Fizik Tedavi Yöntemleri. Fizik Tedavi Modaliteleri. Derin ısı uygulamaları: 1. Ultrason 2. Kısa Dalga 3. Mikrodalga

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Fizik Tedavi Yöntemleri. Fizik Tedavi Modaliteleri. Derin ısı uygulamaları: 1. Ultrason 2. Kısa Dalga 3. Mikrodalga"

Transkript

1 Fizik Tedavi Yöntemleri Doç.Dr.Ümit Dündar Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD Fizik tedavi: Tedavi için enerji türlerinin uygulanmasıdır. Lokomotor sistem hastalıklarında ; fonksiyon ve metabolizmanın düzenlenmesinde, tutukluk ve ağrının azaltılmasında ve özellikle fonksiyonel bağımsızlığın sürdürülmesinde uygulanır. Fizik Tedavi Modaliteleri Sıcak Soğuk Ultrason Elektroterapi(Doğru akım, alçak frekanslı akımlar, orta frekanslı akımlar, yüksek frekanslı akımlar) İnfraruj Ultraviole Mekanik tedavi (masaj, traksiyon, manipulasyon, egzersiz) TENS Lazer Akapunktur Sıcak Tedavisi Isı modaliteleri yüzeyel ve derin olmak üzere ikiye ayrılır. Yüzeyel ısı uygulamaları: 1. sıcak paketler 2. parafin banyosu 3. hidroterapi 4. nemli hava 5. infraruj 6. Fluidoterapi Isı ajanlarının fizyolojik etkileri Derin ısı uygulamaları: 1. Ultrason 2. Kısa Dalga 3. Mikrodalga 1. Metabolik reaksiyonlar üzerine etkisi: Isıdaki her 10 C lik yükselmede hücrelerin kimyasal aktiviteleri ve metabolik hızları 2-3 kat artar. 2. Vazodilatasyon olur ve kan akımı artar 3. Ağrı üzerine etkisi: Ağrıyı azaltır. Primer olarak sıcağın hem serbest sinir uçlarına hem de ağrıyı ileten sinir liflerine direkt etkisi sonucunda ağrı eşiği yükselmekte ve bu yolla analjezi sağlanabilmektedir(kapı kontrol teorisi). Ayrıca endorfin salınımına yol açarakta analjezi sağlar.

2 4. Kas spazmı üzerine etkisi: Sıcak kas spazmını çözer, kas liflerinin uyarılabilirliğini ve istirahat halindeki kas tonusunu azaltır. 5. Viskoelastik fonksiyonlara etkisi: Dokular ısıtıldıkça viskoelastik özellikleri artar. Ancak ısı ortadan kalktığında önceki davranışına geri döner. Sıcak uygulama ile birlikte egzersiz yapılırsa kalıcı bir etki elde edilebilir. Yüzeyel Sıcak Tedavisinin Uygulama Teknikleri Sıcak Paketler: Bu paketler değişik çaplarda elde edilebilir ve tipik olarak içine silikat jeli doldurulmuş plastik veya sızdırmaz kumaş torbalardır. Uygulama anında pakette ısı C civarındadır ve uygulama anında derinin tolere edebileceği ısı derecesi olan 44 C aşılmamalıdır. Bu amaçla paketin üzeri bir kuru havluyla sarılır. Uygulama süresi dakikadır. Yumuşak ve kolay uygulanabilir olması ve evlerde de uygulanabilir olması avantajlarıdır. Sıcak paketlerle deriyi 42 C ye kas içini 38 C ye kadar ısıtmak mümkün olmaktadır. Sıcak su torbası: Basit, ucuz, hazırlanması kolay, evde hazırlanabilen bir yöntemdir. Bu uygulamada dokulara ısının geçişi torbadaki suyun sıcaklığına bağlıdır ve bu suyun sıcaklığı sıcak paketlerin aksine kontrol altında değildir dakika sonra sıcak suyun değiştirilmesi ve yeniden su doldurulması gerekir. Çünkü su silikat jeli kadar ısıyı koruyucu değildir. Bu yöntemin olumsuz yanı ısı kaybının çabuk olması ve sık sık değiştirilmesi gerekmesidir. Parafin Banyosu Parafin erime noktası 51,7-54,5 C arasında olan bir maddedir. Daha düşük ısılarda parafini erir durumda tutmak için 1/7 oranında likit formda parafin veya değişik yağlar karıştırılarak inceltilir. Parafin elektrikle ısıtılan metal tanklarda veya sıcak su ile doldurulmuş kaplarda ısıtılır. Uygulamada batırma ve daldırma olmak üzere 2 metod kullanılır: Batırma metodu: Hasta elini sıvı parafine batırır, elinde ince bir parafin tabakası oluşunca çeker ve elinde kalın bir parafin tabakası oluşuncaya kadar bunu tekrarlar. Sonra ısıyı korumak için el bir havluyla dakika sarılır.

3 Daldırma metodu(immersiyon): Daha etkin bir ısı transferi sağlar. Bu yöntem en çok eller ve ayaklara uygulanır. İlk daldırmalarda deri hassaslaştığı için parmaklar kesinlikle hareket ettirilmez. Parafin yeterli kalınlığa ulaştıktan sonra naylon bir torba içine alınarak kuru bir havluya sarılır ve dakika bekletilir. Parafin el ve ayak için daldırma yöntemiyle uygulanır. Vücudun diğer kısımlarına (kalça, omuz ve sırt gibi) parafine batırılmış havlularla veya fırça ile sürülerek uygulanabilir. Bu metodlarla el ve ayaktaki eklemler gibi küçük eklemlerde üzerlerini örten yumuşak doku tabakası ince olması nedeniyle eklemde belirgin ısı artışı sağlanır. Fluidoterapi: Fizyoterapide yeni kullanılmaya başlanan bir yüzeyel ısı modalitesidir. Termostat kontrollü özel bir kap içine yaklaşık 0,5 mm çapında cam bilye doldurularak içinden kuru sıcak hava geçirilir. Özellikle el ve ayaklar cihazın içine sokularak bilyelerin ve havanın ısısından yararlanılır. Elde edilen doku ısısı üflenen hava sıcaklığına bağlıdır. Fluidoterapide sıcağın etkisi yanı sıra, bilyelerin mekanik etkisi ile kapı kontrol mekanizması yoluyla da ağrı azalır. Bu tedavi yöntemi ağrılı durumlarda, kan akımı yetersizliklerinde, yaraların iyileştirilmesinde, ödemin azaltılmasında olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hidroterapi Hidroterapi uygun bir şekilde tecrübeli personel tarafından düzenlenen ve gözetim altında tutulan nöromüsküler iskelet fonksiyonunu iyileştirmek için tasarlanmış bir havuz tedavi programı olarak tanımlanır. Hidroterapi uzun bir tarihi geçmişe sahiptir ve en eskiolanlarından birisidir. Hidroterapi en iyi C lik vücut ısısına yakın ısılarda tolere edilir. Bu yöntemde su hareketli haldedir veya girdaplar çizer. Böylece belli bir yüzeyde deriye temas eden su kitlesi soğuduktan sonra daha sıcak bir su tabakası ile yer değiştirir.dokuda ısınma etkisinin yanısıra, yüzeye çarpan su dolaşımı uyarıcı etki yapar.

4 Uygulama yöntemleri: 1. Girdaplı banyo: Vücudun belli bir kısmı veya vücudun tümü suya daldırılır. Elektrik motoru ile suya girdaplar çizecek şekilde hareket verilmiştir. Tüm vücut banyolarında su sıcaklığı derece ve uygulama süresi dakikadır. Yerel uygulamada derece olmalıdır. 2.Hubbard tankları(kelebek Banyoları): Kelebek banyoları bütün vücudun içine grip kolaylıkla hareket edebileceği büyüklük ve şekilde banyo tanklarıdır. Vücutlarında geniş yanık yüzeyleri olan hastaların tedavisinde kullanılır. Suyun kaldırma kuvveti kol ve bacaklarda egzersiz yaptırılmasını sağlar 3. Nemli Hava: Nemli hava hasta üzerine kabinlerde üflenerek uygulanır. Bunlar saunaya benzer fakat burada nemli bir sıcak vardır. Nem oranı yaklaşık % 95 civarındadır. 4. Kontrast Banyolar: Kontrast banyolarda ekstremite önce sıcak sonra soğuk suya daldırılır. Sıcak suda 3-9 dakika tutulan ekstremite aniden sıcak sudan çıkarılarak soğuk suya daldırılır ve 1-3 dakika tutulur. Sıcak suda tutma süresinin soğuk suda tutma süresine oranı 3/1 dir. Sıcak su ile başlandığı gibi yine en son olarak sıcak suya daldırılır ve dört siklus devam eder. Bu tedavi ekstremitelerdeki incinme ve burkulmaya bağlı ağrıları azaltır ve refleks sempatik distrofi tedavisinde ödemi azaltmaya yardımcı olabilir. İnfraruj: Isıtılan bir madde belli bir sıcaklıkta, belirli bir dalga boyunda ışın yayar. Kızılötesi ışınlar(infraruj) nanometre dalga boyuna sahip elektromanyetik dalgalar olarak kabul edilir. Tedavide kullanılan dalga boyları A dur. Infraruj ışınları absorbe edildikleri dokuda moleküler ve atomik hareketlerin artışı ile ısı oluştururlar ve yüzeyel sıcak uygulamalarda tedavi edici ajan olarak kullanılırlar İnfraruj kaynakları: Doğal kaynak: Güneştir. Güneş ışığının ortalama %59 unu İnfraruj ışınları oluşturur. Yapay kaynaklar: 1. Günışığı yayınlamayan alçak ısılı lambalar( watt) 2. Günışığı yayınlayan yüksek ısılı, görünür ışınlı lambalar (500 W ve üzeri)

5 Uygulama tekniği: Kızıl ötesi ışınlar daima çıplak deri üzerine ve hastanın tatlı bir sıcaklık duyacağı dozda uygulanır. Işınlar uygulama alanına dik gelmelidir. Çünkü bu durumda absorbsiyon maksimumdur ve absorbsiyon bölgesine dik gelmeyen ışınların büyük bir kısmı geldikleri açı ile yansırlar. Isıtıcı lambalar olarak sıklıkla 250 watlık ampuller kullanılır ve genellikle hastanın cm uzağına yerleştirilir. Uygulama süresi dakika arasındadır. Ultraviole Ultraviole(UV) nin fiziksel tedavide majör kullanım alanı deri ülserlerinin tedavisindedir. UV ışınları yara kenarında vaskülarizasyonu artırır ve yara iyileşmesini olumlu yöne etkiler ve hızlandırır. UV ışın dozajı doku hasarından ve yara iyileşmesini yavaşlatmaktan sakınmak için 1 veya 2 MED(minimal eritem dozu) ile başlanır ve genellikle 5 MED dan daha az olur. Soğuk Tedavisi(Kriyoterapi) Tedavi amaçlı olarak soğuğun herhangi bir kullanım şekline kriyoterapi adı verilir. Tedavi amaçlı soğuk tatbiki tıpta: kanamayı durdurmak veya yavaşlatmak, spastisiteyi azaltmak, ağrıyı hafifletmek, inflamasyonu durdurmak ve ödemin oluşumunu engellemek amacıyla kullanılır. Uygulamada tedavi edilecek bölgeye buz veya soğuk paket yerleştirilir. Ayrıca distal ekstremitelerin soğuk suya daldırılması da başka bir yöntemdir. Uygulamada buharlaşarak soğutan spreyler de kullanılabilir. En sık kullanılan sprey flurometan gazının basınç altında sıvı olarak şişelenmiş formudur. Uygulama sırasında şişeden çıkan sıvı buharlaşmaya başlar ve buhar soğuyarak derinin ortaya çıkardığı ısı ile temas eder. Bu uygulama ile deri sıcaklığı 15 C ye kadar düşürülebilmektedir. Soğuk uygulama yöntemleri 1. Soğuk torbalar 2. Kimyasal buz torbaları(su emdirilmiş slika jeli plastik veya sızdırmaz torbalara konularak uygulanır. Kullanım süresi dakikadır. 3. Buz masajı 4. Soğuk suya daldırma 5. Soğuk havlular 6. Spreyler Tedavide soğuk ve sıcak uygulama seçimi Tedavide sıcak veya soğuğun hangisine seçileceğine karar verirken; 1. Problem akut mu yoksa kronik mi? 2. Hastanın sıcağa veya soğuğa toleransı nasıl? 3. Hastanın genel durumu(hipotermi, hipertermi vb) 4. Hasta evde tedavi uygulaması yapacaksa tedavinin etkili, pratik ve ekonomik olmasına dikkat edilir.

6 Soğuk genellikle inflamasyonun akut devresinde, sıcak ise kronik devrede tercih edilmektedir. Eğer artritin veya akut yaralanmanın akut döneminde sıcak uygulamalar yapılırsa ağrı, ödem ve kanamada artma olabilir. Genellikle akut yaralanmalarda ve artritte soğuk uygulama tercih edilir. Elektroterapi Elektrik akımının fiziksel etkilerinden tedavi amacıyla yararlanılması elektroterapi adını alır Sinir ve kas hücreleri uyarılabilir hücrelerdir ve membranları istirahatte -60 mv civarında bir potansiyele sahiptir. Elektroterapi amacıyla kullanılan akımlara elektromedikal akımlar adı verilir. Elekromedikal akımlar akım yönü, frekansı, voltaj veya kuvveti, amperajı veya yoğunluğu açısından farklı fiziksel özellikler gösterirler ve bu özelliklerine göre sınıflandırılırlar; Elektroterapide kullanılan akımlar ve frekansları Akım Frekans Tedavide kullanılan frekanslar Doğru akım(galvanik akım) Alçak frekanslı akımlar Orta frekanslı akımlar (interferansiyel akım) Yüksek frekanslı akımlar Hz Hz Hz Hz 1 MHz ve üzeri 27 MHz, 433 MHz vb Doğru Akım (Galvani Akım) Aynı yönde ve aynı şiddette akan, frekansı sıfır olan elektrik akımlarıdır. Kuru pil, akümülatörler ve motorlu üreteçlerden elde edilir. İnsan vücudu iletken bir ortamdır. Doğru akımın bu yapıya uygulanması sonucunda ortamda iyonlarına ayrılma ve iyonlarında kendileriyle zıt kutuplara doğru hareketi ortaya çıkar. Bu olay iyon transferi adını alır. Galvanik akım dokuda iyon hareketine neden olarak kimyasal olaylara yol açar. Uygulama Şekilleri 1. Medikal Galvanizm: Galvani akımı tedavi edilecek bölgeye uygun yüzey elektrodları ile uygulanır 2. İyontoforez: Galvani akımı kullanılarak organizmaya çeşitli iyonların epidermis veya mukoza membranları aracılığıyla sokulması olayına iyontoforez adı verilmektedir 3. Su içi uygulamalar: Galvani akımı tek bir küvet içinde veya küçük küvetler (4 hücre banyosu) içine elektrodların yerleştirilmesiyle su içine uygulanabilir. Hasta üst ve alt ekstremitelerini küvetler içine sokar ve 20 dakika süreyle tedavi uygulanır. Özellikle diyabetik polinöropatilerde kullanılır 4. Cerrahi galvanizm(elektroliz):

7 Alçak Frekanslı Akımlar Alçak frekanslı akımlar frekansları Hz arasında değişen sürekli yön değiştiren akımlardır. Analjezi oluşturmak ve normal ya da denerve kasta kontraksiyon sağlamak en önemli etkileridir ve çeşitli tipleri vardır. Bu nedenle aynı akım türünün farklı şekil ve frekanslarda kullanımı farklı uyarılar oluşturacağından aynı akım hem stimülasyon hemde analjezi için kullanılabilir. Faradik akım Frekansı Hz arasındadır ve birbirine eşit olmayan iki fazdan oluşur. Uyarıcı niteliktedir. Uygulama esnasında iğnelenme hissi duyulur ve kas kontraksiyonuna neden olur. Uyarım süresi kısa olduğundan denerve kası uyarmaz. Uzun süre çalışmayan ancak motor sinir bağlantısı normal olan kasların atrofisini düzeltmek amacıyla kullanılır. Kas kontraksiyonları venöz ve lenf dolaşımını kolaylaştırdığından travmatik veya venöz yetmezliğe bağlı ödem tedavisinde de kullanılabilir Diadinamik Akımlar Eşit şekilde yön değiştiren sinüzoidal akımların(frekansı Hz) bir kısmının yok edilmesiyle elde edilir. Diadinamik akımların 5 tipi vardır: 1. Difaze Fiks(DF) 2. Monofaze Fiks(MF) 3. Kısa devreli modüle akım(cp) 4.Uzun devreli modüle akım(lp) 5. Ritm Senkop Diadinamik akımlar esas olarak analjezik etki oluşturmak amacıyla kullanılmaktadırlar Herhangi bir yan etkileri yoktur. Dokuda iyon hareketine neden olmazlar ve galvanik akımlar gibi yanık oluşturmazlar. Genel olarak karbon-silikon yüzey elektrodları kullanılır. Elektrodlar cilde yerleştirilirken iletkenliği sağlamak için ıslak pedler kullanılmalıdır ve sıkıca temas etmeleri sağlanmalıdır.elektrodlar paravertebral bölgeye veya ağrılı noktalara yerleştirilebilir. Diadinamik akımlar ve kullanım alanları Akım Tipi Alışkanlık Kullanım alanı DF Erken Ağrılı durumlar (alışkanlığı önlemek için daima LP veya MF ile devam edilmelidir MF Çok geç Ağrılı durumlar CP Çok geç Tonusu artırmak için ve ödem tedavisi LP Çok geç Ağrılı kas spazmları, bel ve boyun ağrıları Ritm senkop Çok geç Kas kontraksiyonu, ödem ve tanısal amaçlı TENS TENS: Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Frekans ve akım süresinde değişiklikler yapılarak çeşitli biçimlerde uygulanmaktadır; 1. Konvansiyonel Yöntem 2.Güçlü düşük hız yöntemi(akapunktur benzeri) 3. Kısa yoğun etki yöntemi 4. Patlayıcı uyarım yöntemi 5. Modüle yöntem 6.Hiperstimülasyon yöntemi

8 İnterferansiyel(orta frekanslı) akımlar TENS esas olarak analjezik etkisi için kullanılır. Genel olarak ağrıya neden olan tüm romatizmal hastalıklarda kullanılır. TENS in aynı amaçla kullanılmakta olan diadinamik akımlara göre bazı üstünlükleri vardır. Bilindiği gibi diadinamik akımların frekansı sabittir ve kolaylıkla alışma etkisi ortaya çıkabilmektedir. Oysa TENS in frekansında değişiklik yapılabildiğinden alışkanlık olmaz ve ayrıca pille çalışan tiplerininde olması, kullanım kolaylığı, hastanın cihazı üzerinde uzun süre taşıyabilmesi diadinamik akımlara göre avantaj sağlamaktadır Uygulama için karbon-silikon lastik elektrodlar kullanılır. Cilt üzerine yerleştirilirken araya iletken bir madde sürülmelidir Orta frekanslı akımlar frekansları Hz arasında değişen akımlardır. İnterferansiyel akımlar iki orta frekanslı akımın girişiminden elde edilir. İnterferansiyel akım oluşturmak için frekansı 4000 Hz olan bir akım ile frekansı veya Hz arasında değişen iki akım kullanılır. Böylece bu iki akımın doku içinde kesiştiği noktada aralarındaki farka bağlı olarak frekansı Hz arasında değişen yeni bir akım meydana gelir. Orta frekanslı akımlar alçak frekanslı akımlara göre çok daha kolay ciltten geçerler ve daha derine iletilebilirler. Ancak bu frekanslarda sinir ve kaslarda uyarı meydana getiremezler. Oysa bu akımlara doku içinde girişim yaptırılır veya kesiştirilirse bu noktada alçak frekanslı yeni bir akım meydana gelir ve Alçak frekanslı olan bu yeni akım sinir ve kas liflerinde kolaylıkla uyarı oluşturacaktır. Yüksek Frekanslı Akımlar Yüksek frekanslı akımlar 1 MHz ve üzerindeki frekanslara sahip olan akımlardır. Alçak ve orta frekanslı akımlar gibi dokularda uyarı meydana getirmezler. Elektrik akımı niteliğinden ziyade elektromanyetik dalga karakterini almışlardır ve oluşturdukları elektromanyetik alan içine giren dokularda derin ısı meydana getirirler. Başlıca iki tiptir: 1. Kısa dalga 2. Mikrodalga Yüzeyel ısı uygulamaları ile cilt yüzeyi iyi bir şekilde ısıtılabilirken, subkutan yağ dokusu ısının derinlere iletilmesine engel olur. Bu nedenle derin dokuları cilt aracılığı ile ısıtmak pek mümkün değildir, çok yoğun ısı miktarına gereksinim vardır ki bu da ciltte yanıklara neden olur. Oysa yüksek frekanslı akımlarla cilt bariyeri kolayca geçilir ve dokuların özelliklerine göre farklı oranlarda olmak üzere derin dokuda ısınma meydana gelir. Kısa Dalga Diatermi Kısa dalga diatermi MHz arasında frekansa sahip yüksek frekanslı dalgaların derin dokuda ısı meydana getirmek amacıyla kullanılmasıdır. Genellikle tedavide kullanılan frekanslar 27.12MHz ve 22 MHz dir. Frekans çok yüksek olduğundan bu cihazların elektrodları cam, lastik, mika gibi yalıtkan maddelerle örtülüdür.

9 Uygulama şekli Hasta metal olmayan tamamen tahtadan yapılmış bir masaya alınmalıdır. Tedavi edilecek alan kuru ve tamamen çıplak olmalıdır. Bu şekilde terleme ile ortaya çıkabilecek yanıklar önlenecektir. Hastanın üzerinde herhangi bir metal bulunmamalıdır, aksi takdirde yanıklar meydana gelebilir Elektrodların karşılıklı yerleştirildiği ve tedavi edilecek dokunun elektrodların arasında bulunduğu uygulama şekli kondansatör veya kapasitör alan yöntemi olarak adlandırılır. Kablo şeklinde elektrodların ekstremitelere sarılması veya kendi etrafında sarmal şekle getirilerek uygulanması ise indüksiyon yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Mikrodalga Diatermi Mikrodalga frekansı 300 MHz-30 GHz arasında değişen yüksek frekanslı radyo dalgalarıdır. Radar diye de bilinirler ve metaller tarafından yansıtılır veya kırılırlar. Bu özellikleri nedeniyle havacılıkta kullanılmaktadırlar. Radyo dalgaları ile girişim yapmamaları için tedavi amacıyla kullanılan mikrodalgalar belirli frekanslarda üretilirler. Dalga boyu 69 cm olan mikrodalgalar desimetrik dalga olarak da adlandırılır. Ultrason Mikrodalga elektrik enerjisini elektromanyetik enerjiye çeviren ve çok yüksek frekanslı elektrik akımları üreten magnetron ossilatöründen elde edilir. Mikrodalga diatermide şekil ve büyüklükleri farklı olan 4 tip başlık kullanılmaktadır. En sık kullanılan başlıklar koni ve dörtgen başlıklardır. Başlıklar cilt yüzeyinden en az 2,5 cm mesafede olmalıdır. Koni başlıklar için 5 cm, dörtgen veya semer başlıklar için 15 cm uzaklık tercih edilir. Mikrodalga diatermi uygulamasında metal olmayan bir masa kullanılmalıdır. Tedavi edilecek alan kuru ve tamamen çıplak olmalıdır Ses maddesel ortamlarda longitudinal yayılan basınç dalgaları şeklinde mekanik titreşimlerdir. Ultrason ise insanın işitebileceği seslerden çok daha yüksek frekansa sahip ses dalgalarıdır. Tedavi amacıyla kullanılan ultrason dalgalarının frekansı 0,5-3,5 MHz arasındadır. En sık kullanılan frekanslar 0,75 MHz, 0,87 MHz, 1 MHz, 1,5 Mhz ve 3 MHz dir Ultrasonik dalgaların dokularda absorbsiyonu esnasında ve kas kemik tendon gibi yapıların ara yüzeylerinde yansıma esnasında ısı enerjisi ortaya çıkar. Ultrason uygulaması ile kemik, eklem,kas, kapsül ve tendonları iyi bir şekilde ısıtmak mümkündür Ultrason üretimi amacıyla kuvartz, baryum titnat ve lityum sülfat kristalleri kullanılır. Bu kristaller yüksek frekanslı elektrik enerjisine maruz kaldıklarında periyodik olarak biçim değişikliğine uğrarlar ve yüksek frekanslı ses dalgaları üretirler. Ultrason süreki veya kesikli olarak kullanılabilir. Yoğunluk birimi watt dır ancak başlık yüzeyi göz önüne alınarak watt/cm² olarak belirtilir. Ultrasonun etkileri 1.Termal etki: Ultrason dokular tarafından absorbe edilirken ısı enerjisi ortaya çıkar. Ortaya çıkan ısı miktarı dokunun absorbsiyon özelliğine, uygulama süresine, doza uygulama şekline bağlı olarak değişir. Ultrason derin dokuları çeşitli derecelerde ısıtan bir diatermi yöntemidir 2. Nontermal etki:içinde erimiş gazlar bulunan sıvılarda ses dalgalarının gevşeme fazında ortam basıncı düştüğü için erimiş gaz parçacıkları baloncuklar oluşturabilir. Sıkışma fazında ise ya bu baloncuklar sıvı içinde dağılır ya da birleşerek büyür. Bu olaya kavitasyon denir. Kavitasyon iki şekilde olur. Dengeli kavitasyon ve dengesiz kavitasyon

10 Dengeli kavitasyon birkaç mikronluk küçük gaz taneciklerinin ultrasonik basınç dalgalarının etkisiyle ileri geri hareketidir ve ultrason tedavisi esnasında ortaya çıkar. Dengesiz kavitasyon ise terapötik ultrason dozlarından daha yüksek dozlarda ortaya çıkar ve hızla büyüyen baloncuklar gelişerek hızlı hücre harabiyeti meydana gelir. Bunun sonucunda hemoliz nekroz ve kanama görülebilir. Bu etkiden kaçınmak için uygun dozlar kullanılmalı ve sürekli aynı noktaya tedavi uygulamamaya özen gösterilmelidir. Uygulama Tekniği 1.Doğrudan temas tekniği: Tedavi başlığı cilde tam temas edilerek tedavi yapılır. Başlık ile cilt arasında hiç hava kalmayacak şekilde vazelin gibi bir ara madde kullanılmalıdır. Ultrasonik enerjinin herhangi bir noktada konsantre olmasını önlemek amacıyla başlık hiç kaldırılmadan ya ileri geri, yada dairesel veya sekiz çizecek şekilde birbiri üstüne binen hareketlerle gezdirilmelidir. Başlık cilt yüzeyine tam dik uygulanmalı ve hareketin hızı yavaş olmalıdır(saniyede 2,5 cm). Başlık cilde yerleştirildikten sonra cihaz açılmalıdır. 2. Su içi uygulama tekniği: Aşırı duyarlı veya girintili-çıkıntılı vücut yüzeylerinde tercih edilir. Tedavi edilecek kısım su dolu bir kap içine yerleştirilir. Tercihen kaynamış su kullanılır. Aksi takdirde başlık yüzeyi veya cilt üzerinde hava kabarcıkları birikecektir. Bu durumda arada sırada bu kabarcıklar silinerek tedavinin yararlı olması sağlanabilir. Topuk, el, dirsek gibi bölgelerin tedavisinde bu yöntem tercih edilir.

KISA DALGA DİATERMİ UZM. FZT. ZÜBEYDE ERCAN

KISA DALGA DİATERMİ UZM. FZT. ZÜBEYDE ERCAN KISA DALGA DİATERMİ UZM. FZT. ZÜBEYDE ERCAN Tarihçe İlk defa 1907 de Nagelschmidt tarafından kullanılmıştır. Kelime anlamı ısı vasıtası Yüksek frekanslı bir akımdır Yüksek frekanslı akımlar 1 mhz üzerinde

Detaylı

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Ses maddesel ortamdan oluşan periyodik dalgalanmalardır. Sıkışma ve genleşme periyodları vardır. Bu nedenle ses enerjisinin iletilmesi için madde ortamına gereksinim vardır. Havada

Detaylı

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Elektrik Akımları Eski sınıflamada elektrik akımları: Yönüne göre: Doğru akım (Galvanik akım) Alternatif akımlar Klinik ve elektrofizyolojik etkileri göz önüne alındığında:

Detaylı

Doku İyileşmesi. İnflamatuvar dönem Tamir ve yenilenme fazı Yeniden şekillenme (remodeling) fazı

Doku İyileşmesi. İnflamatuvar dönem Tamir ve yenilenme fazı Yeniden şekillenme (remodeling) fazı KESİN TEDAVİ Doku İyileşmesi İnflamatuvar dönem Tamir ve yenilenme fazı Yeniden şekillenme (remodeling) fazı Tamir ve Yenilenme Fazı Bu faz inflamasyon fazından itibaren 4-6 haftaya kadar uzanabilir ve

Detaylı

YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ

YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ Yüksek voltajlı atımlı akım YVAA İkiz tepe uyarı (atım) paketlerinden oluşan monofazik akımdır. Uygulanan voltaj 100 volttan fazladır (150-500 V). Düşük

Detaylı

SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ

SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ Doku İyileşmesi Doku İyileşmesi İnflamatuvar dönem Tamir ve yenilenme fazı Yeniden şekillenme (remodeling) fazı İnflamatuvar Dönem Inflamasyon

Detaylı

REHABİLİTASYONDA FİZİK TEDAVİ AJANLARININ KULLANIMI

REHABİLİTASYONDA FİZİK TEDAVİ AJANLARININ KULLANIMI REHABİLİTASYONDA FİZİK TEDAVİ AJANLARININ KULLANIMI Fizik tedavi ajanlarının uygun yerde ve uygun zamanda kullanımı son derece faydalı sonuçlar verirler. Kullanımında bilgi + beceri ve tecrübe önemlidir.

Detaylı

GALVANİK AKIM UZM.FZT.ZÜBEYDE ERCAN

GALVANİK AKIM UZM.FZT.ZÜBEYDE ERCAN GALVANİK AKIM UZM.FZT.ZÜBEYDE ERCAN Luigi Galvani tarafından 1789 da keşfedilmiştir. Tel üzerine asılan kurbağa bacağı, rüzgar nedeniyle balkonun demirlerine dokunduğunda kasıldığını görmüş, bu olayı açıklayamamıştı.

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Testin 1 in Çözümleri 1. B manyetik alanı sabit v hızıyla hareket ederken,

Detaylı

MEKANİK UYARI İLE SU UYGULAMALARI. UZM. FZT. Nazmi ŞEKERCİ

MEKANİK UYARI İLE SU UYGULAMALARI. UZM. FZT. Nazmi ŞEKERCİ MEKANİK UYARI İLE SU UYGULAMALARI UZM. FZT. Nazmi ŞEKERCİ Çalkantılı Su Banyoları (Whirlpool) Girdap Banyoları Tüm vücut ya da kol ve bacak için olan vardır. Su hareketi elektrik motoru ile sağlanır. Taşınabilir,

Detaylı

Osteoporoz Rehabilitasyonu

Osteoporoz Rehabilitasyonu Osteoporoz Rehabilitasyonu OSTEOPOROZ Kemik kitlesinde azalma, kemik mikroyapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığının artması olarak tanımlanır. Kemik yaşayan, dengeli bir şekilde oluşan yıkım ve yapım

Detaylı

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ DONUK OMUZ - FROZEN SHOULDERADEZİV KAPSÜLİT Adeziv kapsulit omuz ekleminde, eklem kapsülünün kronik iltihabi bir durumu olup eklem kapsülünde kalınlaşma, sertleşme ve

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

OSTEOARTRİT. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ OSTEOARTRİT Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ Eklem kıkırdağından başlayıp, eklemlerde mekanik aşınmaya ve dejenerasyona yol açan kronik bir eklem hastalığıdır. LİTERATÜRDEKİ İSİMLERİ ARTROZ DEJENERATİF ARTRİT Yavaş

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ-4 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni-4 Işınlar İyonizan olmayan ışınlar İyonizan ışınlar Eşik değerler 1 Işınlar

Detaylı

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER EGZERSİZ VE TERMAL STRES Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER TERMAL DENGE ısı üretimi BMH Kas etkinliği Hormonlar Besinlerin termik etkisi Postur Çevre ısısı Vücut ısısı (37 o C±1) ısı kaybı konveksiyon, radyasyon,

Detaylı

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER Dielektrik malzemeler; serbest elektron yoktur, yalıtkan malzemelerdir, uygulanan elektriksel alandan etkilenebilirler. 1 2 Dielektrik malzemeler Elektriksel alan

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 38 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim frekansı ışık

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 2 Lokomotor sistemi oluşturan yapılar içinde en fazla stres altında kalan kıkırdaktır. Eklem kıkırdağı; 1) Kan damarlarından, 2) Lenf kanallarından, 3) Sinirlerden yoksundur.

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Etkinlik A nın Yanıtları 1. Elektromanyetik spektrum şekildeki gibidir.

Detaylı

BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI

BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI 1 2 Elektrik Akımının Biyolojik Etkileri: Elektriksel uyaran, elektrofizyolojik deneylerde kontrol ve ayarlama kolaylığı tercih edilebilir Elektrik akımının; Isı Elektrokimyasal

Detaylı

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Canlı organizmada atomlardan moleküllere, hücrelerden organlara kadar tüm yapıları birarada tutan kuvvetler içinde en önemlisi elektromanyetik kuvvetlerdir. İçerisinden elektrik

Detaylı

Ses Dalgaları. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları. Test 1 in Çözümleri 34 Ses Dalgaları 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. 1 Y I. Sonar II. Termal kamera 2 Z 3 Sesin yüksekliği ile sesin frekansı aynı kavramlardır. Titreşen bir telin frekansı, telin gerginliği ile doğru orantılıdır.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Adem Aköl Sinan Özyavaş Hazırlama Komitesi Kalite Konseyi Başkanı Kalite Koordinatörü 1/9

Detaylı

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. 8.Ünite Sıcak ve Soğuk Uygulamalar SICAK UYGULAMA 23. Hafta ( 03-07 / 03 / 2014 )

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. 8.Ünite Sıcak ve Soğuk Uygulamalar SICAK UYGULAMA 23. Hafta ( 03-07 / 03 / 2014 ) 9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 8.Ünite Sıcak ve Soğuk Uygulamalar SICAK UYGULAMA 23. Hafta ( 03-07 / 03 / 2014 ) SICAK UYGULAMA Vücudun bir bölümüne veya tamamına sıcaklık veren yada sıcaklık yayan

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. 8.Ünite Sıcak-Soğuk Uygulamalar SOĞUK UYGULAMA 24.Hafta ( 10-14 / 03 / 2014 )

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. 8.Ünite Sıcak-Soğuk Uygulamalar SOĞUK UYGULAMA 24.Hafta ( 10-14 / 03 / 2014 ) 9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 8.Ünite Sıcak-Soğuk Uygulamalar SOĞUK UYGULAMA 24.Hafta ( 10-14 / 03 / 2014 ) Soğuk Uygulama ; Vücudun ısısını düşürmek amacıyla lokal yada genel olarak, bir takım fiziksel

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

ULTRA-REIZ AKIMLAR UZM. FZT. NAZMİ ŞEKERCİ

ULTRA-REIZ AKIMLAR UZM. FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ULTRA-REIZ AKIMLAR UZM. FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ULTRA-REIZ AKIMLAR Ultra reiz akım 2 msn atım durasyonu ve atımlar arasında 5 msn' lik bir ara (interval) olan akımdır.bu 142 Hz'lik frekans ile galvanik akımın

Detaylı

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları

Ünite. Dalgalar. 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları 7 Ünite Dalgalar 1. Ses Dalgaları 2. Yay Dalgaları 3. Su Dalgaları SES DALGALARI 3 Test 1 Çözümleri 3. 1. Verilen üç özellik ses dalgalarına aittir. Ay'da hava, yani maddesel bir ortam olmadığından sesi

Detaylı

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi SES FĠZĠĞĠ SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar ve boşlukta da

Detaylı

Isı Cisimleri Hareket Ettirir

Isı Cisimleri Hareket Ettirir Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir. Besinlerden sağladığımız bu enerji ısı enerjisidir.

Detaylı

SICAK SOĞUK UYGULAMALAR

SICAK SOĞUK UYGULAMALAR SICAK SOĞUK UYGULAMALAR İçerik SOĞUK VE SICAK UYGULAMADA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR SICAK VE SOĞUK UYGULAMANIN ETKİNLİĞİNİ DEĞİŞTİREN FAKTÖRLER SICAK UYGULAMALAR SOĞUK UYGULAMALAR SICAK VE SOĞUK UYGULAMALAR

Detaylı

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri İster amatör olarak spor yapın, isterseniz profesyonel sporcu olun, başınıza en sık gelen olaylardan biridir sakatlanmak. Yazan: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No - Yeni yayınlandı - -

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No - Yeni yayınlandı - - Yürürlük i:17.05.2013 FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ÜNİTESİ Revizyon i: - İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa: 1/5 Revizyon i Açıklama Revizyon No Madde No - Yeni yayınlandı - - KAPSAM: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Detaylı

Mhz NANO HIFU (HIGH INTENSITY FOCUS ULTRASOUND) AMELİYATSIZ YÜZ GERME TEKNOLOJİSİNDE YÜKSEK ETKİNLİK. Non-invaziv Yüz Germe. 2 Hz

Mhz NANO HIFU (HIGH INTENSITY FOCUS ULTRASOUND) AMELİYATSIZ YÜZ GERME TEKNOLOJİSİNDE YÜKSEK ETKİNLİK. Non-invaziv Yüz Germe. 2 Hz NANO HIFU (HIGH INTENSITY FOCUS ULTRASOUND) 2 YIL GARANTİ AMELİYATSIZ YÜZ GERME TEKNOLOJİSİNDE YÜKSEK ETKİNLİK NANO Teknoloji Başlıklar (1.5mm / 2 Hz, 3mm / 2 Hz ve 4.5mm) NANO Frekans4,3 Mhz 2 Hz Yeni

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın Işık: Görmemizi sağlayan bir enerji türüdür. Doğrusal yolla yayılır ve yayılmak için maddesel ortama ihtiyacı yoktur. Işınlar ortam değiştirdiklerinde; *Süratleri *Yönleri *Doğrultuları değişebilir Işık

Detaylı

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR DOÇ. DR. MEHMET KARAKOÇ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR AD. Diyarbakır 30.10.2013 1 YARDIMCI CİHAZLAR Mobilitenin sağlanması rehabilitasyonun en önemli hedeflerinden

Detaylı

ISININ YAYILMA YOLLARI

ISININ YAYILMA YOLLARI ISININ YAYILMA YOLLARI Isının yayılma yolları ve yayıldıkları ortamlar Isının yayılma yollarını ve yayıldıkları ortamı aşağıda verilen tablodaki gibi özetleyebiliriz. İletim Konveksiyon Işıma İletim Nasıl

Detaylı

SU, HALDEN HALE GİRER

SU, HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki bir madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiriyorsa bu olaya yoğuşma denir. Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış

Detaylı

SOĞUK UYGULAMA TALİMATI

SOĞUK UYGULAMA TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Vücut ısısını düşürmek, bölgenin ısısını düşürerek gelen kan akımını azaltmak, doku metabolizmasını yavaşlatmak, vazokontrüksiyon ve anestezik etki yaratarak ağrı duygusunu azaltmaktır.

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER SEVİYENİN ÖLÇÜLMESİ Seviye Algılayıcılar Şamandıra Seviye Anahtarları Şamandıralar sıvı seviyesi ile yukarı ve aşağı doğru hareket

Detaylı

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ GONARTROZ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Gonartroz, diz ekleminde progresif olarak ortaya çıkan kıkırdak yıkımı, osteofit oluşumu ve subkondral skleroz ile karakterize noninflamatuvar, kronik, dejeneretif bir hastalıktır.

Detaylı

ELECTA Classic. 9 FONKSİYONLU CİLT BAKIM CİHAZI - Kullanım Kılavuzu - www.estemarket.net

ELECTA Classic. 9 FONKSİYONLU CİLT BAKIM CİHAZI - Kullanım Kılavuzu - www.estemarket.net ELECTA Classic 9 FONKSİYONLU CİLT BAKIM CİHAZI - Kullanım Kılavuzu - 1 1 PANEL DİAGRAMI 1. Zaman göstergesi 2. Zaman ayarı 3. Power On/Off 4. Ultrasonik güç göstergesi 5. Göz probu ışığı 6. Yüz probu ışığı

Detaylı

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:2 Şubat/February 2016 www.norofzt.org VİBRASYON UYGULAMALARININ FİZYOTERAPİDE KULLANIMI Vibrasyon, salınım şeklindeki hareketlerle karakterize

Detaylı

ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ

ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ANKİLOZAN SPONDİLİT UZM.FZT. NAZMİ ŞEKERCİ ROMATOİD SPONDİLİT MARİE-STRUMPELL HASTALIĞI Vertebral kolonun kronik, iltihabi bir hastalığı olup, ilk bulguları çoğunlukla bilateral olmak üzere, sakroilyak

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

ayfer.aktas@acibadem.com.tr

ayfer.aktas@acibadem.com.tr ayfer.aktas@acibadem.com.tr İnsülin Nedir? İnsülin Çeşitleri Uygulamada Dikkat Edilecekler Moleküler ağırlığı 5.8 kilodalton (kda) olan, polipeptit yapılı ve vücuttaki karbonhidrat özüştürmesinin düzenlenmesinde

Detaylı

ISININ YAYILMA YOLLARI

ISININ YAYILMA YOLLARI ISININ YAYILMA YOLLARI Isı 3 yolla yayılır. 1- İLETİM : Isı katılarda iletim yoluyla yayılır.metal bir telin ucu ısıtıldığında diğer uçtan tutan el ısıyı çok çabuk hisseder.yoğun maddeler ısıyı daha iyi

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 3: Güneş Enerjisi Güneşin Yapısı Güneş Işınımı Güneş Spektrumu Toplam Güneş Işınımı Güneş Işınımının Ölçülmesi Dr. Osman Turan Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali

Detaylı

Ultrasonografi Giriş Dr. Funda Karbek AKARCA

Ultrasonografi Giriş Dr. Funda Karbek AKARCA Ultrasonografi Giriş Dr. Funda Karbek AKARCA Ege Üniversitesi Acil Tıp AD ATOK 2011 - İZMİR Öğrenim Hedefleri Pratik ultrason fiziği Ultrasesin Yayılımı ve Dokularla Etkileşimi Ultrason Cihazlarının kullanımı

Detaylı

ISI VE SICAKLIK. Hüseyin SOYLU. Fen ve Teknoloji

ISI VE SICAKLIK. Hüseyin SOYLU. Fen ve Teknoloji Isı ve Sıcaklık Farklıdır Sıcak bir bardak çay içine çay kaşığı bıraktığımızda bir süre sonra çay kaşığının sıcaklığı artar. Buna göre sıcak maddeler kendinden daha soğuk olan maddelere temas ettiklerinde

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet

İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet İnsülin Nasıl Uygulanır? Diyabet BR.HLİ.046 www.hisarhospital.com İNSÜLİN UYGULAMA Diyabette temel amaç kan şekeri düzeyini hedef aralıklarda tutmaktır. Bu amaçla beslenme tedavisi, egzersiz ve ilaç tedavisi

Detaylı

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin titreşim hızı artar. Tanecikleri bir arada tutan kuvvetler

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR

DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR DUYUSAL ve MOTOR MEKANİZMALAR Duyu Algılama, Tepki Verme ve Beyin Algılama beyinsel analiz tepki Sıcaklık, ışık, ses, koku duyu reseptörleri: elektriksel uyarılara dönüşür Uyarı beyin korteksindeki talamus

Detaylı

Omuz ısıtma yastığı. Kullanım talimatı. Tchibo GmbH D Hamburg 88183FV05X07VI

Omuz ısıtma yastığı. Kullanım talimatı. Tchibo GmbH D Hamburg 88183FV05X07VI Omuz ısıtma yastığı tr Kullanım talimatı Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88183FV05X07VI 2016-07 333 429 Değerli Müşterimiz! Yeni omuz ısıtma yastığınız boyun ve omuz alanınızın etrafını rahat bir şekilde sarar.

Detaylı

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV

KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ. Arş. Gör. Emre MANDEV KAYNAMALI ISI TRANSFERİ DENEYİ Arş. Gör. Emre MANDEV 1. Giriş Pek çok uygulama alanında sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama ısı transferi gerçekleştiğinde kaynama ve yoğuşma olayları gözlemlenir. Örneğin,

Detaylı

Isıtıcı atkı. Kullanım talimatı. Tchibo GmbH D Hamburg 82651HB55XV

Isıtıcı atkı. Kullanım talimatı. Tchibo GmbH D Hamburg 82651HB55XV Isıtıcı atkı tr Kullanım talimatı Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 82651HB55XV 2015-06 322 833 Değerli Müşterimiz! Yeni ısıtıcı atkınız boyun ve omuz alanınızın etrafını rahat bir şekilde sarar. Isıtıcı atkıda,

Detaylı

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Elektrik stimulasyonu ile yara iyileşmesine destek sağlamak amacıyla kullanılan akım Assimacopoulos,1968 1-1000mikroamper, kesikli veya düz akım MENS (Mikroakım Electrical Nerve Stimulation)

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Termodinamik Laboratuvarı Laboratuar

Detaylı

Isı transferi (taşınımı)

Isı transferi (taşınımı) Isı transferi (taşınımı) Isı: Sıcaklık farkı nedeniyle bir maddeden diğerine transfer olan bir enerji formudur. Isı transferi, sıcaklık farkı nedeniyle maddeler arasında meydana gelen enerji taşınımını

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j ISI VE SICAKLIK ISI Isı ve sıcaklık farklı şeylerdir. Bir maddeyi oluşturan bütün taneciklerin sahip olduğu kinetik enerjilerin toplamına ISI denir. Isı bir enerji türüdür. Isı birimleri joule ( j ) ve

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

ELEKTROTERAPİ ve DİĞER FİZİK TEDAVİ MODALİTELERİ

ELEKTROTERAPİ ve DİĞER FİZİK TEDAVİ MODALİTELERİ ELEKTROTERAPİ ve DİĞER FİZİK TEDAVİ MODALİTELERİ Prof. Dr. Ayşe Karan Neden fizik ajanlar? Özellikle yaşlılarda Analjezik olarak kullanılan ilaçların antikolinerjik yan etkileri var, glokom, üriner retansiyon

Detaylı

Prof.Dr.Sibel Çubukçu Fırat Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Prof.Dr.Sibel Çubukçu Fırat Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ELEKTROTERAPİ Prof.Dr.Sibel Çubukçu Fırat Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Elektrik akımının insan organizmasına etkileri Tüm gelişmiş canlılar temelde iki

Detaylı

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Luigi Galvani tarafından 1789 da keşfedilmiştir. Tel üzerine asılan kurbağa bacağı, rüzgar nedeniyle balkonun demirlerine dokunduğunda kasıldığını görmüş, bu olayı açıklayamamıştı.

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi X-ışınları cam veya metal kılıfın penceresinden

Detaylı

DOLPHIN EL MASAJ ALETİ KULLANMA KILAVUZU

DOLPHIN EL MASAJ ALETİ KULLANMA KILAVUZU DOLPHIN EL MASAJ ALETİ KULLANMA KILAVUZU Kullanım talimatları: Lütfen bu kitabı iyi muhafaza ediniz. Sağlığınızın keyfini çıkarmaya buradan başlayabilirsiniz 1 Masaj Prensibi Masaj, Geleneksel Çin Tıbbının

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ FİZİK TEDAVİ ÜNİTESİ CİHAZLARIN GÜVENLİ KULLANIMINA YÖNELİK PROSEDÜR

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ FİZİK TEDAVİ ÜNİTESİ CİHAZLARIN GÜVENLİ KULLANIMINA YÖNELİK PROSEDÜR SAYFA NO 1 / 5 1.AMAÇ:Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde fizik tedavi ünitesinde; hasta ve çalışan güvenliğini yakından ilgilendiren cihazların kalibrasyonları ve elektrik

Detaylı

ELEKTRO FİZİKSEL AJANLAR I. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Elektro Fiziksel AjanlarI

ELEKTRO FİZİKSEL AJANLAR I. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Elektro Fiziksel AjanlarI ELEKTRO FİZİKSEL AJANLAR I Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Elektro Fiziksel AjanlarI FTR 207 2.YIL/ 1.yarıyıl Güz (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 2-3 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Genel olarak havalandırma, yapı içerisindeki kullanılmış havanın doğal veya yapay olarak yapı dışındaki temiz havayla yer değiştirmesidir. Sera içinde ortam sıcaklığının aşırı

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý

3. DONANIM. Yarý otomatik ve otomatik kaynaktaki temel elemanlar Þekil-2 ve Þekil-16'da gösterilmiþtir.. Þekil-16. Otomatik Kaynak Makinasý 3. DONANIM Daha öncede belirtildiði gibi gazaltý kaynak yöntemi yarý otomatik veya otomatik olarak kullanýlabilir. Her iki halde de yöntemin temel elemanlarý aþaðýdaki gibidir : a) Kaynak torcu (hava veya

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DENEY FÖYÜ DENEY ADI AKIŞKAN YATAKLI ISI TRANSFER DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEY SORUMLUSU DENEY GRUBU: DENEY TARİHİ

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

ULTRASON GÖRÜNTÜLEME

ULTRASON GÖRÜNTÜLEME ULTRASON GÖRÜNTÜLEME Ultrason görüntüleme 50 yıldan uzun zamandır kullanılmaktadır. Tahribastsız, görceli olarak ucuz, mobil ve mükemmel bir çözünürlüğe sahip bir tekniktir. Sadece tıpta değil, tahribatsız

Detaylı

ÜNİTE : MADDE VE ISI ÜNİTEYE GİRİŞ

ÜNİTE : MADDE VE ISI ÜNİTEYE GİRİŞ MADDE VE ISI ÜNİTE : MADDE VE ISI ÜNİTEYE GİRİŞ Evrendeki, dünyadaki tüm maddeler, tüm cisimler atomlardan oluşmuştur. Ve katı, sıvı ve gaz gibi çeşitli hâllerde bulunurlar. Tüm maddeleri ve cisimleri

Detaylı

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Elektron ışını ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Elektron ışını Elektron ışını, bir ışın kaynağından yaklaşık aynı hızla aynı doğrultuda hareket eden elektronların akımıdır. Yüksek vakum içinde katod

Detaylı

METEOROLOJİ. VI. Hafta: Nem

METEOROLOJİ. VI. Hafta: Nem METEOROLOJİ VI. Hafta: Nem NEM Havada bulunan su buharı nem olarak tanımlanır. Yeryüzündeki okyanuslardan, denizlerden, göllerden, akarsulardan, buz ve toprak yüzeylerinden buharlaşma ve bitkilerden terleme

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMA Kırık: Kemik dokusunun bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Çeşitleri: Kapalı kırık: Deri bütünlüğünün bozulmadığı, çevre dokularının ve organların çok fazla zarar görmediği kırıklardır.

Detaylı

FTR 205 Elektroterapi I. Düz (Galvanik) Akım. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 205 Elektroterapi I. Düz (Galvanik) Akım. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 205 Elektroterapi I Düz (Galvanik) Akım yrd. doç. dr. emin ulaş erdem DÜZ (GALVANİ) AKIMLAR 2 kutbu olan (+ ve -) ve bir kutuptan diğer kutba düz, sabit, devamlı olan akımlardır. Akımın elde edilişi;

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK C IŞIĞIN KIRILMASI (4 SAAT) 1 Kırılma 2 Kırılma Kanunları 3 Ortamların Yoğunlukları 4 Işık Işınlarının Az Yoğun Ortamdan Çok Yoğun Ortama Geçişi 5 Işık Işınlarının

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

TERMODİNAMİK / HAL DEĞİŞİMİ

TERMODİNAMİK / HAL DEĞİŞİMİ TRMOİNMİK / HL ĞİŞİMİ Maddenin Isı İletkenliği / Isı Sıcaklık Farkı / asıncın rime Noktasına tkisi / Nem Sorular TRMOİNMİK Isıl denge; sıcaklıkları farklı cisimler birbirine değerek ortak bir sıcaklığa

Detaylı

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1

3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI. 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 3.KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI 05.05.2015 Dr.Salim ASLANLAR 1 KABARTILI DİRENÇ KAYNAĞI Kabartılı direnç kaynağı, seri imalat için ekonomik bir birleştirme yöntemidir. Uygulamadan yararlanılarak, çoğunlukla

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı