Uyanı s! Kendinizi Kot u Insanlardan Nasıl Koruyabilirsiniz?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uyanı s! Kendinizi Kot u Insanlardan Nasıl Koruyabilirsiniz?"

Transkript

1 Uyanı s! MAYIS 2013 Kendinizi Kot u Insanlardan Nasıl Koruyabilirsiniz?

2 Uyanı s! BU SAYIDA s DAHA FAZLASI IC IN GENCLER KAPAK KONUSU Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz? 6-9. SAYFALAR r GENCLER SORUYOR: HASTALIGIMLA NASIL BAŞA CIKAB IL IR IM? (1. Bol um) Yeimy isimli bir genc 11yaşına geldigimde tekerlekli sandalyeye bagımlı oldum diyor. Cok hafif şeyleri kaldırmak gibi basit işleri bile yapamıyorum. Yeimy ve başka u cgencin ciddi saglık sorunlarıyla nasıl başa cıktı gını ogrenmek ister misin? (KUTSAL KITABIN O GRETT IKLER I/GEN CLER kısmına bakın) 3 DUNYAYA BAKIŞ 4 A ILELER I C IN YARDIM Cocugunuzu Terbiye Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 10 SOYLEŞ I Musevi Bir Kadın Inancını Neden Gozden Gecirdi gini Anlatıyor 12 GECM IŞTEN PORTRELER Buy uk Kyros 14 KUTSAL KITABIN GOR UŞ U Yaratıcımız 16 TASARIM UR UN UM U? Yılanyıldızının Goren Iskeleti COCUKLAR r Resimli Kutsal Kitap hikayelerini ˆ sitemizden okuyabilirsiniz. Bu etkinlik sayfalarını kullanarak cocugunuzun Kutsal Kitapta adı gecen kişileri daha yakından tanımasını ve ahlaksal ilkeleri ogrenmesini saglayabilirsiniz. (KUTSAL KITABIN O GRETT IKLER I/ COCUKLAR kısmına bakın) Vol. 24, No. 5 / Monthly / TURKISH Her Sayının Ortalama Tirajı: 98 Dilde Adet Bu yayın parayla satılmaz. Gon ull uba gıslarla desteklenen, dunya capındaki Kutsal Kitap egitim programının bir kısmıdır. Aksi belirtilmedikce, ayet alıntıları Kutsal Kitap Yeni Dunya Çevirisi ndendir. Awake! (ISSN X) Druck und Verlag: Wachtturm Bibel und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, e. V., Selters/Taunus. Verantwortliche Redaktion: Ramon Templeton, Selters/Taunus. Bu yayının Turk cesinin hazırlanmasından Yehova nın Sahitlerini Destekleme Dernegi sorumludur Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Her hakkı saklıdır. Printed in Germany. Dahafazlabilgialmakyadahi cbir ucret odemeden Kutsal Kitabı incelemek ister misiniz? sitesini ziyaret edebilir ya da aşagıdaki adrese yazabilirsiniz. YEHOVA NIN SAH ITLERI: PK 23 Ferikoy Istanbul-T URK IYE. Tel Adreslerin tam listesi icin su siteye bakın:

3 D UNYAYA BAKIŞ AMERIKA BIRLEŞ IK DEVLETLERI ABD I cg uvenlik Bakanlıgının raporuna gore son on yılda, havalimanı gu- venlik gorevlileri yaklaşık 50 milyon yasak malzemeye el koydu. Sadece 2011 yılında guvenlik gorevlileri den fazla ateşli silahın ucakla- ra sokulmasını onledi. Co gu silah sahibi bir silah taşıdıgını unuttugunu soylemişti. NORVEC Luthercilik artık Norvec in resmi devlet dini degil. Norvec Parlamentosu, anayasada degişiklik yaparak ilk defa kiliseyle devlet arasındaki bagın gevşetilmesini oylayarak kabul etti. CEK CUMHURIYET I Cek Cumhuriyeti nde yapılan bir araştırmaya gore, calışanların u cte ikisi işyerinde olmadık- ları zamanlarda da kendilerini işle baglantılı telefon, e-posta ya da kısa mesajlara cevap vermek zorunda hissediyor. Katılımcıların u cte birinden fazlası, bunlara hemen cevap vermemenin nezaketsizlik olacagını duş un uyor. BREZILYA Yetkililer devamsızlıgı onlemek icin okul uniformalarına elektronik cipler yerleştirmeye başladı. Alıcılar cocu gun okula girdigini tespit ettigin- de anne babanın cep telefo- nuna bir mesaj gidiyor, eger cocuk okula 20 dakika ya da daha fazla gecikirse bu defa farklı bir mesaj gidiyor. Havaalanı guvenlik kontrolu: Universal Images Group/age fotostock; kilise: Cephas Picture Library/Alamy; tahıl stokları: AP Photo/Altaf Qadri HIND ISTAN Hindistan da son 20 yılda gıda uretiminde yaşanan hemen hemen yuzde 50 lik buy uk artışa ve 71 milyon ton pirincvebu gday stokuna ragmen, ulke hal ˆ aa ˆ clıkla mucadele ediyor. Tahıl stokunun sadece yaklaşık yuzde 40 ı Hindistan daki evlere ulaşıyor. Bunda yolsuzluk ve israfın buy uk payı var. 3

4 A ILELER I C IN YARDIM ANNE BABA OLMAK Cocugunuzu Terbiye Ederken Nelere Dikkat Etmelisiniz? ZORLUK Koydugunuz kurala gore akşam saat 9:00 da cep telefonlarının kapatılması gerekiyor, ama bu hafta iki kez kızınızı gece yarısı mesajlaşırken yakaladınız. Oglunu- zun evde olması gereken saat akşam en gec 10:00, ama dun yine 11:00 den sonra eve geldi. Hemen umutsuzluga kapılmayın. Durum duzelebilir. Ancak oncelikle cocu gunuzun koydugunuz kurallara neden uymadıgını anlamanız gerek. Aslında apacık asilik gibi go- runen şeyin ardında cok daha zararsız bir şey olabilir. NEDEN BOYLE DAVRANIYOR? Net olmayan sınırlar. Bazı gencler ceza almadan ne kadar ileri gidebilecegini gormek icin kuralları hice sayar. Ornegin bir ebeveyn belirli bir hatanın belirli bir sonucu olacagını soylediyse, cocuk ebeveynin dedigini gercek- ten yapıp yapmayacagını gormek icin sınırları zorlayabilir. Peki bu durum, gencin iflah olmaz bir asi olma yolunda ilerledigini mi gosterir? Oyle olması gerekmez. Gercek şu ki, anne babalar soyledikleri şeyi yapmakta tutarsız davranır ya da net sınırlar koymazsa, gencler kurallara uymak konusunda genelde daha gevşek davranır. Katı kurallar. Bazı anne babalar cocuklarını sonu gelmeyen bir kurallar listesiyle kontrol altına almaya calışır. Cocuk kurallara uymadıgında ise sinirlenip daha da çok kural koyarlar. Ancak bu co gunlukla durumu kot uleştirmekten başka bir işe yaramaz. Ebeveyn ve cocuk ilişki- siyle ilgili bir kitap şoyle diyor: Kontrolu ne kadar ele gecirmeye calışırsanız cocu gunuz o kadar direnir. Kitap şoyle devam ediyor: Aşırı kontrolcu tutum, yumuşak ekmegin ust une soguk tereyagı surmeye calışmak gibidir; sonucta ekmek parcalanırvedahadabastırarak surmeye calışmak c oz um degildir (Parent/Teen Breakthrough). Uygun şekilde terbiye etmek işe yarayabilir. Sıkıntı cektirmek anlamına gelen ceza dan farklı olarak terbiye te- melde o gretmek anlamına gelir. Peki koydugunuz kurallara uymayı cocu gunuza nasıl ogretebilirsiniz? r Ailelere yardımcı olabilecek başka makaleler icin adresine bakabilirsiniz.

5 SIZ NE YAPABIL IRS IN IZ? Net olun. Genclerin, kendilerinden ne beklendigini ve itaatsizligin getirecegi sonucları tam olarak bilmeye ihtiyacı vardır. Kutsal Kitaptaki ilke: Galatyalılar 6:7. Oneri: Evinizdeki kuralların bir listesini yapın. Sonra kendinize şunları sorun: Cok mu fazla kural koydum? Cok mu az kural koydum? Bazı kurallara artık ihtiyacyok mu? Cocu gum sorumluluk sahibi oldugunu gosterdiyse kurallardabunag ore bazı degişiklikler yapmalı mıyım? Tutarlı olun. Gecen hafta yaptıgı bir şeye goz yumar, bu hafta benzer bir şey yaptıgındaysa tersini yaparsanız gencin kafası karışabilir. Kutsal Kitaptaki ilke: Matta 5:37. Oneri: Işledi gi suca uygun şekilde terbiye etmeye calışın. Ornegin cocu gunuz akşamevde olması gereken sa- atten sonra gelirse, daha erken bir saatte donme kuralı koymak duruma uygun bir kısıtlama olacaktır. Makul olun. Cocu gunuza hak ettikce daha cok ozg url uk vererek esnek bir anne baba oldugunuzu gosterin. Kutsal Kitaptaki ilke: Filipililer 4:5. Oneri: Oturup cocu gunuzlakurallarhakkındakonuşun. Hatta bazı kurallara uymamanın ne gibi bir sonucu olması gerektigini cocu gunuz kendisi onerebilir. Bir genc, kuralların oluşturulmasına katkısı olursa bu kurallara uymaya daha egilimli olur. Kisili gini gelistirin. Hedefiniz sadece cocu gunuzun emirlerinize itaat etmesini saglamak olmamalı. Onun dogruyla yanlışı ayırt etmesini saglayacak, iyi calışan bir vicdan geliştirmesine de yardım etmelisiniz. ( Iyi Nitelikler Geliştirmesine Yardım Edin başlıklı cer ceveye bakın.) Kutsal Kitaptaki ilke: 1. Petrus 3:16. Oneri: Yardım icin Kutsal Kitaba başvurun. Kutsal Kitap, sagg or uaşılayan terbiyenin en iyi kaynagıdır ve icinde bulunan hikmet deneyimsiz kişinin akıllıca davranmasına, gencin bilgi kazanmasına ve duş unmeyi ogrenmesi- ne yardım edebilir ( Ozdeyişler 1:1-4). TEMEL AYETLER Insanneekerseonubi cer (Galatyalılar 6:7). Evet dediyseniz Evet olsun, Hayır dediyseniz Hayır olsun (Matta 5:37). Makullu g un uz herkesce bilinsin (Filipililer 4:5). Rahat bir vicdanınız olsun (1. Petrus 3:16). IYIN ITELIKLER GELIŞT IRMES INE YARDIM EDIN Cocugunuza hangi niteliklerle tanınmak istedigini sorarak du- şunmesine yardım edin. Genc- ler bir zorlukla karşılaştıklarında şu sorular uzerinde duş unerek dogru kararlar vermeyi ogrenebilirler: ˇ Nasıl biri olmak istiyorum? (Koloseliler 3:10). ˇ Tanrı yı memnun etmek isteyen bir kişi bu durumda ne yapardı? ( Ozdeyişler 10:1). Kutsal Kitapta, davranışlarıyla iyi ya da kot u biri oldugu- nu gosteren bircok kişinin ya- şamı kayıtlıdır (1. Korintoslular 10:11; Yakup 5:10, 11). Bu kişileri ornek gostererek cocu gunuzun iyi nitelikler geliştirmesine yardım edebilirsiniz. (Ekim 2012 tarihli Uyanış! dergisinin 25. sayfasına bakın.) Uyanış! Mayıs

6 KAPAK KONUSU Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz? Hava karardıktan sonra eve genellikle arkadaşlarımla yu- rurd um. Fakat bir akşam o kadar yorgundum ki taksi cagırmaya karar verdim. Şofor beni eve got urmedi. Issız bir yere got ur up tecavuz etmeye kalkıştı. But un guc umle bagırdım ve adam geri cekildi. Tekrar uzerime dogru geldiginde yine bagır- dım ve hızla oradan kactım. Gecmişte, Bagırmanın ne faydası olur ki? diye duş u- nurd um. Fakat işe yaradıgını ogrendim! (KARIN). Isimler de giştirilmiştir. IRCOK ulkede B sucma gduru olmak her zaman var olan bir tehlikedir. Boyle ulkelerden birinde calışan bir hakim ˆ Acı gercek şu ki, artık magdur olup ol- mayacagınızı degil ne zaman magdur olacagınızı duş u- nuyorsunuz dedi. Bazı yerlerde ise sucoranıdaha duş uk olabilir. Yine de tedbirsiz davranmak kişiyi saldırıya acık hale getirebileceginden akıllıca olmayacaktır. Yaşadıgınız yerde sucoranıy uksek olsun olmasın, kendinizin ve sevdiklerinizin guvenli gini nasıl saglaya- bilirsiniz? Atabileceginiz bir adım, Kutsal Kitapta bu- lunan şu ilkeyi dikkate almaktır: Akıllı kişi felaketi go- rup gizlenir, deneyimsiz ise ileri gider ve cezasını ceker ( Ozdeyişler 22:3). Aslında emniyet yetkilileri, gerekli tedbirlerin magdur olmadan once alınmasını tavsiye ediyor. Sucma gduru olanların yaşadıkları sadece yaralanma ve maddi kayıpla sınırlı degildir. Bunun bircok kişi uzerinde psikolojik ve duygusal acıdan kalıcı zararları da olur. Oyleyse guvenli gimizi artırmak icin makul olcude elimizden geleni yapmak cok onemlidir! Bunu akılda tutarak kendimizi şu dort suct urunden korumak icin neler yapabilecegimizi ele alalım: soygunculuk, cinsel saldırı, bilişim sucu ve kimlik hırsızlıgı.

7 SOYGUNCULUK Nedir? Soygunculuk gu c kullanarakyadatehdityoluylayapılan hırsızlıktır. Insanları nasıl etkiler? Britanya daki bir savcı, bir dizi silahlı soygundan sonra magdurların fiziksel zarar gormemesine ragmen hepsinin duygusal acı cekti gini gozlemledi. Savcı şoyle dedi: Onlardan bazıları surekli kaygı duydugunu ve uyku sorunları yaşadıgını ifade etti ve hemen hemen hepsi yaşadıklarının gunl uk iş hayatlarını ciddi şekilde etkiledigini soyledi. Ne yapabilirsiniz? Dikkat edin. Hırsızlar fırsatcıdır. Genelde dikkatsiz kişileri hedef secerler. Bu nedenle sizi izleyen insanları izleyin, cevrenizde olup bitenlere dikkat edin ve aşırı icki icerekyadauyuşturucu kullanarak duyularınızı koreltmeyin ve yargı yetinizi zayıflatmayın. Bir saglık ansiklopedisi Bir kişi icki icti gindeyadauyuşturucu kullandıgında, net duş unmesi ve dogabile- cek tehlikeli bir durumu hesap etmesi zor- laşır diyor. Mallarınızı koruyun. Aracınızı, ayrıca evinizin pencere ve kapılarını kilitleyin. Iceri asla bir yabancı almayın. Degerli şeylerinizi ortalıkta bırakmayın; onları teşhir etmeyin. Kutsal Yazılar Hikmet haddini bilenlerdedir der ( Ozdeyişler 11:2). Aralarında cocukların da oldugu hırsızlar, genellikle pahalı mucevher ve elektronik eşyalarını teşhir eden insanları hedef alır. Danışın. Kendi tuttugu yol ahmagın goz unde dogrudur; oysa hikmetli kişi og ut dinler ( Ozdeyişler 12:15). Seyahat ediyorsanız guvenilir yore sakinlerinin ve yetkililerin tavsiyelerini dikkate alın. Onlar tehlikeli yerler hakkında sizi uyarabilir, ayrıca kendinizi ve eşyalarınızı nasıl koruyacagı- nızı gosterebilirler. C INSEL SALDIRI Hırsızlar fırsatcıdır; cevrenizde olup bitenlere dikkat edin Nedir? Cinsel saldırı tecavuzle sınırlı degildir, cinsel temasın tehdit, korkutma veya gu c kullanmayı ice- ren başka turlerini de kapsar. Insanları nasıl etkiler? Bir tecavuz kurbanı şoyle anlatıyor: En uz uc uolanşu ki, yaşadıgınız şey sizi sadece o an etkilemiyor. Uzun sure goz un uz un on unden gitmiyor, aklınızdan cıkmıyor ve hayata bakışınızı degiştiriyor. Ayrıca sevdiklerinizin de hayatını degiştiriyor. Tabii ki cinsel saldırının sorumlusu kurban degildir. Sucun sorumlulugu saldırgana aittir. Ne yapabilirsiniz? Hislerinizi gormezden gelmeyin. Bir polis merkezi şu tavsiyede bulunuyor: Biryerdeyadabirkişinin yanında kendinizi tedirgin veya huzursuz hissediyorsanız orayı terk edin. I cg ud uleriniz aksini soyl u- yorsa, hic kimsenin sizi orada kalmaya ikna etmesine izin vermeyin. Kendinizden emin davranın; dalgın olmayın. Seks avcıları dikkatsiz ve savunmasız olanların izini surer. Bu nedenle kendinizden emin yur uy un ve tetikte olun. Hemen tepki verin. Bagırın (Tekrar 22:25-27). Saldırganı bocalatacak bir şey yapınvebufırsatıkullanarakka cın ya Uyanış! Mayıs

8 da karşı koyun. Ve mumk unse guvenli bir yere koşun ve polisi arayın. BIL IŞIM SUCU Nedir? Bilişim sucları, internet agları uzerinden gercekleştiri- len suclardır. Vergi kacak cılı gı, sosyal yar- dım dolandırıcılıgı, kredi kartı dolandırıcılıgı ve odemesi alınıp teslimatı yapılmayan mallar bu sucun kapsamına girer. Ayrıca hileli yatırım ve online acık artırmalar gibi sahtekarlıkları ˆ da icerir. Insanları nasıl etkiler? Bilişim sucu, kurbanlara ve bir but un olarak topluma yuz milyarlarca dolara mal olur. Şu orne gi du- şunelim. Seda, internet bankacılıgıyla ilgili bilgilerini guncellemesini isteyen ve bankasından geldigini zannettigi bir e-posta aldı. Kişisel bilgilerini girdikten birkacda- kika sonra, hesabından doların ya- bancı bir bankaya transfer edildigini fark edince gozlerine inanamadı. Seda dolandırıldıgını ancak o zaman anladı. Ne yapabilirsiniz? Temkinli olun! Profesyonel gor unen web sitelerine aldanmayın. Yasal mali kuruluşların, cok gizli bilgilerinizi e-posta yoluyla istemeyecegini unutmayın. Internetten bir şey almadan ve yatırım yapmadan once firmanın nasıl bir namı oldugunu araştırın. Kutsal Yazılar Deneyimsiz insan her soze inanır; sagg or ul ukişi ise adımını tartarak atar der ( Ozdeyişler 14:15). Yabancı ulkelerdeki firmalarla işyadaalış- veriş yaparken dikkatli olun. C unk usorun cıkarsa c ozmek daha zor olabilir. Firmayı ve politikasını inceleyin. Şunları duş un un: Firmanın gercek adresi nedir? Telefon numarası dogru mu? Yaptı- Kurbanların co gu tanıdıgı birinin saldırısına ugruyor. Daha fazla bilgi icin Gençler Soruyor: Sorular ve Pratik Cevaplar, 1. Kitap, 228. sayfadaki Kendimi Cinsel Tacizden Nasıl Koruyabilirim? bol um une bakabilirsiniz. Bu kitaba adresinden ulaşabilirsiniz. gım alışverişin ek masrafları olacak mı? Siparişim ne zaman elime ulaşacak? Ur u- nuiadeedebilirmiyim?yadaparaiadesi yapılıyor mu? Gerçek olamayacak kadar iyi go- runen bir teklife şupheyle yaklaşın. Ac- gozl u ve kolay yoldan para kazanmak isteyen kişiler, internet hırsızlarının başlıca hedefidir. Size az cabayla buy uk paralar kazanmayı, duş uk kredi notunuz olsa bile kredi kartı ya da kredi vermeyi veya yuk- sek kar ˆ getirisi olan duş uk riskli yatırım- lar yapmayı teklif edebilirler. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) şoyle diyor: Herhangi bir yatırım teklifinin yasal olup olmadıgını araştırmak icin zaman ayırın. Vaat edilen kar ˆ ne kadar yuksekse, risk de o kadar yuksektir. Bir pazarlamacının size baskı yapmasına izin vermeyin, once yatırımın yasal oldugundan emin olun. KIML IK HIRSIZLIGI Nedir? Kimlik hırsızlıgı, birinin kimlik bilgilerini dolandırıcılık veya başka suclar işlemek icin yasadışı olarak ele gecirmeyi ve kullanmayı icerir. Insanları nasıl etkiler? Hırsızlar kimliginizi kredi kartı veya kredi almak ya da yeni hesap acmak icin kullanabilirler. Sonra sizin adınıza bir sur u borca girerler! Borcla- rı sonunda iptal ettirseniz bile bunun mali itibarınıza verdigi zarar yıllar boyu silinmeyebilir. Bir magdur Kot u bir kredi notu her şeyi etkiler; hatta paranızın calınmasındandahadak otud ur diyor. Ne yapabilirsiniz? Kritik verilerinizi koruyun. Internet uzerinden banka işlemiyadaalışverişyapıyorsanız şifrenizi duzenli olarak degişti- rin, ozellikledehalkaa cık bir bilgisayar kullandıysanız. Ayrıca daha once deginildi- gi gibi kritik kişisel bilgilerinizi talep eden e-postalara karşı uyanıkolun. r Kutsal Kitapla ilgili başka sorularınıza cevap almak icin adresine bakabilirsiniz.

9 Yaratıcımız barışdolubiryery uzu vaat ediyor, orada suclar olmayacak Kimlik hırsızları sadece bilgisayarları kullanmaz. Banka hesap ozetleri, cek defterleri, kredi kartları ve sosyal guvenlik numaraları gibi onemli belgeleri ele gecirmek icin her yolu denerler. Bu nedenle bunları guvenli bir yerde tutun ve but un kritik belgeleri atmadan once okunması imkansız ˆ hale gelecek şekilde yırtıp parcalara ayırın. Tabii ki bir evrakın kayboldugundan ya da calındı gından şupheleniyor- sanız bunu hemen gerekliyerlere bildirin. Hesaplarınızın kaydını tutun. FTC Kimlik hırsızlıgına karşı etkili bir silah bilincli olmaktır diyor ve şoyle ekliyor: Olası bir kimlik hırsızlıgını erken tespit etmek buy uk bir fark yaratabilir. Bu nedenle hesaplarınızı duzenli olarak kontrol edin ve alışılmışın dışında bir işlem olup olmadıgı- na dikkat edin. Mumk unse guvenilir bir kurumdan kredi raporunuzun bir kopyasını alın ve isminize kayıtlı hesapları ve kredi kartlarını dikkatle kontrol edin. Tabii ki gun um uz dunyasında hicbir garantiyok.endikkatliolanlarbilesu cma g- duru oluyor. Ancak Kutsal Kitapta bulunan hikmete ve anlayışa başvurmaktan her zaman yarar gor ur uz. Kutsal Kitap şoyle der: Hikmeti bırakma, o seni korur. Sev onu, o seni gozetir ( Ozdeyişler 4:6). Daha da onemlisi Kutsal Kitap sucların ortadan kalkacagını soyl uyor. Cok Yakında Suclar Sona Erecek! Yaratıcımızın sucları ortadan kaldıracagına neden guvenebiliriz? Şu noktalara bakalım: Yaratıcımız suclara son vermek istiyor. Ben Yehova adaleti severim; soygunculuktan, haksızlıktan nefret ederim ( Işaya 61:8). O nun sucları durdurmaya guc uvar. Guc uy ucedir, adaleti ve eşsiz dogrulu- guyla kimseyi ezmez (Eyup 37:23, Yeni Çeviri). O, kot uinsanlarıyokedece gine ve dogru insanları koruyacagına soz veriyor. Kot ulerin kok u kazınacak. Dogrular yeryuz un um ulk edinir, orada sonsuza dek otururlar (Mezmur 37:9, 29). O, vefalı kullarına barış dolubiryer- yuz u vaat ediyor. Yumuşak başlılar yeryu- zun um ulk edinecek, barış bollugunda mutluluk bulacaklar (Mezmur 37:11). Bu sozler sizi etkiliyor mu? Oyleyse Kutsal Kitabı inceleyerek Tanrı nın insanlıkla ilgili amacını ogrenmek icin lutfen vakit ayırın. Bu kitap eşsiz bir hikmet kaynagıdır. Ve sucların olmadıgı bir dunya vaadi hayal degildir. Onemli Kutsal Kitap o gretileri hakkında daha fazla bilgiyi Kutsal Kitap Aslında Ne O gretiyor? kitabında bulabilirsiniz. Bu kitabı Yehova nın Şahitlerinden ucretsiz olarak alabilir ya da adresinden okuyabilirsiniz. Uyanış! Mayıs

