Temel İşlemler I. Doç. Dr. Senar AYDIN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel İşlemler I. Doç. Dr. Senar AYDIN"

Transkript

1 Temel İşlemler I Doç. Dr. Senar AYDIN

2 1. GİRİŞ Temel İşlemler, Çevre Mühendisliğinde bir akışkan ortamdan kirletici uzaklaştırma veya akışkanı hedefleyen bir fiziksel ve kimyasal kompozisyona getirebilme amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemlerin bütününe verilen addır. Her bir işlemin temel işleyiş prensibinin ne olduğundan o işlemin uygulandığı ünitenin tasarım ve işletme esaslarına kadar tüm detaylar Temel İşlemler kapsamındadır.

3 1. GİRİŞ Çevre Mühendisliği eğitiminde Temel İşlemler bilgileri ağırlıklı olarak su ve atıksu arıtımına yönelik olarak verilse de bu kapsamdaki bilgiler mesleğin diğer alanlarında, hava kirliliğinde atık gazaların arıtımı, katı atıklarda kompost ve sızıntı suları, toprak kirliliğinde toprağın ıslah edilmesi, kirlenme kontrolü amacıyla yapılan çalışmalarda da Temel İşlemlerin çeşitli prensipleri, uygulamaları ve modifikasyonları yer almaktadır.

4 1. GİRİŞ Temel İşlemler, Temel Operasyonlar ve Temel Prosesler (süreçler) olmak üzere iki bölüme ayrılmaktadır.

5 1. GİRİŞ Temel Operasyonlar ortamda sadece fiziksel değişim sağlayarak gerçekleştirilen işlemlerdir. Katı- sıvı ayırma işlemleri (ızgara, elekler, kum tutucu, çökeltme, filtrasyon, flotasyon), gaz transfer işlemleri (havalandırma), adsorplama (aktif karbon adsorpsiyonu), karıştırma, ısı transferi,

6 1. GİRİŞ Temel Prosesler ise ortamda en az bir kimyasal ve/veya biyolojik değişim sağlanarak hedefe ulaşılan işlemlerdir. Dengeleme, nötralizasyon, kimyasal arıtım işlemleri (kimyasal çöktürme, koagülasyon-flokülasyon, sertlik giderimi), iyon değiştirme, dezenfeksiyon, biyolojik arıtım sistemleri, çamur arıtma yöntemleri, ileri arıtım teknikleri.

7 1. GİRİŞ Arıtılacak su ve atıksu için arıtma derecesinin ve uygulanacak işlem/işlemlerin tür ve sıralamasının belirlenmesinde ham suyun kalitesi ve sonuçta istenilen su kalitesi önemli parametrelerdir.

8 1. GİRİŞ Çevre Mühendislerinin karşı karşıya kaldığı değişik kirlilik problemlerinin çözümünde bu temel işlemlerin laboratuvar ölçekli düzenekleriyle yapılan arıtılabilirlik uygulamalarına gereksinim duyulmaktadır. Lisans ve lisansüstü eğitimde ve araştırma çalışmalarında arıtılabilirlik uygulamaları önemli yer tutmaktadır. Her bir temel işlemin laboratuvar ölçekli düzenekleri kurularak farklı koşullarda çalıştırılmasıyla arıtılabilirlik çalışmaları yapılabilmekte ve bunlardan elde edilen sonuçlardan yaralanılarak uygun arıtma sistemi geliştirilebilmektedir.

9 1. GİRİŞ Bir arıtılabilirlik çalışması iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım bir veya daha fazla sayıda temel işlemin uygulanabileceği deney düzeneğinin tasarlanması, kurulması ve çalışma koşullarının belirlenmesi çalışmalarını kapsar. İkinci kısım ise hazırlanan bu düzeneğin belirlenmiş olan koşullarda çalıştırılırken sistemden numunelerin alınması ve arıtılacak olan parametre ya da parametrelerin analiz edilmesi çalışmalarını kapsar.

10 1. GİRİŞ Bu numune alma ve analiz işlemlerinin ne kadar süreceği ise uygulanan temel işlemin türüne, özelliklerine, giderimi yapılacak olan kirleticinin özelliklerine ve sistemin kinetiğine bağlı olarak değişeceğinden her çalışmanın kendine özgü olarak belirlenir. Sistemde hedeflenen verime ne sürede ve hangi koşullarda ulaşıldığına, hatta ulaşılıp ulaşılamadığına bağlı olarak, o temel işlemlerin o kirleticiyi giderip gideremeyeceği, giderebiliyorsa uygun arıtım süresi ve uygulama koşulları belirlenebilmektedir.

11 1.1. Su ve Atıksuyun Niteliği Bir su arıtma tesisinin tasarımı ham suyun niteliğine ve çıkış suyunun beklenilen niteliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kimyasal formülü H 2 O olan saf su renksiz, tatsız ve kokusuz bir bileşiktir. Çözücü özelliğinden dolayı çevrede dolaşımı sırasında bir çok doğal ve insan yapısı maddeyi çözerek bünyesine alır. Çözünmüş ve askıdaki bu maddeler safsızlık olarak adlandırılır ve suya doğadaki çevrim sırasında girer.

12 1.1. Su ve Atıksuyun Niteliği Yağmur suyu yere düşerken toz taneciklerini, bitki polenlerini, oksijen, azot, karbon dioksit, kükürt dioksit gibi çözünmüş gazları ve diğer kimyasal bileşikleri toplar. Buna göre yağmur suyu saf değildir ve yağarken topladığı bazı safsızlıkları içerir. Yüzey akıntısı kum, kil, sebze artıkları, bakteriler, atık ürünler ve aşınmış kayaçlardan mineraller gibi taşıyabildiği ve çözebildiği her şeyi sürükler.

13 1.1. Su ve Atıksuyun Niteliği Yüzey akıntıları, yüzey altı akış, yer altı suyu akışı ve atıksu akışları ile birlikte akarsular, nehirler ve göllerin beslenmesinde temeldir. Göl ve göletlerde kil ve kum gibi bazı askıda maddeler ve diğer safsızlıklar çökelebilir. Sudaki mikroplar, hayvansal ve bitkisel yaşam sudaki, safsızlıklara katkıda bulunarak üreyebilir ve ölebilir.

14 1.1. Su ve Atıksuyun Niteliği Yer altı suyuna doğru süzülen yağmur suyu jeolojik katmanlardan geçerken bazı mineralleri çözer. Çözmenin derecesi akışın niceliğine, jeolojik katmanın bileşimine ve suyun asitliğine bağlıdır. Bu nedenle yer altı suları genellikle yüzey sularından daha fazla çözünmüş mineral içerir.

15 1.1. Su ve Atıksuyun Niteliği Doğadan geçerken suya geçen safsızlıklar çözünmüş ve askıda şeklinde sınıflandırılabilir. Başlıca çözünmüş safsızlıklar katyonlar, anyonlar, bitkisel atıklar gibi organik bileşikler, oksijen, karbon dioksit ve hidrojen sülfür gibi gazlardır. Başlıca askıdaki safsızlıklar da kil, kum, bakteri, virüs, protozoa gibi canlılardır. Atıksu kanalizasyon aktarılan sıvıdır ve evsel atıksu (tuvalet, banyo ve kullanma sularını içerir), endüstriyel atıksu, hastane atıksuları, yağmur sularını ve sızıntı sularını içerir.

16 1.1. Su ve Atıksuyun Niteliği Suyun/atıksuyun niteliğini gösteren özellikler safsızlığın doğasına göre; Fiziksel (Toplam katılar (askıda ve çözünmüş), bulanıklık, renk, tat, koku, sıcaklık), Kimyasal (ph, katyonlar, anyonlar, alkalinite, asidite, sertlik, iletkenlik, çözünmüş gazlar, BOİ, KOİ, TOK, organik azot/fosfor, klorür, sülfat, gres, ağır metaller), Biyolojik (Bakteri, protozoa, virüs, BOİ) olarak sınıflandırılabilir.

17

18 Havalandırma (Aeration): Havalandırma, su ortamındaki tat ve koku problemine yol açan, CO 2 ve H 2 S gibi çözünmüş gazların, uçucu organik bileşiklerin (volatile organic compounds, VOC) giderilmesi, Fe ve Mn ın oksidasyon yolu ile giderilmesi, koku ve tat problemine yol açabilecek havasız ortamların oluşmasının engellenmesi amacıyla uygulanmaktadır.

19 Koagülasyon (Coagulation): Koagülasyon sudaki askıda parçacıkların giderilmesi amacıyla kullanılan bir temel işlemdir. Koagülasyonda tek başına çöktürülemeyen askıda katı parçacıklar önce durağan halden çıkarılır ve daha sonra bir araya gelmeleri sağlanarak kolayca çökebilen yumaklar haline dönüştürülür. Kil ve silt kaynaklı bulanıklık, mikrobik kirleticiler gibi doğal organik maddeler, sentetik organik maddeler, zehirli maddeler, demir ve mangan koagülasyon yoluyla giderilebilen parametrelerdir.

20 Koagülasyon (Coagulation): Parçacıkların durağanlığının bozulması (destabilization) hızlı karıştırma ünitelerinde, durağanlığı bozulan parçacıkların bir araya getirilerek daha kolay çökebilen büyük kümeler haline getirilmesi (floklaştırma) ise yavaş karıştırma ünitelerinde gerçekleştirilmektedir. Alüminyum ve demir tuzları en yaygın kullanılan koagülantlardır. Koagülasyonda en uygun koagülant ve en uygun koagülant dozu jar-test deneyleri ile tespit edilir.

21 Çöktürme ve Yüzdürme (Sedimentation & Flotation): Çöktürme ve yüzdürme, su ortamındaki katı ve sıvı fazın birbirinden ayrıştırılması işlemidir. Çöktürme, katı parçacıkların yerçekimiyle çöktürülerek sudan uzaklaştırılması esasına dayanır. Su arıtımında çöktürme flokülasyon işlemi ile birlikte kullanılır ve flokülasyon sonucu oluşan katı parçacık kümeleri çöktürme tanklarında sudan ayrılır.

22 Çöktürme ve Yüzdürme (Sedimentation & Flotation): Yüzdürme ise, suyun havalandırılması yoluyla katı maddelerin ve/veya flokların su yüzeyinde toplanması ve sonrasında da sıyrılarak uzaklaştırılması işlemidir. Su arıtımında genellikle dikdörtgen, atıksu arıtımında ise dairesel çöktürme tankları tercih edilmektedir. Özellikle optimum filtrasyon için çöktürme tankı performansı oldukça önemlidir. Katı parçacıklar çöktürme tanklarında verimli bir biçimde giderilemediği koşullarda, filtre operasyon süreleri kısalı ve filtrelerde ciddi işletim problemleriyle karşılaşılabilir.

23 Filtrasyon (Filtration): Filtrasyon su arıtımında askıda katı madde giderimi için yaygın kullanılan bir işlemdir. Kil ve silt, kolloit ve çökelti doğal organik parçacıklar, koagüle edilen metal tuzları çökeltileri, kireçle yumuşatma sonucu oluşan çökeltiler, mikroorganizmalar, demir ve mangan çökeltileri filtrasyon ünitelerinde giderilen katı parçacıklardır. Su arıtımında genellikle kum, silis, antrasit kömürü, ilmenit ve grena gibi granül filtre malzemeleri kullanılmaktadır.

24 Filtrasyon (Filtration): Filtreler, atmosfere açık ve akımın yerçekimi ile sağlandığı havuzlar veya kapalı ve suyun basınç altında aktığı tanklar şeklinde tasarlanabilir. Optimum filtre performansı için, suyun filtrasyon öncesi ön arıtımdan geçirilmesi gerekir. Özellikle yüzey su kaynakları için (yüksek askıda katı madde konsantrasyonu) filtrasyon öncesi çöktürme zorunludur. Askıda katı madde konsantrasyonunun düşük olduğu koşullarda su koagülasyon sonrası doğrudan filtrasyon ünitesine gönderilebilir ve bu işleme doğrudan filtrasyon adı verilir.

25 Filtrasyon (Filtration): Filtreler uygulanan yüzey yüküne göre hızlı ve yavaş filtreler olarak ikiye ayrılırlar. Filtreler operasyon süreçleri sonunda temiz su ile geri yıkanarak tekrar servise hazır hale getirilirler. Geri yıkamam zamanının aşılmaması çıkış suyu kalitesinin bozulmaması açısından oldukça önemlidir. Çıkış suyunda bulanıklığın ve hidrolik yük kaybının izlenmesi geri yıkama zamanının belirlenmesinde kullanılan yöntemlerdir.

26 Kimyasal Çöktürme (Chemical Precipitation): Su arıtımında kimyasal çöktürme genellikle sertlik giderilmesinde kullanılan bir işlemdir. Demir ve mangan, ağır metaller, çözünmüş organik maddeler, çeşitli virüs ve bakteriler de kimyasal çöktürme yoluyla giderilebilir. Kimyasal çöktürme işlemi temelde kimyasal dengeye dayanan bir işlemdir. Bu işlem giderilmek istenen kirleticilerin suda oluşturduğu bileşiklerin çözünürlüğüne bağlıdır.

27 Kimyasal Çöktürme (Chemical Precipitation): Genelde hidroksit ve karbonat bileşiklerinin sudaki çözünürlüğü oldukça düşüktür ve giderilmek istenen metal, hidroksit veya karbonat bileşiği haline dönüştürülerek su ortamından uzaklaştırılabilir. Yumuşatma işleminde sertliğe yol açan kalsiyum ve magnezyum gibi iki değerlikli katyonlar da kimyasal çöktürme işleminde çözünürlüğü düşük olan karbonat ve/veya hidroksit bileşiklerine dönüştürülerek su ortamından uzaklaştırılırlar.

28 Kimyasal Çöktürme (Chemical Precipitation): Kireçle çöktürme [Ca(OH) 2 ] sertlik giderimi, ağır metal, demir ve mangan arıtımında kullanılan en yaygın kimyasal çöktürme yöntemidir. Sertlik giderilmesinde kireç yanında soda (Na 2 CO 3 ) veya kostik soda (NaOH) da kullanılabilir. Hangi kimyasalların ve işlemlerin seçileceği sudaki sertliğin hangi formda olduğuna ve sertliğin hangi oranda giderileceğine bağlıdır. Kimyasal çöktürme ile sertlik giderimi sonunda suyun ph ı oldukça yüksektir (ph>11) ve korozyonu engellemek için nötralize edilmesi gerekir. Karbonasyon (suya CO 2 verilmesi) genellikle başvurulan nötralizasyon yöntemidir.

29 İyon Değiştirme (Ion Exchange): İyon değiştirme, giderilmek istenilen kirleticinin sentetik veya doğal bir reçine üzerine adsorblanması temeline dayalı bir işlemdir ve su arıtımında yaygın olarak sertlik giderimi amacıyla kullanılır. Özellikle küçük kapasiteli arıtma tesislerinde iyon değiştirme yumuşatma için ekonomik bir alternatif olabilir. İyon değiştirme yumuşatma yanında baryum, arsenik, krom, flor, nitrat, radyum ve uranyum gibi zehirli veya radyoaktif metallerin giderilmesinde de sıkça kullanılır.

30 İyon Değiştirme (Ion Exchange): İyon değiştirme kolonları, reçinelerindeki fonksiyonel grup adı verilen kimyasal iyon grubuna göre, katyon giderilmesinde kullanılan güçlü ve zayıf asit kolonları, anyon giderilmesinde kullanılan güçlü ve zayıf baz kolonları olarak sınıflandırılırlar. İyon değiştirme kolonları, içerdikleri reçine tipine ve fonksiyonel gruplarına bağlı olarak her iyonu aynı derecede tercih etmediklerinden dolayı giderilmek istenilen kirletici için en uygun kolonun kullanılması optimal iyon değiştirme için çok önemlidir.

31 Dezenfeksiyon (Disinfection): İçme suyu arıtımında dezenfeksiyonun ana işlevi suyun her türlü mikrobik içerikten arındırılması ve dağıtım şebekelerinde bakteriyolojik büyümenin önlenmesidir. Klor uzun yıllar boyunca kullanılan tek dezenfektan olmasına karşın günümüzde klor dioksit, ozon, klor aminler ve potasyum permanganat gibi çeşitli dezenfektanlar yaygınlık kazanmaktadır. Özellikle klor kullanılması sonucu oluşan yan ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin fark edilmesi, yeni dezenfektanların kullanımını daha yaygın hale getirmiştir.

32 Dezenfeksiyon (Disinfection): Kullanılan dezenfektanın etkili olması yanında, etkisinin uzun süre devam etmesi (dağıtım şebekelerinde bir miktar dezenfektanın bakiye olarak bulunması) gerekir. Zararlı yan ürünler oluşturmasına karşın klor, güçlü bir dezenfektan olması ve etkisinin uzun sürmesi nedeniyle halen yaygın tercih edilen bir dezenfektandır. Kloraminler daha zayıf dezenfektanlardır ancak etkileri uzun süre devam eder ve klora göre zararlı yan ürün oluşumu daha azdır.

33 Dezenfeksiyon (Disinfection): Ozon oldukça etkili bir dezenfektandır, ancak etkisi uzun süreli değildir ve diğer dezenfektanlar ile karşılaştırıldığında ise daha pahalıdır. Özellikle yüzey su kaynakları için, arıtma sonrası dezenfeksiyonun yanında kaynaktan alınan suya arıtma tesisinde biyolojik büyümenin önlenmesi, koku ve tadın giderilmesi amacıyla ön dezenfeksiyon uygulanabilir. Dezenfeksiyonun verimliliği kullanılan dezenfektan tipi ve dozuna, arıtılan suyun mikrobiyolojik kalitesine, suda dezenfektan ile girişime yol açabilecek maddelerin varlığına ve dezenfeksiyon süresine bağlıdır.

34 Izgaralar (Screening): Izgaralar su ve atıksuların bünyesinde bulunan iri parçaların atıksu ve su ortamından uzaklaştırılması için kullanılır. Izgaralar atıksu arıtma tesislerindeki mekanik aksamın korunması, arıtma tesisindeki ekipmanlarda fiziksel hasarların oluşmaması ve arıtma veriminin arttırılması amacıyla kullanılan ön arıtım işlemleridir.

35 Izgaralar (Screening): Tipik bir ızgara, belirli aralıklarla dizilmiş metal çubuk bloğundan, bu bloğun yerleştirildiği bir yaklaşım kanalından, temizleme ekipmanlarından ve drenaj plakasından oluşur. Kullanım amaçlarına bağlı olarak; kaba ızgaralar, orta ızgaralar ve ince ızgaralar olarak üç şekilde sınıflandırılmaktadır.

36 Izgaralar (Screening): Kaba ızgaralarda boyutları 130 mm ve daha büyük olan dal, tahta parçası, plastik malzemeler, karton parçaları, bez ve sünger parçaları gibi maddeler tutulur. İnce ızgaralarda veya eleklerde ise boyutları 15 mm den daha küçük olan katı maddeler tutulur. Izgaralar elle veya mekanik olarak temizlenebilir. Izgaralarda tutulan çamurların bertarafı genellikle çöp şeklinde uzaklaştırma yoluyla yapılmaktadır. Günümüzde, mekanik temizlemeli kaba ve ince ızgaralar yaygın olarak kullanılmaktadır.

37 Kum Tutucular (Grit Removal): Kum tutucular kum, çakıl gibi inorganik maddeleri atıksudan ayırmak, arıtma tesislerindeki pompa ve benzeri teçhizatın aşınmasına ve çöktürme havuzlarında tıkanma tehlikesine engel olabilmek, hareketli mekanik ekipmanın aşınmasını önlemek, boru ve kanallarda birikintileri engellemek ve kum birikiminden dolayı çamur çürütücünün temizlenme periyodunu azaltmak amaçları için kullanılır.

38 Kum Tutucular (Grit Removal): Bu çeşit maddeler, genellikle, yağmur suları ile sürüklenerek kanalizasyon sistemlerine karışmaktadır. Kum tutucularda sadece inorganik maddelerin çökelmesi istenir. Çökelmesi halinde koku problemine sebep olabilecek malzemelerin çökelmesi istenmez.

39 Kum Tutucular (Grit Removal): Kum tutucular genellikle kaba ızgaradan sonra ilk çöktürmeden önce teşkil edilirler. Kum tutucular akış şartlarına ve inşa durumlarına göre; düşey akımlı, yatay akışlı dikdörtgen planlı, daire planlı ve havalandırmalı kum tutucular olarak sınıflandırılırlar. Çevre Mühendisliği uygulamalarında genellikle yatay akışlı dikdörtgen planlı kum tutucular ile havalandırmalı kum tutucular yaygın kullanılmaktadır.

40 Dengeleme (Equalization): Atıksu arıtımında genel olarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik metotlar kullanılmaktadır. Biyolojik arıtımda mikroorganizmaların debideki ve kirlilik derişimlerindeki ani değişimlere karşı duyarlı olması atıksuların istenilen verimde arıtılamamasına sebep olmaktadır. Fiziksel ve kimyasal arıtım ünitelerinde debi salınımları ünitelerin verimli çalışmamasına, kimyasal madde harcamalarının sabit tutulamayıp gereğinden fazla dozlanmasına ve buna paralel olarak maliyet artışlarına sebep olmaktadır.

41 Dengeleme (Equalization): Dengeleme tanklarının yapım amaçları genel olarak tesise, sürekli ve homojen debi, homojen atıksu karakteristiği sağlamak ve şok yüklemelere karşı tesisi (özellikle biyolojik arıtım ünitelerini) korumaktır. Dengeleme tankları arıtma tesislerinde hat üzerinde ve hat dışında olmak üzere iki şekilde inşa edilmektedir.

42 Nötralizasyon (Neutralization): Nötralizasyon işlemi suların ph ını düzenlemek için yapılır. Su ve atıksuların ph değerlerini ayarlamadan istenilen arıtmanın yapılması mümkün değildir. İçme sularında ph ın arasında, atıksularda ise 6-9 arasında olması istenir. Nötralizasyon işlemi kimyasal arıtmadan önce, biyolojik arıtmadan önce veya alıcı su ortamlarına deşarjdan önce yapılabilmektedir.

43 Adsorpsiyon (Adsorption): Adsospsiyon yüzeylerde veya ara kesitlerde madde derişimlerinin artması veya birikimi olarak tanımlanabilir. Adsorpsiyon işlemi sıvı-sıvı, gaz-sıvı, gaz-katı ve sıvı-katı gibi herhangi iki faz arasındaki arakesitte oluşmaktadır. Konsantre edilen maddeye adsorbat, adsorblayıcı faza ise adsorbant denilmektedir.

44 Adsorpsiyon (Adsorption): Adsorpsiyon prosesi ise bir fazın atomları veya moleküllerinin, ikinci bir fazla çözelti teşkil etmek için bulunduğu fazdan diğer bir faza düzenli olarak nüfuz ettiği bir prosestir. Hem adsorpsiyonu hemde absorpsiyonu ihtiva eden sorption terimi, özellikle ikinci fazı katı olan bir fazdan diğer faza madde akümülasyonu sağlamak için bileşiğin hareketini sağlayan proseslerin temel ifadesidir.

45 Adsorpsiyon (Adsorption): İstenmeyen tat ve kokuların uzaklaştırılması, biyolojik arıtma sistemlerinde girişim meydana getirebilen ve ikincil arıtımla sudan giderilmeyen pestisitlerin sudan giderilmesi, toksik bileşiklerin sudan giderilmesi, deterjan kalıntılarının sudan uzaklaştırılması, kalıcı organik maddelerin ve rengin sudan giderilmesi, TOK ve klor ihtiyacının azaltılması, deklornasyon (klor giderme) amacıyla kullanılmaktadır.

46 Membran Teknolojileri (Membrane): Membran, belirli türlerin hareketini kısıtlayan, metal, anorganik veya organik polimerlerden yapılan geçirgen veya yarı geçirgen bir malzemedir ve gaz ayırımı, katı-sıvı ve sıvı-sıvı ayırımı gibi amaçlar için kullanılır. Membran filtrasyonunda, doğada yarı geçirgen bir membrandan basınç farkı nedeniyle molekül taşınımının gerçekleşmesi gibi fiziksel prensipten yararlanılır.

47 Membran Teknolojileri (Membrane): Burada moleküller yada partiküller, ağırlıkları yada yapıları nedeniyle membranda tutulurlar. Membran prosesleri katı partiküllerin ayrılması, atıksu akımından bazı maddelerin geri kazanılması, çözeltinin konsantre edilmesi, atıksuların arıtılması amacıyla kullanılabilmektedir.

48 İçme suyu kaynakları yüzey ve yer altı su kaynakları olarak ikiye ayrılırlar. Yüzey suları için en yaygın arıtım tesisleri hızlı kum filtresi ve kireç-soda yumuşatma tesisleridir. Yer altı suları genellikle yüzey sularından daha iyi niteliktedir ve bunun sonucu olarak en yaygın arıtım tesisleri gaz sıyırma ve klorlama tesisleri ve kireç-soda yada iyon değişimi şeklinde yumuşatma tesisleridir. Yüzey suları için bazı durumlarda yavaş kum filtresi tesisleri de kullanılabilir.

49 Çözünmüş parçacık konsantrasyonu, renk, koku, kötü tat sorunlarının ciddi oranda olduğu ve genel anlamda sertliğin sorun olmadığı bir yüzey kaynağından alınacak suya uygulanabilecek tipik bir arıtma işlemi Şekil 1 de verilmiştir.

50 Şekil 1. Bir yüzey kaynağından alınacak suya uygulanabilecek tipik bir arıtma işlemi

51 Bazı yüzeysel su kaynaklarında bölgenin özelliklerinden kaynaklanan değişik sorunlara rastlamak olasıdır. Bu koşullarda, temel işlemlerde bazı değişiklikler olabilir. Örneğin, koku ve tat sorununun ciddi boyutlarda olduğu koşullarda su kaynağına toz aktif karbon (powder activated carbon, PAC) veya potasyum permanganat ve ozon gibi oksidantlar eklenebilir. Benzer durumlarda filtrasyon sonrasına granül aktif karbon kolonları (granulated activated carbon, GAC) eklenebilir veya filtrelerde filtre malzemesi olarak GAC kullanılabilir.

52 Çözünmüş katı parçacık konsantrasyonunun ve sertliğin düşük olduğu, koku ve tat sorununun aşırı olmadığı yüzey sularında çöktürme ünitesi iptal edilebilir ve flokülasyon sonrası su doğrudan filtre edilebilir. Bu işleme doğrudan filtrasyon adı verilir. Çözünmüş katı parçacık konsantrasyonunun her mevsim düşük olduğu yüzey su kaynakları arıtıldığında flokülasyon ünitesi tamamıyla kaldırılabilir ve koagülantlar filtrasyon öncesi giriş suyu boru hattında eklenebilir. Bu işlem boru hattında filtrasyon olarak bilinir. Doğrudan ve boru hattında filtrasyon işlemleri Şekil 2 de görülmektedir.

53 Şekil 2. Doğrudan ve boru hattında filtrasyon işlemleri

54 Genelde yüzeysel su kaynaklarında yüksek oranda sertliğe rastlanmaz. Ancak sertlik giderimi gerektiren yüzey suları kireçle yumuşatma işlemi ile arıtılabilir. Bir kireç-soda yumuşatma prosesinin akım şeması Şekil 3 de verilmiştir.

55 Şekil 3. Kireç-soda yumuşatma tesisi

56 Son yıllarda dünya ölçeğinde yer altı sularının kalitesine ilişkin ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Tarımsal üretimde kullanılan pestisitlerin, herbisitlerin ve tarımsal verimin artırılması amacıyla kullanılan sentetik organik maddelerin (hormonların) yer altı su kaynaklarına karışması sonucu kaynaklarda görülen kirleme tehdit edici boyutlara ulaşmıştır. Ayrıca, endüstriyel katı atıkların düzensiz depolanması ve bu atıkların sızıntı sularının yer altı sularına karışması yada yeraltına gömülen petrol ürünleri (benzin, motorin vb) depolama tanklarından kaynaklanan sızıntılarla yer altı sularının petrokimya ürünleriyle kirletilmesi sonucu bu kaynaklar genelde kullanılamaz hale gelmektedir.

57 Yer altı sularının bu yollarla kirletilmesi, kirliliğin boyutlarının araştırılması aşamasında da ciddi mali yükler getirebilir. Bu tür kirliliklerin arıtılması için gerekli teknolojinin olmaması veya arıtma maliyetinin çok yüksek olması gibi nedenlerle yer altı su kaynaklarının sayısı gittikçe azalmaktadır. Bu tür bir kirlenmeye uğramamış yer altı sularının kalitesi genellikle bulanıklık, bakteriyolojik içerik ve toplam organik madde içeriği bazında yüzey sularına göre daha iyidir ve basit bir arıtma işlemi sonucu su dağıtım şebekesine verilebilir. Ancak yer altı sularındaki mineral (Ca, Mg, Fe ve Mn) oranı yüzey sularına oranla kat kat fazladır.

58 Yer altı su kaynaklarında su kalitesinde ciddi oranda mevsimsel yada yıllık değişimler görülmez. Ancak, yer altı suyu kalitesi aynı yöre içerisinde dahi olsa kuyudan kuyuya farklılık gösterebilir. Yer altı hidrolojik yapısındaki değişimler doğrudan su kalitesine de yansır ve kısa mesafeli iki kuyu arasında dahi su kalitesinde ciddi farklılıklar gözlemlenebilir. Kaynak seçiminde su kalitesi belirleyici bir parametredir.

59 Yeraltı sularının kalite analizlerinin yapılması, yüzeysel su kaynaklarına oranla çok daha pahalıdır. Yer altı su kalitesinin izlenmesi için genelde açılacak birden fazla ölçüm kuyusu analiz maliyetini ciddi ölçüde artırır. Ayrıca, yer altı sularının arıtma tesislerine pompalanması veya su galerileri ile getirilmesi gerekir. Bu işlemde maliyet artırıcı diğer bir etkendir.

60 Yer altı su kaynaklarında görülen belli başlı sorunlar sertlik ve yüksek konsantrasyonda demir ve mangandır. Kireçle yumuşatma kalsiyum ve magnezyum sertliğinin giderilmesinde yaygın olarak kullanılan bir işlemdir. Karbonat olmayan sertliğin yüksek olduğu koşullarda kireçle yumuşatma işlemi sırasında soda (Na 2 CO 3 ) eklenebilir. Tipik bir yer altı kaynağından alınan suya uygulanabilecek fazla kireçle yumuşatma işlemi Şekil 4 de verilmiştir.

61 Şekil 4. Tipik bir yeraltı kaynağından alınan suya uygulanabilecek fazla kireçle yumuşatma işlemi

62 Şekil 5 de görülen parçalı yumuşatma işlemi kireçle yumuşatma işleminin bir modifikasyonudur. Özellikle magnezyum konsantrasyonunun düşük, tat, koku ve renk sorununun önemli olmadığı koşullarda, bu tür işlemler önemli ekonomik avantajlar sağlayabilir. Bu işlemde sudaki kalsiyum ve magnezyum sertliğini düşürmek amacıyla, fazla kireç arıtılacak suyun sadece bir kısmına eklenir.

63 Şekil 5. Parçalı yumuşatma işlemi

64 Yeraltı suları genellikle o kadar yüksek niteliklidir ki gerekli arıtım yöntemleri Şekil 6 da gösterildiği gibi yalnızca, aşırı doygun miktarlarda bulunduğunda CO 2 gibi gazların giderilmesi için gaz sıyırma ve dağıtım sisteminde bir kalıntı klor sağlayacak klorlamadır. Böyle bir su için temin ve arıtım tesisi, kuyu, bir gaz sıyırma birimi, dezenfeksiyon birimleri, bir yer altı suyu deposu ve bir yüksek güçlü pompa merkezinden oluşur. Eğer yer altı suyu, yeterli sertliğe sahipse kireç-soda yada iyon değişimi süreci ile yumuşatma gereklidir. Yine demir ve mangan içeriği yüksekse uzaklaştırılmaları için özel arıtım gerekir.

65 Şekil 6. Tipik bir yer altı suyu arıtım tesisi

66 Çözünmüş katı madde konsantrasyonunun, organik madde içeriğinin, demir ve magnezyum konsantrasyonlarının düşük olduğu yer altı suları için, iyon değiştirme ile yumuşatma da bir alternatif olabilir. Özellikle sertliğin zamanla değişiklik gösterdiği ve karbonat olmayan sertliğin yüksek olduğu yer altı suları için iyon değiştirme ile yumuşatma avantajlı olabilir. Yumuşatma için kullanılan en yaygın iyon değiştirme reçinesi sodyumlu (zeolit) katyon değiştirme reçineleridir. İyon değiştirme kolonu, operasyon periyodu sonucunda NaCl çözeltisi ile kolayca rejenere edilebilir. Su arıtımında kullanılan tipik bir iyon değiştirme işlemi Şekil 7 de verilmiştir.

67 Şekil 7. Su arıtımında kullanılan tipik bir iyon değiştirme işlemi

68 Sertliğin ciddi bir sorun olmadığı, ancak demir ve mangan konsantrasyonu yüksek yer altı suları, demir ve manganın oksidasyon yoluyla ortamdan uzaklaştırılması için havalandırma ünitesi içeren işlemlerle arıtılır. Böyle bir yöntem Şekil 8 da görülmektedir.

69 Şekil 8. Yeraltı suyu için demir ve mangan arıtımı

70 Atıksuların arıtımını genelde fiziksel arıtma, kimyasal arıtma, biyolojik arıtma ve ileri arıtma şeklinde ayırmak mümkündür (Şekil 9). Atıksuyun özelliğine göre bu üniteleri eksiltmek veya artırmak mümkündür. En yaygın kullanılan evsel atıksu arıtım tesisleri, birincil (fiziksel) ve ikincil (biyolojik) arıtım tesisleri, üçüncül (ileri) arıtım tesisleri ve fiziksel-kimyasal arıtım tesisleridir.

71 Şekil 9. Atıksu arıtma tesisi akım şemasının genel görünüşü

72 Birincil arıtım, atıksudan askıda katıların önemli miktarını uzaklaştırır. Toplanan katılar, çoğu durumda daha sonra uygun bir şekilde uzaklaştırılmak üzere işlem görmelidir. İkincil arıtım, kalan organik askıda katıların ve organik çözünmüş katıların biyolojik yükseltgenmesinden oluşur. Izgaralar, kum tutucu, ön çökeltim, aktif çamur arıtımı ve klorlamadan oluşan geleneksel bir aktif çamur tesisinin akım şeması Şekil 10 da verilmiştir.

73 Şekil 10. Bir evsel atıksu için aktif çamur tesisi

74 İkincil arıtımdan çıkan suyun üçüncül arıtımı, suyun niteliğinin iyileştirilmesi için daha fazla arıtım sağlar. Bir üçüncül arıtım tesisinin akım şeması Şekil 11 de verilmiştir. Şekil 11 deki akım şeması ile ikincil arıtımdan çıkmış su arıtıldığında içme suyu niteliğine yakın nitelikte bir su elde edilir.

75 Şekil 11. İkincil arıtımdan çıkmış suyun fiziksel-kimyasal yöntemlerle üçüncül arıtımı

76 Ham evsel atıksular için bir fiziksel-kimyasal arıtım tesisi akım şeması Şekil 12 de verilmiştir. Tesis kireçle pıhtılaştırma, yumaklaşma, çökeltme, karbon dioksit ilavesi, çökeltme, filtrasyon, adsorpsiyon ve kırılma noktası klorlaması ünitelerinden oluşmaktadır.

77 Şekil 12. Ham atıksuyun fiziksel-kimyasal arıtımı

78 Endüstriyel atıksular kabaca organik ve inorganik atıksular şeklinde sınıflandırılabilir. Organik endüstriyel atıksuların günlük BOİ 5 katısı evsel atıksularınkinden birkaç kat fazladır. Biyolojik olarak parçalanabilir biyolojik atıksuların nitelik ve akış hızları değişkenlik gösterdiğinden çeşitli akım şemaları kullanılabilir. Düşük-orta askıda katı içeriğine sahip organik endüstriyel atıksular için sıklıkla Şekil 13 de verilen akım şeması tercih edilir.

79 Şekil 13. Bir endüstriyel atıksu için tam karıştırmalı aktif çamur tesisi

80 Düşük-orta askıda katı içeriğine sahip ve organik içeriği gün boyunca önemli ölçüde değişen organik endüstriyel atıksular için Şekil 14 de gösterildiği gibi bir sabit düzeyli dengeleme tankı gerekebilir.

81 Şekil 14. Bir endüstriyel atıksu için piston akımlı aktif çamur tesisi

82 Eğer, yeterli arazi varsa, düşük-orta askıda katı içeriğine sahip organik endüstriyel atıksular Şekil 15 de gösterilen havalandırma havuzlarında arıtılır. Bu sistem temelde geri döngüsüz bir aktif çamur birimi olan bir havalandırmalı havuz ve son çökeltici olarak görev yapan bir fakültatif yükseltgenme havuzundan oluşur. Yüksetgenme havuzunda çökelen biyolojik katılar, havuzun dibinde anaerobik bozunur ve buradaki katılar genellikle birkaç yılda bir uzaklaştırılır.

83 Şekil 15. Bir atıksu için havalandırmalı havuz sistemi

84 Endüstriyel inorganik atıksuları içeren başlıca endüstriler Cd, Zn, Cr, Cu, Ni ve Sn gibi metal kaplama ve çelik ve demir gibi metal endüstrileridir. İnorganik endüstriyel atıksuların arıtımı için kullanılan temel işlemler ve süreçler atıksu özelliklerine bağlıdır. Örneğin Cu, Zn, Cd gibi ağır metal iyonlarını içeren kaplama endüstrileri atıksuları iyon değişimi ile arıtılabilir.

85 2. BİRİM SİSTEMLERİ SI Temel Birimler:

86 2. BİRİM SİSTEMLERİ Bazı SI türeme birimleri için özel isimler ve semboller:

87 Metrik Dönüşüm Faktörleri

88 Metrik Dönüşüm Faktörleri

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. GİRİŞ 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI 1.1.1. Genel 1.1.2. Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarım Süreci 1.1.3. Tasarım İçin Girdi (Başlangıç)

Detaylı

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR AMAÇ Çorlu katı atık depolama sahası sızıntı sularının ön arıtma alternatifi olarak koagülasyon-flokülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi Arıtma alternatifleri

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı UZUN HAVALANDIRMALI AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ Bu sistem Atıksularda bulunan organik maddelerin mikroorganizmalar

Detaylı

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ FİLTRASYON 1 GENEL BİLGİ Filtrasyon adından da anlaşılacağı üzere filtre etmek anlamına gelir. Başka bir deyişle filtrasyon, bir akışkanın katı parçacıklar içerisinden geçirilerek bünyesindeki kirliklerin

Detaylı

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3 . İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ xv ÖN SÖZ xvi YAZARLAR HAKKINDA xix ÇEVİRENLER xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN xxiii K I S I M B İ R ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 1 BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi

Detaylı

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ MAKİNA-İNŞAAT-ÇEVRE SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ Gaziteknik-Waterline Atıksu Arıtma sistemleri evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasında kullanılmak üzere prosese göre projelendirilmektedir.

Detaylı

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI DÜNYADA yılda 40.000 km³ tatlı su okyanuslardan karalara transfer olmaktadır. Bu suyun büyük bir kısmı taşkın vb. nedenlerle kaybolurken

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ KONYA ÜNĠVERSĠTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ Doç. Dr. Senar AYDIN Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü 17.12.2015 1 2 o Evsel, endüstriyel,

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ne göre atık su; evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirlenmiş veya özellikleri kısmen veya tamamen değişmiş sular ile maden

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER 9 ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER 1. Koagülasyon- Flokülasyon Prosesleri 2. Elektrokoagülasyon Prosesi 3. Kimyasal Çöktürme Prosesleri 4. Su Yumuşatma Prosesleri 5. Adsorpsiyon Prosesleri 6.

Detaylı

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN ATIKSU ARITMA TEKNOLOJİLERİ Doç. Dr. Güçlü İNSEL İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Arıtma Hedefleri 1900 lerden 1970 lerin başına kadar Yüzücü ve askıda maddelerin giderilmesi Ayrışabilir organik madde arıtılması

Detaylı

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352 Suyun sertliği, sabunu çökeltme kapasitesinin bir ölçüsüdür. Sabun suda mevcut kalsiyum ve magnezyum iyonları tarafından çökeltilir. Diğer çok değerlikli katyonlar da sabunu çökeltebilir. Fakat bunlar

Detaylı

BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 2 MEKANİK ARITMA 2.1. IZGARALAR... 5 2.1.1. Izgara Proje Kriterleri... 5 2.1.2. Izgara Yük Kayıpları... 7 2.1.3. Problemler... 9 2.2. DEBİ ÖLÇÜMÜ VE AKIM

Detaylı

sektörün en iyileriyle hep yanınızda...

sektörün en iyileriyle hep yanınızda... sektörün en iyileriyle hep yanınızda... FİLTRASYON SİSTEMLERİ YUMUŞATMA SiSTEMLERi Yüzey borulamalı Multi Yüzey borulamalı Media Filtreler, 20 m 3 / Aktif Karbon filtreler saat ve üzeri kapasitelerde,

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ Bölgemiz I. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi (yatırım bedeli 15 milyon $) 1995 yılında, II. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi ( yatırım bedeli 8 milyon

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ KONYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ Doç. Dr. Senar AYDIN Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü V-HAFTA 17.12.2015 1 SULARIN ARITILMASI

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 YILI ANALİZ LABORATUVARI FİYAT LİSTESİ A. NUMUNE ALMA/ÖRNEKLEME A.1.Emisyon Kapsamında Numune Alma/Örnekleme Uçucu Organik

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 10. Endüstriyel Çamur Arıtımı Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Giriş Sıvı atıkların arıtılmasındaki en önemli nokta askıda veya çözünmüş katıların giderimidir. Sıvıdan

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

JFIZIKSEL ARITIM. Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA

JFIZIKSEL ARITIM. Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA JFIZIKSEL ARITIM Çevre Y, Müh, Perihan EKİCİ Ç.İL Müh. Mim, Fak, Çevre Müh.Böl. Balcalı / ADANA Atıksu antma tesislerinde üç grup temel işlem ve süreç vardır. Bunlar : _ Fiziksel işlemler Kimyasal süreçler

Detaylı

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ Doç. Dr. Eyüp DEBİK 03.12.2013 GENEL BİLGİ Arıtmadan sorumlu mikroorganizmalar, sabit bir yatak üzerinde gelişirler. Aerobik biyofilm prosesleri : (1) batmamış biyofilm prosesler,

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. www.tematas.com

GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. www.tematas.com GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER www.tematas.com İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. TEMATAŞ; 20 yılı aşkın tecrübeye sahip teknik kadrosu, profesyonel yönetim anlayışı ile işveren ve çalışan memnuniyetini sağlamayı kendisine

Detaylı

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK

1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK 1. Kıyı Bölgelerinde Çevre Kirliliği ve Kontrolü KÇKK Kentsel Atıksu Arıtım Tesislerinde Geliştirilmiş Biyolojik Fosfor Giderim Verimini Etkileyen Faktörler Tolga Tunçal, Ayşegül Pala, Orhan Uslu Namık

Detaylı

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Hastanelerde Su Kullanımı M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Bir Çin atasözü der ki; Suyu içmeden önce, kaynağını öğren Hastanelerde infeksiyon kaynaklarını

Detaylı

Arıtma çamuru nedir?

Arıtma çamuru nedir? Arıtma çamuru nedir? Atıksu arıtımında, fiziksel ve kimyasal arıtma süreçlerinde atıksu içinden yüzdürülerek veya çökeltilerek uzaklaştırılan maddeler Biyolojik arıtma sonucunda çözünmüş haldeki maddelerin

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

GESU ARITMA. Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu. arıtmada güven ve tecrübe... ÇEVRE TEKNOLOJ LER

GESU ARITMA. Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu. arıtmada güven ve tecrübe... ÇEVRE TEKNOLOJ LER GESU ARITMA ÇEVRE TEKNOLOJ LER arıtmada güven ve tecrübe... Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu Şirket Tarihçesi Dünyada giderek artan nüfusla birlikte gelişen teknoloji ve hızlı sanayileşme,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Yavuz Sultan Selim Cad. 118. Sokak No: 29 Dilovası 41455 KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0 262 754 17 81 Faks : 0 262 754 19 84 E-Posta : EHSTurkey@sgs.com

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/7 ÇED, İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/7 (1, 2, 3,4) SU, ATIK SU ph Elektrometrik Metot SM 4500 H+ B Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM 2550 B İletkenlik Elektrokimyasal Metot SM 2510 B Renk Spektrofotometrik

Detaylı

Kimyasal Fiziksel Arıtma Ağır Metal giderimi. Hakan Ünsal

Kimyasal Fiziksel Arıtma Ağır Metal giderimi. Hakan Ünsal Kimyasal Fiziksel Arıtma Ağır Metal giderimi Hakan Ünsal Kimyasal Fiziksel Arıtma Genel tanımlama İstenmeyen bileşiklerin zararsız bileşiklere dönüştürülmesi veya daha sonraki arıtma işlemleri için uygun

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar.

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar. VIIPOL CKS MEMBRAN TEMİİZLEME PROSEDÜRÜ 1.Giriş : Ne kadar iyi bir ön arıtma yapılırsa yapılsın, çalışan bir ters ozmoz ( RO ) sisteminde zaman içinde hamsu içinde bulunan ve ön arıtmadan geçebilen kolloidler,

Detaylı

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ KURUMSAL HAKKIMIZDA STS ARITMA SİSTEMLERİ Çevre sağlığının ve doğal zenginliklerin korunmasına verilen önemin giderek arttığı günümüz şartlarında, bilinçli ve yetkin kadrosu ile bu doğrultuda hizmet etmek

Detaylı

Ankara da İçme ve Kullanma Suyu Kalitesi Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ODTÜ

Ankara da İçme ve Kullanma Suyu Kalitesi Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ODTÜ Ankara da İçme ve Kullanma Suyu Kalitesi Ülkü Yetiş Çevre Mühendisliği Bölümü KAPSAM Ham Su Kalitesi? Nasıl arıtılıyor? Nasıl bir su içiyoruz? Sorunlar Çevre Mühendisliği Bölümü 2 KAPSAM Ham Su Kalitesi?

Detaylı

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015

SU VERİMLİLİĞİ 16.12.2015 SU VERİMLİLİĞİ UYGULAMALARI 16.12.2015 E R K A N P E T E K A L ÇEVRE MÜHENDİSİ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1987 epetekal@egeseramik.com EGE SERAMİK GENEL GÖRÜNÜŞ EGE SERAMİK UYDU GÖRÜNTÜSÜ EGE SERAMİK ATIK

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : İncilipınar Mah. 3385 Sk. No:4 Pamukkale 21050 DENİZLİ / TÜRKİYE Tel : 0 258 280 22 03 Faks : 0 258 280 29 69 E-Posta : isanmaz_derya@hotmail.com

Detaylı

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52.

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52. İ Ç İ NDEKİ LER Ön Söz xiii K I S I M 1 Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1 BÖLÜM 1 Giriş 3 1.1 Su 4 1.2 Atık Sular ve Su Kirliliği Kontrolü 5 1.3 Endüstriyel ve Tehlikeli Atıklar

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

ÇEV-401/A DERS TANITIM FORMU

ÇEV-401/A DERS TANITIM FORMU İht. Seçmeli 3 : A Paketi : - End. Atıksuların Arıtılması - Arıtma Çamurlarının Stabilizasyonu - Deniz Deşarjı B Paketi : - Tehlikeli Atıklar - ÇED - End. Katı Atıklar Bölüm Adı Çevre Mühendisliği Ders

Detaylı

SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA

SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA Dr. Tamer COŞKUN 13 Mart 2012 Havalandırma Gerekli gazları suya kazandırmak (gaz halinden çözünmüş forma dönüştürmek)

Detaylı

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI

YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI YEMEKLİK YAĞ SANAYİ PROSES ATIKSULARININ KİMYASAL - BİYOLOJİK ARITIMI İ.ÖZTÜRK*' t- Y.ÖZTAŞKENT**/ A.KEÇECİ*** * ÎTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ** ARTAŞ A.Ş., Cihannuma Mah.Bostancıbaşı

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Kapsam Parametre Metot Adı Metot Numarası ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/8 ph Elektrometrik metot TS EN ISO 10523 SU, ATIK SU 1,2 İletkenlik Elektrot Metodu TS 9748 EN 27888 Sıcaklık Laboratuvar ve Saha Metodu SM

Detaylı

PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM

PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM PROFESYONEL ARITMA ÇÖZÜMLERİ AREN SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ ENDÜSTRİYEL ARITIM SU TÜM CANLILAR İÇİN HAYATTIR AREN AREN ENDÜSTRİYEL ARITIM Endüstriyel işletmelerin prosesleri için gerekli kalitede su ih yaçları

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

Tehlikeli Atıklar ve Kontrolü. Tehlikeli Atıkların Arıtılması

Tehlikeli Atıklar ve Kontrolü. Tehlikeli Atıkların Arıtılması Tehlikeli Atıklar ve Kontrolü Tehlikeli Atıkların Arıtılması Atık Suların Arıtılması Atık sudaki kirleticilerin arıtılması için kullanılan metodları genel olarak 3ana başlık altında toplamak mümkündür.

Detaylı

Harran Üniversitesi Kısa tarihi

Harran Üniversitesi Kısa tarihi Harran Üniversitesi Kısa tarihi 1976 : Şanlıurfa Meslek Yüksek Okulu Kuruldu 1978: Dicle Üniversitesi ne bağlı Ziraat Fakültesi, 1984: Dicle Üniversitesi ne bağlı Mühendislik Fakültesi (İnşaat Mühendisliği

Detaylı

SU & ATIKSU GENEL BİLGİLER. Dünyadaki toplam suyun % 97,5 i tuzlu sudur, Geriye kalan tatlı suyun sadece % 0,3 ü kullanılabilir sudur.

SU & ATIKSU GENEL BİLGİLER. Dünyadaki toplam suyun % 97,5 i tuzlu sudur, Geriye kalan tatlı suyun sadece % 0,3 ü kullanılabilir sudur. SU & ATIKSU Dünyadaki toplam suyun % 97,5 i tuzlu sudur, Geriye kalan tatlı suyun sadece % 0,3 ü kullanılabilir sudur. % 97,5 Tuzlu Su % 0,3 kullanılabilir su % 2,5 Temiz Su % 68,9 buzullar % 30,8 yüzey

Detaylı

1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri

1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri 1. GİRİŞ 1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri 1-1 1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları (I) Su Kirliliği

Detaylı

DİĞER ARITMA PROSESLERİ

DİĞER ARITMA PROSESLERİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DİĞER ARITMA PROSESLERİ Oksidasyon Havuzları Oksidasyon Havuzları Sürekli kanal tipinde tam karışımlı uzun havalandırmalı aktif çamur proseslerinin

Detaylı

KİMYA SANAYİ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ

KİMYA SANAYİ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ SU ARITMA TEKNOLOJİLERİ FİLTRE MALZEMELERİ KİMYA SANAYİ ecocarb aktif karbonlar ( Toz, granül, silidirik ) Aktif Karbon yüksek oranda karbon ihtiva eden, çok gözenekli ve çok yüksek iç yüzey alanına sahip

Detaylı

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile Kirletilmiş Suları Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su Teknolojisi www.ayhandoyuk.com.tr Nisan 2015 www.ayhandoyuk.name www.aydowater.com.tr www.aydosu.com

Detaylı

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ

BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ BURSA HAMİTLER SIZINTI SUYU ARITMA TESİSİNİN İNCELENMESİ Korkut Kaşıkçı 1, Barış Çallı 2 1 Sistem Yapı İnşaat ve Ticaret A.Ş. 34805 Kavacık, İstanbul 2 Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ

BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ BİYOLOJİK PROSESLERE GENEL BAKIŞ Dr.Murat SOLAK Biyolojik Arıtma Yöntemleri Biyokimyasal reaksiyonlar neticesinde atık sudaki çözünmüş organik kirleticilerin uzaklaştırıldığı yöntemlerdir. BİYOPROSESLER

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON Dr. Tamer COŞKUN 20 Mart 2012 Giriş Sularda genellikle bol miktarda askıda ve kolloidal maddeler bulunabilir. Askıda partiküller sudan daha

Detaylı

SU VE ATIKSU. ipsum GERİ KAZANIMI

SU VE ATIKSU. ipsum GERİ KAZANIMI SU VE ATIKSU lorem ARITIMI & ipsum GERİ KAZANIMI ekosistem mühendislik Kalıcı çözümler Ekosistem Mühendislik, geniş bir yelpazede Endüstriyel ve Evsel atıksu, içmesuyu, proses suyu arıtma ve geri kazanımı

Detaylı

NEHİR SUYUNDAN İÇME SUYUNA

NEHİR SUYUNDAN İÇME SUYUNA NEHİR SUYUNDAN İÇME SUYUNA Su canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli ve vazgeçilmez olan tatsız ve kokusuz bir maddedir. Su canlı yaşamının en temel maddesidir Dünya üzerinde farklı şekillerde

Detaylı

MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ

MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ SU YUMUŞATMA SİSTEMLERİ - REÇİNE İLE SERTLİĞİN ALINMASI

Detaylı

HAVALANDIRMAYLA DEMİR VE MANGAN GİDERİMİ

HAVALANDIRMAYLA DEMİR VE MANGAN GİDERİMİ HAVALANDIRMAYLA DEMİR VE MANGAN GİDERİMİ 1. DENEYİN AMACI Sularda bulunan demir ve manganın giderilme yöntemlerini öğrenmek, havalandırma ile giderilmesinin uygulamasını yapmaktır. 2. DENEYİN ANLAM VE

Detaylı

KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI. Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ

KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI. Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ KATI ATIKLARIN BERTARAFINDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI Doç. Dr. Talat Çiftçi ve Prof. Dr. İzzet Öztürk Simbiyotek A.Ş. ve İTÜ 1 KATI ATIK ÇEŞİTLERİ Evsel ve Kurumsal Çöpler Park ve Bahçelerden Bitkisel

Detaylı

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI

ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI Doç. Dr. Eyüp DEBİK 02.12.2013 Son çöktürme havuzları Biyolojik arıtmadan sonra arıtılmış atıksuyu biokütleden yerçekimi etkisi ile fiziksel olarak ayıran dairesel ya da

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL Deney Laboratuvarı Adresi : Yakut Mah. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:186 Kocasinan 38090 KAYSERİ/TÜRKİYE

Detaylı

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ FAALİYETİ İŞ AKIM ŞEMASI VE PROSES ÖZETİ 1 1. İŞLETME

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

İçindekiler VII. Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI. I. Kısım Su teminine giriş

İçindekiler VII. Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI. I. Kısım Su teminine giriş Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI I. Kısım Su teminine giriş 1 Su sektörü 3 1.1 Giriş 3 1.2 Su tüketimi 3 1.3 Kabul edilebilir su kalitesi 7 1.4 Su sektörü hizmetleri 10 1.5 Su koruma

Detaylı

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ Tekrar dolaşımlı (resirkülasyonlu) su ürünleri yetiştiricilik sistemleri, günümüzde özellikle doğal su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla

Detaylı

ATIKSU ARITIMININ ESASLARI

ATIKSU ARITIMININ ESASLARI ATIKSU ARITIMININ ESASLARI Evsel, Endüstriyel Atıksu Arıtımı ve Arıtma Çamurlarının Kontrolü Prof. Dr. İzzet ÖZTÜRK Dr. Hacer TİMUR Dr. Ufuk KOŞKAN 1. ATIKSU MİKTAR VE ÖZELLİKLERİ... 1 1.1. Atıksu Akımının

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Sanayi Cad. No: 50/D Bornova 35100 İZMİR/TÜRKİYE Tel : 02324350548 Faks : 02324611147 E-Posta : info@deppolab.com Website : www.deppolab.com

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/2882 23/10/2017 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İSTAÇ İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ - SEYMEN ATIK BERTARAF TESİSİ Seymen Mahallesi, Laiklik Caddesi,

Detaylı

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Karada bir su ürünleri işletmesi kurulacaksa, su kaynağı olarak kaynak suyu, dere, ırmak, akarsu, göl, baraj suları veya yeraltı suları kullanılabilir. Yetiştiriciliğin

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ATIKSU ARITMA TESİSİ Yakup GÜLTEKİN Çevre Yönetim Müdürü 26.05.2016 Hidrolik Kapasite Debi Günlük Ort. m 3 /gün Saatlik Ort. m 3 /h Minimum Kuru Hava m 3 /h Maksimum Kuru

Detaylı

Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör

Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör İçme-Kullanma Suları için Farklı Dezenfeksiyon Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör Organizmalar için İncelenmesi İ.Ethem KARADİREK, Selami KARA, Özge ÖZEN, Oğuzhan GÜLAYDIN, Ayşe MUHAMMETOĞLU

Detaylı

SIVI ATIKLAR. Dr. Sema ÜÇPINAR 5.2.2003

SIVI ATIKLAR. Dr. Sema ÜÇPINAR 5.2.2003 SIVI ATIKLAR Dr. Sema ÜÇPINAR 5.2.2003 Nüfus ve sanayi artışı Hızlı, düzensiz ve kontrolsüz kentleşme İşsizlik Doğal kaynakların hızla tüketimi Altyapı sorunları Tablo I 1995 2000 Toplam Belediye Sayısı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : Karamehmet Mah. 11. sk. No:21/B/4 MENTEŞE 48000 MUĞLA/TÜRKİYE Tel : 0252 818 02 00 Faks : 0 E-Posta : ekosistemege@gmail.com Website

Detaylı

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir.

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. AKTİF KARBON NEDİR? TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. Bu nitelikler aktif karbona çok güçlü adsorpsiyon özellikleri

Detaylı

Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir ve bulunduğu ortamı kirleterek ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Dolayısıyla toprağa ve suya doğrudan

Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir ve bulunduğu ortamı kirleterek ortamda yaşayan canlılara zarar verir. Dolayısıyla toprağa ve suya doğrudan Endüstriyel Kirlenme - Yağ endüstrisi Endüstride ve farklı alanlarda yağ kullanımı oldukça yaygındır. Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği nde atık yağ tanımı tekstil, metal işleme, ekipman yağlama ile endüstrinin

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi :Güvercinlik Mah. Okul Sok. No 221/C Bodrum 48400 MUĞLA / TÜRKİYE Tel : 0252 374 54 77 Faks : 0252 374 54 78 E-Posta

Detaylı

Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler

Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler Michael Lyko Tarihçe Geleneği Olan Bir Partner 1 1 Tarihçe Geleneği Olan Bir Partner Wiesbaden da tam otomatik SPIRA-CEL spiral sarım üretim hattının işletmeye

Detaylı

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Açıklama: Bu çalışmada, konu atıksu arıtma çamurlarının en ekonomik şekilde uzun süreli ve problemsiz bir işletme ile susuzlaştırılması amacıyla HUBER Burgu Pres (Screw Press)

Detaylı

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ SUNUM KONULARI PROFOKS NEDİR? ENERJİLENDİRİLMİŞ OKSİJEN MOLEKÜLÜ NASIL OLUŞUR? PROFOKS JENERATÖRÜ ÇALIŞMA PRENSİBİ DESALINATION PLANT İLE PROFOKS UYGULAMASI PROFOKS NEDİR?

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Temel İşlemler Laboratuvarı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIKSU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2007 yılı içerisinde Atıksu Arıtma Dairesi Başkanlığı nca 6 adet atıksu arıtma tesisi işletilmiştir. ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ İzmir Büyük Kanal Projesi nin son noktası

Detaylı

D U Y U R U ANKARA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NDEN

D U Y U R U ANKARA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NDEN D U Y U R U ANKARA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NDEN ASKİ Yönetim Kurulu nda kabul edilen 2017 yılı Su ve Kanal Hizmet Tarifeleri, Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsat Bedelleri, Kimyasal, Bakteriyolojik

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 11.2. Atık Yükü Azaltımı Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Endüstriyel Atıklarda Kirlilik Yükü ve Eşdeğer Nüfus Hesapları Endüstriyel atıkları debi ve BOİ kirlilik yükü

Detaylı

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su SU KALİTESİ YÖNETİMİ Su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesi yönetimi; su kalite özelliklerinin yetiştiricilik açısından uygun sınır değerlerde tutulmasını ve temel su kalite değerlerinden olan sapmalarda

Detaylı

İnegöl OSB Müdürlüğü Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve Kojenerasyon Tesisleri 6/3/2016 1

İnegöl OSB Müdürlüğü Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve Kojenerasyon Tesisleri 6/3/2016 1 Atıksu Arıtma, Çamur Kurutma ve 6/3/2016 1 İnegöl İlçesinde Organize Sanayi Bölgesi Kurulması; Yüksek Planlama Kurulunun 19.12.1973 tarihli raporu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 19.11.1973 tarihli

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/9) Deney Laboratuvarı Adresi : Kazımiye Mah. Dadaloğlu Cad. No:32 /A Çorlu/Tekirdağ 59850 TEKİRDAĞ / TÜRKİYE Tel : 0 282 652 40 55 Faks : 0 282 652 04 56 E-Posta :

Detaylı

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN

WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN WASTEWATER TREATMENT PLANT DESIGN Prof.Dr. Özer ÇINAR İstanbul, Turkey 1 2 Aktif Çamur Prosesi Kirleticilerin, mikroorganizmalar tarafından besin ve enerji kaynağı olarak kullanılmak suretiyle atıksudan

Detaylı

www.ceyka.com.tr KİMYA SANAYİ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.

www.ceyka.com.tr KİMYA SANAYİ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. KİMYA SANAYİ Ceyka çevre teknolojileri ve kimya konusunda hizmet veren bir mühendislik, danışmanlık ve dış ticaret firmasıdır. Firmamız konusunda uzman uluslararası firmalarla işbirliği içinde endüstriyel

Detaylı