KÜRESELLEŞMENİN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ETKİSİ: HEKİMLER ÜZERİNDEN BİR DENEME. Dr. Ferruh N. Ayoğlu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KÜRESELLEŞMENİN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ETKİSİ: HEKİMLER ÜZERİNDEN BİR DENEME. Dr. Ferruh N. Ayoğlu"

Transkript

1 KÜRESELLEŞMENİN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ETKİSİ: HEKİMLER ÜZERİNDEN BİR DENEME Dr. Ferruh N. Ayoğlu

2 Dinsel tıp Akılcı tıp Kilise hakimiyetindeki tıp. Felsefe ve bilimin dinin tıptaki etkisini azaltışı (biyolojik tıp). Vesalius un anatomi çalışmaları. Morgagni ve organ hastalıkları. Schwann ve doku hastalıkları. Virchow ve hücre düzeyinde hastalıklar. Semmelweiss, Pasteur, Koch, Lister ve mikrop avcıları. Sosyal tıp Chadwick ve işçi yasaları. Engels: Tıp sosyal bir bilimdir ve geniş ölçekli düşünüldüğünde, siyaset, tıptır. Virchow: 1848, Yukarı Silezya daki tifüs salgınından Berlin Barikatları na uzanan yol. Toplumun sağlığında sosyal etmenlerin önemli rolü vardır Sağlığı korumak için tıbbi önlemlerin yanında sosyal önlemler alınmalıdır. Sağlıkla ilgili sosyal ve ekonomik koşullar bilimsel olarak incelenmelidir. Bireylerin sağlığını korumak ve güvenceye almak kamu görevidir. Hükümet politikasında halkın sağlığına yönelik değişiklik yapılmalıdır.

3 Küreselleşme: Toplumu oluşturan üst ve alt yapıların, ana unsuru esnek üretim olan ve bu üretim biçimi üzerinden şekillenen neoliberal ekonomi politikaları doğrultusunda şekillenmesi. Küreselleşmenin bir nedeni/kökeni vardır. Küreselleşmenin bir hedefi/amacı vardır.

4 Küreselleşme bir yoldur: Bir yerden gelir, bir yere gider. Küreselleşmenin çıkış nedeni: Fordist üretim modeli ile yaşanan sorunlar. Stoklu çalışma, eritilemeyen stoklar, vb. Artan işçi hakları, artan işçi ücretleri, vb. Sınırlanan/sıkışan pazar koşularına bağlı üretim azalması. Ulus devlet, sosyal devlet gibi kavramların yarattığı korumacı ekonomi politikaları. Sermayenin sınırdışı hareketliliğini engelleyen yasal düzenlemeler. Karın maksimizasyonu önünde oluşan engeller lerin ortasında belirginleşmeye başlayan ekonomik depresyon dönemi.

5 Küreselleşme bir yoldur: Bir yerden gelir, bir yere gider. Küreselleşmenin hedefleri: Fordist üretim biçiminden esnek üretim modeline geçiş. Tam zamanlı üretim ile stok sorunlarının aşılması. Sermayenin hareketlilik kazanması. Aynı sektörde dış pazarlara geçişin serbest olması. Artan işçilik maliyetinin kontrol altına alınması. Üretimsiz zamanların ve alanların işçiden arındırılması. İşçi haklarının sınırlandırılması. Emekgücünün ucuzlatılması. Varolan piyasa koşullarının yeniden düzenlenmesi. Ekonomiye/piyasaya devlet müdahalesinin önlenmesi (elveda Keynes). Rekabete dayalı serbest piyasa koşullarının hakimiyeti. Sermaye için yeni yatırım/karlılık alanları açılması. Sosyal devlet yapısından vazgeçilmesi. Kamusal mal ve hizmet üretiminin tasfiyesi. Özelleştirmeler.

6 Küreselleşme ve sağlık çalışanları Küreselleşmenin hedefleri: Fordist üretim biçiminden esnek üretim modeline geçiş. Tam zamanlı üretim ile stok sorunlarının aşılması. Sermayenin hareketlilik kazanması. Aynı sektörde dış pazarlara geçişin serbest olması. Artan işçilik maliyetinin kontrol altına alınması. Üretimsiz zamanların ve alanların işçiden arındırılması. İşçi haklarının sınırlandırılması. Emekgücünün ucuzlatılması. Varolan piyasa koşullarının yeniden düzenlenmesi. Ekonomiye/piyasaya devlet müdahalesinin önlenmesi (elveda Keynes). Rekabete dayalı serbest piyasa koşullarının hakimiyeti. Sermaye için yeni yatırım/karlılık alanları açılması. Sosyal devlet yapısından vazgeçilmesi. Kamusal mal ve hizmet üretiminin tasfiyesi. Özelleştirmeler.

7 Dış pazarlara geçişin serbest olması. Yabancı ve güçlü sermaye gruplarının sağlık işletmecisi haline gelmesi. Üretimsiz zamanların ve alanların işçiden arındırılması. Çalışma süresinin tümünün artı-değer için kullanımı, sağlık ekibinin küçülmesi, gereksiz personelin işten çıkartılması, işyükünün kalanlar tarafından paylaşılması. İşçi haklarının sınırlandırılması. Kazanılmış hakların kaybedilmesi, özlük haklarında gerileme, yeni haklar kazanmada zorluklar. Emekgücünün ucuzlatılması. İşsizlerin havuzunun baskısı, düşük ücret, aynı işi düşük ücretli işçiye yaptırma, daha alt sosyal sınıflara kayma, yaşamsal sıkıntılar. Rekabete dayalı serbest piyasa koşulları. Alışılmış etik değerler yerine karlılık, verimlilik, performans gibi değerlerin yerleşmesi. Bütüncül hizmet yerine, karsız veya karlılığı düşük alanlardan vazgeçme. Sosyal devlet yapısından vazgeçilmesi. Sosyal devletin tanıdığı hakların kaybedilmesi, kamusal ve karsız hizmet alımının engellenmesi. Kamusal mal ve hizmet üretiminin tasfiyesi ve özelleştirmeler. Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi, kamu görevlisinden özel sektör çalışanına geçiş, kamusal iş güvencesinin yitirilmesi.

8 ÜÇ TEMEL SORUNSAL Kamusal üretim alanlarının özel sektöre açılması Sermayenin sağlık sektörüne artan ilgisi Hekimlerin değişen konumu

9 Kamusal üretim alanlarının özel sektöre açılması Fordist üretim modelinden kaynaklanan sorunların giderilmesi Esnek üretim modeline geçiş Küreselleşme (Neoliberal ekonomi politikası) Sermayenin küresel hareketliliği ile sektörel pazarın büyümesi Ekonomik depresyon (Fordist üretim modeli) (Sosyal Devlet yapılanması) Yeni yatırım alanları oluşturulması için kamusal üretim alanlarının özel sektöre açılması (Özelleştirme programı) Sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi

10 Sermaye sağlık sektörüne ilgi duyar mı? Piyasa belirsizliklerinin diğer sektörlerden görece az olması. Sağlık sektörünün büyük ve sürekli bir pazar oluşu. Sağlık hizmetleri öncelikli ve ikame edilemez bir tüketim alanıdır. Sağlık sektöründe arz-talep denetiminin oluşumundaki farklılık. Sağlık sektörü, pahalı teknoloji üzerinden sağlam bir rekabet konumu sağlar. Sağlık sektöründe yer alan işletmecilerin hayırsever imajı. Sağlık sektöründe devletin karın garantörü olarak davranması.

11 Sermaye sağlık sektörüne ilgi duyar mı? Piyasa belirsizliklerinin diğer sektörlerden görece az olması. Sağlık sektörünün büyük ve sürekli bir pazar oluşu. Sağlık hizmetleri öncelikli ve ikame edilemez bir tüketim alanıdır. Sağlık sektöründe arz-talep denetiminin oluşumundaki farklılık. Sağlık sektörü, pahalı teknoloji üzerinden sağlam bir rekabet konumu sağlar. Sağlık sektöründe yer alan işletmecilerin hayırsever imajı. Sağlık işletmeleri insanın yardıma gereksinim duyduğu an yanındadır! Sağlık en değerli hazinemizdir! Sağlık sektöründe devletin karın garantörü olarak davranması.

12 Sermaye sağlık sektörüne ilgi duyar mı? Piyasa belirsizliklerinin diğer sektörlerden görece az olması. Sağlık sektörünün büyük ve sürekli bir pazar oluşu. Sağlık hizmetleri öncelikli ve ikame edilemez bir tüketim alanıdır. Sağlık sektöründe arz-talep denetiminin oluşumundaki farklılık. Sağlık sektörü, pahalı teknoloji üzerinden sağlam bir rekabet konumu sağlar. Hastaların/tüketicilerin teknolojik süreçlere ve teknoloji kullanımına duyduğu güven. >> Büyük sermaye yatırımı ile kurulan teknoloji parkı hastaneler. >> Tercih edilen ilk başvuru yeri. Hekimlerin tanısal süreçlerde teknolojiye duyduğu güven. + Teknoloji kullanımını öğreten tıp eğitimi. + Davalardan korunmak için kendini güvende duyumsama gereksinimi. >> Hekimlerin iyi hekimlik adına teknoloji kullanma isteği ve eğilimi. Sağlık sektöründe yer alan işletmecilerin hayırsever imajı. Sağlık sektöründe devletin karın garantörü olarak davranması.

13 Sermaye sağlık sektörüne ilgi duyar mı? Piyasa belirsizliklerinin diğer sektörlerden görece az olması. Sağlık sektörünün büyük ve sürekli bir pazar oluşu. Sağlık hizmetleri öncelikli ve ikame edilemez bir tüketim alanıdır. Sağlık sektöründe arz-talep denetiminin oluşumundaki farklılık. Sağlık sektörü, pahalı teknoloji üzerinden sağlam bir rekabet konumu sağlar. Sağlık sektöründe yer alan işletmecilerin hayırsever imajı. Sağlık sektöründe devletin karın garantörü olarak davranması. Özel sağlık kuruluşlarına kamusal sağlık güvencesi sahibi hastalara bakma hakkı. Özel sektör başvurularında belirlenmiş oranda katkı-katılım payı alma hakkı. Sağlıksızlık nedeni sosyal belirleyiciler ile mücadelesizlik. Özel sektör için cazip olmayan karsız sağlık hizmetlerinin kamu tarafından sunulması.

14 Sermaye sağlık sektörüne ilgi duyar mı? Piyasa belirsizliklerinin diğer sektörlerden görece az olması. Her isteyenin rakip olamaması. Hasta/tüketici taleplerinin sık ve sürekli değişmemesi. Toplam hasta/tüketici büyüklüğünde büyük değişimler yaşanmaması. Sağlık sektörünün büyük ve sürekli bir pazar oluşu. Sağlık hizmetleri öncelikli ve ikame edilemez bir tüketim alanıdır. Sağlık sektöründe arz-talep denetiminin oluşumundaki farklılık. Sağlık sektörü, pahalı teknoloji üzerinden sağlam bir rekabet konumu sağlar. Sağlık sektöründe yer alan işletmecilerin hayırsever imajı. Sağlık sektöründe devletin karın garantörü olarak davranması.

15 Sermaye sağlık sektörüne ilgi duyar mı? Piyasa belirsizliklerinin diğer sektörlerden görece az olması. Sağlık sektörünün büyük ve sürekli bir pazar oluşu. Sürekli Pazar: Sürekli hastalanan insanlar, sürekli korunması gereken insanlar, sürekli sağlığı geliştirilmesi gereken insanlar. Büyük Pazar: Sürekli hastalanan insanlar, tıbbi makine-teçhizat üretimi, tıbbi sarf malzemesi üretimi, ilaç üretimi. Sağlık hizmetleri öncelikli ve ikame edilemez bir tüketim alanıdır. Sağlık sektöründe arz-talep denetiminin oluşumundaki farklılık. Sağlık sektörü, pahalı teknoloji üzerinden sağlam bir rekabet konumu sağlar. Sağlık sektöründe yer alan işletmecilerin hayırsever imajı. Sağlık sektöründe devletin karın garantörü olarak davranması.

16 Sermaye sağlık sektörüne ilgi duyar mı? Piyasa belirsizliklerinin diğer sektörlerden görece az olması. Sağlık sektörünün büyük ve sürekli bir pazar oluşu. Sağlık hizmetleri öncelikli ve ikame edilemez bir tüketim alanıdır. Öncelikli tüketim: Hastalanan insan tedavi olmak ister. >> Diğer tüketim kalemlerinden vazgeçer. İkame edilemezlik: Hastalanınca yapılması gereken tek iş sağlık kuruluşuna başvurmaktır, başka bir tüketim ile değiştirilemez. Hekimin tedavi önerisine uymak gerekir >> Önerilen tedavinin yerine başka bir seçenek koyulamaz. Sağlık sektöründe arz-talep denetiminin oluşumundaki farklılık. Sağlık sektörü, pahalı teknoloji üzerinden sağlam bir rekabet konumu sağlar. Sağlık sektöründe yer alan işletmecilerin hayırsever imajı. Sağlık sektöründe devletin karın garantörü olarak davranması.

17 Sermaye sağlık sektörüne ilgi duyar mı? Piyasa belirsizliklerinin diğer sektörlerden görece az olması. Sağlık sektörünün büyük ve sürekli bir pazar oluşu. Sağlık hizmetleri öncelikli ve ikame edilemez bir tüketim alanıdır. Sağlık sektöründe arz-talep denetiminin oluşumundaki farklılık. Bilgi asimetrisi: Üretici/hekim ile tüketici/hasta arasında konuya/hastalığa yönelik bilgi aynı değildir. Hasta başvurusu >> Hekim tanısal süreç için gerekenleri belirler (teknoloji vb. kullanımı) >> Hekim tanı koyar (mesleki otorite). >> Gerekli tedavi planını belirler (ilaç, teknoloji, vb. kullanımı). Belli bir mal veya hizmetin (sağlık hizmeti) tüketilmesi isteğiyle pazara (sağlık sektörü) giren tüketicinin (hasta) ne boyutta bir tüketim (fatura bedeli) yapması gerektiğine üreticinin (hekim) karar vermesi. >> Arztalep dengesinin gereksinim doğrultusunda kontrolü. Sağlık sektörü, pahalı teknoloji üzerinden sağlam bir rekabet konumu sağlar. Sağlık sektöründe yer alan işletmecilerin hayırsever imajı. Sağlık sektöründe devletin karın garantörü olarak davranması.

18 Yanıt Sağlık sektörü sermaye için caziptir Finans kuruluşları ve büyük ölçekli sermayenin, yağmacı örgütlenmeleri ile sağlık sektörünü işgal etme, biçimlendirme ve hakim olma isteği. Çok sayıda farklı işe uğraşan şirket, sağlık sektörüne girmiş ve büyük karlar sağlamaya başlamıştır.

19 Hekimlerin dönüş(türül)mesi sürecinde neler yaşanıyor?

20 Hekim işgücünün niteliksizleşmesi Sermaye mantığı: Emeğin üretim sürecinde oynadığı rolü azaltmak. İşbölümünün detaylanması >> uzmanlaşma >> işbölümünün basit bir dişlisi olarak emek >> üretimin bütününü anlamada olanaksızlık >> üretim üzerindeki kontrolün kaybı >> emeğin niteliksizleşmesi. Makinenin emeğin yerine geçmesi. Hekimlere yansıma: Dev boyutlara ulaşan tıbbi bilgi >> tıbbi bilginin tümüne hakim olmada zorluk >> tıbbi bilginin parça lara ayrılması >> parçalar üzerinde uzmanlaşma. Parçaların istenilen biçimde düzenlenebilmesi. >> parçayı üreten hekimin bütünü oluşturamaması, diğer parçalara gereksinim >> bütünden parçaya dönüşüm >> niteliksizleşme. Parçaya ait bilginin daha anlaşılır olması. >> bilginin hekim dışı mesleklerce (hemşire, teknisyen, vb.) öğrenilebilmesi >> hekimlerin yaptığı işlerin bir kısmının daha düşük ücretli diğerlerince yapılabilmesi >> niteliksizleşme.

21 Hekimlerin bürokratik kurumlarda çalışmaya başlaması Bürokratik kurum = Belli bir amaç için oluşturulan organizasyon = Sağlık kuruluşu. Tıp pratiğinde artan teknoloji kullanımı >> Teknolojiye bağlı sağlık hizmeti üretimi >> Teknolojiye birey olarak sahip olamayan hekimlerin teknolojinin bulunduğu kurumlarda çalışmaya yönelmesi. Muayenehane hekimi >> Hastane çalışanı. Kendi işyerinin sahibi hekim >> Sağlık çalışanı hekim.

22 Tıbbi pratiğin örgütlenmesinde değişim Tek başına üreten ve ücretini hizmet başına alan hekimlik. Uzmanlaşma Diğer branşlara gereksinim Çok sayıda hekimin birarada çalıştığı mekanlar (hastaneler). Uzmanlaşma Diğer branşlara gereksinim Artan teknoloji kullanımı Sağlık fabrikaları.

23 Hekimlerin toplumsal konumunda değişim Tıbbi pratiği tek başına uygulayan önemli kişi. Sağlık ekibinin başı. Karmaşıklaşan tıbbi pratik (diğer uzmanlar, diğer sağlık personeli) Sağlık kurumlarının işletmeleşmesi Karlılık, verimlilik baskısı Sağlık ekibinin üyesi.

24 Hekimlerin sendikalaşması (Denetleyemedikleri bir sürece müdahale etmek isteyen hekimlerin öyküsü) Birey hekim. Meslek örgütü üyesi hekim. Mesleki ayrıcalığın korunması Mesleki hakların korunması Meslek zeminli mücadele Ücretli emeğe dönüşüm Ücret vb. hakların korunması Sınıf zeminli mücadele Sendika üyesi hekim.

25 Uluslararası işbölümünde değişim Neoliberal ekonomi politikaları, küreselleşme ve Yeni Dünya Düzeni. Kuzey: Bilgi üreten, bilimsel bilgi ve bilgiye dayalı teknoloji kullanan üretim alanları. Karlılık oranı yüksek, toplumsal ve ekolojik maliyeti düşük ürünler. Nitelikli emekgücü. Güney: Eski teknolojilere dayanan, hizmet yerine daha çok mal üreten, emek yoğun üretim alanları. Karlılık oranı düşük, toplumsal ve ekolojik maliyeti yüksek ürünler. Niteliksiz ve yarı nitelikli emekgücü.

26 Hekim emeği üzerine Toplumsal yararlılık: Yararlı emek: Toplumsal açıdan değeri olan, zorunlu olarak üretilen bir mal veya hizmetin üretiminde vazgeçilmez olan, bu değeri yaratan emek. Yararsız emek: Toplumsal açıdan zorunlu olmayan, piyasada kar sağlamak amacıyla üretilen bir mal veya hizmetin üretiminde kullanılan emek. Üretkenlik: Üretken emek: Sermayeye artı-değer (kar) kazandıran, dolayısıyla sermayeyi yeniden üreten emek. Üretken olmayan emek: Emeğin çalışanın gereksinimini karşılayan, geliri sağlayan kısmı.

27 Üretken emek =60 $ Zorunlu harcamalar (hammadde, fizik mekan, makine-teçhizat, vb.) İşçi ücreti (zorunlu gider) Artı-değer (kar)

28 Devlet okulunda öğrencileri yetiştiren öğretmen: Yararlı, üretken olmayan emekçi. Özel okulda öğrencileri yetiştiren öğretmen: Yararlı ve üretken emekçi. Bir hizmet üreten işçi, üretiği hizmeti doğrudan yararlanana sunmuyor, onu pazarda yeniden satan sermayeye satıyorsa hizmet alanında kapitalist üretim tarzı başlar.

29 Üretken Emek Üretken Olmayan Emek Yararlı Emek Tıbbi pratik için gerekli uygulamaları yapan işletmeleşmiş sağlık kurumlarında çalışan hekimler. Kamusal nitelikte çalışan hekimlerin gerekli uygulamaları (Genel pratisyenler, TSH çalışanları). Yararsız Emek İşletmeleşmiş sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin tıbbi pratik için gerekli olmayan uygulamaları (gereksiz yardımcı testler, ritüelistik cerrahi, aşırı hastane kullanımı) Kamusal nitelikte çalışan hekimlerin gereksiz uygulamaları.

30 Mesleksel Egemenlik/Hakimiyet Tezi Freidson: Mesleksel egemenlik yapılan iş üzerinde özerklik elde etmek ve bu alanda çalışanlar üzerinde kontrol kurmak ile olasıdır. Mesleksel egemenlik sağlayan hekimler istediği yerde çalışır >> hizmeti sadece ulaşanlar alır >> toplumsal sorumluluk yerine gelmez. Kamunun mesleğe özel bir statü vermesi. Toplumdaki seçkinlerin mesleğe özel statü vermesi. Toplumun mesleğe özel statü vermesi. Ivan Illich: Neyin yapılacağına, kim için yapılacağına ve ne kadar yapılacağına karar vermek. Herkesten akıllı olduğu için, öneride bulunan, eğiten, yöneten, moral otorite haline gelmiş, müşterisinin çıkarı için karar veren ve girişimde bulunan karizmatik otorite. toplum hangi sağlık önlemlerini almalıdır, ne tüketmelidir, nasıl yaşamalıdır? >> Toplumsal yaşamın tümünü planlama ve yönetme gücü.

31 Profesyonelleşmeme (deprofessionalization) Tezi Bilgiye ulaşmanın kolaylaşması. Popüler tıp bilgisi, kendinizin doktoru olun kitapları. Tıp fakültelerinde aşırı uzmanlaşmış akademisyenlerin aktardığı detay bilgi yoğunluğu ve bütünden uzaklaşma. Gözardı edilen bir değer olarak deneyim. Kolik tedavisi: Yeni mezun hekim x 7 çocuklu anne. Hekimlerin tıbbi bilgi tekeli konusundaki ayrıcalığının azalması. Hastaların bilgili hale gelmesi, artan hakları, talep edici hale gelmesi. Hekimin hasta üzerindeki otoritesinde zayıflama. Hekim otoritesi hasta üzerindeki meşru güçtür, hekim özerkliği ise meslektaşların ya da örgütsel kısıtlamaların ötesinde bulunmaktır. -Haug-

32 Proleterleşme Tezi Light ve Levine: Teknolojinin sermaye elinde toplanması, bağımsız çalışan hekimlerin teknoloji kullanım gerekesinimi ile sermaye emrinde çalışmaya başlaması ve sağlık hizmeti üretiminin sermaye tarafından planlanması. Mc Kinlay ve Arches: Mesleki bir kategorinin ayrıcalıklar üzerinden elde ettiği kontrolün elinden alınması ve sermayenin elindeki üretimin taleplerine bağımlı kılınması. Oppenheimer: Geniş çaplı bir işbölümünün parçası haline gelmek. İşin, üretimin, pazar ilişkilerinin işçi tarafından değil, yetkililerce belirlenmesi. İşçi ücretinin Pazar koşullarına göre belirlenmesi. Çalışma ve yaşama koşullarındaki kötüleşmeden kurtulmak için kollektif davranma zorunluluğu.

33 Mutato nomine de te fabula narratur

34 Tıbbın kapitalistleşmesi Bugünün hekimleri, bireysel düşünceleri ne olursa olsun, kapitalist bir tıp modelinin uygulayıcıları konumundadır. Sağlık ve sağlıksızlığın temel belirleyicileri olan sosyal etmenleri dışlayan bu biyolojik tıp modeli toplumu değiştirme yetisinden uzaktır. Sağlıksızlığın sosyal nedenlerine duyarsız sağlık çalışanları, gösterdikleri büyük özverilere ve yaptıkları önemli işe karşın, her sabah varolan sistemi devam ettirerek çalışırlar. BAŞKA BİR TIP MÜMKÜNDÜR

LIK EKONOM S İ İN İ İ N N

LIK EKONOM S İ İN İ İ N N SAĞLIK EKONOMİSİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ Dr. Ferruh N. Ayoğlu Sağlığın ekonomisi olur mu? Sağlık k ekonomisi, i genel olarak ekonomi biliminin i i kurallarının sağlık sektörüne uygulanması ile ilgilenir.

Detaylı

Sağlık Hizmetlerinde Pazarlamaya Neden İhtiyaç Duyulmaktadır?

Sağlık Hizmetlerinde Pazarlamaya Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Sağlık Hizmetlerinde Pazarlamaya Neden İhtiyaç Duyulmaktadır? Alvin Toffler in endüstrinin gelişmesi yaklaşımı Pazarlama nedir? Kullanımı neden önemlidir? Pazarlama olanaklarının kullanımı, eğitim ve geliştirme

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ

İÇİNDEKİLER GİRİŞ İÇİNDEKİLER GİRİŞ -------------------------------------------------------------------- 1 VERİMLİLİK KAVRAMI, ÖNEMİ VE YAKIN KAVRAMLAR -------------------------------------------------------- 7 I. VERİMLİLİK

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. M. Kürşat Tigen İLAÇLAR Hastalıklardan korunma, teşhis, tedavi veya vücudun herhangi bir faaliyetini değiştirmek amacıyla kullanılan kimyasal, bitkisel, biyolojik kaynaklı ürünler

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN

TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN 19. Pratisyen Hekimlik Kongresi 17 Mayıs 2015 - İSTANBUL Dr. Onur HAMZAOĞLU Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizde bulunan sağlık kuruluşları, herhangi bir sağlık probleminde müdahalede bulunan ve tedavi amacı güden kuruluşlardır. Yaşadığınız çevrede bulunan

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-ÇSGB İSGGM, Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK, Üniversite Hastaneleri Temsilcileri, Meslek Hastalıkları Hastanesi-MHH,

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) İKY Gelişimi İKY Amaçları İKY Kapsamı İKY Özellikleri SYS BANKASI ÖRNEĞİ 1995 yılında kurulmuş bir

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U)

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ (SHZ106U) KISA

Detaylı

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi GENEL ÇEVRE ANALİZİ

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi GENEL ÇEVRE ANALİZİ Bölüm 3 Dış Çevre Analizi 1 2 GENEL ÇEVRE ANALİZİ İşlemenin uzak çevresinde bulunan unsurlar; işletmenin sektörel çevresinin bir üst sistemi içinde yer alırlar ve işletme ile doğrudan ilişki içinde bulunmamalarına

Detaylı

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi Bölüm 3 Dış Çevre Analizi 1 2 Çevre Analizi Ç E V R E A N A L İ Z İ D I Ş Ç E V R E İ Ç Ç E V R E Genel / Uzak Dış Çevre Analizi Sektör / Yakın Dış Çevre Analizi İşletme İçi Çevre Analizi Politik Uluslararası

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Sağlık Hizmetleri Arzı Her düzeyde sağlık hizmeti sunan kişi ve kurumların toplamıdır. I, II, III. Basamakta yer alan sağlık ocağı, sağlık evi, dispanser,

Detaylı

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış Bölüm 1 İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan nedir? Kaynak nedir? Yönetim nedir? İnsan Nedir? İnsanı Tanımlamanın Zorluğu Filozofların insan tanımları Diderot un

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

MEVZUAT 6331 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ TANI SEVK - ENTEGRASYON ÇALIŞMA ORTAMI MEKAN-ULAŞIM EĞİTİM

MEVZUAT 6331 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ TANI SEVK - ENTEGRASYON ÇALIŞMA ORTAMI MEKAN-ULAŞIM EĞİTİM MEVZUAT 6331 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ TANI SEVK - ENTEGRASYON ÇALIŞMA ORTAMI MEKAN-ULAŞIM EĞİTİM 2 MEVZUAT 6331 MEVZUAT 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklerdeki, iş

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM. Prof. Dr. Ayfer TEZEL SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM Prof. Dr. Ayfer TEZEL Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı Taslağını Hazırlayanlar Sağlık Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SDP nın Amaçları Etkililik Verimlilik Hakkaniyet sağlık

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

SAĞLIK YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SINIFLANDIRILMASI VE FONKSİYONLARI

SAĞLIK YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SINIFLANDIRILMASI VE FONKSİYONLARI SAĞLIK YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖZELLİKLERİ, SINIFLANDIRILMASI VE FONKSİYONLARI Kaynak: Sağlık İşletmeleri Yönetimi Prof. Dr. Dilaver TENGİLİMOĞLU Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Yrd. Doç. Dr. Oğuz IŞIK *Geçmiş

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr.Şenol Çomoğlu

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr.Şenol Çomoğlu AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr.Şenol Çomoğlu 2 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine

Detaylı

ORTAK GÖRÜŞ 2010 ANKET VERİLERİ

ORTAK GÖRÜŞ 2010 ANKET VERİLERİ ORTAK GÖRÜŞ 2010 ANKET VERİLERİ Türk Tabipleri Birliği Hekimlerin Çalışma Koşulları, İşyükü ve İşgücüne ilişkin Ortak Görüş 2010 VERİ DÖKÜMÜ EKİM 2010 Yanıt dağılım grafkleri, tabloları ve anket soruları

Detaylı

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır.

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. Ortak yönetim- birlikte yönetmek anlamına gelir ve içinde yönetimden

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SEKTÖRÜ Müge ÜNAL Ağız ve diş sağlığı sektörü muayenehaneler, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, diş poliklinikleri, diş protez laboratuarları ve diş depolarından oluşan oldukça geniş

Detaylı

PATOLOJİDE ÜCRETLENDİRME (TARİHÇESİ- SONUÇLARI)

PATOLOJİDE ÜCRETLENDİRME (TARİHÇESİ- SONUÇLARI) PATOLOJİDE ÜCRETLENDİRME (TARİHÇESİ- SONUÇLARI) Prof. Dr. Sülen Sarıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD PDF Ücretlendirme Komisyonu Üyesi Ücretlendirme sorunu ne zaman başladı? Patologlar

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA

ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ALS TANILI HASTALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİR; SÜRDÜRÜLEBİLİR VE UYGUN MALİYETLİ BAKIM MODELİ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI 5 6 MAYIS 2016 ANKARA ÇALIŞTAYIN AMACI ALS hastalarının yaşam kalitesini geliştirmek ve korumak

Detaylı

Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 7 İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları ve Etik İlişki

Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 7 İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları ve Etik İlişki Mesleki Sorumluluk ve Etik-Ders 7 İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları ve Etik İlişki Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 İşletmeler Açısından Sosyal Sorumluluk Kavramının Ortaya Çıkışı İşletmeler açısından sosyal sorumluluk

Detaylı

inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ

inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ 2014 EKİM SEKTÖREL inşaat SEKTÖRÜ 2015 YILI ÖNGÖRÜLERİ Nurel KILIÇ OECD verilerine göre, 2017 yılında Türkiye, Çin ve Hindistan dan sonra en yüksek büyüme oranına sahip üçüncü ülke olacaktır. Sabit fiyatlarla

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve. Mesleğin Genel Sorunları

Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve. Mesleğin Genel Sorunları BÖLÜM III Eczacının Sağlık Sektöründeki Konumu ve Mesleğin Genel Sorunları Eczacı, ilaç ve hammadde elde etmede, farmasötik madde ve müstahzar yapımında, çeşitli ilaç analizlerinde, ilacın tanınması ve

Detaylı

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletmeciliğin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletme Çevresi Çevre; genel anlamıyla

Detaylı

Eğitimin Ekonomik Temelleri

Eğitimin Ekonomik Temelleri Eğitimin Ekonomik Temelleri Ekonomi, doğadaki kıt kaynakların en verimli biçimde kullanılması artırılması inceleyen bir bilim dalıdır. İnsanlar var oluşlarının itibaren doğadaki kaynakları kullanarak yaşamlarını

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 2.DERS İnsan Kaynakları Yönetiminin günümüz organizasyonları için önemi 21. YÜZYILDA REKABETİN DİNAMİKLERİ KÜRESELLEŞME

Detaylı

Sağlık Hizmetleri Yönetimi

Sağlık Hizmetleri Yönetimi Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 3 Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Meslek Yüksekokulu 1 Sağlık Hizmetleri Sağlık hizmetleri genel olarak sağlığın korunması, hastalıkların tedavisi, ve rehabilite edici

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR III. Sınıf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Risk Gruplarına Yönelik Sosyal Politikalar Dersi Notları-VI Doç. Dr. Şenay GÖKBAYRAK İçerik Engellilere

Detaylı

Sizin varlığınız ve katkılarınızla bu alanda önemli çalışmalar yapacağımıza inancımız sonsuz. Mehmet Onarcan Prof. Dr. Ayfer Karadakovan Aynur Dik

Sizin varlığınız ve katkılarınızla bu alanda önemli çalışmalar yapacağımıza inancımız sonsuz. Mehmet Onarcan Prof. Dr. Ayfer Karadakovan Aynur Dik Sayın İlgili, Evde Bakım Derneği ve Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu işbirliği ile 12-14 Nisan 2012 tarihlerinde Kuşadası nda gerçekleştirdiğimiz III. Ulusal Evde Sağlık ve Bakım Kongresi ni

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİMİ VE YASAL BOYUTLARI

İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİMİ VE YASAL BOYUTLARI İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİMİ VE YASAL BOYUTLARI Şakir GÜLSEVER İnsan Kaynakları Gelişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İş ve Sosyal Güvenlik Müşaviri İnsan Kaynakları Danışmanı İNSAN KAYNAKLARI GELİŞİM DERNEĞİ

Detaylı

PSİKİYATRİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET. (Hekime Yönelik Şiddet Görev Grubu) Ön Raporu

PSİKİYATRİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET. (Hekime Yönelik Şiddet Görev Grubu) Ön Raporu PSİKİYATRİ ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDET (Hekime Yönelik Şiddet Görev Grubu) Ön Raporu İşyerindeki şiddet; hizmet alan ile verenin kişisel özellikleri ve aralarındaki iletişim işyerinin koşulları, kuralları

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA İSG

TÜRKİYE VE DÜNYADA İSG TÜRKİYE VE DÜNYADA İSG Son yıllarda endüstrileşmiş ülkelerde iş kazalarının hızlı azalışında, etkin İSG uygulamaları rol oynamıştır. Bununla birlikte, istihdamda sanayinin payının küçülmesi tehlikeli sektörlerdeki

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Perinatoloji BD Prenatal-Tanı Tedavi Ünitesi Dr. Tuğba Saraç Sivrikoz Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı tanımı

Detaylı

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME

TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME TEKSTİL VE HAZIR GİYİM ÜRÜNLERİ İTHALATINA UYGULANAN KORUNMA ÖNLEMLERİ 2 YILLIK DEĞERLENDİRME TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ 211 yılı Temmuz ayında yürürlüğe konulan kumaş ve hazır giyim ürünlerine

Detaylı

12. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz )

12. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz ) 12. HAFTA Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz ) 2 Ulusal Sağlık Politikaları Birinci dönem: 1920-1961 İkinci dönem: 1961-1990 Üçüncü dönem: 1990-günümüz Yasemin Akbulut-Sağlık Kurumları Yönetimi

Detaylı

GELECEĞİN MARKA ECZANESİ EKİBİ. EĞİTİMİ ve TARİHLERİ. Eczane Koçluğu Eczane Danışmanlığı Eczacı Koçluğu

GELECEĞİN MARKA ECZANESİ EKİBİ. EĞİTİMİ ve TARİHLERİ. Eczane Koçluğu Eczane Danışmanlığı Eczacı Koçluğu GELECEĞİN MARKA ECZANESİ EKİBİ EĞİTİMİ ve TARİHLERİ Eczane Koçluğu Eczane Danışmanlığı Eczacı Koçluğu o Eczanedeki Fırsatlar ve Tehditler Sektörel Gidişat ile ilgili Farkındalık Sağlamak, tehditlerimizi

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

SAĞLIK MEMURU. Hemşirelerle eş görev, yetki ve sorumluluğa sahiptir. A-GÖREVLER

SAĞLIK MEMURU. Hemşirelerle eş görev, yetki ve sorumluluğa sahiptir. A-GÖREVLER TANIM Bireyleri hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen

Detaylı

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI VE AİLE HEKİMLİĞİ

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI VE AİLE HEKİMLİĞİ SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI VE AİLE HEKİMLİĞİ 1 2 DÜNYA BANKASI 2004 TÜRKİYE SAĞLIK RAPORU Aile Hekimliği Türkiye de birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin en önemli adımıdır. Bu nedenle

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık Hazine Müstaşarlığı

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Talep ve talep fonksiyonunu etkileyen etmenler Talep: Satın alma gücü ile desteklenen istektir. Bireysel talep fonksiyonunu etkileyen etmenler: 1. Fiyat

Detaylı

Çalışma alanları. 19 kasım 2012

Çalışma alanları. 19 kasım 2012 Çalışma alanları 19 kasım 2012 Çalışma alanları Hizmet alanları Sanayi alanları Tarım tarımsal üretim tarım+ticaret kenti Sanayi imalat sanayi atölyeden hafif sanayi fabrikaya ağır sanayi seri üretim (fordizm)

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Uzm. Dr. F. İlknur VAROL İnönü Ünv. T.Ö.T.M. Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme BD.

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Uzm. Dr. F. İlknur VAROL İnönü Ünv. T.Ö.T.M. Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme BD. AKILCI İLAÇ KULLANIMI Uzm. Dr. F. İlknur VAROL İnönü Ünv. T.Ö.T.M. Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme BD. AKILCI İLAÇ KULLANIMI GeliĢmekte olan toplumların en büyük sorunlarından biri haline

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Akılcı İlaç Kullanımı (29.05.2016) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sunu Planı 1. Akılcı İlaç Kullanımı Tanım 2. Akılcı İlaç Kullanımı Sorumluluk Sahibi

Detaylı

KAMU HASTANE BİRLİKLERİ

KAMU HASTANE BİRLİKLERİ KAMU HASTANE BİRLİKLERİ Dr. Ergün DEMİR Dr. Hasan DEĞİRMENCİ SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI SAĞLIK OCAKLARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ AİLE HEKİMLİĞİ GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAMU HASTANELERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İŞGÜVENCESİZ

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM. Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM. Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM Dr. Sibel Aşçıoğlu Hayran Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları AD AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985

Detaylı

YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-2

YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-2 ÇOCUK HASTALIKLARI PROGRAMI YAŞAM BOYU SAĞLIK BLOĞU GELİŞİM İZLEM DOSYASI-2 STAJYER ÖĞRENCİNİN ADI ve SOYADI:... DANIŞMAN ÖĞRETİM ÜYESİNİN ADI ve SOYADI:. 1 GELİŞİM İZLEM DOSYASI ÇOCUK HASTALIKLARI PROGRAMI

Detaylı

TC. YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Bilkent/ANKARA. 26 Temmuz 2006

TC. YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI Bilkent/ANKARA. 26 Temmuz 2006 TTB Merkez Konseyi YÖK Başkanı sayın Erdoğan Teziç ile 26 temmuz çarşamba günü görüştü. Görüşmede TTB Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi 2006 Raporu sunuldu. Yeni tıp fakülteleri açılması, öğrenci sayıları,

Detaylı

BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ

BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ KONTROL KAVRAMI İşletmenin belirlenen amaçlarına ulaşması için, işletme yöneticilerinin almış olduğu önlemlere, uyguladığı yöntemlere kontrol usul ve yöntemleri

Detaylı

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur.

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur. Fabrika Sistemi Üretimde işbölümünün ortaya çıkması sonucunda, üretim parçalara ayrılmış, üretim sürecinin farklı aşamalarında farklı zanaatkarların (işçilerin) yer almaları, üretimde aletlerin yerine

Detaylı

Nasıl Bir ÜNİVERSİTE. Nasıl Bir REKTÖR. İstiyoruz. Eğitim Sen Yükseköğretim Bürosu (YÖB) Mayıs 2012

Nasıl Bir ÜNİVERSİTE. Nasıl Bir REKTÖR. İstiyoruz. Eğitim Sen Yükseköğretim Bürosu (YÖB) Mayıs 2012 Nasıl Bir ÜNİVERSİTE Nasıl Bir REKTÖR İstiyoruz? Eğitim Sen Yükseköğretim Bürosu (YÖB) Mayıs 2012 Üniversiteler sermaye mantığıyla yeniden düzenlenmekte ve işletilmekte, piyasa norm ve değerlerini benimsemeye

Detaylı

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Uzman Melisa KORKMAZ TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Eğitimde Genel Görünüm Günümüz küresel rekabet ortamında bilgi ve bilgi teknolojileri giderek önem kazanmakta, ülkeler her geçen gün hızla gelişen teknoloji

Detaylı

Değeri Yönetemeyenler. Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell

Değeri Yönetemeyenler. Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell Değer OLUŞTURMA Değeri Yönetemeyenler Toysrus Lehman Brothers WordCom Refco Delta Airlines Teba Vanet KTHY Aria ve Aycell Ne oluyor? İmalat Global olmak zorunda, dünya/kıta/bölge/ülke boyunca dağıtık imalat->

Detaylı

Çalışan Devir Oranı Araştırması. İşgücü Analitikleri - Ekim 2012

Çalışan Devir Oranı Araştırması. İşgücü Analitikleri - Ekim 2012 Çalışan Devir Oranı Araştırması İşgücü Analitikleri - Ekim 2012 Araştırma Hakkında 2012 Ekim ayında PERYÖN ve Towers Watson tarafından düzenlenen Çalışan Devir Oranı Araştırması na çeşitli sektörlerden

Detaylı

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar

İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM/KURULUŞ. Hazine Müstaşarlığı Kalkınma Bakanlığı Maliye Bakanlığı Sosyal Taraflar TARIM SEKTÖRÜ 1. Tarım sektöründe istihdam şartları iyileştirilecektir. 1.1 Tarıma yönelik destekler ihtisaslaşmayı ve istihdamı korumayı teşvik edecek biçimde tasarlanacaktır. Hayvancılık (Tarım Reformu

Detaylı

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Ekonomide Uzun Dönem Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Neden bazı ülkeler zengin bazı ülkeler fakir? Bilgin Bari İktisat Politikası 2 Bilgin Bari İktisat Politikası 3 Bilgin Bari İktisat Politikası 4 Bilgin

Detaylı

Almanya da Zanaatkâr Kuruluşlarının Sistem ve Yapısı

Almanya da Zanaatkâr Kuruluşlarının Sistem ve Yapısı Almanya da Zanaatkâr Kuruluşlarının Sistem ve Yapısı Almanya da Zanaatkar Kuruluşların Sistemi ve Yapıs 1 2 Alman Ekonomisi ve KOBİ ler Almanya da Oda sisteminin tarihi ve yapısı 3 Federal düzeyde zanaat

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

Klinik ve Araştırmada Etik. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Klinik ve Araştırmada Etik. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Klinik ve Araştırmada Etik Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Klinik Etik Klinik etik tıbbi uygulamaların içsel bir yönüdür. Her klinik vakada etik boyut vardır. Etik Karar Verme Karar alırken bilimsel ve teknik

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI OLGUYA DAYALI TARTIŞMA FORMU: KLİNİK DURUM / HASTALIK Staj: Ele Alınan Klinik Sorun/Olgu Olgunun/Sorunun Karmaşıklık Düzeyi

Detaylı

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR Prof. Dr. Lale Büyükgönenç Nasıl Bir Süreç İzledik? 2003: HEMAR-G Etik Komisyonu 2004-Ocak: Hemşirelik Deontoloji Tüzüğü Yazılmasına Karar Verilmesi 4-5 Haziran

Detaylı

TÜRKİYE DE EKONOMİK KRİZLER VE TARIMA YANSIMALARI

TÜRKİYE DE EKONOMİK KRİZLER VE TARIMA YANSIMALARI TÜRKİYE DE EKONOMİK KRİZLER VE TARIMA YANSIMALARI Prof. Dr. Canan ABAY Dr. Berna Türkekul E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Şubat 2009 KRİZ NEDİR? Kriz, çeşitli bilim dallarında ve aynı zamanda

Detaylı

Geçen Haftanın Ödevi???

Geçen Haftanın Ödevi??? Bilginin Neden Olduğu Değişimler Ekonomik Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Siyasi Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Sosyal Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri Kültürel Alanda Yaşanan Değişimin Etkileri

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

11.10.2015. Faktör Donatımı Teorisi (Heckscher Ohlin) Karşılaştırmalı Üstünlüklere Eleştiri. Heckscher Ohlin Modelinden Çıkartılan Teoremler

11.10.2015. Faktör Donatımı Teorisi (Heckscher Ohlin) Karşılaştırmalı Üstünlüklere Eleştiri. Heckscher Ohlin Modelinden Çıkartılan Teoremler Faktör Donatımı Teorisi (Heckscher hlin) Karşılaştırmalı Üstünlüklere Eleştiri Karşılaştırmalı üstünlükler teorisi uluslararası emek verimliliğindeki farklılıkların nedeni üzerinde durmamaktadır. Bu açığı

Detaylı

DERS PROFİLİ. Microeconomics ECO201 Güz Yrd. Doç. Dr. Serhat Koloğlugil

DERS PROFİLİ. Microeconomics ECO201 Güz Yrd. Doç. Dr. Serhat Koloğlugil DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Microeconomics ECO201 Güz 3 3+0+0 3 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı Dersin Amaçları

Detaylı

ÝÞYERÝ SAÐLIK BÝRÝMLERÝ VE ÝÞYERÝ HEKÝMLERÝ ÝLE ÝLGÝLÝ YENÝ YÖNETMELÝÐÝN DEÐERLENDÝRÝLMESÝ

ÝÞYERÝ SAÐLIK BÝRÝMLERÝ VE ÝÞYERÝ HEKÝMLERÝ ÝLE ÝLGÝLÝ YENÝ YÖNETMELÝÐÝN DEÐERLENDÝRÝLMESÝ m e s l e k i s a ð l ý k v e g ü v e n l i k Dr. Hamdi AYTEKÝN, Prof., Uludað Ü. Týp Fak. Halk Saðlýðý AD., Baþkaný Dr. Necla AYTEKÝN Prof., Uludað Ü. Týp Fak. Halk Sað. AD Öðr. Üyesi Dr. Emel ÝRGÝL Doç.,

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel. Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer

Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel. Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer Sayın Bakan, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Kurumu Genel Müdürü, Danışma Kurulu Üyeleri, Kurumların Saygıdeğer Temsilcileri, Hepinizi saygıyla selamlıyorum, Başbakanlık Sosyal

Detaylı

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar İŞLETMELERİN AMAÇLARI Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge Kar ın İşlevleri

Detaylı

Yanıt aranacak sorular

Yanıt aranacak sorular KÜRESELLEŞME ve SAĞLIK REFOMLARI Dr. Ferruh N. Ayoğlu Yanıt aranacak sorular Sosyal devlet nasıl ve niçin ortaya çıktı? Sosyal ldevletin işleyişi ve işlevi nedir? Neo-liberal devlet nasıl ve niçin ortaya

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramak. Güvenlik kültürünün işletmeye faydalarını öğrenmek, Güvenlik kültürünün oluşturulmasını ve sürdürülmesi sağlamak. ILO

Detaylı

Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu

Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu Halk Sağlığı-Ders 1 Hastalık ve Sağlık-Halk Sağlığının Doğuşu Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Hastalık ve Sağlık İnsanoğlu varoluşundan bu yana sonsuza dek yaşama isteği ile güdülenmiştir. Söz konusu güdü insanları,

Detaylı

ETİK.

ETİK. ETİK Etik nedir? Doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyi ile kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek, doğru, haklı, iyi ve adil olduğuna inandığımız şeyleri yapmaktır. sokrates(ks).pps Etik, neyin

Detaylı

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER Sağlık Dünya Sağlık Örgütü tanımlaması Biyolojik, ruhsal ve sosyal iyilik hali. Tıp Özgül bir kurama ve bu kuramdan biçimlenen yöntemle belirlenen uygulamalarla biyolojik,

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

Sağlıkta Maliyet. B.Burcu TANER Mayıs.2015

Sağlıkta Maliyet. B.Burcu TANER Mayıs.2015 Sağlıkta Maliyet B.Burcu TANER Mayıs.2015 14 Mayıs 2015 tarihinde Acıbadem Üniversitesi nde yapılan ASG XV. Hemşirelik Haftası Etkinliklerinde sunulmuştur. Hedef Daha geniş kitleler için daha iyi sağlık

Detaylı

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir

Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir Bu doküman, yazılı izin alınmaksızın, hangi amaç için olursa olsun elektronik ortamda ya da başka biçimlerde kısmen veya tamamen ve herhangi bir dilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve şirket dışı yayınlarda

Detaylı

TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU

TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU TMMOB İZMİR İKK İŞÇİ SAĞLIĞI İŞGÜVENLİĞİ KOMİSYONU İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ SORUNLARI YEREL ÇALIŞTAYI RAPORU TMMOB İzmir İKK tarafından İşçi Sağlığı İş Güvenliği Komisyonu olarak 25 / 04 / 2015 Cumartesi

Detaylı

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR?

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR? Tanışalım, Kaynaşalım CİLİK Arzu Akalın CİLİK? NEDİR? İŞ 1 GİR GİRİŞ GİRİŞMEK GİRİŞMEK GİDİŞMEK İŞ, GİR, GİRİŞ, GİRİŞMEK GİDİŞMEK 2 CİLİK NEDİR? GERÇEK CİLİK NEDİR? SEZMEK, GÖRMEK EYLEME GEÇMEK GERÇEK

Detaylı

ASIL KRİZ İŞSİZLİKTE! Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 7 Milyona Yaklaştı

ASIL KRİZ İŞSİZLİKTE! Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 7 Milyona Yaklaştı İşsizlik ve İstihdam Raporu- 2017 15 2017, İstanbul ASIL KRİZ İŞSİZLİKTE! Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 7 Milyona Yaklaştı Bir yılda 670 bin yeni işsiz Resmi işsiz sayısı 3 milyon 872 bine yükseldi İşsizlik

Detaylı

DÖNEM

DÖNEM Proje1 genis marjli:mizanpaj 1 24.12.2007 13:33 Sayfa 94 25. DÖNEM 2 0 0 2-0 3 yatırımları, 2002 yılında yüzde 17.8 e düşmüştür. Sanayinin yatırım yoğunluğu ise aynı yıllar için yüzde 32 den 14.1 e düşmüştür.

Detaylı

YÜKSEK MİMAR SELÇUK KARAKİMSELİ İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI EYLEM PLANI

YÜKSEK MİMAR SELÇUK KARAKİMSELİ İLKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI EYLEM PLANI MÜDAHALE ALANI 1: YÖNETİM SÜREÇLERİ AMAÇ: GÜVENLİ EĞİTİM ORTAMINI SAĞLAYACAK YÖNETİM SÜREÇLERİNİN İŞLETİLMESİ GEREKÇE: Eğitim ortamında şiddetin önlenmesi ve azaltılmasında, eğitim ortamları ve çevresindeki

Detaylı

Mali Tablolar Ön Denetimi ve Finansal Rating

Mali Tablolar Ön Denetimi ve Finansal Rating Mali Tablolar Ön Denetimi ve Finansal Rating Değişen Koşullara Ayak Uydurun Mevcut Durumdaki Gelişmeler Ülkemizde Finansal Sistem son yıllarda önemli değişikliklere uğramaktadır.yeni finansal ortama ayak

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 9. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 9. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 9. Hafta 1 Almanya Sağlık Sistemi Almanya Resmi adı: Federal Republic of Germany Nüfus: 82.4 milyon (Nüfusunun 6,7 milyonu Alman vatandaşı değildir) Başkent: Berlin

Detaylı

EVDE BAKIM HİZMETLERİ. Ayşe Güler Aralık 2004

EVDE BAKIM HİZMETLERİ. Ayşe Güler Aralık 2004 EVDE BAKIM HİZMETLERİ Ayşe Güler Aralık 2004 Tanım Bireylere yaşam siklusu içinde, kendi yerleşim alanlarında sağlık hizmeti sağlayan, sağlık bakım sunum sisteminin geniş ve bütüncül bir parçasıdır. Diyabet

Detaylı

2 İNSAN KAYNAKLARI PLANLANMASI

2 İNSAN KAYNAKLARI PLANLANMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TEMEL KAVRAMLAR11 1.1. İnsan Kaynakları 12 1.1.1. Tanımı 12 1.1.2. Kapsamı 13 1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin Tarihçesi 14 1.2.1. Klasik Kuram 14 1.2.2.İnsani İlişkiler

Detaylı

ORMANCILIK POLİTİKASI AMAÇ VE ARAÇLARI

ORMANCILIK POLİTİKASI AMAÇ VE ARAÇLARI ORMANCILIK POLİTİKASI AMAÇ VE ARAÇLARI ORMANCILIK POLİTİKASI AMAÇLARI Politikalar, hükümet, birey ya da kurumların herhangi bir alanda izlediği ve belli bir amaç taşıyan bir amaç taşıyan yol ve yöntemler

Detaylı