NIRLINE. Yakın kızılötesi yansıtma spektroskopisi tarafından piliç göğüs etinin fiziksel, renksel ve duyusal özelliklerinin tahmini

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NIRLINE. Yakın kızılötesi yansıtma spektroskopisi tarafından piliç göğüs etinin fiziksel, renksel ve duyusal özelliklerinin tahmini"

Transkript

1 Yakın kızılötesi yansıtma spektroskopisi tarafından piliç göğüs etinin fiziksel, renksel ve duyusal özelliklerinin tahmini

2 KONU İLGİ Piliç göğüs etinin NIRS teknolojisi ile analiz değerlerinin tahmin edilmesi Yakın kızılötesi yansıtma spektroskopisi tarafından piliç göğüs etinin fiziksel, renksel ve duyusal özelliklerinin tahmini TERCÜME VE DERLEME Uzmanı Sevcan ŞENTÜRK ANAHTAR KELİMELER Yakın kızılötesi spektroskopisi, piliç göğüs eti, renk, duyusal, hassasiyet KAYNAKÇA Chen, Y. R., R. W. Huffman, B. Park, and M. Nguyen Transportable spectrophotometer system for on-line classification of poultry carcasses. Appl. Spectrosc. 50: Chen, H., and B. P. Marks Visible/near-infrared spectroscopy for physical characteristics of cooked chicken patties. J. Food Sci. 63: Cozzolino, D., I. Murray, and R. Paterson Visible and near infrared reflectance spectroscopy for the determination of moisture, fat, and protein in chicken breast and thigh muscle. J. Near Infrared Spectrosc. 4: YAYININ KAPSAMI Derlemedir Tercümedir Kişisel veya kurumsal değerlendirmedir Ürün Tanıtımıdır

3 ÖZET nm dalga boyu aralığında kemiksiz piliç göğüs etinin yakın kızılötesi spektroskopisi tarafından 2,4,6 ve 24 saatlik periyotlarda; ph, renk, kesme kuvveti gibi duyusal özelliklerinin hızlı bir şekilde tayin edilebilirliliğinin fizibilitesi yapıldı. NIR kısmi en küçük regrasyon (PLS) modelinde, öngörülen kesme değerleri "yumuşak" ve "sert" olarak %74.0 doğruluk payı ile örnek ağırlıkları 7,5 kg baz alınarak sınıflandırıldı. Yumuşak bağımsız modelleme kullanılarak ölçülen makaslar üzerinden geliştirilen model, sınıf benzetme\prensip bileşenleri olarak yapılan analizler (SIMCA-PCA) ile neredeyse aynı sınıflandırma başarısı gösterdi. SONUÇ Bu çalışma piliç göğüs etinin kesme kuvveti, renk, ph ve göğüs kaslarında duyusal özelliklerin NIR spektroskopisi tarafından tahmin edilebileceğinin fizibilitesini göstermektedir. NIR tarafından tahmin edilen ph, renk değeri (L*,a*, ve b*) ve kesme kuvveti gibi bireysel-duyusal değerler, Commission Internationale de I Eclairage tarafından onaylanmıştır.

4 «NIR Spektroskopisi kanatlı et ürünlerinin güvenlik ve kalite kontrol konularında önemli uygulamalar bulmuştur.» Giriş Günümüzde, insanların yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için, hayvansal gıdalara olan talepleri sürekli artmaktadır. Bu duruma paralel olarak, hayvansal üretimde verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalara gereksinim duyulmaktadır. Hayvansal proteinler için en ucuz ve en kısa zamanda üretebilen hayvanların yetiştirilmesi, tüketici taleplerini karşılamak için önemli bir yer tutmaktadır. Piliç yetiştiriciliği bu yönden ilk sıralarda yer almaktadır. Gelişmiş ülkelerin çoğunda, tüketilen hayvansal proteinlerin 1/4 ile 1/3 oranında piliç ve piliç ürünleri orijinli olduğu görülmektedir. Kırmızı ete göre ekonomik üretime daha uygun olan piliç eti üretimi, özellikle hayvansal protein açığı bulunan ülkelerde daha çok ilgi çekmektedir. Tüketicilerin kanatlı hayvanların satın alımına karar vermeden önce, dikkate alacakları en önemli faktör; renk, görünüm ve dokudur. Enstrumental a ait kesme kuvvetinin ve duyusal değerlendirmeye ait tekniklerin ölçütü Komisyon Internationalede l'eclairage (CIE) tarafından alınarak, kanatlı et kalitesi hakkında güvenilir bilgi edinilebilir. Ancak, bu teknikler için yıkıcı olan nokta komisyona başvuru ve online bağlantı için uygun zamanın olmayışıdır. Hızlı, tahribatsız, doğru ve online kalibrasyon çizgi tekniklerinin geliştirilmesi, işleme verimliliğini artırmak için çok önemlidir. Yakın kızılötesi spektroskopinin (NIRS), kullanım kolaylığı ile nem tayininin hızlı bir şekilde yapılacak olması, zamandan tasarruf sağlayarak parazit artışını engellemiş olacak, bu artışının engellenmesi ise et örneklerinin renk değişim tekniklerini hızlı bir şekilde kontrol altına almayı sağlayacaktır. Ayrıca bu çalışmada ticari bir durumu simüle etmek için, piliç göğüs etleri farklı zamanlarda işleme tabii tutuldu. Enstürümantel doku tahmini ve kısmi en küçük regresyon (PLS) kullanılarak, çiğ ve pişmiş etleri arasındaki duyusal özelliklerin karşılaştırılması yapıldı.

5 Materyal ve Yöntem «Fiziksel analizler için sol göğüs örnekleri kullnılarak, önhazırlıklar yapıldı.» Broyler Göğüs Örnekleri: Bu çalışmada ticari olarak yetiştirilen 144 adet karma piliç kullanıldı. (n=144) Karkasların, bir işletme tesisindeki soğutucudan çıkarıldıktan sonra 15 dakika içerisinde laboratuvara transferi yapıldı. Transferi yapılan karkasların ortalama ağırlığı 1,5 kg idi. Karkaslar; kemik sıyırma işlemi sonrası, her bir grupta 36 adet olmak üzere rastgele 2, 4, 6 ve 24 saatlik 4 er gruba ayrıldı. 2-h grubu için göğüs kasları, laboratuvara ulaştıktan sonra 20 dakika içerisinde kesildi. Daha sonra karkas 0 C soğuk odaya yerleştirildi ve buzlu kaplar içinde tutuldu. Hamm tekniği kullanılarak her bir karkasın sol ve sağ taraf göğsü çıkarıldı. Sağ taraf ayrı ayrı sızdırmaz etiketli polietilen bir çanta içerisinde, -30 C dondurucu içine yerleştirildi. Sol Göğüs Üzerinde Ölçümler: Sol ham göğüs ön bölümünden, 38 mm çapında bir parça NIRS de analiz için kesildi ve uygun kalınlıkta çekirdek kırpmak için bir optik kuvars içerisinde hücre bölümüne yerleştirildi. Hücre içine yerleştirilen özlü göğüs etinden 5 mm kalınlığında numune elde etmek için keskin bir bıçak ile yatay bir konumda dilimlendi. Çekirdeğin üst kısmı olan ham bölüm atıldı. Renk Ölçümleri: Minolta CR-210 kolorimetri ile standart beyaz seramik kabın içine yerleştirilen örnek hücrenin, çalışma boyunca NIR cihazında 3 kere renk ölçümü yapıldı. Her numune için 3 kere ardışık okuma yapıldı ve her bir örnek için ortalama analiz değerleri alındı. Anlaşılabilir olması için renk değerleri, CIE değerleri olan parlaklık (L *), kırmızı renk (a*) ve sarı renk (b *) sembolleri ile ifade edildi.

6 Materyal ve Yöntem (devamı) «Sol göğüs örnekler NIR cihazında taranarak spektrumlar elde edildi.» NIRS / Görünür Ölçme: Analiz için hazırlanan örnek hücreler bir NIRS XDS tarafından tarandı. Örneklerden, nm dalga boyu aralığında olmak üzere, toplam 32 tarama kaydedildi. Torba içine yerleştirilen ham örnekler, 85 C su banyosunun içine daldırılarak, hızlı bir şekilde pişirildi. Sıcak su banyosuna daldırılan poşetler, soğuması için musluk suyuna tutuldu. Musluk suyunda torba soğutulduktan sonra, pişirilmiş örnekler torbadan çıkartıldı ve NIR cihazında ölçüldü. Ölçüm sonrası elde edilen spektrumlardan WinISı yazılımı kullanılarak,.pca ve.eqa dosyaları oluşturuldu. ph Ölçümü: Gıdanın renk, tat ve aroma gibi kalite özellikleri, ph'nın değişimi ile farklılıklar gösterebilir. ph ölçümleri kemik sıyırma işlemlerinden hemen sonra ham göğüs etinin sol kas bölümünden kesilmiş parçaları üzerinden yapıldı. Alikotlar 5 mm, iyodoasetik asit (sodyum tuzu) 25 ml ve 150 mm KCI olmak üzere, bu asitler 50 ml'lik bir plastik test tüpüne yerleştirildi ve PT 10/35 politron mikseri kullanılarak homojenleştirildi. Sentron 2001 model ph ölçer cihazda, ph değerleri kaydetmeden önce, bu cihaz elektrot distile su ile durulandı ve yumuşak doku kağıt ile kurutuldu.

7 «Duyusal analizler için sağ göğüs kasları kullanıldı.» Sağ Göğüs Kasları Ölçümleri Pişirme: Ayrı bir şekilde torbalanmış ve dondurulmuş sağ göğüs örnekleri, maksimum 80 C göğüs iç sıcaklığı elde etmek için, yaklaşık 25 dakika boyunca 85 C su içerisine daldırılarak pişirildi. Pişirmeden sonra, torba içerisinde oluşan sıvıyı boşaltmadan önce, torba yaklaşık 5 dakika bekletilerek, örneklerin temperleşmesi sağlandı. Piliç göğüs etlerinin pişirme verimini tahmin etmek için, örnek dondurulmadan önce tartıldı ve pişirildikten sonra tekrar tartıldı. Pişirme verimi, ham ağırlık/pişmiş 100 olarak ifade edildi. Pişmiş göğüs etlerinden duyusal ve enstrümantal değerlendirmeler için kesitler alındı. Kasların ön ve arka uçları atıldı. 1,9 cm genişliğinde piliç göğüsleri iki şerit halinde kesilerek kas lifleri çıkarıldı. Bir şerit enstrümantal değerlendirmesi için kullanıldı. İkinci şerit ise duyusal değerlendirme için kullanıldı. Duyusal Değerlendirme: Duyusal analiz panelinde yer alan 9 üye, Lyon ve Lyon 1997 de belirtilen duyusal sözlüğü kullanarak, farklı periyotlarda pişirilen 2 farklı örneği değerlendirdi Panelistler, 1-15 arasında değişen puanlama yöntemini kullanarak her bir niteliğin lezzet ve doku açısından değerlendirmesini yaptı. Bu değerlendirmede dikkat edilen nokta örneklerin 20 dakikalık aralıklarla ikram edilmesi ve her örnekten sonra su, elma ve tuzsuz kraker ile ağız temizliğinin yapılması idi. Bu şekilde tatlar ve dokular birbirine karıştırılmadı, her örneğin ayrı bir şekilde tadına varıldı.

