TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2 ÇEŞİT GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI Tescil işlemlerinin başlatıldığı 1963 yılından 2010 yılı dahil Tarla Bitkileri konusunda ülkemizde toplam 1844 çeşit tescil ettirilmiştir. Bunlardan; 100 tanesi (%5) üniversite, 864 tanesi (%47) özel sektör, 880 tanesi (%48) Bakanlık Araştırma Enstitüleri tarafından tescil ettirilmiştir. Özel sektör tarafından tescil ettirilen çeşitlerin tamamına yakını ithal çeşitler iken Bakanlık araştırma enstitüleri tarafından tescil ettirilen çeşitlerin %99 u yerli imkanlarla geliştirilen çeşitlerdir. Diğer yandan, buğday ve arpa da üretilen çeşitlerin %95 i, nohut ve mercimekte %100 ü yerli çeşitlerden oluşmaktadır. Domates, mısır ve ayçiçeği gibi yabancı orijinli ürünlerde yerli çeşit oranı artmaya devam etmektedir.

3 Meyvecilikte Ar-Ge çalışmalarıyla meyve- asma, sebze ve süs bitkisi çeşitleri modern yetiştirme ve muhafaza teknikleri kullanılarak ortalama %40 verim artırışı sağlanmış durumdadır. Mutasyon yoluyla tamamen çekirdeksiz 3 adet limon (Alata, Gülşen ve Uzun) çeşidi elde edilerek, 06 Nisan 2010 tarihinde tescil ettirilmiş olup, California ve Meksika deneme hakkı bir Amerikan firmasına; Güney Afrika deneme hakkı ise diğer bir firmaya verilmiştir. Bu son derece önemli çeşitler, en geç 2 yıl içinde yaygın bir şekilde çiftçiye intikal etmiş olacaktır. Enstitülerimizde yabancı orijinli 9 Armut, 3 Badem, 5 Ceviz, 13 Elma, 5 Kayısı, 8 Kiraz, 1 Vişne, 2 Limon, 3 Mandarin, 1 Nar, 1 Muz, 8 Nektarin, 4 Şeftali, 4 Portakal, 1 Tangor, 15 Asma çeşidi (toplam 83 adet) tarihli Bakanlık Makamı oluru ile tescil edilmiştir. 25 Ağustos 2011 tarihinde tescilleri yapılan 5 adet çekirdeksiz üzüm çeşidi ile seleksiyon ıslahı metoduyla elde edilen 2 adet limon, 3 adet mandarin ve 3 adet portakal çeşidini 11 Nisan 2011 tarihinde de ilgililere tanıtımı yapılmış ve yetiştiricilerimizin hizmetine sunulmuştur.

4 TÜRKİYE MİLLİ BOTANİK BAHÇESİ Yaklaşık da alanda ve 85,6 Milyon TL bütçe ile 2010 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Türkiye nin ilk ulusal Milli Botanik Bahçesi ile; Bitki çeşitliliğinin iyi belgelenmiş koleksiyonlar oluşturarak muhafazasını sağlamak, teşvik etmek ve gelecek nesillere aktarılmasını temin etmek, Bitki çeşitliliğinin temsil edildiği dünya standartlarında bir herbaryum ve kütüphane kurmak, Bitki çeşitliliğinin hayati önemi ve değeri hakkında toplumsal bilinç ve farkındalık oluşturmak için her türlü ulusal ve uluslararası eğitsel, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirmek, Politika belirleyici ve kanun yapıcılara konuyla ilgili bilgi vermek, geri bildirim ve farkındalık ortamları oluşturmaya katkıda bulunmak; yetkilendirildiği ortamlarda/konularda ülkemizi temsil etmek amaçlanmaktadır.

5 PATATES ARAŞTIRMALARI Gerçekleştirilen alt yapı yatırımları (doku kültürü lab. ve seralar) ile Ülkemizin ihtiyaç duyduğu patates anaç tohumluğunun %10 u üretilebilecek duruma gelinmiştir. Ayrıca özel sektörün de devreye girmesi ile ülke ihtiyacının %25 ini karşılayabilecek üretim programı başlatılmıştır. Tohumluk ve yemeklik patates üretim alanlarının belirlenmesi çalışmaları tamamlanmıştır. Tohumluk üretim alanları olarak; Sivas, Kayseri, Konya, Tokat, Kahramanmaraş, Kütahya, Niğde, Eskişehir, Erzincan ve Erzurum illerinde yaklaşık hektar alanın kullanılabileceği tespit edilmiştir. Tohumluk üretimleri belirlenen bu alanlarda yapılmaktadır. Ülkemize ait yerli çeşitlerin geliştirilmesi kapsamında melez tohum elde edilmiş ve seleksiyon çalışmaları başlatılmıştır. Kurulan doku kültürü altyapıları kullanılarak 2013 yılı içerisinde ilk yerli patates çeşitleri tescil aşamasına getirilecektir.

6 KURAKLIĞA YÖNELİK ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ Ülkemizde tarımı yapılan tarla bitkilerinin çeşitler bazında kurağa toleransları ve su kullanım etkinlikleri kontrollü şartlarda net olarak belirlenmesi amacıyla; Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde 04 Aralık 2010 tarihinde açılan Bitkisel Kuraklık Test Merkezi ana odaklı olarak Araştırma Enstitüleri ve Üniversitelerin işbirliği ile mevcut çeşitlerin su kullanım kapasiteleri ve kurağa toleransları belirlenecektir. Islah aşamasındaki çeşit adaylarının kurağa tolerans durumları daha kesin verilerle ve erken safhalarda tespit edilecek; kurağa toleranslı çeşitlerin geliştirilmesinde genetik kaynak olarak kullanılacak bitki materyali geliştirilecektir. Kuraklığa Dayanıklı Buğday ve Arpa Çeşitleri Çiftçilere Tavsiye Edilmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte hazırlanan ve uygulanan Kalkınma Bakanlığı destekli Rekolte Tahmin ve Kuraklık İzleme Sistemi Projesi ile pilot uygulama olarak 10 istasyonda kuraklık etkilerinin takibi ve tahmini yapılmaktadır.

