TÜRKİYE, ÇEK CUMHURİYETİ, POLONYA VE MACARiSTAN'IN CAM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE, ÇEK CUMHURİYETİ, POLONYA VE MACARiSTAN'IN CAM"

Transkript

1 TÜRKİYE, ÇEK CUMHURİYETİ, POLONYA VE MACARiSTAN'IN CAM ENDÜSTRiLERİNİN AVRUPA BİRLİGİ PiYASASlNDA REKABET GÜCÜ Özge AYNAGÖZ ÇAKMAK* ABSTRACT The main purpose of this paper is to examine the international competitiveness of the Turkish glass and glassware industry in comparison with the three Central and Eastern European countries (the Czech Republic, Hungary and Po/and) between 1995 and For this purpose, this paper firstly examines the similarity between the glass and glassware exports of Turkey and the three Central and Eastern European countries (CEECs). The second goal is to measure the international competitiveness of Turkey and the other three countries in the three important glass sub-sectors (Glass tableware, Safety glass, Float glass and surface ground or polished glass) using Revealed Comparative Advantages (RCA) indices. As a result of this analysis, it has been observed that especially in the EU glass tableware and float glass sub-sectors, Turkey has a strong comparative advantage in compared to these three CEECs. 1. GiRiŞ Uluslararası Standart Ticaret Sınıflandırması (Standart International Trade Classifıcation) Rev 3'e göre, başka yerde belirtilmeyen metal olmayan maddeden yapılmış eşyalar grubunda sınıflandırılan ve inşaattan, otomotiv, içki, meşrubat ve gıdaya, beyaz eşyadan mobilya, ecza, elektrik, elektronik, denizcilik ve cam takviyeli plastiklere kadar pek çok sektöre girdi veren cam endüstrisinde dünya üretimi, %70 oranında büyük şirketler tarafından yapılmaktadır. ' Araş. Gör., Dr. Gazi Üniversitesi, İktisat Bl m.

2 56.IL o_ z~g~e_a~y_na~g~ö_z~ç_a_km_a k Türkiye'nin ihracatında önemli bir yere sahip olan ve ihraç pazarlan sürekli gelişen cam endüstrisinde, yurtiçi talep hemen hemen tümüyle karşılanabilen bir düzeye sahiptir. Dünya üretiminde üst sıralarda bulunan ülkemiz cam endüstrisinde lider olan Şişecam Fab. A. Ş., dünya genelinde ilk on fırma arasında yer almaktadır. Özellikle Gümrük Birliği sonrasında AB ülkelerine karşı gümrük vergilerinin kaldınlması ve üçüncü ülkelere uygulanan vergilerin düşürülmesi ile dış rekabete açılan cam endüstrisi için en büyük tehdidin, Orta ve Doğu Avrupa ile Uzakdoğu ülkeleri gibi üçüncü ülkelerden geldiği görülmektedir. Bu ülkeler cam ürünlerini dampingli fiyatlarla ihraç etmelerinin yanı sıra, bir de OGT (Ortak Gümrük Tarifesi) uygulaması çerçevesinde koruma oranlarının aşağıya çekilmesi ile Türk cam endüstrisini tehdit edecek konumdadırlar. Ancak gümrük birliği kararı ile aynı zamanda gerçekleştirilen yeniden yapılanma girişimleri, ülkerniz cam endüstrisinin dünya genelinde konumunun korunmasını sağlamıştır. Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin cam endüstrileri ise, dünya cam endüstrisi içinde özellikle 1990'lı yıllardan sonra önemli hale gelmişlerdir. Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan'ın bu konuda dikkat çektiği Doğu Avrupa, ürün gruplan bazında bakıldığında, özellikle düz cam açısından potansiyel olarak çok büyük bir coğrafi bölgedir. Doğu Avrupa'da düz cam piyasası, 1990'ların ilk yarısından itibaren, piyasanın düşük gelir seviyesi, döviz darboğazları, yatırım sermayesindeki önemli eksiklikler ve teknolojik yönden çok üstün Batı mallarından gelen ani rekabet yüzünden, büyük bir daralma yaşamıştır. Ancak, bu dönemden sonra özellikle Batı Avrupa ve Japon çok uluslu şirketlerinin düz cam sektöründeki yapılanma ve yenileştirme faaliyetleri ile birlikte, bu bölgedeki bazı ülkelerde cam piyasası olumlu gelişmeler yaşamıştır. Dünya cam ev eşyası sektöründe de benzer eğilimler söz konusudur. Cam endüstrisinin "en görünür" kısmını oluşturan cam ev eşyasında, uluslararası rekabetin son derece şiddetli olduğu görülmektedir. Bu alandaki üretimde hızlı bir artış yaşayan Uzak Doğu ülkelerinin yanında, bu gün Doğu Avrupa, özellikle cam ev eşyası üretim ve ihracatında en önde gelen Çek Cumhuriyeti ile bu sektördeki hakim pozisyonunu korumaktadır. Birleşmelerin son yıllarda yoğun olarak yaşandığı bu üretim dalında, Doğu Avrupa'da 1990'ların başında başlayan özelleştirme ile birlikte, büyük değişimler yaşanmıştır. Pek çok fırma kapanırken, pek çoğunda da işgücü %50'den fazla azaltılmıştır. Ancak, çoğu cam ev eşyası fırmasının son birkaç yılda giriştikleri modemizasyon çabalanyla, satışlar ve karlılıkta önemli gelişmeler yaşanınaya başlanmış ve ihracat giderek atmıştır (ICEM, 2001).

3 Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan'ın Cam End. Avr. Bir. Piyas. Rek. Gücü 1 57 Bu açıdan cam endüstrisinde AB 'nin önde gelen ticaret partnerlerinin dağılımında, özellikle ı990'dan sonra önemli bir değişim yaşanmıştır. Bu değişim esas olarak, özellikle düşük maliyetli söz konusu Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden kaynaklanan rekabeti yansıtmaktadır. Öyle ki, ı989 ve 1999 yılları arasında söz konusu Doğu Avrupa ülkelerinden yapılan ithalattaki artış neredeyse iki katına yakındır. Nitekim, ı989 yılında bu ülkelerden yapılan toplam cam ithalatı 6ı1 bin ton iken, 1999 yılında yaklaşık ı 121 tona ulaşmıştır. Yine 1999 yılı itibariyle bu ülkelerden yapılan ithalatta en büyük kalem, %38.4 ile işlenınemiş camdır. Daha sonra %24.ı ile cam ambalaj ve %11 ile cam ev eşyası gelmektedir. ithalatın gerçekleştirildiği ülkeler içinde ise, toplam ithalatın %35.1 'inin gerçekleştirildiği Çek Cumhuriyeti 393 bin tonla ilk sırayı almakta ve onu 3ıt bin ton ile (%27.8) Polanya izlemektedir. Macaristan ise 77 bin ton ile (%6.9) üçüncü sırada gelmektedir (CPIV, 2000). Belirtildiği gibi, söz konusu Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden özellikle Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan, AB'nin toplam cam ve cam ürünleri ithalatında en önde gelen ülkelerdir. ı Mayıs 2004 tarihi itibariyle Birliğe üye olan bu ülkeler, özellikle AB piyasalarına yakınlık ve cam endüstrisindeki geleneksel uzmanlıklan sayesinde, AB'nin cam ve cam ürünleri ithalatı içinde ilk sıralarda gelmektedirler. Türkiye gibi ihracatının yaklaşık yarısını AB 'ye gerçekleştiren her üç ülke için de Birlik en önemli pazarların başında gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, Cam ve Cam Ürünleri Endüstrisinde Türkiye'nin söz konusu üç Doğu Avrupa ülkesi ile ihracat benzerliğinin araştırılması ve Türkiye'nin AB piyasasında bu ülkelere karşı rekabet gücünün ölçülmesidir. Çalışmanın ikinci bölümünde, ihracat benzerliğinin ve rekabet gücünün ölçülmesinde kullanılan indeksler tanımlanmış ve elde edilen bulgular üçüncü bölümde yorumlanmıştır. 2. ihracat BENZERLiK indeksi VE AÇIKLANMIŞ KARŞlLAŞTlRMALI ÜSTÜNLÜKLER indeksi Türkiye'de sektörlerin uluslararası rekabet gücünü değerlendiren çalışmalar, genel olarak imalat endüstrinde faaliyet gösteren ana sektörler içinde, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü açısından öne çıkan sektörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmış çalışmalardır. Bu çalışmalar arasında özellikle Türk cam ve cam ürünlerinin rekabet gücünü ölçmek amacıyla, alt ürün gruplarına yönelik olarak yapılmış bir çalışma ise bulunmamaktadır.

4 58.IL o_ z~ge~ay~n~ag~o- z~ç~a_km_a k Türkiye Cam ve Cam Ürünleri Endüstrisi'nin, 1989 yılından itibaren yaşadıkları rciim değişikleri ve piyasa ekonomisine geçiş süreci ile birlikte AB'nin cam ve cam ürünleri piyasasında önemli bir yer edinen söz konusu üç Orta ve Doğu Avrupa ülkesi ile ihracat benzerliğinin ve Birlik piyasasında rekabet güçlerinin incelendiği bu çalışmada ise "İhracat Benzerlik indeksi" ve "Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler" indeksi kullanılmıştır. Herhangi iki ülkenin (veya ülke gruplarının) üçüncü bir piyasaya ihracatlarının benzediğini ölçen ihracat benzerlik indeksi, Finger ve Kreinin (ı979) tarafından aşağıdaki şekilde formüle edilmiştir: Si (ab,c) = { Minimum [ Xi (ac), Xi (be)] } 100 Söz konusu fom1ülde Si (ab, c), (i) malı ihracatının yapıldığı üçüncü ülke (c) piyasasında, a ve b ülkelerinin ihracatlarının benzediğini göstennektedir. Xi ( ac) ve Xi (be) sırasıyla; a ülkesinin c ülkesine gerçekleştirdiği toplam ihracat içinde (i) malı ihracatının payını ve b ülkesinin c ülkesine gerçekleştirdiği toplam ihracat içinde (i) malı ihracatının payını göstermektedir. Eğer a ve b ülkelerinin ihracat yapıları tamamen birbirlerine benziyorsa (Xi (ac) = Xi (be)) birim değer alacak olan indeks, ihracat yapılarının birbirinden tamamen farklılaşması durumunda ise O değerini alacaktır. İndeks değerinin ı 'e yaklaşması, iki ülke ihracat yapılarının giderek benzeştiğini gösterirken, O' a yaklaşan indeks değeri de iki ülke arasında ihracat benzerliğinin giderek azaldığını gösterecektir. İlk olarak Liesner (1958) tarafından ortaya atılan ancak daha sonra Balassa (1965) tarafından geliştirilen AKÜ indeksi ise temel olarak, mal gruplarının ihracat içindeki paylannın, ithalat içindeki payiarına oranını verınekte ve ülkelerin belli ürünlerde göreli ticaret başarısını ortaya koymaktadır. Çalışmada, AKÜ indeks değerinin logari tmasını alarak indeks in yorumlanmasını kolaylaştıran Vollrath 'ın ( 199ı) aşağıdaki formülasyonu kullanılmıştır: AKÜ= In (Xia!Xa) 1 (Xib/Xb) Xia ve Xib sırasıyla a ve b ülkelerinin üçüncü piyasaya yaptıkları i malı ihracatını gösterirken, Xa ve Xb ise yine a ve b ülkelerinin üçüncü ülkeye gerçekleştirdikleri toplam ihracatlarını göstennektedir. AKÜ indeks değerinin ı 'den büyük çıkması söz konusu mal grubunda a ülkesinin b ülkesine karşı rekabet üstünlüğünün olduğunu, indeks değerinin 1 'den küçük çıkması ise a ülkesinin üçüncü piyasada b ülkesine karşı rekabet gücünün olmadığını gösterınektedir. Yani AKÜ indeks değeri ne kadar yüksekse, a

5 Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan'ın Cam End. Avr. Bir. Piyas. Rek. Gücü 1 59 ülkesinin üçüncü piyasada b ülkesine karşı rekabet üstünlüğünün o kadar fazla olduğunu anlaşılacaktır. 3. KAPSAM 2002 yılı itibariyle yaklaşık 3.3 milyar$ olan AB'nin Birlik dışı toplam cam ve cam ürünleri ithalatı içinde önde gelen ülkelerin verilerinin yer aldığı Tablo ı 'e bakıldığında görülmektedir ki; Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Polanya ve Macaristan, gerek 664 STIC mal kodlu cam ürünlerinde gerekse de 665 STIC mal kodlu cam eşya ürünlerinde, AB 'nin en yüksek ithalat rakamlarına ulaştığı ilk ı O ülke arasında yer almaktadır. Cam ürünlerinde ABD ve Japonya'dan sonra 3. ve 4. sıralarda yer alan Çek Cumhuriyeti ve Polonya'yı, Çin'in ardında 6. ve 7. sırada Türkiye ve Macaristan takip etmektedir. AB 'nin cam eşya ürünleri ithalatında ise Çin'in ardında 2. ve 3. sırada yer alan Çek Cumhuriyeti ve Polonya'yı, 4. sırada Türkiye takip etmektedir. Cam ürünlerinde Macaristan ise 10. sırada gelmektedir. AB cam ürünleri ithalatında ilk on beşte yer alan ülkelerin, AB 'nin toplam cam ürünleri ithalatı içindeki payları %74.3'dür. Bunun %23.9'unu, makalede ele alınan bu dört ülke gerçekleştirmektedir. Cam eşya ürünlerinde ise bu pay %38.8'e yükselmektedir yılına ait bu verilerin dönemi verilerini de hemen hemen yansıttığı söylenebilir. Her ne kadar sıralamalarda ufak değişmeler gözleuse de her iki ana ürün grubunda da Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan, AB'nin gerçekleştirdiği Birlik dışı ithalatta söz konusu dönem boyunca ilk 10 sırada yerlerini almışlardır. Özellikle demokratikleşme ve piyasa ekonomisine geçiş sürecinin başladığı 1989 yılından sonra Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan'da gündeme gelen yabancı sermaye yatırımları ve cam endüstrisinde sağlanan önemli modemizasyon çalışınalan sonrasında sektörde üretim ve ihracat kapasitesi artmıştır. Dünya'nın önde gelen cam fırmalarının bu üç ülkede de gerçekleştirdikleri yatırımlar, (Glaverbel'in Çek Cumhuriyeti'nde, Guardian'ın Macaristan'da, Pilkington ve Saint Gobain'in Polonya'da) bu ülkelerde cam endüstrisi açısında11 önemli gelişmeler yaşanmasına neden olan etmenlerin başında gelmektedir. Ayrıca bu ülkelerde düşük işçilik maliyetleri sonucunda sağlanan ucuz ve kabul edilebilir seviyede bir kaliteye sahip cam üretimi, söz konusu ülkelerin rekabet gücünün giderek artmasına neden olmuştur. Bu açıdan çalışma kapsamına, AB 'nin birlik dışı ithalatında en yüksek paya sahip söz konusu üç ülke alınmıştır.

6 601 L o_ z~g_e~ay~n_ag~o_ z~ç~a_km ak Tablo Yılında AB-ı5'in Toplam Cam ve Cam Ürünleri İthalatında Önde Gelen Ülkeler ve Payları (%) 664.Cam (%) 665. Cam Eşya (%) ABD ı 7,ı Çin ı6,8 Japonya 11,7 ÇekCum. 13,5 ÇekCum. 9,9 Polanya 11,7 Polanya 6,5 Türkiye 11,0 Çin 5,ı ABD ıo,9 Türkiye 4,3 İsviçre 4,9 Macaristan 3,2 Romanya 3,0 İsviçre 3,0 Slovenya 2,7 Tayland 2,8 Slovakya 2,6 Kore 2,3 Macaristan 2,6 Malezya 2,2 Hindistan 2,3 İsrail ı,s Japonya 1,9 Norveç 1,7 HongKong ı,3 Endonezya ı,4 Bulgaristan ı,1 G. Afrika 1,3 Tayland 0,9 Toplam 74,3 Toplam 87,2 Kaynak: UNITED NATIONS STATİSTICS DIYISION, Commodity Trade Statistics Database (COMTRADE) verilerinden derlenmiştir. Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan'ın Birliğe yönelik ihracatlarında rekabet güçlerinin ölçümünde, SITC Rev. 3 uluslararası mal sınıflaması kullanılmıştır. Bazı ülkelerin bazı alt ürün gruplarına ait verileri, 2003 yılı için yayınlanmamış olduğundan çalışma, ı dönemini kapsamaktadır.

7 Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan'ın Cam End. Avr. Bir. Piyas. Rek. Gücü 1 61 Yukanda da belirtildiği gibi gerek AB ile söz konusu dört ülke arasındaki cam ürünleri ticaretinde öne çıkan alt ürün grupları, gerekse de genel olarak dünya ticaretindeki eğilim doğrultusunda, çalışmada ele alınan ürün grupları; işlenınemiş düz cam, işlenmiş düz cam, cam ambalaj ve cam ev eşyası başlıkları altıda toplanmıştır. Bu nedenle çalışmada, bu sınıflama kapsamına giren alt ürün gruplan ele alınmıştır. Buna göre işlenınemiş düz cam kapsamına giren alt ürün gruplarının SITC mal kodları; 6643, 6644 ve 6645'dir. işlenmiş düz cam ise; 6647, 6648, ve alt ürün gruplarını kapsamaktadır cam ambalaj ve 6652 ise cam ev eşyası alt ürün gruplarını ifade etmektedir. Çalışma kapsamına alınan ürün gruplannın STIC Rev.3' göre isimleri Ek 1 'de verilmiştir. Böylece cam ve cam ürünleri endüstrisinin, AB pazarı ihracatı içinde en yüksek paya sahip dokuz alt sektörü seçilerek kapsamı daraltılan çalışmada, indeksierin hesaplanması için gerekli olan tüm ihracat ve ithalat değerleri, Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümünün "Commodity Trade Statistics Database (COMTRADE)" adlı verilerinden derlenmiştir. Söz konusu verilere Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü'nün Internet adresinden ( www. unstats. un. org/ unsd/ databases. htm) ulaşılmıştır. 4. BULGULAR Tablo 2 'de yer alan ihracat benzerlik indeksi değerleri, Türkiye ile her bir Doğu Avrupa ülkesinin AB piyasasına yaptıklan ihracatın seçilmiş alt sektörler itibariyle ne derece benzeştiğini ortaya koymaktadır. Daha önce de belirtildiği gibi, seçilen alt sektörler: 6643, 6644, 6645, 6647, 6648, 66491, 66492, 6651 ve 6652 mal kodlu cam alt ürün gruplarıdır. t 1 Tablo 2. İhracat Benzerlik indeksi* ÜLKELER TÜRKİYE/POLONY A 0,508 0,568 0,668 0,758 0,693 0,651 0,612 0,674 TÜRKİYE/ÇEK CUM. 0,941 0,925 0,903 0,933 0,925 0,863 0,739 0,621 1 ı 1 i ı TÜRKİYE/MACARİST AN 0,394 0,427 0,280 0,273 0,250 0,236 0,226 0,206 (*) Finger ve Kreinin indeksi kullanılarak hesaplanmıştır. Tablo 2'den görüldüğü gibi, üç Orta ve Doğu Avrupa ülkesi içinde, ihracat yapısı Türkiye ile en çok benzeşen ülke Çek Cumhuriyeti'dir. Ancak

8 62 -~ o_ z~g_e~ay~n_ag~o- z~ç~a_km ak yıllan ıçın yüzde 90'ın üstünde gerçekleşen Türkiye/Çek Cumhuriyeti indeks değerinin, 2000 yılından sonra düştüğü ve 2002 yılında, Türkiye/Polanya indeks değerinin (%67) altına düştüğü görülmektedir. Söz konusu dönemde ihracat benzerlik indeks değerinin en düşük olduğu ise ülke Macaristan' dır. Ayrıca Türkiye/Macaristan indeks değerinin bu dönemde fazla bir değişiklik göstermediği de görülmektedir. Seçilmiş alt sektörler itibariyle Türkiye ile ihracat yapısı en çok benzeyen ülkenin, 2002 yılı hariç Çek Cumhuriyeti olduğunu önceki paragrafta dile getirmiştik. Sadece 2002 yılında Türkiye'nin ihracat yapısının Polanya ile daha çok benzeştiği ve Polanya'nın indeks değerinin yükseldiği görülmektedir. O halde ele alınan dönemde Türkiye'nin seçilmiş cam alt ürün grupları itibariyle Birlik piyasasında en önemli rakibinin Çek Cumhuriyeti olduğu görülmektedir. Ancak Polanya'nın da indeks değeri 1996 yılından sonra %75'lere çıkmış ve Polanya, özellikle 2002 yılında Çek Cumhuriyeti 'ne kıyasla Türkiye için daha önemli bir rakip haline gelmiştir. Aşağıdaki Tablo 3 ise Türkiye'nin AB'ne cam ve cam ürünleri ihracatında çalışma kapsamına alınan alt ürün grupları içinde en yüksek paya sahip alt ürün gruplarının; işlenınemiş düz camın bir çeşidi olan 6644 mal kodlu perdahianmış cam levha, işlenmiş düz camın bir çeşidi olan 6647 mal kodlu emniyet camları ve 6652 mal kodlu cam ev eşyası olduğunu göstermektedir. Tablo Yılında Türkiye'nin Alt Ürün Grupları İtibariyle AB'ne Cam Ürünleri İhracatı (Bin ABD $) MalKodları ı 984 ı oı ı ı ı ı9 7ı ı ı ı ı ı ı2 207 ı7ı ı ı3 9ı ı ı ı ı o 3374 Kaynak:.UNITED NATIONS STATİSTICS Database (COMTRADE) verilerinden derlenmiştir. DIVISION, Commodity Trade Statistics

9 Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan'ın Cam End. Avr. Bir. Piyas. Rek. Gücü 1 63 Bu nedenle söz konusu dönemde Türkiye için öne çıkan bu 3 alt ürün grubunda rekabet gücünün belirlenmesi amacıyla Tablo 4, 5 ve 6 oluşturulmuştur. Daha önce de belirtildiği gibi, söz konusu tablolarda görülen pozitif indeks değerleri, Türkiye'nin ele alınan ülke karşısında Birlik piyasasında rekabet üstünlüğü olduğunu ifade etmektedir. Ayrıca artan indeks değeri de, ele alınan ülke karşısında rekabet gücünün arttığı anlamına gelmektedir. Tablo Cam Ev Eşyası Alt Ürün Grubu İçin AKÜ İndeks Değerleri ÜLKELER POLONYA 0,472 0,289 0,273 0,315 0,346 0,556 0,416 0,398 ÇEKCUM. -0,058-0,123 0,138 0,191 0,054 0,353 0,384 0,560 MACARİST AN 1,447 1,341 1,789 1,882 1,867 2,247 2,251 2,450 Toplam cam ürünleri ihracatının yaklaşık %50'sini AB ülkelerine gerçekleştiren Türkiye ile Birlik arasındaki cam ve cam ürünleri dış ticaretinde, en önemli ana ürün grubu cam ev eşyasıdır. Bu durum Türkiye'nin toplam cam ürünleri dış ticareti ile de benzerlik göstermektedir. Nitekim 2002 yılında toplam cam ürünleri ihracatında %52 pay alan cam ev eşyası sektörünün, AB 'ne gerçekleştirilen ihracat içindeki payı ise %44. 7' dir. Türkiye'de cam sektöründe ihracatın lokomotifi olarak adlandırılan cam ev eşyası alt ürün grubunda, Tablo 4'den görüleceği gibi Türkiye'nin her üç ülkeye karşı rekabet üstünlüğü bulunmaktadır. İhracat benzerlik indeksine göre Türkiye'nin en önemli rakibi olan Çek Cumhuriyeti'nin, sadece 1995 ve 1996 yıllarında Türkiye'ye karşı bir rekabet üstünlüğü bulunduğu ancak 1997 yılından itibaren bu ürün grubunda rekabet üstünlüğünün Türkiye'ye geçtiği görülmektedir. Benzer şekilde özellikle Polanya'ya karşı rekabet üstünlüğünün 2000 yılından itibaren düştüğü oysa Çek Cumhuriyeti ve özellikle Macaristan'a karşı rekabet üstünlüğünün bu dönemde giderek artığı görülmektedir. Tablo 5 ise işlenınemiş düz camın bir çeşidi olan ve Türkiye'nin 2002 yılında Birliğe yönelik toplam cam ürünleri ihracatında %21.5 'luk pay alan 6644 mal kodlu perdahianmış cam levha ürün grubunda Türkiye'nin, Polanya'ya karşı söz konusu dönem içinde rekabet üstünlüğünü sürdürdüğünü göstermektedir. Söz konusu ürün grubunda özellikle Çek Cumhuriyeti, 2000 yılına dek Türkiye'ye karşı rekabet üstünlüğü sağlamış ancak bu yıldan sonra giderek artan (Pozitif) indeks

10 64 I.L o_ z~g_e~ay~n_ag~o- z~ç~a_km ak değeri, Türkiye'nin rekabet gücünün yükseldiğini göstermektedir. Benzer şekilde Türkiye'nin Macaristan'a karşı da ı997 yılından itibaren rekabet üstünlüğü giderek artmıştır. Tablo Perdahianmış Cam Levha Alt Ürün Grubu İçin AKÜ İndeks Değerleri ÜLKELER POLONYA 2,438 2,190 1,119 0,467 0,482 1,354 2,149 1,827 ÇEKCUM. -0,498-0,274-0,395-0,266-0,175 0,234 0,830 1,450 MACARİST AN -0,626-0,304 0,752 0,918 0,912 1,248 1,684 1,690 Avrupa Birliği'nde düz cam piyasası, Komisyonun 2ı Aralık ı993 tarihli Pilkington-Techint/SIV birleşmesi ile ilgili kararında, 2 düzeyde incelenmektedir (Commission of the European Communities, Merger Procedure Article, ı998): Düzey ı işlenınemiş düz (float) camın üretimini, düzey 2 ise bu float camın daha fazla işlenmesi durumunu işaret etmektedir. işlenınemiş cam piyasasında float cam, 1959'da Pilkington tarafından bulunan bir işlem sürecinden geçirilerek üretime ve satışa konu olmaktadır. Bu süreç oldukça sermaye-yoğun bir süreçtir. Düzey 2'de ise otomotiv ticareti ve genel ticaret (inşaat) sektörleri arasında ayırım yapmak gerekmektedir. Burada düzey ı 'de işlenerek satışa konu olan cam, daha fazla işlenerek, söz konusu sektörlerde kullanım alanı bulmaktadır. Otomotiv ticaretinde kullanılan cam bir çeşit emniyet camıdır ve genelde oto ön camlarında kullanılan düz cam ve pencerelerde kullanılan sertleşticilmiş camı kapsar. Genel cam (inşaat) ticareti ise temelde inşaatlarda pencere ve ayna kullanımı için işlenen ve son kullanıcıya, üretici dağıtım ağı veya dağıtırncılar kanalıyla satılan düz cam çeşitlerini içermektedir. Yukarıda belirtildiği gibi, işlenınemiş düz camın daha fazla işlenmesi süreci ile satışa konu olan işlenmiş düz camın, en önemli alt ürün gruplarından biri olan 6647 mal kodlu emniyet camlarında ise Çek Cumhuriyeti ve Polanya'nın Türkiye karşısında rekabet üstünlüğü bulunduğu görülmektedir. Söz konusu üç Orta ve Doğu Avrupa ülkesi içinde Türkiye'nin en önemli rakibi olan Çek Cumhuriyeti, döneminde rekabet üstünlüğünü korurken, Polanya'ya karşı düşük de olsa mevcut olan rekabet üstünlüğünün, 1998 yılından sonra kaybedildiği

11 Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan'm Cam End. Avr. Bir. Piyas. Rek. Gücü 1 65 görülmektedir. Türkiye'nin bu dönemde her yıl rekabet üstünlüğü sürdürdüğü tek ülke yine Macaristan olmuştur. Tablo Emniyet Camları Alt Ürün Grubu İçin AKÜ İndeks Değerleri ÜLKELER POLONYA 0,153 0,413 0,242 0,218-0,208-0,257-0,731-0,910 ÇEKCUM. -1,219-1,524-1,060-1,329-1,258-0,859-1,100-1,179 MACARİST AN 0,611 1,390 2,515 1,885 1,529 1,812 1,630 1,294 İhracat benzerlik indeks değerlerine göre bu üç Orta ve Doğu Avrupa ülkesi içinde 2002 yılına dek Türkiye'nin en önemli rakibi olan Çek Cumhuriyeti'nin, Birlik piyasasında Türkiye karşısında sadece emniyet camları alt ürün grubunda rekabet üstünlüğünü sürdürdüğü görülmektedir. Ayrıca özellikle 2002 yılında Türkiye'nin en önemli rakibi konumuna yükselen Polonya'nın da yine sadece emniyet camları alt ürün grubunda son yıllarda giderek artan bir rekabet üstünlüğüne sahip olduğu görülmektedir. 5. SONUÇ AB piyasalarına yakınlık ve cam endüstrisindeki geleneksel uzmanlıkları sayesinde, AB'nin cam ve cam ürünleri ithalatı içinde güçlü pozisyonlarını koruyabilen Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan ile Türkiye'nin cam alt ürün grupları bazında Birlik piyasasında ihracat benzerliğinin ve rekabet gücünün belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, ihracat yapısı Türkiye ile en çok benzeşen ülke, 2001 yılına dek birinci sırada Çek Cumhuriyeti ve 2002 yılı içinse Polonya'dır. Türkiye'nin Birliğe yönelik toplam cam ürünleri ihracatında en yüksek paya sahip ilk üç alt ürün grubu için hesaplanan AKÜ İndeks değerleri ise en önemli rakipler olan Çek Cumhuriyeti ve Polonya'nın, Türkiye karşısında sadece emniyet camları alt ürün grubunda rekabet üstünlüklerinin olduğunu göstermektedir. Oysa Türkiye bu dönemde, ihracat yapısının en az benzeştiği Macaristan'a karşı, her üç alt ürün grubunda da rekabet üstünlüğünü sürdürmüştür. Bu açıdan çalışmanın en önemli bulgularından biri, ihracat kompozisyonu Türkiye ile en çok benzeyen Çek Cumhuriyeti ve Polonya'nın, 6647 mal kodlu emniyet camları alt ürün grubunda Türkiye'ye karşı rekabet üstünlüğüdür. Daha

12 66.IL o_ z~ge~ay~n_a~ga_ z~ç~a_k_m_a_k önce de belirtildiği gibi işlenmiş düz camın bir çeşidi olan bu alt ürün grubunda söz konusu Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin rekabet üstünlüklerini açıklamada en önemli etkenlerden biri, özellikle 1990'lardan sonra önemli cam finnaları tarafından Doğu Avrupa'ya yapılan yatırımlardır. Dünya'nın önde gelen cam fırmalarının özellikle Çek Cumhuriyeti ve Polanya'da yapmış oldukları yatırımlar, bu ülkelerin cam endüstrisinde rekabet güçlerinin artmasında en önemli etkendir. AB 'nin Birlik dışı toplam işlenmiş düz cam ithalatının yaklaşık %25'ini gerçekleştirdiği Çek Cumhuriyeti, özellikle emeğin düşük maliyet ve yüksek teknik niteliğe sahip olması nedeniyle AB piyasasında önemli bir yer edinmiştir. Ayrıca genel olarak ulaşım maliyetleri yüksek olan ve bu nedenle imalat bölgesine mümkün olduğunca yakın tüketicilere arz edilmesi arzu edilen düz cam ürünlerinde, Çek Cumhuriyeti ve Polonya, AB piyasalarını coğrafi yakınlıkları nedeniyle büyük bir avantaj elde etmektedirler. Çünkü, piyasalara yakınlık, özellikle ürünün değerine göre, ulaşım maliyeti son derecede yüksek olan sektörlerde çok önemli bir avantaj olmaktadır (Lemoine, 1994: 19). Çalışmanın bir diğer ve daha önemli bulgusu ise Türkiye'nin AB piyasasında en yüksek ihracat rakamlarına ulaştığı cam ev eşyası ürün grubunda, söz konusu rakiplerine karşı sağladığı rekabet üstünlüğüdür. Türk cam ev eşyası sektörü, AB 'nin cam ithalatında çok önemli bir ülkedir ve 1999 yılı itibariyle AB dışından gerçekleştirilen toplam cam ithalatının % 26.5'i Türkiye'den gerçekleştirilmektedir. Cam ev eşyası sektöründe AB 'nin en büyük ihracatçısı durumunda olan Türkiye, Birlik içinde özellikle Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelen yoğun bir rekabetle karşı karşıyadır. Sektörün işgücü maliyetlerinin, rakip bu ülkelerin işgücü maliyetlerinden yüksek olması bu açıdan önemli bir konudur. Cam ev eşyası işgücü maliyetleri, AB pazarı açısından güçlü bir konumda bulunan Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Romanya'ya göre 3-4 kat daha pahalıdır (OAİB, 2001). Ancak kendi cam ev eşyası ihracatının yaklaşık %50'sini AB'ne gerçekleştiren ve Türk cam ev eşyası ihracatının 2000 yılında %85'ini ve 2001 yılında da %83'ünü gerçekleştiren Şişecam Topluluğu'nun, yurtdışı pazarlara yönelik hedefler doğrultusunda uyguladığı stratejiler ile ihracat artışını desteklemesi ve Toplulukta ürün geliştirme hızının artırılarak yeni prosesler ve yeni teknikler geliştirilmesi sayesinde yerleşik Batı pazarlarında, özellikle İngiltere, İtalya, İskandinavya ve Fransa'da pazar payları artırılmıştır. ( Türk cam ev eşyası sektörünün en önemli özelliği ihracat hacminin yüksekliğidir. Üretimin önemli bir kısmı ihracata yönelik olarak yapılan katma değeri yüksek ürünlerin üretiminden oluşmaktadır. Ayrıca kalite ve teknoloji

13 Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Polanya ve Macaristan'm Cam End. Avr. Bir. Piyas. Rek. Gücü 1 67 düzeyi bakımından Avrupa ülkeleri ile eş düzeyde olan Türk cam ev eşyası ürünleri, bu sayede Birlik piyasasında önemli bir yer edinmişlerdir. Sonuç olarak, AB piyasasında özellikle düz cam ve cam ev eşyası alt ürün gruplarında, Çek Cumhuriyeti ve Polonya ile ciddi bir rekabet ortamında bulunan Türkiye'nin bu ülkelere göre, her ne kadar hammaddelerin yurt içinden temini ve üretim sürecinde en yeni teknolojilerin kullanılması gibi üstünlükleri bulunsa da, söz konusu ülkeler de, AB piyasasına yakınlık ve işgücü maliyetlerindeki göreli düşüklük sayesinde, AB'nin Birlik dışı ithalatında önemli bir yer edinmişlerdir. Tüm bu faktörlere karşın, bu süreçte rekabet gücünü koruyabilen Türkiye için kıs~ vadede alınabilecek önlemler, ışgucu ve enerji maliyetlerinde azalma sağlayabilecek yasal düzenlernelerin ve özellikle kara taşımacılığında kolaylık sağlayacak tedbirlerin hayata geçirilmesi olarak belirtilebilir. KAYNAKÇA Balassa, B., 1965, "Trade Liberalization and Revealed Comparative Advantage", The Manchaster School ofeconomic and Social Studies, 33, s CPIV, 2000, Statistical Data (Eurostat Statistics), Brussels. EUROPEAN COMMISSION, 1998, Merger Procedure, Regulation (EEC), No 4064/89, Luxembourg. Finger, J.M. ve Kreinin, M.E., 1979, "A Measure of Export Similarity and Its Possible U ses", The Economic Journal, 89, s ICEM, 2001,!CEM Isı World Conference for the Materials Industries Section, Haziran, Slovenia. Lemoıne, F., 1994, "CEEC Exports to the EC ( ): Country Differentiation and Commodity Diversifıcation", CEP II Working Papers, No: 94, s Liesner, H.H., 1958, "The European Common Market and British Industry." Economic Journal., Haziran, 68, s OAİB, 2001, Cam Sektörü Değerlendirme Raporu, Ankara.

14 681.L o_ z~g_e_a~~-a~go_ z~ç~a_k_m ak Vollrath, T.L., 1991, "A Theoretical Evaluation of Altemative Trade Intensity Measures of Revealed Comparative Advantage", Weltwirtschaftliches Archiv, 127, s Internet aracılığıyla erişilen kaynaklar: Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü, Commodity Trade Statistics Database (COMTRADE), Şişecam Yıllık Raporlar (1999, 2001 ve 2002), Ek 1: Çalışma Dahilindeki Cam Alt Ürün Gruplannın SITC Rev. 3'e Göre Mal Kodları ve Açıklamaları SITCKODU 6643 Çekme Veya Üfleme Cam-Yaprak Halinde 6644 Perdahianmış Cam-Levha, Yaprak Halinde-Parlatılmış, Cilalanmış 6645 Dökme Cam V eya Haddeden Geçirilmiş Cam 6647 Emniyet Camları 6648 CamAynalar Kavislendirilmiş,Delinmiş, Kenarlan işlenmiş Camlar Çok Katlı Yalıtım Camları 6651 CamKaplar 6652 Masa, Mutfak, Tuvalet, Ev Tezniyatı vb İçin Cam Eşya

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi CAM SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE'DE ÜRETİM Cam sanayii, inşaat, otomotiv, meşrubat, gıda, beyaz eşya, mobilya,

Detaylı

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Avrupa kıtasından Amerika kıtasına, Orta Doğu Ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar geniş yelpazeyi kapsayan 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES. Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 / DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES. Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 / DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 /2018-05 DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN İNCELENMESİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ Fatih ÇALIŞKAN 1 1

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Ödemeler Dengesi Müdürlüğü İçindekiler I- Yöntemsel Açıklama... 3 2 I- Yöntemsel Açıklama 1 Nominal efektif döviz

Detaylı

2009 Küresel Ekonomik Krizi nin tüm dünyayı etkisi altına

2009 Küresel Ekonomik Krizi nin tüm dünyayı etkisi altına NİCELİK YA DA NİTELİK, İŞTE BÜTÜN MESELE BU 009 Küresel Ekonomik Krizi nin tüm dünyayı etkisi altına alan olumsuz sonuçları, Türkiye nin dış ticaret rakamlarını da etkilemiş; 009 yılında ihracatımız %,6;

Detaylı

GTİP 392310: PLASTİKTEN KUTULAR, KASALAR, SANDIKLAR VB. EŞYA

GTİP 392310: PLASTİKTEN KUTULAR, KASALAR, SANDIKLAR VB. EŞYA GTİP 392310: PLASTİKTEN KUTULAR, KASALAR, SANDIKLAR VB. EŞYA TEMMUZ 2009 Hazırlayan: Mesut DÖNMEZ 1 GENEL KOD BİLGİSİ: 392310 GTIP kodunun üst kodu olan 3923 GTİP koduna ait alt kodlar ve ürünler aşağıda

Detaylı

TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARETİ

TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARETİ 0 MEYVE SULARI Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları Ürün Adı GTİP No Portakal Suyu (Dondurulmuş) 200911 Diğer Portakal Suları 200912, 200919 Greyfurt Suyu 200921, 200929 Diğer Turunçgil

Detaylı

KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR

KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR T.C. Ekonomi Bakanlığının gerçekleştirdiği Küresel Ticarette Türkiye nin Yeniden Konumlandırılması-Dış Ticarette Yeni

Detaylı

Türk Cam Sanayii ve Seramik Sanayiinin Avrupa Birliği Piyasasındaki Ticaret Yapısı ve İhracat Performansı

Türk Cam Sanayii ve Seramik Sanayiinin Avrupa Birliği Piyasasındaki Ticaret Yapısı ve İhracat Performansı Türk Cam Sanayii ve Seramik Sanayiinin Avrupa Birliği Piyasasındaki Ticaret Yapısı ve İhracat Performansı The Trade Structure And Export Performance Of Turkish Glass And Ceramic Industries In The European

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. ÖZGE AYNAGÖZ ÇAKMAK

YRD. DOÇ. DR. ÖZGE AYNAGÖZ ÇAKMAK Türk Sanayisinin Avrupa Birliği Piyasasında İhracatta Rekabet Gücü YRD. DOÇ. DR. ÖZGE AYNAGÖZ ÇAKMAK Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat Bölümü GİRİŞ Belli sektör gruplarının veya genel olarak ülke sanayisinin

Detaylı

MEYVE SULARI DÜNYA TİCARETİ. Dünya İhracatı. Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları

MEYVE SULARI DÜNYA TİCARETİ. Dünya İhracatı. Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları 0 MEYVE SULARI Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları Ürün Adı GTP Portakal Suyu (Dondurulmuş) 2009.11 Diğer Portakal Suları 2009.12, 2009.19 Greyfurt Suyu 2009.21, 2009.29 Diğer

Detaylı

Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi

Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Makine İmalatı Sanayi Temel Bazı Göstergelerdeki Gelişmeler 2018 İlk Yarı Eylül, 2018 Bilgi Notu 5/2018, Ruhi GÜRDAL (Doç. Dr.) Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

142

142 GİYİM EŞYASI İMALATI; KÜRKÜN İŞLENMESİ VE BOYANMASI SANAYİİ Hazırlayan Mustafa ŞİMŞEK ESAM Müdür Yardımcısı 142 1. SEKTÖRÜN TANIMI Giyim eşyası imalatı; kürkün işlenmesi ve boyanması sektörü, ISIC Revize

Detaylı

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI Genel Değerlendirme Haziran 2014 2012 yılı dünya seramik sağlık gereçleri ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011 yılı rakamlarına nazaran daha az dalgalanma gösterdiği

Detaylı

AÇIKLANMIŞ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜKLER ENDEKSİ: TÜRKİYE PAMUK ENDÜSTRİSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

AÇIKLANMIŞ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜKLER ENDEKSİ: TÜRKİYE PAMUK ENDÜSTRİSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA AÇIKLANMIŞ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜKLER ENDEKSİ: TÜRKİYE PAMUK ENDÜSTRİSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Mehmet Arif ŞAHİNLİ * ÖZET Bu çalışmanın amacı, Türkiye pamuk sektörünün uluslararası alandaki rekabet gücünün

Detaylı

BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ ELEKTRİKLİ MAKİNE VE CİHAZLARIN İMALATI Hazırlayan Birgül OĞUZOĞLU Kıdemli Uzman 540 1. SEKTÖRÜN TANIMI Başka yerde sınıflandırılmamış elektrikli makine ve cihazların imalatı

Detaylı

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Ödemeler Dengesi Müdürlüğü İçindekiler I- Yöntemsel Açıklama... 3 2 I- Yöntemsel Açıklama 1 Nominal efektif döviz

Detaylı

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Sayfa 1 / 10 Bebek Hazır Giyim Sektörü Sınıflandırma Bebek hazır giyim

Detaylı

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ HS No: 6907, 6908, 6910, 7003, 7004, 7005, 7008, 7016, 7019 Cam ve seramik inşaat malzemeleri sektörü kapsamında başlıca ihraç ürünlerimiz refrakter (69.02), seramik yer

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ İMALAT SANAYİNDE UZMANLAŞMA VE DIŞ TİCARET

AVRUPA BİRLİĞİ İMALAT SANAYİNDE UZMANLAŞMA VE DIŞ TİCARET AVRUPA BİRLİĞİ İMALAT SANAYİNDE UZMANLAŞMA VE DIŞ TİCARET Zeynep KAPLAN Yıldız Teknik Üniversitesi YTÜ İİBF İktisat Bölümü Merkez Kampüs 34349 Beşiktaş/İstanbul E-posta: zkaplan@yildiz.edu.tr Özet Dünyada

Detaylı

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi SERAMİK SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE DE ÜRETİM Türkiye'de seramik ve çini yapımı, kökleri 8000 yıl öncesine uzanan

Detaylı

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU 2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU Haziran 2017 İçindekiler Yönetici Özeti... 2 1. Dünya İplik İhracatı... 3 2. Türkiye nin İplik İhracatı... 5 Yıllar İtibariyle İhracat ve Pay... 5 Başlıca Ülkeler

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Dört Ayında %10,8 Artış Gerçekleşti... 2 Yılın İlk Dört

Detaylı

* Ticaret verileri Nace Revize 2 sınıflandırmasına göre 45 ve 46 kodlu sektörleri içermektedir. Kaynak: (Türkiye İstatistik Kurumu, u)

* Ticaret verileri Nace Revize 2 sınıflandırmasına göre 45 ve 46 kodlu sektörleri içermektedir. Kaynak: (Türkiye İstatistik Kurumu, u) 1.1. Ticaret Türkiye ye paralel olarak TR82 Bölgesi nde de hizmetler sektörünün ekonomideki payının artmasıyla öne çıkan alanlardan biri de ticarettir. 2010 TÜİK Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistiklerine

Detaylı

TEKSTİL MAKİNALARI. Hazırlayan Hasan KÖSE 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

TEKSTİL MAKİNALARI. Hazırlayan Hasan KÖSE 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TEKSTİL MAKİNALARI Hazırlayan Hasan KÖSE 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TEKSTİL MAKİNALARI TÜRKİYE DE ÜRETİM Tanımı Tekstil makinaları, tekstil sanayinin

Detaylı

TEKNİK TEKSTİL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN GÜNCEL BİLGİLER

TEKNİK TEKSTİL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN GÜNCEL BİLGİLER TEKNİK TEKSTİL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN GÜNCEL BİLGİLER Türkiye nin Teknik Tekstil Dış Ticareti Ürün Grupları Bazında İhracat ve İthalat Dünya da Teknik Tekstil İhracat ve İthalatı Önemli İhracatçılar ve İthalatçılar

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER Tablo 1. Alkollü ve Alkolsüz İçeceklerin Gümrük Tarife Pozisyonları Alkolsüz İçecekler Ürün Adı GTP Mineral ve Gazlı Sular 2201 Meşrubat 2202 Alkollü İçecekler FERMENTE ALKOLLÜ

Detaylı

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ

ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (2017) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ ÇELİK BORU SEKTÖR RAPORU (217) ÇELİK BORU İMALATÇILARI DERNEĞİ Türkiye Çelik Boru Üretimi Türkiye çelik boru üretimi, 2 li yılların başında sektöre yapılan yatırımlarla önemli bir ivme kazanmıştır. 2-27

Detaylı

GTİP 9401: Oturmaya mahsus mobilyalar, aksam-parçaları

GTİP 9401: Oturmaya mahsus mobilyalar, aksam-parçaları GTİP 9401: Oturmaya mahsus mobilyalar, aksam-parçaları ŞUBAT 2009 Hazırlayan: Umut GÜR GENEL KOD BİLGİSİ: 9401 GTIP koduna giren alt dallar ve ürünler: 9401 Oturmaya mahsus mobilyalar, aksam-parçaları

Detaylı

KOK KÖMÜRÜ, RAFİNE EDİLMİŞ PETROL ÜRÜNLERİ VE NÜKLEER YAKIT İMALATI Hazırlayan Seher OZAN DÜNDAR Kıdemli Uzman 302 1. SEKTÖRÜN TANIMI Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı

Detaylı

ZEYTİNYAĞI SEKTÖR RAPORU-2013

ZEYTİNYAĞI SEKTÖR RAPORU-2013 Türkiye de Üretim Zeytin ağacında periyodisiteden dolayı zeytin üretimi yıllara göre inişli çıkışlı bir grafik izlemekte ve üretime bağlı olarak bir yıl düşük (yok yılı) bir yıl yüksek (var yılı) ürün

Detaylı

GTİP 7321 Demir veya çelikten sobalar, mutfak soba ve ocakları, barbekü, mangal, gaz ocakları vb. ile bunların aksam ve parçaları

GTİP 7321 Demir veya çelikten sobalar, mutfak soba ve ocakları, barbekü, mangal, gaz ocakları vb. ile bunların aksam ve parçaları GTİP 7321 Demir veya çelikten sobalar, mutfak soba ve ocakları, barbekü, mangal, gaz ocakları vb. ile bunların aksam ve parçaları Temmuz 2013 1 Genel kod bilgisi: XV ADİ METALLER VE ADİ METALLERDEN EŞYA

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 4, Sayı: 29, Ağustos 2016, s. 225-243 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Published Date 30.05.2016 17.08.2016 Yrd. Doç. Dr. Dilek

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER - ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER SITC No : Alkolsüz içecekler : 111 Alkollü içecekler : 112 Armonize No : Sular : 2201 Meşrubat : 2202 Bira : 2203 Şarap : 2204 Konyak : 22082012, 22082062 Viski : 220830

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği

plastik sanayi PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği plastik sanayi 2013 TÜRKİYE PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası

GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası Haziran 2013 1 Genel kod bilgisi: VII PLASTİK VE PLASTİK ÜRÜNLERİ; KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ 39 Plastikler ve mamulleri 3924 Plastikten

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı 1 DÜNYA ve TÜRKİYE POLİPROPİLEN ( PP ) DIŞ TİCARET ANALİZİ Barbaros Demirci ( Genel Müdür ) Neslihan Ergün ( Teknik Uzman Kimya Müh. ) PAGEV - PAGDER DÜNYA TOPLAM PP İTHALATI : Dünya toplam PP ithalatı

Detaylı

ANA METAL SANAYİİ Hazırlayan Leyla DOLUN Kıdemli Uzman

ANA METAL SANAYİİ Hazırlayan Leyla DOLUN Kıdemli Uzman ANA METAL SANAYİİ Hazırlayan Leyla DOLUN Kıdemli Uzman 422 1. SEKTÖRÜN TANIMI Ana metal sanayii ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında 27 no lu gruplandırma içinde yer almaktadır.

Detaylı

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi İçindekiler 1.... 2 1.1. Yapılan Ülkeler... 4 1.2. 'ın En Büyük Partneri: Irak... 5 1.3. Ürünleri... 6 2. İthalat... 8 2.1. İthalat Yapılan Ülkeler... 9 2.2. İthalat Ürünleri... 10 3. Genel Değerlendirme...

Detaylı

İmalat Sanayinde Rekabet Gücünün Ölçümü: Türkiye ve BRIC Ülkeleri Örneği

İmalat Sanayinde Rekabet Gücünün Ölçümü: Türkiye ve BRIC Ülkeleri Örneği EGE AKADEMİK BAKIŞ / EGE ACADEMIC REVIEW Cilt 16 Sayı 4 Ekim 2016 SS. 709 / 718 İmalat Sanayinde Rekabet Gücünün Ölçümü: Türkiye ve BRIC Ülkeleri Örneği Measurement of the Competitiveness of the Manufacturing

Detaylı

572

572 RADYO, TELEVİZYON, HABERLEŞME TEÇHİZATI VE CİHAZLARI İMALATI Hazırlayan M. Ali KAFALI Kıdemli Uzman 572 1. SEKTÖRÜN TANIMI Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Mayıs 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 NİSAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI

İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI Gizem ERİM Araştırma Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü Ağustos, 2017 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. DIŞ

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ocak 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 ARALIK İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2016 Yılında Hazırgiyim

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler 2018 yılında %3,6 Artış Gerçekleşti... 2 2018

Detaylı

KAUÇUK VE PLASTİK MAKİNALARI SEKTÖR NOTU

KAUÇUK VE PLASTİK MAKİNALARI SEKTÖR NOTU KAUÇUK VE PLASTİK MAKİNALARI SEKTÖR NOTU 2011 yılında, dünya kauçuk ve plastik makinaları sektörü toplamında ihracat %26 artışla 24,6 milyar $ a ulaşmıştır. GTİP GTİP TANIMI 8477 Bu fasılın başka pozisyonlarında

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI KASIM 2018 ( )

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI KASIM 2018 ( ) DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ İHRACAT NOTLARI KASIM 2018 (03.12.2018) TÜRKİYE DIŞ TİCARET VERİLERİ (KASIM 2018): 2018 Kasım ayı İhracatı: 15,5 Milyar USD (Bir önceki yıla göre % 9,5 artış) Demir

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Üç Ayında %11,4 Artış Gerçekleşti... 2 Yılın İlk Üç Ayında

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk On Ayında %4,6 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman

BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman 516 1. SEKTÖRÜN TANIMI Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı ISIC Revize 3 ve NACE Revize 1 sınıflandırmasına

Detaylı

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 Nisan 2015 Hikmet DENİZ İçindekiler 1. İhracat... 2 1.1. İhracat Yapılan Ülkeler... 3 1.2. 'ın En Büyük İhracat Partneri: Irak... 5 1.3. İhracat Ürünleri... 6 2. İthalat...

Detaylı

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU Bu çalışmada elevetörler-konveyörler sektörü, GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. 8428.20 Pnömatik elevatörler ve konveyörler

Detaylı

PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU

PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 Ağustos PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık

Detaylı

GTIP : FRENLER VE SERVO - FRENLER VE BUNLARIN AKSAM VE PARÇALARI

GTIP : FRENLER VE SERVO - FRENLER VE BUNLARIN AKSAM VE PARÇALARI GTIP 8708.30: FRENLER VE SERVO - FRENLER VE BUNLARIN AKSAM VE PARÇALARI EKIM 2009 Hazirlayan: Mesut DÖNMEZ 1 GENEL KOD BILGISI: 8708.30 GTIP koduna ait alt kodlar ve ürünler asagida verilmistir. GTIP Ürün

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Yedi Ayında %7,7 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 30 Mart 2016 Pazar 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı, 2015 yılındaki pozitif performansını sürdürdü ve yüzde 15 artış

Detaylı

ALTIN, KIYMETLİ MADEN VE MÜCEVHERAT SEKTÖRÜ

ALTIN, KIYMETLİ MADEN VE MÜCEVHERAT SEKTÖRÜ ALTIN, KIYMETLİ MADEN VE MÜCEVHERAT SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 GİRİŞ TANIM Bu bölümde

Detaylı

Researcher: Social Science Studies (2016) Cilt 4, Sayı 7, s. 1-18

Researcher: Social Science Studies (2016) Cilt 4, Sayı 7, s. 1-18 Researcher: Social Science Studies (2016) Cilt 4, Sayı 7, s. 1-18 TÜRKİYE DE PAMUK SEKTÖRÜNÜN DIŞ TİCARET YAPISI: SEÇİLMİŞ ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ 1 Özet Bu çalışmanın esas amacı, Türkiye nin

Detaylı

DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009)

DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009) DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009) Döküm ve dövme ürünleri, otomotivden beyaz eşya sanayine, demir-çelik sanayinden çimento sanayine, savunma sanayinden gemi inşa sanayine, tarımdan

Detaylı

TR21 Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %22,61 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti

TR21 Bölgesinde ana harcama gruplarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %22,61 ile Alkollü İçecekler ve Tütün grubunda gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,78, bir önceki

Detaylı

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,88, TR21 Bölgesinde ise %7,85 olarak gerçekleşti

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,88, TR21 Bölgesinde ise %7,85 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 10,00 9,00 8,00 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2017 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,81, bir önceki yılın Aralık ayına

Detaylı

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALAT SANAYİİ Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 78 1. SEKTÖRÜN TANIMI Tütün ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında 16 no lu gruplandırma

Detaylı

Ayakkabı Sektör Profili

Ayakkabı Sektör Profili Ayakkabı Sektör Profili Elif UĞUR Ayakkabı, çok eski çağlarda insanların zorlu coğrafya ve iklim koşullarında ayaklarını muhafaza etmek ve zarar görmelerini engellemek amacıyla kullanılırken günümüzde

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 16 Ekim 2016 Pazar 2016 yılı Ağustos ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 31,2 artış göstererek 157 bin adet seviyesinde

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU / 9 Ay PAGEV

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU / 9 Ay PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 / 9 Ay PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık

Detaylı

174

174 DERİ İŞLEME, SARACİYE VE AYAKKABI İMALATI Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 174 1. SEKTÖRÜN TANIMI Derinin tabaklanması, işlenmesi; bavul, el çantası, saraçlık, koşum takımı ve ayakkabı imalatı

Detaylı

KABLO VE TELLER. Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KABLO VE TELLER. Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KABLO VE TELLER Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KABLO ve TELLER GTİP:8544 TÜRKİYE DE ÜRETIM VE DIŞ TİCARET Üretim Kablo ve teller

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU TEMMUZ 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Altı Ayında %7,7 Artış Gerçekleşti... 2 Yılın İlk

Detaylı

GTİP 7323 Demir veya çelikten sofra, mutfak veya diğer ev işlerinde kullanılan eşya ve aksamı, yün, sünger, eldiven vb.

GTİP 7323 Demir veya çelikten sofra, mutfak veya diğer ev işlerinde kullanılan eşya ve aksamı, yün, sünger, eldiven vb. GTİP 7323 Demir veya çelikten sofra, mutfak veya diğer ev işlerinde kullanılan eşya ve aksamı, yün, sünger, eldiven vb. Temmuz 2013 1 Genel kod bilgisi: XV ADİ METALLER VE ADİ METALLERDEN EŞYA 73 Demir

Detaylı

PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman

PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman 364 1. SEKTÖRÜN TANIMI Plastik ve kauçuk ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER. Sektör Raporu

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER. Sektör Raporu ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER Sektör Raporu Sayfa 2 / 11 İÇİNDEKİLER 1. ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER 2.TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ 3.1.İHRACAT 3.2.İTHALAT 3.DÜNYA TİCARETİ KAYNAKÇA Sayfa 3 / 11 1. ALKOLLÜ

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Haziran 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

AÇIKLANMIŞ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜKLER VE BAZI REKABET GÜCÜ ENDEKSLERĐ: TÜRK MOBĐLYA SEKTÖRÜ ÜZERĐNE BĐR UYGULAMA

AÇIKLANMIŞ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜKLER VE BAZI REKABET GÜCÜ ENDEKSLERĐ: TÜRK MOBĐLYA SEKTÖRÜ ÜZERĐNE BĐR UYGULAMA AÇIKLANMIŞ KARŞILAŞTIRMALI ÜSTÜNLÜKLER VE BAZI REKABET GÜCÜ ENDEKSLERĐ: TÜRK MOBĐLYA SEKTÖRÜ ÜZERĐNE BĐR UYGULAMA Yrd.Doç.Dr. Bülent ALTAY * Dr. Koray GÜRPINAR ** ÖZET Bu çalışmanın amacı, Türk mobilya

Detaylı

Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2018 Yılı İlk Çeyrek Raporu

Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2018 Yılı İlk Çeyrek Raporu Türkiye İhracat Katkı Endeksi 2018 Yılı İlk Çeyrek Raporu BU ENDEKS NEYİ GÖSTERİYOR? Ekonomide üretim ve ihracatta daha yüksek katma değer ile net ihracatı sağlayacak olanların, sanayi sektörleri olduğunu,

Detaylı

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,76 TR21 Bölgesinde ise %7,65 olarak gerçekleşti

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %7,76 TR21 Bölgesinde ise %7,65 olarak gerçekleşti TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) 12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %2,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,46, bir önceki

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER Hazırlayan Cengiz KARABAYIR İGEME Uzmanı 2011 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi SITC No : Alkolsüz içecekler : 111 Alkollü içecekler

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

ALTIN MÜCEVHERAT. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

ALTIN MÜCEVHERAT. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ALTIN MÜCEVHERAT Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ALTIN MÜCEVHERAT Türk altın mücevherat üretim geleneği çok eskilere dayanmaktadır.

Detaylı

Türkiye nin dış ticaret ve yatırım bağlantıları: Güçlü yönler

Türkiye nin dış ticaret ve yatırım bağlantıları: Güçlü yönler tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı Türkiye nin dış ticaret ve yatırım bağlantıları: Güçlü yönler Prof. Dr. Serdar TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü

Detaylı

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %6,57; TR21 Bölgesinde ise %6,32 olarak gerçekleşti

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %6,57; TR21 Bölgesinde ise %6,32 olarak gerçekleşti 12 10 8 6 4 2 0 TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,78 artış, bir önceki yılın Nisan ayına göre%2,55 artış, bir önceki yılın

Detaylı

MAKİNE VE TEÇHİZATI HARİÇ; METAL EŞYA SANAYİİ Hazırlayan Mustafa TOSUN Kıdemli Uzman 450 1. SEKTÖRÜN TANIMI Makine ve teçhizatı hariç; metal eşya sanayii, ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii

Detaylı

DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi

DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi KOSGEB Tel: (312) 267 02 85 06935 Sincan/Ankara E-posta: ykayir@kosgeb.gov.tr Özet: Modern metalurji, Anadolu da doğdu. Bakır

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Ekim 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı, 217 15 147 12 16 7 132 182 295 399 191 135 618 22 358 416 195 34 3 222 17 14 143 32 43 31 3 35 44 464 841 1.42 1.392 1.3 1.615 1.782 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC

Detaylı

(2014/1) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi

(2014/1) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI CAM CAM SEKTÖRÜ SEKTÖRÜ RAPORU RAPORU (2014/1) Sektörel Raporlar ve Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi Analizler Serisi 0 İÇİNDEKİLER Tablolar Listesi... 2

Detaylı

MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman

MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman 638 1. SEKTÖRÜN TANIMI Motorlu kara taşıtı, römork ve yarı-römork sektör ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Temmuz 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA

Detaylı

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2017 YILI RAPORU

DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2017 YILI RAPORU DEMİR VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ 2017 YILI RAPORU I. DÜNYA DEMİR-ÇELİK (GTİP 72) TİCARETİ 2016 yılında dünya demir-çelik ihracatı bir önceki yıla göre %8 oranında azalarak 301 milyar $ seviyesinde

Detaylı

İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü Bağ Alanı...

İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü Bağ Alanı... 1 İçindekiler İçindekiler... 2 Şekil Listesi... 3 1. Bağ Ve Bağ Ürünleri Sektörü... 4 2. Dünya da Bağ ve Bağ Ürünleri Sektörü... 4 2.1. Bağ Alanı... 4 2.2. Üzüm Üretimi... 5 2.3. Üzüm Üretimi Verimi...

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

ÇOK TARAFLI İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELECEĞİ KONFERANSI. Ümit Özlale

ÇOK TARAFLI İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELECEĞİ KONFERANSI. Ümit Özlale tepav Economic Research Policy Foundation of Turkey ÇOK TARAFLI İLİŞKİLER VE AVRUPA BİRLİĞİ NİN GELECEĞİ KONFERANSI Ümit Özlale 29 April 2011 2 Sunum Planı 1. Bölüm: İhracat performansımız Pazar genişlemesi

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI Hazırlayan: Sinem ALAN AR-GE ŞUBESİ EYLÜL 2012 Raporu PDF Formatında İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız Türkiye'nin

Detaylı

Dünden Bugüne Türkiye nin Dış Ticaret Performansı

Dünden Bugüne Türkiye nin Dış Ticaret Performansı Dünden Bugüne Türkiye nin Dış Ticaret Performansı Kamil Yılmaz Koç Üniversitesi İstanbul, 8 Şubat 8 1 198 Sonrası İthalat Rejimi İthalatta kademeli serbestleşme: 198-1995 Vergi dışı koruma enstrümanlarından

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı