Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S4K_BÜT Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S4K_BÜT Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI"

Transkript

1 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S4K_BÜT Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Adı Soyadı:... Öğrenci No:... Sınıfı:... Yukarıdaki alanı siyah TÜKENMEZ kalemle ve büyük harflerle okunaklı bir şekilde doldurunuz. GENEL AÇIKLAMALAR 1.Bu soru kitapçığında Toplam 60 soru bulunmaktadır. 2. Bu test için verilen cevaplama süresi 65 dakikadır. 3.Sınav başladıktan sonraki 20 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacaktır. Ancak sınava geç başlayan öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Sınava ilk 20 dakikadan daha geç gelen öğrenciler sınav salonuna alınmayacaktır. 4.Cevaplamaya istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. 5. Test kitapçığındaki her sorunun yalnızca bir doğru cevabı vardır. Bir soru için birden fazla cevap yeri işaretlenmişse o soru yanlış cevaplanmış sayılacaktır. 6.Sınava cep telefonu ile girmek kesinlikle yasaktır. 7.Bu kitapçıktaki soruların cevapları, kitapçıkla birlikte verilen cevap kâğıdında ayrılmış olan yerlere, kurşun kalemle işaretlenecektir. Tükenmez kalem kullanılmayacaktır. Cevap kâğıdı buruşturulmayacak, üzerine gereksiz hiçbir işaret konulmayacaktır. 8.Bu sınavın değerlendirilmesi doğru cevap sayısı üzerinden yapılacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle, her soruda size en doğru görünen cevabı işaretleyerek cevapsız soru bırakmamanız yararınıza olacaktır. 9.Sınav başlangıcından sonra ilk 20 dakika ve son 10 dakika sınav salonundan çıkmaya izin verilmeyecektir. 10. Sınav sırasında tuvalete gitmek kesinlikle yasaktır Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Bu testteki soruların her hakkı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı'na aittir. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltmak amacıyla basılamaz, elektronik ortamda yayınlanamaz.

2 Genel 1. Üç yaşında bir hastada akut böbrek hasarı saptanıyor. Aşağıdakilerden hangisi tanıda en az düşünülmesi gereken nedeni oluşturur? A) Post enfeksiyöz glomerulonefritler B) Hemolitik üremik sendrom C) Hipoksik/iskemik hasar D) Obstrüktif üropatiler E) Hızlı ilerleyen glomerulonefrit 2. Yedi yaşındaki erkek çocuk annesi tarafından dengesiz yürüme yakınması ile getiriliyor. Çocuğa ayakta durur pozisyonda iken her iki ayağını birbirine değecek şekilde yan yana getirmesini, her iki kolunu ileri doğru uzatmasını ve gözlerini kapatmasını istediğinizde dengesinin bozularak düşecek gibi olduğu görülüyor. Yaptığınız bu nörolojik muayene testi aşağıdakilerden hangisidir? A) Romberg B) Klonus C) Gowers D) Babinski E) Mingazzini 3. Yirmi sekiz haftalık 1100 g. ağırlığında doğan bebeğin 1 saatlikken takipnesi ve siyanozu saptanıyor. Aşağıdaki nedenlerden ilk sırada düşünülmesi gereken hangisidir? A) Yenidoğanın geçici takipnesi B) Primer pulmoner hipertansiyon C) Respiratuar distres sendromu D) Siyanotik konjenital kalp hastalığı E) Mekonyum aspirasyon sendromu 4. Aşağıdakilerden hangisi lomber ponksiyon için kontrendikasyon değildir? 5. Türkiye de çocukluk çağında en sık görülen ilk 2 malinite hangileridir. I: Wilm s tümörü II: Nöroblastom III: Santral sinir sistemi tümörleri IV: Lösemi V: Lenfoma A) II+III B) III+IV C) II+V D) III+IV E) IV+V 6. İnguinal bölge iç halka içinden hangi yapılar geçer? A) Medial Umbilikal ligament B) Duktus deferens ve testiküler damarlar C) İnferior epigastrik damarlar D) Eksternal iliak damarlar E) Herhangi bir anatomik yapı geçmez 7. Dokuz kg ağırlığında bir hasta ishal yakınması ile getiriliyor. Yapılan fizik muayenede şuur açık, turgor ve tonus azalmış, mukozalar kuru, kapiler dolaşım zamanı 2 saniye, tansiyon arteriyel 100/45 mmhg, saptanmıştır. Bu hastaya uygulanacak sıvı tedavisi nasıl olmalıdır? A) İlk 8 saatte 900 cc ½ SF verilmelidir. B) İlk 8 saatten sonra, kalan 16 saatte 900 cc 1/3 SF verilmelidir. C) Hastaya 20 dakikada 180 cc SF verilmelidir D) Hastaya ilk 8 saatte 750 cc ½ SF verilmelidir E) Hastaya 24 saatte 1800 cc ½ SF verilmelidir A) KIBAS B) Kanama diyatezi C) Solunum yetmezliği D) Şiddetli baş ağrısı E) Uygulama yerinde döküntü 2

