Yönetici Araç Seti. Yöneticilerin Etik ve Etkili Liderliğine Yardımcı Olmak İçin Bir Kılavuz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yönetici Araç Seti. Yöneticilerin Etik ve Etkili Liderliğine Yardımcı Olmak İçin Bir Kılavuz"

Transkript

1 Yönetici Araç Seti Yöneticilerin Etik ve Etkili Liderliğine Yardımcı Olmak İçin Bir Kılavuz

2 Yönetici Araç Seti Nasıl Kullanılır Bu Araç Seti çalışanlarınıza, personelinize veya doğrudan size rapor verenlere General Dynamics'in Mavi Kitap olarak da bilinen İş Etiği ve Davranışı Standartları el kitabında ortaya konan İş Etiği İlkeleriyle tutarlı bir şekilde nasıl liderlik edebileceğinize yönelik pratik öneriler sağlamak için oluşturuldu. Bir yönetici olarak, tüm çalışma etkinliklerinin en üst düzeyde dürüstlükle gerçekleştirilmesini sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Siz, organizasyonun etik liderisiniz. General Dynamics in uzun yıllardır etik hizmetleriyle oluşturduğu ününü korumak sizin elinizdedir. Müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, içinde yaşadığımız topluluklara ve ülkelerimize verdiğimiz hizmetleri sürdürürken şirketimizi koruyacak olan, sizin örnek oluşturacak bir yaklaşımla üstlendiğiniz etik liderliğinizdir. Araç Seti çeşitli bölümlere ayrılmıştır: General Dynamics İş Etiği İlkeleri Etik Bir Lider Olarak Yöneticinin Rolü Çalışanlarınızla Etik Konusunda Konuşma İyi Bir Dinleyici General Dynamics Etik Karar Alma Modeline Giriş Sorular veya Kaygılarda Yardımcı Olacak Kaynaklar General Dynamics Etik Yardım Hattı Gizlilik ve Anonimlik Hakkında Yöneticilerin Bilmesi Gerekenler Misillemeyi Önleme Her bölümde, General Dynamics'te etik bir lider olarak rolünüzü nasıl oynayacağınıza ilişkin yararlı öneriler bulunur. Her bölümün en sonunda, bölümün içindekileri toparlayan bir Ana Mesaj vardır.

3 General Dynamics İş Etiği İlkeleri Hissedarlarımız adına düzgün bir gelir elde etmek için iş yapıyoruz Varlıkları Akıllı Kullanma Varlıkları yönetme biçimimiz kişisel değerlerimizi, şirketimizin değerlerini yansıtır ve düzgün bir gelir elde etme becerimizi belirler. Adil Bir Anlaşma Sunma En iyi ürünleri makul bir fiyata sunuyoruz. Zor kararlar alıyor ve zorlu seçimler yapıyoruz. Bu kararları alma yöntemimiz değerlerimizi yansıtıyor. Sözünde Durma Sözlerinin arkasında duran insanlarız, verdiğimiz sözleri tutarız. İlgili taraflara karşı sorumluyuz ve onların güvenini her gün yeniden kazanıyoruz. Adil Bir Gelir Elde Etme İtibarımız, değerlerimizi kar oluşturmak için kullanabilme becerimize dayanıyor. Verdiğimiz sözleri tutarken, düzgün bir gelir sağlayacak anlaşmalar yapmak zorundayız. İş Davranışlarımız, İş Etiği İlkelerimizi yansıtır Bir yönetici olarak, çalışmalarınızda her yönüyle İş Etiği İlkelerine uygun davranmakla sorumlusunuz. Ayrıca, General Dynamics'te bir etik lideri olarak, size rapor verenlerin de bu ilkelere uyduğundan emin olmak sizin sorumluluğunuzdadır. İş Etiği İlkeleri basitçe ortaya konmuş olsa da, bunlar geniş bir kapsama sahiptir. Bu ilkeleri iyice öğrenmeli ve kararlar alırken bunları dikkate almalısınız. Gündelik çalışmalarınızda karşılaştığınız etik sorunlarına bu standartların ne kadar sık çözüm önerebildiğini görmek sizi şaşırtabilir. Bunlar değerli bir araçtır.

4 Yöneticinin bir Etik Lideri Olarak Rolü Yönetici olduğunuzda, işiniz ciddi anlamda değişti. Artık sadece kendi seçtiğiniz uzmanlık alanında çalışan bir teknisyen değildiniz. Aniden, başkalarının rehberlik, yönlendirme ve destek için başvurabilecekleri bir etik lideri haline geldiniz. Şu olguları göz önünde bulundurun: Hafta boyunca, çalışanlarınız sizinle kendi aileleriyle olduğundan daha fazla süre etkileşime giriyorlar. Yapılan araştırma, çalışan memnuniyetsizliğinin ve değişikliğinin önemli bir nedeninin doğrudan amirlerle yetersiz ilişkilere bağlı olduğunu göstermiştir. Başka bir deyişle, "insanlar şirketlerden değil, müdürlerden ayrılmaktadır. İnsanoğlu yetkili pozisyondaki kişilere o denli saygı duyma eğilimdedir ki, bazı şeyleri, hatta yanlış olduğunu düşündükleri şeyleri bile yalnızca yöneticileri istediği için yaparlar. Çalışanlar, yöneticilerinin davranışlarını dikkatle gözlemlerler. Doğrudan amirlerinin ortaya koyduğu (iyi veya kötü) tarzı ve kültürel yaklaşımı benimseme eğilimdedirler. Çalışanlar, uyumluluk ve etikle ilgili konularda yöneticilerinin nasıl davrandığına özellikle dikkat ederler. Etik davranıştan söz eden ancak bu tür davranışları hayata geçiremeyen bir yönetici çelişkili bir mesaj veriyor demektir. Benzer biçimde, iş yerinde etik davranışın önemini ortaya koyamayan bir yönetici, etiğin önemli olmadığı mesajını verir.

5 Yöneticinin Bir Etik Lideri Olarak Rolü (devam) General Dynamics'te, etik liderliğin önemini güçlendirmek sizin işinizdir. Etiğin önemini çalışanlara iletme yöntemleriyle ilgili öneriler: İnisiyatifinizi kullanarak etik konularında sık sık ve açıkça konuşun; personel veya ekip toplantılarında "Bu durumda nasıl davranabilirsiniz?" tartışmasını başlatarak etik konusunu toplantının gündemine alın. Bu, mesajı güçlendirmek için çok iyi bir yöntemdir. Çalışanlarınızı sorularını ve kaygılarını ortaya koymaya teşvik edin. Kişisel olarak etik davranışa ne denli önem verdiğinizi vurgulayın. Bütün eylemlerinizi "etik aynasında" inceleyin; eylemleriniz çalışanlarınıza en yüksek etik standartlarını yansıtıyor mu? Bir yönetici olarak, çalışanlardan gelen etik sorularının etik liderliğinizi göstermek için fırsat yarattığının farkında olun. Ana Mesaj: Çalışanlar sizin gösterdiğiniz yolda ilerler. Doğru yönü seçin.