10 ˆ S OYLEŞ I RACQUEL HALL Musevi Bir Kadın Inancını Neden Gozden Gecirdi gini Anlatıyor Racquel Hall, Israilli Musevi bir anne ve sonradan Musevi olan Avusturyalı bir babanın cocu gu olarak dunyaya geldi. Anneanne ve dedesi Israil in bagımsız bir devlet oldugu 1948 yılında Israil e go ceden Siyonistlerdendi. Uyanış! dergisi Racquel e inancını neden gozden gecirme ihtiyacı duydugunu sordu. Bize biraz gecmişinizden bahseder misiniz? 1979 da Amerika Birleşik Devletleri nde dogdum. Ucyaşın- dayken annemle babam bo- şandı. Annem beni Yahudi geleneklerine gore yetiştirdi ve yeşiva denen Yahudi okullarına yolladı. Yedi yaşındayken bir yıllıgına Israil e taşındık. Orada kibutz adı verilen ve kolektif yaşam surd ur ulen koylerden birinde okula gittim. Sonra annemle Meksika ya taşındık. Yaşadıgımız yerde sinagog yoktu, ama ben Yahudi adetlerini surd urd um. Tora yı okurdum, Sebt gun ui cin mum yakardım ve siddur, yani dua kitabından dua okurdum. Okulda arkadaşlarıma benim dinimin ilk din oldugunu soylerdim. Isa Mesih in hizmetini ve o grettiklerini anlatan ve genellikle Yeni Ahit olarak bilinen kitabı hic okumamıştım. Aslında annem bu kitaptaki ogretilerin kafamı karıştırmasından korktugu icin onu okumamam konusunda beni uyarmıştı. NedenYeniAhit iokumaya karar verdiniz? 17 yaşına geldigimde egitimi- mi tamamlamak icin ABD ye dond um. Orada Hıristiyan bir tanıdıgım bana yaşamımın Isa olmadan eksik kalacagını soy- ledi. Ona, Isa ya inananlar yanlış yolda diye cevap verdim. YeniAhit ihi cokudunmuki? diye sordu. Hayır dedim. Hicbir şey bilmedigin bir konuda fikir yur utmekle cahillik etmiş olmuyor musun? dedi. Soyledikleri beni sarsmıştı, c unku her zaman, bir konu hakkın-

11 dabilgisahibide gilsen fikir beyan etmenin aptallık oldugunu duş un urd um. Dediklerime pişman olmuştum. Onun Kutsal Kitabını alıp eve got urd um ve Yeni Ahit i okumaya başladım. Okuduklarınız sizi nasıl etkiledi? Yeni Ahit in yazarlarının Yahudi oldugunu fark edince cok şaşırdım. Ayrıca daha cok okudukca Isa nın insanları som uren degil, onlara yardım etmek isteyen alcakg on ull u, iyi bir Yahudi oldugunu gord um. Hatta bir ku- tuphaneye gidip Isa hakkında birkac kitap aldım. Ancak hicbi- ri Isa nın Mesih olduguna beni ikna etmedi. Hatta kitaplardan bazıları Isa dan Tanrı olarak bahsediyordu; bu bana hic mantıklı gelmedi. Sonucta Isa kime dua etmişti, kendine mi? Ustelik Isa olm uşt u. Ancak Kutsal Kitap Tanrı hakkında Sen olmezsin der. 1 Sorularınıza nasıl cevap buldunuz? Hakikat kendisiyle celişmez ve ben hakikati bulmaya kararlıydım. Tanrı ya ictenlikle, gozyaş- larıyla dua ettim ve ilk defa bunu dua kitabımı kullanmadan yaptım. Duamı bitirir bitirmez kapı caldı. Gelenler Yehova nın Şahitleriydi. Bana Kutsal Kitabı incelemeye yardımcı bir yayın verdiler. Bu yayın ve Şahitlerle yaptıgım sohbetler, onların inanclarının Kutsal Kitaba dayandıgına ikna olmamı sag- ladı. Ornegin Şahitler Isa yı Tanrı olarak degil, Tanrı nın yarattıklarının ilki 2 ve Tanrı nın Oglu 3 olarak kabul ederler. Kısa sure sonra Meksika ya geri dond um ve orada Şahitlerle Mesih hakkındaki peygamberlik sozlerini incelemeye devam ettim. Mesih le ilgili onceden bildirilen ne kadar cok şey vardı! Bu beni hayrete duş urse de şupheci davranmaya devam ediyordum. Anlatılan ozelliklere uyan tek kişi Isa mı? Osadecerol unuiyioynayan zeki bir oyuncu olamaz mı? diye duş un uyordum. Sizi ne ikna etti? Şahitler oyle peygamberlik soz- leri gosterdiler ki, ne kadar zeki olursa olsun bir sahtekar ˆ bunları gercekleştiremezdi. Ornegin Mika peygamber 700 yıldan uzun bir zaman once Mesih in Yahudiye deki Beytlehem şehrinde dogaca gını soylemiş- ti. 4 Kim kendi dogaca gı yeri on- ceden ayarlayabilir ki? Işaya peygamber Mesih in hor gor u- len bir suclu gibi oldur ulece gini, ama yine de zenginlerle bir- likte gom ulece gini yazmıştı. 5 Tum bu peygamberlik sozleri Isa nın yaşamında gercekleşti. Beni ikna eden son bir kanıt da Isa nın geldigi soyla ilgiliydi. Kutsal Kitap Mesih in Kral Davut un soyundan gelecegini soylemişti. 6 Gecmişte Yahudiler kamuya acık ve kişiye ozel soyagacı kayıtlarını korurdu, bu yuzden eger Isa Davut un soyundan olmasaydı duşmanları bunu damlara cıkıp bas bas bagırırdı! Ancak bunu yapamadılar c unk u Isa nın Davut un soyundan geldigi inkar ˆ edilemeyecek kadar acıktı. Hatta insanlar ona Davut oglu diye hitap etti. 7 MS 70 te, yani Isa nın ol um unden37yılsonraromaorduları Yeruşalim i yerle bir etti ve soyagacı kayıtları ya kayboldu ya da yok edildi. Dolayısıyla Mesih in kimliginin soyagacı kayıtlarından saptanabilmesi icin onun MS 70 ten once ortaya cıkması gerekiyordu. Bunu fark etmeniz sizi nasıl etkiledi? Tekrar 18:18, 19 da, Tanrı nın Israil de Musa gibi bir peygamber cıkaraca gı onceden bildirilir. O ayette Tanrı bu peygamber hakkında şoyle der: [Onun] Benim adımla bildirdigi sozleri dinlemeyen adamdan Ben hesap soracagım. Kutsal Kitabın tamamını derinlemesine inceleyerek bu peygamberin Nasıralı Isa olduguna ikna oldum. 1. Habakkuk 1: Vahiy 3: Yuhanna 1: Mika 5:2; Matta 2:1. 5. Işaya 53:3, 7, 9; Markos 15:43, Işaya 9:6, 7; Luka 1: Isa nın baba tarafından soyu Matta kitabının 1. bol u- munde, anne tarafından soyu Luka kitabının 3. bol um unde kayıtlıdır. 7. Matta 21:9. Uyanış! Mayıs

12 GECM I ŞTEN PORTRELER B UY UK KYROS Kyros un (Koreş) mezarı B UY UK KYROS MO 539 da 5 Ekim i 6 Ekim e baglayan gece, Babil Imparatorlu gu nun başkenti olan Babil in başına gercekleşmesi imkansız ˆ gibi gor unen bir şey geldi. O gece Buy uk Kyros un, Kutsal Kitaptaki adıyla Pers kralı Koreş in komutasındaki Medler ve Perslerden oluşan bir ordu kenti ele gecirdi. Kralın stratejisi dahiceydi. ˆ KISA BILG ILER ) Kyros un MO yaklaşık 600 de dogdu guna inanılır. MOyaklaşık 530 da savaşta olm uşt ur. ) Kyros un mezarı Pasargad kentinde hal ˆ ag ˆ orulebilir; burası Kyros un kurdugu eski Pers ulkesinin bir kentidir ve gun um uzde Iran da arkeolojik sit alanıdır. ) Kyros Silindiri kilden yapılmış, 23 santimetre uzunlugunda bir yapıttır; Kyros un Babil i fethinden ve Yahudilerin de icinde oldugu surg unlerin ozg ur bırakılmasından soz eder. Silindir Kutsal Kitap arkeolojisiyle ilgili en onemli keşiflerden biri olarak adlandırılmıştır. ) Iranlılar hal ˆ akyros ab ˆ uyuk saygı duyar. Mezar: Robert Harding Picture Library/SuperStock; silindir: The Trustees of the British Museum KYROS BAB IL INASILFETHETT I? Kyros hakkında bir kitap şoyle der: Kyros Babil e goz diktiginde, Babil zaten Ortadogu kentlerinin, belki de dunyanın but un kentlerinin en degerlisiydi (Ancient World Leaders Cyrus the Great). Fırat Irmagı uzerine kurulu Babil kenti heybetli surlarla cevriliydi ve surların etrafında hendekler vardı. Ayrıca hendekler Fırat Irmagı nın sularıyla doluydu. Bu gu cl u savunma sistemi sayesinde kentin ele gecirilmesi olanaksız gor un uyordu. Kyros un adamları Babil in yukarısında Fırat ın akışy o- nun ude giştirdi, boylece şehirdeki su seviyesi alcaldı. Sonraaskerlernehregirip,a cık bırakılmışolankentkapılarına saldırdı ve fazla bir direnişle karşılaşmadan Babil i aldı. Yunanlı tarihciler Herodot ve Ksenophon a gore, saldırının oldugu gece Babilliler kentlerinin savunma sisteminin ardında kendilerini oylesine guvende hissediyordu ki, kral da dahil bircokları buy uk bir şolende yemek yiyordu! ( Duvarda El Yazısı Var başlıklı cer ceveye bakın.) Ayrıca Kyros un yaptıgı fetihle Kutsal Kitapta onceden bildirilen bazı şaşırtıcı sozler gercekleşmişoldu. Kyros Silindiri

13 Kyros un Babil i fethedecegi Kutsal Kitapta onceden bildirildi OLACAKLAR AYRINTILARIYLA ONCEDEN B ILD IR IL IYOR Işaya peygamberin bildirdikleri ozellikle dikkate deger- dir, c unk ubus ozler yaklaşık 200 yıl onceden kaydedil- miştir yani Kyros (Koreş) henuz dogmadan yaklaşık 150 yıl once! Aşagıdaki peygamberlik sozlerine dikkat edin: ˇ Koreş isimli bir adam Babil i fethedecek ve Yahudileri serbest bırakacaktı ( Işaya 44:28; 45:1). ˇ Fırat Irmagı nın suları kuruyacak, boylece Koreş in ordusunun yolu acılacaktı ( Işaya 44:27). ˇ Kent kapıları acık bırakılacaktı ( Işaya 45:1). ˇ Babil ordusu savaşmayı bırakacaktı (Yeremya 51:30; Işaya 13:1, 7). MUC IZEVIB IR KURTULUŞ MO 607 de Babil orduları Yeruşalim i yerle bir etmiş ve kurtulanların co gunu surg une got urm uşt u. Peki Yahudiler ne kadar surg unde kalacaktı? Tanrı şoyle demişti: Yetmişyıldolunca Ben Babil kralından ve o milletten hesap soracagım..... Orayı virane haline getirecegim; caglar boyu oyle kalacak (Yeremya 25:12). Başta deginildi gi gibi KoreşM O 539 da Babil i fethetti. Bundan kısa sure sonra Yahudileri serbest bıraktı, onlar da surg une gittikten tam 70 yıl sonra, MO537 demem- leketlerine dond u (Ezra 1:1-4). Babil e gelince, o sonun- da virane oldu ve Kutsal Kitabın peygamberlik sozleri- nin dogrulu gu bir kez daha kanıtlandı. SIZ IN I C IN NEDEN ONEML I? Şunları duş un un: Kutsal Kitap (1) Yahudilerin 70 yıllık esaretini, (2) Kyros un Babil i fethini, ayrıca stratejisinin onemli ayrıntılarını ve (3) Babil in sonunda ıssız kalacagı- nı onceden bildirdi. Hicbir insan gelecegi boylesine ay- rıntılı şekilde bildiremez! Oyleyse şu sonuca varmak cok daha makuldur: Peygamberlik soz uhi cbir zaman insan iradesiyle ortaya cıkmamıştır; insanlar.... Tanrı dan aldıklarını aktarmışlardır (2.Petrus1:21).KutsalKitapkesinlikle araştırmaya deger bir kitaptır! DUVARDA EL YAZISI VAR Kyros un ani saldırıyı yaptıgı gece, Babil Kralı Belşazar soylu adamlarından bin kişiye buy uk bir şo- len veriyordu; o sırada mucizevi şekilde bir el gor und u. El herkesin goz u on unde, sarayın duvarının sıvası uzerine MENE, MENE, TE- KEL ve PARSIN yazdı (Daniel 5: 1, 5, 25). Daniel peygamber korku icin- deki Belşazar a bu gizemli sozle- rin anlamını acıkladı. Ozetle Daniel krala krallıgının sona erdigini, kralın terazide tartıldıgını ve eksik bulundugunu, ayrıca Babil in Medlere ve Perslere verildigini soyledi (Daniel 5:26-28). Soyledi gi her şey gercekleşti. Bugun bile bazı dillerde Duvarda el yazısı var soz u, bir felaket ya da yenilginin cok yakın oldugunu belirtmek icin kullanılır. Bu ifadeler para birimlerine atfeder. Ayrıntılı bilgi icin Yehova nın Şahitleri tarafından yayımlanan Daniel in Peygamberligine Dikkat Edin! kitabının 7. bol um une bakın. Uyanış! Mayıs

14 KUTSAL K ITABIN G OR U Ş U YARATICIMIZ YARATICIMIZ Yaratıcımızın nasıl bir yapısı vardır? Tanrı Ruhtur (Yuhanna 4:24). KUTSAL KITAP NE DIYOR? Kutsal Kitap Yaratıcımızın gor unmez ruhi bir varlık oldugunu soyler (2. Korintoslular 3:17). O bizden cok ust und ur ve O nu duyu organlarımızla algılayamayız. 1. Timoteos 1:17 de O nun ca gların Kralı, gor unmez ve ol ums uz oldugunu okuruz. Kutsal Kitap ayrıca Tanrı yı asla goren olmamıştır der (1. Yuhanna 4:12). Yaratıcımız bizden o kadar ust und ur ki nasıl bir gor un uşe sahip oldugunu hayal bile edemeyiz. Işaya 40:18 şoyle der: Tanrı yı kime benzeteceksiniz? Hangi şekli O nunla bir tutacaksınız? Hayranlık uyandıran fiziksel gokler bile Mutlak Guce Sahip Yaratıcımızın yanında son uk kalır ( Işaya 40:22, 26). Bununla birlikte Tanrı yı gorebilen, hatta O nunla yuz yuze konuşabilen zeka ˆ sahibi varlıklar vardır. Bu nasıl olabilir? C unk uonlar da ruhtur ve gokte yaşarlar (1. Krallar 22:21; Ibraniler 1:7, dipnot). Isa peygamber bu insanust u varlıklar, yani melekler hakkında Goklerde her zaman [Tanrı nın] yuz un ug orurler dedi (Matta 18:10). r Kutsal Kitapla ilgili başka sorularınıza cevap almak icin adresine bakabilirsiniz.

15 KUTSAL KITAP NE DIYOR? Kutsal Kitap Yaratıcımızın, kişilik ozelligi olmayan bir gu c gibi her zaman her yerde oldugunu o gret- mez. Tersine Yaratıcımızın kişilik ozellikleri vardır ve Isa peygamberin Matta 6:9 ve 18:10 daki sozlerinden gor uld u g ugibio goklerdeki Babamızdır. Goklerde, kalıcı meskeninde yaşar (1. Krallar 8:43). Isa yaşamının sonuna yaklaşırken Dunyadan ayrılıyorum, Babaya gidiyorum demişti (Yuhanna 16:28). O, insan olarak ol up ruh olarak diriltildikten sonra Tanrı nın huzuruna cıkmak uzere, go ge girdi ( Ibraniler 9:24). Yaratıcımız hakkındaki bu gercekler onemlidir. Neden? Oncelikle Yaratıcımız gercek biri oldugundan O nun hakkında bilgi alabi- lir ve O na yaklaşabiliriz (Yakup 4:8). Ayrıca Tanrı hakkındaki hakikati bilmek, bizi cansız resim ve nesnelere tapınmak gibi sahte inanclardan korur. 1. Yuhanna 5:21 de Cocuklarım, kendinizi putlardan koruyun der. Yaratıcımız her zaman her yerde midir? KUTSAL K ITAP NE D IYOR? Insanlar olarak Yaratıcımızın sevgi, adalet, hikmet gibi kişilik ozelliklerini yansıtma potansiyeline sahibiz. Aslında Kutsal Kitap da Sevgili cocukları olarak Tanrı ya benzemeye calışın ve.... sevgi yolunda yur uy un der (Efesoslular 5:1, 2). Yaratıcımız bize ozg ur irade de verdi. Bu ozelli gimiz yanlışı reddedip dogruyu secmemizi ve sevgimizi ceşitli yollarla gostermemizi mum- kun kılar (1. Korintoslular 13:4-7). Bunun yanı sıra bir şeyler uretebi- liyoruz, guzel şeylerden zevk alabiliyoruz ve şaşırtıcı dunyamıza hayranlıkla bakıyoruz. Hepsinden ote doguştan sahip oldugumuz manevi bir yon um uz var, yani Yaratıcımızı tanıma ve O nun bizimle ilgili amacını ogrenme istegiyle yaratıldık (Matta 5:3). Kutsal Kitaptaki hakikat size nasıl yardım edebilir? Yaratıcımızı daha yakından tanıyıp O na benzemeye calıştık ca bizden istedigi şekilde yaşarız. Sonuc olarak hayattan daha cok sevincduyar,ger- cek bir doyum, huzur ve mutluluga sahip oluruz ( Işaya 48:17, 18). Evet, Tanrı muhteşem niteliklerinin insanları derinden etkiledigini bilir. Bu nitelikler yurekten dur ust insanları Yaratıcımıza ceker ve onların sonsuz yaşama giden yolda yur umelerini saglar (Yuhanna 6:44; 17:3). Siz şoyle dua edin: Goklerdeki Babamız, ismin kutsal kılınsın (Matta 6:9). Tanrı nın bizi Kendi benzeri olarak yaratmışolması ne anlama gelir? Tanrı insanı Kendi yansıması, Kendi benzeri olarak yarattı; Tanrı onları erkek ve kadın olarak yarattı (Başlangıç 1:27). Uyanış! Mayıs

16 TASARIM UR UN U MU? Yılanyıldızının Goren Iskeleti Iskeletin uzerindeki kristal yumrular yuksek kalitede mikromercek işlevi gor ur Yılanyıldızı: Fotosearch.com; k u c uk resim: Profes or Joanna Aizenberg in izniyle, Harvard R ES IFLERDE yaşayan yılanyıldızının ust yuzeyinde cok ilgincbirzırh vardır. Iskeletinin bir kısmı olan bu zırh, mikroskobik merceklerle kaplıdırvebusayedebirpetekg oz gorevi de gor ur. Şunu du s un un: Natural History dergisine gore bilim insanları yılanyıldızının kemiksi levhalarını incelediginde her biri insan sacından daha ince, sık dizilmiş, kristal netliginde yumrulardan oluşan sıra dışı bir tasarım gord u. Kalsiyum karbonattan (kalsit) oluşan bu kristal yapılı yumruların, yuksek kalitede mikromercekler oldugu anlaşıldı; bu mercekler ışıgı, levhaların hemen altında bulunan ve ışıga duyarlı oldugu anlaşılan sinirlerin uzerine odaklıyor. Ayrıca mercekler istenen gor unt uy uoluşturmak icin gereken tam dogru şekle sahip. Kimyacı Joanna Aizenberg e gore yılanyıldızının cift amaclı kabugu onemli bir ilkeyi ortaya koyuyor: Biyolojide malzemeler co gunlukla cok işlevli olacak şekilde tasarlanmıştır. Araştırmacılar yılanyıldızının yapısından yararlanarak kalsiyum karbonat yapılı mikromercek dizileri uretmenin basit ve duş uk maliyetli bir yontemini geliştirdiler. Bu mikromerceklerin bircok uygulama alanından biri, ışık sinyallerini fiber optik teknolojisiyle ileten telekomunikasyon sistemleri. Ne dersiniz? Yılanyıldızının go- ren iskeleti evrimle mi oluştu? Yoksa tasarlandı mı? s n o Bu dergiyi ve onceki sayılarını ucretsiz olarak indirebilirsiniz p Sitemizde Kutsal Kitabı yaklaşık 50 dilde okuyabilirsiniz Kodu okutun ya da sitesini ziyaret edin g13 05-TK

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kral Davut (Bölüm 2)

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kral Davut (Bölüm 2) Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kral Davut (Bölüm 2) Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Detaylı

Yeşaya Geleceği Görüyor

Yeşaya Geleceği Görüyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yeşaya Geleceği Görüyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Topluluk Zorlukla Kar ıla ıyor

Topluluk Zorlukla Kar ıla ıyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Topluluk Zorlukla Kar ıla ıyor Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 56.si www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Akıllı Kral Süleyman

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Akıllı Kral Süleyman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Akıllı Kral Süleyman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Tanrı yı Tanıyor musunuz?

Tanrı yı Tanıyor musunuz? 10 Tanrı yı Tanıyor musunuz? İsa Mesih sonsuz yaşamı şöyle tanımladı: Sonsuz yaşam, tek gerçek Tanrı olan seni ve gönderdiğin İsa Mesih i tanımalarıdır. (Yu. 17:3). Tanrı yı tanıyorum diyebilmek için Tanrı

Detaylı

Ye aya Gelece i Görüyor

Ye aya Gelece i Görüyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Ye aya Gelece i Görüyor Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Mary-Anne S. Türkçe 60. Hikayenin 27.si www.m1914.org Bible

Detaylı

...Bir kitap,bir mesaj!

...Bir kitap,bir mesaj! ...Bir kitap,bir mesaj! Bu dünyada ne yapıyorum sorusuna yanıt veren bir kitap Tüm soru ve şüphelerınize yanıt verebilecek bir kitap. Bu kitap sizin doğal olarak Tanrı dan ayrı olduğunuzu anlatacak, ancak

Detaylı

SAHİP OLDUKLARIMIZI KORUMANIN 4 RUHSAL ADIMI

SAHİP OLDUKLARIMIZI KORUMANIN 4 RUHSAL ADIMI 1 KORUMANIN 4 RUHSAL Çoğu insan nasıl dua edeceğini bilemez. Bu yüzden size yardımcı olabilecek örnek bir dua metni hazırladım. Bu duayı sesli olarak okuyabilir ya da içinizden geldiği gibi dua edebilirsiniz.

Detaylı

Rut: Bir Aşk Hikayesi

Rut: Bir Aşk Hikayesi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Rut: Bir Aşk Hikayesi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Ondalık ve Oruç Adakları

Ondalık ve Oruç Adakları Ondalık ve Oruç Adakları 01135_186_Tithing.indd 1 Bütün ondalıklarınızı ambara getirin. Beni bununla sınayın diyor Her Şeye Egemen Rab. Göreceksiniz ki, göklerin kapaklarını size açacağım, üzerinize dolup

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 21.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 21.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kral Davut (Bölüm 2) Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 21.si www.m1914.org Bible for Children,

Detaylı

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Yuhanna 15:9 Baba'nın beni sevdiği gibi, ben de sizi sevdim. Benim sevgimde kalın. Yesaya 43:1 Ey Yakup soyu, seni yaratan, Ey İsrail, sana biçim veren

Detaylı

Tanrı dan gönderilen Adam

Tanrı dan gönderilen Adam Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı dan gönderilen Adam Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine

Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 58.si www.m1914.org

Detaylı

TARİH AKIŞINA GÖRE KUTSAL KİTAP YILLIK OKUMA TARİH KİTAP BÖLÜM 1 Ocak Yaratılış Ocak Yaratılış Ocak Yaratılış Ocak Yaratılış 10-11

TARİH AKIŞINA GÖRE KUTSAL KİTAP YILLIK OKUMA TARİH KİTAP BÖLÜM 1 Ocak Yaratılış Ocak Yaratılış Ocak Yaratılış Ocak Yaratılış 10-11 TARİH AKIŞINA GÖRE KUTSAL KİTAP YILLIK OKUMA TARİH KİTAP BÖLÜM 1 Ocak Yaratılış 1-2 2 Ocak Yaratılış 3-5 3 Ocak Yaratılış 6-9 4 Ocak Yaratılış 10-11 5 Ocak Yaratılış 12-15 6 Ocak Yaratılış 16-19 7 Ocak

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Yeşu Yetkiyi Alıyor

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Yeşu Yetkiyi Alıyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yeşu Yetkiyi Alıyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İlk Kilisenin Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İlk Kilisenin Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İlk Kilisenin Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Yaratıcıyı Dinleyin. vesonsuza Dek

Yaratıcıyı Dinleyin. vesonsuza Dek Yaratıcıyı Dinleyin vesonsuza Dek Yaşayın Tanrı sevgi dolu bir baba gibidir. 1. Petrus 5:6, 7 Tanrı bizim Yaratıcımızdır, bizimle ilgilenir. Cocuklarını egiten bilincli ve sevgi dolu bir baba gibi Tanrı

Detaylı

Petrus ve Duanın Gücü

Petrus ve Duanın Gücü Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Petrus ve Duanın Gücü Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe Havari Petrus, ba kalarına sa hakkında anlatmak

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Aldatıcı Yakup

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Aldatıcı Yakup Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı

Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Ankara, 2014 ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ www 1.6.1. İNTERNET ve BİT KULLANIM

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Aldatıcı Yakup

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Aldatıcı Yakup Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor

Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları Ahmet SOYARSLAN biltek.info İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İNTERNET İnternetin artık

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni SINIRLAR VE DİSİPLİN Biraz düşünelim... Alışverişe gittiniz; her zaman akıllı ve anlayışlı olan oğlunuz istediği oyuncağı alamayacağınızı söylediğinizde

Detaylı

Samuel, Tanrı Çocu u Hizmetkarı

Samuel, Tanrı Çocu u Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocu u Hizmetkarı Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Lyn Doerksen Türkçe Hanna, Elkana adındaki iyi bir

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK. İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK. İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları Etik Nedir? Adem Fırat Etik: Etik; doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyiyle kötüyü,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Irmaktan Gelen Prens

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Irmaktan Gelen Prens Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Irmaktan Gelen Prens Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Irmaktan Gelen Prens

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Irmaktan Gelen Prens Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Irmaktan Gelen Prens Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı.

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Yuhanna 1:1 Yaşam O ndaydı ve yaşam insanların ışığıydı. Yuhanna 1:4 1 İsa şöyle dedi: Ben dünyanın ışığıyım. Benim ardımdan gelen, asla

Detaylı

İman. Çalışmanın ana fikri. İsa ya iman etmek, zihin, duygu ve iradeyle O na güvenmek, dayanmak demektir. Çizimler: Meghan Burns

İman. Çalışmanın ana fikri. İsa ya iman etmek, zihin, duygu ve iradeyle O na güvenmek, dayanmak demektir. Çizimler: Meghan Burns Müslümanlar da Hristiyanlar da İsa ya inanıyorum derler. Peki bu ifade ikisi için de aynı anlamı taşıyor mu? Taşımıyorsa, farklar nelerdir? Bu çalışmada Kutsal Kitap a göre iman sözcüğünün anlamını öğreneceğiz.

Detaylı

Gidyon un Küçük Ordusu

Gidyon un Küçük Ordusu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Gidyon un Küçük Ordusu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Zengin Adam, Fakir Adam

Zengin Adam, Fakir Adam Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Zengin Adam, Fakir Adam Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Mucizeleri

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Mucizeleri Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Mucizeleri Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

ARAMIZDA ÇOK FARKLAR VAR

ARAMIZDA ÇOK FARKLAR VAR ARAMIZDA ÇOK FARKLAR VAR BİRLİK BULAMACI YERİNE GERÇEK BİRLİK A. GİRİŞ Başlangıçta,eşler arasındaki farklar bazen heyecanlı olabilir. Kendinde olmayan özellikleri eşinde bulunca yaşama renk katacağı olur

Detaylı

Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI. ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul

Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI. ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul 115 Yardımsever Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI Yerel ICI Bürosu Adresi: ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul 116 ÖĞRENCİ RAPORU HAKKINDA TALİMATLAR Her üniteyi çalıştıktan sonra o ünitenin

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 6.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 6.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazari: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Türkçe 60. Hikayenin 6.si www.m1914.org

Detaylı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Merhaba Sevgili Arkadaşlar Sevgili Genç Arkadaşlar, İnternetten yararlanmak sizin temel hakkınızdır. İnternet sizi istediğiniz yere götüren uçan halı

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 22.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 22.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Akıllı Kral Süleyman Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 22.si www.m1914.org Bible for Children,

Detaylı

NASIL MÜCADELE EDİLİR?

NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? SİBER ZORBALIK NEDİR? NASIL MÜCADELE EDİLİR? HAZIRLAYAN: Prof. Dr. Emel Baştürk Akca Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Bilişim Anabilim

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Pavlus un. Seyahatleri

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Pavlus un. Seyahatleri Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Pavlus un Şaşõrtan Seyahatleri Yazarõ: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Eğilmeyen Adamlar

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Eğilmeyen Adamlar Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eğilmeyen Adamlar Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor

İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Elişa, Mucizeler Adamı

Elişa, Mucizeler Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Elişa, Mucizeler Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Bir gün Pepe yi görmeye gittim ve ona : Anlayamıyorum her zaman bu kadar pozitif olmak mümkün değil, Bunu nasıl yapıyorsun? diye sordum.

Bir gün Pepe yi görmeye gittim ve ona : Anlayamıyorum her zaman bu kadar pozitif olmak mümkün değil, Bunu nasıl yapıyorsun? diye sordum. PEPE NİN HİKAYESİ Pepe, herkesin olmak isteyeceği türden bir insandı. Her zaman neşeli olup, her zaman, söyleyeceği pozitif bir şey vardı. Birisi istediğinde hemen gidiyor, daima : Daha iyisi olamaz! diye

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İnterneti ve Bilişim Tekolojilerini kullanırken dikkat etmemiz gereken kurallar İnternette sohbet ederken, mesaj panosuna mesaj gönderirken, TC kimlik numaranız, adınız,

Detaylı

Basit Kılavuzu Eliberato bir Kitap Yayıncılık www.eliberato.com. Eylül 2010 50'den fazla dile çevrildi

Basit Kılavuzu Eliberato bir Kitap Yayıncılık www.eliberato.com. Eylül 2010 50'den fazla dile çevrildi Basit Kılavuzu Eliberato bir Kitap Yayıncılık www.eliberato.com Eylül 2010 50'den fazla dile çevrildi Içindekiler 1. Ne Eliberato olduğunu 2. Will Eliberato benim kitap yayınlayabilir miyim? 3. Ne malzeme

Detaylı

Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı

Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 19.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 19.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Çoban Çocuk Davut Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 19.si www.m1914.org Bible for Children,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. lk Kilisenin Do u u. 60. Hikayenin 55.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. lk Kilisenin Do u u. 60. Hikayenin 55.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar lk Kilisenin Do u u Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 55.si www.m1914.org Bible for

Detaylı

Tanrı nın İbrahim e Vaadi

Tanrı nın İbrahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı nın İbrahim e Vaadi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı nın İbrahim e Vaadi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı nın İbrahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı nın İbrahim e Vaadi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

Tanrı nın brahim e Vaadi

Tanrı nın brahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar brahim e Vaadi Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Türkçe 60. Hikayenin 4.si www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Ateş adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Ateş adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Ateş adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Detaylı

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3

KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 KİTAP GÜNCESİ VIII. GELENEKSEL KİTAP GÜNLERİ SAYI:3 Issue #: [Date] MAVİSEL YENER İLE RÖPOTAJ 1. Diş hekimliği fakültesinden mezunsunuz. Bu iş alanından sonra çocuk edebiyatına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

Detaylı

Sunum Konuları. Özel Dedektiflik Nedir? Dünyada ve Türkiye de Özel Dedektiflik. Özel Dedektiflik Hizmet Alanları. Kimler Özel Dedektif Olabilir?

Sunum Konuları. Özel Dedektiflik Nedir? Dünyada ve Türkiye de Özel Dedektiflik. Özel Dedektiflik Hizmet Alanları. Kimler Özel Dedektif Olabilir? LOGO LOGO Özel Dedektifler Derneği Eğitimde İyi Örnekler Paylaşımı Projesi Maltepe Feyzullah Turgay Ciner İlköğretim Okulu ÖZEL DEDEKTİFLİK KONFERANSI 09 Mart 2012 www.dedektif.org.tr - info@dedektif.org.tr

Detaylı

Uyanı s! EŞS IZ B IR WEB S ITES I

Uyanı s! EŞS IZ B IR WEB S ITES I Uyanı s! OCAK 2014 EŞS IZ B IR WEB S ITES I KAPAK KONUSU EŞSIZ BIR WEB SITES I Uyanı s! BU SAYIDA 7 DUNYAYA BAKIŞ 8 SOYLEŞ I Bir Mikrobiyolog İnancını Acıklıyor 10 AILELER I C IN YARDIM Arkadaş Baskısına

Detaylı

Havacılıkta İnsan Faktörleri. Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA

Havacılıkta İnsan Faktörleri. Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA Havacılıkta İnsan Faktörleri Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA BÖLÜM 2 Düşünen ve Hisseden Varlık İnsan İkinci Kısım: Sosyal İnsan Geçen Hafta GEÇEN HAFTA Yanlılık BU HAFTA Sosyal Etki Tartışma Issız bir adada

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

1.Aşama (Cüzdanını doldurmaya başla) Para kazanmanın birçok yolu var. Bu yolların hepsi birer altın kaynağıdır ve işçiler bu kaynaktan

1.Aşama (Cüzdanını doldurmaya başla) Para kazanmanın birçok yolu var. Bu yolların hepsi birer altın kaynağıdır ve işçiler bu kaynaktan Nasıl daha çok para kazanabiliriz? Nasıl para sorunlarımızı çözeriz. Bunun herkes için yöntemi farklıdır. Gelin George S.Clason Babil in en zengin adamı adlı kitabında para kazanmak için önerdiği yedi

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Büyük Öğretmen İsa

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Büyük Öğretmen İsa Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Büyük Öğretmen İsa Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Büyük Öğretmen İsa

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Büyük Öğretmen İsa Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Büyük Öğretmen İsa Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını ne tetikledi?

Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını ne tetikledi? Alkollü İçecek: 18.12.2011 Gün içinde ürünü ne zaman satın aldı/tüketti/kullandı? -Akşam yemeğinden sonra saat 20:00 civarında. Ürünü kendisi mi satın aldı, başkası mı? Kim? -Kendim satın almadım. Kız

Detaylı

DUA ETTİĞİNİZDE. J. Robert Ashcroft. ICI Elemanlarıyla İşbirliği İçinde Hazırlanmıştır Resimler: David Cahill Çeviren: Hande Taylan ICI

DUA ETTİĞİNİZDE. J. Robert Ashcroft. ICI Elemanlarıyla İşbirliği İçinde Hazırlanmıştır Resimler: David Cahill Çeviren: Hande Taylan ICI DUA ETTİĞİNİZDE J. Robert Ashcroft ICI Elemanlarıyla İşbirliği İçinde Hazırlanmıştır Resimler: David Cahill Çeviren: Hande Taylan ICI Yeni Yaşam Yayınları İsteme Adresi: ICI P.K.: 33 Bakırköy İstanbul

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Hezekiel: Görümler Adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Hezekiel: Görümler Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Hezekiel: Görümler Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

HY1210 DUA ETTİĞİNİZDE ÖĞRENCİ ÜNİTE RAPORU VE YANIT KAĞITLARI. İsteme Adresi: ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul

HY1210 DUA ETTİĞİNİZDE ÖĞRENCİ ÜNİTE RAPORU VE YANIT KAĞITLARI. İsteme Adresi: ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul HY1210 DUA ETTİĞİNİZDE ÖĞRENCİ ÜNİTE RAPORU VE YANIT KAĞITLARI İsteme Adresi: ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul Ünite 1 İçin Öğrenci Raporu 129 ÖĞRENCİ RAPORU TALİMATLARI Her üniteyi çalışmayı bitirdikten

Detaylı

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer

Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü. Henry Winker. İllüstrasyonlar: Scott Garrett. Çeviri: Bengü Ayfer Uzun Bir Köpek Hakkında Kısa Bir Öykü Henry Winker İllüstrasyonlar: Scott Garrett Çeviri: Bengü Ayfer 4 GİRİŞ Bu sendeki kitaplar Dyslexie adındaki yazı fontu kullanılarak tasarlandı. Kendi de bir disleksik

Detaylı

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans Form no : Tarih : Bu anket hastalığınızı daha iyi anlayabilmek ve sizlere daha yararlı olabilmek için düzenlenmiştir. Lütfen olabildiğince nesnel (objektif) yanıtlamaya özen gösterin. Ankete kimliğinizi

Detaylı

Rab le Yürüyorum. Bu bölümde Eski Antlaşma kullanılmaktadır!

Rab le Yürüyorum. Bu bölümde Eski Antlaşma kullanılmaktadır! z 5 Rab le Yürüyorum? Ne! Tanrı, güzel! Allah günahlarını bağışlamış, cennete gideceğini garanti vermiş. Artık ne namaz kılarsın ne de oruç tutarsın! Allah senden ne bekliyor artık? İnancınızı paylaştığınız

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

İnternetin Güvenli Kullanımı. ve Sosyal Ağlar

İnternetin Güvenli Kullanımı. ve Sosyal Ağlar İnternet ve bilgi doğruluğu İnternette yalanları yakalama ve dürüstlük Paylaşımlardaki riskler Sosyal Paylaşım ve Güvenlik Kişisel bilgileriniz İnternetin kötü amaçlı kullanımı Şifre Güvenliği Tanımadığınız

Detaylı

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme

Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Dil Öğrenme ve yazım dili öğrenme Đyi bir başarı için gerekli olanşartlar Çocuğunu desteklemek isteyen annebabalar için çeşitli tavsiyeler Elisabeth Grammel und Claudia Winklhofer Übersetzung: Abdullah

Detaylı

14 12 Bu ifadenin ne zaman kaba olduğu ne zaman gerekli olduğu konusunda onunla konuşabilirsiniz. Annebaba yanındayken ona nazikçe teklif edilen bir şeyi istemediğini Hayır diye bağırarak ifade etmek doğru

Detaylı

İNCİL (SEVİNÇ GETİRİCİ HABER) İNCİL İN YUNANCA ASLINDAN ÇAĞDA TÜRKÇE YE ÇEVİRİSİ

İNCİL (SEVİNÇ GETİRİCİ HABER) İNCİL İN YUNANCA ASLINDAN ÇAĞDA TÜRKÇE YE ÇEVİRİSİ İNCİL (SEVİNÇ GETİRİCİ HABER) İNCİL İN YUNANCA ASLINDAN ÇAĞDA TÜRKÇE YE ÇEVİRİSİ Tüm hakları saklıdır. Telif hakkı sahiplerinin yazılı izni olmaksızın kitap herhangi bir yolla çoğaltılıp yayımlanamaz,

Detaylı

Tanrı nın Güçlü Adamı

Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar im on, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Lyn Doerksen Türkçe 60. Hikayenin 14.si www.m1914.org

Detaylı

Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular

Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular Ateş Ülkesi'nde Ateşgâh Ateşgâh ı anlatmak istiyorum bu hafta sizlere. Ateş Ülkesi ne yolculuk ediyorum bu yüzden. Birdenbire pilot, Sevgili yolcular hazır olun düşüyoruz diyor. Düşüyoruz ama ben dâhil

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

Ajanda. Siber Güvenlik Nedir? Siber Suç Ne Demek7r? Sosyal Ağlardaki Tehditler Nelerdir? Nasıl Önlem Alabiliriz? Bilgisayar Kullanımında E7k Değerler

Ajanda. Siber Güvenlik Nedir? Siber Suç Ne Demek7r? Sosyal Ağlardaki Tehditler Nelerdir? Nasıl Önlem Alabiliriz? Bilgisayar Kullanımında E7k Değerler Bülent Şenver 1 Ajanda Siber Güvenlik Nedir? Siber Suç Ne Demek7r? Sosyal Ağlardaki Tehditler Nelerdir? Nasıl Önlem Alabiliriz? Bilgisayar Kullanımında E7k Değerler Siber Güvenlik İh7yacı Aşağıdaki linkteki

Detaylı

Tıbbi bilgilerinizin Ülkesel Bağlantı Noktası (LSP) aracılığıyla kullanıma sunulması

Tıbbi bilgilerinizin Ülkesel Bağlantı Noktası (LSP) aracılığıyla kullanıma sunulması Tıbbi bilgilerinizin Ülkesel Bağlantı Noktası (LSP) aracılığıyla kullanıma sunulması Sadece onayınız olursa Bu broşürde ne bulacaksınız? Aile doktorunuz ve eczaneniz, tıbbi bilgilerinizi başka bakım sağlayıcıları

Detaylı

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi. haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi. haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken ÇOCUKLARIN GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İLE İLGİLİ EBEVEYNLERE ÖNERİLER Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz

Detaylı

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları.

alternatif cevabı olabilir fakat anlatmak veya vurgulamak istediğim konu insanların alışveriş merkezlerine ihtiyacı olsun olmasın gitme durumları. HASTA İŞİ İnsanların içlerinde barındırdıkları ve çoğunlukla kaçmaya çalıştıkları bir benlikleri vardır. O benliklerin içinde yaşadıkları olaylar ve onlardan arta kalan üzüntüler barınır, zaten bu yüzdendir

Detaylı

Bir Prens Çoban Oluyor

Bir Prens Çoban Oluyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Bir Prens Çoban Oluyor Yazari: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Türkçe 60. Hikayenin 10.si

Detaylı