Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı. Eğitim Toplantısı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı. Eğitim Toplantısı"

Transkript

1 Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı Eğitim Toplantısı

2 Proje ve Proje Döngüsü Yönetimi

3 PROJE NEDİR? PROJE NE DEĞİLDİR? Proje; Belirli bir yerde, Belirli bir zaman ve bütçe çerçevesinde, Bir başlama ve bitiş noktasına sahip, Hedeflenen belirli amaçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür.

4 PROJE HAZIRLAMA AŞAMALARI Araştırma Süreci: Başvuru formunu ve eklerini okuyunuz. Karşılaştığınız sorulara cevap verirken ihtiyaç duyacağınız verileri tespit ederek gerekli araştırmayı yapınız. Kapsanan Bölgede / Sektörde belirlenen ihtiyaç ve sorunlar Hedef grupların ve nihai faydalanıcıların tanımı ve tahmini sayıları Hedef grupların ihtiyaç ve sorunları ihtiyaca nasıl cevap verecek Daha önce yapılan bir yatırımın parçası mı? Destekleyicisi mi? Rakiplerin durumu Türkiye İstatistik Kurumu İzmir Bölge Planı Sektörel Raporlar Ticaret Odası Raporları Tüketici Anketleri İhracat Verileri

5 PROJE HAZIRLAMA AŞAMALARI Hazırlık Süreci: Mevcut durumu araştırdıktan sonra proje yazımında görev alacak ve sorunu iyi bilen teknik ekiple bir araya gelin ve beyin fırtınası toplantısı yapın. Projeniz hangi sorunun çözümü olacak? (ana alt sorunlar) Projenizi hayata geçirerek katkıda bulunacağız genel sorun ne olacak? Projenizi hayata geçirerek ulaşmak istediğiniz amaç ne olacak? Projeniz ile hangi sonuçlara ulaşmayı planlıyorsunuz? Bu sonuçlara ulaşmak için hangi faaliyetleri gerçekleştireceksiniz? Bu faaliyetlerden hangi maliyetler doğacak? Hepsini bu program kapsamında karşılayabilir misiniz? Bu projeden doğrudan ve dolaylı olarak kimler etkilenecek? Başvurunuzu yapabilmek için gerekli destekleyici belgeleri inceleyiniz. Bunlar arasından temin edilmesi uzun süren belgelerin hazırlıklarına başlayınız.

6 PROJE HAZIRLAMA AŞAMALARI Proje Yazma Süreci: İZKA nın internet adresinden KAYS Online Başvuru Sistemine giriş yaparak projenizi yazmaya başlayınız. Projenizin tamamını tek seferde yazmanız gerekmemektedir. KAYS a belli aralıklarla girip projenizin yazımına kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Projenin Kontrol Süreci: Projenizin değerlendirme çizelgesinde yer alan kriterleri taşıdığından emin olun. Başvuruyu Teslim Süreci: Online başvuru sisteminde başvurunuzu tamamladıktan sonra Başvuruyu Gönder butonuna tıklayıp başvurunuzu göndermelisiniz. Bu aşamadan sonra projenizde değişiklik yapamazsınız. Projenizin çıktısını alıp, ilgili bölümleri imzalayıp ve başvuru rehberinde belirtilen destekleyici belgeleri ekleyip başvurunuzu matbu halde son başvuru zamanına kadar Ajansa sunmalısınız..

7 Proje Mantığı Objektif Olarak Doğrulanabilir Başarı Göstergeleri Doğrulama Kaynakları ve Araçları Varsayımlar Genel Hedef Projenin katkıda bulunacağı genel hedef nedir? Genel hedefle ilgili temel göstergeler nelerdir? Bu göstergelere ilişkin bilgi kaynakları nelerdir? Projenin Amacı (Özel Hedefler) Genel hedefe katkıda bulunmak amacıyla projenin gerçekleştireceği özel hedefler nelerdir? Proje hedefinin başarısı hangi göstergelerle ölçülecektir? Proje hedefinin gerçekleştirildiğine dair göstergelerin tespiti için hangi (mevcut ya da projeyle üretilecek olan) bilgi kaynakları kullanılacaktır? Söz konusu amacın başarılması için yararlanıcının sorumluluğu dışında olan hangi faktör ve koşulların (dışsal koşullar) sağlanması gereklidir? Hangi riskler dikkate alınmalıdır? Beklenen Sonuçlar Proje amacına ulaşmak için öngörülen somut çıktılar nelerdir? Projenin öngörülen etki ve yararları nelerdir? Projeyle öngörülen sonuçların elde edilip edilmediğini ölçmek için kullanılacak göstergeler nelerdir? Proje sonuçlarının elde edildiğine dair göstergelerin tespiti için hangi bilgi kaynakları kullanılacaktır? Beklenen sonuçların zamanında elde edilmesi için hangi dışsal koşullar sağlanmalıdır? Faaliyetler Beklenen sonuçları elde etmek için uygulanacak başlıca faaliyetler sırasıyla nelerdir? ARAÇLAR: Bu faaliyetleri uygulamak için gerekli araçlar nelerdir? Örneğin: Personel, Ekipman, Eğitim, Malzemeler, Tesis vb. Projedeki ilerleme hakkındaki bilgi kaynakları nelerdir? MALİYETLER: Proje maliyetleri nelerdir? Nasıl sınıflandırılmıştır? (Proje bütçesi dökümünde) Planlanan faaliyetlerin uygulanması için yararlanıcının doğrudan kontrolü dışında hangi koşulların sağlanması gereklidir? Proje başlamadan önce hangi ön koşullar sağlanmalıdır?

8 Başvuru Formu

9 PROGRAM DOKÜMANLARI KAYS Üzerinden Doldurulması Gerekenler EK A Başvuru Formu EK B Bütçe (B1, B2, B3) EK C Mantıksal Çerçeve EK D Özgeçmişler EK E Destekleyici Belge Örnekleri EK F İş Planı EK G KOBİ Bilgi Beyannamesi EK H Aynı Yatırım Harcaması İçin Birden Fazla Destekten Yararlanılmadığına Dair Beyanname EK I Üniversite Sözleşmesi EK J Fizibilite Raporu Başvuru Rehberi ve Ekleri Başvuru Rehberi Ek A, Ek B, Ek C ve Ek D Bilgi İçin Sunulan Belgeler EK K Standart Sözleşme ve Ekleri

10 KAYS-Kayıt Sisteme girmek istediğinizde karşılaştığınız uyarıda «Yine de devam et» seçeneğini tıklayınız. Bu uyarı TÜBİTAK ın kendi güvenlik şifrelemesini kullanmasından kaynaklanmaktadır.

11 KAYS-Kayıt Sisteme ilk kez girdiğinizde «Sisteme Kaydol»a tıklayarak talep edilen bilgileri girmeniz ve kayıt olunuz.

12 KAYS-Kayıt Kullanıcı adı ve şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra adına başvuru yapacağınız tüzel kişiliği ve varsa proje ortaklarını ve iştirakçilerini «Kurum/Kullanıcı/Rol İşlemleri bölümünden «Tüzel Paydaş İşlemleri»ni seçerek sisteme tanıtınız. Başvuru sahibi tüzel kişilik daha önceden sisteme kaydedilmişse vergi numarasından sorgulayarak bulabilirsiniz. Kaydedilmemişse Tüzel Paydaş Listesi altındaki «Ekle»ye tıklayarak kaydedebilirsiniz.

13 KAYS-Başvuru Başvurunuza başlamak için «Başvuru İşlemleri»nden «Başvuru Yap»a tıklayarak il olarak İzmir i seçiniz. Listelenen programlardan kar amacı güden başvuru sahibi iseniz ilkini, kar amacı gütmeyen başvuru sahibi iseniz ikincisini seçeren başvurunuza başlayınız.

14 BAŞVURU FORMUNUN BÖLÜMLERİ I II III IV V VI Proje Başvuru Sahibi Başvuru Sahibinin Projeye Katılan Ortakları Başvuru Sahibinin Projeye Katılan İştirakçileri Başvuru Sahibinin Beyannamesi Kontrol Listesi

15 I-PROJE Başvurunuzu hazırlamaya başladığınızda ekranın sol tarafında göreceğiniz pencerede sarı işaretli bölüm size başvurunuzun hangi aşamasında yer aldığınızı gösterecektir. Yandaki resim Proje Özeti başlığı altında «Proje Genel Bilgileri» bölümünde bulunduğunuzu göstermektedir.

16 I-PROJE Proje Genel Bilgileri bölümünde karşınıza çıkacak alanda Proje Adı, Uygulama Yerleri, Öncelik Alanları, Proje Süresi ve Ana Faaliyet Alanı sorulmaktadır.

17 I-PROJE Proje Adı Kısa, ilgi çekici, kolay anlaşılır, Proje teklifinizin içeriğini yansıtan şekilde olmalıdır. ÖRNEK: Geleneksel Yetiştiricilikten Entegrasyona Adım ÖRNEK: Meyve Konsantre Üretim Evi projesi ÖRNEK: Kümes Modernizasyonu Projesi

18 I-PROJE Uygulama Yer(ler)i Proje faaliyetlerinin uygulanacağı Projeden fayda sağlayacak İl ve ilçeyi seçiniz. İZKA sadece İzmir sınırları içinde gerçekleşecek projeleri desteklediği için il olarak sadece İzmir seçilebilir durumdadır.

19 I-PROJE Öncelik Alanları Projenizin uygun proje olarak kabul edilebilmesi için program önceliklerinden en az birinin kapsamına girmesi zorunludur. Projeniz birden fazla önceliği kapsayabilir. Bu bölümle proje konunuz hangi öncelik ya da öncelikler kapsamında ise o öncelik ya da öncelikleri işaretleyiniz.

20 I-PROJE Proje Süresi Proje süresi en az 6 ay en fazla 12 ay olabilir. Proje süresini belirlerken proje faaliyetlerindeki muhtemel aksamalar da göz önünde bulundurularak projenin tamamlanması için yeterli bir süre belirlenmelidir. Ana Faaliyet Alanı Firmanızın faaliyet alanını seçiniz.

21 I-PROJE Proje Özeti bölümünde projenin amaçlarını, hedef gruplarını, nihai yararlanıcılarını, projeden beklenen sonuçları ve proje kapsamında gerçekleştireceğiniz temel faaliyetleri kısaca yazmanız beklenmektedir. Bu bölümü projenizi tamamladıktan sonra en son doldurmanız faydalı olacaktır.

22 II-BAŞVURU SAHİBİ Başvuru formunda Başvuru Sahibi bölümü Proje bölümü tamamlandıktan sonra görünmektedir. KAYS ta ise Proje Özeti bölümünden hemen sonra Başvuru Sahibi bölümü bulunmaktadır. Bunun nedeni faaliyetlerle ilgili sorumlular belirlenirken başvuru sahibi ve ortaklara görev atanacak olması durumunda proje paydaşlarının seçilebilir olmasını sağlamaktır.

23 II-BAŞVURU SAHİBİ Başvuru Sahibi başlığındaki Kimlik bölümünde öncelikle «Belirle» tıklanarak daha önce sisteme kaydedilmiş olan başvuru sahibi vergi numarasından veya sicil numarasından sorgulanarak seçilmelidir.

24 II-BAŞVURU SAHİBİ Başvuru sahibinin yetkili temsilcisinin bilgileri ve proje irtibat kişisinin veya kişilerinin bilgileri eklenerek Kimlik bölümü tamamlanmalıdır. Proje irtibat kişisi projenin her aşamasını takip edecek ve Ajans taleplerine hızlı dönüş yapabilecek biri olmalıdır.

25 II-BAŞVURU SAHİBİ Başvuru Sahibi Bilgileri bölümünde başvuru sahibi tüzel kişiliği hissedarları ve yönetim kurulu üyeleri belirtilecektir. Faaliyet alanları kısmında başvuru sahibi kurum/kuruluşun ne zaman faaliyete başladığını ve temel faaliyetlerini açıkça yazınız.

26 II-BAŞVURU SAHİBİ Kaynak bölümünde mali verileri destekleyici belgelerde talep edilen kar zarar tablosuna ve bilançolara uygun olarak doldurunuz. Bu bilgilerin vergi dairesine verilen vergi beyanı bilgileriyle uyumlu olduğundan emin olunuz. Son üç yıllık geliriniz hakkında mali destekçileri de belirterek bilgi veriniz.

27 II-BAŞVURU SAHİBİ Varsa üçüncü kişiler tarafından verilen teminatları ve mali kapasiteyi etkileyebilecek risk ve belirsizlikleri açıklayınız.

28 II-BAŞVURU SAHİBİ Firmanızdaki çalışan sayısını tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışmalarına göre belirtiniz. Ayrıca çalışanların nitelikleri ve hangi bölümlerde çalıştıkları hakkında bilgi veriniz. Sahip olduğunuz ofislerin yerlerini, niteliklerini, ofis ekipmanları ve altyapısını açıklayınız. Yazılan bu bilgiler ön izleme aşamasında İZKA tarafından denetlenecektir.

29 II-BAŞVURU SAHİBİ İlgili programın kapsamına giren alanlarda son beş yılda başvuru sahibi kurum, kuruluş ve işletme tarafından yürütülen projeler hakkında, her bir proje için KAYS ta sorulan hususları belirterek ayrıntılı bilgi veriniz.

30 II-BAŞVURU SAHİBİ Daha önce ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan mali destek varsa desteklenen proje ile ilgili bilgileri Alınan Mali Destekler kısmına yazınız. Farklı bir kurum ya da kuruluşa mali destek almak üzere başvuru yapılmış ancak henüz sonuçlanmamışsa başvuru dosyası ile ilgili bilgileri Sonuçlanmamış Başvurular kısmına ekleyiniz.

31 III-BAŞVURU SAHİBİNİN PROJEYE KATILAN ORTAKLARI Ortaklar ve iştirakçiler de başvuru sahibi gibi sisteme önceden kaydedilmelidir. Başvuru sırasında Ortaklar ve İştirakçiler bölümünden proje ortağı veya iştirakçisi varsa sicil numarası veya vergi numarasından sorgulanarak ekleyiniz, projedeki rolünü belirtiniz ve ilgili paydaş hakkında sorulan diğer soruları cevaplayınız.

32 III-BAŞVURU SAHİBİNİN PROJEYE KATILAN ORTAKLARI Ortaklık Beyannamesi Ortakların, İZKA ya sunulan projenin içeriğini okuyarak onayladığını Başvuru Rehberi nde yer alan ortakların uygunluğu ile ilgili kriterleri taşıdığını, formda belirtilen 6 maddelik iyi ortaklığın esaslarına uyacağını ve gereklerini yerine getireceğini gösteren belgedir. Tüm ortaklar ve başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır. Ortaklık Beyannamesini, ilgili kurum/kuruluşları temsil etmeye yetkili kişilerinin imzalaması gerekmektedir.

33 IV. BAŞVURU SAHİBİNİN PROJEYE KATILAN İŞTİRAKÇİLERİ İştirakçi Beyannamesi Tüm iştirakçiler tarafından onaylanmalıdır. İştirakçilerin projeye katılacağını, proje teklifini okuduğunu ve onayladığını bildirir, projede belirtilen rolünü yerine getireceğini gösterir nitelikte belgedir.

34 I-PROJE Amaç ve Gerekçelendirme bölümü beş sorudan oluşmaktadır. Her biri için 4000 karakter sınırı bulunmaktadır. Projenizin neye ulaşmak istediği ve bunun nedenleri bu bölümde belirtilecektir.

35 I-PROJE Amaçlar Genel hedef: Projeniz ile çözülmesine yardımcı olacağınız, genel sorundur, Projenin faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinden sonra ulaşılacak sonuçların hizmet ettiği ana hedefi ifade eder. Proje neden önemlidir sorusuna cevap verir. ÖRNEK: Üretilen satış ve hizmet otomatlarının yurtiçi ve yurtdışında satışlarını arttırarak Babo markasını, satış ve hizmet otomatlarında dünya markası haline getirmek.

36 I-PROJE Amaçlar Özel Hedef: Projenin gerçekleşmesi ile ulaşılmak istenen sonuçtur. Proje sonucunda nereye ulaşılacak sorusuna cevap verir. Ulaşılabilir, ölçülebilir,gerçekleştirilebilir olmalıdır. ÖRNEK: 2011 yılı sonuna kadar yurtiçi ve yurtdışına toplam 100 ad,2012 yılı sonuna kadar 200 adet,2013 yılı sonuna kadar 300 adet Babo markalı Satış ve Hizmet otomatı satmak yılı sonuna kadar pazarlamada 2 kişiyi istihdam etmek, 2012 yılının sonuna kadar pazarlamada çalışan eleman sayısını 2 kişi daha arttırmak.

37 I-PROJE Amaçlar Anahtar Sorular: Projenizin ele aldığı sorunun çözümü, hangi genel sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır? Projeniz hangi sorunu ele alıp çözmeye çalışacaktır?

38 I-PROJE Gerekçelendirme Projenin, programın hedefleri ve öncelikleri ile ilgisi Projenin genel ve özel hedefleri ile mali destek programının genel amacı ve önceliklerine ulaşmada nasıl bir katkısı olacaktır?

39 I-PROJE 1.6 Gerekçelendirme Kapsanan Bölgede Belirlenen İhtiyaç ve Sorunların Tanımlanması Hedef bölge: Projenizin gerçekleşeceği veya etkileyeceği Bölge / Sektördür. Hedef bölgenin mevcut durumunun ihtiyaç ve sorunlarının tespiti Bölgeye özgü yapılmış araştırmalar, Sahada yürütülecek anket çalışmaları, Raporlar, istatistiki veriler ve çeşitli diğer kaynaklar, Doğruluğu kontrol edilebilir veriler olmalıdır.

40 1.6.2 Kapsanan Bölgede Belirlenen İhtiyaç ve Sorunların Tanımlanması Anahtar Sorular: Projeniz hangi bölgede gerçekleştirilecektir? Neden bu bölge seçilmiştir? Projenizin gerçekleşeceği hedef bölgenin sizin ele alacağınız sorunları nelerdir? Bu bölge ve projenizin ele aldığı konuyla ilgili olarak veri, istatistik, araştırma vb. var mı?

41 1.6.2 Kapsanan Bölgede Belirlenen İhtiyaç ve Sorunların Tanımlanması ÖRNEK Dijital Baskı Makinesi imalatı yapan firmalar yeterli ARGE kapasitesine sahip değildir. Mevcut duruma baktığımızda Sektörümüzün Türkiye'deki diğer sektörler ile ciddi bir farklılığı bulunmamaktadır. Diğerleri için geçerli olan kriterlerin çoğu bu sektör içinde geçerli; global fırsat ve tehditler, piyasaların talep hızı, üretim kapasitelerinin hızla artması, iç piyasanın daralması, AB standartları, birim fiyatlarının düşmesi, maliyetlerin artması, kalifiye personel eksikliği, finansal zayıflık bu sektörün yaşadığı sorunlardır.

42 1.6.2 Kapsanan Bölgede Belirlenen İhtiyaç ve Sorunların Tanımlanması Sıkça Yapılan Hatalar Projede sorun olarak tanımlanan konu ile ilgili somut bilgilerin yansıtılmamış olması. Hedef bölgenin ihtiyaç ve sorunlarına ilişkin doğruluğu kontrol edilebilir veriler bulunmaması. Gerekçelerin sağlam verilere dayanmaması. Bölgenin ve sektörün ihtiyaçları ve sorunlarının net olarak belirtilmemiş olması Pazarın satış ve pazarlamaya ilişkin bölümünün eksik ele alınması Sektör ihtiyaçları ile ilgili verilerin bulunmaması nedeni ile projenin hedefe ne kadar ulaşacağı veya bölgenin sorununa ne kadar çözüm bulacağını ortaya koyamaması

43 I-PROJE Gerekçelendirme Hedef grubun(ların) ve nihai yararlanıcıların tanımı ve tahmini sayıları Hedef Grup: Projeden doğrudan ve olumlu olarak etkilenecek grup, kurum veya kuruluştur. Nihai Yararlanıcılar: Projeden uzun vadede, geniş anlamda toplumsal veya sektörel boyutlarda yarar sağlayacak olanlardır. ÖRNEK: Hedef Gruplar: Firmamızın kendisi; 100 personeli; hali hazırda kayıtlı 600 müşterimiz Nihai Yararlanıcılar: Sektördeki diğer dijital baskı makinesi imalatı yapan firmalar (IZTO kayıtlarına göre 12 firma) ; matbaacılar; kopyalama merkezleri; reklamcılık sektörü

44 1.6.3 Hedef grubun(ların) ve Nihai Yararlanıcıların tanımı ve tahmini sayıları Anahtar Sorular: Projenizin hedef grubu kimdir, doğrudan ve en çok kim etkilenecektir? Bunlar yaklaşık kaç kişidir? Projenizin dolaylı olarak etkileyeceği kişi, kurum ve gruplar var mıdır?

45 1.6.3 Hedef grubun(ların) ve Nihai Yararlanıcıların tanımı ve tahmini sayıları Sıkça Yapılan Hatalar Hedef grup ve nihai faydalanıcıların kesin bir şekilde (sayısal ifadeler kullanılmayarak) tanımlanmamış olması, genel ifadeler kullanılması. Başvuru sahibi, hedef grup ve yararlanıcılar arasındaki tanımlanmaların net bir şekilde yapılamamış olması. Nihai yararlanıcıların kimler olduğu, somut olarak ne kadar olduklarının tanımlanmaması. Hedef grupların ihtiyaçlarını ve problemlerini ortaya koyarken somut, doğrulanabilir veri kaynaklarına dayandırılmaması

46 I-PROJE Gerekçelendirme Hedef Grubun/Grupların Seçilme Nedenleri Hedef grubun ihtiyaç ve sorunları İhtiyaç ve sorunların çözüm yolları Hedef grubun ve nihai yararlanıcıların ihtiyaçlarına projenin sağlayacağı çözümler Hedef bölgede çözüm yollarındaki aksaklık veya eksiklikler Aksaklık ve eksiklikleri gidermede çözüm yolları

47 I-PROJE ÖRNEK 2005 senesinden beri Dijital Baskı Makinesi İmalatı yapan firmamız teknolojideki gelişmeler ve Pazar taleplerinin ihtiyaçlarının değişmesinden dolayı ürün teknolojimizde köklü bir değişikliğin yapılması gerekli görülmüştür. Başta Çin den ithal edilen makinelerin fiyat avantajı taşıması ürünümüzün Pazar payını düşürmektedir.. Diğer hedef grup olarak belirlediğimiz müşterilerimiz olan Dijital Baskı Makinesini satın alan Dijital Baskı Firmaları, Matbaacılar, Kopyalama Merkezleri, Tabelacılar, kendi baskılarını yapmak isteyen Reklam Ajansları ise hem yurtiçinde hem de yurtdışında benzer sorunları yaşamaktadır. Klasik baskı teknolojileriyle üretim yapmaya çalışan firmaların üretim payı düşmektedir.

48 I-PROJE Anahtar Sorular: Hedef gruplar ve nihai yararlanıcılar projenize nasıl katılacaklar? Hedef gruplar ve nihai yararlanıcılar projenizden nasıl etkilenecekler?

49 I-PROJE Sıkça Yapılan Hatalar Hedef grubun gereksinimleri net bir şekilde tanımlanmaması. Projenin hedef grubun ve nihai yararlanıcıların gereksinimleri ile ilgili olmaması.

50 I-PROJE Faaliyet Faaliyetler projenin amacına ulaşması için gerekli etkinin sağlanmasını hedefleyen bütün işlerdir. Faaliyetler; Proje amacı ile ilgili, Yeterince detaylandırılmış, Kendi içinde mantıksal sırlamaya sahip olmalıdır. Faaliyetlerin ; Kapsamı, Nasıl yapılacağı, Hangi sürede, Kaç kişiyle yapılacağı ayrıntılı olarak yazılmalıdır.

51 I-PROJE Faaliyet KAYS ta Faaliyet bölümünde öncelikle ana faaliyetler eklenmelidir. Faaliyetler eklenirken faaliyet adı, faaliyete ilişkin detaylı açıklama, faaliyetin proje ayları içindeki uygulama ayları ve faaliyeti uygulayacak birimler belirtilmelidir. Daha sonra ana faaliyeti oluşturan alt faaliyetler eklenmelidir. Alt faaliyetin uygulama ayları ana faaliyetin uygulama ayları kapsamında olmalıdır. Örneğin ana faaliyetin uygulama ayları 3. ve 4. aylar ise alt faaliyetin uygulama ayı 7. ay olamaz, 3. ay veya 4. ay ya da 3. ve 4. ay olabilir.

52 I-PROJE Faaliyet ekleme penceresi açıldığında faaliyeti uygulayacak birim seçildikten sonra «ekle» tıklanmalıdır. Bu şekilde Uygulama Birimleri kısmına birden fazla birim eklenebilir. Faaliyeti eklemek için ise pencerenin sağ altındaki «ekle» butonu tıklanmalıdır.

53 I-PROJE Faaliyet Ay Uygulama birimi Faaliyet 1: Sözleşmenin İmzalanması, Proje Ekibinin Kurulması, Ön Hazırlık Faaliyetleri Faaliyet 2: İhale Dosyasının Hazırlanması, Teknik Şartnamenin Oluşturulması Faaliyet 3: İhale İlanı, Tekliflerin Alınması ve Sözleşmenin İmzalanması Faaliyet 4: Makine-Ekipmanların Kurulumu ve Deneme Üretimi Faaliyet 5: Yeni Personelin İstihdamı ve Makineler Konusunda Eğitilmesi Faaliyet 6: Danışmanlık Hizmetinin Alınması Faaliyet 7: Pazarlama Çalışmalarına Başlanmasıı Faaliyet 8: Tanınırlık Faaliyetleri Faaliyet 9: 2 Aylık Beyan Raporlarının Verilmesi Faaliyet 10: Ara ve Nihai Raporların Hazırlanması Firma Yönetimi Proje Ekibi Firma Yönetimi Özet bölümündeki proje Proje süresinin Ekibi girilmesinin ve faaliyetlerin eklenmesinin Proje Ekibi ardından sistem otomatik olarak faaliyet planını üretecektir ve çıktı alındığında faaliyet planı resimdeki gibi görünecektir. Proje Ekibi Firma Yönetimi Tedarikçi Firma Proje Ekibi Proje Ekibi Firma Yönetimi Proje Ekibi Proje Ekibi Proje Ekibi

54 FAALİYET Anahtar Sorular: Projenizin belirlediğiniz özel amacını elde etmek için hangi faaliyetleri gerçekleştirmeniz gerekir? Faaliyet planında sorumlular açık bir şekilde belirlenmiş midir? Faaliyetler açık ve anlaşılır biçimde tasarlanmış mıdır? Faaliyetler ana ve alt başlıklar halinde toplanmış mıdır? Faaliyetler hazırlanırken mali destek programı kapsamında öngörülen azami süre göz önüne alınmış mıdır? Faaliyetler ile bütçe arasında uyum var mıdır?

55 FAALİYET Sıkça Yapılan Hatalar Faaliyetlerin kapsamlı ve detaylı şekilde açıklanmaması sadece başlıklar halinde belirtilmesi, Tanımlanan faaliyetlerin kim tarafından nasıl gerçekleştirileceğinin belirtilmemesi, Proje faaliyetlerinden bazılarının uygulanabilir olmaması, başvuru sahibinin faaliyetleri uygulamadaki yeterli yönetim kapasitesine sahip olmaması, Önerilen faaliyetlerin projenin uygulanabileceği maksimum süre göz önünde bulundurularak hazırlanmaması, kapsamlı ve yoğun bir program ortaya konulması, Ekipmanların kurulumu, satın almaların faaliyet olarak eklenmemesi Satın alma prosedürlerinin açıkça belirtilmemesi İZKA nın koyduğu satın alma kurallarının göz önüne alınmamış olması

56 FAALİYET ÖRNEK Faaliyet 5: Makine-ekipman ve kalıpların alımı Makine ve ekipmanların alımı için projenin 2. ayından itibaren süre başlayacaktır. Firma bu süreçte aşağıda belirtilen makine ekipman ve kalıplar için mal alımı ihale dosyası hazırlayacaktır. Rotor Test Makinesi Firmada halen mevcut rotoskop kontrol cihazı vasıtasıyla sadece sargı ile toprak arası izolasyon tesisleri yapılabilmektedir. Satın alınacak bu test cihazı sayesinde hem söz konusu testler ve hem de doğru akım direnç testi (DC resistance test) ve darbe testi de hızlı, az hatalı ve otomatik olarak yapılabilecektir. Böylece motor çıkışlarımızda kalite seviyemiz de yükselmiş olacaktır.

57 I-PROJE Yöntem bölümünde yedi sorudan oluşmaktadır. Her soru için 2500 karakter sınırı bulunmaktadır. Bu bölümde proje gerçekleştirilirken nasıl bir yol izleneceğinin anlatılması beklenmektedir.

58 I-PROJE Yöntem Proje hedeflerine ulaşmak için hazırlanan faaliyetlerin uygulanmasına yönelik kullanılacak yöntem veya yöntemler bu bölümde belirtilir. Kullanacağınız yöntemin etkili ve verimli olduğunu ortaya koyabileceğiniz bölüm burasıdır. Bu bölümde ayrıca sebep sonuç ilişkisi içerisinde söz konusu yöntem veya yöntemlerin neden seçildiği belirtilmelidir.

59 I-PROJE Yöntem Uygulama yöntemleri ve teklif edilen yöntemin nedenleri ve gerekçeleri Projenin ve kullanılacak yöntemlerin uygulanabilir olduğu ve bu sayede hedef kitle üzerinde somut ve kalıcı etkiler yaratacağı anlatılmalıdır. Proje teklifiniz ile gerçekleştirmek istediğiniz hedefin en etkili hangi yoldan gidilerek veya hangi yöntem kullanılarak sağlanabileceği göz önüne alınmalıdır. Proje uygulamaları sırasında ortaklarla ve diğer katılımcılarla nasıl işbirliği yapacağınızı bu bölümde anlatabilirsiniz. Paydaşların projenize olumlu katkılarını sağlamak için kullanacağınız yöntemleri bu bölümde anlatabilirsiniz.

60 Uygulama yöntemleri ve teklif edilen yöntemin gerekçeleri Anahtar Sorular: Projenizin amacını gerçekleştirmek için yapacağınız faaliyetlerde hangi yöntemleri kullanacaksınız? Neden bu yöntemleri tercih ettiniz?

61 I-PROJE Yöntem Projenin daha önceki başka bir projenin devamı olması durumunda, bu projenin öncekinin sonuçları üzerine nasıl inşa edileceğini anlatınız. Bu bölümde varsa devam eden veya bitmiş bir projenin sonuçlarının projenizle olan ilişkisinden uygulayacağınız projeye olacak etkilerinden ve değerlendirmelerden çıkarmış olduğunuz derslerden bahsediniz.

62 I-PROJE Yöntem Proje büyük bir programın parçası ise, programa nasıl uyacağı veya programla nasıl koordine edileceğini anlatınız. Projeniz daha büyük bir programın parçası niteliğindeyse, ortak olan çalışmalarınızı, faaliyetlerinizi ve yöntemlerinizi anlatınız. Bu programın projenizle olan ilişkisinden, uygulayacağınız projeye olacak etkilerinden mümkün olduğu kadar somut bilgiler vererek bahsediniz

63 I-PROJE Yöntem Proje takibi ve iç/dış değerlendirme prosedürleri Proje teklifinizde belirlenen hedeflere ve performans göstergelerine ulaşılıp ulaşılmadığı konusunda yapılacak iç ve dış denetim faaliyetlerinin Nasıl yürütüleceği, Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinden kimin sorumlu olacağı, Bu faaliyetlerin takvimlendirilmesinin nasıl yapılacağı konusundaki bilgilerin sunulmasıdır. Destek miktarı TL ve üzerinde ise proje uygulanması sırasında Ajans tarafından dış denetim talep edilir.

64 Proje takibi ve iç/dış değerlendirme prosedürleri Anahtar Sorular: Projenizin maliyet, zaman ve nitelik/nicelik açılarından takibini nasıl gerçekleştireceksiniz? Proje faaliyetlerinin, zamanında, uygun maliyette ve belirtilen nitelik ve nicelikte gerçekleştirdiğini nasıl göstereceksiniz? Proje sonuçları, özel amacı ve genel amaca katkınız ile ilgili olarak belirttiğiniz etkiyi ve performans göstergelerini elde ettiğinizi nasıl göstereceksiniz?

65 I-PROJE Yöntem Çeşitli aktörlerin projedeki rollerinin ve katılımlarının tanımlanması (yerel ortaklar, hedef gruplar, yerel yönetimler, vs.), ve bu rollerin onlara verilmesinin sebepleri Ortaklar, iştirakçiler, hedef gruplar vs neden bu role seçildi? Belirlenen rollerin projenin başarısı açısından önemi nedir? Belirlenen rollerin proje yönteminizle ne kadar uyumlu? Projede yer alan aktörlerin sorumlulukları açık olarak tanımlandı mı?

66 Çeşitli aktörlerin projedeki rollerinin ve katılımlarının tanımlanması ÖRNEK Firma Yönetimi: Firma projeyi kendi imkanları ile koordine edecektir. Firma yönetimi, üretim, işletme ve satış-pazarlama sürecindeki aksaklıklar ve piyasanın yapısı hakkında bilgi sahibidir. Firma yönetimi bu bilgiler çerçevesinde projeyi geliştirmiştir ve projenin başarılı sonuçlar vermesi için etkin biçimde çalışacaktır. Firma Çalışanları: Firmanın mevcut çalışanlarının yanısıra ilave istihdam edilecek 10 kişi projenin başarılı biçimde uygulanmasına katkı sağlayacaktır. Çalışanlara üretim süreci hakkında eğitim verilecek, vasıflı hale gelmeleri sağlanacaktır. Çalışanlar da üretim ve pazarlama sürecinde verimliliğin artmasına katkı sağlayacaklardır. Yüklenici Firma: Proje kapsamında makine ve teçhizatı tedarik edecektir. Makine ve teçhizatın hatasız biçimde çalışmasından ve deneme üretiminin geçekleştirilmesinden sorumlu olacaktır.

67 Çeşitli aktörlerin projedeki rollerinin ve katılımlarının tanımlanması Sıkça Yapılan Hatalar Projeye katılacak ortakların göstermelik olması, proje kapsamındaki rollerinden bahsedilmemesi. Projede ortak bulunmaması durumunda projenin sadece başvuru sahibi tarafından yapılabileceği konusunda ayrıntı verilmemesi Dış aktörlerin proje katılımının öngörülmesi durumunda bunu sağlamak için gerekli tedbirlerden bahsedilmemiş olması.

68 I-PROJE Yöntem Proje uygulaması için önerilen ekip Proje ekibindeki her bireyin ; rolünü, proje ile ilgisini, projedeki önemini tanımlayınız. Bu bölümde kişilerin isimleri belirtilmemeli, proje ekibi üyeleri görev ve sorumluluklarına göre tanımlanmalıdır.

69 I-PROJE Yöntem Projenin uygulanması için önerilen temel araçlar Projede kapsamında ihtiyacınız olacak personel, ekipman, eğitim, malzeme, tesis, vb. araçlar nelerdir? Proje kapsamında kullanılacak araçlar proje faaliyetleri ile uyumlu olmalıdır.

70 I-PROJE Performans Göstergeleri Projenin çeşitli düzeylerinde gerçekleştirilecek işlerin nasıl ölçüleceğini belirler. Projenin amacı ve sonuçlarının doğrulanabilir ve ölçülebilir şekilde tanımlanmasını sağlar. Bunun yanında performans ölçümü, izleme ve değerlendirme için baz oluşturur. Proje göstergeleri belirli, maliyeti ulaşılabilir ve yönetilebilecek uygunlukta olmalıdır.

71 I-PROJE KAYS a giriş yapılırken program için belirlenmiş altı performans göstergesi görülecektir. Proje kapsamından bunlardan biri ile ilgili değişiklik bekleniyorsa işlem bölümündeki simgeye tıklanmalı ve mevcut durum ile hedeflenen duruma ilişkin veriler girilmelidir.

72 I-PROJE Beklenen Sonuçlar bölümü sekiz sorudan oluşmaktadır ve her soru için beklenen açıklama kapsamına göre 2500 ya da 4000 karakter sınırı bulunmaktadır. Bu bölümde proje kapsamında ortaya çıkacak sonuçlar, etkiler ve çıktılar anlatılmalıdır.

73 I-PROJE Hedef grupların/yararlanıcıların durumu Proje, hedef grupların mevcut durumunu nasıl iyileştirecektir? Hedef grupların ve/veya varsa ortakların teknik ve yönetim kapasiteleri Proje, hedef grupların ya da ortakların teknik ve yönetim kapasitelerini nasıl geliştirecektir?

74 Hedef grupların/yararlanıcıların durumu ÖRNEK ÜRÜN Tarım İşletmesi; - Kurulacak ve geliştirilecek 2 laboratuvar ile Ar-Ge altyapısı oluşmuş ve etkinlik kazanmış olacak, -Gıda güvenliği ve sürdürülebilir üretime yönelik tadilat çalışmaları sonucunda fiziki altyapısında iyileşme olacak, kalite ve teknoloji artışı ile tam kapasite çalışma imkanı bulacak, üretim kalitesi artacaktır. Bunun yanında işletmeye alınacak yeni teknoloji metal dedektörlerinin üretim sistemine monte edilmesi sonucunda rekabet gücü artacak. Üreticiler-Toplayıcılar: Üretim kapasitesinin ve kalitesinin arttırılması ile başta ilimiz ve tüm ülkede üretilen tarımsal ürünler (tıbbi ve baharat bitkileri) tarımsal sanayide değerlendirilip ihraç edilerek katma değer yaratılacak, Tüketiciler daha sağlıklı-kaliteli ürünler tüketme imkanı bulacak, artacak iş kapasitesi ile girdi tedarikçileri, nakliyeciler ve çevre esnaf için, genelde de İzmir sanayisine katkı sağlanacaktır.

75 I-PROJE Somut Çıktılar Proje faaliyetlerinin ürünleri yazılmalıdır. Çıktılar, belirgin ve sayısal olmalıdır.

76 Somut Çıktılar ÖRNEK 1 Adet rüzgar tribünü 800 adet CD li interaktif katalog 1 adet yeni kafes sistemi

77 I-PROJE Çarpan Etkileri Proje faaliyetlerinin sonuçlarının yayılması ve örnek alınmasıdır. Projenin sonuçlarının tekrarlanma ve genişleme olasılığını anlatınız.

78 Çarpan Etkileri ÖRNEK Bu projenin çarpan etkisi yaratacağı birinci nokta tekrar edilebilir olmasıdır. Yapılacak çalışma özellikleri itibariyle bölgeye has, sadece Urla da gerçekleşebilecek bir çalışma değildir. Pek çok yönü ile taklit ve tekrar edilebilirliği olan bu çalışma şarap üretimi sektöründe gelişmeyi ve bu sektörde ülkeyi dünya ülkeleri arasında hak ettiği yere getirmeyi amaçlayan pek çok firma tarafından örnek alınabilecektir. Bu tür tesislerin yapımı ve Ar-Ge çalışmalarının önü açılacaktır. Hijyen koşullarının gelişmesine ışık tutmuş olacaktır. Yeni teknolojilerin kullanımı sağlanmış olacaktır.

79 I-PROJE Mali Boyut (Sürdürülebilirlik) Proje tamamlandıktan sonra proje hedeflerinin kendi yarattığı fonlarla varlığını sürdürmelidir. Faaliyetler destek bittikten sonra nasıl finanse edilecek? ÖRNEK: İşletmenin faaliyete geçebilmesi için ihtiyaç duyulan eksik tadilat, makine ve ekipmanların %50 si öz kaynak ve %50 si hibeden yararlanılarak gerçekleştirilecektir. İşletme artan kapasite ve kalite ile çalışması durumunda, artan talepler de göz önünde bulundurulduğunda yapılacak yatırım en kısa süre içinde kendisini amorti edecektir. İşletmenin kurulduğu arsa şirketin mülküdür. Proje faaliyete geçirdikten sonra, elde edeceği gelirle herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan yürütebilecek düzeydedir.

80 I-PROJE Kurumsal Boyut (Sürdürülebilirlik) Kurumsal yapınız proje sona erdikten sonra da faaliyetlerin sürdürülmesine izin verecek mi? Proje sonuçları için yerel sahiplenme olacak mı? ÖRNEK: İşletmenin kurumsal yapısı ve bünyesindeki tecrübeli kadrosuyla, çalışmalarını aynı hatta artan başarı ile sürdürecek durumdadır.

81 I-PROJE Pazar Boyutu (Sürdürülebilirlik) Pazarda talep nasıl: sabit mi, artıyor mu, azalıyor mu? Proje tek bir tedarikçi veya müşteriye mi bağımlı? Projenizin sonunda pazardaki konumunuz ne kadar sağlam olacak? ÖRNEK: Tesiste oluşturulacak gıda güvenliği ve çevreye duyarlı sürdürülebilir üretim sistemi sonucunda artan kalite ve kapasite ile üreteceği tıbbi ve baharat bitkilerinin, yapılan araştırmalara göre pazarı hazırdır. İşletme ağırlıklı olarak Avrupa, Uzak doğu, Amerika ve İskandinav ülkelerine yaptığı ihracatı, artan üretimle, Afrika ülkeleri, Rusya ve Hindistan pazarına da girmeyi planlamaktadır. Halen 55 ayrı ülkedeki 75 müşteriye ürün satmaktadır. Proje ile yapılması planlanan teknoloji yenileme ve kalite artışı, işletmemizin pazardaki rekabet gücünü daha da arttıracaktır. İşletmenin bulunduğu yerin İzmir Limanına ve çevre yollarına yakın olması ulaşım ve ürünün pazarlanması bakımından çok uygundur. Bu açılardan işletme çok avantajlı konumdadır.

82 I-PROJE Görünürlük Faaliyetleri Faaliyetler bölümünde görünürlük faaliyetlerine Tanıtım ve Görünürlük Rehber ine uygun şekilde yer verilmelidir. Amaç Ajansın desteğini görünür kılmak ve tanıtmaktır. Bu faaliyetleri ayrıntılı bir şekilde açıklayınız.

83 Görünürlük Faaliyetleri ÖRNEK Dağıtım araçlarına İZKA katkısını açıklayan reklamlar asılacak Tesise İZKA ile ilgili tanıtıcı tabela ve bayrak asılacaktır. Pazarlama personeli İZKA desteklerini, dağıtım ve satış yaptığı firmalara anlatacaklardır. Ürün tanıtımı için bastırılan reklam broşürlerinde İZKA logosuna yer verilecektir.

84 V. BAŞVURU SAHİBİNİN BEYANNAMESİ Bu kısımda Başvuru Sahibi aşağıdaki hususları beyan eder: Başvuru formunda verilen bilgiler doğrudur; Başvuru Sahibi, ortaklarıyla birlikte (varsa) projenin hazırlanmasından ve yönetiminden doğrudan sorumludur ve aracı olarak hareket etmeyecektir; Başvuru Sahibi projenin yürütüldüğü süre içerisinde faaliyetlerini sürdürmek ve gerektiğinde projenin finansmanına katılmak için istikrarlı ve yeterli mali kaynaklara sahiptir; Başvuru Sahibi teklif edilen projeyi başarı ile tamamlamak için gerekli yönetim kapasitesine, profesyonel yeterliliğe ve niteliğe sahiptir; Başvuru Sahibi ve ortakları (varsa) Başvuru Rehberi Bölüm (2) de listelenen (a) dan (f) ye kadar olan kategorilerden herhangi birine girmemektedir. Başvuru sahibini temsil etmeye yetkili kişiler tarafından imzalanmalıdır.

85 KONTROL LİSTESİ Başvurunuzu göndermeden önce eksik belgenizin olup olmadığını online başvuru sisteminde yer alan kontrol listesini kullanarak mutlaka kontrol ediniz Başvuru formu ile birlikte istenen destekleyici belgeleri baştan aşağı bir kez daha kontrol ediniz.

86 DEĞERLENDİRME TABLOSU Mali ve İşletme Kapasitesi : 20 puan* (min. 10) İlgililik: 25 puan* (min. 15) Yöntem: 30 puan Sürdürülebilirlik: 15 puan Bütçe ve Maliyet Etkinliği: 10 puan

87 DEĞERLENDİRME TABLOSU Mali ve İşletme Kapasitesi : 20 puan Bölüm Puan 1. Mali Kapasite ve İşletme Kapasitesi Proje kapsamında üniversiteden danışmanlık desteği alınıyor mu? (Bu kriter kapsamında üniversiteden danışmanlık desteği alınıyor ya da teknoloji transferi yapılıyorsa belgelenmesi ve belge içeriğinin yeterli olması koşuluyla 5 tam puan verilecektir. Bu koşul sağlanmıyorsa 1 puan verilecektir.) Başvuru sahibi ve ortakları yeterli teknik uzmanlığa ve yönetim kapasitesine sahip mi? (Personel, ekipman ve proje bütçesini idare edecek bilgi ve beceri dahil olmak üzere ele alınacak konular hakkında yeterli bilgileri var mı?) (Kar amacı güden başvuru sahipleri için bu kriter kapsamında 5 tam puan verilmesinin şartı, proje ekibinde konuyla ilgili yüksek lisans ya da doktora mezunu bir mühendisin tam zamanlı olarak yeni istihdamının sağlanmasıdır.) 5 x Başvuru Sahibi istikrarlı ve yeterli finansman kaynaklarına sahip mi? 5

88 DEĞERLENDİRME TABLOSU İlgililik: 25 puan Bölüm Puan 2. İlgililik Proje, Programın genel amacı ve bir ya da birden fazla önceliği ile ne kadar ilgili? 2.2 Proje, hedef bölge ya da bölgelerin ihtiyaçları ve sorunları ile ne kadar ilgili? 5 x İlgili taraflar (nihai yararlanıcılar, hedef gruplar) ne kadar açıkça tanımlanmış ve stratejik olarak seçilmiştir? Hedef grupların gereksinimleri net bir şekilde belirlenmiş mi? Proje bu gereksinimleri gerektiği şekilde muhatap alıyor mu? 5 x 2

89 DEĞERLENDİRME TABLOSU Bölüm Yöntem: 30 puan Puan 3. Yöntem Önerilen faaliyetler uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve beklenen sonuçlarla uyumlu mu? 3.2 Projenin genel tasarımı ne kadar tutarlı? 5 (Özellikle, proje söz konusu sorunların bir analizini yansıtıyor mu? Dış faktörler göz önüne alınmış mı? Bir değerlendirme öngörüyor mu?) 3.3 Bu soruda kar amacı gütmeyen başvuru sahipleri için a şıkkı, kar amacı güden 5 başvuru sahipleri için b şıkkı değerlendirilecektir. a)kar amacı gütmeyen başvuru sahiplerinin proje ortaklarının projeye katılım ve katkı düzeyi yeterli mi? (Başvuru formunun ilgili bölümünde ortakların projeye katkılarını anlatan bölüm değerlendirilerek, olumlu bulunması durumunda 5, olumsuz bulunması ya da ortak olmaması durumunda 1 puan verilecektir.) b) Kar amacı güden başvuru sahipleri İZKA dan daha önce destek almış mı? (Eğer destek alınmamışsa 5 puan, destek alınmış ise 1 puan verilecektir. 3.4 Faaliyet planı açık ve uygulanabilir nitelikte mi? Teklifte, projenin sonucuna yönelik objektif olarak doğrulanabilir göstergeler yer alıyor mu? 5 x 2 5

90 DEĞERLENDİRME TABLOSU Bölüm Sürdürülebilirlik: 15 puan Puan 4. Sürdürülebilirlik 4.1 Projenin, hedef grupları üzerinde somut bir etkisi olması bekleniyor mu? (etkilenen işletme sayısı, faaliyetin bölgesel önemi, geçici/kalıcı oluşturulan istihdam, sosyal faydalar, sağlanan eğitim fırsatları, teşvik edilen yeni sermaye yatırımları, bölgenin genel ekonomik ortamında sağlanan gelişmeler vb. dâhil olmak üzere) 4.2 Proje potansiyel çarpan etkileri içermekte midir? (proje sonuçlarının yinelenmesi ve daha geniş alanları etkilemesiyle bilgi yayılması dâhil olmak üzere) Teklif edilen projenin beklenen sonuçları sürdürülebilir mi? Mali açıdan (Destek sona erdikten sonra faaliyetler nasıl finanse edilecek?) Kurumsal açıdan (Faaliyetlerin devam ettirilmesine imkân tanıyan yapılar proje sonunda da devam edecek mi? Projenin sonuçları yerel olarak sahiplenilecek mi?) Sadece 1. Öncelik ten yapılan başvurular için Pazar Boyutu (Pazardaki talep sabit mi, artıyor mu, azalıyor mu? Proje tek bir tedarikçi ya da müşteriye mi bağımlı? Proje sonunda başvuru sahibinin pazardaki konumu ne kadar sağlam olacak?) 5

91 DEĞERLENDİRME TABLOSU Bütçe ve Maliyet Etkinliği: 10 puan Bölüm 5. Bütçe ve maliyet etkinliği 5.1 Tahmini maliyetler ile beklenen sonuçlar arasında yeterli bir oran sağlanmış mı? Puan Yapılması öngörülen harcamalar projenin uygulanması için gerekli mi? 5

92 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru formunu doldurduktan sonra, yaptığınız açıklamaların ilgili rehberde yer alan DEĞERLENDİRME TABLOSUNDAKİ Soruların Tümüne Yanıt Verdiğinden Emin Olunuz.

93 İş Planı

94 İŞ PLANI NEDİR? İŞLETMENİN RESMİ Biz Kimiz? Ne Yapıyoruz Müşterilerimiz Ürünlerimiz Yeni Yatırımımız Karlı mı Hangi sorun/ihtiyaç SOMUT VERİLER VE ANALİZLER GELECEKTEKİ HEDEFLER

95 İŞ PLANI NE ZAMAN HAZIRLANIR? Yeni bir iş kurarken Mevcut işletmeyi / ürün, hizmet ağını geliştirirken (yeni bir yatırım yaparken) Fon sağlayıcı kuruluşlardan talepte bulunurken Finansman kaynağı arıyor olsun olmasın, şirketlerin kendi iç gereksinimleri için zaten bir iş planı hazırlıyor ve belli aralıklarla bu iş planını, değişen ihtiyaçlara göre güncelliyor olmaları gerekir.

96 İŞ PLANI 3 ÖNEMLİ SORUNUN CEVABIDIR. 1 NASIL BİR İŞLETMESİNİZ? - misyonunuz vizyonunuz - faaliyetleriniz - ölçeğiniz - pazardaki payınız 2- BU PROJEYİ YAPMAYA NEDEN İHTİYAÇ DUYUYORSUNUZ? - projeyi önemli kılan sorun/ ihtiyaç? - sorun için çözümünüz ne? - diğer çözümlerden farkınız ne? ( dağıtım, tasarım, fiyat???) 3- YATIRIMINIZ KARLI MI? - toplam satışalrınız? - pazardaki sürekliliğiniz? - riskler neler?

97 İŞ PLANI FORMATI YÖNETİCİ ÖZETİ MEVCUT DURUM ANALİZİ a) Mevcut ürün ve/veya üretim sürecinin ve/veya hizmetlerin tanıtımı b) Mevcut personel durumu c) Mevcut Ar-Ge harcamalarınız d) Mevcut ürünleriniz/hizmetleriniz için pazar ortamının tanıtımı e) Rakiplerin tanıtımı YATIRIM TEKLİFİ ANALİZİ a) Yeni ürün ve/veya üretim sürecinin ve/veya hizmetlerin tanıtımı b) Verimlilik durumu ve Ar-Ge harcamaları c) Yeni ürünleriniz/hizmetleriniz için pazar ortamının tanıtımı d) Başlıca rakiplerinizin tanıtımı e) İlgili hukuki konular

98 İŞ PLANI FORMATI BEKLENEN PROJE ÇIKTILARI, SONUÇLARI VE ETKİLERİ PROJE İÇİN PAZARLAMA STRATEJİSİ a) Fiyat Stratejisi b) Ürün/hizmet stratejisi c) Dağıtım stratejisi d) Tutundurma (satış, tanıtım, promosyon etkinlikleri ) EKONOMİK VARSAYIMLAR VE RİSKLER

BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI

BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI 2 EKLER; EK A: DESTEK BAŞVURU FORMU (WORD FORMATINDA) EK B: BÜTÇE (EXCEL FORMATINDA B1-B2-B3) EK C: MANTIKSAL ÇERÇEVE EK D: PROJEDE YER ALAN KİLİT PERSONELİN

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJE BAŞVURU FORMU Millî Eğitim Bakanlığı, Atatürk Bulvarı No: 98 Çankaya/ANKARA PROJE ÖZETİ * Başvuru Sahibinin Adı Projenin Adı Projenin Genel Hedefi Projenin Özel Amacı Projenin

Detaylı

ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI. 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği. Başvuru Formu

ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI. 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği. Başvuru Formu ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği Başvuru Formu Referans Numarası: Başvuru tamamlama işlemi yapıldıktan sonra oluşturulacaktır. Başvuru Sahibinin Adı: Projenin Adı: Deneme Başvuru

Detaylı

İZMİR KALKINMA AJANSI Fizibilite Desteği. Başvuru Formu. Referans Numarası: TR31/18/FZD

İZMİR KALKINMA AJANSI Fizibilite Desteği. Başvuru Formu. Referans Numarası: TR31/18/FZD İZMİR KALKINMA AJANSI 2018 Fizibilite Desteği Başvuru Formu Referans Numarası: TR31/18/FZD Başvuru Sahibinin Adı: Projenin Adı: Başvuru Kodu: BAŞVURU VERİ GİRİŞ FORMU Proje başvurularınızın Ajansın internet

Detaylı

ÇAĞRI ESASLI TEMATİK PROGRAM PROJE BAŞVURU FORMU

ÇAĞRI ESASLI TEMATİK PROGRAM PROJE BAŞVURU FORMU HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE Çağrı Esaslı Tematik Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğumuz projenin e herhangi bir yükümlülük getirmeyeceği ve tarafımıza herhangi bir talep hakkı doğurmayacağını,

Detaylı

MANTIKSAL ÇERÇEVE. İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi

MANTIKSAL ÇERÇEVE. İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi MANTIKSAL ÇERÇEVE İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı, proje planlaması ve yönetimini desteklemek üzere kullanılan bir analitik süreç ve

Detaylı

14.07.2011 ANKARA KALKINMA AJANSI

14.07.2011 ANKARA KALKINMA AJANSI GÜNDEM Kimler başvurabilir? Hangi maliyetler uygun kabul edilir? Başvuru belgeleri nelerdir? Nasıl, ne zaman, nereye yapılır? Süreç nasıl işleyecek? Değerlendirme kriterleri nelerdir? 14.07.2011 ANKARA

Detaylı

2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı. KAYS Tanıtım Sunumu

2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı. KAYS Tanıtım Sunumu 2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı KAYS Tanıtım Sunumu Başvurular Nereye ve Nasıl Yapılacaktır? 24.12.2013 www.kuzka.gov.tr 2 Sisteme Nasıl Giriş Yapılır? http://portal.kays.kalkinma.gov.tr

Detaylı

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem)

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem) Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

BAġVURU FORMU. Ġzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi

BAġVURU FORMU. Ġzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi BAġVURU FORMU Ġzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi BAġVURU FORMUNUN BÖLÜMLERĠ I. Proje II. Başvuru Sahibi III.Başvuru Sahibinin Projeye Katılan Ortakları IV. Başvuru Sahibinin Projeye Katılan İştirakçileri

Detaylı

PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD

PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD 2 3 PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD PROGRAMIN AMAÇ VE ÖNCELİKLERİ Ajans tarafından sağlanacak teknik desteğin amacı, bölgedeki yerel aktörlerin

Detaylı

MANTIKSAL ÇERÇEVE. İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi

MANTIKSAL ÇERÇEVE. İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi MANTIKSAL ÇERÇEVE İzmir Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı, proje planlaması ve yönetimini desteklemek üzere kullanılan bir analitik süreç ve

Detaylı

Başvurular Nereye ve Nasıl Yapılacaktır?

Başvurular Nereye ve Nasıl Yapılacaktır? KAYS Tanıtım Sunumu Başvurular Nereye ve Nasıl Yapılacaktır? 16.03.2015 2 Sisteme Nasıl Giriş Yapılır? http://portal.kays.kalkinma.gov.tr adresine giriniz. Sağ üst kısımdaki «Sisteme Giriş» butonunu tıklayınız

Detaylı

Teknik Destek Programı

Teknik Destek Programı 2015 Teknik Destek Programı td@oka.org.tr Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 0362 431 24 00 2015 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Teknik Destek Nedir? Kalkınma Ajansının, bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma

Detaylı

Avrupa Birliği Komisyonu, 1992 yılında Proje Süreç Yönetimi metodunu Mantıksal Çerçeve aracına dayalı proje kurgu ve yönetimi seti olarak

Avrupa Birliği Komisyonu, 1992 yılında Proje Süreç Yönetimi metodunu Mantıksal Çerçeve aracına dayalı proje kurgu ve yönetimi seti olarak 12. hafta Mantıksal Çerçeve Avrupa Birliği Komisyonu, 1992 yılında Proje Süreç Yönetimi metodunu Mantıksal Çerçeve aracına dayalı proje kurgu ve yönetimi seti olarak benimsemiştir. İlk uygulama rehberleri

Detaylı

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem)

ENGELLİ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2018/1. Dönem) Hakiki Reklam; Hibe almak için,aradığınız ve ihtiyacınız olan her şey Brüksel Uzmanları Danışmanlık güvencesi ile ; www.isplaniornekleri.com'da Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

PROJE yerde, süre bütçe ile, amaçların faaliyetler

PROJE yerde, süre bütçe ile, amaçların faaliyetler UYGULAMA Belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür. DÖNGÜSÜ Proje Fikrini Belirleme:

Detaylı

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ TEKNOPARK A.Ş YTÜ TEKNOPARK BİLGİ FORMU Bu formu, YTÜ- TEKNOPARK bünyesinde oluşturmayı düşündüğünüz birim için doldurunuz.

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MALİ DESTEK PROGRAMI. KAYS üzerinden Proje Başvurusu Hazırlama

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MALİ DESTEK PROGRAMI. KAYS üzerinden Proje Başvurusu Hazırlama YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MALİ DESTEK PROGRAMI KAYS üzerinden Proje Başvurusu Hazırlama TOPLANTI AKIŞI KAYS Genel Bilgiler KAYS Kullanıcı Kayıt İşlemleri KAYS Üzerinden Başvuru Sahibi

Detaylı

AB Fonları için PROJE YAZIM KILAVUZU F. ÖNCÜ DANIŞMALIK

AB Fonları için PROJE YAZIM KILAVUZU F. ÖNCÜ DANIŞMALIK AB Fonları için PROJE YAZIM KILAVUZU F. ÖNCÜ DANIŞMALIK ii PROJE YAZIM KILAVUZU iii ÖNCÜ Fon & Proje Danışmanlık AB Fonları için Proje Yazım Kılavuzu Birinci Basım: Mart 2007, İstanbul Derleyen: Fatih

Detaylı

TARIMLA GELEN KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI (KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALTYAPI PROJELERİ) (KAR AMACI GÜTMEYEN KURUMLAR)

TARIMLA GELEN KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI (KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALTYAPI PROJELERİ) (KAR AMACI GÜTMEYEN KURUMLAR) T.C. ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI TEKLİF ÇAĞRISI TARIMLA GELEN KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI (KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALTYAPI PROJELERİ) (KAR AMACI GÜTMEYEN KURUMLAR) BAŞVURU FORMU SON BAŞVURU TARİHİ 15/03/2013

Detaylı

KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE. İşletme Yetkilisi Adı Soyadı

KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE. İşletme Yetkilisi Adı Soyadı KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB İşbirliği-Güçbirliği Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğumuz projenin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, bu başvuru formunu hazırlamış olmamızın,

Detaylı

Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi

Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi Proje Geliştirme/Planlama Yard.Doç.Dr.Ayselin YILDIZ Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği Merkezi Erasmus+ Ana Eylem 2 Stratejik Ortaklıklar Tanıtım Etkinliği SUNUM İÇERİĞİ Fikirden Projeye Proje Yönetimi

Detaylı

TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENÇ YEŞİLAY MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI

TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENÇ YEŞİLAY MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENÇ YEŞİLAY MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI Son Başvuru: 15 Mayıs 2015 Saat:17:00 Ar-Ge ve Proje Birimi 2015 1. Proje Hazırlamaya Başlamadan Önce: 1. Proje Teklif

Detaylı

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu?

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu? KONYA "BÖLGESEL İNOVASYON MERKEZİ" GÜDÜMLÜ PROJE ÖZETİ Başvuru Sahibi: Konya Sanayi Odası Proje Ortakları: Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası,Konya ABİGEM, Konya Ticaret Borsası,

Detaylı

Ankara Kalkınma Ajansı

Ankara Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı 03.08.2011 Toplantı İçeriği Proje Döngüsü ve Mantıksal Çerçeve Başvuru Formu Proje Döngüsü Yönetimi Mantıksal Çerçeve ve Uygulaması Proje Tanımı Başvuru Sahibi ve Başvuru Süreci

Detaylı

BAŞVURU SÜRECİ ve DEĞERLENDİRME

BAŞVURU SÜRECİ ve DEĞERLENDİRME BAŞVURU SÜRECİ ve DEĞERLENDİRME Başvuru Sahibi Program Özeti İLERİ TEKNOLOJİLERDE İHRACAT ODAKLI KALKINMA MDP Gerçek kişiler hariç tüm işletmeler OSB ler, üniversiteler, araştırma merkezleri/enstitüler,

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA KILAVUZU

PROJE HAZIRLAMA KILAVUZU PROJE HAZIRLAMA KILAVUZU LİDERLİK NEDİR? Liderlik bir bireyin ortak bir hedefe ulaşmak için bir grup bireyi etkileme sürecidir. Lider, bireyleri ortak hedeflere yönelten, hedefleri benimseten, bireyler

Detaylı

2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI

2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI Teknik Destek Nedir? Kalkınma Ajansının, bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama

Detaylı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları. Antalya

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları. Antalya Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları Antalya 24.02.2016 Geçmiş Destek Programları 2015 2014 2012 2011 17 Milyon 20 Milyon 20 Milyon 20 Milyon 40 proje 53 proje 63 proje 66 proje 2010

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI DİCLE KALKINMA AJANSI

MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI DİCLE KALKINMA AJANSI MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI 2 Planlama Aşaması MANTIKSAL ÇERÇEVE YAKLAŞIMI 1. Mantıksal çerçeve matrisinin oluşturulması 2. Süre ve Faaliyet Planlaması 3. Bütçeleme Mantıksal Çerçeve Matrisi 3 Proje Mantığı

Detaylı

İZMİR R KALKINMA AJANSI

İZMİR R KALKINMA AJANSI İZMİR R KALKINMA AJANSI MALİ DESTEK PROGRAMLARI 2008 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRILARI İZMİR R KALKINMA AJANSI 2008 MALİ DESTEK PROGRAMLARI Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği (Resmi

Detaylı

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI 1 2 İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI Programın Amacı İşletmelerin ihracat ve yenilikçilik yeteneklerini geliştirerek TRB1 Bölgesi'nin rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamaktır. 3 İHRACAT

Detaylı

BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM ve BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ MALİ DESTEK PROGRAMI. KAYS üzerinden Proje Başvurusu Hazırlama

BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM ve BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ MALİ DESTEK PROGRAMI. KAYS üzerinden Proje Başvurusu Hazırlama BİLGİ TOPLUMUNA DÖNÜŞÜM ve BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ MALİ DESTEK PROGRAMI KAYS üzerinden Proje Başvurusu Hazırlama TOPLANTI AKIŞI Sabah Oturumu: Mali Destek Programı Tanıtımı KAYS Genel Bilgiler KAYS

Detaylı

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2017/2. Dönem)

ESKİ HÜKÜMLÜ KENDİ İŞİNİ KURMA PROJESİ BAŞVURU FORMU (2017/2. Dönem) Trkiye İş Kurumu (İŞKUR) Çalışma Genel Mdrlğ İş Sağlığı ve Gvenliği Genel Mdrlğ Engelli ve Yaşlı Hizmetler i Genel Mdrlğ Ceza ve Tevkifevl eri Genel Mdrlğ Trkiye İşveren Sendikaları Konfederasy onu (TİSK)

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri İÇİNDEKİLER I. Özet II. Mevcut Durum Analizi III. Yatırım Teklifi Analizi IV. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri V. Proje İçin Pazarlama Stratejisi VI. Ekonomik Varsayımlar ve Riskler 1 I.

Detaylı

AR-GE PROJE ÖNERİ FORMU

AR-GE PROJE ÖNERİ FORMU TP/ Ar-Ge Proje Öneri Formu AR-GE PROJE ÖNERİ FORMU PROJE ADI : KUYU BAŞI MALZEMELERİ KURULUŞ ADI : BAŞVURU TARİHİ : İçindekiler 1. KURULUŞ BİLGİLERİ...3 2. PROJE ÖZETİ...4 2.1 Projenin Tanımı... 4 2.2

Detaylı

1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016

1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016 1601 TÜBİTAK YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK ALANLARINDA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK DESTEK PROGRAMI 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1.Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı 2016 Çağrının Amacı 1512 Teknogirişim

Detaylı

Avrupa Birliği Proje Uzmanlığı Kampı (Proje Hazırlama, Proje Yönetimi ve Bağımsız Değerlendirici)

Avrupa Birliği Proje Uzmanlığı Kampı (Proje Hazırlama, Proje Yönetimi ve Bağımsız Değerlendirici) Adaylık Döneminde Türkiye ye Sağlanan Mali Yardımlar Nelerdir? Katılım Öncesi AB Mali Yardımı Avrupa Yatırım Bankası Kredileri Topluluk ları (. Çerçeve ı, Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik ları, Kültür ı, Rekabetçilik

Detaylı

FİZİBİLİTE DESTEĞİ Bilgilendirme Sunumu ( Tarihli Değişiklik İşlenmiş)

FİZİBİLİTE DESTEĞİ Bilgilendirme Sunumu ( Tarihli Değişiklik İşlenmiş) FİZİBİLİTE DESTEĞİ Bilgilendirme Sunumu (11.05.2018 Tarihli Değişiklik İşlenmiş) KAYS Üzerinden Son Başvuru: 24.12.2018 Saat:23:59 Taahhütname Son Teslim: 31.12.2018 Saat:17:00 FİZİBİLİTE DESTEĞİ AMAÇ

Detaylı

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB KOBİ Proje Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum bu projemin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, hâlihazırda ikiden fazla KOSGEB Destek

Detaylı

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU

KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE BAŞVURU FORMU KOSGEB HİZMET MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB KOBİ Proje Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum projemin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, bu program kapsamında daha önce başarısız

Detaylı

EK-C: MANTIKSAL ÇERÇEVE. Projenin Mantıksal Çerçevesi (EK-C) doldurulmalıdır.

EK-C: MANTIKSAL ÇERÇEVE. Projenin Mantıksal Çerçevesi (EK-C) doldurulmalıdır. EK-A: BAŞVURU FORMU Başvuru formu ve ekleri KAYS üzerinden doldurulmalıdır. Başvuru formunun tüm bölümleri eksiksiz bir biçimde doldurulmalıdır. Proje teklifi Türkçe olarak doldurulmalıdır. Başvuru formu

Detaylı

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 3 Ağustos 2011 ANKARA Gündem 2011 Teklif Çağrısı Kapsamı Mali Destek Programları

Detaylı

Proje Ön Kayıt Formuna www.serka.org.tr Ajans internet adresinde sol altta bulunan kutuya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Proje Ön Kayıt Formuna www.serka.org.tr Ajans internet adresinde sol altta bulunan kutuya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 2011 YILI İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-2 (TRA2-11-İGMD002) VE ÖRNEK KOMBİNE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETMELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI (TRA2-11-TRM001) ÖN BAŞVURUDA İZLENMESİ GEREKEN

Detaylı

Proje İzleme: Neden gerekli?

Proje İzleme: Neden gerekli? Proje İzleme: Neden gerekli? Mantıksal Çerçeve Matrisinde İzleme Göstergeleri Raporlama Araçlar Müdahale Mantığı / Projenin Kapsamı MANTIKSAL ÇERÇEVE Objektif Şekilde Doğrulanabilir Başarı Göstergeleri

Detaylı

İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar

İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar İkinci Bölüm: Nitelikli Proje Teklifi hazırlayabilmek için kullanılması gereken belgeler ve dikkat edilmesi gereken hususlar Üçüncü

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015 PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015 PROJE NEDİR? Zaman, Kaynak, Amaç Belirli bir zaman aralığı içinde, mevcut kaynakları kullanarak, önceden tanımlanan hedef

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU PROJE LOGOSU (Bu bölüme varsa proje Logosu eklenebilir. Logo yüksekliğinin azami 10 satır yüksekliğinde olması tavsiye

Detaylı

SELÇUKLU BELEDİYESİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE HAZIRLAMA REHBERİ

SELÇUKLU BELEDİYESİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE HAZIRLAMA REHBERİ SELÇUKLU BELEDİYESİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE HAZIRLAMA REHBERİ Kültür İşleri Müdürlüğü 2018 SELÇUKLU BELEDİYESİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE HAZIRLAMA REHBERİ Bu bölümde, Selçuklu Belediyesi Proje Destek

Detaylı

Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması. Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22

Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması. Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22 Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22 1. Hibe Başvuru Rehberi Başvuru Rehberi tüm bilgileri içerir MFİB Yararlanıcı Kuruluş www.mfib.gov.tr www.deltur.cec.eu.int

Detaylı

2012 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı. KAYS Tanıtım Sunumu

2012 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı. KAYS Tanıtım Sunumu 2012 Yılı Proje Teklif Çağrısı Mali Destek Programları İlanı KAYS Tanıtım Sunumu Başvurular Nereye ve Nasıl Yapılacaktır? 18.12.2012 www.kuzka.gov.tr 2 Sisteme Nasıl Giriş Yapılır? http://portal.kays.kalkinma.gov.tr

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEKLERİ (Yasal Çerçeve) 2018

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEKLERİ (Yasal Çerçeve) 2018 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEKLERİ (Yasal Çerçeve) 2018 İÇERİK AMAÇ YÖNTEM GÜDÜMLÜ PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ PROJE GELİŞTİRME SÜRECİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI MALİ KURALLAR DESTEKLENEMEYECEK PROJELER AMAÇ

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 1 Kalkınma Ajansı Destekleri Destek Araçları Teknik Destek Mali Destekler Faiz Desteği Faizsiz Kredi Desteği Doğrudan Finansman Desteği Proje Teklif Çağrısı Güdümlü Proje Desteği

Detaylı

MAKiNA imalat. MALi DESTEK PROGRAMI

MAKiNA imalat. MALi DESTEK PROGRAMI 1 2 3 4 MAKiNA imalat MALi DESTEK PROGRAMI 5 Programın Amacı Makina İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı nın genel amacı makina imalat sektöründe ithal edilen ve yüksek katma değerli ürünlerin

Detaylı

Hibe Programları ve Hibe Başvurusunun Yapılması

Hibe Programları ve Hibe Başvurusunun Yapılması Hibe Programları ve Hibe Başvurusunun Yapılması İÇERİK I. HİBE PROGRAMI VE PROJELERİN HAZIRLANMASI II. III. IV. BAŞVURU DOSYASININ HAZIRLANMASI VE TESLİM EDİLMESİ BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ SÖZLEŞMENİN

Detaylı

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 T.C. SERHAT KALKINMA AJANSI İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 2013 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI İŞ PLANI EK - E Referans No: TRA2-13-İGMD03/TRA2-13-İGMD03G I MEVCUT DURUM ANALİZİ 1. İŞLETMENİN TARİHÇESİ

Detaylı

TEKNİK DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA YARDIMCI KILAVUZ

TEKNİK DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA YARDIMCI KILAVUZ TEKNİK DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA YARDIMCI KILAVUZ PROGRAM YÖNETİM BİRİMİ 2016 PROGRAMA BAŞVURMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER 1. Proje hazırlamaya başlamadan önce, 2016 Yılı Teknik Destek Programı

Detaylı

Küçük Hibe Desteği ile Çocukların Sivil Topluma Katılımı Çocuklar için Mikro-Fon Programı. Başvuru Formu ve Ekleri [ ]

Küçük Hibe Desteği ile Çocukların Sivil Topluma Katılımı Çocuklar için Mikro-Fon Programı. Başvuru Formu ve Ekleri [ ] Küçük Hibe Desteği ile Çocukların Sivil Topluma Katılımı Çocuklar için Mikro-Fon Programı Başvuru Formu ve Ekleri [21.01.2019] EK 1: Başvuru Formu Mikro Fon Programı Başvuru Formu Değerli Başvuru Sahibi,

Detaylı

TEKNİK DESTEK PROGRAMI İÇİN PROJE HAZIRLAMA KLAVUZU

TEKNİK DESTEK PROGRAMI İÇİN PROJE HAZIRLAMA KLAVUZU TEKNİK DESTEK PROGRAMI İÇİN PROJE HAZIRLAMA KLAVUZU PROGRAMA BAŞVURMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER İlk olarak www.geka.org.tr adresinden 2015 Teknik Destek Program rehberini indirerek detaylı bir şekilde

Detaylı

PROJE TEKLİF FORMU FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN

PROJE TEKLİF FORMU FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANMASI GEREKMEYEN KAMU YATIRIM PROJESİ TEKLİFLERİ İÇİN PROJE TEKLİF FORMU 1. PROJE TANIMLAMA BİLGİLERİ Adı: Türkiye Deniz Araştırma Alt Yapısının Analizi Etüt Projesi Yeri: Seyir,

Detaylı

KAYS PROJE VERİ GİRİŞ SİSTEMİ

KAYS PROJE VERİ GİRİŞ SİSTEMİ KAYS PROJE VERİ GİRİŞ SİSTEMİ KAYS Sisteminde «Kullanıcı Hesabı» Açılması Başvuru Yapılacak Kişi/Kurum/İşletmenin Sisteme Eklenmesi KAYS Sistemine Proje Başvurusunun Yapılması Proje Başvurusunun Ajansa

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI. Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar

MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI. Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar PROJE NEDİR? Belirli bir zaman ve bütçe çerçevesinde, belirli amaçlara ulaşmayı sağlayacak sonuçları üretmek üzere, insani

Detaylı

TOPLANTI GÜNDEMİ ANKARA KALKINMA AJANSI 2 /24

TOPLANTI GÜNDEMİ ANKARA KALKINMA AJANSI 2 /24 TOPLANTI GÜNDEMİ 09:45 10:00 Kayıt 10:00 10:30 2013 Teknik Destek Programı 10:30 11.00 2013 Doğrudan Faaliyet Destek Programı 11:00 11:15 Çay/kahve arası 11:15 12:15 DFD KAYS Başvuru Eğitimi 12:15 12:30

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

PROGRAM BİLGİLERİ PROGRAMA İLİŞKİN KURALLAR BAŞVURU SÜRECİ DEĞERLENDİRME SÜRECİ. Programın amacı Program öncelikleri Programın bütçesi ve süresi

PROGRAM BİLGİLERİ PROGRAMA İLİŞKİN KURALLAR BAŞVURU SÜRECİ DEĞERLENDİRME SÜRECİ. Programın amacı Program öncelikleri Programın bütçesi ve süresi PROGRAM BİLGİLERİ PROGRAMA İLİŞKİN KURALLAR BAŞVURU SÜRECİ DEĞERLENDİRME SÜRECİ Programın amacı Program öncelikleri Programın bütçesi ve süresi Başvuru sahipleri ve ortakların uygunluğu Faaliyetlerin uygunluğu

Detaylı

TEKNİK DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI

TEKNİK DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI TEKNİK DESTEK PROGRAMI BAŞVURU HAZIRLAMA KİTAPÇIĞI PROGRAM YÖNETİM BİRİMİ 2014 PROJE HAZIRLAMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE: İlk olarak www.geka.org.tr adresinden 2014 Teknik Destek Program rehberini indirerek detaylı

Detaylı

YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRME BAŞVURU VE TAKİP YARDIM KILAVUZU

YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRME BAŞVURU VE TAKİP YARDIM KILAVUZU YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRME BAŞVURU VE TAKİP YARDIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Aşağıdaki link ten YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREV BAŞVURU ve TAKİP ekranına Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından Çevre ve Orman

Detaylı

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekler; teknik destek ve

Detaylı

Kalkınma Ajansı Tekn k i n k k D est s e t k k Ba B şv ş ur u u r s u u s

Kalkınma Ajansı Tekn k i n k k D est s e t k k Ba B şv ş ur u u r s u u s Kalkınma Ajansı Teknik Destek Başvurusu 1. Başvuru Yapmadan Önce Faydalanılacak Kaynaklar Konu Başlıkları 2. Başvuru Đçeriği ve Yapısı 3. Değerlendirme Süreci 4. Nasıl ve Ne Zaman Başvuru Yapılır Proje

Detaylı

www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA

www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA Proje yazmanın 3 kuralı: TÜBİTAK AR-GE PROJE YAZIMI Olduğu gibi değil, olması gerektiği gibi yazmak Ürün değil süreç bazlı kurgulamak Aynı şeyleri değişik yerlerde

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU VE KİDR RAPORLAMA SÜRECİ 13.04.2016 ANKARA YÜKSEKÖĞRETİM KALİTE KURULU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU KALİTE KOMİSYONU* MADDE 7 (1) Yükseköğretim

Detaylı

Bu çalışmada güncel Kalkınma Ajansı desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.doka.org.tr adresinden alıntıdır.

Bu çalışmada güncel Kalkınma Ajansı desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.doka.org.tr adresinden alıntıdır. Bu çalışmada güncel Kalkınma Ajansı desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.doka.org.tr adresinden alıntıdır. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı İçindekiler Tablosu Genel Bilgiler...

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU

ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENAR PROJE DEĞERLENDİRME FORMU Proje Yürütücüsü Adı Soyadı veya Firma Adı : Proje Konu Başlığı : Proje Kodu : Değerlendirenin

Detaylı

Proje Hazırlama Eğitimi Sunumu 10.04.2015

Proje Hazırlama Eğitimi Sunumu 10.04.2015 Proje Hazırlama Eğitimi Sunumu 10.04.2015 Sunum İçeriği Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı Başvuru Formunun Doldurulması Bütçenin Doldurulması Başvuru Sırasında Sunulması Gereken Evraklar KAYS 10.04.2015 2 Mantıksal

Detaylı

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir?

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir? SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR LİSTESİ Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir? Soru 1: Sosyal güvenlik primi, vergi borcu ya da Ajanstan

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY)

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY) 9. HAFTA Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) başarısız proje deneyimleri sonucunda özellikle uluslararası kuruluşların öncülüğünde geliştirilmiştir. Proje döngüsü yönetimi ; projenin fikir aşamasından tamamlanmasına

Detaylı

2018 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI

2018 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI 2018 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI TANIMLAR PROGRAMIN KÜNYESİ 1. KOOPERATİF VE BİRLİKLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI 1.1. Giriş 1.2. Programın Amacı Ve Öncelikleri 1.3. T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı

Detaylı

DİCLE KALKINMA AJANSI. 2014 YILI Teknik Destek. Teknik Destek Talep Formu. Referans Numarası: TRC3/14/TD

DİCLE KALKINMA AJANSI. 2014 YILI Teknik Destek. Teknik Destek Talep Formu. Referans Numarası: TRC3/14/TD DİCLE KALKINMA AJANSI 2014 YILI Teknik Destek Teknik Destek Talep Formu Referans Numarası: TRC3/14/TD Başvuru Sahibinin Adı: Teknik Destek Talep Adı: Kızıltepe Ticaret Borsası MARDİN BÖLGESİ ANALİZ LABORATUVARI

Detaylı

PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI SATIN ALMA EĞİTİMİ

PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI SATIN ALMA EĞİTİMİ PROJE UYGULAMA SÜRECİ 2010 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI SATIN ALMA EĞİTİMİ 2 İÇERİK SATIN ALMA NEDİR? GENEL ÇERÇEVE SATIN ALMA STRATEJİSİ / PLANI SATIN ALMA SÜREÇLERİNİN İZLENMESİ ÖZEL DURUMLAR 3 Satın

Detaylı

TR83 Bölgesi nde Ar-Ge ve İnovasyon ile Yenilenebilir Enerji Anket Sonuçları

TR83 Bölgesi nde Ar-Ge ve İnovasyon ile Yenilenebilir Enerji Anket Sonuçları TR83 Bölgesi nde Ar-Ge ve İnovasyon ile Yenilenebilir Enerji Anket Sonuçları Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı gelecek dönemdeki çalışmalarına yol vermesi amacıyla 128 paydaşın katılımı ile TR83 Bölgesi nde

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 2 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ NEDİR? Güdümlü Proje Desteği, bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi

Detaylı

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Stratejik Ortaklıklar AE2 - Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği: Stratejik Ortaklıklar Bilgi Ortaklıkları Sektörel

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Genel Amacı Bakanlık personeli ve Bakanlık politikaları doğrultusunda protokol yapılan kurum ve kuruluşlarda çalışan personelin; fon kaynaklarına erişimi ve proje hazırlama konusunda

Detaylı

FKA 2014 MALİ DESTEK PROGRAMLARI

FKA 2014 MALİ DESTEK PROGRAMLARI 1 FKA 2014 MALİ DESTEK PROGRAMLARI GÜÇLÜ ALTYAPI GÜÇLÜ EKONOMİ 8.500.000 TL ÜRETİMDE ODAK ALANLAR 5.000.000 TL TOPLAM HİBE TUTARI : 13.500.000 TL ÖNGÖRÜLEN PROJE HACMİ: 25.000.000 TL 2 FKA 2014 MALİ DESTEK

Detaylı

2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI

2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI T.C. BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI Isparta 07.01.2013 Önceki Mali Destek Programları 2010 Mali Destek Programı Sözleşme imzalanan proje sayısı: 38 Toplam hibe miktarı:

Detaylı

KOBĠ PROJE DESTEK PROGRAMI. PROJE BAġVURU FORMU

KOBĠ PROJE DESTEK PROGRAMI. PROJE BAġVURU FORMU MÜDÜRLÜĞÜ NE KOBİ Proje Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğum bu projemin ilgili çağrı döneminde değerlendirilerek reddedilmediğini, hâlihazırda ikiden fazla Destek Programından yararlanmadığımı,

Detaylı

1.2.Teklif verenler, satın almaya ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler.

1.2.Teklif verenler, satın almaya ilişkin bilgileri yukarıdaki adres ve numaralardan görevli personelle irtibat kurmak suretiyle temin edebilirler. WINES OF TURKEY ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ PROJESİ DIŞ TİCARETTE STRATEJİK MÜŞTERİ VE PAZAR BULMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ HİZMET ALIMI ŞARTNAMESİ I. SATIN ALMANIN KONUSU VE

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI

ANKARA KALKINMA AJANSI ANKARA KALKINMA AJANSI 2011 YILI TEKLİF ÇAĞRISI TURİZM POTANSİYELİNİN HAREKETE GEÇİRİLMESİ ve YENİLİKÇİ UYGULAMALAR MALİ DESTEK PROGRAMLARI ADIM ADIM BAŞVURU FORMU Son Teslim Tarihi: 16 Eylül 2011 Saat:

Detaylı

YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRME BAŞVURU VE TAKİP YARDIM KILAVUZU

YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRME BAŞVURU VE TAKİP YARDIM KILAVUZU YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREVLENDİRME BAŞVURU VE TAKİP YARDIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Aşağıdaki link ten YURTDIŞI GEÇİCİ GÖREV BAŞVURU ve TAKİP ekranına Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından Orman ve Su

Detaylı

KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI... Mali Destek Programı. Başvuru Formu. Referans Numarası: Son Teslim Tarihi:.../ /20..

KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI... Mali Destek Programı. Başvuru Formu. Referans Numarası: Son Teslim Tarihi:.../ /20.. KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI.. Mali Destek Programı Başvuru Formu Referans Numarası: Son Teslim Tarihi:.../ /20.. Saat: Başvuru Sahibinin Adı Projenin Adı KURUMUNUZUN KURULUŞUNUZUN FİRMANIZIN RESMİ ADINI

Detaylı

DİCLE KALKINMA AJANSI 2010 KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALTYAPI PROJELERİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI Başvuru Sahibinin UYGUNLUĞU

DİCLE KALKINMA AJANSI 2010 KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALTYAPI PROJELERİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI Başvuru Sahibinin UYGUNLUĞU DİCLE KALKINMA AJANSI 2010 KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALTYAPI PROJELERİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI Sahibinin UYGUNLUĞU 1 2 Belediyelerin vergi borcu olması durumunda Ajansa başvurmasında

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ ANONİM ŞİRKETİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ NKÜTEK Yönetici A.Ş. TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ ÖN KULUÇKA MERKEZİ BAŞVURU FORMU 2016 V.1 NKÜTEK-TEKNOLOJİ

Detaylı

IPUD Üretici Birimi Onay Süreci - 2014

IPUD Üretici Birimi Onay Süreci - 2014 IPUD Üretici Birimi Onay Süreci - 2014 Amaç Bu doküman 2014 pamuk üretimi sezonunda Türkiye de Better Cotton üretiminde IPUD ile birlikte çalışacak kurumlar için Üretici Birim (ÜB) olma süreci hakkında

Detaylı

Hibe Başvuru Formu. Başvuran kuruluşun adı: Proje adı: Proje süresi (başlangıç tarihi sona eriş tarihi): Talep edilen hibe miktarı: Başvuru tarihi:

Hibe Başvuru Formu. Başvuran kuruluşun adı: Proje adı: Proje süresi (başlangıç tarihi sona eriş tarihi): Talep edilen hibe miktarı: Başvuru tarihi: Başvuran kuruluşun adı: Proje adı: Proje süresi (başlangıç tarihi sona eriş tarihi): Talep edilen hibe miktarı: Başvuru tarihi: 1) Proje irtibat bilgisi a) Başvuran kuruluşun adı b) Başvuran kuruluşun

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı