Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ulusal Danışman. 27 Nisan 2010 Ankara

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ulusal Danışman. 27 Nisan 2010 Ankara"

Transkript

1 İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Dr. E. Asuman Korkusuz-Ülgen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Ulusal Danışman 27 Nisan 2010 Ankara

2 Simbiyoz? Farklı canlılar arasında karşılıklı fayda sağlayan fiziksel dayanışma

3 Endüstriyel Simbiyoz? Farklı endüstriler arasındaki karşılıklı ekonomik ve çevresel fayda sağlayan ortaklıklar...

4 İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz (ES) Projesi Proje Süresi: 12 ay (Nisan Nisan 2010) Yürütücü Kurum: Adana Sanayi Odası (ADASO) Uygulayıcı Kurum: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Finansman: BTC Co. (Bölgesel Kalkınma Girişim Programı) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)

5 Projenin Genel Amacı: 1) İskenderun Körfezi özelinde ES programının yapılabilir olup olmadığını görmek; 2) Bölgedeki ilgili paydaşları belirlemek; 3) Paydaşların ES konusunda farkındalıklarını artırmak; 4) Bölgedeki ES potansiyel işbirliği alanlarını belirlemek.

6 Potansiyel ES işbirlikleri yoluyla hedeflenenler: Bölgedeki firmaların rekabet gücünün artırılması; Bölgeye katma değer yaratılması; Ekonomik kazanç elde edilmesi; Bölgede yeni pazarlar açılması; Doğal kaynak kullanımının azaltılması ile çevre üzerindeki baskının hafifletilmesi.

7 Projenin Aşamaları: 1. Proje Tanıtımı 2. Katılımcıların Belirlenmesi 3. Bilgi Toplanması (madde ve enerji girdileri, atıklar ve yan ürünler, işleme ve lojistik kapasiteleri, insan ve bilgi kaynakları) 4. Olası Sinerjilerin Belirlenmesi????? 5. Ana Projeye Yön Verilmesi (Sorumluluklar, stratejik yaklaşımlar, koordinasyon yapısı, kaynaklar, vb.)

8 Proje Kapsamında Yapılanlar: ES Projesi İskenderun Körfezi ndeki ilgili kurum ve kuruluşlara tanıtılmıştır. Ön çalışmada yer almaya istekli katılımcılar (paydaşlar) belirlenmiştir. Bölgedeki ilgili paydaşlarla geniş katılımlı üç farklı interaktif çalıştay yapılmıştır. Toplantılar ve çalıştaylar sonucunda, bölgedeki: ~ 100 şirkete ulaşılmış; ~ 500 insanla iletişime geçilmiştir.

9 Proje Kapsamında Yapılanlar: İngiltere deki Ulusal Endüstriyel Simbiyoz Programı (NISP-UK) nı yürüten kuruluş olan International Synergies Şirketi nin yöneticisi Peter Laybourn çalıştaylara katılmış; İngiltere nin ES deneyimlerini aktarmıştır. Bölgede oluşturulma potansiyeli olan sinerji ilişkileri ve potansiyel getirileri belirlenmiştir. Hem bölge, hem de katılımcılar bazında ES özelinde gerekli ön veriler toplanmıştır.

10 İskenderun Körfezi nde Uygulanabilecek Potansiyel Endüstriyel Simbiyoz İlişkileri İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamında ilgili paydaşlarla yapılan interaktif çalıştaylar sonucunda: 1) Katı Girdi ve Atık; 2) Enerji ve Su; 3) Bilgi ve İnsan Kaynakları; ve 4) Nakliye ve Lojistik alanlarında uygulanma potansiyeli yüksek, bazı Endüstriyel Simbiyoz ilişkileri ortaya çıkmıştır.

11 Katı Girdi ve Atık Demir Çelik Sektörü nün yüksek fırın cürüflarının Çimento Sektörü ne girdi olması; Demir Çelik Sektörü nün çelikhane cürüflarının AR-GE faaliyetlerinden sonra yol yapımında kullanılan asfalta agrega olması; Demir Çelik Sektörü nden kaynaklı baca tozundan kaçan çinkonun ortak bir tesiste geri kazanılması; Demir Çelik Sektörü nden çıkan reflaktör tuğlanın AR-GE faaliyetlerinden sonra, Çimento Sektörü nde girdi olarak kullanılması; Soda Sanayi nin atığı olan antrasit tozunun belirli elek aralığına getirildikten sonra, Demir Çelik Sektörü ne girdi olması; Gübre Sektörü nün jips atığının, inşaat firmaları tarafından dolgu malzemesi olarak kullanılması; Demir Çelik Sektörü nün amonyum sülfat atığının Gübre Sektörü ne girdi olması; Sektörlere ait atık madeni yağın Kimya Sanayi nde geri kazanılması; Tekstil Sanayi nin kullanılmayan pamuklu atıklarından iplik yapılması; Geri Kazanım Firmalarının olması; Bölgede Katı Atık Ayrıştırma Tesisi nin kurulması; Bölge de Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi nin kurulması.

12 Enerji ve Su Demir Çelik Sektörü nün atık buharının/ ısısının gerekli işletmeler ve beldelerde ısınma amacıyla kullanılması; Bir şirketin atıksuyunun diğer şirkete girdi olması; Arıtılmış atık suların nötralizasyonu için kullanılan kimyasalları azaltmak üzere, bazı atıksuların bir arada arıtılması; Arıtılmış atık suların bahçe sulamada, tarım faaliyetlerinde kullanılması; Atık ısıların yan şirkette kullanılması; Organik atıklardan biyogaz elde edilmesi ve biyogazın işlenmesi sonucunda ortaya çıkacak ısının/elektriğin uygun birimlerce kullanılması; Alternatif enerji kaynaklarının, özellikle güneş enerjili sistemlerin, hidrojen pillerinin, fosil yakıtlar yerine kullanılması.

13 Bilgi ve İnsan Kaynakları Ortak uzmanlık merkezlerinin kurulması; Ortak istihdam merkezlerinin kurulması; AR-GE konusunda yön gösterecek, ES potansiyellerini ortaya çıkaracak danışmanlardan ve teknik uzmanlardan oluşan bir platformun oluşturulması; İş güvenliği ve işçi sağlığı uzmanlarının ortak kullanımı; Revir ve sağlık hizmetlerinden ortaklaşa yararlanılması; Acil Müdahale Eylem Planı konusunda ortaklık; Tedarikçi bilgilerinin paylaşımı; Çeşitli eğitimlerin beraber verilmesi; Ortak çevre birimi; Birleşik Kalite Yönetim Sistemleri nin iç denetimlerinin ortak yapılması; Ortak sosyal sorumluluk projelerinin yapılması; Know-how paylaşımı; Mevcut istatistiklerin paylaşımı; Çeşitli konularda bilgi verecek bir veri tabanı; Düzenli olarak güncel bilgi sağlayacak bir iletişim ağının oluşturulması (web sayfası, portal, e-posta listesi, dergi, bülten, vs.); Doğu Akdeniz Trafik Yönetim Sistemi nin oluşturulması.

14 Nakliye ve Lojistik Personelin ortak taşınması için gerekli izinlerin alınması ve bir ring sisteminin geliştirilmesi; Katı ve tehlikeli atıkların lisanslı firmalara, lisanslı araçlarla ortaklaşa gönderilmesi; Deniz boru hattı, şamandıra ve demiryolunun ortak kullanılması; 5312 kapsamında ortak ekipman kullanımı; Liman stok sahası kiralanması; Ortaklaşa hammadde getirilmesi; Ortak personel yemek hizmeti; Ortak güvenlik hizmetleri; Ortak temizlik işleri; Ortak kargo hizmetleri, Pilotaj, romörkaj hizmetleri; Ortak hidrojenli forklift kullanımı; Ortak zirai bakım; Ortak altyapı projeleri; Ortak kullanılabilecek sosyal tesislerin yapılması.

15

16 Endüstriyel Simbiyoz Platformu 1) Platform ne şekilde ve ne zamana kadar hayata geçmelidir? 2) Platformun ilkeleri ve görevleri neler olmalıdır? 3) Platformun finansmanı nasıl sağlanabilir? 4) Firmalar arası koordinasyon nasıl sağlanabilir? 5) Platformun uzman ekibinin yetkinlikleri nasıl olmalıdır? 6) Araçlar (örneğin, veri tabanı) neler olabilir?

17 İLKELERİ: ES PLATFORMU İLKELERİ VE GÖREVLERİ NELER OLMALIDIR? - TARAFSIZ, ÖZERK, ŞEFFAF, DENETLENEBİLİR, YENİLİKÇİ, BAĞIMSIZ, KAR AMACI GÜTMEYEN BİR STK VEYA DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREN ÖZEL BİR KURUM OLMALI; - GÜVENİLİR, İNANILIR OLMALI, GİZLİLİK İLKELERİNİ YERİNE GETİRMELİ; - SEKTÖR AYIRIMI YAPMAMALI; - TÜM BUNLARI SÜRDÜRÜLEBİLİR KALICI ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRMELİ. GÖREVLERİ: - VERİ TABANINI HAZIRLAMALI; - ŞİRKETLER ARASI KOORDİNASYONU SAĞLAMALI; - ARAŞTIRMA YAPARAK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN GETİRİLMESİNİ SAĞLAMALI; - ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE ARGE ÇALIŞMALARI YÜRÜTEBİLMELİ; - PERİYODİK (YILLIK) RAPORLARLA PAYDAŞLARINI BİLGİLENDİRMELİ; - PERİYODİK TOPLANTILAR DÜZENLENMELİ; - ULUSLARARASI (NİSP) GİBİ KURULUŞLARLA İŞ BİRLİĞİ YAPMALI; - FİRMALARIN VERDİĞİ BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA HAREKET ETMELİ; - FON BULABİLMELİ; - PLATFORMA KATKIDA BULUNAN FİRMALARI ÖDÜLLENDİRMELİ VE DUYURMALI; - YILIN SİMBİYOTİĞİNİ SEÇMELİ VE DUYURMALI; - FARKINDALIK YARATMALI, LOBİ ÇALIŞMALARI YAPMALI ; -TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ VE KIRILGAN GRUPLARI GÖZETEREK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM ÇERÇEVESİNDE PAYDAŞLARININ DA ÇALIŞMASINI SAĞLAMALI; - İLGİLİ KAMU KURULUŞLARINDAN SİSTEMİ KOLAYLAŞTIRACAK YÖNETMELİKLERİN ÇIKMASINI SAĞLAMASI; - PLATFORMUN İLERİKİ AŞAMALARDA BAŞKA BÖLGELERDE YAYGINLAŞMASININ SAĞLANMASI; -PLATFORMUN ULUSAL DÜZEYE TAŞINMASI İÇİN GİRİŞİMLERİN YAPILMASI VE KALKINMA PLANLAMASI YAPILMASI.

18 ES Projesi nin 2. Aşaması Ulusal Endüstriyel Simbiyoz Programı Türkiye Projesi (UESP-T)

19 Projenin 2. Aşamasına Neden Gerek Duyuldu? -Fizibilite aşamasında elde edilen sonuçların, bölgede ES potansiyelinin yüksek olduğunu göstermesi; -Bölgedeki sanayicinin fikre destek vermesi; -Bölgedeki sanayicinin programa ihtiyaç duyduğunun tespit edilmesi; -Bölgedeki kısa sürede uygulamaya geçilmesi ve somut sonuçlar elde edilmesi yönündeki yüksek beklenti.

20 Genel Amaç: Kaynak kullanımı verimliliğini artıran ve bu sayede düşük karbon oluşumuna, sürdürülebilir bir ekonomiye ve çevreye hizmet edecek, Ulusal Endüstriyel Simbiyoz Programı-Türkiye nin (UESP- T) geliştirilmesi.

21 Projenin Ana Hedefleri: 1. UESP-T nin ulusal stratejisinin ve yönetişim yapısının geliştirilmesi. 2. İskenderun Körfezi nde, ES pilot projelerinin tanımlanması, geliştirilmesi ve uygulanması. 3. ES ilkeleri doğrultusunda, ülke çapında yinelenebilirliği kesin, yeni alternatifleri uygulamak üzere Potansiyel Araştırma-Geliştirme ihtiyaçlarının belirlenmesi.

22 Çıktı 1: UESP-T nin ulusal stratejisinin ve yönetişim yapısının geliştirilmesi Aktiviteler: Aktivite 1.1. Endüstriyel simbiyoz (ES) ile ilgili paydaşlar (devlet kurumları, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları) arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi amacıyla düzenli toplantılar organize edilmesi. Aktivite 1.2. İlgili paydaşlarla beraber ES ile ilgili mevcut ulusal yasal ve idari, kurumsal, bilimsel ve ekonomik durumun detaylı incelemesinin gerçekleştirilmesi. Aktivite 1.3. Uluslararası çapta başarılı ES programı yapılarının yinelenebilirlik ve uyumluluk açısından değerlendirilmesi amacıyla emsal taramasının (peer review) yapılması.

23 Çıktı 1: UESP-T nin ulusal stratejisinin ve yönetişim yapısının geliştirilmesi (devamı) Aktivite 1.4. Uluslararası uzman ağının kullanılması, bu uzmanların UESP-T nin geliştirilmesi sürecine dahil edilmesi ve başarılı uluslararası ES programları ile uyumlandırılması. Aktivite 1.5. Mevcut durum analizi sonucunda, Ulusal Endüstriyel Simbiyoz Programı Türkiye nin (UESP-T) oluşturulması ve sürdürülebilir şekilde işlemesi amacıyla politika, mevzuat ve yönetmelik önerilerinin oluşturulması. Aktivite 1.6. ES programının uygulanmasına yönelik yönetişim yapısının geliştirilmesi.

24 Çıktı 1: UESP-T nin ulusal stratejisinin ve yönetişim yapısının geliştirilmesi (devamı) Aktivite 1.7. UESP-T nin uygulanmasına dair bir strateji dokümanı ve eylem planı geliştirilmesi. Aktivite 1.8. UESP-T nin uygulanmasına dair strateji dokümanının ilgili kurumlara sunulması. Aktivite 1.9. UESP-T uygulamasına dair ulusal stratejinin Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan 5 yıllık 10. kalkınma planları kapsamında değerlendirmeye alınması amacıyla gerekli girişimlerin yapılması.

25 Çıktı 2: İskenderun Körfezi nde ES pilot projelerinin tanımlanması, geliştirilmesi ve uygulanması Aktiviteler: Aktivite 2.1. Bölgesel ES Platformu nun, bölgesel ES pilot uygulamalarını yönetmek ve bu uygulamalara danışmanlık vermesi için kurulması. Aktivite 2.2. İskenderun Körfezi nde ES pilot uygulamalarının tanımlanması, geliştirilmesi, seçilmesi ve gereken fizibilite çalışmalarının yapılması. Aktivite 2.3. ES ile ilgili paydaşların bilinç düzeyinin arttırılması.

26 Çıktı 2: İskenderun Körfezi nde ES pilot projelerinin tanımlanması, geliştirilmesi ve uygulanması (devamı) Aktivite Düzenli tanıtım toplantıları, çalıştaylar ile ES kavramının daha geniş çerçevede tanıtılması. Aktivite İlgili paydaşlar arasında sürekli iletişimi sağlayabilecek araçların (veri tabanı, yazılım programları, web sitesi, listesi, vb.) kullanılması. Aktivite Sanayiler arasında mevcut işbirliği alanlarının ve fayda potansiyelinin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması. Aktivite İskenderun Körfezi nde gerçekleştirilecek ES pilot uygulamalarının ölçülebilir faydalarının yazılı görsel malzemelerle ilgili paydaşlara ulaştırılması.

27 Çıktı 2: İskenderun Körfezi nde ES pilot projelerinin tanımlanması, geliştirilmesi ve uygulanması (devamı) Aktivite 2.4. Geliştirilen ES pilot uygulama modelinin yaygınlaştırılması için ilk adımların atılması. Aktivite Bölgedeki ilgili endüstriyel sektörler için, potansiyel yinelenebilir ES pilot uygulamaları için (varolan mevcut kaynaklardan yararlanarak) bir elkitabının hazırlanması. Aktivite Proje seçim metodolojisinin (ör. projelerin finansmanı için uygunluk ve seçim kriterlerinin belirlenmesi) Teknik Danışma Kurulu ve Program Yönetim Kurulu tarafından geliştirilmesi. Aktivite Pilot projeler için izleme değerlendirme metodoloji/stratejilerinin geliştirilmesi. Aktivite İskenderun Körfezi için geliştirilen pilot uygulama modelinin ulusal çapta yaygınlaştırılması için girişimlerin başlatılması.

28 Çıktı 3: ES ilkeleri doğrultusunda, ülke çapında yinelenebilirliği kesin, yeni alternatifleri uygulamak üzere Potansiyel Araştırma-Geliştirme ihtiyaçlarına dair bir tarama yapılması Aktivite 3.1. İlgili paydaşlardan (üniversite, özel sektör, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, araştırma enstitüleri) oluşan ulusal bir komitenin kurulması.

29 Çıktı 3: ES ilkeleri doğrultusunda, ülke çapında yinelenebilirliği kesin, yeni alternatifleri uygulamak üzere Potansiyel Araştırma-Geliştirme ihtiyaçlarına dair bir tarama yapılması (devamı) Aktivite 3.2. Komitenin düzenli aralıklarla bir araya gelerek, ulusal çapta ES yapılabilecek öncelikli sektörleri belirlemesi, potansiyel sinerji ilişkilerini tanımlaması ve uygulamalı çalışma seçenekleri ortaya koyması. Aktivite 3.3. Uygulamalı çalışma alternatiflerinin incelendiği Potansiyel AR-GE İhtiyaçları dokümanın oluşturulması.

30 Çıktı 3: ES ilkeleri doğrultusunda, ülke çapında yinelenebilirliği kesin, yeni alternatifleri uygulamak üzere Potansiyel Araştırma-Geliştirme ihtiyaçlarına dair bir tarama yapılması (devamı) Aktivite 3.4. Potansiyel AR-GE İhtiyaçları dokümanının ilgili kurum/kuruluşlara ve araştırmacılara sunulması.

31 UESP-T Aktiviteler Aylar Çıktı 1. UESP-T nin ulusal stratejisini ve yönetişim yapısı geliştirildi. Aktivite 1.1. Endüstriyel simbiyoz (ES) ile ilgili paydaşlar (devlet kurumları, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları) arasındaki diyaloğun güçlendirilmesi amacıyla düzenli toplantılar organize edilmesi. Aktivite 1.2. Đlgili paydaşlarla beraber endüstriyel simbiyoz ile ilgili mevcut ulusal yasal ve idari, kurumsal, bilimsel ve ekonomik durumun detaylı incelemesinin gerçekleştirilmesi. Aktivite 1.3. Uluslararası çapta başarılı endüstriyel simbiyoz programı yapılarının yinelenebilirlik ve uyumluluk açısından değerlendirilmesi amacıyla emsal taramasının (peer review) yapılması. Aktivite 1.4. Uluslararası uzman ağının kullanılması, bu uzmanların UESP-T nin geliştirilmesi sürecine dahil edilmesi ve başarılı uluslararası endüstriyel simbiyoz programları ile uyumlandırılması. Aktivite 1.5. Mevcut durum analizi sonucunda, Ulusal Endüstriyel Simbiyoz Programı Türkiye nin (UESP-T) oluşturulması ve sürdürülebilir şekilde işlemesi amacıyla politika, mevzuat ve yönetmelik önerilerinin oluşturulması. Aktivite 1.6. Endüstriyel simbiyoz programının uygulanmasına yönelik yönetişim yapısının geliştirilmesi. Aktivite 1.7. UESP-T nin uygulanmasına dair bir strateji dokümanı ve eylem planı geliştirilmesi. Aktivite 1.8. UESP-T nin uygulanmasına dair strateji dokümanının ilgili kurumlara sunulması. Aktivite 1.9. UESP-T uygulamasına dair ulusal stratejinin Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan 5 yıllık 10. kalkınma planları kapsamında değerlendirmeye alınması amacıyla gerekli girişimlerin yapılması. Çıktı 2. Đskenderun Körfezi nde ES pilot projeleri tanımlandı, geliştirildi ve uygulandı. Aktivite 2.1. Bölgesel ES Platformu nun, bölgesel ES pilot uygulamalarını yönetmek ve bu uygulamalara danışmanlık vermesi için kurulması. Aktivite 2.2. Đskenderun Körfezi nde ES pilot uygulamalarının tanımlanması, geliştirilmesi, seçilmesi ve gereken fizibilite çalışmalarının yapılması. Aktivite 2.3. Endüstriyel simbiyoz (ES) ile ilgili paydaşların bilinç düzeyinin arttırılması. Aktivite Düzenli tanıtım toplantıları, çalıştaylar ile endüstriyel simbiyoz kavramının daha geniş çerçevede tanıtılması Aktivite Đlgili paydaşlar arasında sürekli iletişimi sağlayabilecek araçların (veri tabanı, yazılım programları, web sitesi, e- mail listesi, vb.) kullanılması. Aktivite Sanayiler arasında mevcut işbirliği alanlarının ve fayda potansiyelinin belirlenmesine yönelik çalışmaların yapılması. Aktivite Đskenderun Körfezi nde gerçekleştirilecek ES pilot uygulamalarının ölçülebilir faydalarının yazılı görsel malzemelerle ilgili paydaşlara ulaştırılması. Aktivite 2.4. Geliştirilen endüstriyel simbiyoz pilot uygulama modelinin yaygınlaştırılması için ilk adımların atılması. Aktivite Bölgedeki ilgili endüstriyel sektörler için, potansiyel yinelenebilir ES pilot uygulamaları için (varolan mevcut kaynaklardan yararlanarak) bir elkitabının hazırlanması. Aktivite Proje seçim metodolojisinin (ör. projelerin finansmanı için uygunluk ve seçim kriterlerinin belirlenmesi) Teknik Danışma Kurulu ve Program Yönetim Kurulu tarafından geliştirilmesi. Aktivite Pilot projeler için izleme değerlendirme metodoloji/stratejilerinin geliştirilmesi. Aktivite Đskenderun Körfezi için geliştirilen pilot uygulama modelinin ulusal çapta yaygınlaştırılması için girişimlerin başlatılması Çıktı 3. ES ilkeleri doğrultusunda, ülke çapında yinelenebilirliği kesin, yeni alternatifleri uygulamak üzere Potansiyel Araştırma-Geliştirme ihtiyaçlarına dair bir tarama yapıldı. Aktivite 3.1. Đlgili paydaşlardan (üniversite, özel sektör, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, araştırma enstitüleri) oluşan ulusal bir komitenin kurulması. Aktivite 3.2. Komitenin düzenli aralıklarla bir araya gelerek, ulusal çapta ES yapılabilecek öncelikli sektörleri belirlemesi, potansiyel sinerji ilişkilerini tanımlaması ve uygulamalı çalışma seçenekleri ortaya koyması. Aktivite 3.3. Uygulamalı çalışma alternatiflerinin incelendiği Potansiyel AR-GE Đhtiyaçları dokümanın oluşturulması. Aktivite 3.4. Potansiyel AR-GE Đhtiyaçları dokümanının ilgili kurum/kuruluşlara ve araştırmacılara sunulması.

32 NEDEN TTGV??

33 TTGV nin Misyonu: Sanayicinin rekabet gücünü, teknolojik inovasyon faaliyetlerini destekleyerek geliştirmek olan TTGV nin vizyonunda çevrenin korunması konusuna özellikle vurgu yapılmış olup, çevresel faktörlerin sanayicinin rekabet gücü açısından giderek önem kazanmakta olduğu üzerinde özellikle durulmaktadır. Eko-inovasyon ve eko-verimlilik kavramları her fırsatta gündeme getirilmekte, çevre teknolojileri ve çevre dostu ürün ve üretim süreçlerinin desteklenmesi TTGV nin öncelikleri arasında yer almaktadır. TTGV, kamu yararına yürüttüğü misyonunu özel sektör anlayışıyla yürüterek, şeffaf, dinamik ve esnek yapısıyla öne çıkmakta; kamu ve özel sektör arasında etkin bir köprü olarak görevini sürdürmektedir. Bu çerçevede TTGV, kuruluşundan bu yana bu alanlarda çok sayıda program ve proje yürütmüş, faaliyetler gerçekleştirmiştir.

34 Bilim-Teknoloji-Sanayi Tartışmaları Platformu/ Temiz Üretim - Temiz Ürün Çevre Dostu Teknolojiler Çalışma Grubu (1999): TTGV, TÜBĐTAK ile birlikte, Bilim-Teknoloji-Sanayi Tartışmaları Platformu/ Temiz Üretim - Temiz Ürün Çevre Dostu Teknolojiler Çalışma Grubu nun çalışmalarının yürütülmesi ve koordine edilmesini sağlamış, çalışma grubunun çıktılarının derlendiği Sanayi Sektörü Raporu nun hazırlanmasına katkıda bulunmuştur. Söz konusu çalışma ve rapor, temiz üretim ve ekoverimlilik kavramlarının ve dünyadaki örnek uygulamaların incelendiği; ülkemizdeki mevcut durum ve altyapının değerlendirilerek, temiz üretim eylem planı ve temiz üretim merkezi modeli önerilerini içeren, bu alandaki ilk çalışma niteliğine sahiptir.

35 Türkiye de Temiz Üretim Uygulamalarının Yaygınlaştırılması için Çerçeve Koşulların ve Ar-Ge Đhtiyacının Belirlenmesi Projesi (2009): Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından tanımlanarak desteklemekte olan, Türkiye de Temiz Üretim Uygulamalarının Yaygınlaştırılması için Çerçeve Koşulların ve Ar-Ge Đhtiyacının Belirlenmesi Projesi TTGV tarafından, ODTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer danışmanlığında yürütülmektedir. Proje Eylül 2009 da başlamış olup, 2009 sonu itibarıyla tamamlanmış olacaktır.

36 Türkiye de Temiz Üretim Uygulamalarının Yaygınlaştırılması için Çerçeve Koşulların ve Ar-Ge Đhtiyacının Belirlenmesi Projesi (2009) (devamı): Proje kapsamında, ülkemizdeki temiz üretim konusu ile ilgili mevcut durumun, kapasite, kaynak, yasal düzenleme, teşvik mekanizmaları ve yapılan çalışmalar bağlamında değerlendirilerek, uluslararası uygulamalar ile karşılaştırılması ve ülkemiz ihtiyaç ve koşulları doğrultusunda önerilerin oluşturulması hedeflenmektedir. Proje kapsamında hazırlanan rapor, Çevre ve Orman Bakanlığı nın temiz üretime yönelik belirleyeceği politika ve stratejiler için bir yol haritası niteliğinde olacaktır.

37 UNIDO Eko-Verimlilik (Temiz Üretim) Programı ( ): Türkiye nin Đklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi konulu BM Ortak Programı nın sanayi ile ilgili bölümü UNIDO Eko-Verimlilik (Temiz Üretim) Programı nda TTGV yürütücü ortak olarak, Prof. Dr. Göksel Demirer in danışmanlığıyla proje faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

38 Detayli bilgi için: ADASO: Adana Sanayi Odasi Turhan Cemal Beriker Bulvarý No: Seyhan / ADANA Tel: Faks: Teşekkürler BTC: Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatti Sirketi Eskiþehir Yolu No:6 Armada Is Merkezi A Blok Kat:8 Sögütözü Ankara Tel: Faks: UNDP: Birlesmis Milletler Kalkinma Programi Birlik Mahallesi, 2. Cadde, No: Çankaya, Ankara Tel: Faks: E-posta: registry.tr@undp.org DPT: T.C. Basbakanlik Devlet Planlama Teskilati Müstesarligi Necatibey Cad.No Yücetepe/ANKARA DPT Santral: Faks:

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

Sanayide Eko-Verimlilik ve Program Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar Ferda UlutaĢ Türkiye Teknoloji GeliĢtirme Vakfı

Sanayide Eko-Verimlilik ve Program Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar Ferda UlutaĢ Türkiye Teknoloji GeliĢtirme Vakfı UNIDO EKO-VERĠMLĠLĠK (TEMĠZ ÜRETĠM) PROGRAMI PROGRAM FAALĠYETLERĠ VE KAZANIMLARIN PAYLAġIMI ÇALIġTAYI Sanayide Eko-Verimlilik ve Program Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar Ferda UlutaĢ Türkiye Teknoloji GeliĢtirme

Detaylı

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi ve Ar-Ge Boyutu

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi ve Ar-Ge Boyutu İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi ve Ar-Ge Boyutu Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ VE TEMİZ ÜRETİM AR-GE PROJE PAZARI 11 Nisan 2013 Adana Sanayi Odası

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi - Endüstriyel Simbiyoz ve Temiz Üretim Ar-Ge Proje

Detaylı

Sayı : TTGV(2011)2-1431 Konu : İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz (Ortak Yaşam) Projesi Bilgilendirme Toplantısı ve Çalıştayı

Sayı : TTGV(2011)2-1431 Konu : İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz (Ortak Yaşam) Projesi Bilgilendirme Toplantısı ve Çalıştayı 13 Eylül 2011 Sayı : TTGV(2011)2-1431 Konu : İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz (Ortak Yaşam) Projesi Bilgilendirme Toplantısı ve Çalıştayı Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Boru Hattı Şirketi ile Türkiye

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı

UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 5 Mart 2009 Kayseri 6 Mart 2009 Niğde 12 Mart 2009 Adana

Detaylı

İskenderun Közfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi

İskenderun Közfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi İskenderun Közfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Merve Böğürcü Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

Endüstriyel Simbiyoz ve İskenderun Körfezi Projesi

Endüstriyel Simbiyoz ve İskenderun Körfezi Projesi Endüstriyel Simbiyoz ve İskenderun Körfezi Projesi Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 16 Ekim 2014 ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ PANELİ Konya Kısaca Endüstriyel Simbiyoz ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Doğadaki

Detaylı

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Acaba Atığınız Kimin Hammaddesi? Yeni Nesil Çevreci Yaklaşımlar Paneli 1 Mart 2018,Bursa

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Acaba Atığınız Kimin Hammaddesi? Yeni Nesil Çevreci Yaklaşımlar Paneli 1 Mart 2018,Bursa ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Acaba Atığınız Kimin Hammaddesi? Yeni Nesil Çevreci Yaklaşımlar Paneli 1 Mart 2018,Bursa Endüstriyel Simbiyoz Nedir? Simbiyoz Nedir? Farklı türden canlıların, belirli koşullar altında

Detaylı

UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI

UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI Türkiye nin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Geliştirilmesi UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI RIO+20 Sonrası İş Dünyası Diyaloğu Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 19 Eylül

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ VE TTGV FİNANSMAN DESTEKLERİ İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Kapanış Etkinliği ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONFERANSI 2014 Dr. Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme

Detaylı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı 2010-2013 İzmir Bölge Planı 2010-2013 İzmir Bölge Planı

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı PROJE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI VE ÇALIŞTAYI 22 Eylül 2011 Adana Sanayi Odası KAPSAM Kısaca Endüstriyel

Detaylı

TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ

TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 12 Ekim 2012 Türkiye Çimento

Detaylı

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı PROJE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI VE ÇALIŞTAYI 7 Mart 2012 Ceyhan Öğretmenevi/ ADANA KAPSAM Kısaca

Detaylı

İZKA-TTGV İzmir de Eko-verimlilik Uygulamaları

İZKA-TTGV İzmir de Eko-verimlilik Uygulamaları İZKA-TTGV İzmir de Eko-verimlilik Uygulamaları Hülya ULUSOY SUNGUR İzmir Kalkınma Ajansı 16.12.2015 İzmir İçerik İzmir Kalkınma Ajansı İzmir Kalkınma Ajansı, EBSO ve TTGV işbirliğinde yürütülen İZMİR DE

Detaylı

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM)

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM) İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ İzmir Kalkınma Ajansı İZMİR BÖLGE KÜMELENME EKO- KALKINMA VERĐMLĐLĐK DESTEK PROGRAMLARI YENĐLĐK YATIRIM PLANI AJANSI 2010-20132013

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

ÖZGÜN FİKİRLERİNİZİ PROJELENDİRELİM

ÖZGÜN FİKİRLERİNİZİ PROJELENDİRELİM Şirket Tanıtımı Progino PROGİNO 2005 yılından itibaren Eskişehir de mühendislik ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Faaliyetlerine 2008 yılından beri Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde sürdürmektedir.

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi 1. BAŞLIK Platformun adı: Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) 2. AMAÇ SİTAP ın kuruluş amacı, afet risklerinin azaltılması, afet sonrası müdahale

Detaylı

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Tanıtımı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı PROJE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI VE ÇALIŞTAYI 1 Aralık 2011 Mersin Ticaret ve Sanayi Odası KAPSAM

Detaylı

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Ulusal Havza Yönetim Stratejisi Yönlendirme Komitesi Toplantısı Ankara, 5 Ekim 2011 TOPLANTI GÜNDEMĠ UHYS sürecinin amacı ve

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

TEKSTĐL SEKTÖRÜ NÜN BÖLGESEL ANALĐZĐ: ÇEVRE YÖNETĐMĐ VE TEMĐZ ÜRETĐM. Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Sempozyumu

TEKSTĐL SEKTÖRÜ NÜN BÖLGESEL ANALĐZĐ: ÇEVRE YÖNETĐMĐ VE TEMĐZ ÜRETĐM. Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Sempozyumu Türkiye nin Tekstil Sektöründe KOBİ ler İçin Sürdürülebilir Ağlar ve İlişkiler Zinciri Oluşturulması Birleşmiş Milletler Ortak Programı TEKSTĐL SEKTÖRÜ NÜN BÖLGESEL ANALĐZĐ: ÇEVRE YÖNETĐMĐ VE TEMĐZ ÜRETĐM

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi REPUBLIC OF SLOVENIJA MINISTRSTRY OF ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING Milena Marega Bölgesel Çevre Merkezi, Slovenya Ülke Ofisi Sunum

Detaylı

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi

İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi İskenderun Körfezi nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Yapılan Çalışmalar ve Kazanımlar Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 19-20 Şubat 2014 ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONFERANSI 2014 Ankara Kısaca

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr

Detaylı

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI 10-11 HAZİRAN 2009 ANKARA VERİMLİLİĞİ & YENİLENEBİLİR SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ PROJENİN GENEL HEDEFİ

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı 3i Programme Taahhütname ARKA PLAN BİLGİSİ Temel denetim alanları olan mali denetim, uygunluk denetimi ve performans denetimini kapsayan kapsamlı bir standart seti (Uluslararası

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7),

2001 yılında Marakeş te gerçekleştirilen 7.Taraflar Konferansında (COP.7), ULUSAL M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ FAALİYETLER YETLERİ LİTİ Mehrali ECER Şube Md. V. Sektörel İklim Koruma Potansiyelleri Türk Alman Ortak Çalıştayı 6 Mayıs 2010, ANKARA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ (BMİDÇS)

Detaylı

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler

Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu. Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Araştırma Merkezlerinin Mevcut Durumu Politika ve Uygulamalardaki Gelişmeler Devlet Planlama Teşkilatı Bilim ve Teknoloji Sektörü 12 Ağustos 2010 Sabah Oturumu Araştırma Merkezlerine Đlişkin Genel Bilgilendirme

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ BİRLİĞİN VİZYONU Akdeniz Belediyeler Birliği, Yerel Yönetimler Reformu ve AB ile bütünleme süreçlerine destek sağlayan, hizmetlerinde kalite, verimlilik ve güvenirliği esas

Detaylı

Kıvılcım Programı. ÜSİMP ULUSAL PATENT FUARI Kasım 2017

Kıvılcım Programı. ÜSİMP ULUSAL PATENT FUARI Kasım 2017 Kıvılcım Programı ÜSİMP ULUSAL PATENT FUARI Kasım 2017 TTGV 2017 TTGV: KURULUŞUMUZ 1991 yılında özel sektöre yönelik kamu kaynaklı ilk teknoloji geliştirme destekleme programını işletmek için kurulmuştur.

Detaylı

EDİRNE TİCARET VE SANAYİ ODASI

EDİRNE TİCARET VE SANAYİ ODASI EDİRNE TİCARET VE SANAYİ ODASI SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ ORTAK KÜÇÜK PROJELER FONU: BULGARİSTAN-TÜRKİYE PROGRAMI SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ ORTAK KÜÇÜK PROJELER FONU: BULGARİSTAN-TÜRKİYE PROGRAMI Türkiye ve Bulgaristan,

Detaylı

20 AY (24 Mart 2006-30 Kasım 2007) 2.075.000 AVRO 925.000 AVRO Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu (ECD)

20 AY (24 Mart 2006-30 Kasım 2007) 2.075.000 AVRO 925.000 AVRO Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu (ECD) SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN SEKTÖREL POLİTİKALARA ENTEGRASYONU PROJESİ KÜNYE İsim Süresi Bütçe Hibe Bütçesi Finansman Faydalanıcı Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi 20

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma ve İnovasyon: Gelişmeler, EğilimlerE TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara İÇERİK Kavramlar:Sürdürülebilir Kalkınma ve Eko-İnovasyon Çevre Konusunda Gelişmeler AB

Detaylı

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ

21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ 21. BM/INTOSAI SEMPOZYUMU: KAMUDA HESAP VEREBİLİRLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN SAYIŞTAY VE VATANDAŞLAR ARASINDA ETKİN İŞBİRLİĞİ Seher ÖZER ÜTÜK Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) ve Uluslararası Sayıştaylar Birliği

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 13.09.2017 Ankara Sunum İçeriği Minamata Sözleşmesi Türkiye de Mevcut Durum Cıvaya İlişkin Ön Değerlendirme Projesi Yürütülecek

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

STRATEJİK PLAN (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLANI

STRATEJİK PLAN (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLANI STRATEJİK PLA (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLAI Faaliyet OCAK ŞUBAT MART İSA MAYIS Zaman ve Stres Yönetimi Eğitimi Müşteri/ ve İletişim Teknikleri Office ve oda programları eğitimi Performans değerlendirme

Detaylı

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik AGORADA 2012 BÖLGESEL İNOVASYON STRATEJİSİNİN UYGULANMASI: BİR ADIM SONRASI 19.10.2012 / Samsun Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik Bülent Açıkgöz BM Ortak Program Yöneticisi

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

Gaziantep Sanayisi için Belirlenen Endüstriyel Simbiyoz Olanakları

Gaziantep Sanayisi için Belirlenen Endüstriyel Simbiyoz Olanakları Gaziantep Sanayisi için Belirlenen Endüstriyel Simbiyoz Olanakları Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi Bilgilendirme

Detaylı

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 3 Ağustos 2011 ANKARA Gündem 2011 Teklif Çağrısı Kapsamı Mali Destek Programları

Detaylı

TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI

TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI EKİM 2012 Dr. A. Hakan ÖZDEMİR TTGV Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre faaliyet gösteren bir Vakıf tır. Vakıflar Genel Müdürlüğü ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Detaylı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI 2010 Faaliyet Programı İçindekiler 1- Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2010 Yılı Faaliyet 1-2 Programı 2- EBSO Üyelerine Yönelik Faaliyetler 3-4 3- EBSO Dışı Kuruluşlarla

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Enerji Verimliliği Destekleri II. Enerji Verimliliği Kongresi Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gebze-Kocaeli, 9 Nisan 2009 KAPSAM TTGV Genel bilgilendirme TTGV ve Çevre/ Enerji Verimliliği

Detaylı

KTÜ STRATEJİK PLAN 2014-2018 10. KALKINMA PLANI 2014-2018

KTÜ STRATEJİK PLAN 2014-2018 10. KALKINMA PLANI 2014-2018 10. KALKINMA PLANI KTÜ STRATEJİK PLAN 10. Kalkınma Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum Yenilikçi Üretim, İstikrarlı Yüksek Büyüme Yaşanabilir

Detaylı

European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project

European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi Odaları / KOBİ ler için EĞİTİM I-1 Projenin

Detaylı

KALKINMA AJANSLARI ve

KALKINMA AJANSLARI ve KALKINMA AJANSLARI ve 13 MART 2012 ANKARA Mustafa Zati Uzman Sunum Planı Neden Kalkınma Ajansları Dünya da Kalkınma Ajansları Türkiye de Kalkınma Ajansları Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Ajansları Destekleri

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

2014 yılı Durumu Neden 2015 yılı Durumu Neden

2014 yılı Durumu Neden 2015 yılı Durumu Neden 1.KURUMSALLAŞMA DÖNGÜSÜNÜN HIZLANDIRILMASI 1.1. Akreditasyon, Yönetim Sistemlerinin revize edilmesi ve yeni yönetim sistemlerinin kurulması 1.1.1. Yönetim sistemi konusunda danışmanlık hizmeti alınması

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU Türkiye Kimya Sanayi Meclisi; plastik, boya, soda ve krom kimyasalları, temizlik ürünleri, akrilik ve karbon elyaf,

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma ve geliştirme

Detaylı

UNIDO Eko-Verimlilik (Temiz Üretim) Programı ve Çalışma Planı

UNIDO Eko-Verimlilik (Temiz Üretim) Programı ve Çalışma Planı UNIDO Eko-Verimlilik (Temiz Üretim) Programı ve Çalışma Planı 5 Mart 2009, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, KAYSERİ 6 Mart 2009, Nigde Ticaret ve Sanayi Odası, NİĞDE 12 Mart 2009, Adana Sanayi Odası, ADANA

Detaylı

KURULUŞ, AMAÇ, BAĞLAM, KAPSAM

KURULUŞ, AMAÇ, BAĞLAM, KAPSAM Sayfa 1/5 Kurum Profili Daha önce 19 Mayıs Üniversitesi ne bağlı olarak kurulan Çorum 03.07.1992 tarih ve 3837 Sayılı Kanunla Gazi Üniversitesi ne bağlanmıştır. Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün 18.11.1999

Detaylı

tepav Asuman Erdem 23 Şubat 2007

tepav Asuman Erdem 23 Şubat 2007 tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı AB Müktesebatına Uyum Sürecinde Etki Analizi Kapasitesini Güçlendirerek Çevre Başlığında Uygulama ve Farkındalık Yaratma Projesi Asuman Erdem 23 Şubat

Detaylı

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 Sibel YALAZA Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Kurumsal Yapılanma Başkanlığımız,

Detaylı

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu?

Proje önerilen faaliyetler ön çalışma raporuna uygun mu, uygulanabilir mi, hedeflerle ve öngörülen sonuçlarla uyumlu mu? KONYA "BÖLGESEL İNOVASYON MERKEZİ" GÜDÜMLÜ PROJE ÖZETİ Başvuru Sahibi: Konya Sanayi Odası Proje Ortakları: Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Konya Ticaret Odası,Konya ABİGEM, Konya Ticaret Borsası,

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ 1 Kalkınma Ajansı Destekleri Destek Araçları Teknik Destek Mali Destekler Faiz Desteği Faizsiz Kredi Desteği Doğrudan Finansman Desteği Proje Teklif Çağrısı Güdümlü Proje Desteği

Detaylı

BUTEKOM BURSA TEKSTİL & KONFEKSİYON AR-GE MERKEZİ

BUTEKOM BURSA TEKSTİL & KONFEKSİYON AR-GE MERKEZİ BUTEKOM BURSA TEKSTİL & KONFEKSİYON AR-GE MERKEZİ 1 BUTEKOM; ortak fayda sağlamak, firmalarda Ar-Ge ve yenilikçilik bilincini geliştirmek firmaların ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalar yapmak için kurulan

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Projeye

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÖNCÜLERİN EĞİTİMİ -II

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÖNCÜLERİN EĞİTİMİ -II İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÖNCÜLERİN EĞİTİMİ -II 13-14-15 Aralık 2006, Ankara Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan REC, çevreyle ilgili sorunların

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

TR42 DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI BİLGİ NOTU

TR42 DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI BİLGİ NOTU Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Mali Destek Programları 2014 Yılı Mali Destek Programları kapsamında 6 farklı mali destek Programı 11 Kasım 2013 tarihinde ilan edilmesi planlanmaktadır. Toplam 25.100.000

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 1 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI Mart 2011 - Antalya 2 KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili

Detaylı

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak Kurumsal Yapının Güçlendirilmesine İlişkin Amaç Stratejik Amaç 1.1 Borsanın Kurumsal Yönetim Yaklaşımı ile Yönetilmesi Hedef 1.1.1 Borsada Kurumsal Yönetim İlkeleri Konusunda Farkındalık Oluşturmak Strateji

Detaylı

STRATEJİK PLAN (2015-2018) HEDEF-FAALİYET-MALİYET TABLOSU

STRATEJİK PLAN (2015-2018) HEDEF-FAALİYET-MALİYET TABLOSU STRATEJİK PLAN (215-218) HEDEF-FAALİYET-MALİYET TABLOSU Kurumsal Kaynakların Geliştirilmesi Zaman ve Stres Yönetimi eğitimi Etkinlik Katılımcı 25 25 25 25 1.2 1.2 1.4 1.4 Liderlik eğitimi Etkinlik Katılımcı

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ PROJE GELİŞTİRME ve KOORDİNASYONU BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge de; öz bütçeden bağımsız, ulusal ve uluslararası

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NÜN TEMİZ ÜRETİM ALANINDAKİ FAALİYETLERİ Selin ENGİN 5 Şubat 2015, BURSA Sunum Planı Temiz Üretim Alanında Ülkemizde Mevcut Durum VGM nin Temiz Üretim Alanında

Detaylı

Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi

Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi Dr. Ergüder CAN İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri -19 Kasım 2009- Kalkınma Politikalarındaki Değişim Yönetimden Yönetişime Merkeziyetçi yaklaşımdan

Detaylı

İVEDİK OSB. Misyon-Vizyon

İVEDİK OSB. Misyon-Vizyon İVEDİK OSB Misyon-Vizyon Ankara nın ve üyelerinin; ulusal ve uluslararası ticaretten daha fazla pay alan, rekabet gücüne ulaşmış siyasi ve ekonomik oluşumları kendi yararı doğrultusunda kullanabilen, varlık

Detaylı

İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız

İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız Özlem DURMUŞ Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Döngüsel Ekonomi Kongresi 5-6 Ekim 2017, İstanbul Kavramsal Çerçeve Döngüsel Ekonomi:

Detaylı

SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur?

SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur? SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur? Kısa adı SANGEM olan Sanayi Geliştirme Merkezi, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) nın öncülüğünde Eskişehir sanayine rekabet üstünlüğü kazandırmak, yenilikçi sanayi modeli

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ... Semih ERDEN EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini Türkiye için tamamen özgün bir yapısı

Detaylı

Gıda ve Tekstil Ürünlerinde Simbiyoz

Gıda ve Tekstil Ürünlerinde Simbiyoz Gıda ve Tekstil Ürünlerinde Simbiyoz Sema Palamutcu, Nalan Devrent Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Tekstil Mühendisliği Bölümü, Denizli spalamut@pau.edu.tr Sunum akışı Simbiyoz nedir? Endüstriyel

Detaylı

ULUSAL SİBER GÜVENLİK STRATEJİ TASLAK BELGESİ

ULUSAL SİBER GÜVENLİK STRATEJİ TASLAK BELGESİ ULUSAL SİBER GÜVENLİK STRATEJİ TASLAK BELGESİ Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Güvenliği Derneği II. Başkan 1 Neden İhtiyaç Duyuldu Diğer Ülke Örnekleri

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BUCA SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BUCA SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BUCA SONUÇ RAPORU Tarih: 13 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 80 Katılımcı listesindeki Sayı: 76 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör.

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör. ADAPAZARİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ PROJE DESTEK BİRİMİ AB VE TÜRKIYE ARASINDA SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) KAPSAMINDA YAYIMLANAN TEKLIF ÇAĞRILARI Hazırlayan: Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ Adres : Sakarya Üniversitesi

Detaylı