KÖPEK IRKLARI. Dr. Haluk ÖMER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KÖPEK IRKLARI. Dr. Haluk ÖMER"

Transkript

1 KÖPEK IRKLARI Dr. Haluk ÖMER

2 Tür Nedir? Bir hayvan grubunun tür olarak kabul edilebilmesi için bu gruptaki bireylerin diğer gruplardaki bireylerden farklı olduğunu gösteren ortak karakterlere sahip olması ve aynı gruptaki erkek ve dişilerin kendi aralarında birleştiklerinde kesin olarak döl verebilmesi ve bu döllerin de dölverme yeteneğinde (fertil) olması gerekir.

3 Irk Nedir? Bir tür içinde ortak karakterlere sahip olan ve bu karakterlerini kalıtım yolu ile yavrularına geçiren hayvan gruplarına ırk denir. Irklarınoluşumunda : Doğal şartlar Genetik olaylar İnsan emeği etkili olmaktadır

4 Köpek (Canis familiaris)... Dünya üzerinde yaşayan hayvan türleri arasında hiçbir tür Köpek kadar ırk çeşitliliği göstermemektedir. Irkları ve ırklara has bir takım özellikleri kavrayabilmek için bu çeşitliliğin sebepleri hakkında fikir sahibi olmak gerekir.

5 Köpek ve İnsan Canis familiaris tür adı olarak anılan köpeklerle biz insan türünün aslında birbirimize çok benzediği gerçeği evini köpeklerle paylaşan insanlar için hiç şaşırtıcı değildir. Buna en somut sebep olarak her iki türün de çok fazla ortak noktası olduğu gösterilebilir. Her iki tür de temelde gelişim süresince diğer canlıları avlayarak hayatta kalma savaşı vermiştir. Her iki tür kendi türünden bireylerle birlikte yaşayabilen hatta yaşamaktan büyük keyif alan sosyal canlılardır. Sanıyorum ki burada kilit nokta yaradılışımızdan gelen sürü psikolojisinin her iki türde de mevcut olmasıdır. Her iki tür de sürü içerisindeki bireylerle beraber çalışmaya yatkın, seçmiş olduğu veya seçilmiş olan lidere uyumlu ve saygılı, gerekse de kendisi liderken aynı uyumu ve sorumluluğu sergileyebilen canlılardır.

6 Köpek ve İnsan Ancakbütünbugerçeklerinötesindebuikitürünçokiyi geçinmesindeki en önemli faktör her iki türün de çok geniş ve değişken duygu dağarcığına sahip olmasıdır. Örnek vermek gerekirse kıskançlık, sevgi, öfke, bağlılık ve hatta gerektiğinde alttan alma her iki türde de mevcut olan ve sıkça karşılaşılan duygulardır. Öyle ki ihtiyaçlarımız ve gereksinimlerimiz birbirlerine o kadar yakındır ki bütün evrim geçirmiş hayvan türleri içerisinde Köpek evimize ilk davet (kabul) ettiğimiz hayvandır. Sonuçta köpek, yararlılığıyla olduğu kadar davranış ve karakteristik özellikleri sayesinde de, insanın en iyi dostu haline gelmiştir.

7 Uluslararası ve Ulusal Kennel Kulüpleri Uluslararası kennel kulüpleri yetiştiriciler tarafından tüm dünyada kabul gören kulüplerdir. Bu kulüplerin belirlediği ırk özellikleri standart olarak kabul edilmektedir ve belirledikleri özellikler safkan ırklarda aranmaktadır. Ulusal kulüpler ise genellikle bölgesel olarak faaliyet gösteren uluslararası kulüplerce tanınmış veya tanınmamış safkan ırklarla ilgili her türlü bilgi, faaliyet ve kayıt işlemlerini takip eden kulüplerdir. Bu kulüplerden en önemlileri şunlardır.

8 American Kennel Club (AKC) 17 Eylül 1884'te Philadelphia'da, Messrs. J. M. Taylor ve Elliot Smith öncülüğünde aldıkları çağrı sonucu toplanan 12 kişi tarafından kurulmuştur. Her biri farklı bir kennel klübü üyesi olan ve American Kennel Club'ı kuran bu kişiler daha sonra bütün kulüpleri birleştirerek AKC'yi "kulüplerin kulübü" olarak kabul gören ulusal bir kurum haline getirmiştir. 1889'da American Kennel Club ın yayın kolu olan "AKC Gazette" yayınlanmaya başlanmıştır. American Kennel Club tarafından tanınan bütün ırkların dökümü ve ırk standartları "The Complete Dog Book" (Bütün Köpekler) isimli resmi yayında toplanmıştır.

9 Federation Cynologique Internationale (FCI) Merkezi Belçika'da bulunan bir köpek organizasyonudur. 25 Kasım 1919'da resmiyet kazanmıştır. Bu kulübün amacı safkan köpeklerin yetiştirilmesine destek olmak, her ırk için daha önceden tanımlanmış fonksiyon, sağlık ve fiziksel özellikleri kontrol etmek ve uygun olup olmadığını denetlemek, damızlıkları ve yetiştirildikleri yerleri tanımak, bilimsel araştırmalara destek olmak, uluslararası bilgipaylaşımı gibi faaliyetlerdir.

10 Diğer Kulüpler United Kennel Club (UKC) 1898 yılında Chauncey Z. Bennett tarafından kurulmuştur. United Kennel Club görünümü ve performansı eşit derecede iyi olan, showlarda veya sahada aynı performansa sahip köpek konsepti üzerinde durmuş bir kurumdur. UKC 308 ırkı tanımaktadır. Canada Kennel Club (CKC) 1880'lerde safkan köpeklerin yetiştirilmesine karşı artan ilgi sonucu 1884'te American Kennel Club kurulmuş, ırkların tanınması ve standartların belirlenmesi American Kennel Club tarafından yürütülmeye başlanmıştır. 1887'de ise Kanada'da ulusal bir klüp ihtiyacı doğması üzerine Canada Kennel Club kurulmuştur. Kulübün amacı kanada'daki safkan ırkların yetiştirilmesi ve sergilenmesini desteklemek, köpek showları için kuralları ve standartları belirlemek, uygun jüriler oluşturmak, safkan köpekler için kayıt tutulacak bir kurum oluşturmaktır. AKC ve CKC arasında sıkı bir ilişki ve dayanışma vardır. Australia National Kennel Club (ANKC) Australia National Kennel Club'ınamacı Avustralya genelinde belli yetkililer tarafından yetiştirmede, showda sergilemede, değerlendirmede, itaat ve diğer eğitim aktivitelerinde, fiziksel olarak ve mizaç bakımından mükemmel safkan ırkların yetiştirilmesini teşvik etmektir. Avustralya'da bütün köpeklerle ilişkili aktiviteler Australia National Kennel Club desteği ve gözetimi ile gerçekleştirilir. Continental Kennel Club (CKC) Continental Kennel Club 1991'de kurulmuş bir safkan ırk kayıt kurumudur. Dünya üzerinde 100,000'in üzerinde üyesi bulunan Continental Kennel Club daha geniş standartlarda yetiştirme yapılmasını ve gen havuzunun genişletilmesini, bu sayede daha sağlıklı köpeklerin elde edilmesini savunmaktadır. Continental Kennel Club'de uygulanan açık sicil uygulaması ile pedigree'si yani soy ağacı bilinmeyen yavrular bile kayıt ettirilebilmektedir. CKC'de ırklar için standartlar gözetilmemektedir. New Zealand Kennel Club (NZKC) Bu Kennel Club, İngiltere ile bağlantılı, Federation Cynologique Internationale (FCI) ile ilişkilidir. 1886'da faaliyete başlayan New Zealand Kennel Club, dernekleri çatısı altında toplayan bir kurumdur ve günümüzde çeşitli faaliyetlerde bulunan 300'den fazla dernek üyesi vardır.

11 Secere Sistemi (Pedigree) SECERE (PEDİGREE) SİSTEMİ NEDİR? Yetkili köpek kulüplerinin kayıtlı yetiştiricilerine verdikleri, köpeğin soy ağacını ortaya sunan ve safkanlığınbelgesi olarak kabul gören resmi belgeler Secere (Pedigree, Ahnentafel, vs...) olarak adlandırılır. Bu belgeler sayesinde ulaşılabilecek bilgiler şunlardır; Anne ve babanın secere bilgileri; Köpeğin Adı ve soyu (ailesi); Yetiştiricinin, çiftliğin adı; 5 Nesil öncesine kadar anneler ve babaların bilgileri; Köpeğin ve kütüğündeki köpeklerin (yakınakrabalarının) dövme numaraları; Soy ağacında kaç şampiyon (veya yüksek dereceli olduğuna dair ünvanlar) bulunduğu; Soy ağacındaki köpeklerin yarışmalarda elde ettikleri dereceler ve kategorileri

12 Secere Sistemi (Pedigree) Malesef ülkemizde IFC (tüm dünyada kabul görmüş kriterleri ortaya koyan kuruluş) kurallarına uygun bir secere sistemi henüz mevcut değildir. Yerel kulüp ve yetiştiricilerin çabaları ile güncel oluşumlar mevcut olmakla birlikte sorunun çözümü uzun zaman alacaktır. Sıklıkla karşılaşılan bir sorun da sahte secere ve dövmedir. Köpeğin kulağında (veya vücudun başka bir yerinde) dövme olması, belgelerin ya da karnenin yabancı dilde olması, köpeğin secereli olduğu anlamına gelmediği gibi ciddi bir suçtur. Gerçek secere sistemi uluslararası geçerliliktedir ve tüm dünyadan kulupler ile bağlantı halinde olduğundan dışarıdan takibi mümkündür. Bu nedenle belgelerin gerçeklikleri kontrol edilmeli ve güvenilir yetiştiricilerden köpek alınmaya özen gösterilmelidir. Ülkemizde Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonun güncel çalışmaları (IFC sertifika uyumlarının ülkemizdeki yetiştiricilere tanıtılması ve eldeki köpeklerin kayıt altına alınması) başlangıç aşamasında olmakla birlikte mevcuttur.

13

14

15

16 American Kennel Club (AKC)'a Göre Irkların Gruplandırılması AKC tarafından uygun görülen 150 adet ırk vardır. Bu ırkların her biri 7 gruptan birinde yer alır. Irkların gruplandırılması, kökenaldıkları ırklar ve kullanımamaçları göz önüne alınarak yapılmıştır. Ayrıca çeşitli ırklar (Miscellaneous Class) grubu altında toplanan ırklar vardır. Bu sınıftaki ırklar AKC tarafından tam resmi tanınma için çalışma aşamasında olan ırklardır. Bu ırklar çeşitli showlarda yer alıp, yarışmalarda ödül alabilir. Ancak saf ırk olarak tanımlanması yapılmamıştır.

17 Köpek Irklarının Sınıflandırılması Av Köpekleri (Sporting Group) : Bu gruptaki köpekler kuş avında insanlarla birlikte çalışmak üzere geliştirilmiştir. İnsanlarlabirlikteolmayı seven, hareketli köpeklerdir. Çoban Köpekleri (Herding Group) : Bu gruptaki köpekler çiftlik hayvanlarıyla çalışmak üzere yetiştirilmiştir. Bu köpekler çok zekidir ve egzersiz gereksinimleri çok yüksektir. İş Köpekleri (Working Group) : İş grubundaki köpekler belli görevleri yerine getirme üzerine geliştirilmişlerdir. Örneğin hayvan gütme, yük taşıma, koruma gibi. Bu köpekler büyük, zeki, sahibine karşı korumacıdır.

18 Köpek Irklarının Sınıflandırılması Özel Köpekler (Non Sporting Group) : Spor dışı grubundaki köpekler diğer gruplara dahil edilemeyen, veya başlangıçtaki yetiştirme amaçlarının dışına çıkmış ırklardır. Bu gruptaki köpeklerin hepsi çok iyi aile köpeğiolur. Süs Köpekleri (Toy Group) : Toy grubundaki köpekler insanlara arkadaş olmaları için yetiştirilmişlerdir. Güzel, küçük köpeklerdir, insanlarınçevresindeolmaktanhoşlanırlar. Tazılar (Hound Group) : Tazı grubundaki köpekler görüş veya koku duyusu ile iz sürme yeteneğindedir. Genellikle yumuşak huylu, insanlara karşı canayakınköpeklerdir. Terrierler (Terrier Group) : Terrier grubundaki köpekler zararlı (kemirgen, vs.) hayvanların avlanması için yetiştirilmişlerdir. Terrierler zeki, azimli ve cesurdur.

19 Köpeklerin Kafa Yapılarına Göre Sınıflandırılması Dolichocephalic Kafa Uzun ve dar kafa yapısı.bu kafa yapısına sahip köpeklerin görüş kabiliyetleri diğerlerine göre daha fazladır. (Saluki, Greyhound, Collie...) Mesocephalic Kafa Orta uzunlukta kafa yapısı.bu kafa yapısına sahip köpeklerin nasal yolları daha geniş olduğundan koku alma duyuları diğerlerine göre daha fazladır. (German Shepherd, Beagle, Setter...), Brachycephalic Kafa Kısa ve geniş kafa yapısı.genelde dövüş köpekleri tabir edilenler bu kafa yapısına sahiptir.bu tip kafa yapısı bazı sağlık problemlerinin de sebebidir. (Boston Terrier, Boxer, Bulldog, Pekingese...)

20 Av Köpekleri American Water Spaniel Brittany Chesapeake Bay Retriever Clumber Spaniel Cocker Spaniel Curly Coat Retriever Pointer English Cocker Spaniel English Springer Spaniel English Setter Field Spaniel German Shorthaired Pointer German Wirehaired Pointer Golden Retriever Gordon Setter Flat Coated Retriever Irish Setter Irish Water Spaniel Labrador Retriever Sussex Spaniel Vizsla Weimaraner Welsh Springer Spaniel Wirehaired Pointing Griffon

21

22 Çoban Köpekleri Australian Cattle Dog Australian Shepherd Bearded Collie Belgian Malinois Belgian Sheepdog Belgian Tervuren Border Collie Bouvier Des Flandres Briard Collie German Shepherd Dog Old English Sheepdog Puli Shetland Sheepdog Welsh Corgi (Cardigan) Pembroke Welsh Corgi

23

24 İş Köpekleri Akita Alaskan Malamute Bernese Mountain Dog Boxer Bullmastiff Doberman Pinscher Giant Schnauzer Great Dane Great Pyrenees Greater Swiss Mountain Dog Komondor Kuvasz Mastiff Newfoundland Portuguese Water Dog Rottweiler St Bernard Samoyed Siberian Husky Standard Schnauzer

25

26 Özel Köpekler American Eskimo Dog Bichon Frise Boston Terrier British Bulldog Chinese Shar pei Chow Chow Dalmatian Finnish Spitz French Bulldog Keeshond Lhasa Apso Poodle Schipperke Shiba Inu Tibetan Spaniel Tibetan Terrier

27

28 Süs Köpekleri Affenpinscher Brussels Griffon Chihuahua Chinese Crested Cavalier King Charles Spaniel English Toy Spaniel Italian Greyhound Japanese Chin Maltese Manchester Terrier Miniature Pinscher Papillon Pekingese Pomeranian Poodle Pug Shih Tzu Silky Terrier Yorkshire Terrier

29

30 Tazılar Afghan Hound Basenji Basset Hound Beagle Black and Tan Coonhound Bloodhound Borzoi Dachshund Foxhound (American) Foxhound (English) Greyhound Harrier Ibizan Hound Irish Wolfhound Norwegian Elkhound Otterhound Petit Basset Griffon Vendeen Pharaoh Hound Rhodesian Ridgeback Saluki Scottish Deerhound Whippet

31

32 Terrier ler Airedale Terrier Australian Terrier Bedlington Terrier Border Terrier Bull Terrier (English) Bull Terrier (Miniature) Cairn Terrier Dandie Dinmont Terrier Smooth Fox Terrier Wire Haired Fox Terrier Glen of Imaal Terrier Irish Terrier Kerry Blue Terrier Lakeland Terrier Manchester Terrier Norfolk Terrier Norwich Terrier Scottish Terrier Sealyham Terrier Skye Terrier Soft Coated Wheaten Terrier Staffordshire Bull Terrier Welsh Terrier West Highland White Terrier

33

34 Kangal

35 Köken : Türkiye Orijin Tarihi : M.Ö Grup : İş Köpeği Kangal Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : cm : kg : Koruma ve çoban köpeği. Koyun sürülerini kurtlardan koruma amacıyla kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Oldukça dayanıklı ve güçlü olması tercih edilmesinin sebeplerindendir. : yıl : Kısa, sık ve sert tüy yapısı. : Minimum. : Çok Yüksek : Çok Yüksek : Disiplinli ve programlı eğitim gerektirir. : İyi. : Çok cesur ve dayanıklıdır. Ailesini hayatı pahasına korur. Oldukça sadıktır. Genlerinden gelen içgüdüleri sayesinde mükemmel arama, kurtarma ve çoban köpeğidir. Dışarıyı tercih eder ve oldukça aktifdir. Bu sebeple evde bakılması tavsiye edilmez. İklim : Serin havayı tercih eder. Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri : - Irka Özel * Liderliği seven bir köpektir. İyi eğitilmezse sert mizacı problem çıkarabilir. İlk defa köpek sahibi olacaklara tavsiye edilmez. * Yabancılara oldukça duyarlı ve saldırgan davranabilir.

36 Akbaş

37 Köken : Türkiye Orijin Tarihi : M.Ö Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu : İş Köpeği :65-72cm :38-62kg Akbaş : Koruma ve çoban köpeği. Koyun sürülerini kurtlardan koruma amacıyla kullanılmıştır ve kullanılmaktadır. Oldukça dayanıklı ve güçlü olması tercih edilmesinin sebeplerindendir. Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : yıl : Her yerde beyaz, kısa, sık ve sert tüy yapısı. : Minimum. : Çok Yüksek : Çok Yüksek : Disiplinli ve programlı eğitim gerektirir. : İyi. : Çok cesur ve dayanıklıdır. Ailesini hayatı pahasına korur. Oldukça sadıktır. Genlerinden gelen içgüdüleri sayesinde mükemmel arama, kurtarma ve çoban köpeğidir. Dışarıyı tercih eder ve oldukça aktifdir. Bu sebeple evde bakılması tavsiye edilmez. İklim : Serin havayı tercih eder. Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri : - Irka Özel * Liderliği seven bir köpektir. İyi eğitilmezse sert mizacı problem çıkarabilir. İlk defa köpek sahibi olacaklara tavsiye edilmez. * Yabancılara oldukça duyarlı ve saldırgan davranabilir.

38 Golden Retriever

39 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık : İskoçya : 1800'ler : Av Köpekleri : erkek : cm dişi : cm : kg Golden Retriever Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Avı getirmek için kullanılır.rehber Köpek. : yıl : Sık, çift katlı düz veya dalgalı su geçirmez tüy yapısı. : Düzenli tarama şart. : Kolay : Çok İyi : Hareketli, uysal, sevimli. Sahibi ile iletişimi çok iyi bir ırk. Aklı ve olayları kavrama yeteneği çoğu zaman sizi şaşırtabilir. Bebeklik dönemlerinde oldukça aktif ve kemirmeyi seven bir yapısı var... İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Epilepsi * Alerji * Böbrek problemleri * Lenf kanseri.

40 Labrador Retriever

41 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik : Kanada : 1800'ler : Av Köpekleri : erkek : cm : dişi : cm Ağırlık : erkek : kg dişi : kg Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Mükemmel av, koruma ve polis köpeği. Rehber köpek. : yıl : Yumuşak, sık, çift katlı tüy yapısı. : Minimum : Mükemmel Labrador Retriever : Çocuklar için mükemmel oyun arkadaşı ve bakıcıdır. Aile fertleri ile çok iyi geçinir. Gereksiz agresif davranışları hiç yoktur. Yanlız yavru dönemleri uzun sürer (2-2.5 yıl kadar), bu dönemde birşeyleri çiğnemeye - kemirmeye oldukça meraklı olduklarından ilgilerini çekebilecek oyuncaklarla oyalanmalarını sağlamak gerekir. Özellikle evde besliyorsanız. Potansiyel Davranış Bozuklukları Potansiyel Sağlık Problemleri * Bu ırk hakkında olumsuz bir şey söylemek mümkün değildir. Her açıdan mükemmel bir ırktır. Popüleritesini sonuna kadar haketmiş bir ırktır. * Yeteri kadar egzersiz yaptırılmazsa obezite.

42 Rottweiler

43 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık : Almanya : 1800'ler : İş Köpeği : erkek: cm : dişi: cm : 42 kg Rottweiler Fonksiyonu : Sığır sürülerini gözlemek için kullanılmıştır. Mükemmel polis, bekçi ve koruma köpeğidir. Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : 8-9 yıl : Kısa ve düz tüy yapısı. : Minimum : Çok Yüksek : Çok Yüksek : Disiplinli ve profesyonel, sabırlı eğitim gerektirir. : Yavrudan itibaren çocuklarla olursa iyi. : Asil, ağırbaşlı, oldukça cesur ve yavaş sinirlenen bir ırktır. İyi eğitilirse mükemmel bir koruyucudur. Çocuklarla birlikte yetiştirilirse güvenilir ve çocuklarla iyi geçinen bir ırktır. Potansiyel Davranış Bozuklukları * Genlerinden gelen koruma içgüdüleri dikkat gerektirir. Tanımadığı insanlara karşı beklenmeyecek kadar sert davranabilir. Yapısı itibarı ile bazı durumlarda ne yapacağını kestirmek mümkün olmayabilir. Potansiyel Sağlık Problemleri * Irk özelliği olarak Parvo virüse hassas. * Beslenmeye dikkat edilmezse kalça displazisi görülebilir

44 Yorkshire terrier

45 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : İngiltere : 1800'ler : Süs Köpeği : cm : 3 kg : Aile köpeği. : yıl : Uzun, düz ve ipeksi tüy yapısı. : Günlük tarama gerekir. : Sadece havlar. : Orta : Kolay : İyi : Sevimli ve oyuncu bir ırktır. Yorkshire terrier İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları * Gürültücü. Potansiyel Sağlık Problemleri * Güç doğum. * Diş problemleri ve ağız kokusu. * Diğer küçük ırklarda da görülebilen düşük kan şekeri. * Epilepsi. * Kırılgan kemikler.

46 American Cocker Spaniel

47 Köken : Amerika Birleşik Devletleri Orijin Tarihi : 1880 Grup : Av Köpekleri American Cocker Spaniel Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : cm : kg : Uzun, ipeksi ve dalgalı tüy yapısı. : yıl : İpeksi, dalgalı ve uzun tüylü : Günlük fırçalama ve her ay yıkamak gerekir. : Yok : Orta : Kolay : İyi : İyi huylu, uysal, duygulu, itaatkar bir köpektir. Çocuklarla arası çok iyidir.yabancılarla ilişki kurabilir. Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Uzun kulakları düzenli temizlik ve bakım yapılmazsa problem çıkarabilir.

48 Beagle

49 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki : İngiltere : 14. yy : Tazı : cm : kg : Geyik ve tavşan avı : yıl : Parlak, kısa tüyler : Minimum : Orta : Kolay : İyi Beagle Karakter : Duygulu, neşeli, sakin.çocuklar için mükemmel dost İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Genel olarak sağlıklı bir ırk. * Epilepsi. * Glaukom.

50 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki : Almanya : 1800'lerin sonu : İş Köpeği : erkek : cm : dişi : cm : kg : Koruma ve polis köpeği. : 8-12 yıl :Kısa, yumuşak ve parlak tüy yapısı. : Minimum :Orta Üstü : Kolay : İyi Boxer Karakter : Ailesine sadık, çocuklarla iyi geçinebilen mükemmel bir koruma ve ev köpeği. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Genetik sinir hastalığı (axonopathy). * Beslenme düzensizlikleri. * Kalp problemleri. * Kornea ülserleri.

51 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki : İngiltere : 1800'ler : Özel Köpek : 41 cm : erkek : 25 kg : dişi : 23 kg : Boğa, ayı tacizi, köpek dövüşü.koruma köpeği. : Kısa yaşar (genelde 9 yıldan kısa) : Kısa, düz ve deriye yakın tüy yapısı. : Minimum : Orta Üstü : Çok İyi Bulldog Karakter İklim Potansiyel Davranış Bozuklukları Potansiyel Sağlık Problemleri : Sadık, cesur ve kolay anlayan bir ırktır.ne istediğinizi anlaması uzun sürmez. : Çok sıcak iklimleri sevmez. * Mamasını yerken kesinlikle dokunulmamalı, yemeği konusunda oldukça hassas ve paylaşmayı sevmez. * Alerjik deri hastalıkları ve deri tümörleri. * Dişilerde doğum ırk özelliği olarak kafanın büyük olmasından dolayı sezeryeni gerektirebilir. Irka Özel * Horlar!!!

52 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık : Meksika : 1800'ler : Süs Köpeği : cm : 3 kg Chihuahua Fonksiyonu : - Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite : yıl : Uzun ve kısa tüylü olabilirler. : Minimum : Düşük Koruma : - Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter İklim : Orta : Kolay : İyi : Hareketli ve oyuncu bir ırktır. : Soğuğa hassas. Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * İnce kemikleri kolay kırılabilir. * Kafatasında molera denilen yumuşak alan her zaman kapanmayabilir ve bu bu bölgeye gelen ufak bir darbe bile hayvanın ölümüne sebebiyet verebilir. * Sinirlendiği veya heyecanlandığı zaman titrer.

53 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri : Çin : 1. yy : Özel Köpek : cm : kg : Koruma : 8-12 yıl : Fırça gibi, çift katlı ve yünsü tüy yapısı. Chow Chow Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter İklim Potansiyel Davranış Bozuklukları : Düzenli tarama kesinlikle gerekli yapılmazsa tüyler öbeklenme yapar. : Orta : Disiplinli ve profesyonel eğitim gerekli. : - (Güvenilmez) : Şirin gözükebilir ancak oyun oynamaya gelmez, doğuştan koruma köpeği, inatçı ve bir sahip tanır. : Sıcak iklimlere uyum sağlaması çok zor. * Diğer hayvanlarla iyi değil sebepsiz yere saldırabilir. Potansiyel Sağlık Problemleri Irka Özel * Göz hastalıklarına duyarlı. * Hormona bağlı deri hastalıklarına duyarlı. * Mavi dil ırka has özelliktir. * Bir zamanlar Çinliler bu ırkı etinden ve tüylerinden faydalanmak için yetiştiriyorlardı.

54 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık : İngiltere : 1500'ler : Çoban Köpekleri : erkek : cm : dişi : cm : erkek : kg : dişi : kg Collie Fonksiyonu : - Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : yıl : Uzun ve ipeksi tüy yapısı. : Kesinlikle düzenli tarama gerektirir. : Orta : Mükemmel : Akıllı, nazik ve sevecen bir ırktır. Ancak apartman yaşamına uygun değildir çünkü oldukça gürültücüdür. Çok havlar. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Hastalıklara karşı çok duyarlı, kendini çabuk bırakır.

55 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi : Almanya : 18. yy : Tazı : 27 cm : 11 kg : Bekçi ve av köpeği. : yıl Dachshund Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite : Yumuşak, düz, hafif dalgalı ve parlak tüy yapısı. : Düzenli tarama gerektirir. Koruma : - Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Orta : Kolay : İyi : Eğlenmeyi seven, oyuncu ve problemsiz bir ırk. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Bel fıtığı. * İdrar yollarında taşlar.

56 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik : Yugoslavya : 1400'ler : Özel Köpek : erkek : cm : dişi : cm Dalmatian Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki : 32 kg : Bekçi köpeği. : yıl : Kısa parlak tüy yapısı. : Minimum : Orta : Kolay : İyi Karakter : Çok yönlü, çabuk öğrenen sadık bir ırk. Egzersiz kesinlikle gerekli. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Özellikle mavi gözlü olanlarda sağırlık görülebilir. * Alerjik deri hastalıklarına duyarlı.

57 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik : Almanya : 1800'ler : İş Köpeği : erkek : 69 cm : dişi : 65 cm Doberman Pinscher Ağırlık : kg Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Korkusuz, enerjik koruma ve bekçi köpeği. : yıl : Kısa, sert ve sık tüy yapısı. : Minimum : Çok Yüksek : Çok Yüksek : Disiplinli ve profesyonel eğitim gerektirir. : Yavrudan itibaren çocuklarla olursa iyi. : Sahibine çok sadık ve sevecen bir ırk. Doğal koruyucu. Çok atik ve hareketli. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları * Diğer hayvanlarla ilişkilerinde problem çıkabilir. * Yanlız kalmaktan fazla hoşlanmaz. Evde uzun süre yanlız kalırsa havlama problemi olabilir. Potansiyel Sağlık Problemleri

58 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki : İrlanda : 1800'ler : Av Köpekleri : 69 cm : 32 kg : Kuş avı ve geri getirme köpeği. : yıl : Uzun, düz, ipeksi tüy yapısı. : Düzenli tarama şart. : Orta : Genellikle kolay değil. : Çok İyi Irish Setter Karakter : Enerjik ve heyecanlı bir ırktır. Diğer Setter ırkları kadar kolay eğitilemez.inatçı ve vurdumduymaz bir kişiliği vardır. Oyunu çok sever. Uzun süre yalnız kalmayı sevmezler. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları * Ev içinde bakıldığı zaman gereği kadar egzersiz yaptırılmazsa hiperaktif davranışlar gösterebilir, ayrıca evdeki eşyalara zarar verebilir. Potansiyel Sağlık Problemleri * Diğer kırmızı-kızıl tüylü köpeklerde olduğu gibi, tiroid problemlerine ve alerjik deri hastalıklarına karşı hassas. * Epilepsi.

59 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi : İngiltere : 1700'ler : Terrierler : cm : 5-6 kg : Av ve bekçi köpeği. : yıl Jack Russel Terrier Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Yumuşak, sert veya seyrek tiplerde olabilir. : Günlük tarama gerektirir. : Çok Yüksek : Uğraş gerektirir. : Çok İyi. : Tetikte, aktif ve gürültücü bir ırktır. Akıllı olmasına rağmen daima çevresiyle meşgul olduğu için size dikkatini veremez bu da temel eğitimi güçleştirir ve sabır isteyen bir hale sokar. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Oldukça sağlıklı ve problemsiz bir ırktır. Irka Özel * Ülkemizde de ilgiyle izlenmiş "Maske" filminin başrol oyuncusudur.

60 Köken Orijin Tarihi Grup : Almanya : 1700'ler : Süs Köpeği Miniature Pinscher Yükseklik : erkek : : dişi : cm Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter İklim : 4-6 kg : Av ve iş köpeği (lağam farelerini yakalamada kullanılmışlardır) : yıl : Sık, sert, kısa tüy yapısı. : Rutin bakım yeterlidir : Çok yüksek : Orta : Orta : İyi : Her zaman tetikte. : Serin havayı tercih eder. Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Yemek yerken izlenmeli ve obezite riskine dikkat edilmelidir. * Oburlukları yabancı nesneleri yutmalarına neden olabilir * Patella çıkığı, servikal (kuru) disk, legg-calve perthes sendromu, epilepsi, tiroid hastalıkları, göz hastalıkları, kalp hastalıkları en sık görülen hastalıklarındandır.

61 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı : Çin : 5. yy : Süs Köpeği : cm : 6 kg : Çin kraliyet ailesi tarafından tavşan avında kullanılmışlardır. Günümüzde aile köpeğidir. : yıl : Uzun, ince ve çift katlı tüy yapısı. Pekingese : Haftada 3 kez tarama gerekir. Yıkarken özel şampuanlar kullanmak gerekir, deri hassas olduğundan zarar görebilir. Mümkünse bebek pudrası ve spreylerle temizlik tavsiye edilir. Aktivite Koruma : - Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri : Düşük : Orta : Kolay : Büyükleri tercih eder. : Gururlu ve özgür bir ırktır. Boyutundan beklenmeyecek kadar cesurdur. * Diğer basık suratlı ırklar gibi solunum problemleri görülebilir. * Kırışık surat yapısı mantar enfeksiyonlarına müsaittir. * Kulaklar günlük temizleme gerektirir. * Büyük, dışa çıkık gözler kolaylıkla yaralanabilir. Bazı durumlarda göz çukurlarından çıkabilirler de! * Böbrek taşları ve disk fıtıklarıyla bu ırkta sıkça karşılaşılır. * Güç doğum sıkça gözükür.

62 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik : İngiltere : 1600'ler : Av Köpekleri : erkek : cm : dişi : cm Pointer Ağırlık : erkek : kg : dişi : kg Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çoçuklarla İlişki Karakter : Av : yıl : Kısa ve parlak tüy yapsı. : Minimum : Kolay : Çok İyi : Yaşadığı ortama kolayca adapte olabilir.oyuncu ve neşeli bir ırktı. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları * Yeterince egzersiz yaptırılmazsa hiperaktif ve zarar verici olabilir. Potansiyel Sağlık Problemleri * Deri kistleri.

63 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter İklim : Çin : 1500'ler : Süs Köpeği : cm : 6-8 kg : Bekçi ve aile köpeği. : yıl : Kısa ve yumuşak tüy yapısı. : Minimum : İyi bir bekçi : Orta : İnatçı olması eğitimi zorlaştırır. : İyi : Neşeli, sadık ve oyun oynamaya her zaman hazır bir ırktır. : Çok sıcak ve nemli havayı sevmez. Pug Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri * Horlar!!! * Obezite. * Kalp rahatsızlıkları. * Deri alerjileri. * Basık surattan kaynaklanan solunum problemleri, özellikle sıcak havalarda.

64 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu : İsviçre : 1000'ler : İş Köpeği : cm : kg : Dağlarda kurtarma köpeği. Saint Bernard Yaşam Süresi : Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Çift katlı tüy yapısı. : Düzenli tarama gerektirir. : Düşük : İyi bir bekçi. : Orta : Kolay : İyi : Sabırlı ve nazik bir ırktır. Özellikle çocuklarla olan ilişkilerinde toleranslıdır. İklim Potansiyel Davranış Bozuklukları : Sıcak iklimlere uyum sağlamakta güçlük çeker. * Ürkütülürse ısırabilir. Potansiyel Sağlık Problemleri * Kalça çıkıkları görülebilir. Irka Özel * Çok salyalıdır.

65 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi Tüy Özellikleri : Çin : 1500'ler : Özel Köpek : cm : kg : Çin dövüş köpeği. : 7-12 yıl : Kısa veya orta uzunlukta olabilir. Shar Pei Tüy Bakımı : Düzenli tarama şart. Aynı zamanda deri kırışık olduğu için aralarının temiz tutulması bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarını engellemek için şart. Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Kolay : Yavrudan itibaren çocuklarla olursa iyi. : Gururlu ve sadıktır.kesinlikle yalvarmaz. Çocuklarla vakit geçirmeyi sever. İyi bir bekçidir. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri Irka Özel * Gözde irritasyonlar. * Deri Problemleri. * Mavi dil ırka has özelliktir.

66 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi : Rusya : 1800'ler : İş Köpeği : cm : kg : Kızak çekme köpeği. : yıl Siberian Husky Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite : İnce, sık orta uzunlukta çift katlı tüy yapısı. : Düzenli tarama gerektirir. Koruma : - Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Orta : İnatçı kişiliği problem çıkarabilir. : İyi : Akıllı, oyunu seven ve yumuşak kişiliği olan bir ırktır. Zaman zaman inatçı davranışları olabilir. Eve uyum sağlaması çok zordur. Dışarıyı kesinlikle tercih eder. İklim : Soğuk iklimleri tercih eder. Potansiyel Davranış Bozuklukları : - Potansiyel Sağlık Problemleri : - Irka Özel * Ulur...

67 Köken Orijin Tarihi Grup Yükseklik Ağırlık Fonksiyonu Yaşam Süresi : İngiltere : 1800'ler : Çoban Köpekleri : 56 cm : kg : Sürü çobanı. : yıl Old English Sheepdog (Bobtail) Tüy Özellikleri Tüy Bakımı Aktivite Koruma Zeka Eğitilebilirlik Çocuklarla İlişki Karakter : Uzunca, sık tüy yapısı. : Tüylerinde duğümlenmeyi önlemek için sık fırçalamak gerekir. : Düzenli tarama, yıkama ve traş gerekir. : Orta : Yavaş öğrenir. : Yavrudan itibaren çocuklarla olursa iyi. : Sevimli, ailesine sadık bir ırktır. İklim : - Potansiyel Davranış Bozuklukları * Yavru dönemi 2 yıl kadar sürer. Bu süre içerisinde oldukça hareketli ve vahşidir. * Kendine has spesifik, yüksek havlama sesine sahiptir. Potansiyel Sağlık Problemleri : -

İSMEK EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM

İSMEK EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM İSMEK EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM Affenpinscher Bilinen en eski oyuncak ırklarından olan Affenpinscher kare görünümlüaffenpinscher kompakt ve sağlam yapıda bir vücuda

Detaylı

KÖPEK IRKLARININ ULUSLARARASI STANDARTLARI

KÖPEK IRKLARININ ULUSLARARASI STANDARTLARI KÖPEK IRKLARININ ULUSLARARASI STANDARTLARI Ort. cidago yüksekliği cm Yetişkin Ort. Ağırlık Kg Irk Sınıf Erkek Dişi Erkek Dişi Renk / ışaret Affenpincher Oyuncak 25 23 4 3 Siyah Afghan Hound Tazı 71-74

Detaylı

Affenpinscher apartman yaşamına uygun bir köpektir. Dışarıda oynamaktan hoşlanan Affenpinscher ev dışında yaşayamaz.

Affenpinscher apartman yaşamına uygun bir köpektir. Dışarıda oynamaktan hoşlanan Affenpinscher ev dışında yaşayamaz. Affenpinscher Bilinen en eski oyuncak ırklarından olan Affenpinscher kare görünümlü kompakt ve sağlam yapıda bir vücuda sahiptir. Derin bir göğsü vardır. Bacakların dik ve vücuda yakın olması vücudun kare

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE

KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE CACIB SİLİVRİ 29.07.2012 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE 1 Belgian Shepherd Dog Malinois

Detaylı

AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM

AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM AVCI GRUBU KÖPEK IRKLARI Avcı ırklar köpek ırkları arasında en eski ırklardandır İnsanların avlarını yakalamalarına yardımcı olurlar. Görüş yeteneğinin gelişmiş olmasına

Detaylı

AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM

AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM AHMET ALİ YAĞCI VETERİNER HEKİM Akita Akita, köpek ırklarında Spitz tip dediğimiz en büyük Japon köpek türüdür. Ağırbaşlılığı, biçimli vucudu, güçlü ve kendine has görüntüsü ile diğerakita Inu ırklardan

Detaylı

Ortaklık Uçuşlarımızda Canlı Hayvan Taşımalarıyla İlgili Kısıtlamalar

Ortaklık Uçuşlarımızda Canlı Hayvan Taşımalarıyla İlgili Kısıtlamalar Ortaklık Uçuşlarımızda Canlı Hayvan Taşımalarıyla İlgili Kısıtlamalar Sayın İlgililer; Ortaklık uçuşlarımızda kabul edilmeyen hayvanlar ve objeleri; Laboratuvar/Deney hayvanları Ölü hayvan Bulaşıcı hastalık

Detaylı

Irkların Sınıflandırılması

Irkların Sınıflandırılması Irkların Sınıflandırılması Gelişmişlik düzeyine göre İlkel yerli ırk Islah edilmiş yerli (geçit) ırk Kültür ırkları Verim yönlerine göre Tek verim yönlü ırklar Kombine verimli ırklar İlkel yerli ırk; Genellikle

Detaylı

Prof. Dr. Tamer DODURKA. www.turkvet.biz

Prof. Dr. Tamer DODURKA. www.turkvet.biz Prof. Dr. Tamer DODURKA www.turkvet.biz Tehlikeli ırk Ülkemizde bu ırkları belki de ömründe görmemiş kişilerce yapılan akıl ve bilim dışı bir nitelendirme! 2004 yılında çıkan 5199 sayılı kanun ve 2012

Detaylı

1 Eray Günal Umut Veriyor. Hilton Blond Du Grand Pré D'ortignac. 1 Marine Bita Öztürk Mükemmel J.CAC/J.BOB/BOB/BOG 2./B.Couple 1.

1 Eray Günal Umut Veriyor. Hilton Blond Du Grand Pré D'ortignac. 1 Marine Bita Öztürk Mükemmel J.CAC/J.BOB/BOB/BOG 2./B.Couple 1. KAT.NO IRKI SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI GRUP SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME SIRALAMA UNVAN CAT.NO BREED CLASS - SEX NAME OF DOG GROUP OWNER CALIFICATIV TITLE Belgian Shepherd Dog Maylo Vom 1 Yavru / Baby

Detaylı

2015 V 01 Ürün Kataloğu

2015 V 01 Ürün Kataloğu 1 RedDingo 2015 V 01 Ürün Kataloğu Kedi Ürünleri Boyun Tasmaları Kedi tasmalarımız birinci sınıf paraşüt ipi dokuma ile uzun ömürlü bir rahatlık sunar. Boyun genişliği ayarlanabilir şekilde tasarlanmıştır.

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ KEDİ KÖPEK YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖĞRENCİ DERS NOTU Dersin Kodu Teorik Uygulama Kredi ACTS VET234 1 0 1 2 Prof. Dr. H. Erbay BARDAKÇIOĞLU AYDIN-2018 KÖPEK

Detaylı

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG

KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUNCULUK GAP TEYAP İHG KOYUN IRKLARI Koyunları verimlerine göre 3 grupta toplayabiliriz. Etçi ırklar, Sütçü ırklar, Yapağıcı ırklar, Bir işletmede yetiştirilecek koyun ırkı seçilirken şu hususları dikkate

Detaylı

Ara sıra tüy bakımı gerekir Tek renkli, Mühürlü, Tekir, Kaplumbağa deseni, Vaşak ve Vizon, Mavi, Lila, Kırmızı, Gümüş, Duman, Krem ve Beyaz renklerde

Ara sıra tüy bakımı gerekir Tek renkli, Mühürlü, Tekir, Kaplumbağa deseni, Vaşak ve Vizon, Mavi, Lila, Kırmızı, Gümüş, Duman, Krem ve Beyaz renklerde RAGAMUFFİN Ragam uffin, boyut olarak oldukça büyük kedilerdir. Baş yapısı da gövdeyle uyumlu olarak büyük, boyun kısa, karın kısmı yumuşak ve sarkıktır. Alın yumuşak bir eğimle yuvarlanmış ve genel yumuşak

Detaylı

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa

Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa Dünyanın En İlginç Hayvanları En ilginç hayvanlar 1-Balon Balığı Pasifik Okyanusu'nda yaşayan bu balık türü 50 santimetreye kadar genişleyebilir. 2-Beyaz Kaplumbağa 1 / 14 yumuşak Çin kültüründe dokularıyla

Detaylı

Alina Marić alina.maric@hifab.se. Turkey - Europeaid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1

Alina Marić alina.maric@hifab.se. Turkey - Europeaid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 Alina Marić alina.maric@hifab.se Turkey - Europeaid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 Liderlik biçimleri Yöneticinin kontrolü Çalışanların kontrolü Otokratik Katılımcı Serbest yönetim Turkey - Europeaid/126747/D/SV/TR_Alina

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul danışmanlığında Orhan YILMAZ tarafından hazırlanan bu çalışma, 09/ 02/ 2007 tarihinde aşağıdaki jüri tarafından Zootekni Ana

Prof. Dr. Mehmet Ertuğrul danışmanlığında Orhan YILMAZ tarafından hazırlanan bu çalışma, 09/ 02/ 2007 tarihinde aşağıdaki jüri tarafından Zootekni Ana 眷 A KARA Ü İVERSİTESİ FE BİLİMLERİ E STİTÜSÜ DOKTORA TEZİ TÜRKİYE İ ÇEŞİTLİ BÖLGELERİ DE YETİŞTİRİLMEKTE OLA KA GAL KÖPEKLERİ İ BAZI MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ 诲诲诲眽 眽 Orhan YILMAZ ZOOTEK İ A ABİLİM DALI A

Detaylı

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur!

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur! Bit? Sirke? Panik? NYDA ile kolaylıkla gider. Sevgili Anne ve Babalar, eğer doktor çocuğunuzda baş biti tespit ettiyse, bitler ve bitin büyüme evreleriyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi en önemli

Detaylı

Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk yetiştiriciliği Tavuk yetiştiriciliği Günümüzde tavukçuluk tüm dünyada yüksek verimli hibrit tavuklarla yapılmaktadır. Bir çok ülkede insanların tükettiği hayvansal proteinin yaklaşık 1/3-1/4 ü tavuk ve tavuk ürünlerinden

Detaylı

Ömer Aytan Mükemmel CAC Mittenhauser Hof 11 German Shepherd 1 Cok Genc / Puppy - Erkek Amon-Ra Tolgahan Okumuş Diskalifiye Tek Testis Eliminasyon

Ömer Aytan Mükemmel CAC Mittenhauser Hof 11 German Shepherd 1 Cok Genc / Puppy - Erkek Amon-Ra Tolgahan Okumuş Diskalifiye Tek Testis Eliminasyon 4. CAC ANTALYA 16 Mart 2014 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE 1 Tatra Shepherd Dog 1 Acik

Detaylı

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065 Gençlerde Bel Ağrısına Dikkat! Bel ağrısı tüm dünyada oldukça yaygın bir problem olup zaman içinde daha sık görülmektedir. Erişkin toplumun en az %10'unda çeşitli nedenlerle gelişen kronik bel ağrıları

Detaylı

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR

BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR BODRUMLU GİRİŞİMCİ YENİ BİR TAVUK IRKI YARATMAK İSTİYOR YENİ IRKIN YUMURTALARINDA AMAÇ, EKONOMİK, SAĞLIKLI VE FAYDALI OLMALI Bodrumlu bir girişimci Dünyanın en çok yumurtlayan tavuk cinsini üretmek istediğini

Detaylı

OCİCAT. Tüy Bakımı Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır.

OCİCAT. Tüy Bakımı Düzenli fırçalamanın yanısıra ellerle masaj yapılması onlar için iyi olacaktır. OCİCAT Oval küçük bir baş ve dikkat çekici boyutlarda büyük olan kulaklar bu ırkın en belirgin özelliğidir. Oval kafa yapısıyla uyumlu büyük ve yuvarlak gözlere ve dolgun görünmeyen bir çene yapısına sahiptir.

Detaylı

CACIB 21 Haziran 2014 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG

CACIB 21 Haziran 2014 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG CACIB 21 Haziran 2014 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE 1 Belgian Shepherd Dog Malinois

Detaylı

www.farminachannel.com Happy pet. Happy you.

www.farminachannel.com Happy pet. Happy you. www.farminachannel.com Happy pet. Happy you. Happy pet. Happy you. CIBAU tüm cins boy ve kilodaki köpekler için yüksek kaliteli tam mamadır. Ana karakteristik özellikleri: ana protein kaynağı tavuk,balık,

Detaylı

Köpeklerde Davranış Sorunları

Köpeklerde Davranış Sorunları Köpeklerde Davranış Sorunları 1 Davranış Sorunları İstenmeyen davranışlar Etogramı açısından normal Çevre açısından anormal Davranış bozuklukları Etogramı açısından anormal 2 Davranış sorunu Davranış problemleri

Detaylı

IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN O CAT.N GROU CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE

IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN O CAT.N GROU CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE CAC ANTALYA 18.03.2012 KAT.N IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN O CAT.N BREED GROU CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE O P 2 German Shepherd 1 Orta yaşlı

Detaylı

Sampiyon / CH BEACHVIEW'S Champion - Erkekler ALL CAUGHT UP / Males. 1 Schipperke. 1 Irina Presnyakova Mükemmel CAC/CACIB/BOB/BOG 1.

Sampiyon / CH BEACHVIEW'S Champion - Erkekler ALL CAUGHT UP / Males. 1 Schipperke. 1 Irina Presnyakova Mükemmel CAC/CACIB/BOB/BOG 1. KAT.NO IRKI SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI GRUP SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME SIRALAMA UNVAN CAT.NO BREED CLASS - SEX NAME OF DOG GROUP OWNER CALIFICATIV TITLE 1 Schipperke CH BEACHVIEW'S ALL CAUGHT UP /

Detaylı

CAC BURSA 10.06.2012

CAC BURSA 10.06.2012 CAC BURSA 10.06.2012 KAT. IRKI GRU SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİ UNVAN NO P RME CAT. BREED GRO CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE NO UP 1 Dobermann Black with 2 Genç

Detaylı

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur!

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur! Bit? Sirke? Panik? NYDA ile kolaylıkla gider. Sevgili Anne ve Babalar, eğer doktor çocuğunuzda baş biti tespit ettiyse, bitler ve bitin büyüme evreleriyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi en önemli

Detaylı

Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri

Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri Howard Gardner "Çoklu Zeka Kuramı" nı ortaya atmadan önce insanların zeki olup olmadığı matematik, geometri ve mantık sorulardan oluşan IQ testleri ile ölçülmekteydi. Fakat

Detaylı

Diyabet ve diş-dişeti sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve diş-dişeti sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 13 Diyabet ve diş-dişeti sorunları

Detaylı

MONTBELIARDE. MONTBELIARDE cinsi. Standart Montbéliarde yılından beri + 86 %! Fransa ve Avrupa da 1. numaralı yaygın süt cinsi!

MONTBELIARDE. MONTBELIARDE cinsi. Standart Montbéliarde yılından beri + 86 %! Fransa ve Avrupa da 1. numaralı yaygın süt cinsi! MONTBELIARDE cinsi MONTBELIARDE Süt, İşlevsellik ve Dünya çapında yaygınlık Toplam Nüfus 1.500.000 Süt kayıtlı inek 390.000 Birey performans istasyonundaki genç boğa sayısı / yıl 500 İspatlanmış genç boğa

Detaylı

KANGAL KÖPEKLERİNDE BAZI FAKTÖRLERİN DÖLVERİMİ, YAŞAMA GÜCÜ VE BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ

KANGAL KÖPEKLERİNDE BAZI FAKTÖRLERİN DÖLVERİMİ, YAŞAMA GÜCÜ VE BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KANGAL KÖPEKLERİNDE BAZI FAKTÖRLERİN DÖLVERİMİ, YAŞAMA GÜCÜ VE BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ Buket EROL ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI DOKTORA TEZİ DANIŞMAN

Detaylı

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ

HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ HAMAMBÖCEKLERİ Ordo (Takım): Blattoptera (Hamam böcekleri) Vücutları kahverengi tonlarında, yassı ve ovaldir. Antenler çoğunlukla

Detaylı

ARAMA KÖPEKLERİNİN STANDARTLARI

ARAMA KÖPEKLERİNİN STANDARTLARI ACİL VE AFET DEREĞİ ASSOCIATIO OF EMERGECY AD D ARAMA KÖPEKLERİİ STADARTLARI ACİL VE AFET DEREĞİ ASSOCIATIO OF EMERGECY AD D KÖPEK (Canis Lupus Familiaris) Köpekgiller (Canidae) familyasına mensup; görünüş

Detaylı

EGYPTİAN MAU. Karakter Özellikleri Başka kedilerle geçinme Çocuklarla geçinme

EGYPTİAN MAU. Karakter Özellikleri Başka kedilerle geçinme Çocuklarla geçinme EGYPTİAN MAU Bu ırk; Abyssinianlar gibi orta boyutlarda vücut hatlarına ve gelişmiş bir kas yapısına sahiptir. Genellikle 2,5 5 kg arasında değişen kiloları ve benekli vücutları vardır. Vücutlarında boyundan

Detaylı

Ruana Chistyj Les 1 Anna Radomirsky. 1 Gürcan Doğaner Çok Umut Veriyor

Ruana Chistyj Les 1 Anna Radomirsky. 1 Gürcan Doğaner Çok Umut Veriyor KAT.NO IRKI SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI GRUP SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME SIRALAMA UNVAN CAT.NO BREED CLASS - SEX NAME OF DOG GROUP OWNER CALIFICATIV TITLE Australian Kelpie Genç köpek - Junior Class

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel yetersizlik üç ölçütte ele alınmaktadır 1. Zihinsel işlevlerde önemli derecede normalin altında olma 2. Uyumsal davranışlarda yetersizlik gösterme 3. Gelişim

Detaylı

CAC SİLİVRİ KAT.N

CAC SİLİVRİ KAT.N CAC SİLİVRİ 27.07.2012 KAT.N IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN O CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE 1 Belgian Shepherd Malinois

Detaylı

Soru 5) Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar hayvanı barınaklarında düşük nem seviyesinden kaynaklanan bir durum değildir?

Soru 5) Aşağıdakilerden hangisi laboratuvar hayvanı barınaklarında düşük nem seviyesinden kaynaklanan bir durum değildir? Soru 1) Aşağıdaki İfadelerden hangisi laboratuvar hayvanı barınakları için doğru değildir? a) Hayvanları dış etkenlerden korur b) Hayvanların doğal davranışlarını sergileyebilmelerine izin verir c) Hayvanlar

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNĠVERSĠTESĠ VETERĠNER FAKÜLTESĠ

T.C. ADNAN MENDERES ÜNĠVERSĠTESĠ VETERĠNER FAKÜLTESĠ T.C. ADNAN MENDERES ÜNĠVERSĠTESĠ VETERĠNER FAKÜLTESĠ KEDĠ KÖPEK YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ ÖĞRENCĠ DERS NOTU Dersin Kodu Teorik Uygulama Kredi ACTS VET234 1 0 1 2 Prof. Dr. H. Erbay BARDAKÇIOĞLU AYDIN-2018 KÖPEK

Detaylı

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE KUDUZ HASTALIĞI; İnsan ve tüm sıcak kanlı hayvanlarda Merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olan, önlenebilir bulaşıcı

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 1 Kalıtım : Bir canlının sahip olduğu özelliklerin nesilden nesile aktarılması olayına kalıtım denir. Genetik: Canlı soyları arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkmasını

Detaylı

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR?

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR? Saman nezlesi tanımı yanlış isimlendirilmektedir. Çünkü saman bu olaya neden olmaz. Hastalık; akan / kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşmaktadır.

Detaylı

DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER A) BİYOLOJİK ETMENLER KALITIM İÇ SALGI BEZLERİ B) ÇEVRE A) BİYOLOJİK ETMENLER 1. KALITIM Anne ve babadan genler yoluyla bebeğe geçen özelliklerdir.

Detaylı

Komșuluk rehberi Köpek, KEDİ ev. KİRALIK KONUTLARDA EVCİL HAYVANLARIN SAKLANMASINA İLİŞKIN BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

Komșuluk rehberi Köpek, KEDİ ev. KİRALIK KONUTLARDA EVCİL HAYVANLARIN SAKLANMASINA İLİŞKIN BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ www.wbm.de Komșuluk rehberi Köpek, KEDİ ev. KİRALIK KONUTLARDA EVCİL HAYVANLARIN SAKLANMASINA İLİŞKIN BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ EVİNİZDE RAHAT BİR YAŞAM İÇİN FAYDALI BİLGİLER Büyük bir konut yapım şirketi

Detaylı

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor.

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Sağlıklı çocuk izlemi: Çocuğun yaşına uygun ruhsal, fiziksel

Detaylı

Hayatınız. için tek bir an!

Hayatınız. için tek bir an! Bilgilendirme broşürü LebensBlicke Barsak Kanseri Erken Teşhis Vakfı Hayatınız için tek bir an! 05.04. Aile doktoru ile görüşme Saat 14. 00 de Erken teşhis muayenesi Salı 10.06. Barsak endoskopisi Saat

Detaylı

A: Algılama gücü ve mantık yürütme kabiliyeti yüksek kişiliği temsil eder.

A: Algılama gücü ve mantık yürütme kabiliyeti yüksek kişiliği temsil eder. Karşınızdaki kişinin ismine bakarak onun hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun için söz konusu isimdeki fiziksel, zihinsel, duygusal, ruhsal enerji sembollerinin açıklamalarına bakmak gerek. İsimdeki

Detaylı

Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir.

Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Ağız ve Diş Sağlığı Günümüzde diş ve diş eti hastalıkları bütün dünyada yaygın ve önemli bir sorundur. Çünkü ağız ve diş sağlığı genel sağlığımızla yakından ilişkilidir. Ağız sağlığı: Dişler ve onları

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

CAC 13 OCAK 2018 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT

CAC 13 OCAK 2018 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT CAC İzmir 13 OCAK 2018 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE 1 BELGIAN SHEPHERD DOG Malinois

Detaylı

Hayat bilgisi değerlendirme soruları

Hayat bilgisi değerlendirme soruları Hayat bilgisi değerlendirme soruları Atatürk, hangi okulunu İstanbul da bitirmiştir? 1. 4. Yukarıdakilerden kaç tanesi, arkadaşlarımızda bulunmasını istediğiniz özelliklerdendir? 5 4 3 5. Aşağıdakilerden

Detaylı

HALK ELİNDE HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ ( )

HALK ELİNDE HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ ( ) HALK ELİNDE HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ (2005-2015) PROJENİN UYGULANMASI (2005-2015) 2 YETİŞTİRİCİ VE MATERYAL SEÇİMİ 3 Proje Nasıl Uygulanmakta Yetiştirici ve Hayvan Seçimi Küçükbaşta 1 (bir) ve üzeri

Detaylı

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi http://www.cumhuriyet.edu.tr/sbe/index.php?cubid=1&dil=tr&id=1057 Köpeklerde Vücut Yapısı ve Uyumluluğu Fatih ATASOY 1, Evren ERDEM 2 1 Ankara

Detaylı

Anadolu'ya özgü olan bu ırk, tüm dünyada da Ankara Keçisi (Angora goat) olarak tanınmaktadır.

Anadolu'ya özgü olan bu ırk, tüm dünyada da Ankara Keçisi (Angora goat) olarak tanınmaktadır. Ankara Keçisi tiftik verimiyle diğer keçilerden ayrılan, Orta Asya'da tarih sahnesine çıkmış, günümüzden 7-8 yüzyıl önce, Türklerin Anadolu'ya gelirken beraberlerinde getirdikleri bir keçi ırkıdır. Türklerin

Detaylı

1. SINIF 2. Dönem Günlük Ödevler HAFTA-1

1. SINIF 2. Dönem Günlük Ödevler HAFTA-1 .com 1. SINIF 2. önem Günlük Ödevler HAFTA-1 Facebook Grubumuzun Adı : Sınıf Öğretmenleri Etkinlik Paylaşım Grubu Facebook Grubumuza Bekliyoruz! Aşağıdaki linki tıklayıp katılabilirsiniz. https://www.facebook.com/groups/240819559676490/?fref=ts

Detaylı

KADIKÖY - İSTANBUL ULUSAL IRK STANDARTLARI YARIŞMASI 05 Nisan 2015 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN

KADIKÖY - İSTANBUL ULUSAL IRK STANDARTLARI YARIŞMASI 05 Nisan 2015 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN KADIKÖY - İSTANBUL ULUSAL IRK STANDARTLARI YARIŞMASI 05 Nisan 2015 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

Bu kitabı Sanat Kitabevi nden edinebilirsiniz.

Bu kitabı Sanat Kitabevi nden edinebilirsiniz. 1 2 Bu kitabı Sanat Kitabevi nden edinebilirsiniz. Doç. Dr. Orhan YILMAZ 1962 doğumlu. 1984 yılında Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü nü bitirdi. 1997 yılında University of Aberdeen

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI. HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI. HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI Sayfa 1 CASUS OYUNU FİLMİ ABD nin merkezi haber alma ve haber verme teşkilatı. İngilizce

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız: ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU Çocuğun adı, soyadı: Çocuğun doğum tarihi:.../.../... Formun doldurulduğu tarih:.../.../.. DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM 1)Çocuğun doğum öncesi dönemi nasıl

Detaylı

CAC 14 OCAK 2018 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT

CAC 14 OCAK 2018 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT CAC İzmir 14 OCAK 2018 KAT.NO IRKI GRUP SINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME UNVAN CAT.NO BREED GROUP CLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE 1 GERMAN SHEPHERD DOG Double

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

Alman Çoban Köpeği (Alman Kurdu) Irk Standartları AlmanKurtlari.com. SempatiVeteriner tarafından yazıldı.

Alman Çoban Köpeği (Alman Kurdu) Irk Standartları AlmanKurtlari.com. SempatiVeteriner tarafından yazıldı. Aşağıda, alman kurdu için ırk standartları maddeler halinde sıralanmıştır. Bu standartlar FCI Ülkeleri ve klüplerince onaylanarak yürürlüğe konulmuştur. İşte Alman Çoban Köpeği ırk standartları : 1. Kafa

Detaylı

Kocaman Bir Set! 3. Her sene milyonlarca turist Çin Seddini görmeye gelir. 4. Turisler duvarın üstünde yürümeyi çok severler.

Kocaman Bir Set! 3. Her sene milyonlarca turist Çin Seddini görmeye gelir. 4. Turisler duvarın üstünde yürümeyi çok severler. Kocaman Bir Set! Öyle kocaman bir set düşünün ki Amerika Birleşik Devletleri nin bir ucundan diğer ucuna gitsin. Ne kadar uzun! Çin Seddi onun iki misli uzunluğunda! Tam 4000 mil. Çin i düşman saldırılarından

Detaylı

sağlıklı çocuklar, mutlu aileler FOR WOMEN OF STYLE & SUBSTANCE medya kit wwww.parentsturkiye.com

sağlıklı çocuklar, mutlu aileler FOR WOMEN OF STYLE & SUBSTANCE medya kit wwww.parentsturkiye.com FOR WOMEN OF STYLE & SUBSTANCE medya kit wwww.parentsturkiye.com STYLE & SUBSTANCE misyonumuz Sevgi dolu, güvenli bir aile ortamı her çocuğun hakkıdır. Parents, ebeveynlerin karşılaşabileceği her sorunu

Detaylı

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ CANLILAR VE YAŞAM 2. ÜNİTE BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ DUYU ORGANLARININ TEMEL GÖREVLERİ GÖZ: Görme Organımız Göz, cisimlerin şeklini, rengini ve büyüklüğünü kısacası görüntüsünü algılamamızı

Detaylı

ARALIK AYI +3 YAŞ ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ Eğitim Öğretim Yılı AYIN TEMASI

ARALIK AYI +3 YAŞ ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ Eğitim Öğretim Yılı AYIN TEMASI ÖZEL YAKACIK BALKANLAR KOLEJİ 2016 2017 Eğitim Öğretim Yılı AYIN TEMASI ARALIK AYI +3 YAŞ Engelliler Haftası (3 Aralık ) Tutum Yatırım ve Yerli Malı Haftası (12-18 Aralık ) Kış Mevsimi Yeni Yıl ( 31 Aralık-

Detaylı

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın!

Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! Alerjik Rahatsızlıklar. Atmosphere Sky ile hayatın tadını çıkarın! 01 Giriş Her yıl artan sayıda insanı etkileyen alerjik rahatsızlıklar yaygın bir sorundur 1. Avrupa da 150 milyondan fazla insan kronik

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) esas alınarak oluşturulan Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) ve ürün tanımları aşağıda

Detaylı

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58

Kedi/Köpeğiniz ve Hava Koşulları Perşembe, 10 Nisan 2008 20:50 - Son Güncelleme Perşembe, 10 Nisan 2008 20:58 Her türlü hava koşulunda kedi/köpeğinizin güvenliğini sağlamak. Hava koşulları nasıl olursa olsun, kedi/köpeğinizin güvenliği ve rahatını sağlamanın en iyi yolu, onu evinizin, kendinizce en rahat ve güvenli

Detaylı

ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ. Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı

ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ. Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı ANKARA KECİSİNİN TANIMLAYICI ÖZELLİKLERİ Prof. Dr. Okan ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı ANKARA KEÇİSİ Ankara keçisi bazı araştırıcılara göre Capra prisca isimli yaban

Detaylı

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri...

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser Nedir? Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ

AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ AYDIN İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ 24-29 OCAK 2016 KAYE EĞİTİM TOPLANTISI SEDA EMİNE PAYIK TEKNİK İŞLER ŞUBE MÜDÜRÜ KURULUŞ Türkiye de soy kütüğüne katkı sağlayacak nitelikte kayıt tutma

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

uygulamadir Prof. Dr. Tamer Dodurka:Bir kopek irkini yasaklamak bilim disi bir Son Güncelleme Cumartesi, 15 Eylül :30

uygulamadir Prof. Dr. Tamer Dodurka:Bir kopek irkini yasaklamak bilim disi bir Son Güncelleme Cumartesi, 15 Eylül :30 Bilime ve Pratiğe Uygun Doğru Yöntem Ne Olmalıdır? 1- Devlet elbette vatandaşın güvenliğini tehlikeye atacak uygulamaların önünü kesmek zorundadır. Bu bakımdan tehlikeli olabilecek köpeklerle ilgili bir

Detaylı

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM Bulut Kuş OKUL Ağaç Çimenler Taş Ayşe Çocuklar Kedi Top Çiçekler Göl Yukarıdaki şekilde Ayşe nin okula giderken çevresinde gördüğü canlı ve cansız varlıkları inceleyelim.

Detaylı

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ

VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ VÜCUT BAKIMI VE TEMĠZLĠĞĠ Sağlıklı bir yaşam için vücudun deri, saç, el ayak, ağız ve diş gibi kısımlarının bakımı ve temizliğine önem verilmesi gerekir. Derinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve vücuda

Detaylı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Islah Stratejileri Saf yetiştirme Melezleme a) Birleştirme

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce

TEST. 7. Dişer ne zaman fırçalanmalıdır? A. Yemeklerden sonra B. Okuldan gelince C. Evden çıkmadan önce ÖDEV- 3 ADI SOYADI:.. HAYAT BİLGİSİ Tırnaklar, el ve ayak parmaklarının ucunda bulunur. Tırnaklar sürekli uzar. Uzayan tırnakların arasına kir ve mikroplar girer. Bu yüzden belli aralıklarla tırnaklar

Detaylı

2013/ 2014 (%) 3301 Uçucu Yağlar 3.727.592 4.017.602 4.524.926 12,63 3,97

2013/ 2014 (%) 3301 Uçucu Yağlar 3.727.592 4.017.602 4.524.926 12,63 3,97 KOZMETİK SEKTÖRÜ HS No: 3301,3302, 3303, 3304, 3305, 3306, 3307 DÜNYA TİCARETİ Dünya kozmetik ürünler ihracatında ilk sırada güzellik/makyaj ve cilt bakımı için müstahzarları oluşturmaktadır. Bu ürün grubunun

Detaylı

Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir?

Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir? Bireyin bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik ve uyum halidir. Sağlık nedir? Tam ve eksiksiz bir sağlıklı yaşam Doğru beslenme Düzenli egzersiz Düzenli, yeterli ve kaliteli uyku Dengeli,

Detaylı

İnsanların sağlık rutinlerinde uyku, sağlıklı beslenme ve egzersizden daha önemli

İnsanların sağlık rutinlerinde uyku, sağlıklı beslenme ve egzersizden daha önemli Basın Bülteni 19 Ocak 2015 Naz Şakar Pazarlama ve İletişim Tel +902123680700 Faks +902123680799 naz.sakar@gfk.com İnsanların sağlık rutinlerinde uyku, sağlıklı beslenme ve egzersizden daha önemli GfK dünyadaki

Detaylı

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM

SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM SAĞLIKLI KALP İÇİN AKTİF YAŞAM Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri de kalp hastalıklarıdır. Bu kavram içinde birçok farklı hastalık bulunsa da, dünyada ve ülkemizde

Detaylı

3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat )

3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat ) 3. Sınıf Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler ( Ön Ad Sıfat ) Denizatı Denizatı, yeryüzünde yaşayan milyarlarca canlıdan sadece bir tanesidir. Diğer balık türlerinden çok farklı özelliklere sahip

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar HAYVAN IRKLARININ TESCİLİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 17/06/2003 Resmi Gazete Sayısı: 25141 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar Bu kitabın sahibi:... Tüm zamanların insanları, bütün dünyada, her zaman içinde yaşadıkları ve barındıkları bir yaşam alanına, bir eve ihtiyaç duymuşlardır. Öncelikle, mimari,

Detaylı

BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği.

BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği. 1 BİRLİĞİN KURULUŞU: 1995 yılında 13 kişi. Türkiye nin 2. Birliği. BİRLİĞİN MEVZUATI :5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki sağlığı Gıda ve Yem Kanununun 10.maddesi ve 17.02.2015 tarihli 6589 sayılı kanun,ıslah

Detaylı

CAC ANTALYA KAT.NIRKI GRUPSINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME SIRALAMA UNVAN CAT.N BREED GROUCLASS - SEX NAME OF

CAC ANTALYA KAT.NIRKI GRUPSINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME SIRALAMA UNVAN CAT.N BREED GROUCLASS - SEX NAME OF CAC ANTALYA 17.03.2013 KAT.NIRKI GRUPSINIFI - CİNSİYETİ KÖPEĞİN ADI SAHİBİNİN ADI DEĞERLENDİRME SIRALAMA UNVAN CAT.N BREED GROUCLASS - SEX NAME OF DOG OWNER CALIFICATIV TITLE 1 Border Collie 1 Yavru -

Detaylı

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI

AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI AİLE HAYATI, PLANLAMASI VE ANA ÇOCUK SAĞLIĞI Aile nedir? Toplum içindeki en küçük sosyal kurumdur. Çekirdek aile Ana, baba ve çocuklardan oluşur. Geniş aile ise çeşitli akrabalardan oluşur. Aile kurumunun

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK EL YIKAMA AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ VÜCUT TEMİZLİĞİ EL YIKAMA ELLERİMİZİ NİÇİN YIKARIZ? Ellerimizdeki mikropları uzaklaştırmak

Detaylı