6 Çalışanlarınızla Etik Konusunda Konuşma Birçok kişi etik sorunlarıyla ilgili konuşmaya çekinir. Etik konusundaki fikirler ve görüşler çoğunlukla kişiseldir, insanlar bunlara derinden bağlıdır ve birçoğumuz bunları başkalarıyla paylaşmamayı tercih ederiz. Öte yandan, bir yönetici ve etik lideri olarak, çalışanlarınızla etik konusunda düzenli olarak sohbet etmek sizin işinizin bir parçasıdır. Burada, size rapor veren çalışanlarla etik konusunda konuşma önerileri bulabilirsiniz. Sözcükleri söyleyin. Birçok kişi etik hakkında ve gündelik çalışmamızda etik davranışın önemi hakkında konuşmaktan rahatsız olur. Etik lideri olarak siz, her türlü rahatsızlığı bir yana bırakmak ve etik konusunda açıkça konuşmak zorundasınız. İlginç hale getirin. Etik, kuru bir kurallar bütünü değildir. Etik sorunları çoğunlukla iş sırasında uğraştığımız en karmaşık ve ilginç durumlardır. Ayrıca en etkili sonuçlardan bazıları da bunlardan kaynaklanır. Etik lideri olan siz bu sorunlara ilgi gösterirseniz, sizi izleyenler de aynısını yapacaklardır. Etik konusunda konuşmak için zaman ayırın. Her personel veya ekip toplantısının bir bölümünü etik sorunlarıyla ilgili kısa bir tartışmaya ayırın. Bu, bir sonraki sayfada açıklanan "Haberlerde Etik" kavramını tanıtmak için iyi bir yoldur.

7 Çalışanlarınızla Etik Konusunda Konuşma (devam) "Haberlerde Etik" konusunda örnekler bulun. Haber yazılarının çoğunluğunda değilse bile büyük bölümünde etik konuları vardır. Haberleri okurken, çalışanlarınızla konuşmaya giriş yapmak için gerçek yaşamdan olayları kullanma amacını da göz önünde bulundurmaya başlayın. Haberleri "etik merceğinizden" bakarak okumaya başladığınızda, ne kadar çok yazıda başkalarının karşı karşıya kaldığı ve çözdüğü (doğru veya yanlış) etik sorunlarına değinildiğini görüp şaşıracaksınız. Uygun haberler bulduğunuzda, bunları gazeteden kesin veya çevrimiçi kaynaklardan alıp yazdırın ve size bağlı çalışanlarla yapacağınız sonraki toplantılarda kullanın. Çalışanlarınızın etik eylemlerini tespit edin ve onayladığınızı belirtin. Dünyaya etik merceğinizden bakmaya başladığınızda, her gün üstün bir dürüstlükle davranan insanlarla ilgili örnekleri bulmanız kolaylaşır. İş kayıtlarını düzgün bir şekilde tutanlar. Bir denetimi standartlara tam uygun şekilde yapanlar. Müşteriye, kötü bir haber bile olsa doğruyu söyleyenler. General Dynamics çalışanlarının büyük çoğunluğu her gün dürüst davranışlar göstermektedir. Yönetici olarak, etik bir davranışı yansıtan eylemlerde bulunanları fark edin ve övün. Onların etik başarılarını açıkça kutlayın, çünkü bu aynı zamanda sizin de başarınızdır. Kendi eylemlerinizi etik bir yaklaşımla açıklayın. İş yerinde bir önlem aldığınızda veya bir karar verdiğinizde, bunu etik yaklaşımla açıklamanın bir yolunu bulun. Örneğin: Bence doğru olan x yapmaktı çünkü... Karşınızdaki kişilerden sorular sormalarını ve kararlarınızı tartışmalarını isteyin. Etik eylemler sıkı bir incelemeye dayanabilecek eylemlerdir. Ana Mesaj: Etik Konusunu Konuşmalarınıza Düzenli Olarak Dahil Edin

8 İyi Bir Dinleyici Bir çalışan etikle ilgili bir kaygıyla size geldiğinde, iyi bir dinleyici rolü üstlenmelisiniz. İyi bir dinleyici olmak basit gibi görünebilir, ama bu birçok kişinin düşündüğünden daha karmaşıktır. Birçok amir için de özellikle zordur çünkü onlar çalışanlarla konuşmaya ve onlara direktifler vermeye alışkındır. Çalışan bir kaygısını ortaya koyduğunda ise bu rol ciddi anlamda değişir. Amir olarak siz iyi bir dinleyici olarak tanınıyor olmalısınız. Çalışanların, sonucu olumlu yönde etkileyebileceğiniz erken bir aşamada mı yoksa bir etik veya uyumluluk sorununun zaten yaşandığı geç bir aşamada mı konuyu ortaya koyacağını belirleyen bu olacaktır. Peki, temel dinleme becerileri nelerdir? Şunları göz önünde bulundurun: Çalışanı rahatlatın. Karşınıza bir sorunla çıktığı için rahatsız olmuş veya kaygılanmış gibi görünmeyin. Bir deyiş vardır, eski ama hala doğru: İyi yöneticiler kötü haberleri hoş karşılar. Böyle bir yönetici olun. Konuşmayın. Dinleyin. Bu zordur. Çalışanın kendi öyküsünü kesilmeden anlatmasına izin verin. Yalnızca doğru anladığınızdan emin olmak ve konuyu netleştirici sorular sormak için konuşun. Sükunetinizi koruyun. Çalışanın kaygısı görece önemsiz olabileceği gibi çok ciddi de olabilir. Çalışanlar çok çeşitli, çoğunlukla da beklenmedik konuları yönetimin dikkatine sunabilir. Hemen hemen tüm haberleri, ne kadar kötü olursa olsun, profesyonelce ve sükunetle kabul etmeye hazır olmalısınız. Çalışanı ayıplamayın. Çalışanlar hatalı davrandıklarını itiraf etseler bile, ilk yapmanız gereken haberciyi ayıplamak veya azarlamak değil gerçekte neler olduğunu saptamaktır. Bir kez ayıplarsanız, çalışan sizinle bilgi paylaşmaya daha gönülsüz olacaktır.

9 İyi Bir Dinleyici (devam) Çalışana kesintisiz dikkatinizi verin. Cep telefonunuzu veya Blackberry'nizi bir yana bırakın. Çalışan konuşurken e-postanızı kontrol etmeyin. İdeal olan, çalışanla dikkat dağıtacak herhangi bir şeyin olmadığı bir yerde, ofisinizdeki masanın başına, konferans odasına veya bölünmeyeceğiniz başka bir yere gidip oturmaktır. Söylediklerinden ne anladığınızı çalışana tekrarlayın. Bu, konunun gerçekleri konusunda çalışanla anlaşmaya vardığınızdan emin olmak için çok önemli bir adımdır. Ayrıca onun söyledikleri üzerine düşünmenize de olanak tanır. İnsanların gıyabında karar vermekten kaçının. Çalışanın karşılaştığı ikilem konusunda doğru yanıtın ne olduğunu bildiğinize inansanız bile, fikrinizi söylemekte acele etmeyin. Sorunun ve çözümünün basit olduğunu düşünebilirsiniz, ama belli ki çalışan böyle düşünmüyor; zaten bu nedenle size geldi. Fikrinizi ortaya koymadan önce sorunla ilgili düşünmek için biraz zaman ayırın. Öğrendiklerinizi belgeleyin. Çalışanın size söylediklerini ve sizin verdiğiniz yanıtları içeren ayrıntılı, yazılı bir kayıt tutun. Konuşmanızın tarihini ve saatini not edin. Ana Mesaj: Dinlemek, bir liderin en yaşamsal becerilerinden biridir; bunu etkili bir şekilde nasıl yapacağınızı öğrenin

10 Etik Karar Alma Modeli Aşağıdaki modeli kullanarak çalışanların etik ikilemleri düşünmelerine yardımcı olun. HAYIR ESASLAR: Esasları dikkatlice gözden geçirdim mi? EVET HAYIR KAYNAKLAR: Elimdeki kaynakları kullandım mı? EVET HAYIR SORUNLAR: Tüm sorunları gözden geçirdim mi? EVET SEÇENEKLER: Seçeneklerim üzerine dikkatle düşündüm mü? HAYIR DURUN: Devam etmeden önce bu öğeyi dikkatlice tekrar gözden geçirin EVET SONUÇLAR: Seçimlerimin sonuçlarını dikkate aldım mı? EVET ZAMAN TESTİ: Kararım zamana dayanabilecek mi? HAYIR HAYIR EVET Kararım etik açıdan sağlıklı bir karar

11 Sorular veya Kaygılarda Yardımcı Olacak Kaynaklar General Dynamics'de işimizi yürütmek için yüksek etik standartlarımız vardır. Birisi standartlarımızın ihlal edildiğinden kuşkulanırsa, bunu bilmek isteriz; böylece bu konuyu soruşturabilir ve gerekirse sorunları çözebiliriz. Olası bir ihlal durumuyla ilgili olarak, etik ve uyumluluk soruları ve kaygılarında çalışanlara ve yöneticilere yardımcı olacak çok çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Çalışanlarınızın bu kaynaklardan her zaman yararlanabileceklerini bildiklerinden emin olun. Doğrudan Amir veya yönetimin başka herhangi bir üyesi İşletme Birimi Etik Sorumlusu veya yerel etik ofis temsilcisi İnsan Kaynakları Çevre, Güvenlik ve Sağlık Güvenlik Finans ve Şirket İçi Denetimler Yasal General Dynamics Etik Yardım Hattı da soru sormak, yol gösterilmesini istemek veya kuşkulu durumları raporlamak için kullanılabilir. Ana Mesaj: Size ve çalışanlarınıza yararlı olabilecek kaynakları bilin ve bunları kullanın

12 General Dynamics Etik Yardım Hattı General Dynamics Etik Yardım Hattı'nın yönetimi konusunda, General Dynamics bir üçüncü taraf yardım hattı servis sağlayıcısı olan EthicsPoint'le birlikte çalışmaktadır. Bir etik lideri olarak, Yardım Hattının nasıl çalıştığını anlamalısınız. Çalışanlar, müşteriler, satıcılar veya başka herhangi biri telefonla veya Internet aracılığıyla General Dynamics Yardım Hattı'na başvurabilir. Haftanın 7 günü, günde 24 saat kullanıma açıktır. Yardım Hattı, tüm çalışanların kendi dillerinde rapor vermelerine olanak tanımak için 30'dan fazla dilde rapor kabul eder. EthicsPoint bağımsız bir üçüncü taraf şirkettir; General Dynamics'e bağlı değildir. Yardım Hattı çalışanların gizli raporlar doldurmasına veya anonim kalmasına izin verir (yerel yasaların izin verdiği ölçüde) Bir yönetici olarak, çalışanlarınızın Yardım Hattı kullanımına müdahale etmemeli veya caydırıcı tavır almamalısınız. Bu, şirket tarafından sağlanan bir araçtır ve çalışanların misilleme korkusu olmadan bunu kullanmaya hakkı vardır. Çalışanlarınızın Yardım Hattı aramalarının özü hakkında bilgilendirilmek sorumluluklarınıza dahil değildir. Tüm başvurular gizlidir. Ana Mesaj: Yardım Hattı, çalışanlara (ve size) yardımcı olmayı hedefleyen bir araçtır

13 Gizlilik ve Anonimlik Hakkında Yöneticilerin Bilmesi Gerekenler Yöneticilerin, General Dynamics Yardım Hattı'na bildirilen etik ve uyumluluk konularıyla ilgili olarak gizlilik ile anonimlik arasındaki farkı bilmeleri önemlidir. Bu araç, üçüncü taraf Yardım Hattı sağlayıcımız olan EthicsPoint tarafından yönetilmektedir. General Dynamics çalışanları yardım ve öneri almak için ilk başvuru kaynağı olarak yöneticilerine gitmeye teşvik etse de, çalışanların Yardım Hattını kullanma seçeneği de vardır. Yardım Hattı, çalışanlara telefonla veya web aracılığıyla soru veya kaygılarını yöneltme seçeneği verir. Bir yönetici olarak, Yardım Hattının nasıl çalıştığını bilmelisiniz. Ayrıca, bir çalışanın size gelmek yerine Yardım Hattını kullanmaya karar vermesinin, yönetici olarak becerilerinizi olumsuz yansıtmayacağının farkında olmanız da önemlidir. Bu yalnızca çalışanlarınıza sağlanan alternatif bir iletişim kanalıdır. Yardım Hattı yoluyla kurulan bağlantılar gizli olarak ele alınır. Bu, rapor veren tarafın kimliğinin, yasal yükümlülüklerimiz ve ilkelerimizle tutarlı olacak şekilde, mümkün olan en üst düzeyde korunacağı anlamına gelir. Rapor verenin kimliğini yalnızca, kapsamlı bir soruşturma yürütmek için bu bilgiye ihtiyacı olanlar öğrenecektir. Bu şekilde, çalışanlarınızdan biri bir kaygısını bildirmek için Yardım Hattını ararsa ve bir soruşturma başlatılırsa, Yardım Hattına kimin rapor verdiği size bildirilmeyebilir ve raporu veren çalışanın kimliğini ortaya çıkarmak için hiçbir çaba da harcamamanız gerekir. Ayrıca, rapor veren kişinin sizin çalışanlarınızdan biri olması sebebi tek başına, size sorunla ilgili soruşturmanın ayrıntılarını bilme yetkisi vermez. Yardım Hattı bu şekilde ayarlanmıştır, böylece çalışanlar kimliklerini Yardım Hattı personeli veya Etik Departmanı dışında kimseye açıklamadan bildirimde bulunma özgürlüğüne sahip olurlar.

14 Gizlilik ve Anonimlik Hakkında Yöneticilerin Bilmesi Gerekenler (devam) Bazı ülkelerde, yerel yasalar anonim Yardım Hattı raporlarını caydırıcı veya yasaklayıcı niteliktedir; öte yandan izin verilen her yerde Yardım Hattı insanların anonim raporlar vermelerine de izin verir. Bu, hiç kimsenin, hatta Yardım Hattı üzerinden aramayı yanıtlayan kişinin bile raporu veren kişinin kimliğini bilmediği anlamına gelir. Raporun verildiği aramayı veya e-posta hesabını izlemek için hiçbir çalışma yapılmaz. Bu seçenek, bunu kullanmayı tercih eden herkese açıktır. Yardım Hattına anonim bir rapor verildiğinde, konuya bir Rapor Anahtarı (bir numara dizisi) ve parola atanır. Bundan sonra, arayan kişi konuyla ilgili ek bilgi sağlamak veya durumu kontrol etmek istediğinde kendi Rapor Anahtarını ve parolasını kullanabilir. Gerekirse, General Dynamics Etik ofisi EthicsPoint tarafından yönetilen güvenli bir web sitesine mesaj bırakarak anonim rapor sahibiyle iletişim kurabilir. Rapor sahibi mesajlara, Rapor Anahtarını ve parolasını kullanıp kimliğini açıklamadan raporunda oturum açarak şirketten ulaşabilir. Anonim rapor özelliğinin amacı, hassas konularda rapor vermeyi seçen çalışanlara, mümkün olan en yüksek kişisel güvenlik ve özgürlük düzeyini sağlayarak kaygılanmalarını engellemektir. Bazı ülkelerde, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde, şirketin Etik Yardım Hattı'nın yönetimini etkileyen yasalar ve düzenlemeler vardır. Söz konusu ülkelerde, gizliliği ve veri gizliliğini korumak için geçerli olan kurallar yukarıda açıklananlardan biraz farklı olabilir. Bu ülkelerden birinde çalışan veya bu ülkelerden birinde ortaya çıkan bir konuyu rapor etmek isteyen birisi Yardım Hattına başvurduğunda, Yardım Hattı raporunun nasıl işleneceği konusunda bilgilendirilecektir. Ana Mesaj: Etik Yardım Hattı, sorunların gizli veya anonim olarak ortaya konmasına olanak tanır. Aradaki farkı iyice kavrayın, böylece çalışanlara da açıklayabilirsiniz.

15 Misillemeyi Önleme General Dynamics Mavi Kitap'tan: General Dynamics, bir etik veya uyumluluk sorununu iyi niyetle dikkatimize sunan hiç kimseye karşı misilleme yapmayacaktır. Kaygılarını ortaya koyan veya rapor edilen konuların çözümünde bize yardımcı olan bireyler misillemeye karşı korunur. Gerçek dışı konuları yaymak, başkalarını tehdit etmek veya başka birinin adını lekelemek için etik ve uyumluluk programını kullanan herkese disiplin yaptırımı uygulanacaktır. Diğer çalışanların rapor vermesi veya gerek duydukları yardımı alması konusunda caydırıcı tavır almak yasaktır ve disiplin yaptırımına konu olabilir. Misilleme, dürüstlüğe önem veren organizasyonların düşmanıdır. Misilleme korkusu, çalışanların etik bir sorunla karşılaştıklarında konuyu ortaya koymalarını engelleyen tek ve en önemli nedendir. Bu durum etik sorunlara yol açtığından, çalışanlarınızın etik uyumluluk sorunlarını ortaya koyarken misillemeye uğramamaları veya bundan korkmamaları bir etik lideri olarak sizin yararınıza olacaktır.

16 Misillemeyi Önleme (devam) Misilleme nedir ve nasıl önlenebilir? Temel misilleme kavramını hepimiz anlıyoruz: Bu, bir şekilde bize zarar verdiğini veya yanlış davrandığını düşündüğümüz kişiyle ödeşme uygulamasıdır. Bir iş yeri yapısında, bir etik veya uyumluluk sorunun raporlayan kişiye misilleme yapmak, bu kişiye karşı aleni davranışlardan çok daha örtülü biçimlere kadar değişebilir. Misilleme olarak düşünülebilecek bazı eylemler: Sorunu ortaya koyan çalışanı işten çıkarma veya cezalandırma Çalışan bir sorunu raporladığı için performans değerlendirmesini düşürme Sorunu ortaya koyan çalışanı daha az tercih edilir bir işe veya daha az tercih edilir çalışma koşullarına atama veya transfer etme Sorunu orta koyan çalışanın işini etkin bir şekilde yapabilmesini zorlaştırma Çalışana "yüz vermeyerek" veya organizasyonda dışlanmış biri gibi davranarak onu cezalandırma. Bir yönetici olarak, herhangi birine karşı misilleme yapmanız yasaktır. Ayrıca, size rapor veren çalışanların eylemlerinden de siz sorumlusunuz. Bu sorumluluk, onlardan birisi bir etik sorun ortaya koyduğunda veya soruşturmada işbirliği yaptığında, birbirlerine karşı misilleme yapmalarını engellemeyi de içerir. Organizasyonunuzda misilleme yapıldığını gözlemlerseniz, bunu sona erdirmek için hemen ve kararlı bir şekilde harekete geçmelisiniz. Ana Mesaj: Misillemeyi anlayın, engelleyin ve misilleme yapmaktan kaçının

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi

Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi Saygının Hakim Olduğu Bir Çalışma Ortamı İlkesi İlke Beyanı: 3M çalışma ortamındaki herkes, kendisine saygıyla davranılmasını hak eder. Saygı göstermek, her bir kişiye eşsiz yetenekleri, geçmişi ve bakış

Detaylı

Etik Karar Alma Modeli

Etik Karar Alma Modeli General Dynamics'te, neredeyse her gün iş etiğiyle ilgili kararlarla karşı karşıya geliyoruz. Bunların birçoğu çok açık ve çözüm için fazla düşünmek gerekmiyor: doğal bir tepki olarak doğru olanı yapıyoruz.

Detaylı

Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika

Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika Artan endişeler ve Misilleme karşıtı politika Yürürlük Tarihi: Eylül 2015 Revizyon Tarihi: Ekim 2018 İç ve dış kullanım içindir. İçindekiler Bu Politika kimler için geçerlidir?... 3 Endişeler nasıl ortaya

Detaylı

EthicsPoint Hakkında. EthicsPoint Hakkında Raporlama Genel Güvenlik ve Gizlilik Hakkında Raporlama İpuçları ve En İyi Uygulamalar

EthicsPoint Hakkında. EthicsPoint Hakkında Raporlama Genel Güvenlik ve Gizlilik Hakkında Raporlama İpuçları ve En İyi Uygulamalar EthicsPoint Hakkında Raporlama Genel Güvenlik ve Gizlilik Hakkında Raporlama İpuçları ve En İyi Uygulamalar EthicsPoint Hakkında EthicsPoint Nedir? EthicsPoint, olumlu bir çalışma ortamının gelişmesini

Detaylı

EthicsPoint Hakkında Bildirme Genel Güvenlik ve Gizlilik Konularını Bildirme İpuçları ve En İyi Uygulamalar

EthicsPoint Hakkında Bildirme Genel Güvenlik ve Gizlilik Konularını Bildirme İpuçları ve En İyi Uygulamalar EthicsPoint Hakkında Bildirme Genel Güvenlik ve Gizlilik Konularını Bildirme İpuçları ve En İyi Uygulamalar EthicsPoint Hakkında EthicsPoint Nedir? EthicsPoint, Biomet Davranış ve Etik Kuralları ( Kurallar

Detaylı

Başarıya Bağlılık Taahhüdü

Başarıya Bağlılık Taahhüdü Başarıya Bağlılık Taahhüdü İyi İş uygulamaları Lider olan BENİMLE başlar. QuestNet TM Bağımsız Temsilcisi olarak QNet ile olan görüşmelerimde dürüst ve adil olacak; tüm profesyonel etkinliklerimi, kendi

Detaylı

Generali Grubu Uyumluluk Yardım Hattı (EthicsPoint) Hakkında

Generali Grubu Uyumluluk Yardım Hattı (EthicsPoint) Hakkında Generali Grubu Uyumluluk Yardım Hattı (EthicsPoint) Hakkında Bildirim Genel Bildirim Güvenliği Gizlilik ve verilerin korunması Generali Grubu Uyumluluk Yardım Hattı (EthicsPoint) Hakkında Generali Grubu

Detaylı

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi

Sorular/Cevaplar. Şirket kaynaklarının kötüye kullanımı ve suiistimal edilmesi. Kişisel bilgilerin gizliliğine ve korunmasına riayet edilmemesi Sorular/Cevaplar 1) L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesinin kapsamı nedir? Aşağıdaki 2. soruda belirtilen koşullara tabi olarak L ORÉAL Etik Açık Kapı sitesi, aşağıdaki alanlarla ilgili ciddi bir ihlal hakkında

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI Bu politika, çalışanların ve yetkililer, yöneticiler, danışmanlar ve vekiller dâhil olmak üzere, Magna adına

Detaylı

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir:

Görevi kötüye kullanma örnekleri aşağıdakileri içermekle birlikte, bunlarla sınırlı değildir: İhbar Politikası İHBAR POLİTİKASI 1. Genel bakış Amcor, etik uygulamalarda en yüksek standartlarla, dürüst ilişkileri ve görevi kötüye kullanma olay veya iddialarını iyi niyetle ihbar eden kişileri korumayı

Detaylı

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak:

İş Etiği Kodu. İş Etiği Kodunun Temel İlkeleri 1. Doğru ve Dürüst Davranmak: İş Etiği Kodu Doğruluk ve dürüstlük, Coca-Cola İçecek A.Ş.'nin ( CCI veya Şirket ) sürdürülebilir ticari başarısının ve güçlü itibarının temelini oluşturmaktadır. Her ikisi de temel önem taşıyan doğruluk

Detaylı

Zirve Takvimi

Zirve Takvimi 2016-2017 Zirve Takvimi İK profesyonellerinin buluşma noktası... 2016-2017 Zirve Takvimi 13. Seçme Yerleştirme & Yetenek Yönetimi Zirvesi 5-6 Ekim 2016, İstanbul Marriott Hotel Asia Performans, Ücret ve

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası

Politika ve Prosedürler. İhbar Politikası Politika ve Prosedürler Onaylayan: Grup CEO su Bölüm: Grup Şirket Sekreterliği İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Amaç... 3 3. Kapsam... 3 4. Politika... 3 5. Sorumluluk... 5 6. İhbar Hattı İletişim Bilgileri...

Detaylı

ETİK KURALLARI REHBERİ

ETİK KURALLARI REHBERİ ETİK KURALLARI REHBERİ Anıl Etiği Kuralları MÜKEMMELLİK Söz verdiğimiz şekilde müşterilerimize olan görevlerimizi yerine getirmek ve beklenenin ötesinde değer katmak. Yeni fikirler üretme, sürekli öğrenme

Detaylı

Bilgi Uçurma Politikası

Bilgi Uçurma Politikası Bilgi Uçurma Politikası Naspers, işletme faaliyetlerinin doğruluğuna büyük önem vermektedir. Bu nedenle Naspers, Naspers'in veya onun herhangi bir Çalışanının Uygunsuz Davranışta bulunduğuna inanmak için

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI DİKKATLİ İLETİŞİM POLİTİKASI Bu politika, çalışanların ve yetkililer, yöneticiler, danışmanlar ve vekiller dâhil olmak üzere, Magna adına

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TİCARİ UYGULAMA İLKELERİ

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TİCARİ UYGULAMA İLKELERİ DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER TİCARİ UYGULAMA İLKELERİ MAGNA INTERNATIONAL INC. TİCARİ UYGULAMA İLKELERİ Magna nın taahhütlerini yerine getirirken dürüst ve doğru bir şekilde hareket etmeliyiz. Magna,

Detaylı

THE STAR KENDİNİ UZAKLAŞTIRMA PROGRAMI TURKISH

THE STAR KENDİNİ UZAKLAŞTIRMA PROGRAMI TURKISH THE STAR KENDİNİ UZAKLAŞTIRMA PROGRAMI TURKISH GİRİŞ Kumar oynama, Avustralyalıların her yıl yaklaşık yüzde 80 ini çeken heyecan verici ve yaygın olarak sevilen bir eğlence biçimidir. Oynayanların çoğu,

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

Logo Yazılım San. Ve Tic. A.Ş.

Logo Yazılım San. Ve Tic. A.Ş. Logo Yazılım San. Ve Tic. A.Ş. ETİK KURUL ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ 1. AMAÇ Logo Yazılım San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından, başlıca aşağıdaki amaçlarla oluşturulan Logo Etik Kurulunun nasıl çalışacağı,

Detaylı

ETKILI SUNUM SıRLARı

ETKILI SUNUM SıRLARı ETKILI SUNUM SıRLARı Temel Hazırlıklar Başarılı bir sunum yaptığınız hazırlığa bağlıdır. Bu bölümde etkili bir sunum yapmak için gereken sağlam zemini nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu zemin yaratıcı düşünmeyi,

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Kalite Geliştirme ve İzleme Birimi

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Kalite Geliştirme ve İzleme Birimi TARİH : / /20 NASIL BİR SİSTEM UYGULANACAK? Performans değerlendirmesinde açık değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Bu nedenle önce personel kendisini değerlendirecek, sonrada aşağıda belirtilen şekliyle

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi. haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken

Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi. haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken ÇOCUKLARIN GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İLE İLGİLİ EBEVEYNLERE ÖNERİLER Sizler de biliyorsunuz ki, yaşamın her alanında haklarımız olduğu gibi haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz

Detaylı

Yöneticiler için Bilgi Güvenliği

Yöneticiler için Bilgi Güvenliği Yöneticiler için Bilgi Güvenliği GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN EN KRİTİK ROL YÖNETİM ROLÜDÜR 11.2.2015 1 Tanışma Çağan Cebe Endüstri Mühendisi Barikat Profesyonel Hizmetler - Yönetim Sistemleri Uzmanı 4 Yıl

Detaylı

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ Çocuğun davranışlarının kabul edilebilir bir düzeyde olması, yapıcı ve uyumlu bir birey olarak yetişmesi anne, baba, çocuk iletişimine bağlıdır. Eğer sağlıklı bir iletişim kurulabiliyorsa,

Detaylı

Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz

Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz Sizin memnuniyetiniz bizim referansımızdır Deloitte Academy olarak vermiş olduğumuz her eğitimde katılımcılardan değerlendirme formu doldurmalarını istiyoruz. Bugüne

Detaylı

İş Yeri Hakları Politikası

İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası İş Yeri Hakları Politikası Çalışanlarımızla olan ilişkilerimize değer veririz. İşimizin başarısı, küresel işletmemizdeki her bir çalışana bağlıdır. İş yerinde insan haklarının

Detaylı

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU MÜLAKAT BECERİLERİ Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU İçindekiler MÜLAKAT MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ MÜLAKAT ÖNCESİ HAZIRLIK MÜLAKATTA NELER YAPILMALI/YAPILMAMALI MÜLAKAT SORULARI Mülakat Hakkında Mülakat ; Sınırlı

Detaylı

Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği. halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter.

Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği. halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter. Çocuklar ve Ebeveynler için İnternet Güvenliği @ADEO Security Labs, 2014 halil.ozturkci@adeo.com.tr www.adeo.com.tr www.halilozturkci.com www.twitter.com/halilozturkci ADEO Kurucu Ortak&Güvenlik Birimi

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

SATIŞ. Microsoft Dynamics CRM. Satış verimliliğini artırın.

SATIŞ. Microsoft Dynamics CRM. Satış verimliliğini artırın. SATIŞ Microsoft Dynamics CRM Satış verimliliğini artırın. Dinamik İşletme Haline Gelin Çalışanlarınız: Satışa Daha Fazla Zaman Ayırsın Satış ekibinize doğal ve kolay anlaşılabilir bir CRM çözümü verin;

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE SATIŞ DERSİ Dersin Modülleri Satış Bilgisi Müşteri İlişkileri Kazandırılan Yeterlikler İyi bir satış elemanının ve satılacak ürünlerin özelliklerini tanıyacaktır. Müşterileri memnun

Detaylı

Yüz Yüze Projesi Sorumlusu Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi

Yüz Yüze Projesi Sorumlusu Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yüz Yüze Projesi Sorumlusu Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Uluslararası Af Örgütü insan haklarına saygı gösterilmesi, insan hakları ihlallerinin engellenmesi ve bu hakların korunması için çalışan

Detaylı

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU NASIL BİR SİSTEM UYGULANACAK? Performans değerlendirmesinde açık değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Bu nedenle önce personel kendisini değerlendirecek, sonrada aşağıda belirtilen şekliyle yöneticileri

Detaylı

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI?

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? SINIRLARIMIZ EKİM 2016-İLKOKUL SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? Yumuşak sınırlar karmaşık mesajlar iletir, sert sınırlar kural ve beklentilerimizle ilgili net sinyaller gönderir. Günümüzde ebeveynlerin

Detaylı

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI.

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. BİRİNCİ MATRİSE GİRİŞ MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. Yukarıdaki 4x4 tablo dinleyiciye çeşitli cümleler kurmakta

Detaylı

BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ?

BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ? BİZDEN NE KADAR MEMNUNSUNUZ? Bu araştırma, size sağladığı çeşitli hizmetleri daha da iyi bir hale getirmek amacıyla Götebork Kent Yönetimi

Detaylı

ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU

ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI Öğr.Gör.Afitap BULUT 2012 3. VE 4. HAFTALAR SEKRETERİN MESLEKİ ÖZELLİKLERİ B. SEKRETERİN MESLEKİ ÖZELLİKLERİ İletişim becerisi etkili kullanmak 1.1 Türkçe

Detaylı

«İdealler ve Gerçekler» Araştırması

«İdealler ve Gerçekler» Araştırması «İdealler ve Gerçekler» Araştırması 12 Haziran 2014 GfK 2012 Etik Zirvesi 12 Haziran, 2014 1 Araştırmanın amacı İş dünyası temsilcileri nezdinde «etik» ve «itibar» konularında İDEALLER VE GERÇEKLER arasındaki

Detaylı

HATA 1. İşinize saplantılı biçimde bağlı olmamanız

HATA 1. İşinize saplantılı biçimde bağlı olmamanız SATIŞ HATALARI HATA 1 İşinize saplantılı biçimde bağlı olmamanız İşte bulunduğunuz her an iyi sonuçlar elde etmeye çalışın, çevrenizdeki bütün satış araçlarından yararlanın ve fikirlerinizi hemen yürürlüğe

Detaylı

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview)

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview) Görüşme Görüşme Türleri Görüşme Süreci (mülakat-interview) Nitel araştırmada en sık kullanılan veri veri toplama aracıdır. Amacı, bir bireyin iç dünyasına girmek ve onun bakış açısını anlamaktır. Odak

Detaylı

CONDOR PETROL A.Ş. İHLALLERİ BİLDİRME POLİTİKASI

CONDOR PETROL A.Ş. İHLALLERİ BİLDİRME POLİTİKASI CONDOR PETROL A.Ş. İHLALLERİ BİLDİRME POLİTİKASI 10 KASIM 2016 TARİHİNDE YÖNETİM KURULU TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞTİR 1. GİRİŞ Şirket, mevcut her türlü mevzuata, kanun ve yönetmeliklere, şirket bildirim

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Aralık 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışma ve

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

YÖNETİCİLER İÇİN YETKİNLİK BAZLI PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU

YÖNETİCİLER İÇİN YETKİNLİK BAZLI PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU YÖNETİCİLER İÇİN YETKİNLİK BAZLI PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU Performans Değerlendirme Kriterleri * Çok (1) (2) Orta (3) İyi (4) Çok İyi (5) Değerlendirici MESLEKİ YETERLİLİK 1.İş Bilgisi (Yaptığı işe

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesindeki Okullarda Yöneticilerin Yeterlilik Alanları -1 İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Ardahan Üniversitesi Siirt Üniversitesi

Milli Eğitim Bakanlığı Bünyesindeki Okullarda Yöneticilerin Yeterlilik Alanları -1 İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Ardahan Üniversitesi Siirt Üniversitesi OKULLARDA YÖNETİCİLERİN YETERLİLİK ALANLARI - 1 İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ YÖNETİCİ Yönetici, bir örgütün amaçlarını

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

Havacılık Emniyeti. 12. Hafta Emniyet Performansı / Kültürü / Teşviki. Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA

Havacılık Emniyeti. 12. Hafta Emniyet Performansı / Kültürü / Teşviki. Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA Havacılık Emniyeti 12. Hafta Emniyet Performansı / Kültürü / Teşviki Öğr. Gör. Tevfik Uyar, Uçak Müh. & MBA İstanbul Kültür Üniversitesi Hava Lojistiği ve Havacılık Yer Hizmetleri Bölümleri Emniyet Yönetim

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

Best Buy İş Etiği. Neye inanıyoruz. Niçin buna inanıyoruz. Bunun için ne yapıyoruz.

Best Buy İş Etiği. Neye inanıyoruz. Niçin buna inanıyoruz. Bunun için ne yapıyoruz. Best Buy İş Etiği Neye inanıyoruz. Niçin buna inanıyoruz. Bunun için ne yapıyoruz. ÇALIŞANLARINIZIN GÜCÜNÜ SERBEST BIRAKIN MÜCADELE VE DEĞİŞİMDEN DERSLER ÇIKARIN SAYGI, ALÇAKGÖNÜLLÜK VE DÜRÜSTLÜK GÖSTERİN

Detaylı

UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5

UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5 UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5 1. AMAÇ Türksat İnternet ve İnteraktif Hizmetler Direktörlüğü nün bilgi güvenliğini yönetmekteki amacı; bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik kapsamında

Detaylı

Çalışanlar ve İş Ortakları için Sık Sorulan Sorular ve Cevapları EthicsPoint HAKKINDA RAPORLAMA GENEL RAPORLAMA GÜVENLİĞİ VE GİZLİLİK İPUÇLARI VE EN

Çalışanlar ve İş Ortakları için Sık Sorulan Sorular ve Cevapları EthicsPoint HAKKINDA RAPORLAMA GENEL RAPORLAMA GÜVENLİĞİ VE GİZLİLİK İPUÇLARI VE EN Çalışanlar ve İş Ortakları için Sık Sorulan Sorular ve Cevapları EthicsPoint HAKKINDA RAPORLAMA GENEL RAPORLAMA GÜVENLİĞİ VE GİZLİLİK İPUÇLARI VE EN İYİ UYGULAMALAR SIK SORULAN SORULAR EthicsPoint HAKKINDA

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. 2016 2017 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. Program, Okul Rehberlik ve Psikolojik

Detaylı

SORUMLULUK Değerli Velilerimiz, Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Sahibi Bireyler;

SORUMLULUK Değerli Velilerimiz, Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Sahibi Bireyler; SORUMLULUK "Bir meselenin tartışmasına katılan kimse düşündüğünü, kanaatini açık söylemeli, yaptıklarını da kendi namına yapmalı, yaptığının sorumluluğunu da kendi üzerine almalıdır". M.K.ATATÜRK Değerli

Detaylı

Nattvandring.nu nun kuruluşu

Nattvandring.nu nun kuruluşu Nattvandring.nu nun kuruluşu Nattvandring.nu, Vera Dordevic ve Janne Ludholm ün inisiyatifi ile enerji şirketi E.ON ve sigorta firması Skandia tarafından kurulan bir kuruluştur. Kuruluş, İsveç genelinde

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2017 2018 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

Avrupa hastanelerinde

Avrupa hastanelerinde Avrupa hastanelerinde mesleki katılım Baş hekimler ve hemşireler için anket (PTE1) Baş hekimler ve hemşirelerin hastanede yönetici rolü oynadıkları düşünülmektedir. Aynı zamanda resmi yönetim rolleri de

Detaylı

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM

UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM UYGULAMALI EĞİTİM KALICI ÖĞRENİM ARS Training, profesyonel iş dünyasında gereksinim duyulan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini bütünsel yaklaşımla, duygu ve davranışları temel alarak uygulayan bir eğitim

Detaylı

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger ZAMAN YÖNETİMİ Gürcan Banger Zamanım m yok!... Herkes, zamanının yetersizliğinden şikâyet ediyor. Bu şikâyete hak vermek mümkün mü? Muhtemelen hayır!... Çünkü zaman sabit. Hepimizin sahip olduğu zaman

Detaylı

Çalışan Deneyimi Anketi

Çalışan Deneyimi Anketi Yetenekli kişileri şirkete çeken, işgücünüzü bağlı kılan ve şirkette tutan unsurları ölçün. - Örnek Anket Öğeleri DecisionWise, yetenekli kişileri şirketinize çeken, çalışanlarınızı elde tutmanızı sağlayan

Detaylı

Liderlikte Güncel Eğilimler. Konuşan Değil, Dinleyen Lider. Şeffaf Dünyada Otantik Lider. Bahçevan İlkesi. Anlam Duygusu Veren Liderlik

Liderlikte Güncel Eğilimler. Konuşan Değil, Dinleyen Lider. Şeffaf Dünyada Otantik Lider. Bahçevan İlkesi. Anlam Duygusu Veren Liderlik Video Başlığı Açıklamalar Süresi Yetkinlikler Liderlikte Güncel Eğilimler Konuşan Değil, Dinleyen Lider Son on yıl içinde liderlik ve yöneticilik konusunda dört önemli değişiklik oldu. Bu videoda liderlik

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program

Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program Sorunlara farklı açılardan bakıp, değer katarak çözüm üretmek ve akıllıca konuşarak avantaj sağlamak Kolektif zekayı oluşturmak ve kullanmak isteyen yöneticiler için pratik bir program Konuşarak Fark Yaratma

Detaylı

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish Parkinson Bilgileri ve Desteğ Parkinson s information and support Turkish Bir Parkinson tanısı, yaşamınızı tepetaklak edebilir. Bize başvurun. Parkinson hastasıysanız ya da bir hastayı tanıyorsanız, muhtemelen

Detaylı

AMAÇ ve TANIM. Ödül sürecine katılımınız ile ülkemize insan kaynakları yönetimi alanında değerli kazanımlar sağlayabileceğiz.

AMAÇ ve TANIM. Ödül sürecine katılımınız ile ülkemize insan kaynakları yönetimi alanında değerli kazanımlar sağlayabileceğiz. AMAÇ ve TANIM PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri nin ana amacı, insan kaynakları yönetimi alanında yenilikçi/ yaratıcı ve başarılı uygulamaları tanımak, örnek teşkil eden nitelikteki çalışmaları sektöre kazandırmaktır.

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu İÇERİK Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim programları; bireyi topluma,

Detaylı

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com.

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com. Homer ve OEE Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Homer İşe Giriyor Ve OEE nin Ne Olduğunu

Detaylı

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN 1.6. BİT Nİ KULLANIRKEN ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Ankara, 2014 ETİK ve SOSYAL DEĞERLER Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ www 1.6.1. İNTERNET ve BİT KULLANIM

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI VE ETİK İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Telif Hakları Bilişim Suçları Ahmet SOYARSLAN biltek.info İnternet ve BİT Kullanım Kuralları İNTERNET İnternetin artık

Detaylı

Plus500 Ltd. Gizlilik Politikası

Plus500 Ltd. Gizlilik Politikası Plus500 Ltd Gizlilik Politikası Gizlilik Politikası Plus500 Gizlilik Beyanı Müşterilerimizin ve web sitemizdeki ziyaretçilerin kişisel ve mali bilgilerinin gizliliği ve korunması en büyük önceliğimizdir.

Detaylı

AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR

AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR AVRUPA ÇEVRİMİÇİ ÇOCUKLAR (EU KIDS ONLINE) PROJESİ ve SONUÇLAR Projenin Amacı Çocuklar ve çevrimiçi teknolojiler konusunda Avrupa çapındaki sosyal, kültürel ve düzenleyici etkilerin neler olduğunu belirlemek

Detaylı

4. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Öğretim Yılı

4. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Öğretim Yılı 4. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Benliğin doğasını sorgulama; inançlar ve değerler; kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal sağlık;

Detaylı

2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları

2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları 2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Virpi Einola-Pekkinen 11.1.2011 1 Strateji Nedir? bir kağıt bir belge bir çalışma planı bir yol bir süreç bir ortak yorumlama ufku? 2 Stratejik Düşünme Nedir?

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Dünyada İnternet Kullanımı 2 milyardan fazla kişi internet kullanıyor. 1 milyardan fazla kişi sosyal ağ sitelerine üye. 5 milyardan fazla cep telefonu kullanıcısı var. Türkiye de

Detaylı

KAZANIMLAR(KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR)

KAZANIMLAR(KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR) . İLKOKULU ÖZEL EĞİTİM SINIFI TÜRKÇE DERSİ KABA DEĞERLENDİRME ARACI KAZANIMLAR(KISA DÖNEMLİ AMAÇLAR) 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemek için hazırlık yapar. 2. Dikkatini dinlediğine yoğunlaştırır.

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli Velimiz; Meslek seçiminin öneminin anlatıldığı ve siz değerli velilerimize yönelik önerileri

Detaylı

KURUMSAL TELEFON KÜLTÜRÜ GELİŞTİRME PROGRAMLARI

KURUMSAL TELEFON KÜLTÜRÜ GELİŞTİRME PROGRAMLARI KURUMSAL TELEFON KÜLTÜRÜ GELİŞTİRME PROGRAMLARI KURUMSAL TELEFON KÜLTÜRÜ GELİŞTİRME PROGRAMLARI 01 02 03 TELEFONDA TEMEL İLETİŞİM BECERİLERİ TELEFONDA MÜKEMMEL MÜŞTERİ HİZMETİ VERMEK TELEFONDA BAŞARILI

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. MÜLAKATTAN ÖNCE BİREYSEL SWOT ANALİZİ KIYAFET TARZI YAPILACAKLAR LİSTESİ 2. MÜLAKAT SIRASINDA

İÇİNDEKİLER 1. MÜLAKATTAN ÖNCE BİREYSEL SWOT ANALİZİ KIYAFET TARZI YAPILACAKLAR LİSTESİ 2. MÜLAKAT SIRASINDA İÇİNDEKİLER 1. MÜLAKATTAN ÖNCE BİREYSEL SWOT ANALİZİ KIYAFET TARZI YAPILACAKLAR LİSTESİ 2. MÜLAKAT SIRASINDA ADIM ADIM BAŞARILI BİR MÜLAKAT MÜLAKAT TEKNİKLERİ MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ ÜCRET GÖRÜŞMESİ 3. MÜLAKATTAN

Detaylı

Y Jenerasyonu İş Hayatı Hakkında Ne düşünüyor? Şubat 2011

Y Jenerasyonu İş Hayatı Hakkında Ne düşünüyor? Şubat 2011 Y Jenerasyonu İş Hayatı Hakkında Ne düşünüyor? Şubat 2011 Baby Boomers II. Dünya Savaşı ve 1960 a kadar doğumlu Jenerasyon X doğumlu 1961 ve 1981 arası Jenerasyon 1970 sonlarıyve(millenials) 21.yüzyılın

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI B İ R E Y V E T O P L U M EYLÜL EYLÜL 19-23 EYLÜL (1. Hafta) 1. TEMA 26-30 EYLÜL (2. Hafta) GÖRSEL GÖRSEL Dinleme kurallarını uygulama: 1 Dinlediğini anlama: 1, 3, Konuşma kurallarını uygulama: 1, 2, 3,

Detaylı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Merhaba Sevgili Arkadaşlar Sevgili Genç Arkadaşlar, İnternetten yararlanmak sizin temel hakkınızdır. İnternet sizi istediğiniz yere götüren uçan halı

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

UNLEASH CONVERSION, HER TÜKETİCİNİN BİR ŞEYLER SATIN ALMASINA YARDIM ETTİĞİMİZ ANLAMINA GELİR.

UNLEASH CONVERSION, HER TÜKETİCİNİN BİR ŞEYLER SATIN ALMASINA YARDIM ETTİĞİMİZ ANLAMINA GELİR. DÖNÜŞÜM ÜZERİNDE ETKİNİZ OLABİLİR! UNLEASH CONVERSION, HER TÜKETİCİNİN BİR ŞEYLER SATIN ALMASINA YARDIM ETTİĞİMİZ ANLAMINA GELİR. ASLA "HAYIR" DEMEYİN Tüketicileri Nike.com'a yönlendirin. Ürün nereden

Detaylı

AYRILAN BİLGİ FORMU. Tüm bilgiler yalnız işten ayrılan kişi ve İnsan Kaynakları Müdürlüğü arasında gizli kalacaktır.

AYRILAN BİLGİ FORMU. Tüm bilgiler yalnız işten ayrılan kişi ve İnsan Kaynakları Müdürlüğü arasında gizli kalacaktır. AYRILAN BİLGİ FORMU... olarak tüm çalışanlarımızı en değerli aktifimiz olarak görüyoruz. Yalnız çalışma süresi boyunca değil, şirketimizden ayrılma sürecinde olan kişilerin de şirket çalışma ortamı ile

Detaylı

Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış

Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış Cinsel Sağlığa Genel Bir Bakış Cinsel sağlık nedir? Kaliteli bir cinsel sağlığın faydaları Detaylı olarak bir cinsel sağlığın faydaları Beş adımda eylemler Önleyici cinsel sağlık hizmetlerinin anahtarları

Detaylı

KÜRESEL DAVRANIŞ KURALLARI'NA AVRUPA EKİ AEA SWITCH İ LE AEA SCHEME'İ N AYRILMASI

KÜRESEL DAVRANIŞ KURALLARI'NA AVRUPA EKİ AEA SWITCH İ LE AEA SCHEME'İ N AYRILMASI KÜRESEL DAVRANIŞ KURALLARI'NA AVRUPA EKİ AEA SWITCH İ LE AEA SCHEME'İ N AYRILMASI 1 Emin olamadığınız durumlarda www.mastercard.ethicspoint.com adresinden İ Çİ NDEKİ LER YASAL TAVSİYE ÖNCELİKLİ VE GİZLİ

Detaylı

3. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU Öğretim Yılı

3. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU Öğretim Yılı 3. SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU 2017-2018 Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal

Detaylı

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN İnsan kaynakları bir organizasyondaki tüm çalışanları ifade eder. Diğer bir deyişle organizasyondaki yöneticiler, danışmanlar,

Detaylı

Çalışanlar sosyal medyayı nasıl kullanmalı?

Çalışanlar sosyal medyayı nasıl kullanmalı? Çalışanlar sosyal medyayı nasıl kullanmalı? Sosyal medya, artık hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışanlar için oldukça dikkatli kullanılması gereken bir mecra haline geldi. Bir anlık öfkeyle

Detaylı

Dil ve Kültürlerarası Beceriler (LiMErIC)

Dil ve Kültürlerarası Beceriler (LiMErIC) Dil ve Kültürlerarası Beceriler (LiMErIC) Avrupa da sosyal bütünleşme ve sosyal içermenin sürdürülebilir bir biçimde teşvik edilmesinde Erken Çocukluk Eğitimi ve Bakımı hayati öneme sahiptir. Ancak çoğu

Detaylı

Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz. Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz

Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz. Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz Biliyoruz, Uyguluyoruz, Öğretiyoruz Profesyonel Desteğiniz Deloitte Academy Profesyonel Desteğiniz Deloitte Academy Ekonomik gelişmeler, dünya ticaretindeki Ekonomik

Detaylı

Sizin memnuniyetiniz bizim referansımızdır

Sizin memnuniyetiniz bizim referansımızdır VERGİ EĞİTİMLERİ Or 4.1 UFRS EĞİTİMLERİ Or MUHASEBE EĞİTİMLER Or 4.8 BASEL EĞİTİMLERİ Or 4.7 4.2 İÇ DENETİM Or 4.2 4.7 4.2 Sizin memnuniyetiniz bizim referansımızdır BT DENETİM Or 4.7 Deloitte Academy

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI F-839-R00

DAVRANIŞ KURALLARI F-839-R00 DAVRANIŞ KURALLARI 1 İÇİNDEKİLER TEMEL PRENSİPLER VE SORUMLULUKLAR 3 ŞÜPHE DUYULAN HALLER 3 PAZAR VE REKABET 4 Rakiplere yönelik tavır Reklam BİLGİLERİN GİZLİLİĞİ 4 Fikri mülklerin korunması Verilerin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Staj BBA 491 Güz 0+0+0 NC 7

DERS BİLGİLERİ. Staj BBA 491 Güz 0+0+0 NC 7 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS Staj BBA 491 Güz 0+0+0 NC 7 Ön Koşul Dersleri Üçüncü sınıf dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı