İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ"

Transkript

1 Doç. Dr. Onur POLAT

2 Bu Ünitede; İlk Yardımda İletişim Becerileri Temel İletişim Olağan Karşılıklı Konuşma Süreci Etkin Dinlemenin Basamakları İletişim Engelleri Kendimizi İfade Etme Yöntemi Vites Değiştirme Çatışma/Sorun Çözülmesi İlk Yardım Müdahalelerinde ve Acil Servislerde Etkili İletişim Yöntemleri Örneklerle Acil Servis Ortamında Etkili İletişim Yöntemleri anlatılacaktır.

3 Öğrenim Hedefleri; İlk yardım müdahale alanlarındaki/acil servislerdeki ekip/hasta /hasta yakını arasındaki iletişim yetersizliğinin nedenlerini gözden geçirmek İletişim yetersizliğinin ilk yardım açısından sonuçlarını gözden geçirmek İletişimin temel ilkelerini tanımlamak İlk yardım/acil servis ekibi için etkili iletişim yöntemlerini tanıtmak Örneklerle ilk yardım/acil servis ekibi için etkili iletişim yöntemlerini tanıtmak

4 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ

5 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ İlk yardım gerektiren durumlar hastaya hızlı ve doğru müdahale edilmesini gerektirir ve sıklıkla yaşamsal öneme sahiptir. Yapılacak işlemler, hastaya olay yerinde müdahaleden, gerekirse hastaneye nakli ve hastanede tedavisi aşamalarını kapsar. Bu hastaların içinde bulundukları durum tanımlanacak olursa şuuru açık hastalar, ağrılı, canı yanan, içinde bulundukları tıbbi durum nedeni ile kaygı düzeyi son derece yüksek ve korkmuş durumdadırlar. Şuuru kapalı hastanın yanında ise varsa son derece kaygılı, korkmuş ve olayın gerçekleşme biçimine göre başka olumsuz duygular da yaşayan hasta yakınları bulunabilir.

6 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Bu hastaların medikal tedavisi hızlı olmayı gerektirir. Doğru müdahale esastır. Ancak biraz önce de tanımlandığı gibi bu kişiler (şuurları açıksa) özel bir duygu durum içindedir. Hem semptomlarının özelliği ile hem de sahip oldukları yüksek kaygı düzeyleri ile bu hastalar kendilerine müdahale eden ilk yardım/acil servis ekibi için zor bir hasta grubunu oluştururlar.

7 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Uygun tedavi yapılmasına karşın ilk yardım müdahalelerinde veya acil servislerde hastaların memnuniyeti beklenildiği düzeyde değildir. Gerçekte bu kişilerin müdahaleleri yeterli düzeyde olup, hasta iyileşmiş veya acil durum ortadan kaldırılarak olağan medikal süreç başlamış olabilir. Böylesine olumlu sonuçlar doğrultusunda hastaların bu duygulanımlarının nedeni ne olabilir?

8 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Bunun temellerini 3 farklı şekilde incelemek mümkündür. Ortamdan kaynaklanan faktörler: Genelde olayın gerçekleştiği yer, olayın natürüne bağlı olarak son derece olumsuz koşullar taşıyabilir. Kaza, yangın, afet, vs gibi durumların kendisi ve bu durumların yarattığı karmaşa kişide ciddi bir anksiete oluşturmaya yeterlidir. Hastanın sağlık durumunun ciddiyeti, meydana geliş biçimi, sonuçları Müdahale eden ekip ile hastanın iletişim yetersizliği

9 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Hastaların bu süreçte beklentileri şu şekildedir: Medikal beklentileri: Kendisini karşılayan kişinin yeterli sağlık hizmeti veriyor oluşu Sağlık durumları ile ilgili olarak soru sorabilmek Tanı ve tedaviye yönelik karar süreçlerine katılabilmek Psikolojik beklentileri: Saygı, özen, görmek Dinlenilmek İçinde olduğu durumun, özellikle kaygının anlaşılması (empati yapılması)

10 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Bu bölümde ilk yardım müdahale alanlarında, acil servislerde hasta ve hasta yakınları ile etkili iletişim kurma yöntemlerinden bahsedilecektir. İletişim nerede olursa olsun bazı temel öğeleri içerir. Bundan sonraki bölümde öncelikle temel iletişim yöntemlerinden bahsedilecek daha sonra da acil servis/ilk yardımda bu iletişim becerilerinin nasıl kullanılacağı aktarılacaktır.

11 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Temel İletişim İletişim, kişilerin birbiri ile karşılıklı bir etkileşime girmesi sonucu bir duygu ve davranış doğması durumudur. İletişim etkili ise ortaya çıkan duygular olumludur, yetersizse olumsuzdur. Etkili iletişimin temelini karşıdaki bireyin varlığı her şekilde kabul etmek oluşturur. Birey karşısı tarafından anlaşıldığını, değer gördüğünü hissediyorsa olumlu bir iletim ortamı var demektir.

12 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Olumlu iletişim ortamı nasıl yaratılır? İletişimin iki temel noktasını karşıdaki kişiyi dinlemek ve konuşmak oluşturur. Bu, çok temel ve hepimizin çok iyi bildiğini, üzerinde herhangi bir söyleme bile gereksinim olmadığını düşündüğümüz öğelerin aslında yeterli/uygun/doğru yapılmadığının çok kanıtı vardır. Basit görünen birçok şeyin tekniği olduğu gibi iletişimin de bir tekniği vardır.

13 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Olağan karşılıklı konuşma süreci Bu çok temel ve sürekli gerçekleştirdiğimiz eylemin de bazı özellikleri vardır. Öncelikle karşıdaki kişi dikkatle dinlenmeli, ona verilen yanıtlar da açık, dürüst ve içten olmalıdır. Samimi olmayan, yapay görüşmelerin hissedilmesi çok kolaydır ve inandırıcı olmaz. Bu tarz bir konuşma süreci genellikle problemsiz olağan konular konuşulurken yeterlidir. Uygun bir vücut dili ile de desteklenmelidir. Göz teması önemlidir, başka şeylerle dikkati dağıtmamak gerekir.

14 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Ancak bir sorun olduğu durumlarda (karşımızdaki kişi üzgün, mutsuz, canı sıkkın vs..) n, bu durumda karşıdaki kişiyi rahatlatmak için daha farklı bir tarzla dinleme yapılması gerekir. Ancak bu süreçte de kendimizi kontrol etmemiz ve karşının isteklerine göre yönlendirmemiz son derece önemlidir. Bunu yapmada empati çok işe yarar. Empati karşıdaki bireyin duygularını içinde olduğu ruh halini anlamaktır. Etkin dinleme yaparken empati yapmak önemlidir. Empatinin acıma duygusu ile karıştırılmaması gerekir. O kişinin içinde olduğu ruh durum anlaşıldığında iletişim de kolaylaşır.

15 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Sorun yaşayan bir kişiyi dinlemenin yöntemi Etkin Dinlemedir Etkin dinlemede kişi anlaşıldığını hisseder, gerginliği azalır, uyum göstermeye eğilimli olur.

16 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Etkin dinlemenin basamakları Etkin dinlemenin temelini kişinin gerçekten dinlemesi ve duygularını ona geri ifade ederek doğru anlaşıldığının hissettirilmesi oluşturur. Anlaşıldığını hisseden kişinin duygusal gerginliği azalır ve uyum göstermeye daha eğilimli olur. Konu ile ilgili daha fazla bilgi alınır. Bu da dinleyen kişinin konuya daha fazla ve daha sağlıklı olarak hakim olmasını sağlar.

17 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Etkin dinlemenin basamakları aşağıda yer almaktadır. Kişinin konuşmasına fırsat tanımak, sözünü kesmemek Burada sessizlik dönemleri önemli ve gereklidir. Kişi sözü kesilmeden dinlenmelidir. Bu kişinin kendisini, duygularını yeterli miktarda ifade ederek duygusal olarak rahatlamasına yol açar. Dinleme hataları yapmamak Kişinin kendisinin yetersizliğini vurgulamamış olmak

18 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Uygun vücut dili Tüm dikkatiniz ile hastaya bakmak, başka yerlere, kişilere ilgi göstermemek, vücudunuzu ona doğru çevirmek, ona doğru eğilmek, göz teması kurmak, gözünüzü başka noktalara yöneltmemek Verdiği mesaj: Bütün dikkatim sana yönelmiş durumda, seni dinliyorum, seni anlamak istiyorum (onay vermek zorunda değilsiniz) Etkin dinlemede vücut dili son derecede önemlidir. Bazen kelimelere gereksinim duymaksızın hastanızın sizin gösterdiğiniz ilgiyi tam almasını sağlar

19 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Hım.. hım.. Verdiği mesaj: Konuşmaya devam etme için karşınızdakini cesaretlendirme, Seni dinliyorum, devam et Duygu veya duygu-içerik yansıtması yapmak Kişinin duygularının aynası olmak, onu doğru duyduğunuzun karşısı tarafından anlaşılmasını sağlamak, kişinin duyulduğunun hissedilmesi, Burada temel nokta karşıdaki kişinin söylediklerini farklı bir ifade yöntemi ile kendisine iletmektir.

20 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Konuyu açması için ilave sorular sormak Eeee..., Sonra..., Başka..., Örneğin... Kişinin kendini daha iyi ifade etmesi için ortam yaratmak, konunun bütün boyutları ile ortaya konmasına yardımcı olmak Ucu açık sorular sormak Ne? Ne zaman? Nasıl? Kişinin kendini daha iyi ifade etmesi için ortam yaratmak, kişinin kendini daha iyi ifade etmesi için ortam yaratmak, konunun bütün boyutları ile ortaya konmasına yardımcı olmak.

21 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ İletişim engelleri Klasik günlük yaşamda birçok kişinin karşısındakinin konuşmasına ancak kısa süre için izin verdiği, sık sık karşıdaki kişinin sözünü kestiği-ya da kesme teşebbüsünde bulunduğu, kestiği-, kendinden örnek verilmeye aşırı istekli olduğu gözlemlenmiştir. Bu örnekler iletişim engelleri başlığı altında incelenmektedir.

22 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ İletişim engelleri Üzgün bir arkadaşın teselli edilmeye çalışılması, kişisinin kendisinin bile inanmayacağı temalara gereksiz övgü yapılması, öğüt verilmesi, ya da kritik yapma toplumumuzda sıklıkla uygulanan iletişim engellerindendir. Günlük yaşantımızdan örneklerde aslında iletişim engeli olan bir çok temanın bir çok kişi tarafından iyi niyet ve yardımcı olmak amacı ile yapıldığına tanık olmaktayız.

23 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Günlük yaşamda sıklıkla yapılan ancak etkili iletişim adına yapılmaması gereken iletişim engelleri: Emretme, yönetme Uyarma, tehdit etme (gözdağı verme) Ahlak dersi, vaaz verme Öğüt verme, çözüm getirme Mantık yoluyla inandırma, tartışma Yargılama, eleştirme, suçlama

24 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Övme, görüşüne katılma Ad takma, gülünç duruma düşürme Tahlil etme, teşhis koyma Güven verme, teskin, teselli etme İncelemek, araştırmak, soruşturmak Konu değiştirme, işi alaya vurma, şakacı davranma Bu nedenle etkili bir iletişimde iletişim engelleri kullanılmamalıdır.

25 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Kendimizi ifade etme yöntemi İletişim iki taraflıdır. Karşıdaki kişi etkin olarak doğru bir şekilde dinlenirken kendimizin de doğru şekilde ifade edilmesi gereklidir. Kullanımı çok yaygın olan yöntem sen dili olarak adlandırılabilen ifade biçimidir. Bu yöntemde kişi karşıdaki kişinin oluşturduğu duyguları direkt objeyi ona yönelterek ifade eder

26 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Kendimizi ifade etme yöntemi Toplumda yaygın kullanımına karşın sen dili ifade biçiminin ciddi sakıncaları vardır. Karşıdaki kişiye bu yöntem ile bir şey ifade edildiğinde bu direkt olarak suçlama anlamı taşır ve kişi kendini savunmaya geçer. Bu tavıra geçen kişinin de karşısındakinin kızgın/kırgın duygularını anlaması olanaksızdır.

27 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Kendimizi ifade etme yöntemi Kişinin kendini doğru ifade etmesinde önerilen ben dili dir. Ben dilinde ortaya çıkan durumun, yapılan davranışın sizde oluşturduğu sonuç ve bu sonucun ortaya çıkardığı duygu durum ifade edilir. İfade bu şekilde gerçekleştirildiğinde karşıdaki kişi direkt suçlanmaz ama ortaya çıkan duygu durumunda sorumlu olduğu ortaya konulur.

28 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Ben dilinin çeşitli öğeleri vardır. Bildirici ben dilinde mevcut durum ile ilgili açıklama yapılır, önleyici ben dilinde gelecekte çıkabilecek bir sorunu önlemek adına önceden bilgi verilir, tepkisel ben dilinde ise önerilen durumun kabul ya da kabul etmemenizi bildirirsiniz. Yüzleştirici ben dilinde ise mevcut durumu neden kabul edemediğinizin sizde yarattığı sonuçlar ve duygu durum ile açıklanması söz konusudur. Özellikle sağlık elemanlarının olumsuz durumlarda sıkça kullanmaları gereken bir beceridir.

29 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Vites değiştirme Genelde iki kişi karşılıklı bir sorun yaşarken duygusal tansiyonu düşürmeye yönelik yapılan yöntemdir. Bu yöntemde söz sizde iken kendinizi uygun bir ben dili ile ifade edersiniz. Dinlemeniz gerektiğinde ise etkin dinleme yaparsınız. Ben dili ile kendinizi ifade ettiğinizde karşıda halen bir direnç söz konusu ise etkin dinlemeye geçmek gereklidir. Konuşmanın seyrine göre zaman zaman ben dili ile kendinizi ifade etmek zaman zaman da etkin dinleme yapmak vites değiştirme olarak adlandırılır.

30 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Çatışma/Sorun çözülmesi Ancak bazen ne olursa olsun karşılıklı konuşma bir tartışma atmosferine dönebilir. Etkili iletişimin diğer temel noktası ise ortaya çıkan tartışmaların sağlıklı bir şekilde çözülmesidir. Zaman zaman kişinin kendisi ile bile tezat düştüğü durumların olduğu göz önüne alınırsa başka bireyler ile de çatışma/tartışma yaşaması son derece normal ve beklenen bir durumdur. Çatışmanın etkili bir şekilde çözülmesi ilişkileri son derece sağlamlaştırıcı bir öğedir. Kişilerin birbirine olan güveni artar.