7 ENERJİ TARIMINA YÖNELİK ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI Dünyadaki tarımsal atıklardan enerji elde edilme çalışmaları paralelinde tarımda yararlanılmayan yenilenebilir tarımsal kaynaklardan, ikincil ürünlerden biyoyakıt elde edilmesine yönelik araştırmaların yapılacağı ikinci nesil üretim teknolojilerinin geliştirileceği, Karadeniz Tarımsal Araştırma enstitüsü bünyesinde Enerji Tarımı Araştırma Merkezi nin kuruluş çalışmalarına 2008 yılında başlanmıştır. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak olan merkezin kuruluşu için bu güne kadar toplam 2,5 milyon TL kaynak kullanılmıştır. İlk etapta 8 teknik elemanla enerji bitkileri konusundaki çalışmalar yürütülmektedir. Biyoyakıt üretiminde ikinci nesil üretim teknolojileri esas alınacak olup; tarımsal ürün atıklarından biyoenerji üretimi hedeflenmektedir. Biyoenerji üretiminde kullanılacak tarımsal ürünlerin seçiminde gıda güvenliğine engel olacak boyutlara ulaşmasının engellenmesine önem verilmektedir. Bu amaçla farklı üniversite ve araştırma kuruluşları hazırlanan 3 projeden 2 si Bakanlığımızca 1 i ise TUBITAK kaynaklarından desteklenerek 2012 yılında uygulamaya konulacaktır.

8 AR-GE de KAMU ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ 17 Ocak 2007 Tarih ve Sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Özel Sektör İle Ortak Yürütülecek Ar-Ge Faaliyetlerinin Esaslarını düzenleyen tebliğ ile TAGEM Araştırma Enstitüleri Araştırma alt yapısını Özel sektörün kullanımına açmış bulunmaktadır. Bu kapsamda 8.4 milyon TL bütçeli 83 adet ortak proje yürütülmektedir Bakanlık Ar-Ge Desteklemeleri Tarım Kanunu gereğince, Bakanlığımızın ve sektörün ihtiyaç duyduğu konularda özel sektör, STK ve üniversitelerce hazırlanan Ar-Ge Projeleri desteklenmektedir. Bu kapsamda yılları arasında 81 adet Araştırma Geliştirme Projesi destekleme kapsamına alınmış olup, bugüne kadar 9,2 milyon TL lik destekleme yapılmıştır yılı Bakanlık AR-GE projeleri için 5.2 milyon TL kaynak ayrılmıştır.

9 Tübitak Projeleri TÜBİTAK 1007 Programı kapsamında Bakanlığımızın müşteri olduğu 17 proje sonuçlanmış olup, 17 proje ise devam etmektedir. Bakanlığımız tüm Kurumlar içerisinde desteklenen proje sayısı bakımından 34 proje ile I. sırada, toplam destek bütçesi bakımından ise 69 milyon TL ile II. sırada yer almaktadır. AB Projeleri 6. Çerçeve programından 14 proje kabul edilmiş, Toplam bütçe Çerçeve programına şimdiye kadar 12 proje kabul edilmiş Toplam bütçe

10 TAVUKÇULUK KONUSUNDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü gerçekleştirdiği ıslah çalışmaları sonucu geliştirdiği 3 ırk ile ülkemiz, yıllık ihtiyacı olan adet/yıl yumurtacı damızlık ihtiyacını karşılayabilecek ve ülkemizde faaliyet gösteren büyük ticari yumurtacıların civciv ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip hale getirilmiştir. Bu amaçla yapımı gerçekleştirilen Kuluçkahane ve Saf Hat Yedekleme Ünitesi tarihinde hizmete sokulmuştur. Ayrıca Türkmenistan a damızlık, Azerbaycan a ise ticari yumurtacı ihraç edilmektedir.

11 BİTKİ GENETİK KAYNAKLARININ KORUNMASI Yerli Genetik Kaynaklarının Korunması Projesi Kapsamında; den fazla bitki türü ile bu türlerden e yakın endemik bitki türünün tescil edilerek korunma çalışmaları devam etmektedir. Bugüne kadar türe ait örnek koruma altına alınmış olup, ıslah çalışmalarında kullanılmaktadır. Çin ve ABD den sonra dünyanın üçüncü büyük 250 bin örnek kapasiteli Gen Bankası 03 Mart 2010 tarihinde Ankara da hizmete açılmıştır. Gen Bankasının kapasitesi ileriki aşamalarda 300 bin örneğe kadar çıkarılabilecektir.

12 HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI VE HAYVAN GENETİK KAYNAKLARININ KORUNMASI Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarını Koruma Projesi kapsamında; büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı küçük evcil ırklarına ait toplam 13 ırk ve 3 hattın koruma ve tanımlama çalışmaları sürdürülmektedir Hayvan Genetik Kaynaklarının Halk Elinde Koruma Projesi kapsamında; 12 küçükbaş, 7 büyükbaş hayvan ve bir arı ırkına ait toplam baş hayvan ve adet arı kolonisi 18 İlde, 202 yetiştirici elinde, doğal yaşam koşullarında korunma altına alındı. Hayvan Irk Tescil Çalışmaları (2004 yılından bu yana sığır, manda, koyun, keçi, tavuk, kedi, köpek, tavşan, ipekböceği,bal arısı ve evcil güvercin türlerine ait 35 ırk, 5 tip ve 3 hibrit ve 3 geliştirilmiş yumurtacı hat olmak üzere toplam 46 genotip tescil edildi.) Anadolu Mandası Islah Çalışmaları yapıldı. Bandırma Koyun Tipinin Sabitleştirilmesinde Seleksiyondan Yararlanma Olanakları, Ülkesel Merinos Geliştirme Projesi uygulandı. Su ürünleri araştırmaları geliştirildi. Kanatlı ve Küçük Evciller Araştırmaları (Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü bünyesinde 2010 yılında faaliyete geçirilen yeni kuluçkahane ile kapasite, yılda 30 hafta süreyle

13 bir seferde dişi civcivden yılda 52 hafta süreyle dişi civcive, damızlık üretim kapasitesi ise den e çıkarıldı.) Daha önce ithal edilen 250 Bin yumurtacı damızlık ihtiyacı karşılandı ve bir bu kadar daha ihraç edilmeye başlandı. Biri Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü nde ve diğeri TÜBİTAK- Marmara Araştırma Merkezi GMBE de olmak üzere 2 adet Hayvan Gen Bankası kuruldu. 18 küçükbaş, 7 büyükbaş ve 5 at ırkına ait DNA, hücre, doku, embriyo ve spermanın dondurularak saklanması ve DNA düzeyinde tanımlanması çalışmaları sürdürülmektedir. Anadolu Alacası Geliştirme Projesi Proje kapsamında her yıl 512 baş sığıra embriyo transferi yapılarak oluşturulacak öz ve üvey kardeş sürülerinde MOET (Çoklu Yumurtlatmalı Embriyo Transferi) yöntemiyle boğa seçilecektir. Proje dahilinde, Laboratuar ve alt yapı tamamlanmış, embriyo transfer yöntemi ile (MOET) 172 buzağı elde edilmiş olup, ilk dişi yavruların doğumunu takiben analarının süt verim kayıtları takibe alınmıştır. Proje kapsamında Lalahan

14 Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsünde Boğa Test Ahırı inşaatı tamamlanmıştır. İvesi Koyunlarının Süt Verimlerinin Artırılması Projesi Damızlık koç adaylarının kızlarının süt verim kayıtları dikkate alınarak her yıl 10 baş koçun damızlık değer tahminleri yapılmıştır. Bu koçların döllerinden oluşan 80 baş koç, Şanlıurfa ilindeki İvesi koyunu yetiştiriciliği yapan yetiştiricilere dağıtılmıştır. Bunların döllerinden elde edilen damızlık materyal halk elinde bulunan sürülerin ıslahında kullanılmış olup, bu sürülerin süt verimlerinde %50 ye varan önemli artışlar sağlanmıştır.

15 SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMALARI Marmara denizinde ekonomik değeri yüksek göçmen balıklar için lüfer vb. eylem planı hazırlanması, Balıkçılık stok belirleme çalışmalarına yönelik alt yapının kurulması, Stok değerlendirme faaliyetlerine ilişkin 5 yıllık bir plan ile eylem ve yönetim planlarının oluşturularak uygulamaya konulması ile balık stoklarında bilimsel saha çalışmalarına dayalı ulusal stratejinin hazırlanması hedeflenmektedir

16 DOĞAL SOĞANLI VE YUMRULU SÜS BİTKİLERİ ÇALIŞMALARI Türkiye florasında bulunan 1200 lokasyonda 260 tür doğal soğanlı ve yumrulu süs bitkisi toplanmış ve kayıt altına alınmıştır. Kayıt altına alınan bu çeşitler korunarak genetik kaynağın muhafaza altına alınması ve sürdürülebilir kullanımı sağlanacaktır. Bu çalışma sonucunda ihracat imkânları artırılacak ve geliştirilen yeni çeşitler sektöre kazandırılarak yıllık yaklaşık 20 milyon ABD$ ı ihracat artışı sağlanabilecektir.

17 TOPRAK VE SU KAYNAKLARI ARAŞTIRMALARI Türkiye Topraklarının Organik Karbon Veri Tabanının Oluşturulması Bu çalışmaya FAO-Alt Bölge Ofisi işbirliği ile başlanmıştır. Projenin en önemli çıktısı, toprak degredasyonu, iklim değişikliğine adaptasyon bölgesel eylem planlamalarında, toprak özelliği ve biyoçeşitlilik ilişkisi çalışmalarında gerekli olduğu düşünülen önemli toprak özelliklerinin coğrafi veri bankasının, ülkesel ve havza bazında INSPIRE direktiflerine uygun olarak hazırlanacak olan SOILFER&OC GISWEB Portalı aracılığı ile hizmete sunulacak olmasıdır. Ülke ekonomisinde stratejik öneme sahip ürünlerin tarımda değerlendirilmesi Ülke ekonomisinde doğal kaynakların yeri ve ekonomik yararlarının ortaya konulmasını amaçlayan araştırma programları TAGEM ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı-Ulusal Bor Enstitüsü (BOREN) ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) işbirliği ile gerçekleştirilmektedir. Borlu gübrelerin kullanım ihtiyacını belirlemeye yönelik Türkiye topraklarının bor dağılım haritası hazırlanmıştır. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Ulusal Bor Enstitüsü (BOREN) tarafından üretilen ve ülkemiz için stratejik öneme sahip ürünlerin, tarımda değerlendirilmesi için temel ve uygulamalı araştırma projeleri başlatılmıştır.

18 Entegre Havza Yönetimi için Hidrolojik Havza Modeli geliştirilmiştir. Su kaynaklarının korunmasında entegre havza yönetimi anlayışı içinde su toplama havzalarının su verimlerinin ve havza su bütçesinin ortaya konması çalışması başlatılmıştır. Bu amaçla yapılan çalışma ile Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüleri tarafından Hidrolojik Modelleme yapılmıştır. Böylece, bir havzanın sel, kuraklık, iklim değişikliği gibi değişik koşullardaki davranışının ortaya konulması sağlanabilecektir. Yapılan bu değerlendirme uzun vadeli bir planlamaya esas teşkil edecektir. İklim Değişiminin Bitki Gelişimine Olası Etkileri Trakya Bölgesinde iklim değişimi ile tarımsal üretim arasındaki ilişkinin incelenmesinin yanı sıra bitkilerin gelişimine meteorolojik faktörlerdeki değişimin etkileri incelenmektedir. İTÜ işbirliği ile yürütülen çalışmada amaç; halen dünyada bu etkilerin belirlenmesi için kullanılan modellerin gerçekte ne derecede başarılı sonuçlar verdiğini analiz etmek ve bu sonuçlara göre modellerin hata miktarlarını belirleyip kalibrasyonlarını yapmaktır.

19 BİYOGÜVENLİK KANUNU Biyogüvenlik Yasa Tasarısı Taslağı Bakanlığımız koordinatörlüğünde ilgili kamu kurum ve kuruluşları, Üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Gönüllü Kuruluşların da dahil olduğu 55 farklı kurumun temsil edildiği 85 kişinin katılımı ile hazırlanan 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu 26/03/2010 tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanun; AB Müktesebatı Cartegena Biyogüvenlik Protokolü Ülkemizin Durumu ve İhtiyaçları Dikkate alınarak hazırlanmıştır.

20 GDO LU ÜRÜNLERİ TESBİT ETMEK İÇİN GEREKLİ ALT YAPI DURUMU Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuarları GDO lu ürünleri tesbit edebilen alt yapıya kavuşturulmuş ve bu konuda, 61 teknik personele eğitim verilmiştir.

21 MEVZUAT Biyogüvenlik Kanunu 26 Mart 2010 tarihinde, Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik 13 Ağustos 2010 tarihinde, Biyogüvenlik Kurulu ve Komitelerin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik 13 Ağustos 2010 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Kanun ve yönetmelikler 26 Eylül 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

22 ONAYLI GENLER 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu nun yürürlüğe girdiği 26 Eylül 2010 tarihinden itibaren sadece genetiği değiştirilmiş 3 soya çeşidi (GD A , MON ve MON89788 soya çeşidi) ile ilgili basitleştirilmiş işlem kapsamında Bilimsel Komitelerin hazırladıkları Raporların Biyogüvenlik Kurulu nca değerlendirilmesi sonucu sadece yem amaçlı olarak, her aşaması izlenilebilir, kontrol edilebilir, bir sistem çerçevesinde ithalatına izin verilmiştir. Bu kararlar 26 Ocak 2011 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.

23 SON 5 YILDA YAPILANLAR Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezî Laboratuvarı Ülkemiz doğal florasında bulunan tıbbi amaçla kullanılan türlerin kimyasal içeriklerinin belirlenmesi ve potansiyel görülen türlerin kültüre alınma olanakları ve yetiştirme tekniklerinin belirlenmesi, türlerin moleküler ve sitolojik karakterizasyonunun yapılması amacıyla Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezî Laboratuvarı 13 Haziran 2010 tarihinde açılarak faaliyetlerine başlamıştır. Yedi adet laboratuvar, m2 cam sera ve bitki çeşidinden oluşan koleksiyon bahçesi içeren yıllık örnek analiz kapasiteli merkezin kuruluşu için bu güne kadar toplam 1,5 milyon TL kaynak kullanılmıştır. Enstitülerimizde Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda halen 33 proje yürütülmektedir. Katkı Kalıntı Laboratuarı Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü bünyesinde Katkı Kalıntı Laboratuarı kuruldu.

24 Aromatik Ve Tıbbi Bitkiler Merkezi Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Merkezinin kuruluşu tamamlanmış ve 13 Haziran 2010 tarihinde açıldı. Doğal Süs Bitkileri Herbaryumu Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde Doğal Süs Bitkileri projesi kapsamında örnek kapasiteli Herbaryum kuruldu. Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde Enerji Tarımı Araştırma Merkezi 30 Aralık 2011 tarihinde açılışı yapılmıştır. Bitkisel Kuraklık Test Merkezi Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde 04 Aralık 2010 tarihinde Bitkisel Kuraklık Test Merkezi kuruldu.

25 Gen Bankası ve Biyoteknoloji Ünitesi Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde tüm altyapısı tamamlanan Boğa Test Merkezi, Gen Bankası ve Biyoteknoloji Ünitesi açıldı. Çiftçi Eğitimleri Tarihinde Genel Müdürlüğümüz ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında imzalanan Çiftçi Eğitimine yönelik protokol kapsamında araştırma enstitülerinde uzmanlarımız ve üniversite öğretim üyeleri tarafından TZOB un talepleri doğrultusunda çiftçilerimize eğitimler verilmektedir ve 2011 yıllarında 6 eğitim düzenlenmiş ve Bu eğitimlere yaklaşık 300 kişi katılmıştır. İzmir Menemen de bulunan Tarımsal Hidroloji Araştırma Enstitüsü 21 Nisan 2009 tarihinde uluslararası araştırma ve eğitim merkezine dönüştürülmüştür. Böylece, özellikle Afrika ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerindeki araştırmacılara yönelik eğitimler ile FAO, CIMMYT ve ICARDA gibi kuruluşların uluslararası eğitimleri bu merkezde verilmektedir. Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezinin

26 açılmasından itibaren son iki yılda TAGEM, TİKA, İSEDAK ve FAO ortak çalışmaları ile 21 uluslararası faaliyet gerçekleştirilmiştir. Uluslararası yapılan toplantı, eğitim ve çalıştaylara 70 ülkeden toplam 600 katılımcı iştirak etmiştir. Uluslararası Eğitim Çeşitli Araştırma Enstitülerinde, Bosna-Hersek, Sudan, Bangladeş, Afganistan, Moldova, Fransa Almanya, Gürcistan, Çin, Kolombiya, İtalya, Avusturya, Fas, Libya, İran, Azerbaycan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan, İspanya, Peru, Brezilya, Fas, Meksika, Malta, Portekiz, Yunanistan, Karakalpakistan, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Pakistan, Hollanda, Senegal, Suriye, Mısır, Endonezya, İngiltere, Avustralya, Romanya, Rusya ve Güney Kore'den gelen uzmanlarla ortak proje çalışmaları ve eğitimler gerçekleştirilmiştir. Toplam 18 ayrı konuda Araştırmacılara yönelik eğitim düzenlenmiş, yabancı dil kursu da dahil olmak üzere toplam 589 Araştırmacı yapılan eğitimlere katılmışlardır.

27 Yerli Hibrit Sebze Tohumculuğun Geliştirilmesi Bakanlığımızın tohumculuk konusundaki hedefi Milli Tohumculuk Sektörünün rekabet gücünün artırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda uygulamaya konulan; Türkiye F1 Hibrit Sebze Çeşitlerinin Geliştirilmesi ve Tohumluk Üretiminde Kamu- Özel Sektör İşbirliği Projesi kapsamda; 5 Araştırma Enstitüsü, 7 Üniversite ve 38 özel sektör firması arasında işbirliği yapılmaktadır. Proje ile 2004 yılında % 10 dan az olan yerli hibrit sebze tohum üretimi 2010 yılı sonunda % 40 a ulaşmıştır yılı sonunda da % a çıkarılması hedeflenmektedir. Bu proje ile ilk ticari tohumluk kayıtları başlatılmış olup, Enstitülerimizdeki gen havuzu büyüklüğü 4 yıl gibi kısa bir sürede son 35 yılda ulaşılan miktarın 10 katına çıkartılmıştır. Bu proje ile domates, biber ve kavunda ilk çeşitlerin ticari tohumluk kayıtları yapılmıştır.

28 Gıda Ve Yem Araştırmaları Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Gıda ve Yem Araştırma Projesi ile Ülkesel Gıda ve Yem Araştırma Programı kapsamında 172 adet gıda ve yem alt projesi yürütülerek sonuçlandırılmıştır. Tohum Gen Bankası Ülkemizin sahip olduğu zengin biyoçeşitliliğin koruma altına alınıp, ıslah çalışmalarında kullanmak üzere Ankara da materyal kapasiteli Türkiye Tohum Gen Bankası kuruldu.

29 ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA YAPILACAK OLANLAR 1. Türkiye Milli Botanik Bahçesi Ankara da Bakanlığımız merkez kampüsü içerisinde dekar alanda Türkiye Milli Botanik Bahçesi Kuruluş çalışmaları devam etmektedir. 2. Bitkisel Doku Kültürü Merkezi Laboratuarı Açılacaktır. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde alt yapı geliştirilerek doku kültürü çalışmalarına hız verilecektir. Laboratuar alt yapısı tamamlanmış ve 2012 yılında açılışı planlanmaktadır. 3. Bitkisel Soğukluk Test Merkezi Kurulacaktır. Erzurum da Doğu Anadolu Araştırma Enstitüsü bünyesinde Bitkisel Soğukluk Test Merkezi kuruluş çalışmaları devam etmektedir. 4. Bitkisel Biyoteknoloji Merkezi kurulacaktır Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde Bitkisel Biyoteknoloji Merkezi kurulacaktır. Merkezin finansmanı temin edilmiş, ihalesi yapılmış ve inşaatına başlanmıştır yılında faaliyetlerine başlaması planlanmaktadır.

30 5. Şanlıurfa da Sulama Eğitim Merkezi kurulacaktır. GAP Toprak-Su Kaynakları ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde Sulama Eğitim Merkezi kurulacaktır. Merkezin Temeli 24 Nisan 2011 tarihinde atılmıştır yılında faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. 6. Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Kurulacaktır. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü 639 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuştur. Merkezin temeli 18 Eylül 2011 tarihinde atılmış olup; 2012 yılında hizmet binası ve altyapısı tamamlanacaktır. 7. Türkiye Geofitleri Bahçesi kurulacaktır. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde Türkiye Geofitleri Bahçesi kurulacaktır. Türkiye florasında bulunan diğer 500 tür ün toplama ve muhafaza altına alınması çalışmaları, TÜBİTAK Projesi kapsamında devam etmektedir. 8. Biyolojik Mücadele Merkezi kurulacaktır. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma istasyonu bünyesinde altyapı geliştirilerek Biyolojik mücadele çalışmaları hız kazanacaktır.

31 9. Halk Elinde Hayvan Islah Çalışmaları Yürütülmekte olan Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı projesi 13 alt projeden 102 alt projeye çıkarılmış, her yıl 50 ilde baş hayvan kapasitesi ile çalışılarak 30 bin baş nitelikli damızlık elde edilecektir. Manda yetiştiriciliği için 11 ilde baş Anadolu Mandası ile Halk Elinde Islah çalışmaları programa alınmıştır. 10. Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Koruma Çalışmaları Koruma desteklemeleri kapsamında büyükbaş hayvanlarda her ırk için 150 başa kadar verilen destek 600 başa, küçükbaş hayvanlarda 200 başa kadar verilen destek başa ve Kafkas arı ırkında koloniye ve il sayısı 33 e çıkarılmak üzere seçim ve değerlendirme çalışmaları sürdürülecektir. Evcil Hayvan Genetik Kaynakları (EHGK) Ulusal Strateji ve Eylem Planı hazırlıkları devam etmektedir. 11. Su Ürünleri Araştırmaları Marmara denizinde ekonomik değeri yüksek göçmen balıklar için eylem planı hazırlanması, balıkçılık stok belirleme ve balık stoklarında bilimsel saha çalışmalarına dayalı ulusal stratejinin hazırlanması faaliyetleri sürdürülecektir.

32 12. Küçükbaş Hayvancılık Araştırmaları Kapsamında Uluslararası Proje İşbirliği TÜRKİYE ICARDA işbirliği kapsamında hazırlanan Improving Livelihoods of Sheep Producers Through Better Genetics and Feeding Systems in Southeastern Anatolia adlı proje ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde koyunculuğun ıslahı ve besleme yöntemlerinin geliştirilmesi suretiyle koyun yetiştiricilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedeflenen proje hazırlanarak onay aşamasına gelinmiştir.

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 SUNU PLANI Çalışma Grubu Bağlı Enstitüler/İstasyonlar Dünya ve Türkiye de Büyükbaş Hayvancılık Verileri Devam Eden, Sonuçlanan,

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖR RAPORU

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖR RAPORU YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖR RAPORU DÜNYADA YAŞ MEYVE VE SEBZE ÜRETİMİ FAO nun verilerine göre; 2012 yılında dünyada 57,2 milyon hektar alanda, 1,1 milyar ton yaş sebze üretimi yapılmıştır. Domates yaklaşık

Detaylı

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA TAM BİR FIRSAT KAPISI KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3. Yatırımcılara Tahsis

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Ankara -21 Ekim 2015 TARIMSAL DESTEKLER Sunum Planı 1- Türkiye Tarımı Genel Bilgiler 2- Tarımsal Destekleme Mevzuatı 3- Destekleme Kalemleri

Detaylı

TOHUMCULUKTAKİ GELİŞMELER

TOHUMCULUKTAKİ GELİŞMELER TOHUMCULUKTAKİ GELİŞMELER Dilaver ARSLAN Koordinatör TAGEM 23-24 Mart 2016 Kahramanmaraş sunu içeriği Dünyada Tohumculuk Sektörü Uluslararası Ticaret Ülkemizde Tohumculuk Sektörü Önemli Tarihler, Mevzuatlar,

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIK AR-GE ÇALIŞMALARI ANKARA 2015

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIK AR-GE ÇALIŞMALARI ANKARA 2015 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIK AR-GE ÇALIŞMALARI ANKARA 2015 İçerik Teknik Daireler Hazırlayan TAGEM Yayın Kurulu Grafik-Tasarım

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü nden alınan yazıda; Türkiye de kiraz-vişne

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme (TL/baş) Suni Tohumlama (TL/baş) Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır Etçi ırklar anaç

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ Selin ŞEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

HATAY TARIM VİZYONU

HATAY TARIM VİZYONU HATAY TARIM VİZYONU 2016-2021 2 BİTKİSEL ÜRETİM VİZYONU Zeytin üretiminde Türkiye 3.cüsü olan Hatay da, üretimle birlikte katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan destekler

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Detaylı

Neden Ar-Ge? Günümüz dünyasında söz sahibi olmanın yolu, araştırma, geliştirme ve inovasyondur

Neden Ar-Ge? Günümüz dünyasında söz sahibi olmanın yolu, araştırma, geliştirme ve inovasyondur SUNU PLANI Sunu Akışı Ar-Ge ve Önemi Tarımsal Araştırma Sistemi Personel, Bütçe ve Ar-Ge Programları Kamu - Özel Sektör İşbirliği Çeşit Geliştirme Çalışmaları Yeni Geliştirilen Çeşitlerimiz Sektörden Beklentiler

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE TARIMSAL YAYIM VE ARAŞTIRMA

TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE TARIMSAL YAYIM VE ARAŞTIRMA TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE DE TARIMSAL YAYIM VE ARAŞTIRMA Dr. Muhammet DEMİRTAŞ Daire Başkanı 06.06.2014 Kamu Tarımsal Yayımı Yaklaşımı 1923-1950 DÖNEMİ 1931 Birinci Köy

Detaylı

DÖNEM ATAMASI 2016 MÜHENDİS. Yüksek Lisans

DÖNEM ATAMASI 2016 MÜHENDİS. Yüksek Lisans DÖNEM ATAMASI 2016 MÜHENDİS ENSTİTÜ/İSTASYON ADI BÖLÜMÜ ENSTİTÜ/İSTASYON ADI UNVANI BÖLÜMÜ EĞİTİM Y. DİL ANKARA TARLA BİTKİLERİ MERKEZ 1 Yüksek Lisans Çayır Mera İslahı ve Yem Bitkileri Alanı ve Baklagil

Detaylı

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ Bekir ENGÜRÜLÜ Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Haziran 2016 SUNUM PLANI DÜNYADA TARIMIN GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE TARIMINA BAKIŞ

Detaylı

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Yönetmelik. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yönetmelik Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM BÜGEM 2015 1 TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM MAKRO GÖSTERGELER Türkiye 2002 2014 TARIM Tarımın Payı (%) Türkiye TARIM Tarımın Payı (%) Nüfus (Milyon) 66,3 22,4 33,8 77,7 - - İstihdam (Milyon) 21,3 7,6 34,9

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMA KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş 2016 YILINDA UYGULANACAK TARIMSAL DESTEKLER BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Amaç ve Kapsam 1. Tarımsal üretimde sertifikalı ve çevreye duyarlı üretimi yaygınlaştırmak, gıda ve yem güvenliğini, erkenciliği,

Detaylı

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

/ Ocak Sayı : YÖNETMELİK. Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş. Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM 16.01.2005 / 25702 16 Ocak 2005 Resmî Gazete Sayı : 25702 YÖNETMELİK Tarımsal Üretici Birliklerinin Kuruluş Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü AR-GE ve Tarla Bitkileri Islahı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü AR-GE ve Tarla Bitkileri Islahı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü AR-GE ve Tarla Bitkileri Islahı 01.04.2017 Türkiye de Tarımsal Araştırma Sistemi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar

Detaylı

Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler

Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler T.C. TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Tarımsal Destekler ve Tohumculuktaki Gelişmeler 12 Mart 2011, ANTALYA Türkiye de tarım sektörü Temel Göstergeler Türkiye 2002 Tarım % Türkiye 2009 Tarım Nüfus (milyon)

Detaylı

Sıra Ürün Adı 2010 2011

Sıra Ürün Adı 2010 2011 YAŞ MEYVE VE SEBZE DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Yaş Sebze Üretimi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nün en güncel verileri olan 2011 yılı verilerine göre; 2011 yılında dünyada 56,7 milyon hektar alanda

Detaylı

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek.

Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği verilecek. Çiftçiye, bu yıl verilecek tarımsal destekler belirlendi Bakanlar Kurulu'nun ''2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar''ı, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

TARIM - AGRICULTURE. İlkay Dellal. 6 th March 2018, Bilkent Hotel, Bilkent- Ankara 6 Mart 2018, Bilkent Otel, Bilkent Ankara

TARIM - AGRICULTURE. İlkay Dellal. 6 th March 2018, Bilkent Hotel, Bilkent- Ankara 6 Mart 2018, Bilkent Otel, Bilkent Ankara Technical Assistance for Developed Analytical Basis for Formulating Strategies and Actions towards Low Carbon Development Düşük Karbonlu Kalkınma İçin Çözümsel Tabanlı Strateji ve Eylem Geliştirilmesi

Detaylı

KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA SİSTEMİ

KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA SİSTEMİ KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA SİSTEMİ Doç.Dr. D.Murat ÖZDEN Kuruluş ve Gelişim Köy Hizmetleri araştırma çalışmaları (toprak ve su kaynakları araştırmaları) 1940 lı yılların ikinci yarısında

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 0 YAŞ MEYVE VE SEBZE DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Yaş Sebze Üretimi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nün en güncel verileri olan 2013 yılı verilerine göre;

Detaylı

Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı)

Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) TÜBİTAK Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) Tohumculuk Ar-Ge Destekleri Bilgilendirme Toplantısı Ankara, 21.02.2017

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ Selin ŞEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ II. TARIMSAL AR-GE PROJELERİ DESTEK SÜRESİ VE TUTARI III. DESTEKLENEN

Detaylı

GIDA İŞLEME MAKİNELERİ

GIDA İŞLEME MAKİNELERİ GIDA İŞLEME MAKİNELERİ 1. SEKTÖRÜN TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI 8417.20 Ekmek, pasta, bisküvi fırınları (elektriksiz) 8419.31 Tarım ürünleri için kurutucular 8419.89 Pastörize, kondanse etme vb. işler için

Detaylı

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü 12 Ağustos 2010 Sabah Oturumu Araştırma Merkezlerine Đlişkin Genel Bilgilendirme

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (UYMSİB) 2015 YILI İHRACATDEĞERLENDİRMESİ. Prof. Dr. Senih YAZGAN UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (UYMSİB) 2015 YILI İHRACATDEĞERLENDİRMESİ. Prof. Dr. Senih YAZGAN UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ (UYMSİB) 2015 YILI İHRACATDEĞERLENDİRMESİ Prof. Dr. Senih YAZGAN UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı ÜRÜN GRUBU UYMSİB MAL GRUBU BAZINDA İHRACAT 01.01-31.12.2014

Detaylı

Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları

Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları - Türkiye ile Afganistan arasında 7 Kasım 1959 tarihinde Ankara'da "Kültür

Detaylı

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ Hazırlayan Mücahit ORHAN 2011 -----1----- Yıl Toplam Alan (Dekar) =========== =========== TARIM ALANLARI Ekilen Tarla Alanı (Dekar) Nadas Alanı (Dekar) Sebze Bahçeleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİ VE İSTASYONLARI GÖREV YÖNERGESİ... 1

İÇİNDEKİLER I. TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİ VE İSTASYONLARI GÖREV YÖNERGESİ... 1 İÇİNDEKİLER I. TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİ VE İSTASYONLARI GÖREV YÖNERGESİ... 1 a. EK-1 - ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VE İSTASYONLARININ ÖZEL GÖREVLERİ... 5 1. ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

Detaylı

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA Tar-Yat Birimi Destekler 2014 2003 2015 DGD - 387,2 Milyon TL Mazot 14,9 Milyon TL 152,7 Milyon TL ALAN BAZLI TARIMSAL DESTEKLER Kimyevi Gübre

Detaylı

MEYVE SULARI DÜNYA TİCARETİ. Dünya İhracatı. Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları

MEYVE SULARI DÜNYA TİCARETİ. Dünya İhracatı. Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları 0 MEYVE SULARI Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları Ürün Adı GTP Portakal Suyu (Dondurulmuş) 2009.11 Diğer Portakal Suları 2009.12, 2009.19 Greyfurt Suyu 2009.21, 2009.29 Diğer

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı Sunu Planı Dünya da Tarım İlacı Kullanımı Türkiye de Tarım İlacı Kullanımı İlaç Alet

Detaylı

AR&GE BÜLTEN 2012 EYLÜL SEKTÖREL TARIM KENTİ İZMİR

AR&GE BÜLTEN 2012 EYLÜL SEKTÖREL TARIM KENTİ İZMİR TARIM KENTİ İZMİR Şebnem BORAN Gözde SEVİLMİŞ Küresel iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki yükseliş, dünya nüfusundaki hızlı artış gibi gelişmelerin etkisiyle tarım sektörünün son derece stratejik bir

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

TARIM ALANINDAKİ ANLAŞMA VE PROTOKOLLER 1. TARIM ALANINDA TEKNİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI 2. HAYVAN SAĞLIĞI ANLAŞMALARI 3. BİTKİ SAĞLIĞI ANLAŞMALARI

TARIM ALANINDAKİ ANLAŞMA VE PROTOKOLLER 1. TARIM ALANINDA TEKNİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI 2. HAYVAN SAĞLIĞI ANLAŞMALARI 3. BİTKİ SAĞLIĞI ANLAŞMALARI TARIM ALANINDAKİ ANLAŞMA VE PROTOKOLLER 1. TARIM ALANINDA TEKNİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI 2. HAYVAN SAĞLIĞI ANLAŞMALARI 3. BİTKİ SAĞLIĞI ANLAŞMALARI 4. BALIKÇILIK ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI 5. DİĞER ANLAŞMALAR

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER. Burhan DEMİROK Daire Başkanı

TARIMSAL DESTEKLER. Burhan DEMİROK Daire Başkanı TARIMSAL DESTEKLER Burhan DEMİROK Daire Başkanı İstanbul -18-Aralık-2014 TARIMSAL DESTEKLER Sunum Planı 1- Türkiye Tarımı Genel Bilgiler 2- Tarımsal Destekleme Mevzuatı 3- Destekleme Kalemleri 4- Destekleme

Detaylı

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

DOKAP Eylem Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz

DOKAP Eylem Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz DOĞU KARADENİZ PROJESİ (DOKAP) EYLEM PLANI KTÜ STRATEJİK PLAN DOKAP Eylem Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz Turizm ve Çevresel Sürdürülebilirlik Ekonomik Kalkınma Altyapı

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü. Bakanlık Ar-Ge Çalışmaları

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü. Bakanlık Ar-Ge Çalışmaları T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bakanlık Ar-Ge Çalışmaları 2013 İçerik Teknik Daireler Hazırlayan TAGEM Yayın Kurulu Grafik-Tasarım Süha DİNÇER

Detaylı

Proje alanı, süresi ve bütçesi

Proje alanı, süresi ve bütçesi 1 Proje Gelişim Süreci Projenin amacı Proje alanı, süresi ve bütçesi İşbirliği yapılan kurumlar Proje Bileşenleri Proje Faaliyetleri 2/21 Mart 2011 Mart 2011 Mart 2012 Mart 2012 Haziran 2012 Haziran 2013

Detaylı

(Bin ha) Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9 16.217 66,8 16.333 67,4 15.692 67 15.464 65

(Bin ha) Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9 16.217 66,8 16.333 67,4 15.692 67 15.464 65 Tarım Alanları 1990 2000 2002 2006 2009 2010 2011 2012 (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % (Bin ha) % Ekilen Alan 18.868 67,7 18.207 69,0 18.123 68,2 17.440 67,9

Detaylı

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM. Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SÜT SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM Yusuf GÜÇER Ziraat Mühendisi İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİMDE İZMİR İN ÜLKE SIRALAMASINDAKİ YERİ (TUİK-2014)

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ

KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KERIM MUZAÇ SUNUM PLANI İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ 1.Kırsal Kalkınma Yatırımları 2. Genç Çiftçi Projesi

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2016/2017 NİSAN AYI AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ LENDİRME RAPORU HAZIRLAYAN Yaş Meyve ve Sebze Sektör Şefliği Limonluk Mah. Vali Hüseyin Aksoy

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Rapor tarihi:10/02/2014 İhracat Miktar Miktar İhracat İhracat Euro 250610 Kuvars 3 Hollanda 0 490.700 0 0 180.149 136.413 4 Almanya 429.387 336.598 64.931 47.605 173.941 131.141 5 İtalya 18.984.512 23.250

Detaylı

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı 2012 Yılı Sayısı Ulke adı İhracat Ulke adı İhracat Ulke

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Dolar Euro Dolar Euro 381600 400 ABD 7.173.384 508.337 2.238.359 2.028.858 1.031.457 930.108 681591 400 ABD 23.110 0 24.277 21.649 681599 400 ABD 4.378 60.671 50.504 45.428 219.208 197.245 690210 400 ABD

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KARABÜK

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KARABÜK T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KARABÜK Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 HAZİRAN

Detaylı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı

Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Islah Stratejileri ve Türkiye Ulusal Sığır Islah Programı Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Islah Stratejileri Saf yetiştirme Melezleme a) Birleştirme

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Organik tarım, dünyada yaklaşık 130 ülkede yapılmakta ve organik tarım üretim alanı giderek artmaktadır. 2011 yılı verilerine göre dünyada 37 milyon hektar alanda organik

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2017/2018 AĞUSTOS AYI AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ LENDİRME RAPORU HAZIRLAYAN Yaş Meyve ve Sebze Sektör Şefliği Limonluk Mah. Vali Hüseyin Aksoy

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA ÖZET BÜLTEN 2015 2015 YILI TARIMIN ÖZETİ TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA 2015 YILI ÖZETİ İstatistik Kurumu nun 2015 bitkisel üretim verilerine göre;önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ ÇİLEK RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi Sektörün genel özellikleri Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı Ürünler dünyada ortalama

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ANTALYA

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ANTALYA T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ANTALYA Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler FINDIK ÜRETİCİLERİ ALAN BAZLI GELİR DESTEGİ Fındık Desteği 170 İyi Tarım Uygulamaları Desteklemeleri Meyve- Sebze Örtü Altı Süs Bitkileri, Tıbbı Aromatik Bitkiler

Detaylı

NEDEN ISUBÜ TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ?

NEDEN ISUBÜ TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ? NEDEN ISUBÜ TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ? Öğrencilerimize Ar-Ge altyapısı ve eğitim kalitesiyle, kamu ve özel sektörün gereksinimlerine yanıt verecek donanımda Ziraat Mühendisleri yetiştirmeyi

Detaylı

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2016/2017 MART AYI AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ YAŞ MEYVE VE SEBZE SEKTÖRÜ TÜRKİYE GENELİ LENDİRME RAPORU HAZIRLAYAN Yaş Meyve ve Sebze Sektör Şefliği Limonluk Mah. Vali Hüseyin Aksoy

Detaylı

TOHUMCULUK SEKTÖRÜ ULUSAL STRATEJİ GELİŞTİRME PROJESİ

TOHUMCULUK SEKTÖRÜ ULUSAL STRATEJİ GELİŞTİRME PROJESİ TÜRKİYE THUMCULAR BİRLİĞİ THUMCULUK SEKTÖRÜ ULUSAL STRATEJİ GELİŞTİRME PRJESİ Dr. Muhteşem TRUN Genel Sekreter SWT ve Rekabetçilik Analizi, Firma ve Paydaş Analizleri, Literatür Araştırması ve Teknik komite

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE YAŞ SEBZE MEYVE ÜRETİMİ

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE YAŞ SEBZE MEYVE ÜRETİMİ ANKARA 23/01/2017 DÜNYADA VE TÜRKİYE DE YAŞ SEBZE VE MEYVE ÜRETİMİ Tarım insanlık için her çağda önemli olmuştur. Tarımında önemli bir bölümünü yaş meyve ve sebzeler oluşturmaktadır. Yaş meyve ve sebze

Detaylı

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU

İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU İLİMİZDE HAYVANCILIĞIN DURUMU 1.AMASYADA TARIMSAL YAPI İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 29.390 çiftçi ailesinden 146.948 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2011 yılı Bitkisel

Detaylı

GÖREV YERLERİ(Tarih/Unvan/Kurum) 1996-2000 Araştırma Görevlisi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi

GÖREV YERLERİ(Tarih/Unvan/Kurum) 1996-2000 Araştırma Görevlisi Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Unvan Arzu KÖSE Doktor Telefon 222-32403-00 E-mail Doğum Tarihi - Yeri arzu.kose @gthb.gov.tr Ankara-1972 EĞİTİM BİLGİLERİ Yüksek Lisans Akademik Birim/ Mezuniyet Yılı Lisans

Detaylı

TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARETİ

TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARETİ 0 MEYVE SULARI Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları Ürün Adı GTİP No Portakal Suyu (Dondurulmuş) 200911 Diğer Portakal Suları 200912, 200919 Greyfurt Suyu 200921, 200929 Diğer Turunçgil

Detaylı

TÜRKİYE NİN TARIM ÜRÜNLERİ PAZARINDAKİ YERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

TÜRKİYE NİN TARIM ÜRÜNLERİ PAZARINDAKİ YERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TÜRKİYE NİN TARIM ÜRÜNLERİ PAZARINDAKİ YERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Şebnem BORAN Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörü; insanlar için gerekli gıdaları karşılayan, sanayiye hammadde kaynağı oluşturan, nüfusun

Detaylı

PAMUK RAPORU Şekil-1 Pamuk ve Kullanım Alanları (Kaynak;

PAMUK RAPORU Şekil-1 Pamuk ve Kullanım Alanları (Kaynak; PAMUK RAPORU-2018 Pamuk lifi ile tekstil sanayinin, çekirdeğinden elde edilen yağı ile bitkisel yağ sanayinin, kapçık ve küspesi ile yem sanayinin, linteri ile kâğıt, mobilya ve selüloz sanayinin hammaddesini

Detaylı

İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler Yem Sektörü Pazar Analizi... 21

İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler Yem Sektörü Pazar Analizi... 21 İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ... 2 Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler... 2 Yem Sektörü Pazar Analizi... 21 Süt Sektörü Pazar Analizi... 22 MEVZUAT... 24 1 KIRMIZI ET SÜT VE YEM SEKTÖR

Detaylı

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

BURTARIM 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI BURTARIM 2014 Bursa 12. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı BURSA 7. ULUSLARARASI HAYVANCILIK VE EKİPMANLARI FUARI 14 18 Ekim 2014 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Bursa

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı