Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM ltür r Anabilim Dalı Isparta. musagenc@sdu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM ltür r Anabilim Dalı 32260 Isparta. musagenc@sdu"

Transkript

1 Aslî Ağaç Türlerimizin Silvikült ltürü Meşeler Prof. Dr. Musa GENÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM hendisliği i BölümüB Silvikült ltür r Anabilim Dalı Isparta musagenc@sdu sdu.edu.tr

2 Dikkat! Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddeleri gereğince bu eserin bütün b n yayın, tercüme ve iktibas hakları Prof. Dr. Musa GENÇ Ç e aittir. Prof. Dr. Musa GENÇ Ç in yazılı izni olmaksızın ticari amaçlarla çoğaltılamaz, lamaz, kopya edilemez ve yayımlanamaz. Bu esasa uymayanlar hakkında, 5846 SY nın Beşinci Bölüm üb ünde yer alan maddelere göre g hukuk ve ceza davaları açma hakkı,, eser sahibince saklı tutulmaktadır.

3 Genç ve Güner 2003 Meşe e TürleriT Quercus robur Q. petrea Q. frainetto Q. hartwissiana Q. vulcanica

4 Türkiye deki Yayılışı ışı Meşe e cinsinin TürkiyeT rkiye de 18 türü, t 9 alttürü, 2 varyetesi ve 7 doğal hibridi mevcuttur. Bunlardan Kasnak meşesi esi (Q. vulcanica), İspir meşesi esi (Q.( macranthera subsp. syspirensjs), boz pırnal p meşesi esi (Q.( aucheri) ) ve Q, petraea subsp. pinnatiloba endemik; Doğu u Karadeniz meşesi esi (Q.( pontica) ) ise relikt bir türdt rdür. r.

5 A. Ak Meşeler eler (Seksiyon: Quercus: Leucobalanus) 1. Sapsız z meşe e (Q.( petraea (Mattuschka) Lieb.) Q. petraea ssp. Petraea Q. petraea ssp. iberica (Steven ex. Bieb.) Q. petraea ssp. pinnatiloba (C. Koch.) Menitsky 2. Saplı meşe e (Q.( robur L.) Q. robur ssp. robur Q. robur ssp. pedunculiflora (C. Koch.) Menitsky 3. Mazı meşesi esi (Q.( infectoria Oliver) Q. infectoria ssp. boissieri Q. infectoria ssp. infectoria (Reuter)) O. Schwarz 4. Macar meşesi esi (Q.( frainetto Ten.) 5. Istranca meşesi esi (Q.( hartwissiana Steven) 6. TüylT ylü meşe e (Q.( pubescens Willd.) 7. Doğu u Karadeniz Meşesi esi (Q.( pontica C. Koch.) 8. Kasnak Meşesi esi (Q.( vulcanica Boiss. and Heldr. ex Kotschy) 9. İspir meşesi esi (Q.( macrenthera Fisch.. et. Mey. ssp. sysprensis (C. Koch.) Menitsky. 10. Q. virgiliana Ten.

6 B. KırmK rmızı Meşeler eler (Seksiyon Cerris Loudon) 11. Saçlı meşe, e, Türk T meşesi esi (Q.( cerris L. ) Q. cerris var. cerris Q. cerris var. austriaca (Wild.) Loudon 12. Lübnan L meşesi esi (Q.( libani Oliver) 13. Palamut meşesi esi (Q.( ithaburensis Decne ssp. macrolepis (Kotsch.) Hedge & Yaltırık) 14. Makedonya meşesi esi (Q.( trojana P. B. Webb.) 15. Q. brantii Lindl. C. Herdem yeşil Meşeler eler ( Seksiyon Ilex Loudon) 16. Kermes meşesi esi (Q.( coccifera L.) 17. Pırnal P meşesi esi (Q.( ilex L.) 18. Boz pırnal p (Q.( aucheri Jaub.. et Spach.)

7 Türkiye deki Yayılışı ışı Yatay Yayılışı ışı Orman amenajman planlarına yansıyan toplam meşe sahası ,3 hektardır; ancak bunun ,3 hektarı orman örtüsü taşımamaktadır. Kapalılığı 0,4 ten fazla koru vasfındaki normal meşe meşcereleri ,7 hektardır (silvikültürel değerlendirmer bağlamında bozuk koru ,7 ha; toplam koru ,4 ha). Baltalık k vasfındaki normal meşcereler cereler ,8 ha iken bozuk baltalıklar ,8 ha lık alana sahiptir. Görüldüğü gibi doğal gençle leştirme koşullar ullarına sahip normal koru ormanı meşcereleri alan olarak, bütün n meşe e koru ormanlarının % 48 ini ini; toplam meşe e sahasının n ise % 1.3 ü ünü ancak bulur.

8 Sapsız z Meşe Doğu u ve GüneyG ney-doğu u Anadolu da da Amanos ve Antitoroslarda, m rakımlarda karşı şımıza çıkar. Trakya da, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde, Trabzon, Gümüşhane G ve Artvin-Çoruh Vadisi nde görülür. g r.

9 Saplı Meşe Q. r. ssp. robur Kuzey-bat batı Anadolu, Trakya, Marmara, İç Anadolu ve Güney Anadolu da; da; Q. r. ssp. pedunculiflora ise, Doğu ve GüneyG ney-doğu u Anadolu da da (Tunceli, Erzincan, Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari yörelerinde) y yayılm lmıştır.

10 Macar Meşesi esi Trakya, Marmara ve Kuzey-bat batı Anadolu Bölgesi nde yayılış ış gösterir. Lokal olarak Kuşadas adası-samsun Dağı ğı nda da bulunur. Deniz seviyesinden başlayarak layarak 1000 m rakıma kadar çıkar.

11 Kasnak Meşesi esi Kasnak meşesi, esi, TürkiyeT rkiye nin endemik türlerindendir t ve Kütahya-Türkmen Dağı ğı,, Konya-Sultan Dağı ğı,, Afyon- Dereyaka Yaylası,, Isparta-Şarkikaa arkikaağaç ve EğirdirE irdir- Yukarıgökdere kdere yörelerinde m ler arasında, Yenişarbademli - Kasnaklı Tepe Mevkii nde m lerde doğal olarak bulunur. Kasnak meşesi, esi, ayrıca, Anamas Dağlar ları,, Ahır r Dağı ğı, Amanos Dağlar ları (Osmaniye-Üç Üçgöz), Hasan Dağı ve Erciyas Dağı ğında (Hacılar) m ler arasında; Murat Dağı ve Karadağ da (Ba( Başdağ Tepe çevresi) ise, kuzey yamaçlarda ve 1700 m yükseltilerde y yayılış ış göstermektedir. Ilgaz dağlar larında Tekçam tepenin güney g yamacında, Karaömer deresi yukarı çığırında (1600 m) yer alan vadi içlerinde de tespit edilmiştir.

12

13 Istranca Meşesi esi Karadeniz sahil şeridi boyunca kesintili olarak devam eder ve hem sahil bandında nda hem de Karadeniz e dökülen derelerin oluşturdu turduğu u vadilerde; fazla engebeli olmayan arazilerin nemli ve derin toprakları üzerinde karşı şımıza çıkar. TürkiyeT rkiye den Trans-Kafkasya Kafkasya ya geçer. er. Doğal yayılış ış alanlarının n pek çoğu u tarım m alanlarına na veya kavaklıklara klara dönüştürülmd lmüş durumdadır. r.

14 Ekolojik İstekleri Işık İsteği Yarı-ışı ışık k veya ışık k ağaca acı olarak bilinir; fakat gençlik ve kültk ltür makul seviyelerdeki yan sipere dayanabilir. Orta derecede gölgeye, g lgeye, gençlik çağında dayanıkl klı, sıklık çağından sonra dayanıks ksızdır. Herdem yeşil meşeler eler yarı gölge ağaca acı özelliği i gösterirler. g

15 Ekolojik İstekleri Işık İsteği Yaprağı ğını döken doğal meşe taksonlarımız, yaklaşı şık k yaşı şına kadar 0,5-0,6 0,6 kapalılık k derecelerine dayanabilmektedir. Aslında, nda, erken ve geç donlardan (sonbahar ve ilkbahar donları) etkilenen meşe e gençli liği i için, i in, makul bir süre s (2-3 3 yaşı şına kadar) siperde kalmak bir ihtiyaçtır. Daha sonra kapalılık k 0,3-0,4 0,4 e düşürülür r ve gençlik yaşı şına geldiğinde inde üzeri tamamen boşalt altılır. Aksi takdirde, ışıks ksızlık k nedeniyle neredeyse her yıl y l tekrarlanan, terminal sürgs rgün n kayıplar pları başlar lar.

16 Ekolojik İstekleri İklim İsteği Saplı meşeler eler genellikle iklimin soğuk ukça a olduğu nemli yerleri; sapsız meşeler eler ise, daha çok sıcak ve kurak alanları tercih eder.

17 Botanik Özellikleri Toprak ve Su İsteği Derin, havalanma kapasitesi yüksek, balçık k tekstürl rlü toprakları tercih eder. AğıA ğır balçıkta da gelişir ir ancak istenilen gelişimi imi yapamaz. Durgun sudan hoşlanmaz lanmaz. Silvikült ltür İçin Önemli Botanik Özellikler Kök k Tipi Kazık k kök k k geliştirirler ki böylece kuraklığ ığa a dayanırlar rlar. Kurak ve yarı-kurak ortamlarda kökümsü gövdelerle (rizom( rizom) üreme hakimdir.

18 Abiyotik Etkiler Saatçioğlu 1978

19 Quercus virginiana da kökümsü gövdelerle (rizom) doğal gençleşme. A- Kökümsü gövdelerden gelişmiş havai sürgünler, B- Bir ağacın (klonun) kökümsü gövdelerle gençleşerek etrafa yayılması (siyah noktalar havai sürgünlerin oluştuğu yerleri göstermektedir), C- Sadece bir ağaca ait kökümsü gövdelerden gelişen havai sürgünlerden oluşmuş bir küme (Muller e atfen Jhonsan ve ark den).

20

21 Botanik Özellikleri Gövde ve Tepe Tacı Gelişimi imi Meşeler eler genç yaşta düzgd zgün n bir gövde geliştirmez. Azman yapar, dolayısıyla yla sık s yetiştirilmelidir. tirilmelidir. Gerektiğince ince sık s yetiştirildi tirildiğinde inde gövdeleri g düzelir. Buna meşede ede gövdeg gerilmesi ya da meşe e gerilmesi denir. Aniden yoğun güneg neş ışınlar nlarına na maruz kalan gövdelerde, g uyuyan gözlerden g (preventif tomurcuklardan) su sürgs rgünleri oluşur. ur. Yoğun su sürgs rgünleri tepe çökmesine neden olur.tepe çökmesi görülen g ağaçlar a erken yaşlarda böcek b ve mantar zararlarına maruz kalır.

22 Aralama müdahalelerinin ardından, aniden yoğun ışığa maruz kalan bir meşenin gövdesinde oluşan su sürgünleri (USDA Forest Service, North Central Research Station a atfen Johnson ve ark den).

23

24 Botanik Özellikleri Meyve Özellikleri Meşelerde elerde tozlaşma ilkbaharda olur. Tozlaşman manın n ardından ak meşelerde elerde hafta, kırmk rmızı meşelerde elerde 13 ay devam eden bir bekleme dönemi d yaşan anır. Döllenme haziran ayının n ikinci yarısında gerçekle ekleşir. Palamutlar ak meşelerde elerde bir gelişme döneminde, d kırmk rmızı meşelerde elerde iki gelişme döneminde olgunlaşı şır. Tohum dökümüd ekim-kas kasım aylarındad ndadır. Meşelerde elerde yaklaşı şık k yılda y bir bol tohum yılıy yaşan anır.

25 Tomurcuk pulları Salkım Erkek çiçekler Brahte Çiçek kurulu Periant Filament Polen keseleri Polen kesesi Filament Polen taneleri

26 Quercus rubra L. da erkek çiçeklerle dolu salkımlar. Yapraklar gelişimlerini henüz tamamlamıştır. Mayıs ortası, Kuzey Wisconsin. (Johnson ve ark den).

27 a- Dişi çiçek b- Stigmaya ulaşmış c- Polen tüplerinin gelişmesi polen taneleri ve ilk tapanın oluşumu d- Polen tüplerine e- Gelişmesi durdurulmuş f- İçine girilmiş lokuslar üçüncü tapa polen tüpleri g- Döllenme h- Embriyonun gelişmesi i- 01 Temmuz j- 15 Temmuz k- 29 Temmuz l- Olgun palamut

28

29 Ak meşelerde tozlaşma, döllenme, meyve gelişimi ve tohum döküm süreci (Genç 2004).

30 Irk Oluşumu umu Yaptığı Karışı ışımlar Irk Oluşumu umu Yayılışı ışı çok fazladır r ve çok çeşitli türlere t sahiptir. Bu nedenle mutlaka çok fazla ırka sahiptir. Fakat bu konuda ciddi bir araştırma rma yoktur. Çok sayıda doğal melezi mevcuttur. Asli AğaçA Türlerimizle Yaptığı Karışı ışımlar Yayılış ış alanı içerisinde genel olarak bütün b n ağaça türleriyle (ladin hariç) ) karışı ışıma girer.

31 İdare dare SüreleriS Baltalık k işletmeleri i için in yıly Kaplamalık k meşe tomruğu üretimi için in yıl y

32 Abiyotik Etkiler Yoğun ışık: Yoğun ışıktan zarar görmez. g İkinci yaştan itibaren ışık ihtiyacı artar. Kuraklık: k: Sıcaklıktan ktan ve kuraklıktan ktan zarar görmez. g Don: Erken ve geç donlardan zarar görür. g r. Kar ve FırtF rtına: Kışın yapraklarını döktüğü ve açık k alanlarda yere kadar dallandığı için in kar ve fırtınadan zarar görmez. g

33 Abiyotik Etkiler Saatçioğlu 1978

34 Saatçioğlu 1978

35 Saatçioğlu 1978

36 Saf Meşcerelerde Gençle leştirme

37 Doğal gençle leştirmede sorunlarla karşı şılaşmamak için, i in, meşelerde elerde asgari kapalılık k derecesi 0,5 olmalıdır. Çünk nkü,, TK aşamasa amasında kapalılık k 0,5-0,6 0,6 civarına düşürülür. d r. Meşe e gençli liği i yakıcı-kurutucu kurutucu sıcaklıklara klara ve kazık k kökük sayesinde kuraklığ ığa a karşı dayanıkl klıdır. Fakat, sonbahar ve ilkbahar donlarına na karşı hassastır m lerin üzerinde sıkça s a karşı şımıza çıkan ilkbahar donları (geç donlar) fideciklerin ölümüne neden olur.

38 Saatçioğlu 1978

39 Yarı-ışı ışık k ağaca acı olan meşelerin elerin gençli liğinin özellikle tepe sürgs rgünü,, gereksinim duyduğu ışığı alamazsa ölür. IşıI şıksızlık etkisiyle birkaç defa tepesini nerdeyse tamamen kaybeden,, yeterli ışığa kavuşunca unca canlanan meşe e gençliklerine sıkça a rastlanır. r. Bu nedenle, doğal gençle leştirme kapsamında, TK den 2 yıl y l sonra gençlik mutlaka kontrol edilmeli; ihtiyaç duyduğu ışık, hemen sağlanmal lanmalıdır. Doğal gençle leştirme koşullar ullarının kaybolduğu u yerlerde, yoğun diri örtü istilasına ve özellikle don zararlarına karşı siper altı dikim çözüm m olabilir.

40 Saatçioğlu 1978

41 Saatçioğlu 1978 Prof. Dr. Musa GENÇ GENÇ

42 Saatçioğlu 1978 Prof. Dr. Musa GENÇ GENÇ

43 Siper altı dikim öncesinde kapalılık, k, mümkün n olduğunca unca homejen bir dağı ğılım m gösterecek g şekilde 0,3-0,4 0,4 civarına düşürülür. d r. Dikimlerde gövdesiz tohum fidanı kullanılacaksa lacaksa kapalılık k derecesi, BASİ-ZS ZSİ kapsamında yapılan TK sonrası olması gereken derecede (0,5-0,6) 0,6) kalabilir. Kapalılığı ığın n bu derecelerde olmadığı kısımlarda, 0,2-0,3 0,3 kapalılıktan ktan da yararlanılır. r. Ardında, arazi hazırl rlığı ve toprak işleme yapılır r ve dikime geçilir. Çünk nkü, meşede ede dikim daima ekime tercih edilmektedir.

44

45 Siper altı dikimde, fidan kalitesi ikinci sınıf s f olabilir; fakat, daha sık k dikim yapılmal lmalıdır. Normal koşullarda hektara 3300 fidan dikilmektedir. Siper altı dikimde ise, hektara fidan dikilir. Çünk nkü,, meşe e azman yapar. Sık S k dikilmelidir. Fidanlar 2+0, 1+1 ve 2+1 yaşlar larında olmalıdır. 1+0 yaşlı fidanlar, yoğun diri örtü ile mücadele edemez.

46 Dikimler, toprak işlemesi i yapılan yerlerde plantuar dikimi; toprak işlemesi yapılamayan alanlarda ise basit çukur dikimi ile yapılır. Dikim zamanı genellikle sonbahardır. r. Yetiştirilemezse tirilemezse veya mümkm mkün n olmazsa, ilkbahar dikimi de yapılır. Siper altı dikim yapılan yerlerde, diri örtü ile mücadeleye m devam edilir.

47 Doğal gençle leştirme koşullar ullarının mevcut olduğu u ortamlarda sadece BASİ-ZS ZSİ başar arılıdır. r. Çünk nkü: Meşe e gençli liği i dona duyarlıdır. r. İlk 5-66 yıl y l az da olsa sipere ihtiyacı vardır. r. Meşe e palamutları ağırdır, r, uçma u yeteneğinde değildir, tepe tacı altına ve yakınına na düşer. d Bu iki nedenden dolayı,, meşelerde elerde EŞTİ-ŞETİ uygulanamaz.

48 Meşelerde bol tohum yılı 3-4yılda bir tekrarlanır. Silvikültürcü yakalamış olduğu bol tohum yılından, mümkün olan en geniş alanda faydalanmak ister. Zira, meşe tohumu, nem içerii eriği i % 35 e e düşürülüp, d + 1 C 1 sıcaklığa a sahip soğuk hava deposunda 12 ay saklanabilmektedir. Meşe meşcereleri hatta ağaçları, rekreasyon alanı tesisinde çok kullanılır. Halk tarafından çok sevilir.

49 Tıraşlama işletmeleri, orman örtüsünü bir anda yok ettiği için, toplumun büyük tepkisini almaktadır. Fakat, yaşlı meşe meşcerelerinin gençleştirilmesi de silvikültürel bir mecburiyettir. BASİ-ZS ZSİ uygulamasında, alanda devamlı olarak orman örtüsü kaldığından, toplumun tepkisi fazla olmaz. BASİ-ZS ZSİ meşe meşcerelerinin gençleştirilmesinde, bu bakımdan da tercih edilmektedir.

50 Özet olarak, BASİ-ZS ZSİ meşelerin doğal gençleştirilmesinde tek seçenektir. Bölme alanı çok geniş (> ha) ise, zonlarda çalışılır. Dolayısıyla, bu bölümde sadece BASİ-ZS ZSİ uygulaması anlatılacaktır.

51 BASİ-ZS ZSİ UYGULAMASI Tehlikeli rüzgarlara kapalı alanlarda, teknik, ekonomik ve işgücü sorunları çözülmüşse, hektarlık alanlarda çalışılabilir. Rüzgâra açık yamaçlar, sırt ve boyun noktaları, boğazlar ve vadi ağızlarında ise, gençleştirme alanı 3-5 hektarı geçmemelidir. ZSİ uygulamalarında mutlaka kesim anahtarı yapılır; cephe ve uzanış yönleri öncelikle tespit edilir.

52 Başlangıçtan beri planlı ve maksatlı silvikültürel müdahaleler görmeden gençleştirme çağına ulaşan sıkışık ve normal kapalı meşcerelerde 1-2 defa HK yapılır. Son HK, muhtemel TK yılından y en az 3 en fazla 5 yıl y önce yapılmal lmalıdır. Her HK sonrası kapalılık k 0,7-0,8 0,8 civarında olmalıdır. TK tohum dökümü öncesinde veya sırasında yapılmalıdır.

53 Nisan ayı içindeinde çiçeklenme başlar. Ancak, havaların aniden soğuması durumunda dişi çiçekler donar. Beklenen bol tohum yılı yaşanır; fakat, bol miktarda tohum oluşamaz. Çiçeklenme döneminin sürekli yağışlı geçmesi durumunda bu defa tozlaşma gerçekleşmez; sağır tohum miktarı artar. Mayıs s sonunda palamutlar gözle görülebilir hale gelir. Meşe tohumunun iyi gelişebilmesi için yağışa ihtiyaç vardır. Kurak ve sıcak geçen yaz, boş tane adedini artırır.

54 Ağustos başı şında palamutlar normal rengine kavuşmuş ve ağırlaşmıştır. Dallar aşağıya doğru sarkar. Olgunlaşan tohumlar ekim ortasından itibaren dökülmeye başlar. Bu tarihten önce dökülen tohumlar genellikle boş, çürük veya hastalıklıdır. Tohum dökümü, kasım ayı içinde, genellikle sona erer. TK nin ardından, saha gezilerek palamutlar sahaya homojen bir şekilde dağıtılır ve üzerleri toprakla kapatılır.

55 Kesim artıklarının uzaklaştırılması dahil bütün işlemler en geç aralık ayında kar yağmadan önce bitirilmeli ve sahadan tamamen çıkılmalıdır. Çünkü, iyi havalarda ocak sonu-şubat ubat başı şından başlayarak çimlenmeler görülmekte ve sürütme-taşıma sırasında fidecikler çok zayi olmaktadır. Dolayısıyla, damga-tevziat işleri eylül ayında tamamlanmalı ve kesime ekim ayında başlanmalıdır.

56 Görüldüğü gibi, çalışma süresi çok kısadır. Bu nedenle, en fazla hektarlık alanlarda çalışılmalıdır. TK ile kapalılık 0,5-0,6 civarına düşürülür. TK nin ardından, sahada kısmen mevcut diri örtü kesilerek, kesim artıkları ile birlikte ya işletme amaçları kapsamında değerlendirilir veya ihtiyaç duyulmayanlar saha dışına çıkarılır. Tam alan örtü temizliği her zaman tercih edilir. Mümkün olmadığında 2-3 m lik şeritler de mineral toprak açığa çıkarılır; artıklar, işlenmeden bırakılan 1 m lik şeritlere yığılır. Ölü örtü kesinlikle süpürülüp atılmaz; tırmık yardımıyla mineral toprakla karıştırılabilir.

57 Meşe gençliği, 0,5-0,6 kapalılıkta ve % ışık yoğunluğunda oluşur ve gelişir. En fazla 2 yıl sonra meşe gençliği ışık ihtiyacı bakımından kontrol edilir. Işık ihtiyacı saptanan gençlik üzerinde IK yapılır ve kapalılık 0,3-0,4 e düşürülür. IK safhasında, başarılı bir gençleştirme alanında m 2 de 3-5 sağlıklı gençlik olmalıdır. Meşede bir IK genellikle yeterlidir.

58 5-6 yaşına gelmiş gençlikte BK yapılır ve yaşlı ağaçların tamamı çıkarılır. Son yıllarda uygulamaya konulan, BK sırasında kapalılığı 0,1-0,2 civarına düşürme ve kaliteli gövdelerin yola, sürütme yollarına ve rampalara yakın en iyilerini kıymet artımına bırakma meşede uygulanmaz. Zira, direkt güneş ışınına maruz kalan meşelerin gövdelerindeki uyuyan gözlerden su sürgünleri oluşur. Zamanla, bu su sürgünleri tepe çökmesine ve gövdenin çürümesine neden olur.

59 BASİ Kesim Planı

60 Işık azlığı sebebiyle birkaç defa toprak üstü kısımları nerdeyse tamamen ölen ve yeterli ışığı bulduğunda tekrar canlanan meşe gençliği dipten kesilerek canlandırma kesimine tabi tutulabilir. Ancak, canlandırma kesimine tabi tutulacak deforme olmuş gençliğin kök boğazı çapı 5 cm den fazla olmamalıdır.

61 Aksi halde, sürgün ormanı kurulmuş olur ki, yapacak odun üretimi için böyle bir ormanın kabulü olanaksızdır. Yoğun çayır otu örtüsü nedeniyle keçeleşmiş doğal veya yapay gençleştirme alanları, mümkünse, sabanla sürülmelidir. Saf meşe ormanı kurma, silvikültürcülerce sakat doğum olarak nitelendirilir.

62 MORROSOW un dediği gibi meşe gençli liği i köpek peğin sırts rtındaki kıllar k gibi sık s k olmalıdır. Keza, silvikültürel bir prensip olarak meşe e kürk k içinde, i inde, fakat başı açık k olarak yetiştirilmelidir. tirilmelidir. Kayın, meşe için çok önemli bir tali türdür. Fakat, Almanların dediği gibi kayın n gençlikte meşenin enin canavarı,, sırıkls klık- direklik ve ağaçlık a çağında doktorudur.

63 Bu nedenle, IK safhasında veya BK sonrası yapılacak tamamlamalarda, meşe yerine, kayın ve gürgen kullanılmalıdır. Kayın ekimle de getirilebilir. Kayının n optimumunda, meşe e ile karışı ışık meşcere kurmaya çalışılmamalıdır. Çünk nkü,, kayın n hızlh zlı büyüyerek yerek meşenin enin üzerine çıkar ve onu boğar. Hatta, kayınlar nların n meşe e gençli liğini ini boğmas ması,, meşenin enin optimumunda da karşı şımıza çıkabilir. Buna kesinlikle müsaade edilmez. Kayının gerekirse tepesi kesilerek geriletilmesi gerekir.

64 Kurak yetişme ortamları dışında, kayın, meşenin altına alt tesis olarak da getirilebilir. Alt tesis, meşeler yaşına geldiğinde kurulmalıdır. Geniş alanlar kaplayan bozuk meşe meşcerelerinin imarı, Türkiye ormancısının öncelikli ödevlerindendir. Her şeyden önce, uzun dönemde ihtiyaç duyacağımız meşe ormanı miktarı, tür ve yetişme ortamı esas alınarak ortaya koyulmalıdır.

65 Yeniden kurulacak veya verimli hale getirilecek bu meşe ormanları, BATİ ve dikim, siper altı dikim, yaşland landırarak koruya tahvil ve canlandırma kesimleri, tamamlamalarla boşluklar lukların doldurulması ve kütük k k yenilemesi ile enerji ormanı tesisi gibi silvikültürel müdahalelerin konusudur. Uygulamada sıkça karşımıza çıkan yanlışlıklardan biri de, önceki yıllarda yapılmış usulsüz müdahalelerle tür bileşeni ve vasfı bozulmuş meşe meşcereleri yerine iğne yapraklı türlerle yapılan yapay gençleştirme çalışmalarıdır.

66 Meşe + Doğu kayını karışık meşceresinde Anadolu karaçamı ile tür değişimine dayalı koruya dönüştürme çalışması. Kastamonu (Foto: İ. Turna).

67 Yapraklı zonunda Pinus pinaster ağaçlandırması. Sinop (Foto: İ. Turna).

68 Unutulmamalıdır r ki, iğne i yapraklı türler yapraklı türler kadar yetişme ortamı konusunda seçici değildir. Mutlak derinliğin iyi olmadığı alanlara da getirilebilirler. Doğal meşe e yayılış ış alanlarında nda tür r değişimine imine gideceksek, bunun bir zorunluluk olması gerekir.

69 Nitekim, tür t r bileşimi imi veya vasfı bozulmuş, örneğin Quercus cerris hakimiyetine geçmi miş, geçmi mişin in Quercus robur,, Q. frainetto,, Q. hartwissiana,, Q. petrea veya Q. vulcanica meşcereleri, mevcut ağaçlara ların siperinden yararlanılarak larak eski haline getirilebilir. Şöyle ki:

70 Saçlı meşenin enin bol tohum yılıy olmayan bir yılda, y kapalılık k 0,3-0,4 civarına çekilir ve bu siper vaziyetinde siper altı dikim yapılarak gençle leştirme amacı kapsamında saptanan meşe türleri alana getirilir. Dikilen fidanlar biyolojik bağı ğımsızlıklarına kavuştu tuğunda unda (ortalama 80 cm boya ulaştıklar klarında), BK yapılır r ve çalışma tamamlanır.

71 Hemen hatırlatmakta yarar var ki, saçlı meşe e alandan tamamen uzaklaştırılmaz. lmaz. Öncelikle tohumdan gelmiş kaliteli gençli liği, i, işletme i amaçlar larımızı tehdit etmeyecek miktarda ve dağı ğılımda sahada korunur. Zorunlu hallerde, sürgs rgünden gelen bireyleri de korumak gerekir.

72 Aynı çalışma, ekim yoluyla yapılmak istediğinde, inde, kapalılık k mümkm mkün n olan her yerde 0,5-0,6 0,6 olmalıdır. Ekim yoluyla elde edilen gençlik 2 yaşı şını tamamladığı ığında IK yapılır r ve kapalılık k 0,3-0,4 0,4 e e düşürülür. d r. Gençlik yaşı şını tamamladığı ığında BK kesimi yapılarak üzeri açılır. a Baltalıklar kların n koruya tahvilinde de benzer yöntemlerden y yararlanılır. r. Önce, sürgs rgün n ormanı yaşland landırılarak larak yaşlar larına gelmesi sağlan lanır. Ardından, galip meşcereye itibar edilecekse, bu ağaçlara ların n tohumu ile doğal gençle leştirme (BASİ-ZS ZSİ) yapılır.

73 Mevcut siper ağaçlara larının n gençli liğinin inin sahada hakimiyet kurmasını istemiyorsak, siper altı dikim ve ekim uygulanır. Tür T r değişimine imine gidilir. Tür r değişimi imi bağlam lamında, uzun perspektifli planlarımıza göre g meşe meşcereleri kurmayı kararlaştırmad rmadığımız z meşe baltalıklar klarında, hızlh zlı gelişen en yerli ve yabancı türlerle endüstriyel plantasyonlar kurmalıyız. Ancak, getirilecek yabancı türler, yörenin yerli türleriyle, t kesinlikle doğal melezleme yapmamalıdır.

74 Entansif arazi hazırl rlığı ve toprak işlemenin i ardından gerçekle ekleştirilen bu çalışmalar, bütün b n Dünyada D revaçtad tadır. TürkiyeT rkiye de de gereken önem verilmelidir. Ama öncelikle, doğal hızlh zlı gelişen en türlerimiz, t hatta bu türlerimize ait genotipler üzerinde durulmalıdır. r.

75 Türkiye bir meşe ülkesidir ama kaliteli meşe e ormanları bulunan bir ülke değildir. Çünk nkü,, kayıtlarda yer alan meşe e koru ormanlarındaki ndaki bireylerin de pek çoğu sürgün n kökenlidir; k kenlidir; tohumdan gelenler de kaliteli yapacak odun veriminden uzaktır. İçinde bulunduğumuz umuz bu nahoş durumda, Türk T Ormancılar ları olarak şu sorulara acilen yanıt t bulmak zorundayız: z:

76 Türkiye nin yakın n (önümüzdeki( 50 yıl) y ve uzak (önümüzdeki( 500 yıl) y gelecekteki yapacak ve yakacak meşe odunu ihtiyacı,, meşe taksonları bazında ne kadar olacaktır? Meşe e varlığı ığımız z bu gereksinimlere cevap verebilecek nicel ve nitel yapıya sahip midir? Öngörülen ihtiyaçlar, ülkemizin nerelerinde, öncelikle yerli ve sonra yabancı hangi meşe taksonlarıyla ve ne kadar bir alanda yapılacak üretimi şart koşmaktad maktadır? Kullanılacak lacak meşe taksonlarının silvikült ltürel özellikleri nelerdir? Bu meşe e meşcereleri hangi silvikült ltür teknikleriyle tesis edilip yetiştirilecektir? tirilecektir? Kurulan meşcerelerin çok amaçlı sürdürülebilir yönetimi y nasıl l olacaktır?

77 Görüldüğü üzere, altı maddede topladığı ığımız z bu çalışmaların, üçünc ncü,, dördd rdüncü ve beşinci maddelerinde belirtilen hususlarda silvikült ltürcüye büyük b iş düşecektir. Bilhassa, kullanılacak lacak meşe taksonlarının silvikült ltürel özelliklerinin ve bunların n her biri için in değişik ik ekosistemlerde kullanılacak lacak silvikült ltür tekniklerinin tespiti büyük b önem arz etmektedir. Oysa, Yaltırık tarafından yapılan revizyonun ardından 18 adede düşürülen meşe e türlerimizin t bile pek çoğunun silvikült ltürel özellikleri hâlâ yeterince bilinmemektedir.

78 O halde, acilen yapmamız gereken bir başka çalışma da, Sorumluluk alanında nda meşe taksonlarımızın n neredeyse tamamının n yetişme ortamı isteklerine uygun ekosistemleri bulunduran Antalya daki Batı Akdeniz Ormancılık k Araştırma rma Müdürlüğünü Meşe e ve Orman Tali Ürünleri Araştırma rma Enstitüsü Müdürlüğü haline getirmek, Ya da mevcut ormancılık araştırma rma enstitülerimizden uygun bazılar larına (meselâ Antalya, Ankara ve Elâzığ ığ daki Araştırma rma MüdürlM rlüklerine) öncelikle bu misyonu yüklemektir.

79 Karışı ışık Meşcerelerde Gençle leştirme

80 Karaçam am + Meşe Karışı ışık k Meşcerelerinin Gençle leştirilmesi

81 Her ikisi de yarı-ışı ışık k ağaca acı olan karaçam am + meşe e karışı ışık k meşcereleri, genellikle bozkıra en çok sokulan karışı ışımlardır. r. Özellikle gövde g ve meşcere cere toprağı bakımı için in sahada tutulan ara tabaka bu meşcerelerde uzun yıllar y fonksiyonel halde kalamamaktadır. Bu nedenle, en azından idare süresinin yarısına gelindiğinde inde (50 yaşlar larında iken), mümkm mkünse kayın, gürgen, göknarlar, g ıhlamur vb. türlerle t alt tesis kurulur. Arazi gözlemlerimizi g göre, g meşe gençli liğine ine karaçam am gençli liğine ine karşı 3-55 yılly llık k yaş-boy üstünlüğü verilmelidir. Ayrıca, meşe e gençli liği, i, karaçam am gençli liğinin inin aksine, vejetasyon dönemi d donlarından ndan etkilenir bu nedenle ilk 2 yıl l mutlaka sipere ihtiyacı vardır. r.

82 Bu açıklamalar a doğrultusunda gençle leştirmede AGİ kullanılır. Çalışmaya başlad ladığımız z yıl y l esas alınıp planlama döneminden d geriye kalan süre ve kalan sürede s yaşanacak anacak bol tohum yıllary llarının n zamanı,, her iki türün t doğal gençle leştirmesi için i in uygun ise 1. Tip AGİ; Aksi halde ve duruma göre g 2. Tip veya 3. Tip AGİ kullanılır. Kararı verecek, mevcut ekolojik, biyolojik, teknik ve sosyo-ekonomik koşullar ulları bilen orman mühendislerimizdir.

83 Kesim Planı

84 Sarıçam am + Meşe Karışı ışık k Meşcerelerinin Gençle leştirilmesi

85 Sarıçam am ışık, meşe e yarı-ışı ışık k ağaca acıdır. Bu karışı ışımlar da, karaçam am + meşe karışı ışık k meşcereleri kadar olmasa da stepe (bozkıra) sokulabilmiştir. Özellikle gövde g ve meşcere toprağı bakımı için in sahada tutulan ara tabaka bu meşcerelerde de uzun yıllar y fonksiyonel halde kalamaz. Bu nedenle, en azından idare süresinin yarısına gelindiğinde inde (50 yaşlar larında iken), mümkm mkünse kayın, gürgen, göknarlar, g ıhlamur vb. türlerle t alt tesis kurulmalıdır. r. Arazi gözlemlerimizi g göre, g meşe gençli liğine ine sarıçam am gençli liğine ine karşı 3-55 yıl y l yaş-boy üstünlüğü verilmelidir.

86 Ayrıca, meşe e gençli liği, i, sarıçam am gençli liğinin inin aksine, vejetasyon dönemi d donlarından ndan etkilenir bu nedenle ilk 2 yıl l mutlaka sipere ihtiyacı vardır. r. Bu açıklamalar a doğrultusunda, gençle leştirmede AGİ kullanılır. Çalışmaya başlad ladığımız z yıl y l esas alınıp planlama döneminden d geriye kalan süre ve kalan sürede s yaşanacak anacak bol tohum yıllary llarının n zamanı,, her iki türün t doğal gençle leştirmesi için i in uygun ise 1. Tip AGİ; Aksi halde ve duruma göre g 2. Tip veya 3. Tip AGİ kullanılır. Kararı verecek, mevcut ekolojik, biyolojik, teknik ve sosyo-ekonomik koşullar ulları bilen orman mühendislerimizdir.

87 Kesim Planı

88 Meşe e + Doğu u Kayını Karışı ışık k Meşcerelerinin Gençle leştirilmesi

89 Meşenin enin yetişti tiği i her yerde kayın n yetiştirilemez. tirilemez. Fakat, kayın n doğal yayılış ış alanlarında nda bazı meşe taksonları yetişebilir. ebilir. Ancak kayın n gençlik çağında meşenin enin canavarıdır. r. Özellikle optimal yayılış ış alanlarında nda meşeye eye yaşama ama hakkı tanımaz. Bu nedenle, kayının n asli, meşenin enin tali tür t r olarak yer alacağı karışı ışık k meşcere cere kuruluşlar ları çok sorunlu alanlardır r ve silvikült ltürel bakımdan önerilmez. Dolayısıyla, yla, meşe+kay e+kayın n meşcereleri, meşenin enin optimal yayılış ış alanlarında nda ve mümkm mkünse tesis edilmelidir. Zira, saf meşe e meşceresi kurmak sakat doğum olarak kabul edilir. Hiç olmazsa ışık, kesimleri sırasında meşe e meşceresine tamamlamalarla kayın n başta olmak üzere gürgen, g ıhlamur vb. karış ıştırılmaya çalışılır.

90 Doğal gençle leştirme koşullar ullarının kaybolduğu, u, meşenin enin optimal yayılış ış alanlarındaki ndaki meşcerelerde, gerektiğinde inde siper altı dikim yapılarak, münferit karışı ışıma sahip meşe+kay e+kayın meşcereleri de kurulabilir. Hemen belirtmek gerekir ki, bazen kayın n gençli liği, i, yine de meşenin enin üzerine çıkma eğiliminde e olabilir. Bu durumda, azmanlaşma eğilimindeki e kayınlar nların tepeleri yerden cm yukarıdan kesilmeli ve ara tabakaya itilmelidir. Kayınlarda oluşacak form bozukluğu önemli değildir. Çünk nkü,, meşe+kay e+kayın meşceresinde kayından beklenen fonksiyon sadece meşenin enin gövdesini g manto gibi sarmasıdır. r. Yapay gençle leştirme ile 1 meşe e ve 1 kayın n dikimi yapılabilir. Sık S k dikim (10000 Fidan/ha) önerilir.

91 Plantasyonda meşe e fidanlarının n boylu ve katlı,, kayın n fidanlarının n küçük üçük k yaşlı ve boylu olmasına özen gösterilmelidir. g Kayının n gençlik çağındaki muhtemel baskısını başlang langıçta önlemek için, i in, kayın n fidanları dikimin ardında, kök k boğaz azından cm yukarıdan ve 2-32 tomurcuk kalacak şekilde kesilebilir. Ya da, gövdesiz tohum fidanı haline getirilmiş kayın n fidanı kullanımı da mümkündür. Ancak, her iki durumda, temmuzağustos aylarında bu fidanlarda tekleme ihmal edilmemelidir. Kapalılığı ığı 0,5-0,6 0,6 nın n altına düşmemid memiş doğal gençle leştirme koşullar ullarına sahip meşe+kay e+kayın n karışı ışık k meşcerelerinde ise, Türkiye şartlarında en iyisi BASİ uygulamaktır.

92 BASİ için, in, her iki türün t n bol tohum yıllarının n aynı yıla rastlaması tercih edilir. Bu mümkün olmadığı takdirde, meşenin bol tohum yılında gençleştirmeye başlanır. Bol tohum yıllary lları aynı yıla rastlamış ışsa, tohum dökümüd öncesinde veya sırasında yapılan TK nin ardından, meşelerin elerin altındaki fazla palamutlar kayınlar nların n altına; kayınlar nların n altındaki fazla fıstf stıklar meşelerin elerin altına serpilir ve üzerleri, kalınl nlıklarının n katı toprakla kapatılır. Doğal gençle leştirme meşenin enin bol tohum yılında yapılm lmışsa, yine, meşelerin elerin altındaki fazla palamutlar kayınlar nların altına serpilir ve üzerleri kapatılır.

93 Ardından kayında yaşanacak anacak ilk bol tohum yılı y (mevcut kayın n ağaçlara larının % 60 ının n tohum tutmuş olması yeterlidir) beklenir. Kayının n bol tohum yılında, y bu defa kayınlar nların n altına dökülmd lmüş fazla fıstıklar, meşelerin elerin altına ve meşe gençli liğinin inin içine i ine serpilir. Hatta, takip eden yıllarda, y sık s k kayın doğal gençliklerinde seyreltme yapılıp, p, elde edilen yabani fidanlar meşe gençli liği i içine i ine dikilebilir. Ancak, bu çalışmalarda aşıa şırıya kaçılmamal lmamalı,, meşe e gençli liği i daima kayın gençli liğinden inden fazla olacak şekilde hareket edilmelidir. Boşaltma altma kesiminin ardından gençlik yine takip edilir, azmanlaşan an kayınlar, tepeleri kesilerek geriletilir.

94 Kesim Planı

95 Kesim Planı

Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir.

Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir. Grup İşletmeleri Bu işletme şekli karışık meşcerelerin gençleştirilmesinde kullanılan silvikültürel teknikleri içermektedir. Gruplar halinde karışımda bulunan ve yaş ve boy üstünlüğü verilmesi gereken

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

Silvikült Temel Esasları

Silvikült Temel Esasları Silvikült ltürün Temel Esasları (Klasör - 5) Prof. Dr. Musa GENÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı 32260 Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-7 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SILVIKÜLTÜRÜN AMACı: Koru ormanı İşletmelerinin Silvikültürel Planlaması Tıraşlama İşletmesi: Bir alan üzerinde yaşlı ağaçların aynı zamanda kesilmesi

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI

DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI DOĞU KAYINI MEŞCERELERİNDE GENÇLİK BAKIMI Gençleştirme çalışmalarının başlangıcında, alan etrafında tesis edilen tel örgü, gençlik 2,0 m boya ulaşıncaya kadar düzenli olarak kontrol edilmeli ve fonksiyonel

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ

ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ İBRELİ VE YAPRAKLI ORMAN ALANLARI Ġbreli ormanlar 61% Yapraklı Ormanlar 39% ĠBRELĠ= GYMNOSPERMAE (AÇIK TOHUMLULAR)= 13 220 721 Ha YAPRAKLI = ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR)=8 447

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL İLKELERİ Doç. Dr. Zafer YÜCESAN TEMEL KAVRAMLAR Ağaç? Orman? Mekanik ve Organik görüş? Yaşam ortaklığı? Silvikültür? Amacı ve Esasları? Diğer bilimlerle ilişkileri? Yöresellik Kanunu?

Detaylı

DİKKAT. Musa GENÇ 2007/08

DİKKAT. Musa GENÇ 2007/08 DİKKAT 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddeleri gereğince bu eserin bütün yayın, tercüme ve iktibas hakları Prof. Dr. Musa GENÇ e aittir. Prof. Dr. Musa GENÇ in yazılı izni olmaksızın

Detaylı

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Tohum Bahçeleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Tohum Bahçeleri Tohum bahçeleri irsel (genetik) bakımdan daha yüksek nitelikli tohum elde etmek üzere, bir anlamda damızlık olarak seçilen üstün ağaçlardan alınan aşı kalemleriyle aşılanan fidanlardan

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-4. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-4. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Helsinki Konferansının I.Avrupa Ormanlarının Sürdürülebilir Yönetimi İçin Genel Esaslar kararı çerçevesinde Sürdürülebilir Orman Yönetimi tanımı yapılmış

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda

Aksi durumda yabacı bir bölgeden getirilen ırk/ırklar o yöreye uyum sağlamış yerel ırklarla polen alışverişine giriştiklerinde genetik tabanda Ağaçlandırma çalışmalarına temel oluşturacak tohum sağlanmasını emniyetli hale getirebilmek için yerel ırklardan elde edilen tohum kullanılması doğru bir yaklaşımdır. Aynı türde de olsa orijin denemeleri

Detaylı

Faydalanmanın düzenlenmesi

Faydalanmanın düzenlenmesi Faydalanmanın düzenlenmesi Tüm Ormanlarda ortaklaşa Düzenleme Süresi Tesviye (Denkleştirme) Süresi Değişiklik (Tahvil=İntikal) Süresi Amenajman Planı Süresi Kesim Planı Süresi Tüm Ormanlarda Düzenleme

Detaylı

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL ESASLARI, METOTLARI, TEDBİRLERİ, SİLVİKÜLTÜR PLANLARININ YAPIMI VE SİLVİKÜLTÜR TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI

SİLVİKÜLTÜRÜN TEMEL ESASLARI, METOTLARI, TEDBİRLERİ, SİLVİKÜLTÜR PLANLARININ YAPIMI VE SİLVİKÜLTÜR TEKNİKLERİNİN UYGULANMASI DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

ASLİ AĞAÇ TÜRLERİMİZİN EKOLOJİSİ

ASLİ AĞAÇ TÜRLERİMİZİN EKOLOJİSİ ASLİ AĞAÇ TÜRLERİMİZİN EKOLOJİSİ Arş. Gör. Uğur KEZİK Toprak İlmi ve Ekoloji A.B.D. KTÜ Major species Asli Orman Ağacı Türlerimiz Geniş yapraklı (Kapalı tohumlular) İbreli (Açık tohumlular) Kızılçam %27

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Silvikültürel planlamanın tanımı ve görevleri. Türkiye ormancılığında silvikültürel planlama ve gelişimi. Silvikültürel planlamanın temel kavramları ve

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) YETİŞME ORTAMI ENVANTERİ Yetişme Ortamı? Orman toplumu ve onunla birlikte yaşayan diğer canlıların yetişmesini, gelişmesini sağlayan ve onları sürekli etkisi

Detaylı

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Ekim Yöntemleri. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ekim Yöntemleri Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Açık alanda ekimin yapıldığı yere, yani tohumun toprakta dağılış şekline göre iki yöntem söz konusudur. Bunlar; Tam alan ekim yöntemi, Kısmi ekim yöntemi dir.

Detaylı

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon

BUDAMA. Prof. Dr. İbrahim TURNA. KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA Prof. Dr. İbrahim TURNA KTÜ Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı, Trabzon BUDAMA 1. Ağaç gövdeleri üzerindeki kuru, kısmen de yaşayan (yeşil) alt dalların belli esaslara uyularak kesilip uzaklaştırılmasına

Detaylı

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de

8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de 8. Meşceredeki yapısal değişim Meşcere geliştikçe onu oluşturan ağaçların büyümesi, gelişmesi, türlerin varlığı, bulunma oranı vb özellikler de değişir. Saf meşcerelerde değişim, her bir bireyin hayatta

Detaylı

ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR. 2.Hafta ( )

ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR. 2.Hafta ( ) 2.Hafta (16-20.02.2015) ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA (2014-2015 Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR Ders İçeriği Planlama Sistemleri Envanter Uzaktan Algılama (UA) Uzaktan Algılamanın Tanımı ve Tarihsel

Detaylı

6. Meşcerede Yaş. İstatistiksel olarak, meşceredeki tüm ağaçların yaşlarının ortalaması o meşcerenin ortalama yaşı ya da yaşı olarak kabul edilir.

6. Meşcerede Yaş. İstatistiksel olarak, meşceredeki tüm ağaçların yaşlarının ortalaması o meşcerenin ortalama yaşı ya da yaşı olarak kabul edilir. 6. Meşcerede Yaş İstatistiksel olarak, meşceredeki tüm ağaçların yaşlarının ortalaması o meşcerenin ortalama yaşı ya da yaşı olarak kabul edilir. Orman işletmeciliğimizde uygulanan işletme yöntemleri

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA FİDAN ÜRETİM VE DİKİM ÇALIŞMALARI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Temel Kabuller Endüstriyel ağaçlandırmalarda genellikle topraksız (çıplak köklü) fidanlar dikilmektedir (türe göre

Detaylı

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm TÜBİTAK 107 G 029

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm TÜBİTAK 107 G 029 YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm Masraf nereden? Ana amacı odun yetiştirmek olan bir işletmede, ikinci amaç da yaban hayvanı üretimi olursa,

Detaylı

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ 2. AÇIK ALAN FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ Genel ve özel mevki özellikleri İklim özellikleri

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM Isparta. musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM Isparta. musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc Bitki Yetiştirme tirme Tekniği (Klasör -1) Prof. Dr. Musa GENÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman MühendisliM hendisliği i BölümüB Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar

Yararlanılan Kaynaklar DİKKAT 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ilgili maddeleri gereğince bu eserin bütün yayın, tercüme ve iktibas hakları Prof. Dr. Musa GENÇ e aittir. Prof. Dr. Musa GENÇ in yazılı izni olmaksızın

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 9,OCAK- 2004. İSTANBUL

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 9,OCAK- 2004. İSTANBUL MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 9,OCAK- 2004. İSTANBUL KASNAK MEŞESİ (Quercus vulcanica (Boiss. And Heldr. ex) Kotschy) NİN TÜRKİYE DEKİ İKİNCİ YENİ BİR YAYILIŞ ALANI (The second newly spread area of Qurcus

Detaylı

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde.

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren 298+3 işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Hepimizin başı sağ olsun Keçi söğüdü Kelebek Alıç-çiçek AĞAÇLARI

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve

Şaşırtılmamış fidanlar, genellikle zengin yan ve saçak köklü ve iyi gelişmiş bir gövdeye sahip olmaz. Dolayısıyla böyle fidanların kullanımı ve Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 5.3. Tarımsal Ormancılıkta Kullanılabilecek Bazı Önemli Odunsu Çok Yıllık Bitkiler ve Özellikleri 1. KAVAK (Populus ssp.) Daha sonraki yıllarda

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

GENÇLİK VE /VEYA KÜLTÜR BAKIMI

GENÇLİK VE /VEYA KÜLTÜR BAKIMI GENÇLİK VE /VEYA KÜLTÜR BAKIMI Gençlik veya kültür çağındaki meşcerelerde, işletme amacına uygun nitelikte genç meşcereler yetiştirmek amacıyla yapılan bakım uygulamaları, doğal gençleştirme alanlarında

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) YETİŞME ORTAMI ENVANTERİ Yetişme Ortamı? Orman toplumu ve onunla birlikte yaşayan diğer canlıların yetişmesini, gelişmesini sağlayan ve onları sürekli etkisi

Detaylı

İSTANBUL-BENTLER YÖRESİNDEKİ DOĞAL SAPSIZ MEŞE (Quercus petraea (Mattuschka) Lieb.) GENÇLİKLERİNDE İLK BÜYÜMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İSTANBUL-BENTLER YÖRESİNDEKİ DOĞAL SAPSIZ MEŞE (Quercus petraea (Mattuschka) Lieb.) GENÇLİKLERİNDE İLK BÜYÜMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bartın Orman Fakültesi Dergisi 2010, Cilt: 12, Sayı: 18, 67-75 ISSN: 1302-0943 EISSN: 1308-5875 İSTANBUL-BENTLER YÖRESİNDEKİ DOĞAL SAPSIZ MEŞE (Quercus petraea (Mattuschka) Lieb.) GENÇLİKLERİNDE İLK BÜYÜMELERİN

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar Ölçüt Gösterge Silvikültürel Müdahale Odun Ürünleri Üretimi Yetişme ortamı özellikleri,

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

Silvikült Temel Esasları 7. Klasör

Silvikült Temel Esasları 7. Klasör Silvikült ltürün Temel Esasları 7. Klasör Prof. Dr. Musa GENÇ SDÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc Dikkat!.. 5846 Sayılı

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta

ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta ORMAN AMENAJMANI SEÇME ORMANLARINDA ANLAMA -XI hafta KTÜ Orman Fakültesi Seçme Ormanı Değişik yaşlı ve düşey kapalı orman formuna seçme ormanı ve seçme işletmesi adı verilmektedir. Tabakalı seçme ormanında,

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

Silvikültür Tekniği. Yrd. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN

Silvikültür Tekniği. Yrd. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN Silvikültür Tekniği Yrd. Doç. Dr. Zafer YÜCESAN Tanımlar Silvikültür Latince silva ve cultur kelimelerinden oluşur. Silva orman, cultur yetiştirme demektir. Dolayısıyla, Latince bir kelime olan silvikültür,

Detaylı

Budama Nedir? Asmaların n genç (yenice) devrelerinde oluşturulmas. turulması; gelişmeyi dengede tutarak mümkm performansa ulaşı

Budama Nedir? Asmaların n genç (yenice) devrelerinde oluşturulmas. turulması; gelişmeyi dengede tutarak mümkm performansa ulaşı BAĞCILIKTA BUDAMA Budama Nedir? Asmaların n genç (yenice) devrelerinde uygun bir terbiye şeklinin oluşturulmas turulması; ürün devresinde ise verimlilik, kalite ve gelişmeyi dengede tutarak mümkm mkün

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Silvikült Temel Esasları

Silvikült Temel Esasları Silvikült ltürün Temel Esasları (Klasör - 9) Prof. Dr. Musa GENÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı 32260 Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ege Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgede doğu-batı yönünde uzanan dağlar ve bunların

Detaylı

Silvikült Tekniği (12. Hafta)

Silvikült Tekniği (12. Hafta) Silvikült ltür Tekniği (12. Hafta) Prof. Dr. Musa GENÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı Isparta musagenc@sdu.edu.tr http://kisisel.sdu.edu.tr/akademik/musagenc

Detaylı

GIS ORTAMINDA HARİTA OGM ORMAN İDARESİ VE PLANLAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

GIS ORTAMINDA HARİTA OGM ORMAN İDARESİ VE PLANLAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI GIS ORTAMINDA HARİTA OGM ORMAN İDARESİ VE PLANLAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI MESCERE HARİTASI OGM ORMAN İDARESİ VE PLANLAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Amenajmanda İş Akışı Hava Fotoğrafı veya Uydu Görüntüsü İşletme Müdürlüğü

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMALARDA BAKIM Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel ağaçlandırmalarda bakım işlemleri, ilk üç yıl bakımları ile Aralama ve Budama İşlemleri olarak isimlendirilmekte ve ayrı dönemlerde

Detaylı

TOHUM. Pof. Dr. İbrahim TURNA

TOHUM. Pof. Dr. İbrahim TURNA TOHUM Pof. Dr. İbrahim TURNA Orman Alanları: 4 milyar ha. DÜNYA DA DURUM Üretilen Odun Hammaddesi: 3.4 milyar m 3 Yakın gelecekteki arz açığı: 800-900 milyon m 3 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Fidanlıkta Repikaj. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fidanlıkta Repikaj Bulundukları yerde (ekim yastıkları veya diğer) sık olan ya da sıkışık hale gelen fidanların daha iyi bir kök gelişmesi yapması ve gelişmiş gövdelere sahip olması için, bulundukları

Detaylı

Bitki Toplama ve Kurutma Teknikleri

Bitki Toplama ve Kurutma Teknikleri Bitki Toplama ve Kurutma Teknikleri Bitkiler doğada rastgele bulunmayıp, iklim, toprak, anakaya ve fizyografik özellikler gibi birçok ekolojik faktörlerin etkisi, genetik özellikleri ve diğer bitkilerle

Detaylı

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI)

ORMAN AMENAJMANI ( BAHAR YARIYILI) ORMAN AMENAJMANI (2016-2017 BAHAR YARIYILI) Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç Serveti ve Artım Envanteri Ağaç servetinin; a) ağaç türleri b) yaş sınıfları ya da çap sınıfları, ve c) gövde kalite sınıfları

Detaylı

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29

Normal (%) 74 59 78 73 60. Bozuk (%) 26 41 22 27 40. Toplam (Ha) 889.817 192.163 354.526 1.436.506 17.260.592. Normal (%) - - - - 29 1.1. Orman ve Ormancılık Türkiye yaklaşık olarak 80 milyon hektar (ha) yüzölçümüyle dağlık ve eko-coğrafya bakımından zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu ekolojik zenginliğe paralel olarak ormanlar da

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

HATIRA ORMANLARI PROJESİ

HATIRA ORMANLARI PROJESİ HATIRA ORMANLARI PROJESİ 2013 YILSONU RAPORU TEMA VAKFI ORMAN ve KIRSAL KALKINMA BÖLÜMÜ 31 Ekim 2013 1. TEKİRDAĞ HATIRA ORMANI (Malkara-Ahmetpaşa Köyü Mevkii) 1.1. Proje Sahası Hakkında Genel Bilgi Proje

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU

TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU TEKNİK GEZİ GÖREV RAPORU 23-27 Mayıs 2016 tarihleri arasında Muğla Orman Bölge Müdürlüğü mıntıkalarında gerçekleştirilen Teknik Gezi ye ait bilgi ve değerlendirmeler aşağıda açıklanmıştır. Teknik Gezi

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Doğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Ülkemizin en yüksek ve engebeli bölgesidir.

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı