Mali Tabloların Sunumu Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mali Tabloların Sunumu Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans"
  • Onur Ak
  • 8 yıl önce
  • İzleme sayısı:

Transkript

1 UMS 1 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Mali Tabloların Sunumu Sunum / Açıklama Gereklilikleri Kontrol listesinin bu kısmı, işletmenin genel amaçlı mali tablolarının, kendisine ait olan önceki dönem mali tablolarıyla ve diğer işletmelerin mali tablolarıyla karşılaştırılmalarına olanak verecek biçimde sunulması için gerekli olan temel unsurları belirleyen UMS 1 e yöneliktir. UMS 1, belli açıklamaların mali tablolarda, diğer kalemlerin ise ya mali tablolarda ya da dipnotlarda yer almasını öngörür ve işletmenin kendi durumuna uygun olanı örnek alabileceği, tavsiye edilen bir formatı standardın eki olarak sunar. UMS 7, Nakit Akım Tablosu, nakit akım tablosunun sunumu ile ilgili yapıyı belirler (kontrol listesinin ilgili bölümüne bakınız). UMS 1, sunum terimini bazen her bir mali tabloda hatta dipnotlarda yer alan kalemleri de içine alır biçimde, geniş anlamda kullanır. Diğer UFRS ler tarafından öngörülen sunumlar, bu standartların gerekliliklerine göre hazırlanmıştır.bu veya diğer Standartlar da aksi belirtilmediği takdirde, bu sunumlar ya mali tablolarda ya da dipnotlarda yapılır. UMS 1 ile birlikte yayımlanan açıklamalı rehber, bilanço, gelir tablosu ve özkaynak değişim tablosu ile ilgili standardın sunum gerekliliklerinin nasıl karşılanacağına yönelik basit örnekleri içeren yöntemleri gösterir. UMSK, UFRS 7 Finansal Araçlar: Kamuoyuna Açıklama standardına son şeklini verirken, UMS 1 de de değişiklikler yaparak, bu standarda sermaye ile ilgili ek açıklamalar getirmiştir.bu bölümünün son kısmında belirtilen gereklilikler,1 Ocak 2007 veya bu tarihten sonra başlayan hesap dönemleri için geçerlidir ve ayrıca erken uygulanması teşvik edilmektedir. Bu standart ile birlikte yayımlanan UMS 1 Uygulama Kılavuzu nda söz konusu yeni açıklamalarla ilgili açıklamalı örneklere yer verilmiştir. Mali tabloların bölümleri Tam bir mali tablolar seti aşağıdaki bölümleri içerir: UMS 1.8(a) a) bilanço; UMS 1.8(b) b) gelir tablosu; UMS 1.8(c) c) aşağıdaki iki husustan birini gösteren özkaynak değişimler tablosu; i) özkaynaklardaki bütün değişiklikler; veya ii) ortakların sermayedar olarak kendi başlarına yaptıkları işlemlerden kaynaklananlar dışında özkaynaklarda meydana gelen diğer değişmeler; UMS 1.8(d) d) nakit akım tablosu; ve UMS 1.8(e) e) önemli muhasebe politikalarını özetleyen dipnotlar ve diğer açıklayıcı notlar. Mali tabloların gerçeğe uygun sunumu ve UFRS ile uyumu UMS 1.13 Mali tablolar işletmenin finansal durumunu, finansal performansını ve nakit akımlarını gerçeğe uygun olarak sunar. UMS Gerçeğe uygun sunuş, işlemlerin sonuçlarının, diğer olayların ve koşulların, Finansal Tabloların Hazırlanma ve Sunulma Esaslarına İlişkin Kavramsal Çerçeve (Çerçeve) de belirtilen varlıklar, yükümlülükler, gelir ve giderlerin tanımlarına ve tahakkuk kriterlerine sadık kalınarak, sunulması demektir. UFRS nin gerektiğinde ek açıklamalarla birlikte uygulanmasının, gerçeğe uygun sunuşu sağlamış mali tablolar yaratacağı varsayılır.

2 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS Hemen hemen her durumda, uygulanabilir UFRS lere uyum ile gerçeğe uygun sunum sağlanır. Gerçeğe uygun sunum için işletmenin uyması gereken koşullar şöyledir; UMS 1.14 özellikle bir kaleme uygulanacak bir Standart veya Yorumun yokluğunda yönetimin dikkate alacağı mevzuat hiyerarşisini gösteren UMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar a uygun muhasebe politikalarını seçip, uygulamak. muhasebe politikalarını da içeren bilgileri geçerli, güvenilir, karşılaştırılabilir ve anlaşılabilir bilgi sağlayacak biçimde sunmak;ve UFRS nin bazı maddeleri ve uyum, kullanıcıların bazı işlemlerin, diğer olayların ve koşulların işletmenin mali durumu ve finansal performansı üzerindeki etkilerini anlamaları konusunda yetersiz kalıyorsa ek açıklamalar yapmak. Mali tablolarda UFRS ler ile açık ve koşulsuz bir şekilde uyum içinde olunduğu belirtilmelidir. UMS Mali tablolar, UFRS lerin tüm maddeleriyle uyumlu olmadıkları sürece, UFRS ler ile uyumlu kabul edilemez. UMS Uygun olmayan muhasebe politikaları, kullanılan muhasebe politikalarının açıklanması, dipnotlar veya açıklayıcı malzemelerle düzeltilemez. UMS 1.17 Çok ender koşullarda yönetim, Standart veya Yorum kurallarıyla uyumlaştırmanın mali tablolarının Çerçeve de belirtilen hedefleriyle çelişki yaratacak biçimde yanlış uygulamalara neden olacağı sonucuna ulaşmışsa, geçerli mevzuat izin verdiği takdirde veya engellemiyorsa işletme UMS 1 in 18. paragrafında (aşağıya bakınız) belirtilen şekilde maddenin uygulanmasından kaçınacaktır. UMS Bir bilgi parçasının mali tabloların amaçlarıyla çelişkili olması, aynı zamanda işlemleri, diğer olayları ve koşulları gerçekçi bir şekilde sunması beklenirken, sunmaması ve sonuç olarak ta bu durumun mali tablo kullanıcılarının ekonomik kararlarını etkilemesi gerekir. 2. Bir Standart veya Yorum kuralına uymanın mali tabloların Çerçeve de belirtilen amaçlarına ters düşecek şekilde yanıltıcı olup, olmadığını değerlendirirken yönetim, aşağıdaki hususları dikkate alır: belirtilen koşullarda mali tabloların hedeflerine neden ulaşılamadığı; ve işletmenin koşullarının, kuralı uygulayan diğer işletmelerden, nasıl farklılaştığı. Eğer benzer koşullara sahip işletmelerde bu kural uyumluysa, işletmenin bu kurala uyumu halinde,çerçeve de belirtilen mali tabloların amaçlarıyla çelişecek derecede yanıltıcı olmaması gerektiği gerçeği.

3 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri İşletme, bir Standart veya Yorum kuralını UMS 1 in 17.paragrafına (yukarıya bakınız) göre uygulamaktan kaçınması durumunda, aşağıdaki açıklamaları yapacaktır: UMS 1.18(a) a) yönetimin, işletmenin mali tablolarının finansal durumu, finansal performansı ve nakit akımlarını gerçekçi bir biçimde gösterdiğine dair kararı; UMS 1.18(b) b) uygulanabilir Standart ve Yorumla uyumlu olunduğu ancak gerçekçi bir sunum sağlamak için bir kuraldan ayrılındığı; UMS 1.18(c) c) i) uygulanmaktan kaçınılan Standardın veya Yorumun başlığı; ii) yorumu uygulamaktan kaçınmanın niteliği (Standart veya Yorumun gerektirdiği işlemi de içeren ); iii) uygulamanın Çerçeve de belirtilen mali tabloların hedefleriyle çelişki yaratacak şekilde yanlış bir uygulama olmasının nedenleri, ve iv) tercih edilen uygulamayı, ve UMS 1.18(d) d) standart uygulanmış olsaydı mali tablolarda yayınlanmış olacak olan kalemler üzerinde, bu kuralın uygulanmasından kaçınmanın dönemler itibariyle yapacağı finansal etkiyi. UMS 1.19 İşletme önceki yıllarda bir Standardın veya Yorumun bir kuralının uygulanmasından kaçınmışsa, bu sapma cari dönem mali tablolarındaki tutarları etkiliyorsa, işletme UMS 1 de yer alan 18 (c) ve (d) paragraflarında belirtilen (yukarıya bakınız) açıklamaları yapmalıdır. UMS 1.20 Açıklama: Örneğin, işletme önceki yıllarda varlıkların ve borçların belirlenmesi için yararlanılan bir Standart veya Yorum kuralını uygulamaktan kaçınmışsa ve bu kaçınma cari dönem mali tablolarında yer alan varlıklar ve borçlardaki değişikliklerin belirlenmesini etkiliyorsa UMS 1 in 19. paragrafı (yukarıya bakınız) uygulanır. UMS 1.21 Çok ender koşullarda yönetim Standart veya Yorum kuralıyla uyumlaştırmanın mali tabloların Çerçeve de belirtilen hedefleriyle çelişki yaratacak biçimde yanlış uygulamalara neden olacağı sonucuna ulaşmışsa, ancak geçerli mevzuat kuralın uygulanmasından kaçınmaya izin vermiyorsa, işletme mümkün olduğu ölçüde, aşağıdaki açıklamaları yaparak, uyumlaştırmanın algılanan yanlışlığa götüren unsurlarını azaltacaktır. a) sorunlu olan Standardın veya Yorumun başlığı, kuralın niteliği ve yönetimin, bu kurala uyulması durumunda mali tabloların çerçevede belirtilen amaçlara ters düşürecek oranda koşulların çok yanıltıcı olduğu kanısına ulaşmasının nedenleri; ve b) raporlanan her dönem için, yönetimin gerçeğe uygun bir sunum sağlanması için gerekli olduğuna inandığı mali tabloların her kalemiyle ilgili düzeltmeleri.

4 Standarda UMS 1.23 UMS 1.23 UMS 1.23 UMS 1.23 UMS 1.25 UMS 1.27 Sunum / Açıklama Gereklilikleri İşletmenin sürekliliği Yönetim, mali tabloları hazırlarken faaliyetlerini süresiz sürdüreceğini dikkate alır. Yönetimin şirketi tasfiye etme veya ticari faaliyetini sona erdirme veya bunların yerine geçecek daha gerçekçi bir alternatifi yoksa, mali tablolar süreklilik kavramına göre düzenlenir. Yönetim, değerlendirmelerini yaparken işletme faaliyetlerinin sürekliliğine kuşku düşürecek önemli belirsizlikler taşıyan olaylar veya koşulların farkındaysa, bu belirsizlikleri açıklamalıdır. Mali tablolarının hangi esaslara göre hazırlandığı ve işletmenin neden süreklilik kavramına uymadığıyla birlikte işletmenin mali tablolarının süreklilik kavramına göre düzenlenmemesinin nedenleri açıklanır. Muhasebenin tahakkuk esası İşletme, nakit akım tablosu haricindeki, tüm mali tablolarını muhasebenin tahakkuk esasına göre düzenler. Sunumun tutarlılığı Aşağıdaki koşullar oluşmadığı sürece, kalemlerin mali tablolarda sunumu ve sınıflandırılması dönemden döneme aynı biçimde sürdürülmelidir: a) işletme faaliyetlerinin niteliklerinde önemli değişiklikler olmasından veya mali tabloların yeniden gözden geçirilmesinden sonra, başka bir sunum ve sınıflandırmanın, UMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar ın muhasebe politikalarının seçimi ve uygulanması kriterine göre daha uygun olacağı açık bir biçimde ortadaysa; veya b) Standart veya Yorumun sunumda bir değişiklik önermesi. UMS 1.28 Açıklama: Önemli bir tedarik veya elden çıkarma veya mali tabloların sunumunun yeniden gözden geçirilmesi, mali tabloların farklı bir biçimde sunulması gereğini ortaya çıkarabilir. İşletme, mali tabloların sunumunu ancak, değiştirilmiş sunum, mali tabloların kullanıcılarına daha güvenilir ve geçerli bilgi sağlıyorsa ve değiştirilmiş biçim karşılaştırılmayı engellemeyecek biçimde süreklilik gösterecekse, değiştirir. İşletme, sunumdaki bu değişiklikleri yaparken karşılaştırılabilir bilgiyi bu standardın 38 ve 39. maddelerine (aşağıya bakınız) göre, yeniden sınıflandırır. Önemlilik ve birleştirme UMS 1.29 Benzer kalemlerden oluşan her grup, önemli olduğu takdirde, mali tablolarda ayrı olarak sunulur. UMS Mali tablo kalemleri,bireysel veya topluca, bu mali tablolara göre karar alan kullanıcıların ekonomik kararlarını etkiliyorsa o zaman bu kalemlerin ihmal edlmesi veya yanlış raporlanması önemlidir.önemlilik, mevcut koşullar içinde değerlendirilen ihmal veya yanlış raporlamanın boyutuna ve niteliğine bağlıdır.kalemin boyutu veya niteliği veya her ikisi birden belirleyici faktör olabilir.

5 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS Nitelikleri ve işlevleri itibariyle farklı olan kalemler de, önemsiz olmadıkları takdirde, mali tablolarda ayrı olarak sunulmalıdır. UMS Eğer bir kalem tek başına önem taşımıyorsa, söz konusu kalem diğer kalemler ile birleştirilerek, mali tablolarda ya da dipnotlarda sunulur. UMS Mali tablolarda ayrı bir şekilde sunulacak kadar önemli olmayan bir kalem, dipnotlarda ayrı olarak gösterilecek derecede önem taşıyabilir. UMS Önemlilik kavramının uygulanması demek, bilgi eğer önemli değilse Standart veya Yorumdaki sunumla ilgili özel bir kurala uyulmamış demektir. Netleştirme (mahsup işlemi) UMS 1.32 Varlıklar ve borçlar, başka bir Standart veya Yorum tarafından mahsup edilmesi öngörülmediği veya izin verilmediği sürece, mahsup edilmez. UMS 1.33 Açıklama: Varlıkların, örneğin stok değer düşüklüğü karşılığı ve şüpheli alacaklar karşılığı gibi, düzenleyici hesaplar düşüldükten sonra net tutarıyla gösterilmesi netleştirme değildir. UMS 1.32 Gelir ve gider kalemleri başka bir Standart veya Yorum tarafından mahsup edilmesi öngörülmediği veya izin verilmediği sürece, mahsup edilmez. UMS 1.34 İşletme, olağan faaliyetlerinin arasında, gelir yaratmayan ancak gelir yaratan faaliyetlerin yanında tesadüfen ortaya çıkan diğer işlemleri de gerçekleştirir. Sunum, işlemin veya diğer olayın özünü yansıtıyorsa işlemle ilgili gelir ve giderler birbirleriyle mahsup edilerek, bu işlemlerin sonuçları mali tablolarda sunulur. UMS 1.34 Net olarak sunulacak kalemlere örnekler aşağıdaki gibidir; yatırımlar ve faaliyetlerde kullanılan varlıkları da kapsayan duran varlıkların, elden çıkarılmasıyla ortaya çıkan kar ve zararları, elden çıkarmayla sağlanan gelirden varlığın net defter değeri ve ilgili satış giderleri düşüldükten sonra raporlanır, ve UMS 1.35 UMS 1.36 UMS 1.36 UMS 37 Karşılıklar, Şarta Bağlı Yükümlülükler ve Şarta Bağlı Varlıklar a göre tahakkuk ettirilen karşılıklarla ilgili olarak yapılan bir ödeme (harcama), üçüncü taraflar tarafından yapılmış olan sözleşmeye dayanarak, tazmin edilmişse (örneğin, tedarikçiyle yapılan garanti sözleşmesi) yapılan ödeme alınan tazminatla mahsup edilebilir. Benzer işlemlerden kaynaklanan kar ve zararlar da netleştirilerek raporlanır. Örneğin, kur farklarından kaynaklanan kar ve zararlar veya ticari amaçla elde tutulan finansal araçlardan kaynaklanan kar ve zararlar gibi kalemler önemli oldukları takdirde mahsup edilmeden ayrı olarak gösterilir. Karşılaştırmalı bilgi Bir başka Standart veya Yorumda aksine bir hüküm yoksa, önceki döneme ilişkin tutarlarla ilgili karşılaştırmalı bilgilerin de mali tablolarda raporlanması gereklidir. Cari dönemin mali tablolarının anlaşılması için gerekli olduğu takdirde metinsel ve tanımsal bilgiler için karşılaştırmalı bilgi vermek uygundur.

6 Standarda UMS 1.37 UMS 1.38 UMS 1.41 Sunum / Açıklama Gereklilikleri Açıklama: Bazı durumlarda, önceki dönemlerdeki mali tablolarda yer almış olan metinsel bilgi, cari dönemde de geçerliliğini sürdürebilir. Örneğin; son bilanço tarihinde sonucu belirsiz olan ve halen çözüm bekleyen yasal bir anlaşmazlık cari dönemde de açıklanmalıdır. Kullanıcılar, son bilanço tarihinde belirsizliğin olduğu ve cari dönemde bu belirsizliği çözme konusunda ne tür adımlar atıldığına dair bilgilerden yararlanırlar. Mali tablolarda kalemlerin sunumu ve sınıflandırılması düzeltilip yenilendiği takdirde, uygun olduğu sürece, karşılaştırmalı tutarlar yeniden sınıflandırılır. Açıklama: UMS 8, Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar özellikle işletme muhasebe politikasını değiştirirse veya bir hatayı düzeltirse (kontrol listesinin ilgili bölümüne bakınız) karşılaştırmalı bilgide yapılması gereken düzeltmelere değinmiştir. Karşılaştırmalı tutarlar yeniden sınıflandırılırsa işletme aşağıdaki açıklamaları yapar: UMS 1.38(a) a) yeniden sınıflandırmanın niteliği; UMS 1.38(b) b) yeniden sınıflandırılmış olan kalemin veya kalem gruplarının tutarı; ve UMS 1.38(c) c) yeniden sınıflandırmanın nedeni. Karşılaştırmalı tutarları yeniden sınıflandırmanın mümkün olmadığı durumda ise işletme aşağıdaki hususları açıklamalıdır: UMS 1.39(a) a) tutarları yeniden sınıflandıramamasının nedenleri;ve UMS 1.39(b) b) eğer tutarlar yeniden sınıflandırılmış olsaydı, yapılmış olması gereken düzeltmelerin niteliği. Mali tabloların belirlenmesi UMS 1.44 UMS 1.45 Mali tablolar açıkça tanımlanmalı ve birlikte yayınlandıkları dökümanda diğer bilgilerden ayrılmalıdır. Açıklama: UFRS yalnızca mali tablolara uygulanır ve yıllık rapor veya diğer dökümanlarda sunulan bilgilere uygulanmaz. Bu nedenle kullanıcıların UFRS ye göre hazırlanmış bilgiyle, işlerine yarayan ancak UFRS ye tabi olmayan diğer bilgileri birbirlerinden ayırmalarında yarar vardır. UMS 1.46 Mali tabloların her bölümü açıkça belirtilmelidir. Aşağıdaki bilgiler de açık bir biçimde gösterilmeli ve bilgilerin doğru anlaşılması için gerektiğinde tekrarlanmalıdır: UMS 1.46(a) a) raporlayan işletmenin adı veya diğer kimlik bilgileri ve bu bilgide önceki bilanço tarihi itibariyle olan değişiklikler; UMS 1.46(b) b) mali tabloların tek bir şirketi mi yoksa şirketler grubunu mu içerdiği; UMS 1.46(c) c) bilanço tarihi veya mali tablonun kapsadığı dönem (mali tablonun bölümü için bunlardan hangisi uygunsa); UMS 1.46(d) d) UMS 21 Kur Değişiminin Etkileri nde tanımlandığı gibi kullanılan para birimi; ve UMS 1.46(e) e) mali tabloda sunulan tutarların yuvarlanma derecesi.

7 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS UMS 1 in 46. paragrafında (yukarıya bakınız) belirtilen şartlar normal olarak mali tabloların bir sayfasında sayfa başlıklarına ve kısaltılmış sütun başlıklarına yer verilmek suretiyle sağlanır. Bu tür bilgilerin en iyi şekilde sunulabilmesi için uygun bir değerlendirmenin yapılması gerekir. Örneğin, mali tablolar elektronik ortamda sunulduğu takdirde, her zaman ayrı sayfalar kullanılmaz.bu durumda yukarıdaki unsurlar, mali tablolarda yer alan bilgilerin doğru bir biçimde anlaşılmasını sağlayacak sıklıkta tekrarlanır. UMS Sunulan bilgilerin sunumunda kullanılan para biriminin bir veya milyon hanelerine yuvarlanarak ifade edilmesi, genellikle mali tabloları daha anlaşılabilir hale getirir. Ancak bunun kabul edilebilir olması, sunumun yuvarlama düzeyinin açıklanması ve önemli bilgilerin ihmal edilmemesine bağlıdır. Raporlama dönemi Bir işletmenin bilanço tarihi değiştiğinde ya da mali tabloları bir yıldan daha uzun ya da daha kısa bir dönem için hazırlandığında, işletme: UMS 1.49 a) mali tabloların kapsadığı dönemi; UMS 1.49(a) b) mali tablolarının bir yıldan daha uzun ya da daha kısa bir dönemi kapsamasının nedenini; ve UMS 1.49(b) c) gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu ve ilgili açıklayıcı notların tümüyle karşılaştırılabilir olmadığını, açıklayacaktır. UMS Mali tablolar en azından yılda bir kere sunulur. UMS Normal olarak, mali tablolar düzenli olarak bir yıllık bir dönemi kapsamak üzere düzenlenir. Ancak bazı işletmeler, işlevinin bir gereği olarak, örneğin 52 haftalık dönem için raporlamayı tercih ederler. UMS 1, böyle bir uygulamaya engel değildir. Çünkü sonuçta düzenlenen mali tablolar bir yıllık dönem için düzenlenen mali tablolardan önemli bir farklılık göstermez. Bilanço Kısa ve Uzun Vade Ayrımı UMS 1.51 Bir işletme, likidite temeline dayalı sunumun daha güvenilir ve yararlı bilgi sağladığı durumlar hariç, dönen ve duran varlıklarını ve kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerini bilançoda ayrı ayrı sınıflandırarak sunacaktır. UMS 1.51 Bir işletmenin likidite temeline dayalı sunumunun, kısa ve uzun vadeli temeline dayanan sunumuna göre daha güvenilir ve yararlı bilgi sağlaması durumunda, varlık ve borçlarının likidite esasına göre sınıflandırılması gerekmektedir.

8 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS Bazı işletmeler,örneğin mali işletmeler, açıkça belirlenebilen bir faaliyet döngüsü içinde mal ve hizmet sunumunda bulunmadıkları için, varlıklarını ve borçlarını kısa ve uzun vadeli olarak sunmaları yerine, likiditeye göre artan veya azalan sırada sunmaları daha güvenilir ve tutarlı bilgi sağlar. UMS İşletmenin bazı varlık ve borçlarını kısa ve uzun vadeli olarak ayırmasına ve diğerlerini de, böyle bir sunumun daha güvenilir ve tutarlı bilgi sağladığı takdirde, likidite esasına göre sınıflamasına izin verilir. Böyle bir karma sunuma gereksinim işletmenin farklı faaliyetleri olması halinde ortaya çıkabilir. UMS 1.52 UMS 1 in 51. paragrafında izin verilen sunum yöntemlerinden hangisi kullanılırsa kullanılsın ; (a) bilanço tarihinden itibaren on iki ay içinde; ve (b) bilanço tarihi itibariyle on iki ayı aşan sürede ödenmesi ve tahsili beklenen tutarları birlikte içeren her varlık ve borç kalemi için işletme, on iki aydan uzun vadede gerçekleşmesi beklenen tahsilat ve ödeme tutarlarını açıklayacaktır. UMS 1.56 Açıklama: Örneğin, işletme bilanço tarihinden sonra on iki aydan uzun sürede paraya çevrilmesi beklenen stokların tutarını raporlar. Dönen varlıklar Bir varlık aşağıdaki kriterlerden herhangi birine uyduğu takdirde dönen varlık olarak sınıflandırılır: UMS 1.57(a) a) işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrilmesinin, satılmasının UMS 1.59 veya tüketilmesinin beklenmesi; Açıklama: İşletmenin faaliyet dönemi, işleme tabi tutulmak üzere tedarik edilen varlıkların nakit veya nakit benzeri bir unsura çevrilmesi arasında geçen süredir. Eğer işletmenin normal faaliyet süresi açıkça belirlenemiyorsa, süresi on iki ay olarak varsayılır. Dönen varlıkların bilanço tarihinden sonraki on iki ay içinde paraya dönüşmeleri beklenmiyor olsa bile, bu varlıklar normal faaliyet dönemi içinde satılan, tüketilen ve paraya çevrilen varlıkları (örneğin, stoklar ve ticari alacaklar gibi) içerir. UMS 1.57(b) b) özellikle ticari amaçla elde bulundurulması; UMS 1.57(c) c) bilanço tarihinden sonra on iki ay içinde paraya çevrilmesi; veya UMS 1.57(d) d) (UMS 7 Nakit Akım Tablosu nda tanımlandığı gibi) bilanço tarihinden sonra en az on iki ay içinde bir borcun ödenmesi için kullanılmak üzere veya başka bir nedenle sınıflandırılmamış olmak koşuluyla, nakit veya nakit benzerleri olanlar. UMS 1.57 UMS 1 in 57. paragrafındaki (yukarıya bakınız) kriterleri karşılayanlar dışında kalan tüm diğer varlıklar duran varlık olarak sınıflanacaktır. UMS 1.58 Açıklama: UMS 1, duran terimini uzun vadeli maddi, maddi olmayan ve finansal varlıklar için kullanır. Anlamı açık olduğu sürece alternatif terimlerin kullanılmasına engel değildir. Kısa vadeli borçlar Bir kısa vadeli borç aşağıdaki kriterlerden birine uyduğu takdirde kısa vadeli olarak sınıflandırılır: UMS 1.60(a) a) işletmenin normal faaliyet dönemi içinde ödenmesinin beklenmesi; veya

9 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS 1.61 Açıklama: Ticari borçlar ve personelle ilgili bazı tahakkuklar ve diğer faaliyet maliyetleri gibi bazı kısa vadeli borçlar, işletmenin normal faaliyet dönemi içinde kullanılan işletme sermayesinin bir parçasıdır. Faaliyetle ilgili bu tür kalemler, bilanço tarihinden itibaren on iki aydan daha uzun bir sürede ödenecek olsalar bile, kısa vadeli olarak sınıflandırılır. İşletmenin varlık ve yükümlülüklerinin sınıflanmasında aynı normal faaliyet dönemi uygulanır. Eğer işletmenin normal faaliyet dönemi açıkça belirlenemiyorsa, sürecin on iki ay olduğu varsayılır. UMS 1.60(b) b) özellikle ticari amaçla elde tutulması;veya UMS 1.60(c) c) bilanço tarihinden sonra on iki ay içinde ödenecek olması;veya UMS 1.60(d) d) işletmenin borcunu, bilanço tarihinden sonra en az on iki ay içinde ödemesini erteleyecek koşulsuz bir hakkının olmaması. UMS 1.60 UMS 1 in 60. paragrafında (yukarıya bakınız) belirtilen şartları karşılayanlar dışındaki tüm yükümlülükler uzun vadeli olarak sınıflandırılır. UMS 1.63 İşletme, finansal yükümlülükleri, vadeleri bilanço tarihinden sonra on iki ay içinde doluyorsa kısa vadeli olarak sınıflar; UMS 1.64 UMS 1.64 UMS 1.65 a) orjinal vade on iki aydan uzun olsa bile; ve b) mali tabloların yayınlanması onaylanmadan önce ve bilanço tarihinden sonra, uzun vadeli yeni bir finansman sözleşmesi veya yeni bir ödeme planı yapılmış olsa bile. İşletmenin, bilanço tarihinden sonra en az on iki ay içinde borcu yeniden finanslamayı veya döndürmeyi planlaması ve tercih etmesi durumunda, bu borç kısa dönemde ödenecek olsa bile, uzun vadeli olarak sınıflar. Açıklama: Ancak, borcun yeniden finansmanı veya döndürülmesi işletmenin tercihi değilse (örneğin, yeniden finansman sözleşmesi mevcut değildir), yeniden finansman olasılığı dikkate alınmaz ve borç kısa vadeli olarak sınıflanır. Eğer işletme bilanço tarihinde veya bilanço tarihinden önce uzun vadeli borç sözleşmesindeki borcu talep edilmesi halinde ödenebilir hale getiren, bir maddeyi ihlal etmesi durumunda, alacaklı bilanço tarihinden sonra ve mali tabloların yayınlanmasının onaylanmasından önce, bu ihlalden ötürü bir ödeme talebinde bulunmayacağı konusunda şirket ile anlaşsa bile, bu borç kısa vadeli olarak sınıflandırılır. UMS Bu borç kısa vadeli olarak sınıflandırılır çünkü bilanço tarihinde işletme, bu tarihten itibaren borcun ödenmesini en az on iki ay erteleyecek koşulsuz bir hakka sahip değildir. 2. Alacaklının bilanço tarihinde ya da bilanço tarihi öncesi ödemesiz döneminin süresini uzatmayı kabul ettiği durumlar için aşağıdaki bir sonraki maddeye bakınız.

10 Standarda UMS 1.66 UMS 1.67 Sunum / Açıklama Gereklilikleri Eğer işletme bilanço tarihinde veya bilanço tarihinden önce uzun vadeli borç sözleşmesindeki borcu talep edilmesi halinde ödenebilir hale getiren, bir maddeyi ihlal etmesi durumunda, bilanço tarihinde alacaklı, en az on iki ay sonra sona erecek olan ve işletmenin ihlali ortadan kaldırılabileceği ve kendisinin hemen ödeme talebinde bulunamayacağı bir ödemesiz dönemi tanıma konusunda işletmeyle uzlaşmaya varmışsa, borç uzun vadeli olarak sınıflandırılır. Kısa vadeli olarak sınıflandırılmış borçlar açısından, bilanço tarihiyle mali tabloların yayınlanma onayı tarihi arasında eğer aşağıdaki olaylar olursa bunlar, UMS 10, Bilanço Tarihinden Sonraki Olaylar a göre, düzeltme gerektirmeyen olaylar olarak gösterilecektir: a) uzun vadeli yeni finansman sağlamak; b) uzun vadeli borç sözleşmesiyle yapılan ihlalin düzeltilmesi; ve c) alacaklıdan uzun vadeli borç sözleşmesinin ihlalinin düzeltilmesi için bilanço tarihinden itibaren en az on iki ay sonra sona erecek olan ödemesiz bir döneminin sağlanması. Bilançoda yer alacak bilgiler Aşağıdaki tutarları gösteren kalemler, (en azından, mali tablolarda UMS 1 in 68A paragrafı ile uyumlu olarak sunulmadığı sürece) bilançoda gösterilmelidir: UMS 1.68(a) a) maddi duran varlıklar; UMS 1.68(b) b) yatırım amaçlı gayrimenkuller; UMS 1.68(c) c) maddi olmayan duran varlıklar; UMS 1.68(d) d) finansal varlıklar (aşağıda (e), (h) ve (i) maddelerinde gösterilenler hariç); UMS 1.68(e) e) özkaynak yöntemine göre izlenen iştirakler; UMS 1.68(f) f) biyolojik varlıklar; UMS 1.68(g) g) stoklar; UMS 1.68(h) h) ticari ve diğer alacaklar; UMS 1.68(i) i) nakit ve nakit benzerleri; UMS 1.68(j) j) ticari ve diğer borçlar; UMS 1.68(k) k) karşılıklar; UMS 1.68(l) l) finansal borçlar ( (j) ve (k) maddelerinde gösterilenler hariç); UMS 1.68(m) m) UMS 12 Gelir Vergisi nde tanımlandığı gibi, dönem vergisiyle ilgili borçlar ve varlıklar; UMS 1.68(n) n) UMS 12 de tanımlandığı gibi, ertelenen vergi borçları ve ertelenen vergi varlıkları; UMS 1.68(o) UMS 1.68(p) o) özkaynaklarda gösterilen azınlık hakları; ve p) ana şirketin ortaklarına ait çıkarılmış sermaye ve yedekler. UMS UMS 1, kalemlerin hangi sıra ve biçimde sunulacağını açıklamaz. UMS 1 in 68. paragrafı (yukarıya bakınız) sadece, bilançoda ayrı olarak sunulmaya yeter ölçüde birbirlerinden nitelik ve işlev olarak farklı olan kalemlerin, bir listesini verir.

11 Standarda UMS 1.71 Sunum / Açıklama Gereklilikleri 2. Ayrıca: kalemin boyutu, niteliği veya işlevi veya benzer kalemlerin bir araya toplanması işletmenin finansal durumunun anlaşılması için uygun olduğu takdirde, yeni kalemler eklenir; ve işletmenin finansal durumunun anlaşılmasına uygun bilgi sağlamak amacıyla, kalemlerin bir araya toplanması, işletmenin ve işlemlerinin niteliğine göre, düzeltilebilir. (Örneğin, finansal bir kuruluş, faaliyetlerine ilişkin ihtiyaca uygun bilgi sağlamak üzere yukarıdaki açıklamaları düzeltebilir.) Bilanço, aşağıdaki tutarları gösteren kalemleri içerecektir: UMS 1.68A(a) a) Satılmak üzere elde tutulan varlıklar ile UFRS 5 Satış İçin Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler e göre satılmak üzere elde tutulan ve elden çıkarılacaklar grubuna dahil olan varlıkların toplamı;ve UMS 1.68A(b) b) UFRS 5 e göre satılmak üzere elde tutulanlar olarak sınıflandırılan ve elden çıkarılacaklar grubuna dahil olan yükümlülükler. UMS 1.69 Bir işletmenin finansal durumunu anlamada bu tür bir sunum uygun olduğu takdirde, bilançoda ek kalemler, başlıklar ve ara toplamlar gösterilecektir. UMS Ek kalemlerin ayrı olarak sunulup, sunulmayacağının değerlendirilmesi aşağıdaki hususlara göre yapılır: varlıkların niteliği ve likiditesi; varlıkların işletmedeki işlevi (fonksiyonu); ve borçların tutarı, niteliği ve zamanlaması (vadesi). UMS Farklı varlık grupları için farklı ölçü temellerinin kullanılması, bunların nitelik veya işlevlerinin farklı olması ve bu nedenle farklı kalemler olarak sunulmasını önerir. Örneğin; UMS 16 Maddi Duran Varlıklar a göre farklı maddi duran varlıklar maliyet bedeliyle veya yeniden değerlendirilmiş tutarlarıyla gösterilir. UMS 1.70 Bir işletmenin dönen ve duran varlıklarını ve kısa ve uzun vadeli borçlarını bilançonun ön yüzünde ayrı olarak sınıflandırması durumunda, ertelenmiş vergi varlıklarını (borçlarını), dönen varlıklar (kısa vadeli borçlar) olarak sınıflayamaz. Bilançoda veya dipnotlarda yer alacak bilgiler UMS 1.74 Bir işletme, sunulan kalemlerin alt sınıflamalarını, işletmenin faaliyetlerine uygun bir şekilde ya bilançoda ya da dipnotlarda sunacaktır.

12 Standarda UMS 1.75 Sunum / Açıklama Gereklilikleri Açıklama: Alt sınıflamalardaki ayrıntı, UMS nin kurallarına ve tutarların boyutu, niteliği ve işlevine dayanır. UMS 1 in 72. paragrafında (yukarıya bakınız) belirtilen unsurlar da, alt sınıflamaların belirlenmesinde kullanılan ölçülere karar vermek için kullanılır. Her kalem için açıklama ve sunum farklıdır, örneğin: maddi duran varlık kalemleri UMS 16 ya göre kendi içinde sınıflandırılmıştır; alacaklar, ticari müşterilerden olan alacaklar, ilgili taraflardan olan alacaklar, peşin ödemeler ve diğerleri biçiminde sınıflanır; stoklar,ums 2 Stoklar a göre, ticari mal, ilk madde ve malzeme, yarı mamul ve mamul olarak alt sınıflara ayrılır; karşılıklar, çalışanlara sağlanan faydalara ilişkin karşılıklar ve diğerleri olarak ayrılır; ve özkaynaklar ve yedekler çeşitli sınıflara ayrılır, örneğin, ödenmiş sermaye, hisse senedi ihraç primi ve yedekler gibi. Bir işletme aşağıdaki hususları bilançoda ya da dipnotlarda açıklayacaktır: UMS 1.76(a) a) paylara bölünmüş sermayenin her bir sınıfı için: i) kayıtlı sermayeyi oluşturan hisse senedi sayısı; ii) çıkarılan ve tamamı ödenen ile çıkarılan fakat tamamı ödenmeyen hisse senetlerinin sayısı; iii) bir hisse senedinin nominal değeri veya hisse senetlerinin nominal değerinin olmadığı; iv) dönem başı ve dönem sonunda bulunan hisse senetleri sayısının uyumlulaştırılması; v) temettülerin dağıtımı ve sermayenin geri ödenmesindeki sınırlamalar da dahil söz konusu sermaye sınıfıyla ilgili haklar, imtiyazlar ve sınırlamalar (kısıtlamalar); vi) işletme tarafından veya iştirakleri veya bağlı ortakları tarafından bulundurulan işletmenin kendi hisse senetleri; ve vii) vadeli işlemler ve sözleşmeler gereği yapılacak hisse senedi satışları için çıkarılmak üzere işletmede bulundurulan hisse senetleri, vadeleri ve tutarları; ve UMS 1.76(b) b) özkaynaklardaki yedeklerin her birinin niteliği ve amacıyla ilgili açıklamayı.

13 Standarda UMS 1.77 UMS 1.78 UMS 1.79 UMS 1.80 Sunum / Açıklama Gereklilikleri Paylara bölünmüş sermayesi olmayan işletmeler, (örneğin adi ortaklıklar ve vakıflar), özkaynakta hakkı olan her grup için dönemde meydana gelen değişiklikleri ve yine özkaynakta hakkı olan her grup için hakları, imtiyazları ve sınırlamaları göstererek, UMS 1 deki 76(a) paragrafında (yukarıya bakınız) istenenlere eşit bilgileri açıklayacaktır. Gelir tablosu Dönemin kar veya zararı Dönemde tahakkuk eden tüm gelir ve gider kalemleri, bir Standart veya Yorumda aksi öngörülmediği takdirde, kar veya zarara aktarılacaktır. 1. Normal olarak, dönemde tahakkuk eden tüm gelir ve gider kalemleri kar veya zarara dahil edilirler. Buna muhasebe tahminlerindeki değişikliklerin etkileri de dahildir. Ancak, dönemin kar veya zararına bazı kalemlerin dahil edilemeyeceği durumlar olabilir.ums 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar böyle iki durumla ilgilenir: bunlar hataların düzeltilmesi ve muhasebe politikalarında değişikliklerin etkisidir. 2. Diğer standartlar Finansal Tabloların Hazırlanma ve Sunulma Esaslarına İlişkin Kavramsal Çerçeve deki gelir ve gider tanımına uyan kalemleri içerir. Fakat bunlar genellikle kar veya zarara dahil edilmezler. Bunun örnekleri, yeniden değerleme artışları (bakınız UMS 16 Maddi Duran Varlıklar), yurt dışındaki faaliyetle ilgili mali tabloların yöresel para birimine çevrilmesi nedeniyle ortaya çıkan bazı karlar ve zararlar (bakınız UMS 21 Kur Değişiminin Etkileri) ve satışa hazır finansal varlıkların yeniden değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan karlar ve zararlardır (bakınız UMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme). Gelir tablosunda yer alacak bilgiler Gelir tablosu en azından dönemle ilgili aşağıdaki tutarları gösteren kalemleri içerecektir: UMS 1.81(a) a) gelir (hasılat); UMS 1.81(b) b) finansman maliyetleri; UMS 1.81(c) c) özkaynak yöntemine göre izlenen iştirakler ve bağlı ortaklıkların kar veya zarar payları; UMS 1.81(d) d) vergi gideri (karşılığı), ve UMS 1.81(e) a) aşağıdakilerin toplamını oluşturan tek bir tutar: i) durdurulan faaliyetlerle ilişkin vergi sonrası kar veya zarar, ile ii) gerçeğe uygun değerden satış maliyetlerinin düşülmesi suretiyle ölçülmesi veya durdurulan faaliyetleri oluşturan varlık veya varlık grubunun (gruplarının) elden çıkarılması sırasında muhasebeleştirilen vergi sonrası kazanç veya kayıpları, ve UMS 1.81(f) f) kar veya zarar. Aşağıdaki kalemler, dönem kar veya zararının dağıtımı olarak gelir tablosunda sunulacaktır: UMS 1.82(a) a) azınlıklara ilişkin kar veya zarar; ve UMS 1.82(b) b) ana şirketin ortaklarına ilişkin kar veya zarar.

14 Standarda UMS 1.83 UMS 1.84 UMS 1.85 UMS 1.86 UMS 1.87 Sunum / Açıklama Gereklilikleri Ek kalemler, başlıklar ve ara toplamlar, böyle bir sunum işletmenin finansal performansının anlaşılması için uygun olduğu takdirde, gelir tablosunda gösterilecektir. Açıklama: Finansal performansın unsurlarının açıklanması için gerekli olduğu takdirde, gelir tablosuna ek kalemler eklenebilir ve yapılan açıklamalar ve kalemlerin sıralaması düzeltilir. Bu durumda dikkate alınması gereken hususlar önemlilik ile gelir ve gider kalemlerinin nitelik ve işlevleridir. Örneğin, finansal bir kurum, faaliyetlerine ilişkin ihtiyaca uygun bilgi sağlamak üzere açıklamaları düzeltebilir. İşletme, hiçbir gelir veya gider kalemini ne gider tablosunda ne de dipnotlarda olağandışı kalemler olarak göstermeyecektir. Gelir tablosunda ya da dipnotlarda yer alacak bilgiler Bir gelir veya gider kalemi önemliyse, bunun niteliği ve tutarı ayrı ayrı sunulacaktır. Açıklama: Gelir ve gider kalemlerinin ayrı ayrı sunulmasını gerektirecek hususlar şunlardır: stokların net gerçekleşebilir değerine veya maddi duran varlıkların geri kazanılabilir tutarına indirgenmesi için ayrılan karşılık giderleri ve bunların iptali; işletmenin faaliyetlerinin yeniden yapılandırılması ve yeniden yapılandırma maliyetleriyle ilgili karşılıkların iptali; maddi duran varlıkların elden çıkarılması; yatırımların elden çıkarılması; faaliyetlerinin sona erdirilmesi; tasfiyeyle ilgili ödemeler; ve karşılıklarla ilgili diğer iptaller. UMS 1.88 Finansal tablolar, giderlerin işletme içindeki niteliklerine veya işlevlerine dayanan, ve bunlardan hangisi daha güvenilir ve tutarlı bilgi sağlıyorsa, ona dayalı bir gruplamayla analizini sunmalıdır. UMS İşletmelerin UMS 1 in 88. paragrafında (yukarıya bakınız) istenen analizleri gelir tablosunda yapmaları tavsiye edilmektedir. UMS Giderlerin niteliği yöntemi biçiminde, giderler, gelir tablosunda niteliklerine göre (örneğin, amortisman, malzeme alışları, nakliye maliyetleri, sosyal yardımlar ve reklam maliyetleri) toplanır fakat, işletmenin çeşitli fonksiyonlarına dağıtılmazlar. Bu yöntemin uygulanması kolay olabilir çünkü giderlerin fonksiyonel sınıflamaya dağıtılması gerekmez. Giderlerin niteliklerine göre sınıflanmasına ilişkin örnek için UMS 1 de yer alan 91. paragrafa bakınız.

15 Standarda UMS 1.92 UMS 1.93 Sunum / Açıklama Gereklilikleri 3. Analizin ikinci biçimi giderlerin fonksiyonu veya satışların maliyeti yöntemidir ve giderleri, satışların maliyeti veya örneğin dağıtım veya yönetim faaliyetleri maliyetlerinin bir parçası olarak, fonksiyonlarına göre sınıflar. İşletme, en azından, bu yöntemde satışlarının maliyetini diğer giderlerden ayrı olarak sunar. Bu yöntem kullanıcılara giderlerini niteliğe göre sınıflanmasından daha tutarlı bilgi sağlar, fakat maliyetlerin fonksiyonlara paylaştırılması keyfi dağıtımları ve ciddi değerlendirmeleri gerektirebilir. Giderlerin fonksiyona göre sınıflanmasına ilişkin örnek için UMS 1 de yer alan 92. paragrafa bakınız. Giderleri fonksiyon esasına göre sınıflayan işletmeler, amortisman ve itfa giderlerini ve sosyal yardım giderlerini içeren giderlerin nitelikleriyle ilgili ek bilgi sunacaklardır. UMS 1.94 Açıklama: İşletmelerin yukarıdaki paragraflarda belirtilen giderlerin sınıflandırılma metotları arasında tercih yapmasına izin verilmesine rağmen, giderlerin fonksiyonu sınıflandırması kullanıldığı takdirde, giderlerin niteliğiyle ilgili bilgi gelecekteki nakit akımlarının tahmininde yararlı olduğu için ek bilgilerin sunulmasına gerek vardır.ums 1 in 93. paragrafında (yukarıya bakınız) yer alan sosyal yardım ifadesi UMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar daki ifade ile aynı anlamdadır. UMS 1.95 Bir işletme gelir tablosunun, özkaynak değişim tablosunun ön yüzünde ya da dipnotlarda dönem içinde dağıtılmak üzere tahakkuk eden temettü tutarını ve hisse başına düşen tutarı açıklayacaktır. Özkaynak değişim tablosu Bir işletme tabloda aşağıda belirtilenleri göstererek, özkaynak değişim tablosunu sunacaktır: UMS 1.96(a) a) dönem kar veya zararı; UMS 1.96(b) b) diğer Standartlar veya Yorumlar tarafından istenen, doğrudan özkaynaklarda tahakkuk ettirilen dönemin her bir gelir ve gider kalemi ve bu kalemlerin toplamı; UMS 1.96(c) c) ana şirket ortaklarına ve azınlık paylarına düşen toplam tutarları ayrı ayrı göstermek suretiyle dönemin toplam gelir ve gideri ((a) ve (b) nin toplamı olarak hesaplanan), ve UMS 1.96(d) d) özkaynakların her bölümü için, UMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar a göre tahakkuk ettirilen, muhasebe politikalarındaki değişikliklerin ve düzeltilen hataların etkilerini. UMS 1.96 Sadece UMS 1 in 96. paragrafında (yukarıya bakınız) listelenen kalemleri içeren bir özkaynak değişim tablosu, mali tablolara yansıtılmış gelir ve gider tablosu olarak adlandırılır.

16 Standarda UMS 19.93B Sunum / Açıklama Gereklilikleri Açıklama: Bir işletmenin aktüeryal kar ve zararlarını, kar veya zarar dışında muhasebeleştirmesi amacıyla UMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar standardında yer alan 93A paragrafı uyarınca kullanılabilir bir opsiyon seçmesi durumunda, söz konusu aktüeryal kar ve zararların UMS 1 in 96. paragrafında (yukarıya bakınız) belirtilen gelir ve gider tablosu da gösterilmesi gerekmektedir. İşletmenin bu tür değişiklikleri, bu standardın 97. paragrafında (aşağıya bakınız) belirtilen kalemleri içeren herhangi başka bir biçimde özkaynak değişim tablosunda göstermesine izin verilmez. İşletme, UMS 1 in 96. paragrafında (yukarıya bakınız) öngörülen kalemlerin yanı sıra, ya özkaynaklar değişim tablosunda veya dipnotlarda aşağıdaki hususları sunmalıdır: UMS 1.97(a) a) ortaklara yapılan dağıtımları ayrı olarak göstermek suretiyle, işletmenin ortaklarının kendi iradeleri dahilinde yaptıkları işlemlerin tutarlarını; UMS 1.97(b) b) dönem başındaki ve bilanço tarihindeki dağıtılmış karlar bakiyesi (örneğin; birikmiş kar veya zarar) ile dönem içinde meydana gelen değişiklikleri; ve UMS 1.97(c) c) her değişikliği ayrı göstermek suretiyle, her bir sermaye sınıfının ve her yedeğin dönem başı ve dönem sonu defter değerlerinin mutabakatını. UMS UMS 1 in 96 ve 97. paragraflarında (yukarıya bakınız) belirtilen gereklilikler çeşitli biçimlerde karşılanır. Özkaynaklardaki her kalemin açılış ve kapanış bakiyelerinin uyumlaştırıldığı, sütunlar biçiminde sunumu bu konuya örnek olarak verilebilir. Bir diğer alternatif ise sadece 96. paragrafta belirtilen kalemlerin özkaynak değişim tablosunda sunulmasıdır. Bu yaklaşımda 97. maddede belirtilen kalemler dipnotlarda gösterilir. Dipnotlar Dipnotların yapısı Dipnotlar: UMS 1.103(a) a) mali tabloların düzenlenmesinde kullanılan temellar ve UMS 1 in paragraflarına (aşağıya bakınız) uygun olarak kullanılan özel muhasebe politikalarıyla ilgili bilgileri sunmalı; UMS 1.103(b) b) UMS lerde öngörülen fakat bilanço, gelir tablosu, özkaynaklar değişim tablosu veya nakit akım tablosunda yer almayan bilgileri açıklamalı;ve UMS 1.103(c) d) bilanço, gelir tablosu, özkaynaklar değişim tablosu veya nakit akım tablosunda yer almayan fakat bunların herhangi birinin anlaşılması için geçerli olan ek bilgiyi sağlamalıdır. UMS Dipnotlar, mümkün olduğu ölçüde, sistematik bir biçimde sunulmalıdır.

17 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS Kullanıcıların mali tabloları anlamalarına yarayan ve bunların diğer işletmelerin mali tablolarıyla karşılaştırmalarını kolaylaştıran bilgiler olan dipnotlar genellikle aşağıdaki sıraya göre sunulur: UMS 1 in 14. paragrafına göre UFRS ler ile uyum içinde olunduğuna dair açıklama (yukarıya bakınız); UMS 1 in 108. paragrafına göre uygulanan önemli muhasebe politikalarının özeti (aşağıya bakınız); her tablonun ve sunulan her kalemin sıralanış biçimiyle aynı sıralama düzeninde, bilanço, gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu ve nakit akım tablosunda sunulan her kalem için destekleyici bilgi; ve i) şarta bağlı borçlar ve henüz tahakkuk etmemiş sözleşmeye bağlı yükümlülükler (UMS 37 Karşılıklar, Şarta Bağlı Yükümlülükler ve Şarta Bağlı Varlıklar a bakınız) ile ii) finansal olmayan açıklamalar, örneğin; işletmenin finansal risk yönetim hedefleri ve politikalarını (UMS 32 Finansal Araçlar: Sunum ve Açıklama ya bakınız) içeren diğer açıklamalar. UMS Bazı koşullarda, dipnotlardaki özel kalemlerin sıralanışını değiştirmek gerekli olabilir veya arzu edilebilir. Örneğin, her ne kadar birincisi gelir tablosuyla ikincisi bilançoyla ilgili olsa da, kar veya zararda tahakkuk eden gerçeğe uygun değerdeki değişikliklerle ilgili bilgi, finansal araçların vadelerine ilişkin bilgiyle birleştirilebilir. Ancak, dipnotların sistematik yapısı uygulanabildiği ölçüde sürdürülür. UMS Mali tabloların hazırlanış temelleri ve özel muhasebe politikalarına ilişkin bilgi sağlayan dipnotlar, mali tabloların ayrı bir bölümü olarak sunulabilir. UMS Bilanço, gelir tablosu, özkaynak değişim tablosu ve nakit akım tablosundaki her kalem, dipnotlarda verilen ilgili bilgiye atıfta bulunacaktır. Muhasebe Politikalarının Açıklanması İşletme önemli muhasebe politikalarının özetinde aşağıdaki hususları açıklayacaktır: UMS 1.108(a) a) mali tabloların hazırlanmasında kullanılan ölçüm temelini (veya temelleri), ve UMS 1.108(b) b) mali tabloların anlaşılması için uygun olan diğer muhasebe politikalarını. UMS Kullanıcıların, mali tablolarda hangi ölçü temeline veya temellerine (örneğin; tarihi maliyet, cari maliyet, net gerçekleşebilir değer, gerçeğe uygun değer veya geri kazanılabilir tutar) göre hazırlandığı konularında bilgi sahibi olmaları önemlidir; çünkü, mali tabloların hangi temele göre düzenlendiği kullanıcıların analizini etkiler. Mali tablolarda birden çok ölçü temeli kullanılırsa örneğin, belli grup varlıklar yeniden değerlenmişse, her ölçü temelinin uygulandığı varlık ve borç grubunu göstermek yeterlidir.

18 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS Belli muhasebe politikasının açıklanmasına karar verirken yönetim, bu açıklamanın kullanıcıların raporlanan finansal performans ve finansal durumda işlemlerin, diğer olayların ve koşulların nasıl yansıtıldığını anlamalarını kolaylaştırıp, kolaylaştırmayacağını dikkate alır. Belli muhasebe politikalarının açıklanması, bu politikalar, Standartlar ve Yorumlarca önerilen alternatifler arasından seçildiği takdirde özellikle kullanıcılar için yararlıdır. Bu tür açıklamanın bir örneği, iş ortaklığı biçimindeki bir işletmenin ortağının işletmedeki payını oransal konsolidasyon veya özkaynak yöntemine göre mi izlediğinin açıklamasıdır (UMS 31 İş Ortaklıklarındaki Paylar a bakınız). Bazı standartlar, standardın izin verdiği değişik politikalar arasından yönetimin yaptığı tercihleri de içeren özel muhasebe politikalarının açıklanmasını özellikle öngörür. Örneğin; UMS 16 Maddi Duran Varlıklar çeşitli sınıflar için kullanılan ölçü temellerinin açıklanmasını öngörür. UMS 23 Borçlanma Maliyetleri, borçlanma maliyetlerinin oluştukları anda hemen gider olarak mı muhasebeleştirildiklerini yoksa ilgili varlığın maliyetinin bir parçası olarak aktifleştirilip, aktifleştirilmediği ile ilgili açıklamayı öngörür. UMS Her işletme, mali tablo kullanıcılarının bu tür işletmeler için açıklanmasını bekledikleri faaliyetlerin ve politikaların niteliklerini dikkate alır. Örneğin; gelir vergisine tabi olan bir işletmenin, ertelenen vergi borçları ve varlıklarına uygulanabilenler de dahil, gelir vergisiyle ilgili muhasebe politikalarını açıklaması beklenir. Eğer bir işletmenin dövize dayalı önemli yurtdışı faaliyetleri ve işlemleri varsa, kur farkı kar ve zararlarının belirlenmesine ilişkin muhasebe politikalarının açıklanması beklenecektir. İşletme birleşmelerinde, şerefiyenin ve azınlık paylarının ölçülmesi için kullanılan politikalar açıklanır. UMS Cari dönem ve önceki dönemlerdeki tutarlar önemli olmasa da, bir muhasebe politikası, işletmenin faaliyetlerinin niteliği nedeniyle önemli olabilir. UMS Özellikle UFRS ler tarafından öngörülmeyen, ancak UMS 8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar a göre seçilip, uygulanan her önemli muhasebe politikasının açıklanması uygun olur. UMS İşletme, mali tablolarda yer alan tutarları en fazla etkileyen muhasebe politikalarının uygulama sürecinde yaptığı değerlendirmeleri (tahminler dışındakiler, UMS 1 in 116. paragrafında tanımlanan aşağıdaki gerekliliklere bakınız) muhasebe politikalarının özetinde veya diğer dipnotlarında açıklayacaktır. UMS Tahminleri de içeren bu değerlendirmelere UMS 1 in 116. paragrafında (aşağıya bakınız) değinilmiştir.

19 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS Yönetim, işletmenin muhasebe politikalarının uygulanmasında tahminleri içerenlerden ayrı olarak, mali tablolarda yer alan tutarları önemli ölçüde etkileyen, çeşitli değerlendirmeler yapar. Örneğin; yönetim aşağıdaki hususların belirlenmesinde değerlendirmeler yapar: UMS finansal varlıkların vadeye kadar tutulan yatırımlar olup, olmadığı; finansal varlıkların ve kiralanmış varlıkların mülkiyetinin bütün önemli risk ve getirilerinin başka bir işletmeye devredilip, devredilmediği; özünde belli malların satışlarının bir finansman anlaşması olup, olmadığı ve bu nedenle gelirde bir artış meydana getirip, getirmediği; ve işletme ile özel amaçlı işletme arasındaki ilişkinin özünün, özel amaçlı işletmenin, işletme tarafından kontrol edilip, edilmediğini göstermesi. Tahmindeki belirsizliğin temel kaynakları İşletme, izleyen mali yılda varlıkların ve borçların defter değerlerinde önemli düzeltmelere neden olmanın ciddi risklerini taşıyan geleceğe yönelik temel varsayımlar ve tahmindeki belirsizliklerin ana kaynaklarıyla ilgili bilgiyi bilanço tarihinde dipnotlarında açıklayacaktır. Söz konusu varlıklar ve borçlarla ilgili olarak dipnotlar aşağıdaki ayrıntıları içermelidir: UMS 1.116(a) a) niteliklerini, ve UMS 1.116(b) b) bilanço tarihindeki defter değerlerini. UMS Bazı varlıkların ve borçların defter değerlerinin belirlenmesi, gelecekteki belirsiz olayların bu varlıklar ve borçlar üzerindeki bilanço tarihindeki etkilerinin tahminini gerekli kılar. Örneğin, aşağıdaki varlıkların ve borçların ölçülmesinde kullanılan gözlemlerin cari piyasa fiyatının olmaması halinde maddi duran varlık sınıflarının geri kazanılabilir tutarlarının hesaplanmasında, stoklardaki teknolojik eskimenin etkisinde, sürmekte olan yasal işlemlerin gelecekteki sonucuna bağlı tazminatlarda ve kıdem tazminatı yükümlülükleri gibi uzun vadeli personel sosyal yardım borçlarıyla ilgili olarak geleceğe yönelik tahminlerde bulunmak gerekir. Bu tahminler, nakit akımlarının veya kullanılan iskonto oranlarının riske göre ayarlanması, maaşlarda ve diğer maliyetleri etkileyen fiyatlarda gelecekte meydana gelecek değişiklikler gibi varsayımları içerir. UMS UMS 1 deki 116. paragrafa (yukarıya bakınız) göre açıklanan temel varsayımlar ve tahmin belirsizliğinin diğer ana kaynakları, yönetimin en zor, sübjektif veya karmaşık değerlendirmelerini gerektiren tahminlerdir. Belirsizliklerin gelecekteki muhtemel çözümlerini etkileyen değişkenlerin ve varsayımların sayısı arttıkça bu değerlendirmeler daha sübjektif ve karmaşık bir hal almakta ve buna bağlı olarak varlıkların ve borçların defter değerlerinde önemli değişiklikler yapma olasılığı doğal olarak artmaktadır.

20 Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS İzleyen mali yılda defter değerlerinin önemli değişikliğe uğrayabileceği riskini taşıyan varlıklar ve borçlar bilanço tarihinde çok yakında gözlemlenmiş piyasa fiyatına dayanan gerçeğe uygun değerle değerlenmişlerse, UMS 1 deki 116. paragrafta (yukarıya bakınız) öngörülen açıklamalara gerek yoktur (bunların gerçeğe uygun değerleri izleyen mali yılda önemli ölçüde değişebilir ancak bu değişiklik bilanço tarihindeki varsayımlara veya tahmin belirsizliklerinin diğer kaynaklarına bağlı değildir). UMS UMS 1 in 116. paragrafında (yukarıya bakınız) yer alan açıklamalar mali tablo kullanıcılarının, yönetimin gelecek ve diğer tahmin belirsizliklerinin diğer temel kaynaklarıyla ilgili yaptıkları değerlendirmeleri anlayacakları biçimde verilmiştir. UMS Sağlanan bilginin niteliği ve kapsamı, varsayımın ve diğer koşulların niteliğine göre değişir. Yapılan açıklamaların bazı örnekleri şöyledir: varsayımın veya diğer tahmin belirsizliğinin niteliği; defter değerlerinin hesaplanmalarının altında yatan yöntemlere, varsayımlara ve tahminlere olan duyarlılığı ve bu duyarlılığın nedenleri; etkilenen varlıkların ve borçların defter değerleri açısından, izleyen yılda belirsizliklerin beklenen çözümleri ve olası sonuçların kapsamı; ve eğer belirsizlikler çözümlenmemişse, bu varlıklar ve borçlarla ilgili geçmiş varsayımlarda yapılan değişikliklerin açıklaması. UMS UMS 1 in 116. paragrafında (yukarıya bakınız) yer alan açıklamaları yapmak için bütçe bilgilerini veya öngörüleri açıklamak gerekli değildir. UMS Temel varsayımın veya bilanço tarihindeki tahmin belirsizliğinin diğer bir temel kaynağının muhtemel etkilerinin boyutunu açıklamak mümkün değilse işletme, mevcut bilgiye dayanarak, izleyen mali yılda varsayımlardan farklı sonuçların çıkmasının etkilenen varlık veya borcun defter değerinde önemli düzeltmeler gerektireceğinin çok muhtemel olduğunu açıklamalıdır. İşletme, ne olursa olsun varsayımdan etkilenen belli varlık veya borcun (veya varlık veya borç sınıflarının) niteliğini ve defter değerini açıklamalıdır. Diğer açıklamalar İşletme, dipnotlarda aşağıda belirtilenleri açıklamalıdır: UMS 1.125(a) a) mali tabloların yayınlanmak için onaylanmasından önce önerilen veya açıklanan ancak dönem içinde ortaklara dağıtılmayacak olan temettülerin tutarı ile ilgili hisse başına tutarı; ve UMS 1.125(b) b) henüz tahakkuk etmemiş herhangi bir kümülatif imtiyazlı temettü. Bir işletme ayrıca mali tablolarla birlikte bilgi olarak yayınlanmış, başka bir yerde açıklanmamış olan aşağıdaki hususları da açıklayacaktır: UMS 1.126(a) a) işletmenin ikametgahı ve yasal yapısını, şirket olarak oluştuğu ülke ve merkezinin adresini (veya eğer merkezi olduğu yerden farklıysa, faaliyetin sürdürüldüğü esas yeri); UMS 1.126(b) b) işletmenin faaliyetlerinin ve esas çalışma alanlarının niteliklerinin açıklamasını; ve UMS 1.126(c) c) ana şirketin ve grubun son sahibinin ismini.

2. KAPSAMI Bu Standart, Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) göre hazırlanıp, sunulan tüm genel amaçlı finansal tablolara uygulanacaktır.

2. KAPSAMI Bu Standart, Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) göre hazırlanıp, sunulan tüm genel amaçlı finansal tablolara uygulanacaktır. TMS 1 FĠNANSAL TABLOLARIN SUNULUġU 1. AMACI Bu Standardın amacı, işletmenin genel amaçlı finansal tablolarının önceki dönemin finansal tablolarıyla ve diğer işletmelerin finansal tablolarıyla karşılaştırılmasına

Detaylı

FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞUNA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 1) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ SIRA NO:

FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞUNA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 1) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ SIRA NO: 15 Temmuz 2007 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 26583 TEBLİĞ Türkiye Muhasebe Standartları Kurulundan: FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞUNA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 1) HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /86-1

Sirküler Rapor Mevzuat /86-1 Sirküler Rapor Mevzuat 15.04.2015/86-1 FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞUNA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 1) HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 66) DE DEĞİŞİKLİK YAPAN 40 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET :

Detaylı

UMS 1 Mali Tabloların Sunumu (2007 yılında yeniden düzenlenen UMS 1) Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri

UMS 1 Mali Tabloların Sunumu (2007 yılında yeniden düzenlenen UMS 1) Standarda Sunum / Açıklama Gereklilikleri UMS 1 Mali Tabloların Sunumu (2007 yılında yeniden düzenlenen UMS 1) Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Bu kontrol listesi, işletmenin genel amaçlı mali tablolarının, önceki

Detaylı

Satış İçin Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler Sunum / Açıklama Gereklilikleri

Satış İçin Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler Sunum / Açıklama Gereklilikleri UFRS 5 Referanslar (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Satış İçin Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetler Kontrol listesinin bu kısmı satış amaçlı elde tutulan duran

Detaylı

Tüm işletmeler UMS 7 kapsamında, UFRS lere göre hazırlanan mali tablolarının bir parçası olarak nakit akım tablosu hazırlamak zorundadırlar.

Tüm işletmeler UMS 7 kapsamında, UFRS lere göre hazırlanan mali tablolarının bir parçası olarak nakit akım tablosu hazırlamak zorundadırlar. UMS 7 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Nakit Akım Tablosu Kontrol listesinin bu kısmı nakit akım tablosunun nasıl hazırlaması gerektiğini açıklayan UMS 7 ye yöneliktir.

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 2 Aynı Tebliğin ekinde yer alan Türkiye Muhasebe Standardı TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardının;

TEBLİĞ. MADDE 2 Aynı Tebliğin ekinde yer alan Türkiye Muhasebe Standardı TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardının; 9 Nisan 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29321 TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞUNA İLİŞKİN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARDI (TMS 1) HAKKINDA TEBLİĞ

Detaylı

Finansal tabloların gerçeğe uygun sunumu ve UFRS ile uyumu. Muhasebenin tahakkuk esası

Finansal tabloların gerçeğe uygun sunumu ve UFRS ile uyumu. Muhasebenin tahakkuk esası UMS 34 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UMS 1.3 Ara Dönem Finansal Raporlama Kontrol listesinin bu kısmı ara dönem finansal raporlamaya ilişkin muhasebeleştirmeyi belirleyen

Detaylı

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması

Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması UFRS 1 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UFRS 1.20A UFRS 1.25B Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması Kontrol listesinin bu kısmı, bir işletmenin

Detaylı

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mayıs 2009 Tanım Nakit akış tablosu, bir faaliyet dönemi içerisinde işletmede ortaya çıkan nakit akımlarını; işletme faaliyetlerine,

Detaylı

TMS 1 FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ

TMS 1 FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU. GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 1 FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardı 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için uygulanmak üzere ilk olarak

Detaylı

İşletme Birleşmeleri. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans

İşletme Birleşmeleri. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans UFRS 3 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UFRS 3.47 UFRS 3.50 UFRS 3.50 UFRS 3.62 UFRS 3.62 UFRS 3.66 İşletme Birleşmeleri Sunum / Açıklama Gereklilikleri Kontrol listesinin

Detaylı

TMS - 1 FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU

TMS - 1 FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU FİNANSAL TABLOLARIN SUNULUŞU GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 1 Finansal Tabloların Sunuluşu Standardı 31/12/2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için uygulanmak üzere ilk olarak 16/01/2005

Detaylı

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI 1. AMACI TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI Bu Standardın amacı, işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerinden dönem buyunca elde edilen nakit akışlarını sınıflandıran nakit akış tablosu vasıtasıyla, bir işletmenin

Detaylı

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (SIRA NO: 11) MADDE

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (SIRA NO: 11) MADDE 17 Temmuz 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28710 TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

Detaylı

Ara Dönem Finansal Raporlama. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans

Ara Dönem Finansal Raporlama. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans UMS 34 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UMS 1.3 Ara Dönem Finansal Raporlama Kontrol listesinin bu kısmı ara dönem finansal raporlamaya ilişkin muhasebeleştirmeyi belirleyen

Detaylı

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN 11 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI

TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN 11 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 26/07/2013/156-1 TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI HAKKINDA TEBLİĞLERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN 11 SIRA NO.LU TEBLİĞ YAYIMLANDI Türkiye Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğlerde Değişiklik

Detaylı

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir.

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir. UMS 12 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Gelir Vergisi Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir. UMS 12, ertelenmiş

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR İÇİNDEKİLER SAYFA FİNANSAL DURUM TABLOSU... 1-2 KAR VEYA ZARAR VE DİĞER KAPSAMLI GELİR TABLOSU... 3 ÖZKAYNAKLAR

Detaylı

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir.

Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir. UMS 12 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Gelir Vergisi Kontrol listesinin bu kısmı gelir vergilerinin muhasebeleştirilmesini düzenleyen UMS 12 ye yöneliktir. UMS 12, ertelenmiş

Detaylı

Sigorta Sözleşmeleri. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans

Sigorta Sözleşmeleri. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans UFRS 4 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Sigorta Sözleşmeleri Kontrol listesinin bu kısmı sigorta sözleşmesini düzenleyen (sigortacı olarak tanımlanan) herhangi bir işletmenin

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR İÇİNDEKİLER SAYFA BİLANÇO... 1-2 KAR VEYA ZARAR VE DİĞER KAPSAMLI GELİR TABLOSU... 3 ÖZKAYNAKLAR DEĞİŞİM

Detaylı

FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ

FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ I. FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) ŞİRKETİ (VE BAĞLI ORTAKLIKLARI) BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ (GEÇMEMİŞ) TARİHLİ (KONSOLİDE) FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) VARLIKLAR Dönen Varlıklar

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR İÇİNDEKİLER SAYFA BİLANÇO... 1-2 KAR VEYA ZARAR VE DİĞER KAPSAMLI GELİR TABLOSU... 3 ÖZKAYNAKLAR DEĞİŞİM

Detaylı

AKIN TEKSTİL A.Ş. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) Geçmiş Geçmiş ATEKS

AKIN TEKSTİL A.Ş. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) Geçmiş Geçmiş ATEKS ATEKS BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den Geçmiş Geçmiş Dipnot Referansları 31.12.2008 31.12.2007 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 78.934.837 84.136.172 Nakit ve Nakit Benzerleri 3 4.014.604 3.557.388 Finansal

Detaylı

İhlas Ev Aletleri İmalat San. ve Tic. A.Ş.

İhlas Ev Aletleri İmalat San. ve Tic. A.Ş. 30 Haziran 2014 ve 31 Aralık 2013 Tarihleri İtibariyle Finansal Durum Tabloları Sınırlı Bağımsız Dipnot Geçmiş Geçmiş Referansları 31.12.2013 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 183.586.792 171.427.777 Nakit ve

Detaylı

Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim

Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OSTİM ENDÜSTRİYEL YATIRIMLAR VE İŞLETME A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor Finansal Durum Tablosu (Bilanço)

Detaylı

Bilanço Cari Dönem Önceki Dönem Finansal Tablo Türü Konsolide Olmayan Konsolide Olmayan Dönem Raporlama Birimi TL TL

Bilanço Cari Dönem Önceki Dönem Finansal Tablo Türü Konsolide Olmayan Konsolide Olmayan Dönem Raporlama Birimi TL TL SELKİM SELÜLOZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2013/Yıllık Bağımsız Denetimden Geçmiştir Bilanço Cari Dönem Önceki Dönem Finansal Tablo Türü Konsolide Olmayan Konsolide Olmayan Dönem 31.12.2013 31.12.2012

Detaylı

78.352.528 Diğer dönen varlıklar 16 16.381.898 9.804.221

78.352.528 Diğer dönen varlıklar 16 16.381.898 9.804.221 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Finansal Durum Tablosu (Bilanço) VARLIKLAR Notlar 31 Aralık 2014 31 Aralık 2013 Dönen Varlıklar 251.625.938 233.029.758 Nakit ve nakit benzerleri 5 123.909.277 101.043.123

Detaylı

Bağımsız İncelemeden Geçmemiş. Denetimden Geçmiş Notlar 31 Mart 2015 31 Aralık 2014 VARLIKLAR

Bağımsız İncelemeden Geçmemiş. Denetimden Geçmiş Notlar 31 Mart 2015 31 Aralık 2014 VARLIKLAR 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Özet Finansal Durum Tablosu (Bilanço) VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Notlar 31 Mart 2015 31 Aralık 2014 Dönen Varlıklar 201.482.506 251.625.938 Nakit ve nakit benzerleri

Detaylı

Faaliyet Bölümleri Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans

Faaliyet Bölümleri Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans UFRS 8 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UFRS 8.1 UFRS 8.11 Faaliyet Bölümleri Kontrol listesinin bu bölümü, bazı işletmelerin farklı faaliyet bölümlerinin niteliği ve finansal

Detaylı

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

İncelemeden Geçmiş. İlişikteki notlar bu konsolide finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır.

İncelemeden Geçmiş. İlişikteki notlar bu konsolide finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır. 2011 Tarihi İtibarıyla Konsolide Bilanço Bağımsız Denetimden Notlar 2011 31 Aralık VARLIKLAR Dönen Varlıklar 96.667.513 90.237.745 Nakit ve nakit benzerleri 5 77.834.622 73.198.883 Finansal yatırımlar

Detaylı

Finansal Araçlar: Sunum ve Açıklama. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans

Finansal Araçlar: Sunum ve Açıklama. Sunum / Açıklama Gereklilikleri. Standarda Referans UMS 32 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) UMS 32.15 AÖ 2-AÖ 31 UMS 32.15 UMS 32.13 UMS 32.16 UR 25- UR 29 AÖ 2- AÖ 31 Finansal Araçlar: Sunum ve Açıklama Kontrol listesinin

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu özet konsolide finansal tabloların tamamlayıcı bir parçasıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu özet konsolide finansal tabloların tamamlayıcı bir parçasıdır. 1 30 HAZİRAN 2017 ve 31 ARALIK 2016 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR Dipnot Referansları 30 Haziran 2017 31 Aralık 2016 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 985.828.287 1.039.890.473 Nakit ve Nakit Benzerleri 3 264.634.241

Detaylı

JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU JANTSA JANT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.2016 FİNANSAL RAPORLAR VE DİPNOT

Detaylı

ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU. Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama

ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU. Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi

Detaylı

ARSAN TEKSTİL TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ARSAN TEKSTİL TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARSAN TEKSTİL TİCARET VE SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu

Detaylı

İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi

İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi Tarihi İtibarıyla Özet Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Bağımsız 31 Aralık Notlar VARLIKLAR Dönen Varlıklar 968.088.116 967.988.419 Nakit ve nakit benzerleri 5 37.103.817 83.117.592 Ticari alacaklar 8

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama FİNANSAL TABLO Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK HAVA YOLLARI A.O. Finansal Rapor Konsolide 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31 Aralık 2016 Konsolide Finansal Rapor Bağımsız Denetçi Görüşü

Detaylı

ARTI YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ARTI YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARTI YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 01/01/2016 30/06/2016 Dönemine ait Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi

Detaylı

VI. Çözüm Ortaklığı Platformu

VI. Çözüm Ortaklığı Platformu VI Çözüm Ortaklığı Platformu Geleceği Hazırlayan Bir Düzenleme: Yeni TTK Tasarısı ve UFRS Uyumlu KOBĐ Muhasebe Standartları Aralık 2007 Burak Özpoyraz, Ortak, Denetim Hizmetleri PwC Slide 2 KAPSAMLI UFRS

Detaylı

İlişkili taraf tanımı ile bu standardın kapsamının ayrıntıları için UMS 24 standardına bakınız.

İlişkili taraf tanımı ile bu standardın kapsamının ayrıntıları için UMS 24 standardına bakınız. UMS 24 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) İlişkili Taraflar İle İlgili Açıklamalar Kontrol listesinin bu kısmı ilişkili taraflar ve söz konusu taraflarla olan işlemlerin

Detaylı

Muhasebe Standartları Deneme Sınavı 1

Muhasebe Standartları Deneme Sınavı 1 Muhasebe Standartları Deneme Sınavı 1 1. TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü değer düşüklüğü zararını doğru bir şekilde ifade etmiştir? A) Bir varlığın kullanım değerinin defter değerini aşan kısmıdır.

Detaylı

d) dönem içinde doğrudan özkaynak içinde muhasebeleştirilen yeniden değerlenmiş varlıklar ile ilgili değer düşüklüğü zararlarının tutarı,

d) dönem içinde doğrudan özkaynak içinde muhasebeleştirilen yeniden değerlenmiş varlıklar ile ilgili değer düşüklüğü zararlarının tutarı, UMS 36 Standarda (standardın ilgili paragraflarına referans verilmiştir) Varlıklarda Değer Düşüklüğü Kontrol listesinin bu kısmı UMS 36 ya yöneliktir. Bu Standardın amacı; bir işletmenin, varlıklarının

Detaylı

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU RÖNESANS HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Rönesans Holding A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Haziran 2017 Bağımsız

Detaylı

İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ 31 ARALIK 2009 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO. Dipnot Referansları.

İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ 31 ARALIK 2009 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO. Dipnot Referansları. BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ 31 ARALIK TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO VARLIKLAR Dipnot Referansları Dönen Varlıklar 145.295.381 119.421.368 Nakit ve nakit benzerleri 6 116.183.344 86.203.958 Finansal yatırımlar

Detaylı

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) KLBMO VARLIKLAR

KELEBEK MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) KLBMO VARLIKLAR KLBMO BİLANÇO (TL) Bağımsız Denetim'den (XI-29 KONSOLİDE) Geçmiş VARLIKLAR Geçmiş Dipnot Referansları 30.06.2009 31.12.2008 Dönen Varlıklar 28,839,659 28,730,807 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 4,148,637 2,181,600

Detaylı

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AKSA AKRİLİK KİMYA SANAYİİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim Türü

Detaylı

Ekteki dipnotlar bu özet konsolide finansal tabloların tamamlayıcı bir parçasıdır. 1

Ekteki dipnotlar bu özet konsolide finansal tabloların tamamlayıcı bir parçasıdır. 1 31 MART 2017 ve 31 ARALIK 2016 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR (Aksi belirtilmedikçe tutarlar Türk Lirası ( TL ) olarak ifade edilmiştir.) Dipnot Referansları 31 Mart 2017 31 Aralık 2016 VARLIKLAR Dönen

Detaylı

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ VE BAĞLI ORTAKLIKLARI BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ 31 ARALIK 2012 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ VE BAĞLI ORTAKLIKLARI BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ 31 ARALIK 2012 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO 31 ARALIK 2012 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO Dipnot Cari Dönem Geçmiş Dönem Referansları 31.12.2012 31.12.2011 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 48,005,315 54,518,989 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 6,123,634 9,340,897

Detaylı

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TÜPRAŞ-TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜPRAŞTÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmiş Notlar 31 Aralık Aralık Bağımsız Denetimden Geçmiş VARLIKLAR

Bağımsız Denetimden Geçmiş Notlar 31 Aralık Aralık Bağımsız Denetimden Geçmiş VARLIKLAR 31 Aralık 2012 Tarihi İtibarıyla Finansal Durum Tablosu VARLIKLAR Notlar 31 Aralık 2012 31 Aralık 2011 Dönen Varlıklar 240.045.239 134.570.092 Nakit ve nakit benzerleri 5 85.194.100 106.690.380 Finansal

Detaylı

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi

Detaylı

ARÇELİK A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ARÇELİK A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARÇELİK A.Ş. Finansal Rapor 216 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 Ocak 3 Haziran 216 ara hesap dönemine ait özet konsolide finansal tablolar Bağımsız

Detaylı

SİLVERLİNE ENDÜSTRİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

SİLVERLİNE ENDÜSTRİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU SİLVERLİNE ENDÜSTRİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 2016 Yılı 4. dönem Finansal Tablolar ve dipnotları Bağımsız

Detaylı

İhlas Ev Aletleri İmalat San. ve Tic. A.Ş.

İhlas Ev Aletleri İmalat San. ve Tic. A.Ş. 31 Aralık 2014 ve 31 Aralık 2013 Tarihleri İtibariyle Finansal Durum Tabloları Dipnot Referansları 31.12.2014 31.12.2013 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 189.204.447 171.427.777 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 39.215

Detaylı

METRO ALTIN İŞLETMECİLİĞİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2013 TARİHİ İTİBARİYLE ÖZET FİNANSAL TABLOLAR

METRO ALTIN İŞLETMECİLİĞİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2013 TARİHİ İTİBARİYLE ÖZET FİNANSAL TABLOLAR METRO ALTIN İŞLETMECİLİĞİ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2013 TARİHİ İTİBARİYLE ÖZET FİNANSAL TABLOLAR İÇİNDEKİLER Sayfa No ÖZET BİLANÇO... 1 ÖZET KAPSAMLI GELİR TABLOSU... 2 ÖZ SERMAYE

Detaylı

AÇIKLAMA VE ÖRNEKLERLE KOBİ TFRS UYGULAMASI İÇİNDEKİLER

AÇIKLAMA VE ÖRNEKLERLE KOBİ TFRS UYGULAMASI İÇİNDEKİLER AÇIKLAMA VE ÖRNEKLERLE KOBİ TFRS UYGULAMASI İÇİNDEKİLER 1. KOBİLER İÇİN TFRS... 1 1.1. KOBİ UFRS ve KOBİ UFRS'nin Oluşum Süreci... 1 1.2. KOBİ UFRS'nin Amacı... 4 1.3. KOBİ TFRS'nin Ortaya Çıkışı ve Gelişim

Detaylı

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama ÖZAK GYO A.Ş. 31.12.2016 KONSOLİDE FİNANSAL TABLOLAR

Detaylı

VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU VESTEL BEYAZ EŞYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.216 Finansal Tablolar Bağımsız

Detaylı

Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim

Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU OLMUKSAN INTERNATIONAL PAPER AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor Finansal Durum Tablosu

Detaylı

Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ

Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ Muhasebenin Temel Kavramları Mali tabloların güvenilir bilgiler sunabilmeleri ve gerçeği yansıtabilmeleri hazırlama

Detaylı

Nakit ve Nakit Benzerleri

Nakit ve Nakit Benzerleri 31 MART 2013 TARİHLİ KONSOLİDE ÖZET BİLANÇO Bağımsız Denetim'den Dipnot Geçmemiş Geçmiş Referansları 31.03.2013 31.12.2012 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 50.145.727 48.005.315 Nakit ve Nakit Benzerleri 5 7.743.929

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) (Tüm tutarlar, TL olarak gösterilmiştir) Bağımsız Denetimden Bağımsız Denetimden

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) (Tüm tutarlar, TL olarak gösterilmiştir) Bağımsız Denetimden Bağımsız Denetimden FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) Bağımsız Denetimden Bağımsız Denetimden Cari Dönem Önceki Dönem Bağımsız Denetimde Bağımsız Denetimden Dipnot Referansları 31.03.2015 31.12.2014 VARLIKLAR Dönen Varlıklar

Detaylı

SELKİM SELÜLOZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

SELKİM SELÜLOZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. SELKİM SELÜLOZ KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Dipnot Cari Dönem Referansları Önceki Dönem Finansal Tablo Türü Konsolide Olmayan Konsolide Olmayan Dönem 31.12.2012 31.12.2011 Raporlama Birimi TL TL V A R

Detaylı

Bağımsız Denetimden Geçmiş. İlişikteki notlar bu finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır. 1

Bağımsız Denetimden Geçmiş. İlişikteki notlar bu finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır. 1 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Notlar 31 Aralık 2016 31 Aralık 2015 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 322.950.245 459.875.342 Nakit ve nakit benzerleri 5 127.262.064 123.908.125

Detaylı

YEŞİL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Yeniden Sınıflandırılmış

YEŞİL YATIRIM HOLDİNG A.Ş. FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Yeniden Sınıflandırılmış FİNANSAL DURUM TABLOSU (BİLANÇO) (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) Yeniden Sınıflandırılmış İncelemeden Bağımsız Denetimden Geçmemiş Geçmiş Cari Dönem Önceki Dönem Notlar 30.09.2013 31.12.2012

Detaylı

Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları

Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri Anonim Şirketi ve Bağlı Ortaklıkları Denetimden Denetimden Geçmemiş Geçmemiş 1 Ocak- 1 Ocak- Dipnot 31 Mart 31 Mart Referansları 2017 2016 Hasılat 13 242.220.975 240.650.375 Satışların Maliyeti (-) 13 (221.954.734) (210.984.574) Brüt kar

Detaylı

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 216-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Koçtaş Yapı Marketleri Ticaret A.Ş. 31.12.216 Bağımsız Denetim

Detaylı

İhlas Ev Aletleri İmalat San. ve Tic. A.Ş.

İhlas Ev Aletleri İmalat San. ve Tic. A.Ş. 31 Aralık 2013 ve 31 Aralık 2012 Tarihleri İtibariyle Konsolide Finansal Durum Tabloları Sınıflandırılmış) Referansları 31.12.2013 31.12.2012 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 171.427.777 209.417.001 Nakit ve

Detaylı

ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU

ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor. Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ARENA BİLGİSAYAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Rapor 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun

Detaylı

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi Finansal

Detaylı

PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2017 ve 31 ARALIK 2016 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2017 ve 31 ARALIK 2016 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR 30 EYLÜL 2017 ve 31 ARALIK 2016 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR 30 Eylül 2017 31 Aralık 2016 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 989.679.749 1.039.890.473 Nakit ve Nakit Benzerleri 255.883.732 274.877.489 Ticari

Detaylı

AVRUPA YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

AVRUPA YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU AVRUPA YATIRIM HOLDİNG A.Ş. Finansal Rapor 2017 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2017 Hesap Dönemine Ait Mali Tablolar ve Dipnotları Hk. Finansal

Detaylı

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Finansal Rapor 2016-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.

Detaylı

KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU. FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU. FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor 216 3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 28.2.217 Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi Finansal

Detaylı

ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ALCATEL LUCENT TELETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. Finansal Rapor 2016-3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi

Detaylı

01 OCAK 31 ARALIK 2017 VE 2016 DÖNEMLERİNE AİT AYRINTILI BİLANÇO V.U.K. hükümlerine göre düzenlenmiş (Tutarlar TL olarak ifade edilmiştir) Bağımsız

01 OCAK 31 ARALIK 2017 VE 2016 DÖNEMLERİNE AİT AYRINTILI BİLANÇO V.U.K. hükümlerine göre düzenlenmiş (Tutarlar TL olarak ifade edilmiştir) Bağımsız 01 OCAK 31 ARALIK 2017 VE 2016 DÖNEMLERİNE AİT AYRINTILI BİLANÇO V.U.K. hükümlerine göre düzenlenmiş (Tutarlar TL olarak ifade edilmiştir) Bağımsız denetimden Geçmemiş Geçmemiş 31.12.2017 31.12.2016 AKTİF

Detaylı

KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 30.06.2016 Finansal Raporlar Bağımsız

Detaylı

ESEM SPOR GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

ESEM SPOR GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ESEM SPOR GİYİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama ESEM SPOR 2017 1.DÖNEM FİNANSAL TABLOLAR Finansal Durum

Detaylı

GENTAŞ GENEL METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

GENTAŞ GENEL METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU GENTAŞ GENEL METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 216-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Mali Tablo Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim

Detaylı

BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu

Detaylı

KORTEKS MENSUCAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KORTEKS MENSUCAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KORTEKS MENSUCAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama KORTEKS MENSUCAT SAN VE TİC A.Ş. 2. 3 AYLIK DÖNEM FİNANSAL

Detaylı

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş. Finansal Rapor 2017-1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 1 ocak - 31 mart 2017 ara hesap dönemine ait özet konsolide

Detaylı

Diğer Kazanç / Kayıplar

Diğer Kazanç / Kayıplar Özkaynak Değişim Tablosu Finansal Tablo Türü Raporlama Birimi Konsolide Olmayan TL Dipnot Referansları Ödenmiş Sermaye Sermaye Düzeltme Farkları Geri Alınmış Paylar Karşılıklı İştirak Sermaye Düzeltmesi

Detaylı

TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU TAZE KURU GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 217-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 217/6 Finansal Raporlar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 31 MART 2018 ve 31 ARALIK 2017 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 31 MART 2018 ve 31 ARALIK 2017 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR 31 MART 2018 ve 31 ARALIK 2017 TARİHLİ ÖZET KONSOLİDE BİLANÇOLAR 31 Mart 2018 31 Aralık 2017 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 1.052.415.705 1.258.935.703 Nakit ve Nakit Benzerleri 262.819.279 511.632.900 Ticari

Detaylı

TMS 27 BİREYSEL FİNANSAL TABLOLAR

TMS 27 BİREYSEL FİNANSAL TABLOLAR TMS 27 BİREYSEL FİNANSAL TABLOLAR GÜNCELLEMELER ve YÜRÜRLÜK TARİHLERİ TMS 27 Bireysel Finansal Tablolar Standardı 31/12/2012 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için uygulanmak üzere ilk olarak 28/10/2011

Detaylı

İHLAS EV ALETLERİ İMALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

İHLAS EV ALETLERİ İMALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU İHLAS EV ALETLERİ İMALAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

PİMAŞ PLASTİK İNŞAAT MALZEMELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

PİMAŞ PLASTİK İNŞAAT MALZEMELERİ A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU PİMAŞ PLASTİK İNŞAAT MALZEMELERİ A.Ş. Finansal Rapor 2016 3. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Tablolar Finansal Durum Tablosu (Bilanço) 31.12.2015

Detaylı

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU LOGO YAZILIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016 2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız Denetim Kuruluşu Denetim

Detaylı

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU FENERBAHÇE FUTBOL A.Ş. Finansal Rapor 2016 1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 2016 1.Çeyrek Finansal Durum Tablosu (Bilanço) Sunum Para Birimi Finansal

Detaylı

DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU DERİMOD KONFEKSİYON AYAKKABI DERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan 216-4. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 31.12.216 Mali Tablolar

Detaylı

ACISELSAN ACIPAYAM SELÜLOZ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

ACISELSAN ACIPAYAM SELÜLOZ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ACISELSAN ACIPAYAM SELÜLOZ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2017-1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama Finansal Durum Tablosu (Bilanço) 31.03.2017

Detaylı

KLİMASAN KLİMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim

KLİMASAN KLİMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor Konsolide Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU KLİMASAN KLİMA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Finansal Rapor 2016-2. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 2016 HAZİRAN SPK RAPORU Bağımsız Denetçi Görüşü Bağımsız

Detaylı

Özsermaye Değişim Tablosu

Özsermaye Değişim Tablosu Özsermaye Değişim Tablosu Finansal Tablo Türü Raporlama Birimi Konsolide Olmayan TL Ref. Sermaye Sermaye Düzeltmesi Olumlu Farkları Hisse Senedi İhraç Primi kardan ayrılan Kısıtlanmış Yedekler Geçmiş Yıllar

Detaylı