KUR'AN SANATI VE ESTETİGİ ÜZERİNE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KUR'AN SANATI VE ESTETİGİ ÜZERİNE"

Transkript

1 tem Yıl:8 Sayı: KUR'AN SANAI V SİGİ ÜZRİN Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI Selçuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Bu çalışmada, Kur'an-ı Kerm'n anat ve etetk yönü ele alınmıştır. Çalışma dört bölümden meydana gelmektedr. Bunlar, "Kur'an'da Geçen deb Sanatlar", "Kur'an'da Geçen tetk (Güzellk) ermler", "Kur'an'a Göre Söz Söyleme Sanatı" ve "Kur'an'da Geçen Sanatlı Yapılar" dır. Her bölümde, Kur'an'dan verlen ayetler temel alınmıştır. Ayrıca lgl yayınlardan tfade edlmş ve buna tnaden görüşlermz de ortaya konmuştur. Anahtar kelmeler: Kur' an, anat, etetk. ABSRAC On Art and Aethetlc of the Quran In th reearch, art and the ethetc apect of the Quran are examned. he tudy cont of four part. hee are "lterary art n the Qur'an, "aethetc term n the Qur'an, "the art of peech n the Qur'an" and arttc tructure n the Qur'an. ach eeton baed on vere from the Qur'an. Other Related publcaton have been ued. In addton, our opnon are expreed. Key Word: Qur'an, Art, Aethetc. GIRIŞ Kşel, toplumal ve medenyet boyutu olmaı yönüyle anatın brçok tar "Sanat, dnleyen ve eyredende etetk br zevk uyandıran, gerçek f yapılablr. lğ embolk olarak fade eden eer ve hareketlerdr", "Sanat, nanla nenel gerçeklk araındak lşkdr", "Sanat, br duygu veya düşüncenn, madd br malzemeden, eten veya özden faydalanmak uretyle heyecan ve hayranlık uyandıracak br şeklde fadedr", "Sanat, güzellğn meydana çıkarılarak, güzel veya yüce görünen br bçmde düşünce ve hlern fadedr" 1 tetk kelme, farklı dllerde çeştl şekllerde fade edlr. Örneğn Omanlı ürkçende, becffyat, lm- hün, lm- mehan, lm- becl, lm- beday, hkmet- beday, lm- zevk, Arapça'da lm- cemal, Franızca'da ethetque, Almanca'da aethetk, nglzce'de aethetc, talyanca'da etetca şeklndeqr? ürkçe'de de karşılığı duyum ve algtlama olan etetk kelme, Yunanca 1 Wll Durant, edenyet/n emeller, Çev: Nejat uallmoğlu, tanbul1996,., Orhan Hançerloğıu, Felefe Ankloped, C. ll, tanbul l977,. 81.

2 162 Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI athe kelmenden türemş olup duygu lm anlamına gelf. Arapça'da etetk karşılığında "lmü'l- Cemal"n yanında "e-cemalyyat"; "Felefetü'l- Cemal"," Felefetü'I-Fen" gb tabrler de kullanılmaktadır. Omanlı aydınları güzellk blm olarak tanımladıkları etetğ, "lm- Hün" şeklnde adlandırmaktadırlar4. Sanatal tavr, Kur'an ülubunda ütün br fade vaıtaıdır. Kur'an, muşahede edlen olayı, görülen br manzarayı, zhn br manayı, ruh br durumu olduğu kadar, nan tpn, beşer tabatını da h ve hayall br urette fade eder. Çzdğ bu reme canlı br hayat ya da taze br hareket verr. ~ 1 Kur'an'ın nanlığa ndrldğ dönemde, öz öyleme anatı, anlatım anatı ve edeb anatlar en parlak devrn yaşıyordu. O günün nanı ş re ve fah öze on derece önem veryordu. çtma hayatta en yükek mevky şarler almaktaydı. Şre verdkler değer ebebyle, yapılan yarışmalarda brnc gelenlere mükafatlar verlr, şrler de Ka'be duvarlarına aılarak, şaheer paye le halka takdm edlrd. Ka'be'ye aılan bu şrere "u'allaka" denlyordu k, en meşhurları olan yed şr "u'allakat-ı Seb'a" (Ka'beye aılan yed şr, yed akı) adıyla şöhret buluyordu. O dönemn Arap toplumunda edebyat ve belağatın altın çağının yaşandığına en barz dell, şüphez tarhn tecl ettğ meşhur şar ve hatplerdr 6 şte böyle br ortamda nazl olan Kur'an-ı Kerm, nanları şaşkına düşürmüş, dehşete kapımalarına ebep olmuştu. Alında o ıralarda belağatın zrvene ulaşan toplum, Kur'an'ın edebyat ve belağat yönündek parlaklığın ı, muczelğn anlamakta br zorluk çekmemştr. Fakat onları şaşırtan şey; kırk yaşına l<adar okuma yazma blmeyen, şr ve nerle uğraşmayan, çok y tanıdıkları ümm br zat'tan böyle nanütü edeb parlaklığa ahp Kur'an ayetlernn udoru olmuştur. Onları aıl etkleyen huu şte budur. Br kımı, Kur'an'ın şaşırtıcı özellğ olan lafız ve manadak muczelğ karşıında man ederken, br kımı da hrdr dyerek çeştl ebeplerle Kur'an'ı kabule yanaşmamıştır 7 Fakat her k grubun ttfak ettğ nokta, Kur'an'ın 'cazını kabul etmelerdr 8 şte bu hakkat karşıında, Veld, Lebd, A'şa ve Ka'b b. Züheyr gb belağat ütatları, Kur'an'ı her yönüyle takdr etmşlerdr. "Yed Akı" adıyla Ka'be'nn duvarlarına aılan, lmru'i-kay, arafa b. Abd, Ka'b b. Züheyr, Amr b. Kulüm gb şarlern 3 Hançerloglu, a.g.e.,c.ii.,.81; Cem l Sena, tetk, (Sanat ve Güzel/gn Felefe), tanbul 1972,.9; mal unalı, Felefenn lşıgmda odem Rem, Itanbul, 1989,.102; Suut Kemal Yetkn, tetk, tanbul 1938,.1. 4 Beşr Ayvazoglu,"lmü'l-cemal", DA, C. 22, Seyyd Kutup, Kur'an'da deb avr, Çev. ehmet Yolcu, tanbul1991, dr Şengül, "Kur'an Üzerne", A.Ü.lahyat Fak.Derg, Ankara 1998 C:37,.241.; Bkz., uham med Şedd,, enhecu'i Kıa f'i Kur'an, Suud Arabtan 1984,. 5; Şeyh mn, Bekr, et a'bru'i-fennyyu f'l Kur'an, Daru'ş-Şuruk, Beyrut 1980,. 145; mal Cerrahoglu, "Kur'an-ı Kerm Naıl Br Ktaptır, Naıl Anladılar, Naıl Anlıyoruz, Naıl Anlamalıyız?", Dyanet Derg, km Kaım-Aralık 1991, C.27, S.4, Seyyd Kutup, a.g.e., bn-u Hşam, e-sretu'n-nebevyye, Daru hya't-üra'i 'Arabyye, Beyrut t. C

3 Kur'an Sanatt ve tetj Üzerne 163 şrler, Kur'an'la mukayee edldgnde, gayet ö n ük kalmıştıf. Kur'an, anatlı yapılardan bahederken yne toplumu acz bırakıyordu. Çünkü o dönemde yaşayanların kend coğrafyalarında görmemş oldukları evler, araylar ve kaleler gb yapılardan blg veryordu. Ayrıca anatal termler kullanarak çeştl zynet konularını: ve eşyalarını da gündeme taşıyordu. Bununla brlkte güzellğ algılama ve mutlak güzele ulaşma yollarını da aşama aşama nan dmağına yerleştryordu. Şmd, "Kur'an'da debf Sanatlar", "Kur'an'da Geçen tetk (Güzellk) ermler", "Kur'an'a Göre Söz Söyleme Sanatı" ve "Kur'an'da Geçen Sanatlı Yapılar" konuunda blg vermeye çalışacağız. /. KUR'AN'DA GÇN DB SANALAR 1.1.Sec Kur'an'dak katye temne "ec" denlr 10 Dlblmcler Kur'an'dak bu katye kullanımını mucze olarak fade etmektedrler. Ünlü nglz blm adamı Prof. Abba Adel, Kur'an'ın dlblm açıından br mucze olduğunu patlamak üzere hazırladığı Scence racle (Blmel uczeler) adlı ktabındaıı, Kur'an'da kullanılan harfler, katye temn grafk ve şemalar aracılığıyla kapamlı olarak ncelemştr. Bu ktapta Kur'an'dak katye tem le lgl dkkat çekc teptlerde bulunmuştur. Abba Adel'n de örneklendrdğ gb, Kur'an'da 29 ure br ya da brden fazla embolk harf e başlar. " ukatta harfler" olarak blnen bu harfler, aynı zamanda başlangıç harfler olarak da adlandırılırlar. Arapçadak 29 harften 14 tane, mukatta harflern oluşturur: Ayn, Sn, Kat, Nun, Ra, Ya, a, Ha, lf, Lam, m, He, Sad, Ket. Bu harflerden "Nun" harfnn Kalem Sure'ndek kullanımına bakıldığında, ayetlern %88.8'nde "Nun" harf le katye olduğu görülür. Şuara Sure'nn %84.6'ı, Nem Sure'nn %90.32', Kaa Sure'nn %92.05'1 "Nun" harf le kafyelenmştr. Kur'an'ın tamamı göz önünde bulundurulduğunda e, %50,08'nde "Nun" harf le katye yapıldığı görülür. Dğer br deyşle Kur'an'dak ayetlern yarıından fazlaı "Nun" harf le bter. Aynı uzunluktak hçbr edeb çalışmada, metnn yarıından fazlaında tek e le katye yapılmaı mümkün olmamıştır. Bu adece Arapça çn değl, tüm dller çn geçerldr. Kur'an'ın katye açıından genel nceleme yapıldığında e, kafyelern yaklaşık %80'nn lf, m, Ya ve Nun harfler tarafından oluşturulan üç eten (n, m, a) oluştuğu görülür. 247 "Nun" harfnn dışında, ayetlern %30'u "m", "f' ya da "Ya" le kafyeldrı 2 9 mal Cerrahoglu, a.g.m., Yekta Saraç, Klak debyat Blg Belagat, Itanbul 2000,. 22.; Cem Dlçn, Örneklerle ürk Şr Blg, Ankara 2009,. 34. ı ı Abba Ad el, Scence racle, Ama na Publcaton, January, Beltvlle (U.S.A)2000,.86. ıı. A. Abba Adel, a.g.e.,.86.

4 164 Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI 1.2. Vanıma Yanıma, tabattak elern harfler halnde aketme, en kelme kalıbına dökülmedr 13 Kur'an-ı Kerm'de bu anata oldukça fazla yer ayrılmıştır. Kur' an, lafza, fade ve ma na le beraber dern br e, yüce br m u k vermştr. Bu yönüyle Kur'an kelmeler, daha y bulunamayacak şeklde eçlmştr 14 Kur'an'dak bu e ve mana ahengne örnek verecek olurak; "Ana onu zayflk ütüne zayflk çekerek (karnmda) taşlm1ştlr 15." ayetndek uvehn" kelmenn tonu, hamle br kadının nltn hatırlatmaktadır. "Şeytanm admanna tab o/maym1z'' 16 Burada utettebu" ve uhutuvat" kelmeler özel br hareket düşündürmektedr. Şeytan adım adım hareket edyor, nanlar da onun peşnden gdyorlar. Ayrıca uhutuvat- adımlar" kelme, nan zhnne att@ ve hayalen hettrdğ şekl ve gölge yanında, adımların en kulağa akettrmektedr 17 nançızlığın verdğ ıkıntıyı "zorla yukarıya çıkıp bunalmak" manaını fade eden "yeaadü fema" 18 kelmeleryle anlatan Kur'an "yeaadü -yukarıya çıkıyor" kelmendek şeddel ayn harf le havaız kalan nanın reflek br hareketle ağız açışını da karaktertk özellğ le beraber hatırlatmaktadır 19 Kur'an'da, taşların çatayıp çlernden uların akışı "yeşşakkaku - şak şak parçalamr" 20 fadeyle şakırtı nağme çnde duyulur. Fııltı ve şakırtıı le hade gözümüzün önüne getrlr. Kur'an'ın bu özellğ kelmelerde görüldüğü gb ürelerde de görülür: eela, şeytanın fııltı ve veveenden Allah'a ığınınayı fade eden Na Süre, çnde bolca tekrarlanan "S" eyle fııltı ve vevee atmofern zhnlerde canlandırmaktadır. Yne ölümden onra drlmey nkar edenlere karşı cdal ve tehdt temaının hakm olduğu "Kaf' ürende, dğer yerlerde ratlandığından çok daha fazla kalkale harfler bulunur. k ahfe gb az br yerde fazlaıyla bulunan bu harfler, manalarıyla olduğu gb eleryle de m ün krler utururlar Anlam Ba:lıntılı Uyum Anlam Bağıntılı Uyum, anlamı daha y fade ettğ çn, uygun görülen gramer kurallarındak değşklktr 2 örneğn; "Ve kale nvetün fl mednet - Şe- 13 Cem Dlçn, a.g.e., Yuuf Bayram, "Kur'an'da deb Sanatlar, Yen Ümt, S.31, tanbul1996, Lokman, 31/ Bakara, 2/ SafvetSenh, Kur'an'da debveche,lşık Yayınları, tanbul2010, nam, 6/ SafvetSenh, a.g.e., Baka ra, 2/ Suat Yıldırım, Kur'an-ı Kerm ve Kur'an lmlerne Grş, tanbul 1989, Yekta Saraç,a.g.e.,.23.

5 Kur'an Sanatı ve tetj Üzerne 165 hrdek kadmlar dedler..." 23 müennelern (kadınların) cemaatne k katlı müenne olduğu halde (hem mana, hem de kelme yapıı yönünden) müzekker (erkek) fl olan "kale"fl kullanılmıştır. Dğer yandan "Ka/et/ a'rabü - Bedev Araplar dedler" 24 buyurmakla, müzekkerlern (erkeklern) cemaatne müenne (kadın) fl kullanılmıştır-. Bu yontemle anatılmak tenen konuya dkkat çeklmedr eşbh deb anatlardan br olan teşblh de Kur'an-ı Kerm'de mühm br yer şgal ede~ 6 eşblh aralarında hakk veya mecaz! yönden lg kurulablen k varlıktan zayıf olanın kuwetl olana benzetlme le yapılan br anattı~ 7 "Onun nuru, çnde lmba bulunan br kandl yuvama benzer'' 28 Burada müşahhatan mücerrede doğru br kavrama anatı kullanılmıştır ftfham tfham, oru ormak uretyle dkkat çekerek özün tern artırıp anlamı kuwetlendrme anatıdı~ 9 Sanat oruyla yapılır, fakat karşılığında muhatabtan cevap beklenmez. Zaten anatın yapılmaından makad da br cevap beklemek değldf 0 "Gökler ve yer yaratan Allah hakkmda şüphe m edyorunuz?"31. "y nan, ana dn yalan aydırtan nedr?" 32 Ayetlerdek orular hakkat teyd çn kullanılmıştır a'rz a'rz, öylenen özün ya da kavramın gerçek ve mecazlı anlamı dışında bübütün tern katetmektf 3. Sözün gerçek anlamı doğruymuş gb görüne de aıl amaç özün ter anlamına yüklenmştr. Bu ebeple ta'rz anatı br kşy ya da durumu alaya almak ve ğnelemek amacıyla yapılır. Örneğn, "Ben yaratana ne dye kulluk etmyeym?" 34 Burada ea makad "ne dye z yaratana kulluk etmyorunuz?"dur. Bunu ayetn devamındak "Sz O'na döndürüleceknz" barenden anlıyoruz. Başka br ayette e, "Ancak akıl ahpler bret alırlar'' 35 Burada kafrler zemmedlmekte ve bret almadıklarından akılız olan 23 Yuuf, 12/ Hucurat, 49/ Yuuf Bayram, a.g.m., kender Pala, Dvan debyatı, tanbul1992, Necmettn Şahner, Selahaddn Yaşar, deb Sanatlar ve azmunlar, tanbul1988,. 30. ı 28 Nür, 24/ ender Paıa, a.g.e., Necmettn Şahner-Selahaddn Yaşar, a.g.e., brahm,14/ n, 95/7. 33 Yekta Saraç,a.g.e., Yan, 36/ Ra'd, 13/19.

6 166 Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI varlıklara benzetlmektedr Ad Ak, cümlenn br kımının takdm, dğer kımının tehr edlme, onra da tehr edlen cümlenn takdm, takdm edlen cümlenn tehr edlmene denr 37 Ak anatı yapılacak kelmelern aralarında br anlam münaebetnn bulunmaı gerekr. Böylece, onların meydana getrdğ cümleler araında br anlam bağı olacak ve tenen meaj farklı şekllerde öylenerek daha terl verlecektr8. örnek; "Onlar zn elbenz, z de on/ann elbenz" 39 Denlrken kadın ve erkeğn karşılıklı olarak vazfeler hatıratı Imaktadır Harfekran Harf tekrarı, e aheng oluşturmak makadıyla br öz çnde aynı harf veya hecelern ık ık tekrarlanmaına denr 40 UKul e'üzu b rabb'n-na, melk'n-na, lah'n-na, mn şerr'l-veva'lhanna, el/ez/ yuvevu ff udür'n-na, mne'l-cnnet, ve'n-nan4 1 Burada adeta tekran da aş/arak, bu anat güzeflg yanmda ma na le de tam br ahenk ve uyum aglanmştr. Çünkü bu üredek ayetler şeytanm vevee ve ftltmdan Allah'a tgnmay fade etmektedr. unw harfleryle meydana getrfen tekrar da, ürenn havatnt fttltt ve vevee atmoferne çevrmektedr Cna Cna, yazılış ve öylenş benzer, anlamı ayrı k kelmey br araya getrme anatına denr. Dğer br fadeyle anlamları ayrı olan k kelmenn, telaffuz ve yazılışlarında brbrne benzemedr 43 "Ktyamet koptugu gün uçlular dünyada çok kta br vaktten fazla kalmadtklarma yemn ederler " 44 Ayettek lk ue-aatü" kelme kıyamet, knc ueaatü" e belrl kıa br zaman dlm manaınadır ecaz ecaz, br kelmey ya da özü gerçek anlamı dışında kullanmaktır. Br kelmenn gerçek anlamının değl de mecaz anlamının katedlme çn k anlam araında br lg bulunmaı gerekldr. Bu lgye "karne (dell)" adı verlr. Kur'an'da kelmeler hakk anlamda kullanıldığı gb mecaz anlamlarda da kullanılmıştır. Kur'an'da mecazın bulunduğu bazı almlerce kabul edlmemşe 36 mam Celaleddn e-suyut, Kur'an flmler Anlkloped/ 1 l- ltkan F Ulum/'I Kuran, Çev: Sakıp Yıldız, tanbul1996, C.2, e-suyut, a.g.e., C.2, e-suyut, a.g.e., C.2, Bakara, 2/ Safvet Senh, a.g.e., Na Sure 42 Safvet Senh, a.g.e., a.g.e., Rüm, 30/55.

7 Kur'an Sanatı ve tetfl Üzerne 167 de, belagat ahpler mecazın, hakkaten daha belğ olduğunda ttfak etmşlerdr45. ecaz, Akl ecaz ve Lügavl ecaz dye kye ayrılır 46. a. Akl ecaz: Br fl veya be.nzer kelmenn, aralarında anlam yakınlığı bulunmaı ebebyle aıl olmayan a"nlamına hamledlmedr. "caret/er kar etmedp' 41 burada kafrlern hdayete karşı dalalet (eçmeler) atın almaları ebebyle hüranda oldukları fade edlmş, tcaret ve kar etme fadeler mecaz olarak kullanılmıştır. b. Lügavl ecaz: Kelmenn aıl anlamı dışında başka br anlamda kullanılmaıdır. "Yüzünüzü ecd- Haram tarafına çevrnz" 48 Burada yüzden makad bütün vücuttur ltıare tare, mecazın teşbhle brleşmenden meydana gelr. eşbhn k temel unurlarından (müşebbeh ve müşebbehün bh) bryle yapılan teşbhe tare denr. Brçok çeşd olan tareye brkaç mal vermekle ktta edeceğ:;o. "opluca Allah'm pne artlmız" 51 Ayette, kulun Allah'a güvenme, ona dayanmaı, kötülüklerden kurtulmaı, tehlkeye, uçuruma düşenn yukarıdan arkıtılan ve kopma htmal olmayan ağlam br pe yapışmaına tare edlmşt~2. "Baş htyarlıkla tutuştu" 53 H tare (tare- mahqa)'ye mal olan bu ayette ateş, mütear mnh (yanmak, tutuşmak manaına gelen "şteale" kelmenden ateş, alev anlaşılmaktadır), "şeyben" yan açların ağarmaı e mütear lehtr. Benzetme yönü e, ateşten çıkan zyanın, aydınlığın, açtak ağarmaya, beyazlamaya benzetlmedr. Yan "açların ağardı" anlamındadı~ Knaye: Knaye, kelmenn kend anlamına eşt br başka anlamda kullanılmaıdı~ 5 Kur'an'da knaye, farklı şekllerde ve farklı makatlar çn yer almaktadır. 45 Yuuf Bayram, a.g.m., maı Cerrahoğlu, efr Uülü, Ankara 1971,.177, Bakara, 2/ Bakara, 2/ mam Celaleddn e-5uyut, a.g.e., C.2, Yuuf Bayram, a.g.m., AH mran, 3/ mam Celaleddn e-suyut, a.g.e., C.2, eryem, 19/4. 54 mam Celaleddn e-suyut, a.g.e., C.2, Yuuf Bayram, a.g.m.,.14.

8 168 Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI "k de yemek yerlerdf' 56 Hz. eryem ve a (a)'nın lah alamayacaklarından knaye olarak kullanılmıştır. Zra yemek yyen başka şeylere muhtaç demektr. htyaç çnde olan lah olamaz evrye evrye, br kelmey brden çok anlama gelecek şeklde kullanmaktır. Kelme, br yakın, dğer uzak k anlam taşır ve bu anlam e müşterek, benzer veya hakkat ya da mecaz olur. Fakat uzak olan knc anlam katedl~ 8 "Rahman (Allah) arşı tva ett" 59, "teva" kelmenn brnde, br mekanda yerleşmek, dğernde mülkyetne almak, kuşatmak, tla etmek anlamı vardır. knc anlam uzak olan anlamı olmakla beraber, brnc anlamdan knc tevrye yapılmıştır. Çünkü brnc Allah (cc) çn caz değldr efvt Kşnn övgü, beğen ve dğer huularda brbrnden ayrı anlamlar fade eden, brbrne eşt uzunlukta cümleler kullanmaına tefvt denr. Bu cümleler uzun, kıa veya orta olablr 61. "Ben yaratan ve dogru yola erştren O'dur. Ben yedren, çren de O'dur. Hata oldugumda bana O şfa verr. Ben öldürecek ve onra drltecek de O'dur'' 62 Bu ayetlerde nanın doğumundan ölümüne ve drlşne kadar olan üre eşt cümlelerle verlmştr übala~ übalağa, katedlen anlamdan daha belğ olacak şeklde br ıfatın zkredlmedr63. "Neredeye ateş degmee de yagı ışık verr'' 64 "Deve gnenn delgnden geçmedkçe Cennete de gremezler'' 65 Bu ayetlerde meydana gelme zor olan olaylar örnek verlerek dkkat çeklmektedr. j utabakat utabakat, br cümlede k zıt anlamlı kelmey brleştrmektr 66. "Az gü l ünler çok aglamlar'' 61 Burada zıt anlamlı olan gülme ve ağlama le 56 ade, 5/ Yuuf Bayram, a.g.m., Yuuf Bayram, a.g.m., aha, 20/5. 60 Safvet Senh, a.g.e., mam Celaleddn e-suyut, a.g.e., C.2, Şuara, 26/ Yuuf Bayram, a.g.m., Nur, 24/ A'raf, 7/ Yuuf Bayram, a.g.m., evbe, 9/82.

9 Kur'an Sanatı ve tetg Üzerne 169 az ve çok beraber zkredlmştr. "Güldüren de O'dur, aglatan da, öldüren de O'dur, yaşatan da" 68 Burada e zıt anlamlı gülme-ağlama le öldürme-yaşatma beraber zkredlmştr lcaz caz, m akadı en az kelmeyle :fade etmektr 70 caz'ın brçok çeşd vardır. Brkaç mal zkretmekle yetneceğz. "y arz, uyunu tut ve ey gök, yagmuru tut denld. Su çekld ve ş btrld" 11 Kıaca "Hamd Allah'a mahutur" dye anlam verdğmz Kur'an'dan k kelmelk cümlenn nahv ve beyan lmnn kadelernn ktzaına göre en kıa anlamı "Ne kadar hamd ve medh vara, kmden gele, kme karşı da ola, ezelden ebede kadar Allahü eala'ya ha ve layıktır" şeklnde olur 72 Kur'an, bu kadar kelmeyle ble tam fade edemedğmz anlamı k kelmeyle veclz br şeklde fade edyor. ı.1.ıtnab tnab, katedlen anlamı daha çok kelmeyle fade etmektr 73 Brçok çeşdyle Kur'an'da mevcuttur. "üşrklern vay halne, onlar k zekftt vermezler'' 14 üşrklern zekat vermeler düşünülemez. akad, mü'mnler zekat vermeye teşvk, vermemekten akındırmaktır. Zekat vermemey Allah müşrklern br ıfatı olarak götermştr. "eleklern hep topluca ecde ettler'' 15 ayet e te'kd çn yapılmış br ıtnabtır 76 Görüldüğü gb Kur'an, br şr veya br edebyat ktabı olmamakla beraber edeb anatları en güzel br şeklde kullanmış, her ürende, her ayetnde edeb br mu'cze olduğunu götermştr. Onun makad ı edeb anat yapmak değl, nanlara hdayet kaynağı olmak, Yeratıcıı'nı ve kanatı nana anlatmaktır. Şüphez, ne edeb anatlar bu kadar az, ne de Kur'an'dak örnekler bunlarla ınırlıdır. n meşhur anatlara, adece br veya k ayetle örnek verdk. lkrettğmz ayetler adece edeb yönden ble Kur'an'ın ne büyük br mu'cze olduğunu götermektedr Necm, 53/ mam Celaleddn e-suyut, a.g.e., C.2, Safvet Senh, a.g.e., Hud, 11/ mam Celaleddn e-suyut, a.g.e., C.2, Safvet Senh, a.g.e., Fulet, 41/ Hcr, 15/ mam Celaleddn e-suyut, a.g.e., C.2, Yuuf Bayram,.a.g.m.,.14.

10 170 Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI ll. KUR'AN'DA GÇN SK RLR 11.1.Hün (Güzellk) Hoşa gden, tatmn eden, göze hoş gelen, hayranlık uyandıran manaına gelmektedr 78 Kendnerağbet edlen güzellk 79 manaına gelen hün kelme, her ne kadar görünüşte güzellğe şaret edyormuş gb ola da ayetlern tahll netcende anlaşılıyor k, alında manev güzellğe de şaret etmektedr 80 Hün term, lügatte, güzel, y, güzel olmak, yakışıklı olmak gb anlamları fade eder 81 Hün kavramı, hem Allah'ın yaratmaını ntelemekte hem de nana zafe edlen br eylem {han) fade edeblmektedr. Bu term, lah ıfatlar, cennet tavrler, evren ve nan ve nanın mal ettğ ev eşyaı bağlamında etetk br değer fade etmek üzere Kur'an'da yer almaktadır 82 Hün kelme Kur'an'da yaratma flne laveten, "yaratanların en güzel" şeklnde Allah hakkında ıfat olarak kullanılmıştır. "YaratJcJ/arm en güzel olan Allah, ne yücedr" 83 Yne nanın güzellğnden bahedlrken "Dogruu, bz nam en güzel br bçmde yarattjk" 84 denlmştr. j 11.2.lhan fal veznnde "ahene" flnn matarıdır. "Ahene" brlkte kullanıldığı edat harflernn değşmeyle yen ve zengn anlamlar kazanan br fldr. Bu fl, "la" edatı le kullanıldığında başkaına güzel muamelede bulunmak, nanlara ylk yaparak kendne karşı nanlarda güzel duyguların meydana gelmene ebep olmak; "ba" edatı le beraber kullanıldığında e güzel zan anlamlarına gelr 85 Kur'an-ı Kerm'de geçen güzel ahlaka dar termlerden br olan han, daha zyade lütufla güzel br ylkte bulunmak anlamına gelr 86 "AIIah'm ana verdgy/e ahret yurdunu ara, dünyadan da kend paym1 (nabn) unutma. Al /ah'm ana han ettg gb, en de handa bulun ve yeryüzünde bozgunculuk arama. Çünkü Allah, bozguncu/uk yapanlan evmez" 87 ayet bu anlamdadır. 78 bn. anzur, Lanü'I-Arab, ıır, h.1303, C.3,.114,115; evlüt Sarı, e-evarld (Arapça-ürkçe Lügat), tanbul 1984,.305; ehmet akudoğlu, Arapça-ürkçe Öğret/cl Sözlük, tanbul 2005, Ramazan Altntaş, lam Düşüncende evhld ve tetk lşk, tanbul 2002, mne Güzel, Ilam Sanat ve tetğnn Kur'an emel, Baılmamış Yükek Lan ez, S.Ü. Soyal BJmler nttüü, Konya 2008, bn anzur, a.g.e.,.114,115; evlüt Sarı, a.g.e.,.305; ehmet akudoğlu, a.g.e., brahm Hlm Karh, "Kur'an'ın Güzellk Fenomenne Yaklaşımı", arfe,. yıl. 5, ayı. 1, bahar 2005, ümnun, 23/ nn, 95/4. 85 bn anzur, a.g.e., Ramazan Altıntaş, a.g.e., Kaa, 28/77.

11 Kur'an Sanatı ve tetg Üzerne 171 ıı..eemaı Arapça'da, güzellk anlamına gelen ~cemal", ~ceml" termnn matarıdır. ~ceml" kelme ürkçe'ye kend fade ettğmana le geçmştr. ~cemal", lügatte çeştl şekllerde güzel, güzellk ahb, endamlı, ahlak ve şekl güzellğ olan, yaratılışı güzel olan, güzelleştrmek, han, ylk" şeklnde geçer 88 ~cemal" kelme, Kur'an'da güzellk kavram ve düşüncen en dolayız bçmde fade eden kelmelerdr. Ntekm modern dönemlerde hazırlanan özlüklerde etetk karşılığında kullanılmıştır 89 "Bz, gökler, yer ve her knn araındakler hakkm dışında (herhang br amaçla) yaratmadık Hç şüphez o aat de yaklaşarak gelmektedr; öyleye (onlara karşı) güzel davranışlarla davran" 90 Görüldüğü gb bu ayette cemal, davranışla brlkte kullanılmıştır Latf ürkçe'de nce, hoş, çekc manalarma gelen latf term lügatte de ~kbar, nazk, nce, merhametl olan, yumuşak olan" 91 şeklnde yer alır. Yan hemen hemen aynı ma nalara gelecek şeklde tercüme edl~ 2 "Allah'ın gökten u ndrdgn ve bu ayede yeryüzünün yemyeşl olduğunu görmüyor muun? Hç kuşkuuz Allah latftr ve her şeyden haberdardır" 93 ayetnde geçen latf, Allah'ın güzel mler araında zkredlrken de bu anlamda kullanılmıştır Züyyne Güzel ve ülü olan anlamına geldğ gb zynet ve ülenmeye yarayan nene anlamına da gelmektedr 94 Güzellğn karaktertğne şaret eden bu term, çeştl şekllerde kullanımıyla Kur'anda dünya hayatının kend, dünyev nmetler, çocuklar, kadınlar, bnek hayvanları, gökyüzü ve btk örtüü anlamlarında kullanılmaktadır. Yan hem nanın yeryüzündek hayat erüvenn hem de tüm varlıklarla lgl etetk br karakter fade etmekted~ 5 Şu ayetlerde bu konuda maller verlmştr. "De k Allah'ın kullan çn çıkardıgı üler ve temz nzıklan km haram kılmıştır?'ı96. "Kadınlara, ogullara, kantar kantar y@lmış altın ve gümüşe, alma güzel 1 88 evlütsarı, a.g.e.,.41; ehmet akudo~lu, a.g.e.,.179, Beşr Ayvazo~lu, a.g.m., Hcr,15/ et-ahnev, a.g.e., C.2.,.1300; evlüt Sarı, a.g.e.,.1370; ehmet akudo~lu, a.g.e., mne Güzel, a.g.e., Hac, 22/ bn- anzur, a.g.e., C.13.,. 201,202; evlüt Sarı, a.g.e.,. 725; ehmet akudo~ıu, a.g.e., brahm Hlm Karh, a.g.m., 'raf, 7/32.

12 172 Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI atlara, hayvanara ve eknere duyulan tutkulu şehvet nanlara 'ülü ve çekc' kılındı. Bunlar, dünya hayatının meta ıdır. Aıl varılacak güzel yer Allah katmda olandır" Lezzet Kur'an'da yyecekler, çecekler ya da Cennette gözlern gördüğü şeyler çn kullanılır 8 "Orada netern arzu ettg ve gözlern/ezzet aldıgı her Şey var... " 99 Ayetnde de Cennet tavr çn kullanılmıştır. lll. KUR'AN'A GÖR SÖZ SÖYL SANAI Güzel Söz Sözün etetğ veya güzel konuşma dyebleceğmz tarzda htap etmey Kur'an-ı Kerm bldrmektedr. nanara güzel öz öy/eyn" 100, "Kullanma öyle; Sözün en güzeln konuşunlar" 101, "Allah'a davet eden, alh amel şleyen ve ben gerçekten ülümanlardanım dyen kmeden daha güzel özlü km olablr?" 102 dyerek, nanlar araındak letşmn en öneml olan konuşmanın güzel olmaı tenrkan aynı zamanda Allah'a karşı da güzel özlü olmak övülmüştür Yumuşak Söz: t Se tonu ve öylenş tarzı bakımından karşıdakne ert gelmeyecek şeklde konuşmak. Bu konuda da Kur'an-ı Kermde şu ayet dkkatmz çekmektedr. "Ona yumuşak br ülupla öyleyn" 103 Bu lah uyarı, Fravun'u uyarmakla görevlendrlen Hz. Oa ve Harun'a yapılıyordu. Görüldüğü gb muhatap km olura olun öz öyleyenn ülubu önem arz etmektedr atlı Söz Kur'an-ı kerm'de anne ve babaya karşı y davranırmaı!tenrken, onlara."tatlı öz öy/eynz" 104 denlmektedr erl Söz Dln ncelkler ve belağatını kullanarak konuşmak. "Ve onlara kend konumları hakkında detay/ıca konuş; terl öz öyle" 105 denlrken muhatabın durumunu dkkate alarak ona kıymet verldğ hettrlerek yapılan br konuşmanın daha terl olacağı bldrlmektedr. 97 Al- mran, 3/ Züheyr anur l ezd, Kur'an Ktalannda Snematk Özellkler, ltanbul2010, Zuhruf, 43/ Bakara, 2/ lra,17/ Fuılet, 41/ aha, 20/ ra,17/ Na, 4/63.

13 Kur'an Sanatı ve tetğ Ozerne Uygun Söz: Kşler araında veya eşler araında y nyetl ve yapıcı tarzda br konuşma ülubuna ahp olmak. "ünap br bçmde konuşunuz" 106 dye fade edlen ayette de bu durum vurguanmaktadır Hlkmetll Söz Peygamberler aynı zamanda hkmet ahb nanlardı. Ayette de Allah bunu temektedr. "Sen, Rabbnn yoluna hkmet ve güzel öğütle çağır" Doj!ru Söz Her zaman doğru özlü olmayı bldren ayet şöyledr. "Hakkı ve doğruyu öy/eyn" 108 hakkı ve doğruyu öyleyen fertlerden oluşan toplum yaşanablr br ortam oluşturur. IV. KUR'AN'DA GÇN SANALI YAPILAR IV.1. v Kur'an'da "ev" ve "ev mmar"nn çeştl unurları konuunda blg verlmektedr. Bu konuda örnek olablecek ayetler aşağıda vermeye çalışacağız. "Alah'm yükek tutulmaına ve çlernde adının anılmaına zn verdğ evlerde nanlar abah akşam O'nu tebh ederler. " 109 "Allah, ze evlernz (çnde) "güvenlk ve huzur bulacağınız yerler" kıldı ve ze hayvan derlernden hem göç gününde, hem de yerleşme gününde kolaylıkla taşıyableceğnz ev/er; yünlernden, yapağılarmdan ve kıllarmdan br zamana kadar gym/k/er-döşemelkler ve (tcaret çn) br meta klfdı. " 110 Kur'an'da ev, "meken" ve "kan" lafızlarıyla kullanılır. Bu lafızlar, nana huzur veren yerler anlamındadır. Dolayııyla manev güzellk duyguu kazandırır. nanlığın lk önce mağaraları ve çeştl kovukları konut edndğ kabul edlmektedr. Hatta ev yapımını öğrendkten onra ble, geçc nedenlerle mağaraları zaman zaman kullanmıştır 111 "Allah, yarattıklarından zn çn gölgeler yaptı ve zn çn dağlarda oturulacak barmaklar (mağaralar) var ett ve z ıcaktan koruyan elbeler ve avaşta z koruyan elbeler (zırhlar) var eyled. Allah ze nmetn böyle tamamlıyor k z ülüman olup eenlğe erşenz" 112 Göçebelern taşınablr çadırlarının dışında 113 yne Kur'an-ı Kerm'de brçok 106 Na, 4/ Nahı, 16/ Ahzab, 33/ Nur, 24/ Nahl, 16/ mne Güzel, a.g.t., Nahl, 16/ Nahl, 16/80.

14 174 Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI kez "beyt", "kar," termler, "ev" manaında kullanılmıştır. Ayetlere göre beyt, çamur ve tuğla kullanılarak yapılmış; kar e, keme taşlardan nşa edlmş evlerdr114. N.2. Kade ve emeller Bu konu, hrahm ve mal (a.) 'n Kabey nşa ederken dle getrdkler bçmyle Kur'an'da geçmektedr. "brahm, mal le beraber ev'n temellern yükeltyor, "Rabbmz, bzden kabul buyur, kuşkuuz en ştenn blenn" 115 IV.3.Duvar Kur'an'da Hz.ua ve Hızır (a.) 'ın brlkte yaptığı eyahat enaında verlen blgler araında bu konu da geçmektedr. "Yne yürüdüler. Nhayet br kent hall<ına varıp onlardan yemek tedler. (Kent halkı) onları konuklamaktan kaçındı/ar. Derken orada yıkı/maya yüz tutmuş br duvar buldular. Hemen onu dogrulttu... n 116 IV.4.Sütun Kur'an'da Ad kavm anlatılırken ütun lu rem şehrnden bahedlr. "Sütun/u rem'e k, ülkeler araında onun eş yaratılmamıştın 117 Kendler uzatılmış drek/er aramda (bag/ı) olarak (kalacaklardır) 118 IV.5.avan Kur'an'da nkar edenlern onu anlatılırken şu örnek verlr: "Onlardan öncekler de tuzak kurmuş/ardı da Allah, bnalarma temellernden gelmş, ütlernden tavan, başlarına çökmüştü ve azap onlara ummadıklan yerd:m gelmştıı9. IV.6.Kapı Kur'an'da mümnlere nahat edlrken zkredlen ayette "... vlere arkalarından grmek ylk degldr. ylk Allah'tan korkanın ylgdr. vlere kapılardan grn ve Allah'tan korkun k başanya erenz, umdugunuzu bulaınız"ııo denlmştr. IV.7.KIIt Kur'an'da nanmayanların kalplerndek klt örnek verlmştr. "Kur'an'ın anlamını düşünmüyorlar mı? Yoka kalplernn üzernde kltler m var (k hçbr hakkat gönüllerne grmyor) 121 ı 14 mne Güzel, a.g.t,.181. ı 15 Bakara, 2/ Kehf, 18/ Fecr, 89/7,8. ı 18 Hümeze, 104/ Nahl, 16/26. ııo Bakara, 2/189. ızı uhamed, 47/24.

15 Kur'an Sanatt ve tetg Üzerne 175 IV.S.Anahtar nananların yakınları le olan lşklernde verlen örnek:u... Szn çn de kend evlernzden, babalannızm evlernden, ana/arnızın evlernden, erkek kardeşlernzn evlernden, kız kardeşlernzn evlernden, amca/annızm evlernden, halalarmızm evlernden, dayılarmızm evlernden, teyzelernzn evlernden, anahtan elnzde bulunan everden ve arkadaşmızdan yyp çmenzde br akınca yoktur... " 122 IV.9.Anahtar Altında Saklanan Hazneler Anahtar ve hazne konuunda şu ayet dkkatmz çekmektedr. u Karun, ua'nm kavmnden d. Onlara karşı azgm/ık ett. Bz kendne öyle hazneler vermştk k onun haznelernn anahtarlarını taşımak güçlü br topluluga agır gelyordu. Kavm ona demşt k: uşımarma, Allah şımaranlan evmez" 123 IV.10.ünel Kur'an'da Peygambermzden mucze teyenler konuunda zkredlen ayet: u Onlarm yüz çevrmeler ana agır gelmedye, yapablren yer yarıp, neblecegn br tünel ya da göge çıkablecegn br merdven ara k onlara br mucze getrenf Allah dleeyd elbette onları hdayet üzerne toplayıp brleştrrd. O halde akm cahllerden o1ma!" 124 IV.11. Çardak Allah'ın yaratma kudretn fade eden örnek: uçardak/ı ve çardaksiz üzüm bahçeler, ürünler çeşt çeşt hurma/an, eknler zeytn/er, nar/arı, brbrne benzer- benzemez şeklde yaratan hep O'dur 125 IV.12.lbadet yerler Kur'an, başta Kabe olmak üzere yeryüzündek kutal yerler ve badet mekanları konuunda da blgler verr: uafa le erve Allah'm nşan/arındandır. Km ev (Kabe'y) hacceder, ya da um re yapara onları tavaf etmende kendne br günah yoktur" 126 uşayet Allah br kıım nanların (kötülülük/ern) dger br kıım le def edp önlemeeyd, çlernde Allah'm adı bol bol anılan manatırlar, kle/er, havralar ve mecd/er mutlaka yıkılıp gderd" 127 uaiiah'm mectlern ancak Allah'a ve ahret gününe nanan, namazı kılan, zekatı veren ve Allah'tan başka kmeden korkmayanlar ma ederler. Onların dogru yolu bulanlardan olacakları umulur" ' - Nur, 24/ Kaa 28/76. P4 - n'am, 6/35. P5 - n'am, 6/ Bakara, 2/158. P7 - Hac, 22/40. pg - evbe, 9/18.

16 -~ "'-::;',-;~.. ~( o;; '{ra Doç U!.. 111,,~;..,,;. : t 0/R/ IV.13. Kale uhkem yapılar konuunda da Kur'an'da blgler mevcuttur. "Nerede olurantz, ağ/am kaleler çnde de bulunalz yne ölüm z bulur... n129 IV.14.Geml Kur'an Nuh (a.) konuunda blg verrken, nananları tufandan kurtaracak gem yapımından baheder. "Gözlermzn önünde ve vahymz gereğnce gemy yap ve zulmedenler hakkmda bana htap etme (on/ann kurtuluşu hakkmda bana ya/varma); onlar mutlaka boğulacaklardır" 130. IV.15. ahta, Çv Yne Nuh (a.)'ın yapmış olduğu gemden örnek verlmştr. "Onu çvler/e tutturu/muş tahtalardan ya pt/an br gemye bndrdk." 131 IV.16. aden Sanatı Kur'an'da Davud (a.) le lgl ayetlerde, tabat konularında ve ahret konularında çeştl madenerden bahedlr: "Andolun, bz Davud'a tarafmzdan br faz (ütünlük) verdk. "y dağlar, onunla brlkte (Ben tebh edp) yankıyla e vern" (dedk) ve kuştarla da (ayntm emrettk) ve ona demr yumuşatttk" 132 u (Allah) Gökten br u ndrd de dereler kend mktannca çağ/aytp aktt. Se/ de yüze vuran br köpük yüklend. Br ü veya br meta ağlamak çn ateşte üzerne yaktp-erttk/er şeyler (madenler)de de bunun gb br köpük (artk) vardr. şte Allah, hak le batla böyle örnekler verr. Köpüğe gelnce, o att/ir gder, nanlara yarar ağlayacak şey e, yeryüzünde ka/tr. şte Allah örnekler böyle vermektedr. " 133 u Bz Peygamberlermz ken kanttlarla gönderdk, nanlar aramda adl br düzen kurulun dye onlarla brlkte ktab ve ölçüyü ndrdk. Aynca büyük caydmct/iğl ve ertlğ yanmda nanlara yönelk brçok faydalan olan demr ndrdk. Böylece kmlern görmedkler halde Allah'I ve Peygamber detekleyeceklern ortaya Çkarmak tedk. Hç kuşkuuz Allah güçlü ve ütün radeldr"134. "O gün gök, ermş baktr gb olur." "Dağlar, atlmş renkl yü n gb olur" Na, 4/ Hud, 11/ Kamer, 54/13. 13? - Sebe, 34/ Rad, 13/ Hadd, 57/ earc, 70/8,9.

17 Kur'an Sanatı ve tet[j Üzerne 177 IV.17. Saray, Köşk Kur'an'da Süleyman (a.) dönemndek zengnlk ve güç anlatılırken, aray ve köşk örnekler verlmştr. "Kralçeye "Şu köşke gr" dend. Kadın köşkün grşn görünce onu engn br havuz a nd ve ISanmamak ç{n topukların JvadJ. Bunun üzerne Süleyman kendne "Bu clal bllur br köşktür" ded" 136 IV.18. Heykel, Havuz Yne Davud (a.) dönem!nden bahedlrken, heykel ve havuz konuunda blg verlmştr. "Ona dledg şeklde kaleler, heykeller, havuz büyüklügünde çanaklar ve yernden ökü/meyen kazanlar yaparard I. "y Davud ale, şükrederek ça/jşm." Kullanmdan şükretmekte olanlar azd1~ 137 IV.19.Yatık, nder Allah'ın bahşett~ güzellkler anlatılırken, "Bu konutlarda agjrlananlar yeşl yatklara ve güzel şlemel mnderere yalamrlar. " 138, denlmektedr. IV.20.etl Kur'an Cennet güzellklernden bahederken "Gürül gürül akan br çeşmeden doldurulmuş tet/er, brkler ve kadehlerle" 139 blgn verr. IV.21. ühür Kur'an'da kafrler ve münafıklar konuunda kalplernn mühürlend~ blg verlrken, "De k öyleyn bana egerallah ştme duyunuzu ve gözlernz ala, kalplernzn ütüne de mühür vura, Allah'tan başka bunlan getrp ze verecek tan n kmdr?... " 140 "y uhammed! On/ann çnde en dnleyenler vard1r; onra enn yanmdan Çkınca, blgl kmelere ~z önce ne demşt?" dye orar/ar. şte bunlar, Allah'ın kalplern mühürlemş oldugu, kend hevelerne uyan kmelerdr" 141 mealndek ayetler, bu konuda örnek göterleblr. IV.22. Şehrler Kur'an'da mar edlmş, yaşanablr mekanlar olarak şehr örnekler verlmştr. " Bu nanlarm (yaşad@ yurtlar le) çern bereket ve bollukla doldurdugumuz şehrler aramda, brnden bakınca dger görüleblen öyle şehrler yerleştrdk ve bunlar araın menz/lerle öyle donattk k buralarda emnyet f t 136 Nem, 27/ Sebe', 34/ Rahman, 55/ Vakıa, 56/ n' am, 6/ uhammed,.47/16.

18 178 Yrd.Doç.Dr. utafa YILDIRI çnde gece ve gündüz eyahat edenz dye... " 142 IV.23. Karye Kur'an'da kaaba ve köy anlamına gelen karye fadene ratlanmaktadır. "Yahut şu kme gbn görmedn m k duvar/an, çatılan üzerne yjğjmjş (alt üt olmuş) ı1z br kaabaya uğram1ştı" 143 Ayette, yeryüzünde kurulan yerleşm brmlernn en küçüklernden olan köy ve kaaba dyebleceğmz yerlere ble şaret edlmştr. SONUÇ lam'ın ana kaynağı olan Kur'an-ı Kerm, gözlermzn önüne, gönüllermzn dernlklerne, gökler, yer,, eler, renkler, şekller ve deenleryle güzellklerden örülü br ka nat ergler. Kur'an'ın anlatımında kullanılan kelmeler, hem anlam bakımından, hem de ülubun akıcılığı ve etk bakımından on derece özeldr. d e b bakış açııyla değerlendrldğnde, Kur'an yarı şrel yarı düz yazı olarak yazılmış en af Arapça'ya örnektr. Kur'an'ın mucze kelme le ntelendrlmenn ebeplernden br, nan çabaı le br benzernn yazılamamaındandır. Kur'an fonetk olarak 'cazlı br güzellğe ve anatkarane br ülup ve anlaşılır olma özellğne ahptr. Kur'an'da geçen güzellk termlern hoş, çekc, ülenmş, düzenl, ntzamlı, uyumlu, ahenkl, faydalı olmakla beraber şlevellğ olan nenel varlıklar olarak tanımlayablrz. şte bütün bu özellk ve unurlar Kur'an'dan verdğmz tabrlerle ortaya konulmakta ve bazen br tabr dğernn yern tutablmektedr. Ntekm bütün bu tabrler br bütünü oluşturan parçalar ntelğndedr. ı; Kur'an'a göre öz öyleme konuunda, güzel, tatlı, hkmetl ve doğru öz gb fadelerle zkredlmştr. Hem peygamberler çn hem de nanlık çn letşmn en güzel yöntemler unulmuştur. Sanatlı yapılara verlen örnekler e, dünya hayatında kullanılan günlük eşyalardan tutun da ahrette vadedlen Cennet güzellklerne varıncaya kadar Kur'an tarafından bldrlmştr. Bu nenelern bünyende hem güzellkler erglenmekte hem de fonkyonel özellklerne dkkat çeklmektedr. Kaynaklar:» Adel Abba, Scence racle, Arnana Publcaton, January, Beltvlle (U.S.A) 2000.» Altıntaş Ramazan, lam Düşüncende evhd ve tetk lşk, tanbul 2002.» Ayvazoğlu Beşr, "lmü'l-cemal", DA, c. 22, » Bayram Yuuf, "Kur'an'da deb Sanatlar", Yen Ümt, S.31, tanbul1996, » Bekr Şeyh mın, et-a'bru'i-fenyyu f'i-kur'an, Daru'ş-Şuruk, Beyrut 1980.» Cerrahoğlu mal, efr Uulü, Ankara 1971.», "Kur'an-ı Kerm Naıl Br Ktaptır, Naıl Anladılar, Naıl Anlıyoruz, Naıl Anlamalıyız?", Dyanet Derg, km-kaım-aralık 1991, C. 27, S.4, Sebe, 34/ Bakara, 2/159.

19 Kur'an Sanatı ve tetğ Üzerne 179» Dlçn Cem, Örneklerle ürk Şr Blg, Ankara.2009.» Durant Wll, edenyetn emeller, Çev: Nejat uallmoğlu, tanbul1996.» l- ezd Züheyr anur, Kur'an Kıalannda Snematk Özellkler, tanbul 2010.» Güzel mne, lam Sanat ve tetğnn Kur'an emel, S.Ü. Soyal Blmler nttüü Baılmamış Yükek Lan ez, Konya 2008.» Hançerloğlu Orhan, Felefe Ankloped, tanbul1977.» bn Hşam, e-sretu'n-nebevyye, Daru hya'hüra'i-'arabyye, Beyrut (arhz).» bn anzur, Lanü't-Arab, ıır 1303.» mam Celaleddn e-suyut, Kur'an İlm/er Ank/oped 1 l- İtkan F U/um'l -Kur'an, Çev: Sakıp Yıldız, tanbul 1996.» Karlı brahm Hlm, "Kur'an'ın Güzellk Fenomenne Yaklaşımı", arfe, yıl. 5, ayı. 1, bahar 2005,. 60.» Kutup Seyyd, Kur'an'da deb avr, Çev. ehmet Yolcu, tanbul1991.», et-avru'i-fennyyu.f'/-kur'an, Daru'ş-Şuruk, 8. bakı, Kahre-1983.» akudoğlu ehmet, Arapça-ürkçe Öğretc Sözlük, tanbul1992.» Pala kender, Dvan debyatı, tanbul1992.» Se na Cem l, tetk, (Sanat ve Güzellğn Felefe), ltanbul1972.» Senh Safvet, Kur'an'da debveche, tanbul2010.» Sarı evlüt, e/-evard (Arapça-ürkçe Lügat), tanbul 1990.» Saraç Yekta, Klak debyat Blg Belağat, tanbul 2000.» Şahner Necmettn- Yaşar Selahaddn, debsanattar ve azmunlar, tanbul1988.» Şedd uhammed, enhecu'/-kıa f'i-kur'an, Suud Arabtan 1984.» Şengül dr, "Kur'an Üzerne", A.Ü. lahyat Fakülte Derg, C.37,. Ankara 1998, » unalı mal, Felefenn lşığmda odern Rem, ltanbul1989.» Yetkn Suut Kemal, tetk, ltanbul1938.» Yıldırım Suat, Kur'an-ı Kerm ve Kur'an İlmlerne Grş, tanbul1989. '

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir.

LAMBALAR BÖLÜM X 6. X MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. K anahtarı açık iken: Z ve T lambaları yanar. X ve Y lambaları = 2 dir. ÖÜ 0 ODE SOU 1 DE SOUN ÇÖÜE anahtarı açık ken: ve lambaları yanar. ve lambaları yanmaz. N 1 = dr. 1. 3 1 4 5 6 al nız lam ba sı nın yan ma sı çn 4 ve 6 no lu anah tar lar ka pa tıl ma lı dır. CE VP. U

Detaylı

YILLIK DERS PLANI DERSİN ADI : KUR AN-I KERİM EK ÖĞRETİM 5.KUR (HATİM) ÖĞRETİM YILI: KURSUN ADI : KUR AN KURSU SINIF / DÖNEM :...

YILLIK DERS PLANI DERSİN ADI : KUR AN-I KERİM EK ÖĞRETİM 5.KUR (HATİM) ÖĞRETİM YILI: KURSUN ADI : KUR AN KURSU SINIF / DÖNEM :... 4 SFA SFALAR 1 6 2 6 3 6 4 6 1.Saat Fatiha + 1-4 Fatiha + Bakara 1-5 2.Saat 5-8 Bakara 30-37 3.Saat 9-12 Bakara 80-82 4.Saat 13-16 Bakara 109-112 5.Saat 17-20 Bakara 120-121 6.Saat 21-24 Bakara 151-157

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ

3 SORU 1 SORU 4 SORU 2 SORU. TARİH  GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ h r a T p a t K Butk l k r E m h Fe GENEL KÜLTÜR ORTA ASYA TÜRK TARİHİ 1 SORU Orta Asya da Türk yurdunun sınırlarının kesn hatlarla çzlememes hang sebebe dayanmaktadır? 3 SORU İlk Türklere dar zlere hang

Detaylı

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI

TEKNOLOJiK GELişMELERVE islam AHLAKI TEKNOLOJK GELşMELERVE SLAM AHLAKI Prof. Dr. Hüseyn PEKER"" İslam Dn'nİn hedef nsanı olgunlaştırmak, güzel ahlak sahb yapmaktır. Peygambermz, peygamberlğn ahlaka hasretmş ve "Ben ancak y ahlakı tamamlamak

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi

Fumonic 3 radio net kablosuz duman dedektörü. Kiracılar ve mülk sahipleri için bilgi Fumonc 3 rado net kablosuz duman dedektörü Kracılar ve mülk sahpler çn blg Tebrk ederz! Darenze akıllı fumonc 3 rado net duman dedektörler monte edlmştr. Bu şeklde ev sahbnz yasal donanım yükümlülüğünü

Detaylı

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI OLASILIĞA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Ünverstes Tıp Fakültes Byostatstk Anablm Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI Br olayındoğal koşullar altında toplumda

Detaylı

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain *

Direct Decomposition of A Finitely-Generated Module Over a Principal Ideal Domain * BİR ESAS İDEAL BÖLGESİ ÜZERİNDEKİ SONLU DOĞURULMUŞ BİR MODÜLÜN DİREK PARÇALANIŞI * Drec Decompoon of A Fnely-Generaed Module Over a Prncpal Ideal Doman * Zeynep YAPTI Fen Blmler Enüü Maemak Anablm Dalı

Detaylı

Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler 1 Ali Nesin

Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler 1 Ali Nesin Doğru Önermeler, Yanlış Önermeler Al Nesn Bu yazıda 6 mantık sorusu sorup yanıtlayacağız. Brnc Blmece. Yargıç karar recek. Mahkeme tutanaklarından şu blgler çıkıyor: Eğer A suçsuzsa, hem B hem C suçlu.

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER MIKNATISLAR VE MANYETİK ALAN

TEST 1 ÇÖZÜMLER MIKNATISLAR VE MANYETİK ALAN E ÇÖÜER AAR VE AEİ AA 1. üzlem üzlem Br mık na tıs br cs m t yor sa bu c sm ke sn lk le mık na tıs tır; çe k yor sa mık na tıs ola b lr e, ol ma yab lr e. Bu na gö re; ve mık na tıs ta ra fın an tl ğ çn

Detaylı

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU.

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI SOSYAL YARIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARıMLAŞMA VE AYANIŞMA VAKfı Sayı Hane No Referans No : T.C. Kmlk No Adı Soyadı oğum Tarh / Yer Yaşı Cep Telefon No Telefon

Detaylı

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri. voltmetresi K-M arasına bağlı olduğu için bu noktalar arasındaki potansiyel farkını ölçer. V 1. = i R KM 1.

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri. voltmetresi K-M arasına bağlı olduğu için bu noktalar arasındaki potansiyel farkını ölçer. V 1. = i R KM 1. 5 Elektrk kımı 1 Test 1 n Çözümler 1. 4 Ω Ω voltmetre oltmetrenn ç drenc sonsuz büyük kabul edlr. Bu nedenle voltmetrenn bulunduğu koldan akım geçmez. an voltmetrenn olduğu koldak drenç dkkate alınmaz.

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri   Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeler http://ocm.mt.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında blg almak çn http://ocm.mt.edu/terms veya http://tuba.açık ders.org.tr adresn zyaret ednz. 18.102

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

6. NORMAL ALT GRUPLAR

6. NORMAL ALT GRUPLAR 6. ORMAL ALT GRUPLAR G br grup ve olsun. 5. Bölümden çn eştlğnn her zaman doğru olamayacağını blyoruz. Fakat bu özellğ sağlayan gruplar, grup teorsnde öneml rol oynamaktadır. Bu bölümde bu tür grupları

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KASIM EKİM EYLÜL D.Saa t ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İBADET. ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ 3 Öğrenclerle Tanışma, Dersn Amacı ve İşlenş Şekl. İlk Ders Genelges 6.

Detaylı

1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar.

1. Paylaşma ve yardımlaşmanın birey ve toplum için önemini yorumlar. 2. İslam ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemi yorumlar. ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ EYLÜL Öğrenme Alanı: İBADET D.Saa t 3 Öğrenclerle Tanışma, Dersn Amacı ve İşlenş Şekl. İlk Ders Genelges 6. Hac Nedr ve Nçn Yapılır? 7. Hac ve Umre le İlgl

Detaylı

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N

2 MANYETİZMA. 7. Etki ile mıknatıslanmada mıknatısın 5. K L M F F S N S N S N 3 Manyetzma Test Çözümler 1 Test 1'n Çözümler 3. 1 2 3 4 5 6 1. X Şekl I M 1 2 Y 3 4 Mıknatıs kutupları Şekl I dek gb se 4 ve 5 numaralı kutuplar zıt şaretl olur. Manyetk alan çzgler kutup şddet le doğru

Detaylı

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır.

dir. Bir başka deyişle bir olayın olasılığı, uygun sonuçların sayısının örnek uzaydaki tüm sonuçların sayısına oranıdır. BÖLÜM 3 OLASILIK HESABI 3.. Br Olayın Olasılığı Tanım 3... Br olayın brbrnden ayrık ve ortaya çıkma şansı eşt n mümkün sonucundan m tanes br A olayına uygun se, A olayının P(A) le gösterlen olasılığı P(A)

Detaylı

EBU ishak EŞ-ŞATIB7 (V. 790/1388) VE YAŞAD/Gl DÖNEMDE GJRNATA

EBU ishak EŞ-ŞATIB7 (V. 790/1388) VE YAŞAD/Gl DÖNEMDE GJRNATA tem Yıl:7 Sayı:14. 2009.221-237 BU SHAK Ş-ŞAIB7 (V. 790/1388) V YAŞAD/Gl DÖND GJRNAA Dr. Burhan BALACI Çukurova Onvertel lahyat Fakülte ÖZ bü hak İbrahm b. üa b. uhammed e-lahm e-gırnat eş-şatıb (v. 790/1388)

Detaylı

İSTANBUL HALKININ DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SAHİPLİĞİ VE EDİNME BİÇİMLERİ

İSTANBUL HALKININ DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SAHİPLİĞİ VE EDİNME BİÇİMLERİ İTANBUL TİCARET DA YAYN N.: 199-15 İTANBUL HALKNN DAYANKL TÜKETİ ALLAR AHİPLİĞİ VE EDİNE BİÇİLERİ Prf. Dr. TANER BERKY - Prf.Dr. ERE KNGAR İÇİNDEKİLER ÖNÖZ UNUŞ,, ayfa N :. GENEL DEĞERLENDİRE, ÖZET BULGULAR

Detaylı

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu Question Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu belirtir misiniz? Kur an ın lafızdan soyut olduğu bir merhale var mıdır? Answer: Her şeyin lâfzî

Detaylı

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI Ki-Kare Analizleri

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI  Ki-Kare Analizleri Kİ KAR ANALİZİ 1 Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI www.mehmetaksarayl K-Kare Analzler OLAY 1: Genelde br statstk sınıfında, öğrenclern %60 ının devamlı, %30 unun bazen, %10 unun se çok az derse geldkler düşünülmektedr.

Detaylı

Standart Model (SM) Lagrange Yoğunluğu. u, d, c, s, t, b. e,, Şimdilik nötrinoları kütlesiz Kabul edeceğiz. Kuark çiftlerini gösterelim.

Standart Model (SM) Lagrange Yoğunluğu. u, d, c, s, t, b. e,, Şimdilik nötrinoları kütlesiz Kabul edeceğiz. Kuark çiftlerini gösterelim. SM de yer alacak fermyonlar Standart Model (SM) agrange Yoğunluğu u s t d c b u, d, c, s, t, b e e e,, Şmdlk nötrnoları kütlesz Kabul edeceğz. Kuark çftlern gösterelm. u, c ve t y u (=1,,) olarak gösterelm.

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür.

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür. Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

i 01 Ekim 2008 tarihinde yurürlüğe.giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık . '" ıo:."'. >.. ~. T.C. BAŞBAKANLIK Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Sayı, Konu :B.02.ı.SYD.0.08.300.5990/8237 :tılkemz Vatandaşı Olmayan ve Muhtaç Durumda Bulunan Yabancılara S\'D Vakınarından

Detaylı

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ

T.C. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ Sayı Konu...12.30 : B.30.2.KHU.0.00.00.00- : Özürlü Öğrencler hk. KADİR HAS ÜNİvERSİTESİ REKTÖRLÜ('JÜ VEDİ L~.10. 20 0 5 Yükseköğretm Kurulu Başkanlığına Ilg: 14.09.2009 tarh 29515 sayılı yazınız. Yükseköğretm

Detaylı

2 Mayıs 1995. ELEKTRONİK DEVRELERİ I Kontrol ve Bilgisayar Bölümü Yıl içi Sınavı Not: Not ve kitap kullanılabilir. Süre İKİ saattir. Soru 1.

2 Mayıs 1995. ELEKTRONİK DEVRELERİ I Kontrol ve Bilgisayar Bölümü Yıl içi Sınavı Not: Not ve kitap kullanılabilir. Süre İKİ saattir. Soru 1. ELEKONİK DEELEİ I Kntrl ve Blgsayar Bölümü Yıl ç Sınavı Nt: Nt ve ktap kullanılablr. Süre İKİ saattr. Sru.- r 00k 5k 5k 00Ω 5 6 k8 k6 7 k 8 y k5 0kΩ Mayıs 995 Şekl. Şekl-. de kullanılan tranzstrlar çn

Detaylı

Işığın Kırılması Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 3. K

Işığın Kırılması Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 3. K 4 şığın ırılması Test Çözümler Test 'n Çözümler 3.. cam şık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır. Bu nedenle dan cama geçen ışık şekldek gb kırılmalıdır. şık az yoğun

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI

YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI , EK-A YÜKSEK LİsANS VE DOKTORA PROGRAMLARI Değerl Arkadaşlar, --e------ Bldğnz üzere, ş dünyası sthdam edeceğ adaylarda, ünverste mezunyet sonrası kendlerne ne ölçüde katma değer ekledklern de cddyetle

Detaylı

3. Telin kesit alanı, 4. lsıtılan telin diren ci, R = R o. 5. Devreden geçen proton sayısı, q = (N e. 6. X ve Y ilet ken le ri nin di renç le ri,

3. Telin kesit alanı, 4. lsıtılan telin diren ci, R = R o. 5. Devreden geçen proton sayısı, q = (N e. 6. X ve Y ilet ken le ri nin di renç le ri, . ÖÜ EETİ ODE SOU - DEİ SOUN ÇÖZÜEİ. Teln kest alanı, 400 mm 4.0 4 m. a a a a n boyu,, a n kest alanı, a.a a a a Teln drenc se, ρ., 500 4.0 6. 4 5 Ω dur. 40. Telden geçen akım, ohm kanunundan, 40 48 amper

Detaylı

Sıra no Sûre Adı. Âyet sayısı O.B.E.B

Sıra no Sûre Adı. Âyet sayısı O.B.E.B Kimi sayılar aralarında asal dır. Hangi sayıların aralarında asal olduğunu belirlemek için ortak bölenlerin en büyüğünü (O.B.E.B.) bulmak gerekir. Örnek: O.B.E.B. kavramını açıklamak için 12 ve 18 sayılarını

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dinamiği Aygıtının Kullanımı İle İlgili Bilgiler Başlıklı Bölümü okuyunuz.

NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dinamiği Aygıtının Kullanımı İle İlgili Bilgiler Başlıklı Bölümü okuyunuz. 8. AÇISAL HIZ, AÇISAL İVME VE TORK Hazırlayan Arş. Grv. M. ERYÜREK NOT: Deney kılavuzunun Dönme Dnamğ Aygıının Kullanımı İle İlgl Blgler Başlıklı Bölümü okuyunuz. AMAÇ 1. Küle merkez boyunca geçen ab br

Detaylı

KUR'AN SÛRELERİNİN RESMİ VE İNİŞ SIRALAMASI

KUR'AN SÛRELERİNİN RESMİ VE İNİŞ SIRALAMASI GÜNÜMÜZDEKİ RESMİ SIRALAMA KUR'AN SÛRELERİNİN RESMİ VE İNİŞ SIRALAMASI YAYGIN İNİŞ SIRALAMASI - OSMAN BİN AFFAN FARKLI İNİŞ (NÜZÛL) SIRALAMALARI (TERTİPLERİ) Sûre No Sûre Adı Nüzul Sırası Âyet Sayısı Nüzul

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI A. DNYİN AMACI : Bast ser ve bast paralel drenç devrelern analz edp kavramak. Voltaj ve akım bölücü kurallarını kavramak. Krchoff kanunlarını deneysel olarak uygulamak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1.

Detaylı

Tek Yönlü Varyans Analizi

Tek Yönlü Varyans Analizi Tek Yönlü Varyan Analz Nedr ve hang durumlarda kullanılır? den fazla grupların karşılaştırılmaı öz konuu e, çok ayıda t-tet nn kullanılmaı, Tp I hatanın artmaına yol açar; Örneğn, eğer 5 grubu kşerl olarak

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

iber YARIMADASI'NDA HlRiSTiYAN, YAHUDi VE MÜSLÜMAN MÜZiK KÜLTÜRLERiNiN BULUŞMASI (1492'den Önce)*

iber YARIMADASI'NDA HlRiSTiYAN, YAHUDi VE MÜSLÜMAN MÜZiK KÜLTÜRLERiNiN BULUŞMASI (1492'den Önce)* tem Yıl:7 Sayı:14 2009.397-402 BR YARIADASI'NDA HlRSYAN, YAHUD V ÜSLÜAN ÜZK KÜLÜRLRNN BULUŞASI (1492'den Önce)* Am non SHILOAH /Çev.: Barış KARALA Gaz Ünverte Gaz gtm Fakülte ÖZ Yazar, bu çalışmaında ndülü'te

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011)

SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. SEK Tahmincilerinin Arzulanan Özellikleri. Ekonometri 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler İk Değşkenl Bağlanım Model SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler Ekonometr 1 Konu 9 Sürüm 2,0 (Ekm 2011) http://www.ackders.org.tr SEK Tahmnclernn Arzulanan Özellkler

Detaylı

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER BÖÜ 7 TAFOATÖE ODE OU - DEİ OUAI ÇÖZÜEİ 4.. prmer. Transformatör deal olduğundan, dr. > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve < dr. Buna göre I ve II yargıları doğru, III. yargı

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması TRAFORATÖRER BÖÜ 7 Alıştırmalar. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 500 & 0 50. 50 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4 A ınıf Çalışması A ampermetresnn gösterdğ değer 4A

Detaylı

Kur ân-ı Kerîm sûrelerinin sondan sayılması 1

Kur ân-ı Kerîm sûrelerinin sondan sayılması 1 Kur ân-ı Kerîm sûrelerinin sondan sayılması 1 Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm sûrelerini sondan sayalım. Örnek: Sondan birinci sûre Nâs sûresidir. Sûrenin sondan sıra numarası Sûrenin adı 1 Nâs 6 Sûrenin içerdiği

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❸

İkili Simetrik Kitap ❸ 19 lu Gruplar Halinde Sûrelerin Numaraları ve Âyet Sayıları Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm de bulunan sûrelerin sıra numarlarını ve âyet sayılarını 19 lu gruplar halinde birlikte inceleyeceğiz. İlk 19 sûrede

Detaylı

Uzun ve kısa sûreler. Uzun sûreler kümesi

Uzun ve kısa sûreler. Uzun sûreler kümesi Kur ân-ı Kerîm sûrelerini iki kümeye ayıralım: 1. Uzun sûreler kümesi 2. Kısa sûreler kümesi Bu iki küme eşit sayıda sûre içersin. Kümelerden birinde bulunan sûrelerin âyet sayıları diğer kümede bulunan

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

Sıra umaraları Kümesi ve Âyet Sayıları Kümesi

Sıra umaraları Kümesi ve Âyet Sayıları Kümesi umaraları Kümesi ve Sayıları Kümesi Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm sûrelerinin sıra numaraları ve âyet sayıları kümelerini inceleyeceğiz. Kur ân-ı Kerîm sûreleri sıra numaraları kümesi Bu küme 1 ile başlayan

Detaylı

HUDEYBiYE ANTLAŞMASI ÖZELiNDE HZ. ÖMER'iN

HUDEYBiYE ANTLAŞMASI ÖZELiNDE HZ. ÖMER'iN tem Yıl:8 Sayı:15 2010. 43-59 HUDYBY ANLAŞASI ÖZLND HZ. ÖR'N KŞLK AHLL DNS Yrd. Doç. Dr. utafa Özkan Ş1mak Onverteltahlyat Fakülte ÖZ Hz. Ömer genelde ert mzaçlı, fevr davranablen, kendnden korkulan ve

Detaylı

Manyetizma Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümü

Manyetizma Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümü 4 Manyetzma Testlernn Çözümler 1 Test 1 n Çözümü 5. Mıknatısların brbrne uyguladığı kuvvet uzaklığın kares le ters orantılıdır. Buna göre, her br mıknatısa uygulanan kuvvet şekl üzernde gösterelm. 1. G

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 0. Sınıf Soru tabı. Ünte Elektrk ve anyetzma. onu Elektrk Akımı, Potansyel Fark ve Drenç Test Çözümler Jeneratör otor . Ünte Elektrk ve anyetzma Test n Çözümü. Üzernden t sürede q yükü geçen br letkendek

Detaylı

3 Her çocuk Müslüman do ar.

3 Her çocuk Müslüman do ar. TAHR C * 1 Sözlerin en güzeli Allah ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed in yoludur. Buhari, Edeb, 70; tisam, 2. z Müslim, Cuma, 43. z Nesai, Iydeyn, 22. z bn Mace, Mukaddime, 7. z Darimî, Mukaddime,

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL

AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL AİLEYE MUTLULUK YAKIŞIR! HAYAT SEVİNCE VE SEVİLİNCE GÜZEL Ey İnsanlık! Sizi bir tek canlı varlıktan yaratan, ondan da eşini var eden ve her ikisinden de bir çok erkek ve kadın üreten Rabbınıza karşı sorumluluğunuzun

Detaylı

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü

'~'l' SAYı : 34203882-821 i ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozisyon Yarışması. T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü BÖLÜM: Temel Eğtm T.C SINCAN KAYMAKAMllGI Ilçe Mll Eğtm Müdürlüğü SAYı : 34203882-821 ı 1-1 C _:J 1...110/2013 KONU : Kompozsyon Yarışması TÜM OKUL MÜDÜRLÜKLERNE SNCAN Ilg :Vallk Makamının 25.10.2013 tarh

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI Sayı 31 Ünverste Öğrenclernn Blglendrc Metnlerde Düşüncey Gelştrme Yollarını Kullanma Durumları ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİLENDİRİCİ METİNLERDE DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARINI KULLANMA DURUMLARI Mehmet

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Kümeler. 2. ÜNÝTE Bölünebilme Kurallarý ve Kesirler

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Kümeler. 2. ÜNÝTE Bölünebilme Kurallarý ve Kesirler ÝÇÝNDEKÝLER 1. ÜNÝTE Kümeler KÜMELER... 13 Ölçme ve Deðerlendirme... 19 Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... 21 Kazaným Deðerlendirme Testi - 2 (Video lü)... 23 KÜMELERLE ÝÞLEMLER... 25 Ölçme ve Deðerlendirme...

Detaylı

TÜRK KASiDESiNiN MENŞEi OLARAK MUALLAKALAR ÖZELiNDE ARAP CAHiLiYE DÖNEMi KASiDE ÖZELLiKLERi

TÜRK KASiDESiNiN MENŞEi OLARAK MUALLAKALAR ÖZELiNDE ARAP CAHiLiYE DÖNEMi KASiDE ÖZELLiKLERi tem Yt/:9 Sayt:17 2011. 209-240 ÜRK KASDSNN NŞ OLARAK UALLAKALAR ÖZLND ARAP CAHLY DÖN KASD ÖZLLKLR Dr. Ayhan RDOGAN Selçuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Br nazım bçm olan kade ürk debyatından çok önce Arap

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

BİR BOYUTLU HAREKET FİZİK I. Bir Boyutlu Hareket? 12.10.2011. Hız ve Sürat. 1 boyut (doğru) 2 boyut (düzlem) 3 boyut (hacim) 0 boyut (nokta)

BİR BOYUTLU HAREKET FİZİK I. Bir Boyutlu Hareket? 12.10.2011. Hız ve Sürat. 1 boyut (doğru) 2 boyut (düzlem) 3 boyut (hacim) 0 boyut (nokta) .0.0 r oulu Hareke? İR OYUTLU HREKET FİZİK I bou (doğru bou (düzlem 3 bou (hacm 0 bou (noka u bölümde adece br doğru bounca harekee bakacağız (br boulu. Hareke ler olablr (pozf erdeğşrme ea ger olablr

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

Âyet Sayısı Sıra umarasından Büyük Olan Sûreler

Âyet Sayısı Sıra umarasından Büyük Olan Sûreler Sayısı umarasından Büyük Olan Sûreler Bir sûrenin âyet ndan sıra numarasını çıkardığımızda fark sıfırdan ayrı pozitif bir değer çıkıyorsa, o sûrenin âyet sıra numarasından büyük demektir. Örnek: Sûrenin

Detaylı

AİLE KURMAK &AİLE OLMAK

AİLE KURMAK &AİLE OLMAK AİLE KURMAK &AİLE OLMAK Dr. Fatma BAYRAKTAR KARAHAN Uzman-Ankara Aile Nedir? Aile kelimesinin kökü, ğavl dir. Bu kelime, ağır bir sorumluluk altına girmek demektir. Bu kökten gelen aile ise, birini çekince

Detaylı

ENDÜLÜS ADININ KÖKENi ÜZERiNE

ENDÜLÜS ADININ KÖKENi ÜZERiNE tem Yıl:7 Sayı:14 2009.371-376 NDÜLÜS ADININ KÖKN ÜZRN Arş.Gör. Al DADAN Selçuk Ünverte Soyal Blmler nttüü ÖZ ndülü mnn köken ken olarak tept edlmş değldr. Kelmenn yaygın olarak berk yarımadaının güneyne

Detaylı

2.a: (Zorunlu Değil):

2.a: (Zorunlu Değil): Uygulaa 5-7:.7 6 7 Baar Yarıyılı Jeodezk Ağlar e Uygulaaları UYGULAMA FÖYÜ,..7.a: (Zorunlu Değl: Yanına arılaayan br kule yükeklğnn trgonoetrk yükeklk belrlee yönteyle eaplanaı UYGULAMA.b : (Zorunlu C3

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❷

İkili Simetrik Kitap ❷ Bölen Kümesi Eleman Sayısı < 2 Olan Sayı Tamsayılar içerisinde bölen kümesi eleman sayısı 2'den küçük olan tek bir sayı vardır; o da 1 sayısıdır. 1 sayısının bölen kümesinde tek bir eleman vardır. Kur

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir.

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir. ÖRNEKLER DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHL. BİLGİSİ ÜNİTE: 1. ÜNİTE (KADER İNANCI) KONU: KAZA VE KADER İNANCI KADER: Kelime olarak KAZA: Kelime olarak kader; bir şeye gücü kaza, hükmetmek, - Su 100 yetmek, biçimlendirmek,

Detaylı

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler Sıklık Tabloları ve Tek Değşkenl Grafkler Sıklık Tablosu Ver dzsnde yer alan değerlern tekrarlama sayılarını çeren tabloya sıklık tablosu denr. Sıklık Tabloları tek değşken çn marjnal tablo olarak adlandırılır.

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❷

İkili Simetrik Kitap ❷ Bu bölümde, bölen kümesinde ikiden fazla eleman bulunan sayıları ele alacağız. Aşağıdaki Kur ân-ı Kerîm fihristinde bölen kümesi eleman sayısı > 2 olan sayılar işaretlenmiş bulunmaktadır: Sıra Âyet Sıra

Detaylı

islam TARiHiNDE BiRARADA YAŞAMA TECRÜBESi

islam TARiHiNDE BiRARADA YAŞAMA TECRÜBESi tem Yı1:7 Sayı:14. 2009.41-59 SLA ARHND BRARADA YAŞAA CRÜBS (ASR-1 SAAD V NDÜLÜS ÖRNGY Pmf.Dr. İmal Hakkt AÇKN Se/çuk Ünverte lahyat Fakülte ÖZ Dünya üzerndek şddet ve terör olaylarında dnlern rolünün

Detaylı

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ BÖLÜM 6 ALTERNATİF AKIM DEVRE ÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ 6. ÇEVRE AKIMLAR ÖNTEMİ 6. SÜPERPOZİSON TEOREMİ 6. DÜĞÜM GERİLİMLER ÖNTEMİ 6.4 THEVENİN TEOREMİ 6.5 NORTON TEOREMİ Tpak GİRİŞ Alternatf akımın

Detaylı

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2

OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI 2 OLİGOPOLLER VE OYUN KURAMI. OLİGOPOL OYUN KURALLARI. OLİGOPOL OYUN STRATEJİLERİ 3. OLİGOPOL OYUNUNDA SKORLAR 3 4. MAHKUMLAR ÇIKMAZI 3 5. BİR DUOPOL OYUNU 6 5.. MALİYET VE TALEP KOŞULLARI 6 5.. KAR MAKSİMİZASYONU

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER. 4. a) Pri mer dev re ye uy gu la nan al ter na tif ge ri li min et kin de ğe ri; 1. İdeal transformatörler için,

TRANSFORMATÖRLER. 4. a) Pri mer dev re ye uy gu la nan al ter na tif ge ri li min et kin de ğe ri; 1. İdeal transformatörler için, 7. BÖÜ TRAFORATÖRER AIŞTIRAAR ÇÖZÜER TRAFORATÖRER. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 00 & 0 0. 0 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4A A ampermetresnn gösterdğ değer 4A A

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER ELEKTRİK AKIMI

TEST 1 ÇÖZÜMLER ELEKTRİK AKIMI TEST 1 ÇÖZÜE EETİ II 1. Şe kl de k d rençler br br ler ne pa ra lel olaca ğın dan ara sın da k eşde ğer d renç, 6 X 4. na kol akı mı dır. ve d renç le r pa ra lel oldu ğun dan po tan s yel le r eşt tr.

Detaylı

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve LETMELER GEL T RME VE DESTEKLEME DARES BA KANLI I (KOSGEB) GENEL DESTEK PROGRAMI B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve Amaç MADDE 1 - (1) Bu p kar bçmde gerçekle dares Ba uygulanacak Genel Kapsam MADDE 2 - (1)

Detaylı

EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?

EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ? 2017-2018 EKİM AYI 5-6 YAŞ PLANI EKİM AYINDA NELER ÖĞRENECEĞİZ?.HAFTA: EVİMİZ VE AİLEMİZ Evi izi Evi izi eşyaları ı ta ıyalı. Ailemizde kimler var. Çekirdek aile ve ge iş aileyi ta ıyalı. ölü leri i ta

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

T.c. MALİYE BAKANLIGI. KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü) Sayı : 7291 1396-903.99-E.1 16043 Konu : Seyahat Kartları T.c. MALİYE BAKANLIGI Gelr İdares Başkanlığı İnsan Kaynakları Dare Başkanlığı SÜREl 04/12/2015 KÜTAHYA VALİLİGİNE (Defterdarlık Personel Müdürlüğü)

Detaylı

TEKNOLOJİ BAĞIMLI YAŞAMIN MATEMATİKSEL DESENLERİ-I

TEKNOLOJİ BAĞIMLI YAŞAMIN MATEMATİKSEL DESENLERİ-I TEKNOLOJİ BAĞIMLI YAŞAMIN MATEMATİKSEL DESENLERİ-I Fevz ÜNLÜ *, Esra DALAN YILDIRIM **,Şule AYAR *** ÖZET: Evren her an nano-önces, nano, mkro, normal, makro ve makro-ötes gözler le gözlemlermze açıktır.

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ. χ 2 Kİ- KARE TESTLERİ. Doç.Dr. Ali Kemal ŞEHİRLİOĞLU Araş.Gör. Efe SARIBAY

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ. χ 2 Kİ- KARE TESTLERİ. Doç.Dr. Ali Kemal ŞEHİRLİOĞLU Araş.Gör. Efe SARIBAY PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ- KARE TESTLERİ Doç.Dr. Al Kemal ŞEHİRLİOĞLU Araş.Gör. Efe SARIAY Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı,

Detaylı

YAHUDA iskaryot 1. Doç. Dr. Fethi Ahmet POLA T Selçuk Üniversitesi liahiyat Fakültesi

YAHUDA iskaryot 1. Doç. Dr. Fethi Ahmet POLA T Selçuk Üniversitesi liahiyat Fakültesi tem Yıl:8 Sayı:16 2010. 61-97 İNCLLRD ve İSLA FSİR GLNGND YAHUDA SKARYO 1 Doç. Dr. Feth Ahmet POLA Selçuk Ünverte lahyat Fakülte "'n byük cezaya çarptırılan, Şu yukarıdak nıh' ded, utam, 'İkaryot Yahuda';

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~.

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~. ~, -e-: ALE VE ~. I H. SOSYAL ~OLTKALAR BAKANllGI AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIGI ÇOCUK HİzMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ 2012 Ankara KAPSAM MADDE

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ

MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ. SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ MOBİPA MOBİLYA TEKSTİL İNŞAAT NAKLİYE PETROL ÜRÜNLERİ SÜPERMARKET VE TuRİzM SANAYİ VE TİcARET ANONİM ŞİRKETİ 2011-2012-2013 MALİ yılına İLİşKİN YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ("Şrket") 01012011-31 ı22013

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 FARKLI YÜZEY ÖZELLİKLERİNE SAHİP PLAKALARIN ISIL IŞINIM YAYMA ORANLARININ HESAPLANMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri Elektrk kımı Test n Çözümler. Ω Ω 8Ω 8Ω. Uzunluğu O, kest alanı S olan letkenn drenc 6 Ω se, uzunluğu O kest alanı S olan letkenn drenc 8 Ω olur. Bu k drenç aşağıdak gb brbrne bağlıdır. 8Ω 8Ω 9Ω 8Ω luk

Detaylı

ERKEN DÖNEM ŞlA'SI NASIL MEZHEBE DÖNÜŞTÜ?* Marshall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKMAZ NE.Ü. ilahiyat Fakültesi ögretim Üyesi ÖZET

ERKEN DÖNEM ŞlA'SI NASIL MEZHEBE DÖNÜŞTÜ?* Marshall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKMAZ NE.Ü. ilahiyat Fakültesi ögretim Üyesi ÖZET tem Y/:9 Sayt:18 2011. 289-311 RKN DÖN ŞlA'SI NASIL ZHB DÖNÜŞÜ?* arhall G. S. HODGSON Çev.: S1dd1k KORKAZ N.Ü. lahyat Fakülte ögretm Üye ÖZ Başlangıçta Şffk, naaşeryye menuplarının ve hatta Sünnlern andığının

Detaylı

www.simetrikkitap.com

www.simetrikkitap.com İkiye bölünen ancak üçe bölünmeyen sayılar Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm fihristinde bulunan sayılardan ikiye bölünen ancak üçe bölünmeyenleri tespit ederek işe başlayacağız. Daha sonra, bunlar arasında matematiksel

Detaylı