TOPLULUK PROGRAMLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOPLULUK PROGRAMLARI"

Transkript

1 TOPLULUK PROGRAMLARI 1 Topluluk programları belirli bir süre için Topluluk politikaları ile ilgili belirli alanları kapsayacak şekilde AB üye ülkeleri ve aday ülkeler arasında işbirliğini teşvik etmek üzere uygulanan faaliyetler bütünüdür. Vatandaşların, işletmelerin, sivil toplum kuruluşlarının, kamu kurumlarının Topluluk programlarına katılım imkanı mevcuttur. Aday ülkelerin mevzuatın uyumu ve uygulanması alanındaki çalışmalarına da Topluluk programları önemli katkılar yapmaktadır. Topluluk programları, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi nin onayı ile yürürlüğe girmekte ve programa ilişkin teklif çağrılarını (ihale) yayımlayan ilgili Komisyon Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Programların bütçesi ise katılımcı ülkeler tarafından yapılan ödemeler ve AB bütçesinden sağlanan tahsis ile oluşturulmaktadır. Programların önemli bir bölümü için başvurular doğrudan Avrupa Komisyonuna gönderilmekte ve değerlendirme bağımsız uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Merkezi olmayan bazı programlar için ise katılımcı ülkede bulunan ulusal ajanslar yoluyla başvuru ve değerlendirme yapılmaktadır. Topluluk programlarının temel amacı işbirliğinin geliştirilmesi olduğu için, başvuruların büyük çoğunluğunda farklı ülkelerden ortakların olması şarttır. Program bütçesinden sağlanan mali desteklerin önemli bölümü yatırım içermeyen projelere (kültürel faaliyetler, personel değişimi, araştırma projeleri, bilgi paylaşım projeleri gibi) verilmektedir. ERASMUS MUNDUS PROGRAMI 2003/2317/AT sayılı Karar ile kurulmuştur. Programın amacı üçüncü ülkelerle işbirliği yoluyla kültürlerarası anlayışın geliştirilmesi, yükseköğretimde kalitenin artırılması, yükseköğretimin hem Birlik içinde hem dışında çekici hale getirilmesi ve tüm dünyadan yüksek nitelikli mezun ve öğrencilere Birlik içinde tecrübe kazanma imkanı verilmesidir (madde 1-3). Program dönemini kapsamaktadır. Programdan yükseköğretim kurumları, bir yükseköğretim kurumu tarafından başarısı teyid edilen öğrenciler, ders verenler ve araştırma yapanlar, yükseköğretim personeli, yükseköğretimde aktif olarak yer alan diğer kamu ve özel kurumlar faydalanabilmektedir (madde 5). Program bütçesi dur (madde 9). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 11). Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü ( e-devlet HİZMETLERİ (IDABC) PROGRAMI 2004/387/AT (01) sayılı Karar ile kurulmuştur. Programın amacı kamu idareleri arasında güvenli, etkili bilgi değişiminin sağlanması, bilgi değişiminin faydalarının işletmeler ve vatandaşları kapsayacak şekilde genişletilmesi, stratejik çerçeve oluşturularak Topluluk karar alma sürecinin desteklenmesi, farklı politika alanları arasında karşılıklı işlerliğin oluşturulmasıdır (madde 2). Program dönemini kapsamaktadır (madde 1-16). Program bütçesi dur.

2 2 Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 14). Faydalanıcılara ilişkin olarak açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, ilgili mevzuatta daha çok kamu idarelerine atıf yapılmakta, ekonomik alanda işbirliğinin geliştirilmesi ve işletme ve vatandaşlara fayda üretilmesine önem atfedilmektedir. Avrupa Komisyonu İşletmeler ve Sanayi Genel Müdürlüğü ( ve Bilgi Toplumu ve Medya Genel Müdürlüğü ( Türkiye, e-devlet Hizmetleri (IDABC) Programına katılmaktadır. Bu alanda sorumlu kuruluş Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığıdır. ( GÜVENLİ İNTERNET+ PROGRAMI 2005/854/AT sayılı Kararla kurulmuştur. Programın amacı internet ve yeni çevrimiçi teknolojilerin güvenli kullanımının teşviki, yasal olmayan ve istenmeyen içerikle mücadele edilmesidir (madde 1-6). Program dönemini kapsamaktadır. Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 2). Programdan tüzel kişiler faydalanabilmektedir. Program bütçesi dur (madde 6). Avrupa Komisyonu Bilgi Toplumu ve Medya Genel Müdürlüğü ( eiçerik+ PROGRAMI 2005/456/AT sayılı Kararla kurulmuştur. Programın amacı Avrupa da dijital içeriğin daha ulaşılabilir - kullanılabilir faydalanılabilir hale getirilmesi, kamu çıkarı olan alanlarda bilgi üretim ve dağıtımının kolaylaştırılmasıdır (madde 1-6) dönemini kapsamaktadır. Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 2). Programdan tüzel kişiler faydalanabilmektedir. Program bütçesi dur (madde 6). Avrupa Komisyonu Bilgi Toplumu ve Medya Genel Müdürlüğü ( TÜKETİCİ POLİTİKASI ALANINDA TOPLULUK EYLEMİ 2006/1926/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı tüketicilerin sağlık ve güvenliğinin, hukuki ve ekonomik çıkarlarının korunması ve bilgiye erişim haklarının teşvik edilmesi alanında Üye Devletler tarafından yürütülen çalışmaların desteklenmesidir (madde 2). Program bütçesi dur (madde 3).

3 3 Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 8). Kamu kurumları, kar amacı gütmeyen kurumlar, yükseköğretim kurumları, entegre Avrupa Yüksek Lisans Derecesi kursu öğrenci ve öğretmenleri programdan faydalanabilmektedir (EK 2). Avrupa Komisyonu Tüketicinin Korunması ve Sağlık Genel Müdürlüğü ( MARCO POLO II PROGRAMI 2006/1692/AT sayılı Tüzük ile kurulmuştur. Programın amacı limanlardaki sıkışıklığın engellenmesi ve ulaştırma sisteminin çevresel performansının artırılmasıdır (madde 1). Program dönemini kapsamaktadır. Program, en az iki üye ülke ya da en az bir üye ülke ve üçüncü ülke tarafından yapılacak faaliyetleri kapsamaktadır (madde 3). Program üçüncü ülkelerin katılımına açıktır. Programın bütçesi dur (madde 11). Programa 2 farklı üye ülkede veya bir üye ülke ve bir üçüncü ülkede yerleşik en az 2 işletmenin oluşturacağı konsorsiyum tarafından başvuru yapılabilmektedir (madde 4). Üye ülkede yerleşik tek bir işletme de istisnai durumlarda ve yakın bir üçüncü ülke ile ulaştırma bağlantısının olduğu durumda başvurabilmektedir. Avrupa Komisyonu Enerji ve Ulaştırma Genel Müdürlüğü ( PERICLES PROGRAMI 2001/923/AT, 2006/75/AT ve 2006/849/AT sayılı Kararlar ile kurulmuştur. Programın amacı sahteciliğe karşı euro nun korunmasıdır (madde /923/AT). Program dönemini kapsamakta olup bütçesi dur (madde /849/AT). Program kapsamında para birimi konusunda bilincin artırılması, işbirliği ortamının geliştirilerek karşılıklı güvenin artırılması ve üst seviyeli eğitim faaliyetleri düzenlenmesi hedeflenmektedir (madde 2). Programa spesifik bir alanda uzmanlığı olan üçüncü ülkeler ve AB ye girecek olan aday ülkeler davet edilebilmektedir (madde 4). Sahtecilikle mücadele alanında görev alan kurum personeli, istihbarat personeli, ulusal merkez bankalarının personeli, ticari banka personeli, bu alanda uzmanlaşmış adli personel ve avukatlar programdan destek alabilmektedir. Avrupa Komisyonu Sahtekarlıkla Mücadele Ofisi ( REKABET EDEBİLİRLİK VE YENİLİK PROGRAMI 2006/1639/AT sayılı Karar ile kurulmuştur. Program rekabet edebilirlik ve yenilik alanlarını kapsamakta ve KOBİ ihtiyaçlarına özel önem atfedilmektedir. Program dönemini kapsamaktadır (madde 1).

4 4 Pprogramın amacı işletmelerin rekabet gücünün artırılması, eko-yeniliği de kapsayacak şekilde yeniliğin tüm biçimlerinin desteklenmesi, sürdürülebilir, rekabetçi, yenilikçi ve kapsayıcı bir bilgi toplumunun geliştirilmesinin hızlandırılması, ulaştırmayı da kapsayacak şekilde tüm sektörlerde yeni / yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimliliğinin desteklenmesidir (madde 2). Program 3 özel alt programdan oluşmaktadır: A - Girişimcilik ve Yenilik Programı B - Bilgi Toplumu Teknolojileri Politikası Destek Programı C Akıllı Enerji Avrupa Programı Program bütçesi (madde 3) dur. Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 4). Program bütçesinin % 60 ı Girişimcilik ve Yenilik Programına; % 20 si Bilgi Toplumu Teknolojileri Politikası Destek Programına; % 20 si Akıllı Enerji Avrupa Programına ayrılmıştır. Spesifik programlardan birine, ikisine veya programın tamamına katılma imkanı mevcuttur. Faydalanıcılara ilişkin olarak açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, ilgili mevzuatta her bir spesifik alan altında gerçekleştirilecek olan birbirinden çok farklı eylemlerden bahsedilmektedir. Eylemlerin bazıları şunlardır: KOBİ lerin kurulması ve geliştirilmesi için finansmana erişim, işbirliği, yenilik, eko-yenilik, girişim ve yenilik kültürü, girişim ve yenilik konusunda ekonomik ve idari reform, KOBİ gelişim ve yenilik aracı, KOBİ garanti aracı, KOBİ kapasite aracı, tek Avrupa bilgi alanı, bilgiye yatırım yoluyla yenilik, kapsayıcı bilgi toplumu, enerji verimliliği ve mantıklı kullanım, yeni ve yenilenebilir kaynaklar, paylaşım, taşıma alanında enerji. Avrupa Komisyonu İşletmeler ve Sanayi Genel Müdürlüğü ( Bilgi Toplumu ve Medya Genel Müdürlüğü ( ve Enerji ve Ulaştırma Genel Müdürlüğü ( Türkiye, Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Programının Girişimcilik ve Yenilik Programına ve Bilgi Toplumu Teknolojileri Politikası Destek Programına katılma niyetini beyan etmiştir. Yasal süreç devam etmektedir. Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Programının Girişimcilik ve Yenilik Programı Mutabakat Zaptı imzalanmış olup Resmi Gazetede yayımlanması beklenmektedir. ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİK GELİŞME ALANINDA YEDİNCİ ÇERÇEVE PROGRAMI 2006/1982/AT, 2006/971/AT (İşbirliği), 2006/972/AT (Fikirler), 2006/973/AT (Kişiyi Destekleme), 2006/974/AT (Kapasiteler), 2006/975/AT (Ortak Araştırma Merkezi) sayılı Kararlar ve 2006/1906/AT sayılı Tüzük (katılım kurallarına ilişkin) ile kurulmuştur. Program dönemini kapsamaktadır (madde /1982/AT). Programın amacı özel programlar için şu şekildedir (madde 2): İşbirliği: ulusaşırı işbirliği şeklinde yürütülen tüm araştırma faaliyetleri, Fikirler: araştırmacı öncülüğündeki araştırmalar, Kişiyi Destekleme: araştırma alanındaki insan kaynağının geliştirilmesi,

5 5 Kapasiteler: araştırma altyapıları, bölgesel araştırmalar, yakınsama bölgeleri ve merkezden uzak bölgeler, Ortak Araştırma Merkezi: nükleer olmayan bilimsel ve teknik eylemler. Programın maksimum bütçesi dur (madde /1982/AT). Bütçenin özel programlara dağılımı şu şekildedir: İşbirliği ; Fikirler ; Kişiyi Destekleme ; Kapasiteler ; Ortak Araştırma Merkezinin Nükleer Olmayan Faaliyetleri Katılıma ilişkin Tüzük işletmeler, araştırma merkezleri, üniversiteler ve diğer tüzel kişilerin katılım kurallarını (bilgilerin gizli tutulması, üçüncü ülkelerdeki uluslararası kuruluş ve tüzel kişiler, ihale ve seçim süreçleri...) düzenlemektedir (madde /1906/AT). İşbirliği Özel Programının tematik alanları şu şekildedir (madde /971/AT): A - Sağlık, B - Gıda/Tarım ve Balıkçılık/Biyoteknoloji, C - Bilgi ve İletişim Teknolojileri, D - Nanobilimler/Nanoteknoloji/Materyal/Yeni Üretim Teknolojileri E - Enerji, F - Çevre (iklim değişikliği dahil), G - Ulaştırma (havacılık dahil), H - Sosyoekonomik ve Beşeri Bilimler, İ Uzay, J Güvenlik Program asosye ülkelerin (çerçeve programın bir bölümüne katılım için Toplulukla uluslararası anlaşma yapmış 3. ülke) katılımına açıktır (madde /971/AT). Fikirler Özel Programı asosye ülkelerin katılımına açıktır (madde /972/AT). Kişiyi Destekleme Özel Programı asosye ülkelerin katılımına açıktır (madde /973/AT). Kapasiteler Özel Programı kapsamında desteklenecek alanlar şunlardır (madde /974/AT): A Araştırma altyapıları, B KOBİ araştırmaları, C Bilgi bölgeleri, D Araştırma potansiyeli, E Toplumda bilim, F Araştırma politikalarının uyumlu biçimde geliştirilmesine destek, G Uluslararası işbirliği faaliyetleri Program asosye ülkelerin katılımına açıktır (madde /974/AT). Ortak Araştırma Merkezi Özel Programı asosye ülkelerin katılımına açıktır (madde /975/AT). Avrupa Komisyonu Araştırma Genel Müdürlüğü ( Türkiye, Araştırma ve Teknolojik Gelişme Alanında Yedinci Çerçeve Programına katılmaktadır. Bu alanda sorumlu kuruluş TÜBİTAK tır ( NÜKLEER ARAŞTIRMA VE EĞİTİM FAALİYETLERİ ALANINDA EURATOM YEDİNCİ ÇERÇEVE PROGRAMI 2006/970/EURATOM, 2006/976/EURATOM (özel program), 2006/977/EURATOM (ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ) sayılı Kararlar ve 2006/1908/EURATOM (katılım kurallarına ilişkin) sayılı Tüzük ile kurulmuştur.

6 6 Katılıma ilişkin Tüzük işletmeler, araştırma merkezleri, üniversiteler ve diğer tüzel kişilerin katılım kurallarını (bilgilerin gizli tutulması, üçüncü ülkelerdeki uluslararası kuruluş ve tüzel kişiler, ihale ve seçim süreçleri...) düzenlemektedir (madde /1908/EURATOM). Program şu alanları kapsamaktadır (madde 1, /970/EURATOM): A Füzyon enerjisi araştırmaları, B Nükleer fizyon ve radyasyondan korunma (Ortak Araştırma Merkezi nin nükleer araştırma alanındaki) Program dönemini kapsamaktadır. Program bütçesi dur (madde /970/EURATOM). Bütçe dağılımı şu şekildedir: Füzyon enerjisi araştırmaları ; Nükleer fizyon ve radyasyondan korunma ; Ortak Araştırma Merkezi nin nükleer faaliyetleri Ortak Araştırma Merkezi nin nükleer faaliyetleri şu alanları kapsayacaktır (madde /977/EURATOM): A Nükleer atık yönetimi, çevresel etki B Nükleer emniyet (safety) C Nükleer güvenlik (security) Avrupa Komisyonu Enerji ve Ulaştırma Genel Müdürlüğü ( ve Araştırma Genel Müdürlüğü ( VATANDAŞLAR İÇİN AVRUPA PROGRAMI 2006/1904/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı tecrübe ve değerleri paylaşmak üzere yerel düzeyde insanların biraraya getirilmesi, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yoluyla vatandaşlık ve demokrasi alanlarındaki faaliyetler ile vatandaşlar ve STK lar arasında etkikleşimin desteklenmesidir (madde 2). Program faaliyetleri şunlardır (madde 3): A Avrupa için aktif vatandaşlar, B Avrupa da aktif sivil toplum, C Avrupa için birliktelik, D - Aktif Avrupa anımsaması. Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 5). Program, aktif Avrupa vatandaşlığını destekleyen paydaşlara, yerel otorite ve kuruluşlara, kamu politika araştırma kurumlarına, ve diğer STK ların katılımına açıktır (madde 6). Program bütçesi dur (madde 11). Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü

7 ( 7 PROGRESS PROGRAMI 2006/1672/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Program 5 bölümden oluşmaktadır (madde 3): istihdam, sosyal koruma ve içerme, çalışma şartları, ayrımcılıkla mücadele ve çeşitlilik, toplumsal cinsiyet eşitliği. Program tüm kamu kurumlarına ve özel kurumlara açıktır (istihdam kurumları, yerel ve bölgesel otoriteler, sosyal ortaklar, STK lar, yükseköğretim kurumları ve araştırma kurumları, ulusal istatistik ofisleri, medya) (madde 10). Program aday ülkelerin katılımına açık olup (madde 16) bütçesi dur (madde 17). Avrupa Komisyonu İstihdam, Sosyal İşler ve Eşit Fırsatlar Genel Müdürlüğü ( Mutabakat Zaptı imzalanmış olup Resmi Gazetede yayımlanması beklenmektedir. KÜLTÜR PROGRAMI 2006/1903/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Program kültür alanında faaliyet gösteren tüm aktörlere ve tüm kültür sektörlerine açıktır. Program bütçesi dur (madde 2). Program amacı kültür alanında faaliyet gösteren aktörlerin sınırötesi hareketliliğinin desteklenmesi, kültürel ve sanatsal eserlerin sınırötesi dolaşımının desteklenmesi, kültürlerarası diyalogun teşvik edilmesidir (madde 3). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 5). Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü ( Türkiye, Kültür Programına katılmaktadır. Bu alanda sorumlu kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığıdır ( YILLARI İÇİN AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTLERİ EYLEMİ 2006/1622/AT sayılı Karar ile kurulmuştur. Eylemin amacı, Avrupa kültürünün zenginlik ve farklılığının vurgulanmasıdır (madde 1) sonrasında AB ye girecek olan ülkeler de Avrupa kültür başkenti olarak seçilebilir (madde 2). Kültürel programlar için kriterler şu şekildedir (madde 4): 1 - Avrupa boyutu kültürel operatörler / sanatçılar arasında işbirliğini güçlendirmesi, kültürel farklılığın zenginliğini vurgulaması, Avrupa kültürlerinin ortak öğelerini ön plana çıkarması. 2 Şehir ve vatandaş şehirde ve çevresinde yaşayan vatandaşların katılımını desteklemesi, şehrin uzun dönemli kültürel ve sosyal kalkınmasına katkı yapması ve sürdürülebilir olması.

8 yılı Avrupa Kültür Başkenti Seçim Paneli tarafından Nisan 2006 da yayımlanan rapor kapsamında: istanbul, Essen (Almanya), Pecs (Macaristan) şehirlerinin 2010 yılı için Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmesi hususu Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Bölgeler Komitesine tavsiye edilmiştir. Gerekli hazırlıkların yapılmasına ilişkin 5706 sayılı İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun tarih ve sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü ( MEDYA 2007 PROGRAMI 2006/1718/AT sayılı Karar ile kurulmuştur. Programın amacı Avrupa dil ve kültür çeşitliliğinin korunması, görsel işitsel eserlerin avrupa içinde ve dışında dolaşımının desteklenmesi, görsel işitsel sektörün rekabet gücünün artırılmasıdır (madde 1). Program dönemini kapsamaktadır. Program bütçesi dur (madde 2). Program Avrupa Konseyi (CoE) Sınıraşan Televizyon Sözleşmesine taraf ülkelerin katılımına açıktır (madde 8). Ancak, bu ülkelerin katılımı için ön şart AB mevzuatına ve özellikle Sınıraşan Televizyon Direktifine uyumun sağlanmış olmasıdır. Faydalanıcılara ilişkin olarak açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, ilgili mevzuatta görsel işitsel sektörde faaliyet gösteren tüm aktörlere ve eğitim kurumlarına atıf yapılmaktadır. Avrupa Komisyonu Bilgi Toplumu ve Medya Genel Müdürlüğü ( HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI 2006/1720/AT sayılı Karar ile kurulmuştur. Program amaçları: hayatboyu öğrenme kalitesinin artırılması, Avrupa hayatboyu öğrenme alanının oluşturulmasının desteklenmesi, dil eğitimi ve çeşitliliğinin desteklenmesi, hayatboyu öğrenme kapsamında bilgi toplumu temelli içerik ve uygulamaların desteklenmesidir (madde 1). Program dönemini kapsamaktadır. Alt programlar şu şekildedir (madde 3): Sektörel alt programlar: Comenius (okul öncesi eğitim, ilköğretim, orta öğretim), Erasmus (yükseköğretim, meslek yüksekokulu, doktora eğitimi), Leonardo da Vinci (mesleki eğitim ve öğretim), Grundtvig (yetişkin eğitimi) Ortak konulu programlar: politika işbirliği, dil eğitimi, bilgi toplumu temelli eğitim, bilgi paylaşımı. Jean Monnet (Avrupa entegrasyonu konulu çalışmalar): Jean Monnet eylemi, Avrupa entegrasyonu alanında çalışan kurumlara destek, eğitim kültür alanında çalışan kurumlara destek. Programdan öğrenciler (yetişkinler dahil), eğiticiler, iş piyasası kapsamındaki kişiler, eğitim veren kurum ve kuruluşlar, politika oluşturucular, işletmeler, sosyal taraflar, rehberlik hizmeti verenler, dernekler, araştırma kurumları, kar amacı gütmeyen kurumlar, STK lar faydalanabilmektedir

9 9 (madde 4). Program aday ülkelerin katılımına (madde 7) açık olup bütçesi dur (madde 14). Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü ( Türkiye, Hayatboyu Öğrenme Programına katılmaktadır. Bu alanda sorumlu kuruluş AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığıdır ( GENÇLİK PROGRAMI 2006/1719/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı gençlerin aktif vatandaş olmalarının desteklenmesi, gençler arasında dayanışma ve hoşgörünün teşvik edilmesi, farklı ülkelerdeki gençler arasında karşılıklı anlayışın desteklenmesidir (madde 2). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 5). Programdan kar amacı gütmeyen gençler, gençlik grupları, gençlik kuruluşları, dernekler faydalanabilmektedir (madde 6). Karar ekinde bulunan spesifik eylemlerde farklı yaş grupları belirtilse de, program genel olarak yaş arası gençlere ve bazı durumlarda ise yaş arası gençlere yöneliktir. Program bütçesi dur (madde 13). Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü ( Türkiye, Gençlik Programına katılmaktadır. Bu alanda sorumlu kuruluş AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığıdır ( TERÖRİZM VE GÜVENLİKLE İLGİLİ DİĞER RİSKLERİN SONUÇLARININ YÖNETİMİ, ÖNLENMESİ VE HAZIRLIK PROGRAMI 2007/124/AT, EURATOM sayılı Kararla kurulmuştur. Programın amacı terörist saldırılar veya güvenlik riski oluşturan diğer saldırıların önlenmesi, bunlara karşı hazırlık yapılması ve insanların / kritik altyapının bu saldırılardan korunmasına yönelik olarak Üye Devletlerin çabalarının desteklenmesidir (madde 1). Program dönemini kapsamaktadır. Üye ülkelerde yerleşik tüzel kişiler programa katılabilmektedir (madde 6). Kar amaçlı kuruluşlar ise ancak kamu kurumları veya kar amacı gütmeyen kurumlarla birlikte programa katılım imkanına sahiptir. Sivil toplum kuruluşları gerekli gizlilik ilkelerine uymaları kaydıyla başvuruda bulunabilmektedir. Üçüncü ülkeler ve uluslararası kuruluşların ulusaşırı projelere ancak ortak olarak katılımı mümkün olup proje sunmaları mümkün değildir. Programa Birliğin genel bütçesinden yapılacak yıllık tahsisat kapsamında finansman sağlanacaktır (madde 11).

10 Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü: 10 SUÇUN ÖNLENMESİ VE SUÇLA MÜCADELE PROGRAMI 2007/125/JHAsayılı Kararla kurulmuştur. Program özgürlük, güvenlik, adalet alanının güçlendirilmesini hedeflemektedir (madde 1). Program dönemini kapsamaktadır. Program şu konuları kapsamaktadır: suçun önlenmesi ve kriminoloji, kanunun uygulanması, tanık koruma ve destekleme, mağdurun korunması (madde 3). Programa kanun uygulayıcı kurumlar, diğer kamu ve özel birimler / aktörler ve kurumlar, yerel / bölgesel ve ulusal otoriteler, sosyal taraflar, üniversiteler, istatistik çalışmaları yapan birimler, sivil toplum kuruluşları, kamu-özel ortaklıklar ve ilgili uluslararası kuruluşlar katılabilmektedir (madde 5). Program üye ülkelerde yerleşik ve tüzel kişiliğe sahip birim ve kuruluşlara açıktır. Kar amaçlı kuruluşlar ise ancak kamu kurumları veya kar amacı gütmeyen kurumlarla birlikte katılabilmektedir. Üçüncü ülkeler ve uluslararası kuruluşların ulusaşırı projelere ancak ortak olarak katılımı mümkün olup proje sunmaları mümkün değildir. Programa Birliğin genel bütçesinden yapılacak yıllık tahsisat kapsamında finansman sağlanacaktır (madde 12). Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü KRİMİNAL ADALET PROGRAMI 2007/126/JHA sayılı Kararla kurulmuştur. Program özgürlük, güvenlik, adalet alanının güçlendirilmesini hedeflemektedir (madde 1). Program dönemini kapsamaktadır. Programın özel amaçları şunlardır: suç içeren olaylarda adli işbirliğinin geliştirilmesi, bilgi ve iyi uygulamalar konusunda karşılıklı paylaşım, Birlik araçlarının suç içeren olaylar karşısında etkin kullanımının sağlanması (madde 3). Programa üye ülkelerin kurumları, kamu ve özel kuruluşları, meslek kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları, adli ve hukuki eğitim enstitüleri, sivil toplum kuruluşları katılabilmektedir (madde 6). Kar amaçlı kuruluşlar ise ancak kamu kurumları veya kar amacı gütmeyen kurumlarla birlikte katılabilmektedir. Üçüncü ülkeler ve uluslararası kuruluşların ulusaşırı projelere ancak ortak olarak katılımı mümkün olup proje sunmaları mümkün değildir. Programa Birliğin genel bütçesinden yapılacak yıllık tahsisat kapsamında finansman sağlanacaktır (madde 13). Bu karar tarihi itibarıyla 2002/630/JHA sayılı Kararın (Suç İçeren Durumlarda Polis ve Adli Makamların İşbirliği Alanında Çerçeve Program AGIS) yerine geçmektedir tarihinden önce 2002/630/JHA sayılı Karar kapsamında başlatılan eylemlerin uygulamasına devam edilecektir. Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü SİVİL KORUMA MALİ ARACI

11 /162/AT, EURATOM sayılı Kararla kurulmuştur. Programın amacı insanların, çevrenin ve kültürel mirası da kapsayacak şekilde mülkiyetin doğal felaket ve insanların sebep olduğu felaketlerden, terörizmden, teknolojik / radyolojik / çevresel kazalardan korunması konusunda üye ülkelerin çabalarının desteklenmesidir (madde 1). Program, dönemini kapsamaktadır. Kamu kukuku ve özel hukuka konu olan gerçek ve tüzel kişiler faydalanabilmekte olup (madde 5), aday ülkelerin mali araca katılımı mümkündür (madde 7). Bütçesi ise dur. Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü ( ve Tüketicinin Korunması ve Sağlık Genel Müdürlüğü ( TEMEL HAKLAR VE VATANDAŞLIK 2007/252/JHA sayılı Kararla kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı temel haklara saygının geliştirilmesi, sivil toplumun güçlendirilmesi, ırkçılık yabancı düşmanlığı yahudi düşmanlığının engellenmesidir (madde 2). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 5). Programdan kamu kurumları ve özel kurumlar, üniversiteler, araştırma kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar faydalanabilmektedir (madde 7). Program bütçesi Avrupa Birliği Genel Bütçesinden yapılacak yıllık tahsisatlar şeklinde karşılanacaktır (madde 12). Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü: AVRUPA ENTEGRASYON FONU 2007/435/AT sayılı Kararla kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı farklı ekonomik, sosyal, kültürel, dinsel, dilsel ve etnik arka plana sahip üçüncü ülke vatandaşlarının ikamet şartlarını yerine getirmeleri ve Avrupa toplumlarına entegrasyonlarını kolaylaştıracak tedbirlerin uygulanmasına destek verilmesidir (madde 2). Program üye ülkeler tarafından gerçekleştirilen faaliyetlere destek vermektedir (madde 4). Üye ülkeler, bu alanda katkı yapabilecek sivil toplum kuruluşları, bölgesel ve yerel kuruluşlar, göçmen örgütleri, sosyal taraflar ile uluslararası kuruluşlarla ortaklık yapacaktır (madde 10). Program bütçesi dur (madde 11). Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü: AVRUPA MÜLTECİ FONU

12 /573/AT sayılı Kararla kurulmuştur. Program dönemini kapsamaktadır (madde 1). Program amacı mültecilerin ve yerinden olmuş kişilerin kabulü konusunda üye ülkelerin çabalarının desteklenmesidir (madde 2). Programa üye ülkeler katılabilmektedir (madde 3). Üye ülkeler, bu alanda katkı yapabilecek sivil toplum kuruluşları, bölgesel ve yerel kuruluşlar ile uluslararası kuruluşlarla (özellikle, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ortaklık yapacaktır (madde 11). Program bütçesi dur (madde 12). Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü DIŞ SINIRLAR FONU 2007/574/AT sayılı Kararla kurulmuştur. Program dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı dış sınırlarla ilgili kontrol ve denetimlerde etkinliğin artırılmasıdır (madde 3). Programa üye ülkeler katılabilmektedir (madde 5). Üye ülkeler, bu alanda katkı yapabilecek sivil toplum kuruluşları, bölgesel ve yerel kuruluşlar ile uluslararası kuruluşlarla (özellikle, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ortaklık yapacaktır (madde 12). Program bütçesi dur (madde 13). Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü: AVRUPA GERİ DÖNÜŞ FONU 2007/575/AT sayılı Kararla kurulmuştur. Program dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı geri dönüşün yönetimi anlayışının geliştirilmesi hususunda üye ülkelerin çabalarının desteklenmesidir (madde 2). Programa üye ülkeler katılabilmektedir (madde 4). Üye ülkeler, bu alanda katkı yapabilecek sivil toplum kuruluşları, bölgesel ve yerel kuruluşlar ile uluslararası kuruluşlarla (özellikle, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) ortaklık yapacaktır (madde 12). Program bütçesi (madde 13). Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü LIFE + (ÇEVRE MALİ ARACI) 2007/614/AT sayılı Tüzük ile kurulmuştur. Amacı, çevre politikası ve mevzuatının uygulanması ve geliştirilmesidir (madde 1). LIFE + 3 bileşenden oluşmaktadır: Doğa ve Bioçeşitlilik, Çevre Politikası ve Yönetişim, Bilgi ve İletişim (madde 4).

13 13 Programdan kamu birimleri ve özel birimler faydalanabilmektedir (madde 7). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 8). Program bütçesi dönemi için dur (madde 10). Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü ( GÜMRÜK 2013 PROGRAMI 2007/624/AT sayılı Kararla kurulmuştur. Program dönemini kapsamaktadır. Programın amacı gümrük alanında iç pazarın etkin biçimde işlemesine yönelik olarak üye ülkelerin çabalarının desteklenmesidir (madde 1). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 3). Program bütçesi dur (madde 16). 2003/253/AT sayılı Karar (Gümrük 2007 Programı), tarihinden itibaren yürürlükten kalkacaktır (madde 23). Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürlüğü ( Türkiye, Gümrük 2013 Programına katılmaktadır. Bu alanda sorumlu kuruluş Gümrük Müsteşarlığıdır. ( DAPHNE III PROGRAMI 2007/779/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı çocukların, gençlerin ve kadınların şiddetten her türünden korunmasıdır (madde 2). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 5). Programdan kamu kurumları ve özel kurumlar, üniversiteler, araştırma kurumları faydalanabilmektedir (madde 7). Program bütçesi dur (madde 12). Bu karar 2004/803/AT sayılı Kararın (DAPHNE II) yerine geçmektedir. Bu Karar kapsamında başlatılan eylemlerin uygulamasına devam edilecektir (madde 17). Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü: SİVİL KORUMA MEKANİZMASI 2007/779/AT, EURATOM (01) sayılı Karar ile kurulmuştur. Programın amacı acil durumlara ilişkin müdahalelerde sivil koruma desteği işbirliğinin güçlendirilmesidir (madde 1). Müdahale ekiplerinin tanımlanması, eğitim programları yapılması, çalıştay ve seminer düzenlenmesi, İzleme ve Bilgi Merkezinin (MIC) kurulması ve idaresi, Ortak Acil durum İletişim ve Bilgi Sisteminin (CECIS) kurulması ve idaresi bu mekanizmanın faaliyetleri arasındadır (madde 2).

14 14 Mekanizma aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 10). Faydalanıcılar ve bütçeye ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Bu Karar, 2001/792/AT, EURATOM sayılı Kararın (Sivil Koruma Mekanizması) yerine geçmektedir (madde 15). Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü ( HERCULE II PROGRAMI 2007/878/AT sayılı Karar ile kurulmuştur. 2004/804/AT sayılı Kararla kurulan ve tarihinde sona eren HERCULE Programını kuran Kararda değişiklik yapmaktadır. Programın amacı topluluğun mali çıkarlarının korunmasıdır (madde 1). Programdan 1 yıldan fazla süredir hükmi şahsiyeti olan eğitim ve araştırma kurumları, 1 yıldan fazla süredir hükmi şahsiyeti olan kar amacı gütmeyen kurumlar, ulusal ve bölgesel idari kurumlar faydalanabilmektedir (madde 1-2a). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 1-2d). Program dönemini kapsamaktadır ve bütçesi dur (madde 1 5a). Avrupa Komisyonu Avrupa Sahtekarlıkla Mücadele Bürosu: ( SİVİL ADALET 2007/1149/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı adli işbirliğinin geliştirilmesi ve sınır ötesi sivil işlem usullerinin geliştirilmesidir (madde 2). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 5). Programdan kamu kurumları ve özel kurumlar, meslek örgütleri, araştırma kurumları, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları faydalanabilmektedir (madde 7). Program bütçesi dur (madde 13). Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü: UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BİLGİLENDİRME 2007/1150/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı uyuşturucu kullanımının önlenmesi veya azaltılması, uyuşturucu kullanımı konusunda bilginin artırılmasıdır (madde 2). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 5). Programdan kamu kurumları ve özel kurumlar, araştırma merkezleri ve üniversiteler faydalanabilmektedir (madde 7). Program bütçesi dur (madde 12).

15 Avrupa Komisyonu Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Genel Müdürlüğü: 15 SAĞLIK ALANINDA TOPLULUK EYLEMİ 2007/1350/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır (madde 1). Programın amacı halk sağlığının kalitesinin artırılması ve bu alanda bilgi paylaşımıdır (madde 2). Program bütçesi dur (madde 3). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 11). Faydalanıcılara ilişkin açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, ilgili mevzuatta daha çok programa katılmayan üçüncü ülkelerle ve özellikle WHO gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin geliştirilmesinin önemine vurgu yapılmaktadır (madde 12). Bu Karar, 1 Ocak 2008 tarihi itibarıyla 2002/1786/AT sayılı Kararın (Halk Sağlığı Alanında Topluluk Eylemi) yerine geçmektedir (madde 14). Avrupa Komisyonu Tüketicinin Korunması ve Sağlık Genel Müdürlüğü ( Türkiye, 2002/1786/AT sayılı Karar ile kurulan Halk Sağlığı Programına katılmakta idi. Bu program kapsamında başlatılmış olan faaliyetler devam edecektir. Bu alanda sorumlu kuruluş Sağlık Bakanlığı / Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığıdır. ( FISCALIS 2013 PROGRAMI 2007/1482/AT sayılı Karar ile kurulmuştur dönemini kapsamaktadır. Programın amacı iç pazarda vergi sistemlerinin işlerliğinin geliştirilmesidir (madde 1). Program aday ülkelerin katılımına açıktır (madde 3). Program bütçesi dur (madde 13). Faydalanıcılara ilişkin olarak açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, ilgili mevzuatta vergilendirme alanında yetkili kurum ve personele atıf yapılmaktadır. Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürlüğü ( Türkiye, Fiscalis 2013 Programına katılmaktadır. Bu alanda sorumlu kuruluş Maliye Bakanlığıdır. (

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AVRUPA BİRLİĞİ TOPLULUK PROGRAMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ ve TÜRKİYE NİN KATILMAKTA OLDUĞU PROGRAMLAR 1 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ABGS 9 Temmuz 2009 tarih 5916

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 27 Şubat 2017 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe yaklaşık 100

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ Aralık 2017 En büyük zaafımız vazgeçmektir. Kuşkusuz başarının en garantili yolu bir kez daha denemektir. Thomas Edison Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 döneminde

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020

AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020 AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020 Kasım 2014 AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI AB Programları, üye ülkeler arasında işbirliğini geliştirerek ortaklık bilincinin yerleşmesini desteklemek, AB politikalarının

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020

AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020 AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI 2014-2020 AVRUPA BİRLİĞİ PROGRAMLARI AB Programları, üye ülkeler arasında işbirliğini geliştirerek ortaklık bilincinin yerleşmesini desteklemek, AB politikalarının ve mevzuatının

Detaylı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Avrupa Komisyonu SCHUMANN Roma Antlaşması Brüksel Almanya - Avrupa Parlamentosu Đktisadi Kalkınma Vakfı Adalet ve Özgürlükler AB - AVRO Politikaları AB Konseyi Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Üye Devlet

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI

ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI ERASMUS+ 2015 YILINA AİT TEKLİF ÇAĞRILARI HASAN ORTAÇ İL AB PROJE KOORDİNATÖRÜ UŞAK VALİLİĞİ AB KOORDİNASYON MERKEZİ ERASMUS+ ÖZEL EYLEMLER (Grundtvig, Erasmus, Comenius, Leonardo) (Bireylerin Öğrenme

Detaylı

18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK

18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK 18- EĞİTİM, ÖĞRETİM VE GENÇLİK Göçmen İşçi Çocuklarının Eğitimine İlişkin Yönetmelik, 14 Kasım 2002 tarih ve 24936 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik kapsamında yapılan

Detaylı

AB HİBELERİ. A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı

AB HİBELERİ. A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı AB HİBELERİ A. Şükran KARADAYI Uzman Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı AB mali yardımları Avrupa Komisyonu (European Commission) tarafından, tüm aday ülkeler için olduğu gibi, her yıl Türkiye ye tahsis edilen

Detaylı

ERASMUS+ ve Türkiye Ulusal Ajansı Projeleri

ERASMUS+ ve Türkiye Ulusal Ajansı Projeleri ERASMUS+ ve Türkiye Ulusal Ajansı Projeleri AB Hibe Programları Çerçevesinde Türkiye Ulusal Ajansı Projeleri: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği ve Stratejik Ortaklıklar 29 Nisan 2016, Çorum Misafirleriniz

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

NO 09 AB PROGRAMLARI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI. www.ab.gov.tr

NO 09 AB PROGRAMLARI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI. www.ab.gov.tr NO 09 T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI NO 09 İçindekiler AB Programları 1 Birlik Programları Listesi: 2 Türkiye nin Katılım Sağladığı Birlik Programları 4 1. Hayatboyu Öğrenme Programı (Lifelong Learning

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI

AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI AVRUPA BİRLİĞİ MALİ KAYNAKLARI 1. KATILIM ÖNCESİ YARDIM PROGRAMI 2001 yılı sonuna kadar Türkiye ye Avrupa Birliği nin çeşitli bütçe kalemlerinden mali ve teknik işbirliğine yönelik yardımlar gelmekteydi.

Detaylı

Hibe Programını Uygulayan Kuruluş. Türkiye İş Kurumu 31.956.649,89 245. Avrupa Birliği Bakanlığı. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi

Hibe Programını Uygulayan Kuruluş. Türkiye İş Kurumu 31.956.649,89 245. Avrupa Birliği Bakanlığı. Sivil Toplum Geliştirme Merkezi 2002-2013 Döneminde Uygulanan AB Hibe Programları 2002-2013 Yılları Arasında Uygulanan AB Hibe Programları 2002-2013 yılları arasında sosyal içerikli konularda 62 farklı hibe programı kapsamında sivil

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar

Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları. Mali Kaynaklar Mali Kaynaklar / Fon (Hibe) Kaynakları Mali Kaynaklar 1 Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II. AB Topluluk Programları III. Diğer Fon Kaynakları Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi

Detaylı

AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları

AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları Y. Doç. Dr. Tamer Atabarut Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Müdürü atabarut@boun.edu.tr Avrupa 2020 Stratejisi: Akıllı, Sürdürülebilir

Detaylı

FASIL 5 KAMU ALIMLARI

FASIL 5 KAMU ALIMLARI FASIL 5 KAMU ALIMLARI Öncelik 5.1 Kamu alımları konusunda tutarlı bir politika oluşturulması ve bu politikanın uygulanmasının izlenmesi görevinin bir kuruma verilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 5.1.1

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI SOSYAL, BÖLGESEL VE YENİLİKÇİ POLİTİKALAR BAŞKANLIĞI UMUT AZAK AB İŞLERİ UZMANI 0312 218 16 60 uazak@ab.gov.tr adım adım üyelik 1996 Ticaret Gümrük Birliği 1999 Adaylık 2002

Detaylı

IPA Kapsamında STK lara Sağlanan Destekler

IPA Kapsamında STK lara Sağlanan Destekler IPA Kapsamında STK lara Sağlanan Destekler 24 Aralık 2015 Türkiye nin AB ye Üyelik Süreci Sivil Toplumla Diyalog Toplantısı SAMSUN IPA Kapsamında STK lara Sağlanan Destekler Merkezi Düzeyde Yürütülen Projeler

Detaylı

Çukurova Kalkınma Ajansı Mali Destekleri

Çukurova Kalkınma Ajansı Mali Destekleri Çukurova Kalkınma Ajansı Mali Destekleri GENEL ÇALIŞMA DÖNGÜSÜ Bölge Planı Hedef ve Öncelikleri, Katılımcı Stratejik Planlama Anlayışı ULUSAL PLAN VE PROGRAMLAR PLANLAMA ve PROGRAMLAMA Etki Analizi ve

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİ KULLANIMININ KOBİ LERİN VERİMLİLİĞİNE ETKİSİNİN AB BOYUTU

BİLİŞİM SİSTEMLERİ KULLANIMININ KOBİ LERİN VERİMLİLİĞİNE ETKİSİNİN AB BOYUTU BİLİŞİM SİSTEMLERİ KULLANIMININ KOBİ LERİN VERİMLİLİĞİNE ETKİSİNİN AB BOYUTU İSİMLİ AB ERASMUS + ANA EYLEM 1 MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENİCİ VE PERSONEL HAREKETLİLİĞİ PROJESİ BAŞLANGIÇ TOPLANTISI Kasım 2015 DÜZCE

Detaylı

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER 1- Kalkınma Ajansı Destekleri A. Mali Destekler 50.000 500.000 TL arasında değişen bölgesel önceliklere göre farklı konu başlıklarında

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

ERASMUS+ ( ) 2016

ERASMUS+ ( ) 2016 ERASMUS+ (2014-2020) 2016 Yürütme Ajansı na Sunulan Merkezi Projeler Merkezi Projeler MERKEZİ PROJELER NİÇİN ÖNEMLİDİR? Sektörlere yön veren kurum ve kuruluşlarla ortaklık kurmayı sağlar, Proje sonuçlarının

Detaylı

7. Çerçeve Programı Nedir?

7. Çerçeve Programı Nedir? 7. Çerçeve Programı Nedir? Aslı VURAL 7.ÇP Enerji ve Çevre Alanları Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK AB ÇERÇEVE PROGRAMLARI ULUSAL KOORDİNASYON OFİSİ REW Fuarı 20 Haziran 2009, İstanbul, TÜYAP Avrupa Topluluğu

Detaylı

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Bilgilendirme Toplantıları Ulusal Ajans olarak da bilinen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Eğitim

Detaylı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Destekleri

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Destekleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Destekleri Bu çalışmada Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler Başbakanlık; Yurtdışı Türkler ve

Detaylı

ERASMUS+ MESLEKİ EĞİTİM DESTEKLERİ

ERASMUS+ MESLEKİ EĞİTİM DESTEKLERİ ERASMUS+ MESLEKİ EĞİTİM DESTEKLERİ Celil YAMAN Erasmus+ Mesleki Eğitim Koordinatörü 19 Şubat 2014 Niçin Yeni Bir Yaklaşım? Eğitim-öğretim ve gençlikte değişen durumlar: Derin ekonomik kriz ve yüksek oranda

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI

AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI AVRUPA BİRLİĞİ NİN TÜRKİYE DE DESTEKLEDİĞİ BAZI HİBE PROGRAMLARI Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 07-08 Temmuz 2006 Halil Serkan KÖREZLİOĞLU Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Yayın Desteği Hibe Programı

Detaylı

Türkiye Ulusal Ajansı kimdir?

Türkiye Ulusal Ajansı kimdir? Türkiye Ulusal Ajansı kimdir? Niçin Erasmus+? 2007-2013 Gençlik Programı Comenius Erasmus Leonardo da Vinci Grundtvig Değerlendirme Erasmus + Niçin Erasmus+? Avrupa 2020 Stratejisi Akıllı Büyüme Sürdürülebilir

Detaylı

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK 2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK GÜNDEM 1 2 3 4 5 Açılış ve Yoklama 2014 Yılı Ajans Ara Faaliyet Raporunun Görüşülmesi Bölge İllerinin Turizm Potansiyellerinin Değerlendirilmesi ve Kurul

Detaylı

IPA Kapsamında Hibe Programları

IPA Kapsamında Hibe Programları IPA Kapsamında Hibe Programları 22 Kasım 2016 Erzurum Avrupa Birliği nden Sağlanan Yardımlar I. Mali Protokoller Dönemi (1963-1980) II. MEDA Programı (1996-2001) III. IV. Katılım Öncesi Mali Yardım (2002-2006):

Detaylı

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar),

Yerel yönetimler (belediye, il özel idaresi, köy tüzel kişiliği, muhtarlıklar), Teşvik Yatırım Teşvikleri AB HİBE DESTEKLERİ 1. Hibe Programı Nedir? AB-Türkiye Mali İşbirliği kapsamında yürütülen bölgesel kalkınma programlarında belirlenen öncelik alanlarında hibe programı uygulamasıyla

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER (HİBE PROGRAMLARI)

KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER (HİBE PROGRAMLARI) KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER (HİBE PROGRAMLARI) 8 Aralık 2016 Çukurova da AB Çalışmalarına Yönelik Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi Açılış Toplantısı ADANA IPA-II Kapsamında

Detaylı

EU - LdV NEDİR? İTALYA YI TANIYALIM AKÜ İTALYA LdV UYGULAMALARI

EU - LdV NEDİR? İTALYA YI TANIYALIM AKÜ İTALYA LdV UYGULAMALARI LdV PROJELERİ VE İTALYA UYGULAMALARI DOÇ. DR. İ. SEDAT BÜYÜKSAĞİŞ EU - LdV NEDİR? İTALYA YI TANIYALIM AKÜ İTALYA LdV UYGULAMALARI LEONARDO DA VINCI (Mesleki Eğitim Programı) NEDİR? Leonardo da Vinci i

Detaylı

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1

PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü PROJE KAYNAKLARI KAYNAK 5: ANKARA KALKINMA AŞANSI DESTEK PROGRAMLARI 1 Ankara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekler; teknik destek ve

Detaylı

EĞİTİM PROFESYONELLERİ

EĞİTİM PROFESYONELLERİ T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Eğitim ve Gençlik Kataloğu EĞİTİM PROFESYONELLERİ AB sürecindeki ülkemizin genç ve dinamik nüfusu profesyonel eğitimcilerimizin

Detaylı

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası Kapsam AB Bölgesel Politikası ve Araştırma Politikası Etkileşimi Araştırma Politikası

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi. Erasmus+ Bilgilendirme Toplantısı

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi. Erasmus+ Bilgilendirme Toplantısı Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Erasmus+ Bilgilendirme Toplantısı Erasmus+ KA1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği KA2: İyi ve Yenilikçi Uygulamalar için İşbirliği Stratejik Ortaklıklar

Detaylı

HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Gaziantep ve AB Projeleri SIRASI KURULUŞ SÖZLEŞME ADEDİ YÜZDESİ HİBE TUTARI ( ) YÜZDESİ 1 Ankara 206 6,39 23.461.895,52 5,83 2 İstanbul 203 6,29 25.963.219,98

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU

FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU FASIL 6 ŞİRKETLER HUKUKU Öncelik 6.1 Yeni Türk Ticaret Kanununun kabul edilmesi 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 6.1.1 1 68/151/AET, 2003/58/AT, Türk Ticaret Kanunu 1 AB şirketler hukuku mevzuatının sermaye

Detaylı

Bu çalışmada güncel Kalkınma Ajansı desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.doka.org.tr adresinden alıntıdır.

Bu çalışmada güncel Kalkınma Ajansı desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.doka.org.tr adresinden alıntıdır. Bu çalışmada güncel Kalkınma Ajansı desteklerinin derlenmiş listesi bulunmaktadır. Derlenen bilgiler www.doka.org.tr adresinden alıntıdır. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı İçindekiler Tablosu Genel Bilgiler...

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

FASIL 7 FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU

FASIL 7 FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU FASIL 7 FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Öncelik 7.1 Fikri mülkiyet haklarının uygulanması amacıyla polis, gümrük ve yargı arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi ve bu kurumların kapasitelerinin geliştirilmesi

Detaylı

FASIL 10 BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA

FASIL 10 BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA FASIL 10 BİLGİ TOPLUMU VE MEDYA Öncelik 10.1. 2002 AB düzenleyici çerçevesi için anahtar başlangıç koşullarının kabul edilmesinin ve uygulanmasının tamamlanması 1 Mevzuat uyum takvimi Tablo 10.1.1 1 2002/20/AT

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

ÇEVRE. Ortak (eşbaşvuran) Olabilecekler

ÇEVRE. Ortak (eşbaşvuran) Olabilecekler ÇEVRE * Doğa koruma * İklim eylemi Ortak (eş-başvuran) dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların AB üyesi ülkelerden kar amacı ; Üniversiteler, Belediyeler ve Belediye Birlikleri, Birlikler ve Barolar

Detaylı

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI. EĞİTİM ve GENÇLİK KATALOĞU

T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI. EĞİTİM ve GENÇLİK KATALOĞU T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM ve GENÇLİK KATALOĞU Avrupa Birliği ne uyum sürecinde attığımız her adım vatandaşlarımızın eğitim düzeyini, hak ve

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması

HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması Pınar ÇETİN Güvenli Toplumlar Ulusal İrtibat Noktası ncpsecurity@tubitak.gov.tr Avrupa Birliği Araştırma

Detaylı

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör.

TEKLIF ÇAĞRILARI SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) AB VE TÜRKIYE ARASINDA KAPSAMINDA YAYIMLANAN. Fikirden Projeye. Hazırlayan: Öğr. Gör. ADAPAZARİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ PROJE DESTEK BİRİMİ AB VE TÜRKIYE ARASINDA SIVIL TOPLUM DIYALOĞU (CSD-IV) KAPSAMINDA YAYIMLANAN TEKLIF ÇAĞRILARI Hazırlayan: Öğr. Gör. Hakan ERYÜZLÜ Adres : Sakarya Üniversitesi

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI (2007-2013) 2007 YILI İŞ PROGRAMI

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI (2007-2013) 2007 YILI İŞ PROGRAMI BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI (2007-2013) 2007 YILI İŞ PROGRAMI Hakan Yerlikaya DPT Bilgi Toplumu Dairesi 5 Temmuz 2007 Ankara Gündem Programın politika arkaplanı İş programının

Detaylı

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM)

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM) İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ İzmir Kalkınma Ajansı İZMİR BÖLGE KÜMELENME EKO- KALKINMA VERĐMLĐLĐK DESTEK PROGRAMLARI YENĐLĐK YATIRIM PLANI AJANSI 2010-20132013

Detaylı

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri Sunu İçeriği Tanım ve Kapsam Proje Ortakları Hibe Ölçütleri Bütçe Kalemleri Başvuru

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı

Detaylı

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya 1 1) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi

Detaylı

DANIŞMAŞ VE YÖNLENDİRME KURULU 2013 YILI 1. TOPLANTISI

DANIŞMAŞ VE YÖNLENDİRME KURULU 2013 YILI 1. TOPLANTISI T.C BARTIN VALİLİĞİ AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM, DANIŞMAŞ VE YÖNLENDİRME KURULU 2013 YILI 1. TOPLANTISI 17.01.2013 GÜNDEM 2012 Yılı 2. Toplantı Kararlarının Değerlendirilmesi Başvurusu devam eden AB Hibe projeleri

Detaylı

bilgi@ua.gov.tr EĞİTİM, HAYATBOYU SÜREN BİR ETKİLEŞİMDİR! Sorularınız İçin www.ua.gov.tr Ülke Merkezli Faaliyetler http://ua.gov.

bilgi@ua.gov.tr EĞİTİM, HAYATBOYU SÜREN BİR ETKİLEŞİMDİR! Sorularınız İçin www.ua.gov.tr Ülke Merkezli Faaliyetler http://ua.gov. TC AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI TC AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Ülke Merkezli Faaliyetler http://uagovtr

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı 19 Mart 2013 İçişleri

Detaylı

Dr. Vesife HATISARU Uzman, Okul Eğitimi Koordinatörlüğü 19 Şubat 2014

Dr. Vesife HATISARU Uzman, Okul Eğitimi Koordinatörlüğü 19 Şubat 2014 ERASMUS+ OKUL EĞİTİMİ DESTEKLERİ Dr. Vesife HATISARU Uzman, Okul Eğitimi Koordinatörlüğü 19 Şubat 2014 Okul Eğitimi Personeline Yönelik Öğrenme Hareketliliği Projeleri Hareketlilik projesi: Okulun ihtiyaçlarına

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI. Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN

AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI. Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN AVRUPA BİRLİĞİ UFUK 2020 PROGRAMI SOSYO-EKONOMİK VE BEŞERİ BİLİMLER ALANI Burcu B. GÖĞÜŞ DOĞAN Ulusal İrtibat Noktası 30 Mayıs 2016, Kırıkkale Üniversitesi UFUK 2020 Programı 2 Ufuk 2020 Programı Ufuk

Detaylı

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü

AB Ar-Ge Politikaları Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü AB Ar-Ge Politikaları 2003-2011 2011 Çınar ADALI TÜBİTAK AB Çerçeve Programlar Müdürlüğü İçerik Avrupa Araştırma Alanı AB Ar-Ge Politikaları Araçları Avrupa Çapında Bölgesel Düzeyde Ulusal Düzeyde AB Ar-Ge

Detaylı

ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARI

ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARI T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Eğitim ve Gençlik Kataloğu ÖZEL SEKTÖR KURULUŞLARI Ülkemiz dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olma hedefine ulaşırken

Detaylı

T.C. EDİRNE VALİLİĞİ EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. EDİRNE VALİLİĞİ EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ T.C. EDİRNE VALİLİĞİ EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ERASMUS + 2014-2020 Araştırma Geliştirme Birimi Projeler Koordinasyon Ekibi ERASMUS+ Bilgilendirme Sunusu Edirne Valiliği, Bilgilendirme Toplantısı.

Detaylı

LEONARDO DA VINCI PROGRAMI. 22 Şubat 2011 Yaşar Üniversitesi AB Merkezi

LEONARDO DA VINCI PROGRAMI. 22 Şubat 2011 Yaşar Üniversitesi AB Merkezi LEONARDO DA VINCI PROGRAMI 22 Şubat 2011 Yaşar Üniversitesi AB Merkezi HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI ERASMUS PROGRAMI (Yüksek Öğretim) COMENIUS PROGRAMI (Okul Eğitimi) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI (Mesleki

Detaylı

VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA)

VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA) VI- FİNANSMAN İHTİYACI (MÜKTESEBAT BAŞLIKLARI İTİBARIYLA) - Kalkınma Planı 2003 yılı Aralık ayında Avrupa Birliğine sevk edilmek üzere hazırlanmaktadır. Kalkınma Planı hazırlandığında, Programda yatırım

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BUCA SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BUCA SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BUCA SONUÇ RAPORU Tarih: 13 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 80 Katılımcı listesindeki Sayı: 76 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi REPUBLIC OF SLOVENIJA MINISTRSTRY OF ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING Milena Marega Bölgesel Çevre Merkezi, Slovenya Ülke Ofisi Sunum

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM 2020 BİLGİ NOTU

EĞİTİM VE ÖĞRETİM 2020 BİLGİ NOTU EĞİTİM VE ÖĞRETİM 2020 BİLGİ NOTU Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı (ŞUBAT 2014) Ankara 0 Avrupa 2020 Stratejisi ve Eğitim de İşbirliğinin Artan Önemi Bilimsel ve teknolojik ilerlemeler

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

AVRUPA BİRLİGİ PROJELERİ

AVRUPA BİRLİGİ PROJELERİ AVRUPA BİRLİGİ PROJELERİ Leonardo da Vinci Programı Türkiye Uygulaması ve Mesleki Eğitim Kurumlarına Etkileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Odalar ve Borsalar

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI Gül Özcan Mesleki Eğitim Programı Programa dahil ülkelerin, mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir mesleki eğitim programıdır.

Detaylı

Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi

Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi Sosyal Kalkınmada Kalkınma Ajanslarının Rolü: İZKA Deneyimi Dr. Ergüder CAN İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri -19 Kasım 2009- Kalkınma Politikalarındaki Değişim Yönetimden Yönetişime Merkeziyetçi yaklaşımdan

Detaylı

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Stratejik Ortaklıklar AE2 - Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği: Stratejik Ortaklıklar Bilgi Ortaklıkları Sektörel

Detaylı

ERASMUS+ Yetişkin Eğitimi Programı. Kayseri, 2014

ERASMUS+ Yetişkin Eğitimi Programı. Kayseri, 2014 ERASMUS+ Yetişkin Eğitimi Programı Kayseri, 2014 İçerik Erasmus+ Programı Başvuru süreci Ana Eylem 1: Yetişkin Eğitimi Personeline Yönelik Hareketlilik Projeleri Ana Eylem 2: Yetişkin Eğitimi Alanında

Detaylı

13/05/15. ULUSAL ve ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI

13/05/15. ULUSAL ve ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI ULUSAL ve ULUSLARARASI DESTEK PROGRAMLARI Doç. Dr. Çetin Kaymak S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Yoğun Bakım Ünitesi Eğitim Görevlisi Ulusal ve Uluslar Arası

Detaylı

İPEKYOLU KALKINMA AJANSI AVRUPA BİRLİĞİ FON KİTAPÇIĞI

İPEKYOLU KALKINMA AJANSI AVRUPA BİRLİĞİ FON KİTAPÇIĞI İPEKYOLU KALKINMA AJANSI AVRUPA BİRLİĞİ FON KİTAPÇIĞI GAZİANTEP 2011 İÇİNDEKİLER 2 1. KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI 3 1.1. Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma 6 1.2. Sınır Ötesi İşbirliği 7 1.3.

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir?

Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir? Avrupa Birliği 7.Çerçeve Programı Nedir? AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı dır. İlki 1984 yılında

Detaylı

Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları

Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları Mali Kaynaklar / Fon Kaynakları Mali Kaynaklar Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Hibeler) II. AB Topluluk Programları III. Diğer Fon Kaynakları Mali Kaynaklar I. AB Katılım Öncesi Mali Yardım

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI

ANKARA KALKINMA AJANSI ANKARA KALKINMA AJANSI MALİ DESTEK PROGRAMLARI 2012 TEKLİF Ç A Ğ R I S I Yaşam kalitesi yüksek, dünya ile rekabet eden, düşünce ve yeniliğin başkenti Ankara Ankara Kalkınma Ajansı Ülkelerin hatta şehirlerin

Detaylı

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI PROJE ÇAĞRISI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 6 NİSAN 2017 ANKARA İÇERİK 1 2 3 4 TEMEL BİLGİLER GENEL KURALLAR REHBER DOKÜMANLAR ÇAĞRI BAŞLIKLARI 5 BAŞVURU SÜRECİ 6 DEĞERLENDİRME

Detaylı

TÜRKİYE DE VE KONYA DA ÖZEL SEKTÖR DESTEKLERİ MEHMET ÖZÇELİK

TÜRKİYE DE VE KONYA DA ÖZEL SEKTÖR DESTEKLERİ MEHMET ÖZÇELİK GİRİŞ TÜRKİYE DE VE KONYA DA Ekonomide sürdürülebilir bir büyüme yakalayabilmek için girişimcilik, inovasyon, bilimsel ve teknolojik çalışmalar, ar-ge vb. faaliyetler devlet tarafından veya ulusal ya da

Detaylı

2015 Yılı GEKA Proje Teklif Çağrısı ilan edilmiştir.

2015 Yılı GEKA Proje Teklif Çağrısı ilan edilmiştir. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2015 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında Kâr Amacı Güden İşletmelere Yönelik Alternatif Turizm, Küçük Ölçekli Altyapı Projelerine Yönelik Alternatif Turizm Altyapısı,

Detaylı

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEKLERİ (Yasal Çerçeve) 2018

GÜDÜMLÜ PROJE DESTEKLERİ (Yasal Çerçeve) 2018 GÜDÜMLÜ PROJE DESTEKLERİ (Yasal Çerçeve) 2018 İÇERİK AMAÇ YÖNTEM GÜDÜMLÜ PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ PROJE GELİŞTİRME SÜRECİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI MALİ KURALLAR DESTEKLENEMEYECEK PROJELER AMAÇ

Detaylı

İZMİR R KALKINMA AJANSI

İZMİR R KALKINMA AJANSI İZMİR R KALKINMA AJANSI MALİ DESTEK PROGRAMLARI 2008 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRILARI İZMİR R KALKINMA AJANSI 2008 MALİ DESTEK PROGRAMLARI Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği (Resmi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI Bundan böyle "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

TESK. AB ve DIŞİLİŞKİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

TESK. AB ve DIŞİLİŞKİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ TESK AB ve DIŞİLİŞKİLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 1 AB Türkiye ye Niye Mali Yardım Sağlar? AB Uyum Sürecindeki Reformları ve Çalışmaları Desteklemek Üyelik Sonrasında Kullanılacak Yapısal Fonlara

Detaylı

AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI

AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI AB ve ULUSLARARASI PROJELER OFİSİ ve AB HORIZON 2020 PROGRAMI İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği ve Uluslararası Projeler Ofisi http://euoffice.istanbul.edu.tr http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

Detaylı