Pnömatik sistemin modifiye edilmesi. Modifikasyon ve dönüştürme koşulları PGRT ÖNEMLİ!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Pnömatik sistemin modifiye edilmesi. Modifikasyon ve dönüştürme koşulları PGRT ÖNEMLİ!"

Transkript

1 Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Modifikasyon ve dönüştürme koşulları ÖNEMLİ! Fren devreleri, ek basınçlı hava depolarının bağlanması için kullanılmamalıdır. Fren sisteminin dönüştürülmesi kontrol ünitesinin yeniden programlanmasını gerektirir ve yalnızca Scania atölyesinde gerçekleştirilmelidir. Aracın pnömatik sistemi üzerinde bir modifikasyona başlamadan önce aşağıdaki soruları yanıtlamak için her zaman bir Scania bayi ile temasa geçin: İlgili dönüştürme işlemine izin veriliyor mu? SOPS dosyasının modifiye edilmesine gerek var mı (Scania On-board Product Specification - Scania Araç Üzeri Ürün Teknik Özellikleri)? SDP3 (Scania Diagnos & Programmer 3) kullanılarak parametre değerlerinin güncellenmesi gerekli mi? SOPS dosyası ile ilgili daha ayrıntılı bilgi, Kontrol ünitelerinin yeniden programlanması başlıklı dokümanda bulunmaktadır. UYARI! Hava basıncı son derece yüksek olduğundan ve yaralanmalara neden olabileceğinden çalışmaya başlamadan önce pnömatik sistemi boşaltın. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 1 (19)

2 Yüksek hava tüketimi Yüksek hava tüketimi Sebepler ve önerilen eylemler Bazı durumlarda ve sürüş koşullarında hava beslemesi yetersiz olabilir. Bu durumda araç, aşırı hava tüketimi gerçekleştiğini belirtir. Bu gibi durumlara örnekler: Römork hava tüketimi yüksek Aksesuar devresinin hava tüketimi yüksek Havalı süspansiyonda sık sık ayarlama yapılıyor. Hava beslemesini etkileyen birkaç yol vardır. Ek hava beslemesinin seçimi aracın kullanım şekline göre kontrol edilir. Durum/hava gereksinimi Eylem Avantaj Dezavantaj Bölüme bakın Aksesuar devresi ve muhtemelen hava süspansiyonu için de yüksek hava gereksinimi Sık hava süspansiyonu ayarlaması örn: yükselme ve alçaltma için Fren devreleri de dahil tüm devrelerde yüksek hava gereksinimi örn. çok dingilli tam römork Ek ekipman ve hava süspansiyonu için genel basınçlı hava devresi veya yalnızca ek eleman için basınçlı hava devresi Ek basınçlı hava depoları hava süspansiyonundaki kapasiteyi artırmak için yeniden uyarlanabilir veya fabrikada takılabilir. Sistemdeki toplam hava kapasitesini artırmak adına tüm devreler için ek basınçlı hava deposu Sürekli artan hava gereksinimi için İşlem sürekli olarak çok fazla hava gerektiriyorsa daha yüksek kapasiteli APS ünitesi Basit dönüştürme Hava süspansiyonu kullanırken payı artırır Tüm devrelerde artırılmış tüketim payı Daha hızlı yeniden üretme ile şarj zamanını kısaltır. Yukarıdaki alternatiflerle birleştirilebilir. Hava süspansiyonu payını azaltır Hava süspansiyonu ayarlandığında durumlar arasında şarj etmek için zaman gerekir Şarj için zaman tüketimi. Uzun şarj etme zamanı; yeni Scania Araç Üstü Ürün Spesifikasyonu gerektirir. Temel dönüştürme gerektirir Ek donanım için ek basınçlı hava Hava süspansiyonu için ek basınçlı hava deposu Tüm devreler için ek basınçlı hava deposu Daha yüksek kapasiteli APS ünitesi 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 2 (19)

3 Yüksek hava tüketimi Not: Daha yüksek kapasiteli APS ünitesi yalnızca Scania atölyelerince monte edilebilir. Daha fazla bilgi için bir Scania atölyesiyle temasa geçin. Ek basınçlı hava kaynağı için fabrikada takılmış seçenekler hakkında daha fazla bilgi Ek basınçlı hava belgesinde bulunabilir. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 3 (19)

4 Ek donanım için ek basınçlı hava Ek donanım için ek basınçlı hava Aşağıdaki bağlantılar ek basınçlı havanın geçici ihtiyaçlarının karşılanması için yeterlidir. "Ek donanım ve havalı süspansiyon için genel basınçlı hava devresi" ve "Yalnızca ek donanım için basınçlı hava devresi" bağlantı örnekleri için, bağlantı taşma valfının akış yönüne doğru yapılarak basınçlı havanın APS ünitesine geri akmaması sağlanmalıdır. Taşma valfinin akış yönüne olan basınçlı hava devresi bağlantısının (F) -bkz. grafikboş bir sistemi şarj ederken aracın çalışma zamanını ertelememesine dikkat etmek önemlidir. Bileşen Tanımlama Parça numarası E Basınç sınırlama valfı F Taşıma valfi G Çekvalf (Valfin doğru bir şekilde konumlandırıldığını ve doğru yöne baktığını kontrol edin) H Ek basınçlı hava deposu 30 litrelik standart basınçlı hava deposu litrelik alüminyum basınçlı hava deposu Taşıma valfi Genel açıklama ve genel pnömatik diyagram Pnömatik sistem hakkında genel bilgiler belgesinde bulunabilir. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 4 (19)

5 Ek donanım için ek basınçlı hava Ek donanım ve havalı süspansiyon için genel basınçlı hava devresi Ek donanım ve havalı süspansiyon devreleri basınçlı hava tankını paylaşır. Basınçlı hava, aksesuar sistemlerinin basınçlı hava devresinde veya havalı süspansiyon tarafından kullanılabilmesi amacıyla sistem tarafından saklanır. Havalı süspansiyondaki basınç seviyesi 12,3 bardır ancak basınç sınırlandırma valfiyle (E) 8,5 bar ile sınırlandırılmıştır. Bu şekilde hem havalı süspansiyon devresinin hem de aksesuar devresinin kapasitesi belirli bir süre için artırılmış olur. Bu tip bağlantı, havalı süspansiyon sistemi yüksekliğini sık sık ayarladığında ve sistemin doldurulması için zaman olduğunda, basınçlı hava tüketimi yapan parçalar sık sık kısa süreli olarak kullanıldığında uygundur. Bağlantı örneklerine bakınız. Kırmızı kalın çizgiler sistemin değiştirilen parçalarını göstermektedir. Yeniden uyarlanabilir ek basınçlı hava depolu araçlarda ek ekipman ve havalı süspansiyon için genel basınçlı hava devresinin bağlantısı. Fabrikada takılı ek basınçlı hava depolu araçlarda ek ekipman ve havalı süspansiyon için genel basınçlı hava devresinin bağlantısı. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 5 (19)

6 Ek donanım için ek basınçlı hava Yalnızca ek donanım için basınçlı hava devresi Bu tip bağlantı, basınçlı hava tüketimi yapan parçalar sık sık kısa süreli olarak kullanıldığında ve sistemin doldurulması için zaman olduğunda uygundur. Havalı süspansiyondaki basınç seviyesi 12,3 bardır ancak basınç sınırlandırma valfiyle (E) 8,5 bar ile sınırlandırılmıştır. Bu sayede, aksesuar devresinin kapasitesi artırılmış olur. Bu bağlantı aksesuar devresi kapasitesinin önceki bağlantı örneklerine oranla daha yüksek olmasını sağlar. Bağlantı örneğine bakınız. Kırmızı kalın çizgiler sistemin değiştirilen parçalarını göstermektedir. Yeniden uyarlanabilir ek basınçlı hava depolu araçlarda ek ekipman için basınçlı hava devresinin bağlantısı. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 6 (19)

7 Hava süspansiyonu için ek basınçlı hava deposu Hava süspansiyonu için ek basınçlı hava deposu Havalı süspansiyon devresinde büyük miktarda hava tüketimi gerçekleştiren bir aracın sabit bir şekilde çalışabilmesi için bazen ilave basınçlı hava tanklarına ihtiyaç duyulur. İlave basınçlı hava tankları doğrudan fabrikadan sipariş edilebilir veya yeniden uyarlanabilir. 30 litreden fazla basınçlı hava depoları kullanılmamalıdır. Bağlantı örneğine bakınız. Kırmızı kalın çizgiler sistemin değiştirilen parçalarını göstermektedir. Taşma valfinin akış yönüne olan basınçlı hava devresi bağlantısının (F) -bkz. grafikboş bir sistemi şarj ederken aracın çalışma zamanını ertelememesine dikkat etmek önemlidir. Havalı süspansiyon için ek basınçlı hava tanklarının (H) bağlantısı. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 7 (19)

8 Tüm devreler için ek basınçlı hava deposu Tüm devreler için ek basınçlı hava deposu APS ünitesindeki çıkış 25 ile varsa taşma valfi (F) arasına ek basınçlı hava depoları bağlayarak, frenler, aksesuarlar, süspansiyon ve römork frenlerine giden havanın miktarı artırılabilir. Örnekte gösterilen bağlantıda, havanın APS ünitesine geri akabilmesi için birkaç basınçlı hava deposunun SDP3 kullanılarak modifiye edilmesi gerekir. Altı adet 30 litrelik basınçlı hava deposuna kadar ilave edilebilir, fakat belirli bir araçta kullanılacak depo sayısı tekerlek yapısına ve APS ünitesinin parça numarasına bağlıdır. İzin verilen basınçlı hava deposu sayısı SDP3'de belirtilmiştir. Yeni basınçlı hava depolarının havasının şasinin dışından kolaylıkla tahliye edilebildiğinden emin olunuz. ÖNEMLİ! Bir ek basınçlı hava deposunun (E) çıkış 25'e bağlanma şekli örneği Modifikasyon işlemi tamamlandığında, APS ünitesi ile taşma valfi arasına yerleştirilen ek basınçlı hava depolarının toplam sayısının SDP3 kullanılarak belirtilmesi gerekir. Konfigürasyon olmadan, fren sisteminde donma hasarıyla sonuçlanan, basınçlı hava tankında nem birikimi riski ortaya çıkar. Bağlantı örneğine bakınız. Kırmızı kalın çizgiler sistemin değiştirilen parçalarını göstermektedir. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 8 (19)

9 Daha yüksek kapasiteli APS ünitesi Daha yüksek kapasiteli APS ünitesi Yenileme için bir basınçlı hava deposu bulunan bir APS ünitesi hava neminin giderilmesi işlemini hızlandırır ve yüksek hava tüketimi gerçekleşen süreçlerden sonra sistemin toparlanmasına yardımcı olur. Araçta, rejenerasyon için basınçlı hava tankına sahip bir APS ünitesi yoksa, ne zaman üretildiğine bağlı olarak çeşitli yollarla yükseltilebilir. ÖNEMLİ! Komple APS ünitesinin yenilenmesi ve bir ara parça ile yükseltilmesi bir Scania atölyesinde yapılabilir. APS ünitesinin yenilenmesine bağlı olarak, Scania atölyeleri Scania SOPS dosyalarını güncellemektedir. Daha yüksek kapasiteli APS ünitesi ile ilgili daha fazla bilgi için, bir Scania bayisi ile temasa geçiniz. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 9 (19)

10 Dönüşüm parçaları Dönüşüm parçaları 6 Tanımlama Parça numarası 1 30 litrelik standart basınçlı hava deposu litrelik alüminyum basınçlı hava deposu Lastik ayırıcı parçası Bant kelepçesi Tutucu Bant kelepçesi Tutucu Parçalar, bir Scania bayisinden temin edilebilir :60-01 Yayım 6.1 tr-tr 10 (19)

11 Dönüşüm parçaları Bir ara parça ile desteklenir Aşağıdaki araçlarda APS ünitesini yükseltmek için, basitçe bir ara parça ve basınçlı hava tankı ilave edilerek SOPS dosyaları güncellenebilir. Araç üretim süresi Üretim sahası Şasi seri numarası Södertälje Zwolle Angers São Bernardo do Campo APS ünitesinin yenilenmesi Aşağıdaki araçlarda daha yüksek bir kapasite elde etmek için komple APS ünitesi yenilenmelidir. Araç üretim süresi Üretim sahası Şasi seri numarası Södertälje Zwolle Angers São Bernardo do Campo :60-01 Yayım 6.1 tr-tr 11 (19)

12 Lastik hava basıncı merkezi sistemine sahip araçlar Lastik hava basıncı merkezi sistemine sahip araçlar Aracın standart APS ünitesini kullanarak sadece tahrik dingili merkezi lastik hava basıncı için bağlanabilir. Merkezi lastik hava basıncı tüm dingiller için geçerli ise, kendi kurutucusuna sahip ayrı bir sistem ve yarı bir kompresör eklenmelidir. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 12 (19)

13 Fren sistemin modifiye edilmesi Fren sistemin modifiye edilmesi ÖNEMLİ! Pnömatik sistem ile ilgili ayrıntılı bilgi pnömatik sistem hakkındaki Genel bilgiler belgesinde mevcuttur. Fren sistemi, pnömatik sistemin diğer bileşenlerinden daha hassastır. Bu nedenle, herhangi bir modifikasyon yapılacaksa özel talimatlara uyulmalıdır. Basit kelimelerle, fren sistemi besleme ve kontrol kısmını içerir. Besleme kısmı hava beslemesinden (APS ünitesi) basınçlı hava tankıının akış yönünde boruya doğru çalışır. Kontrol kısmı valflerden, ABS, EBS ve tekerleklere doğru çalışır. Fren borularının modifikasyonu, yalnızca bu belgenin içindeki talimatlar kısmında belirtildiği gibi uygulanmalıdır. İlave basınçlı hava tankları için basınçlı hava borularının modifikasyonu yalnızca aşağıdaki talimatları izleyen besleme parçalarında gerçekleştirilmelidir. Not: Fren sistemi, bazı tip modifikasyonları sınırlayan ve bazı durumlarda engelleyen bazı farklı yasal gerekliliklere tabidir. Fren sisteminin modifikasyonu, fren borusu uzunluğunun modifikasyonu da dahil, aracın bazı ülkelerde ilave kontrolden geçmesi gerektiği anlamına gelir. APS ünitesinin konumlandırılması Fren boruları Fren borularını yenilerken, yeni borunun çapı mevcut boru çapından daha az olmamalıdır (normalde 12 mm). 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 13 (19)

14 Fren sistemin modifiye edilmesi Fren sisteminin kontrol bölümü UYARI! Fren tepkime süresini uzatacağı ve fren etkisinde dengesizlik yaratacağı için fren sisteminin kontrol kısmı, yani valf (5) ile fren silindirinin (6) arası, modifiye edilmemelidir. Rakorlar Kısaltma, öneriler kapsamında olduğu müddetçe daima mümkündür. Birleştirmeye ise yalnızca SKF'nin onayladığı alaşım rakorları kullanılarak izin verilmektedir. Aşağıdaki alaşım rakorları boruları birleştirirken kullanılmalıdırlar: 12 mm'lik borular için: (1 parça) (2 parça) 8 mm'lik borular için: (1 parça) (2 parça) 6 mm'lik borular için: (1 parça) (2 parça) 1. Fren sisteminin besleme bölümü 2. Fren sisteminin kontrol bölümü 3. Havalı süspansiyon/aksesuar devresi (frenle ilgili değil) 4. Basınçlı hava deposu 5. Herhangi bir valf, ABS/EBS 6. Fren körüğü. Mevcut rakorları daha büyük açıya sahip yeni rakorlarla değiştirmeyin. Düz bir rakor düz bir rakorla değiştirilmelidir ve bir dirsek rakoru ile değiştirilmemelidir. 45 derecelik bir dirsek rakoru 90 derecelik bir dirsek rakoru vs. ile değiştirilmemelidir. Ancak sisteme hava akışını arttırdığından bir dirsek rakorunu düz bir rakorla veya daha küçük bir açıya sahip bir dirsek rakoru ile değiştirmek yararlı olur. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 14 (19)

15 Fren sistemin modifiye edilmesi Fren sisteminin besleme bölümü Boru uzunluğunun ve boru çapının değiştirilmesi 1 ve 2 basınçlı hava tankları için basınçlı hava tankı (4) ve valf (5) arasındaki fren boruları tank ve fren valfi arasında maksimum 6,000 mm uzunluğuna kadar uzatılabilmektedir. Uzatma, tepkime süresini etkileyebilir bu yüzden mümkünse bundan kaçınılmalıdır. El freni P için fren boruları daha hassastırlar dolayısıyla römorkun tepkime süresini sürdürmek için 500 mm'yi aşmamalıdırlar. Römork bağlantısı olmayan araçlarda maksimum uzunluk mm'dir. Fren borularını uzatıyorsanız daima boruların iyice sabitlenmesini sağlayın. Fren sisteminin besleme kısmı kontrol kısmından daha az hassastır ve bu nedenle de aşağıdaki koşullara uygun olarak büyük ölçüde modifiye edilebilir: Fren borusu uzatması tercihen basınçlı hava tankının yukarı akışına doğru yapılır ancak genellikle sakınılmalıdır. Besleme parçasında rakorların eklenmesine izin verilir. Rakorların açısını artırmayın. Yukarıda açıklandığı gibi basınçlı hava sisteminin kontrol kısmı talimatlarına bakınız. Fren boruları, Scania onaylı rakorlar kullanıldığında birleştirilebilir. Bunun için bir önceki sayfaya bakın. Fren borularını yenilerken, yeni borunun çapı mevcut boru çapından daha az olmamalıdır (normalde 12 mm). 1. Fren sisteminin besleme bölümü 2. Fren sisteminin kontrol bölümü 3. Havalı süspansiyon/aksesuar devresi (frenle ilgili değil) 4. Basınçlı hava deposu 5. Herhangi bir valf, ABS/EBS 6. Fren körüğü. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 15 (19)

16 Kaplinler için çalışma açıklamaları Kaplinler için çalışma açıklamaları Basınçlı hava borularının pirinçten veya alaşım malzemeden yapılan konnektör rakorları olabilir. Konnektör rakorlarının pirinçten veya alaşım malzemeden yapılmasına bağlı olarak basınçlı hava borularını bağlarken ve sökerken farklı yöntemler gerekmektedir. Basınçlı hava borularının yüksek kalitede olmaları önemlidir. Basınçlı hava boruları ve basınçlı hava valfleri bir Scania bayisinden satın alınmalıdır. Alaşım rakorları için sökme aleti ÖNEMLİ! Fren devrelerinin ve römork fren devrelerinin basınçlı hava boruları yalnızca Scania tarafından onaylı alaşım rakorlar kullanılarak birleştirilebilir. Alaşım rakorlar için özel alet: sökme aleti Diğer aletler: ayrılmış kargaburun veya benzeri, anahtar. Hazırlıklar Çalışmaya başlamadan önce aşağıdakileri kontrol edin: Pnömatik sistemin basıncı alınmıştır. Sökme aracı tam ve temizdir. Plastik boru ve hızlı sebest bırakma kaplini tam ve temizdir. Plastik borunun kesme yüzeyi doğrudur. 07:60-01 Yayım 6.1 tr-tr 16 (19)

17 Kaplinler için çalışma açıklamaları Alaşım rakorları Not: Scania, hızlı sebest bırakma kaplininin 5 kereden fazla kullanılmamasını önerir. Daha sonra hızlı sebest bırakma kaplini yenilenmelidir. Belirsizlik durumunda rakoru yenileyin. Plastik borunun sökülmesi Hızlı serbest bırakma kaplinlerinin alaşım malzemesinden yapıldığı bağlantı rakorları için aşağıdaki yenileme yöntemi kullanılmalıdır. 1. Baskı halkasını kilitli konumdan çıkarmak için hızlı serbest bırakma kaplininin altına plastik boruyu bastırın. 2. Sökme aletini plastik borunun etrafına takın. 3. Plastik boruyu kavrayın ve sökme aletini hızlı serbest bırakma kaplinine bastırın. Hızlı serbest bırakma kaplinine karşı aletin basıncını sürdürün ve plastik boruyu sökün. Plastik borunun takılması 150 o Max 1. Plastik boruya bastırıp döndürerek hızlı serbest bırakma kaplininde yerine takın. Küçük klik sesi plastik borunun doğru şekilde takıldığını gösterir :60-01 Yayım 6.1 tr-tr 17 (19)

18 Kaplinler için çalışma açıklamaları Ayrı yönlere dağıtma kaplininin sökülmesi Küçük uçlu ayrılmış kargaburun kullanmak en iyisidir. Ayrı yönlere dişli kaplinin sökülmesi Anahtar kullanın :60-01 Yayım 6.1 tr-tr 18 (19)

19 Kaplinler için çalışma açıklamaları Pirinç rakorlar Pirinç rakorlarının lastik halka contalı takmalı bağlantı tipinin O-halkası vardır. Aşağıdakiler pirinç rakorlar için geçerlidir: Bir basınçlı hava borusu herhangi bir parçadan ayrılacaksa, boru rakordan ayrılamayacağı için kaplin bütün olarak sökülmelidir. Boru rakoru yenilendiğinde eski rakor hurdaya çıkarılmalıdır. Pirinç rakorlarıyla takma bağlantısı örneği :60-01 Yayım 6.1 tr-tr 19 (19)

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Modifikasyon ve dönüştürme koşulları ÖNEMLİ! Kontrol ünitelerinin yeniden programlamalarını gerektiren fren sisteminin dönüştürülmesi yalnızca Scania servisi tarafından

Detaylı

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, pnömatik sistemin nasıl modifiye edileceğini ve üzerinde nasıl çalışılacağını açıklar. Belge aşağıdaki gibi bölünmektedir: Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Yüksek

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi)

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi) Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava içeren basınçlı depo. Basınçlı hava gerektiren diğer sistemlerde

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

Yönlendirme aksı takılması

Yönlendirme aksı takılması Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Ek ilave dingiller takılırken orijinal Scania yedek parçaları kullanın. Bunun avantajları şu şekildedir:

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Konnektörler iki kablo tesisatına

Detaylı

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Bazen üstyapı parçalarına yer açmak için bir veya birkaç yakıt deposunun taşınması gerekebilir. VARNING!

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Pimlerin, sinyallerin ve

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

Pnömatik sistemdeki ağırlık göstergelerinin bağlantısı

Pnömatik sistemdeki ağırlık göstergelerinin bağlantısı Genel Genel Ağırlık göstergesini kullanan dış ağırlık göstergesi sürücünün aracın yükünün ne kadar ağır olduğunu görmeye yönelik basit bir yöntemdir. Ağırlık göstergesi yükün neden olduğu ağırlık değişimini

Detaylı

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama Genel Genel Mesela forkliftle yükleme yapılırken ağırlığın dışarıdan görünümü genelde istenerek kamyon sürücüsünün platforma ne kadar kargo yüklendiğini görebilmesi sağlanır. Ağırlık birkaç yolla görüntülenebilir.

Detaylı

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler nı içeren bu işlev açıklaması, koordinatörün şanzıman tahrikli PTO'nun etkinleştirilmesini kontrol ettiği araçlar için geçerlidir. EG PTO nun

Detaylı

İlave arka lambalar. İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel. Arka lambalar

İlave arka lambalar. İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel. Arka lambalar 341 722 340 905 341 740 İlave arka lambalar İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel bilgiler İlave arka lambaların takılmasıyla ilgili genel bilgiler Arka lambalar 3 tip arka lamba vardır: Kompakt

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası.

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Scania hız sınırlama için üç fonksiyon sunar. Bu fonksiyonlar, örneğin çöp kamyonları, itfaiye araçları ve ağır mallar taşıyan

Detaylı

Üst farlar. Üst farlar hakkında genel bilgi. Bağlantı seçenekleri

Üst farlar. Üst farlar hakkında genel bilgi. Bağlantı seçenekleri Üst farlar hakkında genel bilgi Üst farlar hakkında genel bilgi Üst farlar, normal farların ve sinyal lambalarının yerine geçer, örneğin önde kar küreyici takılıysa. Anahtar kullanarak, normal farlarla

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir:

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED

Detaylı

Merkezi elektrik ünitesi. Merkezi elektrik ünitesi

Merkezi elektrik ünitesi. Merkezi elektrik ünitesi yolcu tarafında, gösterge panelindeki eşya gözünün altında bulunur. Aşağıdaki şekilde açın: 1. Gösterge panelindeki eşya gözünün kapağını açın. Kapak yolcu koltuğunun ön kısmında yer alır. 2. Lastik döşemeyi

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Genel Genel Şasi ve üstyapı arasındaki iletişim, C259 konnektöründeki yapılandırılabilir giriş ve çıkışlar aracılığıyla yürütülür.

Detaylı

Arka lift hazırlığı. Hazırlıkla ilgili genel bilgiler. Eylül 2015'ten bu yana üretilen araçlar. Kasım 2007'den bu yana üretilen araçlar

Arka lift hazırlığı. Hazırlıkla ilgili genel bilgiler. Eylül 2015'ten bu yana üretilen araçlar. Kasım 2007'den bu yana üretilen araçlar Hazırlıkla ilgili genel bilgiler Hazırlıkla ilgili genel bilgiler Arka liftin elektrik bağlantısını kolaylaştırmak için arka lift kablo tesisatı için bağlantı hazırlık paketi fabrikadan sipariş edilebilir.

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Sinyal ve görüş alanı sistemleri

Ayarlanabilir parametreler Sinyal ve görüş alanı sistemleri Giriş Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler Genel Genel Hidrolik donanımı çalıştırmak için fabrikadan bileşenlerin sipariş edilmesi mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Kumanda Basınç sınırlama valflı hidrolik yağ deposu Hidrolik pompa Hortumlar

Detaylı

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. Fonksiyon

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. Fonksiyon Fonksiyon Fonksiyon Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. PTO'ların nasıl

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kanca kaldıraç dişlisi veya damper gövdesi kullanıldığında, araç sabit iken gövdenin çalışmasını kolaylaştırmak için motor devrinin geçici olarak arttırılması önerilebilir. Sürüş modu

Detaylı

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar:

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar: Genel bilgiler Genel bilgiler EK PTO Etkinleştirme işlevinin amacı; volan tahrikli PTO'yu sürücü alanından ve/ veya kabinin dışından, tercihen motorun uzaktan çalıştırılması ve kapatılması işlevleriyle

Detaylı

Uzaktan el gazı kontrolü. Açıklama. Genel. Koşullar. Etkinleştirme

Uzaktan el gazı kontrolü. Açıklama. Genel. Koşullar. Etkinleştirme Açıklama Açıklama Genel Uzaktan el gazı fonksiyonu; el gazı, sınırlı el gazı ve artırılmış rölanti fonksiyonlarının uzaktan kumandası için kullanılmaktadır. Koşullar Fonksiyon, sadece el freni uygulanırken

Detaylı

Şasinin alçaltılması. Genel

Şasinin alçaltılması. Genel Genel Genel Örneğin bir vinci çalıştırırken veya boşaltırken, aracın daha stabil olabilmesi için, hava körükleri hava süspansiyonlu durdurma lastiğine boşaltılmalıdır. Körükleri Boşalt işlevini etkinleştirme

Detaylı

Parametreler Şasi. Giriş

Parametreler Şasi. Giriş Giriş Bu belgedeki parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için, lütfen

Detaylı

Yükseltilmiş rölanti devri. İşlev. Davranış

Yükseltilmiş rölanti devri. İşlev. Davranış İşlev İşlev Motor rölanti hızının artırılması motorun ısıtılması veya örneğin aracın pnömatik sisteminin doldurulması için uygundur. Bu fonksiyon motorun normal rölanti devrinde gücün ya da motor devrinin

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev İşlev EG PTO'ların etkinleştirilmesi Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri

Hidrolik donanım bileşenleri Genel bilgiler Genel bilgiler Eksiksiz hidrolik sistem fabrikadan sipariş edilebilir. Hidrolik ekipman için ayrı bileşenler sipariş etmek de mümkündür, örneğin yarı römorklu traktörler için veya üstyapılı

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması. İşlev PGRT

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması. İşlev PGRT İşlev İşlev Sürücü alanından farklı bir yerde konumlanan ekran göstergeleri araç verilerinin görüntülenmesi ve okunması için kullanılır. Not: İşlev, Harici CAN ile kullanılamaz. :0-005 Yayım 4 tr-tr (4)

Detaylı

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

Sesli uyarının uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama

Sesli uyarının uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama Açıklama Açıklama Sesli uyarının uzaktan etkinleştirmesi fonksiyonu, üstyapı donanımı tarafından kombinasyon aygıtındaki sesli uyarıyı etkinleştirmek için kullanılır. Fonksiyonu etkinleştirmek için aşağıdaki

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK730 veya EK740 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK750, şanzıman yağının

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir.

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Genel Genel Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Teknik özellikler Belirtilen ağırlıklar içinde sıvı olmayan şanzımanı gösterir. Şanzımanın ağırlık merkezi sıvı filtre kapağının aşağı

Detaylı

ED PTO etkinleştirmesi. İşlev

ED PTO etkinleştirmesi. İşlev İşlev ED PTO etkinleştirmesi Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir. Bir ED PTO'su diğer PTO'lar

Detaylı

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler Otomatik vites kutusundaki (Allison) PTO etkinleştirmesi işlevi sürücü alanı ve kabinin dışından PTO etkinleştirmesi için tasarlanmıştır. Bu

Detaylı

Şasinin alçaltılması. Genel

Şasinin alçaltılması. Genel Genel Genel Örneğin bir vinç kullanırken veya devirme işlemi yaparken, aracın daha stabil olabilmesi için, hava körükleri hava süspansiyonlu durdurma lastiğine boşaltılıdır. Körükleri Boşalt işlevini etkinleştirme

Detaylı

Arka alt koruma. Genel

Arka alt koruma. Genel Genel Genel UN ECE R58 standardı ile uyum için kamyonlara arka alt korumanın takılması gerekmektedir. Alt koruma fabrikadan temin edilebilir ya da üstyapı imalatçısı tarafından takılabilir. Bu belgede,

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Şasi ayarları. Giriş

Ayarlanabilir parametreler Şasi ayarları. Giriş Giriş Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece gövde imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araç için mevcut parametrelerin tüm detayları için,

Detaylı

Üstyapı arayüzü. Açıklama. EXT düğmesi. Üstyapı arayüzü. BCI (Bodywork Communication Interface)

Üstyapı arayüzü. Açıklama. EXT düğmesi. Üstyapı arayüzü. BCI (Bodywork Communication Interface) Açıklama Açıklama Üstyapı arayüzü Scania araçlarındaki elektrik sistemi, bir ortak ağ yoluyla birbiri ile iletişim sağlayan bir dizi kontrol ünitesine dayanır. Mevcut teknolojiyi kullanmak için, geleneksel

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK30 veya EK40 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK50, şanzıman

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler Genel bilgiler Genel bilgiler Aracın BCI (Üstyapı İletişim Sistemi) kontrol ünitesi aracılığıyla PTO'nun kontrolü İşlev yalnızca araçta PTO varsa kullanılabilir. Araç PTO ile donatılmışsa, BCI için bir

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama

Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi. Açıklama Açıklama Açıklama Ön cam sileceklerinin uzaktan etkinleştirilmesi ön cam sileceklerini kabinin dışından çalıştırmak için kullanılır. Ön cam sileceği hızı Scania Diagnoz Programlayıcısındaki (SDP3) ayarlanabilir

Detaylı

Uzaktan motor marşı. İşlev. Davranış. Motoru kabinin dışından çalıştırmak için uzaktan motor çalıştırma fonksiyonu kullanılır.

Uzaktan motor marşı. İşlev. Davranış. Motoru kabinin dışından çalıştırmak için uzaktan motor çalıştırma fonksiyonu kullanılır. İşlev İşlev Motoru kabinin dışından çalıştırmak için uzaktan motor çalıştırma fonksiyonu kullanılır. Davranış Sİnyal lambaları, başlatma denemesinin başarılı olup olmadığına yönelik bir görsel onay olarak

Detaylı

Otomatik boş vites. Genel PGRT

Otomatik boş vites. Genel PGRT Genel Genel Bu fonksiyon aşağıdaki fonksiyonlara sahip araçlarda bulunur: Otomatik şanzıman Tam otomatik Opticruise (debriyaj pedalsız araçlar) Sürücü konforunu arttırmak amacıyla, el freni uygulandıktan

Detaylı

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. İşlev

Otomatik şanzıman PTO etkinleştirmesi. İşlev İşlev İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir. PTO'nun doğru bir şekilde çalışmasının kontrolü

Detaylı

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. Not: Büyük miktarda soğutma suyunun sızmaması için, motor soğutma sistemi ve otobüs ısıtma sistemi arasındaki muslukları kapatın.

Detaylı

C494 - Kabinden şasiye kadar kablo tesisatı için konnektör

C494 - Kabinden şasiye kadar kablo tesisatı için konnektör C494 C494 C494, aracın teknik özelliklerine bağlı olarak üstyapı imalatçısına bir takım sinyallere ve işlevlere erişim sağlayan 21 pimli bir konektördür. Konektör ayrıca sinyalleri üstyapı konsolundaki

Detaylı

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur.

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur. Öne monteli ekipmanın takılması Öne monteli ekipmanın takılması Bu belgede öne monteli ekipmanın takılması için bir çok çözüm yolu açıklar. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar

Detaylı

C489 Standart işlevler için konnektörler C489

C489 Standart işlevler için konnektörler C489 , aracın genel işlevlerine erişim sağlayan 21 pimli bir konnektördür. Konnektör kahverengidir ve üstyapı tutucusunun iç kısmında bulunur. 316 371 C234 C493 C259 C449 C447 C494 C234 C260 C493 C259 C494

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

Şartlı çıkış sinyalleri. İşlev. Davranış

Şartlı çıkış sinyalleri. İşlev. Davranış İşlev İşlev Üstyapıcının farklı üstyapı fonksiyonlarını ve cihazlarını kontrol etmek için kullanabildiği 3 şartlı çıkış sinyali bulunmaktadır. Davranış Bu 3 şartlı çıkış sinyalleri birbirlerinin birebir

Detaylı

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler Açıklama Açıklama Çalışma sırasında oluşabilecek her tip gerilmeyi karşılayabilmek için şasi çerçevesi, alt şasi ve takviye birlikte etkileşim gösterir. Alt şasi boyutlandırma ve tasarımı, ek ve takviyesi,

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kana kaldıraçlı kamyonu veya damperli gövdeyi kullanırken aracın manevra yapmasını kolaylaştırmak için, motor devrini geçici olarak arttırmak olumlu olabilir. Sürüş modu boş vites haricindeki

Detaylı

AİTM ve FREN FRENTEKNİK KAMYONDAN RÖMORK ÇEKEN KAMYONA DÖNÜŞÜM. Alpay Lök (ÇEKİ KANCASI EKLENMESİ)

AİTM ve FREN FRENTEKNİK KAMYONDAN RÖMORK ÇEKEN KAMYONA DÖNÜŞÜM. Alpay Lök (ÇEKİ KANCASI EKLENMESİ) KAMYONDAN RÖMORK ÇEKEN KAMYONA DÖNÜŞÜM (ÇEKİ KANCASI EKLENMESİ) AİTM ve FREN FRENTEKNİK Alpay Lök Mak.Y.Müh 18.01.2010 alpay@frenteknik.com www.frenteknik.com AİTM ve FREN AİTM Yönetmeliği ne göre, Listelenen

Detaylı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Bazı ülkelerin 109/2011 No AB direktifi Komisyon Tüzüğü (AB) gibi çamurlukları ve tozlukları düzenleyen yasal düzenlemeleri

Detaylı

Kabinin dışındaki seçenekler

Kabinin dışındaki seçenekler Kabinin dışına takılmış değişik seçenekleri sipariş etmek mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Tavan rayı Portbagaj Tavan hava deflektörü Yan hava deflektörü Havalı korna Klima sistemi Not: Tavana

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması. İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması. İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

Hazırlanmış kablolama için alarm bağlantısı. Açıklama

Hazırlanmış kablolama için alarm bağlantısı. Açıklama Alarm kontrol ünitesinin, aşağıdaki fonksiyonları bağlayabilmek için fabrikadan hazırlanmış olarak elde edebileceği bağlantıları vardır: Kapı kilidi ile birlikte çalışması için kargo bölgesinin merkezi

Detaylı

Arka uç uyarlamaları. Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu BEP-L020

Arka uç uyarlamaları. Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu BEP-L020 Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu Arka uzantı, 750 mm ve 5.200 mm sınır değerler arasındaki 10 mm'nin katları şeklinde artan ölçülerde fabrikadan sipariş edilebilir (resme

Detaylı

Uzun far veya spot lambalarının yanıp sönmesinin uzaktan devreye alınması

Uzun far veya spot lambalarının yanıp sönmesinin uzaktan devreye alınması Açıklama Açıklama Genel Gövde imalatçısı bu fonksiyonu uzun farların veya spot lambalarının nasıl aydınlanacağını seçmek için kullanabilir. Koşullar Fonksiyonu etkinleştirmek için aşağıdaki koşullar karşılanmalıdır:

Detaylı

Merkezi elektrik üniteleri. Genel. Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır:

Merkezi elektrik üniteleri. Genel. Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır: Genel Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır: Genel Açıklama Tanımlama Konum Merkezi elektrik ünitesi P2 Kabinde, yolcu koltuğunun Üstyapı merkezi elektrik P9 önünde, koruyucu mahfazanın ünitesi arkasındaki

Detaylı

Çalışma lambasının etkinleştirilmesi. Açıklama. Genel. İtme düğmesi parça eklemesi. Bağlantı seçenekleri PGRT

Çalışma lambasının etkinleştirilmesi. Açıklama. Genel. İtme düğmesi parça eklemesi. Bağlantı seçenekleri PGRT Açıklama Açıklama Genel Çalışma lambasını etkinleştirme fonksiyonu çalışma lambalarını açmak ve kapatmak için kullanılır. Bunlar kabinin arka duvarında, şaside, üstyapının farklı parçaları üzerinde veya

Detaylı

Gösterge. Açıklama. Genel. Takometre. Kalibrasyon

Gösterge. Açıklama. Genel. Takometre. Kalibrasyon Açıklama Açıklama Genel Motor devri ve yağ basıncı için C49 soketine ekran göstergeleri bağlamak mümkündür. Bu bölüm bu bağlantıların nasıl yapılacağını anlatır. Pim 7 bir takometre bağlamak ve pim 8-12

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı

Topraklama ve güç kaynağı Akü topraklama vidasının üstyapı işlevlerinin topraklanması için kullanılmaması gerekir. Şasi çerçevesi üzerindeki üstyapı işlevleri için tüm topraklamanın akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan

Detaylı

Araç hızı. Açıklama. Farlar için döner düğmeli kontrol

Araç hızı. Açıklama. Farlar için döner düğmeli kontrol Açıklama Açıklama Takograflı araçlarda, araç hızını görüntülemek için ilave bir aygıt bağlama seçeneği vardır. Üstyapı konsolunda konnektör C7'deki pim 5'e bağlanır. 7 Şubat 005 dahil olmak üzere bu tarihe

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Şanzıman. Giriş

Ayarlanabilir parametreler Şanzıman. Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için, yetkili

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri Genel 493 2 190 281 2 204 973 Genel BWE sistemi (ÜStyapı Elektrik Sistemi) BI (Üstyapı İletişim Arabirimi) kontrol ünitesinin ilk olarak sunduklarından daha fazla giriş ve çıkışa ihtiyaç duyulması durumunda

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

Görünürlük ve aydınlatma işlevlerinin uzaktan etkinleştirmesi

Görünürlük ve aydınlatma işlevlerinin uzaktan etkinleştirmesi İşlev İşlev Aşağıdaki görünürlük ve aydınlatma işlevleri uzaktan etkinleştirilebilir: Aydınlatmaya ilişkin ayrıntılı bilgiye Sürüş lambalarının devre dışı bırakılması ve Uzun far flaşörünü dönüşümlü çalıştırma

Detaylı

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8)

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8) Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED160 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED160P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aşağıda belirtilen durumlara neden olabildiği

Detaylı

Motorun kapatılmasının izlenen uzaktan devreye sokulması

Motorun kapatılmasının izlenen uzaktan devreye sokulması Açıklama Açıklama Motorun kapatılmasının izlemeli uzaktan etkinleştirmesi işlevi (motor durdurma 2) motoru kabinin dışından kapatmak için kullanılır. Bu motorun uzaktan etkinleştirilmesinden daha güvenli

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

Sabit yükseltilmiş rölanti hızı (UF 221) Sabit yükseltilmiş rölanti devri ile ilgili genel. Etkinleştirme. Etkisizleştirme

Sabit yükseltilmiş rölanti hızı (UF 221) Sabit yükseltilmiş rölanti devri ile ilgili genel. Etkinleştirme. Etkisizleştirme Sabit yükseltilmiş rölanti devri ile ilgili genel bilgiler Sabit yükseltilmiş rölanti devri ile ilgili genel bilgiler Sabit yükseltilmiş rölanti devri işlevi, bazı durumlarda motor rölanti devrini kontrol

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama Uygulama. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7)

Arka lambalar. Uygulama Uygulama. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7) Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED lamba Arka lambalar daima fabrikada takılı şekilde teslim

Detaylı

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar,

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar, Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Fabrika uyarlaması Arka çıkıntı, 10 mm'nin katları şeklinde artan uzunluklarda fabrikadan sipariş

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Özet PGRT

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Özet PGRT Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. Bir aracın yakıt tüketimini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Lastikler Ekonomik sürüş Araç durumu 03:60-02

Detaylı

Aks mesafesinin değiştirilmesi. Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel. Yöntemler ÖNEMLİ!

Aks mesafesinin değiştirilmesi. Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel. Yöntemler ÖNEMLİ! Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi ÖNEMLİ! Araç şasisinin dingil mesafesinin değiştirilmesi şasinin özelliklerini etkilemektedir.

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication Interface). PTO'nun ne zaman

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Sürücü bilgileri. Giriş

Ayarlanabilir parametreler Sürücü bilgileri. Giriş Giriş Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ!

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ! Şasi çerçevesi üzerindeki tüm üstyapı topraklamasını sol şasi elemanında gerçekleştirin. Sağ şasi elemanını topraklanması, akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan voltaj kaybına yol açacaktır.

Detaylı

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir.

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir. Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED120 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED120P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Spot lambalar. Genel bilgiler. Etkinleştirme

Spot lambalar. Genel bilgiler. Etkinleştirme Genel bilgiler Bu belge spot lambalar için sipariş etme seçeneklerini belirtir ve tavandaki ya da tampondaki ilave spot lambaların bağlantısını da açıklar Aşağıdaki sipariş seçenekleri mevcuttur: A Genel

Detaylı

Üstyapı arayüzü. Açıklama. Üstyapı arayüzü. BWS (Bodywork System)

Üstyapı arayüzü. Açıklama. Üstyapı arayüzü. BWS (Bodywork System) Açıklama Açıklama Üstyapı arayüzü Scania araçlarındaki elektrik sistemi, (CAN protokolü üzerine kurulu) bir ortak ağ yoluyla birbiri ile iletişim sağlayan bir dizi kontrol ünitesine dayanır. Mevcut teknolojiyi

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması Arkaplan Arkaplan Harici ekran göstergeleri BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Harici ekran göstergelerinin hangi araç verilerini görüntüleyeceği koşullar BICT (Bodywork

Detaylı

Alarm sensörlerini bağlama. Genel

Alarm sensörlerini bağlama. Genel Genel ALM kontrol ünitesi (Alarm sistemi) harici alarm sensörlerinin bağlantısı için fabrika hazırlığıyla sipariş edilebilir. Hazırlık konnektör C8112'den oluşmaktadır. Konnektör sarı renkli olup gösterge

Detaylı

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Bu döküman,

Detaylı