'wl UYUŞTURUCU MADDELER VE BAGIMLILIK ) \.,./. e e EGITIM PAKETI EGITICI KILAVUZU ÖZEL OKULLAR DERNEGİ AMATEM 1997

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "'wl UYUŞTURUCU MADDELER VE BAGIMLILIK ) \.,./. e e EGITIM PAKETI EGITICI KILAVUZU ÖZEL OKULLAR DERNEGİ AMATEM 1997"

Transkript

1

2 'wl UYUŞTURUCU MADDELER VE BAGIMLILIK ) \.,./. e e EGITIM PAKETI.. ~. EGITICI KILAVUZU ÖZEL OKULLAR DERNEGİ AMATEM 1997

3 PRIVE LTD. Tel: (0212) Fax: (0212)

4 UYUŞTURUCU MADDELER VE BAGIMLILIK EGİTİM PAKETİ...,... EGITICI KILAVUZU BAŞKANLIK DündarUÇAR Doç. Dr. Arif VERİMLİ Doç. Dr. Duran ÇAKMAK ÖzelOkullar Derneği Başkanı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi AMATEM,Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesi PROJE KOORDİNATÖRÜ Dr. Kültegin ÖGEL AMATEM, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi PROJE YÜRÜTME KURULU Dr. Defne TAMAR Cem GÜLAN Erkan UÇAR Psk. Jülide ARAL AMATEM, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ÖzelOkullar Derneği Genel Sekreteri Boğaziçi Lisesi Rehberlik Öğretmeni AMATEM, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi KATKıDA BULUNANLAR Neylan ÖZDEMİR Nuray ÜLKÜSEL Bayram SAKIN Sibel Bilal KARMAN Mirican KAYA Deniz Albayrak KAYMAK Fatma BAUDOUIN Nilgün SAGLAM (Robert Lisesi rehberlik öğretmeni) (St. Joseph Lisesi rehberlik öğretmeni) (ÖzelOrtadoğu Lisesi rehberlik öğretmeni) (S & P, Halk Sağlığı Eğitim Kurumu, sosyal çalışmacı, Paris) (DURAK Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi, psikoterapist, Berlin) (Boğaziçi Üniversitesi, Rehberlik ve Danışmanlık Bölümü Öğretim görevlisi) (Ottowa Royal Hospital, Madde Bağımlılığı Uzmanı, Kanada) (St. Benoit Lisesi rehberlik öğretmeni) VİDEOYAPIM TV ART İLETİşİM ÖZEL OKULLAR DERNEGİ (0216) AMATEM (0212) Bütün hakları saklıdır. Bu paket, uygulama konusunda gerekli eğitimi almamış kişilerce kullanılamaz. İzin istendiği takdirde bir kısmı çoğaltılabilinir. Bu eğitim paketi UTOPYA (Uyuşturucu ya Karşı Toplumsal Yaygm Mücadele) programı ilkeleri doğrultusunda hazırlanmıştır.

5

6 GİRİŞ 7 EĞİTİM PAKETİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER 9 EĞİTİM PROGRAMI HAKKINDA GENEL BİLGİLER.. 11 GENÇLİK ANKETİ BULGULARININ ÖZETİ 12 ÖĞRENCİ EĞİTİMİ 15 TEST VE DEĞERLENDİRME FORMU 63 UYUŞTURUCU KULLANAN ÖĞRENCİ VE AİLESİ İLE GÖRÜŞME 67 ACİL DURUMLAR 79 ÖĞRETMEN VE AİLE EĞİTİMİNDE TEMEL İLKELER...85 ÖĞRETMEN KİTAPÇIĞI 89 ANNE BABALAR İÇİN KİTAPÇIK 119 SAYDAMLAR 141

7

8 Uyuşturucu sorunu ve Türkiye Ülkemizde yapılan çalışmalar uyuşturucu sorununun giderek arttığını göstermektedir yılında İstanbul lise gençliği ile yapılan çalışmalarda yaşam boyu herhangi bir madde kullanım oranı % 3 civarında iken, bu oran 1995 yılmda İstanbul'da yapılan bir çahşmada % 7'ye kadar çıkmıştır. T.C. Sağlık Bakanlığının tüm Türkiye'yi kapsayan çalışmalarında da sorunun % 3'1er civarında olduğu gözlenmiştir. (1995) Öte yandan sigara kullanımı ise çok yaygın boyutlarda olup, alkol kullanımı da giderek artış göstermektedir. Ancak tüm bu oranlara rağmen halen Türkiye'de uyuşturucu sorununun diğer Avrupa ülkeleri veya Amerika Birleşik Devletleri ile kıyaslandığında düşük düzeyde olduğu söylenebilir. Ancak sorunun artış hızı önemli boyutlardadır. Bağımlılık tedavisinin güç bir tedavi olduğunu gözönüne aldığımızda, sorunun yaygınlaşmasını önlemek ve artışın durdurulması Türkiye için önem taşımaktadır. Bu nedenle Türkiye için önleme çalışmaları önceliklidir. Gençler risk altındaki grubu oluşturmaktadır. Gençlik çağında uyuşturucuya başlamanın nedenleri çok çeşitlidir. Bugüne kadar tek bir etken ve neden saptanamamıştır. Bu nedenle çok çeşitli etkenleri gözönüne alan önleme programları başarıya ulaşmaktadır. Türkiye'de genç nüfusun fazla olduğu düşünüldüğünde, gençlere yönelik eğitim programlannın önemi artmaktadır. Ülkemizde yeni gelişen bir sorun olduğu için, bilgili eğitimci sayısı oldukça düşüktür. Gerek uyuşturucu maddeler ve bağımlılık konusunda, gerekse bu konuda yürütülecek önleme çalışmaları için eğitimciye ve geliştirilmiş eğitim araçlarına büyük gereksinim vardır. "Uyuşturucu Maddeler ve Bağımlılık Eğitim Paketi"nin bu eksikliği bir ölçüde gidereceği inancındayız. Uyuşturucu ile mücadelede önleme yöntemleri Uyuşturucuyu önleme çalışmalarında bugüne kadar çok çeşitli yöntemler denenmiştir. Bunların bir kısmı başarısızlığa uğrarken, bazı yöntemlerin başarılı olduğu saptanmıştır. Ancak herhangi bir yöntemin hazır bir reçete olarak sunulması mümkün değildir. Kullanılan yöntemleri aşağıdaki biçimde özetleyebiliriz. 1. Arzm azaltılması: Yasa dışı uyuşturucu madde trafiğinin engellenmesi yolu ile bu maddelerin bulunabilirliğinin azaltılması bu yöntem içinde de değerlendirilir. Bu yöntem daha çok güvenlik birimlerinin görevidir. Ancak birçok ülkede uyuşturucuya karşı açılan savaşların başarısızhkla sonuçlanması, tek başına güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığını göstermiştir.

9 2. Talebin azaltılması: Uyuşturucuya karşı olan talebin azaltılması doğrudan arzın da azalması anlamına geleceği için önemlidir. Talep gerek bağımlılarm tedavi edilmesi, gerekse insanların uyuşturucu kullanmaya başlamasının önlenmesi ile düşürülebilir. Uyuşturucuya başlamanın önlenmesi çok daha ucuz bir yöntemdir. Uygulanan yöntemler aşağıdaki biçimde sınıflanabilir. Caydırma: Uyuşturucu kullanımı sonuçları dramatize edilerek kişinin korkması ve kullanmaktan vazgeçmesi veya bunu düşünmemesini sağlamak bir caydırma yöntemidir. Bu yöntem içinde uyuşturucu kullanımının yasaklanması ve kullananların ceza göreceklerinin vurgulanması da sayılabilir. Ancak bu yöntemin tek başına başarılı olmadığı gözlenmiştir. Çünkü insanlar korkmalarına rağmen, yine de riski göze alarak bu maddeleri kullanmaya başlamaktadırlar. Bilgilendirme: Konu hakkında tarafsız bilgi vermeye dayanır. Bilgilendirme ayn ders biçiminde verileceği gibi, diğer derslerin içinde de konudan sözedilebilir. (Örneğin kimya, yurttaşlık bilgisi gibi derslerde.) Kişinin bilgilenmesi, yetersiz bilgi nedeni ile bir hata yapmayı engellemektedir. Ancak kişilerin konu hakkında herşeyi bilmesine rağmen yine de gidip bu maddeleri denediği gözlenmiştir. Bu nedenle sadece bilgilendirmek, önlemek değildir. Kişisel becerileri arttırmak: Gencin kendine güvenini artırmak, kendilik algısını olumlu yönde değiştirmek, karar verme yetisini arttırmak, "hayır" diyebilme ve grup baskısına karşı koyabilme yetisini geliştirebilmek, sorunlar ile başa çıkabilmesini öğretmek bu yöntem içinde sayılabilecek tekniklerden bazılarıdır. Bu yöntemin etkin olduğu gösterilmiştir. Ancak bu yöntemin uygulanması çok sayıda eğitimli kişiyi gerektirmektedir. Sosyal becerileri arttırmak: Kişilerarası ilişkileri düzenlemeyi öğretmek, iletişim yetilerini geliştirmek, boş zamanları değerlendirmesini sağlamak, toplum içinde yaşayabilmesini ve uyumunu sağlamak bu yöntem içinde yer alır. Konu ile ilgili bir değer geliştirmek: Kişinin bağımlılık yapıcı maddelere karşı olan görüşlerini, inançlarını ve tutumlarını değiştirmek, bunları kullanmanın bir moda olmaktan çıkmasını sağlamayı içerir. Yukarıda yeralan yöntemlerin tek tek kullanılması yerine birkaçını birarada kullanmanm daha iyi sonuç verdiği kabul edilmiştir. 3, Uyuşturucunun verdiği zararların azaltılması: Kimi zaman uyuşturucu ile mücadelede başanh olunamamaktadır. Bu durumlarda uyuştumcunun verdiği toplumsal, bireysel, psikolojik, ekonomik zararların azaltılması amaçlanmaktadır. Enjektör değişim programları, uyuşturucu kullanımının zararlarının azaltılmasının sağlanması veya Metadon tedavisi bu çalışmalardan bazılarıdır.

10 Eğitim Paketinin Amacı Okul içinde uyuşturucu maddeler ve bağımlılık konusunda bilgili bireylerin sayısını artırmak ve sorun ile mücadele etme yetisini kazandırmak, paketin genel amacıdır. Bu paket okullarda konu ile ilgili eğitimciler yetiştirilmesini ve bunlar aracılığı ile mücadele etmeyi amaçlamıştır. Kurulan sistem, öğretmenler arasından seçilecek eğitimcilerin eğitimine dayanmaktadır. Eğiticiler aracılığı ile diğer öğretmenlerin ve öğrencilerin eğitimi sağlanacaktır. Öte yandan eğiticiler, öğrencilerin anne ve babalarının eğitiminden de sorumlu olacaktır. Eğiticilerden okullarında birer danışman gibi çalışması, sorunlar karşısında AMATEM ile ilişkiye geçmesi beklenmektedir. Böylece il içinde geniş bir iletişim ve çalışma ağı kurulabilecektir. Bu nedenlerden dolayı eğiticilerin uyuşturucu maddeler ve bağımlılık hakkında bilgili olması, önleme çalışması yürütebilmesi ve danışmanlık yetilerini kazanması gerekmektedir. Eğitim Paketinin İçeriği "Uyuşturucu Maddeler ve Bağımlılık Eğitim Paketi"nin içerdiği araçlar şunlardır: Eğitici kılavuzu: Öğretmen, öğrenci ve ailelere eğitimin nasıl verileceği, acil yardım, danışmanlık gibi bilgileri içeren bir dosyadır. Öğretmen kitapçığı: Uyuştumcu maddeler ve bağımlılık ile ilgili olarak öğretmenlerin bilmesi gereken bilgileri içeren bir kitapçıktır. Öğrenciler için video: Eğitim sırasında kullanılan dört bölümden oluşan bir video filmi ile video bulunmayan ortamlarda kullanılmak üzere bir seçenek olarak kartlar hazırlanmıştır. Anne ve babalar için kitapçık: Anne ve babaların konu hakkında bilmesi gerekenleri içeren bir kitapçıktır. Saydamlar: Eğiticilerin öğretmen ve anne baba eğitiminde kullanması için hazırlanmış saydamlardır. Eğitindin etkinliğini değerlendirme testleri: Bu testler ön ve son test olarak verilen eğitimin etkinhğini değerlendirmek için hazırlanmıştır.

11 Eğitimin öğrenciler tarafından değerlendirilmesi: Öğrencinin eğitim konusundaki düşüncelerini ve eğiticiyi değerlendirmeleri için hazırlanmıştır. Uyuşturucu maddeler soru formu: İkinci oturum sırasında öğrencilere uygulanacak bir değerlendirme testidir. Eğitici kılavuzu Bu kitapçık, uyuşturucu ve bağımlılık konusunda yapacağınız eğitim için size bir yol göstericidir. Gerektiği zaman bazı konuları kendinize uyarlayabilirsiniz. Bu eğitimi yapabilmek için sadece kılavuz yeterli değildir. Eğitim için muhakkak bu program için uygulanan kurstan geçmelisiniz. Kılavuz size sadece ana hatları göstermektedir. Kılavuza ilerideki günlerde yeni eklemeler yapılacaktır. Program sürekli ilerlemeye ve değişime açıktır. Çıkarılacak tüm ekler size ulaştırılacaktır. Öğrenci eğitiminde uyuşturucu ve bağımlıhk konusunda öğrencilerin bilgilerinin artırılması ve konu ile ilgili tutumlarının değiştirilmesi amaçlanmıştır. Kılavuz içinde aynı zamanda öğretmen ve aile kitapçığının birer örneği de yeralmaktadır. Öğrenci dışında kişilere yapacağınız eğitim için saydamlar kılavuz içinde hazır olarak bulunmaktadır. Eğiticinin görevleri Bu programda eğitici rolünü üstlenen öğretmenlerden birçok görevi yerine getirmesi beklenmektedir. Ancak bunların başarılması ülkemiz koşullarında çok önemlidir. Bu görevler: Okuldaki diğer öğretmenleri eğitmek ve onlara konu hakkında bilgi vermek. Öğrencilerin ailelerine konu ile ilgih bilgiler vermek ve onları eğitmek. Öte yandan öğrencilere uygulanacak eğitim programı hakkında ailelere bilgi vermek. Öğrencileri uyuşturucu maddeler ve bağımlılık konusunda eğitmek. Okul içinde diğer önleme çalışmalarını yürütmek. Konu ile ilgili olarak okul içinde ortaya çıkacak sorunlarda öğrenci, aile ve okul idaresi ile iletişim kurmak. Öğrencilere danışmanlık yapmak ve yol göstermek. Acil durumlarda müdahele etmek. Diğer eğiticiler ile ortak toplantılar düzenlemek ve fikir alışverişi yapmak. Eğiticilerin geliştirilmesi ile ilgili diğer kurs ve eğitim programlarına katılmak. m

12 IÖ^'-İTN.hm/İl [i1i:l'-.u^^u7 Eğitimin Amacı Bu eğitim programı uyuşturucu ile mücadelede aşağıdaki hedeflere ulaşmayı amaçlamıştır. Farkındalığı sağlamak Bilgilendirmek Tutum, inanç ve görüşleri değiştirmek Eğitimin hedef kitlesi Uyuşturucu ile mücadelede en iyi yol bütün toplumun hedeflenmesidir. Ancak bu eğitim paketinde sadece bütün okul önleme kapsamı içinde değerlendirilmektedir. Bu program özellikle yaş grubu gençlere uygun olarak hazırlanmıştır. Eğitim hazırlanmadan önce bu yaş grubunda yer alan 6800 öğrencinin konu ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendiren bir anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarından elde edilen verilerden, eğitimin oluşturulması sırasında yararlanılmıştır. Eğiticinin rolü Eğitici görevi alan öğretmen aynı zamanda birkaç rolü birden üstlenmek zorundadır. Anne ve babalar, okul idaresi ve varsa uyuşturucu kullanan öğrenciler ile karşılıklı ilişkilerde danışmanhk rolü üstlenmek durumundadır. Öğrenci eğitiminde ise, eğiticiden beklenen oturumu yönetmek, tartışma ortamını sağlamak ve yürütmektir. Öğrencilerin tartışarak konuyu öğrenmesi bu eğitim programının en önemli hedeflerinden birisidir. AMATEM ile bilgi alış verişi ile aracı rol üstlenilebilinir.

13 ZET] Bu anket çalışması Özel Okullar Derneği ve AMATEM işbirliği ile hazırlanan "Uyuşturucu Maddeler ve Bağımlılık Eğitim Paketi" kapsamında yürütülmüştür.. Çalışma bu eğitim paketi için gerekli olan temel verileri sağlamak amacı ile düzenlenmiştir. Elde edilen bulguların ışığında eğitim paketi oluşturulmuştur. Yöntem: Anket çahşması 1996 yılı Mayıs ayında düzenlenmiştir. Çalışma 62 okulda toplam 6800 lise ikinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Bu anketlerden 5823 adedi geçerli olarak saptanmıştır. Geçerli anket oranı % 85'dir. Çahşmaya katılan ve değerlendirmeye alınan anketlerden % 50.9'u erkek, % 49.Vİ ise kızlara aittir. Sigara ve alkol: Öğrencilerin % 19.6'sı günde en az bir kez sigara kullandığı ve bunların % 28'inin sigarayı bırakmakta zorlandığı bulunmuştur. Öğrencilerin % 8'i en az haftada iki kez olmak üzere alkollü içecekleri kullanmaktadır. Alkollü içki kullananlar % 6.04 oranında alkolü bırakmakta zorlandıklarını bildirmişlerdir. Çevresinin izin vermemesinden dolayı alkol kullanmama oranı çok düşük bulunmuştur. Öte yandan sağlığa zararlı olması sadece % 13 oranında, gençlerin alkol kullanmamasını sağlayan bir etkendir. İlk birayı içme yaşı 14 yaş öncesine kadar uzanmaktadır. Ancak öğrencilerin % lo'u ilk biralarını 11 yaş öncesinde kullanmıştır. İlk kez sarhoş olma ise 16 yaş öncesindedir. Uyuşturucu maddelere bakış açısı: Öğrencilerin % 28.5'i uyuşturucu maddelerin insanları sorunlarından uzaklaştırdığına inanmakta veya bu konuda bir fikri olmadığını belirtmektedir. Öğrenciler % 22.8 oranında uyuştumcu kullanımını toplumdan "farklı olmak" olarak görmektedirler. Ankete katılanlaım % 59.5'i sorunları olan kişilerin bu maddeleri kullandığına inanır gözükmektedir. Bu bulgu iki anlama gelebilir. Bir; sorunları olmayan insanlar uyuşturucu kullanmaz. İki; uyuşturucu maddeler sorunları giderebilir. Gençlerin büyük çoğunluğu (% 64.1) uyuşturucu madde kullanan kişilerin zayıf iradeli olduğunu düşünmektedir. Bu inanç, kendisini zayıf iradeli olarak görmeyenlerin uyuşturucu kullanmayı daha kolaylıkla denemesi gibi bir eğihme neden olabilir. Öte yandan öğrencilerin sadece üçte biri insanların uyuşturucu kullanımını denetleyemeyeceği inancını taşımaktadır. Bir başka deyişle zayıf iradeli insanlar uyuşturucu kullanımını denetleyemediği için kullanmaktadır.

14 Ankete katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu uyuşturucu maddeler ile ilgili bilgilerinin yeterli olduğunu ileri sürmektedirler. Ancak diğer gençlerin bu konuda yeterli bilgilerinin olmadığını düşünmektedirler. Bir başka deyişle, "ben biliyorum" ama "diğerleri bilmiyor". Öğrencilerin yarısı arkadaşlarına yardımcı olabileceklerine inanmaktadır. Halbuki, uyuşturucu kullanan biri ile yakın ilişkiler kurmak, kişinin kendisi için risk faktörüdür. Uyuşturucu Madde Kullanım Yaygınlığı: Öğrenciler arasında en çok kullanılan madde olarak esrar bulunmuştur. Hayat boyu en az bir kez esrar kullananların oranı % 4.2'dir. Hayat boyu en az bir kez uçucu madde kullanım oranı % 4, eroin kullanım oranı % 0.7, kokain kullanım oranı % 0.9 olarak bulunmuştur. Sakinleştirici ilaçları kullanım oranı ise % 5 civarındadır. Bulunabilirlik: Genel olarak öğrencilerin % 40'ı uyuşturucu maddeleri bulamayacaklarına inanmaktadırlar. Uçucu maddeler en kolaylıkla ulaşabileceklerini düşündükleri maddedir. İkinci sırada evde bulunma olasılığı yüksek olan sakinleştirici ve yatıştırıcı ilaçlar gelmektedir. Sadece gençlerin onda birinin arkadaşları içinde sigara kullanan kişi yoktur. Yarıya yakınında haftada bir kez sarhoş olan arkadaşları vardır. Esrar ve uçucu madde kullanan arkadaş sayıları diğer maddelere oranla daha yüksektir. Esrar ve uçucu madde kullanımı gençler arasında yüksek oranda çıkmıştır. Arkadaşları arasında da bu iki madde kullanımının sık olduğunun bildirilmesi, bulguları doğrular niteliktedir. Risk grubu içinde olan ve olmayan gençlerin karşılaştırılması: Hayat boyu en az bir kez esrar kullanan gençlerin risk grubu içinde oldukları varsayılarak bu gruba ait ayrıntılı dökümler yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin cinsiyetleri eşit orandayken, esrar kullananların üçte ikisi erkektir. Erkeklerin daha fazla esrar denedikleri anlaşılmaktadır. Esrarın, en sıklıkla rahatlamak amacı ile kullanıldığı behrtilmiştir. Daha sonra ise merak ve sinirleri yatıştırmak gelmektedir. Burada rahatlamaktan ne anlaşıldığı büyük önem taşımaktadır. Ancak gençlerin rahatlamak için esrarı yararlı bir ajan olarak değerlendirmeleri dikkat çekicidir. Esrar kullandığı dönem içinde bırakmak veya miktarını azaltmakta zorlananların oranı % 27.6 olarak belirtilmiştir. Bir başka deyişle esrar kullananların üçte biri esrarı daha uzun süre kullanmakta ve bu kullanım şekli bağımlı olabilecek düzeye ulaşmaktadır. Esrarı deneyen beş gençten biri esrarın sağlığa zararh olmadığını düşünmektedir. Bu inanç, bu kişilerin esrar kullanmaya devam edeceklerini göstermektedir. Öte yandan esrar deneyenlerin dörtte üçü sağlığa zararlı olduğuna inanmaktadır. Ancak dikkat çeken nokta bu kişilerin sağlığa zararlı olduğunu bilmelerine rağmen esrar kullanmalarıdır.

15 Esrar kullanmış gençlerin büyük çoğunluğu esrarı denemekten hiç bir zaman kaçınmayacaklarını belirtmişlerdir. Kullanan gençler okul idaresini ve polisi engellemede ciddi bir etken olarak belirlemezken, konu hakkında bilgih olmanın da kendilerini esrar kullanmaktan alıkoyamayacağım belirtmişlerdir. Bu bulgu önleme programları için değerli bir veridir. Gençlerin esrarı sıklıkla arkadaşlarının evinde kullandıkları görülmektedir. Daha sonra ise parti ve gezme gelmektedir. Okul ise en az tercih edilen mekandır. Bir kez esrar kullanmış gençlere yüzde otuza varan oranda esrar kullanmaları konusunda ısrar edilmektedir. Bu noktada gençlere baskılara karşı koyabilme yetisi kazandırılması önem kazanmaktadır. Esrar kullanmayan gençlere diğer uyuşurucu maddeleri kullanmaları için ısrar etme çok düşük oranda iken, esrar kullanan gençler arasında bu oran oldukça yüksektir. Bu bulgu esrar kullanmanın diğer uyuşturucu madde kullanımı için bir risk olduğunu vurgulamaktadır. Risk altında olduğunu varsaydığımız öğrenci gmbunda derslerinde daha yüksek oranda başarısızlık ve okula devamsızlık olduğu gözlenmektedir. Esrar kullanan gençlerin üçte biri sorunlarını aileleri ile paylaşamadıklarını düşünmektedir. Esrar kullanan gençleri diğer grup ile karşılaştırdığımız zaman, ailelerin ödev yapıp yapmadıklarını kontrol etmediklerini ve derslerine aileleri tarafından yardım edilmediğine inandıklarını görüyoruz. Ancak ailelerin her iki grup öğrencilerin televizyon seyretme sürelerini kısıtladıkları ve akşamları sokağa çıkmalarına izin vermedikleri bulunmuştur. Bu bulgu, ailenin baskısının değil, çocuğuna gösterdiği ilginin niteliğinin önemli olduğunu göstermektedir. Esrar kullanan gençlerde anne ve baba anlaşmazlığı daha yüksek oranda bulunmuştur. Bu gençlerin ailelerinde alkol kullanma oranı % 29.3 iken, bu oran diğer grupta % 16.6'dır. Ailelerde esrar kullanımının varlığı, esrar kullanan gençlerde belirgin derecede yüksektir. Bir başka deyişle ailede uyuşturucu madde kullanan bir kişinin varlığı, gençlerin uyuşturucu madde kullanımı için bir risk etkeni oluşturabilir. Aynı biçimde ailede eroin, kokain gibi "hard drug" kullanan kişi varlığı, esrar kullanan gençlerde daha yüksektir. Yine esrar kullanan gençler arasında sigarayı bırakmakta zorlamaların oranı daha yüksek bulunmuştur. Ote yandan bu gençler arasında sigarayı bırakmayı düşünenlerin oranı da daha düşüktür. Kullanıcıların % 38.8'inin geçen bir ay içinde 10 defadan fazla alkollü içecek kullandıkları gözlenmiştir.

16 MADDELER VE BAĞIMLILIK EĞİTİM PAKETİ ÖĞRENCI EĞITIMI M DERNEG

17

18 ,C,fS#)i;iMEll TEMEL KURALLAR 20 TEMEL BİLGİLER 21 UYUŞTURUCU MADDELER VE BAĞıMLıLıĞA GENEL BIR BAKıŞ.23 KISA ANKET FORMU 30 UYUŞTURUCU MADDELERIN ETKILERI VE SONUÇLARı.31 UYUŞTURUCU MADDELER SORU FORMU 40 KARAR VERMEK i- 41 DAVRANıŞLARıMıZ.49

19

20 Elinizde bulunan öğrenci eğitimi ile ilgili bu kılavuz, uyuşturucu ve bağımlılığa karşı hazırlanan eğitim paketinin bir parçasıdır. Bu nedenle sözkonusu eğitim paketinden ayrı olarak düşünmek ve kullanmak doğru olmayacaktır. Eğitimin amacı gençlere uyuştumcu maddeler ve bağımhiık konusunda gerekli bilgileri kazandmnak ve konu ile ilgili tutumlarını olumlu yönde değiştirmektir. Eğitici olarak eğitim görmemiş kişilerin bu kılavuzu ve eğitim videosunu kullanması sakıncalıdır. Bu kılavuz hazırlanırken, verilecek olan eğitimin standart olması gerekliliği düşünülmüştür. Bu nedenle sınırları oldukça belirli bir eğitimden sözedebiliriz. Paket yaş grubuna yönehk olarak hazırlanmıştır. Video kullanılmasının amacı; tartışmayı yönlendirmesi, görsel zenginhk içermesi, dikkat çekmesi, standart eğitimi sağlayabilecek olmasıdır. Eğitimi uygularken kendinizden bazı şeyler katabilir veya değişiklikler yapabilirsiniz. Ancak bunları yapmadan önce kendinizin bu konuda yeterli olup olmadığına karar veriniz. Bu eğitimin en büyük amacı, öğrenci ile eğitici kişi arasında bir bağ kurulmasıdır. Böylece öğrencinin ileride çıkabilecek sorunlara karşı danışabileceği veya destek alabileceği bir kişinin varlığını hissetmesi sağlanacaktır. Eğitim sırasında yanıtlayamadığınız bir soru gelirse, sorunlu bir öğrenci ile karşılaşırsanız AMATEM'e başvurmaktan çekinmeyiniz. Çünkü bu eğitim paketinin amacı sürekli bir iletişim ağı kurmaktır. AMATEM'de bu konu ile görevh psikiyatrist ve psikologların telefonları aşağıda verilmiştir. Ancak onlara ulaşamazsamz, danışma hattı numarası olan numaralı telefonu arayabilirsiniz. Dr. Kültegin Ögel Dr. Defne Tamar Psk. Jühde Aral Dr. Duran Çakmak /351, /584, / /588

21 Diğer derslerden farklı olduğunu belirtmek için değişik bir ortamın yaratılması yararlı olabilir. Ancak bu kuralların sizin ortamınıza kesinlikle uymadığını düşünüyorsanız, kendi sınıfınıza uygun bir biçim geliştirebilirsiniz. Oturumlara 20'den fazla öğrenci almamak eğitimin başarısını artıracaktır. Öğrencileri mümkün olduğu kadar ders düzeninin dışında oturtmaya çalışın. Örneğin sıralar yuvarlak bir düzen halinde sıralanabihr. Konunun özelliği nedeni ile bazı temel kurallara gereksinim vardır. Aşağıda yer alan kurallara tam olarak uymanız ve öğrencileri bu kurallara uymaya çağırmanız, eğitimin başarıya uluşması için önemhdir. Oturum sırasında herkese katılma şansı verilmelidir. Bir öğrenci konuşurken diğerleri onu dinlemelidir. Herkes düşünce ve görüşlerini ifade etmekte özgürdür. Katılım için herkes yüreklendirilmelidir. Sınıfta konuşulan herşey kesinlikle gizli kalmahdır. Bir başka sınıfta olan tartışmalardan söz edilmemelidir. Eğer önemli ise, söz ederken hangi sınıf ve kişi olduğu gizlenmelidir.

22 Eğiticinie Roîü Konu ile ilgili tartışmanın başlamasın sağlamak ve tartışmayı idare etmek. Oturumlar için belirlenen temel kurallara uyulmasını sağlamak. Öğrenciler arasında aktif tartışma ortamını yaratmak ve öğrencilerin tartışmalara katılımını artırmak. Verilmesi gereken mesajları dikkatli biçimde öğrenciye uluştırmak. Öğrencinin uyuşturucu ve bağımlılık ile ilgili bir sorunu olduğunda eğiticinin ona yardımcı olabileceği inancını sağlamak. Uyuşturucuya karşı kullanılabilecek yetilerin kazanılmasını sağlamak. Öneriler Oturumları mümkün olduğu kadar soru ve yanıtlar biçiminde götürün. Kendinizi tartışmayı yönlendiren kişi olarak görün ve ona göre davranın. Eğer tartışma öğrenciler tarafından başlatılmıyorsa, örnekleri siz vererek tartışmayı açın. Tartışmaların bittiğine emin olmadan konuyu kapatmayın. Öğrencileri etkinliklere katılmak için yüreklendirin. Öğrencinin katılımını en yüksek düzeyde tutmaya çalışın. Bilmediğiniz bir konuda "bilmiyorum" demekten çekinmeyin. Unutmayın! Konunun uzmanı değilsiniz. Bu nedenle öğrenciye "birlikte araştıralım" diye yanıt verebilir ve AMATEM'e danışabilirsiniz.

23 Önerilmeyenler Öğüt vermek: Unutmayın bu konuda herkes sürekh öğüt veriyor. Ancak bu öğütlerin başarı oranı çok düşük. Tarafsız bir yönetici gibi değil, taraflı davranmak: Siz de bir bireysiniz, bu nedenle kendi görüşleriniz olabilir ve kendinize ait görüşleri sunabilirsiniz. Kendinize ait görüşleri genel geçer kurallar biçiminde sunmak: Sizin yaşantı ve deneyimleriniz diğer insanlardan farklı olabilir. Herkesin kendine ait yaşantıları vardır. Bu nedenle kendi görüşlerinizi mümkün olduğu kadar genel kurallar olarak ortaya koymaktan kaçının. Farklı ve karşı görüşler belirten öğrencileri sindirmek: Bırakın bu öğrencileri, diğer öğrenciler sindirsin. Yoksa uyuşturucu ile mücadelede siz kaybedersiniz. Yargılamak: Kimseyi görüşleri veya madde kullanımı nedeni ile yargılamayın.

24 OTURUM 1 vgmmmmmm AMAÇ Uyuşturucu maddeler ve bağımlılık konusunda farkındalığm yaratılması. Uyuşturucunun jeopolitik konumunu vermek. Uyuşturucu maddeleri ve kullananları tanımlamak. Çevremiz ve kendimiz için tehlikeli olduğunun farkına varmak. GEREKLİ ARAÇLAR İlk değerlendirme testi Video Tahta ve tebeşir Küçük boş soru kağıtları OTURUMUN AKIŞI Açış konuşması Eğitimin değerlendirme testinin uygulanması Eğitim Çizgi film tartışılması Kısa anket formunun uygulanması Gelecek ders ile ilgili soruların öğrenilmesi ÖNERİLER Uyuşturucu kullanmanın etkileri ve sonuçları bu dersin konusu değildir. Bununla ilgili soruları gelecek derste yanıtlayacağınızı belirtin. Öğrenciler bağımlılık yapabilecek birçok madde sayabilir. Unutmayın, sizin göreviniz bağımlılık potansiyeh çok yüksek olan maddeler konusunda öğrenciler ile tartışmak. Yeni uyuşturucu isimleri öğrenciler tarafından sayılabilir. Bunları bir kenara not alarak, daha sonra soruşturup öğreneceğinizi söyleyin. Oturumun sonunda 'Akılh Köylüler" adında bir çizgi film yeralmaktadır. Eğer ders süresi yeterli ise, bu oturumun sonunda, değil ise başka bir oturum içinde çizgi filmi tartışmaya açınız. Dar bir süre içinde tartışmaktan kaçınınız.

25 öncelikle konuyu aktaran bir açılış konuşması yapın. Bu konuşma sırasında bu eğitim paketinin Özel Okullar Derneği ve AMATEM tarafından hazırlandığını bildirin. Eğitimin tartışmaya dayandığını, çeşitli sorulara birlikte yanıt aramaya çalışacağınızı ve video'nun size bu konuda sadece yardımcı bir araç olduğunu vurgulaym. Temel kuralları öğrencilere anlatın. Gizliliğin esas olduğunu tekrar vurgulaym. Konuşmanızda bu oturumun amacının "uyuşturucu ve bağımlılık konusunu birlikte tartışmak ve düşüncelerinizi paylaşmak" olduğu vurgulaym. EĞITICI BILGISI Burada amaç, uyuşturucunun jeopolitik konumunu vererek, aslında bir ticaret olduğunu ve bizim için önemli olan bazı değerlere ne kadar ters düştüğünü vurgulamaktır. VIDEO BILGISI Sık sık duyarız uyuşturucudan sözedildiğini. Hakkında radyo, TV programları yapılır, gazetelerde diziler yazılır. Acılarla, ölümlerle birlikte anılır her seferinde. Tartışüır. Herkesin onun hakkında doğru ya da yanlış mutlaka bir fikri vardır. Peki ama gerçekten, onun hakkında neler biliyoruz? Onu tanıyor muyuz? Nerede üretiliyor? Neden üretiliyor? Bildiğimiz en somut şey uyuşturucunun çok kazançlı bir ticaret yolu olduğu. Uyuşturucu ticaretinin cirosu yılda Bu oran Türkiye Bütçesinin Dünyadaki en büyük holdinglerden çok daha büyük bir ticaret hacmine sahip olup, en yüksek gelir getiren bir ticarettir. Uyuştumcu en çok altın hilal adı verilen İran, Pakistan ve Afganistan'ı kapsayan bölge ile Orta Asya Cumhuriyetlerinde üretiliyor. Bu bölgelerde üretilen uyuştumcu maddeler, üç yoldan dünyaya açılıyor. Bunlardan birincisi ve en önemlisi Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu sınırlarından girip, Türkiye üstünden Avmpa'ya uzanan yol. Bir diğeri Lübnan üzerinden deniz yolu ile Türkiye'ye giriş yapan uyuşturucu yolu. Üçüncü yol ise Orta Asya Cumhuriyetlerinden başlayıp, Kafkaslar üzerinden geçen yol. Görüldüğü gibi Türkiye çok önemli bir ticaret yolunun üzerinde. Neredeyse uyuştumcunun bütün yollarının birleştiği önemli bir nokta. Doğal olarak uyuşturucu ticareti, geçiş yaptığı bu yol üstünde geniş bir pazar bulmak ve malını burada da satmak isteyecektir. Bütün pazar planlı girişimler ile yavaş yavaş büyütülmeye çalışılmaktadır. Diğer bazı uyuşturucular ise Güney Amerika ülkelerinde üretilerek tüm dünyaya pazarlanmaktadır.

26 Uyuşturucu haksız bir ticarettir. Tüketim ekonomisinin bütün gereklerini yerine getirir. Uyuşturucu içeren maddeler üreticiden ucuza alınır. Aracılar büyük paralar kazanır. Uyuşturucunun kaçakçılara maliyeti satılan maddenin sadece % lo'udur. Dünyada büyük karteller uyuşturucu tüketimini yönlendirmektedir Fiyatlar bu karteller tarafından ayarlanmaktadır. Uyuşturucu ticaretinde ucuz emek kullanılmaktadır. Satış için daha çok uyuşturucu madde bağımlıları tercih edilerek, bu insanlar kullanılmaktadır. Satıcılar ise klasik tanıtım tekniklerini kullanmaktadır. Örneğin kişi bağımlı oluncaya kadar malın bedava verilmesi. Veya merak uyandırılarak satışın artırılması. Hiçbir zararının olmadığını söyleyerek tüketiciyi kandırmak. İçine çok çeşitli katkı maddeleri konur. Amaç para kazanmak olduğu için, bu katkı maddelerinin neler olduğuna dikkat edilmez. Kimi zaman bu katkılar insanlar için öldürücü olabilecek maddelerden seçilmektedir. Öğrencilerden yanıt alınmasını bekleyin. Verilen yanıtların hepsini tahtaya yazın. Hiçbir ek yanıt olmadığına inandığınız zaman tekrar videoyu çalıştırın. Uyarıcılarında birer uyuşturucu madde olduğu vurgulanmalıdır. UYUŞTURUCU NEDİR? Uyuşturucular, insan bedenine dışarıdan alınan doğal veya işlem görmüş maddelerdir. Alındıktan sonra beden ve zihin üstünde etki gösterirler. Uyuşturucu olarak tanımlanan maddeleri sayar mısınız? Esrar Eroin Kokain Ecstasy Amfetamin Görüldüğü gibi uyurıcı olan maddeler de "uyuşturucu" kavramı içinde yer alır. Bu maddeler yasal olmayan uyuşturucu maddelerdir. Yasal olarak eczanelerde bulunan ve tıbbi amaçlar ile ilaç olarak kullanılan bazı maddeler de doktor öneresi dışında kullanıldığı zaman bağımlılık yapabilir.

27 Öğrencilerden yanıt alındıktan sonra videoyu devam ettiriniz. Burada yasal olarak satılan bazı ilaçlardan sözedilmektedir. Ancak bu ilaçlar eğer doktor önerisi dışında kullanılacak olursa bağımlılık oluşturabilir. Doktor önerisi ile kullanılır ise bağımlılık oluşturma riski çok azdır. Sigara, alkol gibi maddelerin de bağımlılık yaptığı, bu nedenle bunların da uyuşturucu kapsammda değerlendirilebileceği hatırlatılmalıdır. Soruyu tekrar öğrencilere sorunuz. Onların yanıtlarını alınız ve tahtaya yazınız. Daha sonra videoyu tekrar çalıştırınız. Daha önceki sorularda yanıt vermeyen öğrencileri yanıt vermek için cesaretlendirin. Uyuşturucuların başarı ve performansı artırması gibi olumlu özelliklerden yola çıkarak öğrenci bazı spekülasyonlarda bulunabilir. Unutmamalıdır ki, bu maddeler sadece kullanıldıkları dönemde bu etkileri gösterirler. Kullanıldıkça da bağımlılık oluşturma riski yükselir. Yasal olarak eczanelerde bulunabilen ancak bağımlılık yapabilen maddeler içinde bildiklerinizi sayar mısınız? Diazem, Akineton, Xanas, Rivotril, Ativan, Rohypnol Bu ilaçlar doktorun önerdiği biçimde kullanılmaz ise bağımlılık oluşturabilir. İlaç olmayan ancak yasal olarak çeşith amaçlar için piyasada satılabilen ve bağımlılık potansiyeli yüksek olan başka maddelerde vardır. Bunlar arasında; Tiner, Bali, yapıştırıcılar gibi uçucu maddeler Sigara Alkol sayılabilir. İNSANLAR NEDEN UYUŞTURUCU MADDE KULLANMAYA BAŞLAR? Gençler arasında yapılan araştırmalar ve gözlemler, gençlerin uyuşturucuya en çok aşağıdaki nedenlerden dolayı başladığını göstermektedir. «Merak ettikleri için... İçinde bulundukları grup madde kullanıyor ise, gruba uyabilmek ıçın... Kendilerini olgunlaştıracağını düşündükleri için... Kendine güvensizlik, yalnızlık, sıkıntı duyguları ile başa çıkamadıkları veya başa çıkma yöntemlerini bilmedikleri için... Başarı ve performansı artırmak, enerjiyi artırmak, kilo vermek için... Yaratıcılığı artırmak için... Ancak sonuçta bu maddelerin tek bir işe yaradığı görülür. Bu da BAĞIMLILIK.

28 EĞITICI BILGISI Bu bölüm uyuşturucularm sorunları yenmek amacı ile kullanılması ile ilişkilidir. Vurgulanması gereken nokta, insanlam kendi sorunlarını kendilerinin çözmesinin gerektiğidir. Bu oturumun sonunda bulunan çizgi film de bu konu ile ilgilidir. Soruyu tekrarlayın ve açıklayın. "Örneğin medya, arkadaş, toplum, ana baba vb." Ömeğin Mariboro sigarasını üreten firma daha çok erkeksi, Camel entellektüel, Salem seksi özellikleri ortaya koyarak tüketiciye bunları kullandığı zaman öyle olabileceği imajını vermeye çalışır. VIDEO BILGISI Evet, belki uyuşturucu maddeler geçici bir rahatlama duygusu verebihr ve sorunları bir an için unutmaya yarayabilir. Ancak ardından bütün olumsuzlukların çok daha şiddetli biçimde yaşanması kaçınılmazdır. Uyuşturucunun sorunları çözdüğü savı, herhangi bir veriye dayanmamaktadır. Bunlara rağmen insanlar bu düşüncelerle koşullandırılmıştır. Dış etkenlerin uyuşturucuya başlamadaki rolü nedir? İnsanların birçok davranışı başka etkenlerle kontrol altına alınmaya çahşılır. Bunun en iyi örneklerini reklamlarda görebilirsiniz. Reklamlarda amaç, insanların bilinç altında yeralan kendi ile ilgili bazı isteklerini yönlendirerek, farkında olmadan onları pazaıianan ürünü istemeye zorlamaktır. Örneğin beğendiği kişinin davranışlarını taklit etmek, kendinden uzaklaşarak ona benzemeye çalışmak. Şimdi satış teknikleri ile bezenmiş bir konuşma izleyeceksiniz.: "Bak arkadaşım. Şunu bir dene. Adı lazım değil. Göreceksin sana çok iyi gelecek. Bana inan, bir kereden birsey çıkmaz, içince uçacaksın, yahu. Bütün sorunların uçup gidecek. Hiç bir şey kalmayacak. Hepsini çözecek. İnan bana" Şimdi de gerçekleri ve söylenmesi gerekenleri izleyeceksiniz:

29 Bak arkadaşım. Bu bir uyuşturucu madde. Bunu içmen hana faydalı ve gerekli. Çünkü hem ben bunu kullanırken yalnız kalmayacağım, hem de bir süre sonra sana bunu satıp para kazanacağım. Bir kere bile kullansan bağımlı olabilirsin, içtiğinde kendinde değişiklik filan hissedeceksin. Ama bu akşam babanla yaşadığın sorunlar ile bunun uzaktan yakından ilişkisi yok. Onları ancak sen kendin çözebilirsin. Bunun sana yardımı dahi olmaz." UYUŞTURUCU TÜRKİYE İÇİN BİR TEHLİKE MİDİR? Diğer dünya ülkeleri ile karşılaştırıldığında uyuşturucu kullanım oranı ülkemizde daha düşük düzeydedir. GRAFİK Akıllı köylüler adlı çizgi filmi göstermek ve tartışmak için zamanınız yeterli değil ise, bir başka zaman göstermek için saklayınız. Bu çizgi filmde sorunları aşmak için kendileri dışında çeşitli çözümler arayan ve bu nedenle her seferinde başka sorunlar ile karşılaşan köylülerden sözedilmektedir. Film bittikten sonra bu film hakkında ne düşündüklerini sorunuz. Daha sonra bu filmin anlatmak istediklerini tartışmaya açınız. İnsanların kendi sorunları ile başa çıkması, kendisi dışındaki çözümlerin başka sorunlar yaratacağı vurgulanmahdır. Ancak ülkemizde gençler arasında yapılan anketlerde uyuşturucu maddeler kullanım oranında çok hızlı bir artış olduğu tespit edilmiştir. GRAFİK Polis kayıtları incelendiğinde, 1995 yılı içinde ele geçirilen uyuşturucu miktarı 1994 yılma göre iki kat daha fazladır. GRAFİK Tüm bunlar ülkemizde yakında ciddi bir uyuşturucu sorunu ile karşılaşabileceğini göstermektedir. AKILLI KÖYLÜLER (Çizgi film)

30 öğrencilere ekte hazırlanan "Kısa Anket Formu"nu çoğaltarak dağıtınız. Çoğaltma imkanınız yoksa küçük boş kağıtlar veriniz. Kısa bir anket yapacağınızı belirtiniz. Yanıtların evet ya da hayır biçiminde verilmesini isteyiniz. Kağıtlara isimlerini yazmadan aşağıdaki üç soruya sırasıyla yanıt vermelerini isteyiniz. 1- Sizin çevrenizde sigara kullanan insanlar var mı? 2- Sizin çevrenizde alkol kullanan insanlar var mı? 3- Sizin çevrenizde herhangi bir uyuşturucu kullanan insan var mı? Kağıtları toplayın. Anket sonuçları değerlendirilirken diğer boş kağıtlara uyuşturucu ile öğrenmek istedikleri sorular varsa onları yazmalarını isteyin. Gelecek toplantıda bu sorulara yanıt vermeye çalışacağınızı belirtin. Bir öğrencinin yardımı ile "evet" ve "hayır"ları toplayın. Böylece uyuşturucu tehlikesinin çok uzaklarda olmadığını ve çevrelerinde dahi bulunduğunu gösterin. Soru kağıtlarını toplamayı da unutmayın! Ek bir soru olup olmadığını öğreniniz. İki soru sorun ve tartışın: 1- Bugün neler öğrendiniz? 2- Bu bilgiler size nasıl yardımcı olacak? Konu ile ilgili olarak sizinle özel görüşmek isteyen olursa, onlar ile görüşebileceğinizi ve onlara yardımcı olmaya çalışacağınızı belirterek kapatın. ÖZET Uyuşturucu bir ticarettir. İnsanlar çeşitli nedenlerle uyuşturucuya başlar. Bizim dışımızdaki toplumsal ve kişisel etkenler de önemli nedenleri oluşturabilir. Uyuşturucu herkes ve her ülke için bir tehlikedir.

31 1- Sizin çevrenizde sigara kullanan insanlar var mı? EVET HAYIRO 2- Sizin çevrenizde alkol kullanan insanlar var mı? EVET HAYIRÛ 3- Sizin çevrenizde herhangi bir uyuşturucu madde kullanmış veya kullanan insanlar var mı? EVET HAYIRD

32 OTURUM 2 Uyuşturucu maddelerin zarar ve etkilerini öğretmek. Bağmılılığm tanımmı yapmak ve önemini vurgulamak. GEREKLİ ARAÇLAR «Uyuşturucu maddeler soru formu Tahta ve tebeşir Video Açış konuşması Uyuşturucu maddeler soru formunun uygulanması Eğitim ÖNERİLER Olabildiğince tarafsız davranın. Bir taraf gibi görünmekten kaçının. Ancak bir birey olarak sizin görüşleriniz uyuşturucu karşıtı olabilir ve bunu da ifade edebilirsiniz. Etkileri ile ilgili bilmediğiniz sorular gelirse, yanlış olarak yanıtlamak yerine yanıt vermemeyi seçin. Unutmayın, sadece uyuşturucu kullanmak bunların etkilerini bilmek anlamına gelmez. Tüm bu bilgilerin binlerce uyuşturucu kullanan kişiden elde edilen veriler olduğunu belirtin. Çünkü, size bazı bilinmedik etkiler ile ilişkili sorular gelebilir.

33 Bugünkü konunun uyuşturucu maddelerin etkileri ve sonuçlarmı tartışmak olduğunu belirtiniz. "Uyuşturucu Maddeler Soru Formu"nu öğrencilere dağıtınız. Sorular yanıtlandıktan sonra bunları toplamayacağınızı belirtin. Daha sonra çahşmaya başlayabilirsiniz. VIDEO BILGISI Uyuşturucu maddelerin en önemli zararı nedir? öğrencilerin yanıtlarını alınız. Daha sonra videoyu çalıştırınız. Uyuşturucu maddeler insanlar üstünde bedensel, ruhsal ve sosyal olarak etkilerde bulunabilir. Ancak yarattıkları en önemli sorun bağımlılıktır. Videoyu durdurun ve bağımlılığın ne olduğunu öğrencilere sorunuz. Yanıtları tahtaya yazınız. Bağımlılık nedir? Bağımlılık, uyuşturucu maddeleri karşı konulmaz biçimde kullanma davranışını anlatan bir kavramdır. Bağımlılığın birçok bileşeni vardır. Bağımlı olan kişi kullandığı maddeyi birçok kez bırakma girişiminde bulunmasına rağmen o maddeyi tam olarak bırakamaz tekrar kullanmaya başlar. Bırakır, tekrar başlar. Ondan uzaklaşamaz. Bu kısır döngü sürüp gider. Programda yeralan oyuncular tedavi görmekte olan bağımlıları canlandırmışlardır. Kendi istekleri üzerine yüzleri gösterilm.emiş, adları verilmemiştir. (Bağımlı ifadesi) Bütün bağımlıliar uyuşturucuya düşük dozlarda başlarlar. Ancak bu dozu kısa zamanda arttırmak zorunda kalırlar. Çünkü uyuşturucuyla istedikleri etkiye ulaşabilmeleri için dozu devamlı artırmaktan başka çareleri yoktur. (Bağımlı ifadesi)

34 Uyuşturucu maddeler bir süre kullanılıp bırakıldıkları zaman, yoksunluk belirtileri denilen birtakım rahatsızlıklara yol açar. Bunlar arasında bulantı, kusma, bitkinlik, şiddetli uykusuzluk, iştahsızlık sayılabilir. Ancak bu belirtiler sadece bedensel değildir. Bazı uyuşturucu maddeler kesildikleri veya azaltıldıkları zaman sadece ruhsal belirtilere de neden olabilir. Bunlar arasında ise sıkıntı, huzursuzluk, mutsuzluk, depresyon, hiçbirşeyden zevk almama olabilir. Ruhsal bağımlılık tedavisi güç bir durumdur. (Bağımlı ifadesi) Bağımlılık yapıcı maddeler yoksunluk belirtileri nedeniyle tekrar kullanılırlar ve kolay kolay bırakılamazlar. Kişi, arkadaşlarıyla, ailesiyle ilişkilerinde zararlarını görmesine rağmen madde kullanmayı sürdürür. Toplum giderek onu dışlar, okul ve iş başarısı düşer, hastahklara yakalanır... Ancak tüm bunlara rağmen, bazı mazeretlere sığınır ve kullanmaya devam eder. (Bağımlı ifadesi) Bağımlı kişinin zamanı büyük oranda uyuşturucu aramakla geçer. Öyle bir noktaya gelmiştir ki, hayatındaki tek amaç madde bulmaktır. Başka herşey onun için değerini yitirir. Arkadaşlık, doğa, aşk, hayaller... İşte bu dönemde maddeyi alabilmek için hırsızlık, fahişelik yapılmaya başlanır. (Bağımlı ifadesi)

35 Uyuşturucu maddeler nasıl etki ederler? Uyuşturucu maddeler beyinde merkezi sinir sistemi üzerine etki gösterirler. Kişinin mizacını, anlama ve kavrama yeteneğini, uyanıklığını ve duygularını bu etki ile değiştirirler. Merkezi sinir sistemi bizim işlevlerimizi ve düşüncelerimizi kontrol eder. Uyuşturucu maddeler kullanıldıkları zaman dış dünyayı algılama, işlevsel yetenekleri ve davranışları değiştirir. Bu maddeler sinir sistemi üzerinde yer alan ve reseptör adı verilen alıcıların sayısını ve niteliğini bozar. Bu nedenle maddeler ortadan kayboldukları zaman yoksunluk denen rahatsızlık ortaya çıkar. öğrencilerden yanıt alındıktan sonra video devam edecektir. Burada öğrenciler arasında yapılan ankette büyük oranda "uyuşturucuyu kontrol edebileceklerine" ilişkin yanlış bir inançları olduğunun saptandığını belirtin. Öğrenciler arasında küçük bir oylama yapın. Uyuşturucu maddelerin alındığı zaman nasıl bir etki yapacağını önceden bilmek zordur. Çünkü, alınan madde miktarına, içerdiği kimyasal maddelere ve içine karıştırılan diğer katkı maddelerine, kullanış biçimine, kullanan kişinin kişiliğine, nasıl bir ortamda alındığına göre etkileri değişir. Satıcılar bu maddelerin içine çok çeşitli katkı maddeleri karıştırdığı için, satılan maddenin içinde neler olduğunu anlamak çok zordur. Kişi uyuşturucu madde kullanımmı kontrol edebilir mi? Bağımlıların büyük çoğunluğu kontrol edebileceği inancı ile madde kullanmaya başlamıştır. Hiçbir zaman bağımlı olabileceğini düşünmemiştir. Amaç arasıra kullanmaktır. Ancak sonuçta kişi bağımlı hale gelir. Çünkü, bağımlılık uyuşturucu kullanımının kaçınılmaz sonucudur. Kişi bağımlı olduğunun farkına varamaz. Farkına vardığında ise vakit çok geçtir. Uyuşturucu maddeler kaç kere almdıktan sonra bağımlılık yapar? Bağımlılık yapan maddelerin psikolojik etkileri çok yoğundur. Bu nedenle bir kez kullanım bile tehlikelidir. Örneğin kokain bir kez kullanıldıktan ve etkisi geçtikten sonra saat süre ile istenmeyen ruhsal etkilere neden olur. Katkı maddeleri ile fazla karıştırılmamış eroin, ilk kullanımdan sonra bile bağımlılık yapabilir. Bu nedenle bu maddelerin bir kez kullanılması bile sakıncalıdır.

36 UYUŞTURUCU MADDELER VE ETKİLERİ Esrar Esrar 421 çeşit kimyasal maddeden oluşan bir uyuşturucudur. Joint, Marihuana veya Ot adı verilir. Esrar alındığı zaman yağ dokusunda birikir. Bunun sonucu esrar alındıktan bir hafta sonra bile, etkin maddenin % 50'si hala bedende bulunmaktadır. Esrarın beden üstünde yarattığı istenmeyen etkiler şunlardır. Beyin ve sinir sistemi: Bellek üstüne etkisi çok fazladır. Unutkanlığa yol açar. Kişinin düşünme yetisini azaltrr. Refleksleri ve koordinasyonu bozar, bu nedenle esrar kullananların araba kullanması çok sakıncahdır. Kişinin sorun çözme yetisini bozar. Üreme sistemi: Erkek ve kadın üreme sistemlerine etkisi olduğu bilinmektedir. Örneğin esrar alındıktan hemen sonra testosteron adı verilen erkeklik hormonunun % oranında azaldığı saptanmıştır. Akciğerler: Sigara ile karıştırıldığında beş kat daha fazla akciğer kanserine neden olduğu bazı araştrmacılar tarafından gösterilmiştir. Uçucu maddeler Bu maddeler çok toksik yani zehirleyici maddelerdir. Bağımhiık potansiyeh yüksektir. Baş ağrısı, kusma, bulantı, tıkanma ve boğulma uçucu madde koklayanlarda ortaya çıkan belirtilerdir. Uçucu maddeler koklayanlarda ani ölümler sıklıkla meydana gelir. Bunların büyük çoğunluğunun ilk koklama sırasında ortaya çıktığı saptanmıştır. Ani ölümlerin yarısının nedeni kalp yetmezliğidir. Ölümlerin bir kısmı ise akciğerlere madde gitmesi sonucu boğulma ile oluşur. Saldırgan ve tehlikeli davranışlar sık olarak gözlenir. Ciddi bir sarhoşluk, denge bozukluğu, yürümekte güçlüğe neden olur.

37 EĞITICI BILGISI VIDEO BILGISI Eroin Eroin çok yüksek bağımlılık potansiyeline sahip bir maddedir. Sürekli doz arttırmak gereksinimi vardır. Eroin bırakıldığı zaman çok şiddetli bir kriz yaşanır. Bu nedenle bırakmak çok zordur. Yüksek dozda alındığı takdirde solunum durmasına, komaya ve ölüme neden olur. Piyasada satılan eroinin içine çok çeşitü katkı maddeleri konduğu için, ne tür etkiler yapacağı tam olarak kestirilemez. Kokain En yüksek bağımlılık potansiyeline sahip maddedir. Bir kere başladıktan sonra bırakmak çok zordur. Beyin damarlarında tıkanma ve kanamaya yol açar. Cinsel güçsüzlük ve yetersizlik kokain kullananlarda en sık gözlenen yakınmadır. Çok şiddetli uykusuzluk yaratır, Crack, kokainin bir başka fomıudur. Crack bağımlılık potansiyeli çok yüksek ve yan etkileri çok daha tehlikeli olan bir maddedir. Ecstasy Ecstasy alındığında ağız kuruluğu, terleme, iştah kaybı, kalp hızında ve basıncında artış meydana gelir. Bağışıklık sistemi üstüne yan etkisi vardır. Aşırı su kaybına, solunum yetmezliğine ve ölüme neden olabilir.

38 EĞITICI BILGISI 2. Bu maddelerin kullanıldığı ortamlara girmek İnsanlar kendilerine fazla güvendikleri için bu ortamlardan kaçmazlar. Halbuki o ortamda bulunmak bile çoğu zaman riskin tam kendisidir. Veya arkadaşlarma yardım etmek isterler. ("Nasıl olsa ben kullanmam", kullanan arkadaşlara yardımcı olayım da bıraksınlar") 3. Bir kez denemek ve bir daha kil11anmayacağını düşünmek Bir kez deneyen herkes bunu bir daha tekrarlamayacağına kendini inandırır, ("bir daha asla") 4. İkinci kez denemek Bir kez kullandıktan sonra kişi artık kendi için önemli olan "uyuştumcu kullanmamak" gibi bir değeri kaybetmiştir. Biraz da kendine olan güveni artmıştır. ("Artık bir kere kullandım" "Nasıl olsa kendimi tutarım") 5. Üç ve sonrası Birinci ve ikinci kullanımın sonrasında diğer kullanımlar hemen sıralanır ("Ben bağımlı olmam", "Ben onlar gibi değilim") 6. Bağımlılık VIDEO BILGISI 2. Bu maddelerin kullanıldığı ortamlara girmek "Sonra yavaş yavaş bu ortamlara dalıyorsun. İlk oralara takıldığımda "ben" dedim "kesinlikle kullanmam". Muhabbet te iyi. Takılıyorum. Bazı arkadaşlarım vardı, perişan çocuklar. Kriz filan yaşıyor. Anası babasının çocuğa aldırdığı yok. Ben konuşuyordum onlarla. Aklım sıra bıraktırmaya çalışıyorum. Tabii, bu arada ne var ne yok bütün mal ortada. Ama ben kullanmayacağım yaa." 3. Bir kez denemek ve bir daha kullanmayacağını düşünmek "Birgün dedim ki, "bu meret ne biçim şeydir, görehm bakalım". Etraftada var zaten, olmasa da bulurum. İçtim. Ölmedim. Bir şey de anlamadım. Ama dedim ki kendime "oğlum, bak bir şeye benzemiyor zaten, bir daha asla!" 4. İkinci kez denemek "İki gün geçmedi, gene ortamdayız, bir daha fırrt. Nasıl olsa bir kere kullandım. Mertlik bozuldu. Bir daha kullansam ne olur? Nasıl olsa tutarım kendimi. Hem zaten bu son!" 5. Sonrası "Tabii sonrasında her sefer 'bu son'. Bu son diyorum, iki dakka sonra bir daha çekiyorum. Baktım 'son'lar bitmiyor, dedim ki "oğlum bunu kontrollü içersen bir şey olmaz. Sen o keşlere benziyor musun? Hayır. Sen bağımlı olmazsın" 6. Bağımlılık "Bu sefer başladı sıkıntılar. Bırakıyorum diyorum, sıkıntılar, ağrılar, her yerim kopuyor. Bırakmak zor iş. Bilmiyorum ki bir iki kez kullanmak bile adamı bağımlı yapmaya yetiyormuş. Ama diyorum ki kendime "dişini sıkarsan bırakırsın". İstersem bırakabileceğime öyle inandırmış]m ki kendimi! Kullanmaya devam. Sonra anladım ki dönülmez yolun tam ortasmdayız, ben hala kendimi yola çıkmadım sanıyorum"

39 EĞITICI BILGISI VIDEO BILGISI Bir öykü "Çok fazla almıyorum aslında. Bazen haftada dördü beşi buluyor ama nerede duracağımı iyi biliyorum. Bağımlılık mı? Yok canım. Çünkü istersem bir ay ara veriyorum mesela. Bir kere akıllı olacaksın, ona hükmetmeyi bileceksin. O zaman mesele yok. Kullanmadığım zamanlar özlüyorum. Gerçi huzursuzluk filan yapıyor ama öyle bulantı, ağrı, kriz falan geçirmedim. Bazı geceler aklıma fena takılıyor. İşte telefon filan bizimkilerde varsa iyi, yoksa tabii mecburen çıkıp buluyorsun. Bir keresinde bulamamıştım, bozuk mala dünya para saydım. Hastaneye götürmüşler gece. İstersem içmem. Bağımlılarmki irade zaafiyetinden oluyor. Benim öyle zaaflarım yok! Sorunun yanıtını öğrencilerin birbiri ile tartışmalarını sağlayınız. Öğrenci anketinde birçok gencin bağımlılığı irade zaafiyeti olarak gördüğünün ve kendilerinin bunu kontrol edebileceği gibi yanlış bir inanca sahip olduklarının anlaşıldığını belirtiniz. BAĞIMLILIK SÜRECİ Neredeyse tüm bağımlıların bu süreci yaşadıklarmı vurgulaym. 7. Madde kullanmaktan korkmak, ancak merak etmek Genelde insanlar uyuşturucu maddelerin zararlarını ve sonuçlarını bildikleri halde meraklarına engel olamamaktadır. Merak uyuşturucu tüccarlarının kullandığı en önemli reklam aracıdır. Reklam sloganları ise şudur; "Hayatta herşeyi en az bir kez denemelisiniz" Bil kişi bağımlı mı? Eğer bağımlı ise, bağımlı olmasının ölçütleri nelerdir? Sık sık bırakma girişimi var ama tam olarak bırakamıyor. Bıraktığı zaman huzursuzluk, rahatlayamama gibi ruhsal yoksunluk belirtileri var. Ne yapıp edip kullandığı maddeyi buluyor, yani sürekli bir madde arayışı içinde. BAĞIMLILIK SÜRECİ L Madde kullanmaktan korkmak, ancak merak etmek. "Tabii biliyorsun, maddenin insanlara neler yapacağını... ama içinde bir merak, nasıl birşey filan. Bir taraftarda korkuyorsun. Kullanırsak ne olur, ölür müsün, kalır mısın, bilmiyorsun. Bazen diyorsun ki, oğlum hayatta her şeyi en az bir kez denemelisin. Sonra, boşveriyorsun..."

40 Bu fıkrayı öğrencilerin tartışmasına açınız. Bu fıkrada "merak" konusu işlenmektedir. BÎR FIKRA KAPANIŞ Ek bir soru olup olmadığını öğreniniz. İki soru sorun ve tartışın: 1. Bugün neler öğrendiniz? 2. Bu bilgiler size nasıl yardımcı olacak. Konu ile ilgili olarak sizinle özel görüşmek isteyenler olursa, onlarla görüşebileceğinizi ve yardımcı olmaya çalışacağınızı belirterek oturumu kapatın. ÖZET Uyuşturucu maddelerin hem bedensel, hem ruhsal, hem de sosyal zararları vardır. Bağımlılık en önemh sonuçlarından biri. Çünkü bağımlılık uyuşturucu kullanımının ruhsal, bedensel, ekonomik ve sosyal zararlar veren bir sonucudur. ^ I 39

41 DOĞRU YANLIŞ Sigara uyuşturucu bir madde değildir. Diazem bağımlılık yapar. Bağımlı olmak uyuşturucunun yarattığı fiziksel sorunlarm yanında önemsizdir. Bağımlı kişi maddeyi bıraktığı zaman bedensel bazı belirtiler ve sorunlar ortaya çıkar. Eğer kişi maddeden uzak durduğu zaman bedensel belirti yoksa, o kişinin bağımlı olduğundan söz etmek güçtür. İnsanlar isterse uyuşturucu madde kullanımını kontrol edebilirler. İradesi güçlü olmayan insanlar kendilerini madde almaktan alıkoyamaz ve bağımlı olurlar. Bir kez uyuşturucu madde denemenin sakıncası yoktur. Ruhsal bağımlılık fiziksel bağımlılık ile karşılaştırıldığında daha kolay çözülebilecek bir sorundur. Madde dozunu zaman içinde artırmadan devam edebilmek mümkün değildir. Esrar bağımlılık yapar. Esrarın sinir sistemi, üreme sistemi ve akciğer üstüne istenmeyen etkileri vardır. Esrar içmek araba kullanmayı etkiler. Bali, Tiner gibi yapıştırıcı koklamak zararlı değildir. Çünkü bunlar piyasada rahatlıkla bulunur. Bali, Tiner koklamak sıklıkla ani ölümlere yolaçar. Sadece eroin kullanımı saldırgan davranışlara neden olur. Beyin damarlarında tıkanmaya yol açan madde kokaindir. Kokainin bağımlılık potansiyeli çok yüksek değildir. Ecstasy bağımlılık yapmaz.

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sunum İçeriği Madde Bağımlılığı Nedir? Madde Bağımlılığının Nedenleri Madde Bağımlılığında Risk Faktörleri Bağımlılık Nasıl Gelişir?

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI VE PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ Başlıca tütün ürünleri nelerdir? SİGARA ELEKTRONİK SİGARA PİPO PURO NARGİLE ESRAR

Detaylı

UYUŞTURUCU MADDELER VE BAĞIMLILIK EĞİTİM PAKETİ GENÇLİK ANKETİ

UYUŞTURUCU MADDELER VE BAĞIMLILIK EĞİTİM PAKETİ GENÇLİK ANKETİ UYUŞTURUCU MADDELER VE BAĞIMLILIK EĞİTİM PAKETİ GENÇLİK ANKETİ Bu araştırma, Özel Okullar Derneği ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Alkol Madde Araştırma Tedavi Merkezi (AMATEM) ortaklığıyla

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN

MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ (SİGARA, ALKOL KULLANIMI VE KORUNMA YOLLARI) SELÇUK ÖZTÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve REHBER ÖĞRETMEN MADDE BAĞIMLILIĞI NEDİR? Madde kullanımı sonucunda gelişen belirli bir hastalık

Detaylı

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. Madde deyince ne anlıyoruz? Alkol Amfetamin gibi uyarıcılar Kafein Esrar ve sentetik kannabinoidler

Detaylı

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. I Adınız soyadınız [..] II Doğum tarihiniz [ ] III Cinsiyetiniz? Kadın Erkek IV

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2017 2018 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik

Detaylı

Soruları sormadan önce eğer varsa açıklamaları yapın. İtalik olan yazılar uygulayıcı için gerekli bilgileri içerir.

Soruları sormadan önce eğer varsa açıklamaları yapın. İtalik olan yazılar uygulayıcı için gerekli bilgileri içerir. Soruları sormadan önce eğer varsa açıklamaları yapın. İtalik olan yazılar uygulayıcı için gerekli bilgileri içerir. Sorularda yer alan [madde] sözcüğü kişinin cezaevinde bulunmadan önceki son dönemde içinde

Detaylı

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir.

Programda yer alan etkinlikler okul rehber öğretmeni, sınıf öğretmeni ve idarecilerin işbirliği ile yürütülecektir. 2016 2017 Öğretim Yılı 9.Sınıflar için Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. Program, Okul Rehberlik ve Psikolojik

Detaylı

UYUŞTURUCU ÖZGÜRLÜĞÜN SONU!

UYUŞTURUCU ÖZGÜRLÜĞÜN SONU! Risk Faktörleri BİRECİK RAM Tedavi İçin Psikolojik sorunları olan ya da herhangi bir madde bağımlılığı bulunan ebeveynin çocukları daha büyük risk altındadırlar. Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen,

Detaylı

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir."

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir. KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir." KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi Cinsiyet Okulun Adı Sınıf İl İlçe Uygulama Tarihi Formu Dolduran 8.6.2011 ERKEK

Detaylı

function get_style109 () { return "none"; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); }

function get_style109 () { return none; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); } function get_style109 () { return "none"; } function end109_ () { document.getelementbyid('all-sufficient109').style.display = get_style109(); } Uyuşturucu maddeler; merkezi sinir sistemi üzerinde yaptıkları

Detaylı

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. I Adınız soyadınız [..] II Doğum tarihiniz [ ] III Cinsiyetiniz? Kadın Erkek IV

Detaylı

Kazanım İfadeleri. Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına kayıtsız kalmaz.

Kazanım İfadeleri. Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına kayıtsız kalmaz. YEŞİLAY SAĞLIKLI FİKİRLER KISA FİLM SENARYO YARIŞMASI - 2017 Kazanım İfadeleri Kazanımın İlişkili Olduğu Alanlar Teknoloji Tütün Alkol Madde 1 Kendine değer veren insanların (aile-arkadaş vb.) yapıcı uyarılarına

Detaylı

SİGARA VE GENÇLİK. Doç.Dr.Hacer Kuzu OKUR. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Göğüs Hastalıkları Bölümü. 01.Nisan.

SİGARA VE GENÇLİK. Doç.Dr.Hacer Kuzu OKUR. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Göğüs Hastalıkları Bölümü. 01.Nisan. SİGARA VE GENÇLİK Doç.Dr.Hacer Kuzu OKUR Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü 01.Nisan. 2015 TÜTÜN ZEHİRLİ BİR BİTKİDİR VE İSTER ELDE İSTER FABRİKADA İŞLENSİN BU

Detaylı

BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ. Hiç veya 1-2 standart içkiye 0 kadar 3-4 standart içki 1 5 standart içkiden fazla 2

BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ. Hiç veya 1-2 standart içkiye 0 kadar 3-4 standart içki 1 5 standart içkiden fazla 2 BAPİRT -ALKOL ÖLÇEĞİ A1 Son altı ay içinde ne sıklıkta alkol kullandınız? Hiç kullanmadım veya ayda 1-3 0 kereden fazla değil Haftada 1-5 kez 1 Hemen hemen her 2 gün A2 A3 A4 A5 Son altı ay içinde, alkol

Detaylı

2013/2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. ORTAOKULU 7.SINIFLAR YIL SONU ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

2013/2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. ORTAOKULU 7.SINIFLAR YIL SONU ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI 2013/2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. ORTAOKULU 7.SINIFLAR YIL SONU ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI TOPLANTI TARİHİ : TOPLANTI YERİ : Öğretmenler Odası TOPLANTI SAATİ : 10:30 GÜNDEM : 1-Açılış ve yoklama

Detaylı

İSTANBUL DA GENÇLER ARASINDA CİNSELLİK ARAŞTIRMASI RAPORU

İSTANBUL DA GENÇLER ARASINDA CİNSELLİK ARAŞTIRMASI RAPORU İSTANBUL DA GENÇLER ARASINDA CİNSELLİK ARAŞTIRMASI RAPORU Kültegin Ögel Ceyda Y. Eke Nazlı Erdoğan Sevil Taner Bilge Erol İstanbul 2005 Kaynak gösterme Ögel K, Eke C, Erdoğan N, Taner S, Erol B. İstanbul

Detaylı

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU ADI- SOYADI T.C. KİMLİK NUMARASI DOSYA NUMARASI İLK GÖRÜŞME TARİHİ Çocukla İlgili Genel Bilgiler Hukuki statüsü Suça Sürüklenen Mağdur Tanık Korunmaya

Detaylı

DSM V madde kullanım bozuklukları için neler getiriyor? Prof. Dr. Yıldız Akvardar

DSM V madde kullanım bozuklukları için neler getiriyor? Prof. Dr. Yıldız Akvardar DSM V madde kullanım bozuklukları için neler getiriyor? Prof. Dr. Yıldız Akvardar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD 7 Ekim 2010 MADDE KULLANIM BOZUKLUKLARI DSM IV Madde bağımlılığı Madde

Detaylı

Sizlere Soralim. Uyuşturucu nedir? Uyuşturucu maddeler arasında bildikleriniz var mı?

Sizlere Soralim. Uyuşturucu nedir? Uyuşturucu maddeler arasında bildikleriniz var mı? Sizlere Soralim Uyuşturucu nedir? Uyuşturucu maddeler arasında bildikleriniz var mı? Uyusturucu Nedir? Bir tanımlama yapmak gerekirse; uyuşturucu maddeler, bedene girdiklerinde ruhsal, davranışsal ve bedensel

Detaylı

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan

Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi. Dr. Zehra Arıkan Türkiye de Bağımlılık Epidemiyolojisi Dr. Zehra Arıkan Araştırmacı: Danışman: Konuşmacı: Glaxo, Sanovel, Bilim Epidemiyoloji Tıbbi araştırmaların yöntem bilimi Sağlık sorunlarının tanımlanması, nedenlerinin

Detaylı

uyuşturucu maddelerden korunmak için LİSE

uyuşturucu maddelerden korunmak için LİSE uyuşturucu maddelerden korunmak için LİSE Sunum içeriği Madde bağımlılığı nedir? Bağımlılık yapıcı maddeler nelerdir? Bağımlılık kişide neleri değiştirir? Bağımlılık, bağımlıya ne gibi zararlar verir?

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU NİSAN 2016 ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE KORUNMA YOLLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Bağımlılık Yapan Maddeler Risk Yaratan Faktörler Önleyici Faktörler

Detaylı

öncelikle kendin için maddeden uzak dur LİSE

öncelikle kendin için maddeden uzak dur LİSE öncelikle kendin için maddeden uzak dur LİSE Sunum içeriği Madde bağımlılığı nedir? Bağımlılık yapan maddeler nelerdir? Bağımlılığın zararları nelerdir? Bağımlılık süreci nasıl başlar ve ilerler? Madde

Detaylı

UYUŞTURUCU MADDELER VE BAĞIMLILIK EĞİTİM PAKETİ EĞİTİCİ KILAVUZU ÖZEL OKULLAR DERNEĞİ AMATEM

UYUŞTURUCU MADDELER VE BAĞIMLILIK EĞİTİM PAKETİ EĞİTİCİ KILAVUZU ÖZEL OKULLAR DERNEĞİ AMATEM UYUŞTURUCU MADDELER VE BAĞIMLILIK EĞİTİM PAKETİ EĞİTİCİ KILAVUZU ÖZEL OKULLAR DERNEĞİ AMATEM 1996 UYUŞTURUCU MADDELER VE BAĞIMLILIK EĞİTİM PAKETİ EĞİTİCİ KILAVUZU Bu eğitim projesi Özel Okullar Derneği

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ANKARA 2018 2 İçindekiler Sayfa 1. Giriş ve Amaç... 4 2. Gereç ve Yöntem... 4 2.1. Araştırmanının Türü ve Örneklem...

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

sigara kullanma yaşının 7 ye, alkol kullanımının 12 li yaşlara

sigara kullanma yaşının 7 ye, alkol kullanımının 12 li yaşlara Alkol, sigara, uyuşturucu madde, kumar gibi zararlı alışkanlıkların tüm dünyada tehlikeli boyutlarda yaygınlaşmaya başlaması ülkemizi de tehdit eden bir problemdir. Lise ve üniversite öğrencileri ile çalışan

Detaylı

SİGARA BIRAKMA SÜRECİ

SİGARA BIRAKMA SÜRECİ SİGARA BIRAKMA SÜRECİ DOÇ DR ZEYNEP AYFER SOLAK EÜTF GÖĞÜS HASTALIKLARI AD Çevresel ve sosyal faktörler. Medya, merak, aile. Sosyoekonomik yapı. Kültürel yapı Davranışsal ve psikolojik faktörler. Öğrenme.

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de Erken Bo alma (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü www.späterkommen.de Erken bo alma sorununuz var ml test edin Erken boşalma riskinizi, aşağıdaki uzman kişilerce hazırlanmış sorulara

Detaylı

Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler. Osman SEZGİN

Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler. Osman SEZGİN Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler Osman SEZGİN 1 0 Psikiyatrik hastalıklar kalp, şeker gibi gerçek tıbbi hastalık değildir! Ruh hastalığı olanlar olsa olsa deli dirler.

Detaylı

Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Uluslararası Sempozyumu Nisan 2011-Ankara

Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Uluslararası Sempozyumu Nisan 2011-Ankara 36-72 Aylık Çocukların Sigara Algısı ve Ebeveynlerin Sigara Kullanım Profili Uzm. Dilek Erol Sahillioğlu 02.05.2011 1 Sigara İlk kullanıcıları Aztekler ve Mayalar olduğu tahmin edilen sigaranın geçmişi

Detaylı

Madde kullanımı. Yasa dışı ilaçların kullanımı veya doktorun veya üreticinin belirttiği amacın dışında ilaç kullanımına madde kullanımı denir.

Madde kullanımı. Yasa dışı ilaçların kullanımı veya doktorun veya üreticinin belirttiği amacın dışında ilaç kullanımına madde kullanımı denir. Madde kullanımı Giriş Yasa dışı ilaçların kullanımı veya doktorun veya üreticinin belirttiği amacın dışında ilaç kullanımına madde kullanımı denir. Madde bağımlılığı ise bir maddeye bağımlı olmanız ve

Detaylı

MERHABA Bu anket gençlerin yaşam tarzlarını, sorunlarını, duygu ve düşüncelerini öğrenmek için hazırlanmıştır. Ankette kimliğiniz ile ilgili hiçbir

MERHABA Bu anket gençlerin yaşam tarzlarını, sorunlarını, duygu ve düşüncelerini öğrenmek için hazırlanmıştır. Ankette kimliğiniz ile ilgili hiçbir MERHABA Bu anket gençlerin yaşam tarzlarını, sorunlarını, duygu ve düşüncelerini öğrenmek için hazırlanmıştır. Ankette kimliğiniz ile ilgili hiçbir bilgi yer almamaktadır. Vereceğiniz yanıtlar kesinlikle

Detaylı

Neden Daha Fazla Satın Alalım?

Neden Daha Fazla Satın Alalım? Neden Daha Fazla Satın Alalım? Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Giderek artan bilinçsiz tüketim ve üretim çevreyi olumsuz etkiliyor.

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

Esin TÜRKOĞLU Psikolojik Danışman. Manisa Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Esin TÜRKOĞLU Psikolojik Danışman. Manisa Rehberlik ve Araştırma Merkezi Esin TÜRKOĞLU Psikolojik Danışman Manisa Rehberlik ve Araştırma Merkezi 1. Tütün Alkol ve Madde Bağımlılığı Önleme Programı 2. Trafik Dersinde Madde Bağımlılığının Trafiğe Etkisi Kazanımı 3. Okul Rehberlik

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

EYLÜL AYI SONUNA KADAR EKİM AYININ ÜÇÜNCÜ HAFTASI EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI

EYLÜL AYI SONUNA KADAR EKİM AYININ ÜÇÜNCÜ HAFTASI EKİM AYININ İKİNCİ HAFTASI SIRA FAALİYETİN KONUSU TARİH 1 Okulda uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık ile mücadele komisyonun kurulması. 2 Okul yürütme komisyonu toplantı yapması. 3 4 5 6 7 8 Eğitim ortamlarında uyuşturucu kullanımı

Detaylı

CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION

CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION CEBİNİZ BIRAKIN DİYOR SMS TÜRKİYE PHASE ONE COMMUNITY-BASED QUESTIONNAIRE: SURVEY TURKISH VERSION Ankara da Yetişkinlerde Sigara İçme Davranışının İncelenmesi Lütfen her soruda sizin için doğru olan yanıtı

Detaylı

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu

IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu IQ Oyun Tasarımı Öğretmen Kılavuzu Dedektif Oyunu Özet Öğrenciler bir oyun tasarımcısının bakış açısından dedektif Oyunu denen bir IQ oyununu tasarlayacaklar ya da analiz/ test edeceklerdir. Bu ödev öğrencilerinizin

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MUSTAFA KAYA YBO EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MUSTAFA KAYA YBO EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.N FAALİYETİN KONUSU TARİH GÖREVLİLER İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR 1 Eğitim ortamında ortamlarında uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık ile mücadele okul komisyonun kurulması EKİM AYININ İKİNCİ

Detaylı

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU HASTA DEĞERLENDİRME FORMU TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZANE KONTROL VE İZLEM PROGRAMLARI 1. BAKIM GÖRÜŞMESİ Hasta Adı Soyadı: Eczane Kaşesi: Tarih: HASTALIK VE İLAÇ BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Size

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA ÇOCUK İSTİSMARINA YAKLAŞIM

BİRİNCİ BASAMAKTA ÇOCUK İSTİSMARINA YAKLAŞIM BİRİNCİ BASAMAKTA ÇOCUK İSTİSMARINA YAKLAŞIM Prof. Dr. Betül Ulukol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sosyal Pediatri Bilim Dalı Ankara Çocuk Koruma Birimi Çocuk ve Bilgi Güvenliği Derneği İstismarı -

Detaylı

SİGARA BAĞIMLILIK ANKETİ

SİGARA BAĞIMLILIK ANKETİ Araştırma, Bilgi Sistemleri, Sağlığın Geliştirilmesi ve Halk Sağlığı Şubesi SİGARA BAĞIMLILIK ANKETİ Anketi Hazırlayan: Meryem TER İstatistik: Nurgül GİRGİN 1 Statistics TOPLAM CİNSİYETİ N Valid 123 123

Detaylı

5A 5R KAVRAMLARI. Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

5A 5R KAVRAMLARI. Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 5A 5R KAVRAMLARI Dr.Cengiz ÖZGE Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Genel İlkeler Tütün bağımlılığı kronik bir hastalıktır. Genellikle birkaç denemeden sonra bırakılır. Her

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ÇOCUKLAR İÇİN YAPILMIŞ İKİ ARAŞTIRMANIN VERİLERİNİN YENİDEN ANALİZİ

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ÇOCUKLAR İÇİN YAPILMIŞ İKİ ARAŞTIRMANIN VERİLERİNİN YENİDEN ANALİZİ TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ÇOCUKLAR İÇİN YAPILMIŞ İKİ ARAŞTIRMANIN VERİLERİNİN YENİDEN ANALİZİ Bu rapor T.C. Adalet Bakanlığı ve UNICEF tarafından yürütülen Etkin Hükümlü Yönetimi projesi kapsamında Kültegin Ögel

Detaylı

BAĞIMSIZ BİREY SAĞLIKLI TOPLUM STRATEJİK EYLEM PLANI

BAĞIMSIZ BİREY SAĞLIKLI TOPLUM STRATEJİK EYLEM PLANI AKTİF EĞİTİM -SEN Aktif Eğitimciler Sendikası BAĞIMSIZ BİREY SAĞLIKLI TOPLUM STRATEJİK EYLEM PLANI Aktif Eğitim-Sen - 2015 2 AKTİF EĞİTİM-SEN Beştepe Mahallesi 33. Sokak Nu.:13 Yenimahalle/ ANKARA Tel:

Detaylı

KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu

KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ NDE LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA PSİKOAKTİF MADDE KULLANIMININ YAYGINLIĞI, 2015 LEPİM LEFKOŞA PSİKİYATRİ MERKEZİ ÇALIŞMASI

Detaylı

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU. Korunmaya muhtaç Cinsiyeti

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU. Korunmaya muhtaç Cinsiyeti DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU ADI- SOYADI T.C. KİMLİK NUMARASI DOSYA NUMARASI İLK GÖRÜŞME TARİHİ Çocukla İlgili Genel Bilgiler Hukuki statüsü Suça Sürüklenen Mağdur Tanık Korunmaya

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Bahar Dönemi ECE 302 Okul Deneyimi

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Bahar Dönemi ECE 302 Okul Deneyimi Değerli Öğretmenimiz; Hacettepe Üniversitesi 2013-2014 Bahar Dönemi ECE 302 Okul Deneyimi 3. Sınıf öğrencimiz 2013-2014 Akademik Yılı Bahar Dönemi Okul Deneyimi dersinin uygulamasını sınıfınızda yapacaktır.

Detaylı

GÜLBAĞ SELİM SIRRI TARCAN İLKOKULU UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

GÜLBAĞ SELİM SIRRI TARCAN İLKOKULU UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI GÜLBAĞ SELİM SIRRI TARCAN İLKOKULU AY UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI Planlama: 1. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılıkla mücadele okul komisyonunun kurulması. 2. Uyuşturu

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASTAMONU FEN LİSESİ EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI S.N STRATEJİLER FAALİYETİN KONUSU TARİH FAALİYETİ YÜRÜTECEK GÖREVLİLER

Detaylı

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri Zeka Geriliği nedir? Zeka geriliğinin kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesiyle belirlidir. Bunun yanı sıra motor gelişimi, dili kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor

Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor Karim in eşi Kelly altı ay sonra hamile olmak istiyor 1. Karim in eşi Kelly altı ay sonra hamile olmak istiyor Karim in eşi Kelly hamile olmak

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ REHBERLİK SERVİSİ NEDİR? Öğrencilerin gelişim süreci içerisinde karşılaştıkları güçlükleri, problem

Detaylı

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM

YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM YAŞLILIKTA PSİKO-SOSYAL YAŞAM Yaşlıların Psiko-Sosyal Özellikleri İnsanın yaşlılığında nasıl olacağı ya da nasıl yaşlanacağı; yaşadığı coğrafyaya, kalıtsal özelliklere, Psiko-sosyal ve Sosyo-ekonomik şartlara,

Detaylı

BAŞARI İÇİN GERÇEKLER

BAŞARI İÇİN GERÇEKLER BAŞARI İÇİN GERÇEKLER Kitlesel medya kampanyaları çok yönlü tütün kontrol programının başlıca bölümlerinden biridir. Sigara bırakma, sigarasız ortamlar için uygulanan yasal düzenleme kampanyalarının reklamını

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 09 Eylül 2009 12:41 - Son Güncelleme Çarşamba, 09 Eylül 2009 13:10

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 09 Eylül 2009 12:41 - Son Güncelleme Çarşamba, 09 Eylül 2009 13:10 Bir Gencin Eroin Kullandığı Nasıl Anlaşılır? Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Klinikleri nde Şef Yardımcısı Doç. Dr. Özkan Pektaş a bu soruyu sorduğumda söze şöyle başladı: Daha kırık kırık, çatallı,

Detaylı

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Yazar Ad 61 Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Ülkemizde kalp damar hastalıkları erişkinlerde en önemli ölüm ve hastalık nedeni olup kanser veya trafik kazalarına bağlı ölümlerden daha sık görülmektedir. Halkımızda

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız?

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? REHBERLİK SERVİSİ Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? OKULA GİTTİĞİNİZ İLK GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ? Hayatınızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin

Detaylı

PROJE: WEBWISE PARENTS (WEB UZMANI EBEVEYNLER) EBEVEYNLER İÇİN ANKET

PROJE: WEBWISE PARENTS (WEB UZMANI EBEVEYNLER) EBEVEYNLER İÇİN ANKET PROJE: WEBWISE PARENTS (WEB UZMANI EBEVEYNLER) EBEVEYNLER İÇİN ANKET Yaşınız: Mezuniyet: İlkokul / Lise / Üniversite Baba Anne 1- Kaç çocuğunuz var? Kız(lar). Erkek(ler). 2- Kaç yaşındalar? Kız(lar)...

Detaylı

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ

HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ HEMŞİRELERİN HASTALARA VERDİKLERİ EĞİTİMLERİN ETKİNLİĞİNİN BELİRLENMESİ Zelha Türk*, Serpil Türker **, Pelin Gökoğlu***,Eda Ulutaş**** *Fulya Acıbadem Hastanesi Sorumlu Hemşire, **Fulya Acıbadem Hastanesi

Detaylı

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ ÇALIŞMAYA DAİR BİLGİLER 1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ SUNUM:(X) ATÖLYE ÇALIŞMASI: ( ) 2 UYGULAMADA YER ALAN DİĞER PAYDAŞLAR(DERSLER/KURUMLAR) Tüm derslerde uygulanabilecek bir çalışmadır.

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı

Referans Araştırması Formu

Referans Araştırması Formu Referans Araştırması Formu../../... REFERANS ARAŞTIRMASI FORMU Adayın Adı Soyadı Başvurduğu Pozisyon Referansına Başvurulan Kişinin Adı Soyadı Çalıştığı Kuruluş Ünvanı Aday ile ilişki derecesi Adayı tanıdığı

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI Haziran, 2016 SUNUŞ Değerli Çalışma Arkadaşlarım, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak Sağlık ve Bakım

Detaylı

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ;

Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Can kardeş Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi Nisan Ayı Rehberlik Bülteni Can Velimiz ; Anne babalar için çocuklarının ilk kelimelerini duymak heyecan verici bir deneyimdir. Duyduğu yeni kelimeleri

Detaylı

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ZARARLI ALIŞKANLIKLAR İnsanın sağlıklı, başarılı ve mutlu olabilmesi için beden ve ruh sağlığının her türlü zararlı şeylerden korunması lâzımdır. İnsanın ruh ve beden sağlığını bozan şeylerin başında zararlı

Detaylı

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır.

Ayrıca sinirler arasındaki iletişimi sağlayan beyindeki bazı kimyasal maddelerin üretimi de azalır. Alzheimer hastalığı nedir, neden olur? Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır.

Detaylı

MANİSA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ. Melek Arslan Serdaroğlu Sosyal Hizmet Uzmanı

MANİSA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ. Melek Arslan Serdaroğlu Sosyal Hizmet Uzmanı MANİSA AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ Melek Arslan Serdaroğlu Sosyal Hizmet Uzmanı 80.YIL ÇOCUK VE GENÇLİK MERKEZİ 26.12.2003 tarihli Genel Müdürlük Onayı ile hizmete başlamıştır. Gündüzlü Kuruluştur.

Detaylı

PROJE ADI: Hayata Tutun

PROJE ADI: Hayata Tutun PROJE ADI: Hayata Tutun Araştırma Künyesi Kullanılan Yöntem (ler) Kalitatif Kantitatif Diğer (Açıklayınız) X Araştırmanın Evreni/ Hedef Kitlesi İlçe Belediyesinde bağımlılık konusu ile ilgili paydaşlar

Detaylı

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir.

Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon olarak kabul edilir. HİPERTANSİYON Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Yüksek tansiyon (hipertansiyon) nedir? Kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Büyük tansiyon 140 mm Hg veya küçük tansiyon 90 mm Hg dan fazla ise yüksek tansiyon

Detaylı

TİCARET BORSASI İLKOKULU UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 2015

TİCARET BORSASI İLKOKULU UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 2015 OCAK TİCARET BORSASI İLKOKULU UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE OKUL EYLEM PLANI 2015 Planlama: 1. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılıkla mücadele okul komisyonunun kurulması. 2. Uyuşturu kullanımı

Detaylı

ilkokul Yeşilcan la Temiz Hava

ilkokul Yeşilcan la Temiz Hava ilkokul Yeşilcan la Temiz Hava SUNUM İÇERİĞİ Bağımlılık Nedir? Tütün Ürünleri Nelerdir? Sigaranın Arttırdığı Riskler Kendimi Nasıl Korurum? Sigara İçmemenin Faydaları 2 3 4 5 Bağımlılık Nedir? Bağımlılık

Detaylı

*Öğrencilere adaptasyonlarının ilk aşamasında destek ve öğretimin düzenli bir şekilde yürümesini sağlamak

*Öğrencilere adaptasyonlarının ilk aşamasında destek ve öğretimin düzenli bir şekilde yürümesini sağlamak 2012 2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİL DERSHANELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YILLIK ÇERÇEVE PROGRAMI AY HAFTA YAPILACAK FAALİYETLER AMAÇLAR YÖNTEM- TEKNİKLER KAYNAKLAR SINIFLAR EYLÜL *Oryantasyon amaçlı Rehberlik

Detaylı

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda!

Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! SUNUMUMUZA HOŞGELDİNİZ Bu resmi ne yönden yada nasıl gördüğünüz,nasıl yorumladığınız çok önemli! Çünkü medya artık hayatımızın her alanında ve her an yanı başımızda! Haber ve bilgi verme amacı başta olmak

Detaylı

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

ÖĞRENCİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI Okul - veli iş birliği, öğrenci başarısını artıran önemli etmenlerden biridir. Güvenli ve düzenli bir okul ortamının sağlanmasında velilerin rolü büyüktür. Veli katılımının öncelikli amacı, okulun eğitim

Detaylı

Olumsuz çevreyle (özellikle arkadaş çevresiyle) ilgili sebepler. Merak, özenti, taklit duygularıyla ilgili sebepler, Mutsuzluk sebepleri.

Olumsuz çevreyle (özellikle arkadaş çevresiyle) ilgili sebepler. Merak, özenti, taklit duygularıyla ilgili sebepler, Mutsuzluk sebepleri. ÖNCESİ SONRASI Adı ne olursa olsun, insanın ruh ve beden sağlığına zarar veren her alışkanlık zararlıdır. İnsanları zararlı alışkanlıklara yönlendiren sebepleri üç grupta toplamak mümkündür: Olumsuz çevreyle

Detaylı

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU.

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU. SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU *KAYGI *İnsanoğlunun yaşadığı en doğal ve varoluşundaki en temel duygulardan biridir. *Kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede

Detaylı

18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ. -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü 18 KASIM PAZARTESİ İZMİR GÜNDEMİ -Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı - Basın Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü Maddeye Değil, Hayata Bağlan Bağımlılık yaşının sürekli düşmesi üzerine, toplumda bağımlılıkla

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 07 Ekim :27 - Son Güncelleme Çarşamba, 07 Ekim :31

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 07 Ekim :27 - Son Güncelleme Çarşamba, 07 Ekim :31 Çocukların Arkadaş Edinmelerine Nasıl Yardımcı Olunmalı? Bu soruya cevap vermek için öncelikle bazı çocukların neden arkadaş edinemedikleri üzerinde durmamız gerekmektedir. Çocuklar çok çeşitli nedenlerden

Detaylı

İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR - Genç Gelişim Kişisel Gelişim SİVAS BELEDİYESİ İŞARET DİLİ EĞİTMENİ MUSTAFA EPİK. İŞARET DİLİNİN GELİŞİMİ KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNE BAĞLIDIR. İŞBİRLİĞİ İÇİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR MUTLAKA BAŞARILI OLACAKTIR SORU- Bize kısaca kendinizi

Detaylı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı UDA ile ilgili kaygılar O «hümanist» söylemler O Davranışı değiştirmek için bireyleri zorladığımızı bu nedenle de insanlık dışı yöntemler

Detaylı

Derleyen; İzzetiye Keçeci. ALTI ŞAPKA DÜŞÜNME YÖNTEMİ Edward De Bono

Derleyen; İzzetiye Keçeci. ALTI ŞAPKA DÜŞÜNME YÖNTEMİ Edward De Bono Derleyen; İzzetiye Keçeci ALTI ŞAPKA DÜŞÜNME YÖNTEMİ Edward De Bono Altı Şapkalı Düşünme bireye kendisi ya da başkaları adına düşünebileceği, düşüncelerini ayrıştırabileceği bir ortam sağlar. Altı Şapkalı

Detaylı

ÖNSÖZ. Sevgili Üyemiz,

ÖNSÖZ. Sevgili Üyemiz, ÖNSÖZ Sevgili Üyemiz, Dünya değişiyor ve iletişim araçları baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Bu gelişmelere ayak uyduramayanlar ilerki yaşamlarında geri planlarda kalacaklardır. Bu nedenle her alanda

Detaylı