Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Araştırma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Araştırma"

Transkript

1 SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi Nisan 2014, Sayı: 31, ss SDU Faculty of Arts and Sciences Journal of Social Sciences April 2014, No: 31, pp Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Araştırma Münire ÇİFTÇİ Zeynep GAZALİ TANIŞMAN Ebru YURDAARMAĞAN ÖZET Halkla ilişkiler araçlarının etkin kullanılmasının örgütler için önemli bir rekabet avantajı sağladığı bir gerçektir. Son yıllarda her nesilden insanın aktif olarak kullandığı sosyal medya platformları önemli bir iletişim ve halkla ilişkiler aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyal medya platformlarının kullanım alışkanlıklarını tespit edilmesi amacıyla yapılan bu çalışmada, Türkiye de yer alan üniversitelerin web sayfaları ve yer aldıkları sosyal medya platformları içerik analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre üniversitelerin çoğunun sosyal medya platformlarından en az birini kullandıkları görülmektedir. Fakat detaylı inceleme yapıldığında bu platformların etkin bir halkla ilişkiler aracı olarak kullanılmadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Sosyal Medya, Üniversiteler, İçerik Analizi A Research for Identifying Social Media Habits of Universities ABSTRACT Effective use of public relations tools is the fact that it provides a significant competitive advantage for organizations. In recent years, social media platforms, people of every generation that actively use, emerge as an important tool of communication and public relations. In this study, In order to identify the use of social media platforms habits, web pages and social media platforms are located of the universities in Turkey were analyzed with content analysis. According to the results of the study, the majority of universities use at least one of social media platforms. But, when examined in detail, It was concluded that the platforms are effectively not used as a public relations tool. Key Words: Public Relations, Social Media, Universities, Content Analysis Giriş İletişim çağı olarak nitelendirilen günümüzde sosyal medya farklı ve etkin kullanım alanıyla yeni bir iletişim, hatta halkla ilişkiler aracı olarak kullanılmaktadır. Tek yönlü bilgi paylaşımından çok yönlü ve eşzamanlı paylaşımı kolaylaştıran donanım (bilgisayar, akıllı telefonlar gibi) ve yazılımların herkes tarafından rahatlıkla kullanıldığı ve internetin yaygınlaştığı bir dönemde sosyal medyanın bu kadar etkin ve verimli kullanılması Yrd.Doç.Dr., Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, munireciftci@sdu.edu.tr. Araş.Gör. Süleyman Demirel Üniversitesi, İletişim Fakültesi, zeynepgazali@gmail.com Süleyman Demirel Üniversitesi, Kurumsa lletişim Merkezi, ebruyurdaarmagan@sdu.edu.tr

2 308 Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik kaçınılmaz bir gerçektir. 1 Çoğu internet kullanıcısı, bilgiyi, sosyal medya araçlarını kullanarak yaymakta ve elde etmektedir. Burada kullanılan bilginin güvenilirliği ve geçerliliği tartışma konusudur. Bunun yanında bu bilginin hızla yayılıp ilgili kurum/kuruluş veya kişileri etkilediği de bilinen bir gerçektir. Bu bağlamda sosyal medya, gündemi belirleyen önemli bir araç haline gelmiştir. Yeni medya aracı olarak da bilinen sosyal medya; bir sosyal etkileşim ortamıdır 2. Sosyal medyanın geleneksel medya araçlarından farkı; en az iki yönlü ve eş zamanlı bilgi aktarımı sağlıyor olmasıdır. 3 Sosyal medya, zaman ve mekân sınırlamasını ortadan kaldırmaktadır. 4Sosyal medya denildiğinde, insanların aklına ilk olarak Facebook, Twitter vb. bağlantılar gelmektedir. Fakat forumlar, sözlükler, bloglar, mikrobloglar, yani fikirlerin, bilgilerin paylaşılıp tartışılabildiği, fikir alışverişinin olduğu her alan sosyal medyaya dâhildir. 5 Bu alanlar sosyal medya platformları olarak bilinmektedir. Sosyal medya platformlarını Tuncer 6 ve Akar 7 aşağıdaki gibi sınıflandırmaktadır; Bloglar, Mikrobloglar (Twitter gibi), Internet forumları (Google Grupları gibi), İnceleme ve değerlendirme siteleri (Yelp gibi), Sosyal haber ve sosyal işaretleme siteleri (Digg, StumpleUpon, Pinterest gibi), Sosyal ağ kurma siteleri (Facebook, LinkedIn, Google+ gibi), Medya paylaşım siteleri (YouTube, Flickr, Slideshare gibi), Sanal dünyalar (Second Life gibi), Diğer platformlar (Wikiler, Podcasting araçları vb.). Sosyal ağ platformlarında, kullanıcılar biyografileri, fotoğrafları kişisel bilgilerinin yer aldığı profillere sahiptirler. Örneğin, Flickler instagram gibi siteler fotoğraf paylaşımı fotoğrafa yorum yapma olanağı verirken, youtube video paylaşımını desteklemektedir. Linkedin, iş bağlantıları kurma, yeni sosyal ve iş olanaklarını değerlendirme imkânı verir. Sosyal ağ platformlarında kullanıcı profilleri, diğer kullanıcıları tanıma imkânı verir. 8 Bu 1 Ray Poynter, İnternet ve Sosyal Medya Araştırmaları El Kitabı Pazar Araştırmaları İçin Araçlar ve Teknikler, (çev) Ümit Şensoy, Optimist Yayınevi, İstanbul, 2012, s 4. 2 A. Selim Tuncer, Sosyal Medyanın Gelişimi. Zeynep Özata(Edit.). Sosyal Medya. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2013, s Erkan Akar, Sosyal Medya Platformları. Zeynep Özata(Edit.). Sosyal Medya. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2013, s Süleyman Barutçu, Melda Tomaş, Sürdürülebilir Sosyal Medya Pazarlaması ve Sosyal Medya Pazarlaması Etkinliğinin Ölçümü, IUYD, cilt. 4, sayı 1, 2013, s 7 5 Tuncer, a.g.e., s Tuncer, a.g.e,, s Akar, a.g.e., s Hasan Sarı, Sosyal Medya ve Uygulamarının On-Line Halkla İlişkiler Açısından Değerlendirilmesi, 13.Mart.2014.

3 Münire ÇİFTÇİ & Zeynep Gazali DANIŞMAN & Ebru YURDAARMAĞAN 309 siteler arasında ayırt edici özelliklerin başında ise profil bilgilerindeki, bilgi oranı ve düzeyidir. 9 Şekil 1. Sosyal Medya Peteği Kaynak: J.H Kietzmann, K Hermkens, I. P. McCarthy, B.S. Silvestre, Social media? Get serious! Understanding the functional building blocks of social media, Business Horizons, 54, 2011, s Sosyal medya, 7 temel fonksiyonu içermektedir. Kietzmann nın 10 sosyal medya peteği olarak isimlendirdiği bu fonksiyonlar sosyal medya kullanıcılarının sosyal medya platformlarını kullanma sebeplerini kategorize etmektedir. Bu fonksiyonlar; kimlik, sohbet, paylaşım, konum, ilişkiler, itibar ve gruplardır. Bu fonksiyonlar bizlere sosyal medya ağlarının özellikleri hakkında bilgi vermekte, hangi sosyal medyanın hangi fonksiyonlarının daha baskın kullandığını görmemiz ve sosyal ağları değerlendirmemiz açısından kolaylık sağlamaktadır Z. Beril Akıncı Vural, Mikail Bat, Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma, Journal of Yasar University, Cit 20, Sayı 5, 2010, s. 9. s J.H Kietzmann, K Hermkens, I. P. McCarthy, B.S. Silvestre, Social media? Get serious! Understanding the functional building blocks of social media, Business Horizons, 54, 2011, s Akar, a.g.e., s. 20.

4 310 Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik Sosyal medya peteğinde yer alan, kimlik, sosyal medya platformlarını oluşturan temel fonksiyonlardan biridir. Sosyal medya kullanıcıları, sosyal ağlarda kendilerini ifade ederken, demografik özelliklerinin yanı sıra düşüncelerini, ilgi alanlarını beğendiklerini ya da beğenmediklerini profillerine yansıtmaktadırlar. 12 Sosyal medya sitelerinde kullanıcılar aralarında sohbet edebilmekte farklı sebeplerle sosyal ağ kullanıcıları sohbet ortamlarında bulunabilmektedir. Kullanıcıları kendileri gibi düşünen diğer insanlarla tanışmak, bir konu ya da ürün hakkında bilgi almak amacıyla sosyal medyada sohbet amacıyla bulunabilmektedir. 13 Ancak sosyal ağlarda sohbet düzeyi farklı platformlara göre değişmektedir. Örneğin twitterda sohbet unsuru daha çok ön plana çıkarken, kimlik unsuru geri planda kalmaktadır. Sosyal medyada kullanıcılar farklı alanlarda paylaşımlarda bulunabilmekte, bu paylaşımlar odaklanılan unsurlara göre farklılık göstermektedir. Facebook çok yönlü bir paylaşıma olanak verirken, youtube video paylaşımına odaklanmaktadır. Sosyal medya platformları kullanıcılara konum bildirme olanağı da sunmakta kullanıcılar konumlarını bulundukları yerleri birbirlerine bildirebilmektedir. Facebook, Twitter, Foursquare gibi üzerinden chek-in bilgisi olan sosyal medya ağlarıyla kullanıcılar, arkadaşlarını tek bir uygulama üzerinden izleyebilmektedir. Sosyal medya kullanıcıları ağlar içerisinde birbirileriyle ilişki kurmakta, bu ilişkiler taraflar arasındaki bir paylaşımdan, fiziksel yaşamdaki buluşmalardan, arkadaş listelerine eklemelerden oluşabilmektedir. Farklı sosyal medya bağlantılarına göre farklı ilişkiler gelişmektedir. Örneğin Linkedin temel olarak formal bir ilişki ağına odaklanan sosyal bir platformdur. Bazı sosyal medya platformları ise informal yapılanmaya izin vermektedir. Genel olarak kimlik boyutuna önem vermeyen sosyal ağlar, ilişkiler boyutuna da çok önem vermemektedir. Sosyal medya kullanıcılarının diğer kullanıcıları nasıl gördükleri, kendilerini de ne ölçüde değerlendirdiklerini itibar ölçütü olarak ifade edilebilmektedir. Sosyal medya ağlarına göre farklı itibar ölçümleri söz konusudur. 12 Andreas M. Kaplan, Michael Haenlein, Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media, Business Horizon 53, 2010, p Kietzmann vd, a.g.m., s.248.

5 Münire ÇİFTÇİ & Zeynep Gazali DANIŞMAN & Ebru YURDAARMAĞAN 311 Şekil 2. Sosyal Medya Fonksiyonları Kaynak: J.H Kietzmann, K Hermkens, I. P. McCarthy, B.S. Silvestre, Social media? Get serious! Understanding the functional building blocks of social media, Business Horizons, 54, 2011, s Örneğin twitterda takipçi sayısının fazlalığı itibar için göz önünde tutulurken, youtube için izlenme oranı bir itibar göstergesidir. Sosyal medya platformlarında kullanıcılar için iki tür gruptan söz edilebilir; Bunlardan ilki, kullanıcıların arkadaş listeleri içindeki kişileri belli kraterlere göre ayırmasından oluşan, yakın arkadaşlar, takipçiler ya da fanlar şeklinde oluşan gruplardır. İkinci tür gruplar ise, gerçek yaşamdaki kulüplere benzer şekilde kurulan gruplardır. 14 Sosyal medya fonksiyonlarının sosyal medya platformlarında kullanımlarında öncelik sırası değişkenlik göstermektedir. Yukarıdaki şekiller incelendiğinde 4 farklı sosyal medya platformu ve bunların öncelikli fonksiyonları görülmektedir. Bu platformaların kullandıkları fonksiyonlara bakıldığında en az 3 fonksiyonu etkin kullandıkları söylenilebilir. Koyu renkli alanlar, o platformun temelde en fazla odaklandığı unsuru 14 Akar, a.g.e., s

6 312 Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik göstermektedir. 15 Örneğin, LinkedIn temelde kimlik boyutuna odaklanırken, Foursquare konum boyutuna, YouTube paylaşım boyutuna ve Facebook ise ilişkiler boyutuna odaklanmaktadır 16 Yaygın bir kullanım alanının olması ve birçok kullanıcıya ulaşması nedeniyle sosyal medya siyaset, eğlence, moda, ticaret gibi neredeyse her alanda etkisini göstermektedir 17. Bu yaygın etkisinden dolayı çoğu kurum ve kuruluş sosyal medya da özel sayfalarda yer almakta, sosyal medyayı kamuoyunu tanıma ve kendisini tanıtma aracı olarak kullanmaktadır 18 Bu açıdan günümüzde sosyal medyanın halkla ilişkiler uygulamaları açısından önemli bir yer tutmaktadır 19 Halkla ilişkiler çalışmaları hedef kitle ile etkili iletişim kurabilmek amacıyla stratejik olarak yönetilmesi gereken bir yönetim fonksiyonudur. Halkla ilişkiler işletmenin tüm hedef kitlesine yönelik olarak ilişkilerinin yönetiminin yanı sıra diğer yönetim işlevlerinin ortak hareket etmesini sağlayan kilit bir noktadadır. Günümüze kadar halkla ilişkiler geleneksel yöntemlerle ve geleneksel araçlarla yönetilmekteyken değişen dünya ve gelişen iletişim teknolojileri halkla ilişkilerin stratejik çözümler üretmesini gerekli kılmıştır. Sosyal medyanın hedef kitle ile iletişim kurma açısından sağladığı iki yönlü iletişim fırsatını kullanması halkla ilişkilerin stratejik yönetimini destekler özelliklerdir. 20 Bu açıdan ele alındığında sosyal medya halkla ilişkiler açısından her hedef kitleye yönelik olarak, iki yönlü iletişime fırsat sağlamaktadır. Bu durum, sosyal medyayı halkla ilişkiler için artık olmazsa olmaz bir araç haline getirmiştir. Sosyal ağlar kurum ve kuruluşlara ait içeriğin daha hızlı yayılması için de uygun bir araçtır. Sosyal ağlarda kurumların yer alması, kurumun itibar yönetimi ve kamuoyunun düşüncelerini takip etmesi açısından önemlidir. 21 Bu bağlamda bu çalışmada halkla ilişkiler çalışmalarının etkin olarak kullanılması gereken kurumlardan biri olan üniversitelerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları incelenmiştir. Doğrudan sosyal medya platformlarındaki etkinliği araştırılan bu çalışmada dolaylı olarak üniversitelerin halkla ilişkiler stratejileri sorgulanmıştır. Bu bağlamda nitel bir araştırma yöntemi olan içerik analizi ile Türkiye deki üniversitelerin bulundukları sosyal medya platformları incelenerek bu platformlarda mevcut durumları tespit edilmiştir. Bu alanda yapılan çalışmanın olmaması araştırmanın özgün tarafını oluşturmaktadır. 15 Kietzmann vd, a.g.m., s Akar, a.g.e., s Barutçu ve Tomaş, a.g.m., s Rimantas Gatautis, Asta Kazakevičiūtė, consumer behavıor ınonlıne socıal networks: Revıew and future research dırectıons, Economıcs And Management, Vol.4, 2012 p ss Andreas M. Kaplan, Michael Haenlein, Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media, Business Horizon 53, 2010, p Yüksel Köksal,Şuayip Özdemir, Bir iletişim Aracı Olarak Sosyal Medya nın Tutundarma Karması İçerisindeki Yeri Üzerine Bir İnceleme Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2013, Cilt 18, Sayı 1, s Mesude Canan Öztürk, Sosyal Medyada Halkla İlişkiler, Zeynep Özata(Edit.). Sosyal Medya. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2013, s. 108

7 Münire ÇİFTÇİ & Zeynep Gazali DANIŞMAN & Ebru YURDAARMAĞAN Araştırmanın Metedolojisi Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanma Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Araştırma adlı çalışmanın amacı Türkiye deki üniversitelerin web sayfaları dikkate alınarak kullandıkları resmi sosyal medya araçlarını ve bu araçları etkin kullanıp kullanmadığını tespit etmektir. Bu bağlamda araştırmanın kapsamını üniversiteler ve onların sosyal medya araçlarını kullanım alışkanlıkları ve kullanım sıklığı oluşturmaktadır. Araştırma, gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi veri toplama araçlarının kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konulmasına yönelik bir sürecin izlendiği araştırma deseni olarak bilinen nitel bir araştırmadır. Araştırmada Yüksek öğretim Kuruluna bağlı 176 üniversitenin verileri dikkate alınmıştır. Veri toplama yöntemi olarak nitel bir araştırma tekniği olan; sözel, yazılı ve diğer materyallerin içerdiği mesajı, anlam veya dilbilgisi açısından nesnel ve sistematik olarak sınıflandırma, sayılara dönüştürme ve çıkarımda bulunma yoluyla sosyal gerçeği araştırma olarak bilinen içerik analizi kullanılmıştır. İçerik analizi yoluyla üniversitelerin web sayfalarında yer alan sosyal medya bağlantıları dikkate alınarak yeni kodlar oluşturulmuş ve kodlama yönergesi hazırlanmıştır. Hazırlanan kodlama yönergesi araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Bu yönerge alan uzmanları tarafından incelenmiştir. Bu bağlamda oluşturulan kodlama yönergesi güvenilir ve geçerlidir. Yönerge kapsam geçerliliği gözden geçirilmiş kodlardan oluşturulmuştur. Araştırmada, üniversitelerin web sayfalarında yer verdikleri sosyal medya bağlantı linkleri, bu linklerde yer alan paylaşımları ve paylaşım oranları, sosyal medyaya katılım tarihleri, paylaşım sitelerinde nasıl bir üslup benimsedikleri, hangi sosyal medyayı daha aktif kullandıkları, sosyal medya kullanıcıları tarafından sosyal medyada hangi konularda etiketlendiklerini ortaya koymak amacıyla kodlar oluşturulmuştur. Bu kodlar dikkate alınarak incelenen üniversitelerin yeni bir medya aracı olan sosyal medyayı etkin kullanıp kullanmadığının tespiti yapılmaya çalışılmıştır. 3. Araştırmanın Bulguları Araştırmaya dâhil edilen üniversitelerin web sayfaları incelendiğinde ve analiz edildiğinde aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır. Üniversitelerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları tespit etmek, üniversitelerin resmi sayfalarına ulaşabilmenin kolaylığını tespit etmek amacıyla sorulan, Web sayfalarında sosyal medya bağlantıları var mı? araştırma sorusuna incelenen 176 üniversitenin 136 sının web sitelerinde sosyal medya bağlantıları bulunduğu tespit edilmiştir. 39 üniversite sosyal medya kullanmalarına rağmen web sayfalarında bağlantı linki vermediği görülmüştür. Bağlantı linki vermeyen ve sosyal medyada yer alan bu üniversitelerin yer aldıkları sosyal medya araçlarını resmi olarak kullanmadığı söylenilebilir. Araştırmada incelenen 170 üniversitenin 138 i sosyal medya platformlarında kullandığı dil resmidir. 32 üniversitenin ise informal bir dil kullandığı görülmektedir.

8 314 Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik Üniversitelerin resmi olarak kullandıkları veya gayri resmi olarak yer aldıkları sosyal medya araçlarının dağılımı Tablo1 deki gibidir. Tablo1. Üniversitelerin Resmi ve Gayri Resmi Kullandıkları Sosyal Medya Platformlarının Frekans Dağılımı Facebook Twitter Linkedin Google+ Friedfeed Youtube Diğer Kodlama yönergesinde yer alan Hangi sosyal medya araçlarını kullanıyorlar? sorusu dikkate alınarak yapılan analizde 176 üniversitenin, 165 i Facebook, bu üniversitelerin 154 ü aynı zamanda Twitter, 87 si Youtube, 28 si Google+, 13 ü Linked in, 2 si Friedfeed kullandığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda 34 üniversite web sayfalarında Intagram, Flicker, Dailymotion gibi sosyal medya platformlarına yer vermiştir. Üniversitelerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları, hangi amaçlarla sosyal medya sitelerinde paylaşımda bulunduklarını incelemek üzere, üniversitelerin hangi konularda sosyal medyada yer aldıkları incelenmiştir. Araştırmada 176 üniversitenin sosyal medya kullanım alışkanlıkları dikkate alındığında bu üniversitelerden 6 sının sosyal medyada resmi sayfalarının olmadığı tespit edilmiştir. Sosyal medyada var olan 170 üniversitenin sosyal medyayı hangi amaçla kullandıkları bakıldığında incelenen üniversitelerin 156 si sosyal medyayı duyuru yapmak için kullanmaktayken, bu üniversitelerin 142 si aynı zamanda etkinlik haberlerine yer vermekte, 110 u üniversite tanıtımlarını yapmaktadır. 32 üniversite, üniversitede yapılan yeniliklere sosyal medyada yer verirken, 89 üniversite basından haberler, öğrenci diyalogları, özlü sözler gibi farklı paylaşımlara da yer vermişlerdir. Üniversitelerin sosyal medyayı aktif kullanımlarında başı Facebook, Twitter çekmektedir. Üniversiteler sosyal medyada en aktif olarak Facebook ta yer almakta, ardından bunu Twitter izlemektedir. Üniversitelerin aktif sosyal medya kullanımlarında Youtube 3. sırada yer almaktadır. 137 üniversite Youtube aktif olarak kullanırken, 19 u bağlantısı bulunmasına rağmen aktif olarak kullanmamaktadır. Linkedin, Google+, Friedfeed, Vine, Instagram, Flicker gibi diğer sosyal medya bağlantıları ise üniversiteler tarafından aktif olarak kullanılmamaktadır. Araştırma kapsamında üniversitelerin neredeyse tamamının sosyal medya platformlarından ilk olarak önce Facebook u kullandıkları görülmektedir. Bu bağlamda sosyal medyaya kullanmaya başladıkları yılları tespit etmek amacı ile diğer platformların başlangıç tarihinde ziyade sadece Facebook hesabı aldıkları tarih dikkate alınmıştır. Ayrıca başlangıç tarihlerine kolay ulaşılamadığı için diğer platformlar inceleme dışında kalmıştır. Facebook incelendiğinde üniversitelerin bu platformu etkin olarak son birkaç yılda kullandığı görülmektedir yılında Facebook a katılan bir üniversite varken, bu sayı 2008 de 2 çıkmakta, 2009 da 4 üniversite Facebook hesabı alarken, 2010 da 35 üniversite Facebook a katılmıştır. Facebook a en yüksek katılım 2011 yılında 63 üniversitenin katılımıyla gözlenmektedir yılında 40 üniversite Facebook hesabı alırken, 2013 yılında 17 üniversitenin Facebook hesabı aldığı gözlenmektedir. Yıl

9 Münire ÇİFTÇİ & Zeynep Gazali DANIŞMAN & Ebru YURDAARMAĞAN 315 bazında artışın temel sebebi olarak Facebook kullanımının gençler arasında yaygınlaşması ve etki alanının son yıllarda geniş olması gösterilebilir. Üniversitelerin aktif olarak kullandığı sosyal medya platformlarından biri olan Twitter ın kullanım sebepleri incelendiğinde, paylaşımcıların üniversitelerini çoğunlukla etiketlediği görülmektedir. Hangi etiketlerle paylaşımda bulundukları incelendiğinde, 176 üniversitenin 152 si tanıtım etiketleriyle yer almaktadır. 111 üniversite basından haberlerle Twitter da etiketlenmişlerdir. 73 üniversite Twitter da etkinliklerle yer alırken, 95 i duyurularda kullanıcıların paylaşımlarında yer almıştır. 15 üniversitenin yeniliklerle Twitter kullanıcı paylaşımlarında yer bulurken, 57 üniversite paylaşımcıların eleştirilerini twitlemişlerdir. Sonuç Üniversitelerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları tespit edilmeye yönelik bu araştırmada, bulgular değerlendirildiğinde; Türkiye deki üniversitelerin sosyal medya platformlarını, stratejik halkla ilişkiler aracı olarak, bilinçli ve etkin kullanmadıkları ana sonucuna ulaşılabilir. Üniversiteler paylaşım sitelerinde genellikle formal bir üslup benimsemişlerdir. Bu üniversiteler ise Web sayfalarında sosyal medya bağlantıları olan üniversitelerdir. Web sayfalarında sosyal medya linkine rastlanmayan üniversitelerin çoğunun sosyal medya platformlarında informal üslupla paylaşımlarda bulundukları araştırma bulgularında görülmektedir. Bu bulguya dayanarak bu platformların kurum olarak değil öğrenciler tarafından yönetildiği sonucuna varılabilir. Sosyal medya platformları incelendiğinde üniversitelerin tanıtım, etkinlik, duyuru, yenilik fotoğraflar gibi çok yönlü paylaşımları için facebook ve twitter, hesaplarını kullandıkları, tanıtım videoları basında yer alan görüntülü haberler için ise youtube, google+, dailymotion gibi hesapların tercih ettikleri sonucuna varılabilir. Üniversitelerin sosyal medyaya katılımlarında ise son 3 yılda artış görülmektedir. Bu artışta son yıllarda açılan yeni üniversiteler, sosyal medyanın son 5 yılda kazandığı şöhret önemli bir etkiye sahiptir. Araştırma bulgularında yeni açılan üniversitelerin birçoğu açıldıkları tarih itibariyle sosyal medyada yer alırken, eski üniversitelerin sosyal medyaya katılımının sosyal medyanın gelişim gösterdiği yıllara rastlaması tesadüf değildir. Üniversiteler kendilerini sosyal medyada öncelikle Facebookta konumlandırmaktadır. İlişkiler peteğinin öne çıktığı bu sosyal ağda, paylaşımlarla, takipçiler hem bilgilendirilmekte, hem de onların konularla ilgili görüşleri alınmaktadır. Facebook u takip eden ikinci sosyal medya platformu olan Twitter da ise sohbet ve konum öğesi öne çıkmaktadır. Takipçiler çoğunlukla bu platformu kurumun etkinliklerini takip etme, duyurular, tanıtımlar, yenilikler, yerbildirimleri, eleştiri, basından haberler gibi başlıklar altında kullanmaktadırlar. Üniversiteler, Youtube, Google+, Linkedin, Flicker, Instagram gibi sosyal medya bağlantılarına web sayfalarında yer vermektedir. Ancak bu sosyal medya platformları üniversiteler tarafından daha az tercih edilmekte, açılmış hesapları bulunmasına rağmen aktif olarak kullanılmamaktadır. Facebook ve Twitter kullanıcıları genellikle iki hesabı birbirine bağlamakta, Facebook un

10 316 Üniversitelerin Sosyal Medya Kullanım Alışkanlıklarının Tespit Edilmesine Yönelik kullanıcılara çok yönlü bir paylaşım alanı sunmasının, Facebook u daha aktif bir sosyal ağ olarak tercih edilmesine neden olduğu görülmektedir. Üniversitelerin sosyal medyada kullandıkları sosyal medya platformalarına göre kendileri tanımlamaları farklılık göstermektedir. Üniversitelerin, sosyal medya peteğinde yer alan kimlik, ilişkiler, konum, paylaşım, sohbet, itibar fonksiyonlarını bilinçli kullanmadıkları bu araştırma sonuçlarına dayanarak söylenilebilir. Bilinçli kullanılmaması ise sosyal medyada üniversitelerin tanıma ve tanıtmaya yönelik iyi niyet çabalarının yetersizliğini göstermektedir. Ayrıca üniversite tarafından kullanılmayan bu alanlarda oluşan boşluklar öğrenciler tarafından gayri resmi hesaplarla desteklenmektedir. Bu durum üniversitenin imajı açısından uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu değerlendirmeler ışığında sonuç olarak sosyal medya platformlarının kullanımının, üniversiteler için etkin bir halkla ilişkiler aracı olmaktan uzak olduğu söylenilebilir. Kaynakça TUNCER, S. (2013). Sosyal Medyanın Gelişimi. Zeynep Özata(Edit.). Sosyal Medya. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. ss AKAR, E. (2013). Sosyal Medya Platformları. Zeynep Özata(Edit.). Sosyal Medya. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. ss ÖZTÜRK, M. C. (2013). Sosyal Medyada Halkla İlişkiler. Zeynep Özata(Edit.).Sosyal Medya. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir. ss BARUTÇU, S., TOMAŞ, M.(2013) Sürdürülebilir Sosyal Medya Pazarlaması ve Sosyal Medya Pazarlaması Etkinliğinin Ölçümü, IUYD, cilt. 4, sayı 1, ss. 7 SARI, H., Sosyal Medya Ve Uygulamarının On-Line Halkla İlişkiler Açısından Değerlendirilmesi, VURAL, Z. B. A., BAT. M., (2010) Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma, Journal of Yasar University, Cit 20, Sayı 5, ss KİETZMANN,J.H, HERMKENS, K, MCCARTHY I. P., SİLVESTRE, B.S., (2011) Social media? Get serious! Understanding the functional building blocks of social media, Business Horizons, 54, ss GATAUTİS, R., KAZAKEVİČİŪTĖ, A., (2012) Consumer Behavıor Inonlıne Socıal Networks:Revıew and Future Research Dırectıons, Economıcs And Management, Vol.4, ss KAPLAN, A. M., HAENLEİN, M.,(2010) Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media, Business Horizon, ss KÖKSAL Y., ÖZDEMİR Ş., (2013) Bir iletişim Aracı Olarak Sosyal Medya nın Tutundarma Karması İçerisindeki Yeri Üzerine Bir İnceleme Süleyman Demirel Üniversitesi,İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 18, Sayı 1, ss POYNTER R., (2012), İnternet ve Sosyal Medya Araştırmaları El Kitabı Pazar Araştırmaları İçin Araçlar ve Teknikler, (Çev) Ümit Şensoy, Optimist Yayınevi, İstanbul, ( ).

Sosyal Web te Yeni Eğilimler: Kurumlar İçin Dışa Dönük Sosyal Yazılımlar

Sosyal Web te Yeni Eğilimler: Kurumlar İçin Dışa Dönük Sosyal Yazılımlar Sosyal Web te Yeni Eğilimler: Kurumlar İçin Dışa Dönük Sosyal Yazılımlar Yrd. Doç. Dr. Rıza Cenk Erdur, Prof.Dr. Oğuz Dikenelli Serhat Safyürek, Oğuz Uz, Ahmet Melih Özcan Ege Üniversitesi, Bilgisayar

Detaylı

SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI. Yasin YÜKSEL

SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI. Yasin YÜKSEL SOSYAL MEDYADA EĞİTİM UYGULAMALARI Yasin YÜKSEL Araştırma konusu: Sosyal medyanın -özellikle yüksek öğretimde olmak üzere- eğitime katkısını, bu konuda yapılan araştırmaları, istatistikleri ve uygulamaları

Detaylı

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir.

Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital pazarlama bir satış yöntemi değil; ulaşılan sonuçları sayesinde satış artışı sağlayan, bir ilişkilendirme ve iletişim sürecidir. Dijital Pazarlama, rekabet avantajı için yeni kaynaklara ulaşımı

Detaylı

Kurumsal İçerik ve Bilgi Yönetimi Kapsamında Web 2.0 Teknolojileri: Enterprise 2.0

Kurumsal İçerik ve Bilgi Yönetimi Kapsamında Web 2.0 Teknolojileri: Enterprise 2.0 Kurumsal İçerik ve Bilgi Yönetimi Kapsamında Web 2.0 Teknolojileri: Enterprise 2.0 Tolga ÇAKMAK Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr On Dokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, 2010 İçerik Kurumsal

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER I-II

HALKLA İLİŞKİLER I-II Editörler Yrd.Doç.Dr. Gonca Yıldırım & Seçil Utma HALKLA İLİŞKİLER I-II Yazarlar Yrd.Doç.Dr.Gonca Yıldırım Yrd.Doç.Dr.İlker Özdemir Hasan Çiftçi Hatice Aydoğmuş Özcan Kahraman Koktürk Melis Yalçın Seçil

Detaylı

SHARKUTERİ MEDYA Genel Sunum 2016

SHARKUTERİ MEDYA Genel Sunum 2016 SHARKUTERİ MEDYA Genel Sunum 2016 STRATEJİK DİJİTAL MEDYA PLANLAMA MEDYA SATIN ALMA SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ KREATİF TASARIM ÇALIŞMALARI Stratejik Planlama Nedir? Dijital, gerçek zamanlı, tam detaylı ve

Detaylı

SOSYAL MEDYA VE ODALAR

SOSYAL MEDYA VE ODALAR Hacı Dede Hakan KARAGÖZ Araştırma Raporu KONYA ARALIK, 2017 www.kto.org.tr İÇİNDEKİLER 1. SOSYAL MEDYA... 1 2. SOSYAL MEDYA TARİHİ... 2 3. DÜNYA DA SOSYAL MEDYA... 2 4. TÜRKİYE DE SOSYAL MEDYA... 4 5.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 2 Kullanıcıların site içeriğini belirlemede rol oynadığı, Dinamik, Teknik bilgi gerektirmeyen, Çok yönlü etkileşim sağlayan,

Detaylı

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR?

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Haziran 2010 SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Proje Koordinatörleri: İndeks Araştırma Ekibi Simge Şahin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Giriş:

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER SANAL ORTAMDA HALKLA İLİŞKİLER - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ

HALKLA İLİŞKİLER SANAL ORTAMDA HALKLA İLİŞKİLER - 2. Yrd.Doç.Dr. Özgür GÜLDÜ HALKLA İLİŞKİLER SANAL ORTAMDA HALKLA İLİŞKİLER - 2 İnternet -- Günümüz bilgi çağının önemli bir aracı haline gelen internet, diğer iletişim araçlarından farklılık göstermektedir. -- Tanıtmadan, alışveriş

Detaylı

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI

SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ ve SOSYAL MEDYADA REKLAM UYGULAMALARI Sosyal medya yönetimine artık diğer pazarlama aktivasyonları gibi stratejik bir bakış

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha

Detaylı

Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık?

Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık? Neden Sosyal Medyanın Geleceği Reklam Değil, Yayıncılık? Bu pazarlamacılar, sosyal medya 'uzmanları' ve PR uzmanlarının her gün konuştuğu konu; Sosyal medyanın geleceği nasıl gözüküyor? 1. Geleneksel medya,

Detaylı

MYO Öğrencilerinin Facebook Kullanım Sıklıkları. Mehmet Can HANAYLI

MYO Öğrencilerinin Facebook Kullanım Sıklıkları. Mehmet Can HANAYLI MYO Öğrencilerinin Facebook Kullanım Sıklıkları Mehmet Can HANAYLI İçerik Giriş Kuramsal Çerçeve İnternet Web 2.0 ve Sosyal Medya Facebook Sosyal Medya Reklamcılığı Bulgular Sonuç ve Öneriler Kaynaklar

Detaylı

NU SKIN SOSYAL BİR TİCARETTİR NU SKIN SOCIAL MEDIA GUIDELINES

NU SKIN SOSYAL BİR TİCARETTİR NU SKIN SOCIAL MEDIA GUIDELINES NU SKIN SOSYAL BİR TİCARETTİR NU SKIN SOCIAL MEDIA GUIDELINES 1 DOĞRUDAN SATIŞ; ORJİNAL SOSYAL AĞ OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR İş modelimiz yüz yüze satış temeline dayanmaktadır sözlü olarak, ağızdan ağıza

Detaylı

DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM İÇERİĞİ. Tarih: 21 28 Mayıs 2016 Cumartesi. (2 Gün / 16 Saat / 09:00 18:00)

DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM İÇERİĞİ. Tarih: 21 28 Mayıs 2016 Cumartesi. (2 Gün / 16 Saat / 09:00 18:00) DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM İÇERİĞİ Tarih: 21 28 Mayıs 2016 Cumartesi (2 Gün / 16 Saat / 09:00 18:00) 1) DİJİTAL PAZARLAMA Sosyal Medyanın Dayanılmaz Cazibesi 3Ders

Detaylı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı 2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan cihazların daha iyi, hızlı ve ucuz modellerle

Detaylı

Konu: Bilgi Paylaşım Araçları. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilgi Paylaşım Araçları. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 6.Sınıf Konu: Bilgi Paylaşım Araçları 8.-14.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul 1- İŞBİRLİKLİ YAZARLIK İçeriğinin kullanıcıların katkılarıyla oluşturulduğu bilgi paylaşım

Detaylı

Ajans Sunumu İstanbul, 2015

Ajans Sunumu İstanbul, 2015 Ajans Sunumu İstanbul, 2015 Biz Kimiz? Dijital dünyanın afacanları, sorunlarınızın çözüm ortaklarıyız. Minik ofisimize sığdırdığımız kocaman dünya ile deli dolu, enerjik bir ekibiz. Tüm bu enerjimizi,

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Tanıtım Faaliyetleri Standartları Standardı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Tanıtım Faaliyetleri Standartları Standardı Dök. No: AUZEF-SS-2.1-10 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3. SORUMLULAR... 3 4. TANIMLAR... 3 5. AUZEF Tanıtım Faaliyetlerin Standartları... 3 5.1.

Detaylı

BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI. İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik

BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI. İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI İşbirlikli Yazarlık Çoklu Ortam Paylaşımları Web Günceleri Etiketleme ve Sosyal İmleme Sosyal Medya Dijital Kimlik İŞBİRLİKLİ YAZARLIK İçeriğinin kullanıcıların katkılarıyla oluşturulduğu

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 43, Nisan 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 43, Nisan 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 43, Nisan 2017, s. 638-656 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 08.02.2017 01.04.2017 Doç. Dr. Murat KAYALAR

Detaylı

AJANS SUNUMU.

AJANS SUNUMU. AJANS SUNUMU SİZİN İÇİN NELER YAPIYORUZ! WEB SİTE TASARIMI WEB SİTE YAZILIMI SOSYAL MEDYA İÇERİK YÖNETİMİ E-TİCARET YÖNETİMİ SEO DİJİTAL MEDYA REKLAMLARI E-POSTA PAZARLAMA Pazarlama ürettiğiniz şey neyse,

Detaylı

SOSYAL MEDYA. Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Araçları Nelerdir? Sosyal Medyayı Kullanırken Dikkat Etmemiz Gereken Kurallar Nelerdir?

SOSYAL MEDYA. Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Araçları Nelerdir? Sosyal Medyayı Kullanırken Dikkat Etmemiz Gereken Kurallar Nelerdir? SOSYAL MEDYA Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Araçları Nelerdir? Sosyal Medyayı Kullanırken Dikkat Etmemiz Gereken Kurallar Nelerdir? Sosyal Medya Nedir? Sosyal medya, kişilerin internet üzerinden birbiriyle

Detaylı

SOSYAL MEDYADA BOŞA VAKİT HARCAMAYIN!

SOSYAL MEDYADA BOŞA VAKİT HARCAMAYIN! SOSYAL MEDYADA BOŞA VAKİT HARCAMAYIN! ANIL ALTAŞ EĞİTMEN/DANIŞMAN 14 TEMMUZ 10 BÜMED AŞİYAN SALONU Sosyal Medya ile dünya artık düz! 2 Icons courtesy of Sosyal medya Katsayınızı biliyor musunuz? Test Sonucu

Detaylı

Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya

Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya 21. PAZARLAMA KONGRESİ Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Pazarlama Alanındaki Sosyal Medya Konulu Çalışmaların İçerik Analizi Yöntemiyle İncelenmesi Examining Social Media Studies in the Field of Marketing

Detaylı

Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? HASHTAG KULLANIM REHBERİ

Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? HASHTAG KULLANIM REHBERİ HASHTAG KULLANMA REHBERİ 1 Hashtag ile ilgili bilmeniz gereken herşey Ne zaman hashtag yapmalıyım, nasıl hashtag oluşturmalıyım? #HASHTAG Hangimiz günlük olarak kullandığımız sosyal medya platformlarında

Detaylı

Maks. Karakter Apple App Store Google Play Store. Uygulama Adı Önerilen 25 (225) 30. Anahtar Kelimeler Kısa Açıklama Açıklama

Maks. Karakter Apple App Store Google Play Store. Uygulama Adı Önerilen 25 (225) 30. Anahtar Kelimeler Kısa Açıklama Açıklama Maks. Karakter Apple App Store Google Play Store Uygulama Adı Önerilen 25 (225) 30 Anahtar Kelimeler 100 - Kısa Açıklama 225 80 Açıklama 4000 4000 Yenilikler 4000 500 App App Store Google Play Store

Detaylı

EYLÜL 2015 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI KAMU MALİ YÖNETİMİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

EYLÜL 2015 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI KAMU MALİ YÖNETİMİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ EYLÜL 2015 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI KAMU MALİ YÖNETİMİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1-1. Ünite 10. sayfada bulunan Kitap ikonunun açıklaması aşağıdaki şekilde düzeltilmiştir. Uzun Kuyruk Teorisi

Detaylı

SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ SEO ve Sosyal Medya Tanıtım Semineri SEMİNER SÜRESİ 2 SAAT BİLGİYAZAN YAZILIM EĞİTİM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ Eğitim Ücreti: Ücretsiz Eğitim Programının Amacı: SEO Sosyal Medya Dijital Pazarlama Sanatı

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Kütüphaneler. Tuba Akbaytürk Çanak

Sosyal Ağlar ve Kütüphaneler. Tuba Akbaytürk Çanak Sosyal Ağlar ve Kütüphaneler Tuba Akbaytürk Çanak Ajanda Web 2.0 Kütüphane 2.0 Sosyal Ağ ğ kavramı Sosyal Ağ Örnekleri Kütüphaneler ve Sosyal Ağlar Web 2.0 nedir? Yeni bir kavramdır, 2004 yılında ortaya

Detaylı

Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz

Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz 2007 Ekip 35 kişiye, müşteri sayısı 10.000'e ulaştı. Global All-Star Ödülü kazandı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Teknoloji Geliştirme

Detaylı

Kütüphaneler ve Sosyal Medya. Mehmet Can Soyulmaz Field Sales Representative EBSCO Publishing. @msoyulmaz

Kütüphaneler ve Sosyal Medya. Mehmet Can Soyulmaz Field Sales Representative EBSCO Publishing. @msoyulmaz Kütüphaneler ve Sosyal Medya Mehmet Can Soyulmaz Field Sales Representative EBSCO Publishing @msoyulmaz Ajanda Kütüphaneler ve Sosyal Medya Üzerine EBSCO nun Anketi Anket ile ilgili Çeşitli Çıktılar EBSCO

Detaylı

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler

Ders İ zlencesi. Ders Başlığı. Dersin amacı. Önceden sahip olunması gereken beceri ve bilgiler. Önceden alınması gereken ders veya dersler Ders İ zlencesi Ders Başlığı İşinizin Görünürlüğünü Sosyal Medyada Nasıl Arttırırsınız? Dersin amacı Bu dersin amacı katılımcıların sosyal medyada pazarlama hakkında bilgi edinmeleri ve kendi kuracakları

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... İçindekiler... Birinci Bölüm İLETİŞİM

İÇİNDEKİLER. Önsöz... İçindekiler... Birinci Bölüm İLETİŞİM İÇİNDEKİLER Önsöz... İçindekiler... iii v Birinci Bölüm İLETİŞİM A. İLETİŞİM... 1 1. İletişim Kavramı, Tanımı ve Önemi... 1 2. İletişimin Özellikleri... 3 3. İletişimin Fonksiyonları... 5 4. İletişim Süreci

Detaylı

The Future Generation Social Media Agency

The Future Generation Social Media Agency Sosyal Medya Yönetimi; kısa dönemli bir planlama değil, uzun dönemli bir yolculuktur. Dolayısı ile sabırlı olmalı ve doğru adımlar zamanında atılmalıdır. AMAÇ Sosyal Medya Eğitim Programı nın amacı; çok

Detaylı

2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar

2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar 2.3. Bilgi Paylaşımı için Araçlar 2.3.1. İşbirlikli Yazarlık (Ör: Viki) 2.3.2. Çoklu Ortam Paylaşımları (Ör: YouTube, Flickr) 2.3.3. Web Günceleri (Ör: Bloglar) 2.3.4. Etiketleme ve Sosyal İmleme (Ör:

Detaylı

SOSYAL MEDYA NEDEN? NASIL? Murat Güner SSUK Medya Yöneticisi

SOSYAL MEDYA NEDEN? NASIL? Murat Güner SSUK Medya Yöneticisi SOSYAL MEDYA NEDEN? NASIL? Murat Güner SSUK Medya Yöneticisi SOSYAL MEDYA Web 2.0'ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, teknolojiyi ve sosyal girişimciliği tek yönlü bilgi paylaşımından, kelimeler,

Detaylı

Web 2.0 ve E-Pazarlama

Web 2.0 ve E-Pazarlama Web 2.0 ve E-Pazarlama Yaşar Tonta, Orçun Madran ve Umut Al tonta@hacettepe.edu.tr omadran@baskent.edu.tr umutal@hacettepe.edu.tr -1 Pazarlamanın Hedefleri Kaliteli hizmet Süreklilik Güven Müşteri memnuniyeti

Detaylı

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir?

İnternet Teknolojisi. İnternet Teknolojisi. Bilgisayar-II - 4. Hafta. Öğrt. Gör. Alper ASLAN 1. Öğrt. Gör. Alper Aslan. İnternet Nedir? İnternet Teknolojisi Öğrt. Gör. Alper Aslan ENF102 Bilgisayar - II İnternet Teknolojisi İnternet Nedir? İnternet Kime Aittir İnternet in Türkiye deki Gelişimi İnternet in Türkiye de Kullanımı Yakın Gelecekte

Detaylı

MET-AY BİLİŞİM. w w w.met-aybilisim.com

MET-AY BİLİŞİM. w w w.met-aybilisim.com MET-AY BİLİŞİM T a s a r ı m M E T-AY BİL İŞ İM TASARI M YA ZI LI M LTD.Ş Tİ. Turan Gün eş B ul va r ı 5 1 0. S ok. N o : 2 / 8 Yıld ı zevl er / A NK A R A v e Y a z ı l ı m w w w.met-aybilisim.com bilgi@met-aybilisim.com

Detaylı

Tanıtım Kitapçığı. Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor

Tanıtım Kitapçığı. Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor Tanıtım Kitapçığı Gayrimenkul Sektörü Değişime Startkey Çatısı Altında Hazırlanıyor Değerli Girişimcilerimiz STARTKEY, 2013 yılında, gayrimenkul sektöründe 10 yılı aşkın zamandır deneyime sahip olan Yönetim

Detaylı

ARAS KARGO SOSYAL MEDYA KILAVUZU

ARAS KARGO SOSYAL MEDYA KILAVUZU ARAS KARGO SOSYAL MEDYA KILAVUZU DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE DİJİTAL İLETİŞİM KILAVUZUN AMACI DİJİTAL MANİFESTOMUZ SOSYAL MEDYA İLKELERİMİZ 1. Dinleyin 2. Gizliliğe Önem Verin 3. Bizi Destekleyin 4. İnsana

Detaylı

Online Faaliyet Raporları

Online Faaliyet Raporları Online Faaliyet Raporları Online Faaliyet Raporları 4 Dünya Geneli İnternet Kullanıcılarının Bölgelere Göre Dağılımı 2011 Kaynak: Internet World Stats : www.internetworldstats.com/stats.htm 2.095.006.005

Detaylı

Sosyal Medya Pazarlama

Sosyal Medya Pazarlama Sosyal Medya Pazarlama Prof.Dr. İbrahim Kırcova Yrd.Doç.Dr. Ebru Enginkaya Beta Yayın No : 3300 İşletme-Ekonomi Dizisi : 742 1. Bası - Ekim 2015 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-442 - 2 Copyright Bu kitabın

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Pazarlama

Sosyal Ağlar ve Pazarlama Sosyal Ağlar ve Pazarlama Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr BBY 465, 8 Aralık 2017-1 Pazarlamanın Hedefleri Kaliteli hizmet Süreklilik Güven Müşteri memnuniyeti Pazar payını korumak/artırmak Bağlılığı artırmak

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com 2 3 4 5 6 7

Detaylı

SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ

SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ VE BARACK OBAMA ÖRNEĞİ Sosyal medya zaman ve mekan sınırlaması olmadan (mobil tabanlı), paylaşımın, tartışmanın esas olduğu bir iletişim şeklidir. Wikipedia sosyal medyanın özelliklerini

Detaylı

WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA

WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA 1 Giriş Bu bölümümde günümüzde en çok kullanılan Web araçları tanıtılacak ve anlatılacaktır.bunların eğitimde, özellikle uzaktan eğitimde nasıl kullanıldığından

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencilerinin Web 2.0 Araçlarını Kullanım Özellikleri

Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencilerinin Web 2.0 Araçlarını Kullanım Özellikleri Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrencilerinin Web 2.0 Araçlarını Kullanım Özellikleri Nazan ÖZENÇ UÇAK Tolga ÇAKMAK Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü {ucak, tcakmak}@hacettepe.edu.tr

Detaylı

İş Hayatına Yeni Atılan ve İş Kurma Başlangıcında Olan Kadınlar için Girişimcilikte Başarıyı Güçlendirme

İş Hayatına Yeni Atılan ve İş Kurma Başlangıcında Olan Kadınlar için Girişimcilikte Başarıyı Güçlendirme EmpowerWOMENt İş Hayatına Yeni Atılan ve İş Kurma Başlangıcında Olan Kadınlar için Girişimcilikte Başarıyı Güçlendirme Referans No: 2016-1-TR01-KA204-033777 PROJE HAKKINDA EmpowerWOMENt Açık Sanal Platform,

Detaylı

Hootsuite Tanıtım Sunumu. Hoşgeldiniz

Hootsuite Tanıtım Sunumu. Hoşgeldiniz Hootsuite Tanıtım Sunumu Hoşgeldiniz Hootsuite Nedir? Hootsuite, dünyanın en çok kullanılan sosyal medya yönetim platformudur Hootsuite ile tüm sosyal medya hesaplarınızı tek bir merkezden kolayca yönetebilirsiniz

Detaylı

Dijital Pazarlama Ajansı

Dijital Pazarlama Ajansı Ocak 2018 Strateji ve Hizmetler Dijital Pazarlama Ajansı Eda Kara Marketing Director Reklam taktikleri ve dijital çözümler İçindekiler 4 01 Hakkımızda Naapsak Sosyal Medya Ajansı hakkında merak 04 Müşteriler

Detaylı

Ortak Dersler Sanal Sınıf Sistemi Kullanım Kılavuzu

Ortak Dersler Sanal Sınıf Sistemi Kullanım Kılavuzu Ortak Dersler Sanal Sınıf Sistemi Kullanım Kılavuzu Ortak Dersler, tüm üniversite bölümlerinde fakülte ve meslek yüksekokulu farkı gözetmeksizin, aynı olan bazı derslerin tek bir sistem üzerinden öğretimin

Detaylı

Sosyal Medyada İtibar

Sosyal Medyada İtibar Sosyal Medyada İtibar Sosyal Medya Kanalları Facebook Twitter Youtube Bütün bunlar çocukların eğlencesi midir? İsmini googlelayan kaç kişi var? (%40 dan az)? Sorular Sosyal Medya kullanılmaması mümkün

Detaylı

DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ

DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ Sadece E-mail Abonelerine Özel BİLİYOR MUYDUN? Tüketicilerin %90 ı satın alma kararlarında internetteki yorumların etkili olduğunu düşünüyor.

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER ARACI OLARAK SOSYAL MEDYA: ARÇELİK VE BOSCH MARKALARININ KURUMSAL FACEBOOK VE TWİTTER HESAPLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME

HALKLA İLİŞKİLER ARACI OLARAK SOSYAL MEDYA: ARÇELİK VE BOSCH MARKALARININ KURUMSAL FACEBOOK VE TWİTTER HESAPLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME doi: 10.18094/si.66046 HALKLA İLİŞKİLER ARACI OLARAK SOSYAL MEDYA: ARÇELİK VE BOSCH MARKALARININ KURUMSAL FACEBOOK VE TWİTTER HESAPLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME İsmail Kocabaş * ÖZET Geçmişten günümüze doğru

Detaylı

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ ÇALIŞMAYA DAİR BİLGİLER 1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ SUNUM:(X) ATÖLYE ÇALIŞMASI: ( ) 2 UYGULAMADA YER ALAN DİĞER PAYDAŞLAR(DERSLER/KURUMLAR) Tüm derslerde uygulanabilecek bir çalışmadır.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Gazetecilik ve Halkla Marmara Üniversitesi 1996

ÖZGEÇMİŞ. Gazetecilik ve Halkla Marmara Üniversitesi 1996 ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: MİNE DEMİRTAŞ İletişim Bilgileri: Tel: 0216 626 10 50 / 2746 Mail :minedemirtas@maltepe.edu.tr Adres:Marmara Eğitim Köyü İletişim Fakültesi Doğum Tarihi:10.02.1959 Öğrenim Durumu:

Detaylı

Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz

Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz Biz Kimiz? Ekibimizi yakından tanıyın: adresgezgini.com/ekibimiz 2007 Ekip 35 kişiye, müşteri sayısı 10.000'e ulaştı. AdresGezgini A.Ş. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi nde

Detaylı

Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme

Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme Nilgün KEÇEL & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Pazarlama

Sosyal Ağlar ve Pazarlama Sosyal Ağlar ve Pazarlama Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr BBY 401, 17 Aralık 2013-1 Pazarlamanın Hedefleri Kaliteli hizmet Süreklilik Güven Müşteri memnuniyeti Pazar payını korumak/artırmak Bağlılığı artırmak

Detaylı

Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası.

Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası. Web Sayfasında Google Analitik Kullanımı ve Kullanıcı Davranışlarının Belirlenmesi: İstanbul Ticaret Üniversitesi Kütüphane Web Sayfası Erdem Eralp Amaç Kullanıcı Beklentileri Hizmet Analizleri Farkındalık

Detaylı

17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni

17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni 17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni Mobil RTB Harcamaları %459 Artış Gösterdi emarketer tahminlerine göre RTB harcamaları (tüm reklam çeşitleri dahil) 2018 yılında toplamda $12 milyar a ulaşacak.

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yard. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com Fiziksel Arayüz

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0

Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0 Sosyal Ağlar ve Çevrimiçi Kütüphane Katalogları: OPAC 2.0 Tolga ÇAKMAK Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tcakmak@hacettepe.edu.tr ~ Nevzat ÖZEL Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü nozel@humanity. ankara.edu.tr

Detaylı

U.R. 2440. BÖLGE ROTARACT TEMSİLCİLİĞİ 2015-2016 DÖNEMİ BAŞKANLAR EĞİTİM SEMİNERİ. Rtc. Gözde Çiftçi

U.R. 2440. BÖLGE ROTARACT TEMSİLCİLİĞİ 2015-2016 DÖNEMİ BAŞKANLAR EĞİTİM SEMİNERİ. Rtc. Gözde Çiftçi U.R. 2440. BÖLGE ROTARACT TEMSİLCİLİĞİ 2015-2016 DÖNEMİ BAŞKANLAR EĞİTİM SEMİNERİ H i z m e t l e r i n i z d ü n y a y a a r m a ğ a n o l s u n Rtc. Gözde Çiftçi U.R. 2440. Bölge Rotaract Temsilciliği

Detaylı

KURUMSAL İÇERİK ÇÖZÜMLERİ DİJİTAL YAYINCILIK E-TİCARET ÇÖZÜMLERİ MOBİL KONSEPT GELİŞTİRME SOSYAL MEDYA İÇERİK ÇÖZÜMLERİ

KURUMSAL İÇERİK ÇÖZÜMLERİ DİJİTAL YAYINCILIK E-TİCARET ÇÖZÜMLERİ MOBİL KONSEPT GELİŞTİRME SOSYAL MEDYA İÇERİK ÇÖZÜMLERİ KURUMSAL İÇERİK ÇÖZÜMLERİ DİJİTAL YAYINCILIK MOBİL KONSEPT GELİŞTİRME E-TİCARET ÇÖZÜMLERİ SOSYAL MEDYA İÇERİK ÇÖZÜMLERİ KURUMSAL İÇERİK ÇÖZÜMLERİ Kurumunuzu veya markalarınızdan birini tanıtmak, farkınızı

Detaylı

Dijital Pazarlama Türkiye de ve dünya çapında markanızın tüm dijital platformlarda yapılacak pazarlama faaliyetlerinin tümü SEO (arama motoru optimizasyonu), SEM (arama motoru pazarlaması), influencer

Detaylı

SOSYAL MEDYA MÜHENDİSLİĞİ

SOSYAL MEDYA MÜHENDİSLİĞİ SOSYAL MEDYA MÜHENDİSLİĞİ SEOPSİ Sosyal medya hesaplarının, doğru ve etkin kullanımı Sosyal medya, son zamanlarda öne çıkan bir araç olarak önümüzde durmaktadır. Peki, kurumsal anlamda sosyal medyanın

Detaylı

Yeni Medya ve Görsel İlet ş m Tasarımı. Doç. Dr. Suzan Duygu BEDİR ERİŞTİ

Yeni Medya ve Görsel İlet ş m Tasarımı. Doç. Dr. Suzan Duygu BEDİR ERİŞTİ Yeni Medya ve Görsel İlet ş m Tasarımı Doç. Dr. Suzan Duygu BEDİR ERİŞTİ Doç. Dr. Suzan Duygu Bedir Erişti YENİ MEDYA VE GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI ISBN 978-605-318-691-5 DOI: 10.14527/9786053186915 Kitap

Detaylı

TrueView ile Video için Google AdWords.

TrueView ile Video için Google AdWords. TrueView ile Video için Google AdWords. Reklam videonuzu izleyen kişilerş için ödeme yapın. YouTube'un Boyutu ve Kapsamı. #1 Çevrimiçi video sitesi #2 En büyük arama motoru (Google'dan sonra) #3 En büyük

Detaylı

E-ÖĞRENME ve WEB 2.0. Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

E-ÖĞRENME ve WEB 2.0. Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü E-ÖĞRENME ve WEB 2.0 Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü E-ÖĞRENME VE PLATFORMLAR E-Öğrenme: Tanımı Öğretim etkinliklerinin elektronik ortamlarda yürütülmesidir.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Halkla İlişkiler ve Başkent Üniversitesi 2000-2004

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Halkla İlişkiler ve Başkent Üniversitesi 2000-2004 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Ayda Sabuncuoğlu 2. Doğum Tarihi: 28.04.1982 3. Ünvanı: Yardımcı Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Halkla İlişkiler ve Başkent Üniversitesi 2000-2004

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Pazarlama

Sosyal Ağlar ve Pazarlama Sosyal Ağlar ve Pazarlama Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr BBY 465, 8 Aralık 2014-1 Pazarlamanın Hedefleri Kaliteli hizmet Süreklilik Güven Müşteri memnuniyeti Pazar payını korumak/artırmak Bağlılığı artırmak

Detaylı

SOSYAL MEDYANIN SİYASİ SEÇİMLERE ETKİSİ DÜNYA SİYASETİNDE

SOSYAL MEDYANIN SİYASİ SEÇİMLERE ETKİSİ DÜNYA SİYASETİNDE SOSYAL MEDYANIN SİYASİ SEÇİMLERE ETKİSİ DÜNYA SİYASETİNDE TAKDİM Değerli MYK ve MKYK üyelerimiz, İl Teşkilatlarımızın Kıymetli Başkan ve Yöneticileri, Genel Merkez Gençlik Kolları Dış İlişkiler Başkanlığı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Halkla İlişkiler ve Başkent Üniversitesi 2000-2004

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Halkla İlişkiler ve Başkent Üniversitesi 2000-2004 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Ayda Sabuncuoğlu 2. Doğum Tarihi: 28.04.1982 3. Ünvanı: Yardımcı Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Halkla İlişkiler ve Başkent Üniversitesi 2000-2004

Detaylı

SOSYAL MEDYA ARAÇLARI VE PATOLOJİ: ZAMAN-MEKAN-KİŞİ KISITLAMASI OLMADAN BİLGİYE MÜKEMMEL ERİŞİM

SOSYAL MEDYA ARAÇLARI VE PATOLOJİ: ZAMAN-MEKAN-KİŞİ KISITLAMASI OLMADAN BİLGİYE MÜKEMMEL ERİŞİM SOSYAL MEDYA ARAÇLARI VE PATOLOJİ: ZAMAN-MEKAN-KİŞİ KISITLAMASI OLMADAN BİLGİYE MÜKEMMEL ERİŞİM Yard.Doç.Dr.Pembe OLTULU @pembeoltulu Prof. Dr. Alp USUBÜTÜN @usubutun NEÜ MERAM TıP FAKÜLTESI PATOLOJI ABD/KONYA

Detaylı

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI SOSYAL MEDYADA MARKA TOPLULUKLARININ ÖNEMİ VE BİR ARAŞTIRMA YÜKSEK LİSANS TEZİ Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet Yaman ÖZTEK

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Ebru Gökaliler. 2. Doğum Tarihi: 09.01.1979. 3. Ünvanı: Yardımcı Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu:

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Ebru Gökaliler. 2. Doğum Tarihi: 09.01.1979. 3. Ünvanı: Yardımcı Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Ebru Gökaliler 2. Doğum Tarihi: 09.01.1979 3. Ünvanı: Yardımcı Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Radyo Televizyon Sinema Ege Üniversitesi 1996-2000

Detaylı

herkesin bir reklamı olmalı

herkesin bir reklamı olmalı bilgi@herkesinreklami.com www.herkesinreklami.com herkesin bir reklamı olmalı herkesin bir reklamı olmalı Günümüzde reklam ve tanıtım gibi faaliyetlerin öneminin herkes farkında. Ancak çok zaman bu işler

Detaylı

IRMAK HANDAN iarslanoglu@boomads.com. : @irmakhandan

IRMAK HANDAN iarslanoglu@boomads.com. : @irmakhandan IRMAK HANDAN iarslanoglu@boomads.com : @irmakhandan What s yours? Bulunduğumuz çağın ekosisteminin özünde «paylaşmak» ve «konuşmak» yer alıyor. TÜKETİCİ HİKAYELERİ HİKAYELERİN GÜCÜ NEREDEN GELİYOR? EĞLENCELİ

Detaylı

Internet te Pazarlama

Internet te Pazarlama Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Reklâm Doğrudan posta Telepazarlama Internet Internet - Büyüklük Kullanıcı sayısı 665 milyon (International

Detaylı

Levent Özen. www.leothemaster.net

Levent Özen. www.leothemaster.net Levent Özen Konular: Küçük Dünya - Yakınlığın 6 Derecesi Sosyal Ağ Tarihi ve Gelişimi Web Teknolojisi (1.0 5.0) Sosyal Yazılım ve esosyal Hayat Sosyal Ağlar Etiket Kullanımı Sosyal Ağ Modelleri Sosyal

Detaylı

ALMS SUNUMU KARİYER TEKNOPARK

ALMS SUNUMU KARİYER TEKNOPARK ALMS SUNUMU KARİYER TEKNOPARK www.globaxsoft.com 28.10.2016 1 www.advancity.com.tr HAKKIMIZDA 1999 dan bu yana faaliyet gösteren Advancity uzaktan eğitim ve yazılım çözümleri sunmaktadır. Ofislerimiz:

Detaylı

SOSYAL MEDYADA (E) TİCARET. Ekim, 2015

SOSYAL MEDYADA (E) TİCARET. Ekim, 2015 SOSYAL MEDYADA (E) TİCARET Ekim, 2015 SOSYAL DÜNYAYA GENEL BAKIŞ Günden güne sosyal medya, bireylerin günlük rutininin bir parçası haline gelmekte ve bu bütünleşme yalnızca boş vakitleri değerlendirmek

Detaylı

İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ.

İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ. Yeni nesil dijital liderlik ajansı İşimizi aşımızı müşterimizi Sosyal Medyayla BÜYÜTÜYORUZ. Dijital yolculukta, 48 milyon sabit internet kullanıcısı, 45.3 milyon mobil internet kullanıcısı 8 milyon aktif

Detaylı

Internet te Pazarlama

Internet te Pazarlama Internet te Pazarlama Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Reklâm Doğrudan posta Telepazarlama Internet Internet - Büyüklük Kullanıcı

Detaylı

Dijital Pazarlamada. Trendleri ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik.

Dijital Pazarlamada. Trendleri ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik. Dijital Pazarlamada 2016 Trendleri 2017 ye merhaba demeden önce bir önceki senede neler olduğunu birlikte incelemek istedik. Dijital pazarlamanın 2016 daki trendlerini sizler için bir araya getirdik. Böylece

Detaylı

İçerik 03 04 06 07 08 09 10 11

İçerik 03 04 06 07 08 09 10 11 PLUS Broşür 2014 İçerik 03 04 06 07 08 09 10 11 Direkörün Mesajı Social Plus Ne Yapıyoruz? Nasıl Yapıyoruz? Topluluk Yönetimi Sosyal Eğitimler Eğitim Kadromuz Neden Sosyal Medya? Social Plus İhtiyaçlarınızı

Detaylı

Bir Gün CEO Program Elçi Ağı ODGERS BERNDTSON

Bir Gün CEO Program Elçi Ağı ODGERS BERNDTSON Bir Gün CEO Program Elçi Ağı ODGERS BERNDTSON Bir Gün CEO Programı nedir? Dünyada sadece Odgers Berndtson Global tarafından gerçekleştirilen Bir Gün CEO (CEO 1 x Day) programının dünyada 12. Yılı ve Türkiye

Detaylı

GENÇLER ARASINDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI FARKINDA MIYIZ?

GENÇLER ARASINDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI FARKINDA MIYIZ? farkında mıyız? GENÇLER ARASINDA İNTERNET BAĞIMLILIĞI FARKINDA MIYIZ? genclerfarkindamiyiz.com İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) tarafından yürütülecek olan Gençler Arasında İnternet Bağımlılığı-

Detaylı

Sosyal Medyada Türk Basını

Sosyal Medyada Türk Basını Sosyal Medyada Türk Basını Adem AYTEN 1 Özet Sosyal medya günümüzde iletişimbilimciler arasından en çok araştırılan olguların başında gelmektedir.. Web 2.0 la kullanıcıların hizmetine giren sosyal medya

Detaylı

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Satıcılar Hizmetlerini Nasıl Farklılaştırırlar? Wilson Learning in beş farklı kuruluşla yaptığı araştırmanın amacı, satıcıların farklılık ve rekabet avantajı yaratmadaki

Detaylı

Sosyal medya mecraları uygulamalı dersi

Sosyal medya mecraları uygulamalı dersi Sosyal medya mecraları uygulamalı dersi Samet Ensar SARI 11/02/12 Fırsatlar ve Tehditler Bir Arada 1)USA 2) UK 3) Indonesia 4) Turkey Global 426 Milyon - Türkiye 500 Milyon 25 Milyon 110 Milyon 1.5 Milyon

Detaylı

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain

«Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain Video Reklamlar «Pek çok küçük şey, doğru reklamla devleşmiştir.» Mark Twain 1 2 3 4 Türkiye deki Arama Türkiye Pazarında Arama Hacmi Türkiye de Beyazperde Nerede? Rakip Analizi, Yıllık Analiz YouTube

Detaylı

Sosyal Ağlar ve Pazarlama

Sosyal Ağlar ve Pazarlama Sosyal Ağlar ve Pazarlama Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr BBY 465, 1 Aralık 2015-1 Pazarlamanın Hedefleri Kaliteli hizmet Süreklilik Güven Müşteri memnuniyeti Pazar payını korumak/artırmak Bağlılığı artırmak

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. @Samet_Celik Trend ve Sosyal Pazarlama Danışmanı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. @Samet_Celik Trend ve Sosyal Pazarlama Danışmanı @Samet_Celik Trend ve Sosyal Pazarlama Danışmanı Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya Tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca

Detaylı

Etkinlik Yönet. Etkinlik ve Etkinlik Mobil Uygulamanızı Geliştirmenin En Kolay Yolu

Etkinlik Yönet. Etkinlik ve Etkinlik Mobil Uygulamanızı Geliştirmenin En Kolay Yolu Etkinlik Yönet Etkinlik ve Etkinlik Mobil Uygulamanızı Geliştirmenin En Kolay Yolu 02 Etkinlik Yönet Etkinlik Uygulamanız da Etkinliğiniz kadar özel olsun Etkinlik Yönet ile etkinliğinizin mobil uygulamasını

Detaylı

Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin Kütüphane Hizmetlerine Yönelik Tutumu ve Kütüphane Kullanım Alışkanlığı Balıkesir Üniversitesi Örneği

Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin Kütüphane Hizmetlerine Yönelik Tutumu ve Kütüphane Kullanım Alışkanlığı Balıkesir Üniversitesi Örneği Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin Kütüphane Hizmetlerine Yönelik Tutumu ve Kütüphane Kullanım Alışkanlığı Balıkesir Üniversitesi Örneği Öğr.Gör. Okan KOÇ Giriş Araştırmamızda, üniversite birinci

Detaylı