Yalın Dönüşüm ve Operasyonel Mükemmellik

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yalın Dönüşüm ve Operasyonel Mükemmellik"

Transkript

1 Yalın Dönüşüm ve Operasyonel Mükemmellik Lütfi Apilioğulları Lean Ofis Istanbul

2 İçindekiler 1. Yalın 2. Müşteri kimdir, ne ister? 3. Değer zinciri ve yalın araçlar Değer / Kayıp Değer akış haritaları Çalışma alanının organzasyonu Tam zamanında üretim Kalite güvence ağı Toplam verimli bakım 4. Değişim süreci ve yönetimi 5. Soru ve cevaplar

3 The Toyota Production System (TPS) Lean Seri üretim (MASS Production) ilk olarak Springfield Armony / Massachusetts de başladı. Heny Ford tarafında modern montaj hatları geliştirildi. Tüm modeller T ve siyah renk idi lerde Japon Toyota zor durumdaydı. Maliyetler yüksek, verimlilik düşüktü. Taichi Ohno, Amerika ya Ford Üretim Sistemlerini incelemeye gitti ve ilk yalın üretim felsefesinin temelleri atıldı. > Değer oluşturmayan aktivitelerin ortadan kaldırılması > Üretim hatlarının hızlı bir şekilde farklı model üretebilecek duruma getirilmesi > Problem oluştuğu an, yeniden oluşumu engelleninceye kadar hatların durdurulması 2000 ler de Toyota dünyanın 1 numaralı üretici ve TPS herkesin kabul ettiği ve uygulamak için çaba sarf ettiği en ideal üretim yönetim sistemi oldu.

4 The Toyota Production System (TPS) Lean Pull Production TPS Abnormality Single Piece Flow Takt Time Production JIT JIT Kaizen Six Sigma Jidoka Jidoka Autonomation Level Loading Heijunka Value Stream Map, 5S, Supermarkets, SMED Foundation (VSM, 5 S, Standard, Supermarket, SMED) Sequencing

5 Müşteri kimdir? Maaş larımızı kim ödüyor? Müşteri =KRAL

6 Müşteri ne ister? 1- Kalite 3- Esneklik 2- Zamanında Teslimat 4- Uygun Fiyat

7 Müşteri değer zinciri Bizim Odağımız Değer Zinciri ( Value Stream) Tedarikçi Fabrika Müşteri Son Kullanıcı Üretim Zamanı ( Lead Time) Değer zinciri Malzeme tedarikinden ürünün son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar ki tüm değer oluşturan / oluşturmayan süreçlerin toplamıdır. Değer (Value Added) Müşterinin ücretini ödemeye razı olduğu ve ürüne fonksiyon, şekil, kalite anlamında değer katan her türlü aktivite ve süreçlerdir. Kayıp (Non Value Added) Değer oluşturan aktivitelerin haricinde kalan her türlü aktivitedir. (MUDA)

8 Müşteri değer zinciri Bizim Odağımız Değer Zinciri ( Value Stream) Tedarikçi Fabrika Müşteri Son Kullanıcı Üretim Zamanı ( Lead Time) (Değer Üreten Aktivite) Kayıplar = 20% Ciro (Değer Üretmeyen Aktivite)

9 Kayıplar (MUDA) Aşırı üretim Bekleme Taşıma Envanter Gereksiz İşlem Gereksiz hareket Fire İşletme sermayesini bağlar Gereksiz alan işgal eder Problemleri gizler Müşteri talebinden daha fazla üretme!

10 Kayıplar (MUDA) Aşırı üretim Bekleme Taşıma Envanter Gereksiz İşlem Gereksiz hareket Fire Üretim zamanını artırır Müşteriye cevap süresini geciktirir Malzeme bekleme, ekipman bekleme Bir sonraki parçayı bekleme Yetki, onay bekleme Envanterin beklemesi, müşterinin beklemesidir.!

11 Kayıplar (MUDA) Aşırı üretim Bekleme Taşıma Envanter Gereksiz İşlem Gereksiz hareket Fire Ekipman gerektirir Elleçleme hatalarına sebebiyet verir Gerekli olduğu yerde minimize edilmelidir Taşıma, üretim zamanını uzatır.!

12 Kayıplar (MUDA) Aşırı üretim Bekleme Taşıma Envanter Gereksiz İşlem Gereksiz hareket Fire 1. Stored : Malzeme bekler. MUDA 2. Moved : Malzeme taşınır. MUDA 3. Inspected : Malzeme kontrol edilir. MUDA 4. Processed : Malzeme süreçte işlem görür. DEĞER Kayıplar başka kayıpları tetikler.!

13 Kayıplar (MUDA) Aşırı üretim Bekleme Taşıma Envanter Gereksiz İşlem Gereksiz hareket Fire Gecikmelere sebep olur Hata yapma olasılığını artırır Ürüne hiçbir değer katmaz Ürüne çok dokunuş, hata olasılığını artırır.!

14 Kayıplar (MUDA) 1 Aşırı üretim??? 2 Bekleme Eğilmek Uzanmak Oturmak Aramak 3 Taşıma 4 5 Envanter Gereksiz İşlem Tırmanmak Seçmek Etrafında Dolaşmak Yürümek 6 7 Gereksiz hareket Fire 3W Working : Çalışmak. Değer Waiting : Beklemek. MUDA Walking : Yürümek. MUDA Operatör cerrah gibidir, her şey elinin altında olmalıdır.!

15 Kayıplar (MUDA) Aşırı üretim Bekleme Taşıma Envanter Gereksiz İşlem Gereksiz hareket Fire Müşteriyi memnun etmez Kaynak israfına sebep olur Akışı engeller Fire, tüm kaynakların boşa kullanılmasıdır.!

16 Kayıplar (MUDA) : Ohno çemberi Bekleme Taşıma Gereksiz hareket Stok Ohno Çemberi Arama

17 The Toyota Production System (TPS) Lean Eliminate MUDA Quality Lead Time reduction by eliminating of all MUDA within Value Stream (Deger zincirindeki tüm KAYIPLARI elimine ederek, üretim zamanının azaltılması ) Full utilization of man, machine and materials resources (İnsan, Makine ve Malzeme kaynağının tam olarak verimli bir şekilde kullanılması)

18 Yalın yaklaşım Değer (% 5 10) Yalın firmalar MUDA Fokus %95 MUDA Fokus % 5 Kayıp (% 90 95) MUDA İHMAL Geleneksel firmalar

19 Değer akış haritaları Değer akış haritaları Problemin çözümü için öncelikle büyük resmin görülmesi gerekir. Mevcut Durum Analizi Değer akış haritaları süreç,malzeme ve bilgi akışının sipariş alınmasından ürünün müşteriye sevk edilmesine kadar yapılan tüm değer üreten ve üretmeyen aktivitelerin standart semboller kullanılarak bir kağıt üzerinde gösterilmesi işlemidir. Gelecek Durum Analizi MIFA: Material Information Flow Analysis - Proses akışı ( Process flow) - Malzeme akışı (Material flow) - Bilgi akışı(information flow) Process Language

20 Sürekli iyileştirme çevrimi KPI / Günlük Takip. Neredeyiz? Mevcut Durum Analizi Nasıl ölçeceğiz? Sürekli İyileştirme Çevrimi Gelecek Durum Analizi Nerede Olmak istiyoruz? KAIZEN Kaizen Game Plan Nasıl yapacağız? Ne yapacağız? İyileştirme asla bitmez!

21 Çalışma Alanının Organizasyonu

22 Çalışma Alanının Organizasyonu / 5S 0 S

23 Çalışma Alanının Organizasyonu / 5S 1 S Gereksiz nesneleri çalışma ortamından uzaklaştırın.! Fazla ve zamanı geçmiş malzemeler, kısa zaman içinde kullanılmayacak ekipman, zamanı geçmiş kağıt-form-dosya, efektif kullanılmayan dolap, çekmece, masa, ne olduğu belirsiz kutu, konteyner, zamanı geçmil poster, duyuru, vs.

24 Çalışma Alanının Organizasyonu / 5S 2 S Her nesnenin «1» yeri olmalı ve her nesne kendi yerinde olmalı. Birbirleri ile ilgili nesneler 3E kuralına göre sıralanmalıdır. Easy : Rahat bulup ( easy to find). Easy : Rahat kullanıp (easy to use) Easy : Rahat bir şekilde yerine koyabilmesine (easy to put back)

25 Çalışma Alanının Organizasyonu / 5S 3 S Önce bir alanın ne kadar temiz olması gerektiğine karar verin, sonra bu noktaya ulaşıncaya kadar temizleyin. Hedeflenen temizlik seviyesinin tespiti, görevlendirme, metodlara karar verme, araçların temini, takip ve kontrol. İlk iki maddeyi sürekli gözden geçir ve kirlilik temel kaynaklarını bul ve yok et.!

26 Çalışma Alanının Organizasyonu / 5S 4 S En iyi pratikleri günlük hayatın bir parçası haline getirin ve ulaşılan seviyeyi sürekli koruyun. Kim neyi ne zaman yapacak, yapılacak işler için gerekli kaynakları oluştur, ilk 3S i rutin günlük hale getir, denetleme yap sonuçları izle.

27 Çalışma Alanının Organizasyonu / 5S 5 S 5S yönetimin aynasıdır.

28 Çalışma Alanının Organizasyonu / 5S

29 Çalışma Alanının Organizasyonu / Görsel yönetim Ev de İş de Yol işaretleri Posta adresleri Ölçü kapları Futbol kuralları Yemek tarifleri Dolap organizasyonu Hız limiti Koridor, bölum işaretleri Malzeme adresleri Renk kodları Çalışma kuralları Shadow boardları Kalite standartları Takt / cycle times TOOLS T R A S H T O W E L S G L O V E S Herhangi bir anormalliği farkedebilmek.

30 Çalışma Alanının Organizasyonu / Görsel yönetim PCBA Montaj bandı : Gerçek zamanlı geri besleme. (Hatanın oluştuğu yerde)

31 Çalışma Alanının Organizasyonu / Görsel yönetim

32 Çalışma Alanının Organizasyonu / Görsel yönetim Standart fabrika operasyon toplantısı (ASAKAI) Amaç : Tüm fabrika yöneticilerinin bir arada günlük operasyon sonuçlarını değerlendirmesi. Her sabah 09:00 09:20 Safety : İşçi sağlığı ve güvenliği Quality : External / Internal ppm, customer complaints, scrap etc Delivery : On time delivery performance, extra shipment etc Performance : Direct efficiency, OEE, MTBF, MTTR, etc The Heart of the production ASAKAI BOARD PDCA TRACKER

33 Tam zamanında üretim / Tek parça akışı CT. 6sn CT. 6sn CT. CT. CT. 6sn 6sn 6sn CT. 6sn

34 Tam zamanında üretim / Tek parça akışı BATC TARZI ÜRETİM Proses-1 c/t : 6 sn Ara Stok Proses-2 c/t : 6 sn Ara Stok Taşıma 5 PALET Forklift Taşıma İlk Hazır Ürün Top. Üretim Zamanı 36 sn 60 sn TEK PARÇA AKIŞI Proses-1 c/t : 6 sn Proses-2 c/t : 6 sn Ara Stok 0 Taşıma YOK İlk Hazır Ürün 12 SN Top. Üretim Zamanı 36

35 Tam zamanında üretim / Tek parça akışı 1) U Hücre 2) Ayakta çalışma 3) Doktor / Hemşire Operatör Malzemeci

36 Tam zamanında üretim / Çekme sistemi Çekme Sistemi (Pull System) Tüketilenin yerine tüketilen kadar konulması ile akışın kontrol edilmesi yaklaşımıdır. Süpermarket Kanban Tedarikçi Proses Supermarket Müşteri Proses Müşteri ne istiyor, ne zaman istiyor, ne kadar istiyor, nerede istiyor?

37 Tam zamanında üretim / Çekme sistemi Süpermarket Belirli bir grup malzemenin, tanımlı bir alanda standart adetlerde stoklanması yaklaşımıdır. RM Süpermarket WIP Süpermarket FG Süpermarket Süpermarket Stok İçeriği SM Stoğu üç bileşenden oluşur Çevrim (Cycle) Stok Tampon (Buffer) Stok Emniyet (Safety) Stok

38 Tam zamanında üretim / Çekme sistemi Kanban Uygulama Örnekleri Kart uygulaması ile aşırı üretim engellenmiş olunur. ( Örnekte max ürt = 9 kasa ) Kırmızı bölgeye kadar kartlar dizildiğinde bu SM de min miktarda ürün kaldığını ve artık üretimin başlaması gerektiği anlamına gelir. Çekme sisteminde; bilgi malzemenin tersi yönde ilerler

39 Çalışma Alanının Organizasyonu / Görsel yönetim SUPPLIERs SUPPLIERs FACTORY SUPPLIER FACTROY GROUP FACTORY CUSTOMER PO PO PO RAW Material Supermarket Supplier Supermarket Finished Goods Supermarket Customer Demand

40 Çalışma Alanının Organizasyonu / Görsel yönetim SUPPLIERs SUPPLIERs FACTORY SUPPLIER FACTORY GROUP FACTORY CUSTOMER PO PO PO RAW Material Supermarket Supplier Supermarket Finished Goods Supermarket Customer Demand Shortest Lead time between customer order and shipment Immediate Response Shorter LEAD Time Min Level Immediate Response Shorter LEAD Time Min Level Standardized stock level and increased stock turn

41 Tam zamanında üretin / Heijunka Heijunka Müşteri talep değişkenliklerinden etkilenmeden üretim yapabilmemize imkan sağlayan sistemdir. İki bileşeni vardır. Dengeli Yükleme ( Level Loading) Sıralama (Sequencing)

42 Tam zamanında üretin / Heijunka Dengeli yükleme ( Level Loading) Dengesiz dağılmış yükün, tüm üretim periyotlarına eşit bir şekilde dağıtılması yaklaşımıdır. Etkin insan / makine / malzeme kaynağı kullanımı

43 Tam zamanında üretin / Heijunka Sıralama ( Sequencing) Dengesiz dağılmış yükün, tüm üretim periyotlarına eşit bir şekilde dağıtılması yaklaşımıdır. Dengeli yük dağılımı sonrası, üretimin yine dengeli ancak küçük lot adetleri ile sıralanması yöntemidir. Üretim lead time ını kısaltmak ve her müşteriye cevap verebilmek için ; üretim küçük lot adetleri ve sık ürün dönüşü ile yönetilmelidir. Dengeli Üretim Uzun lead time Kısa lead time

44 Çalışma Alanının Organizasyonu / SMED Toplam c/o zamanı Son çıkan iyi ürün ile ilk çıkan iyi ürün arasında geçen süre Hazırlık Süreci Kurma Süreci ( makine STOP) Ayar Süreci SMED Adımları 1- Dahili / Harici adımların tanımlanması 2- Dahili adımların harici adımlara dönüştürülmesi 3- Dahi adımların kısaltılması 4- Harici adımların azaltılması 5- Adımların standart hale getirilmesi

45 Kalite güvence ağı Kalite güvence ağı Üretim zamanını kısaltabilmek için akış sağlanmalı ve bunun içinde küçük lot adetleri ile çalışılmalıdır. Stoklar standart, kontrollü bir yapıda olmalıdır. Bu sonuçları yakalayabilmek için öncelikle proses güvenirliğinin sağlaması gereklidir. Kalite güvence ağı bileşenleri Yerinde kalite kontrol Jidoka Poka Yoke

46 Kalite güvence ağı / Yerinde kontrol Yerinde kalite kontrol Kalite kontrol edilir yaklaşımından, kalite güvence altına alınır yaklaşımına geçiştir. Bu bağlamda kalitenin proseste üretilmesi gerektiğine ve bunun operatör tarafından yapılması gerektiğini düşünür. Her süreç; Hatalı ürün üretmemek, Hatalı ürünü bir sonraki sürece aktarmamaktan sorumludur.

47 Kalite güvence ağı / Yerinde kontrol Jidoka Duruş kültürü. Anormalliklerde operatörün duruş yetkisinin olması ve makinelerin hata önleyici sistemlerle donatılması anlamına gelir. ( stop at abnomality) Yalın felsefenin ilk temellerindendir. Hata düzeltilmeden, üretime devam edilmemelidir.

48 Kalite güvence ağı / Poka Yoke Poka & Yoke ( Hata önleyici düzenekler) Poka : Kaza ile herkesin yapabileceği hata (Görülmeyen tesadüfi hata) ; Yoke : Korumak (Azaltma). Yanlışlıkla yapılabilecek hataları sıfıra indirgemek ve olası hataları tespit etmek için Kurulan düzeneklerdir. Amacı ; Hata yapmayı engellemek ( prevent) Hatayı tespit etmek (control) kuralı Problem Yeri Cost $ Hata giriş de yakalandı $ 1 Fabrika Son proses de yakalandı $ 10 Hata müşteride yakalandı $ 100

49 Toplam Verimli Bakım (TPM) Altı büyük kayıp ve OEE Üretim operasyonlarında 6 genel büyük kayıp bulunur. Bu kayıplar üç ana grup altında toplanır ve üç ana grubun bileşkesi ; OEE ( Overal Equipment Effectiveness : Toplam Ekipman Verimliliği) olarak ölçülür.

50 Değişim yönetimi Büyüme Cirosal büyüme. (Yumurta) RİSK Organizasyonel büyüme. (Kaz) Zaman

51 Operational Excellence Değişim yönetimi The House of LEAN The Strategy of LEAN LEAN Organization The right suppliers Heijunka Jidoka TPM Flow Poka&Yoke QRS The best people SMED QAN P&L PULL PDCA Perf.Mng World Class opr.systems KAIZEN & TRAINING Performance based management Standard 5S Visual Mngmt. Value Stream Mapping Cont. Imprmnt & Development Programs

52 Yalın felsefe Yalın felsefe Müşteri beklentileri Mücadele, meydan okuma Kalite Sürekli İyileştirme Yerinde görme KAIZEN Müşteri İnsan Ekip çalışması Karşılıklı güven ve saygı Esneklik Fiyat

53 YALIN YÖNETİM

54 Yalın felsefe Teşekkürler.

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN YAKIN GELECEK 2018 Sanayide kullanılacak robot sayısı yaklaşık 3 milyon olacak. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak.

Detaylı

Üretim Sistemleri MÜŞTERİ DEĞER ZİNCİRİ 20.10.2015. 1950 Yılında. 1980 Yılında. Giriş. Giriş. Giriş

Üretim Sistemleri MÜŞTERİ DEĞER ZİNCİRİ 20.10.2015. 1950 Yılında. 1980 Yılında. Giriş. Giriş. Giriş 3 Üretim Sistemleri Giriş MÜŞTERİ DEĞER ZİNCİRİ 1940 lı yıllarda Japonya da, TOYOTA firması yöneticilerinden Taichi Ohno tarafından geliştirilen Yalın Üretim Sistemi nin kritik başlangıç noktası olarak

Detaylı

OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA

OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA OFİS SÜREÇLERİNDE YALINLAŞMA 05.10.2013 Onur ARTIIŞIK Organizasyonel Gelişim Uzmanı İnsan Kaynakları Direktörlüğü 1 20 Novembre, 2010 Genel Ofis Süreçlerinde Yalınlaşma Yalınlık Ofis Süreçlerinde Yalınlaşma

Detaylı

LeanACADEMY. www.leanacademy.com.tr. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY. www.leanacademy.com.tr. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

LeanACADEMY. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY.  Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

LeanACADEMY. Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal

LeanACADEMY.  Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Cevdet Dal LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Doğru uygulanan yalın üretim sistemi firmanızı mükemmelleştirir. Hakkımızda LeanACADEMY www.leanacademy.com.tr Yalın üretim sistemi eğitim ve danışmanlık 2009 yılında

Detaylı

Üretim Sistemleri. Yalın Dönüşüm. Yalın Dönüşüm. Yalın Dönüşüm 20.10.2015. Prof. Dr. Turan PAKSOY. Yalın Dönüşüm

Üretim Sistemleri. Yalın Dönüşüm. Yalın Dönüşüm. Yalın Dönüşüm 20.10.2015. Prof. Dr. Turan PAKSOY. Yalın Dönüşüm 2 Üretim Sistemleri Prof. Dr. Turan PAKSOY Henry Ford'un üretimini "Sizi istediğiniz yere götürür ve getirir'" ve " siyah olduğu müddetçe istediğiniz rengi seçebilirsiniz" yaklaşımıyla ilk modern montaj

Detaylı

11.12.2014. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi

11.12.2014. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI. Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi Bir Yıkımdan Doğuşun Hikayesi IV. TÜRKİYE KAMU VE ÖZEL SEKTÖR SATINALMA PROFESYONELLERİ BULUŞMASI Wow İstanbul Hotel & Convention Center 30 Kasım 2014 Satın Almada Yalın Yaklaşımlar Alper REİSOĞLU Bir

Detaylı

TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI

TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI TOYOTA YÖNETİM ve ÜRETİM ANLAYIŞI YALIN DÖNÜŞÜM ZİRVESİ İzmir Makina Mühendisleri Odası 4 Ekim 2013 Orhan ÖZER Genel Müdür & CEO Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. 1/48 1 İçerik TOYOTA TOYOTA YÖNETİM

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Analizi

Operasyonel Mükemmellik Analizi Operasyonel Mükemmellik Analizi yz firması www.lutfiapiliogullari.com Operasyonel Mükemmelik Değerlendirmesi Giriş Sürekli değişen dünyamızda işletmelerin en öncelikli gündem maddelerinden biri değişen

Detaylı

Tüm hakları Yalın Enstitüye ait olup kopyalanması yasaktır. Yalın Enstitü. Adana Sanayi Odası. Yalın Yönetim Semineri. Eren Artar.

Tüm hakları Yalın Enstitüye ait olup kopyalanması yasaktır. Yalın Enstitü. Adana Sanayi Odası. Yalın Yönetim Semineri. Eren Artar. Tüm hakları ye ait olup kopyalanması yasaktır. Adana Sanayi Odası Yalın Yönetim Semineri Eren Artar www.lean.org.tr Tüm hakları ye ait olup kopyalanması yasaktır. YALIN DÜŞÜNCE Küresel rekabeti anlamak...

Detaylı

Altı Sigma Nedir? Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır.

Altı Sigma Nedir? Uygulayan şirketlere çok belirgin finansal kazançlar sağlamıştır. ALTI SİGMA NEDİR? Altı Sigma Nedir? 1980 lerin ortasında Motorola tarafından, Japon kalite fikirleri ve kontrol sistemlerinin süreçlerde uygulanması için geliştirilmiştir. Mevcut problemleri çözmek, altı

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Eğitimi

Operasyonel Mükemmellik Eğitimi LEAN OFİS / AKADEMİ www.leanofis.com www.lutfiapiliogullari.com Operasyonel Mükemmellik WCM 1 Dünya Sınıfı Üretici (World Class Manufacturer) Giderek daha da küreselleşen Dünya da üretici ve tüketiciler

Detaylı

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI

YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI YALIN SİSTEM VE KAZANIMLARI www.yalinenstitu.org.tr 1 YALIN ENSTİTÜ Yalın Düşünce AMAÇ Müşteriye mükemmel değer sunmak YÖNTEM İsraflardan arındırılmış mükemmel prosesler 2 YALIN ENSTİTÜ Değer Müşteriye

Detaylı

Kısaca Yalın Düşünce. www.unitedpartners-tr.com

Kısaca Yalın Düşünce. www.unitedpartners-tr.com Kısaca Yalın Düşünce Yalın Düşünce nin Temel Prensipleri YALIN LİDERLİK (LEAN LEADERSHIP) MÜKEMMELLİK (PERFECTION) DEĞER (VALUE) ÇEKME SİSTEMİ (PULL SYSTEM) DEĞER AKIŞI (VALUE STREAM) SÜREKLİ AKIŞ (FLOW)

Detaylı

Daha çok değil, daha akıllı çalışmak

Daha çok değil, daha akıllı çalışmak Daha çok değil, daha akıllı çalışmak YALIN 6 SIGMA NIN ANAHTARI YALIN ALTI SİGMA Müşterileri Memnun Etmek Süreçleri İyileştirmek Kalite Hız EKİP ÇALIŞMASI Varyasyon ve Hatalar Süreç Akışı YALIN 6 SIGMA

Detaylı

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da 1 2 3 Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da müşterilerinlehine olacak şekilde fiyatların azalmasına

Detaylı

Şirketler artan maliyetlerini son tüketiciye yansıtmamayı da tercih edebilir. Bu durumda şirket fiyat baskısı altında ezilir.

Şirketler artan maliyetlerini son tüketiciye yansıtmamayı da tercih edebilir. Bu durumda şirket fiyat baskısı altında ezilir. 7 İsraf İsraf şirketlerde maliyetlerin yükselmesine neden olur. Bu maliyetler son tüketiciye fiyat etiketinde yansır. Tüketiciler pazardaki daha ucuz ürünleri tercih etmeye başlar. Şirket rakipleriyle

Detaylı

TOPLAM VERİMLİ BAKIM 1.GİRİŞ 2.YALIN ÜRETİM

TOPLAM VERİMLİ BAKIM 1.GİRİŞ 2.YALIN ÜRETİM TOPLAM VERİMLİ BAKIM TKY405 Toplam Kalite Yönetimi Doç.Dr. Nihal ERGİNEL 1.GİRİŞ Müşteri taleplerinin hızla değiştiği, Kuruluşlar arasındaki rekabetin giderek daha da arttığı günümüzde; Firmalar varlıklarını

Detaylı

KALİTE MALİYET -TESLİMAT

KALİTE MALİYET -TESLİMAT Müşteri Ne İster? HATASIZ ÜRÜN Yüksek Kalite UYGUN FİYAT Düşük Maliyet DERHAL TESLİMAT Teslimat Süresi KALİTE MALİYET -TESLİMAT Değişim Kültürel Değişim Yalın Üretim Sistemi İşletmelerde Kaizen Kültürü

Detaylı

TPM ve KURUM İÇİ İYİLEŞTİRME UYGULAMALARI

TPM ve KURUM İÇİ İYİLEŞTİRME UYGULAMALARI TPM ve KURUM İÇİ İYİLEŞTİRME UYGULAMALARI 23 Ekim 2014 BTSO - 5. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı Mustafa Beltekin Ajanda TPM Nedir? TPM in Faydaları Bursa Fabrika TPM Uygulamaları TPM Metrics

Detaylı

YALIN ÜRETİM SİSTEMİ

YALIN ÜRETİM SİSTEMİ YALIN YAKLAŞIM Yalın düşüncenin temel amacı, israflardan arındırılmış mükemmel proseslerin etkinlik ve verimlilik analizlerini yaparak, maliyetleri azaltmak ve sonuçta müşteriye mükemmel değerler sunmaktır.

Detaylı

KAİZEN ATÖLYESİ EĞİTİM KATALOĞU. Kaizen Atölyesi 2015

KAİZEN ATÖLYESİ EĞİTİM KATALOĞU. Kaizen Atölyesi 2015 KAİZEN ATÖLYESİ EĞİTİM KATALOĞU Kaizen Atölyesi 2015 1 HİZMETLERİMİZ 2 HAKKIMIZDA Önsöz KAİZEN ATÖLYESİ, Japon Yönetim (Kaizen, TPM, Yalın Üretim) teknikleri ve prensipleri ile operasyonel mükemmellik

Detaylı

Proses Endüstrilerinde Yalın ve TPM Etkin Fabrika Yönetimi Çalışmalarımız

Proses Endüstrilerinde Yalın ve TPM Etkin Fabrika Yönetimi Çalışmalarımız Proses Endüstrilerinde Yalın ve TPM Etkin Fabrika Yönetimi Çalışmalarımız YALÇIN İPBÜKEN 11 Kasım 2010 5. Uluslararası Ankiros Döküm Kongresi TÜYAP/İSTANBUL 1 Yalın Enstitü Derneği 2002 den Geleceğe Yalçın

Detaylı

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak 5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Hazırlayan Cengiz Pak 5S : Amacı ve Tanımı 5S, beş adımdan oluşan, amacı çalışma ortamının organizasyonu ve israfın yok edilmesine yardımcı olmak

Detaylı

Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi

Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi 5S Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Cengiz Pak,2010 Bu sunumu akademik amaçlı veya şirket içi eğitimlerde kaynak belirterek ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. cengizpak.com.tr Avcının Silahı

Detaylı

Özhan KİP Mak.Müh. Özgün Isı İnş.San.Tic.Ltd.Şti. Üretim Planlama Müd. Yalın Üretim/Kaizen

Özhan KİP Mak.Müh. Özgün Isı İnş.San.Tic.Ltd.Şti. Üretim Planlama Müd. Yalın Üretim/Kaizen Değerli Okurlar; Sizlere faydalı olacağına inandığım ve günümüz üretim sisteminin vaz geçilmez kavramlarından biri olan kaizen ve yalın üretim konusunda elimden geldiği kadar bilgi ve deneyimlerimi paylaşmayı

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim İş Sağlığı & Güvenliği İsraf & Kayıp Analizi ler Saha Mükemmelliği Otonom Bakım Profesyonel Bakım Tedarik &Transfer Yerinde Kalite Motivasyon&Eğitim&Gelişim 00 Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR

Detaylı

WCM - Dünya Klasında Üretim. 7 Haziran 2014

WCM - Dünya Klasında Üretim. 7 Haziran 2014 WCM - Dünya Klasında Üretim 7 Haziran 2014 Üretimde yaşanan sorunlar İş kazaları Verimsizlik Kalitesizlik Arızalar Stoklar Uzun Temin Süreleri Çevresel Sorunlar TOFAŞ ın Sürekli İyileştirme Yolculuğu ALTIN

Detaylı

TREND LOJİSTİK. Gelişen Lojistik Uygulamalar. ATİLLA YILDIZTEKİN Lojistik Yönetim Danışmanı atillayildiztekin@yahoo.com

TREND LOJİSTİK. Gelişen Lojistik Uygulamalar. ATİLLA YILDIZTEKİN Lojistik Yönetim Danışmanı atillayildiztekin@yahoo.com TREND LOJİSTİK Gelişen Lojistik Uygulamalar Depo Yönetimi LOGIMEX 11 1 Mart 2012 ATİLLA YILDIZTEKİN Lojistik Yönetim Danışmanı atillayildiztekin@yahoo.com 1 Depolamanın Yeri Tedarik Zinciri Lojistik Depolama

Detaylı

ARALIK EĞİTİM PROGRAMI. Tel: Faks: Mail:

ARALIK EĞİTİM PROGRAMI. Tel: Faks: Mail: ARALIK- 2017 EĞİTİM PROGRAMI Tel: 0282 726 8888 Faks: 0282 726 8889 www.cerkezkoytso.org.tr Mail: info@cerkezkoytso.org.tr KAPSAM EĞİTİM BAŞVURULARI : Calibri(Gövde HAKKINDA 30 Punto)-Kalın Eğitim katılımcı

Detaylı

Tüm hakları Yalın Enstitü'ye ait olup izinsiz kopyalanması ve paylaşılması yasaktır. www.lean.org.tr. Yalın Enstitü. www.lean.org.

Tüm hakları Yalın Enstitü'ye ait olup izinsiz kopyalanması ve paylaşılması yasaktır. www.lean.org.tr. Yalın Enstitü. www.lean.org. Tüm hakları 'ye ait olup izinsiz kopyalanması ve paylaşılması yasaktır Tüm hakları 'ye ait olup izinsiz kopyalanması ve paylaşılması yasaktır YALIN DÜŞÜNCE Tüm hakları 'ye ait olup izinsiz kopyalanması

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

Metesan A.Ş. Yalın Üretim Uygulaması. İsmail GÖKCE ismail.gokce@metesan.com

Metesan A.Ş. Yalın Üretim Uygulaması. İsmail GÖKCE ismail.gokce@metesan.com Metesan A.Ş. Yalın Üretim Metesan A.Ş. 1981 de Aydınlatma 35 85 Enjeksiyon Beyaz Mete yaka ürünleri Ailesi makinası tarafından kuruldu 1998 de 2187 Melamin Mavi Lexel yaka Enjeksiyon Grup tarafından makinası

Detaylı

Önemli KPI Örnekleri

Önemli KPI Örnekleri Önemli KPI Örnekleri Ciro Satıştan elde edilen gelirlerin tümü Ciro Satış Miktarı Birim Satış Fiyatı Ciro Dağılımı (%) Ürün bazında ciro Kanal bazında ciro (yurtiçi, yurtdışı, fason vb.) Kâr merkezi (birim/grup

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

YÖNETİMİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ. Neslihan ŞİMŞEK İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

YÖNETİMİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ. Neslihan ŞİMŞEK İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YALIN YÖNETİMİN SAĞLIK SEKTÖRÜNDE UYGULANABİLİRLİĞİ Neslihan ŞİMŞEK İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ GİRİŞ Sağlıkta artan maliyetleri ve israfı azaltmak, kaliteyi artırmak, hasta ve çalışan memnuniyetini artırmak Yalın

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş NOT: MRP ve TAM ZAMANINDA ÜRETİM ARASINDAKİ FARKLAR ile ilgili notlar sizlere çalışmanız için derste işlenmemiştir Endüstri Mühendisliğine Giriş 26 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard.

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Yolculuğu. Kaner Pakiş OPEX Danışmanlık

Operasyonel Mükemmellik Yolculuğu. Kaner Pakiş OPEX Danışmanlık Operasyonel Mükemmellik Yolculuğu Kaner Pakiş OPEX Danışmanlık Sürekli gelişim kültürü Sürdür Üst yönetimin desteğiyle beraber sorumluluğu üstlendiğinden emin olmak. Sorumluluk ve Sahiplenme Planla Operasyonel

Detaylı

Klasik Çalışma Modeli

Klasik Çalışma Modeli Klasik Çalışma Modeli Stok miktarı Nasıl Bir Üretim Modeli? Üretim planına gerek duyulmadan Kısa reaksiyon süreli Talep edildiği kadar üretilen FIFO ya uygun sürekli malzeme akışlı Sabit stok seviyeli

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİNDE KAYIP ANALİZİ

TEDARİK ZİNCİRİNDE KAYIP ANALİZİ 1 TEDARİK ZİNCİRİNDE KAYIP ANALİZİ İskender ERBİL ÖZET Bu çalışmada; tedarik zincirindeki kayıpların belirlenmesi ve ortadan kaldırılması için, yalın tekniklerin kullanıldığı bir kayıp analizi modeli tanıtıldı.

Detaylı

Yalın üretim sistemi. Dengeli üretim (Heijunka), Toplam iş denetimi, İş rotasyonu (shojinka),

Yalın üretim sistemi. Dengeli üretim (Heijunka), Toplam iş denetimi, İş rotasyonu (shojinka), Yalın üretim sistemi İkinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmış, ekonomisi darboğazlarda bir ülke görünümünde olan Japonya'nın savaş sonrası ekonomik durumuyla ilişkili olarak ortaya çıkan ve 1980'li yılların

Detaylı

Yalın Üretim Sisteminde Malzeme Taşıma Mesafelerinin Benzetim Yöntemiyle Optimizasyonu. Kocaeli Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği

Yalın Üretim Sisteminde Malzeme Taşıma Mesafelerinin Benzetim Yöntemiyle Optimizasyonu. Kocaeli Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Yalın Üretim Sisteminde Malzeme Taşıma Mesafelerinin Benzetim Yöntemiyle Optimizasyonu İlay GÜLER Celal ÖZKALE İpek AYRANCI Muhammet KAHRIMAN Kocaeli Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Yalın Üretim Malzeme

Detaylı

HİKAYEMİZ. RobCell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş

HİKAYEMİZ. RobCell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş HİKAYEMİZ Robcell Robotik Mekatronik Mühendislik Teknolojileri A.Ş, 2017 yılında Bursa da robotik ve mühendislik sektöründe faaliyete başladı. Teknoloji bir fikir değil, fikri elde etme yoludur dedik ve

Detaylı

Geçmiş ve Gelecek. Türkiye Lojistiği Geleceğe Nasıl Ulaşacak. Geleceğin Tedarik Zincirini Oluşturmak 13 Mayıs 2015

Geçmiş ve Gelecek. Türkiye Lojistiği Geleceğe Nasıl Ulaşacak. Geleceğin Tedarik Zincirini Oluşturmak 13 Mayıs 2015 Geçmiş ve Gelecek Türkiye Lojistiği Geleceğe Nasıl Ulaşacak Geleceğin Tedarik Zincirini Oluşturmak 13 Mayıs 2015 ATİLLA YILDIZTEKİN Lojistik YönetimDanışmanı atilla@yildiztekin.com Nasıl Bir Değişim Yaşıyoruz?

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Yalın Değer. Prof. Dr. Nevzat Kahveci Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Sağlık Kuruluşlarında Yalın Değer. Prof. Dr. Nevzat Kahveci Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Kuruluşlarında Yalın Değer Prof. Dr. Nevzat Kahveci Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Değer Hizmet (satın) alanın bedelini ödemeye hazır olduğu hizmet ile bu hizmete özellik ve nitelik katan faaliyetlerdir.

Detaylı

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Bakım nedir? İşletmede faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için her türlü makine, ekipman ve teçhizatın belirli kurallar çerçevesinde gözden geçirilmesi, kontrol edilmesi

Detaylı

DAMLA SU LİDERLİK MODELİ

DAMLA SU LİDERLİK MODELİ DAMLA SU LİDERLİK MODELİ Şahin Keykan Operasyon Müdürü 2016 Damla Su Sapanca Fabrikası 22,000 m 2 alanda Aralık 2006 da kurulmuştur. Coca-Cola İçecek A.Ş. nin ilk ve en yüksek kapasiteli su fabrikasıdır.

Detaylı

Intralojistikte AGV Kullanımı

Intralojistikte AGV Kullanımı Intralojistikte AGV Kullanımı Yalçın Eroğlu 13.11.2013 Intralojistik Tüm endüstriyel alanlarda, dağıtım ve üretim bölgelerinde, dahili malzeme ve bilgi akışının organizasyonu, kontrolü, yürütülmesi ve

Detaylı

% 70 DESTEKLİ YALIN DÖNÜŞÜM SERTİFİKA PROGRAMI İLE İŞLETMENİZİ YALINLAŞTIRIN

% 70 DESTEKLİ YALIN DÖNÜŞÜM SERTİFİKA PROGRAMI İLE İŞLETMENİZİ YALINLAŞTIRIN % 70 DESTEKLİ YALIN DÖNÜŞÜM SERTİFİKA PROGRAMI İLE İŞLETMENİZİ YALINLAŞTIRIN Eskişehir ABİGEM tarafından düzenlenen ve T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Yalın Dönüşüm Sertifika Programı aşağıda

Detaylı

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR Dünya üzerinde işletmeler giderek artan şekilde daha fazla hem içerideki şirketlere hem de diğer şirketlerle bağlanmaktadır.

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JIT) İÇERİK GİRİŞ JIT TANIMLARI JIT AMAÇLARI TEKNİKLER JIT YARARLARI GİRİŞ Günümüzde uluslar arası rekabet hızla büyümektedir. Bu rekabet şartlarında var olabilmenin ön koşulu daima

Detaylı

YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE

YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE YALIN ÜRETİM VE YALIN MUHASEBE Öğr.Üyesi: Kadir Gürdal Hazırlayan: Fatih A. Yılmaz 23 Aralık 2014 ANKARA Sunum Planı 1. Yalın düşünce Yalın düşünce, yalın düşüncenin ilkeleri 2. Yalın üretim Yalın üretim

Detaylı

2006 yılı Eğitim ve danışmanlık Bülent Sönmez. Bir çalışan Yalın Enstitü Derneği. 15 şirkette proje

2006 yılı Eğitim ve danışmanlık Bülent Sönmez. Bir çalışan Yalın Enstitü Derneği. 15 şirkette proje KILGI SİSTEM TASARIM PROJE UYGULAMA DANIŞMANLIK İNŞ.İÇ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. KILGI 2006 yılı ve danışmanlık Bülent Sönmez Bir çalışan Yalın Enstitü Derneği 15 şirkette proje EĞİTİMLER Proje öncesi proje

Detaylı

Mühendislik eğitimi 30+ yıl profesyonel hayat Yalın Enstitü Türkiye Genel Sekreteri 50 den fazla firma için proje yöneticisi Farklı sektörler Tekstil

Mühendislik eğitimi 30+ yıl profesyonel hayat Yalın Enstitü Türkiye Genel Sekreteri 50 den fazla firma için proje yöneticisi Farklı sektörler Tekstil www.lean.org.tr Mühendislik eğitimi 30+ yıl profesyonel hayat Yalın Enstitü Türkiye Genel Sekreteri 50 den fazla firma için proje yöneticisi Farklı sektörler Tekstil Otomotiv Gıda Diğer imalat Lojistik

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

Fırın ve Setüstü Ocakların Gaz Kollektörlerinin gruplandırıldığı atölyedeki iş akışının ve proseslerin iyileştirilmesi.

Fırın ve Setüstü Ocakların Gaz Kollektörlerinin gruplandırıldığı atölyedeki iş akışının ve proseslerin iyileştirilmesi. . Konu Fırın ve Setüstü Ocakların Gaz Kollektörlerinin gruplandırıldığı atölyedeki iş akışının ve proseslerin iyileştirilmesi. Atölye içerisindeki malzeme akışının ve WIP in optimizasyonu. Kaliteye doğrudan

Detaylı

Yalın Enstitü. Yalın Enstitü Sabri Deniz:

Yalın Enstitü. Yalın Enstitü Sabri Deniz: www.lean.org.tr Eğitimin Amacı Sabri Deniz: sabrideniz@lean.org.tr Güçlü şirket rekabeti (maliyeti) yönetebilmelidir? Yalın düşünce, yalın yaklaşım hakkında genel bilgi, Yalın düşüncenin temel prensipleri,

Detaylı

TOFAŞ DÜNYA KLASINDA ÜRETİM UYGULAMALARI

TOFAŞ DÜNYA KLASINDA ÜRETİM UYGULAMALARI TOFAŞ DÜNYA KLASINDA ÜRETİM UYGULAMALARI FIAT ta WCM Nedir? WCM; üretimde rekabet gücünüzü sistematik bir biçimde geliştirmek için bir yoldur Kalite İyileştirmesi Maliyette rekabet Kısa çevrim süresi Bizbize

Detaylı

YALIN ÜRETİM. Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi

YALIN ÜRETİM. Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI  KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi YALIN ÜRETİM Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI http://drhikmet.wordpress.com KSÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü Öğretim Üyesi YALIN ÜRETİM ALMANYA EĞİTİM VSM001 Value Stream Mapping 3 4

Detaylı

TOYOTA WAY. Volkan EREN

TOYOTA WAY. Volkan EREN TOYOTA WAY Volkan EREN SUNUŞ İÇERİĞİ 1) Toyota Way nedir? 2) Toyota Way uygulamaları Satış Pazarlama Üretim İnsan Kaynakları Mali İşler 3) Sonuç TOYOTA WAY NEDİR? Tüm dünyada Toyota Organizasyonunda çalışan

Detaylı

InoTec Akademi Eğitim Listesi

InoTec Akademi Eğitim Listesi InoTec Akademi Eğitim Listesi "Yatırımların en etkilisi insana yapılandır" Geleceğe Hazırlar www.inotecakademi.com.tr Sertifika Programlarımız Sertifika Programlarımız "Geleceği şekillendiren uzmanlar"

Detaylı

Kurumsal Kaynak Planlaması ile Üretim Sistemi Arasındaki Bilgi Alışverişi. Doç.Dr.Aysın Yeltekin Bircan Şeşen

Kurumsal Kaynak Planlaması ile Üretim Sistemi Arasındaki Bilgi Alışverişi. Doç.Dr.Aysın Yeltekin Bircan Şeşen Kurumsal Kaynak Planlaması ile Üretim Sistemi Arasındaki Bilgi Alışverişi Doç.Dr.Aysın Yeltekin Bircan Şeşen Gündem Kurumsal Kaynak Planlama Nedir Kurumsal Kaynak Planlama-KAPSAM Kurumsal Kaynak Planlama

Detaylı

TREX OEE EL KİTABI OEE EL KİTABI. Eğitim Danışmanlık. www.trex.com.tr OTONOM BAKIM POKA YOKE KAIZEN SMED ÖNLEYİCİ OEE BAKIM PROAKTİF BAKIM

TREX OEE EL KİTABI OEE EL KİTABI. Eğitim Danışmanlık. www.trex.com.tr OTONOM BAKIM POKA YOKE KAIZEN SMED ÖNLEYİCİ OEE BAKIM PROAKTİF BAKIM KAIZEN OTONOM BAKIM POKA YOKE 5S SMED OEE PROAKTİF BAKIM ÖNLEYİCİ BAKIM Eğitim Danışmanlık Eğitim Danışmanlık 1 2 3 4 5 Makinelerimizde her gün karşılaştığımız örnek olayların kayıplar ile olan ilişkileri;

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Tam Zamanında Üretim Tarihçe 1920 yılına kadar emek yoğun

Detaylı

Stok Kontrolü 1 (Inventory Control)

Stok Kontrolü 1 (Inventory Control) PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 318 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Stok Kontrolü 1 (Inventory Control) Amaç Ürüne olan talep bilindiğinde (yani talep tahmin hatasının sıfır olduğu durumda) stok kontrolü

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

TEKNOLOJİLER PLASTİK ENJEKSİYON BOYAHANE MONTAJ VİBRASYON-ULTRASONİK KAYNAK KALIP İMALATI AR-GE

TEKNOLOJİLER PLASTİK ENJEKSİYON BOYAHANE MONTAJ VİBRASYON-ULTRASONİK KAYNAK KALIP İMALATI AR-GE TEKNOLOJİLER PLASTİK ENJEKSİYON BOYAHANE MONTAJ VİBRASYON-ULTRASONİK KAYNAK KALIP İMALATI AR-GE 1 Amaç [5] 2 Analiz [6,7,8,9] 3 Aksiyon ve İyileştirme Çalışmaları [10,11,12,13] 4 Sonuç [14,15,16,17] AMAÇ

Detaylı

Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni

Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni Orta Anadolu Karamancı Holding şirketi olan Orta Anadolu, 1953 yılında bir entegre iplik ve dokuma fabrikası olarak Kayseri de kurulmuştur. Merkez ofisi İstanbul da yer

Detaylı

Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur. This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress

Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur. This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress Bu bildiri 6. Uluslararası Ankiros Döküm kongresinde sunulmuştur This paper was presented on 6th Ankiros Foundry Congress http://kongre.tudoksad.org.tr/ Eylül 2012 September 2012 Tüyap, İstanbul TPM Kırklareli

Detaylı

Aslı Ceyhan. Endüstri Yüksek Mühendisi 01 Osmangazi Üniversitesi İdeal Kurumsal Hizmetler Danışman, Eğitmen

Aslı Ceyhan. Endüstri Yüksek Mühendisi 01 Osmangazi Üniversitesi İdeal Kurumsal Hizmetler Danışman, Eğitmen Aslı Ceyhan Endüstri Yüksek Mühendisi 01 Osmangazi Üniversitesi 2014- İdeal Kurumsal Hizmetler Danışman, Eğitmen 2005-2014 Coşkunöz Metal Form Lojistik Operasyon Kısım Müdürü Lojistik Mühendislik Kısım

Detaylı

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ

TEK NOKTA EĞİTİMLERİ Sürekli gelişim için TEK NOKTA EĞİTİMLERİ İSMAİL HAKKI KAVURMACI MAKİNA YÜKSEK MÜHENDİSİ Yönetim Danışmanı www. kavurmaci.net info@kavurmaci.net 1 Pratik ancak etkin bir yöntem olması nedeni ile tek nokta

Detaylı

6_ _ _n.mp4

6_ _ _n.mp4 SAP Business One SAP Business One http://gateteknoloji.com/wp-content/uploads/2016/12/1567832 6_306102789784420_1572539796541145088_n.mp4 Muhasebe araçlarından daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Küçük

Detaylı

Main-Cert Kompetenzprofil für Fach- und Führungskompetenzen in der Instandhaltung (Supervisor)

Main-Cert Kompetenzprofil für Fach- und Führungskompetenzen in der Instandhaltung (Supervisor) 1 Bakım ihtiyacı analizi 1.1 Temel bakım işlemleri bakım, teknik servis, inceleme, onarım 1.2 Bakım yöntemleri (stratejiler) önleyici, düzeltici, arıza temelli, döngüsel önleyici, duruma dayalı bakım 1.3

Detaylı

KALDER 4. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı. Gökhan Çelikliay. 4 Ekim 2012

KALDER 4. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı. Gökhan Çelikliay. 4 Ekim 2012 Sürekli İyileştirme Kültürü Yaratmak KALDER 4. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansı Gökhan Çelikliay 4 Ekim 2012 1 Otomobilin Tarihçesi M.Ö. 3000 2 Otomobilin Tarihçesi Tekerleğin icadı M.Ö.

Detaylı

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY

WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY WÜRTH ÜN MODERN STOK YÖNETİM SİSTEMİ ORSY Würth Grubu Faaliyet Alanı: Atölye, servis ve endüstri alanlarına yönelik her türlü bağlantı elemanları ve tamir-bakım ürünlerinin uluslararası ticareti. Ürün

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com.

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com. Homer ve OEE Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Homer İşe Giriyor Ve OEE nin Ne Olduğunu

Detaylı

MAZİ İLE MUZARİ Ankara - 11 Ekim 2012

MAZİ İLE MUZARİ Ankara - 11 Ekim 2012 MAZİ İLE MUZARİ Ankara - 11 Ekim 2012 HBTR Tarihçe HB Know How Transferi Metot ve Operasyon Standardizasyonu TKY Felsefesi MT Programı Vizyon Misyon Temel Değerler Süreç Yönetim Sistemi Hedeflerle Yönetim

Detaylı

BUTİK HAT TASARIM, ÜRETİM ve KURULUMLARI (AGV, ANDON, Poka-Yoke, Manipülatörler destekli)

BUTİK HAT TASARIM, ÜRETİM ve KURULUMLARI (AGV, ANDON, Poka-Yoke, Manipülatörler destekli) BUTİK HAT TASARIM, ÜRETİM ve KURULUMLARI (AGV, ANDON, Poka-Yoke, Manipülatörler destekli) 1 İÇİNDEKİLER ERASYS MÜHENDİSLİK olarak ihtiyaca göre tamamen butik üretim hatları tasarlıyor, üretiyor, kuruyor

Detaylı

«Döküm Fabrikasında Yalın Üretim ve TPM Yolculuğunda Yönetici Rolü» «Manager s Role in Lean Production and TPM in Foundries»

«Döküm Fabrikasında Yalın Üretim ve TPM Yolculuğunda Yönetici Rolü» «Manager s Role in Lean Production and TPM in Foundries» «Döküm Fabrikasında Yalın Üretim ve TPM Yolculuğunda Yönetici Rolü» «Manager s Role in Lean Production and TPM in Foundries» Hakan Yaşar (Demisaş Döküm Emaye Mamulleri Sanayi A.Ş.) 1.Oturum: Döküm Sektöründe

Detaylı

Sağlık sektöründe müşteriler

Sağlık sektöründe müşteriler www.lean.org.tr Sağlık sektöründe müşteriler Farklı kutuplar, farklı beklentiler... Daha fazla hasta Kaliteli hizmet Düşük maliyet Kalifiye personel Hızlı nakit akışı Müşteri memnuniyeti Tedaviyi başarmak

Detaylı

Modelleme ve Simülasyon ile Karar Alma ve Doğrulama

Modelleme ve Simülasyon ile Karar Alma ve Doğrulama Modelleme ve Simülasyon ile Karar Alma ve Doğrulama Örnek Fiili Uygulamalar (Banka, Üretim, Müze) Copyright 2009, Results Kurumsal Verimlilik Çözümleri. All rights reserved. Bu dokümanın tüm hakları saklıdır.

Detaylı

Ali TERCAN Damla Su Sapanca Fabrikası Kalite Güvence Müdürü

Ali TERCAN Damla Su Sapanca Fabrikası Kalite Güvence Müdürü COCA-COLA İÇECEK DAMLA SU Ali TERCAN Damla Su Sapanca Fabrikası Kalite Güvence Müdürü 26.02.2015 Önde gelen Coca-Cola Şişeleyicisi 2. en büyük nüfusa sahip şişeleyici 6. en büyük hacme sahip şişeleyici

Detaylı

DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi. Biymed Eğitim

DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi. Biymed Eğitim DEPO ve STOK YÖNETİMİ Eğitimi Biymed Eğitim Eğitime Bedeline Dahil Olanlar Öğle yemekleri Çay-Kahve ve İkramlar Eğitim notu Sertifika Eğitim Saatleri 10.00-11.15 Eğitim 11.15-11.30 Çay-Kahve Arası 11.30-12.30

Detaylı

Kalıp üretiminde. güvenilir ortağınız

Kalıp üretiminde. güvenilir ortağınız Kalıp üretiminde güvenilir ortağınız Çeliğe şekil veriyoruz Standart kalıp ürünlerinde lider konuma yükselmiş olan Meusburger, yüksek kalitede standart parça üreterek 10.000 i aşan kalıpçı ile çalışmaktadır.

Detaylı

Klasik Çalışma Modeli

Klasik Çalışma Modeli Klasik Çalışma Modeli Nasıl Bir Üretim Modeli? Üretim planına gerek duyulmadan Kısa reaksiyon süreli Talep edildiği kadar üretilen FIFO ya uygun sürekli malzeme akışlı Sabit stok seviyeli Sabit teslimat

Detaylı

DONDURULMUŞ GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DAĞITIM KARARLARI

DONDURULMUŞ GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DAĞITIM KARARLARI DONDURULMUŞ GIDA ÜRÜNLERİNE YÖNELİK DAĞITIM KARARLARI Öğr.Gör.İsmail KARAYÜN Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Işılay TALAY DEĞİRMENCİ

Detaylı

Yalın Düşünce nin en kısa tarifi: Mümkün olan en az kaynak kullanarak insanları ve süreçleri sürekli ve sistematik olarak iyileştirmek ve böylece

Yalın Düşünce nin en kısa tarifi: Mümkün olan en az kaynak kullanarak insanları ve süreçleri sürekli ve sistematik olarak iyileştirmek ve böylece www.lean.org.tr Yalın Düşünce nin en kısa tarifi: Mümkün olan en az kaynak kullanarak insanları ve süreçleri sürekli ve sistematik olarak iyileştirmek ve böylece müşterilere ve topluma daha fazla değer

Detaylı

Click to edit Master title style. RFID Çözümleri. KoçSistem Çözüm ve İş Geliştirme Grubu

Click to edit Master title style. RFID Çözümleri. KoçSistem Çözüm ve İş Geliştirme Grubu RFID Çözümleri KoçSistem Çözüm ve İş Geliştirme Grubu Click to edit M.Engin Master Güney subtitle style RFID Hakkında Deloitte un, Telekomünikasyon, Medya ve Teknoloji (TMT) alanlarındaki dört bölümlü

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Dersin Yürütülmesi Hakkında

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2. Dersin Yürütülmesi Hakkında BEYKENT ÜNİVERSİTESİ - DERS İZLENCESİ - Sürüm 2 Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Mesleki Oryantasyon ve İşletme Mühendisliğine Giriş Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS 520000000001197 2 0 0 2 4 Ön Koşullar

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK DOĞADAN. O-Ring Kaizen. Yeşil Fırtına

SEÇİL KAUÇUK DOĞADAN. O-Ring Kaizen. Yeşil Fırtına SEÇİL KAUÇUK DOĞADAN O-Ring Kaizen Yeşil Fırtına Kaizen Ekibi Ekibi MANUEL STRECH MAKİNESİ OTOMASYONU Ferit Merdan, Ali Çiftçi, Caner Karadaş, Musa Korçam, Emre Nokta, Göksel Classified Oğuz, - Confidential

Detaylı

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Hema Endüstri, yıllık sipariş adedi paretolarından hareketle ve kayıplara odaklı iyileştirme metodolojisi ile kaizen projelerini tetiklemektedir.

Detaylı

Başarılar Dilerim. SORULAR

Başarılar Dilerim. SORULAR ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Adı Soyadı : Numarası : İmzası : Bölümü : Biyomedikal Mühendisliği Ders Kodu : BMM 401 Ders İsmi : Proje Plan ve Organizasyon Ders Sorumlusu : Dr. Öğretim Üyesi Nihat

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 2 Bu bölümün sonunda, Tedarik zincirinin hedefini tartışabilecek ve bir firmanın başarısında

Detaylı