940 lı yılların ikinci yarısında

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAVI PROGRAMI 12.01.2016 Salı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAVI PROGRAMI 12.01.2016 Salı Serin İklim Sebzeleri BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAVI PROGRAMI Botanik Matematik Fizik Kimya Bahçe Bit. Fizyolojisi Proje Haz. Tek. Türkiye Meyveciliği Genel Meyvecilik Genel Bağcılık

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xxxi MEVCUT TESİSLERİN İNCELENMESİ (İP 1)... 1

ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xxxi MEVCUT TESİSLERİN İNCELENMESİ (İP 1)... 1 İÇİNDEKİLER ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xxxi MEVCUT TESİSLERİN İNCELENMESİ (İP 1)... 1 Bölgesel Değerlendirme... 2 Marmara Bölgesi... 2 Karadeniz Bölgesi... 13 1.1.3. Ege Bölgesi... 22 Akdeniz

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT

Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Ünvanı Adı Soyadı : Yrd. Doç. Dr. : Abdulveli SİRAT Telefon : (456) 233 10 32/3602 Fax : (456) 511 86 79 e-posta : awsirat@gumushane.edu.tr

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

GÖREV YERLERİ(Tarih/Unvan/Kurum) 1996-2000 Araştırma Görevlisi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi

GÖREV YERLERİ(Tarih/Unvan/Kurum) 1996-2000 Araştırma Görevlisi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Unvan Arzu KÖSE Doktor Telefon 222-32403-00 E-mail Doğum Tarihi - Yeri arzu.kose @gthb.gov.tr Ankara-1972 EĞİTİM BİLGİLERİ Yüksek Lisans Akademik Birim/ Mezuniyet Yılı Lisans

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı Sunu Planı Dünya da Tarım İlacı Kullanımı Türkiye de Tarım İlacı Kullanımı İlaç Alet

Detaylı

ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI FİNAL SINAV PROGRAMI

ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHAR YARIYILI FİNAL SINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ ZBB-102 Tar. Meteoroloji ve Ekoloji ZF301 ZBB-306 Örtüaltı Yetiştiriciliği ZİRAAT FAKÜLTESİ 2016-2017 BAHAR YARIYILI FİNAL SINAV PROGRAMI ZBB-318 Mesleki Uygulama II ZBB-106 Hayvan Yetiştirme

Detaylı

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı:

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: Toprak işlemenin sebebi, tohumların uygun çimlenme ve çıkış ortamını hazırlamak; su kaybını en aza indiren, toprağın yapısını en az bozan, erozyonu önemli

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ Selin ŞEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ II. TARIMSAL AR-GE PROJELERİ DESTEK SÜRESİ VE TUTARI III. DESTEKLENEN

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2013 2014 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FİNAL SINAV PROGRAMI

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2013 2014 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FİNAL SINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2013 2014 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FİNAL SINAV PROGRAMI İngilizce- BB ZF 206, 306, Genel Sebzecilik. Meteoroloji ve Ekoloji (, 206), Hayvan Yetiştirme Genetik (ZF 302,

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI 31 Mayıs 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI 31 Mayıs 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF 8:30-9:45 Genetik BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Mesleki Uygulama II Bitki Koruma Hayvan Yetiştirme Tar. Meteoroloji ve Ekoloji Genel Sebzecilik Ekonomi Minör Meyveler Sıcak İklim Sebzeleri

Detaylı

ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ 2014-2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME SINAVI TAKVİMİ

ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ 2014-2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME SINAVI TAKVİMİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÜTÜNLEME SINAVI TAKVİMİ tesi Kesme Çiçekçilik Genel Seracılık () Çev. Atık Yönet. Bitki Bes. Bozuk (ZF ) Sulama S. Proj. 2 Peyzaj Mimarlığı Sulama ve Drenaj Genetik (ZF

Detaylı

Dijital Tarım. Onur Turan Turkcell Akıllı Mekanlar Müdürü

Dijital Tarım. Onur Turan Turkcell Akıllı Mekanlar Müdürü Dijital Tarım Onur Turan Turkcell Akıllı Mekanlar Müdürü 18.05.2018 Tarımsal Üretimde Daha Verimli ve İnovatif Yöntemlere İhtiyaç Var Ekolojik Denge Açığı 1,6 Dünya Kaynağı Kullanımı BM Sürdürülebilir

Detaylı

Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi

Uluslararası Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı 4. Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi 01-04 Eylül 2015 Kahramanmaraş www.topraksukongresi2015.org 4. Katılımlı Toprak ve Su Kaynakları Kongresi Saygıdeğer Katılımcılar,

Detaylı

Antepfıstığında Gübreleme

Antepfıstığında Gübreleme Antepfıstığında Gübreleme Tam verime çok geç yatan (8-10 yıl) antepfıstığı uzun ömürlü bir meyve ağacıdır. Hiçbir meyve ağacının yetiştirilemediği kıraç, taşlık ve kayalık arazilerde bile yetişebilmektedir.

Detaylı

İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA

İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA KARADENİZ ÇORUM TRABZON GİRESUN AKDENİZ MERSİN ANTALYA BURDUR ISPARTA GÜNEYDOĞU GAZİANTEP MALATYA DOĞU ANADOLU ERZURUM 1. Proje Pazarının

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin (HİDS) Geliştirilmesi Projesi. Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasının Oluşturulması İş Paketi

Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin (HİDS) Geliştirilmesi Projesi. Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasının Oluşturulması İş Paketi Havza İzleme ve Değerlendirme Sisteminin (HİDS) Geliştirilmesi Projesi Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasının Oluşturulması İş Paketi 19 Aralık 2014, Türkiye Çölleşme Modelinin Değerlendirilmesi Çalıştayı,

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I Toprak Bilgisi (ZF 301) Matematik (ZF 301) Toprak Bilgisi Toprak Bilgisi Bahçe Bit. Giriş (ZF 301) Toprak Bilgisi Bahçe Bit. Giriş Fizik (ZF

Detaylı

Prof. Dr. Nuray Mücellâ Müftüoğlu ÇOMÜ, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Çanakkale. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Rize

Prof. Dr. Nuray Mücellâ Müftüoğlu ÇOMÜ, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Çanakkale. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Rize Prof. Dr. Nuray Mücellâ Müftüoğlu ÇOMÜ, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümü Çanakkale Ekrem Yüce Dr. Turgay Turna Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Rize Ali Kabaoğlu Safiye Pınar Özer Gökhan Tanyel ÇAYKUR Atatürk

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU (21.05.2018) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2017-2018 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamdan daha

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER,

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, mikrobiyal formülasyondan ve bitki menşeli doğal ürünlerden oluşur. Bu grupta yer alan gübreler organik tarım modelinde gübre girdisi olarak kullanılırlar. Bitkilerin ihtiyaç

Detaylı

LAPSEKİ MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FİNAL PROGRAMI

LAPSEKİ MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI FİNAL PROGRAMI BİTKİ KORUMA 4BTK02 Bahçe Bitkileri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa SAKALDAŞ 06.06.208 :00/202+203 4BTK04 Tarla Bitkileri Dr. Öğr. Üyesi Yalçın COŞKUN 0.06.208 0:00/206+207 4BTK06 Bitki Fizyolojisi Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR TUCBS TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞINDA TÜGEM TAGEM TRGM KKGM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM ANKARA 2010 1 TARIMSAL ÜRETİMİ GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDE TAMAMLANMIŞ VEYA MEVCUT OLAN ÇALIŞMALAR 1-1/25 000 Ölçekli

Detaylı

TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI

TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI TARIMSAL SULAMA VE ARAZİ ISLAHI ÇALIŞMALARI Şule KÜÇÜKCOŞKUN Koordinatör Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu İçeriği Türkiye de Su ve Ar-Ge Tarımsal

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI YEMLİK PANCAR (HAYVAN PANCARI)

Detaylı

LAPSEKİ MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME PROGRAMI

LAPSEKİ MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME PROGRAMI BİTKİ KORUMA 207-208 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME PROGRAMI 4BTK02 Bahçe Bitkileri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa SAKALDAŞ 20.06.208 :00/206 4BTK04 Tarla Bitkileri Dr. Öğr. Üyesi Yalçın COŞKUN 22.06.208

Detaylı

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ 30 Havza 1 Sunum Planı 1. Tarım havzalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum değerlendirmesi 3. Amaç ve gerekçe

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BÖLÜM SEÇMELİ DERSLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BÖLÜM SEÇMELİ DERSLERİ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BÖLÜM SEÇMELİ DERSLERİ AÇILAN BAHÇE BİTKİLERİ I KAYITLANAN ÖĞRENCİ SAYISI Meyve Sebze Kurutma Tekniği 19 AÇILDI Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması 12 AÇILDI

Detaylı

Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi

Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi Prof. Dr. Mehmet BABAOĞLU Abdurrahman AYAN Mevlüt VANOĞLU KOP İdaresi Başkanlığı NEVŞEHİR - 2011 KONYA KAPALI HAVZASI Aksaray Konya Niğde Karaman KOP

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Salı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Salı BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Mesleki Uygulama I Bahçe Bit. Hasat ve Muh. Bahçe Bitkileri Fizyolojisi Proje Hazırlama Tekniği Bitki Fizyolojisi -302 Botanik (Elvan

Detaylı

ZF 101 S/G Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Zooloji

ZF 101 S/G Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Zooloji ZF 101 08-09 Zooloji 09-10 Tarımsal Yapılar ve Sulama TT (ZF 101) 10-11 Tarımsal Yapılar ve Sulama TT (ZF 101) 11-12 Tarımsal Yapılar ve Sulama TT (ZF 101) Gıda Mevzuatı AŞ (ZF 101) Gıda Mevzuatı Gıda

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme (TL/baş) Suni Tohumlama (TL/baş) Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır Etçi ırklar anaç

Detaylı

NİĞDE İLİNDE BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN YAYGINLIĞININ BELİRLENMESİ

NİĞDE İLİNDE BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN YAYGINLIĞININ BELİRLENMESİ NİĞDE İLİNDE BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN YAYGINLIĞININ BELİRLENMESİ Fatih ÖZDEMİR 1 Murat KÜÇÜKÇONGAR 2 Mustafa KAN 3 ÖZET Bu çalışmada Niğde ilinde 2010, 2011 ve 2012 yıllarında basit tesadüfi örnekleme yöntemi

Detaylı

1 Kafkas Üniversitesi Kars 02.11.2007/3 17.04.2014. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü

1 Kafkas Üniversitesi Kars 02.11.2007/3 17.04.2014. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Onay ve karar no 1 Kafkas Üniversitesi Kars 02.11.2007/3 17.04.2014 2 3 4 Erzurum Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Necmettin Erbakan Üniversitesi

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI Toprak Bilgisi Sebze Tohumculuğu ZF-301 Bahçe Bit. Giriş -303 Genel Meyvecilik (Elvan ÜSTÜN) -303 Sosyal Seçmeli Dersler: l ve Reklk ZF201-203

Detaylı

TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK 2023 KONGRESİ

TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK 2023 KONGRESİ Türkiye nin Stratejik Vizyonu 2023 Stratejik Lokomotif Sektörler TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK 2023 PROGRAM ( TASLAK ) 1. GÜN 8 Mayıs 2014, Perşembe İstanbul Gönen Hotel 09.00-09.30 Kayıt 09.30-10.45 Açılış

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı