Yemek.Nâme AYLIK YEMEK KÜLTÜRÜ DERGİSİ ŞUBAT 2009 YOĞURT

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yemek.Nâme AYLIK YEMEK KÜLTÜRÜ DERGİSİ ŞUBAT 2009 YOĞURT"

Transkript

1 Yemek. Nâme AYLIK YEMEK KÜLTÜRÜ DERGİSİ ŞUBAT 2009 YOĞURT

2 2 İÇİNDEKİLER EDİTÖRDEN 4 YENİ BİR ŞEYLER 6 Yoğurt 8 Yoğurt Mayalamak 10 Çengelköy Ayranı SAYI Yoğurtlu Buğday Salatası 14 Arpa Şehriyeli Yoğurt Çorbası 16 Yoğurtlu Tekir Balığı 20 Çökelekli Börek 25 Yoğurt Tatlısı: Revani 28 Paylaşım ve Huzur 32 Ayrılmaz İkililer 38 Osmanlı nın Mis Kokulu Mekânı 50

3 Yemek. Nâme 3 Sevgililer için MENÜLER 58 Portakallı Çikolata 60 Kalp Kurabiyeler 62 Çikolatalı Kahve 66 Orada bir şehir var uzakta 70 Bez Bebek 76 Baharatlı Kuzu Budu 80 Fetuş 82 Muhallebiye 87 Evde Pişen Ekmek 90 İngiliz Kahvaltı Ekmeği 93 Çanak Kebap & Katmer Antep in İstanbul daki yemek elçisi 96

4 4 EDİTÖRDEN Merhaba; Herkes yeni yıldan mutluluk, huzur, sağlık dilerken 2009 ilk günlerinde bize unutulmaz bir savaş ve soykırım verdi. Hepimiz elinden geldiğince Filistin için birşeyler yapmaya çalıştık. Biz de bu sayımızda Filistin yemeklerinden, paylaşmaktan bahsederek kendi penceremizden yaşananlara dikkat çekmek istedik. Funda dünya yemekleri bölümünde Ortadoğu yemeklerinden örnekleri paylaştı bizimle. Melike, duygu yüklü kalemiyle uzaktaki şehiri yakına getirdi. Nilüfer, paylaşmanın psikolojik etkilerini anlatırken, Deniz, okulda ders görmeleri gerekirken, sığınıklarda saklanan, çocuk bahçelerinde bombalar altında can veren çocuklara ithafen bezden bir bebek yaptı. Handem yaklaşan sevgililer günü nedeniyle birbirinden ayrılamayan çiftlerden örnekleri sundu. Elif bu ay bizi Acıbadem de ağırlıyor. Ayrıca bu sayımızda kalbe giden tatlı yollardan örnekler bulacaksınız. Kapak konumuz ise, Türklerin en büyük buluşu diye anılan, başka milletler tarafından da sahiplenilmeye çalışılan yoğurt. Yalnızca şubat ayında değil, bütün bir yıl sevgi sözcüklerinin duyulması dileğiyle.

5 Yemek. Nâme 5 yazılar DENİZ ÖZMEN olmadibastan.blogspot.com DEVLETŞAH ÖZCAN devletsah.com ELİF YILMAZ dobisko.com FUNDA IŞIK HANDEM ERKAY GÜNER cocuklahayat.com GÜL FATMA KOZ NİLÜFER GÜRTEKİN ngasng.blogspot.com MELİKE TÜRKAN BAĞLI gorunmezkentler.blogspot.com fotograflar CEM VEDAT IŞIK isik.net DENİZ ÖZMEN DEVLETŞAH ÖZCAN ELİF YILMAZ HANDEM ERKAY GÜNER tasarım BARIŞ ÖZCAN

6 piş 6 YENİ BİR ŞEYLER Başak ailesi yeni bir çeşit daha kazandı! Gençlik, sağlık ve güzellik kaynağı olan keten tohumu Başak ile buluştu, ortaya Başak Keten Tohumlu çıktı. keten tohumlu bisküvi

7 Yemek. Nâme 7 ETİ den Piştii... Sütlü çikolata kaplı karamelli bisküvili bar. Bir kat karamel ve bir kat da sütlü çikolata ile kaplanmış lezzetli ETİ bisküvisi 20 şer gramlık iki parça olarak paketlenmiş. tii! yeni bir kebapçı 1912 de kurulduğundan bu yana lezzetinden ödün vermeyen Develi Kebap, yeni restaurantını Ataşehir e açtı.

8 8 KAPAK hazırlayan DEVLETŞAH Yoğurt Üzerine pudra şekeri dökülmüş, kaymaklı bir yoğurdun yerini ne tutabilir acaba? sorusuna çoğunlukla buz gibi bir bardak süt derdim. Halbuki yoğurdun besin değeri sütten imal edilmiş olmasına rağmen çok daha yüksek! Birçok yemeğimizin eşlikçisi durumundaki yoğurt, piştiği zaman kesilme ihtimaline rağmen çok çeşitli tariflerde her şekilde kullanılmaktadır. Kimi zaman kurutularak, kimi zaman sulandırılarak ve çoğunlukla sarımsakla çeşnilendirilerek soframızda yer buluyor. Bu sayımızda içecekten tatlısına kadar yedi farklı yoğurtlu tarifi sizlerle paylaştık. Kimi bir çırpıda hazırlayabileceğiniz, kimi sabırlı olmanızı gerektiren tarifler. Hepsi yoğurdun da işe girmesiyle daha da besleyici oldu.

9 Yemek. Nâme 9 Kemik ve diş sağlığı için sofranızdan yoğurdu eksik etmemeniz gerektiğini unutmayın...

10 10 TARİF Yoğurt Mayalamak MALZEMELER 1 litre süt 2 yemek kaşığı krema 1 yemek kaşığı yoğurt Hazırlanışı 01 Süte krema eklenip çok kısık ateşte, karıştırılarak yarım saat kadar kaynatılır. 02 Serçe parmağınızı sokacak sıcaklığa düştüğünde (43 derece) maya olarak kullanılacak yoğurt eklenip karıştırılır.

11 Yemek. Nâme Tencerenin kapağı kapatılıp, yünlü battaniyeye sarılıp ılık bir yerde hiç kıpırdatmadan 5 saat mayalanır saat sonra tencere dikkatlice açılıp kapaksız şekilde bir saat tezgahta bekletilir. 05 Dinlenen yoğurt buzdolabına kaldırılıp en erken bir saat sonra yenilebilir. Not Yoğurt yapmak için her türlü sütü kullanabilirsiniz. Ancak paket sütlerin yağ oranı genelde düşük olduğu için sert ve kıvamlı yoğurt yapmak neredeyse imkansız. Sütün yağ oranını arttırmak için krema katıyoruz. Bunun yerine 2 yemek kaşığı kadar süt tozu da katılabilir. Kıvam için nişasta da katılabilirmiş. Ancak bu tadı biraz değiştirebilir.

12 12

13 Yemek. Nâme 13 TARİF Çengelköy Ayranı MALZEMELER 5 yemek kaşığı yoğurt 1 su bardağı su 1 adet salatalık tuz Hazırlanışı 01 Yoğurt, su ve tuz iyice çırpılır. 02 Salatalıklar katı meyve sıkacağında sıkılır. 03 Hazırlanan ayran ve salatalık suyu karıştırılır. Not Arzu ederseniz salatalığı sıkarken bir yaprak nane de ilave edebilirsiniz.

14 14 TARİF Yoğurtlu Buğday Salatası MALZEMELER 1/2 su bardağı buğday 1 su bardağı yoğurt 1 adet salatalık 1/2 su bardağı ceviz dereotu

15 Hazırlanışı 01 Buğdaylar iyice yıkanıp üzerini 1 parmak geçecek kadar suda 8 saat bekletilir. Yemek. Nâme Buğdayın suyu değiştirilip 45 dakika haşlanır. 03 Haşlanıp kabaran buğdaylar soğuyunca, yoğurt, dilimlenmiş salatalık, ceviz ve dereotu ile karıştırılıp servis edilir. Not İstenirse içine bir diş sarımsak katılır.

16 16 TARİF Arpa Şehriyeli Yoğurt Çorbası

17 Yemek. Nâme 17

18 18 Malzemeler 1/2 su bardağı arpa şehriye 5 su bardağı su 2 çorba kaşığı tereyağ tuz kuru nane Terbiyesi için 1 adet yumurta 1 su bardağı yoğurt 3 yemek kaşığı un Hazırlanışı 01 Arpa şehriyeler tereyağında kavrulur. 02 Kavrulan şehriyeler 2 su bardağı suyun tamamını çekene kadar haşlanır. 03 Haşlanan şehriyelere 3 su bardağı soğuk su eklenerek kaynaması beklenir. 04 Diğer tarafta bir kabın içinde yoğurt, yumurta ve un iyice çırpılır. 05 Kaynayan sudan iki kepçe yoğurtlu karışıma eklenerek iyice karıştırılır. 06 Terbiye yavaşça kaynamakta olan şehriyelere ilave edilir. 07 İyice karıştırılarak bir taşım daha kaynatılır. 08 En son nane ve tuz eklenip altı kapatılır.

19 Yemek. Nâme 19 Not Tuzu en son ilave edin. Yoksa çorbanız kesilir.

20 20 TARİF Yoğurtlu Tekir Balığı

21 Yemek. Nâme 21

22 22 MALZEMELER 12 adet tekir balığı 1 su bardağı yoğurt 2 diş sarmısak tuz un Kızartma için: sıvı yağ Hazırlanışı 01 Oda sıcaklığındaki yoğurdu sarımsak ile çeşnilendirin. 02 Temizlenmiş balıkların kafalarını hafifçe tuzlayıp, una bulayın. 03 Kızgın yağda her iki tarafını kızartıp, kağıt havlu üzerine alın. 04 Kızartılan balığın üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis yapın. Not Balık taze ise hiçbir sağlık problemi ile karşılaşmadan yanında yoğurt tüketebilirsiniz.

23 Yemek. Nâme 23

24 24

25 Yemek. Nâme 25 TARİF Çökelekli Börek MALZEMELER Çökelek için 500 gram kaymaksız yoğurt 250 ml süt tuz Börek için 1 adet yufka 1 adet yumurta 1/2 çay bardağı ceviz maydanoz çörekotu Hazırlanışı 01 Yoğurt, süt ve tuz çok kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kaynatılır. 02 Kaynayıp kesilen yoğurdun altı kapatılıp 2 saat kadar çökmesi beklenir. 03 Üstteki sulu kısım bir kepçe yardımı ile alınır.

26 26 04 Kalan kısım, tülbent yardımı ile bir gece boyunca buzdolabının içinde süzülür. 05 Hazırlanan çökeleğin içine ince kıyılmış maydanoz, ceviz ve yumurta beyazı ilave edilir e bölünen yufkalara iç harçtan konulup, sigara böreği gibi sarılır. 07 Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpildikten sonra, önceden 175 dereceye ısıtılan fırında kızarana kadar pişirilir.

27 Yemek. Nâme 27

28 28 TARİF Yoğurt Tatlısı: Revani

29 Yemek. Nâme 29 MALZEMELER Keki için 3 adet yumurta 1 çay bardağı şeker 1 su bardağı yoğurt 1 su bardağı sıvı yağ 3 yemek kaşığı un 1 su bardağı irmik 1 paket vanilya 1/2 çay kaşığı karbonat 1 paket kabartma tozu 1 yemek kaşığı limon kabuğu Şerbeti için 3 su bardağı şeker 3 su bardağı su 3-4 damla limon suyu

30 30 Hazırlanışı 01 Su ve şeker kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatılır. 02 Kaynayan şerbete limon suyu eklenip altı kapatılıp, şerbet soğumaya bırakılır. 03 Yumurta ve şeker iyice kabarana kadar çırpılır. 04 Yoğurt ve sıvı yağ karışıma eklenir. 05 Bir başka kapta un, irmik, vanilya, karbonat ve kabartma tozu karıştırılır. 06 Kuru karışım yoğurtlu karışıma eklenir. 07 En son limon kabuğu rendesi konulup, fırın tepsisine dökülür. 08 Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirilir. 09 Kek 3-4 dakika ılıtıldıktan sonra dilimlenip, şerbetlenir. 10 Bir kaç saat şerbeti çektirildikten sonra servis edilir.

31 Yemek. Nâme Abonelere Özel YENİ SAYI YAYINLANDI. HABERİNİZ OLSUN! 31 Yemek.Nâme dergisine ücretsiz abone olun, yeni sayıyı ilk siz indirin! Sadece aşağıdaki duyuru grubuna üye olmanız yeterli. Üye olarak diğer sürprizlerden de ilk siz haberdar olacaksınız! ÜCRETSİZ ABONE OLMAK İÇİN HEMEN TIKLAYIN!

32 32 SAĞLIKLI YAŞAM hazırlayan NİLÜFER GÜRTEKİN Paylaşım ve Huzur

33 Yemek. Nâme 33

34 34 Bir önce ki yazımı Evde spor yapmak konusunda bir sonraki yazımda sizlere küçük ipuçları vereceğim diyerek bitirmiştim. Fakat bunu daha sonraki yazılarıma bırakıyorum. Çünkü bu ay sizlere kaliteli yaşamanın kurallarından biri olan paylaşım ve huzurdan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz yaşamımızda mutlu olabilmemiz ve kaliteli bir yaşam sürebilmemiz için paylaşmaya ve huzura fazlasıyla ihtiyacımız var. Huzur kelimesinin sözlük anlamı Dirlik, baş dinçliği, gönül rahatlığı, rahatlık, olarak tanımlanıyor. Evet baş dinçliği, yani kafamızın rahat olması. Ne kadar önemlidir değil mi kafamızı yastığa koyduğumuzda gönül rahatlığıyla uykuya dalabilmek? Huzurlu olabilmek, davranışlarımızın doğruluğu ve paylaşımlarımızla şekilleniyor. Bazen kendimizi bir dost sohbetinde huzura kavuşmuş hissederiz, bazen bir hobimizle uğraşırken, bazen yolda yürürken, bazen de birine yardım ederken. Kendimi en huzurlu hissettiğim zamanlar paylaşımda bulunduğum zamanlardır. Bazen bir çocuk doyurmak, bazen birine bir işi için yardım etmek. Benmerkezli yaşamlardan uzaklaşarak çevremizde yaşananları farkettiğimizde çok daha huzurlu bir yaşam sürebiliriz. Kendi benliğimizin öneminin farkında olduğumuz kadar çev-

35 Yemek. Nâme 35 remizde yaşayan tüm insanların benliklerinin de tek tek, başlı başına bizim benliğimiz kadar önemli olduğunu, hayat koşuşturması içerisinde bazen unutabiliyoruz. Sanırım bir çoğumuzun yaptığı en büyük hata bu. Hep ben demek ve kendimiz için yaşamak! İşte bu noktada yalnızlaşıyoruz. İşte bu nokta-

36 36 Ne kadar önem mızı yastığa ko rahatlığıyla u

37 Yemek. Nâme 37 da tartışmalar, huzursuzluklar, kavgalar, savaşlar çıkıyor. Çünkü benliğimiz ve ben olmanın önemi o kadar gözümüzü kör ediyor ki çevremize ve insanlığa verdiğimiz zararı göremiyoruz. Bunu hissettiğimiz zaman ruhumuzu terbiye etmek ve başkalarını fark etmek ön plana çıkıyor. Her şeyi tek başına üstlenemeyeceğimiz için yardıma ve yardım etmeye ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. Aslında bunları yaparken ruhumuzu dinlendiriyor ve bir nevi diyete sokuyoruz. Nasıl fiziksel olarak kendimizi disipline sokmak adına diyet yapıyorsak aynı şeyi iç lidir değil mi kafayduğumuzda gönül ykuya dalabilmek? dünyamıza da uygulayabiliriz. Bu süreç içinde de huzuru yakalamaya başlamak kolaylaşıyor. Kendimizi, yardım ettiğimizde iyi hissederiz. İyi hisler getiren düşünceler doğru yolda olduğunuz anlamına gelir. Kötü hisler getiren düşünceler doğru yolda olmadığınız anlamına gelir. Ben uzun zamandır bu felsefeyle hareket etmeye çalışıyorum ve bu düşünceler huzurlu yaşayabilmeme yardımcı oluyor. Bazen görmediğimiz tanımadığımız insanlara yapacağımız yardımın, sevgilimize aldığımız hediyeden çok daha fazla huzur ve mutluluk vereceğini hatırlatmak istiyorum. Herkese sevgi dolu, bol paylaşımlı, huzurlu ve sağlıklı bir ay dilerim. Sevgi paylaştıkça güzeldir.

38 38 ÇOCUKLA HAYAT yazı ve fotoğraf: HANDEM GÜNER Ayrılmaz İkililer

39 Yemek. Nâme 39

40 40 Her yıl 14 Şubat günü, birçok ülkede Sevgililer Günü olarak kutlanır. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi nin inanışına dayanan kutlama, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda Aziz Valentin Günü (İngilizce: St. Valentine s Day) olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır. Aziz Valentin gününün romantik aşk ile bağlantısı, Orta Çağ ın sonlarına doğru, o zamanki akımlardan kaynaklanmış ve bu gün, zamanla dinsel özelliğini yitirmiştir yılında dini takvimden de çıkarılarak dini anlamda kutlanması sona ermiştir. Günümüzde, bazı toplumlarda sevgililerin birbirine hediyeler aldığı, kartlar gönderdiği özel bir gün olarak devam etmektedir. Kızıma, sevdiği kişilere onları sevdiğini ifade eden şeyler verme gün olarak açıkladım. Kalp şeklinde kurabiyeler pişirmek, kırmızı ve pembeler ile süslenmiş kartlar hazırlamak, tek bir çiçeği hediye etmek bile insana sevildiğini göstermek için yeterlidir.

41 Sizlere birbirini seven yemeklerden bahsetmek istiyorum. Ayrılmaz ikililer... Birbirine yakışan çiftler... 41

42 42

43 Yemek. Nâme 43 Tahin & Pekmez Kış aylarının sevilen tatlı atıştırmasıdır. Damak zevkinize göre iki veya üç ölçü Tahin ile bir ölçü Pekmez i karıştırabilirsiniz. En minik aile ferdi bile bu çok önemli görevi başarı ile tamamlayacaktır. Üstelik tamamıyle kendi hazırladığı bu lezziz tatlıyı sunmakta gurur duyacaktır. Biz evde bayatlamış ekmekleri kızartıp, bandıra bandıra yemeği tercih ediyoruz. Protein ve Magnezyum yönünden zengin Tahinin yağ ve kalori değeri de çok yüksek olduğundan tadımlık küçük porsyonlara paylaştırmanız ailenizin gözünü doyuracaktır.

44 44 Çikolata & Çilek Bu ikili nin adı çıkmış bir kere afrodizyak etki ederler diye. Bana kalırsa güzel bir çileğin görüntüsü bile kendi başına çok seksidir, ayrıca yanında sunacağınız çikolata ise tam bir görsel şölen oluşturur. Benim dikkatinizi çekmek istediğim çok daha önemli nokta ise kaliteli, yani içinde bulundurduğu kakao oranı %70 olan, bir çikolatanın bir porsiyon meyveden 5 kat daha güçlü antioksidan olduğudur. Dikkatli tüketildiğinde kilo yapmayacağı gibi beyine salgılattırdığı serotonin ve damağınızda bıraktığı lezzet ile sizi çok mutlu edecektir.

45 Yemek. Nâme 45

46 46

47 Yemek. Nâme 47 Muz & Tarçın Özellikle diyetisyen elinden geçmişlerimiz bu ikiliyi pek iyi bilirler. Potasyum ve lezzet zengini muzun üzerine ekeceğiniz tarçın en şiddetli çikolata arzunuza kesin çözüm getirecektir. Bir tatlı kaşığı tarçın, yaklaşık 12mg kalsiyum barındırıyor. Bir arkadaşımın önerisi muzu ezip, buzdolabında bekletmek oldu. Zevkler ve renkler tartışılmaz, ancak bu zevkten de mahrum kalınmaz. Bu lezzetten minik pastalar yapmak çok basit olacaktır. Hazır alacağınız pasta tabanlarının üzerine yine hazır alacağınız beyaz puding ile kaplayarak, üzerine muzları döşeyin. Yarım boyluların yaparken atıştırmaya bayılacağı bir tarif olacağı garantisini veririm.

48 48 Çilek ve Tam Buğday Unlu Ekmek Çileklerin C vitamini tam buğday unlu ekmeğin içinde bulunan demiri hücrelerinizin emebileceği şekile dönüştürüyor. Anneler bilir, bebeklerimize demir takviyesi yaptığımız zamanlarda portakal suyu ile vermemiz önerilirdi. Yulaf ve Süt Yulafın içinde bulunan magnezyum çocuğunuzun sütten alacağı kalsiyumun lif ve başka besleyici öğeler ile birleşmesini önleyerek daha fazla yararlanmasını sağlayacaktır.

49 Yemek. Nâme 49 Sebze ve Zeytinyağı Ispanak, yeşil biber, bal kabağı, ve koyu yeşil renkli sebzelerde bulunan anti oksidan öğeler zeytinyağı ile emilmesi sağlanıyor. Tavuk ve Havuç Tavuk çorbasını hasta olduğunuz günlere saklamayın ve her zaman içine havuç dahil edin. Tavukta bulunan çinko havucun içinde bulunan A vitaminini metabolize etmemizi sağlıyor (Kaynak: tr.wikipedia.org)

50 50 ARAŞTIRMA yazan: GÜL FATMA KOZ Osmanlı nın Mis Kokulu Mekânı Mutfak kelimesi sözlük anlamı ile Yemek pişirilen yer ile Yiyecek hazırlama sanatı 1 anlamlarına gelmektedir. Etimolojik olarak Arapça matbah kelimesinden gelen mutfak sözcüğü, Türkler tarafından çok eski zamanlardan beri kullanılmıştır. Daha geniş bir tanımla mutfak beslenmeyi sağlayan yemek, yiyecek, içecek türleri ve bunların Sofra, Osmanlı mutfak kültürünün en önemli öğelerinden biridir. hazırlanma, pişirilme, saklanma ve tüketilme sürecini; buna bağlı mekân ve ekipmanı, yeme-içme geleneği ile bu çerçevede

51 Yemek. Nâme 51 gelişen inanış ve uygulamalardan oluşan bütünsel ve kendine özgü bir kültürel yapıyı anlatır 2. Osmanlı mutfak kültürünü tarihsel ve kültürel birikimin verdiği zenginlik ile coğrafi koşulların getirdiği sınırsız kaynak ile birlikte incelemek en doğrusudur. Saray mutfakları da bu Osmanlı nın genişleyen topraklarına paralel olarak gelişmiş, Osmanlı mutfak kültürünün en güzel örneklerini vermeye devam etmiştir. Sofra, Osmanlı mutfak kültürünün en önemli öğelerinden biridir. Osmanlı Saray Mutfağı, kendine has bir takım dikkat çekici özelliklere sahiptir. Osmanlı Saraylarına gıda malzemesi alırken en çok dikkat edilen noktanın en iyi cins malzeme sağlanması olduğu görülür. İstanbul imparatorluğun başkenti olmakla beraber aynı zamanda ticaretin de merkezlerinden biriydi. Bunlar çok zengin bir gıda çeşitliliği ile Osmanlı Saray ve çevresinde yer alan mutfaklarda kullanılacak malzemelerin kolaylıkla sağlanabilmesinin başlıca sebepleridir. Ülkenin

52 52 dört bir yanından getirilen en iyi malzemeler ve bunlarla yapılan yemek çeşitleri fethedilen her yeni toprakla gelişmiştir. 16. yüzyılda İstanbul Mutfağı gelişmeye, zenginleşmeye başlarken 18. ve 19. yüzyıllarda en iyi zamanlarını yaşamıştır. Osmanlı Saray yemekleri Doğu ve Batı nın alışkanlıklarını kendine has üslubuyla sentezleyebilmiştir. Bazı konularda katı kurallara sahip olsa da özellikle 18. Yüzyıldan itibaren Avrupa yeme-içme alışkanlıklarına ayak uydurmuştur. Bunun en güzel örneklerini ülke topraklarını ziyaret eden yabancı devlet adamlarına verilen ziyafetlerde görmekteyiz. Osmanlı Saray Mutfağı 19. yüzyılda yaşanan batılılaşma sürecinden etkilenerek Batı mutfağına açılır. Gerileme yıllarında ise Osmanlı nın kaybettiği topraklardan göç edenler; özellikle, Balkanlar da, Yunanistan da ve Ege adalarında öğrendikleri veya geliştirdikleri yemekleri İstanbul Mutfağı na kazandırmışlardır. Bunlar aynı zamanda Osmanlı halk mutfağının ve hatta İslam dünyasına ait ye-

53 Yemek. Nâme 53 mek kültürlerinin de genel karakteriyle örtüşmektedir. Bir diğer dikkat çekici husus ise bugünlerde oldukça değişime uğramış olan öğün sayısı ve içeriğidir. Osmanlı Sarayı günde iki öğün yemek yerdi. Sabah kahvaltısı kuşluk vakti olarak adlandırılan vakitte yapılır, öğlen herhangi bir şey yenmezdi. Ancak bazı kaynaklar öğle vakitlerinde meyve yendiğini, şerbet ve ayran içildiğini belirtir. Akşam yemekleri ise ikindi namazının ardından verilirdi. Bu öğünlerde pek çok farklı kategori ve çeşitte yemek yendiğini bilmekteyiz. Ancak genel olarak bu yemek cinslerini kategorize edecek olursak: Çorbalar, Hamur İşleri, Salata- Turşu, Hoşaflar, Pilavlar, Sebzeler, Yahni ve Külbastılar, Kebaplar, Dolmalar, Helvalar, Kadayıf ve diğer Tatlılar. En güzel örneklerini saraylarda görebildiğimiz Osmanlı mutfağı, zamanın hükmüne uyarak yıllar içerisinde sürekli değişimler gösteren ve gelişime açık yapısıyla kendini hâlâ devam ettiren bir mutfaktır. İmparatorluğun kuruluş döneminin sadeliği ile son dönemin şatafatı arasında büyük bir uçurum olsa da temel bazı kuralları değişmemiştir. Bu bölümde öncelikle mutfak teşkilâtının işleyişine ardından da temel bir takım göze çarpan özelliklere değinilecektir. Osmanlı İmparatorluğu nda mutfak işleri Fatih Sultan Mehmet döneminde kurulduğu tahmin edilen Matbah-ı Âmire Emâneti tarafından idare edilmekteydi. Matbah-ı Âmire, esasen bir mutfak değil bünyesinde çeşitli mutfakları, helvahâneyi, kileri, fırınları, kârhaneleri, miri mandırayı ve simithâneyi barındıran idarî bir kurumdur 3. Sarayda mutfak işlerine bakan memura Matbah-ı Âmire Emini adı verilirdi. Matbah-ı Âmire Emini, Hâcegân rütbesindeydi. Matbah-ı Âmire Emini mutfak ihtiyaçlarını karşılayan, masraf ve gider defterlerini tutan ve baş muhasebe-

54 54 ye karşı sorumlu bulunan levazım müdürü hüviyetindeydi Başlıca vazifeleri; saray mutfağının bütün ihtiyaçlarını karşılamak, hesaplarını tutmak ve emri altında bulunan memurları idare etmekti. Çalışanların tayin ve azilleri Enderun Kilercibaşısı tarafından yapılırdı. Kiler emini, çâşnigir, matbah-ı âmire kâtibi ve kethüdası kendisine yardım ederdi. Bunların dışında Matbah-ı Âmirenin diğer hizmetlileri olarak yoğurtçular, sütçüler, sebzeciler, tavukçular, simitçiler, buzcular, karcılar, sakalar, mumcular, fırıncılar, buğday dövücüler, helvacılar, bozacılar, kasaplar ve gerekli hemen hemen her meslekten eleman matbahlarda çalışırdı 4. Matbah-ı Âmire Emini nin idaresi altında kurumun en önemli iki birimi yer alırdı: Helvahâne ve saray halkının yemeğinin piştiği mutfaklar. Bununla birlikte tüm erzakların depolandığı Kilâr-ı Âmire, fırınlar ve kârhâneler kurumun diğer önemli birimleriydi. Mutfaklar, hizmet ettikleri sınıflara göre ayrılmaktaydı. Her tabakanın kendine has bir yemek menüsü mevcut olup, çalışanları da ayrıydı. Genel bir hiyerarşi içerisinde işlerin yürüdüğü mutfaklarda en yüksek kademede tüm aşçıların başı olan Ser-tabbâhîn yer alırdı. Onu sırasıyla aşçılar, ustalar (üstad), kalfalar (halîfe) ve çıraklar (şâkird) takip eder. Ayrıca tüm getir götür işlerine bakan çıraklar da kendi içlerinde bölüklere ayrılmış olup her bölüğe bölükbaşı denilen kişilerce idare edilirlerdi. Mutfaklar arasında bir mutfak vardır ki diğerlerinden farklıdır. Kuşhâne adı verilen bu mutfak Matbah-ı Âmire Emâneti ne bağlı olmayan bir mutfak olup padişah ve enderunun ileri gelenlerine hizmet verir. Padişah nereye giderse gitsin Has Mutfak da denilen Kuşhâne mutfağı onunla birlikte gelir. Helvahâne biriminin kuruluşu 16. Yüzyıla dayanmaktadır. Helva, marmelat, reçel, turşu, şurup ve şerbet, pelte, şekerlemelerin yanı sıra çeşitli sabun ve macunları üreti-

55 Yemek. Nâme 55 Genel bir hiyerarşi içerisinde işlerin yürüdüğü mutfaklarda en yüksek kademede tüm aşçıların başı olan Sertabbâhîn yer alırdı.

56 56 Helvahâneler sarayların vazgeçilmez parçalarıydı.

57 Yemek. Nâme 57 mi Helvahâne de yapılırdı. Bununla birlikte çeşitli sarayın eczanesi görevini de görmekte olan Helvahâneler sarayların vazgeçilmez parçalarıydı. Bir örnek vermek gerekirse Topkapı Helvahânesi çok uzun yıllar saray halkı ve çevresine hizmet vermiş, padişah başka saraylara taşınmış olsa bile işlevini sürdürmeye devam etmiştir. Bir kurallar silsilesi şeklinde tanımlayabileceğimiz saray yaşantısı gibi mutfağın oluşumu ve işleyişi, yeme-içme adabı da belli kurallara oturtulmuştur. Sadece yeme-içme adabı ile sınırlandırılmayan, fakat aynı zamanda saray mutfağının teşkilatlanmasında ki hiyerarşik düzende, mutfağa giren ve çıkan malların takibinde, personel alımlarımda da gözlenebilen bu kurallar çok az değişiklikle günümüze korunagelmiştir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda kaynağı Asya Türklerinin tarihsel birikimiyle Anadolu topraklarına ulaşan ve burada oluşmaya başlayan, fethettiği her toprak parçasına ait kültür ile büyüyen, bu kültürlerin özelliklerini benimseyebilmiş ve günümüze kadar ulaşıp hâlâ Dünya Mutfağında ayrı bir yere sahip olan Türk Mutfağı nın en iyi örnekleri ile temsil edildiği bir kültürdür Osmanlı mutfağı. Not: Fotoğraflar, adresinden temin edilmiştir. 1 SozBul.aspx?F6E10F C FFAAF6AA849816B2EF BED947CDE&Kelime=MUTFAK 2 Prof. Dr. Günay Kut, Mutfağın Günlük Yaşamımızdaki Yeri, Dünü-Bugünü, Hünkâr Beğendi: 700 Yıllık Mutfak Kültürü, Ankara, Kültür Bakanlığı Yayınları, 2000, s Arif Bilgin, Osmanlı Saray Mutfağı ( ), Kitabevi Yayınları, İstanbul, 2004, s A.e, s. 54 ve devamından derleme.

58 58 Sevgililer için MENÜLER yazı-fotoğraf DEVLETŞAH 01 Evde istediğiniz aromada çikolata yapmak sandığınız kadar zor değil. 0

59 Yemek. Nâme 59 Kalbe giden yolu aydınlatan tatlar 2 03 Kırık kalpleri tamir Hem kahvenin 40 etmenin tatlı yolları da var. kolatanın afrodiz- yıl hatrı, hem de çiyak etkisi...

60 60 01 Portakallı Çikolata MALZEMELER Kaplaması 150 gram bitter çikolata İçi için 60 ml krema 90 gram bitter çikolata portakal kabuğu rendesi Hazırlanışı 01 Bitter çikolata benmari usulüyle eritilir. portakal kabukları ilave edilip ılıklaşması için bırakılır. 08 Derindondurucuda soğuyan çikolata kalıbı bir kere daha çikolata ile doldurulup boşaltılır ve tekrar dondurucuda 15 dakika bekletilir. 02 Eritilen çikolatanın kalıba silme dolacak şekilde dökülür. 03 Kalıp ters çevirilerek boşaltılır. 04 Çikolata sıvanmış kalıp derindondurucuda 10 dakika dinlendirilir. 05 Bu arada krema kaynatılıp altı kapatılır. 06 Kremaya ufalanmış çikolata eklenip iyice eriyene kadar karıştırılır. 09 Donan çikolata kalıbının içine üstten bir parça boşluk kalacak şekilde portakallı krema doldurulur, derindondurucuda 20 dakika bekletilir. 10 Kalan eritilmiş bitter çikolata ile portakallı karışımın üzeri kapatılıp, kalıp araları belirginleştirilip dondurulur. 07 Çikolatalı karışıma

61 Yemek. Nâme 61

62 62 02 Kalp Kurabiyeler MALZEMELER 1 adet yumurta 150 gram tereyağı (oda sıcaklığında) 1 su bardağı un 1 çay bardağı mısır nişastası 1 su bardağı pudra şekeri 1 çay kaşığı karbonat Üstü için 2 yemek kaşığı şeker kırmızı gıda boyası Hazırlanışı 01 Bütün malzemeler hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar iyice yoğrulur. 02 Hamur 2 cm kalınlığında açılıp kalp şeklindeki kalıpla kesilir. 03 Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. 04 Şeker teflon bir tavada hiç karıştırılmadan eritilir. 05 Rengi açık sarıya döndüğünde altı kapatılıp gıda boyası katılır. 06 Tepsideki kurabiyelerin üzerine bir kaşık yardımıyla şeker gezdirilir.

63 Yemek. Nâme 63

64 64 02

65 65

66 66 03 Çikolatalı Kahve MALZEMELER 2 fincan su 10 gram bitter çikolata 2 tatlı kaşığı instant kahve Üstü için Krema Hazırlanışı 01 Su bir cezvede içine atılan çikolata eriyene kadar kaynatılır. 02 Fincanlara alınan çikolatalı suyun içine kahve konulur. 03 Arzu edenlerin kahveleri krema ile süslenir. Not Damak tadına göre şeker ilavesi yapılabilir.

67 Yemek. Nâme 67

68 68 PÜF NOKTALARI Yoğurdunuzun daha az sulanması için, kaseden alırken yüzeyini düz bırakacak şekilde almaya çalışın. Derinlemesine açılan çukurlar su ile dolacaktır.

69 Yemek. Nâme 69 Ayranınızın köpük köpük olması için servis yapmadan hemen önce içine biraz maden suyu karıştırın.

70 70 DENEME yazı MELİKE TÜRKAN BAĞLI Orada bir şehir var uzakta Akşam olurken düşünüyorum. Sıcak, temiz ve aydınlık odamda, akşamın zamana yavaş yavaş sinişini duyuyorum. Ayaklarım hafiften soğuk olsa da, sırtım pek Yerler ve masa çok temiz olmasa da, ortalık sâkin ve mekân tertipli Floresan ışığının ölgün beyazını sevmesem de, isteyip de göremediğim hiçbir şey yok

71 71

72 72 Karnım hafif hafif kazınmaya başlasa da, aç değilim; aç saysam da kendimi, birazdan yemek yiyeceğimi biliyorum. Yemek için sevdiğim yiyecekleri seçeceğim; mecbur olduklarımı değil Yarına lokmalarımdan ayırmayacağım. Tabağımda kalırsa bir-iki parça şey, huzursuzluk duymayacağım. Dışarıya çıkacağım, arabaya bineceğim, şehrimin mûtedil sokaklarından geçerek bir başka ucuna emniyetle ulaşacağım. Sevdiklerim yakınımdalar; uzakta olanlar bile, içimdeki huzurla birlikte yanımdalar Huzurlu odalarda kaydedilmiş müziklerin yumuşacık dokunuşlarıyla zihnim dingin *** Enlem çemberleri, dünyanın göbeğine doğru düşüyor; boylamlar doğuya doğru taranıyor. Kesiştikleri Sokak lâmbaları, geçtiğim yerleri aydınlatacak. Birazdan göreceğim dostları düşüneceğim.

73 73 yerde bir bıçak çekiliyor. Ve ardından kan kokusu Koku, dünyayı sarıyor; kanlıcanlı herkes, canlardan akan kanın kokusunu duyuyor. İnternetteki haritanın üzerinde işaretleme maksadıyla konan küçük eli yumruk yaparak yakalıyorum kan kokusunun yayıldığı toprakları. fişek niyetine patlatılan, ışıkları kol kol yayılan bombaların da üstünde bu el Haritanın üstünde bu elle dolaşıyorum. Dünyayı karış karış dolaşmak bu olsa gerek, diye düşünüyorum Haftasonunu sınırda, sınırın öteki tarafına düşen bombaları, çoluk-çocuk birarada piknik yaparak seyredenlerin, bombaları Gökyüzünde havai

74 74 alkışlarla kutlayanların, dumanlı şehir manzarasını arkalarına alarak hâtıra fotoğrafı çektirenlerin haberlerini okuyorum. Ellerinde dürbünler, görüntüleri yakınlaştırmayı sağlayan mercekleriyle son model fotoğraf makinaları Yaklaşmaya çalışıyorlar Daha da yakından görmeye çalışıyorlar Yine de, ateşin, kanın ve toz-dumanın içinde kalan, fakat bütün yakınlaştırma cihazlarına rağmen göremedikleri o çocuklarla aslında aynı bedeni paylaştıklarını fark edemiyorlar. Aynı topraklar üzerinde Hz. İsa ya çarmıhını sırtında taşıtanları düşünüyorum. *****

75 Yemek. Nâme 75 Bombaların hedefi vuruşlarını alkışlamasam da, eleştirmeye, kızmaya, kınamaya çok yakın olduğum bu zavallılardan ne farkım var, diye düşünüyorum. Sıcak odamda, kendi bedenimde huzurlu, mutlu ve küçücükken Üzülmek, paylaşmak değildir. Anlamak, ibret almak değildir. Ölenleri, öldürenleri, ölüme sevinenleri ve kahrolanları içimizde birarada hissetmeden ibret almak imkânsızdır. Akşam olurken düşünüyorum.

76 76 EL İŞİ yazı-fotoğraf DENİZ ÖZMEN Bez Bebek B u a y k ö ş e m i z d y a ş a m a h a k k ı e ç o c u k l a r a i t h a

77 e k i o y u n c a k b e b e ğ i m i z i ; h i ç b i r s u ç u y o k k e n s i l a h l a r l a l i n d e n a l ı n m ı ş v e a r t ı k a s l a o y u n o y n a y a m a y a c a k o l a n f e d i y o r u z. 77

78 78 Bebeğiniz için mümkünse ikinci kez değerlendireceğiniz bir kağıttan kalıp çıkartın. Kumaşınızın inceyse astar ve yüz olmak üzere iki kat, kalınsa tek kat olarak bebeğin parçalarını biçin. Kumaşı 0.5 cm içeriden dikin ve elyaf dolduracağınız bir aralık bırakın. Tersyüz edeceğiniz her parçanın içerisine ince uçlu bir alet ile (tığ-şiş gibi) elyafı yerleştirin. Açık olan kısımları el dikişi ile tamamlayın. Kollar, bacaklar, beden ve başı elde birbirine tutturduktan sonra bebeğinizi süsleyebilirsiniz. Gözlerini, ağzını işledikten sonra, dilediğiniz şekilde saç modeli tasarlayarak yün iplik ile oluşturup başına tutturun. Giysilerini giydirince bebeğiniz hazırdır.

79 Yemek. Nâme 79 Malzemeler : kumaş parçaları elyaf saçı için yün ip gözleri için boncuk iğne ve iplik makas Arzu ederseniz internet üzerinden ücretsiz paylaşıma açılmış olan kumaş bebekler için hazırlanmış kalıplardan da yararlanabilirsiniz.

DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI

DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI DOMATESLİ PİRİNÇ PİLAVI Pirinç 2 su bardağı 360 gram Domates 3 küçük boy 300 gram Yağ 1/2 su bardağı 100 gram Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram Su(sıcak) 3 su bardağı 600 gram Pirinci yıkayın, süzün. Domatesi

Detaylı

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik)

SÜTLÜ TATLILAR. FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) KEŞKÜL (2 kişilik) SÜTLÜ TATLILAR FIRINDA LİMONLU PUDİNG (6 kişilik) 1/3 su bardağı un (100 gr) 1,5 su bardağı tatlandırıcı Yarım çay kaşığı tuz 2 limon kabuğu rendesi 1/4 su bardağı limon suyu (30 ml) 3 yumurta 1,5 su bardağı

Detaylı

Detox Beslenme Programı

Detox Beslenme Programı Sağlıklı ve Mutlu Yaşam Kliniği Detox Beslenme Programı Yağ Yakıcı ve Vücut Şekillendirici 7 Günlük Özel Program Merhaba İç hastalıkları uzmanı doktorumuz Dr. Nafiz Karagözoğlu önderliğinde; Klinik Diyetisyen

Detaylı

Kişiye Özel SDM Protokolü Tarifler

Kişiye Özel SDM Protokolü Tarifler Kişiye Özel SDM Protokolü Tarifler 1. OMLET MÜCVER (1 SDM Porsiyonu yerine ) Malzemeler & Tarif: 1 paket SDM omlet 2 dilim SDM kızarmış ekmek un haline getirilmiş 100 ml su Dereotu 1/2 kabak rendesi(suyu

Detaylı

ENERJi veren KAHVALTI. 5 Tariflik Kahvaltı Rehberi. Küçük Kitap EGZERSİZ EGZERSİZ PROGRAMLARI PROGRAMLARI

ENERJi veren KAHVALTI. 5 Tariflik Kahvaltı Rehberi. Küçük Kitap EGZERSİZ EGZERSİZ PROGRAMLARI PROGRAMLARI ENERJi veren KAHVALTI Küçük Kitap 5 Tariflik Kahvaltı Rehberi EGZERSİZ PROGRAMLARI (. ENERJi veren KAHVALTI Güne enerji dolu başlamak için kahvaltınızı en sevdiğiniz besinlerle yapın. Klasik kahvaltı yapmaktan

Detaylı

DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ DEVEKUŞU YUMURTASININ KAPSAMI

DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ DEVEKUŞU YUMURTASININ KAPSAMI DEVEKUŞU YUMURTASI ve ÖZELLİKLERİ Yeryüzünde yaşayan kanatlı hayvanlar arasında yumurtası en büyük kuş, devekuşudur. Devekuşu yumurtasının ortalama boyu 15 cm, genişliği 13 cm dir. Ortalama 1,5 kg ağırlığa,

Detaylı

Yaza özel 5 yöresel çorba tarifi

Yaza özel 5 yöresel çorba tarifi On5yirmi5.com Yaza özel 5 yöresel çorba tarifi Ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç yaza özel çorbalar hazırladı. Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2015 Çarşamba (oluşturma : 12/17/2015) Yaz sıcaklarının bastırdığı Ağustos

Detaylı

Culture and Local Meals

Culture and Local Meals Culture and Local Meals Comenius Project 2007-2009 Bolu Atatürk Anadolu Lisesi - Bolu TARHANA yaz mevsiminde,her şey bol ve ucuzken,türk kadınları domatesi,maydonozu,naneyi,nohutu ve biberi birlikte pişirirler,daha

Detaylı

MUHALLEBİ. İÇİNDEKİLER MİKTAR KARBONHİDRAT(g.) Süt 250 12.5 Pirinç unu 20 16 Şeker 20 20 Vanilya 1 - TOPLAM: 48 g. SÜTLAÇ

MUHALLEBİ. İÇİNDEKİLER MİKTAR KARBONHİDRAT(g.) Süt 250 12.5 Pirinç unu 20 16 Şeker 20 20 Vanilya 1 - TOPLAM: 48 g. SÜTLAÇ MUHALLEBİ İÇİNDEKİLER MİKTAR KARBONHİDRAT(g.) Süt 250 12.5 Pirinç unu 20 16 Şeker 20 20 Vanilya 1 - TOPLAM: 48 g. SÜTLAÇ Pirinç 20 16 Süt 250 12.5 Şeker 30 30 TOPLAM: 59 g. SÜTLÜ İRMİKLİ PUDİNG İrmik 10

Detaylı

nefis tatlar altında kalorinin 200 kalori 98 MART 2010 yemektarifleri

nefis tatlar altında kalorinin 200 kalori 98 MART 2010 yemektarifleri 098-102_FS_94:Layout 1 2/22/10 1:25 PM Page 98 yemektarifleri 250 nin altında nefis tatlar Düşük li yemek deyince aklınıza bir tutam ot ve tatsız tuzsuz yemekler geliyorsa bir de bu tarifleri deneyin.

Detaylı

iftar mönüleri dosya Osmanlı Mutfağı araştırmacısı Tenzile Telli İstanbul Radisson Sas The Bosphorus Otel in şefi Mehmet Soykan

iftar mönüleri dosya Osmanlı Mutfağı araştırmacısı Tenzile Telli İstanbul Radisson Sas The Bosphorus Otel in şefi Mehmet Soykan iftar mönüleri Ramazan denince, çoğumuzun aklına, gün boyu sabrettikten sonra, güneşin batışı ile bir araya gelen insanların sevdikleri ile beraber paylaştığı güzel bir sofra gelir. Hayatın bizim için

Detaylı

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir.

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. *Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. SEBZELİ TAVUK ÇORBASI (1.Grup) 4 parça tavuk göğüs eti 3 su bardağı su Ayçiçek yağı (sebzeleri kavuracak kadar) 10 g tereyağı

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

Poğaça Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ

Poğaça Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Poğaça Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Siz nerede biz de orada! Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz olsun! Her gün birbirinden

Detaylı

Acıktıkça Domates Çorbasına Tıkladık

Acıktıkça Domates Çorbasına Tıkladık On5yirmi5.com Acıktıkça Domates Çorbasına Tıkladık İştah açan görüntüleri ve en pratik tarifleriyle tatlıdan çorbaya türlü seçeneğin bulunduğu yemek siteleri kadınların artık vazgeçilmezi. Yayın Tarihi

Detaylı

Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler

Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler On5yirmi5.com Tatlı Krizini Bastıran Hafif Tarifler Sıcak havalarda ağır yemekler ve tatlılar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Yayın Tarihi : 25 Haziran 2011 Cumartesi (oluşturma : 11/8/2017) Özellikle tatlı

Detaylı

Irish Coffee. ESPRESSO Tarifleri. İçindekiler. Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin.

Irish Coffee. ESPRESSO Tarifleri. İçindekiler. Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin. KLASİK KAHVELER Irish Coffee 50 ml espresso 1 çay kaşığı esmer şeker 20 ml viski 20 ml krema Bardak 3 dk Viskiyi bir sos tenceresinde ısıtın ve esmer şekeri ekleyip eritin. Karışımı bir bardağa alın ve

Detaylı

Kimyonlu Kraker Sosu 1 su bardağı yoğurt ile 2 tatlı kaşığı kimyon karıştırılır. KURUTULMUŞ DOMATES

Kimyonlu Kraker Sosu 1 su bardağı yoğurt ile 2 tatlı kaşığı kimyon karıştırılır. KURUTULMUŞ DOMATES Kimyonlu Kraker Sosu 1 su bardağı yoğurt ile 2 tatlı kaşığı kimyon karıştırılır. KURUTULMUŞ DOMATES Kuru domatesleri nohut, kuru fasulye ve bamya gibi yemeklerde kullanabilirsiniz. Domatesleri yemeğiniz

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

Böbrek Hastalıklarında BESLENME. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ Böbrek Hastalıklarında BESLENME Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize

Detaylı

1 porsiyon(3 adet) için besin değerleri: *1 bardak ayranla birlikte tüketiniz.

1 porsiyon(3 adet) için besin değerleri: *1 bardak ayranla birlikte tüketiniz. Sebzeli Omlet Muf ff f in Ma emeler (4 kişilik / 12 adet) Yarım soğan (küp küp doğranmıș) Yarım kabak (rendelenmiș) 1 adet kırmızı dolma biber (küp küp doğranmıș) 8 adet yumurta 40 g doğranmıș roka 25

Detaylı

Hayata Lezzet Katan Sağlıklı Tarifler. aggoodfoods.com

Hayata Lezzet Katan Sağlıklı Tarifler. aggoodfoods.com Hayata Lezzet Katan Sağlıklı Tarifler aggoodfoods.com AG GoodFoods renkli pirinçleri kendine has yoğun aroması, doygun kıvamı, harika lezzeti ve göz alıcı renkleri ile sofralarınızı şenlendirirken, protein

Detaylı

ÜZÜM HOŞAFI. Malzemeler. Yapılışı. 150 gram Çekirdeksiz Kuru Üzüm ( Sultaniye) 1 Su Bardağı Toz Şeker 6 Bardak Su 3 Adet Karanfil

ÜZÜM HOŞAFI. Malzemeler. Yapılışı. 150 gram Çekirdeksiz Kuru Üzüm ( Sultaniye) 1 Su Bardağı Toz Şeker 6 Bardak Su 3 Adet Karanfil ÜZÜM HOŞAFI 50 gram Çekirdeksiz Kuru Üzüm ( Sultaniye) Su Bardağı Toz Şeker 6 Bardak Su 3 Adet Karanfil. Üzümler önceden ıslatılır ve kaynamaya bırakılır. 2. Pişmeye yakın şeker ve karanfiller ilave edilir.

Detaylı

Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet!

Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet! On5yirmi5.com Sağlıklı Kilo Verdiren Diyet! Ender Saraç'tan sağlıklı kilo verdiren diyet... Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2011 Pazar (oluşturma : 11/19/2015) Sağlıklı Kilo Verdirici Diyet 1. Gün Diyet Listesi

Detaylı

KOLAY TATLI TARİFLERİ

KOLAY TATLI TARİFLERİ KOLAY TATLI TARİFLERİ KOLAY TATLI TARİFLERİ yazımda bugün sizler için bir kaç tane kolay tatlı tarifi paylaşacağım. Havuç tatlısı, incir tatlısı ve bahar tatlısının yapımını anlatacağım. HAVUÇ TATLISI

Detaylı

YEMEK LİSTESİ VE GRAMAJ TABLOSU S.NO YEMEK ADI MALZEMELERİ PORSİYON GRAMAJ BİRİMİ

YEMEK LİSTESİ VE GRAMAJ TABLOSU S.NO YEMEK ADI MALZEMELERİ PORSİYON GRAMAJ BİRİMİ EK A YEMEK LİSTESİ VE GRAMAJ TABLOSU S.NO YEMEK ADI MALZEMELERİ PORSİYON GRAMAJ BİRİMİ.... 1 ÇOBAN KAVURMA.... 2.. PATATES.. 2 SULU İZMİR KÖFTE YEŞİL BİBER. SALÇA... 2... 0,25 Adet Maydanoz 10 Demet 3

Detaylı

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir.

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. *Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. TEL ŞEHRİYE ÇORBASI (2.Grup) 300 g tel şehriye 4 litre sıcak su 2 tatlı kaşığı domates salçası 4 adet domates 1 demet maydanoz

Detaylı

Kahvaltı 25, ,00

Kahvaltı 25, ,00 Menü Kahvaltı Kahvaltı Tabağı... (Beyaz Peynir, Kaşar Peynir, Çeçil Peynir, Zeytin Çeşitleri, Domates, Salatalık, Bal, Tereyağ, Reçel Çeşitleri, Haşlanmış Yumurta, Muska Böreği, Salam, Sigara Böreği, Sınırsız

Detaylı

SIRA NO AÇIKLAMA BİRİM

SIRA NO AÇIKLAMA BİRİM SIRA NO AÇIKLAMA BİRİM TEREYAĞI KG 5 TL 5 TL 8 TL 3 TL MISIR UNU 5 GR 5 TL 5.5 TL 5,75 TL 3 GALATA UN KG 6 TL 6 TL 6,5 TL MARGARİN KG TL TL,5 TL,75 TL 5 SÜT (hazır) KG TL TL,75 TL,5 TL 6 YOĞURT KG,3 TL,

Detaylı

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi

Küçük Şekerleme Dersi. üçük Şekerleme Dersi Küçük Şekerleme Dersi üçük Şekerleme Dersi Tatlı lezzetler için küçük tarifler Ev yapımı şekerlemeler. İyi harçlarla, doğru malzemelerle ve biraz el alışkanlığıyla sizde bu küçük, tatlı ve baştan çıkaran

Detaylı

İFTAR MENÜ 1. Serpme İftarlıklar Gül reçeli, çam balı, tereyağı, ramazan pidesi

İFTAR MENÜ 1. Serpme İftarlıklar Gül reçeli, çam balı, tereyağı, ramazan pidesi İFTAR MENÜ 1 Serpme İftarlıklar İftar Tabağı yeşil zeytin, beyaz peynir, kaşar peynir, kısır ve hurma Ezogelin çorba Saray usulü piliç sarma Tereyağlı pilav, baharatlı domates ve sote sebze ile Cevizli

Detaylı

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com

Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu. www.zeelandiadoruk.com Mutlu Yıllar! 2014 Yeni Yıl Ürün Kataloğu facebook.com/zeedor twitter.com/zeedor www.zeelandiadoruk.com FRAMBUAZLI GATEAUX FRAMBUAZLI GATEAUX Kakaolu Pandispanya için: 1000 g Quattro Kakaolu Pandispanya

Detaylı

RAMAZAN BÜFESİ TL (%18 KDV eklenecektir)

RAMAZAN BÜFESİ TL (%18 KDV eklenecektir) RAMAZAN BÜFESİ 1 120 TL (%18 KDV eklenecektir) İftariyelik (Serpme) Beyaz peynir, tulum peyniri, kaşar, pastırma, sucuk, kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, hurma, ceviz, gül reçeli, portakal reçeli, tereyağı,

Detaylı

PİYASA ANALİZ SONUÇLARI

PİYASA ANALİZ SONUÇLARI -7 PİYASA ANALİZ SONUÇLARI SIRA NO AÇIKLAMA BİRİM 5 7 TEREYAĞI KG 5 TL 5 TL 8 TL TL 5. TL MISIR UNU 5 GR 5 TL 5.5 TL 5,75 TL.5 TL GALATA UN KG TL TL,5 TL.89 TL MARGARİN KG TL TL,5 TL,75 TL. TL 5 SÜT (hazır)

Detaylı

çorbalar 10,00 TL 5,00 TL beyran mercimek ezogelin (haşlanmış kuzu incik, haşlanmış pirinç, sarımsak, pul biber, karabiber, et suyu sosu ile)

çorbalar 10,00 TL 5,00 TL beyran mercimek ezogelin (haşlanmış kuzu incik, haşlanmış pirinç, sarımsak, pul biber, karabiber, et suyu sosu ile) www.kebapkar.com.tr Antep Fıstığı Gaziantep yemekleri, Türk mutfağında malzeme çeşitliliği, pişiriliş tarzları, göze ve damak tadına hitap eden sunuluş şekilleriyle her zaman için önemli biryer tutmaktadır.

Detaylı

Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri

Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri Gıdaların Hacim ve Ağırlık Ölçüleri Nişasta (Buğday) (gr) (mg) (ml) Çay Kaşığı = 2,3 gr = 2.300 mg = 0,81 oz = 30 ml = 3,0 cl = 1,01 oz Tatlı Kaşığı = 7,0 gr = 7.000 mg = 2,47 oz = 65 ml = 6,5 cl = 2,20

Detaylı

Standart Ekmeğin Hazırlanması. (Standart Bread Dough)

Standart Ekmeğin Hazırlanması. (Standart Bread Dough) Standart Ekmeğin Hazırlanması (Standart Bread Dough) 2.5 Ölçü Kabı Ilık Su 2 Ölçü Kabı Tam Buğday Unu 2 3 Ölçü Kabı Genel Amaçlı Un veya Ekmeklik Un. 1 Büyük Kaşık Tuz ½ Ölçü Kabı Sıvı Yağ ½ Ölçü Kabı

Detaylı

neden az yağlı az kolesterollü diyet?

neden az yağlı az kolesterollü diyet? neden az yağlı az kolesterollü diyet? DYT-YRD07 Rev / 2 Yürürlük Tarihi / 30.12.2005 Rev Tarihi / 17.18.2012 neden az yağlı az kolesterollü diyet? Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer

Detaylı

KIRLANGIÇ L: Chelidonichthys lucerna M: Kırmızı Kırlangıç Đ: Tub gurnard A: Roter Knurrhani F: Grondin perlon

KIRLANGIÇ L: Chelidonichthys lucerna M: Kırmızı Kırlangıç Đ: Tub gurnard A: Roter Knurrhani F: Grondin perlon KIRLANGIÇ L: Chelidonichthys lucerna M: Kırmızı Kırlangıç Đ: Tub gurnard A: Roter Knurrhani F: Grondin perlon Ege, Akdeniz ve Marmara'nın fazla göç etmeyen, yerli balığıdır. Kısmen Karadeniz'de rastlanır.

Detaylı

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir.

*Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. *Kırmızı yazılmış malzemeler sizin tarafınızdan alınacak olan malzemelerdir. KARALAHANA ÇORBASI (3. Grup) Kuru fasulye Mısır yarması (kırık mısır) Su Kuru soğan Tereyağı Dana kıyma Domates salçası Karalahana

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

KOLAY KADAYIF MANTI. Yoğurt için 3 su bardağı yoğurt 4 diş sarımsak

KOLAY KADAYIF MANTI. Yoğurt için 3 su bardağı yoğurt 4 diş sarımsak KOLAY KADAYIF MANTI Mantı için; 250 gr. kadayıf 200 gr. dana kıyma 2 çay kaşığı köfte baharı 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı pul biber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı tuz 1/3 bağ maydanoz 2 çorba

Detaylı

Index. Besin Grubu kalori Cetveli. 1... Süt ve Süt Ürünleri. 5... Meyveler. 4... Sebzeler. 6... Yağlar. 3...Tahıllar. 7...

Index. Besin Grubu kalori Cetveli. 1... Süt ve Süt Ürünleri. 5... Meyveler. 4... Sebzeler. 6... Yağlar. 3...Tahıllar. 7... Sayfa Besin Grubu kalori Cetveli 1... Süt ve Süt Ürünleri Index 1... Tatlılar 2... Et Gurubu 3...Tahıllar 3...Sebzeler 4... Sebzeler 5... Meyveler 6... Yağlar 7... Kahvaltılıklar 8... Erişteli Ayran Aşı

Detaylı

Kahvaltı. Çorbalar. Süzme Mercimek Çorbası Baharatlı & Şehriyeli Günün Çorbası

Kahvaltı. Çorbalar. Süzme Mercimek Çorbası Baharatlı & Şehriyeli Günün Çorbası lezzette zirve Köfteli Den Çorbası Kahvaltı Spesiyal Kahvaltı Beyaz peynir, kaşar peynir, siyah zeytin, yeşil zeytin, tereyağı, bal, ev reçelleri, haşlanmış yumurta, domates, salatalık, biber, maydanoz,

Detaylı

Süt Ürünleri ve Kremalar Dairy Products and Creams

Süt Ürünleri ve Kremalar Dairy Products and Creams Süt Ürünleri ve Kremalar Dairy Products and Creams Süt ve Süt Ürünleri Milk and Dairy Products 04128-04 Süt Milk 1 lt Koli barkodu / Carton barcode 68692971421843 04128-03 Yarım Yağlı Süt Semi Skimmed

Detaylı

Gavurdağı Salatası Domates, soğan, sivri biber, maydanoz, ceviz, zeytinyağı ve nar ekşisi

Gavurdağı Salatası Domates, soğan, sivri biber, maydanoz, ceviz, zeytinyağı ve nar ekşisi Mezeler Tabule Maydanoz, taze nane, dereotu, salatalık, domates, nar ve köftelik bulgur Humus/Pastırmalı Panço Patlıcan, patates ve sarımsaklı yoğurt Çiğ Köfte Muhammara Domates salçası, ceviz ve baharat

Detaylı

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 *Sebze ve meyve normal potasyumlu diyette serbest ama

Detaylı

TARİH: SABAH KAHVALTISI: Kcal ÖĞLE YEMEĞİ: Kcal

TARİH: SABAH KAHVALTISI: Kcal ÖĞLE YEMEĞİ: Kcal TARİH: SABAH KAHVALTISI: ÖĞLE YEMEĞİ: 10 EYLÜL PAZARTESİ Kahvaltı Tabağı 1,Peynirli Poğaça, Portakal Suyu 535 Patlıcan oturtma,pirinç pilavı, cacık, karpuz 733 11 EYLÜL SALI Kahvaltı Tabağı 2,Tereyağlı

Detaylı

KASIM AYI YEMEK LİSTESİ

KASIM AYI YEMEK LİSTESİ 31/10/2016 01/11/2016 02/11/2016 03/11/2016 04/11/2016 Menemen, B.peynir, Salatalık, Ceviz, Fırında peynirli ekmek, Domates, Çiğ Fındık Avokadolu omlet, B.peynir, Kuru siyah üzüm Tereyağlı ballı ekmek,

Detaylı

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein,

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, karbonhidrat, yağ ve enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır. * Bu

Detaylı

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize göre size özgü planlanmıştır.

Detaylı

EK GIDALARA GEÇİŞ. Bebeginiz yorgunsa uykusuzsa ek besinlere geçiş için iyi bir zaman değildir

EK GIDALARA GEÇİŞ. Bebeginiz yorgunsa uykusuzsa ek besinlere geçiş için iyi bir zaman değildir EK GIDALARA GEÇİŞ Bebegin yiyeceği elle dokunarak tanımasına izin verin Kolay yutmasını sağlamak ve ek gıdanın akciğere kaçmasını önlemek için ek gıda verirken onu kucağınızda veya mama koltuğunda kendini

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

Büyümeyi Destekleyen Tarifler

Büyümeyi Destekleyen Tarifler Büyümeyi Destekleyen Tarifler DEKILER N I IC YEMEKLER 4-5 Yumurtalı Ekmek 6-7 Vanilya Aromalı Yulaf Ezmesi 8-9 Ev Yapımı Patates Püresi 10-11 En Kırmızı Çorba 12-13 TATLILAR 14-15 Meyveli ve Vanilyalı

Detaylı

MALTA KÖŞKÜ RAMAZAN A LA CARTE İFTAR MENÜSÜ BAŞLANGIÇLAR

MALTA KÖŞKÜ RAMAZAN A LA CARTE İFTAR MENÜSÜ BAŞLANGIÇLAR MALTA KÖŞKÜ RAMAZAN A LA CARTE İFTAR MENÜSÜ HURMA, PASTIRMA, KAŞAR PEYNİR, BEYAZ PEYNİR,, SİYAH ZEYTİN, YEŞİL ÇİZİK ZEYTİN, BAL, KAYMAK, TAHİN, PEKMEZ, GÜNÜN ZEYTİNYAĞLISI VE GÜNÜN MEZESİ İÇECEKLER GÜNÜN

Detaylı

ARALIK 2018 YEMEK LİSTESİ

ARALIK 2018 YEMEK LİSTESİ ARALIK 2018 YEMEK LİSTESİ KAHVALTI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ İlkokul Öğrencilerimiz İçin; Tereyağı, Reçel, Fıstık Ezme, 01 Ara, Cumartesi Lokum, Süt Ortaokul Ve Liseye Açık Büfe Kahvaltı Verilmektedir. 02 Ara,

Detaylı

Özel fırın kalıbı seti Katman ve şekilli pastalar için

Özel fırın kalıbı seti Katman ve şekilli pastalar için Özel fırın kalıbı seti Katman ve şekilli pastalar için tr Ürün bilgileri ve tarifler Ürün numarası: 336 547 Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 89024AS1X2VII 2016-10 336 547 Yapışmaz kaplama Hazırlanan kekin kolayca

Detaylı

GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ

GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ yazımda hamur işi yapalım dedim. Mis gibi sıcacık bir poğaça ve lezzetli mi lezzetli bir kek. İkisini de beğeneceğinize

Detaylı

Zojirushi Recipe Booklet

Zojirushi Recipe Booklet Zojirushi Recipe Booklet Bilindiği gibi iyi bir EYM seçiminden sonra sadece temel bilgileri ve bir kaç püf noktasına dikkat ederek hemen hemen tüm tarifleri uygulayabilmek mümkündür. Unutulmaması gereken

Detaylı

Türk Tatlıları Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ

Türk Tatlıları Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Türk Tatlıları Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Siz nerede biz de orada! Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz olsun! Her gün birbirinden

Detaylı

On Kolay. Smoothie. Tarifi

On Kolay. Smoothie. Tarifi On Kolay Smoothie Tarifi Badem Sütü 1 Malzemeler 1 su bardağı çiğ badem 2 su bardağı içme su 2 hurma Hazırlanışı: Geceden ıslattığınız bademlerin ve hurmaların suyunu süzün. Blendırda 2 dakika karıştırın.

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ

SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENME VE MENÜ PLANLAMA BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KAFETERYALAR İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK; Fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. BESLENME; Büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken

Detaylı

Nefis Kış Kekleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ

Nefis Kış Kekleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Nefis Kış Kekleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Siz nerede biz de orada! Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz olsun! Her gün birbirinden

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Pakmaya dan En Leziz Kurabiyeler

Pakmaya dan En Leziz Kurabiyeler Pakmaya dan En Leziz Kurabiyeler Siz nerede biz de orada! Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz olsun! Her gün birbirinden güzel tarifler

Detaylı

BASİT SÜTLÜ TATLILARI HAZIRLAMA

BASİT SÜTLÜ TATLILARI HAZIRLAMA BASİT SÜTLÜ TATLILARI HAZIRLAMA Ana malzemesi süt olan un, nişasta, pirinç unu vb katkı malzemeleri kullanılarak hazırlanan tatlı çeşitleridir. Süt; iyi kalite protein, mineral madde ve vitamin yönünden

Detaylı

İlkbahar - Yaz Tarifleri

İlkbahar - Yaz Tarifleri İlkbahar - Yaz Tarifleri Akdeniz Simit Reçete: 700 g PanPan Akdeniz Sebzeli Ekmek Miksi 540 g Su (15-20 C) 300 g Ekmeklik Buğday Unu 30 g Yaş Maya 5 g Tuz Dolgu reçetesi: 200 g Beyaz peynir küpleri

Detaylı

Mart - Nisan 2014. Restoran Destek Paketi: TURUNCU PUSULA

Mart - Nisan 2014. Restoran Destek Paketi: TURUNCU PUSULA Mart - Nisan 04 Restoran Destek Paketi: TURUNCU PUSULA Restoran Destek Paketi: Turuncu Pusula Misafir memnuniyeti sizin için ne kadar önemli? İşletmenizi kara geçirmeniz önceliğiniz mi? Bütün sırlarınız

Detaylı

ÇORBALAR KAHVALTI SALATALAR

ÇORBALAR KAHVALTI SALATALAR ÇORBALAR GÜNÜN ÇORBASI BORÇ ÇORBA 5 TL 6 TL KAHVALTI KAHVALTI TABAĞI ( Zeytin, Beyaz Peynir, Domates, Salatalık, Salam, Tavuk, Jambon, Haşlanmış Yumurta, Kaşar Peyniri, Çilek Reçeli, Tereyağ, Bal, Tahin,

Detaylı

FENER BALIĞI. L: Lophius piscatorius Đ: Angler A: Seeteufelm F: Baudroie commune

FENER BALIĞI. L: Lophius piscatorius Đ: Angler A: Seeteufelm F: Baudroie commune FENER BALIĞI L: Lophius piscatorius Đ: Angler A: Seeteufelm F: Baudroie commune Fener balığı (Lophius piscatorius), Lophiidae familyasına ait ilginç bir balık türü. Yüzünün önüne sarkan "feneri" ile denizin

Detaylı

AYLIK YEMEK MENÜSÜ / ŞUBAT 2016

AYLIK YEMEK MENÜSÜ / ŞUBAT 2016 AYLIK YEMEK MENÜSÜ / ŞUBAT 2016 Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Bşk. Kantin ve Kafeteryalar Şube Md. 01.02.2016 02.02.2016 Salı 03.02.2016 Çarşamba 04.02.2016 Perşembe 05.02.2016

Detaylı

Erenli köyü mahalli yemek çeşitleri. Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz

Erenli köyü mahalli yemek çeşitleri. Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz PANCAR (KARA LAHANA) ÇORBASI: Erenli köyü mahalli yemek çeşitleri Erenli köyü mutfağında,. Türk mutfağının tüm zenginliklerini görmek mümkünd Malzeme: 1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık

Detaylı

Deneme kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif

Deneme kalıbı. Ürün bilgisi ve tarif Deneme kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Yapışmaz kaplama Yapışmaz kaplaması sayesinde pişen kek kalıptan kolayca çıkar ve kalıp çok daha kolay bir biçimde temizlenebilir. Kaplamayı korumak için pişirirken

Detaylı

HELLMANN'S İLE DAYANILMAZ TARİFLER ELİNİZİN ALTINDA!

HELLMANN'S İLE DAYANILMAZ TARİFLER ELİNİZİN ALTINDA! Eylül - Ekim 2012 HELLMANN'S İLE DAYANILMAZ TARİFLER ELİNİZİN ALTINDA! lezzeti ortaya çıkarın .... ISTER TAVUK, ISTER BALIK, ISTER ET LEZZET. TIKKA MASALA, BARBEKÜ, KEBAP VE CAJUN HEPSİ BİRBİRİNDEN LEZZETLİ

Detaylı

Ramazan ayının keyfini çıkartın... Enjoy Ramadan ( )

Ramazan ayının keyfini çıkartın... Enjoy Ramadan ( ) İFTAR ZAMANI @ Herkes sabırla bekler, zayi olmaz emekler İftara gelin hadi, hazırlandı yemekler All who wait patiently during the all day Deserve the best food and Ankara s best views Eşsiz Ankara manzarasında

Detaylı

MUTLU MUTFAK ATÖLYELERİ SERİSİ

MUTLU MUTFAK ATÖLYELERİ SERİSİ MUTLU MUTFAK ATÖLYELERİ SERİSİ Culinary, atölye etkinliği Diyetisyen Banu Belkıs Aş ın da renkli ve bilgilendirici katılımlarıyla devam ediyor. Atölye takvimi ve detayları aşağıda bulabilirsiniz. ATÖLYE

Detaylı

Geleneksel Türk tatları şimdi çikolatalı. En çok sevilen geleneksel Türk tarifleri, En iyi Belçika Çikolatası Callebaut ile buluşuyor.

Geleneksel Türk tatları şimdi çikolatalı. En çok sevilen geleneksel Türk tarifleri, En iyi Belçika Çikolatası Callebaut ile buluşuyor. Geleneksel Türk tatları şimdi çikolatalı. En çok sevilen geleneksel Türk tarifleri, En iyi Belçika Çikolatası Callebaut ile buluşuyor. Çikolatada tutku ve uzmanlık Belçika dan GelenekseL tatlar Türkiye

Detaylı

Tip 2 Diyabet Hastaları için. Beslenme Kılavuzu*

Tip 2 Diyabet Hastaları için. Beslenme Kılavuzu* Tip 2 Diyabet Hastaları için Beslenme Kılavuzu* Değerli hastalar, Hazırladığımız bu kısa kılavuz ile size günlük hayatınızda tüketeceğiniz gıda maddelerini seçerken, yönünüzü daha iyi belirleyebilmenize

Detaylı

Yeni yıl düşleri. Tarif Kitapçığı No.27. Dr. Oetker Gıda San. ve Tic. A.Ş. Bekir Saydam Cad. No: Pancar-Torbalı / İZMİR

Yeni yıl düşleri. Tarif Kitapçığı No.27. Dr. Oetker Gıda San. ve Tic. A.Ş. Bekir Saydam Cad. No: Pancar-Torbalı / İZMİR Yeni yıl düşleri Tarif Kitapçığı No.27 Dr. Oetker Gıda San. ve Tic. A.Ş. Bekir Saydam Cad. No: 68 35865 Pancar-Torbalı / İZMİR Yeni Yıl Düşleri Kar tanelerini hatırlatan lezzetli kakaolu kurabiyeler, sıcak

Detaylı

Kıy. Fırın Karnıbahar* Zyty. Taze Fasulye* Anadolu Nohut* Et Döner** Patlıcan Musakka*

Kıy. Fırın Karnıbahar* Zyty. Taze Fasulye* Anadolu Nohut* Et Döner** Patlıcan Musakka* 01/11/16-Salı 02/11/16-Çarşamba 03/11/16-Perşembe 04/11/16-Cuma K Beyaz Peynir* K Kaşar Peyniri* K Üçgen Peynir* K Beyaz Peynir* K Zeytin Yeşil* K Zeytin Siyah* K Zeytin Yeşil* K Zeytin Siyah* K Haşlanmış

Detaylı

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ 1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ BİR GÜNDE ALINMASI GEREKEN YİYECEK MİKTARLARI BESİN GRUBU DEĞİŞİM MİKTARI SÜT 3 ET 5 EKMEK VE EKMEK YERİNE GEÇEN 10 SEBZE YEMEĞİ 2 MEYVE 5 YAĞ 4 SABAH: ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

Detaylı

Cucinox Blend & Cook Çorba Makinesi ile Lezzetli Tarifler

Cucinox Blend & Cook Çorba Makinesi ile Lezzetli Tarifler Cucinox Blend & Cook Çorba Makinesi ile Lezzetli Tarifler Cucinox Blend & Cook Çorba Makinesi Isıtır, karıştırır, doğrar ve size mutlulukla sunar. Çorba Yapıcı Püf Noktaları ve Tavsiyeler 1. Cucinox Çorba

Detaylı

Cihangir Sosyal Tesisi

Cihangir Sosyal Tesisi Cihangir Sosyal Tesisi İstanbul un Prestij Mekanları Arnavutköy Avcılar Avcılar Deniz Köşk Beykoz Koru Beykoz Sahil Büyükçekmece Cihangir Çamlıca Dragos Fethipaşa Florya Gözdağı Haliç İstinye Kasımpaşa

Detaylı

ALMAN PASTASI TARİFİ VE PİDE TARİFİ

ALMAN PASTASI TARİFİ VE PİDE TARİFİ ALMAN PASTASI TARİFİ VE PİDE TARİFİ Bugün sizler için tatlı ve tuzlu olmak üzere iki farklı tarif hazırladım. İlk olarak tuzlu tarifimiz olan PİDEYİ sonrada tatlı olan tarifimiz ALMAN PASTASINI yazacağım.

Detaylı

BAŞLANGIÇLAR SÜZME MERCİMEK ÇORBA GÜNÜN SPESİYAL ÇORBASI

BAŞLANGIÇLAR SÜZME MERCİMEK ÇORBA GÜNÜN SPESİYAL ÇORBASI MÖNÜ KAHVALTILAR (BREAKFAST) KAHVALTI TABAĞI Beyaz peynir, kaşar peyniri, siyah ve yeşil zeytin, domates, salatalık, dana jambon, salam, tereyağı, reçel, haşlanmış yumurta OMLET ÇEŞİTLERİ Sade, karışık,

Detaylı

TUĞBA YEŞİLBAŞ. Merhaba; Sizi günlük hayatın temposundan koparan ve tüm yaratıcılığınızla başbaşa bırakacak olan bir yer biliyorum. Mutfak!

TUĞBA YEŞİLBAŞ. Merhaba; Sizi günlük hayatın temposundan koparan ve tüm yaratıcılığınızla başbaşa bırakacak olan bir yer biliyorum. Mutfak! Yemek Tarifleri TUĞBA YEŞİLBAŞ Merhaba; Sizi günlük hayatın temposundan koparan ve tüm yaratıcılığınızla başbaşa bırakacak olan bir yer biliyorum. Mutfak! Yemek yapmaktan aldığım tüm zevki tariflerime yansıttığım

Detaylı

güne baslarken kahvaltılar

güne baslarken kahvaltılar güne baslarken kahvaltılar Menemen Karışık Peynir Eritmesi Padya Köy Kahvaltısı Soğuklar : 2 çeşit reçel, pekmez, tulum peyniri, köy peyniri, ezine peyniri, kaşar peyniri, helva, siyah ve yeşil zeytin,

Detaylı

Pide - Kek Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ

Pide - Kek Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Pide - Kek Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Siz nerede biz de orada! Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz olsun! Her gün birbirinden

Detaylı

HER TABAKTA LEZZET SANATI

HER TABAKTA LEZZET SANATI HER TABAKTA LEZZET SANATI AŞK TAN GELEN LEZZETLER KAHVALTI Saat 08:00 ile 17:00 arasında servis edilir. 1 2 3 4 5 6 7 Kahvaltı Tabağı (1 Kişilik) 3 Çeşit Peynir, 2 Çeşit Reçel, Domates, Salatalık, Yeşil

Detaylı

Yeni yıl için. tatlı fikirler. Tarif Kitapçığı No.36

Yeni yıl için. tatlı fikirler. Tarif Kitapçığı No.36 Yeni yıl için tatlı fikirler Tarif Kitapçığı No.36 Yeni yıl için tatlı fikirler Yine ve yeniden, bir kez daha, yeni bir yılın tazeliği ve yılbaşı akşamının heyecanı kalplerimizi sarmaya başladı! İkramlarınız,

Detaylı

Pasta Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ

Pasta Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Pasta Tarifleri TARİF KİTAPÇIKLARI SERİSİ Siz nerede biz de orada! Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz olsun! Her gün birbirinden

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ FR-HYE-04-719-41 FR-HYE-04-719-41 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KURULUŞLARI BESLENME ve DİYET BİRİMİ KOAH LI HASTANIN BESLENMESİ Hazırlayan AD/BD/Birim(ler): Beslenme ve Diyet Birimi Sayfa 1 / 7 İlk yayın tarihi: 01.05.2007

Detaylı

DiYABET VE BESLENME N M.-

DiYABET VE BESLENME N M.- DiYABET VE BESLENME Diyabet tedavisinin amacı;kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) önlemek veya geciktirmek; böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Detaylı

Pakmaya ile En Güzel Yılbaşı Sofraları

Pakmaya ile En Güzel Yılbaşı Sofraları Pakmaya ile En Güzel Yılbaşı Sofraları Siz nerede biz de orada! Pakmaya ile Uygulamalı nefis tarifler için adresimiz: mutfaginyildizi.com En Güzel Yılbaşı Sofraları Bizi izleyin, en son yeniliklerden haberiniz

Detaylı

KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER

KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER KERKENES EKO-MERKEZ EKOLOJİK ÜRÜNLER YEMEK TARİFLERİ KİTABI 1 Erdoğan Akdağ Araştırma ve Eğitim Merkezi. 2 Güneş Evi ve Güneş Ocakları İÇİNDEKİLER Kerkenes Eko-Merkez...5

Detaylı

Guglhupf kek kalıpları tr

Guglhupf kek kalıpları tr Guglhupf kek kalıpları tr Ürün bilgileri ve tarifler Değerli Müşterimiz! Mini Guglhupf kek kalıpları silikon malzemeden oldukları için çok esnek ve yapışmaz özelliğe sahiptirler. Bu sayede mini kekleri

Detaylı

No: 324 Mahreç İşareti DEREPAZARI PİDESİ DEREPAZARI BELEDİYESİ

No: 324 Mahreç İşareti DEREPAZARI PİDESİ DEREPAZARI BELEDİYESİ No: 324 Mahreç İşareti DEREPAZARI PİDESİ TESCİL ETTİREN DEREPAZARI BELEDİYESİ Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 26.04.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 30.01.2018 tarihinde

Detaylı

Türk mutfağı dünya mutfakları arasındaki en eski mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfağının dünyanın en eski mutfaklar arasında yer almasının

Türk mutfağı dünya mutfakları arasındaki en eski mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfağının dünyanın en eski mutfaklar arasında yer almasının Türk mutfağı dünya mutfakları arasındaki en eski mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfağının dünyanın en eski mutfaklar arasında yer almasının nedenlerinin başında ise Türklerin tarih boyunca birçok

Detaylı

merkez lokantası 1971

merkez lokantası 1971 TAİHİ Merkez Lokantası yılında Arif ve Kadir Soylu kardeşler tarafından kurulmuş ve 45 yılı aşkın hiç değişmeyen lezzetiyle damak zevkinize hitap etmeye devam etmektedir. O yıllardan bugünlere Merkez Lokantası

Detaylı