Multi Detector Arrays. Dr. Yeşim ÖKTEM Istanbul University

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Multi Detector Arrays. Dr. Yeşim ÖKTEM Istanbul University"

Transkript

1 Multi Detector Arrays Dr. Yeşim ÖKTEM Istanbul University

2 Atomik çekirdeğin γ bozunma özellikleri üzerine yapılan çalışmalar, nükleer yapı hakkında çok büyük bilgi verir. Atomik çekirdeklerde yüksek spin seviyelerini gözleyebilmek için standart deneysel teknik olarak heavy-ion fusion evaporation reaksiyonu kullanılmaktadır. Bu reaksiyon tipi, son oluşan çekirdeğin açısal momentumunun büyük olması avantajına sahiptir. Aynı zamanda, büyük tesir kesiti ile birkaç ürün çekirdek oluşmasını sağlar. Bu çekirdeklerin temel seviye bozunmaları γ ışını geçişinin ardışık şekilde yayınlanmaları ile karakterize edilir.

3 Angular Momentum World of the Nucleus

4 Bu kaskatlardaki γ ışınlarının özellikleri belirlenerek, enerji kaybı ve açısal momentum gibi bozunma sırasında nükleer yapının nasıl değiştiği hakkında bilgi alınır. Đlk olarak, birkaç NaI(Tl) sintilasyon dedektörleri kullanılarak, uyarılmış enerji ve açısal momentum daki değişiklikler ölçülmeye çalışıldı.bu tür deneylerin duyarlılığı, sintilasyon dedektörlerinin zayıf rezolüsyonu ve küçük sayıda ve boyuttaki dedektörlerle sınırlanmıştı. Yine de bu deneyler, çekirdeğin düşük spinli (I 8-10 ħ) rotasyonal yapısını anlamaya yardımcı oldu.

5 1960 ların ortalarında çok iyi enerji rezolüsyonuna sahip Ge (Ge(Li) ve hyperpure Ge) dedektörlerinin kullanılmasıyla yeni bir döneme girildi lerin sonunda, sadece iki Ge(Li) dedektörü ile backbending fenomeni (spin 15 ħ) ve dört Ge(Li) kullanılarak spini 30 ħ ın üstündeki 160,161 Yb yapısı açıklandı.

6

7 Bu ilk deneylerle oldukça iyi sonuçlar alınmasına rağmen temel deneysel problem çözülemedi. Bu problemin nedeni Ge un peak-background oranının kötü olmasıdır. Bu problemle çıplak Ge dedektörlerinin kullanıldığı tüm deneylerde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bugünün geniş Ge dedektörleriyle bile standart 60 Co kaynağının tipik iki piki (1173 ve 1332 kev ) full enerji spektrumunun sadece %20 sini oluşturur. Geri kalan %80 i Ge kristalinden Compton saçılması ile yayınlanan γ ışınlarından oluşan Compton continuum dur.

8 Sorun, saçılan radyasyonun dedektörü çevreleyen bir zırh tarafından dedekte edilmesi ve Ge dedektörü ile zırh arasındaki koinsidans eventlerin reddedilmesi ile çözüldü. Ge dedektörü ve zırhın kombinasyonu Escape Suppressed Spectrometer (ESS) olarak adlandırılır. Başlangıçta, suppression zırhı olarak NaI(Tl) sintilatör dedektörleri, daha sonra da daha yoğun sintilatör olan BGO kullanıldı. Böylece daha çok ESS hedef etrafına yerleştirilebildi. Suppression sonrasında kalan sayımların %55 i full enerji fotopiklerindeydi.

9 Ge detector segments BGO shields Ge detector segments PMT N 2 dewar BGO shields ESS ninşematik gösterimi..

10

11 Unsuppressed ve suppressed 60 Co spektrumları

12 ARRAY ĐN DĐZAYN PARAMETRELERĐ VE PERFORMANSI Toplam Fotopik Verimi ve Resolving Power Array in optimum performansı ve duyarlılığı Ge dedektörlerinin toplam fotopik veriminin maksimuma ulaştırılması ile elde edilir. Çok sayıda büyük dedektör kullanılarak, en iyi spektrum kalitesi elde edilir.

13 Spektrum kalitesi, dedektör array in resolving power ı ile ölçülür. Resolving power; çok kompleks bir spektrumda birbirine yakın bir yada birkaç gama ışınını ayırabilme verimliliğini ölçer.

14 Resolving power ; R = (SE γ / E γ son ) PT formülü ile tanımlanır. E son γ = Dedektör spektrumundan elde edilen γ ışınlarının yarı maksimum rezolüsyonundaki tam genişliktir.(fwhm) PT (peak to total) = Pikin toplama oranı SE γ = Tipik bir kaskattaki ardışık γ ışın geçişlerinden açığa çıkan ortalama enerjidir. Đncelenen çekirdeğin özellikleri tarafından belirlenen SE γ değeri değişmediği için, dedektör topluluğunun enerji rezolüsyonunun veya PT oranının arttırılması ile resolving power artar.

15 F adet koinsidans gama geçişi ölçülme ihtimalinin M γ = 30 için toplam fotopik verimine göre değişimi..

16 Yüksek Fold lu Koinsidans Data Modern Ge spektrometrelerinin yüksek toplam fotopik verimliliği ve granülaritesi, yüksek istatistiklere ve çok fold lu koinsidans datanın geliştirilmesine olanak verir. Her bir reaksiyon başına multiplicity si (bir dedektöre aynı anda gelen gama sayısı) M γ olan γ ışınları yayınlanır. γ ışınlarının dedeksiyon fold unun olasılığı F ile gösterilir. Verim yükseldikçe, ölçülen yüksek fold lu koinsidans eventlerin olasılığı hızla artmaktadır.

17 This figure is shown coincidence data from Eurogam I and II.

18 Örnek : Geri tepme hızı β recoil = % 2.1 (c ışık hızı biriminde) olan 158 MeV beam enerjili; 30 Si Sn 149 Gd + 5n şeklindeki tipik bir reaksiyon seçilebilir. Eurogam Phase I dedektör topluluğu yaklaşık 0.6 lık suppressed PT ve bu reaksiyon için yaklaşık 1300 kev de 6 kev lik E γ son rezolüsyonludur. Sonuçta yaklaşık 60 kev lik aralıklarla ayrılan (SE γ ) γ ışın enerjisi için elde edilen resolving power 6 dır.

19 Array in Gözlem Limitleri Bir piki dedekte etmek için iki kriter ortaya konmalıdır. Pik spektrum içinde background üzerinde yükselmelidir. Pik istatistiksel olarak anlamlı olmalıdır.

20 Gözlemin sınırı alan α 0 ; bir dedektör array inin dedekte edilebilen γ ışın geçişinin mümkün olabilen en düşük değeridir. Pikin backgrounda oranı resolving power a bağlı olarak; (N p /N b ) F = α 0 (0.76R) F ile verilir. (N p /N b ) F = pikin backgrounda oranının son değeridir.

21 Array ın Performansını Etkileyen Faktörler Array in performansını etkileyen faktörler yani verim ve/veya resolving power ı azaltan en temel faktörler, Doppler Broadening, array in yüksek gama ışınları multiplicity si veya nötron kaskatlarına verdiği cevaptır.

22 Ge dedektörlerinin asıl rezolüsyonu 1332 kev de 2 kev iken in-beam deneylerinde rezolüsyon bundan biraz daha kötüdür.( kev de 4-8 kev). Bu değer Ge dedektörünün kendisinden çok, tercih edilen deney şartları ile belirlenir.

23 Son rezolüsyonu etkileyen en temel faktörler E int array in asıl, kendine has rezolüsyonudur. Dedektör statik halde iken bir kaynak koyup rezolüsyonu ölçtüğümüz değer. H/2 H/2 Γ FWHM

24 Dedektörün sonlu boyutta olması Doppler genişlemesine sebep olur. Doppler Broadening, dedektörün gördüğü açı (pencere, katı açı) E open ile artar. Sadece fisyon fragmentlerinin hareketleri Doppler broadening e katkıda bulunur.doppler broadening, hedefteki recoil parçacıkların açısal dağılımı E ang ile artar. E s = E 0 (1 - β Cosθ), β = v / c

25 Doppler Broadening, hedeften geçip geri tepilen parçacıkların hız (enerji) değişimleri E vel ile artar. Fragmentin hızı ne kadar çoksa Doppler genişlemesi o kadar fazladır. E s = E 0 (1-βCosθ) ve β = v/c idi. v=0 olduğunda Doppler broadening yoktur. En son enerji rezolüsyonu ise bu faktörlerin tolamından elde edilir: Eγ final = ( E int 2 + E open 2 + E ang 2 + E vel 2 ) 1/2

26 ÖRNEK 30 Si Sn 149 Gd + 5n reaksiyonu için E beam = 158 MeV, β recoil = % 2.1 dir kev de Eurogam Phase I Array ; E int = 2.4 kev, β recoil / β recoil = 0.15, E open = 5.21 kev E ang = 2.04 kev E vel = 1.31 kev olduğunda; E son γ =6.22 kev sahip olacaktır.

27 Doopler effect from Eurogam Phase I and II.

28 PERFORMANSI ETKĐLEYEN DĐĞER ETKENLER Yüksek γ-ışın multiplicity eventleri ve nötronlar, resolving power ı ve toplam fotopik verimini azaltır. Bu azaltma birkaç faktöre bağlıdır: Đzole edilmiş çarpışma olasılığı p i Saçılma olasılığı p s Düzeltme faktörü p n

29 P i :Đzole edilmiş çarpışma olasılığı Aynı Ge dedektörüne bir nötron ve bir gama geldiğini düşünürsek, nötronun Ge dedektörüyle etkileşmesinden dolayı sahte yani istenmeyen bir gama açığa çıkacak ve sahte gama fotopikteki gama sayımlarında bir azalmaya sebep olacaktır. Bu da fotopik verimini azaltacaktır.

30 Verimin düştüğü görülmektedir. p i çarpışma olasılığı hesaplanarak düzeltme yapılır. = standart kaynak = deney dataları p i =(1-Ω int ) M γ -1+M n Ω = dedektörün katı açısı int = etkileşim verimi Eγ

31 Đkinci faktör; komşu materyallerden (kolimatörler ve beam line gibi) saçılan γ ışınları veya nötronlar escape suppression zırhında direk etkileşmeye ve yanlış veto sinyallerinin alınmasına sebep olur. Pb (n, x), BGO (n, x), Al (n, x) x = γ, α, p gibi. Düzeltme p i ye benzer bir eşitlik kullanılarak yapılır: p s =(1-Ω s s ) M γ -1+M n Ω s s = Efektif katı açı verimi

32 Dedektörde ilk çarpışmanın nötron olabileceği gözönünde tutulmalıdır. Reaksiyondan hemen sonra çıkan nötronlar, fisyon fragmentlerinden daha yavaştır. Fakat fisyon fragmentleri γ lardan önce β yayınladığı için dedektöre ilk olarak nötronun gelme olasılığı dikkate alınmalıdır. p n düzeltme faktörü : p n = 1 - M n / M γ Bu faktörler efektif fotopik verimi ve düzenek için pik-total oranından ortaya çıkar.. int = int p i p s PT eff = (PT) p i p n p s

33 MODERN DEDEKTÖR ARRAYLERĐ GASP Array 40 tane ESS ve 80 tane BGO kristalinden oluşan BGO multiplicity filtresinden oluşan GASP array Legnaro -Đtalya dadır. 40 Ge dedektörü hedeften 27 cm. uzağa yerleştirilmiştir. Toplam katı açının % 10 unu kaplamaktadır kev lik γ -ışın enerjisinde, toplam fotopik verimi % 3 dür kev deki ortalama enerji rezolüsyonu 2.3 kev den daha iyidir. Kullanılan Ge dedektörlerinin ortalama relatif verimi % 82 dir.

34 GASP Array

35 EUROGAM PHASE I Daresbury Lab. Đngiltere de bulunmaktadır. 45 tane büyük hacimli Ge dedektörü BGO suppression zırh içine yerleştirilmiştir. Kullanılan Ge kristallerinin yarıçapı mm ve uzunluğu 75 mm dir. Relatif verimleri % civarındadır. Toplam Ge dedektörünün kapladığı alan 4π nin % 23 ü dür kev de γ ışınlarının fotopik verimi % 5,6 dır. Eurogam Phase I de ki BGO zırhları 10 tane optik olarak izole edilmiş BGO segmentinden oluşur ve herbiri fotomultiplier tüpe bağlanmıştır.

36 Eurogam da kullanılan ESS ler için ; unsuppressed PT oranı 60 Co için %25 ve 137 Cs için (E γ = 662 kev) %39 dur. Suppression işlemi için iki mod kullanılır: Birincisinde Ge dedektör sinyali sadece kendi BGO zırhı ile bastırılır.(individual suppression mode) Đkincisinde ise Ge dedektör sinyali sadece kendi BGO zırhı tarafından değil, en yakın BGO kristalleri tarafından da bastırılır.(shared Mode) Bu modda PT oranı 60 Co için tek bir suppression için % 58, birden fazlası için % 65 olarak ölçülür.

37 GAMMASPHERE Gammasphere array Lawrance Berkeley Nat. Lab. USA da bulunmaktadır. 110 hegzagon ve 12 pentagon yüzeyin 122 polyhedron elemanını temel alır. Ge dedektör kristalleri 72 mm çapında, 84 mm uzunluğunda ve %78 rölatif verime sahiptir. Gammasphere de Ge için toplam elde edilen pik 60 Co için % dir. BGO zırhı % 0,418 Ge katı açısı ile verilen bir konik yapıya sahiptir. Tüm Gammasphere array in toplam fotopik verimi % 9.4 dür.

38 GAMMASPHERE Array

39 BĐLEŞĐK DEDEKTÖRLER Birkaç Ge dedektörünün aynı cryostat içinde birbirine yakın olarak birleşmesinden meydana gelir. Bu tür dedektörlerde herbir kristalden gelen sinyaller birbirine eklenir, birleştirilmiş sinyaller iki veya daha fazla komşu sinyal arasında saçılmaya sebep olur. Bu şekilde her bir küçük kristalin Doppler broadening etkisininde küçük olmasından dolayı, yüksek rezolüsyon ve yüksek fotopik verimine sahip büyük dedektörler oluşturulabilir.

40 Plot of the total photopeak efficiency as a function of the number of detectors in an array for individual detectors and composite detectors for E γ = 1332 kev and M γ = 30.

41 CLOVER DEDEKTÖRÜ VE EUROGAM PHASE II ARRAY Strasbourg - Fransa da bulunmaktadır. 30 tane büyük Ge dedektörüne ek olarak 24 tane Clover Ge dedektörü ve suppression zırhları bulunmaktadır. Clover dedektörü 4 adet Ge kristalinin aynı cryostat içine dört yapraklı yonca şeklinde yerleştirilmesinden oluşur. Kullanılan Ge dedektörleri 50 mm yarıçapında ve 70 mm uzunluğunda konik bir yapıya sahiptir.

42

43 Clover dedektörlerinin ilk avantajı, Eurogam Phase I de kullanılan büyük tek kristal dedektörler ile karşılaştırıldığında, Doppler Broadening yüzünden enerji rezolüsyonundaki kötüleşmeyi daha da azaltmasıdır. Đkinci avantaj ise, Eurogam daki Clover dedektörleri için yüksek rölatif verimin ortalama %140 olmasıdır. Eurogam Phase II array de bulunan 126 Ge dedektör elemanı toplam katı açının % 40 nı kaplar ve hesaplanmış verim % 8.1 dir.

44 The EUROGAM PHASE II

45 SEGMENTED DEDEKTÖR VE FULL GAMMASPHERE ARRAY Granülariteyi geliştirmek ve Doppler broadening i azaltmak için bir diğer yaklaşım; büyük tek kristalli Ge arrayleri için kristalleri bölmektir. Bu işlem, kristalin dış elektriksel bağlantısının elektronik segmentasyonu ile ya da silindirik Ge kristalini iki D şekilli kristale (double D dedektör) kesmek suretiyle yapılır.

46 Gammasphere in tüm cihazları, sistemin orta bölgesindeki segmented 80 dedektörü kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Bu şekilde 110 ayrılmamış dedektörle karşılaştırıldığında resolving power ın arttığı görülür. Full Gammasphere array in destek yapısı iki yarıküreden oluşur ve herbirinde 55 dedektör bulunmaktadır. Full array 9,4 lük bir resolving power a ve % 9,4 toplam fotopik verimine sahiptir.

47 GAMMASPHERE Array

48 CLUSTER DEDEKTÖR VE EUROBALL III ARRAY CNR, Strasbourg, Fransa da dır. Cluster dedektörü birbirine yakın şekilde yerleştirilmiş yedi tane hegzagonal Ge kristalinden oluşmaktadır, her birinin relatif verimi % 60 dır ve ortak cryostat içine yerleştirilmişlerdir. Kristallerin yakın bir şekilde yerleştirilmesi için encapsulating tekniği kullanılmıştır. Bu işlemde; kristalin uzun ömürlü olması ve yüzey kirlenmesi problemini ortadan kaldırmak için kristal alüminyum ile kapatılır.

49 Encapsulated Ge-crystal THE CLUSTER DEDECTOR and EUROBALL III ARRAY

50 Kristaller 70 mm yarıçapa ve 78 mm uzunluğa sahiptir ve enerji rezolüsyonları 1332 kev de 2 kev den daha iyidir. Euroball III demet ekseninin başında, sonunda ve demet eksenini 90 0 çevreleyen üç dedektör grubundan oluşmuştur. Son dedektör grubunun arka tarafında, 15 Cluster Ge ve onların BGO suppression zırhları bulunacaktır. Clusterların 5 tanesi 157 0, 5 tanesi 135 0, 5 tanesi olacak şekilde beam doğrultusunda halkalar şeklindeki dedektör gruplarına yerleştirilmiştir.

51 The basic design of the EUROBALL III Cluster ESS showing the encapsulated seven Ge detectors and their BGO shields

52 30 tane Ge dedektörü, hedeften demet doğrultusuna 370 mm uzaklıkta, 5 tanesi 18 0, 10 tanesi 35 0, 15 tanesi 52 0 olacak şekilde 3 halka şeklindeki dedektör grubuna yerleştirilecektir. Merkezi bölüm, katı açının yaklaşık 2π sini kaplayan Clover dedektörlerinin iki halkasını kapsayacaktır. Bu halkaların her biri, hedeften 265 mm uzaklıktaki Ge kristallerinin ön yüzü ile 13 Clover dedektörü tutma kapasitesine sahiptir. Bu konfigürasyonda toplam fotopik verimi yaklaşık % 10 dur

53

54 The EUROBALL III Array

55

56 The YRAST BALL Array (the Yale Rochester Array of SpecTroscopy YRAST Ball array, Wright Nuclear Structure Lab. (WNSL) Yale Üniversitesi New Haven- USA da bulunmaktadır. Yrastball modüler bir çalışma yapısına sahip ve hedef merkezinin etrafına 28 +Ge dedektörü yerleştirilebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Dedektör düzeni, değişik dedektör tiplerini yerleştirmeye uygun şekilde düzenlenmiştir.

57 The YRAST BALL Array (the Yale Rochester Array of SpecTroscopy

58 Dedektörler dört halkaya, beam ekseni ile (3 pozisyon), (8 pozisyon), 90 0 (9 pozisyon) ve 55 0 (8 pozisyon) açılarını yapacak şekilde monte edilmiştir. Öndeki 35 0 lik koni, yardımcı dedektörlere kolayca ulaşılabilmesi için boş bırakılmıştır, örneğin kısa ömürlü nükleer seviyelerin ömürlerini ölçmek için kullanılan NYPD (New Yale Plunger Device) gama ray plunger gibi. Dedektör dizaynında şu an % ve bir tanede % 70 verime sahip (verim standart NaI sintilatörüne göre ölçülmüştür) Compton suppression Ge dedektörü, 4 tane düşük enerjili foton spektrometresi (LEP), ve 4 tane % 150 bölünmüş Clover Ge dedektörleri Yrastball da kullanılır.

59 YRASTBALL ARRAY DEDEKTÖRLERĐ TUTAN ÇERÇEVE

60 Yardımcı dedektörler Yrastball ile kullanılabilir. NYPD den başka, 38 elemanlı BGO toplam enerji çoğaltıcı filtresi, ağır yüklü parçacıkları dedekte eden solar cell dedektör topluluğu (SCARY, the Solar Cell Array at Yale) ve 12 nötron dedektörü topluluğunu kapsar.

61 TOTAL PHOTOPEAK EFFICIENCY 3 % 5.6 % 8.1 % 9.4 % ~10 % ARRAYS GASP EUROGAM PHASE I EUROGAM PHASE II GAMMASPHERE EUROBALL III

62 SPEKTRUM ANALĐZĐ

63 Ağır Đyon Reaksiyonları Mermi parçacığın türü ve enerjisi Mermi parçacığın taşıdığı açısal momentum Reaksiyon çarpma parametresi ile sınıflandırılır...

64 ÇARPIŞMA TĐPLERĐ ÖRNEKLER: ELASTĐK OLMAYAN SAÇILMA YUMUŞAK SIYIRARAK SAÇILMA DĐREKT REAKSĐYONLAR R P FÜZYON BĐLEŞĐK ÇEKĐRDEK FORMU IMPACT PARAMETRESĐ (b) SERT SIYIRARAK SAÇILMA R R T FRAGMENTASYON DERĐN ĐNELASTĐK REAKSĐYONLAR UZAK ÇARPIŞMA ELASTĐK (RUTHERFORD) SAÇILMA COULOMB UYARILMASI Ağır iyon çarpışmaların şematik gösterimi: Demet ve hedef çekirdeklerin yarıçapları sırasıyla R P ve R T ile gösterilmektedir. Füzyon reaksiyonunun impact parametresinin (b), birbirlerine yaklaşabildikleri en yakın mesafe olan R=R P +R T den daha küçük olduğunda gerçekleştiği kabul edilmiştir.

65 Ağır Đyon Füzyon Buharlaşması (Heavy Ion Fusion Evaporation) Yüksek spin seviyeleri üretmek için kullanılan standart deneysel bir tekniktir.

66 Reaksiyon, büyük tesir kesitine sahip olup, reaksiyon sonucunda oluşan nötron-eksik ürün çekirdekler yüksek uyarılmış açısal momentumlu seviyelerde oluşur.

67 Bu çekirdekler yüksek spinli seviyelerden temel seviyeye ardışık γ yayınlanması ile geçerler.

68 Bu γ geçişlerinin enerjisi, açısal dağılımı, lineer polarizasyonu incelenerek bozunma sırasında nükleer yapının nasıl değiştiği hakkında bilgi alınır.

69 Bileşik Çekirdek Parçacık Yayınlanması Uyarılma enerjisi E x Son parçacığı ayırma enerjisi Đstatistiksel gama ışınları Giriş Bölgesi Yrast Çizgisi Kesikli Yrast seviyeleri Açısal Momentum I I max Ağır iyon buharlaşma reaksiyonuyla oluşan çekirdeğin buharlaşmasını gösteren açısal momentuma karşı uyarılma enerji grafiğinin şematik gösterimi

70 11 B MeV Triggerşartları : α-γ / γ γ γ Fusion evaporation 186 W( 11 B,4n) 193 Au Incomplete fusion 186 W( 11 B, α3n) 190 Ir 186 W( 11 B,6n) 191 Au 192 Hg 193 Hg 194 Hg 195 Hg 191 Au 192 Au 193 Au 194 Au 190 Pt 191 Pt 192 Pt 193 Pt Z 188 Ir 189 Ir 190 Ir N

71 186 W ( 11 B, xn) ağır iyon füzyon buharlaşma reaksiyonu sonucunda açığa çıkabilecek olan altın izotoplarının, değişik demet enerjilerine bağlı olarak tepkime kesitlerindeki değişim

72 11 B MeV Total projection 192 Au 193 Au 191 Au

73 Deneysel Set-up 11 B+ 186 W MeV ESTU Tandem Hedef kalınlığı ~1mg/cm 2 YRAST BALL Array : 16 Coaxial Ge, 3 LEP, BGO zırhlı 7 CLOVER Toplam fotopik verimi ~3%

74 YRAST BALL Spektrometresinin iyon demeti borusu, hedef odası ve konumlandırılmış dedektörlerin genel görünüşü

75 YRAST BALL Spektrometresinde dört segmente ayrılmış CLOVER dedektörü ve şematik diagramı, BGO zırhlı Clover dedektörü

76 AMAÇ

77 Yüksek spinli seviyelerde yeni geçişlerin bulunması Bilinen ve yeni bulunan geçişlerin şiddetlerinin belirlenmesi DCO (Directional Correlation of Orientated States) oranlarının hesaplanması Lineer Polarizasyon hesabı

78 Yeni geçişlerin bulunması γ-γ-γşartını sağlayan üç boyutlu histogram (cube) sort işlemi sırasında oluşturulduktan sonra LEVIT8R programı ile koinsidans veri analizi yapıldı. Analizde, bilinen gama geçişleri ile koinsidans olan yeni gama geçişleri, gate koyma işlemi ile belirlendi.

79 Yeni bulunan gama geçişlerinin şiddetlerinin belirlenmesi Bu işlemde bilinen ve yeni bulunan gama geçişleri, her iki çekirdek için de band başlangıcı olan 11/2 seviyesine dökülen gama geçişlerine normalize edildi.

80 Şiddet hesabı için verim düzeltmesi 152 Eu kaynağından elde edilen tüm detektör sistemine ait verim eğrisi kullanılarak verim düzeltmesi yapıldı.

81 Yrast Ball tüm dedektör sistemine ait verim eğrisi

82 DCO Hesabı

83 Her bir gama geçişinin elektrik (E) ve/veya manyetik (M) karakterli olduğunu belirleyebilmek için yapılır.

84 Bu hesap sonucunda geçişlere ait multipolarite yani I değerleri hakkında bilgi alınır.

85 Bu I değerleri yardımıyla geçiş karakteristiği bilinen geçişler ile yeni bulunan geçişlerin DCO oranları karşılaştırılarak I değerleri belirlenmiştir.

86 DCO oranlarının bulunması I ( 0 ) ( gate on I ) γ 90 2 ( ) ( ) x gate on I ε γ 1 R DCO = 0 I γ γ 1 2 ε = ε ε γ γ 1 1 ( 0 ) ( 0 90 x gate on ε ) γ ( 0 ) ( x gate on ε 90 ) γ 2

87 DCO oranları için verim düzeltmesi Sort işlemi sırasında ve 90 0 deki her iki ring için ayrı ayrı üretilen verim dosyaları kullanılmıştır. Bu dosyalarda ve 90 0 deki dedektörlerden sayılan standart 152 Eu kaynağına ait gama enerjilerine ait veriler bulunmaktadır.

88 Lineer Polarizasyon hesabı DCO hesabı ile geçişlere ait I değerleri belirlendikten sonra geçiş karakteristiklerinin belirlenmesi için sort işlemi sırasında oluşturulan iki adet polarizasyon matrisi kullanılmıştır.

89 A = N N + N N // // Formülü yardımıyla lineer polarizasyon oranları hesaplanmıştır. Burada N Clover dedektörlerinin bir segmentinden diğerine dik olarak saçılan gama sayımları, N // ise paralel olarak saçılan gama sayımlarıdır.

90 Bir Clover segmentine geldikten sonra dik olarak diğer segmente saçılan gamalara ait spektrumdan, paralel olarak saçılan gamalara ait spektrumun çıkartılması ile elde edilen spektrum

91 Sonuç olarak; Yapılan analiz sonucunda : Bu geçişlerin DCO oranları; elektrik karakterli geçişler için genellikle R DCO >1 ve manyetik karakterli geçişler için ise R DCO <1 olarak hesaplanmıştır. Lineer polarizasyon hesaplamalarında ise elektrik özellikli geçişler A>0 ve manyetik özellikli geçişler ise A<0 olarak bulunmuştur.

92

93 (πh 11/2 ) -3 Band_1a Band_1b

94 191 Au izotopuna ait seviye şemasında Band_1a ve Band_1b olarak adlandırılan bandlardaki yeni bulunan geçişlere ait R DCO oranları

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DERS. Prof. Dr. Haluk YÜCEL RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ DERS. Prof. Dr. Haluk YÜCEL RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Haluk YÜCEL 101516 DERS RADYASYON DEDEKSİYON VERİMİ, ÖLÜ ZAMAN, PULS YIĞILMASI ÖZELLİKLERİ DEDEKTÖRLERİN TEMEL PERFORMANS ÖZELLİKLERİ -Enerji Ayırım Gücü -Uzaysal Ayırma

Detaylı

Gamma Bozunumu

Gamma Bozunumu Gamma Bozunumu Genelde beta ( ) ve alfa ( ) bozunumu sonunda çekirdek uyarılmış haldedir. Uyarılmış çekirdek gamma ( ) salarak temel seviyeye döner. Gamma görünür ışın ve x ışını gibi elektromanyetik radyasyon

Detaylı

Theory Tajik (Tajikistan)

Theory Tajik (Tajikistan) Q3-1 Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bu probleme başlamadan önce ayrı bir zarfta verilen genel talimatları lütfen okuyunuz. Bu görevde, CERN de bulunan parçacık hızlandırıcısının LHC ( Büyük Hadron Çarpıştırıcısı)

Detaylı

RADYASYON DEDEKTÖR ÇEŞİTLERİ

RADYASYON DEDEKTÖR ÇEŞİTLERİ GAZLI (İyon odası, Orantılı, G-M ded.) SİNTİLASYON YARIİLETKEN KALORİMETRİK BULUT /KABARCIK(Bubble) Kıvılcım(Spark) Odacıkları-YEF NÖTRON Dedektörleri ÇERENKOV Portal Monitörler Duman(smoke) dedektör Nükleer

Detaylı

BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI

BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI HER ATOMUN YÖRÜNGE ZARFLARINDA (K,L,M,..) BULUNABİLECEK MAKSİMUM ELEKTRON SAYISI 2n 2 FORMÜLÜ İLE BULUNABİLİR. SON YÖRÜNGE ZARFINDA EN ÇOK 8 ELEKTRON BULUNUR. Helyum atomu BAKIR ATOMUNDA K,L,M ZARFLARI

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ YENİ TİP GAMA DEDEKTÖRLERİ VE İZ SÜRME TEKNİĞİ Semih BAYKAL FİZİK ANABİLİM DALI ANKARA 2007 Her hakkı saklıdır ÖZET Yüksek Lisans Tezi YENİ