3 8. Baş ağrısına yaklaşım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Çocuklarda baş ağrısının en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonudur. B) Baş ağrısı olan her çocuğun göz ve göz dibi incelemesinin yapılması gerekmektedir. C) Baş ağrısı olan bir çocukta; sabah olan baş ağrısı, kusma giderek artan ağrı şiddeti ve sıklığı acil değerlendirmeyi gerektiren durumlardır D) Aurasız migren genellikle tek taraflı, zonklayıcı, 1-72 saat süren, fonofobi ve fotofobinin eşlik ettiği tekraryalan tipte bir bağ ağrısı çeşitidir. E) Migren tanısı düşünülen bir hastada bilgisayarlı tomografi incelemesi ve EEG incelemesi yapılmalıdır. 9. Kistik fibrozisin gastrointestinal sistem bulguları ile ilgili olarak hangisi doğru değildir? A) Hastaların %50 kadarında kronik ishal vardır B) Fokal bilier siroz olabilir C) Kolelithazis görülebilir D) Pankreatit olabilir E) Yenidoğanda uzamış kolestatik sarılık olabilir 10. Anüs, Üretra ve vajenin ortak tek bir kanal ile açıldığı anomaliye ne denir? A) Kloaka B) Rektoperineal fistül C) Rektovajinal fistül D) Rektoüretral fistül E) Hiçbiri 11. Üç yaşında bir erkek hasta acil servise kanlı ishal ve idrar miktarında azalma nedeni ile getiriliyor. Öyküsünden şikayetlerin bir fast-food restoranına gitmelerinden beş gün sonra başladığı öğreniliyor. Fizik muayene de hasta letarjik ve oldukça soluk olarak görülüyor. Bu hastanın en olası tanısı aşağıdakilerden hangisidir? A) Hızlı ilerleyen glomerulonefrit B) Post enfeksiyöz glomerulonefrit C) Renal ven trombozu D) Hemolitik üremik sendrom E) Sistemik lupus eritematozus 12. Dört günlükken konvülziyon geçiren bir yenidoğanda etyolojiye yönelik değerlendirmeye hangi tetkikle başlarsınız? A) Serebral MR B) Lomber ponksiyon, kan kültürü C) Kan şekeri, kalsiyum, magnezyum D) Kranyal Ultrasonografi E) Metabolik hastalıklara yönelik testler 13. Hirschsprung hastalığında patoloji nerededir? A) Ganglionik segmentte B) Tüm gastrointestinal sistemde C) Dilate ganglionik segmentte D) Dar aganglionik segmentte E) İleoçekal valvde 14. Çalıştığınız hastanede Hepatit C enfeksiyonu olan bir anneden doğan bebek için sizden konsultasyon istendi. Ayrıntılı öykü ve normal olarak tespit ettiğiniz bir fizik mueyene sonrasında bir sonraki adımınız ne olur? A) Aileye henüz endişelenecek bir şey olmadığını söyler ve bebeği 3 ay sonra kontrole çağırırım B) Karaciğer enzim kontrolü ister hastayı çocuk gastroenterolojisine yönlendiririm C) Anti HCV isterim D) Abdominal USG isterim E) HCV RNA isterim 15. Sekiz kg ağırlığında bir çocukta ateş için uygulanacak parasetamol dozu hangisidir? A) 80 mg/doz, günde 4-6 kez B) 80 mg/gün, günde 4-6 kez C) 800 mg/gün, günde 4-6 kez D) 800 mg/doz, günde 4-6 kez E) 8 mg/doz, günde 4-6 kez 16. Üriner sistem taşlarında aşağıdaki hangi durumda acil tedavi gerekir? A) Üreter taşına bağlı tıkanık B) Pelvis içi taşın büyümesi C) Mesane taşı ve hematüri D) Küçük kaliks taşları ve enfeksiyon varlığında E) Nefrokalsinozis 3

4 17. Meckel divertikülü nedir? A) Urogenital kalıntı B) Omfalomezenterik kanal artığı C) Bir çeşit mesane divertikülü D) Invagine olmuş barsak segmentidir E) Hiçbiri 18. Solunum sistemi oskulltasyonu muayenesinde sağ akciğer orta zonda inspirium sonunda ince çıtırtı şeklinde bir ses duyuyorsunuz, hastayı öksürttüğünüzde veya hasta ağladığında bu ses kaybolmuyorsa bu sese ne ad verilir? A) Stridor B) Ronkus C) Raller D) Vizing E) Frotman 19. Üç yaşında kız çocuğu, sesinde kalınlaşma, genital bölgesinde kıllanma ve hızlı büyüme yakınması ile getiriliyor. Öyküsünden bu yakınmalarının 2 yaşında başladığı fark ediliyor. Doğumda herhangi bir şikayetinin olmadığı, 2 yaşından sonra sesinin kalınlaştığı ve 3 yaşına doğru genital bölgesinin kıllanması başladığı öğreniliyor. Özgeçmişinde özellik yok. Soygeçmişinden, aralarında akrabalık bulunan eşlerin 3. çocuğu olduğu öğreniliyor. Fizik Muayene: Boy ve kilo 97. Persantil üzerinde, genital bölge muayenesinde belirsiz genital yapı, pubik kıllanma evre III-IV, fallus 3x1 cm, ürogenital füzyon açıklığı tam, labioskrotal kesede palpabl gonad saptanmıyor. Bu hastada ön tanı olarak aşağıdakilerden hangisini düşünürsünüz? A) 46, XY seksüel gelişim bozukluğu B) 46, XX seksüel gelişim bozukluğu C) Adrenal yetmezlik D) Hipofizer yetmezlik E) Cushing hastalığı 20. Akut böbrek hasarı patogenezinde gelişen protein nitrosilasyonu aşağıdaki olaylardan hangisi ile oluşur? uyarılabilir nitrik oksit 21. Üç günlükken sarılık nedeniyle başvuran bebeğin Total bilirubin düzeyi 15 mg/dl, direk bilirubin düzeyi 4 mg/dl olarak saptanıyor. Aşağıdaki tetkiklerden hangisinin istenmesi gereksizdir? A) TORCH grubu etkenlere bakılması B) Batın USG C) Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzim düzeyi D) Hepatit markerları E) İdrarda redüktan madde 22. Baş ağrısına yaklaşım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Çocuklarda baş ağrısının en sık nedeni üst solunum yolu enfeksiyonudur. B) Baş ağrısı olan her çocuğun göz ve gözdibi incelemesinin yapılması gerekmektedir. C) Baş ağrısı olan bir çocukta; sabah olan baş ağrısı, kusma giderek artan ağrı şiddeti ve sıklığı acil değerlendirmeyi gerektiren durumlardır D) Aurasız migren genellikle tek taraflı, zonklayıcı, 1-72 saat süren, fonofobi ve fotofobinin eşlik ettiği tekraryalan tipte bir bağ ağrısı çeşitidir. E) Beyin magnetik rezonans ve /veya bilgisayarlı tomografi incelemesi baş ağrısı lan tüm çocuklara yapılmalıdır. 23. Aşağıdaki virüslerden hangisinin anne sütü ile bulaştığı kesin olarak gösterilmemiştir? A) CMV B) HIV C) HTLV-1 D) HTLV-2 E) Parvovirüs B Omfalomezenterik kanal artığı nedir? A) Bebekteki doğum sonrası umbilikal arter kalıntısı B) Urakal kist C) Intrauterin fetus karın içi-yolk kesesi bağlantı kalıntısı D) Intrauterin mezenter kist E) Umbilikal herniye neden olur A) Caspas aktivasyonu B) Fosfolipaz ve proteaz aktivasyonu C) Hücre iskeletinde değişmeler D) Hücre ATP düzeyinde azalma E) Uyarılabilir nitrik oksit 4

5 25. İki yaşında bir kız hasta üriner sistem enfeksiyonu tanısıyla acil serviste izlenmektedir. Öyküsünden daha önce tamamen sağlıklı olduğu öğreniliyor. Ateşi 39ºC, düşkün görünümde ve kusmakta olan bu hastaya aşağıdaki tedavilerden hangisi verilmelidir? A) Oral Nitrofurantoin B) Oral Amoksisilin / Klavulonat C) Oral Sefiksim + sıvı tedavisi D) IV Seftriakson + sıvı tedavisi E) IV Amikasin + sıvı tedavisi 26. Kraniyal sütürlerin erken kapanmasına ne ad verilir? A) Kraniosinostoz B) Makrosefali C) Hipertelorizm D) Spina bifida E) Chiari malformasyonu 27. Çocuklarda hangi patolojide ultrasonda kistik yapıdaki böbrekte, sintigrafik incelemede böbrek fonksiyonu saptanmaz? A) Posterior Üretral Valv B) Vezikoüreteral Reflü C) Multikistik displastik böbrek D) Polikistik böbrek E) Nefrotik Sendrom 28. Yedi yaşındaki bir erkek çocuk ağzından köpüklü salyalar akması ve kusma,ardından nöbet geçirme ve bilinç kaybı ile acil servise getiriliyor.fizik muayenesinde letarjik, pupillerin ileri derecede miyotik olduğu ateşinin 37.8C, SS:24/dak TA:100/dak, barsak seslerinin artmış olduğu ve aşırı terlediği görülüyor. Olası tanınız hangisi olabilir? A) Kuduz ensefaliti B) Opiad dozaşımı C) Trisiklik antidepresan Zehirlenmesi D) Organofosfat zehirlenmesi E) Metformin zehirlenmesi 29. Aşağıdakilerden hangisi serebral palsi tanısı için geçerli değildir? A) İlerleyici olmayan motor işlev, postür ve hareket bozukluğu B) Nöromotor gelişme geriliği C) Üst motor nöron bulguları pozitiftir ( spastisite, hiperaktif DTR, patolojik refleksler) D) İlker refleksler korunabilir E) İlerleyici postür ve hareket bozukluğudur 30. Bir yenidoğanda tuz kaybı ile olan volüm kaybı (dehidratasyon), hiperkalemi, metabolik asidoz, ve solunum sıkıntısı saptanıyor. Hipertansiyonu olmayan bu hastanın en olası tanısı aşağıdakilerden hangisidir? A) Liddle s sendromu B) Pseudo-hipo-aldosteronism Tip I C) Pseudo-hipo-aldosteronism Tip II D) Primary hiperaldosteronism E) Bartter sendromu 31. Sünnet olmamış 4 yaşındaki bir çocukta penisin görünümü sünnet yapılmış gibi görünüyor ve glanste ödem varsa hangi patolojiden şüphelenirsiniz? A) Parafimosiz B) Fimosiz C) Balanit D) Orşit E) Epididimit 32. Aşağıdakilerden hangisi serebral palsi tanısı için geçerli değildir? A) İlerleyici olmayan motor işlev, postür ve hareket bozukluğu B) Nöromotor gelişme geriliği C) Üst motor nöron bulguları pozitiftir ( spastisite, hiperaktif DTR, patolojik refleksler) D) İlker refleksler korunabilir E) Kesin olarak tanımlanan prenatal/ natal/ postmatal risk faktörü olmalıdır. 33. Altı aylık erkek bebek sağ kasığında ağlamakla ve ıkınmakla olan şişlik nedeni ile acil serviste değerlendirildi. Öncelikli tanınız nedir? A) Sol kasık fıtığı B) Sağ kasık fıtığı C) Sağ kordon kisti D) Sol kordon kisti E) Sağ non kominike hidrosel 5

6 34. Soldaki sütunda verilen durumlar ile sağdaki sütundaki uygun kalp seslerini doğru olarak eşleştiren şıkkı işaretleyiniz. I- Kardiyomyopati (..)a- S2 çift II- Mitral stenoz (..)b- Açılma sesi (opening snap) III- İnspiriyum (..)c- S2 sabit çift IV- Geniş atriyal septal defekt(..)d- S1 hafif A) I- a, II-b, III-d, IV-c B) I- d, II-b, III-a, IV-c C) I- c, II-b, III-a, IV-d D) I- d, II-b, III-c, IV-a E) I- d, II-a, III-b, IV-c 35. Mekonyum ileus ayırıcı tanısında hangisi düşünülmez? A) Jejunal atrezi B) İleal atrezi C) Küçük sol kolon D) Hirschsprung E) Özefagus atrezisi 36. Posterior uretranın anatomik sınırları nelerdir? A) Membranöz uretra- bulbar uretra B) Mesane boynu uretral mea C) Prostatik uretra- uretral mea D) Mesane boynu- membranöz uretra E) Ureter trigon çıkışı- Mesane boynu 37. Üç aylık bebeğin muayenesinde red refleks (kırmızı refle)sol gözde alınamıyor.hangi patolojik durumu düşündürür? A) Blefarit B) Retinoblastoma C) Wilms D) Wilson E) Tortikollis 38. Karın ağrısı, kusma ve sağ alt kadranda hassasiyet ile gelen 5 yaşındaki akut karın bulguları ile gelen hastada ayırıcı tanıda hangisini düşünmezsiniz? A) Akut apandisit B) Akut gastroenterit C) İdrar yolu enfeksiyonu D) Sağ alt lob pnömonisi E) Gastroözefagial reflü 39. Hangisi Staf. Aureus un etkeni olduğu pnömoninin özelliği değildir A) Daha çok 1 yaşından küçük çocuklarda görülür B) Ağır bir viral infeksiyondan sonra görülür. C) Lober pnömoniye sebep olur D) Etkilenen tarafta solunum sesleri azalmış ya da kaybolmuş olarak duyulur E) Radyolojik incelemede; pnömotosel, pyopnömotoraks saptanabilir 40. Hangilerinde eritrositler mikrositerdir? I: Orak hücreli anemi II: Talasemi III: Demir eksikliği anemisi IV: Aplastik anemi A) I+II+III B) II+III C) I+III+IV D) I+IV E) I+III 41. Östrojen, pubertal dönemde kız çocuklarında hangisinden sorumlu değildir? A) Meme gelişiminden B) Menarşın başlamasından C) Vücut yağ dokusu kitlesinin artması ve yağ dağılımının değişmesinden, D) Üreme sisteminin maturasyonundan E) İskelet maturasyonundan 42. Dış genital bölge patolojisi olan olguda idrar çıkış yeri olan mea penis dorsal yüzde yerleşimli ise patoloji nasıl adlandırılır? A) Hipospadias B) Parafimosiz C) Epispadias D) Balanit E) Fimosiz 43. Senkop için doğru olanı işaretleyiniz A) Çocuklarda senkop genellikle fatal seyreder ve mutlaka tedavi gerektirir B) Çocuklarda vazovagal senkop ensık görülen nedendir ve benigndir C) EEG ayırıcı tanıda en önemli tanı yöntemidir D) Kesin tanı ekokardiyografi ile konulmaktadır E) Kardiyak nedenler en sık ve en önemli nedenlerdir 6

7 44. Aşağıdakilerden hangisi poliarteritis nodosa için tanı kriterlerinden biri değildir? A) Miyalji B) Hipertansiyon C) Periferal nöropati D) Pulmoner hemoraji E) Döküntü 49. Hangisi barsaklardan demir emiliminin artmasına neden olur? A) Tannik asit B) Fitatlar C) Oksalatlı gıdalar D) Çinko içeren ilaçların kullanılması E) Askorbik asit 45. Konjenital sitomegalovirus (CMV) enfeksiyonu için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Gebelikte geçirilen primer maternal enfeksiyon sonrası %30-50 bebekte konjenital CMV enfeksiyonu görülür. B) Konjenital CMV enfeksiyonu olan bebeklerin %85-90 ı doğduğunda semptomatiktir. C) Doğduğunda semptomatik olan bebeklerin %60-90 ında uzun dönemde sekeller ortaya çıkar. D) Gansiklovir tedavisi santral sinir sistemi tutulumu ve hayatı tehdit eden ciddi hedef organ tutulumu olan bebeklerde kullanılır. E) Sensörinöral işitme kaybı ilerleyici veya geç başlangıçlı olabilir, doğumda semptomsuz olan bebekler de risk altındadır ve bu yönden takip edilmelidirler. 46. Yenidoğan bebeklerde konvülziyonun en sık nedeni hangisidir? A) Hipokalsemi B) Serebral gelişim anomalisi C) Doğumsal metabolik hastalık D) Hipoksik iskemik ensefalopati E) Konjenital enfeksiyon 47. Aşağıdakilerden hangisi yağ malabsorpsiyonuna neden olmaz? A) Alagille sendromu B) Gluten sensitif enteropati C) Kısa bağırsak sendromu D) Protein kaybettiren enteropati E) Hirschsprung hastalığı 48. Acil durumlarda öykü nasıl alınmalıdır A) Acil durumlarda hikaye alındıktan sonra order verilmelidir B) Öykü detaylı alındıktan sonra fizik muayenesi yapılır C) Hasta gelir gelmez detaylı öykü alınır; sonra stabilize edilir D) Laboratuar testleri tetkikleri için kan alındıktan sonra öykü alınmalıdır. E) Hasta stabilize edildikten sonra öykü kısa ve öz alınmalıdır 50. Beş Beş yaşındaki bir çocuk konvülziyon geçirerek acil servise getiriliyor, intravenöz olarak ilk tercih edilmesi gereken antikonvülzan ilaç aşağıdakilerden hangisidir? A) Fenitoin B) Valproik asit C) Fenobarbital D) Benzodiazepin (diazepam, midazolam) E) Piridoksin 51. Non kominike hidrosel ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Processus vajinalisin proksimal ucu oblitere olmuş ancak distali açık kalmıştır. B) Processus vajinalisin distal ve proksimal uçları oblitere olmuştur. C) Şişlik içerisinde barsak ansları mevcuttur. D) Fıtık içerisindeki barsak anlarının boğulmasıdır. E) Hidrosel içerisindeki sıvı karın içi ile ilişkilidir. 52. Üç yaşında kız çocuğu, sesinde kalınlaşma, genital bölgesinde kıllanma ve hızlı büyüme yakınması ile getiriliyor. Öyküsünden bu yakınmalarının 2 yaşında başladığı fark ediliyor. Doğumda herhangi bir şikayetinin olmadığı, 2 yaşından sonra sesinin kalınlaştığı ve 3 yaşına doğru genital bölgesinin kıllanması başladığı öğreniliyor. Özgeçmişinde özellik yok. Soygeçmişinden, aralarında akrabalık bulunan eşlerin 3. çocuğu olduğu öğreniliyor. Fizik Muayene: Boy ve kilo 97. Persantil üzerinde, genital bölge muayenesinde belirsiz genital yapı, pubik kıllanma evre III-IV, fallus 3x1 cm, ürogenital füzyon açıklığı tam, labioskrotal kesede palpabl gonad saptanmıyor. Bu hastada etyolojiyi belirlemede aşağıdaki tetkiklerden hangisinin önceliği vardır? A) Karyotip analizi B) Psikiyatri konsültasyonu C) Kranial MR D) Kontrastlı genitogram E) Moleküler çalışma; 5 alfa redüktaz mutasyon analizi 7

8 53. Hipertrofik Pilor Stenozu tanısı için hangisi yanlıştır? A) Sarfrasız kusma B) Hiperkloremik, hipokalemik metabolik alkaloz C) Ultrasonografik incelemede > 4 mm kas kalınlığı saptanması D) Ultrasonografik incelemede > 16 mm kanal uzunluğu sapanması E) Hiçbiri 54. Aşağıdakilerin hangisinde hipertansiyon en sık saptanan bulgudur? A) Henoch Scönlein purpurası B) Poliarteritis nodosa C) Behçet hastalığı D) Wegener granulomatozu E) Takayasu arteriti 55. Haftada göbek kordonu düştükten sonra kanaması devam etmesi üzerine getirilen 5 günlük yenidoğan bir bebekte öncelikle sorgulanması gereken nedir? A) Göbek düşmeden önce bu bölgede akıntı ve kötü koku var mıydı? B) Göbek bakımı için antiseptik kullanılmış mı? C) Doğum sonrası K vitamini yapılmış mı? D) Ailede kanama nedeni olabilecek hastalık var mı? E) Bebekte asfiktik doğum öyküsü var mı? 56. İki aylık erkek hasta kliniğe son iki gün içinde dışkı sayısında artış şikayetiyle getirildi. Öyküden önceleri 4 kez dışkılarken son 2 gündür 8 kez dışkıladığını ve dışkı içerisinde nokta nokta kırmızılıklar olduğunu, ateşinin olmadığını, daha çok anne sütü ile beslendiğini, nadiren 2-3 günde bir 60 cc kadar Formula ihtiyacı olduğunu, annede laktoz intoleransı olduğunu, bu yüzden laktozsuz süt içtiğini öğrendiniz. Fizik muayenede bebeğin genel durmunun iyi olduğunu, vital bulgularında bozulma olmadığını gördünüz. Yukardaki hasta ile ilişkili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru yaklaşımı gösterir? A) Muhtemel tanı kolittir ve metranidazol başlanması gerekir B) Aile öyküsü olması nedeniyle muhtemel tanı laktoz intoleransıdır C) Durumun benign olduğu herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan düzeleceği konusunda aile ikna edilir D) Aldığı Formula soya formulası ile değiştirilir E) Annenin diyetinden süt ve süt ürünlerinden yapılan besin maddeleri uzaklaştırılır. Formulası enteral formulaya değiştirilir 57. Bir aylık bebekte prenatal ultrasonda hidroureteronefroz saptanmıştır. Patoloji hangi anatomik bölgededir? A) Böbrek parankimi B) Üreter C) Tunika vaginaliste su toplaması D) Mesane ve Uterus çevresi serbest sıvı E) Böbrek pelvis ve üreteri 58. Hangileri kalıtsal trombofili nedenidir? I: Faktör VIII eksikliği II: von Willebrand faktör eksikliği III: Antitrombin III eksikliği IV: Faktör V Leiden mutasyonu V: Protein C eksikliği A) I+II+III B) I+III+IV C) I+III+V D) III+IV E) III+IV+V 8

9 59. Aşağıdakilerden hangisinde rikets gelişme riski artmamıştır? A) Maternal vitamin D eksikliği B) Prematürite C) Celiak hastalığı D) Fenobarbital kullanımı E) Hipotiroidi 60. Sekiz kg ağırlığında bir hastanın kan biyokimyasında sodyum 122 meq/l olarak ölçülüyor. Fizik muayenede dehidratasyon veya ödemi olmayan hastanın idrar dansitesi 1028, kan kreatinin 0.1 mg/dl ve BUN 2 mg/dl saptanıyor. İdrar Na konsantrasyonu ise 40 meq/l bulunuyor. Menenjit tedavisi görmekte olan bu hastaya uygulanacak en uygun sıvı tedavisi aşağıdakilerden hangisidir? A) İlk 8 saatte 800 cc ½ SF verilmelidir. B) İlk 8 saatten sonra, kalan 16 saatte 800 cc 1/3 SF verilmelidir. C) Hastaya 20 dakikada 160 cc SF verilmelidir D) Hastaya 24 saatte 600 cc 1/5 SF verilmelidir E) Hastaya dakikada 1 cc olacak şekilde %3 NaCl verilmelidir. Genel 1-e 2-a 3-c 4-d 5-e 6-b 7-d 8-e 9-a 10-a 11-d 12-c 13-d 14-a 15-a 16-a 17-b 18-c 19-b 20-e 21-c 22-e 23-e 24-c 25-d 26-a 27-c 28-d 29-e 30-b 31-a 32-e 33-b 34-b 35-e 36-d 37-b 38-e 39-c 40-b 41-b 42-c 43-b 44-d 45-b 46-d 47-e 48-e 49-e 50-d 51-a 52-a 53-b 54-e 55-c 56-e 57-e 58-b 59-e 60-d 9

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI TARİHLER 05/09/2011 24/10/2011 01/11/2011 14/11/2011 02/01/2012 09/01/2012 16/01/2012 30/01/2012 19/03/2012

Detaylı

DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN

DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN DOĞUMSAL BÖBREK ANOMALİLERİ İNT. DR. SİNEM İLHAN ÜRİNER SİSTEM EMBRİYOLOJİSİ 5. haftada metanefrik divertikül oluşur metanefrik blastem ile birleşir Nefrogenezis başlar. 6-9. hafta: lobule böbrek anteriordan

Detaylı

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr Akut Karın Ağrısı Emin Ünüvar İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı eminu@istanbul.edu.tr 28.07. Acil ve Yoğun Bakım Kongresi 1 AKUT Karın ağrısı Çocuklarda karın ağrısı

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP 3 PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 17.02.2014-18.04.2014

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP 3 PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 17.02.2014-18.04.2014 SDÜ TIP FAKÜLTESİ 20-204 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 7.02.204-8.04.204 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Ali AYATA Prof. Dr. Mustafa AKÇAM Prof.

Detaylı

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi.

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Muayeneyi Yapanın Adı- Soyadı: Uzmanlığı:

Detaylı

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir.

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir. TİROİD HORMON SENTEZİ Dishormonogenezis Hasta ötroid? Şiddetli açlıkta, kronik hastalıkta, akut hastalıkta, cerrahi esnasında ve sonrasında T4--- T3 azalır Propiltiourasil, kortikosteroid, amiodaron propnalol

Detaylı

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür.

Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. SİROZ Çeşitli nedenlerle oluşabilen karaciğer fibrozisi hemen daima geri dönüşümsüzdür. İlerleyici ilerleyici karaciğer hastalıkları sonuçta siroz ile sonuçlanan progresif fibrozise neden olur. Safra kanalikülü

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 27.04.2015-26.06.2015

SDÜ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 27.04.2015-26.06.2015 SDÜ TIP FAKÜLTESİ 204-205 Eğitim-Öğretim Yılı DÖNEM-IV, GRUP B PEDİATRİ STAJ PROGRAMI 27.04.205-26.06.205 GÖREVLİ ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Ahmet Rıfat ÖRMECİ Prof. Dr. Ali AYATA Prof. Dr. Mustafa AKÇAM

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KRONİK KARIN AĞRISI

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KRONİK KARIN AĞRISI ÇOCUKLUK ÇAĞINDA KRONİK KARIN AĞRISI Prof. Dr. Aydan Kansu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı 7 y, ~ 1 yıldır karın ağrısı Göbek çevresinde Haftada

Detaylı

12:30 15:30 16:30 17:30. 2.9.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 12:30. 3.9.2015 08:30 Üst solunum yolu enfeksiyonları TT K ÇOCUK SAĞLIĞI Özden TÜREL

12:30 15:30 16:30 17:30. 2.9.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 12:30. 3.9.2015 08:30 Üst solunum yolu enfeksiyonları TT K ÇOCUK SAĞLIĞI Özden TÜREL SINIF 4 2.grup (Çocuk Hastalıkları) 31.8.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 09:30 Bilimsellik komitesi 10:30 Bilimsellik komitesi 11:30 Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi 13:30 Bilimsellik komitesi

Detaylı

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit

NEFRİT. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Genel Bilgiler. Nefrit NEFRİT Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Genel Bilgiler Böbreğin temel fonksiyonlarından birisi idrar üretmektir. Her 2 böbrekte idrar üretimine yol açan yaklaşık 2 milyon küçük ünite (nefron) vardır. Bir nefron

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM

EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM EPİLEPSİLİ HASTAYA GEBELİK DÖNEMİNDE OBSTETRİK YAKLAŞIM Prof. Dr. Hayri Ermiş İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hast. Ve Doğum A.B.D. Perinatoloji B.D. Gebeliğin kriz sıklığına etkisi? Gebelerin 1/3 ünde kriz

Detaylı

4. SINIF 4.KURUL 2.Döngü

4. SINIF 4.KURUL 2.Döngü 4. SINIF 4.KURUL 2.Döngü GRUP 1 DERS PROGRAMI Çocuk Hastalıkları ve Çocuğun Cerrahi Hastalıkları 1 Dekan Yardımcısı (Eğitimden Sorumlu) : Prof. Dr. İrfan DEĞİRMENCİ Başkoordinatör : Prof. Dr. Fatma Sultan

Detaylı

Anafilaksi olgu senaryoları

Anafilaksi olgu senaryoları Anafilaksi olgu senaryoları Sekiz aylık bebek, kahvaltıda aile için hazırlanan sahanda yumurtadan ekmeğin ucuyla verilmesinden 20 dakika sonra tüm vücunda yaygın kızarma, dudaklarda şişme ve göğsünde hırıltı

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU

KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU KAFKAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM III 2015-2016 DERS YILI GENİTOÜRİNER SİSTEM DERS KURULU DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Patoloji 22 8 30 Dahiliye 14 8 26 Jinekoloji 18 8 26 Üroloji 12 8 20 Mikrobiyoloji

Detaylı

NEFRİTİK SENDROMLAR. Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013

NEFRİTİK SENDROMLAR. Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013 NEFRİTİK SENDROMLAR Dr.LATİFE ERDOĞAN Ekim 2013 NEFRİTİK SENDROM NEDİR? Akut böbrek yetmezliği bulguları ile gelen bir hastada gross hematüri, varsa tanı nefritik sendromdur. Proteinürü

Detaylı

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353

Referans: e-tus İpucu Serisi K.Stajlar Ders Notları Sayfa:353 23. Aşağıdakilerden hangisi akne patogenezinde rol oynayan faktörlerden biri değildir? A) İnflamasyon B) Foliküler hiperproliferasyon C) Bakteriyal proliferasyon D) Aşırı sebum üretimi E) Retinoik asit

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN

İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN İÇ HASTALIKLARI 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.YILMAZ SELÇUK 10.15-11.00 Kardiyovasküler sistem semiyolojisi M.YEKSAN 11.15-12.00

Detaylı

Çocukta Kusma ve İshal

Çocukta Kusma ve İshal Tanım Çocukta Kusma ve İshal Dr. Hasan Kaya Acil Tıp AD Akut gastroenterit 24 saat içinde 3 ten fazla ya da anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve daha sulu dışkılamadır. Yenidoğan

Detaylı

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSERİ PROSTAT BÜYÜMESİ Prostat her erkekte doğumdan itibaren bulunan, idrar torbasının hemen altında yer alan bir organdır. Yaklaşık 20 gr ağırlığındadır ve idrar torbasındaki idrarı

Detaylı

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk 62 y., kadın, emekli bankacı İzmir de oturuyor. Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk Öykü: 12 yıldır hipertansif. İlaçlarını düzenli aldığını ve diyete

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

Sağlıklı Hamilelik BR.HLİ.081

Sağlıklı Hamilelik BR.HLİ.081 Sağlıklı BR.HLİ.081 Sağlıklı Sağlıklı bir hamilelik geçirmek hamilelik öncesi dönemde sağlığınızla ilgili testleri yaptırmakla başlar. Bu nedenle çocuk istediğinize karar verdiğinizde önce bir kadın hastalıkları

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S1G4K_3AS_17_06_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S1G4K_3AS_17_06_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S1G4K_3AS_17_06_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Adı Soyadı:... Öğrenci No:... Sınıfı:... Yukarıdaki alanı siyah TÜKENMEZ kalemle

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

ÜRĠNER SĠSTEMĠN OBSTRUKTĠF LEZYONLARININ POSTNATAL ĠZLEMĠ. Dr.Aytül Noyan

ÜRĠNER SĠSTEMĠN OBSTRUKTĠF LEZYONLARININ POSTNATAL ĠZLEMĠ. Dr.Aytül Noyan ÜRĠNER SĠSTEMĠN OBSTRUKTĠF LEZYONLARININ POSTNATAL ĠZLEMĠ Dr.Aytül Noyan Pediatrik ürolojik problemlerin saptanmasında prenatal USG nin önemli etkisi bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak özel tedavi yaklaşımları

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Akut Mezenter İskemi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Anatomi Etyoloji/Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Giriş Tüm akut mezenter iskemi

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013

KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 KLİMİK İZMİR TOPLANTISI 21.11.2013 OLGULAR EŞLİĞİNDE GÜNDEMDEKİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Olgu E.A 57 yaşında,

Detaylı

1. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya

1. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 1. OLGU Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 49 yaşında kadın hasta, ev hanımı Yakınması: Öksürük, balgam Hikayesi: Yaklaşık 2 aydır şikayetleri olan hasta akciğer grafisinde lezyon görülmesi üzerine merkezimize

Detaylı

Bebeklerde acil durumlar ve sevk etme endikasyonları

Bebeklerde acil durumlar ve sevk etme endikasyonları Bebeklerde acil durumlar ve sevk etme endikasyonları Prof.Dr.Rahmi Örs Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Neonatoloji BD e-posta: rahmiors@hotmail.com Sorumluluk Hastaları tanımak

Detaylı

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Dr. Sıtkı Sarper SAĞLAM DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU 04.10.2011 1 Netter in Yeri: DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU

Detaylı

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 BAŞVURU ÖZELLİKLERİ 28 yaşındaki gebe suyunun gelmesi nedeniyle acil servise başvurdu. İlk gebelik, gebelik takipleri yok Gebelik yaşı 39 hafta Amniyon

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

FEBRİL NÖBETLER. Doç Dr. Sema Saltık

FEBRİL NÖBETLER. Doç Dr. Sema Saltık FEBRİL NÖBETLER Doç Dr. Sema Saltık FEBRİL NÖBETLER (FN)- TANIM FEBRİL NÖBET (FN): 6 ay- 5 yaş arası çocuklarda, santral sinir sistemi enfeksiyonu veya başka bir etken bulunmaması koşuluyla ateşle birlikte

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III SİNDİRİM VE HEMOPOETİK SİSTEMLERİ III. DERS KURULU ( 15 ARALIK 2014 16 OCAK 2015 ) DEKAN BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM

Detaylı

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Sevcan A. Bakkaloğlu, Yeşim Özdemir, İpek Işık Gönül, Figen Doğu, Fatih Özaltın, Sevgi Mir OLGU 9 yaş erkek İshal,

Detaylı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S1G4K1AS_04_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S1G4K1AS_04_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Birimi 4S1G4K1AS_04_05_2015 Sınavı A SORU KİTAPÇIĞI Adı Soyadı:... Öğrenci No:... Sınıfı:... Yukarıdaki alanı siyah TÜKENMEZ kalemle

Detaylı

BOS GLUKOZ DÜġÜKLÜĞÜ ĠLE SEYREDEN TÜBERKÜLOZ MENENJĠT ÖN TANILI VARİCELLA ZOSTER MENENJİTİ OLGUSU

BOS GLUKOZ DÜġÜKLÜĞÜ ĠLE SEYREDEN TÜBERKÜLOZ MENENJĠT ÖN TANILI VARİCELLA ZOSTER MENENJİTİ OLGUSU BOS GLUKOZ DÜġÜKLÜĞÜ ĠLE SEYREDEN TÜBERKÜLOZ MENENJĠT ÖN TANILI VARİCELLA ZOSTER MENENJİTİ OLGUSU Ramazan Gözüküçük 1, Yunus Nas 2, Mustafa GÜÇLÜ 3 1 Hisar Intercontinental Hospital, Enfeksiyon Hastalıkları

Detaylı

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü

Gebede HSV İnfeksiyonu. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Gebede HSV İnfeksiyonu Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Olgu 14 günlük, erkek bebek Şikayeti: Sol kol ve bacakta kasılma, emmeme Hikaye:

Detaylı

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Ad-Soyad: Doğum Yeri/Tarihi: Adres: Telefon: Şikayet: Tanı: Başvuru Tarihi: Öykü:. Özgeçmiş: Prenatal: istekli gebelik:

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

KİMLİK BİLGİLERİ. ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HASTA DEĞERLENDİRME FORMU. Doktorun Adı, Soyadı: Cinsiyeti: Kadın Erkek

KİMLİK BİLGİLERİ. ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HASTA DEĞERLENDİRME FORMU. Doktorun Adı, Soyadı: Cinsiyeti: Kadın Erkek Tarih:../ /.. Adı Soyadı: KİMLİK BİLGİLERİ Doktorun Adı, Soyadı: Hasta ID No: Doğum Tarihi (gün/ay/yıl):.../.../... Yaşı:. Anne Adı: Cinsiyeti: Kadın Erkek Baba Adı: Sosyal Güvence: GSS Ücretli Özel Sağlık

Detaylı

MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ MENENJİTLİ OLGULARIN KLİNİK VE LABORATUAR ÖZELLİKLERİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Mine SERİN 1, Ali CANSU 1, Serpil ÇELEBİ 2, Nezir ÖZGÜN 1, Sibel KUL 3, F.Müjgan SÖNMEZ 1, Ayşe AKSOY 4, Ayşegül

Detaylı

KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI)

KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI) KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI) Dr.Gülbin Bingöl Karakoç Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi K.İnci 1: Bebek K, 2 günlük kız hasta Meme emememe, morarma yakınması

Detaylı

DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR?

DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR? DİSFONKSİYONEL İŞEME (İŞEME FONKSİYON BOZUKLUĞU) NEDİR? Tuvalet eğitimi döneminde, nörolojik olarak normal bazı çocuklarda yanlış edinilmiş işeme alışkanlıkları neticesinde ortaya çıkan işeme fazındaki

Detaylı

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK

Gebelik ve Enfeksiyonlar. Prof.Dr. Levent GÖRENEK Gebelik ve Enfeksiyonlar Prof.Dr. Levent GÖRENEK Olgulara Yaklaşım 2 1. TORCH grubu enfeksiyon etkenleri nelerdir? Toxoplasmosis Other (Sifiliz, Varicella zoster ) Rubella Cytomegalovirus Herpes simplex

Detaylı

TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 9 KASIM 2013

TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 9 KASIM 2013 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi TIPTA YAN DAL UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (YDUS) ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 9 KASIM 2013 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin

Detaylı

Olgu Sunumu Konjenital Nötropeni/ G6PC3 eksikliği

Olgu Sunumu Konjenital Nötropeni/ G6PC3 eksikliği Olgu Sunumu Konjenital Nötropeni/ G6PC3 eksikliği Dr. Begüm Şirin KOÇ Prof. Dr. Tiraje Celkan İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD OLGU Z.S.Ş 9 yaş, kız hasta Yakınması Bir yaşından

Detaylı

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Hikaye: aşağıdaki özellikler sorulmalıdır. Diyet ve sıvı alımı ( et, süt, sodyum, potasyum, askorbik asit ) İlaç alımı :

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

TÜMÖR MARKIRLARI. Dr. Ömer DİZDAR. Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü, Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı

TÜMÖR MARKIRLARI. Dr. Ömer DİZDAR. Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü, Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı TÜMÖR MARKIRLARI Dr. Ömer DİZDAR Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü, Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı TÜMÖR MARKIRLARI Tümör markırları kanserli hastaların dokularında, serumda, idrarda ya da diğer

Detaylı

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1 HİZMET KAPSAMI: Aile Hekimliği Anabilim Dalı yaş, cinsiyet, yakınma, hastalık ayrımı yapmaksızın, yaşamın bütün evrelerinde ve süreklilik içinde, sağlığın

Detaylı

Dalakda uzun süreli konjesyon hemosiderin birkimi ve fibrozise (siderofibrotik odak) yol açar. Bunlara Gamna Gandy cisimciği denir.

Dalakda uzun süreli konjesyon hemosiderin birkimi ve fibrozise (siderofibrotik odak) yol açar. Bunlara Gamna Gandy cisimciği denir. 1) Şiddetli şokta, böbrekte aşağıdakilerden hangisi görülür? (1999 EYLÜL) a.glomerulonefrit b.pyelonefrit c.akut tubuler lezyon d.papiller nekroz e.akut interstisiyel nefrit Hipovolemik şokta böbrekte

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI -2 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI -2 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI -2 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İşe Giriş Muayeneleri Aralıklı kontrol muayeneleri (periyodik muayeneler) Sağlık Eğitimi 1 İşe Giriş

Detaylı

Romatizma BR.HLİ.066

Romatizma BR.HLİ.066 Nedir? başta eklemler olmak üzere, birçok organ ve dokunun doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesine yol açabilen hastalıklar grubudur. Kanda iltihap düzeyinde yükselmeye neden olup olmamasına göre

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor.

Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Çocuğunuzun ilk doğduğu günden itibaren gençlik çağlarına gelinceye kadar çeşitli kontroller ve sağlıklı çocuk izlemleri yapılması gerekiyor. Sağlıklı çocuk izlemi: Çocuğun yaşına uygun ruhsal, fiziksel

Detaylı

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 12/o4/2014 Akılcı antibiyotik kullanımı Antibiyotiklere

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D.

MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ. Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. MULTİPL MYELOM VE BÖBREK YETMEZLİĞİ Dr. Mehmet Gündüz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji B.D. Multipl Myeloma Nedir? Vücuda bakteri veya virusler girdiğinde bazı B-lenfositler plazma hücrelerine

Detaylı

İçerik AKUT APANDİSİT TANISINDA TESTLERİN DEĞERİ VE KULLANIMI. Testler. Öykü ve fizik muayene. Öykü

İçerik AKUT APANDİSİT TANISINDA TESTLERİN DEĞERİ VE KULLANIMI. Testler. Öykü ve fizik muayene. Öykü 1 2 AKUT APANDİSİT TANISINDA TESTLERİN DEĞERİ VE KULLANIMI İçerik Karın ağrısı olan hastanın akut apandisit olup olmadığını değerlendirmede kullandığımız testlerin değerliliği kullanımları tartışılacaktır

Detaylı

Tıkanma Sarılığı. Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu

Tıkanma Sarılığı. Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu Tıkanma Sarılığı Yrd. Doç. Dr. Zülfü Arıkanoğlu Normal serum bilirubin düzeyi 0.5-1.3 mg/dl olup, 2.5 mg/dl'yi geçerse bilirubinin dokuları boyamasıyla klinik olarak sarılık ortaya çıkar. Sarılığa yol

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Kabakulak (Epidemik Parotitis) Prof. Dr. Haluk Çokuğraş

Kabakulak (Epidemik Parotitis) Prof. Dr. Haluk Çokuğraş Kabakulak (Epidemik Parotitis) Prof. Dr. Haluk Çokuğraş 1 Olgu 1: 4 aylık erkek çocuk 2 Üç gündür ateş, boynun sağ yanında şişlik. Bu bölgede yaygın şişlik-kızarıklık ve ısı artışı. Ağız içerisinde Stenon

Detaylı

KONVÜLSİYON (NÖBET) GEÇİREN ÇOCUK. Dr.Ayşe SERDAROĞLU Gazi ÜTF Çocuk Nöroloji

KONVÜLSİYON (NÖBET) GEÇİREN ÇOCUK. Dr.Ayşe SERDAROĞLU Gazi ÜTF Çocuk Nöroloji KONVÜLSİYON (NÖBET) GEÇİREN ÇOCUK Dr.Ayşe SERDAROĞLU Gazi ÜTF Çocuk Nöroloji Nöbet? Bilinç bozukluğu ve Motor fenomenler içeren olay. Nöbet... Van Gogh Epileptik nöbet neden olur? İnhibisyon Eksitasyon

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim Yılı Dönem III 7. Ders Kurulu ÜROGENİTAL SİSTEM Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü Dönem Koordinatörü Koordinatör Yardımcısı Ders kurulu başkanı Başkan Yardımcısı :Doç. Dr. Erkan Melih

Detaylı

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Beyin-Omurilik Arteriovenöz Malformasyonları ve Merkezi Sinir Sisteminin Diğer Damarsal Bozuklukları Hasta Bilgilendirme Formu 5 AVM ler Ne Tip Sağlık Sorunlarına

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

41. Aşağıdakilerden hangisi herediter kemik iliği yetmezliği hastalıklarından biri değildir?

41. Aşağıdakilerden hangisi herediter kemik iliği yetmezliği hastalıklarından biri değildir? 41. Aşağıdakilerden hangisi herediter kemik iliği yetmezliği hastalıklarından biri değildir? A) Diskeratozis konjenita B) Miyelodisplastik sendrom C) Fankoni anemisi D) Amegakaryositiktrombositopeni E)

Detaylı

Prof.Dr.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 2006-2007 Eğitim yılı

Prof.Dr.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 2006-2007 Eğitim yılı ASİT Prof.Dr.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı 2006-2007 Eğitim yılı Ders programı Asitin tanımı Fizik muayene bulguları Asit miktarının ifadesi Asit yapan nedenler Asitli hastada ayırıcı tanı

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

Şizofreni tanılı hastada antipsikotiklerletetiklenen nonkonvulsif statusepileptikus olgusu

Şizofreni tanılı hastada antipsikotiklerletetiklenen nonkonvulsif statusepileptikus olgusu Şizofreni tanılı hastada antipsikotiklerletetiklenen nonkonvulsif statusepileptikus olgusu Ass. Dr. Toygun Tok İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Kliniği

Detaylı

Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013

Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013 Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013 S.T. 15 Yaş Kız Hasta Başvuru tarihi: 12.08.2010 Yakınması: Mide bulantısı Kusma İshal Kolunda

Detaylı

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Kronik Pankreatit Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Tanım Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik

Detaylı

SINIF 4 3.grup (Kadın doğum, uroloji ve çocuk cerrahisi)

SINIF 4 3.grup (Kadın doğum, uroloji ve çocuk cerrahisi) SINIF 4 3.grup (Kadın doğum, uroloji ve çocuk cerrahisi) 31.8.2015 08:30 Bilimsellik komitesi 09:30 Bilimsellik komitesi 10:30 Bilimsellik komitesi 11:30 Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi 13:30

Detaylı

HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU

HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU Dr. Ziya Kuruüzüm DEÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 14.03.2013, Kervansaray Lara Otel, Antalya Olgu Erkek, 44 yaşında, bekar On yıl önce, yurt

Detaylı

İÇ HASTALIKLARI. 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK

İÇ HASTALIKLARI. 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 1.GÜN 08.15-09.00 Genel muayene semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Genel muayene semiyolojisi N.Y. SELÇUK 2.GÜN 08.15-09.00 Üriner sistem semiyolojisi N.Y. SELÇUK 09.15-10.00 Üriner sistem semiyolojisi

Detaylı

1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk hastalara detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır.

1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk hastalara detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır. 1 / 5 1. Amaç: Bu talimat, UÜ-SK ya başvuran çocuk a detaylı tıbbi değerlendirme yapılmasına yönelik bir sistem oluşturmayı amaçlamaktadır. 2. Kapsam: Bu talimat çocuk ın değerlendirilmesine ilişkin faaliyetleri

Detaylı

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ

DÖNEM II 4. DERS KURULU 10 Şubat 4 Nisan 2014. Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ DÖNEM II. DERS KURULU 0 Şubat Nisan 0 Dekan : Dönem II Koordinatörü : Ders Kurulu Başkanı : Prof.Dr. Yrd.Doç.Dr. Yrd.Doç.Dr. KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK TOPLAM AKTS DERS VEREN ÖĞRETİM ÜYELERİ 0 (x) -

Detaylı

HODGKIN DIŞI LENFOMA

HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA NEDİR? Hodgkin dışı lenfoma (HDL) veya Non-Hodgkin lenfoma (NHL), vücudun savunma sistemini sağlayan lenf bezlerinden kaynaklanan kötü huylu bir hastalıktır. Lenf

Detaylı

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ IX. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ VE TANIM Kronik

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

Ders ve Staj Tarihleri 1.Grup 3.Grup 2.Grup 4.Grup SINIF 4. İç Hastalıkları 31.8.2015 9.11.2015 1.2.2016 11.4.2016 08:30 Bilimsellik komitesi

Ders ve Staj Tarihleri 1.Grup 3.Grup 2.Grup 4.Grup SINIF 4. İç Hastalıkları 31.8.2015 9.11.2015 1.2.2016 11.4.2016 08:30 Bilimsellik komitesi 31.8.2015 9.11.2015 1.2.2016 11.4.2016 08:30 Bilimsellik komitesi PAZARTESİ Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi Bilimsellik komitesi

Detaylı

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA 392 G. EKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA Kitabın sonuna pratikte yararlı olabilecek 7 ek konmuştur. 1.ekte hastalar için bir kimlik kartı tasarlanmıştır. Hastaların başka bir hemodiyaliz merkezine kısa süreli gittikleri

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu 29 yaşında erkek aktif şikayeti yok Dış merkezde yapılan üriner sistem ultrasonografisinde insidental olarak sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması üzerine hasta polikliniğimize

Detaylı

Hepatik Ensefalopati. Prof. Dr. Ömer Şentürk

Hepatik Ensefalopati. Prof. Dr. Ömer Şentürk Hepatik Ensefalopati Prof. Dr. Ömer Şentürk Hepatik Ensefalopati : Terminoloji Tip A Akut karaciğer yetmezliği ile birlikte Tip B Porto-sistemik Bypass ile birlikte (intrensek hepatosellüler yetmezlik

Detaylı