TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞLE. Doç. Dr. Ethem ÖZGÜVEN. Hacettepe Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞLE. Doç. Dr. Ethem ÖZGÜVEN. Hacettepe Üniversitesi"

Transkript

1 TÜRKİYE'DE ÜNİVERSİTEYE GİRİŞLE İLGİLİ UYGULAMALAR Doç. Dr. Ethem ÖZGÜVEN Hacettepe Üniversitesi Üniversite giriş sınavları, mevcut yer ve ihtiyaca göre öğrenci almak, "Kontenjan" ve yüksek öğrenime hazır ve muhtemelen en başarılı olacak adayları seçmek, "Yeterlilik" olmak üzere başlıca iki temel nedene dayanmaktadır. Bu nedenlerden bazen biri, bazen diğeri giriş sınavlarında ağırlığını hissettirmiş fakat çoğunluk her ikiside dikkate alınmıştır. Kontenjanların kapatılması veya yeterli öğrencilerin seçilmesi ilkelerini tatmin edecek şekilde, üniversiteye öğrenci alma işi bazen üniversitelerin kendileri, bazen de üniversitelere öğrenci hazırlayan ortaöğretim kurumları tarafından; bazı hallerde de hem üniversite ve hem de üniversiteye öğrenci hazırlayan kurumlarca ortak, ya da birbirini tamamlayan tedbirlerle yürütülmüştür. Bu yazıda Üniversite giriş sınavlarının gelişimi, Cumhuriyetten önceki ve sonraki uygulamalar eleştirici bir tutumla incelenecek; günümüzün önemli bir sorunu haline gelmiş olan üniversiteye giriş sorununun daha iyi anlaşılması ve uygun bir çözüm yolunun bulunması hususuna katkıda bulunmaya çalışılacaktır. Cumhuriyet döneminden önce yüksek öğretime giriş : Osmanlılar devrinde yüksek öğrenim Medrese'lerde yapılmakta idi. Medreselere hazırlayıcı kademeleri bitirmiş olan öğrenciler sınavsız olarak bu kurumlara girerlerdi. Medresenin öğrenci kontenjanı dershanedeki oturacak yer sayısından ve diğer imkânlardan daha çok öğrencilere tahsis edilecek hücre (oda)lerin sayısına göre kararlaştırılı-

2 180 ETHEM ÖZGÜVEN yordu 1. Medreselerde sınıf kalabalıklığı önemli bir sorun ortaya çıkarmıyordu. Çünkü, derse katılan öğrenci sayısı çok olunca yakında bulunan camilerin birinde toplanılırdı 2. Bazen örneğin, Hamidiye Medresesi'nde olduğu gibi, Medreseye öğrenci almak için imtihan açılır ve sınavda başarılı olanlara hücrede oturma hakkı verilirdi. Ama medresede okumak isteyen herkes bu tip sınavlara tabi tutulmaz, ancak medrese'de hücre almak isteyenler bu sınava girerlerdi 3. Hamidiye Medresesi'ndeki uygulamada görüldüğü gibi, Üniversiteye giriş sınavı kavramının, öğrencinin medresede yeme, yatma ve çalışmasını yapabileceği bir "hücre", şimdiki karşılığı ile öğrenci yurtlarında, ya da yatılı okulda bir yer temini için başvuranlara sınırlı imkânları dağıtmada adaleti sağlamak için bir yöntem olarak başladığı ifade edilebilir. Parasız olarak öğretim yapan ve sınavsız olarak öğrenci alan medreselerin, öğrencilerin medresenin bulunduğu şehirden olmamaları, fakir olmaları gibi hücrelerin dağıtımında ihtiyaç sahibini bulmaya daha elverişli görünen ölçütler yerine onların sınavdaki başarı derecesini temel ölçüt olarak kullanmaları seçme sınavlarının temel niteliklerinden olan "yeterlik" ilkesinin de bu sınavlarda önemli sayıldığına işaret sayılabilir. Tanzimat ve Meşrûtiyet devrinde klasik medrese'lerle, batılılaşmanın etkisi ile açılmış bulunan "Darülfünun" ve diğer yüksek öğrenim kurumları nitelikleri yönünden farklı öğrenim kurumları olmakla beraber, birlikte yaşamışlardır. Bu durum 1 Mart 1924'te medreselerin kaldırılmasına kadar devam etmiştir. Tanzimat ve Meşrûtiyet devirlerinde yüksek öğrenim yapmak üzere medrese ve Darülfünun'a başvuran aday sayısı ihtiyaç ve imkânların altında olduğu için yüksek öğrenime hazırlayıcı durumda olan programları veya okulları, örneğin, İdadileri bitirenlere yüksek öğretim kurumlarının kapıları açık tutuluyordu yılında açılmış bulunan Mülkiye mektebi (Siyasal Bilgiler Fakültesinde ise seçme sınavı yapılarak öğrencileri kabul ettikleri belirtilmektedir 4. 1 İslâm Ansiklopedisi, Cilt: VIII, s İbid, s Cevdet Paşa "Tezakir" İstanbul Belediye Kütüphanesi, Tezkire: 400, İslâm Ansiklopedisi Cilt: VIII s Mıhçıoğlu Cemal, Üniversiteye Girişin Yeniden Düzenlenmesi, Ankara Üniversitesi Basımevi, 1974.

3 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMALAR 181 Üniversiteye girecekleri seçmek için ortaöğrenim kurumlarında tedbir alınıyor: Sonraları yüksek öğretim kurumları örneğin, Darülfünun, İdadi ve Sultani mezunlarını yüksek öğrenim için yeterli görmeyince, öğrencileri bu okulları tamamlarken çeşitli isimlerle bitirme ve ya yeterlik sınavlarına tabi t u t m a yoluna gidilmiştir 5. Dikkat edileceği üzere öğrencileri yeterlik sınavlarına tabi t u t m a ihtiyacı yüksek öğrenim kurumlarından gelmiş, fakat tedbirler üniversite tarafından değil, ortaöğrenim kurumlarınca alınmıştır. Yeterli seviyede öğrenci alma ihtiyacını hisseden üniversite, "giriş" sınavı yapacak yerde, Millî Eğitim Bakanlığı çeşitli isimler altında Liselerde tedbir almış öğrencileri yeterlik sınavlarına tabi t u t m a yoluna gitmiştir. Üniversiteler yeterlik sınavını başarı ile vermiş olanları sınavsız olarak kabul etmişlerdir. Yeterlik sınavları, İdadi, Sultani ve daha sonraki adı ile liselerin, "öğrencileri üniversiteye hazırlama" gibi tek yönlü bir hedefe yöneltilmelerini pekiştirmiştir. Uzun yıllar ve halen "üniversite hazırlık sınıfları" gibi hizmet gören liselerin programları da hep aynı maksada hizmet edecek şekilde hazırlanmış, üniversiteye gidemeyecek öğrencilerin de ihtiyaçlarını sağlayıcı bir tedbir düşünülmemiştir. K a m u hizmetleri için personel talebinin yüksek ve kadroların boş olduğu yıllarda üniversiteye gidemeyen lise mezunlarının işe yerleşmesi büyük bir problem olarak ortaya çıkmamıştır. F a k a t dünyada ve Türkiye'de lise okullaşma oranının hızla artmaya başladığı 1950'lerden sonra liselerin üniversitelere öğrenci hazırlama şeklindeki tek yönlü fonksiyonu tartışılmaya başlanmış, üniversiteye gidemiyecek lise mezunları için tedbirler alma yoluna gidilmiştir. Ancak bu tedbirler liselerin çok gayeli hale getirilmesi gibi lise içinde tedbirler değil, liseye girmeyi zorlaştırıcı tedbirlerle öğrencileri meslekî ve teknik okullara kaydırma çabaları şeklinde olmuştur. Bu zorlayıcı tedbirlerin de uygulama yeterliği olmadığı için köklü bir tedbir olamamıştır. İdadi veya liseleri bitirenlere uygulanan yeterik sınavının ilki " B a k a l o r y a " sınavlarıdır. Üniversitelere giriş hakkı veren bakalorya sınavları: Fransa'da liseyi tamamlarken öğrencilere verilen bir " b i t i r m e " sınavı olan Bakarorya, memleketimizde ilk defa 1867 yılında kurulan ve öğretim 5 İslâm Ansiklopedisi "Bakalorya" maddesi.

4 182 ETHEM ÖZGÜVEN dili Fransızca olan Gatasaray Lisesinde uygulanmıştır tarihinde hazırlanan "Maarifi Umumiye Nizamnamesi"nde kurulması düşünülen Sultanilerle, mevcut "İdadi"leri bitirenlerin Üniversite ve yüksek okullara girme hakkını alabilmeleri için bakalorya sınavından geçirilmeleri öngörülmüş ve bakalorya sınavı "Mülazemet rüusu" adı ile yönetmeliğe konmuştur İkinci Meşrûtiyet yıllarında da bir süre bu isimle anılan sınav daha sonraları doğrudan doğruya "bakalorya" adı ile anılmaya başlanmıştır. Ancak bakalorya sınavları hiç bir zaman gerçek anlamıyla uygulanmamış ve uzun yıllar da uygulamadan geri bırakılmıştır 6. Cumhuriyet devrinde, yılları arasında tüm Lise Programındaki derslerden sözlü olarak yapılan "Lise mezuniyet sınavı" ile 1935'ten sonra uygulanan "Devlet Olgunluk Sınavı", bakalorya sınavlarının yerini almıştır. Bu sınavlar şekil ve uygulamadaki bazı farklarla birlikte bakalorya niteliğinde sınavlardır. Üniversiteye girmede bakalorya sınavında başarılı olmayı şart koşan batı ülkelerinde de Türkiye'de uygulanan "lise mezuniyet ve olgunluk sınavlarının bakalorya sınavına denkliği kabul edilmekteydi 7. Devlet olgunluk sınavları ile üniversitelere giriş : 1935 yılında Liselerde, "Bitirme" ve "olgunluk" olmak üzere ikili bir sınav sistemi uygulanmaya başlandı. Devlet Olgunluk Sınavı, Lise Bitirme sınavlarını vermiş ve Lise Bitirme Diploması almış olanlardan üniversiteye girmek isteyenlere Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan bir sınavdı. Olgunluk sınavlarının amacı "Yüksek tahsilin aradığı değer ve kabiliyetteki kişileri seçmekti" 8. Üniversiteye girebilme imkânı ancak olgunluk sınavlarında başarılı olanlara verilmekteydi. Devlet olgunluk sınavı yazılı olarak yapılan merkezi bir sınavdı. Sorular Millî Eğitim Bakanlığı merkez örgütü tarafından hazırlanarak sınav gününden önce Lise müdürlüklerine mühürlü zarflar içinde gönderilirdi. Sorular Türkiye'deki bütün liselerde aynı gün ve aynı saatte sınav salonunda, çoğu kez Bakanlıkça görevlendirilen sorumlu kişilerin de bulunduğu bir sınav komisyonu ve öğrencilerin önünde açılır 6 İbid. 7 Meydan-Larousse, "Bakalorya" maddesi. 8 Millî Eğ. Bak. Kültür Kurulu'nun 30 Nisan 1936 gün ve 40 nolu kararı ile kabul edilen "Lise İmtihan Talimatnamesi".

5 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMALAR 183 ve sınav başlatılırdı. Sınav süresi dört saatti, Haziran ve Eylül dönemlerinde olmak üzere yılda iki defa açılmaktaydı. Cevapların değerlendirilmesi sınavın yapıldığı lisede kurulan sınav komisyonu tarafından yapılırdı. Değerlendirmenin Türkiye'deki tüm liseler arasında ortak bir ölçüye göre yapılabilmesi için Millî Eğitim Bakanlığı soruların cevaplarını ve uygulanacak not baremini de, sınavdan sonra açılması kaydı ile liselere yollardı. Devlet olgunluk sınavları liselerin fen ve edebiyat kolları için ayrı idi. Kompozisyon her iki kol için ortak olmak üzere edebiyat kolu öğrencileri edebiyat grubu derslerinden, fen kolu ise fen grubu derslerinden olgunluk sınavlarına tabi tutulmakta idi. Fen. olgunluk diploması alanlar fen, edebiyat olgunluk diploması alanlar da edebiyat ile ilgili fakültelere girebilirlerdi. Ancak bu konudaki son karar üniversitelerin kendi kurulları tarafından alınmakta idi. Fen kolu için olgunluk sınavı, Türkçe kompozisyon, matematik, fizik, kimya ve tabiat bilimleri ders gruplarından; edebiyat kolu olgunluk sınavı ise, Türkçe kompozisyon, edebiyat, tarih-coğrafya, felsefe ve sosyoloji ders gruplarından yapılmakta idi. Ders yılının başında o yıl, dört başlık altında toplanan ders gruplarına dahil derslerin hangilerinden olgunluk sınavı yapılacağı Bakanlık tarafından ilân edilirdi. Lise programındaki derslerin sınavları sözlü, olgunluk sınavı yapılan derslerin sınavları ise yazılı ve sözlü olarak yapılırdı. Öğrencilerin yazılı sınavlarda başarılı sayılması için on üzerinde en az beş, diğer derslerin sözlü sınavlarından en az dört, aynı dersin yazılı ve sözlü sınav notlarının toplamının on olması gerekiyordu. Olgunluk sınavlarında genel kültüre ağırlık veriliyor : Daha önceki yönetmelikten farklı olarak 1939 yılına ait değiştirilen lise sınav yönetmeliğinde 9, lisenin Edebiyat ve Fen kollarında okumakta olan öğrenciler sadece kendi kollarında okutulmakta olan derslerden değil, ilâve olarak diğer kolun temel derslerinin bazılarından da sorumlu tutularak bu derslerden de sınava girmeleri zorunluğu getirilmiştir. Böylece liselerin, genel eğitim veren bir kurum olduğu görüşü benimsenmiştir. Fen kolundan olanlar "felsefe grubu veya tarihten", edebiyat kolunda olan öğrenciler ise "tabiye grubu veya matematikten" 9 Lise Sınav Talimatnamesi, Tebliğler Dergisi, 13 Eylül 1939 cilt: 2 sayı: 36.

6 184 ETHEM ÖZGÜVEN olgunluk sınavlarına tabi tutulmuşlardır. Böylece lisede branşlaşmaya gidilmekle beraber genel eğitime de önem verilmiştir. Bir yandan olgunluk sınavının kapsamı genişletilerek kollar arası sorumluluklar artırılmış, diğer yandan sınavlarda başarılı sayılma için konan ölçütler de biraz daha ağırlaştırılmıştır. Öğrencilerin olgunluk sınavlarında başarılı sayılmaları için beş almaları yeterli bulunmayarak; sınava girdiği her dersten en az altı almaları şart koşulmuştur. Ayrıca sınav kâğıtlarının değerlendirilmesinde, öğrencilerin sadece kazandıkları bilgi yönünden değil, bununla birlikte kavrayış yeteneği, olgunluk derecesi, bir problem veya konuyu ifadedeki gücü, bilimsel görüş ve kanaatlerinde bağımsız oluş gibi niteliklerin de dikkate alınması öngörülmüştür. Liselerde uygulanan merkezi sınav sisteminin mahzurları: Bakalorya ve olgunluk sınavları Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen merkezî bir sınav sistemi idi. Sorular lise programındaki konuların bitirildiği ve tüm liselerde öğretimin denk şartlar altında geçtiği sayıltısına dayanıyordu. Ülkede bulunan birbirinden çok farklı olanaklara sahip liselerin içinde bulundukları mahallî şart ve imkânlar, merkezî sistemin tabiatı gereği olarak dikkate alınamıyordu. Okulların bazıları öğrencilerin yıl sonunda sınava girecekleri derslerin asil öğretmenleri, kitap, araç ve gereçleri bulunmadığından, ders vekil bir öğretmenle yönetildiğinden, programdaki ders konularının bitirilemediğinden, öğrencilerin yarım yamalak bir ders görebildiklerinden, hatta olgunluk sınavına girecekleri derslerin boş geçtiğinden yakındıkları olurdu. Halbuki uygulanmakta olan merkezî sistem bu sızlanmalara karşı duyarlı olan bir sistem değildi. Lise bitirme sınavları tamamlandıktan bir hafta sonra bir de olgunluk sınavı yapmanın, sınavı yapılan derslerden tekrar bir sınava daha girmenin gereği olup olmadığı kamu oyunda ve meslek çevrelerinde tartışılır hale gelmişti. Ayrıca bazı seneler olgunluk sınavı sorularının sınavdan önce çalındığı haberleri de yayılırdı. "Devlet Lise Sınavı" ile üniversiteye giriş : Lise sınav yönetmeliklerinde 1955 yılında yapılan değişikliklerle 10 uygulanmakta olan "Lise Bitirme" ve "Devlet Olgunluk Sınavı" şek- 10 Lise bitirme ve devlet olgunluk sınavlarının yerine "Devlet Lise İmtihanı" adıyla yeni bir imtihan konulması hakkında Talim ve Terbiye Kurulu kararı, 23 Mart 1955, Karar No: 36.

7 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMA 185 lindeki ikili sınav sistemi kaldırıldı; bu iki sınav birleştirilerek "Devlet Lise Sınavı" adı ile bir tek sınav haline getirildi. Üniversiteye girme yönünden ikili sınav sistemindeki lise bitirme sınavı bir çeşit "eleme", olgunluk sınavı ise üniversiteye "giriş" sınavı görevini yerine getirmekteydi. Yönetmelik değişiklikleriyle ikili sınav sisteminin tek sınav halinde birleştirilmesi ve tüm öğrencilere sınıf içindeki başarı durumlarına bakılmaksızın devlet lise sınavına girme hakkının verilmesi ile ikili sınav sistemindeki "eleme" sınavı niteliği ortadan kalkmış oldu. Halbuki daha önceki yönetmeliklerde lise bitirme sınavını başaranlar olgunluk sınavlarına girmekte idiler. Yıl içindeki başarılarına bakılmaksızın öğrencilerin hepsine devlet lise sınavlarına girme hakkının verilmesi, sınıf içi sınavlarının öğrencilerde öğrenmeyi motive etme, sistemli ve plânlı çalışma alışkanlıkları kazandırma fonksiyonu yönünden mahzurlar ortaya çıkarmıştır. durumu telafi etmek için daha sonraları bazı tedbirler düşünülmüş, ders yılı içinde alınan kanaat notları ile lise bitirme sınavında alman notların birlikte değerlendirilmesi yoluna gidilmiştir. Öğrencilerin sınavda başarılı sayılması için bitirme sınavında en az beş almak kaydıyla, iki kanaat notu ortalaması ile bitirme sınavı ortalamasının en az beş olması şartı konmuştur. Öğrencinin bitirme sınavı notu beşten yüksek ise kanaat notu ortalaması beş olarak kabul edilmiştir. Devlet lise sınavını getiren 1955 yönetmeliğinde, kompozisyon her iki kol için ortak olmak üzere, fen kolu, Matematik, Fizik veya Tabiat Bilgisinden, edebiyat kolu öğrencileri ise, Türk Dili ve Edebiyatı, Felsefe veya Tarihten yazılı, her iki kolun diğer branş derslerinin sınavları ise sözlük olarak yapılmaktaydı. Bu Liselerde merkezî sınav sistemi kaldırılıyor: 1955 yıllarında uygulanan yönetmelikte yazılı sınav sorularının da kısmen veya tamamen liseler tarafından hazırlanabileceğine dair bazı maddeler bulunuyorsa da yazılı sınav sorularının önce olduğu gibi Bakanlık tarafından gönderilmesine devam edilmiştir. Ancak 1958 yılında alınan bir kararla Devlet Lise Sınavlarının okullarca tertiplenmesi esası kabul edilmiş, böylece lise bitirmede uygulanan merkezî sınav sistemi terkedilmiştir Devlet Lise Sınavlarının Okullarca Tertiplenmesi, Tebliğler Dergisi 19 Mayıs 1958, No: 1008.

8 186 ETHEM ÖZGÜVEN Liselerde tekrar branşlaşmaya ağırlık veriliyor: arasında uygulanan lise sınav yönetmeliklerinde getirilen "branşlaşma" ile "genel eğitim" arasında bir denge sağlama gayreti yerine, 1955 yılında uygulamaya konan yönetmelikte branşlaşmaya ağırlık veren bir görüşle yılları arasında uygulanan yönetmelik hükümlerine bir dönüş yapılmış ve lise fen ve edebiyat kollarının sadece kendi branş derslerinin ikisinden yazılı sınava girmeleri esası getirilmiştir. Devlet lise sınavında öğrenciye seçme hakkı tanınıyor: 1955 yılında uygulamaya konan yönetmelikte, 1939 yılında hazırlanan yönetmeliğin zıddına, olgunluk sınavındaki yazılı sınav konusu olan dersler azaltılmış, ayrıca fen kolu öğrencilerinin fizik veya tabiat, edebiyat kolu öğrencilerinin felsefe veya tarih derslerinin hangisinden sınava girecekleri ilk olarak öğrencilerin tercihine bırakılmıştır. Halbuki daha önceleri bu tip kararlar Bakanlıkca alınarak lise müdürlüklerine bildirilmekte idi yılında uygulamaya konan bu yönetmelikte, öğrencilerin sınavda başarılı sayılma standartlarında da 1939 öncesi sınav yönetmeliğine bir dönüş yapılarak sınavlarda en az beş alanlar başarılı sayılma yoluna gidilmiştir. Böylece, arasında uygulanan yönetmeliklerde sınavda başarılı sayılmak için on üzerinden en az altı alma şartı beşe indirilmek suretiyle sınavlar öğrenciler lehine biraz daha kolaylaştırılmıştır. Üniversiteye hazırlık yönünden uygulanmakta olan lise bitirme sınavları: Üniversiteye aday olma hakkı veren lise diploması alma işlerini düzenliyen en son sınav yönetmeliği 1968 yılında kabul edilmiştir 12. Bu yönetmeliğe göre lise son sınıfa devam ederek iki kanaat notu almış olan bütün öğrenciler lise bitirme sınavlarına girebilmektedirler. Ancak iki kanaat notu ortalaması her ders için en az beş olanlar, iki kanaat notu ortalaması beş olmadığı halde ikinci kanaat döneminde yedi ve daha yüksek not alanlar ile, bir ilâ dört dersten iki kanaat notu 12 Orta dereceli okulların sınıf geçme ve imtihan yönetmeliği Millî Eğitim Basımevi, Ankara 1968.

9 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMALAR 187 ortalaması dört düşen fakat sınıf geçme notlarının ortalaması altı olanlar, dördü mecburî ve ikisi seçmeli olmak üzere altı dersten bitirme sınavlarına girmektedirler. Yukarda ifade edilen gruplara giremeyen diğer öğrenciler ise tüm lise programındaki derslerden bitirme sınavına girmekte ve sınavda en az beş alanlar o dersten başarılı sayılmaktadırlar yönetmeliğine göre öğrencilere tanınan seçmeli ders hakkı artırılmış, başarılı sayılma yönünden bireylerin kişisel temposuna ve bireysel farklara daha fazla yer verilmiştir. Seçimli ve seçimsiz lise bitirme sınavına dahil olan altı ders ve ders grupları lise fen kolu öğrencileri için, Türkçe Kompozisyon, Tarih, Matematik (cebir-geometri), Fizik, Kimya veya Jeoloji derslerinden biri ile, Yabancı Dil, mantık ve Sosyoloji derslerinden biri; edebiyat kolu mezunları için ise, Türkçe Kompozisyon, Türk dili ve Edebiyatı, Tarih, Felsefe, Türkiye Coğrafyası, Sanat Tarihi ye yabancı dil derslerinden biri ile, Matematik, Fizik ve Kimya derslerinden biridir. Lise bitirme sınavı, 1958 yılında yönetmelikte yapılan değişikliğin bir devamı olarak lise son sınıf derslerinden ve liselerin kendi komisyonları tarafından yapılmaktadır. Bitirme sınavı ile sınıf içi başarıyı gösteren kanaat notlarının birlikte değerlendirilmesi yöntemi bu yönetmelikte de yer almıştır. Sınava dahil mecburî dersler içinde seçmeli ders sayısı artırılmak suretiyle sınav sistemi öğrenciler lehine olarak daha esnek bir hale getirilmiştir. Üniversiteye hazırlık ile ilgili olarak lise sınav yönetmeliklerinden çıkarılabilecek bazı eğilimler: Üniversiteye hazırlayıcı kurumlar olarak liselerde bakalorya, devlet olgunluk sınavı, devlet lise imtihanı ve lise bitirme sınavı gibi isimlerle uygulanan ve üniversite ve yüksek okullara girme hakkı veren bu sınavların gelişiminden üniversiteye hazırlık sorunun daha iyi anlaşılmasına katkısı olabilecek bazı eğilimler özet olarak aşağıda belirtilmiştir. 1- Üniversiteye giriş yönünden "eleme" ve "giriş" sınavları fonksiyonunda olan "lise bitirme" ve "olgunluk" olmak üzere liselerde uygulanan ikili sınav sisteminden bu iki sınavı birleştiren tek sınav sistemine gelinmiştir. 2- Sınavların hazırlanmasında ve uygulanmasında Millî Eğitim Bakanlığınca yönetilen merkezî bir sistemden, lisenin bulunduğu yer

10 188 ETHEM ÖZGÜVEN ile lise yöneticilerine yetki ve sorumluluklar verilmesine doğru bir gidiş olmuştur. 3- Lise edebiyat ve fen olmak üzere sistemli olarak farklı iki kol olarak düşünülmüş, akademik kollara ayrılma meslekî yöneltmenin temeli olarak görülmüştür. 4- Liselerin genel eğitim kurumu olma yönüne mi yoksa branşlaşma yönüne mi ağırlık verilmesi gerektiği hususu farklı yıllara ait sınav yönetmeliklerinde sık sık değişmiş bu konuda bir istikrar sağlanamamıştır. Bu husustaki en son tutumun lisede genel eğitim çerçevesi içinde branşlaşmanın gerçekleştirilmesi olduğu anlaşılmaktadır. 5- Öğrencilerin lise programına dahil derslerin tümünden lise bitirmelerde sorumlu olması şeklinde ifade edilebilecek olan "zorunlu dersler" sisteminden, öğrencilere sınavda tercih hakkı veren "seçmeli dersler" sistemine doğru bir gelişme olmuştur. 6- Muhteva bakımından öğrencileri lisenin her üç sınıfında okunan programlardan son iki sınıf ve daha sonra da son sınıfın programından bitirme sınavlarında sorumlu tutma şeklinde sınav kapsamında bir azaltmaya gidilmiştir. Ayrıca başarılı sayılma standartlarında da düşürmeye gidilerek, öğrencilere sınavda kolaylıklar sağlama şeklinde bir gelişme olmuştur. 7- Lise bitirme sınavlarında sözlü sınavları esas alan bir sistemden yazılı sınavlara, kısa cevaplı çok sorulu sınavlara ve nihayet test sınavlarına doğru bir gelişme olmuştur. Ayrıca, sınavların hazırlanması, uygulanması, puanlanması ye değerlendirilmesinde geçerlik, güvenirlik ve objektiflik gibi teknik nitelikleri sağlayıcı tedbirler alma yönünden de bir gelişme görülmektedir. 8- Sınav yönetmeliklerinde lise öğreniminin hedefi öğrencileri yüksek öğrenime hazırlamak olarak kabul edilmiştir. Sınavların kapsamı ve değerlendirmede konan ölçütler bu sayıltıya göre düzenlenmiş; liseden mezun olduktan sonra hayata atılacak (son yıllarda yaklaşık olarak % 40) öğrenciler için bir tedbir düşünülmemiştir. Üniversite öncesi öğrenim süresinde olan değişmeler: Öğrencilerin Üniversiteye gelinceye kadar normal olarak kaç yıllık bir öğrenim görmüş olduğu yüksek öğrenime ne derece hazır olduğu hakkında fikir verir. Esasen öğrencilere kazandırılması istenen ve eği-

11 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMALAR 189 tim hedeflerinin kapsamına giren bilgi, beceri, yetenek, tavır ve davranışlar anaokulundan yüksek öğrenimin sonuna kadar yıllara bölünmüş bir sistem içinde verilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle üniversiteden önce toplam öğrenimin kaç yıl olduğu; bilhassa üniversiteye öğrenci hazırlayıcı durumda olan ortaöğretim yıllarının sayısı önemlidir. Eğitim sisteminde üniversiteye hazırlayıcı durumda olan lise programlarının süresi sık sık değişmiştir yılından günümüze kadar geçen süre içinde toplam olarak üniversite öncesi öğrenim süresi on ilâ oniki yıl; sadece lise için ayrılan süre ise bir ara altı yıl olmuşsa da çoğunluk iki ilâ dört yıl arasında değişmiştir. İttihat ve Terakki Cemiyetinin 1910 yıllarında yayınladığı "İttihat Terakki Beyannamesinde" okul programlarının bu cemiyet tarafından hazırlanacağı ilân edildikten iki yıl sonra 1912 yılında altı yıllık ilkokulun üzerine altı yıllık ortaöğrenim veren Sultanîler açılmış, toplam olarak üniversite öncesi eğitim oniki yıl olarak (6- -6) şeklinde düzenlenmiştir yılında ise beş yıl ilkokul, dört yıl ortaöğretimin birinci devresi ve üç yıl da ortaöğretim ikinci devresi olmak üzere (5+4+3) şeklinde oniki yıllık sultaniler açılmıştır. İstiklâl Savaşı'nın devam ettiği 1921 yıllarında oniki yıl olan liseler, bugün de uygulanmakta olan (5+3+3) modeli şeklinde düzenlenmiş ve toplam öğrenim onbir yıla indirilmiştir. Daha önce dört yıl olan ortaöğrenimin birinci devresinin son yılı liseye devam edemiyecek ve hayata atılacak olan öğrencilere tarım, ticaret ve teknik alanlarda meslek eğitim veren ek bir sınıf haline getirilmiştir. İstiklâl Savaşı yıllarında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti'nin Millî Eğitim Bakanı Vehbi Bey zamanında öğrenci akışını hızlandırmak ve kamu hizmetleri için beliren personel ihtiyacını kısa zamanda karşılamak için (4+2+4) şeklinde toplam on yıllık bir öğretim modeli getirilmiştir. Ancak bu model uygulanamamıştır. Vehbi Bey'in yerine geçen Millî Eğitim Bakanı İsmail Safa Bey, öğretmenler bu modeli Meşrûtiyet Devrinin eski idarî sistemine bir dönüş olarak nitelendirdikleri için kaldırmış; ve bunun yerine 1923 yılında toplanan "I'inci Heyeti İlmiye" nin tavsiye ettiği (4+4+3) şeklinde onbir yıllık bir model getirmiştir yılında toplanan "II'inci Heyeti İlmiye" 1913 yılından önce yaygınlaşmış olan altı yıllık ilkokul üzerine altı yıllık ortaöğrenim veren

12 190 ETHEM ÖZGÜVEN (6+6) şeklindeki Fransız modeli okullar yerine Belçika'da kullanılmakta olan beş yıllık ilkokul'dan sonra, üç yıllık ortaokul ve üç yıllık liseyi kapsayan (5+ 3+3) şeklindeki eğitim modelinin uygulanmasına karar vermiştir. Bugün de kullanılmakta olan bu modele göre ilkokul, ortaokul ve lise ayrı okullar haline getirilmiştir yılında uygulanmasına başlanan onbir yıllık okul modeli yirmibeş yıl kadar uygulanmıştır. Ortaöğretim ile ilgili konuları görüşmek üzere 1949 yılında toplanan IV. Millî Eğitim Şurası'nda alınan karara uyarak Millî Eğitim Bakanlığı bu yıldan itibaren Üniversite öncesi okul örgütünü toplam olarak oniki, sadece liseleri ise dört yıla çıkarmıştır 13. (5+3+4) şeklinde bölümlere ayrılan bu model beş yıl uygulanmıştır yılında tekrar liseler üç yıla indirilerek (5+3+3) şeklindeki onbir yıllık okul modeline dönülmüştür 14. Bugün de bu model uygulanmaktadır. Üniversitelere hazırlık bakımından lise programlarında edebiyat ve fen kolları ayrılıyor: Üniversitelere öğrenci hazırlayan kurumlar olarak lisede edebiyat ve fen kollarının ayrılmış olması önemlidir. Zira üniversiteler öğrenci alırken onların lisenin hangi kolundan mezun olduklarını dikkate almaktadırlar. Öğrenciler daha lisede iken çok genel seviyede üniversitede branşlara ayrılmış olmaktadırlar. Liselerin edebiyat ve fen kollarına ayrılmaları ilk olarak 1869 yılında hazırlanmış olan Maarifi Umumiye Nizamnamesi'nde yer almıştır. Ülkenin tüm eğitim sistemini düzenleyen bu nizamnamenin 41. maddesinde Sultani'lerin ikinci devresinde derslerin edebiyat ve ilimler-fenler olmak üzere iki kısma ayrılacağı ve her bölümde okunacak dersler belirtilmektedir. Buna göre edebiyat-fen kolu ayırımı lise (Sultani)lerin birinci sınıfında yapılmaktadır. Aynı nizamnamenin ilkokul, ortaokul ve lise'ye öğretmen yetiştiren bir yüksek öğrenim kurumu olan "Darülmuallimin" ile ilgili 52. ve daha sonraki maddelerinde de Darülmuallimin de edebiyat ve fen olarak iki bölüm halinde düzenleneceği ve farklı öğrenim programları uygulanacağı kaydedilmektedir. Bugün olduğu 13 Tebliğler Dergisi, Sayı: 557, 26 Eylül Tebliğler Dergisi, Sayı: 816, 13 Eylül 1954.

13 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMALAR 191 gibi Sultanilerin (lise) edebiyat ve fen kollarının, Darülmuallimin ve diğer yüksek öğrenim kurumlarının ilgili branşlarına öğrenci hazırlayacağının plânlanmış olduğu anlaşılmaktadır yılında ilân edilen İkinci Meşrutiyet'e kadar okul programlarında Fransız eğitim sistemi ağırlığını hissettirmekte idi; iki yıl sonra "İttihat ve Terakki Beyannamesinde" okul programlarının bu cemiyet tarafından hazırlanacağı bildirilmiş ve 1912 yılında altı yıllık ilkokul üstüne altı yıllık öğrenim veren Sultaniler açılmıştır. Bu Sultanilerle, bir yıl sonra açılan ve beş yıllık ilkokul üzerine yedi yıllık öğrenim veren Sultanilerde de program Edebiyat ve Fen kolları şeklinde düzenlenmiştir. Devlet sektöründeki çeşitli alanlarda beliren lise ve dengi eğitim görmüş teknik eleman ihtiyacını karşılayacak bir tedbir olarak daha sonra sultanilerdeki kol sayılarının artırılması yoluna gidilmiştir yılında yapılan bir değişiklikle idadilerdeki kol sayısı genel, ticaret, tarım ve sanat olmak üzere dörde çıkarılmıştır. Genel eğitim kolu içindeki edebiyat ve fen ayırımı da muhafaza edilmiştir. Lise seviyesinde meslek eğitimi verme ihtiyacını karşılama gayretleri daha sonra liselerde bir bölüm ya da kol olmaktan çıkarılmış, lisenin dışında "Lise dengi okullar" diye isimlendirilen çeşitli konularda meslek eğitimi veren ayrı okullar açma şeklinde devam etmiştir. Liseleri sadece üniversitelere öğrenci hazırlayan bir kurum değil "çok gayeli" bir eğitim kurumu haline getirme gayretleri olarak düşünülebilecek bu meslek programları bugün, yarım asra yakın bir zaman sonra liselerde yapılmaya çalışılan ve öğrencileri yüksek öğrenime, mesleğe ve hayata hazırlayacak programlarının temel felsefe ve özelliklerini taşımaktadır. Lise programına dahil meslek programlarının terkedilmiş olmasının ve liselerin sadece üniversiteye öğrenci hazırlayan kurumlar haline getirilmiş olmalarının çok gayeli lise hareketini geciktirmiş olduğu söylenebilir. Öğrenim kademelerinden, ilköğretim ve yüksek öğretimin hangisine ağırlık verilmelidir? Elit bir zümrenin eğitiminden yaygın halkın eğitimine mi yoksa yaygın halkın eğitiminden çıkacak lider kadronun eğitimine mi ağırlık ve öncelik verilmelidir? gibi eğitimin genel politikasını belirten sorular Tanzimat döneminde tartışma konusu olmuştur. Özet olarak ifade edilirse o zamanlar bu sorulara verilen cevapların ağırlığı

14 192 ETHEM ÖZGÜVEN öncelikle elit veya lider bir eğitim kadrosunun yetiştirilmesi gerektiği noktasında toplanıyordu. Lider Kadroyu yetiştirecek kaynak yüksek öğrenim kurumları olacağına göre eğitim sistemi içinde bu kademeye ağırlık verilmesi gerektiğine inanılıyordu. O devirlerde bu düşünüş tarzına, tepeden tabana olan iletişimi ifade etmek üzere, kökleri havada ve dalları yerde olarak nitelenen cennetteki bir ağaca benzetilerek "Tuba ağacı nazariyesi" denmiştir. Liselere, sadece yüksek öğrenim kurumlarına öğrenci hazırlayan bir fonksiyon verilmiş olması ve bunun bir asırdan fazla bir zaman, hatta bugün dahi devam etmekte olması Tuba ağacı nazariyesine uygun görüşlerin eğitim politikasını etkilemekte olduğu kanısını uyandırmaktadır. Cumhuriyet devrinde temel eğitime ve halk eğitimine verilen önem liselere ilişkin olan bu görüşü büyük çapta etkilememiş görünüyor. Üniversitelere öğrenci hazırlayan bir kurum olarak lisenin programlarında yapılması düşünülen yenilikler: Millî Eğitim Bakanlığı'nın halihazır üzerinde çalışmakta olduğu ve deneme niteliğinde uygulamaya koyduğu esaslara göre liseler, öğrencileri sadece yüksek öğrenime hazırlayıcı kurumlar olmaktan çıkarılmaktadır. IX. Millî Eğitim Şurasınca 15 dengi okullarda üç farklı program uygulanacaktır. kabul edilen şekle göre lise ve 1. Yalnız yüksek öğretime hazırlayan programlar, 2. Öğrencileri hem mesleğe ve hem de yüksek öğretime hazırlayan programlar, 3. Öğrencileri hayata ve iş alanlarına hazırlayan programlar. Bu programların ilk ikisinden mezun olarak "Lise Bitirme Diploması" alanlara Üniversite, Akademi ve yüksek okullara girmek için aday olma hakkı verilmektedir. Öğrencileri hayata ve iş alanlarına hazırlayan programlardan mezun olanlar ise diledikleri takdirde almış oldukları derslerin dışındaki bazı derslerden bitirme sınavlarına girmek ve başarılı olmak şartı ile yüksek öğrenime devam hakkı almaktadırlar. Böyle bir programı uygulayabilmek için Ortaöğretimin ikinci devresinin ilk yılı "yöneltme" sınıfı olarak kabul edilmekte ve bu sınıfta 15 Sekizinci Millî Eğitim Şûrası, Esaslar, Raporlar, Kararlar, Millî Eğitim Basımevi, 1970.

15 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMALAR 193 yoğun bir rehberlik programı uygulanması öngörülmektedir. Yöneltme sınıfı olan lise ve dengi okulların birinci sınıflarında ortaklığı sağlayacak bazı zorunlu temel derslerle, ileriki sınıflardaki çeşitli programlara yönelten seçmeli dersler yer almaktadır. Öğrencilerin akademik, meslekî ve pratik programlara yöneltilmelerinde; a) İlgi ve yetenekleri, derslerdeki başarıları, b) Yöneltildikleri çeşitli yüksek öğretim programlarının talepleri, c) Kişisel tercihleri, d) Ülkede çeşitli alanlar ve farklı seviyeler için gerekli insangücü ihtiyacı dikkate alınmaktadır. Ortaokula ek olarak lisede yapılan bir yıllık gözlem sonuçlarına göre öğrencilerin yönelebilecekleri program, o programın hazırladığı yüksek öğrenim dallarına, meslek ve iş alanlarına veya kısa yoldan hayata hazırlayıcı programlara girmeleri hususunda okulun yapacağı tavsiyenin zorlayıcı olmayıp, yol gösterici bir nitelik taşıyacağı ifade edilmektedir 16. Üç yıl olması düşünülen yüksek öğrenime hazırlayıcı programlarda öğrenciler kademeli olarak yüksek öğrenime hazırlanmaktadır. Buna göre Yöneltme sınıfından sonra, öğrenciler onuncu sınıfta eskiden olduğu gibi: 1) Edebiyat ve 2) Fen olarak ikiye ayrılmakta, onbirinci sınıfta da Edebiyat programından gelenler: a) Dil-Edebiyat ve b) Sosyal ve ekonomik bilimler; Fen programından gelenler ise; a) Matematik- Fizik ve b) Tabiat bilimleri olmak üzere tekrar ikiye ayrılmakta, lisede yüksek öğrenime hazırlayan akademik programların sayısı dörde çıkmaktadır. Tasarlanan bu dört tür akademik programın yüksek öğrenimin temel alanlarına öğrencileri yönelteceği düşünülmüştür. Buna göre, akademik programlardan; 1- Dil-Edebiyat: Üniversite ve diğer yüksek öğrenim kurumlarının dil ve edebiyat ile ilgili fakülte ve bölümlerine, 2- Sosyal ve Ekonomik Bilimler: Üniversitelerin hukuk, ekonomi, işletme, siyasal bilimler ve eğitim fakülteleri ile, iktisadî ve ticarî ilimler akademileri ve diğer yüksek okullara, 16 Aynı eser.

16 194 ETHEM ÖZGÜVEN 3- Matematik-Fizik: Üniversitelerin fen fakültelerine, uygulamalı bilimlere ilişkin bölümlerine ve diğer ilgili akademi ve yüksek okullara, 4- Tabiat Bilimleri: Üniversitelerin FKB'ye dayalı fakülteleri ve diğer akademi ve yüksek öğrenim kurumlarına öğrencileri hazırlayacağı düşünülmektedir. Hem mesleğe ve hem de yüksek öğretime hazırlayan programlarda, zorunlu dersler, seçmeli dersler ve programa ait özel dersler arasında uygun bir denge kurularak, dört yıllık bir programla öğrenciler yüksek öğrenime ve mesleğe hazırlanacaklardır. IX. Millî Eğitim Şûrası'nda kabul edilen bu esaslara göre; liselerin temel fonksiyonları, değişecek yeni fonksiyonlarına uygun olarak programların hazırlanması, meslek ve branşlara yöneltme ve üniversite, akademi ve yüksek okullara girişin nasıl olması gerektiği gibi temel konular ve bunların uygulama şekli ve uygulanabilmesi için gerekli ön hazırlıklar üzerinde Millî Eğitim Bakanlığında çalışmalar yapılmaktadır. Makalenin buraya kadar olan bölümünde üniversitelere giriş sorunu ile ilgili olarak Liselerde alman tedbirler, üniversiteye öğrenci hazırlayan bir kurum olarak liselerdeki durum ve bu konudaki gelişmeler ele alınmıştır. Daha önce de ifade edildiği üzere Üniversiteye giriş sınavı ihtiyacı, üniversiteye başvuran lise mezunlarının yeterli bulunmamasından doğmuştur. Bu kanının sahibi ve ihtiyacı hisseden üniversiteler olduğu halde kendileri yeterli öğrencileri seçmek için giriş sınavları açmak yoluna gitmemişler, liselerde öğrenci yeterliğinin artırılması için millî Eğitim Bakanlığı'nın tedbirler almasını istemişlerdir. Lise okullaşma oranının çok düşük olduğu 1950 yılı öncelerinde, yüksek öğrenim kurumlarının öğrenci talebine göre öğrenci seçimini gerektirecek oranda lise mezunu bulunmadığı için öğrencileri seçme uygulamaları sınırlı olmuş, yeterli seviyede üniversiteye hazırlanmaları ile ilgili tedbirlerin liselerde alınmasını zorunlu kılmıştır. Üniversitelere öğrenci hazırlama konusunda Millî Eğitim Bakanlığı'nın tutum ve gayretleri yukarda gelişimsel olarak ele alınmıştır. Şimdi de üniversiteye giriş sorunu ile ilgili olarak Üniversiteler tarafından alınan tedbirler ve yöntemlere kısaca değinilecektir. Öğrenci kabulü için üniversitelerde yapılan uygulamalar: Üniversitelere girmek isteyenlerin sayıca üniversitelerin çeşitli fakülte kontenjanlarından az olduğu yıllarda üniversiteler çoğu kez

17 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMALAR 195 herhangi bir seçim söz konusu olmaksızın, başvuran lise mezunlarını kaydetmek suretiyle öğrencilerini almışlardır. Başvuran aday sayısının kontenjandan biraz fazla olduğu hallerde de bazı fakülteler müracaat sırasına göre öğrencileri kayıt etmişler, ihtiyaçları kadar adayı kabul ettikten sonra da "kayıtların kapandığını" ilân etme yoluna gitmişlerdir. Geçmiş yıllarda, bir seçme söz konusu olduğu zaman, bazı üniversiteler veya onlara bağlı fakülteler seçimde ölçüt olarak adayların lise bitirme derecelerini kullanmışlardır. Öğrencilerin edebiyat veya fen kolundan mezun olması ikinci bir ölçüt teşkil etmiş fakültenin niteliğine göre edebiyat ya da fen kolu mezunlarını almışlar; "pekiyi" ve sonra "iyi" derece ile mezun olanlar tercih edilmek suretiyle kontenjanlar yeterli öğrencilerle doldurulmuştur. Bazı fakülteler ise adayların lise bitirme derecelerine itibar etmeyerek bir veya iki basamaklı sınavlarla adayları seçme yoluna gitmişlerdir. Çoğunluk yazılı olmak üzere, sınavlar yazılı veya sözlü olarak yapılagelmiştir. İki basamaklı sınavlarda adayların bir kısmını elemek maksadı ile yapılan birinci basamağına "eleme sınavı" denilmektedir. Eleme sınavı sonuçlarına göre, daha az sayıda çağrılan adayların ikinci basamak sınavına "giriş sınavı" denmekte ve yazılı, sözlü ve bazı hallerde de mülakat yapılarak öğrenciler seçilmektedir. Eleme ve giriş şeklindeki iki basamaklı sınavlar daha sonraları objektif testlerle yapılan sınavlar sırasında da yaygın olarak kullanılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir kuruluş olarak 1953 yılında Test ve Araştırma Bürosu* faaliyete geçerek Eğitim Enstitüleri ve yüksek okulların bazılarında seçme sınavlarını objektif ölçme araçları ile yapmağa başlamış ve testlerin üniversite giriş sınavlarında kullanılmasına öncülük etmiştir. Daha önce Test ve Araştırma Bürosundan bağımsız olarak, yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerine öğrenci almada da testlerin kullanıldığı bilinmektedir 17. Testlerden yararlanarak yapılan sınavlar daha çok Ankara'da bulunan üniversite ve bunlara bağlı fakültelerde benimsenmiş, bazan * Test ve Araştırma Bürosunun adı, kuruma yeni ünitelerin de ilâvesi dolayısı ile Planlama-Araştırma ve Koordinasyon Dairesi olarak değiştirilmiştir. 17 Antel S. C. "Üniversite Tercih Yoklaması ve neticeleri" Pedagoji Bülteni, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, 1954, s

18 196 ETHEM ÖZGÜVEN doğrudan doğruya Test ve Araştırma Bürosu tarafından, çoğu kez üniversite temsilcileri ile Test ve Araştırma Bürosu yetkilileri işbirliği halinde fakültelerin seçme sınavlarını yönetmiştir. Objektif testlerle yapılan giriş sınavları sırası ile Ankara Tıp Fakültesinde , Orta-Doğu Teknik Üniversitesinde , Siyasal Bilgiler Fakültesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Sosyal Hizmetler Akademisinde öğrenim yıllarından başlayarak uygulanmıştır. Üniversite giriş sınavını yapacak merkezi bir sistemin doğuşu : Fakültelerin giriş sınavı gibi önemli bir sorumluluğu fakülte dışındaki bir kuruma veya bir kurula vermesi kolay olmamış, bu konuda üniversiteler başlangıçta çekingen davranmışlardır. Ankara'daki üniversitelerin bazı fakültelerinde tekrarlanan denemeler sonunda, giriş sınavlarının objektif ölçme araçları ile ve fakültelerin dışında bir kurumca da yapılabileceği ve bunda bir sakınca bulunmadığı ve hatta yarar bulunduğu görüşleri diğer fakülteler tarafından da benimsenmiş, ** öğrenim yılından itibaren üniversite giriş sınavları önce Ankara Üniversitesine bağlı bütün fakülteleri daha sonra yılında da İstanbul Üniversitesini ve yurdumuzdaki diğer üniversitelerin büyük bir kısmını ve bazı yüksek okulları içine alacak şekilde merkezî bir sisteme bağlanmıştır. Üniversite giriş sınavlarını yürütmekte olan bu merkezî sistem "Üniversitelere Kayıt ve Giriş İmtihanı Yönetmeliği"ne göre işlemek teydi 18. Yönetmelik üniversite ve yüksek okullara aday kaydını ve giriş sınavlarını düzenlemek ve yürütmek üzere kurumların yetkili organlarınca iki yıl için seçilecek birer üyeden meydana gelen bir "Üniversitelerarası Giriş Sınavı Komisyonu" kurulmasını ve bu kurulun kendi üyeleri arasından seçeceği bir "Genel Yönetici" tarafından yürütülmesini öngörmektedir yılında çıkan 1750 sayılı Üniversiteler Kanunu, Üniversitelerarası Kurul ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) gibi üniversitelerin ** Ankarada'ki Fakülteleri kapsıyan ve merkezi sınav sisteminin başlangıcı sayılabilecek bu ilk Üniversite sınavı, üniversitelerin temsilcileri ile birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı Test ve Araştırma Bürosu, ölçme bölümü başkam olarak, bu makalenin yazarı tarafından düzenlenmiştir. 18 Üniversitelere Kayıt ve Giriş İmtihanı Yönetmeliği, Resmî Gazete, 5 Şubat 1964, Sayı: 11625

19 TÜRKİYE'DE İLGİLİ UYGULAMALAR 197 kendi kurullarının üzerinde bazı yeni kuruluşlar getirmiştir. Halen, Üniversite Giriş Sınavları, Ünivresitelerarası Kurula bağlı olarak kurulan "Üniversitelerarası Öğrenci seçme ve Yerleştirme Merkezi" tarafından yürütülmektedir 19 Üniversitelerarası Giriş Sınavı Komisyonları kuruluşundan bu yana üniversite giriş sınavlarını objektif testlerle yapmaktadır. Üniversiteye girmek üzere başvuran adayların sayılarının hızla artması, yazılı sınavların değerlendirilmesinden gelen güçlükler, önce Millî Eğitim Bakanlığı Test ve Araştırma Bürosunda, daha sonra da üniversitelerin bazı fakültelerinde bilgi işleme makinelerinin hizmete konmuş bulunması ve bu makinelerin sınav sonuçlarını çok kısa zamanda ve ayrıntılı olarak değerlendirme imkânları yaratması, bu konuda gerekli insan gücünün de yetişmiş bulunması objektif testlerle yapılan giriş sınavlarının yaygın hale gelmesini sağlamıştır. Üniversite giriş sınavlarında uygulanan yöntem: Öteden beri üniversitedeki öğretim programlarında başarı sağlayabilmenin önceki öğrenim basamaklarında edinilen bilgi ve becerilerin derecesi ile yakından ilgili olduğuna inanıldığından bugün uygulanmakta olan üniversite giriş sınavlarında öğrenciler zihinsel etmenler yönünden yoklanmakta, bu temel sayıltıya uygun olarak sınavlarda bazan zihin yeteneğini ölçen bir test ile çoğunluk sosyal bilimler, fen bilimleri ve yabancı dil testlerinden oluşan bir test bataryası öğrencilere uygulanmaktadır. Değerlendirme safhasında testlerden öğrencilerin aldıkları ham puanlar belirli sayısal işlemlerin yapılabilmesi için standart puanlara çevrilmekte, standart puanlar çeşitli fakültelerin niteliğine uygun düşecek formüllerle Fen, sosyal, yabancı dil ve toplam ağırlıklı standart puanlara çevrilmektedir. Üniversitelerin çeşitli fakülteleri ve yüksek okulları ile bunlara bağlı enstitü veya bölümler uyguladıkları eğitim programının niteliğine uygun olarak bu ağırlıklı puanların birini tercih etmekte, başvuran adaylar arasından ihtiyaçları kadar öğrenciyi başarı sırasına göre kabul etmektedirler. Öğrenci seçiminde hangi ağırlıklı puana göre öğrencilerin kabul edileceği üniversitenin kendi kurullarınca kararlaştırılmaktadır. 19 Üniversitelerarası Öğrenti Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetmeliği 1974, Resmi Gazete No: 15067

20 198 ETHEM ÖZGÜVEN Bu yazıda Üniversiteye Giriş Sorunu ile ilgili olarak, liselerde ve üniversitelerde alınan tedbirler, uygulamalar ve tutumlar gelişimsel bir yaklaşımla ele alınmıştır. Üniversiteye Girişin önemli bir sorun haline geldiği günümüzde geçmiş denemelerlere ilişkin bilginlerin bu konuda Millî Eğitim Bakanlığı ve Üniversitelerde sürdürülen yoğun çabalara katkısı olacağını umuyoruz. 0O0

Milli Eğitim Bakanlığının Sosyal Bilimler Lisesi açmasının amaçları şu şekilde özetlenebilir:

Milli Eğitim Bakanlığının Sosyal Bilimler Lisesi açmasının amaçları şu şekilde özetlenebilir: SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ HAKKINDA TÜM BİLGİLER Milli Eğitim Bakanlığı sosyal alanda iyi yetişmiş kültür alanına zenginlik ve ufuk kazandıracak elemanları yetiştirmek amacıyla Türkiye'de ilk kez 2003-2004

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN

Detaylı

Her öğretim yılında, parasız yatılı ve burslu okumak isteyen öğrencileri seçmek ve yerleştirmek için;

Her öğretim yılında, parasız yatılı ve burslu okumak isteyen öğrencileri seçmek ve yerleştirmek için; Her öğretim yılında, parasız yatılı ve burslu okumak isteyen öğrencileri seçmek ve yerleştirmek için; İlköğretim okullarının 5, 6 ve 7 nci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının 9 ve 10 uncu sınıfları,

Detaylı

BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK

BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK BĠR MESLEK OLARAK ÖĞRETMENLĠK Meslekleşme ölçütleri Öğretmenlik Mesleğinin Yasal Dayanakları Öğretmenlik Mesleğinin Temel Özellikleri Türkiye de Öğretmenliğin Meslekleşmesi Öğretmenlerin hizmet öncesinde

Detaylı

* Kontenjan açık kaldığı takdirde, 07 Ekim 2010 tarihinde yedek ilanı yapılıp, 08 Ekim 2010 tarihlerinde yedek adayların kayıtları yapılacaktır.

* Kontenjan açık kaldığı takdirde, 07 Ekim 2010 tarihinde yedek ilanı yapılıp, 08 Ekim 2010 tarihlerinde yedek adayların kayıtları yapılacaktır. DUYURU Yükseköğretim Kurulu tarafından üniversitelerin Eğitim Fakültesi dışındaki Fakültelerinden, mezun olanlar için 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılında Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı açılacaktır.

Detaylı

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi.

Sayın Velimiz, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi. Sayın Velimiz, Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri ve sınavlarda iyi bir sonuca ulaşmaları için bizler kadar sizlere de önemli görevlerin düştüğü unutulmamalıdır.

Detaylı

ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ TEPEÖREN ANADOLU LİSESİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ

ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ TEPEÖREN ANADOLU LİSESİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ TEPEÖREN ANADOLU LİSESİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ YAYIN TARİHİ: 01 Haziran 2018 SAYFA SAYISI: 11 HAZIRLAYAN: TERAKKİ VAKFI ÖZEL

Detaylı

ÖĞRETİM PROGRAMLARINI İKİ TÜRDE UYGULAMAKTADIR ÖRGÜN EĞİTİM YAYGIN EĞİTİM ÖRGÜN EĞİTİM ALANINDA AMACI Lise dengi meslek okuludur.

ÖĞRETİM PROGRAMLARINI İKİ TÜRDE UYGULAMAKTADIR ÖRGÜN EĞİTİM YAYGIN EĞİTİM ÖRGÜN EĞİTİM ALANINDA AMACI Lise dengi meslek okuludur. ÖĞRETİM PROGRAMLARINI İKİ TÜRDE UYGULAMAKTADIR ÖRGÜN EĞİTİM YAYGIN EĞİTİM ÖRGÜN EĞİTİM ALANINDA AMACI Lise dengi meslek okuludur. Bir meslek alanında işe girebilecek seviyede temel mesleki yeterlilikleri

Detaylı

2017 LYS: Tercihler Kalite ve İstihdam Odaklı

2017 LYS: Tercihler Kalite ve İstihdam Odaklı 10.08.2017 2017 LYS: Tercihler Kalite ve İstihdam Odaklı Yükseköğretim Kurulunca üniversitelere yerleştirme sayılarına ilişkin yapılan analize göre: - Lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 422.950

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 29 Nisan 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30052 YÖNETMELİK MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU YABANCI DİL HAZIRLIK EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 16 ARALIK 2016 TOPLANTI SAYISI : 13 KARAR 15: Trakya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği nin 5. maddesinde değişiklik yapılmasına

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 14 Şubat 2018 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30332 Millî Eğitim Bakanlığından: YÖNETMELİK MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 7/9/2013

Detaylı

Amaç. Dayanak. Kapsam

Amaç. Dayanak. Kapsam MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ YÖNETMELİĞİ

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ YÖNETMELİĞİ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ YÖNETMELİĞİ Resmî Gazete : 17.11.2003/25292 Tebliğler Dergisi : ARALIK 2003/2555 Ek ve Değişiklikler: 1) 25.5.2004/25472 rg (TEMMUZ 2004/2562 TD) 2) 5.4.2005/25777

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PEDAGOJİK FORMASYON YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı; Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ İÇİNDEKİLER: Üniversite Sınav Sistemi Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS)

Detaylı

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) 2015 Öğrenci Seçme ve YerleşBrme Sınavı (ÖSYS) YükseköğreBme Geçiş Sınavı ( YGS ) Lisans YerleşBrme Sınavı ( LYS ) OrtaöğreBm mezunu, üniversite eğibmi

Detaylı

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "MESLEK BİLGİSİ" BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE MESLEK BİLGİSİ BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "MESLEK BİLGİSİ" BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU ve Prof. Dr. Durmuş Ali ÖZÇELİK Eğitim, geçerli öğrenmeleri oluşturma

Detaylı

31/2000 TALİM VE TERBİYE DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI

31/2000 TALİM VE TERBİYE DAİRESİ (KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI) YASASI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 24 Mayıs, 2000 tarihli birleşiminde kabul olunan Talim ve Terbiye Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları) Yasası Anayasa nın 94(1) maddesi gereğince,

Detaylı

LİSE VE FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ

LİSE VE FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ LİSE VE FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ SON REVİZE TARİHİ: 28.08.2014 REVİZE SAYISI: 18 YAYIN TARİHİ: 28.08.2014 SAYFA SAYISI: 10 HAZIRLAYAN: TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ

Detaylı

ÖRNEK: 1-2 yıllık Meslek Yüksekokulu mezunu olup teknik hizmetler sınıfında "Tekniker" kadro

ÖRNEK: 1-2 yıllık Meslek Yüksekokulu mezunu olup teknik hizmetler sınıfında Tekniker kadro DEVLET MEMURLARI KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO 142) 657 Sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A/12 bendine 26.5.1975 tarih ve 1897 sayılı Kanunun birinci maddesiyle eklenen (d) fıkrasının uygulanmasına ilişkin

Detaylı

DERS: EĞİTİM YÖNETİMİ

DERS: EĞİTİM YÖNETİMİ DERS: EĞİTİM YÖNETİMİ Dersin verildiği Fakülte: Bölüm: Öğretim Üyesi: İletişim: Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Doç.Dr. Şakir ÇINKIR scinkir@gmail.com 5.Hafta: EĞİTİM SİSTEMİNİN

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

16 Temmuz 2013/07 no.lu Üniversite Akademik Kurulu Karar Tutanağı Madde 5. 26 Şubat 2013/02 no.lu Üniversite Akademik Kurulu Karar Tutanağı Madde 13

16 Temmuz 2013/07 no.lu Üniversite Akademik Kurulu Karar Tutanağı Madde 5. 26 Şubat 2013/02 no.lu Üniversite Akademik Kurulu Karar Tutanağı Madde 13 Sayfa : 1 / 6 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı lisans düzeyindeki programlar arasında yatay geçiş ile öğrenci kabulüne ilişkin esasları düzenlemektir. 2. KAPSAM Bu yönerge, Koç Üniversitesi (KÜ) diploma programlarına

Detaylı

T.C. UYRUKLU ALAN DIŞI ALAN

T.C. UYRUKLU ALAN DIŞI ALAN ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YÜKSEK LİSANS KONTENJANLARI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI ANABİLİM DALI Ortaöğretim Sosyal

Detaylı

M.E.B. Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmenlik-2

M.E.B. Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmenlik-2 Zorunlu yer değiştirme suretiyle atamalar MADDE 22 (1) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda beş yıllık çalışma süresini tamamlayanların görev yerleri,

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ (DOKTORA, TEZLİ/TEZSİZ YÜKSEK LİSANS) PROGRAM İLANI

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ (DOKTORA, TEZLİ/TEZSİZ YÜKSEK LİSANS) PROGRAM İLANI MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÜSTÜ (DOKTORA, / ) PROGRAM İLANI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI İÇİN; BAŞVURU TARİHLERİ: 04-08 Ocak 2016 tarihleri arasında Enstitüye

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MEZUNLAR İÇİN PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MEZUNLAR İÇİN PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM HARRAN ÜNİVERSİTESİ MEZUNLAR İÇİN PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı

Detaylı

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Coğrafya konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Yandal programının amacı, kayıtlı olduğu lisans programını başarı ile yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI İÇİNDEKİLER Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, MYO Açılması Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılması Bölüm, Anabilim Dalı, Bilim Dalı ve Program

Detaylı

1. AMAÇ Bu yönergenin amacı lisans düzeyindeki programlar arasında yatay geçiş ile öğrenci kabulüne ilişkin esasları düzenlemektir.

1. AMAÇ Bu yönergenin amacı lisans düzeyindeki programlar arasında yatay geçiş ile öğrenci kabulüne ilişkin esasları düzenlemektir. Sayfa : 1 / 7 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı lisans düzeyindeki programlar arasında yatay geçiş ile öğrenci kabulüne ilişkin esasları düzenlemektir. 2. KAPSAM Bu yönerge, Koç Üniversitesi (KÜ) diploma programlarına

Detaylı

Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih:Mayis2006 Sayı:2584

Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih:Mayis2006 Sayı:2584 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÖNETİM KURULU KARARLARI

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÖNETİM KURULU KARARLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÖNETİM KURULU KARARLARI Enstitü Yönetim Kurulu, Enstitü Müdürü Doç. Dr. Cevdet KIRPIK ın başkanlığında 20/04/2017 Perşembe günü saat:16.00 da toplanmış

Detaylı

İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ DOKTORA PROGRAMI

İLKÖĞRETİM ANABİLİM DALI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ DOKTORA PROGRAMI MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÜSTÜ (DOKTORA, TEZLİ/TEZSİZ ) PROGRAM İLANI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI İÇİN; BAŞVURU TARİHLERİ: 06-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında

Detaylı

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ: KALFALARIN USTALIK EĞİTİMİ: Kalfalık döneminde;

ÇIRAKLIK EĞİTİMİ: KALFALARIN USTALIK EĞİTİMİ: Kalfalık döneminde; ÇIRAKLIK EĞİTİMİ: 3308 Sayılı kanuna göre en az ilköğretim mezunu olup, Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre meslekle ilgili bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını gerçek iş ortamında Öğreten bir eğitim sistemidir.

Detaylı

Merkezi sınavla ve adrese dayalı yerleştirme ile ilgili değişen maddeler aşağıda yer almaktadır;

Merkezi sınavla ve adrese dayalı yerleştirme ile ilgili değişen maddeler aşağıda yer almaktadır; MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Merkezi sınavla ve adrese dayalı yerleştirme ile ilgili değişen maddeler aşağıda yer almaktadır; MADDE

Detaylı

LİSE VE FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ

LİSE VE FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ LİSE VE FEN LİSESİ BAŞARI BURSU YÖNETMELİĞİ SON REVİZE TARİHİ: 08.08.2014 REVİZE SAYISI: 17 YAYIN TARİHİ: 08.08.2014 SAYFA SAYISI: 9 HAZIRLAYAN: TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ LİSESİ ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul Yönergesi Dayanak Madde 1- Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesi ne yurt dışından öğrenci kabulü kriterlerini

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN BAŞVURU TARİHİ VE ADRESİ

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN BAŞVURU TARİHİ VE ADRESİ İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı lisansüstü programlara, 20182019 EğitimÖğretim Yılı Güz Yarıyılı için aşağıda belirtilen sayıda ve şartlarda

Detaylı

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABULÜ YÖNERGESİ

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABULÜ YÖNERGESİ TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABULÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi bünyesinde bulunan

Detaylı

SOSYOLOG TANIM A- GÖREVLER

SOSYOLOG TANIM A- GÖREVLER TANIM Sosyolog, insan toplulukları ve toplumsal kurumlar, bunların kökeni, gelişmesi, işlevi ve birbirleriyle ilişkileri, bu ilişkileri belirleyen ilke ve kurallar ile toplumsal sorunlar ve çözüm yolları

Detaylı

T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU BİLGİLERİ VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI

T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU BİLGİLERİ VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 2016-2017 ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU BİLGİLERİ VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI Üniversitemiz lisansüstü programlarına 2016-2017 Eğitim-Öğretim

Detaylı

MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETĠM KURUMLARI YÖNETMELĠĞĠ Üçüncü Bölüm

MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETĠM KURUMLARI YÖNETMELĠĞĠ Üçüncü Bölüm MĠLLĠ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETĠM KURUMLARI YÖNETMELĠĞĠ Üçüncü Bölüm Sınıf geçme ile ilgili kısımlar Dönem puanı MADDE 51- (1) Bir dersin dönem puanı; a) Sınavlardan alınan puanların, b) Performans çalışması

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Biyoloji konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

YÖNETMELİK SİİRT ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK SİİRT ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 10 Mart 2014 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28937 Siirt Üniversitesinden: YÖNETMELİK SİİRT ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

DENGİ RESMÎ OKUL YÖNETMELİKLERİNİ UYGULAMAK İSTEYEN KURUMLARCA DÜZENLENECEK YÖNETMELİK TASLAĞI

DENGİ RESMÎ OKUL YÖNETMELİKLERİNİ UYGULAMAK İSTEYEN KURUMLARCA DÜZENLENECEK YÖNETMELİK TASLAĞI DENGİ RESMÎ OKUL YÖNETMELİKLERİNİ UYGULAMAK İSTEYEN KURUMLARCA DÜZENLENECEK YÖNETMELİK TASLAĞI EK:1 ÖZEL KURUM YÖNETMELİĞİ 1 DENGİ RESMİ OKUL YÖNETMELİKLERİNDEN FARKLI YÖNETMELİK UYGULAMAK ÖZEL ANAOKULU

Detaylı

- TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI

- TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI -YÖK ÜN YAPTIĞI ANKET SONUÇLANDI - TERCİHLERDE ROL OYNAYAN BİRİNCİ FAKTÖR: İSTİHDAM İMKANLARI -ADAYLARIN %94 Ü DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİ, %6 SI İSE VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH EDEBİLECEKLERİNİ BELİRTTİ

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA SENATO KARARLARI OTURUM TARİHİ OTURUM SAYISI KARAR SAYISI 06.03.2019 4 2019-85 Hacettepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yurtdışından Öğrenci Başvuru ve Kayıt Kabul

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Pedagojik Formasyon Eğitimi Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Pedagojik Formasyon Eğitimi Yönergesi. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ Pedagojik Formasyon Eğitimi Yönergesi BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı

2009 2010 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT FEN LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ

2009 2010 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT FEN LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ 2009 2010 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT FEN LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ SINIF GEÇME VE SINAV YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR 2009 2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI KILAVUZU

MİLLİ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI KILAVUZU T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİLLİ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI KILAVUZU 2012 DİKKAT: Bu kılavuzu Bu kılavuzu dikkatle dikkatlice okuyunuz. okuduktan sonra

Detaylı

T.C KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

T.C KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ T.C KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 Eğitim Öğretim yılı Güz Yarıyılı için Anabilim Dallarınca öğrenci alınacak olan programlar, kontenjanlar, adaylarda

Detaylı

Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir

Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir Anket Çalışmasına Katılanların Yarısı Sınava İlk Kez Girmişlerdir Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli olan baraj puanını aşmasına rağmen, tercih yapmayan adaylardan anket çalışmasına katılanların

Detaylı

T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY

T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY Not: Bu Yönerge Üniversitemiz Senatosunun 01.06.2011 tarih ve 08 sayılı oturumda alınan 80 sayılı kararla kabul edilmiştir. T.C. KAFKAS ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ KURUM ĠÇĠ VE ANABĠLĠM DALI/BÖLÜMLER

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Üniversite Senatosunun 08.08.2017 tarih ve 11 nolu toplantı tutanağının ekidir. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

LİSE1 VE LİSE 2. SINIFLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI. (yeni genelgeye göre düzenlenmiş şekliyle) *****2005-2006 ÖĞRETİM YILINDA YENİLİKLER

LİSE1 VE LİSE 2. SINIFLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI. (yeni genelgeye göre düzenlenmiş şekliyle) *****2005-2006 ÖĞRETİM YILINDA YENİLİKLER LİSE1 VE LİSE 2. SINIFLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (yeni genelgeye göre düzenlenmiş şekliyle) *****2005-2006 ÖĞRETİM YILINDA YENİLİKLER Okul-Aile Birliği Yönetmeliği(2004-2005) OAB'nin etkinliği arttı

Detaylı

LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ

LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ Liselere geçiş sisteminde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren değişikliğe gidildi. Buna göre öğrencilere 2 farklı alternatif sunuluyor; 1. Adrese dayalı mahalli yerleştirme

Detaylı

5657 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI TEŞKİLATI KANUNU

5657 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI TEŞKİLATI KANUNU 5657 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI TEŞKİLATI KANUNU (1)(2)(3) Kanun Numarası : 2809 Kabul Tarihi : 28/3/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 30/3/1983 Sayı : 18003 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 22

Detaylı

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com KPSS KONU ANLATIMI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 9. ÜNİTE REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTSEL YAPI KPSS de bu bölümden bazen ortalama 1 soru gelmektedir. Bu bölümdeki sorular

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI KAFKAS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KURUM İÇİ VE ANABİLİM DALI/BÖLÜMLER ARASI YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI VE ŞARTLARI (07.08.2015) 1) Başvuru Tarihi Başlangıç : 10 Ağustos

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve. Bale İlköğretim Okulu Yönetmeliği

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve. Bale İlköğretim Okulu Yönetmeliği 7 Mart 1999 - Sayı : 23632 RESMÎ GAZETE Sayfa : 5 Anadolu Üniversitesinden : Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale İlköğretim Okulu Yönetmeliği Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; Türk

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yan Dal ve Yaz Dönemi Yönetmeliği uyarınca 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında ve Yan Dal eğitim-öğretimine başvuru şartları, gerekli

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı Namık Kemal Üniversitesine önlisans ve lisans düzeyinde,

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ MESLEKİ UYGULAMALAR DERSİ YÖNERGESİ ( tarih, 457 sayılı ve 01 numaralı Üniversite Senato Kararı)

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ MESLEKİ UYGULAMALAR DERSİ YÖNERGESİ ( tarih, 457 sayılı ve 01 numaralı Üniversite Senato Kararı) SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ MESLEKİ UYGULAMALAR DERSİ YÖNERGESİ (03.12.2015 tarih, 457 sayılı ve 01 numaralı Üniversite Senato Kararı) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

FİZİK MÜHENDİSİ TANIM

FİZİK MÜHENDİSİ TANIM TANIM Fizik mühendisi doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyerek, fizik bilimi bulgularını teknolojiye uygulayan kişidir. A- GÖREVLER - Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmaları

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ a) Ortaöğretim Kurumları Zümre Başkanlarının 02 Eylül 2013 Pazartesi 1 b) Orta Öğretim Kurumları Zümre Toplantıları ve Yıllık Planların Hazırlanması 03-08 Eylül 2013 tarihleri arasında c) Orta Öğretim

Detaylı

TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları Öğretim Yılında Uygulanacak Akademik Etüt Programı için tıklayınız

TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları Öğretim Yılında Uygulanacak Akademik Etüt Programı için tıklayınız TED Kayseri Koleji Vakfı Okulları 2015-2016 Öğretim Yılında Uygulanacak Akademik Etüt Programı için tıklayınız TED KAYSERİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ 9,10,11 ve 12. SINIF ÖĞRENCİLERİ İÇİN 2015-2016 EĞİTİM

Detaylı

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ KONTENJANLARI TEZLİ. LİSANS Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği 2 -

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ KONTENJANLARI TEZLİ. LİSANS Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği 2 - FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2018 2019 BAHAR DÖNEMİ YABANCI UYRUKLU TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE MÜRACAAT ŞARTLARI Lisansüstü Programlara Başvurular : 02 Ocak 2019 11 Ocak 2019 Lisansüstü

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ a) Ortaöğretim Kurumları Zümre Başkanlarının 02 Eylül 2013 Pazartesi 1 b) Orta Öğretim Kurumları Zümre Toplantıları ve Yıllık Planların Hazırlanması 03-08 Eylül 2013 tarihleri arasında c) Orta Öğretim

Detaylı

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği YÖK ALES TE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR: ALES DAHA YALIN VE İŞLEVSEL HALE GETİRİLİYOR

T.C. YÜKSEKÖĞRETİM KURULU Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği YÖK ALES TE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR: ALES DAHA YALIN VE İŞLEVSEL HALE GETİRİLİYOR 07.09.2017 YÖK ALES TE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR: ALES DAHA YALIN VE İŞLEVSEL HALE GETİRİLİYOR Mevcut Durum Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (ALES), ilk defa 1997 yılında Lisansüstü

Detaylı

2017 YGS ve LYS de neler değişti?

2017 YGS ve LYS de neler değişti? Hafıza Sarayı (Mind Palace) Oluşturmak 1 2017 YGS ve LYS de neler değişti? 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvurular başladı. ÖSYM tarafından 2017-ÖSYS Kılavuzu nun yayınlanması ile

Detaylı

ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ 1 2013-2014 ÖĞRETİM YILI İLKOKULLARDA ÖĞRENCİ KAYITLARI UYGULAMALI ANAOKULU VE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA ÖĞRENCİ KAYITLARI Bakanlıkça belirlenen süre içinde ve e-kayıt ortamında yapılacaktır. 2 a)

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1. Yeni sistem ile önceki sistem arasındaki farklılıklar nelerdir? A) Sınavın uygulanışı bakımından Sınavın Uygulanması

Detaylı

BUCA ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE SINIF GEÇME VE DERS BAŞARISININ ÖLÇÜLMESİ PUANLAR VE DERECELERİ

BUCA ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE SINIF GEÇME VE DERS BAŞARISININ ÖLÇÜLMESİ PUANLAR VE DERECELERİ 1 BUCA ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE SINIF GEÇME VE DERS BAŞARISININ ÖLÇÜLMESİ PUANLAR VE DERECELERİ YAZILI VE UYGULAMALI SINAVLAR Puan 85,00-100,00 Pekiyi 70,00-84,99

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ KALİTE KOMİSYONU ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

ÜNİVERSİTEDE KULLANILAN TERİMLER

ÜNİVERSİTEDE KULLANILAN TERİMLER ÜNİVERSİTEDE KULLANILAN TERİMLER Yükseköğretim: Ortaöğretime dayalı ve en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitimöğretimin tümüdür. Yükseköğretimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim

Detaylı

12. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ. Prof. Dr. Zeki TEKİN. ztekin@karabuk.edu.tr

12. HAFTA PFS105 TÜRK EĞİTİM TARİHİ. Prof. Dr. Zeki TEKİN. ztekin@karabuk.edu.tr 12. HAFTA PFS105 Prof. Dr. Zeki TEKİN ztekin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler CUMHURİYET DÖNEMİNDE ORTA ÖĞRETİMDE YENİLİK VE GELİŞMELER...

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Bursa Orhangazi Üniversitesinden: BURSA ORHANGAZİ ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

ÖN SÖZ. Prof. Dr. Ömer DEMİR. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı

ÖN SÖZ. Prof. Dr. Ömer DEMİR. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı ÖN SÖZ Merkezimizin kuruluş yılı olan 1974 ten bu yana öğrenciler, yükseköğretim programlarının büyük bir bölümüne merkezi sınav sistemi ile yerleştirilmektedir. Bu sistemde, yükseköğretim programlarının

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim, Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü AFYONKARAHİSAR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ

ZİHİN ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda zihinsel engelli öğrencilere çeşitli bilgi, beceri ve tutumları kazandırmak üzere eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Zihin Engelliler Sınıf Öğretmeninin, zihin engelli öğrencilere

Detaylı

T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI YURTDIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ BAŞVURU ŞARTLARI

T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI YURTDIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ BAŞVURU ŞARTLARI T.C. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ 2017-2018 AKADEMİK YILI YURTDIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ BAŞVURU ŞARTLARI 1- GENEL Üniversitemiz senatosunca kabul edilen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan

Detaylı

ADAYLARIN DİKKATİNE!

ADAYLARIN DİKKATİNE! ADAYLARIN DİKKATİNE! SİSTEME GİRİŞ İÇİN SİSTEME KAYDEDİLDİĞİNİZ E-MAİL ADRESİNİZE ŞİFRE OLUŞTURMA LİNKİ GÖNDERİLECEKTİR. BU LİNK TIKLANARAK YENİ ŞİFRE OLUŞTURULACAK VE BU ŞİFRE İLE BAŞVURU YAPILACAKTIR.

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN BAŞVURU TARİHİ VE ADRESİ

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN BAŞVURU TARİHİ VE ADRESİ İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı lisansüstü programlara, 20172018 Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için aşağıda belirtilen sayıda ve şartlarda kadrosuz yüksek

Detaylı

YÖNETMELİK BAKANLIKLAR VE BAŞBAKANLIK BAĞLI KURULUŞLARI AVRUPA BİRLİĞİ UZMAN YARDIMCILIĞINA GİRİŞ VE AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLIĞI

YÖNETMELİK BAKANLIKLAR VE BAŞBAKANLIK BAĞLI KURULUŞLARI AVRUPA BİRLİĞİ UZMAN YARDIMCILIĞINA GİRİŞ VE AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLIĞI 2 Aralık 2006 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26364 YÖNETMELİK Başbakanlıktan: BAKANLIKLAR VE BAŞBAKANLIK BAĞLI KURULUŞLARI AVRUPA BİRLİĞİ UZMAN YARDIMCILIĞINA GİRİŞ VE AVRUPA BİRLİĞİ UZMANLIĞI YETERLİK

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 2018 YILI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YERLEŞTİRME SONUÇLARI RAPORU

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 2018 YILI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YERLEŞTİRME SONUÇLARI RAPORU YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 2018 YILI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YERLEŞTİRME SONUÇLARI RAPORU - ÜNİVERSİTELERİN DOLULUK ORANLARINDA ÖNEMLİ ARTIŞ - BOŞ KONTENJANLARDA ÖNEMLİ AZALMA - İLK KEZ YAPILAN YKS DE

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANI

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANI T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2009-2010 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ KONTENJANI ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS KONTENJANI DOKTORA KONTENJANI YABANCI UYRUKLU

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ KABULÜNDE UYGULANACAK ESASLAR VE KABUL ŞARTLARI YÖNERGESİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ KABULÜNDE UYGULANACAK ESASLAR VE KABUL ŞARTLARI YÖNERGESİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ KABULÜNDE UYGULANACAK ESASLAR VE KABUL ŞARTLARI YÖNERGESİ Dayanak MADDE 1- Bu Yönerge, Türkiye de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere ilişkin 2922 sayılı

Detaylı

KONYA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

KONYA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ 1 2 3 4 2012-2013 ÖĞRETİM YILI Bakanlıkça belirlenen süre içinde İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖĞRENCİ KAYITLARI ve e-kayıt ortamında yapılacaktır UYGULAMALI ANAOKULU VE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINDA ÖĞRENCİ

Detaylı

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilerine matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Öğrencilerine matematik ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNDEN Enstitümüz Lisansüstü programlarına 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri alınacaktır. Öğrenci başvurularına ilişkin,

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİM, UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kırklareli Üniversitesine bağlı

Detaylı

İLKADIM İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA PROGRAMI YAPILMASI PLANLANAN UYGULAMALAR

İLKADIM İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA PROGRAMI YAPILMASI PLANLANAN UYGULAMALAR İLKADIM İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA PROGRAMI SIRA NO YAPILMASI PLANLANAN UYGULAMALAR TARİH 1 Açık Öğretim Kurumları İş Takvimi * Bakanlıkça belirlenecektir. 2 Yönetici

Detaylı

T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI

T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI T.C ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM BAHAR YARIYILI LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI VE ÖĞRENCİ KONTENJANLARI Başvuru Tarihi 01 15 Ocak 2018 Yabancı Dil Sınavı Başvuru

Detaylı

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ÇİN HALK CUMHURİYETİ. HAZIRLAYAN: Dr. Recep ALTIN

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ÇİN HALK CUMHURİYETİ. HAZIRLAYAN: Dr. Recep ALTIN Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ÇİN HALK CUMHURİYETİ HAZIRLAYAN: Dr. Recep ALTIN ÇİN HALK CUMHURİYETİ NUFÜSÜ YÜZÖLÇÜMÜ YÖNETİMİ BAŞKENTİ KİŞİBAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRİ KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİRDE

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİME HAZIRLIK SINIFLARI ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİME HAZIRLIK SINIFLARI ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 24.07.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27651 GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİME HAZIRLIK SINIFLARI ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

Detaylı

Artık çocuğunuzu hep İmam Hatip'li olacak

Artık çocuğunuzu hep İmam Hatip'li olacak Artık çocuğunuzu hep İmam Hatip'li olacak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün 1 Mayıs Perşembe günü yayınladığı genelge ile müdürlüğe bağlı olarak faaliyet gösteren

Detaylı