31 İLK YARDIMDA İLETİŞİM BECERİLERİ Sağlıklı problem çözme yöntemlerinde ise iki tarafın da kazanması söz konusudur. Bu yöntem kazan-kazan olarak da tanımlanır. Bu yöntem teknik olarak aşağıdaki gibidir. 1- Sorunun tanımı 2- Çözüm önerisinin getirilmesi 3- Çözüm önerilerini karşılıklı değerlendirme ve ortak uzlaşı sağlama 4-Çözüm önerisini uygulama ve sonuçlarını değerlendirme

32 İLK YARDIM MÜDAHALELERİNDE ACİL SERVİSTE ETKİLİ İLETİŞİM YÖNTEMLERİ

33 İlk Yardım Müdahalelerinde/Acil Serviste Etkili İletişim Yöntemleri Etkili iletimin temel bileşenleri karşıdaki kişinin varlığının kabul edilmesi ve ona ayrılan zamanın etkili bir şekilde kişinin beklentilerine göre düzenlenmesidir. İlk yardım müdahalesi sırasında etkili iletişim yöntemlerini kullanmanın birçok faydaları olacaktır. Hastayı gören tüm sağlık personelinin hasta ve/veya yakınları ile etkili iletişime geçmeleri gerekir. Olayların çok hızlı seyrettiği bir ortamda etkili iletişim yapmanın mümkün olmayacağı düşünülebilir. Ancak etkili olumlu iletişim için uzun zaman gereksinimi şart değildir. Yöntem bilinirse çok kısa sürelerde de ilk yardım /acil servis ekibi olumlu/etkili iletişime girebilirler.

34 İlk Yardım Müdahalelerinde/Acil Serviste Etkili İletişim Yöntemleri Etkili iletişim için uzun zaman dilimleri şart değildir. İstenirse dakikalar içinde bile hastaya/hasta yakınına yeterli verilebilir. Etkili iletişim için basit çok temel ögeler yeterlidir. Komplike beceriler şart değildir. İçten ve ilgili yaklaşım bir çok kişinin direncini en baştan kıracaktır. Bu da daha sonra ortaya çıkabilecek olumsuz durumların daha kolay çözülmesine neden olacaktır.

35 İlk Yardım Müdahalelerinde/Acil Serviste Etkili İletişim Yöntemleri İlk yardım/acil servis koşullarında etkili iletişime girmenin sonuçları: Hastanın ve hasta yakınının kaygısı azalır, yapılan müdahalelere ve tedavilere uyumunu artırır. Hasta ve/veya hasta yakınının memnuniyetini artırır. Hasta kendisi ile ilgilenen sağlık personeline daha fazla güven duyar. Hastanın iyi dinlenmesi, empati kurulması detaylı bilgi alınmasına yardımcı olarak daha doğru yaklaşım şansını artırır. Bu da daha az medikal hataya yol açacaktır

36 İlk Yardım Müdahalelerinde/Acil Serviste Etkili İletişim Yöntemleri Hasta ve/veya yakınları ile olumlu iletişim içine giren sağlık görevlileri de duygusal olarak kendilerini daha iyi hissedeceklerdir. Olumlu bir çalışma ortamı olacaktır. Acil servislerin günlük pratiğinde karşılaşılabilen gereksiz tartışma veya istenmeyen olaylar olmayacaktır. Daha sonra ortaya çıkabilecek olumsuz durumların çözülmesi daha kolay olacaktır. Dava açma gibi durumlar daha az yaşanır.

37 İlk yardım müdahalesi sırasında/acil serviste hasta ve/veya hasta yakınları ile etkili iletişim adına neler yapılabilir? Hastanın kaygısının azaltılması: Bununla başa çıkmanın en iyi yöntemi empati yapılmasıdır. Bunun için de karşıdaki hastanın veya yakınının hangi ruh hali içinde olduğu veya mevcut sağlık durumunun ona yaşattığı şeyleri öngörmek gerekir. Ben bu durumu yaşasaydım ne hissederdim, nasıl davranırdım? sorusu empatinin temel belirleyicisidir

38 Böyle bir durumda hastanın/veya yakının söyledikleri daha iyi anlaşılır. Empati dinleyen kişinin duygu durumunu kontrol etmesine yardımcı bir durumdur. Örneğin size bağıran bir hastanın aslında bunu yaşamış olduğu üzüntülü duruma tepki olarak yaptığını anladığımızda bu hasta bana neden bağırıyor diye siz de hastaya kızmazsınız. Tam tersine şefkat gösterme olasılığınız artar. Empati ile hastanın/hasta yakının göstermiş olduğu olumsuz tepkilerin altında neler yattığı daha kolay anlaşılır, hekim/sağlık personeli hastaya daha fazla yardımcı olmaya çalışır

39 Şuuru açık bir hasta canı çok yansa da veya klinik olarak instabil bir durumda olsa da öncelikle çok kaygılı bir durumdadır. Başına ciddi bir durum gelmiştir, yüksek olasılık da ani olarak ortaya çıkmıştır. Yüksek olasılıkla medikal bilgisi de bundan sonrasında başına gelecekleri tahmin edemeyecek düzeydedir. Yaşanan durum nedeni ile değişen derecelerde ani duygusal yıkım (bazen şok) içindedir. Kaza geçirmiş ve yakınlarını kaybetmiş olabilir, yangın sırasında evi yanmış olabilir vs. Bu nedenle bu hastaların acil medikal bakımlarının yanı sıra kaygısının giderilmesi de önem taşımaktadır.

40 İlk karşılaşma sırasında ekibin kendini tanıtması, hasta ile göz temasının kurulması, hastanın şuuru açıkça bir yandan acil müdahale yapılırken bir yandan da hastanın durumu ve yapılan/yapılacak işlemlerle ilgili bilgi verilmesi gereklidir. Hastaya sağlık durumu ile ilgili açıklama yapılırken durum bütün boyutları ile net olarak ortaya konmalı, gerçekçi davranılmalıdır (hastanın duygusal durumunun açıklamaları kaldıramayacak düzeyde olması haricinde). Hastanın soru sormasına fırsat verilmeli ve sorularına açıklıkla cevap verilmelidir. Bu görüşme/konuşma sürecinde süreç uygunsa hastanın duygusal tansiyonu etkin dinleme yöntemi ile düşürülebilir.

41 Acil servis ne denli karışık da olsa hastaya ayrılan süre son derece kısıtlı da olsa ayrılan zamanın kaliteli geçirilmesi ve etkili kullanılması mümkündür. İçten ve etkili bir iletişim ile dakikalar içinde hastaya önemsendiği mesajı verilebilir.

42 Hasta/hasta yakını ile görüş farklılığı oluştuğunda: Hasta/hasta yakını önerdiğiniz işlemi/tedavi yöntemini kabul etmeyebilir. Kendisi ile yetersiz ilgilenildiğini düşünebilir. Personel ile sorun yaşayabilir. Bu gibi örnekler çoğaltılabilir. Bu durumda yapılacak en doğru hareket konu büyümeden ve istenmeyen başka sonuçlara yol açmadan, problem yaşayan kişiler ile konunun konuşularak hemen çözüme gidilmesidir.

43 Bir çok hastalıkta olduğu gibi çatışmanın da en iyi çözümü erken tedavidir. Konuşan kişi tercihan hastanın doktoru ya da doktoru o an yoksa diğer bir yardımcı sağlık elemanı olmalıdır. Daha büyük boyutta sorun yaşayanlar ile acil servisin koordinatör hekiminin konuşması daha uygundur.

44 Burada sorun yaşayan kişi hasta/hasta yakınıdır. Bu kişide mutlaka etkin dinleme yapılmalıdır. Sorun bütün boyutu ile hasta/hasta yakınına açıklanmalıdır. Yöneltilen bir suçlama durumunda ise ben dili kullanarak durum açıklanmalıdır. Hasta direnç gösteriyorsa mümkün olduğunca etkin dinleme yapıp direncin nedenlerini ortaya koyup çözüme gitmeye çalışmak gerekir. Uğraşılara ve çeşitli açıklamalara rağmen konu halen çözüme kavuşmamışsa bu durumda çatışma çözüm yöntemi kullanılmalıdır. Çözüm önerisini de ilk olarak hastaya sormak gerekir.

45 Bundan sonraki aşamalarda da yapılacak her işlemle ilgili detaylı bilgi verilmesi hastanın kaygılarını ciddi ölçüde azaltacaktır. Hastaya ifade edilenler olumlu şeyler değilse bile bu durumda da yardımcı olacak profesyonel bir ekiple iletişime geçmesinde aracı olunmalıdır.

46 Hasta yakınlarının her yeni durumda veya yapılacak işlem öncesi bilgilendirilmesi, gerekirse onamlarının alınması önemlidir. Böyle bir davranış biçiminde hasta yakınları hastaları için gereken her şeyin yapıldığına ikna oldukları için işbirliğine daha açık olacak ve ortaya çıkacak olumsuz durumları kabullenmeleri daha kolay olacaktır. Dahası acil servis ortamlarında sıklıkla görülen hasta/hasta yakını/sağlık personeli tartışmalarını azaltacaktır.

47 Bu bağlamda olumlu iletişim adına ilk yardım ve acil serviste yapılması gerekenler: Hasta merkezli bir yaklaşım yapmak Hastaya bütünüyle onunla ilgilenildiği mesajını vermek, kendisini emin ellerde olduğunu hissetmesini sağlamak Kendisini tanıtmak, nelerden sorumlu olduğunu belirtmek Anlatılanları iyi dinlemek Hastaya saygılı davranmak, hakaret etmemek, dalga geçmemek

48 Sağlık durumu ile ilgili detayları paylaşmak İleride çatışma çıkmasını önleme adına önleyici ben dilini gerektiğinde kullanmak Hasta/hasta yakını ile anlaşmazlığa düşüldüğünde durumu ifade ederken mümkün olduğunca yüzleştirici ben dilinin kullanılması Yapılacak işlemlerden bahsetmek ve karar alma sürecine dahil etmek (mümkünse)

49 Yeni durum belirdikçe bilgi aktarımı yapmak Gerçekleri gizlememek İşlemlere bir sağlık personeli refakatinde gitmesini sağlamak Tedavi uygulamalarında karar alma süreçlerine dahil etmek.

50 Acil servis bir bütündür. İletişim becerisi sadece hekimler için değildir. Yardımcı sağlık elemanlarının da iletişim becerileri donatılarına sahip olmaları gereklidir. Hastayı teste götüren personel, resmi işlemlerini yapan sekreter, kan alan/tedavi yapan hemşirelerin, hepsinin bu anlamda bir eğitim almaları verilen hizmetin hak ettiği değeri görmesine yardımcı olacak ve hasta /hasta yakınının memnuniyetini artıracaktır.

51 Yardımcı sağlık personelinin olumlu iletişim becerilerine destek olarak yapabilecekleri aşağıda bahsedilmiştir: Tüm personelin görev tanımının net yapılması Hastaların acil servise özellikle ilk girişlerinde hemen karşılanmalarının sağlanması Hastanın resmi işlemleri sırasında mümkün olduğunca hastaya yardımcı olunması, güleryüz gösterilmesi

52 Hasta ve hasta yakınlarının yakınlarında bulunduğu ortamlarda profesyonel yaşam dışı konuşma sohbetlerin olmaması Özellikle etkin dinleme ve ben dili yöntemlerini iyi kullanıyor olması, empati yapabilme özelliklerinin geliştirilmesi İleride sorun çıkmasını önleme adına önleyici ben dilini gerektiğinde kullanmak Hasta/hasta yakını ile anlaşmazlığa düşüldüğünde durumu ifade ederken mümkün olduğunca yüzleştirici ben dilinin kullanılması

53 Hasta yakınının duygusal yoğunluğunu dağıtmaya yardımcı olunması Hastanın ve hasta yakınlarının sorularına mümkün olduğunca cevap verilmesi Yetkilerinin dışında hastaya açıklama yapmamaları

54 Acil servisler hasta ve yakınları için olduğu kadar sağlık personeli için de zor ortamlardır. Sürekli olarak sağlık riski yüksek hastaların sorumluluğunu üstlenmek yeterince ciddi bir yüktür. Yanı sıra hasta ve hasta yakınlarının da kaygı düzeylerinin yüksek olması sağlık elemanları için ekstra beceriler kullanmalarını gerektirir. Yorgunluk, uykusuzluğun da getirdiği yükler de tanımlanınca acil serviste çalışan sağlık görevlilerinin de ne denli zor koşullarda çalıştıklarının tahmin edilmesi zor değildir.

55 Ne zaman ben dili kullanılmalı? Kişi kendisi bir sorun yaşıyorsa ise kendini en iyi ifade etme yöntemi ben dili dir. Ben dili ile bir durum ifade edildiğinde karşıdaki kişiye içine düşmüş olduğunuz durumdan onun da sorumlu olduğu mesajını verilir. Eğer bu sen dili ile yapılırsa karşıdaki kişiyi direkt suçlamak olur ve o kişi kendini savunmaya geçeceği için empati yapma ve sizi anlama şansı olmayacaktır. Ben dilini çok üst üste kullanmak karşıdaki kişi için itici, sevimsiz bir ortam oluşturabilir.

56 Sağlık personelinin özellikle 2 ben dilini kullanmaya özen göstermesi olumlu iletişim adına çok gereklidir. İlki koruyucu ben dili. Gelişmeler/durum ile ilgili önceden bilgi vererek sonradan ortaya çıkabilecek gerginlikleri baştan önlemek. Bu becerinin aslında sağlık personeli tarafından sık kullanılmasının ne kadar yararlı olacağı bir gerçektir. Diğer ben dili ise yüzleştirici ben dili dir. Bunu da sağlık personelinin kendisi hasta/hasta yakını ile bir problem yaşıyorsa kullanması çok yerinde olur. Karşıdaki kişiyi istenmeyen hareketten vazgeçirme yöntemidir.

57 SONUÇ Etkili iletişim acil servislerde hasta ve personel memnuniyetini artıran etkili bir yöntemdir. Hastaların uygun medikal tedavisinin ve yaklaşımının iletişim becerileri eşliğinde yapılması acil servislerde karşılaşılan istenmeyen durumları önemli bir oranda azaltacağı gibi medikal hataları da azaltmaktadır.

58 SONUÇ Acil servis bir ekiptir, hasta ile temasa geçen herkesin etkili iletişim yöntemlerini iyi bilmesi ve gerektiğinde kullanması gereklidir. Etkili iletişim acl servis vs gibi döngüsü dinamik yerler için yapılamaz veya lüks kabul edilmemelidir. Çok kısa sürede de hasta kabul gördüğünü hissedebilir ve işbirliğine yatkınlaşır. Etkili iletişime yardımcı unsurlar arasında acil servis ekibinde herkesin görev tanımının net yapılması, her zaman yakınlarında hasta olduğunun unutulmaması sayılabilir.

59 SONUÇ Acil servis bir ekiptir, hasta ile temasa geçen herkesin etkili iletişim yöntemlerini iyi bilmesi ve gerektiğinde kullanması gereklidir. Etkili iletişim acl servis vs gibi döngüsü dinamik yerler için yapılamaz veya lüks kabul edilmemelidir. Çok kısa sürede de hasta kabul gördüğünü hissedebilir ve işbirliğine yatkınlaşır. Etkili iletişime yardımcı unsurlar arasında acil servis ekibinde herkesin görev tanımının net yapılması, her zaman yakınlarında hasta olduğunun unutulmaması sayılabilir.

60 İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM

Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim

Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim Türk Toraks Derneği Kış Okulu 16 Şubat 2018, Antalya Sağlıklı İletişim Dr. Gülfem E. Çelik Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji BD Oturumun sonunda İletişimin felsefesinin

Detaylı

İletişimin Bileşenleri

İletişimin Bileşenleri Düşünce, bilgi ve duyguların; sözcük, yazı ve resim gibi semboller kullanarak anlaşılır hale getirilmesi, paylaşılması ve etkileşim sağlanmasıdır. İletişim Sürecinde; Dönüt (feedback) sağlanamıyorsa iletişim

Detaylı

SORUN PENCERESİ (TEŞHİS) { KABUL EDİLİR DAVRANIŞLAR KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞLAR

SORUN PENCERESİ (TEŞHİS) { KABUL EDİLİR DAVRANIŞLAR KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞLAR KABUL EDİLİR DAVRANIŞLAR SORUN PENCERESİ (TEŞHİS) { KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞLAR SORUN PENCERESİ { DAVRANIŞLAR KABUL EDİLİR KABUL EDİLEMEZ DAVRANIŞLAR Kim daha rahatsız? Kimin ihtiyacı engelleniyor? Sorunu

Detaylı

İLETİŞİM İyi iletişimin ön koşulları: İletişimin ilkeleri şunlardır: Saygı: Saydamlık Somutluk Empati:

İLETİŞİM İyi iletişimin ön koşulları: İletişimin ilkeleri şunlardır: Saygı: Saydamlık Somutluk Empati: İLETİŞİM İletişim bilgi üretme, aktarma ve anlamlandırma sürecidir. Pek çok etkinlik iletişim sayılabilir. Genel anlamda iletişimin gerçekleşmesi için iki sistem gereklidir. Bu sistemler iki insan, iki

Detaylı

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ Çocuğun davranışlarının kabul edilebilir bir düzeyde olması, yapıcı ve uyumlu bir birey olarak yetişmesi anne, baba, çocuk iletişimine bağlıdır. Eğer sağlıklı bir iletişim kurulabiliyorsa,

Detaylı

Hekim Hasta İletişimi ve Hasta Hakları. Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Hekim Hasta İletişimi ve Hasta Hakları. Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hekim Hasta İletişimi ve Hasta Hakları Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hekim hasta ilişkisinde etkili iletişim hem hasta hem de hekimin hakkıdır İletişim bozukluğuyla

Detaylı

ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM

ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM ORİON EĞİTİM VAKFI ÖZEL PİRİ REİS OKULLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ NİSAN AYI VELİ BÜLTENİ 2016 ÇOCUKLA ETKİLİ İLETİŞİM Sağlıklı iletişim, çocuğun ruhsal gelişimi açısından büyük önem taşır.

Detaylı

İLETİŞİM. Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

İLETİŞİM. Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı İLETİŞİM Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Sunum Planı İletişim tanımı Sözlü iletişim Sözsüz iletişim Aktif dinleme Empati Açık iletişim İletişim

Detaylı

İLETİŞİM, EMPATİ, SEN VE BEN. Yard. Doç. Dr. İpek Sönmez Psikiyatri Anabilim Dalı

İLETİŞİM, EMPATİ, SEN VE BEN. Yard. Doç. Dr. İpek Sönmez Psikiyatri Anabilim Dalı İLETİŞİM, EMPATİ, SEN VE BEN Yard. Doç. Dr. İpek Sönmez Psikiyatri Anabilim Dalı İdeal hasta-sağlık çalışanı modeli Hastaların etkin katılımı Ortak karar alma Hastalara sağlıklarıyla ilgilenme yetkisi

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen İki öğenin birbiri ile kurduğu bağlantıya veya etkileşime ilişki denir. Eğer bu tek taraflı ise ilgi olarak tanımlanır.

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

İNFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ ÇALIŞMALARINDA KOMİTE DIŞI EKİP ÇATIŞMASI VE YÖNETİMİ. VİLDAN UMUR ÇAKAR vildan.cakar@anadolusaglik.

İNFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ ÇALIŞMALARINDA KOMİTE DIŞI EKİP ÇATIŞMASI VE YÖNETİMİ. VİLDAN UMUR ÇAKAR vildan.cakar@anadolusaglik. İNFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ ÇALIŞMALARINDA KOMİTE DIŞI EKİP ÇATIŞMASI VE YÖNETİMİ VİLDAN UMUR ÇAKAR vildan.cakar@anadolusaglik.org Çatışma Yönetimi 6 NİSAN 2007 CEVAP BEKLEYEN SORULAR Neden Çatışırız?

Detaylı

Danışman Olarak Hemşire

Danışman Olarak Hemşire ÜNİTE 6 Danışman Olarak Hemşire Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Danışmanın ne olduğunu, Danışmanın yararlarını, Danışmanın kimlere yapılabileceğini? Danışmanın tekniklerini, öğrenmiş olacaksınız.

Detaylı

KLİNİK EĞİTİM HEMŞİRESİ REHBERLİĞİNDE İŞE YENİ BAŞLAYAN HEMŞİRELERİN ORYANTASYONU. Hazırlanma Tarihi: 21.09.2010

KLİNİK EĞİTİM HEMŞİRESİ REHBERLİĞİNDE İŞE YENİ BAŞLAYAN HEMŞİRELERİN ORYANTASYONU. Hazırlanma Tarihi: 21.09.2010 KLİNİK EĞİTİM HEMŞİRESİ REHBERLİĞİNDE İŞE YENİ BAŞLAYAN HEMŞİRELERİN ORYANTASYONU Hazırlanma Tarihi: 21.09.2010 İşe yeni başlayan hemşirelerin oryantasyonu Oryantasyon eğitimi, kurumda yeni göreve başlayan

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. *İş hayatında başarının %85 i doğru iletişime dayanır. *İş hayatında kusurların %75 i iletişim eksikliğinden kaynaklanır.

İLETİŞİM BECERİLERİ. *İş hayatında başarının %85 i doğru iletişime dayanır. *İş hayatında kusurların %75 i iletişim eksikliğinden kaynaklanır. İLETİŞİM BECERİLERİ En uzak mesafe ne Afrika dır Ne Çin, ne Hindistan, Ne seyyareler, Ne de yıldızlar geceleri ışıldayan En uzak mesafe; iki kafa arasındaki mesafedir Birbirini anlamayan... İLETİŞİM NEDİR:

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı Dr.V.Aydan İZGİ İşyerinde iletişim İşyerinde eğitim İletişim Nedir? Bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma sürecidir.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Aralık 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışma ve

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri

İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri İstanbul Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Sosyal Sorumluluk Projelerinin Amacı Yaşamın sürdürülebilirliği, Toplumsal yaşamın iyileştirilmesi için ortak evrensel değerlerin toplumlar tarafından

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

2013 / 2014 SAYI: 15. Haftanın Bazı Başlıkları. IB Programı Tanıtıldı Yeni Yıla Reverans Zeka Oyunları Turnuvası Engelsiz İletişim

2013 / 2014 SAYI: 15. Haftanın Bazı Başlıkları. IB Programı Tanıtıldı Yeni Yıla Reverans Zeka Oyunları Turnuvası Engelsiz İletişim 2013 / 2014 SAYI: 15 Haftanın Bazı Başlıkları IB Programı Tanıtıldı Yeni Yıla Reverans Zeka Oyunları Turnuvası Engelsiz İletişim IB Programı Tanıtıldı Zeka Oyunları Turnuvası IB Programı Tanıtıldı Okulumuz

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU Hemşire Deniz YALÇIN Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezi Pediatri Hematoloji Onkoloji Kliniği Servis Sorumlu Hemşiresi Sunum Planı Hastanın servise kabulü

Detaylı

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal Psikoloji Uygulamaları HUKUK SAĞLIK DAVRANIŞI KLİNİK PSİKOLOJİ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE PAZARLAMA POLİTİKA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SOSYAL

Detaylı

İŞ YERİ UYUM ENVANTERİ ADI SOYADI DOĞUM TARİHİ UYGULAMA TARİHİ SIRA NO TAKİP NO. Eddie Van Halen

İŞ YERİ UYUM ENVANTERİ ADI SOYADI DOĞUM TARİHİ UYGULAMA TARİHİ SIRA NO TAKİP NO. Eddie Van Halen İŞ YERİ UYUM ENVANTERİ ADI SOYADI DOĞUM TARİHİ UYGULAMA TARİHİ SIRA NO TAKİP NO.7.05 944 Geliştirme - Güncelleme Tarihi: 009-05 Versiyon GİRİŞ DBE İŞ YERİ UYUM ENVANTERİ NEDİR?.7.05 DBE İş Yeri Uyum Envanteri,

Detaylı

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM ARS Training, profesyonel iş dünyasında gereksinim duyulan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini bütünsel yaklaşımla, duygu ve davranışları temel alarak uygulayan bir eğitim

Detaylı

Seher AHRAZ (505)

Seher AHRAZ (505) Seher AHRAZ seherahraz@gmail.com (505) 231 90 49 5 Mayıs 2016 Sizlere palyatif bakım nedir, neleri kapsar, palyatif bakım ekibi kimlerden oluşur ya da palyatif bakımın ilkelerinden bahsetmeyeceğim. Onkoloji

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır.

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. İNOVASYON İNOVASYON NEDİR İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Daha önce çözülmemiş sorunları çözmeyi, Daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermeyi, Var olan

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

OLAĞANDIŞI KOŞULLARDA PSİKOSOSYAL YAKLAŞIMLAR ve TERAPİ İLKELERİ. 21. TPD Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu Antalya, 2017

OLAĞANDIŞI KOŞULLARDA PSİKOSOSYAL YAKLAŞIMLAR ve TERAPİ İLKELERİ. 21. TPD Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu Antalya, 2017 OLAĞANDIŞI KOŞULLARDA PSİKOSOSYAL YAKLAŞIMLAR ve TERAPİ İLKELERİ 21. TPD Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu Antalya, 2017 Tanım Yaşamı ya da yaşama dair bütünlüğü tehdit eden olayların bütünüdür.

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme Etkin Dinleme DİNLEMEK Dinlemeyi öğrenen kişi, her konuşmadan olumlu bir mesaj alır... İnsan iletişiminin büyük bir çoğunluğu sözeldir. Sözel iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir.

Detaylı

Hasta yakını bilgilendirme. Uz Dr Mehmet KOŞARGELİR HNH İSTANBUL

Hasta yakını bilgilendirme. Uz Dr Mehmet KOŞARGELİR HNH İSTANBUL Hasta yakını bilgilendirme Uz Dr Mehmet KOŞARGELİR HNH İSTANBUL ETKİLİ İLETİŞİM Etkili iletişim kişilerin birbirlerine önem vermesi, saygı duyması; kişilerin birbirini dinlemesi anlamaya çalışması ile

Detaylı

ÖRNEK SOSYAL İNCELEME RAPORU. Bu bölümde etraflıca toplanan bilgiler, bir düzen içinde verilir.

ÖRNEK SOSYAL İNCELEME RAPORU. Bu bölümde etraflıca toplanan bilgiler, bir düzen içinde verilir. SOSYAL İNCELEME RAPORU 1.Kimlik Bilgileri: Bu bölümde müracaatçının adı, cinsiyeti, adresi, doğum yeri ve yılı, kuruluşa başvurma biçimi ve nedeni hakkında bilgiler verilir. 2. Bilgi Toplama Yolları ve

Detaylı

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi Dinleme DİNLEME Öğr. Gör. A. Alper ERTEM Dinleyicinin, daha önce söylenilenler ile bir sonra söylenilen cümle arasında bağlantı kurma ve iletişim içindeki işlevini anlama yeteneğidir. Duyma farklılıklar

Detaylı

ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS

ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS ÇOCUĞUMLA NASIL İLETİŞİM KURMALIYIM? Gelincik Anaokulu Psikolojik DanıĢma ve Rehberlik Servisi Mayıs 2017 Belkıs BARLAS İnsanlar, mutlu bir yaşam, mutlu bir aile gerçekleştirme çabası içindedir. 2 DIANNE

Detaylı

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur Paramedik Özlem AYDIN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ. İLETİŞİM ve SÜRECİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM ve SÜRECİ İletişim Nedir? İletişim, yaşamımızın sesi soluğu olmakla birlikte, kendimizi özgürce ve bütünüyle ifade etme sanatıdır. İletişim hem iş, hem de özel hayatımızda

Detaylı

iletişimin kurulamaması

iletişimin kurulamaması İLETİŞİM ENGELLERİ İLETİŞİM NEDİR? Genel anlamda ifade edildiğinde, İletişim iki birim arasındaki bilgi, duygu ve düşünce alışverişidir. Kişilerarası iletişim bir kişinin bir başkasına ya da başkalarına

Detaylı

YÖNETİCİ GÖZÜYLE ACİL TIP KLİNİĞİ/ANA BİLİM DALI ACİL SERVİS. Yrd. Doç. Dr. Emine KADIOĞLU DPU. Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

YÖNETİCİ GÖZÜYLE ACİL TIP KLİNİĞİ/ANA BİLİM DALI ACİL SERVİS. Yrd. Doç. Dr. Emine KADIOĞLU DPU. Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. YÖNETİCİ GÖZÜYLE ACİL TIP KLİNİĞİ/ANA BİLİM DALI ACİL SERVİS Yrd. Doç. Dr. Emine KADIOĞLU DPU. Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Mayıs 2017 KRİZ ŞİKAYET PROBLEM ACİL ÖLÜM YAŞAM Sağlık sisteminde acil servisler

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ Eğitim içeriği Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği Eğitim ve Sınav Komisyonu

Detaylı

EĞİTİMCİ - VELİ İLETİŞİMİ EĞİTİMDE İLETİŞİM VE GRUP YÖNETİMİ

EĞİTİMCİ - VELİ İLETİŞİMİ EĞİTİMDE İLETİŞİM VE GRUP YÖNETİMİ EĞİTİMDE İLETİŞİM VE GRUP YÖNETİMİ 6 Eğitimde iletişim, eğitimin en önemli ögesidir. Bir eğitimcinin görevini iyi yapabilmesi için az da olsa eğitim psikolojisiyle ve iletişim kuramlarıyla ilgili bilgi

Detaylı

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Kanserli Hastalar Tarafından Sık Sorulan Sorular Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Hastaların Soruları Tıbbi tedavi Otonomi

Detaylı

Androgojik ve Pedagojik Yaklaşım

Androgojik ve Pedagojik Yaklaşım Androgojik ve Pedagojik Yaklaşım Pedagoji, Yunanca; paid (çocuk) ve agogos (rehberlik) köklerinden türetilmiştir ve özellikle "çocuklara öğretmenin bilim ve sanatı" anlamına gelir. Androgoji (ya da adragoloji)

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 7 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: TAKIM ÇALIŞMASI Doç. Dr. Cevat ELMA TAKIM ÇALIŞMASI Takım çalışması, belirli sayıda işgörenin, belirli amaçlarla ve belirli sürelerle bir araya gelip sorunların

Detaylı

Zor Hasta Çeşitleri Nelerdir? Olgu Sunumları

Zor Hasta Çeşitleri Nelerdir? Olgu Sunumları 1 İÇERİK: Zor Hasta Kimdir? Zor Hasta Çeşitleri Nelerdir? Olgu Sunumları Zor Hastaya Yaklaşım Önerileri Sonuç 2 ZOR HASTA KİMDİR? Psikolojik durumu bozulmuş; saldırma, hakaret etme ve suçlama eğilimi olan,

Detaylı

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları)

Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Kullanım Durumu Diyagramları (Use-case Diyagramları) Analiz aşaması projeler için hayati önem taşır. İyi bir analizden geçmemiş projelerin başarı şansı azdır. Analiz ile birlikte kendimize Ne? sorusunu

Detaylı

Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş

Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş Triyaj Kavramı Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Acil Durumlara Giriş Acil durumlar, akut olarak gelişir. Hızlı ve etkin bir müdahale yapılmadığında birey ya da bireylerin

Detaylı

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi REKABETE HAZIRLIK KENDİ YILDIZINI YAKALAMAK Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 28 Şubat 2014 MOTİVASYON Davranışa enerji ve yön veren, harekete geçiren güç Davranışı tetikleme

Detaylı

Klinik ve Araştırmada Etik. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Klinik ve Araştırmada Etik. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Klinik ve Araştırmada Etik Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Klinik Etik Klinik etik tıbbi uygulamaların içsel bir yönüdür. Her klinik vakada etik boyut vardır. Etik Karar Verme Karar alırken bilimsel ve teknik

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ

İLETİŞİM BECERİLERİ. DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ İLETİŞİM BECERİLERİ DOÇ. Dr. Bahar Baştuğ İşİTMEK VE DİNLEMEK İki ya da daha fazla kişi arasındaki iletişimin gerçek bir diyalog olabilmesinin bir koşulu: söz hakkının tanınması diğer koşulu: konuşanın

Detaylı

Acil Servis Yönetici Sorunları

Acil Servis Yönetici Sorunları Acil Servis Yönetici Sorunları Başar Cander Acil servisler bir çok problemin birlikte yaşandığı özel birimlerdir. Acil servislerin sorunsuz olması mümkün değildir çünkü hastanın acil olması başlı başına

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

BPO A.Ş. YETKİNLİK MODELİ

BPO A.Ş. YETKİNLİK MODELİ BPO A.Ş. YETKİNLİK MODELİ BAHADIR MAZAK BPO OTOMOTİV A.Ş. GELİŞİM SORUMLUSU MAYIS-2013 YETKİNLİK Yetkinlik; belirli bir alanda ki görev ve sorumlulukları yerine getirebilme kabiliyetidir Yetkinlikler;

Detaylı

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ

CERRAHİ SERVİS HEMŞİRESİ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Eşit Tevfik Candan Öngün Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Dt. Evin Toker dtevintoker@gmail.com Şiddet Nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şiddeti; fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir

Detaylı

İçindekiler. Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi

İçindekiler. Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi İçindekiler Çeviri Editörünün Ön Sözü Şekiller ve Tablolar xiii Ön Söz xiv Teşekkür xvi vi Giriş 1 Sosyal Beceri ve Okul Öncesi ve Ana Sınıfı Çocuğu 1 Sosyal Beceri Öğretim Programı Nedir? 4 Beceri Yetersizliği

Detaylı

TİCARET VE SANAYİ ODASI İLKOKULU SOSYAL BECERİ GELİŞTİRME GRUP ÇALIŞMAMIZ. REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

TİCARET VE SANAYİ ODASI İLKOKULU SOSYAL BECERİ GELİŞTİRME GRUP ÇALIŞMAMIZ. REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ TİCARET VE SANAYİ ODASI İLKOKULU SOSYAL BECERİ GELİŞTİRME GRUP ÇALIŞMAMIZ REHBERLİK ve PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Çocuklar büyüklerini dinlemede asla iyi değildirler. Ama onların davranışlarını benimsemede

Detaylı

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI OLGUYA DAYALI TARTIŞMA FORMU: KLİNİK DURUM / HASTALIK Staj: Ele Alınan Klinik Sorun/Olgu Olgunun/Sorunun Karmaşıklık Düzeyi

Detaylı

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Detaylı

ÖZGÜVEN SAĞLAMA VE DESTEK OLMA. Dyt. Gülay TÜRKMEN

ÖZGÜVEN SAĞLAMA VE DESTEK OLMA. Dyt. Gülay TÜRKMEN ÖZGÜVEN SAĞLAMA VE DESTEK OLMA Dyt. Gülay TÜRKMEN AMAÇ: Annenin kendine güvenini sağlayıp destek olabilmek. Öğrenim hedefleri: Annenin duygularını anlayıp kabul etmeli, Doğru uygulamaları övebilmeli, Az

Detaylı

ETKİN İLETİŞİM İLETİŞİMSİZLİK İLETİŞİM ENGELLERİ

ETKİN İLETİŞİM İLETİŞİMSİZLİK İLETİŞİM ENGELLERİ ETKİN İLETİŞİM İLETİŞİMSİZLİK İLETİŞİM ENGELLERİ İletişim araçlarının etkinliği 7% 55% 38% Sözler Ses Vücut dili Konuşmanın etkinliği 4% Sözler Ses 96% ETKİN İLETİŞİM VE DİNLEME Sağlıklı ve etkin bir iletişimin

Detaylı

2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK

2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK 2. OTURUM İLETİŞİM KURMAK ZAMANI PLANLAMADA İHTİYAÇLARIMIZ Kendi kendine kalabilme ihtiyacı İletişimi Başlatma Birlikte Sohbet Etme Birlikte İş Yapabilmek KENDİ KENDİNE KALABİLME Çocuğun anne babadan,

Detaylı

1. VE 2. DÜZEY > Tüm öğrencilere odaklanma.

1. VE 2. DÜZEY > Tüm öğrencilere odaklanma. T.C. İBRADI KAYMAKAMLIĞI BAŞLAR İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ 20140-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL TEMELLİ ŞİDDETİ ÖNLEME EYLEM PLANI (SALDIRGANLIK, ŞİDDET, ZORBALIK OKUL TEMELLİ ÖNLEME ÇALIŞMALARI BİLEŞENLERİ) Temel

Detaylı

İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM İLETİŞİM - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Sözsüz İletişim Sözlü olmayan (sözsüz) iletişim, bireyin gerçek duygu ve düşüncelerine ilişkin mesajlar veren bazı mimik ve jestlerden

Detaylı

ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOOORRR

ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOOORRR ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOOORRR ANAOKULUNA UYUM SÜRECİ ÇOCUK NEDEN OKULA BAŞLAMALI? Kreş/Anaokuluna başlama hem aile için, hem de çocuk için çok önemli bir adımdır. İlk üç yıl içinde çocuk model olarak gördüğü

Detaylı

T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü BÜLTEN. Ayın Konusu

T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü BÜLTEN. Ayın Konusu T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü NİSAN Ayın Konusu FARKLILIKLARLA YAŞAMAK İÇİNDEKİLER 1. FARKLILIKLARA SAYGI DUYMA 2. EMPATĠ

Detaylı

SINIF İÇİ İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR

SINIF İÇİ İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR SINIF İÇİ İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ Doç. Dr. Cevat ELMA Sınıf, çocukluğun deneysel laboratuarıdır. Çünkü öğrencinin yaşamını biçimlendiren zamanın çoğu bu ortamlarda geçmektedir.

Detaylı

HASTA YARARINA İLETİŞİMİ GELİŞTİREN VE İLETİŞİME ZARAR VEREBİLEN DAVRANIŞLAR

HASTA YARARINA İLETİŞİMİ GELİŞTİREN VE İLETİŞİME ZARAR VEREBİLEN DAVRANIŞLAR HASTA YARARINA İLETİŞİMİ GELİŞTİREN VE İLETİŞİME ZARAR VEREBİLEN DAVRANIŞLAR Yrd.Doç.Dr.Gülgün DURAT Bir düşüncenin, bir duygunun yüz anlatımı, el, kol, baş hareketleri, konuşma yoluyla ya da yazı, telefon,

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVĠZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVĠZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 29.03.2012 Madde 2 ye Ayaktan Hastadan Sorumlu Başhemşire 01 eklendi. Madde 2.1 e Hasta Hizmetli Personeli eklendi. 13.09.2012 Çalışma saati 16.30-08.30

Detaylı

AİLEYE KÖTÜ HABERİ NASIL VERMELİYİZ?

AİLEYE KÖTÜ HABERİ NASIL VERMELİYİZ? AİLEYE KÖTÜ HABERİ NASIL VERMELİYİZ? Prof. Dr. Berna Özsungur Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD 58.Türkiye Milli Pediatri Kongresi 25 Ekim 2014 KONUNUN

Detaylı

THOMAS SATIŞ MOTİVASYONU & MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ

THOMAS SATIŞ MOTİVASYONU & MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ Eğitimin Amacı: Öncelikle kendinizi daha doğru, detaylı ve objektif olarak tanımanızı sağlamak ve bu gücü satışta nasıl başarıyla uygulayacağınız konusunda size yardımcı olmak. Karşınızdaki olası müşteri

Detaylı

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KRİZ Tüm doğal afetler, yangın, bir öğrencinin veya öğretmenin ölümü, intihar vakaları, cinsel istismar, taciz, öğrencinin maruz kaldığı veya şahit olduğu şiddet durumlarında okulda yaşanan panik, korku,

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

Geri Bildirim. Prof.Dr.Güler Bahadır İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

Geri Bildirim. Prof.Dr.Güler Bahadır İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Geri Bildirim Prof.Dr.Güler Bahadır İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Amaç Etkili geri bildirim vermek 2 Öğrenim Hedefleri Katılımcılar; Geri bildirimin tanımlayabilmeli Geri bildirimin

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

Bu dört unsur temeldir. Görüşme yapılan kişinin, hedeflerinizi bilmesi çok önemlidir.

Bu dört unsur temeldir. Görüşme yapılan kişinin, hedeflerinizi bilmesi çok önemlidir. İş görüşmelerinin artık hafife alınmadığı bir dönemdeyiz. Birçok aday arasından seçim yapıldığına göre, neden sizi seçmelerinin doğru olacağını onlara kanıtlamalısınız. İşte 1 Haftada NLP den tanıdığımız

Detaylı

NİÇİN STAJ YAPMALIYIM?

NİÇİN STAJ YAPMALIYIM? NİÇİN STAJ YAPMALIYIM? İş hayatına atılmanın ilk adımı aslında staj yapmaktır. Birçok kişi, okul hayatının zorunlu dersi gibi gördüğü stajın ileride iş hayatına faydalı olacağının önemini çok fazla düşünmez.

Detaylı

Evde çalışırken yararlanabileceği bir yazı tahtası çok işe yarayabilir. Bu tahta, hem yapıcı bir oyuncak

Evde çalışırken yararlanabileceği bir yazı tahtası çok işe yarayabilir. Bu tahta, hem yapıcı bir oyuncak Evde çalışırken yararlanabileceği bir yazı tahtası çok işe yarayabilir. Bu tahta, hem yapıcı bir oyuncak (örneğin öğretmencilik oyununda) hem de kalem tutma ve yazı yazma becerisinin gelişimine katkıda

Detaylı

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir."

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir. KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir." KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi Cinsiyet Okulun Adı Sınıf İl İlçe Uygulama Tarihi Formu Dolduran 8.6.2011 ERKEK

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

DİN EĞİTİMİ - 7. Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI.

DİN EĞİTİMİ - 7. Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI. DİN EĞİTİMİ - 7 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com Öğretim Yöntemleri Eğitim tarihimiz boyunca klasik yöntemler başarı ile uygulanmıştır. Günümüzde de uygulanmaya devam edecektir.

Detaylı

ENDOSKOPİ HEMŞİRESİ GÖREV, YETKİ ve SORUMLULUKLARI

ENDOSKOPİ HEMŞİRESİ GÖREV, YETKİ ve SORUMLULUKLARI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd. Doç. Dr. Ali Shorbagi Candan Öngün Şerife Selcen Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur.

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM NE DEĞİLDİR? ÖĞRETİM ÖĞRENCİYE

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar

RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI 2 Nedir Risk Yönetimi Nedir

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMA. Psikolojik Danışma Nedir?

PSİKOLOJİK DANIŞMA. Psikolojik Danışma Nedir? PSİKOLOJİK DANIŞMA Psikolojik Danışma Nedir? Psikolojik danışma, kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda

Detaylı

Acil Bakımda İletişim

Acil Bakımda İletişim Acil Bakımda İletişim Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İletişim Nedir? İletişim, iki veya daha fazla kişi arasında meydana gelen duygu veya düşünce alışverişidir. İletişim hayatımızın her yerinde ve her anındadır.

Detaylı

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 İçindekiler 1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 Giriş...1 ÖĞRENCİ DAVRANIŞINI ETKİLEYEN TOPLUMSAL ETMENLER...2 Aile...3 Anne Babanın Çocuğu Yetiştirme Biçimi...3 Ailede Şiddet...4 Aile İçi Çatışmanın

Detaylı

sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz.

sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz. Sözlü iletişimde kullanılan ancak sorun çözmeye yardımcı olmayan etkisiz iletişim yollarını sıklıkla kullanırız. Ancak bunların farkına varırsak değiştirebiliriz. Sözlü iletişimde kullanılan ancak sorun

Detaylı

Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman

Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman YAS SÜREÇLERİ NİLÜFER ARDA ÖMER PAMUK Önemli bir kayıp yaşayan kişi, hayatını yeniden

Detaylı

UYUŞTURUCU ÖZGÜRLÜĞÜN SONU!

UYUŞTURUCU ÖZGÜRLÜĞÜN SONU! Risk Faktörleri BİRECİK RAM Tedavi İçin Psikolojik sorunları olan ya da herhangi bir madde bağımlılığı bulunan ebeveynin çocukları daha büyük risk altındadırlar. Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen,

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ -2 EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM EVLİLİKTE İLETİŞİM ve YAŞAM BECERİLERİ 2 SUNUM İÇERİĞİÇ Evlilikte İletişim

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DOÇ.DR. ZEHRA ALTINAY SINIF YONETIMI Bu derste, Sınıf ortamı Fiziksel ortamın düzenlenmesi Sınıf yerleşim düzeni konusunda bilgi verilecektir. Sınıf Ortamı

Detaylı

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN

HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU. Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN HASTA BAKIMININ ORGANİZASYONU Öğr. Gör. Sultan TÜRKMEN KESKİN İyi bir hasta bakım organizasyonu oluşturulması, - Hemşirelik bakım kalitesini arttırır, - Hasta bakım maliyetini azaltır. Bir serviste hasta

Detaylı