Detaylı

UBT Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim:

UBT Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim: UBT 306 - Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim: 1. (a) (5) Radyoaktivite nedir, tanımlayınız? Bir radyoizotopun aktivitesi (A), izotopun birim zamandaki

Detaylı

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR Doç. Dr. Turan OLĞAR Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Birçok çekirdek nötron yakalama ile β - yayınlayarak bozunuma uğrar. Bu bozunum sonucu nötron protona dönüşür

Detaylı

Radyasyon Ölçüm Cihazları

Radyasyon Ölçüm Cihazları Radyasyon Ölçüm Cihazları TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU Ayhan AKKAŞ ÇNAEM- 2013 SUNU İÇERİĞİ Radyasyon Ölçüm Sistemleri Radyasyon Ölçüm Cihazlarının Genel Özellikleri Verim Cevap Verme Süresi Enerji Bağımlılığı

Detaylı

görülmüştür. Bu sırada sabit nükleer yoğunluk (ρ) hipotezide doğrulanmış olup ραa olarak belirtilmiştir.

görülmüştür. Bu sırada sabit nükleer yoğunluk (ρ) hipotezide doğrulanmış olup ραa olarak belirtilmiştir. 4.HAFTA 2.1.3. NÜKLEER STABİLİTE Bulunan yarı ampirik formülle nükleer stabilite incelenebilir. Aşağıdaki şekil bilinen satbil çekirdekler için nötron sayısı N e karşılık proton sayısı Z nin çizimini içerir.

Detaylı

Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com

Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ FİZİK BÖLÜMÜ BÖLÜM SEMİNERLERİ 26.03.2014 Nükleer Spektroskopi Arş. Gör. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK fatih.fizik@gmail.com NÜKLEER SPEKTROSKOPİ Radyasyon ve Radyoaktivite Radyasyon

Detaylı

NÜKLEER REAKSİYONLAR II

NÜKLEER REAKSİYONLAR II NÜKLEER REAKSİYONLAR II Doç. Dr. Turan OLĞAR Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Direkt Reaksiyonlar Direkt reaksiyonlarda gelen parçacık çekirdeğin yüzeyi ile etkileştiğinden

Detaylı

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... viii -BÖLÜM / 1- GİRİŞ... 1 -BÖLÜM / 2- ÖZEL GÖRELİLİK... 13 2.1. REFERANS SİSTEMLERİ VE GÖRELİLİK... 14 2.2. ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ... 19 2.2.1. Zaman Ölçümü

Detaylı

=iki cisim+üç cisim+dört cisim+ +N cisim etkileşmelerinin tümü

=iki cisim+üç cisim+dört cisim+ +N cisim etkileşmelerinin tümü BÖLÜM 2: ÇEKİRDEĞİN GENEL ÖZELLİKLERİ Kuantum mekaniği yasalarının geçerli olduğu birçok sistem gibi, makroskobik bir cismi tanımlamak çekirdeği tanımlamaktan çok daha kolaydır. Ortalama ağırlıktaki 50

Detaylı

Alfa Bozunumu Alfa bozunumu

Alfa Bozunumu Alfa bozunumu Alfa Bozunumu 05.07.008 Alfa bozunumu Alfa bozunumu: Alfa 908 yılında Rutherford tarafında açıklanmıştı. Nın bir He çekirdeği oluğu biliniyor 4 He 930 yılında nın hava da ki erişim menzili 3,84 cm olduğu

Detaylı

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınlarının elde edilmesi X-ışınlarının Soğrulma Mekanizması X-ışınlarının özellikleri X-ışını cihazlarının parametreleri

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Nükleer Manyetik Rezonans (NMR) Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY GİRİŞ NMR organik bilesiklerin yapılarının belirlenmesinde kullanılan en güçlü tekniktir. Çok çesitli çekirdeklerin

Detaylı

Çok kanallı analizör deneylerinin ilk aşaması olan enerji kalibrasyonu incelenecektir.

Çok kanallı analizör deneylerinin ilk aşaması olan enerji kalibrasyonu incelenecektir. 6. Enerji Kalibrasyonu Amaç Çok kanallı analizör deneylerinin ilk aşaması olan enerji kalibrasyonu incelenecektir. Deney Malzemeleri Ortec 296 model ScintiPack fotoçoğaltıcı tüp Yüksek gerilim (HV) güç

Detaylı

FİZ314 Fizikte Güncel Konular

FİZ314 Fizikte Güncel Konular FİZ34 Fizikte Güncel Konular 205-206 Bahar Yarıyılı Bölüm-7 23.05.206 Ankara A. OZANSOY 23.05.206 A.Ozansoy, 206 Bölüm 7: Nükleer Reaksiyonlar ve Uygulamalar.Nötron İçeren Etkileşmeler 2.Nükleer Fisyon

Detaylı

PHILIPS FORTE GAMA KAMERA SİSTEMİNİN MONTE CARLO SİMÜLASYONU

PHILIPS FORTE GAMA KAMERA SİSTEMİNİN MONTE CARLO SİMÜLASYONU PHILIPS FORTE GAMA KAMERA SİSTEMİNİN MONTE CARLO SİMÜLASYONU Gülçin İrim Çelik 1, Türkay Toklu 2, Şerife İpek Karaaslan 1, Nalan Alan Selçuk 2, Didar Talat 3 1 Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü 2 Yeditepe

Detaylı

TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU

TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU Kalibrasyonun Önemi Radyasyon demetinin kalibrasyonu komplike ölçümlere ve pek çok dönüşüm ve düzeltme faktörünün uygulanmasına dayanmaktadır. Bu

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi X-ışınları cam veya metal kılıfın penceresinden

Detaylı

Bölüm 5. Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 5. Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 5 Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınları Görüntüleme Teknikleri Bilgisayarlı Tomografi (BT) Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) Nükleer

Detaylı

FİSYON. Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler.

FİSYON. Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler. FİSYON Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler. Fisyon ilk defa 1934 te Ida Noddack tarafından önerilmiştir. Otto Hahn & Fritz Strassman Berlin (1938) de yaptıkları deneylerde hızlı

Detaylı

Işınım Kaynakları İçin Benzetim Programları I: SPECTRA

Işınım Kaynakları İçin Benzetim Programları I: SPECTRA Işınım Kaynakları İçin Benzetim Programları I: SPECTRA Yrd. Doç. Dr. Zafer Nergiz Niğde, Fizik Bölümü 1 Yüklü Parçacıklarda Işıma İvmeli hareket yapan yüklü parçacıklar ışıma meydana getirirler. Antenlerde

Detaylı

Radyoaktif Çekirdekler

Radyoaktif Çekirdekler NÜKLEER TIP Tıpta radyoaktif çekirdeklerin kullanılması esasen 1920 lerde önerilmiş ve 1940 larda kullanılmaya başlamıştır. Nükleer tıp görüntülemede temel, hasta vücudunda bir gama aktif bölge oluşturmak

Detaylı

Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan Radyasyon Fiziği Final Sınavı

Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan Radyasyon Fiziği Final Sınavı 1 Adı Soyadı: No: 4 Ocak 2018 İmza: Soru 1 (20) 2 (20) 3 (30) 4 (30) Toplam Puan 101537 Radyasyon Fiziği Final Sınavı Soru 1) 0,1 gram tabii rutheryum bir araştırma reaktöründe reaktör çekirdeği yüzeyinde

Detaylı

4 ve 2 enerji seviyelerinin oranından 3.33 değeri bulunur, bu da çekirdeğin içi hakkında bllgi verir.

4 ve 2 enerji seviyelerinin oranından 3.33 değeri bulunur, bu da çekirdeğin içi hakkında bllgi verir. 4.3. KOLLEKTİF MODEL Tüm nükleonların birlikte koherent davrandığı durum düşünülür. Çekirdekte olabilen kolektif davranışlar çekirdeğin tamamını kapsayan titreşimler ve dönmelerdir. Buna göre nükleer özellikler

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyasyon Kaynakları Birincil Radyasyon ; Cihaz kolimatörleri ile yönlendirilen ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyasyon

Detaylı

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Dozimetrisi IAEA TRS-398 Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Derin Doz Eğrisi Farklı Enerjilerdeki Elektronların Derin Doz

Detaylı

SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON

SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON * Nükleer tıp SPECT görüntülerinde artan tutulum bölgesini tanımlamada, Bölgenin kesin anatomik lokalizasyonunu belirlemekte zorlanılmaktadır.

Detaylı

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Mart 2017

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Mart 2017 Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Mart 2017 SEM Nedir? SEM ile Neler Yapılabilir? SEM ile Neler Yapılabilir? SEM Giriş SEM nedir? Mikro ve nano boyuttaki yapıları görüntüleyebilmek için kullanılan

Detaylı

ESM 309-Nükleer Mühendislik

ESM 309-Nükleer Mühendislik Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 309-Nükleer Mühendislik Prof. Dr. H. Mehmet ŞAHİN Bölüm 3: Çekirdek Reaksiyonları Nötron Madde Etkileşimi Nötron Çekirdek

Detaylı

ıııııınıı v/r TR0200071 EVIDENCE OF INTERACTION BETWEEN A RELATIVISTIC ELECTRON BEAM AND A SOLID TARGET

ıııııınıı v/r TR0200071 EVIDENCE OF INTERACTION BETWEEN A RELATIVISTIC ELECTRON BEAM AND A SOLID TARGET TFD2I Fizik. Kongresi i!-l4 Eylül 2002 İsparta ıııııınıı TR0200071 IIIIHHII v/r. EVIDENCE OF INTERACTION BETWEEN A RELATIVISTIC ELECTRON BEAM AND A SOLID TARGET FL. SCARLAT 1, F.SCARLAT 1 *, E.MITRU 1

Detaylı

AGATA Dedektörlerinde Yüksek Enerjili Gama Işın Etkileşmeleri

AGATA Dedektörlerinde Yüksek Enerjili Gama Işın Etkileşmeleri 20 C.Ü. Fen Fakültesi Fen Bilimleri Dergisi, Cilt 33, No. 1 (2012) Serkan AKKOYUN 1,* 1 Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü, 58140 Sivas Department of Physics, Faculty of Sciences, Cumhuriyet

Detaylı

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis)

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis) Manyetik Alan Manyetik Akı Manyetik Akı Yoğunluğu Ferromanyetik Malzemeler B-H eğrileri (Hysteresis) Kaynak: SERWAY Bölüm 29 http://mmfdergi.ogu.edu.tr/mmfdrg/2006-1/3.pdf Manyetik Alan Manyetik Alan

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi. 21 Temmuz 2015 - CERN Türk Öğretmen Çalıştayı 4

Boğaziçi Üniversitesi. 21 Temmuz 2015 - CERN Türk Öğretmen Çalıştayı 4 - Algıç Fiziği 2 --Saime Gürbüz Boğaziçi Üniversitesi 21 Temmuz 2015 - CERN Türk Öğretmen Çalıştayı 4 2 1 2 3 Cevaplar için tesekkürler Dalida! 4 3 4 Parıldak Sayacı Plastik Plastik veya veya Kristal Kristal

Detaylı

MONTE CARLO. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü

MONTE CARLO. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ. Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü MONTE CARLO Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Enstitü Müdürü MONTE CARLO NEDİR? Monte Carlo Metodu, istatistiksel teknikler kullanarak bir deneyi veya olayı bilgisayar

Detaylı

Elementel Analiz için X-ışını Spektrometresi

Elementel Analiz için X-ışını Spektrometresi Elementel Analiz için X-ışını Spektrometresi X-ray Spectroscopy for Elemental Analysis Giriş X-ışını spektroskopisi kimyasal elementel analiz için karakteristik x- ışınını kullanan bir tekniktir. Bu teknik

Detaylı

Ankara Üniversitesi, Nükleer Bilimler Enstitüsü ALFA IŞINLARI

Ankara Üniversitesi, Nükleer Bilimler Enstitüsü ALFA IŞINLARI 1 ALFA IŞINLARI Alfa parçacıkları, nötron-proton oranı çok düşük olduğu zaman radyoaktif izotopun çekirdeğinden yayınlanan yüksek enerjili helyum çekirdekleridir. İki proton ve iki nötrondan meydana gelirler

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) Nükleer reaktör türleri ve çalışma prensipleri Atomik boyuttaki parçacıkların yapısı Temel kavramlar Elektrostatiğin Temelleri,

Detaylı

Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti

Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti Deneyin Temeli Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti Fotoelektrik etki modern fiziğin gelişimindeki anahtar deneylerden birisidir. Filaman lambadan çıkan beyaz ışık ızgaralı spektrometre

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR II DOĞRUSAL ISI İLETİMİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Doğrusal ısı iletimi deneyi..

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Spektroskopiye Giriş Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY SPEKTROSKOPİ Işın-madde etkileşmesini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Spektroskopi, Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların

Detaylı

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir.

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. . ATOMUN KUANTUM MODELİ SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. Orbital: Elektronların çekirdek etrafında

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 6 X-Işınlarının madde ile etkileşimi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI MADDE ETKİLEŞİMİ Elektromanyetik enerjiler kendi dalga boylarına yakın maddelerle etkileşime

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Fizikokimya II 2008 Bahar

MIT Açık Ders Malzemeleri Fizikokimya II 2008 Bahar MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 5.62 Fizikokimya II 2008 Bahar Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için http://ocw.mit.edu/terms ve http://tuba.acikders.org.tr

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 101537 RADYASYON FİZİĞİ Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü TEMEL KAVRAMLAR Radyasyon, Elektromanyetik Dalga, Uyarılma ve İyonlaşma, peryodik cetvel radyoaktif bozunum

Detaylı

RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ

RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ RADYASYON ÖLÇME SİSTEMLERİ Ankara Üniversitesi Nükleer RADYASYON DOZU 1. Activite: Verilen bir zaman içersindeki parçalanma sayısı A. Becquerel 1 parçalanma / saniye Radyoaktif Çekirdek Saniyede bir parçalanma

Detaylı

RADYONÜKLİTLERİN KİMYASI VE ANALİZİ

RADYONÜKLİTLERİN KİMYASI VE ANALİZİ RADYONÜKLİTLERİN KİMYASI VE ANALİZİ 6. ALKALİ TOPRAK METALLERİN RADYOKİMYASI Doç. Dr. Gaye Çakal ALKALİ TOPRAK METALLERİN RADYOKİMYASI 1. ALKALİ TOPRAK METALLERİN EN ÖNEMLİ RADYONÜKLİTLERİ 2. ALKALİ TOPRAK

Detaylı

Şekil-1 Yeryüzünde bir düzleme gelen güneş ışınım çeşitleri

Şekil-1 Yeryüzünde bir düzleme gelen güneş ışınım çeşitleri VAKUM TÜPLÜ GÜNEŞ KOLLEKTÖR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinde kullanılan vakum tüplü kollektör tiplerinin tanıtılması, boyler tankına sahip olan vakum tüplü

Detaylı

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ

RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ RADYASYON ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Doğan BOR ORANTILI SAYAÇLAR DERS 2 GAZ DOLDURULMUŞ DEDEKTÖRLERİN FARKLI ÇALIŞMA BÖLGELERİ N 2 = 10 000 N 1 = 100 İyonizasyon Bölgesi İyonizasyon akımı primer iyon çiftlerinin

Detaylı

RADYASYON FİZİĞİ 4. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu

RADYASYON FİZİĞİ 4. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu RADYASYON FİZİĞİ 4 Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu Filtrasyon X ışın demeti içerisinde farklı enerjili fotonlar bulunur (farklı dalga boylu ışınlar heterojen ışın demetini ifade eder) Sadece, anatomik yapılardan

Detaylı

6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ

6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ 6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ 3.1 ÇEKİRDEK KUVVETLERİ 3.1.1. GENEL KARAKTERİSTİK Çekirdek hakkında çok fazla bir şey bilmezden önce yalnızca iki farklı etkileşim kuvveti bilinmekteydi.

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi

Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi Yüksek Enerjili İyonlaştırıcı Radyasyon DedeksiyonundaKullanılmak Üzere Polimer Esaslı Sintilatör Üretimi Production Scintillator For Use in High-Energy Ionizing Radiation Detection Uğur Adnan SEVİL Hitit

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ

1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ 1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr Modelinin Yetersizlikleri Dalga-Tanecik İkiliği Dalga Mekaniği Kuantum Mekaniği -Orbital Kavramı Kuantum Sayıları Yörünge - Orbital Kavramları

Detaylı

Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi. Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK

Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi. Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK Doğal Gypsum (CaSO 4.2H 2 O) Kristallerinin Termolüminesans (TL) Tekniği ile Tarihlendirilmesi Canan AYDAŞ, Birol ENGİN, Talat AYDIN TAEK 2 3 4 Termolüminesans (TL) Tekniği TL Tekniği ile Tarihlendirme

Detaylı

İçerik. BT de Temel Prensipler. BT: Tarihçe. İçerik. BT: Tarihçe. BT: Tarihçe. Dr.Gürsel Savcı

İçerik. BT de Temel Prensipler. BT: Tarihçe. İçerik. BT: Tarihçe. BT: Tarihçe. Dr.Gürsel Savcı BT de Temel Prensipler Dr.Gürsel Savcı BT: Tarihçe 1967: çok yönlü projeksiyon ile görüntü oluşturulması konsepti 1971: İlk BT prototipi Atkinson-Morley s Hospital, Londra 1972: İnsanda ilk BT görüntüsü

Detaylı

BÖLÜM 3: (6,67x10 Nm kg )(1,67x10 kg)»10 36 F (9x10 Nm C )(1,6x10 C) NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET

BÖLÜM 3: (6,67x10 Nm kg )(1,67x10 kg)»10 36 F (9x10 Nm C )(1,6x10 C) NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET BÖLÜM : NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET Atomdaki elektronların hareketini kontrol eden kuvvetler elektromanyetik kuvvettir. Elektromanyetik kuvvet atomları ve molekülleri bir arada tutar. Çekirdekteki

Detaylı

Çift yarık: Foton saçılımı ve girişim deseninin matematiksel modeli

Çift yarık: Foton saçılımı ve girişim deseninin matematiksel modeli Çift yarık: Foton saçılımı ve girişim deseninin matematiksel modeli Girişim olayına ait daha çok sezgi geliştirmek üzere; kuantum sistemi ve (klasik) gereç arasındaki eşilişkilerin kuantum mekaniğinin

Detaylı

Tipik bir yayınlayıcısı olan 232 U (72 y) da, yayınlanan çeşitli

Tipik bir yayınlayıcısı olan 232 U (72 y) da, yayınlanan çeşitli ALFA () BOZUNUMU 1903 te Rutherford, radyumun bozunmasından oluşan parçacıklarının elektrik ve manyetik alandaki sapmalarından yararlanarak yükünün kütlesine oranını ölçtü. Rutherford un deneylerinde d

Detaylı

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ Ön çöktürme havuzlarında normal şartlarda BOİ 5 in % 30 40 ı, askıda katıların ise % 50 70 i giderilmektedir. Ön çöktürme havuzunun dizaynındaki amaç, stabil (havuzda

Detaylı

Işınım Kaynakları Hakkında Temel Bilgiler. Yrd. Doç. Dr. Zafer Nergiz Niğde Üniversitesi

Işınım Kaynakları Hakkında Temel Bilgiler. Yrd. Doç. Dr. Zafer Nergiz Niğde Üniversitesi Işınım Kaynakları Hakkında Temel Bilgiler Yrd. Doç. Dr. Zafer Nergiz Niğde Üniversitesi Giriş Hızlandırıcılar başlangıçta nükleer fizik ve parçacık fiziğinde çarpıştırıcı olarak kurulmuştur. Son dönemde

Detaylı

DENEY 2. IŞIK TAYFI VE PRİZMANIN ÇÖZÜNÜRLÜK GÜCÜ

DENEY 2. IŞIK TAYFI VE PRİZMANIN ÇÖZÜNÜRLÜK GÜCÜ DENEY 2. IŞIK TAYFI VE PRİZMANIN ÇÖZÜNÜRLÜK GÜCÜ Amaç: - Kırılma indisi ile dalgaboyu arasındaki ilişkiyi belirleme. - Cam prizmaların çözünürlük gücünü hesaplayabilme. Teori: Bir ortamın kırılma indisi,

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DİŞLİ VERİMLİLİĞİNİ BELİRLEME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Güz Dönemi 1.1. Deneyin Amacı DĠġLĠ VERĠMLĠLĠĞĠNĠ BELĠRLEME DENEYĠ Mevcut deney

Detaylı

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği ANTENLER Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü Ders içeriği BÖLÜM 1: Antenler BÖLÜM 2: Antenlerin Temel Parametreleri BÖLÜM 3: Lineer Tel Antenler BÖLÜM 4: Halka Antenler

Detaylı

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Prof. Dr. Doğan Bor Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 28 ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ 27 31 Ekim 2007 Antalya Dijital Görüntülemenin

Detaylı

NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI

NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI NÖTRON RADYASYONU ZIRHLAMA MALZEMESİ OLARAK POLYESTER MATRİSLİ VERMİKÜLİT TAKVİYELİ NUMUNE HAZIRLANMASI VE ZIRHLAMA KABİLİYETİNİN ARAŞTIRILMASI Selim AYDIN-Tuncay TUNA TAEK SANAEM-ÇNAEM 2017 ÇALIŞMANIN

Detaylı

KÖMÜRLERDE KÜL ORANININ 2-µ ve DEMİR DÜZELTME YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ. (MEASUREMENT OF ASH CONTENT OF COALS BY USING 2-µ AND IRON COMPENSATION METHOD)

KÖMÜRLERDE KÜL ORANININ 2-µ ve DEMİR DÜZELTME YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ. (MEASUREMENT OF ASH CONTENT OF COALS BY USING 2-µ AND IRON COMPENSATION METHOD) DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 3 Sayı: 3 sh. 93-98 Ekim 001 KÖMÜRLERDE KÜL ORANININ -µ ve DEMİR DÜZELTME YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ (MEASUREMENT OF ASH CONTENT OF COALS BY USING

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır

DERS ÖĞRETİM PLANI. (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır DERS ÖĞRETİM PLANI (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır TÜRKÇE 1 Dersin Adı: ÇEKİRDEK FİZİĞİ 2 Dersin Kodu: FZK3004 3 Dersin Türü: Zorunlu, 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2011-2012 6 Dersin

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

ÇEŞİTLİ ERBİYUM KATKILI FİBER YÜKSELTEÇ KONFİGÜRASYONLARI İÇİN KAZANÇ VE GÜRÜLTÜ FAKTÖRÜNÜN İNCELENMESİ

ÇEŞİTLİ ERBİYUM KATKILI FİBER YÜKSELTEÇ KONFİGÜRASYONLARI İÇİN KAZANÇ VE GÜRÜLTÜ FAKTÖRÜNÜN İNCELENMESİ ÇEŞİTLİ ERBİYUM KATKILI FİBER YÜKSELTEÇ KONFİGÜRASYONLARI İÇİN KAZANÇ VE GÜRÜLTÜ FAKTÖRÜNÜN İNCELENMESİ Murat YÜCEL, Gazi Üniversitesi Zühal ASLAN, Gazi Üniversitesi H. Haldun GÖKTAŞ, Yıldırım Beyazıt

Detaylı

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I Bölüm 3. Örgü Titreşimleri: Termal, Akustik ve Optik Özellikler Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE Katıhal Fiziği - I Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE 1 Bir Boyutlu İki Atomlu Örgü Titreşimleri M 2

Detaylı

Alfalar: M Q. . -e F x Q. 12. Hafta. Yüklü parçacıkların ve fotonların madde ile etkileşimi

Alfalar: M Q. . -e F x Q. 12. Hafta. Yüklü parçacıkların ve fotonların madde ile etkileşimi 1. Hafta Yüklü parçacıkların ve fotonların madde ile etkileşimi Alfalar: Bütün yüklü parçacıklar (elektronlar, protonlar, alfa parçacıkları ve çekirdekler) madde içersinde ilerlerken, kendi elektrik alanları

Detaylı

Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir.

Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir. STATIK VE MUKAVEMET 4. Ağırlık Merkezi AĞIRLIK MERKEZİ Gerçekte yükler yayılı olup, tekil yük problemlerin çözümünü kolaylaştıran bir idealleştirmedir. Statikte çok küçük bir alana etki eden birbirlerine

Detaylı

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi

Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Bernoulli Denklemi, Basınç ve Hız Yükleri Borularda Piezometre ve Enerji Yükleri Venturi Deney Sistemi Akışkanlar dinamiğinde, sürtünmesiz akışkanlar için Bernoulli prensibi akımın hız arttıkça aynı anda

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması Türkay TOKLU 1, Bahar DİRİCAN 2, Necdet ASLAN 1 1 Yeditepe Üniversitesi, Fizik Bölümü 2 Gülhane Askeri Tıp Akademisi,

Detaylı

ψ( x)e ikx dx, φ( k)e ikx dx ψ( x) = 1 2π θ açısında, dθ ince halka genişliğinin katı açısı: A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları

ψ( x)e ikx dx, φ( k)e ikx dx ψ( x) = 1 2π θ açısında, dθ ince halka genişliğinin katı açısı: A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları B. Seçilmiş bağıntılar Rutherford saçınımının diferansiyel kesiti: Compton kayması Bohr un hidrojenimsi atom modelinde izinli yörüngelerin yarıçapı: olup burada

Detaylı

Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler

Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler ifthmechanics OF MAERIALS 009 he MGraw-Hill Companies, In. All rights reserved. - Burulma (orsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler ifthmechanics OF MAERIALS ( τ ) df da Uygulanan

Detaylı

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca MODERN ATOM TEORİSİ ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr atom modeli 1 H, 2 He +, 3Li 2+ vb. gibi tek elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıklamıştır.ancak çok elektronlu atomların çizgi

Detaylı

DÜŞÜK ENERJİLİ İYON-ATOM ÇARPIŞMASINDA TEK ELEKTRON YAKALANMASI

DÜŞÜK ENERJİLİ İYON-ATOM ÇARPIŞMASINDA TEK ELEKTRON YAKALANMASI DÜŞÜK ENERJİLİ İYON-ATOM ÇARPIŞMASINDA TEK ELEKTRON YAKALANMASI Kadir AKGÜNGÖR *, Nafiye Göneç KIYAK *, Emanuel KAMBER ** * Işık Üniversitesi ** Western Michigan Üniversitesi ÖZET Temelde atomun yapısını

Detaylı

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINI MİKTARINI ETKİLEYENLER X-ışınlarının miktarı Röntgen (R) ya da miliröntgen (mr) birimleri ile ölçülmektedir. Bu birimlerle ifade edilen değerler ışın yoğunluğu

Detaylı

LCD 4 Fantomu Üzerinde Sayım ve Görüntüleme Dedektörleri Kullanılarak Yapılan Kontrast Ölçümlerinin Karşılaştırılması

LCD 4 Fantomu Üzerinde Sayım ve Görüntüleme Dedektörleri Kullanılarak Yapılan Kontrast Ölçümlerinin Karşılaştırılması Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü LCD 4 Fantomu Üzerinde Sayım ve Görüntüleme Dedektörleri Kullanılarak Yapılan Kontrast Ölçümlerinin Karşılaştırılması Emre GÜLLÜOĞLU, Alptuğ Özer YÜKSEL,

Detaylı

CsI ve GOS Sintilatörlü İnce Panel Dijital Radyografi Sistemlerinin Kontrast-Ayrıntı

CsI ve GOS Sintilatörlü İnce Panel Dijital Radyografi Sistemlerinin Kontrast-Ayrıntı CsI ve GOS Sintilatörlü İnce Panel Dijital Radyografi Sistemlerinin Kontrast-Ayrıntı Başarımlarının İncelenmesi Mehmet E. Aksoy a, Mustafa E. Kamaşak b, Erkan Akkur c, Ayhan Üçgül d, Muzaffer Başak d,

Detaylı

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler Statik ve Mukavemet Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler B ÖĞR.GÖR.GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR Çevre Mühendisliği Mukavemet Şekil Değiştirebilen Cisimler Mekaniği Kesit Tesiri ve İşaret Kabulleri Kesit Tesiri Diyagramları

Detaylı

DEMET DİAGNOSTİĞİ. İlhan TAPAN Uludağ Üniversitesi

DEMET DİAGNOSTİĞİ. İlhan TAPAN Uludağ Üniversitesi DEMET DİAGNOSTİĞİ İlhan TAPAN Uludağ Üniversitesi III. Ulusal Parçacık Hızlandırıcıları ve Detektörleri Yaz Okulu, 20-24 Eylül 2007, Bodrum-Türkiye 1 Demet DiagnostiğiNedir? Yüklü Parçacık Demeti Diagnostiği

Detaylı

Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi

Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi Giriş NMR organik bileşiklerin yapılarının belirlenmesinde kullanılan en güçlü tekniktir. Çok çeşitli çekirdeklerin çalışılmasında kullanılabilir : 1 H 13 C 15

Detaylı

DENEY 3. IŞIĞIN POLARİZASYONU. Amaç: - Analizörün pozisyonunun bir fonksiyonu olarak düzlem polarize ışığın yoğunluğunu ölçmek.

DENEY 3. IŞIĞIN POLARİZASYONU. Amaç: - Analizörün pozisyonunun bir fonksiyonu olarak düzlem polarize ışığın yoğunluğunu ölçmek. DENEY 3. IŞIĞIN POLARİZASYONU Amaç: - Analizörün pozisyonunun bir fonksiyonu olarak düzlem polarize ışığın yoğunluğunu ölçmek. - Analizörün arkasındaki ışık yoğunluğunu, λ / 4 plakanın optik ekseni ile

Detaylı

R RAMAN SPEKTROSKOPİSİ CAN EROL

R RAMAN SPEKTROSKOPİSİ CAN EROL R RAMAN SPEKTROSKOPİSİ CAN EROL Spektroskopi nedir? x Spektroskopi, çeşitli tipte ışınların madde ile etkileşimini inceleyen bilim dalıdır. Lazer radyasyon ışını örnekten geçer örnekten radyasyon çıkarken

Detaylı

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG.

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? R Ö N T G

Detaylı

BÖLÜM 4: NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI

BÖLÜM 4: NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI BÖLÜM : NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI.1. NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU Birbirini takip eden çekirdeklerin yapısı, sabit derinlik ve artan çekirdek kütle numarası ile orantılı bir yarıçapa bağlı

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI FOTOVOLTAİK PANELLERİN ÇEŞİTLERİ VE ÖLÇÜMLERİ DERSİN ÖĞRETİM

Detaylı