Fagaceae familyası Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithocarpus ve Nothofagus olmak üzere 6 cinsten oluşur.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Fagaceae familyası Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithocarpus ve Nothofagus olmak üzere 6 cinsten oluşur."

Transkript

1 FAGACEAE

2 Fagaceae familyası Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithocarpus ve Nothofagus olmak üzere 6 cinsten oluşur. Bu 6 cinsin yaklaşık 600 kadar türü vardır. Kışın yaprağını döken veya herdem yeşil ağaç veya çalı halinde bulunan odunsu bitkilerdir. Tomurcuklar çok sıralı sarmal veya iki sıralı sarmal (almaşlı) dizilmişlerdir ve üzerleri 3-4 veya kiretmitvari kapanmış çok sayıda pullarla örtülmüştür. Yaprakları saplı, tam kenarlı, dişli veya lobludur. Yaprak damarları tüysü damarlıdır.

3 Çiçekler bir cinsli bir evciklidir. Teker teker değil kurullar halindedirler. Erkek çiçeklerde 4-7 loblu basit bir perigon, 4-8 adet etamin vardır. Ovaryum 3-6 karpelden oluşmuş olup alt durumludur. 3 veya 6 gözlü ovaryumun herbirinde 2 tane tohum tomurcuğu bulunur. Döllenme sırasında bunlardan biri çok nadir olarak ta ikincisi döllenir. Bu durumda ovaryum tek tohumlu açılmayan kuru meyveye (nus) gelişir. Meyvenin kotiledonları büyük ve etlidir. Çimlenmeden sonra, fideciğin kotiledonları Fagus ve Nothofagus cinslerinde toprak üzerine çıkar (epigeik), diğer 4 cinste ise toprak altında (hypogeik) kalır.

4 FAGUS-KAYINLAR Kuzey yarım kürenin ılıman ve serin bölgelerinde saf veya karışık ormanlar kuran 8 türü vardır. Kayının en belirgin özelliği açık veya koyu gri renkli kabuklarının ağaçların hayatı boyunca çatlamadan düz ve pürüzsüz olarak kalmalarıdır. Kışın yapraklarını dökerler. Çok sayıda pulla örtülmüş bulunan sivri uçlu ve büyük tomurcukları vardır. Sürgünler pseudo-terminal tomurcukludur ve yan tomurcuklar iki sıralı sarmal (almaşlı) dizilirler. Yaprak ayası dişli veya düzdür, kısa bir sapı, zamanla dökülen şerit halinde kulakçıkları vardır.

5 Erkek çiçeğin 4-7 parçalı basit bir çevresi, 8-18 etamini vardır. Bunların bir çoğu bir sap ucunda toplanmış, aşağıya doğru sarkan başak şeklinde kurullar oluştururlar. Dişi çiçek dihazyumunun ortadaki çiçeği körelmiş, yandakiler gelişmiştir. Bunları yan çiçeklere ait 4 brahtecikten gelişmiş olan üzeri yumuşak dikenli kupula sarmıştır. Kök sistemleri fazla derin değildir, genellikle yürek kök yaparlar, sığ köklüdür. Kütük sürgünü verme özellikleri vardır. Meyvelerin tohumu nişastalı değildir. Çimlenme yeteneğini uzun süre koruyamaz. Odunları küçük dağınık traheli gruba girer. Sert ve ağırdır. Kolay işlenir, kolay yarılır. Şok mukavemeti genellikle yüksektir. Sanayide geniş bir kullanım alanı vardır. Ülkemizde en yaygın ormanlar kuran türü Fagus orientalis Lipsky. (Doğu Kayını) dir.

6 Fagus orientalis Lipsky (Doğu Kayını) m ye kadar boy yapabilen birinci sınıf orman ağacıdır.yayvan geniş bir tepe yapar. Tepe çapı maksimum 10 m dir.gençlikte hızlı sonraları yavaş büyür. 2 m çap yapar. Yaşlı gövdelerde bile kabuk çatlamadan düz ve pürüzsüz kalır, açık gri kül rengindedir. Uç tomurcuğu pseudo-terminaldir (lupla mahmuz belirgin gözükür). Yan tomurcuklar sürgünlere açı yapacak şekilde almaşlı dizilmişlerdir. Uç tomurcuk çoğunlukla yan tomurcuklardan daha büyük. Sivri uçlu, iğ biçiminde olup, tilki sarısı renginde ve çok sayıdaki pulların uçlarına doğru beyaz renkli tüyler bulunur. Genç sürgünler tüylüdür.erken yaşlarda sahip oldukları kök ve kütük sürgünü verme yetenekleri yaşlandıkça kaybederler.

7 Yaprakları eliptik, yumurtamsı eliptik olup tam kenarlıdır, üst yüzleri çıplak, alt yüzleri damarlar boyunca beyaz ipeksi tüylüdür. Uç kısmı sivri dip tarafı yuvarlakçadır. Genel coğrafi yayılışı, Bulgaristan, Türkiye, Kafkasya ve İran dır. Ülkemizde en geniş yayılışını ve gelişimini Karadeniz Bölgemizde yapar. Güney Anadolu da Adana nın Pos ormanlarında, Amanos Dağlarında ve Maraş-Andırın yörelerinde lokal olarak bulunur. Optimal gelişimi m rakımlarında saf veya kestane,meşe ve Doğu Ladini ile karışık olarak yapar.

8 Çiçekleri monoiktir ve dikkat çekmez. Erkek çiçekler yaprak koltuklarından çıkıp,küresel başçıklar şeklinde aşağıya sarkarlar. Dört brahtecikten oluşan kupula dört parçalıdır. Kupula yaklaşık 2 cm boyundadır. Kupulanın dip kısmında yer alan pullar geniş, şerit biçiminde yada kaşık gibi ve yassıdır. Kadeh sapı 2-3 cm uzunlukta olup tüylüdür. Kupulanın içinde üç köşeli kırmızımtırak-kahve renkli ve sert kabuklu 2 nus yer almıştır. Meyveler nişastalı değil, yağlıdır. Tohumlar sivri uçlu 1-2 cm uzun, üçgen prizma şeklinde, sert derimsi kabuklu, açık kahve renklidir ve yenir. Sıcak ve kurak yörelerimiz için önerilmez.soğuğa dayanıklıdır.gençlikte donlara karşı duyarlıdır.yaşlandıkça donlara karşı dayanıklılık artar. Yüksek hava nemi olan deniz ikliminden hoşlanır. Yarı gölge-gölge ağacıdır. Besince zengin,iyi drenajlı,derin ve serin toprakları sever.durgun suya ve tuza hassastır.kumlu ve kireçli topraklarda yetişebilir.optimal ph= dur.

9

10

11

12 Fagus sylvatica L. (Avrupa Kayını) Tüm Avrupa da doğal olarak yetişir. Güneydoğu İngiltere den İspanya nın kuzeyine ve Karadeniz'e kadar yayılır. Silindirik, yuvarlak veya konik bir tepe yapar. Sığ ve yayvan, kuvvetli yan kökler geliştirir. Kütük sürgünü verme özelliği vardır. Gövdelerde kabuk çatlamadan, düz pürüzsüz kalır, açık gri kül rengindedir. Hoş bir görünüme sahiptir. Genç sürgünler hafif tüylü ve zikzaklı lentisellidir. Yapraklar 10 cm uzun, 7 cm geniş,oval yada yumurtamsı, hafifçe eğik, kenarları kısa dişli,üst yüzü önce parlak ipeksi tüylü, sonraları parlak koyun yeşil, alt yüzü açık renkli ve uzun tüylü, yaprak sapı cm uzun ve tüylüdür. Tomurcuklar iğ biçiminde, çok pullu, uç tomurcuk pseudoterminal, yan tomurcuklar almaçlı ve sürgüne açı yaparak dizilmişlerdir.

13 Çiçekler Mayıs ayında açar.erkek çiçekler açik sarı renkli,2 cm saplı, stamenleri demet halinde,dişi çiçekler ise kısa,sert ve tüylü saplı, flamenleri beyaz renklidir. Kasım ayında olgunlaşan meyveler kankav,parlak koyu kahve renkli,4 loplu ve kupulanın dışı biz gibi sivri uçlu olup ipeksi pullarla seyrek pullarla seyrek bir şekilde örtülmüştür. Vejetasyon döneminde sıcaklığın 6-10 C nin altına düşmediği ortamları sever.

14 Minimum yağışların en az mm. olduğu iklimleri ve okyanus iklimlerini sever. Kanaatkar bir türdür.kalkerli ve iyi drenajlı topraklarda optimal yetişir.ağır balçık ve asitli topraklarda da yetişir.tuzlu topraklar ve durgun sudan kaçar. Işık-yarı gölge ağacıdır. Doğu Kayını ndan yapraklarının daha küçük, damar sayısının daha az, gövde kabuğunun daha koyu renkli olması ve ayrıca da kupula üzerinde tek tip, sivri uçlu ipliksi seyrek pulların bulunması ile ayrılır.

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24 CASTANEA Bu cins Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Güney Batı ve Doğu Asya ve Kuzey Doğu Amerika da dağılış ve yayılış gösteren yaklaşık 10 kadar türü vardır. Ülkemizde başta Karadeniz olmak üzere Marmara ve Kuzey Anadolu ormanlarında doğal olarak yetişir. Kışın yaprağını döken ağaçlardır. Kabuk genç gövdelerde düzgün, yaşlı gövdelerde çatlaklıdır. Sürgünleri pseudoterminal tomurcukludur. Dıştan ve az sayıda (2-3 pullu) pullarla örtülmüş olan tomurcuklar sürgünlere 2 sıralı sarmal dizilmişlerdir. Geniş mızraksı veya dar eliptik biçimli yaprakları sivri uçludur ve kenarları muntazam aralıklı basit dişlidir. Dişler kılçıksı ve sivri uçludur. Yan damarlar çok sayıda ve birbirlerine paraleldir. Meyveleri yenir. Odunları geniş bir kullanım alanına sahiptir.

25 Castanea sativa Mill.(Anadolu Kestanesi) Ülkemizde başta Karadeniz olmak üzere Marmara ve Kuzey Anadolu ormanlarında doğal olarak yetişir. 30 m. kadar boy,1.5-2m. taç yapabilir. Üzerinde gözle görülecek kadar büyüklükte ve bol sayıda lentiseller bulunur. Geniş ve dağınık bir ağaçtır. Genç sürgünler yeşilimtırak-gri ve tüylüdür. Sürgünler zamanla renk değiştirerek kızıllaşır. Kuvvetli kazık kök yaparlar. Kökleri hızlı büyür. Kuvvetli sürgünler hafif oluklu ve köşelidir. Yaprak sapının sürgünler üzerinde bıraktığı iz yarım daire şeklinde olup, üzerinde 3 grup halinde çok sayıda iletim demeti izi bulunur. Kabuk genç gövdelerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır. Yaprakları sivri uçludur.10-25cm.boyunda ve kenarları basit dişlidir. Üst yüzü parlak yeşil alt yüzü beyaz kreç gibi ve hafif tüylüdür.

26 Tepe tomurcuğu pseudo termallidir, mahmuzları belirgin olarak görülür. Yan tomurcuklar sürgünler üzerine almaşlı dizilmiştir. Tomurcuklar dıştan 2-3 kabukla örtülmüştür. Kızıl kestane renklidir ve uçları hafif tüylüdür. Erkek çiçeklerin bir çoğu bir eksen üzerinde başak tipi bir kurul oluşturmuşlardır. Haziran ortasında çiçek açar. Dişi çiçek dihazyumunun 3 çiçeği de gelişmiştir. Dört brahtecikten oluşan üzerinde sık ve batıcı dikenleri bulunan bir meyve örtüsüne sahiptir. İçerisinde çoğunlukla üç tane nus meyve bulunur. Üstten basık meyvelerin perikarpı sert, parlak kızıl kahve rengidir.

27 Tohum sonbaharda olgunlaşarak dökülmeye başlar. Meyvelerin kuruyup kabuktan çıkması suretiyle tohum elde edilir tanesi 3-4 kg gelir. Son bahar donlarına karşı duyarlıdırlar. Nemden hoşlanırlar. Yarı gölge alanlar gelişim sahalarıdır. Kumlu balçık topraklarda en iyi gelişim gösterir. Derin ve serin orta dereceli topraklarda iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmezler.

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 CASTANOPSİS (Yalancı Kestaneler)

40

41 LITHOCARPUS (Yalancı Meşeler)

42

43

44 NOTHOFAGUS

45

46 QUERCUS Çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler olup, Türkiye florasında önemli bir yer tutarlar. Bu bitkilerin gövdeleri düzgün, kabuk önceleri düzgün, sonraları kalın ve yırtılmış durumda olup, esmer renktedir. Kökler derinlere kadar gider. Yapraklar, değişik boyutta, kenarları loplu, dişli, ender olarak tamdır ve kısa ya da uzun saplıdır. Meyveler silindir, fişek veya yumurta biçiminde olup, düzgün nus meyve durumundadır. Meyvelerin alt bölümü bir kadehçik (kupula) içine oturmuştur. Kadehçiğin boyu kısa yada uzun olur, dış yüzü pullarla kaplıdır.

47 Genel olarak ortalama yağışın 350 mm nin üzerinde olduğu ve su tutma kapasitesi yüksek, genellikle yeteri kadar kil ihtiva eden topraklardır. Meşe cinsinin halen 200 den fazla türü, çok sayıda alttür ve varyete ile doğal hibritleri; Kuzey yarımküresinin ılıman bölgelerinde çok geniş ormanlar kurmuştur. Bazı taksonlar ise tropiklerde ve yüksek dağlık bölgelerde kendine yaşama alanı bulmuştur. Meşeler; odunlarının anatomik yapıları, meyvelerinin olgunlaşma süresi, yaprak ve kabuk özelliklerine göre 3 gruba ayrılır.

48

49

50 Akmeşeler (Seksiyon: Quercus : Leucobalanus) Quercus robur Quercus petraea Quercus hartwissiana Quercus frainetto Quercus vulcanica Quercus pontica Quercus infectoria Quercus pubescens Quercus macranthera Quercus virgiliana Saplı Meşe Sapsız Meşe Istranca Meşesi Macar Meşesi Kasnak Meşesi Doğu Karadeniz Meşesi Mazı Meşesi Tüylü Meşe İspir Meşesi Yalancı Tüylü Meşe

51 Kırmızı Meşeler Quercus libani Quercus trojana Quercus cerris Quercus brantii Quercus ithaburensis Lübnan Meşesi Makedonya Meşesi Saçlı Meşe İran Palamut Meşesi Anadolu Palamut Meşesi Herdem Yeşil Meşeler Quercus coccifera Quercus ilex Quercus aucheri (Kermes Meşesi) (Pırnal Meşesi) (Boz Pırnal Meşesi)

52 Quercus pontica Kışın yapraklarını döken,3-5m. ye kadar boylanan bir çalı ender olarak ta kısa boylu bir ağaççık türüdür. Tepe çoğunlukla gevşek ve yuvarlaktır. Kök kuruluşu kuvvetlidir. Kazık kök derinlere kadar iner. Oldukça düzensiz bir gövde yapısına sahiptir. Bitkinin yaşı büyüdükçe gövdede yamulma ve bükülmeler artar. Genç sürgünler genellikle köşeli, kestane kırmızısı renginde ve yuvarlaktır. Kabuk oldukça düzgündür fakat yaşlandıkça çatlaklar oluşur.

53 Elips şeklindeki yapraklar büyüktür, uzunluğu 10-36cm. ;eni ise 5-13cm. dır. Ayanın kenarı oldukça düzenli, 20-30adet sivri uçlu diş dizilidir. Yan damarlar yaklaşık 30 adet olup birbirlerine paralel dizilmiştir. Ayanın üst yüzü çıplak koyu yeşil, alt yüzey ise damarlı, yumuşak tüylü ve açık yeşildir. Yumurta biçimindeki termal dizilişli tomurcuklar dikkati çekecek kadar büyük ve tüylüdür. Tomurcukları örten pulların kenarı koyu renkli sürmelidir Meyvelerinin bir kaç tanesi kısa ve kalın sapları ile sürgünlerin ucunda yer almıştır. Tohumlar son baharda olgunlaşır. Palamutları dökmeye başlaması olgunlaştığını gösterir. 3-4 yılda bir zengin tohum verir. Bol güneş alan mekanlara dikim yapılmalıdır. Yarı gölgeye dayanıklıdır. Besin değerince zengin, gevşek lös yada kalkerli topraklarda yetişir.

54

55

56 Quercus robur Tüm Avrupa Türkiye ve Kafkasya da geniş bir yayılışı vardır m ye kadar boylanan 2 m kadar çap yapabilen geniş tepeli bir ağaçtır. Kök kuruluşu kuvvetlidir. Kazık kök derinlere kadar iner. Gövde düzgün silindire yakın biçimdedir. Dallanma fazladır. Ana dallar eğridir. Sürgün verme gücü çoktur. Sürgünler yeşilimsidir. Yaşlı gövdelerinde kabuk muntazam dar boyuna şeritler halinde derin çatlaklıdır. Yaprak genelde ters yumurta biçiminde hemen hemen sapsız veya çok kısa saplı, kenarları derin ve düzensiz parçalanmıştır, loblar küt uçludur. Azami 20x9 cm boyutlarındadır.

57 Tomurcuk, azami 4 mm boyunda yumurtamsı biçiminde dolgun tilki sarısı renkte veya kırmızımtırak pullarla örtülmüş çıplak ve hafif tüylüdür. Dişi çiçek dihazyumunun yalnız orta çiçeği gelişmiş iki yan çiçeğinin tümü körelmiştir. Erkek çiçeğin 4-7 parçalı çanak yapraklar ile 4-7 arasında değişen çoğunlukla 6 adet etamini vardır. Meyve sapı 4-12 cm uzunluğunda, üzerinde çoğunlukla 2 adet yarım küre şeklinde kadehler yer alır. Tohum sonbaharda ekim kasım ayında olgunlaşır. Hasatı genellikle iyi nitelikteki tohumların yerden toplanmasıyla olur. Işık isteği çoktur. Besince zengin killi ve kumlu toraklarda gelişir. Nemli alanlarda daha iyi gelişir. Dikim yaparken ortamın nemli olmasına ve nem seviyesini korumasına dikkat etmek gerekir, çünkü nem istekleri fazladır.

58

59

60

61

62

63

64 Quercus hartwissiana Genel olarak Bulgaristan Istrancaları, Türkiye ve Batı Transkafkaslar da yayılış gösterir. 25 m ye kadar boylanabilen, düzgün gövdeli, dar tepeli bir ağaçtır. Yaşlı gövdelerde kabuk düzenli, dar aralıklarla boyuna derin çatlaklıdır ve açık gri renklidir. Genç sürgünler hafif köşeli olup, koyu kahverenginde, çıplak ve parlaktır. Üzerinde az sayıda küçük yuvarlak lentiseller bulunur. Terminal tomurcukludur. Yan tomurcuklar dolgun, sivri uçlu. Koyu kırmızımtırak-kahverenginde ve çıplak pullarla örtülmüştür, pulların kenarı kirpiklidir.

65 Yapraklar çoğunlukla ters yumurta biçiminde, bazen oblongters yumurta biçimindedir. En fazla X 9 cm boyutlarında, yaprak kenarları muntazam aralıklarla sığ parçalanmış, 7-10 adet loblu yuvarlakça ve küt uçlu, 7-10 çift damarlı, damarlar birbirine az çok paralel uzanır. Yapraklar 2-3 cm uzunlukta saplı ve çıplaktır. Meyveler bir yılda olgunlaşır. Kupula15-20 mm çapında yarı küre şeklinde olup, kupula pulları muntazam sıralar halinde birbirinin üzerine sıkı bir şekilde kapanmış olup sivri uçları serbesttir.

66

67 Quercus macranthera 7 m boy ve yuvarlak bir tepe yapar. Yayılıcı ve saçak köklüdür. Gövde sarımsı ve kahverengi renklidir. Yaz yeşili yaprakları ters-oval biçimli sürgünlerin ucunda toplanmıştır cm uzunlukta ve 3-5 cm genişliktedir. Yaprak sapı 5-10 cm uzun ve tüylüdür. Erkek çiçekleri uzun, kadeh şeklinde 1,5 cm çapında yarım küre biçimlidir. Meyvelerinin sapı yoktur. Yada çok kısadır. 6 mm ve kalındır.

68

69 Quercus frainetto 25 m ye kadar boylanabilen, kalın dallı, geniş tepeli bir ağaçtır. Saçak kök yapma yeteneğine sahiptir. Gövde uzunlamasına derin çatlaklıdır. Genç sürgünler oldukça kalın, gri-kahverenginde, tüylü veya bazen çıplaktır. Yaşlı gövdelerde kabuk dar şeritler halinde çatlaklıdır ve açık gri kahverengindedir. Yapraklar genel hatları ile ters yumurta biçiminde, büyük 20x13cm boyutlarında, fakat güneşli, kurak yerdekiler orta büyüklükte hatta küçüktür.

70 Yan tomurcuklar sürgüne sarmal dizilmiştir. Sürgün ucuna doğru birkaçı kısa internodlarla biraya toplanmıştır. Tomurcuklar çok büyük, köşeli olup sarımtırak-gri renkte, keçe gibi sık tüylerle örtülüdür. Meyveler sürgün uçlarında birkaçı bir araya toplanmıştır, olgunlaşması bir yılda olur. Palamut en fazla 25mm boyundadır, az taneli olduğundan tatlıdır. Sıcağı sever. Nem isteği fazla değildir. Işık alan yerleri sever.

71

72

73

74 Quercus petraea Tüm Avrupa, Kafkaslar, İran ve ülkemizde Trakya, Marmara ve Karadeniz Bölgeleri"nde doğal olarak yetişen bir türdür. Kayın, gürgen, kızılağaç, kestane ve dişbudak ile karışık veya saf ormanlar kurar m rakıma kadar çıkar. Geniş, yaygın bir tepe yapar. Tepe çapı m dir. Gençlikte yavaş sonraları hızlı büyür. Maksimum m boy yapar yıldan fazla yaşar. Derine inen kazık kök sistemi geliştirir. Altta dolgu ağaçları bulunduğundan sapsız meşeler çok düzgün gövde yaparlar. Sürgünler tamamen çıplak, kırmızımtırak-kahve renginde ve oldukça büyük lentisellidir. Genç sürgünler kırmızımsı kahverengi ve çıplaktır. Yaşlı gövdeler üzerindeki kabuk düzenli ve dar arlıklarla boyuna derin çatlaklıdır, açık gri kahverengindedir.

75 Yaşlı gövdeler üzerindeki kabuk düzenli ve dar arlıklarla boyuna derin çatlaklıdır, açık gri kahverengindedir. Yaz yeşili yapraklar uzun süre dallarda kalabilmektedir. Yapraklar eliptik-ters oval biçimli, 5-17 cm uzun ve 3-5 cm geniştir. Dibe doğru dar ve çarpıktır. 5-9 sığ veya derin loplu,üst yüzü parlak koyu yeşil ve çıplak, alt yüzü yıldız tüylü ve soluk yeşildir. Damarlar üzerinde uzun tüyler bulunur. Sonbahar renklenmesi kahve renklidir. Tomurcuklar 7 mm kadar büyük, dolgun, tilki sarısı renkte ve çıplak pullarla örtülmüştür, pulların kenarı kirpiklidir. Dişi çiçekler sürgünlere ya doğrudan doğruya otururlar ya da çok kısa bir sapla bağlıdır. Bu yüzden sapsız meşe denmektedir.

76 Meyveler 1-2 cm uzun, 2-6 lı gruplar halinde, sapsız ve çok kısa saplı kadeh pulları birbiri üzerine sıkıca kapanmış, dipleri belirgin olarak yumru gibi çıkıntılı ve basık,uçları kahverengi ve tüylüdür. Kadeh, palamudun yaklaşık yarısını içine almıştır. Meyveler yarım küre veya armut şeklinde olup 1 yılda olgunlaşır. Perlit 3-4 cm uzun,sivri uçlu ve silindirik olup bir çoğu bir arada bulunur. 1 kg daki tohum sayısı adettir. Tohum olgunlaşma zamanı Ekim-Kasım ve zengin tohum yılları 2-4 yılda birdir. Az yağış ve kuraklığa dayanıklıdır. İlkbahar donlarına karşı duyarlıdır. Ilıman iklim ağacıdır. Nem isteği Saplı Meşeden daha azdır. Işık-yarı gölge ağacıdır. Toprak isteği bakımından kanaatkardır. Taze,asidik ve hafif topraklarda iyi gelişir. Kurak topraklara dayanır,su baskınları ve sellere dayanıksızdır. ph=4-6 optimaldır.

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86 Quercus vulcanica Ülkemizin endemik bir türüdür. Kütahya, Konya, Afyon, Isparta-Eğirdir yörelerinde yetişmektedir m boya ve 1,6 m göğüs çapına ulaşabilen geniş ve yaygın tepeli bir ağaçtır. Kök kuruluşu kuvvetlidir. Kazık kök derinlere kadar iner. Gövdeleri düzgün yapıdadır. Genç sürgünler sarımtırak veya kırmızımtırak kahverenginde olup, önceleri tüylü daha sonra çıplaktır. Kabuk önceleri düzgün, sonraları kalın ve yırtılmış durumda olup, esmer renktedir.

87 Yapraklar sürgünler üzerinde birbirinden oldukça aralıklı olarak dizilmiştir. Yaprak ayası ters yumurta veya eliptik biçimli 9-17, 5-10 cm boyutlarında olup dip tarafı çarpıktır veya kama biçimindedir. Yaprak alt yüzleri sarımtırak boz yeşil basık ve tüylüdür, üst yüzü çıplak ve az tüylü koyu yeşildir. Tomurcuklar büyük (5 mm ve daha fazla) yumurta biçiminde, parlak kahverengi kırmızı hemen hemen tüysüzdür. Tomurcuk pullarının kenarları kirpiklidir. Erkek çiçekleri şaton (kedicik) oluşturur. Meyveler silindir, fişek veya yumurta biçiminde olup, düzgün nus meyve durumundadır. Meyvelerin alt bölümü bir kadehçik (kupula) içine oturmuştur. Kadehçiğin boyu kısa yada uzun olur, dış yüzü pullarla kaplıdır. Sonbaharda ekim ve kasımda olgunlaşır. İklime göre 3-4 yılda bir zengin tohum meydana gelir.

88 Quercus infectoria Güney Avrupa, Suriye ve İran a kadar uzanır. Türkiye de ise Batı, Güney ve Güneydoğu Anadolu'da orman olarak vardır. 12 m kadar boy, 80 cm kadar çap yapabilen geniş tepeli yarı daimi yeşil çalı veya ufak bir ağaçtır. Gövdede boyuna yarıklar vardır. Grimsi-kahverengindedir. Genç sürgünler kırmızımtırak veya sarımtırakkahverengindedir, önceleri ince tüylü sonraları çıplaktır. Kabuk yapısında diğer taksonlarından farkı yoktur. Boyuna çizikli bir kabuğu grimsi-kahverengi bir kabuğu vardır. Yaprakların sararıp dökülmesi her zaman Sonbaharda olmaz, özellikle fazla soğuk olmayan kışların hüküm sürdüğü yıllarda, ilkbahara kadar devam eder.

89 Tomurcukları kestane kırmızısı rengindedir ve pulların kenarı kirpiklidir. Meyve vermeden önce çiçeklenir. Meyve kadehinin sapı yoktur veya en fazla 10 mm boyundadır. Kadeh yarı küre biçimindedir, mm çapındadır. Sürgün üzerinde tek tek veya çift olarak bulunurlar. Meyve bu kadehin içindedir.

90

91

92 Quercus pubescens Batı, Orta ve Güney Avrupa ile Kırım ve Anadolu da doğal olarak yetişir. Çoğunlukla 15m. kadar boylanabilen, yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Kök kuruluşu kuvvetlidir. Kazık kök derinlere kadar iner. Genç sürgünler sık tüylüdür. Sürgün uç kısımları yaprakların koltuğunda yer alır. Kabuk derin çatlaklara sahiptir. Dar oval ve ters yumurta biçimindeki yapraklar 4,5-8,5 cm. uzunluğunda 2,5-5 cm. genişliğindedir. Yaprak loblarının kenarları ondüleli ve içe kıvrıktır. Kalın tekstürlü olan yaprak ayasının üst yüzü grimtrak-yeşil,alt yüzü boz gridir. Her iki yüzdede tüyler vardır, daha sonra üst yüzey tüylerde seyrekleşme olur.

93 5 mm. çapında kestane kızılı renginde ve tüylüdür. Tomurcukları saçlı meşeye çok benzer. Erkek çiçeklerde çiçek yaprakları dar ve sivri olup fazlaca tüylüdür. Dişi çiçekler o yılki sürgünlerin ucunda ve yaprak dibinde tek yada 2-5 tanesi bir arada bulunur. Meyveleri kısa saplı yada oturmuş durumdadır. 1-5 tanesi bir arada saplı ve saçlı meşe meyvelerine oranla daha narin ve daha küçüktür. Tohumlar son baharda olgunlaşır. Palamutları dökmeye başlaması olgunlaştığını gösterir. 3-4 yılda bir zengin tohum verir tanesinin ağırlığı ortalama 3,6 kg dır. Her türlü nem ortamına uyum sağlayabilir. Nem bakımından oldukça kanaatkardır. Bol güneşli taşlı yamaçlarda oldukça kolay yetişir. Besin değerince zengin, gevşek lös yada kalkerli ve killi topraklarda yetişir.

94

95

96 Quercus virgiliana Korsika Adasından Batı Karadeniz bölgesine kadar olan bölümde yayılışını yapar. 25 m boya ve 2 m çapa erişebilen geniş tepeli ağaçtır. Geniş gövdeli kalın kabuklu budaklı bir yapısı vardır. Kahverengi kırmızımsı çatlaklı kabuğu vardır. Yaprak sapları uzundur (6-20 mm). Yaprakları genellikle daha büyük (5-14, 4-7 cm) lopların kenarları ondüleli veya dalgalı değil düzdür. Kupulanın çoğunlukla kısa bir sapı vardır. Kadeh pulları birbirinin üzerine gevşek kapanmıştır. Yaprakları da formları gibi değişkenlik gösterebilir, loplu, dişli ya da düz kenarlıdır.

97

98 Quercus cerris Orta ve Güneydoğu Avrupa ile Önasya da genel bir coğrafi yayılışı vardır. Ülkemizde Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu hariç diğer bölgelerde çok geniş bir yayılış gösterir m ye kadar boy m çap yapabilen geniş tepeli ağaçlardır. Geniş piramit tepelidir. Tepe çapı m dir. Kazık kök sistemi geliştirir. Kalın gövdelidir m gövde çapı yapar. Genç sürgünler hafif köşeli,açık kahverenginde veya kızılkestane olup sık tüylüdür. (lupla bakıldığında yıldız tüyleri fark edilir.) Kabuğu koyu renkli, kalın ve derin çatlaklıdır. Yaşlı olanlarınki gri-beyaz renklidir. Yaprak biçimleri çok değişiktir. Çoğunlukla dar, uzun ve geniş yeri ortaya rastlar. Eliptik ya da ters yumurta biçimleri de görülür. Yaprakların alt ve üst yüzleri yıldız tüylerle örtülüdür. Ancak üst yüz olgun yapraklar çoğunlukla çıplaktır.

99 Tomurcuklar 4 mm boyunda olup, çok pullu,pulların üzeri yumuşak sık tüylerle ve yaklaşık 1 cm boyundaki çok sayıda ipliksi (saç gibi) kulakçıklar ile çepe çevre sarılmıştır; bu özellik saçlı meşenin önemli karakteristiklerinden birisidir; bunlar ipek gibi yumuşak tüylüdürler ve dökülmezler. Mayıs ta açan monoik çiçeklerin erkek başçıkları 8 cm uzun, sarkık, çiçek yaprakları tüylü, uzunca ve küt, başçık tüylüdür. Dişi çiçekler yeni sürgünleri oturmuş durumda ya da kısa saplıdır. Meyveler tek tek veya 2-5 i bir arada bulunur. Dala oturmuş veya kısa bir sapla tutunmuş durumdadır. Perlit 3-4 cm uzun ve uzunlamasına çizgili olup yarısına kadar kadehçikle örtülmüştür. Kadeh pullarının iplik veya saç gibi olmasından dolayı bu adla anılır. Meyve ve kupula iki yılda olgunlaşır.

100 Eylül ayında olgunlaşan tohumların çimlenme engeli yoktur. Yenilenebilir tohumlar cm uzunluğundadır. 1 kg daki tohum sayısı 180 adettir. Güneşli ve kuru yamaçları sever. Mutedil derecede dona dayanıklıdır. Geç donlara karşı hassasiyet gösterir. Erken donlardan zaman zaman zarar görür. Ilıman iklimleri sever. Işık-yarı gölge ağacıdır. Hafif ıslak, iyi drenajlı toprakları sevmekle birlikte, balçık, ağır balçık topraklar, kuru yamaçlar, sahil araziler, tuzlu ve kireçli topraklar da yetişmesi için uygundur. kanaatkar bir türdür. ph= optimaldir.

101

102

103

104

105 Quercus ithaburensis Güneydoğu İtalya ya kadar Balkanlarda ve ön Asya da yayılış gösterir. Kışın yaprağını döken m ye kadar boylanabilen geniş tepeli kalın dallı bir ağaçtır. Kökler derinlere kadar gider. Yaşlı ağaçlarda gövde cm çapa ulaşır. Genç sürgünler oldukça kalın boz yeşilimsi sarımtırak gri renktedir ve üzerleri keçe gibi sık tüylerle örtülüdür. Kabuk önceleri düzgün, sonraları kalın ve yırtılmış durumda olup, esmer renktedir.

106 Hemen hemen sürgün üzerine eşit aralıklarla dağılmış olan yaprakların çok çeşit şekilleri vardır;genellikle yumurtamsı veya oblongtur. Boyutları 5-9, 3-5 cm kadardır. Ayanın dip tarafı yüreğimsi veya yuvarlaksıdır. Yapraklar sığ veya derin loplu, lopların ucu kılçıksı çıkıntılı, üst yüzü donuk yeşil, yıldız tüylü, alt yüzü ise grimsi yeşil ve sık tüylüdür. Yaprak sapı 1-3,5 cm uzunluğundadır. Sürgün üzerinde döküldüğünde yarım daire biçiminde iz bırakır, bu iz üzerinde 5-6 adet iletim demeti izleri vardır. Tomurcukları büyük dolgun-ovoidal köşeli açık sarımtırak kahverenginde pullu pulların üzerleri tüylü kenarları kirpiklidir. Uç tomurcuğun yanlarında tomurcuk boyunda veya daha kısa bir kaç ipliksi kulakçıklar bulunur dökülmez. Meyveleri 2 yılda olgunlaşır. Meyve taksonlarımız arasında en büyük kadehlere sahiptir. 2-4 cm çapındadır. Üzeri sık tüylüdür. Kadehler üzerindeki pullar çok uzun şeritsi kalın ve köşeli, düz ve geriye kıvrıktır. Genel olarak ortalama yağışın 350 mm nin üzerinde olduğu ve su tutma kapasitesi yüksek, genellikle yeteri kadar kil ihtiva eden topraklardır.

107

108 Quercus brantii Türkiye, Kuzey Suriye, Kuzey Irak, Batı ve Güney İran da yayılışını yapar m ye kadar boylanabilen ufak bir ağaçtır. Tepe oldukça dağınık ve yayvandır. Kalın gövdeli kahverengi bir renge sahiptir. Gövdesi diğer meşelere göre kısadır. Genç sürgünler sarımtırak esmer renkte tüylerle sık bir şekilde örtülmüştür. Fakat sonradan bunlar dökülür. Gövdenin gri kül renkli kabuğu bir süre çatlamaz cilalı gibi parlaktır.

109 Yapraklar sürgünler üzerinde düzenli aralıklarla dağılmıştır. Yumurtamsı veya dar oval eliptik şekildedirler. 6-10, 3-6 cm boyutlarında olup kenarları 8-14 çift muntazam dişlidir. Dişlerin uç kısmı sivri ve kılçıksıdır. 1-2 mm uzunluğundadır. Deri gibi sert olan yaprağın üst yüzü donuk boz yeşil ve seyrek yıldız tüylü, alt yüzü ise sarımtırak esmer ve sık yıldız tüylerle örtülmüştür. Yaprak sapı 0,5-2 cm uzunluğundadır. Kadehin sapı kısa 4-5 mm kalın ve tüylüdür. Yarı küre biçimindeki kadeh mm çapındadır. Kadeh pulları oldukça kalın şeritsi ve üst üste gelmiştir. Kadehin kenarlarına yakın olan pulları ince ipliksidir. Tomurcuklar konik-ovoidal, köşeli 4 mm boyundadır ve tomurcuk pulları tüylüdür.

110 Quercus libani Suriye, Kuzey Batı Irak, Batı İran, Doğu Anadolu dur m boy ve geniş bir tepe yapar. Yarı herdem yeşil yada kışın yaprağını döken bir ağaçtır. Kazık kök yapısına sahiptir. Gövde kırmızımtırak ve gri renklidir. Kabuk oldukça kalındır. Kabuk ilk yıllarında çatlamaz, cilalı gibi parlaktır; ileri yaşlarda derin çatlaklıdır, gri kül renklidir cm uzunluğunda yapraklar uzun mızrak biçimindedir. Uçları sivri, kenarları keskin dişlidir. Üst yüzü koyu yeşil ve çıplak, alt yüzü açık yeşil olup,damarlar boyunca yada tümüyle seyrek tüylüdür.

111 Palamut çok büyük, geniş yumurta biçimde kadehte büyük 2,5 cm çapında, palamudun yaklaşık 2/3 ünü içine almıştır. Kadeh pulları sivri uçlu üçgen biçiminde olup birbirinin üzerine sıkıca kapanmıştır, tüylüdür. Meyve kadehi sapsız ya kısa (1 cm) saplıdır; yarı küre biçimli ve 2-3 cm çaplıdır. Tohumlar sonbaharda ekim ve kasımda olgunlaşırlar.

112

113

114 Quercus trojana Balkanlarda ve ülkemizde yetişir m boy,geniş yada top bir tepe yapar. Yarı hep yeşil bir ağaççıktır. Kazık kök yapmaktadır. Gövde ileri yaşlarda derin çatlaklar yapar. İnce bir kabuğa sahiptir. Yaprakları 1,5-3 cm geniş ve 3-8 cm uzunluktadır. Yaprak kenarları kısa dişli ve yaprak sapı daha kısadır. Sivri uçlu, uzun, eliptik biçimli, üst yüzü parlak yeşil alt yüzü açık yeşil ve genellikli tüysüzdür. Tomurcuklar çok sayıda pullarla örtülmüştür. Meyveleri oldukça büyüktür.

115

116 Quercus ilex Asıl vatanı Güney Avrupa, İspanya ve Portekiz dir. Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Kışın yapraklarını muhafaza eden sürekli yeşil ağaçlardır. Bulundukları ortam koşullarına göre bazı zamanlar ağaççık ya da çalı formundadır. Sık yapılı ve yuvarlak taçlıdır. İleri yaşlarda taçları yayılmakta ve sarkmaktadır. Bitkiler ortalama olarak 5-7 m taç yapabilmektedir. Kök yapısının kuvvetlidir. Genellikle yavaş büyüme eğilimindeki bitkiler sağlam ve dayanıklı olup 200 yıldan daha fazla yaşayabilmektedir. Ağaç gövdesi düz, gri renklidir. Kök ve kütük ile gölgede kalmış sürgünler üzerindeki yapraklar, yaşlı sürgünler üzerindeki yapraklardan daha geniştir. Ağaç gövdesi sonbaharda levhalar halinde kabarıp dökülmektedir.

117

118 Quercus aucheri Doğu Akdeniz de yayılışını yapar. Herdem yeşil çalı veya 10 m ye kadar boylanabilen geniş tepeli ufak bir ağaçtır. Yaşlı gövdeler boyuna çatlaklıdır. Genç sürgünler sarımtırak kahve renkli yıldız tüylerle sık bir şekilde örtülmüştür. Yapraklar sürgünler üzerinde hemen hemen eşit aralıkla dizilmişlerdir. 0,9-4, 0,9-2,5 cm boyutlarında olan yapraklar çoğunlukla geniş eliptik veya geniş yumurta biçimindedir. Ayanın alt kısmı tam kenarlı üst kısmı ise hafif dişlidir. Dip kısmı yuvarlak veya yüreğimsi biçimdedir. Yan damar sayısı 5-9 adet olup belirgin değildir. Yaprağın üst yüzü çıplak veya hafif yıldız tüylüdür. Alt yüzünü ise grimsi beyaz renkli yıldız tüyler ve ince bir mum tabakası örtmüştür. Yaprak sapı yok denecek kadar kısa veya 6 mm boyundadır.

119 Tomurcuklar soluk kırmızımsı kahverengindedir. Tüylüdür ve 2 mm boyundadır. Meyveleri 2 yılda olgunlaşır. Kadeh hemen hemen sapsız 25 mm çapında 18 mm uzunluğundadır. Kadeh pulları kahverengi yumurtamsı mızrak biçiminde basık ve tüylüdür. Deniz seviyesi ile 400 m yükseklikler arasında ana taşı kalker olan topraklar üzerinde bulunur.

120 Quercus cocifera Güney, Batı, Kuzey Anadolu sahillerinde adeta yeşil bir şerit halinde yayılmıştır. Akdeniz regionunun tipik bir bitkisidir. Marmara, Ege bölgelerinde bulunur. Karadeniz bölgesinde; Zonguldak, Giresun ve Tokat'ta lokal olarak bulunur. 2-3 m boyunda her dem yeşil bir çalı, ender olarak ta ufak bir ağaç halinde bulunur. Saçak kök sistemine sahiptirler. Gövde sık dallı bir yapıya sahiptir. Genç sürgünleri yıldız tüylerle örtülmüştür. Fakat sonradan bu tüyler dökülür. Yapraklar, deri gibi serttir. Değişik boyut ve formdaki yapraklar deri gibi serttir. Kenarlar dikensi dişlidir. Her iki yüzü de çıplaktır.

121 Gövde kabukları çatlaklıdır. Tomurcuklar yuvarlakça uzun yumurta gibi üzerleri yumuşak tüylü veya kenarlı hafif yumuşak tüylüdür. Erkek çiçek kurulları tüylüdür. Çiçek çevresinin dış kısmı tüylü kenarları kirpiklidir. Meyvenin olgunlaşması iki senede gerçekleşir. Hemen hemen sapsızdır. Ilıman iklimlerde yetişir. Güneşli yerleri sever. Toprak bakımından kanaatkardır.

122

123

124

125

126

127 Quercus rubra m boylarında düzgün gövdeli, serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Kışın yaprağını döken bir ağaçtır. Kök sistemi diğer meşeler gibi oldukça derindir. Fakat ağır topraklarda kazık kök iyi gelişme gösteremez. Gövde ileri yaşlarda derin çatlaklar yapar. Tanece zengin ince kabuğu vardır. Sürgünler pas rengi tüylerle örtülüdür. Yaz yeşili yaprakları 3-5 adet üçgenimsi derin loblu 23 cm uzun ve 15 cm geniş, üstü parlak koyu yeşil, altı açık yeşil, lob uçları sivridir. Sonbahar renklenmesi, turuncu-kırmızı, koyu kırmızı ya da kırmızı kahve tonlardadır.

128 Tomurcuk dolgun-ovoidal, köşeli, açık sarımtrak kahve renginde pulların üzeri tüylü ve kenarları kirpiklidir. Erkek ve dişi çiçekler kedicikler halinde sarkmakta ve dikkate değer özellikleri bulunmaktadır. 2-3cm uzunlukta, yumurta biçiminde kısa saplı, yarım küre biçimindedir. Meyve olgunluğu ikinci yıldadır. Tohumların sonbaharda toplanmasına müteakip ekilmesi uygun olur. Ilıman iklim ister. Islak olan yetişme yerlerini sever. Gölgeye dayanır;bol güneşli ya da yarı gölge yerlerde yetişir. Kuru, humuslu ya da nemli topraklarda iyi yetişir.

129

130

131

132 Quercus castaneaefolia Doğu Kafkasya ve İran ın Güneyi yayılış yerleridir m boylanabilen bir ağaçtır. Gövde grimsi kahverengi, çatlaklıdır. Genç sürgünler önceleri sık ve ince tüylüdür, daha sonra çıplaklaşır. Sarımtırak-yeşil renklidir. Kabuk grimsi kahverenginde çok kalın değildir. Yapraklar 7-16 cm uzunluğunda, eliptik-oblonk veya dar yumurtamsı, mızrak biçiminde ve uç kısımları sivricedir, kenarları kabaca dişli, dişlerin ucu kılçık gibi sivridir. Tomurcuk pulları tüysüzdür, dip pullar iplik gibi uzanmıştır. Her bir erkek çiçeğin 4-7 parçalı çevre yaprağı ile 4-12 arasında değişen çoğunlukla 6 etamini vardır. Dişi çiçeğin yalnız orta çiçeği gelişmiştir. Palamudu 2-3cm uzunlukta, 1/4 ü kadehe gömülüdür.

133

134

135 Quercus suber Portekiz, ispanya, Fransa, Fas, Tunus gibi Batı ve Orta Akdeniz de yetişir. Genelde kısa boylu geniş tepeli metre boy yapan kalın dallı herdem yeşil ağaçtır. Kazık ve odunsu köklere sahiptir Gövde kabukları kalın, mantarlı ve boyuna derin olukludur. Kabuğun mantarlı bir yapısı vardır, zamanla dökülür. Yapraklar yumurta, dar yumurta veya uzun eliptik biçiminde olup uç kısmı sivri, sapa yakın dip kısmı ise yuvarlakçadır. Kenarları 4-7 çift kısa dişli veya tam kenarlıdır. Körpe yaprakların her iki yüzü de tüylüdür, bazen de tüysüzdür. Yaprak sapları 8-15 cm uzunluğundadır. Meyveler kısa saplıdır ve 1 yılda olgunlaşır.

136

137

138

139

140

141

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

GENUS: LARİX (MELEZLER)

GENUS: LARİX (MELEZLER) Bitki tanıma I 1 GENUS: LARİX (MELEZLER) Kışın yaprak dökerler. Dallar gövdeye dağınık dizilir. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde tek tek bulunur. Kısa sürgünlerde çoğu bir

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır.

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. Mazılar Thuja * Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. * Mazılar sık dallı; çoğunlukla piramit biçimli; koyu yeşil görünümlüdürler.

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar)

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar) Herdem yeşil. Monoik veye dioik Ağaç veya dipten itibaren yoğun dallı çalı Kabuk: Yaşlı fertlerinde şeritler halinde boyuna çatlaklı, kırmızımtrak veya gri kahverengindedir. Tomurcuklar: Çıplaktır. (J.drupacea

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde.

Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Soma Kömür Ocağı nda yaşanan 13 Mayıs 2014 Salı günü gerçekleşen İş Cinayetinde yaşamını yitiren 298+3 işçi kardeşimizin acısı yüreğimizde. Hepimizin başı sağ olsun Keçi söğüdü Kelebek Alıç-çiçek AĞAÇLARI

Detaylı

Arbutus andrachne L. (Sandal) Yayılışı Botanik Özellikleri

Arbutus andrachne L. (Sandal) Yayılışı Botanik Özellikleri Arbutus andrachne L. (Sandal) Genel coğrafi yayılışı Doğu Akdeniz çevresidir. Türkiye nin sahil bölgelerinde, özellikle Güney Anadolu da makiler içerisinde, kızılçam ormanlarında, kurak kayalık yerlerde

Detaylı

Picea A. Dietr. Ladinler

Picea A. Dietr. Ladinler Picea A. Dietr. Ladinler Kuzey Yarım kürenin serin ve yağışlı bölgelerinde 40 kadar türü Ülkemizde tek bir türü (Doğu Ladini) Çin ve Japonya da 18 tür Kuzey Amerika ve Kanada da 7 tür Geniş ormanlar kurar.

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

Sınıf : Magnoliatae Altsınıf : Hamamelidae Takım : Fagales Familya : FAGACEAE

Sınıf : Magnoliatae Altsınıf : Hamamelidae Takım : Fagales Familya : FAGACEAE Sınıf Altsınıf Takım Familya : Magnoliatae : Hamamelidae : Fagales : FAGACEAE Castanea Fagus Quercus Castanea Quercus Fagus QUERCUS =MEŞE, FAGUS =KAYIN, CASTANEA=KESTANE yi içeren familya Yaprak döker

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER Pinus sylvestris: Sarıçam Pinus nigra: Karaçam Pinus brutia:kızılçam Pinus halepensis: Halep çamı Pinus pinea: Fıstık çamı Pinus sylvestris: Sarıçam Kuzey

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE

Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE Gymnosperm-Angiosperm Farkları GYMNOSPERMLERDE 1.Tohum karpellerin koltuğunda açıkta gelişir. Bu nedenle gerçek meyve oluşmaz. 2.Tohum taslakları içerisinde embryo kesesi çevresinde arkegonlar vardır 3.Tek

Detaylı

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s.

Akkemik, Ü. (Editör) Türkiye nin Doğal-Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitabın Kaynak Gösterimi ile İlgili Örnekler: Kitap Geneli İçin Atıf Örneği: Akkemik, Ü. (Editör). 2014. Türkiye nin -Egzotik Ağaç ve Çalıları II. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 680 s. Kitap

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L.

AĞAÇ TÜRLERİMİZ. SARIÇAM Pinus sylvestris L. AĞAÇ TÜRLERİMİZ SARIÇAM Pinus sylvestris L. Sarıçam, Kuzey Anadolu'nun yüksek dağlık kesimlerinde saf yada karışık ormanlar kurmakla birlikte, küçük adacıklar halinde iç ve güney bölgelerimize kadar ulaşır.

Detaylı

Spartium junceum L. (İspanyol yalancı katırtırnağı, Katırtırnağı)

Spartium junceum L. (İspanyol yalancı katırtırnağı, Katırtırnağı) Spartium junceum L. (İspanyol yalancı katırtırnağı, Katırtırnağı) Genel yayılış alanı Akdeniz havzası olup Akdeniz in kuzey ve güney taraflarında doğal olarak bulunur. Ülkemizde Çanakkale, İstanbul, Kocaeli,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

Genç sürgünler yeşil renkli ve çıplaktır. Tomurcuklar yaprak tarafından gizlenmiştir. Sürgünlerde çok sıralı sarmal dizilen ve sürgün üzerinde uzun

Genç sürgünler yeşil renkli ve çıplaktır. Tomurcuklar yaprak tarafından gizlenmiştir. Sürgünlerde çok sıralı sarmal dizilen ve sürgün üzerinde uzun ARAUCARİACEAE Dallar gövdeye etajlar halinde dizilmiştir. Herdem yeşildir. Çiçekler 1C2E lidir. Erkek çiçekler büyük kozalak oluşturur. Dişi çiçeklerde büyük kozalak oluşturur. Olgunlaşan kozalak pulları

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.05.2016

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.05.2015

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ

ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ ASLĠ AĞAÇ TÜRLERĠMĠZ İBRELİ VE YAPRAKLI ORMAN ALANLARI Ġbreli ormanlar 61% Yapraklı Ormanlar 39% ĠBRELĠ= GYMNOSPERMAE (AÇIK TOHUMLULAR)= 13 220 721 Ha YAPRAKLI = ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR)=8 447

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.03.2015

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

Monopodial. Anemogam. Deciduous

Monopodial. Anemogam. Deciduous POPULUS: KAVAKLAR Dünyada 35 türü, bunların birçok varyete ve formları ile sayısız doğal ve yapay hibridleri vardır. Kavaklar 6 seksiyona ayrılarak incelenmektedir Populus L., Kavaklar boylu ağaç ender

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 31.03.2014

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR

ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI. Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR ZEHİRSİZ DOĞA MANTARLARI Yrd.Doç.Dr. Halil DEMİR TÜRKİYE NİN YENEN MANTARLARI Ülkemiz sahip olduğu flora ve iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden oldukça zengindir.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir.

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. TAXACEAE Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. Sürgünler gövdeye düzensiz dizilmişlerdir. İğne yapraklar sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Yapraklarında reçine

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

CASUARİNA SALİX POPULUS

CASUARİNA SALİX POPULUS CASUARİNA SALİX POPULUS CASUARİNA Casuarina equicetifolia Demir Ağacı Yaprakları çam yaprağı gibidir. Vatanı Avustralya dır. Adını Casowary adında bir kuştan almıştır. Odunu sert olduğu için demir ağacı-ironwood

Detaylı

küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve 2-3 cm çapında

küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve 2-3 cm çapında ÇALILAR Prunus divaricata Kiraz Eriği Prunus divaricata Kiraz Eriği küçük ağaç veya büyük çalılardır, yapraklar 4-6 cm ve dökülür. Şubat ayında yapraklanmadan çiçek açarlar. Çiçekler beyaz renkte Meyve

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

Makroskobik Özellikleri Şapka

Makroskobik Özellikleri Şapka Mycena rosea Sınıf Takım Familya : Basidiomycetes : Agaricales : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-5 cm çapında, genç evrede konik iken, sonradan yaygınlaşır ve umbosu kalır. Şapka donuk,

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

SU BİTKİLERİ 12. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 12. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 12 Prof. Dr. Nilsun DEMİR SPERMATOPHYTA ( Tohumlu Su Bitkileri) - Kök, gövde yaprak ve iletim dokuları bulunan vaskuler bitkilerdir - Tohum ve çiçek oluştururlar Sınıf: Angiospermae (Kapalı

Detaylı

Frangula alnus Barut Ağacı

Frangula alnus Barut Ağacı ÇALILAR Frangula alnus Frangula alnus Barut Ağacı Genellikle çalı, bazen de 6 7 m ye ulaşan küçük bir ağaçtır. Yaprak oval, ters yumurta-eliptik yapıda, 3 7 cm, almaçlı Yapraklar tam kenarlı, kısa saplıdır.

Detaylı

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller)

6. familya. Campanulaceae (çançiçeğigiller) BİTKİ TANIMA III 6. familya Campanulaceae (çançiçeğigiller) özellikleri Genelde otsu, çalı veya ağaç formundadır Birçoğunda süt boruları bulunur Yapraklar almaçlı veya karşılıklı dizilişlidir Çiçekler

Detaylı

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TESCİL YILI:

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TESCİL YILI: COLFIORITO Başakları orta uzunlukta, kılçıklı ve beyaz 1000 tane ağırlığı 19.1-36.5 gr arasındadır. Yatmaya dayanımı iyidir. Kahverengi pas ve sarı pasa orta hassastır. DEMİR 2000 Sağlam saplı ve uzun

Detaylı

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur.

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur. PICEA =LADİNLER Picea orientalis Doğu Ladini Picea abies Avrupa Ladini - 40-50 m. bazen 60 m. boy, 1,5-2 - 40-50 m boy, 2 m çap m 1. sınıf orman ağacı - 1. sınıf orman ağacı - En kısa iğne yapraklı ladin

Detaylı

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST. ALDANE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST./EDİRNE

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST. ALDANE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST./EDİRNE AHMETAĞA Başak Özelliği: Beyaz, Kılçıklı Bitki Boyu (cm) : 80-100 Yatmaya Dayanıklılık: Dayanıklı Dane Rengi: Kırmızı Dane Verimi (kg/da): 400 900 Gelişme Tabiatı: Alternatif (Kışlık Yazlık) Kurağa Dayanıklılık:

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI. II Angiospermler (H-Z) Editör. Bölüm Yazarları (Alfabetik sırayla) Prof. Dr.

TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI. II Angiospermler (H-Z) Editör. Bölüm Yazarları (Alfabetik sırayla) Prof. Dr. TÜRKİYE NİN DOĞAL-EGZOTİK AĞAÇ VE ÇALILARI Ali Kaya (Orman Mühendisi) Barbaros Yaman (Bartın Ü. Orman Fak.) Bilge Tunçkol (Bartın Ü. Meslek Y.okulu) Dilek Oral (İstanbul Ü.Orman Fakültesi) Emrah Yüksel

Detaylı

Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI. Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov.

Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI. Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov. Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov.tr BİTKİLER I. İlkel Bitkiler (Thallophyta) * Algler, mantarlar,

Detaylı

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz.

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz. AHUDUDUÇEŞİTLERİ Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz www.uzumsu.com 1) SARI AHUDUDU ÇEŞİTLERİ ANNE Gelişimi oldukça yavaştır, sarı meyve etine sahip, çok nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir.

Detaylı