istanbulturizmmerkezleri.org BOĞAZİÇİ (AVRUPA YAKASI)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "istanbulturizmmerkezleri.org BOĞAZİÇİ (AVRUPA YAKASI)"

Transkript

1 BOĞAZİÇİ (AVRUPA YAKASI)

2 * Beşiktaş İskelesi * Beşiktaş Meydanı * Sinan Paşa Camii * Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi * Deniz Müzesi Yıldız Parkı Büyük Havuz Küçük Mecidiye Camii * Yıldız Sarayı Malta Köşkü * Yıldız Sarayı Şale Köşkü * Yıldız Porselen * Ortoköy Merkez ve Çarşı * Ortoköy Etz Hayim Sinagogu * Ortoköy Ayios Phokas Rum Kilisesi * Büyük Mecidiye (Ortaköy) Camii Aşiyan Tevfik Fikret Müzesi Rumeli Hisarı

3 Emirgan Parkı * Şerifler Yalısı * Emirgan Camii * I. Abdülhamit han Çeşmesi * Çınaraltı Çay Bahçesi

4 136 Beşiktaş - Sarıyer Hattı Tema: Yaşayan Boğaziçi Tabiatın İstanbul a sunduğu güzelliklerin, geçmişin izleri ile birleştiği, ziyaret edenlerin ise bu mükemmel birleşimi yaşadıkları bölge! Sarıyer den Beşiktaş a doğru yürümek, zaman içinde yolculuk yapmak gibi! Her adımda geleceğe doğru yürüdüğünüzü hissettiğiniz bu hat üzerinde tarihi yalılar, ağaçlarla çevrelenmiş tarihi yolları takip ederek, İstanbul eğlence hayatının merkezine ulaştığınızda bambaşka bir dünyayı keşfedersiniz. Şimdi gezeceğimiz bölge, Boğaz ın en çok bilinen yeri, Beşiktaş - Sarıyer ilçelerinin Boğaz kıyıları. Ne var ki bu rotanın İstanbul ziyaretçileri için, çok bilinir olma hali, genellikle deniz yoluyla yapılan ve kıyılardaki binalarla arkadaki dokunun sadece cepheden ve uzaktan seyredildiği turistik Boğaz gezilerine mahsus bir durum. Ama bir bölgeyi orada yaşayanların gözüyle görüp, onların yaşadığı gibi algılayabilmek için mahalle içlerine girmek de şart! Bu yüzden Boğaziçi Kaleleri temamızın üçüncü ve sonuncu örneği ile Boğaziçi ndeki Endüstriyel Miras temamızdan da bir örnek daha göreceğimiz Rumeli yakasındaki bu rotamızın adını Yaşayan Boğaziçi koyduk...

5 137 Duraklarımız da şöyle: I. Durak - Beşiktaş - Ortaköy 1. Küçük Mecidiye Camii, 2. Yıldız Parkı - Büyük Havuz, 3. Yıldız Parkı- Malta Köşkü, 4. Yıldız Parkı- Şale Köşkü, 5. Yıldız Porselen- Boğaziçi ndeki Endüstriyel Miras, 6. Ortaköy- Ayios Phokas Rum Kilisesi, 7. Ortaköy- Merkez ve çarşısı, 8. Ortaköy Etz Hayim Sinagogu, 9. Büyük Mecidiye Camii (veya Ortaköy Camii). III. Durak Aşiyan Tevfik Fikret Müzesi Boğaz Avrupa Yakası Kaleleri -III Rumeli Hisarı IV. Durak Emirgan 1. Şerifler Yalısı 2. Emirgan (Hamid-i Evvel) Camii 3. I. Abdülhamid Han Çeşmesi 4. Çınaraltı Çay Bahçeleri 5. Sabancı Müzesi 6. Emirgan Parkı. II. Durak-Arnavutköy 1. Aya Yorgi Rum (Ayastrati Taksiarhis Rum) Kilisesi, 2. Tevfikiye Camii.

6 138 Boğaziçi Rumeli Kıyılarının Gelişimi Bugünkü Galata bölgesinden sonra gelen ilk önemli yerleşme, Diplokionion adı verilen ve iki sütunla simgelenen Beşiktaş imiş. Şimdi, Boğazın Rumeli yakasındaki önemli gelişmelere bulunduğumuz yerden Karadeniz girişine doğru hızla göz atalım: * 5. yüzyılda Bizans döneminde en büyük Boğaz yerleşmesi Hagios Mamas mevkii olarak bilinen Beşiktaş vadisinde oluşmuş. Arnavutköy vadisi ilkçağda Hestiai, daha sonraları Anaplous ve 4. yüzyıldan itibaren de Promotu mevkii olarak biliniyor. Resim: Cristoforo Buondelmonti nin 1422 tarihli İstanbul haritası. * 15. yüzyılda, Rumeli kıyıları o zamana kadar hiç görülmedik bir yapı ediniyor; Fatih Sultan Mehmet in, 1452 de yaklaşık 150 günde yaptırdığı Boğazkesen Hisarı (Rumelihisarı)! * 16. yüzyıl başlarında, I. Ahmed döneminde Beşiktaş bahçesi ile Karabâli bahçesi arasındaki koy, doldurularak 300 metrelik bir meydan haline getiriliyor: Dolmabahçe! * 17. yüzyıl sonlarına kadar Galatasarayı dışında bir saray yapısı görülmez iken yıllarında yeni kazanılan Dolmabahçe alanına IV. Mehmet -Çinili Mabeyn-i Hümâyun Köşkü nü arkasındaki tepeye de Bayıldım Köşkü nü yaptırıyor. * 17. ve 18. yüzyıllarda tek bir anıtsal faaliyete var: I. Abdülhamid tarafından 1781 de inşa ettirilen Emirgan Camii. 18. yüzyılda yaptırılan anıtlar: Fındıklı da, Eminâbâd Sarayı, Çırağan Sahilsarayı, Neşetâbâd Kasrı, Hümâyunâbâd Kasrı. * 19. yüzyılda devletin merkezi Topkapı dan Dolmabahçe ye taşınıyor de bugünkü Dolmabahçe Sarayı nın yapımına başlanıyor. Çırağan Sarayı inşa ettiriyor. II. Abdülhamid, Topkapı Sarayı nın modern bir versiyonu olan Yıldız Sarayı nı yaptırıyor. * 20. yüzyılda 1930 lu yıllarda kara ulaşımını kolaylaştırmak için yapılan yollar ve hızla artan yerleşme isteği, Rumeli yakasında 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılan bazı yapılar dışında sivil mimarlık örneklerinin neredeyse tümünün yok olmasına neden oluyor. * 21. yüzyılda iki önemli sivil mimarlık örneği olan Bebek Kavafyan Evi ile Emirgân Şerifler Yalı Köşkü, varlığını sürdürüyor.

7 139 Beşiktaş İlçesi Beşiktaş Adı Nereden Geliyor? Beşiktaş, adını Beşik ; kızak üstüne kurulan yatak bağlamında bir denizcilik teriminden alıyor. Barbaros Hayreddin Paşa nın gemilerini bağlamak üzere diktirdiği beş taş direk anlamında beş taş veya beşik taşı ndan bugünkü adını aldığı kabul ediliyor. Geçmişte Beşiktaş Beşiktaş, Bizans döneminde Boğaziçi kıyılarındaki en belli başlı yerleşim merkezi olup Bizans döneminde ( yüzyıl) günümüz Beşiktaş ının kıyıları şu üç önemli yapıyla tanınırdı: Ayios Mihael Kilisesi, Ayios Mamas saray kompleksi ve Fokas Manastırı. Bunlardan Ayios Mihael Kilisesi, I. Konstantin döneminde inşa edilmiş çok ünlü bir hac merkeziydi. Yeri tam olarak tespit edilememekle beraber, bu manastırın Ortaköy de halen mevcut olan modern Ayios Fokas Kilisesi nin yerinde olduğu iddia edilir. Beşiktaş ın bir yerleşim yeri kimliği kazanması, Karadeniz in geniş ölçüde Osmanlı Devleti nin denetimi altına girmesi sayesinde olmuştur. Beşiktaş, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa döneminde ise bilhassa denizcilik açısından büyük önem kazandı. 17. yüzyılda Beşiktaş koyu doldurulmaya başlandı. Dolmabahçe de adını buradan alıyor. II. Mahmut zamanında artık Osmanlı tahtı resmen olmasa da fiilen Haliç in karşı tarafına taşınmış, Beşiktaş bölgesine yerleşmişti. II. Mahmut un oğlu Abdülmecid, Dolmabahçe Sarayı nı inşa ettirerek bu duruma resmiyet kazandırdı. Cumhuriyet Beşiktaşı Beşiktaş ve Spor 13 Ocak 1910 tarihinde Türkiye nin ilk spor kulübü olarak Beşiktaş ta kurulan Beşiktaş Jimnastik Kulübü halen kökü Beşiktaş a dayanan en tanınmış kurumdur. Türkiye de Üç Büyüklerden Biri olarak konumlanan ve geniş sayıdaki taraftarı ile Kara Kartallar simgesiyle buluşan Beşiktaş Futbol Kulübü de en eski futbol kulüpleri arasındadır... Beşiktaş ve Eğitim Boğaz kıyılarındaki saraylar ve kamu yapılarının bir kısmında yerleşik Kabataş Erkek Lisesi, Galatasaray Üniversitesi, Ziya Kalkavan Denizcilik Meslek Lisesi, Bahçeşehir Üniversitesi ile Robert Kolej de Beşiktaş sınırlarındadır. Çırağan Caddesi üzerindeki Beşiktaş Belediye binası da tarihi Askeri Rüşdiye binasından başkası değildir!

8 140 Beşiktaş ve Lüks Aziziye Camiine gelir sağlaması için 1875 de yaptırılmış sıra evler (akaret) bugünkü Beşiktaş ın lüks yüzünün başlangıcını oluşturur: Akaretler! Akaretler, gerek üzerinde bulunan lüks markalar, gerekse şık kafe ve lokantaları ve W Oteli ile İstanbul un başka hiçbir semtinde olmayan bir farklılık yaratır. Beşiktaş ın Çarşısı Kaptan-ı Derya Sinan Paşa nın kurduğu İskele Çarşısı ya da bugünkü Beşiktaş Çarşısında yok yoktur! I. Durak- Beşiktaş - Ortaköy Beşiktaş Merkez- İskele Meydanı İskeleden ana caddeye çıkıp sağa dönün. Yahya Efendi İETT durağının karşısında hem Külliye ye hem de Küçük Mecidiye Camii ne giden yolları göreceksiniz. Küçük Mecidiye Camii - Yıldız Çırağan Sarayı nın karşısında Yıldız Parkı nın girişinde bulunan cami, Büyük Mecidiye ya da Ortaköy Camii nin de Sultan Abdülmecid tarafından 1848 yılında yaptırılmış. Yıldız Sarayı kompleksi ya da Abdülhamit in İstanbulu Sultan I. Ahmet döneminde padişah bahçeleri arasına katılan alanda ilk köşk yaptırıldı. Sultan Abdülmecid ise validesi için Kasr-ı Dilkuşa isimli bir köşk yaptırdı. Sultan Abdülaziz, Balyan ailesi mimarlarına Büyük Mabeyn Köşkü nü (1865) inşa ettirdi. Daha sonra dış bahçeye Malta ve Çadır Köşklerini, saray kısmına, Çit Kasrı nı ekletti. Sarayın asıl yapılaşması Sultan II. Abdülhamid in 33 yıllık saltanat devrinde oldu. Bu dönemde alana, Yıldız Sarayı Hümayun-u ismi verildi. Yıldız Saray kompleksi bugün müze olarak kullanılan Marangozhane Silahhane dışında ziyarete açık değil. Harem bölümündeki sera ve tiyatro, türlerinin en çarpıcı örnekleridirler. Eski marangozhane binasında 1994 yılında kurulan müzede sarayla ilgili dekoratif objeler sergilenmektedir.

9 141 BEŞİKTAŞ VAPUR İSKELESİ: 1913 te Şirket-i Hayriye tarafından yaptırılan Beşiktaş İskelesi, Ulusal Mimari Akımının örneklerinden biridir. Şimdi İBB Turizm Atölyesi Ofisinin kullanımındadır. BARBAROS TÜRBESİ: Osmanlı Donanması önemli seferlerinden önce Barbaros un türbesini ziyaret eder, adaklar adardı.. Türbeyi 1546 da Mimar Sinan yapmıştı. BARBAROS ANITI: 1944 yılında yapılan heykelin tunç ve mermer kaidesi bir gemiyi sembolize eder. Deniz Müzesinin önündeki alanda bulunan heykelin yüksekliği 11, 5 metredir. DENİZ MÜZESİ: Koleksiyonunda den fazla eser bulunan, 1897 de Kasımpaşa da kurulmuş ilk Deniz Müzesi Beşiktaş sahilindedir. Web: denizmuzeleri.tsk.tr/ SİNAN PAŞA CAMİİ: Donanma sefere çıkmadan önce Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi ni ziyaret eder, Sinan Paşa Camii nde cuma namaz kılarmış. YAHYA EFENDİ KÜLLİYESİ: Boğaz a hakim sırtta yer alan dergâh; tekke, mescit, tevhidhâne, medrese, hamam, türbe, mezarlık ve evlerden oluşan bir külliyedir. Türbe Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş.

10 142 YILDIZ PARKI KORUSU İstanbul un en popüler korusu olan Yıldız Parkı Korusu, çevresinde yükselen dev binalara ve çığ gibi büyüyen trafiğe rağmen dingin kalmayı başarıyor. Park, Beşiktaş ile Ortaköy arasında yer alan yaklaşık 46 hektarlık alanı ile kent içindeki en büyük koru. Tahta çıktıktan sonra Yıldız Sarayı na yerleşen II. Abdülhamid in Malta, Çadır, Şale, Kaskat, Limonluk, Set ve Cihannüma köşkleri ile Saray Tiyatrosu nu inşa ettirirken, yerli ve yabancı uzmanlara büyük paralar harcayarak düzenlettiği koru için hatıra defterinde her metre karesine altın döküldü ifadesine yer verdiği söyleniyor. Şu anda İstanbul Büyük Şehir Belediyesi mülkiyetinde olan parkın bakımını Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü yapıyor. Malta Köşkü Yıldız Korusu ndaki köşkler ise günümüzde düğün ve çeşitli amaçlı toplantılara ev sahipliği yapıyor. Şale Köşkü Yıldız Sarayı nın bir parçası olan ve adını Fransızca dağ evi anlamına gelen chalet sözcüğünden alan Şale Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarlığının en ilgi çekici yapılarından biridir.

11 143 Yıldız Porselen Fabrikası: Boğaziçi ndeki Endüstriyel Miras Rumeli yakasında, Osmanlı nın sanayileşme hamlelerinin tanığı bir yer var sırada: Son dönem Osmanlı saraylarının porselen gereksinimini karşılamak amacıyla yıllarında kurulmuş olan Yıldız Porselen Fabrikası. Ya da o zamanki adıyla; Çini Fabrika-ı Hümayunu. Bugün bir müze-fabrika olarak hizmet veren bu yapının mimari tasarımı, Yıldız Saray kompleksine de önemli katkılarda bulunan Raimondo D Aranco ya ait. Bu fabrikanın kurulmasından amaç, sarayın ihtiyacını karşılamak olduğu kadar, Avrupa, özellikle de Sèvres porselenleri gibi yüksek kaliteli ürüne ulaşmak imiş. Bu süre içinde resimhane de Fransızlar ve Osmanlılar birlikte çalışmışlar. Porselenlerin en güzel örnekleri de bugün Topkapı Sarayı Müzesi ile, TBMM Milli Saraylar Koleksiyonu nda korunuyor. Fabrika Cumhuriyet döneminde Sümerbank a bağlı olarak işletilmiş yılında Milli Saraylar a bağlanan fabrikada bugün bir yandan halkın kullanımı için porselen eşya üretirken bir yandan da eskiden yaptıklarının replikaları yapılıyor, Milli Saraylar a bağlı hediyelik eşya dükkanlarında satılıyor.

12 144 Etz Hayim Sinagogu, Ortaköy Etz Hayim Sinagogu 2 kez yanmış ve yenilenmiş. Bu Sinagog un makus kaderinde olan yangın onu bu sefer 1941 de büyük Ortaköy yangını ile vurduğunda, diğer pek çok bina gibi o da kullanılamayacak duruma gelmiş. Bunun üzerine ibadete yanındaki Midraş din okulunda devam edilmiş. Günümüzdeki Sinagog işte oradan yola çıkılarak yeniden yapılanı. Ortaköy- Merkez ve çarşısı Ortaköy Boğaz ın bu noktasında tıpkı karşısındaki Kuzguncuk gibi üç dinin önemli yapısını bir arada tutmuş çok özel bir yer. Bugün de Ayios Fokas Rum Ortodoks Kilisesi, Ortaköy deki en eski sinagog olan Etz Hayim Sinagogu ve sahildeki Ortaköy Mecidiye Camii üçgeninde yer alan Ortaköy İskele Meydanı ve Çarşısı da Boğaziçinin en canlı yaşandığı yerlerin başında gelir. İletişim İçin: Türk Musevi Cemaati Ziyaret Başvurusu İçin: view/723/283/lang,tr/ Faks: E. Posta: security@musevicemaati.com Web:

13 145 Ortaköy- Ayios Phokas Rum Kilisesi Bazilika planlı bu kilise, Bizans döneminde aynı adı taşıyan Manastırın da anısını yaşatmaktadır.

14 146 Büyük Mecidiye veya Ortaköy Camii Mimarı Nikoğos Balyan, barok üslûbunda yaptığı bu camiye büyük ve açıklıklı pencereler koyarak bol ışık girmesine özen göstermiş... Büyük Mecidiye Camii, İstanbul un Ayasofya dan sonra en çok ilgi gören camilerindendir. Damat İbrahim Paşa onun karşısına da bir çeşme yaptırmış ki bu çeşme bugün de Ortaköy Meydanı nda ve ayaktadır. Mehmet Kethüda Câmii de zamanla harap olduğundan Sultan Abdülmecid tarafından aynısının yerine yıllarında iki minareli bir cami yaptırılmış... İşte bugün Ortaköy Câmii veya Büyük Mecidiye Câmii olarak bildiğimiz cami budur. Mimarı da Nikoğos Balyan dır. Caminin iç duvarları, kırmızı ve beyaz hareli pembe mozaikle kaplanmıştır. Duvarlardaki yazılar bizzat Padişah Abdülmecit tarafından yazılmıştır. Altında padişahın imzası okunmaktadır.

15 Durak: Arnavutköy İlkçağda Hestiai, Bizans döneminde ise Promotu ve Anaplous olarak anılan Arnavutköy ün şimdiki adını nasıl ve ne zaman aldığı kesin olarak bilinmiyor. Arnavutköy ün, daha 16. yy da İstanbul un en ünlü mesirelerinden olduğu; bağları bahçeleri bulunduğu; tepelerdeki koruların Sultan ın has larından olduğu... biliniyor. Ortaköy den Arnavutköy e uzanan yol dar olduğu için, önce deniz tarafındaki binaların büyük bölümü yıkıldı ve tramvayın geçtiği yol sahil yolu haline getirildi. Bu sırada ahşap binaların çoğunun yerini betonarme binalar aldı den sonra da, sahil yolunun genişletilmesi sırasında halen var olan yalıların önünden ve denizin içinden kazıklı yol geçirildi. Arnavutköy Şenliği Semt sakinleri ve sivil kuruluşlar tarafından düzenlenen ve her yıl tekrarlanan bu etkinlik, semtin kültürel ve tarihi dokusunu korumak, genç kuşakları da bilinçlendirmek amacıyla yapılıyor.

16 148 Tevfikiye Camii, Arnavutköy Sahil yolunda, Bebek Caddesi üzerindeki cami Sultan II. Mahmud tarafından oğlu Şehzade Tevfik adına yaptırılmış. Tevfikiye Câmii ayrıca Arnavutköy Câmii ve Akıntı Burnu Câmii olarak da tanınır. Caminin yapımı 1838 de tamamlanmış. Caminin mihrabı iki yandan iyonik başlıklı ve gövdeleri yivli duvar payeleriyle sınırlandırılmış. Kesme taştan olan minaresi tek şerefeli olup, külahının eteğini bir girland kuşağı dolanır. Tevfikiye Camii Hünkar Kasrı İstanbul Kültür Envanteri, Tevfikiye Camii nin Hünkar Kasrını Kentsel Mimari Sivil Yapılar grubunda ayrıca sınıflandırıyor...

17 149 Cami Avlusuna Atılan Beyhan Sultan Çeşmesi Nasıl Kurtuldu? Haldun Hürel İstanbul u Geziyorum Gözlerim Açık kitabında, bu Cami ile de ilgisi olan çok önemli bir başka kültür mirasını hatırlatıyor: Beyhan Sultan Çeşmesi! III. Selim in muhteşem Sahil Sarayı ve hayırseverliği ile tanınan kızkardeşi Beyhan Sultan tarafından 1804 yılında, şimdiki Akıntı Burnu nda yaptırılan üç yüzlü, som mermerden anıtsal çeşme deki yol yapımı sırasında Beyhan Sultan Çeşmesi yerinden sökülmüş, Tevfikiye Camii nin avlusunda bir köşeye yığılmış, orada da unutulmuş. Ancak, 1985 de başlayan Tarihi İstanbul Çeşmeleri Kurtarılmalıdır Kampanyası sırasında eski Arnavutköylü, bilinçli bir İstanbulsever Affan Taşpınar, bu durumdan Kampanya yı haberdar ediyor. Yıldız Üniversitesi nden Y. Mim. Nevzat İlhan, öğrencileriyle birlikte cami avlusunda ne kadar parça kalmışsa, onları bir araya getirip çeşmenin rölövesini hazırlayıp, eski yerine yakın bir yere yeniden konulması için gereken izinleri almış. Affan Taşpınar bir bağış hesabı açıldıysa da kayıp parçaların bir araya getirilmesi hayli zaman aldığından onarım o sıralarda başlayamamış. Taşpınar da o sırada hayata gözlerini yummuş li yıllarda çeşme başka bir vesile ile camiden 80 metre ilerde yeniden monte edilmişti. Kayıp parçaların yerine yenileri konarak..

18 150 Ayastrati Taksiarhis Rum Kilisesi Arnavutköy 1889 yapımı bu kilise, Dere Sokağı ile Satış Meydanı Sokağı arasında yer alıyor. Geçmişi Doğu Roma (Bizans) dönemine kadar uzanır. O dönemde Mikhaelion adıyla anılan bu semtte, önce İmparator I. Konstantin, Başmelek ( Taksiarkhes ) Mikhael Kilisesi ni kurdurmuş. Kilise sonradan, 1798 yılındaki büyük bir yangında harap olmuş. Bugünkü kilise binası, bu yangından sonra 1899 da Konstantin Musurus tarafından yaptırılmış. Musurus un mezarı da kilisenin naosunun güneyinde bulunuyor.

19 Durak Aşiyan Aşiyan Farsça kuş yuvası anlamına gelen bir sözcük. Boğaziçi nin Bebek teki en güzel köşelerinden birinin bu adla anılmasına yol açan da, ünlü Türk şairi Tevfik Fikret in krokisini kendi elleriyle çizip yaptırdığı ve Aşiyan adını verdiği evinin burada bulunması. Tevfik Fikret Evi ve Müzesi Ünlü Türk Şairi Tevfik Fikret`in yılları arasında yaşadığı ev olan Aşiyan; 1940 yılında eşi Nazime Hanım`dan İstanbul Belediyesi tarafından satın alınıp, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılmıştı. Daha önceleri Eyüp mezarlığında bulunan naaşı, 1961 yılında doğal görünümü ile çok beğendiği bu bahçeye nakledilmiş ve bu tarihten sonra müze Aşiyan Müzesi adını almıştı. Müze yılları arasında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlendi. Diğer özgün tabloların yanı sıra Şehzade Abdülmecit Efendi nin, Tevfik Fikret`in Sis şiirinden esinlenerek yaptığı ünlü Sis tablosunun orijinali de buradadır. Telefon: E.Posta:

20 152 Boğaz Avrupa Yakası Kaleleri -III Rumeli Hisarı Hisar, 1452 yılında Fatih Sultan Mehmed in bizzat kendisi ve onun emriyle Saruca, Zağanos ve Halil Paşa ların da her kaleye ayrı ayrı nezaret etmesi suretiyle 139 günde tamamlanmış. Bu nedenle o kuleler, bugün bu paşaların adları ile anılmakta... Hisar Kulelerinde başlangıçta var olan ahşap külahlar, müthiş 1509 depremi gibi çeşitli depremlerde ve yangınlarda yok olmuş yılında yapılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları sırasında bu külahlar yeniden yapılmamış yılında Celâl Bayar ın talimatı ile hisarın onarımı ve restorasyonu için gerekli çalışmaları başlatmış. Rumeli Hisarı her yıl İstanbul Kültür Sanat Festivali kapsamındaki etkinliklerin bazılarına da ev sahipliği yapmaktadır.

21 153 Rumeli Hisarı Müzesi Rumeli Hisarı na ve Müzeye giriş sadece sahilden mümkün. Müzede toplar, gülleler ve Haliç`i kapattığı düşünülen zincirin bir parçası gibi eserler, bahçede açıkta sergilenmekte olup, sergi salonu ve depo bulunmamakta. Adres: Yahya Kemal Caddesi No: 42 Rumelihisarı, Sarıyer Telefon: Faks:

22 Durak Emirgan Emirgan da yerleşim, 16. yüzyıl ortalarında, Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa nın nişancılarından Feridun Bey e hediye edilmesiyle başlıyor. O dönemde korusuyla birlikte tüm Emirgan, burada önce kendisine bir yazlık köşk ve müştemilat yaptıran Feridun Bey e aitmiş. Bu yapıları bir av köşkü ve bahçeler takip etmiş. Eski ve yeni Emirgan... Nitekim, 17. yüzyılda IV. Murat, burayı Emirgüneoğlu Tahmasb Kulu Han a (Yusuf Paşa) bağışlayınca yeni bir sayfa açılarak, Emirgüneoğlu na atfen Emirgan adını alan bölge yeni bir döneme girmiş. Semt, III. Selim döneminde daha da önem kazanmış. Bostancıbaşı, Osmanlı sarayında asayiş ile sorumlu olup, saray bahçe ve bostanlarının ve Boğaziçi ve Haliç kıyılarının da korunmasıyla görevlendirilmiş, buralardaki bina ve yalıların kime ait olduğunu kayda geçiren, saltanat kayığındaki protokola göre, dümen tutan ve padişahın tam arkasında durabilen tek bürokrat! Emirgan a yılları arasında Boyacıköy ile birlikte Uluköy adı verilmiş, bir aralık Mirgün diye de anılmış, hatta iskelesine de Mirgün İskelesi denilmiş.

23 155 Şerifler Yalısı, Emirgan Sahil yolu üzerinde bulunan Şerifler Yalısı, Boğaz ın Rumeli yakasındaki en eski yalı olduğu gibi, 18. yüzyılda Boğaziçi nde gelişen sivil mimarlığın temsilcisi olarak bugün hâlâ ayakta kalmış ender yalılardan biridir. Mimarının Antoine Ignace Melling olduğu ileri sürülüyor arasında tümüyle değişikliğe uğrayan Şerifler Yalısı ndan bugüne yalnızca selâmlık divanhane kalmış li yıllarda o Kültür Bakanlığı na devredilen yapı restorasyondan geçirildikten sonra bugünkü halini almış. Yalının Hikayesi Hazine-i Hümayun Başyazıcısı Fevzi Beyzade Mehmet Bey e ait olduğu anlaşılan yalının, yılları dolaylarında inşa edilmiş olacağı tahmin ediliyor. 19. yüzyılda el değiştirerek Mekke Şerifi Abdulillah (Abdullah) Paşa nın malı olan bina Mekke Şerifleri Yalısı olarak anılmaya başlanmış. Bugünkü Durumu Köşkün arka tarafına uzun bir sofa boyunca sonradan yapılan ekler karakterini bozmuştur. Fıskiyeli salonun soluna düşen bir kapıdan ocaklı oda ya da başodaya geçilir. Tavan ve duvarlardaki oyma tahta tezyinatı dikkat çekicidir ve 18. yüzyıl ortalarına doğru gelişen Osmanlı-Barok üslubunun en güzel örneklerindendir.

24 156 Emirgan Hamid-i Evvel Camii Hamid-i Evvel Camii, ana kapısı üzerinde ki talik hat yazısı ile yazılmış manzum kitabeden edinilen bilgiye göre; 1781 yılında I. Abdülhamit tarafından, yaptırılmış. Günümüzde daha çok Emirgân Camii olarak bilinir. Cami, bugün mevcut olan bir meydan çeşmesiyle, günümüze ulaşmayan hamam, fırın, değirmen gibi yapılarla bir külliye olarak, Emirgüneoğlu Yusuf Paşa nın yaptırdığı görkemli sahil sarayın yerine inşa edilmiştir.

25 157 Hünkar Kasrı ve Muvakkithane Müstakil bir girişi olan kasrın, güneyden ve kuzeyden merdivenlerle ulaşılan giriş kapısında, altı sütun tarafından taşınan ve üst katta dışarı doğru çıkma yapan mekanı ise, Sultanın dinlenme odasıdır. Şadırvan ve Duvar Çeşmesi üzerindeki sülüs hatlı iki satırlık manzum kitabeden şadırvanın, Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa nın haremi Mümtaz Kadın Efendi nin kalfalarından Rengigül Hanım tarafından yaptırıldığı anlaşılıyor.

26 giderek yaygınlaşan mimari anlayışta inşa edilmiştir. O dönemde Lale Devri yle başlayan anıtsal çeşme mimarisi terk edilmiş; çeşmeler daha dar ve daha yüksek formda yapılmıştı. William Bartlett in 19. yüzyıl gravüründe de resmettiği gibi Emirgan Çeşmesi, yapıldığı dönemden bu yana, çevresinde birçok etkinliğin yer aldığı merkezi bir nokta olmuştur. Çınaraltı Çay Bahçeleri: Boğaziçi Medenianbuş 158 Emirgan Meydanı ve Çınaraltı I. Abdülhamit Han Meydan Çeşmesi Emirgan Çınaraltı nda bulunan Emirgan Çeşmesi, Sultan I. Abdülhamit in, zevcelerinden Hümaşah Hatun ile oğlu Şehzade Mehmet in anısına yaptırdığı çeşmedir. Bu sebeple Hümaşah Hatun ve Şehzade Mehmet çeşmeleri olarak da bilinir. Çeşme, III. Selim döneminden itibaren

27 159 yeti nin edebiyata taşındığı yer... Çınaraltı çay bahçeleri 19. ve 20. yüzyıl başlarında şehrin entelektüellerinin, özellikle edebiyatçıların buluşma yeri olup, bir edebiyat dergisine de adını vermişti. Zaten çınar, Osmanlı devletinin kuruluşundan itibaren çok önemsenen bir ağaç olup, Anadolu nun her yerine yayılmış. Haluk Dursun, çınarın neredeyse devletin resmi ağacı gibi muamele gördüğünü kaydediyor Çınaraltı Kahvehanesi Tarihi Çınaraltı Çay Bahçesi hakkında da Envanter de şu bilgiler var: Muvakkithane Caddesi üzerinde yer alan zemin katlı, bahçeli, kâgir yapı. Yığma sistemle inşa edilmiştir. Zemin kat ve birinci kat ahşap kaplamadır. Yapının zemin katında sundurma bulunur. Yapımı: 19. yüzyıl.

28 Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi nin, başlattığı en önemli çalışmalardan biri olan digitalssm, 2013 Haziran ında kullanıma açıldı. SSM nin, Sabancı Üniveranbuş 160 Sabancı Müzesi ve Atlı Köşk Emirgan daki Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Atlı Köşk de yer alıyor. Müzenin ana binası olan villa, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouardo De Nari ye yaptırılmış ve Hıdiv ailesinin değişik mensupları tarafından uzun yıllar yazlık konut olarak kullanılmış yılında Adanalı sanayici Hacı Ömer Sabancı tarafından Prens Mehmed Ali Hasan ın ablası Prenses İffet Hanım dan satın alınan köşk, bahçesine yerleştirilen Fransız heykeltraş Louis Doumas nın 1864 yapımı at heykelinden ötürü Atlı Köşk olarak anılmaya başlanmıştı. Hacı Ömer Sabancı nın ölümünden sonra aile büyüğü merhum Sakıp Sabancı tarafından sürekli konut olarak kullanılmaya başlanan Atlı Köşk, 1998 yılında da içindeki koleksiyon ve eşyalar ile müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi ne tahsis edilmişti. Müze modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açıldı. Müze Bahçesindeki Flora Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), bahçesindeki tüm ağaç ve bitki türlerini kayıt altına alarak, bahar aylarında İstanbulluların ilgi ve ziyaretine sunuyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen, Türkiye de nadir görülen bitkileri de içeren 115 bitki çeşidinin yer aldığı tespit edilen SSM nin 18 dönümlük bahçesi bulunuyor. Dijital SSM ya da Çağdaş Teknolojiyi Kültür Mirasının Tanıtımına Sunmak

29 161 sitesi Bilgi Merkezi yle birlikte gerçekleştirdiği digitalssm, Türkiye de bir müzeye ait tüm koleksiyon ve arşivlerin dijital ortama aktarıldığı öncü bir proje olma özelliğini taşıyor. SSM, ayrıca GoogleArt Projesinde de yer alıyor... MüzedeChanga İstanbul un en beğenilen lokantalarından ve füzyon mutfağı ile öne çıkan Changa, MüzedeChanga kimliğiyle Galeri girişinin üzerindeki alanda hizmet veriyor. SSM Diğer Özellikler ve Ziyaret... Müze nin tüm galerilerinde engellilerin erişimini kolaylaştıran rampalar ve asansörler olup, telefonla bir gün önceden haber verilmesi durumunda, tekerlekli sandalye sağlanabilmektedir. Ziyaret Saatleri: Salı, Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar: , Çarşamba: , Pazartesi günleri kapalıdır. Telefon: E.Posta: Saatler: Salı - Pazar 10:30 01:00 Web:

30 162 Emirgan Korusu Bu Korunun Tarihi * Doğu Roma döneminde bugünkü Emirgan Korusu nun yer aldığı bölge Baltalimanı ndan İstinye ye kadar uzanan devasa bir servi ormanıydı ve Kyparades ; Servili Orman diye bilinirdi. * 16. yüzyılda bu alan Sadrazam Sokullu Mehmed Paşa nın nişancılarından Feridun bey e armağan ediliyor. Böylece koru içinde ilk imar hareketleri de başlıyor! * 17. yüzyılda IV. Murad Revan seferine gittiğinde Revan Muhafızı Emirgûneoğlu Tahmasb Kulu Han Revan Kalesini hiç savaşmadan Sultan IV. Murat a teslim ederek Osmanlılar safına geçiyor. Sultan IV. Murat da çok sevdiği Emirgûneoğlu na vezirlik rütbesi vermiş, kendisine Emirgan daki Nişancı Feridun Beyin (1583) bahçesini bağışlamış. * 19. yüzyılın ikinci yarısında Sultan Abdülaziz, koruyu Mısır Hidivlerinden İsmail Paşa ya armağan ediyor. * 1943 de Belediye Başkanı ve Vali Dr. Lütfü Kırdar daha sonra mülkiyetinin üzerine geçtiği Saffet Lütfü Tozan dan koruyu kamulaştırma yoluyla alarak, İstanbul şehrinin malvarlıklarına ekliyor... Bugün... Emirgan Korusu nda 120 yi aşkın bitki ve ağaç türü var. Sarı, Pembe ve Beyaz Köşk, Çocuk Oyun Alanları, Yürüyüş Parkuru... bulunuyor.

31 163 Boğaziçi ve Lale Boğaziçi nin korularından, hele Emirgan Korusu ndan söz ederken her yıl Mayıs ayında tüm İstanbul da ve bu koruda kutlanan Lale Festivali ni unutmamak gerek yılları arasında geçen keyifli dönemde zirve yapan lale, o dönemin de bu adla anılmasına yol açmıştı. İBB Lale Festivali ve lale hakkında herşey için: www. istanbulunlalesi.com Sarı Köşk Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa ailesinden İsmail Paşa tarafından, yılları arasında yaptırılan Sarı Köşk, Emirgan Korusu içindeki 3 köşkten biridir. Mimarının Sarkis Balyan olduğu düşünülmektedir. Sarı Köşk de yıllarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmişti. Tel: Beyaz Köşk 19. yüzyılın ikinci yarısında Mısır Hıdivi İsmail Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarının Balyan ailesinden Sarkis Balyan olduğu sanılmaktadır. Beyaz Köşk Neo-Klasik üslupta, kareye yakın dikdörtgen planlı, iki katlı olup, ahşap bağdadi sıvalıdır. Pembe Köşk 1878 de Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa döneminde bir seyir mekanı olarak hizmet veriyordu. İki katlı, eskiden ahşap, şimdi ahşap kaplama, pembe boyalı köşkün üç girişi var yılı başında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Turing tarafından 1982 yılında onarılan Pembe Köşk ü kendi mülkiyetine geçirmişti.

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

Sultanahmet - Beşiktaş

Sultanahmet - Beşiktaş Sultanahmet - Beşiktaş S5 S4 S1 S2 S3 S4 S5 Sultanahmet Hipodrom Meydanı Yerebatan sarnıcının önü Gülhane Tramvay istasyonu çevresi Sirkeci Tren istayonu önü Eminönü Kadıköy iskelesi önü S1 S2 S3 http://goo.gl/n8dseh

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL DOLMABAHÇE SARAYI, SAAT KULESĐ VE CAMĐĐ TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul Dolmabahçe

Detaylı

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE)

TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) TÜRKİYE PEYZAJI (FAKÜLTE) YRD.DOÇ.DR.IŞIL KAYMAZ, 2017, ANKARA ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BU SUNUMU KAYNAK GÖSTERMEDEN KULLANMAYINIZ YA DA ÇOĞALTMAYINIZ! Türk Bahçesi Günümüze kadar gelen bazı

Detaylı

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ

MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ MİMARİ RESTORASYON ÖĞRENCİLERİ EĞİTİM GEZİSİ Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı olarak 01 Kasım 2013 Cuma günü Koruma Kuramı ve Geleneksel Yapı Bilgisi I dersleri kapsamında

Detaylı

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n

İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI. restorasy n A Ç I L I Ş L A R A Ç I L I Ş L A R A PERTEVNİYAL VALİDE SULTAN CAMİİ İBADETE AÇILDI İstanbul-Aksaray daki meydanı süsleyen, eklektik üslubun en güzel örneklerinden birini oluşturan Pertevniyal Valide

Detaylı

Türk kültürünün binlerce yıllık birikimi, kültürel, coğrafi, felsefi, dini etkileşimlerin ve inançların bir ürünüdür.

Türk kültürünün binlerce yıllık birikimi, kültürel, coğrafi, felsefi, dini etkileşimlerin ve inançların bir ürünüdür. Türk kültürünün binlerce yıllık birikimi, kültürel, coğrafi, felsefi, dini etkileşimlerin ve inançların bir ürünüdür. Türk bahçe sanatında genel bir değerlendirme ile işlevsel ve mimari bakımdan birbirinden

Detaylı

Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii

Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii On5yirmi5.com Ortaköy'ün simgesi Büyük Mecidiye Camii Bazı camilerimiz vardır ki, bulundukları yere şeref verirler. Ortaköy deki bu cami bulunduğu yerden cazibe ve füsun alır. Yayın Tarihi : 1 Ağustos

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

MİNİATÜRK (Minyatür Türkiye Parkı)

MİNİATÜRK (Minyatür Türkiye Parkı) Gazetemizin bu sayısına İstanbul da ziyaret edebileceğiniz müzeler hakkında bilgilerle başlıyoruz.ayrıca okulumuzda hazırlık öğrencileriyle yapmakta oldukları aktiviteleriyle duyduğumuz BUmanzara yı tanıtacağız.

Detaylı

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

RESTORASYON ÇALIŞMALARI VAKIFLAR İSTANBUL I. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI RESTORASYON ÇALIŞMALARI (01.01.2011 Tarihi İtibari ile) restorasy n 175 restorasy n 175 RESTORASYONU TAMAMLANAN ESERLER (2004-2010) S.NO İLİ İLÇESİ TAŞINMAZ

Detaylı

BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ

BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ BALAT- FENER - CİBALİ KÜLTÜR GEZİMİZ (02 Nisan 2017-30 Nisan 2017-06 Mayıs 2017-20 Mayıs 2017) 09.15 Harbiye Radyo Evi önünden hareket 10.00 Balat Fener - Cibali Yahudi, Rum, Ermeni, Türk vatandaşların

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ Yarım Gün Yemeksiz Sabah Turu Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları nın yönetildiği, Tarihi Yarımada nın kalbi olan Sultanahmet Meydanı. İmparator Justinian tarafından 6. yüzyılda

Detaylı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müze Tarihi Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da yer almaktadır. Müzenin ana binası olan villa, 1927 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens

Detaylı

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL :

ZEMİN KAT: 1. NORMAL KAT: 2. NORMAL KAT: ÇATI KATI: ÇATI ARASI KATI: 230 ADA 22 PARSEL : AHMET AFİF PAŞA YALISI 1 230 ADA 21 PARSEL EK-1 Ahmet Afif Paşa Yalısı, Boğaziçi İstinye Koyu nun yakınında, Köybaşı Caddesine 25 m, Boğaz a 40 m cepheli 2.248,28 m² yüzölçümlü arsa üzerinde 1910 yılında

Detaylı

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin /

50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ. Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / 50 MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ TAHİR AĞA TEKKESİ Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com MİMARİ I TAHİR AĞA TEKKESİ

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ SU YAPILARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ SU YAPILARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ SU YAPILARI Su na Giriş ve Su Sunum İçeriği Su na Giriş ve Su Bugünün Meydan leri Köşe leri Duvar leri Namazgah leri İç Mekan leri Su Sunum

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ANABİLİM DALI

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ANABİLİM DALI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA ANABİLİM DALI 1-MEVCUT DOĞAL VE KÜLTÜREL VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ İstanbul un Asya tarafında bulunan Üsküdar ilçesinde Altunizade

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ

KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ 2 www.mirasimiz.org.tr KUDÜS TE BULUNAN TARİHİ OSMANLI ESERLERİ Kudüs, Müslümanlarca kutsal sayılan bir şehirdir. Yeryüzündeki ikinci mescid, Müslümanların ilk

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK

PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK 1 - VALETTA PULLMANTUR HORIZON İLE PORTOFINO DA AŞK EKSTRA TUR PAKETİ Tur süresi: 4 saat 55 Varışımız takiben otobüslerimize biniyoruz ve Valetta turumuza başlıyoruz. İlk durağımız Barakka Bahçeleri, burada

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Eminönü. 247 Milyon YTL. (İkiyüz Kırk Yedi Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Eminönü. 247 Milyon YTL. (İkiyüz Kırk Yedi Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Eminönü Toplam Yatırım 247 Milyon YTL (İkiyüz Kırk Yedi Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak sokak

Detaylı

İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ

İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ İZMİR BALÇOVA ANADOLU LİSESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTE TANITIM VE KÜLTÜR GEZİSİ 3 GÜN 2 GECE 23-27 NİSAN 2014 İSTANBUL "Orada, Tanrı ve insan, doğa ve sanat hep birlikte, yeryüzünde öylesine mükemmel bir yer

Detaylı

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi

Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet Dönemi Ayasofya, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Thomas Allom, Constantinople, 1838 Üsküdar, Sultan III.Ahmed Çeşmesi, Julia Pardoe, The Beauties of the Bosphorus, 1838

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler 95 Sur içi Camisi Tek Kitapta! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., İstanbul un tarihsel ve mimari açıdan en zengin bölgesi Sur içini inci gibi süsleyen

Detaylı

Yaşam. Kandilli si. Hayalinizdeki. Yatırımın. Yaşamın ve

Yaşam. Kandilli si. Hayalinizdeki. Yatırımın. Yaşamın ve Hayalinizdeki Yaşamın ve Hep hayalini kurduğunuz o ev artık gerçek oluyor. Şehrin merkezinde, her yere yakın, bir o kadar da şehrin gürültüsünden uzakta, doğayla iç içe, sakin ve konforlu bir yaşam Yatırımın

Detaylı

OSMANLI SARAYLARI. Nurhan Atasoy

OSMANLI SARAYLARI. Nurhan Atasoy OSMANLI SARAYLARI Nurhan Atasoy Türklerin saray mimarisi alanında verdikleri erken örneklerden günümüze pek az kalıntı gelmiştir. Yine de bu kalıntılardan o yapılar hakkında bir fikir edinilebilir. Burada,

Detaylı

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ

İRAN GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ GEZİ PROGRAMI 10 GECE 11 GÜNLÜK BİR TARİH VE KÜLTÜR GEZİSİ 1.GÜN 24 Mayıs 2015 Pazar Ankara Tahran 2. GÜN 25 Mayıs 2015 Pazartesi Tahran Tebriz Saat 18.00 de Ankara Esenboğa Havalimanı Dış hatlar servisinde

Detaylı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Hanları - Kervansarayları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Hanları ve Kervansarayları............... 4 0.1.1 Rüstempaşa Kervansarayı................

Detaylı

HILTON GARDEN INN ISTANBUL GOLDEN HORN

HILTON GARDEN INN ISTANBUL GOLDEN HORN Haliç Çevre Analizi HALİÇ HILTON GARDEN INN ISTANBUL GOLDEN HORN - Açılış Aralık 2011 - Leed Gold Sertifika ödüllü - 210 odalı - Haliç in ilk markalı oteli - Arkiparc 12 Türkiye nin en iyi mimari oteli

Detaylı

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması...

BOĞAZA. sevgiyle gülümseyen bir ev... Özlem ve Halit Akyürek ten Boğaz da bir restorasyon çalışması... ev de Kuzguncuk un köy içi dokusunu, bugüne dek geçirdiği yangınlardan kalabilen ve 19. yy ın ikinci yarısıyla 20 yy ın başına tarihlenen sıra evler, tek evler, köşkler ve son dönem apartmanları oluşturuyor.

Detaylı

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU

ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU ĐSTANBUL KÜLLĐYELERĐ (FATĐH / SULTAN SELĐM / ŞEHZADE MEHMET) TEKNĐK GEZĐSĐ RAPORU Fakültemiz lisans programında açılan MĐM 376 Anadolu Uygarlıkları Teknik Seçmeli Dersi kapsamında yapılması planlanan Đstanbul

Detaylı

ili-?., r f ı Apa Ofset Basımevi, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu yayını

ili-?., r f ı Apa Ofset Basımevi, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu yayını ili-?., r f ı Apa Ofset Basımevi, 64 64 20 Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu yayını evfik Fikret in son yıllarını geçirdiği Rumeli Hisarı yamacındaki evinin müze haline getirilmesi, İstanbul Belediyesinin

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

KISA TARİHÇE : ŞEHİR ÖZELLİKLERİ :

KISA TARİHÇE : ŞEHİR ÖZELLİKLERİ : KISA TARİHÇE : Kadir Has Üniversitesi 1997 yılında da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir. Altın Boynuz diye de anılan Haliç e birkaç metre uzaklıkta olan ve 1884 yılında Osmanlılar tarafından kurulan

Detaylı

BEŞĐKTAŞ TEKNĐK GEZĐ RAPORU

BEŞĐKTAŞ TEKNĐK GEZĐ RAPORU BEŞĐKTAŞ TEKNĐK GEZĐ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Lisans Programı Mimari Tasarım 1 2 dersleri kapsamında "Beşiktaş" teknik gezisi 22 Mart 2013 tarihinde Doç. Dr. Ayla Ayyıldız Potur, Yrd.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ KONU: BAHÇE KÖŞKLERİ, BAHÇE TAHTLARI, ÇARDAKLAR, KAMERİYELER

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ KONU: BAHÇE KÖŞKLERİ, BAHÇE TAHTLARI, ÇARDAKLAR, KAMERİYELER ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ PEYZAJ YAPILARI DERSİ KONU: BAHÇE KÖŞKLERİ, BAHÇE TAHTLARI, ÇARDAKLAR, KAMERİYELER Yalı köşkü- Sarayburnu Bir park ya da bahçe içinde yer alan

Detaylı

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU

KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU KONURALP TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü lisans programında yer alan Arch 471 - Analysis of Historic Buildings dersi kapsamında Düzce nin Konuralp Belediyesi ne 8-14 Ekim 2012 tarihleri

Detaylı

Roma mimarisinin kendine

Roma mimarisinin kendine Roma Bahçe Sanatı Daha sonraları Roma İmparatorluğunun en fazla geliştiği yıllarda, Romalı generallerin harpler sonucu dünyanın dört köşesine Roma mimarisinin taşınmasına sebep olmuştur. Roma mimarisinin

Detaylı

~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,..

~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,.. j ~_.)u J!Yu!J.,,r-{;--~'.::.-9if~ı:ı>'!/,..!r islam MiMARi MiRASINI KORUMA KONFERANSI THE CONFERENCE ON THE PRESERVATı"ON OF AACHITECTURAL HEAITAGE OF ISLAMIC CITIES 22-26/4/1985 ISTANBUL ~"":"'.;.-;.:.

Detaylı

ÜSKÜDAR SEMPOZYUMU I BİLDİRİLER CİLT 1. Editörler. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili Dr. Kemal Kahraman Celil Güngör B E L E D

ÜSKÜDAR SEMPOZYUMU I BİLDİRİLER CİLT 1. Editörler. Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili Dr. Kemal Kahraman Celil Güngör B E L E D ÜSKÜDAR SEMPOZYUMU I 23-25 MAYIS 2003 BİLDİRİLER CİLT 1 Editörler Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili Dr. Kemal Kahraman Celil Güngör Ü S K Ü D A R B E L E D Y E B A fi K A N L I I Üsküdar

Detaylı

1. görev İlk görevimize hoş geldiniz. Biliyorsunuz ki Sinan ilk görevinde şifreli mesajı çözdü ve Taksim Meydanı na gitmesi gerektiğini buldu. Sinan ı

1. görev İlk görevimize hoş geldiniz. Biliyorsunuz ki Sinan ilk görevinde şifreli mesajı çözdü ve Taksim Meydanı na gitmesi gerektiğini buldu. Sinan ı 2. görev 1. görevde Beyoğlu na ulaştınız. Şimdi anıtımızın olduğu yer, yani Taksim Meydanı nın bilgilerinde sıra. Aşağıda Taksim Meydanı ile ilgili bilgiler yer almakta, grup arkadaşlarınız ile bilgileri

Detaylı

İstanbul, Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34., nüfus açısından belediye sınırları

İstanbul, Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34., nüfus açısından belediye sınırları İSTANBUL İstanbul, Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34., nüfus açısından belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa'da

Detaylı

PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA

PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA 1 FLORANSA & PİSA PULLMANTUR ZENITH İLE GLORİA EKSTRA TUR PAKETİ Tur süresi: 9 saat 90 Bu gezimizde İtalya nın en ünlü iki kenti Floransa ve Pisa yı rehberlerimiz eşliğinde keşfedeceğiz. İlk durağımız

Detaylı

Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun

Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun Eyüp Sultan Gezi Rehberi 01 AYŞE HUBBİ HATUN TÜRBESİ Osmanlı nın Kadın Şairleri Vardı. Şeyhülislam Yahya Efendi nin torunu olan Ayşe Hubbi Hatun (? - 1590), Akşemseddin Hz.nin soyundan Şemsi Efendi ile

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER

GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER GEBZE NİN TARİHİ ESERLERİ CAMİLER 1. Sultan Orhan Camii : Gebze'nin batısında yer alan cami tahmini olarak 1323-1331 yılları arasında inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olan camiyi

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ Yerleşim Dokularının Çözümlenmesi Yapı Çözümlemesi İşlev Yapım tarihi Yapım sistemi

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BAKİ SARISAKAL 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BİNALAR VE ARAZİ LİSTESİ Manastır Vilayetinde Nüfus Cemaati İslam Ulah ve Rum Ermeni Bulgar Yahudi

Detaylı

Beykoz. Toplam Yatırım 283.796 Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

Beykoz. Toplam Yatırım 283.796 Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Beykoz Toplam Yatırım 283.796 Milyon YTL (283.796 Trilyon Lira) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak sokak BEYKOZ

Detaylı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Çarşıları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Çarşıları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Çarşıları ve İş Merkezleri................ 4 0.1.1 Alipaşa Çarşısı(Kapalı Çarşı).............. 4 0.1.2

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Öne Çıkanlar: UNESCO Dünya Miras listesindeki Safranbolu ve tarihi mimarisini günümüze

Detaylı

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ 34 ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ Şer iyye Sicilleri Arşivi XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Altındaki Bizans yapısının temellerine göre planı şekillenmiştir. İki katlı binanın ilk katında

Detaylı

angın sonunda harabeye dönen bir saraydan topluma ışık veren bir eğitim ve kültür merkezine

angın sonunda harabeye dönen bir saraydan topluma ışık veren bir eğitim ve kültür merkezine angın sonunda harabeye dönen bir saraydan topluma ışık veren bir eğitim ve kültür merkezine KANKEV öncülüğünde Hacı Ömer Sabancı Vakfı ve İstanbul Valiliğinin katkılarıyla onarılarak SAKIP SABANCI KANDİLLİ

Detaylı

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ

MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ Bayındırlık ve İskan Bakanlığından: MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMET BEDELLERİNİN HESABINDA KULLANILACAK 2002 YILI YAPI YAKLAŞIK BİRİM MALİYETLERİ HAKKINDA TEBLİĞ 16.07.1985 tarihli ve 85/9707 sayılı Bakanlar

Detaylı

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA

Ankara da SELÇUKLU MİRASI. Arslanhane Camii. (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Ankara da SELÇUKLU MİRASI Arslanhane Camii (Ahi Şerafeddin) 58 YEDİKITA Çizim: Yük. Mim. Mehmet Emin Yılmaz 11. yüzyıldan başlayarak Anadolu ya yerleşmeye başlayan Türkler, doğuda Ermeni ve Gürcü yapıları,

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 12.02.2004 Perşembe Sayı: 25371 (Asıl) Son Güncelleme: 12.02.2004 09:45

Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 12.02.2004 Perşembe Sayı: 25371 (Asıl) Son Güncelleme: 12.02.2004 09:45 Elektronik Resmi Gazete Copyright; TAM Bilgi İletişim A.Ş. 12.02.2004 Perşembe Sayı: 25371 (Asıl) Son Güncelleme: 12.02.2004 09:45 Tebliğler Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak

Detaylı

Mimar Sinan'ın Eserleri

Mimar Sinan'ın Eserleri Mimar Sinan'ın Eserleri Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. İşte Mimar

Detaylı

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul

Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Cad. No:42 Emirgan 34467 İstanbul SAKIP SABANCI MÜZESİ TEKNİK GEZİ RAPORU Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Lisans Programı, MİM 103 Mimarlıkta Araştırma Yöntemleri dersi kapsamında, Sakıp Sabancı Müzesi teknik gezisi 20 Aralık 2012 tarihinde,

Detaylı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Köprüleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Köprüleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Köprüleri......................... 4 0.1.1 Gazimihal Köprüsü.................... 4 0.1.2 Beyazid Köprüsü.....................

Detaylı

Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $

Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $ Türk Hava Yolları Personellerine 2 Günlük Tebriz Turu 99 $ Azar Gasht Maleki Travel Tur Tarihleri : 13 Nisan 15 Nisan 20 Nisan 22 Nisan 27 Nisan 29 Nisan 04 Mayıs 06 Mayıs 11 Mayıs 13 Mayıs Tur Programı:

Detaylı

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ

Doç. Dr. Tolga BOZKURT SAN CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ BATILILAŞMA DÖNEMİ OSMANLI MİMARİSİ -1699 Karlofça Barış Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğunda gerileme döneminin başlangıcı olurken, siyasi ve sosyal anlamda Batı üstünlüğünün de kabul edildiği bir dönüm

Detaylı

ÇAYIRBAŞI MAHALLESİ TARİHÇESİ

ÇAYIRBAŞI MAHALLESİ TARİHÇESİ ÇAYIRBAŞI MAHALLESİ TARİHÇESİ Çayırbaşı, Büyükdere koyunun en dip noktasıdır. Buraya Vatikolpos (Derin Vadi) de denilmektedir. Taksim e 17,5, Eminönü ne ise 21 km uzaklıktadır. Büyükdere, P.T.T. Evleri

Detaylı

I. DÖNEM BÜREM GAZETESİ SAYI:1

I. DÖNEM BÜREM GAZETESİ SAYI:1 2010-2011 I. DÖNEM BÜREM GAZETESİ SAYI:1 Gazetemizin 2010-2011 güz döneminin ilk sayısında üniversitemizin Sarıtepe Kilyos Kampus unde ikamet etmekte olan öğrencilerine ihtiyaçlarını karşılarken kolaylık

Detaylı

Küçükçekmece Belediyesi olarak küçük seyyahlar geziyor parolasıyla geleceğimiz olan çocuklarımıza güzel bir gaye ile milli ve manevi değerlerine

Küçükçekmece Belediyesi olarak küçük seyyahlar geziyor parolasıyla geleceğimiz olan çocuklarımıza güzel bir gaye ile milli ve manevi değerlerine Küçükçekmece Belediyesi olarak küçük seyyahlar geziyor parolasıyla geleceğimiz olan çocuklarımıza güzel bir gaye ile milli ve manevi değerlerine katkı sağlayacak inançlarını koruyacak manevi güç alacağı

Detaylı

''Hepimiz Atatürk'üz''

''Hepimiz Atatürk'üz'' ''Hepimiz Atatürk'üz'' Mustafa Kemal Atatürk tüm yurtta anıldığı gibi Beşiktaş'ta da törenlerle anıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Atatürk'ün 74. ölüm yıldönümünü anma gününde özel bir mesaj

Detaylı

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK (SELÇUK) KALESİ Ayasuluk Tepesi nin en yüksek yerine inşa edilmiş olan iç kale Selçuk İlçesi nin başına konulmuş bir taç gibidir. Görülen kale

Detaylı

Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim

Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim İSTANBUL YEDİ TEPE Günümüzde 1. tepede Topkapı Sarayı, 2. tepede Nuruosmaniye Camisi, 3. tepede Süleymaniye Camisi, 4. tepede Fatih Camisi, 5. tepede Yavuz Sultan Selim Camisi, 6. tepede Mihrimah Sultan

Detaylı

ÇIRAĞAN A DOKUNMA! Tarihi Fıstıklı Meydanı dev bir beton yığını altında kalıyor.

ÇIRAĞAN A DOKUNMA! Tarihi Fıstıklı Meydanı dev bir beton yığını altında kalıyor. Tarihi Fıstıklı Meydanı dev bir beton yığını altında kalıyor. Çırağan da tarih ve yeşil alan katliamına HAYIR! Çırağan da tarih ve yeşil alan katliamına HAYIR! Beşiktaş, Yıldız Mahallesi, Yeşil Fıstık

Detaylı

II. ABDÜLHAMİD ARŞİVİNDEN İSTANBUL

II. ABDÜLHAMİD ARŞİVİNDEN İSTANBUL KÜLTÜR A.Ş.'DEN BÜYÜK HİZMET II. ABDÜLHAMİD Kültür A.Ş. Sultan II. Abdülhamid'in fotoğraf arşivinden hiçbir yerde görmediğiniz fotoğraflar yayınladı. Fotoğraf merakıyla bilinen Sultan II. Abdülhamid dünyanın

Detaylı

Edirne Konakları ve Evleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Konakları ve Evleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Konakları ve Evleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Konakları ve Evleri.................... 4 0.2 İttihat ve Terakki Kulubü Binası(Halk Eğitim

Detaylı

Kuzguncuk. Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1993 Madam Agavni Muratyan Yalısı, 2007. Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1974. Çiğdem PAKER, Mimarlık Fakültesi

Kuzguncuk. Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1993 Madam Agavni Muratyan Yalısı, 2007. Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1974. Çiğdem PAKER, Mimarlık Fakültesi Kuzguncuk Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1993 Madam Agavni Muratyan Yalısı, 2007 Madam Agavni Muratyan Yalısı, 1974 1 Kuzguncuk Madam Agavni Muratyan Yalısı, Plan ve kesit Madam Agavni Muratyan Yalısı,

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

S C.F.

S C.F. Rif. 1449 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 Floransa - Hills Floransa yakın satılık muhteşem lüks villa satılık

Detaylı

YENİ ŞEHİR ARNAVUTKÖY / 2. İSTANBUL. Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin

YENİ ŞEHİR ARNAVUTKÖY / 2. İSTANBUL. Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin Daha İyi Bir Gelecek İçin Bugün`den Harekete Geçin İstanbul'dan yeni bir şehir doğuyor. Proje alanı büyüklügü 453 milyon metrelik bölgeye 7 milyonluk nüfusun yaşayacağı Yeni Şehir, 2. İstanbul planlanıyor.

Detaylı

YILDIZ SARAYI KAYNAKÇASI

YILDIZ SARAYI KAYNAKÇASI YILDIZ SARAYI KAYNAKÇASI Bülent Ağaoğlu İstanbul, 2009 1. Baha Tevfik Tansel. "Yıldız Sarayı ve Kızıl Sultan." Yedigün 22, no. 553 (11.10.1943): 10-11. [cdmb/mk] 2. BEHLÜL DÂNÂ (Takma adıyla İskender Fahrettin

Detaylı

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA : MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA I j : Şemsi Paşa Camii Boğ az'a karşı Üsküdar iskelesinin solunda kurulmuştur. Cami medrese ile birlikte arsanın düzeni olmayan durumuna uyularak sınırlı boyutlar içinde, büyük

Detaylı

İlk Selatin Camii: Fatih Camii

İlk Selatin Camii: Fatih Camii On5yirmi5.com İlk Selatin Camii: Fatih Camii İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından 1470 yılında büyük bir külliye ile yaptırılan Fatih Camii, ilk 'selatin cami' olma özelliğini taşıyor.

Detaylı

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KARADENİZ BÖLGE TOPLANTISI / SAMSUN AĞUSTOS 2016

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KARADENİZ BÖLGE TOPLANTISI / SAMSUN AĞUSTOS 2016 TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KARADENİZ BÖLGE TOPLANTISI / SAMSUN 19-20 AĞUSTOS 2016 TEŞEKKÜRLER PROF. DR. NUMAN KURTULMUŞ BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ÖZHASEKİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI YUSUF ZİYA YILMAZ (SAMSUN

Detaylı

ÖRNEKLER. Nazife KURTMAN

ÖRNEKLER. Nazife KURTMAN ÇANAKKALE ESERLERİNDEN ÖRNEKLER Nazife KURTMAN Ki anakkale İlinde tesbit ettiğimiz yapıların tarihçeleri ve plân özellikleri hakkında ben bu ^ I konuşmamda ayrıntıya girmeyeceğim. Çünkü tesbit edilen bu

Detaylı

SANAT TARİHİ RAPORU II. TARİHÇE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI TARİHİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ZEYREK 2419 ADA

SANAT TARİHİ RAPORU II. TARİHÇE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI TARİHİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ZEYREK 2419 ADA II. TARİHÇE Osmanlı Devleti nin uzun tarihi boyunca farklı geleneklerin, coğrafi ve tarihi şartların oluşturduğu güçlü bir sivil mimari geleneği vardır. Bu mimari gelenek özellikle 19.yüzyılın ortalarına

Detaylı

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU

SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE YENİLEME ALANI, 2. BÖLGE, 562 ADA, 11 PARSEL RESTİTÜSYON AÇIKLAMA RAPORU SÜLEYMANİYE MAHALLESİ PAFTA NO:131 562 ADA 11 PARSEL Küçük Dolap Sokak Kapı No:2 MEVCUT DURUM: Süleymaniye yenileme

Detaylı

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI

BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI BÖLÜM -V- YAPI SINIFLARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri YAPI SINIFLARI YAPININ ELEKTRİK, ELEKTRONİK VE BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİNE ESAS OLAN SINIFLARI:

Detaylı

ÜSKÜDAR KUZGUNCUK SAHİLİ ENVANTER NO: 1

ÜSKÜDAR KUZGUNCUK SAHİLİ ENVANTER NO: 1 ÜSKÜDAR KUZGUNUK SAHİLİ ENVANTER NO: 1 MAHALLESİ: HAIHESNA HATUN SOKAĞI: PAŞALİMANI AD. KAPI NO : 125 PAFTA : 109 ADA : 512 PARSEL : 21 BUGÜNKÜ KUL.: Konut KORUMA DURUMU VAZİYET PLANI YAPTIRAN: YAPAN:

Detaylı

Bakırköy. Toplam Yatırım 168.000 Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

Bakırköy. Toplam Yatırım 168.000 Milyon YTL İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Bakırköy Toplam Yatırım 168.000 Milyon YTL (Yüz Altmış Sekiz Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak

Detaylı

FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ

FOSSATİ'NİN AYASOFYA ALBÜMÜ FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ Ayasofya, her dönem şehrin kilit dini merkezi haline gelmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da inşa ettirdiği en büyük kilisedir. Aynı zamanda dönemin imparatorlarının

Detaylı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı

YAZ 2015 SAYI: 305. şehir tanıtımı YAZ 2015 SAYI: 305 58 59 şehir tanıtımı Çin in fuar şehri: Guangzhou GUANGZHOU, ZİYARETÇİLERİNE HEM TİCARET HEM ZİYARET İMKANLARINI BİR ARADA SUNUYOR. BAŞAR KURTBAYRAM TUR REHBERİ şehir tanıtımı 60 61

Detaylı

İstanbul Boğaz Turları

İstanbul Boğaz Turları İstanbul Boğaz Turları İstanbul'un ayrılmaz parçası boğazın mis gibi havasını içinize çekin, mavisiyle huzur bulun ve Boğaziçi'nin tarihine tanıklık edin. Sizi, İstanbul'u ve boğazı doyasıya yaşamaya davet

Detaylı