8 «Sağ göğüs kasları üzerinden kesme kuvveti ölçüm sınıflandırması yapıldı. Sağ Göğüs Kasları Ölçümleri Kesme Kuvveti Ölçümü: Sağlam şeritler enstrümantal değerlendirme kapsamına alınması için 3 saat içinde pişirildi ve paylaşıldı. Oda sıcaklığında bekletilen örnekler Warner-Bratzler kesme bıçağı ile (1 mm kalınlığında) kas liflerinin boyuna gelecek şekilde kesildi. Bu işlem sonunda numunelerin test hızı 4,2 mm/s, dalga boyu aralığında kat ettiği mesafe 55 mm ve kalibrasyon mesafesi 1 mm oldu. Şeritleri kesmek için ölçülen maksimum kuvvet, kilogram olarak ifade edildi. Her bir pişmiş göğüs için, tek bir şerit 2 kere makaslandı ve maksimum kuvvetlerin ortalaması veri analizi için kullanıldı. Veri Analizi İçin Kemometrik Model: Piliç göğüs eti ve kaslar için oluşturulan 4 grubun NIR analiz spektrumları, regresyon ve temel bileşenler analizi (PCA-PLS) denklemleri kullanılarak, WinIsi programı aracılığıyla tek bir dosyada toplandı. Kalibrasyon setleri için 144 adet piliç göğsü NIR spektrumu kullanıldı. Kalibrasyon modellerinde numune analizleri nm dalga boyu aralığında iyi sonuçlar verdi.sınıflandırma modeli ise 2 set şeklinde yapıldı. Bu bağımsız modelleme PCA denklemine dayalı olarak yumuşak ve sert şeklinde kategorize edilerek, kalibrasyonlar geliştirildi.

9 Piliç Göğüs Etinde Ham Kasların NIR Spectra ile "Yumuşak" ve "Sert" Olarak Sınıflandırılması «NIRS sisteminde kalibrasyon oluştururken piliç göğüs örnekleri yumuşak ve sert başlığı altında 7,5 kg baz alınarak sınıflandırıldı.» Piliç göğüs eti kasları WB kesme kuvveti değeri tahminlerine göre yumuşak ve sert olarak sınıflandırıldı. Kümes hayvanlarında doğrulama için sınıflandırma ölçütü 2 tip olarak yapıldı. Birinci tip; sert ve yumuşak kriterleri arasındaki ayırt edici değer 7,5 kg olarak belirlendi. İkinci tip ise; 6,5 kg altındaki aralık yumuşak ya da 9,0 kg üzeri aralık ise sert olarak kabul edildi. Duyusal bir ölçekte hazırlanan numuneler "çok yumuşak«tan (<3,6 kg) çok sert e (>12,6 kg) doğru rapor edildi. Bu rapor edilen sonuçlar Tablo 1 de özetlenmektedir. Kalibrasyon setinde bulunan kesme değeri 7.5 kg dan az olan 34 numuneden 26 sının (%76.5) kesme değerinin 7.5 kg den az olacağı tahmin edilmişti. Kalibrasyon setinde bulunan kesme değeri 7.5 kg dan fazla olan, 14 numuneden %71.4 ünün kesme değerinin 7.5 kg den fazla olacağı tahmin edilmişti. Bu nedenle, 7,5 kg ölçüte göre yapılan sınıflandırmanın genel doğruluğu % 74.0 idi. Yumuşak ve sert olarak yapılan sınıflandırma aralığı daralmış olsaydı,doğru sınıflandırma yüzdeliği %74 ten %32 ye gerilemiş olurdu. Tablo 1 Kriter 2 Model 3 Etin Yumuşak sınıflandırması (%) Etin Sert sınıflandırması (%) Ortalama (%) 4 Yumuşak = < 7.5 kg PLS Sert = > 7.5 kg SIMCA/PCA Yumuşak = < 6.5 kg PLS Sert = > 9.0 kg SIMCA/PCA

10 NIR Spektra ile ph, CIE L * a * b * Renk, Pişirme Verimi, Kesme Değeri ve Duyusal Özelliklerin Tahmini «NIR teknolojisi piliç göğüs etinin kalitesini belirlemek için, duyusal ve fiziksel özelliklerinin tahmin edilmesinde kullanılabilir.» Kısmi en küçük kareler regresyon modellerinde, datalara ait parametrelerin farklı spektral bölge ve çeşitlilik açısından geliştirilmesi için 24 adet değişken kullanıldı. Bu değişkenler genellikle nm dalga boyu aralığında güvenilir sonuçlar verdi. Ham piliç eti göğüs örneklerinde 24 adet değişken için NIR modeli ve kalibrasyon doğrulama istatistikleri Tablo 2 de özetlenmiştir. Her bir değişken parametre için, çapraz doğrulama ile belirlenen kalibrasyon kümesinde en ideal değer 2 ile 11 arasında değişmektedir. Sonuç olarak bu çalışma; piliç göğüs etinin kesme kuvveti, renk, ph ve göğüs kaslarında duyusal özelliklerin NIR spektroskopisi tarafından tahmin edilebileceğinin fizibilitesini göstermektedir. NIR teknolojisi piliç göğüs etinin kalitesini belirlemek için, duyusal ve fiziksel özelliklerinin tahmin edilmesinde kullanılabilir. Tablo 2 Piliç Göğüs Eti Karakteristik Ham et Optimal Kalibrasyon set Validasyon set faktörler R2 RMSEC R2 RMSEV Bias ph 6* L* değeri 8* a* değeri 11** b*değeri 6* Pişmiş et Pişirme verimi (%) 3* Kesme değeri (kg) 5** Duyusal lezet Et suyu 4* Piliç eti 4* Yaş tüyler 5* Kan serumu 2* Tatlı 2* Tuzlu 3** Ekşi 3* Duyusal doku Esneklik 4* Yapışkanlık 6* Sertlik 5* Nem 4* Partikül büyüklüğü 5* Bolus büyüklüğü 5** Çiğnenebilirlik 5* Test sonrası Metalik 4* Yağ 3** Ratio

NIRLINE. NIRLINE ile Yeni Bir Yaklaşım: Fingerprinting

NIRLINE. NIRLINE ile Yeni Bir Yaklaşım: Fingerprinting ile Yeni Bir Yaklaşım: Fingerprinting KONU: Fingerprinting Analizi ile Premikslerinizi Kontrol Altına Alır İLGİ: ile Yeni Bir Yaklaşım: FINGERPRINTING TERCÜME VE DERLEME ANAHTAR KELİMELER Uzmanı Sevcan

Detaylı

NIRLINE. Hayvan Dışkısı Analizi ile Ekonomik Kayıplarınızı Engelleyebilir ve Sürdürülebilirliğe Katkı Sağlayabilirsiniz!

NIRLINE. Hayvan Dışkısı Analizi ile Ekonomik Kayıplarınızı Engelleyebilir ve Sürdürülebilirliğe Katkı Sağlayabilirsiniz! Hayvan Dışkısı Analizi ile Ekonomik Kayıplarınızı Engelleyebilir ve Sürdürülebilirliğe Katkı Sağlayabilirsiniz! KONU NIRS Tarafından Hayvan Dışkısında Nem, Azot, Kalsiyum, Toplam Fosfor, Brüt Enerji ve

Detaylı

NIRLINE. NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı

NIRLINE. NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı NIRS Teknolojisinin Kaba Yem Analizlerinde Kullanımı KONU Hayvan Beslemede Kaba Yem Analizinin Önemi ve NIRS Teknolojisi İLGİ TERCÜME VE DERLEME ANAHTAR KELİMELER KAYNAKÇA YAYININ KAPSAMI NIRS Teknolojisinin

Detaylı

NIRLINE. NIRLINE; İşletmenize Yatırım Yapar!

NIRLINE. NIRLINE; İşletmenize Yatırım Yapar! ; İşletmenize Yatırım Yapar! KONU NIR sistemlerinde kalibrasyonun önemi ve işletmelere sağladığı kazançlar İLGİ TERCÜME VE DERLEME ANAHTAR KELİMELER ; işletmenize yatırım yapar! Uzmanı Sevcan ŞENTÜRK Yakın

Detaylı

NIRLINE. NIRLINE ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır!

NIRLINE. NIRLINE ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır! ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini, Sürdürülebilir Besleme ile Sizi Geleceğe Taşır! KONU Yağ Asidi Profillerinin Hayvan Beslemedeki Önemi ve Analizleri İLGİ ile Ham Maddelerinizde Yağ Asidi Tayini,

Detaylı

NIRS DA1650. Geleceği düşünen yem fabrikaları için kullanıma hazır NIR cihazı. Dedicated Analytical Solutions

NIRS DA1650. Geleceği düşünen yem fabrikaları için kullanıma hazır NIR cihazı. Dedicated Analytical Solutions NIRS DA1650 Geleceği düşünen yem fabrikaları için kullanıma hazır NIR cihazı NIRS DA1650 yem fabrikaları ve laboratuvarlara yüksek doğrulukta NIR analizleri sağlamak için son teknoloji ürünü olan Yakın

Detaylı

KONU İLGİ. NutriOpt TERCÜME VE DERLEME KAYNAKÇA YAYININ KAPSAMI

KONU İLGİ. NutriOpt TERCÜME VE DERLEME KAYNAKÇA YAYININ KAPSAMI NIR NutriOpt KONU Nutreco nun en güncel projesi NutriOpt ile getirdiği yenilikler İLGİ NutriOpt TERCÜME VE DERLEME KAYNAKÇA YAYININ KAPSAMI Formülasyon ve Fiyatlandırma Uzmanı Burak GÜLHAN NutriOpt Poultry

Detaylı

NIRLINE. NIRLINE Amino Asit Analizleri İle Ekonomik Üretim Yaparak Gıda Kalitenizi Arttırın!

NIRLINE. NIRLINE Amino Asit Analizleri İle Ekonomik Üretim Yaparak Gıda Kalitenizi Arttırın! Amino Asit Analizleri İle Ekonomik Üretim Yaparak Gıda Kalitenizi Arttırın! KONU İLGİ Kanatlı beslemede amino asit, sindirilebilir amino asit parametrelerinin önemi ve analizleri amino asit analizleri

Detaylı

Hızlı Yem Analizleri

Hızlı Yem Analizleri Thermo Scientific microphazir AG Portatif Yem ve Yem Hammaddesi Analiz Cihazı Verimlilik artışı için Hızlı Yem Analizleri Sahada numune analizi yaparak zaman ve maliyetten tasarruf Hammadde kabulünde veya

Detaylı

ÜRÜN RESMİ SİP. NO. ÜRÜN ADI ve ÖZELLİĞİ ARALIK

ÜRÜN RESMİ SİP. NO. ÜRÜN ADI ve ÖZELLİĞİ ARALIK ÜRÜN RESMİ SİP. NO. ÜRÜN ADI ve ÖZELLİĞİ ARALIK KALEM TİPİ ph METRE; OTOMATİK KALİBRASYON, TUTMA FONKSİYONU, OTOMATİK SICAKLIK TELAFİSİ (ATC), DEĞİŞTİRİLEBİLİR ELEKTROT, OTO-KAPANMA, SU GEÇİRMEZ ÖZELLİK

Detaylı

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Kitle ve Örneklem Örneklem Dağılımı Nokta Tahmini Tahmin Edicilerin Özellikleri Kitle ortalaması için Aralık Tahmini Kitle Standart Sapması için Aralık

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR. Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör

ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR. Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör ÜRÜN BROŞÜRÜ PRECITEC LR Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör 2 PRECITEC LR Ultra hassasiyet gerektiren yüzeyler için optik sensör ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ OPTİK ÖLÇÜMLE SINIRLARI ZORLAYIN

Detaylı

Raman Spektroskopisinin Et Tür Tayininde Kullanım Olanakları

Raman Spektroskopisinin Et Tür Tayininde Kullanım Olanakları Raman Spektroskopisinin Et Tür Tayininde Kullanım Olanakları Hasan Murat Velioğlu Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, Türkiye Türkiye 12. Gıda Kongresi 1/29 İçerik Et tür tayini neden gerekli? Et tür tayininde

Detaylı

ÇANAKKALE-ÇAN LİNYİTİNİN KURUMA DAVRANIŞI

ÇANAKKALE-ÇAN LİNYİTİNİN KURUMA DAVRANIŞI ÇANAKKALE-ÇAN LİNYİTİNİN KURUMA DAVRANIŞI Duygu ÖZTAN a, Y. Mert SÖNMEZ a, Duygu UYSAL a, Özkan Murat DOĞAN a, Ufuk GÜNDÜZ ZAFER a, Mustafa ÖZDİNGİŞ b, Selahaddin ANAÇ b, Bekir Zühtü UYSAL a,* a Gazi Üniversitesi,

Detaylı

LABORATUVAR HİZMETLERİ

LABORATUVAR HİZMETLERİ LABORATUVAR HİZMETLERİ İSBAK A.Ş. Optik ve Çevre Şartları Laboratuvarlarımız, çeşitli ürün standartlarının öngördüğü performans kriterleri, ürün belgelendirme amaçlı test ve ölçümler, AR-GE amaçlı çalışmaların

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA MAHALLESİ SARIGÖL SOKAK NO:6/8 ÇERKEZKÖY 59500 TEKİRDAĞ/TÜRKİYE Tel :

Detaylı

NIRLINE. Trouw TR Sürdürülebilirlik-NIRLINE Etkisi ve Uygulama Alanları

NIRLINE. Trouw TR Sürdürülebilirlik-NIRLINE Etkisi ve Uygulama Alanları Trouw TR Sürdürülebilirlik- Etkisi ve Uygulama Alanları KONU İLGİ Online analiz nedir? Etkin ham madde kontrolü ile yem kalitesini artırarak «Küresel Sürdürülebilirlik»e nasıl katkı sağlar? TERCÜME VE

Detaylı

Kanatlı. Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi

Kanatlı. Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi KONU etkisi İLGİ Tamponlanmış organik asit kombinasyonunun broyler performansına Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

Teknik Katalog [Kuvvet Ölçüm Cihazı]

Teknik Katalog [Kuvvet Ölçüm Cihazı] Teknik Katalog [Kuvvet Ölçüm Cihazı] [PCE-PTR 200] PCE Teknik Cihazlar Paz. Tic. Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah. Pehlivan Sok. No 6/C 34303 Küçükçekmece/ İstanbul Türkiye Mail: info@pce-cihazlari.com.tr Telefon:

Detaylı

14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI

14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI 14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI Tür karışımları MADDE 1- (1) Kanatlı etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et karışımları ile et ürünleri üretilemeyecektir.

Detaylı

3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ

3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ 3.5. TARIM MAKİNALARI BÖLÜMÜ 3.5.1. TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Yürütücü Kuruluş (lar) : Çeşitli Tarımsal Ürünlerin Vakumla Kurutulmasında Kurutma Parametrelerinin Belirlenmesi İşbirliği Yapan Kuruluş

Detaylı

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme

Sous vide. vakum ambalaj ve vakum altında pişirme Sous vide Aslında Sous vide 'vakumlu ambalajlanmış gıdalar daha sonra pişirilmiş, soğutulmuş ve soğuk zinzirde saklanan bir süreç' olarak ta tanımlanır. Bu yöntemde yüksek duyusal kalitedeki ürünler damak

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

Online teknik sayfa VICOTEC320 TÜNEL SENSÖRLERI

Online teknik sayfa VICOTEC320 TÜNEL SENSÖRLERI Online teknik sayfa VICOTEC320 VICOTEC320 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VICOTEC320 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak

Detaylı

TUĞLA MASSESİ ÖĞÜTME DURUMUNUN ÜRÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

TUĞLA MASSESİ ÖĞÜTME DURUMUNUN ÜRÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Afyon Kocatepe Üniversitesi Özel Sayı Afyon Kocatepe University FEN BİLİMLERİ DERGİSİ 251-256 JOURNAL OF SCIENCE TUĞLA MASSESİ ÖĞÜTME DURUMUNUN ÜRÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Detaylı

ISLAKLIK ÖLÇÜMLERİ. a. Metalin paslanması b. Tahtanın çürümesi c. Ekmeğin küflenmesi. Şekil 1. Malzemeler üzerindeki bozulmalar

ISLAKLIK ÖLÇÜMLERİ. a. Metalin paslanması b. Tahtanın çürümesi c. Ekmeğin küflenmesi. Şekil 1. Malzemeler üzerindeki bozulmalar 483 ISLAKLIK ÖLÇÜMLERİ Ali UYTUN Aliye KARTAL DOĞAN ÖZET Her ürünün belirli ortam şartlarında korunması ve saklanması gerekir. Yanlış saklama koşullarında bekletilen ürünlerin yapısında büyük değişikler

Detaylı

Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı

Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı Kızartılıp Dondurulmuş Ürünlerin Mikrodalgada Isıtılması İçin Kaplama Maddesi Tasarımı Işıl Barutçu, Serpil Şahin *, Gülüm Şumnu ODTÜ, Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara * serp@metu.edu.tr Ö zet Yüzeyden

Detaylı

Online teknik sayfa VISIC620 GÖRÜŞ MESAFESI ÖLÇÜM CIHAZLARI

Online teknik sayfa VISIC620 GÖRÜŞ MESAFESI ÖLÇÜM CIHAZLARI Online teknik sayfa VISIC620 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VISIC620 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Arkeolojik Yanmış Tuğla Örneğinin OSL Tekniği ile Tarihlendirilmesi

Arkeolojik Yanmış Tuğla Örneğinin OSL Tekniği ile Tarihlendirilmesi Arkeolojik Yanmış Tuğla Örneğinin OSL Tekniği ile Tarihlendirilmesi Ülkü Rabia YÜCE, Semra Tepe ÇAM LÜMİ-DOZ IV Lüminesans Dozimetri Kongresi M.Ö. 2000 yılında Anadolu'ya gelen Hitit'lerin kurduğu ilk

Detaylı

Elektrikli dikdörtgen sabit tavalar

Elektrikli dikdörtgen sabit tavalar Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Meyve hazırlama, sebze ve soslar için Batch pişirme sistemleri Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz Meyve hazırlama, sebze ve soslar için Batch pişirme

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMELERİ ANABİLİM DALI 1. KONU İlgi yazının ekindeki Murat Ayırkan, Fibertaş Prekast Şirketi adına imzalı dilekçede Fibertaş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87 81 Faks : 0 212 660

Detaylı

Elektrikli kaynatma kazanı

Elektrikli kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; bu yelpazede tek tek ekipmanların

Detaylı

Dördüncü Jenerasyon Bütrat : Gustor N RGY

Dördüncü Jenerasyon Bütrat : Gustor N RGY Dördüncü Jenerasyon Bütrat : Gustor N RGY KONU İLGİ 4. Jenerasyon Bütrat: GUSTOR N RGY Bütratların yeni bir formunun broiler sürülerindeki etkinliği TERCÜME VE DEĞERLENDİRME Trouw TR Özel Ürünler Teknik

Detaylı

Elektrikli kaynatma kazanı

Elektrikli kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi :251. sokak No: 33/1-2 Bayraklı 35030 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0232 348 40 50 Faks : 0232 348 63 98 E-Posta : kalmem@mmo.org.tr Website

Detaylı

100 kv AC YÜKSEK GERİLİM BÖLÜCÜSÜ YAPIMI

100 kv AC YÜKSEK GERİLİM BÖLÜCÜSÜ YAPIMI 465 100 kv AC YÜKSEK GERİLİM BÖLÜCÜSÜ YAPIMI Ahmet MEREV Serkan DEDEOĞLU Kaan GÜLNİHAR ÖZET Yüksek gerilim, ölçülen işaretin genliğinin yüksek olması nedeniyle bilinen ölçme sistemleri ile doğrudan ölçülemez.

Detaylı

Sefa Avcıer Yasemin Yazan Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kozmetoloji Bilim Dalı, Eskişehir

Sefa Avcıer Yasemin Yazan Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kozmetoloji Bilim Dalı, Eskişehir Sefa Avcıer Yasemin Yazan Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kozmetoloji Bilim Dalı, Eskişehir Kalitesi Öngörülen etkiyi göstermesi Đnsan sağlığına zarar vermemesi Yeni ürün geliştirilmesinde Formülasyondaki

Detaylı

Elektrikli dikdörtgen sabit tavalar

Elektrikli dikdörtgen sabit tavalar Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

AKPA KOMPOZİT PANEL TEKNİK KATALOG

AKPA KOMPOZİT PANEL TEKNİK KATALOG AKPA KOMPOZİT PANEL TEKNİK KATALOG Ekim 2013 AKPA KOMPOZİT PANEL TEKNİK KATALOG İÇİNDEKİLER 1. Alüminyum Kompozit Panel 2 2. Kompozit Panelin Avantajları 2 3. Akpa Kompozit Panel Üretim Ölçüleri 3 4. Tolerans

Detaylı

Analitik Kimya. (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği)

Analitik Kimya. (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) Analitik Kimya (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) 1. Analitik Kimya Maddenin bileşenlerinin belirlenmesi (teşhisi), bileşenlerinin ayrılması veya bileşenlerinin bağıl miktarlarının tayiniyle ilgilenir.

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler sistemi Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve

Detaylı

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman

Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz. Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Reçel, marmelat, komposto ve jöle için Batch pişirme sistemleri Tasarım, mühendislik ve kaynak alanlarında uzman Biz, meyvelerinizin rengi ve lezzetiyiz Reçel, marmelat, komposto ve jöle için Batch pişirme

Detaylı

Oil Europe. Karartıyı önler 500 saatlik tuz testiyle sertifikalanmıştır 1000% elastikiyet çatlama yapmaz Soyulabilir film. 400ml Brüt ağarlığı:

Oil Europe. Karartıyı önler 500 saatlik tuz testiyle sertifikalanmıştır 1000% elastikiyet çatlama yapmaz Soyulabilir film. 400ml Brüt ağarlığı: Ürün boyutu: 400ml Brüt ağarlığı: 370gm Net ağarlığı: 276gm UN Numarası 1950 VOC 800g/l Gümrük Kodu 3403 Üretici Ülke UK Barkod 5060285060194 Madde Numarası 1069 ÖZELLİKLER Renk Şeffaf Kıvam Sıvı Koku

Detaylı

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım:

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: İşlem görmüş gıda matrislerinde LC-MS/MS ve GC-MS ile Yüksek dozda toksik madde kalıntısı teşhis ve miktarlandırma analizleri için geliştirilmiş

Detaylı

Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama. Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama

Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama. Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama DA 7250 Yem Kalibrasyon Paketi DA 7250 yem endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hassasiyeti, hızı ve esnekliği sayesinde yem hammeddleri ve mamül yemlerde çalışmaya uygundur. Bu kalibrasyon paketi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta : kayserilab@tse.org.tr

Detaylı

Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging. K.Candoğan-ET

Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging. K.Candoğan-ET Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging Tumbling ve massaging Amaç: Kürleme işlemini hızlandırarak daha iyi kalitede ürün üretümi Kas dokuya mekanik enerji verilerek miyofibrilar proteinlerin ekstraksiyonu

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Nilüfer Ticaret Merkezi 2.kısım 635 sokak Otomasyon plaza No:7 Nilüfer 16120 BURSA / TÜRKİYE Tel : 0 224 441 55 77 Faks : 0 224

Detaylı

KIZILÖTESİ KULAKTAN SICAKLIK ÖLÇEN TERMOMETRELERİN KALİBRASYONU

KIZILÖTESİ KULAKTAN SICAKLIK ÖLÇEN TERMOMETRELERİN KALİBRASYONU 235 KIZILÖTESİ KULAKTAN SICAKLIK ÖLÇEN TERMOMETRELERİN KALİBRASYONU Kemal ÖZCAN Aliye KARTAL DOĞAN ÖZET Kızılötesi kulaktan sıcaklık ölçen termometreler sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

Detaylı

Uzaktan Algılama Teknolojileri

Uzaktan Algılama Teknolojileri Uzaktan Algılama Teknolojileri Ders 3 Uzaktan Algılama Temelleri Alp Ertürk alp.erturk@kocaeli.edu.tr Elektromanyetik Spektrum Elektromanyetik Spektrum Görünür Işık (Visible Light) Mavi: (400 500 nm) Yeşil:

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta :

Detaylı

Çayın Kalitesi ve Piyasa Fiyatının NIR ile Değerlendirilmesi

Çayın Kalitesi ve Piyasa Fiyatının NIR ile Değerlendirilmesi Çayın Kalitesi ve Piyasa Fiyatının NIR ile Değerlendirilmesi Shou-He Yan Catholique de Louvain Üniversitesi (UCL), Gıda Biyokimyası Bölümü (BNUT) Croix du Sud 2/8, 1348 Louvain La-Neuve, Belçika. Vol.

Detaylı

Elektrikli kaynatma kazanı

Elektrikli kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Metalik malzemelerdeki kaynakların tahribatlı muayeneleri-kaynaklı yapıların soğuk çatlama deneyleri-ark kaynağı işlemleri Bölüm 2: Kendinden ön gerilmeli deneyler ISO 17642-2:2005 CTS TESTİ Hazırlayan:

Detaylı

YEŞİLIRMAK NEHRİ İÇİN TOPLAM ORGANİK KARBON ÖNGÖRÜ MODELLERİ

YEŞİLIRMAK NEHRİ İÇİN TOPLAM ORGANİK KARBON ÖNGÖRÜ MODELLERİ YEŞİLIRMAK NEHRİ İÇİN TOPLAM ORGANİK KARBON ÖNGÖRÜ MODELLERİ Mehmet Yüceer a*, İlknur Atasoy b, Eda Semizer c, Erdal Karadurmuş d, Kazım Yetik e, Ayla Çalımlı c, Rıdvan Berber c a İnönü Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

Teknik Katalog [Spektrometre]

Teknik Katalog [Spektrometre] Teknik Katalog [Spektrometre] [PCE-CSM 4] PCE Teknik Cihazlar Paz. Tic. Ltd.Şti. Halkalı Merkez Mah. Pehlivan Sok. No 6/C 34303 Küçükçekmece/ İstanbul Türkiye Mail: info@pce-cihazlari.com.tr Telefon: +90

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

Pul Kırmızıbiberde (Capsicum annuum L. ) Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) İle Belirlenmesi

Pul Kırmızıbiberde (Capsicum annuum L. ) Aflatoksin B1 Oranının Yakın Kızılötesi Spektroskopi (NIRS) İle Belirlenmesi Akademik Gıda ISSN Print: 1304-7582, Online: 2148-015X http://www.academicfoodjournal.com Akademik Gıda 14(2) (2016) 136-140 Araştırma Makalesi / Research Paper Pul Kırmızıbiberde (Capsicum annuum L. )

Detaylı

VERİLERİN SINIFLANDIRILMASI

VERİLERİN SINIFLANDIRILMASI VERİLERİN SINIFLANDIRILMASI Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr NİTEL VE NİCEL VERİLERİN SINIFLANDIRMASI Sınıflandırma

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Yenidoğan mah. Abdi İpekçi Cad. Kızılay Sok. No:3/A Bayrampaşa 34030 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0212 5659150 Faks : 0212 5655129

Detaylı

LED LER VE AYDINLATMA

LED LER VE AYDINLATMA WIN FAZ II PANEL TÜYAP - BÜYÜKÇEKMECE LED LER VE AYDINLATMA 19 Mart 2011 Cumartesi Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Giriş Aydınlatma: tüketilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı - ~%20

Detaylı

ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü zehraayhan@sakarya.edu.tr Ders Kitabı ET BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ Prof Dr Aydın Öztan Kitap isteme

Detaylı

GIDALARDA KALİTE KONTROL DERSİ. Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Gıdalarda Fiziksel

GIDALARDA KALİTE KONTROL DERSİ. Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Gıdalarda Fiziksel GIDALARDA KALİTE KONTROL DERSİ Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Gıdalarda Fiziksel Ambalaj, etiket ve gıdadaki fiziksel 40/32 Kontroller kontrolleri yapmak Duyusal Kontrolleri 40/24 Renk,

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Yenidoğan mah. Abdi İpekçi Cad. Kızılay Sok. No:3/A Bayrampaşa 34030 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0212 5659150 Faks : 0212 5655129

Detaylı

MULTİSPEKTRAL GÖRÜNTÜİŞLEME TEKNOLOJİSİNİN GIDALARIN KALİTE ÖZELLİKLERİNİBELİRLEMEDE KULLANIMI

MULTİSPEKTRAL GÖRÜNTÜİŞLEME TEKNOLOJİSİNİN GIDALARIN KALİTE ÖZELLİKLERİNİBELİRLEMEDE KULLANIMI MULTİSPEKTRAL GÖRÜNTÜİŞLEME TEKNOLOJİSİNİN GIDALARIN KALİTE ÖZELLİKLERİNİBELİRLEMEDE KULLANIMI Dr. H.Murat Velioğlu Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ 11.Gıda Kongresi, 10-12 Ekim 2012, Hatay 1/30 Sunum

Detaylı

Elektrikli dikdörtgen kaynatma kazanı

Elektrikli dikdörtgen kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Bu model, diyafram ile bir hücre ile donatılmıştır. Bu kulorimetrik Karl Fischer nem titrasyonları ve Brom Endeksi tayini için uygundur.

Bu model, diyafram ile bir hücre ile donatılmıştır. Bu kulorimetrik Karl Fischer nem titrasyonları ve Brom Endeksi tayini için uygundur. Kulometrik Karl Fischer Titratör MKC-610 Kulometrik Karl Fischer Nem Titratör MKC-610 ideal ASTM D1533, ASTM D4928, ASTM D6304, ASTM E1064 göre, ham yağlar, izolasyon sıvıları, yağlama yağları, katkı maddeleri,

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : Yeni Cami Mah. Sakarya Cad. No: 30/301 54100 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 281 99 66 Faks : 0 264 281 99 66 E-Posta : info@testkal.com

Detaylı

Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi

Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GC Kalitatif 50 TL 75 TL 100 TL GC Kantitatif

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) "A tipi Muayene Kuruluşu" Akreditasyon No: Adresi :Mimar Sinan Mah. 1358 Sok. No:9/B ALSANCAK 35221 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 464 00 20 Faks : 0 232 464 14 93

Detaylı

Elek.kaynatma kazanı - Karıştırıcılı

Elek.kaynatma kazanı - Karıştırıcılı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Kanatlı. Broilerlerde Kesimden Bir Hafta Önce Selko ph Uygulaması

Kanatlı. Broilerlerde Kesimden Bir Hafta Önce Selko ph Uygulaması Broilerlerde Kesimden Bir Hafta Önce Selko ph Uygulaması KONU İLGİ TERCÜME Broilerlerde Kesimden Bir Hafta Önce Selko ph Uygulaması Broilerlerin kesim öncesi döneminde, Selko Ph, bağırsaklardaki mikrobiyal

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Laboratuvarı Laboratuvarı Adresi : Orta Mah. latife hanım Sokak No: 12/1 Pendik 34896 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 598 12 12 Faks : 0 216 598 12 14 E-Posta :

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

Buharlı dikdörtgen kaynatma kazanı

Buharlı dikdörtgen kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) TEKNOLOJİK Ve Danışmanlık Hizmetleri Sanayi Ve Dış Laboratuvarı Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87

Detaylı

NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas

NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas NIR Analizleri için Hayvansal Yem ve G da Numunelerinin Haz rlanmas Çiftlik hayvanlar yeti tiricili inde yem kalitesinin belirleyici etkisi vard r. Ancak, yüksek kaliteli yem besicilik maliyetlerini önemli

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

Elektrikli basınçlı kaynatma kazanı

Elektrikli basınçlı kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. Laboratuvarı Adresi : Osmaniye mah. Ümraniye Sok. No:11/B Bakırköy 34144 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 660 87 81 Faks : 0 212 660 87 51 E-Posta

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları ALKALİ ÇİNKO KAPLAMA PROSESİ AK 16 HI-Z ÜRÜN TANIMI ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Düzgün çinko kaplamalar elde etmek için kullanılan, çoklu poliamid özel katkı maddeleri içeren

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/16) Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti. Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA MAHALLESİ SARIGÖL SOKAK NO:6/8 ÇERKEZKÖY 59500 TEKİRDAĞ/TÜRKİYE Tel :

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/11) Metroloji Ve Kalibrasyon Merkezi Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : BARBAROS MH. OYMAK CD. SÜMER HUKUK PLAZA B BLOK 10/14 KOCASİNAN / KAYSERİ 38100 KAYSERİ / TÜRKİYE

Detaylı

We measure it. testo 835 Isıtma-soğutma ve endüstri sektörleri için hızlı, güvenilir infrared ölçüm cihazı. www.testo.com.tr

We measure it. testo 835 Isıtma-soğutma ve endüstri sektörleri için hızlı, güvenilir infrared ölçüm cihazı. www.testo.com.tr İnfrared termometre testo 835 Isıtma-soğutma ve endüstri sektörleri için hızlı, güvenilir infrared ölçüm cihazı Yüksek sıcaklıklarda da güvenilir ve doğru ölçümler 4-nokta lazer işaretleme özelliği ile

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Kalibrasyon Laboratuvarı Adresi : 251. sokak No: 33/1-2 Bayraklı 35030 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0232 348 40 50 Faks : 0232 348 63 98 E-Posta : kalmem@mmo.org.tr Website

Detaylı

Elek.kaynatma kazanı - Karıştırıcılı

Elek.kaynatma kazanı - Karıştırıcılı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek ekipmanların yanı

Detaylı

Buharlı kaynatma kazanı

Buharlı kaynatma kazanı Electrolux THERMETIC Line; otel, hastane, merkez mutfağı, havaalanı mutfağı gibi kurumsal mutfakların ağır iş yükleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; bu yelpazede tek tek ekipmanların

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2016 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.60 0.6000 15,000.00 KG 9,000.00 1 BESİ YEMİ TTS 0.80 0.87 0.8503 318,00.00 KG 270,723.60 57 SÜT YEMİ TTS 0.82 0.96 0.932

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EMET BOR İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ

ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EMET BOR İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ ETİ MADEN İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EMET BOR İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ KEMİKSİZ DANA BUT, KUZU BUT ve DANA BEL ET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. İŞİN KONUSU: Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü

Detaylı

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri

Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Genel Aydınlatmada LED Teknolojileri Prof. Dr. Aydınlatma Türk Milli Komitesi Başkanı İTÜ Enerji Enstitüsü, Enerji Planlaması ve Yönetimi A.B.D. Başkanı ISO AGİD Genişletilmiş Sektör Toplantısı LED Aydınlatmada

Detaylı

Kanatlı. Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması

Kanatlı. Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması Hindilerde salmonellanın başarıyla azaltılması KONU İLGİ Hindilerde pozitif salmonella koşullarında Fysal Fit-4 ve Selko-pH uygulamasının ardından kalan salmonella miktarının araştırılması Hindilerde salmonella

Detaylı